Kosovo 6

25.06.2024.

13:39

Lajčak uoči susreta Vučića i Kurtija: Da se učešće u dijalogu ne prekine pre nego što završim mandat

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je, uoči susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu, da "ulaže napore da Dijalog Srbije i Kosova dovede do operativnog rešenja" za primenu Ohridskog sporazuma.

Izvor: Beta

Lajčak uoči susreta Vučića i Kurtija: Da se učešće u dijalogu ne prekine pre nego što završim mandat
EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Podeli:

Borelj je na marginama zasedanja šefova diplomatija u Luksemburgu novinarima rekao da je to sad ključno, zato što članice EU razmatraju njegov predlog o bar postepenom ukidanju sankcija Kosovu.

"A to može stvoriti scenario u kojem Dijalog, ne kažem da će se obnoviti, ali barem da ne bude grubo prekinut", stavio je do znanja visoki predstavnik Unije.

"Dvojica lidera (Srbije i Kosova) već duže vremena se susreću u okviru Dijaloga, a ja ne želim da se to prekine pre nego što završim svoj mandat", čelnika Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je objasnio da Priština i Beograd "iz jednog ili drugog razloga nisu bili u stanju da primene taj sporazum", ali je predočio da je "sad nužno da obnovimo susrete u visokoj ravni da bi se znalo gde smo".

Borelj i Lajčak će, prema saopštenju EEAS, sutra u Briselu najpre razgovarati posebno s Vučićem, a potom takođe samo s Kurtijem, a zatim bi trebalo da usledi zajednički sastanak visokih zvaničnika EU i srpskog predsednika i kosovskog premijera.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: