Kosovo 0

13.03.2024.

14:10

"Stavovi nam se skoro 100 odsto poklapaju kada je reč o Prištini"

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da se stavovi EU skoro u potpunosti poklapaju sa stavovima američkih partnera, kada je u pitanju Priština i ponašanje njenih zvaničnika.

Izvor: Tanjug

"Stavovi nam se skoro 100 odsto poklapaju kada je reč o Prištini"
Profimedia

Podeli:

Stano je na brifingu za medije naglasio da EU ne komentariše pojedinačne primedbe, odgovarajući tako na pitanje da prokomentariše izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da EU i SAD imaju problem u komunikaciji sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i primedbe što još nije formirana Zajednica srpskih opština.

"Ne komentarišemo pojedinačne primedbe. Naši partneri procenjuju situaciju kako im odgovara. Mogu samo generalno da kažem da se, kada je reč o Kosovu i ponašanju aktuelne administracije u Prištini, naši stavovi sa američkim partnerima poklapaju skoro 100 odsto", rekao je Stano.

On je na pitanje da li može da potvrdi najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak sutra doputovati u Beograd, rekao da EU ne komentariše radni raspored Lajčaka i istakao da Lajčak stalno putuje kako bi obavljao svoj posao, što je deo njegovog mandata kao specijalnog izaslanika.

Stano je naglasio da je deo Lajčakovog posla i mandata da redovno boravi u Beogradu i Prištini i učestvuje na sastancima.

On je, na pitanje da li EU smatra da bi istraga o događajima u Banjskoj mogla da potraje nekoliko godina, rekao da nije na EU da to komentariše i da je vremenski okvir za sprovođenje istrage u rukama prištinskih vlasti.

Stano je rekao da je to pitanje veoma ozbiljno i ponovio stav Brisela da čeka zvanično okončanje istrage kako bi odlučio o narednim koracima.

Eskobar je juče, uoči današnjeg dolaska u dvodnevnu posetu Prištini, rekao na onlajn konferenciji za novinare da SAD imaju problem u komunikaciji sa Kurtijem, kao i Evropska unija, NATO, Velika Britanija, ali i mnogi drugi poput Albanije i Severne Makedonije.

On je, na pitanje o Zajednici srpskih opština, rekao da Priština nikada nije rekla da li prihvata predlog statuta ZSO koji je predložila Evropska unija, kao i da je SAD teško da razume zašto to ne čine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: