Kosovo 1

27.05.2024.

20:20

"Odlukom da tzv. Kosovo postane član dodatno su pogoršani uslovi za život svakom Srbinu na KiM" VIDEO

Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO, izdala je saopštenje povodom odluke da tzv. Kosovo bude pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO.

Izvor: B92.net

"Odlukom da tzv. Kosovo postane član dodatno su pogoršani uslovi za život svakom Srbinu na KiM" VIDEO
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Saopštenje prenosimo u celosti.

"Danas smo svi svedočili veoma opasnom presedanu koji se dogodio u Parlamentarnoj skupštini NATO.

Da bude nedvosmisleno jasno – danas su odlukom da takozvana 'Skuština Kosova' dobije status pridruženog člana, dodatno pogoršani uslovi za život svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji. Oni već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi – žive kao u getu.

Danas je nagrađen Aljbin Kurti za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga i sami upozoravali EU, NATO i drugi međunarodni faktori.

Izvor: Prva tv

Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teitoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo.

Ovom odlukom Parlamentarne skupptine NATO dodatno su ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11
godina.

Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Napominjemo da naša delegacija u PS NATO nije bila konsultovana tokom pricesa donošenja ove odluke

Rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije posebno zahvaljuje svakoj delegaciji koja je pokazala razumevanje za naše argumente, koja je odolela pritiscima i koja je apelovala da takva odluka ne bude usvojena. Pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. 'Kosova' – Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka, ovakvu odluku nisu podržale ni poslanici iz zemalja koje su priznale JPNK – Francuska i Italija. Posebnu zahvalnost naša delegacije izražava delegacije Mađarske koja je izričito glasala protiv ove odluke.

Predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. 'Skupštine Kosova', niti nakon potvrđivanja ove odluke."

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: