Politika 4

08.04.2024.

23:21

Vučić razgovarao sa Makronom: "Očekujem da će Francuska podržati Srbiju" FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Jelisejskoj palati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Vučić razgovarao sa Makronom: "Očekujem da će Francuska podržati Srbiju" FOTO/VIDEO
Printscreen/buducnostsrbijeav

Podeli:

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.

  • Najnovije vesti o poseti predsednika Srbije Francuskoj pratite na našem LIVE Blogu

Završeno

20:38

16:28

Vučić na sastanku sa predsednikom Senata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u zgradu Senata u Parizu, gde ga je dočekao predsednik francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta, Žerar Larše.

Predsednik Vučić prisustvovaće smotri stroja, zajedno sa predsednikom Senata Laršom, nakon čega će njih dvojica imati sastanak. Po završetku sastanka, predsednik Vučić upisaće se u knjigu počasnih gostiju.

Posle sastanka u Senatu, predsednika Vučića imaće susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom od 20 časova u Jelisejskoj palati, kada se očekuje i zajednička konferencija za medije Vučića i Makrona.

16:05

Doček u Parizu ispred Senata

12:11

Nabavka "rafala" bi bila nova snaga za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se danas u Parizu potpisati sporazum za francuskom kompanijom EDF.

"Imali smo sastanak sa predstavnicima sa kompanijom Dassault. Ovde su tekli dva dana ne laki pregovori, ali želimo da završimo to večeras, da bi ja i Makron večeras završili tehničke stvari. Još imamo jednu ili dve stvari koje nismo završili, ali nadam se da ćemo to u toku dana završiti. To bi značilo neuporedivo veću bezbendost i sigurnost za sve naše građane", rekao je Vučić.

12:07

Vučić iz Pariza: Ovakav doček se ne priređuje često, hvala predsedniku Makronu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u službenoj poseti Parizu, izjavio da je Srbija već počela sa važnim sastancima u Parizu.

Počeli smo sa važnim sastancima za našu zemlju, rekao je on, dodavši da "želimo da sve završimo kako bi smo s predsednikom Makronom imali više vremena".

  • O čemu je sve govorio Vučić, pročitajte opširnije OVDE.

12:05

Obraćanje Vučića iz Pariza

11:18

Očekuje se obraćanje Predsednika Srbije

Uskoro bi Aleksandar Vučić trebalo da se obrati medijima iz Pariza, gde boravi u zvaničnoj poseti.

11:12

Počeo sastanak sa predstavncima kompanije "Dassault”

11:04

Novo oglašavanje Vučića: Imam tremu, ali znam da ću se boriti za našu zemlju

09:42

Vučić u Palati, položen venac

Nakon intoniranja himne, Vučić je ušao u Palatu invalida gde je položio venac ispod ploče srpskim vojnicima.

Na ploči "Vernost za vernost" francuskim jezikom piše: "U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije.

09:35

Stigao Vučić, počela ceremonija

Počeo svečani doček predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu.

U toku je intoniranje srpske himne, koju izvodi počasna garda.

09:15

Sve spremno

Svečani orkestar i gardisti se spremaju za dolazak predsednika Srbije i francuskih zvaničnika.

09:14

Plan posete i 14 tema

Nakon toga uslediće razgovori u četiri oka.

Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog  sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju.

"Ovaj će biti najvažniji, biće strateški sastanak, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo", rekao je Vučić.

Kako je najavio, razgovaraće se o 14 tema.

Među glavnim temama su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, EXPO-u 2027, IT sektor, vestačka inteligencija, poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija.

Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak.

Naveo je da će sa rukovodstvom kompanije "Daso" razgovarati i o kupovini 12 borbenih aviona "rafal".

Takođe,  on će danas razgovarati i sa predstavnicima francuske elektroprivrede (EDF), nakon čega će ministar finansija Siniša Mali potpisati memorandum o razumevanju sa francuskom elektroprivredom o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Kada je reč o nuklearnoj energiji, Srbija želi da sa francuskom uspostavi bližu saradnju, s obzirom na to da je Francuska vodeća zemlja kada je reč o nuklearnoj energetici u Evropi i svetu, 70 odsto struje dobija iz nuklearnih reaktora.

Tokom dana, predsednik Vučić sastaće se i sa predsednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta Žerarom Laršeom. Danas će položiti i venac na spomen-ploču "Vernost za vernost" u Palati Invalida, u znak sećanja na istorijsko prijateljstvo Srbije i Francuske.

"Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije", ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.

Predsednik Vučić će drugog dana dvodnevne zvanične posete Parizu razgovarati sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International kao i sa predstavnicima francuskih kompanija, koji su iskazali veliko interesovanje za ovaj susret.

Inače, Francuska je jedan od vodećh investitora u Srbiji, gde ima 120 kompanija i zapošljava više od 12.000 radnika.

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: