Kosovo 3

20.03.2024.

17:25

Osmani: "Srbija ne može da bude deo NATO-a"

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Srbija ne može da bude deo NATO-a, sve dok krši vrednosti na kojima je NATO izgrađen.

Izvor: Avaz.ba

Osmani: "Srbija ne može da bude deo NATO-a"
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Komentarišući izjavu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila da je Srbija "trenutno mnogo bliža NATO-u nego Kosovu", Vjosa Osmani je rekla da postoji samo jedna zemlja koja je dalje od NATO-a od Srbije, a to je Rusija.

"Postoji samo jedna država koja je dalje od NATO-a od Srbije, a to je Putinova Rusija. Država kao što je Srbija, koja je stalno kršila glavne vrednosti na kojima stoji NATO, a to su zaštita od autoritarnih moći, zaštita od zemalja koje krše osnovna pravila međunarodnog prava, kao što je Srbija, ne samo da je daleko od NATO-a, nego ni ona ne može ni da sanja da će jednog dana biti deo NATO", rekla je Vjosa Osmani.

Ona je rekla da je Srbija zemlja koja još „spava na masovnim grobnicama“.

"Svako ko smatra da je Srbija bliska NATO-u vređa ne samo države članice već i žrtve Miloševićeve Srbije", rekla je Vjosa Osmani i dodala da je "Srbija država koja je pre nekoliko meseci izvršila akt agresije na Republiku Kosovo, i stalno pokušava da uništi Bosnu i Hercegovinu iznutra, a isto radi i sa Crnom Gorom".

Četiri članice NATO-a ne priznaju Kosovo

Istovremeno, ambasador SAD na Kosovu Džef Hovenijer rekao je da Vašington podržava put Kosova u NATO i da očekuje da će zvanična Priština jednog dana biti članica Alijanse.

"Želim da opovrgnem one koji žele da prave poređenja ko je gde", rekao je Hovenijer. On je podsetio da četiri zemlje NATO-a još uvek ne priznaju Kosovo i da taj izazov treba prevazići da bi se došlo do članstva.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: