Politika 16

22.04.2024.

12:59

Brnabićeva o zloupotrebi Rezolucije o genocidu u skupštini: Poštujte Kodeks ponašanja

U Narodnoj skupštini Republike Srbije održava se sednica tokom koje se očekuje usvajanje izmena Zakona o lokalnim izborima, koje je zahtevala opozicija.

Izvor: B92.net

Brnabićeva o zloupotrebi Rezolucije o genocidu u skupštini: Poštujte Kodeks ponašanja
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Podeli:

Prema tim izmenama bi se svi lokalni izbori održali 2. juna.

Iako se sednica održava na njihov zahtev, predstavnici opozicionih poslaničkih grupa govore o svemu osim o tačkama dnevnog reda, pa je predsednica parlamenta Ana Brnabić morala da reaguje i apeluje na poslanike da poštuju kodeks poslanika.

Tako je Aleksandar Jovanović Ćuta, u svom prepoznatljivom nepristojnom maniru, počeo da viče, upozorava predsednicu parlamenta, iznosi uvrede na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Jednom rečju, govorio je o svemu osim o onome što je zahtevao a to je izmena Zakona o lokalnim izborima i o održavanju izbora drugog juna.

Nakon njega, poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević dobio je reč i takođe nastavio da priča o Aleksandru Vučiću i koristi Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da napadne predsednika Vučića i državu.

Nakon njegovog izlaganja, predsednica skupštine Ana Brnabić zamolila je narodne poslanike da se pridržavaju Kodeksa ponašanja poslanika, te da ne stavljaju lični i partijske interese iznad državnih i nacionalnih i pokazala im Kodeks.

"Nadam se da ovim ne kršim poslovnik, ali moram da reagujem. Poštovani narodni poslanci, ovo je Kodeks ponašanja narodnih poslanika. Molila bih sve koje nisu da se sa njim dobro upoznaju, kako bi na odgovoran i ozbiljan način predstavljali sve naše građane. Piše u članu 3 – da narodni poslanik u obavljanju poslaničke funkcije postupa u javnom interesu i da lični, privatni, interes grupe ili interes političke stranke ne bude iznad javnog interesa. Vi ste vašim govorima prekršili član 3 govoreći o toj nesrećnoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenicu koju pokušavaju da nametnu na silu, stavili ste vaš politički interes vaše političke grupe iznad javnog interesa, koristeći tu Rezoluciju da napadnete javni i državni interes. Tako da vas molim da to više ne radite. Hvala vam unapred", rekla je predsednica skupštine.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: