Kosovo 0

16.04.2024.

7:34

Dve države podržale Srbiju iako priznaju tzv. Kosovo: Postavili uslov Prištini

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podneli su amandman na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE).

Izvor: Tanjug

Dve države podržale Srbiju iako priznaju tzv. Kosovo: Postavili uslov Prištini
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

U njemu se traži da članstvo tzv. Kosova bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština.

"Skupština smatra da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom neophodan korak ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, međunarodna obaveza preuzeta u okviru dijaloga uz podršku EU, a pre svega način da se unapredi demokratsko učešće i osnaživanje kosovskih Srba i obezbeđivanje zaštite njihovih prava. Skupština, stoga, očekuje da će Vlada Kosova preduzeti značajne i opipljive korake u cilju što skorijeg osnivanja ZSO. Skupština smatra da bi osnivanje Zajednice trebalo da bude istaknuto u budućem razmatranju zahteva Kosova za pristupanje Savetu Evrope od strane Komiteta ministara", navodi se u amandmanu pod rednim brojem 13 u koji je Tanjug imao uvid.

Taj amandman podržalo je sedam članova italijanske i jedan član mađarske delegacije.

U amandmanu pod rednim brojem 14, koji su podržali isti članovi italijanske i mađarske delegacije, navodi se da tzv. Kosovo treba dobije poziv za članstvo u Savetu Evrope tek nakon što "budu sprovedeni svi članovi Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom".

Srpska delegacija podnela je 10 amandmana, koje su podržala i dva člana delegacije BiH, u kojima se, između ostalog, traži da PSSE preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako se navodi, "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije", kao i da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije tzv. Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava i Odbor za jednakost i nediskriminaciju ranije danas podržali su nacrt mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: