Kosovo 3

26.04.2024.

7:42

Lajčak ponudio "kompromisni dokument"

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio da je na jučerašnjem sastanku sa delegacijama Beograda i Prištine predstavio kompromisni dokument o upotrebi dinara na KiM.

Izvor: Tanjug

Lajčak ponudio "kompromisni dokument"
TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Podeli:

Dodao je i da je bilo dovoljno prostora da sve strane objasne svoje stavove.

''Sastanak je završen nakon što sam predstavio kompromisni dokument u nastojanju da se premoste razlike. Biću domaćin novog sastanka nakon što dobijem konstruktivne komentare'', napisao je Lajčak sinoć na svom nalogu na mreži X.

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je ranije juče da je Beograd tokom jučerašnjeg sastanka u Briselu izneo predloge za pronalaženje rešenja, ali i istakao da Priština ne želi rešenje.

"Teški i napeti su bili razgovori, ali su bili direktni što je dobro. I ja i eksperti smo imali priliku da iznesemo naše predloge o idejama EU i da rešimo pitanje dinara jer je Kurti tom odlukom ugrozio opstanak srpskog naroda. To mora hitno da se rešava, u pitanju je postojanje Srba", rekao je Petković.

On je rekao da će sledeća runda dijaloga biti održana 13. maja.

Jučerašnji sastanak delegacija Beograda, Evropske unije i Prištine u Briselu bio je šesta runda dijaloga na kojoj se razgovaralo o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronadje rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na KiM, ali da Priština ne želi da se pronadje rešenje.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: