Kosovo 3

23.04.2024.

13:00

EU odobrila: Bez viza za Srbe

Evropski parlament odobrio je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Izvor: Tanjug, Kosovo online

EU odobrila: Bez viza za Srbe
Robert Petrovic/Shutterstock

Podeli:

Na poslednjoj plenarnoj sednici u aktuelnom sazivu Evropskog parlamenta u Strazburu doneta je odluka o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa Kosovu, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. 

"Ovo je odluka kako bi se omogućio bolji život Srbima i 18.000 ljudi koji imaju posebne pasoše i oni su poslednja grupa građana koji nemaju viznu liberalizaciju i nema opravdanja za tako nešto", rekao je Nemec danas pre početka glasanja.

U korist vizne liberalizacije za Srbe sa Kosova glasalo je 406 poslanika EP, 97 njih je bilo protiv, a 94 poslanika su bila uzdržana.

Podsetimo, Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio je 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce ovih pasoša, koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje viza Srbima sa Kosova Matjaž Nemec.

Tokom sednice, koja traje od 22. do 25. aprila, evropski poslanici glasaće i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: