Kosovo 1

25.04.2024.

9:01

“Ne mešaj se Aljbine, hajde da pričamo o..."

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku kaže da je glavna lekcija koju kosovski premijer Aljbin Kurti treba da nauči iz predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji - da se ne meša tamo gde mu nije mesto.

Izvor: Kosovo online

“Ne mešaj se Aljbine, hajde da pričamo o..."
EPA-EFE/MALTON DIBRA

Podeli:

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku kaže da je glavna lekcija koju kosovski premijer Aljbin Kurti treba da nauči iz predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji - da se ne meša tamo gde mu nije mesto.

Čitaku je na Fejsbuku navela da je Kurti dobio mandat kao premijer tzv. Kosova, a ne kao vladar Albanaca.

“Sada Aljbine, hajde da pričamo o inflaciji, nepristupačnim troškovima života na Kosovu, poskupljenju energije, nedostatku razvojnih projekata, ozbiljnoj korupciji na najvišim nivoima vlasti (prema izveštaju Stejt departmenta), vladinoj intervenciji u sistem pravosuđa, suzbijanje medijskih sloboda (izvještaj Fridom Hausa), pridruživanje izvršnim vlastima, sankcije EU”, navela je Čitaku.

Poručila je Kurtiju da je izabran da upravlja tzv. Kosovom, a ne da deli Albance svuda. Politički analitičar u Severnoj Makedoniji Dželjalj Neziri rekao je za Kohu da je Kurti popularan političar, ali kada su u pitanju izbori, "birači razmišljaju malo drugačije".

Politički analitičar u Severnoj Makedoniji Dželjalj Neziri rekao je za Kohu da je Kurti popularan političar, ali kada su u pitanju izbori, "birači razmišljaju malo drugačije".

"Kurtijeva intervencija nije imala pravi efekat. Drugo je pitanje što i Makedonija ima multietnički sastav, drugačiji politički sistem od Kosova. Živimo u dve zemlje koje su možda iste, ali nisu povezane istim sistemima. Ove intervencije su mogle imati suprotan efekat. Kurtijev angažman nije dao očekivani rezultat. I to je popularno, ali kada je glasanje u pitanju, birači razmišljaju malo drugačije. Oni ne vode računa o kultu političara, ali donose odluke kada uzmu u obzir i okolnosti”, naveo je Neziri.

On je dodao da je ovo slab izborni rezultat za albanske stranke u Severnoj Makedoniji, ali je istakao da je to prvi put da su "Albanci izašli u tako malom broju na izborima".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: