Ponedeljak, 29.09.2014.

19:03

Džon Lempi: Jugoslavija nije bila greška

Izvor: Miloš Mitroviæ

Džon Lempi: Jugoslavija nije bila greška IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Sergio

pre 9 godina

Jugoslavija je bila dobra ideja. Nju su upropastili desničari (nacionalisti). Nacionalisti (Srpski, Hrvatski.. i svi ostali) su po prirodi sebični i egocentrični jer gledaju interes samo svog nacionalnog korpusa. To je zastareli koncept razmišljanja. Čovečanstvo nikada neće napredovati uz takve ljude. Ljudska rasa treba da se ujedinjuje a ne da se sebično deli na nacionalna plemena. Uvek treba gledati širu sliku i negovati univerzalne principe ljudskosti. Fali nam empatije. Nacionalizam i verske dogme su rak rana čovečanstva.

Advokat svih Srba

pre 9 godina

(Ante, 30. septembar 2014 00:38)
E moj decko,dokle god vi Hrvati budete imali taj tudjmanovski mentalitet nece vam biti bolje,uostalom jesi li poslusao na HRT1 u 'Latinici' sta je rekao povjesnicar Tvrtko Jakovina u vezi Londonskog sporazuma!?Vi Hrvati mozete da mrzite Srbe koliko god hocete,ali jednu cinjenicu nikako ali nikako ne mozete pobiti to je da su Srbi,nekakvom mitomanskom idejom Jugoslavije svoje nacionalne ciljeve koje su bile zasluzene pobedom u prvom svetskom ratu,bacili u zapecak i tako sebi tj nama Srbima iskopali grob,a vas Hrvate vaskrsli.Znam da te boli istina ali tako je!

ne cenzurisi

pre 9 godina

Za Srbiju je stvaranje Jugoslavije kobna greska i najveci promasaj u istoriji.

Srbija 2014. je manja nego Kraljevina Srbija 1914.

Srbija je iz Jugoslavije izasla manja i ostecena, svi ostali su izasli veci i nagradjeni.
I pricamo kako Jugoslavija nije greska.

Je li zato ginemo 100 godina? Da se odreknemo Srbije, stvorimo Jugoslaviju, i preko te Jugoslavije drzave koje pre 100 godina uopste nisu postojale, Sloveniju, Bosnu, Kosovo, Makedoniju i nekakvu drzavu u drzavi vojvodinu, a Srbiju smanjimo i iskasapimo?

Srbija je u gorem polozaju nego pre 100 godina, svedena na nekakvu uzu obespravljenu Srbiju kojoj je tutor nekakva AP vojvodina, tvorevina kakva ne postoji nigde na svetu.
Ne postoji ni uza Nemacka, ni uza Amerika, ni uza Hrvatska, to nigde ne postoji samo u Srbiji.

Je li zato ginemo 100 godina? Sta je nama cilj, da nam bude gore?

my way

pre 9 godina

"U Srbiji mnogi misle da su Pašić i kralj Aleksandar napravili fatalnu grešku zato što su se opredelili za Jugoslaviju.

- To je iskušenje srpskih nacionalista. Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije. Vrlo prosto. Bilo je i zapadnog, francuskog ohrabrivanja da se konsoliduje vojna kontrola na velikoj teritoriji."

Закључак да Југославија није била грешка, шта рећи? Да ли је према нама Србима све дозвољено радити, убијати, истребљивати, комадати, искориштавати, лагати, мрзети, кривити, да ли ми имамо икаква права осим да то без поговора трпимо? Наравно да се о свему суди на крају, по последицама, знамо како су нам вратили за то што смо пристали на заједничку државу, а нису ни те деведесете које спомиње професор пале са марса. Чињеница је да је 1918. учињена трагична грешка која је, након апокалиптичних жртава, могла бар за будуће генерације бити ублажена, али је 45. на власт засео Тито и она је још више погоршана и зацементирана. Државу су деведесетих крваво уништили они који су захтевали да их у исту примимо и спасимо, након свега што се у Другом светском рату десило, сада имамо ову рушевину СФРЈ, посткомунистичку, неолиберално капиталистичку, политичко-тајкунску лоповску творевину која не заслужује часно име које носи! Има нешто истине у њему, али све у свему очајан текст чији ће апсурдан наслов наложити испране мозгове који ни не знају ништа о историји!

Vladimirr

pre 9 godina

Svidja mi se pogled ovog naucnika, cinií mi se da je uravnotezen. Ipak, meni se cini da bi za nas, a mozda i za istoriju Evrope u celini bilo bolje da su na nasim prostorima nastale dve drzave, jedna jaca i veca Srbija, i jedna drzava Hrvata Slovenaca i Srba na zapadu. Cak i to sto bi bila bez dela obale (Srbija je mogla da im pruzi i vojnu pomoc bez toga da prisvoji teritoriju), bi po meni bilo dobro, jer bi samim tim i Italija bila zadovoljnija ishodom rata, i u eventualnom novom sukobu bi verovatno stajala na strani Zapada, pa bi samim tim i taj Drugi svetski verovatno drugacije izgledao. Isto tako, nova Slovenska drzava na zapadu od nas bi bila prema nama prijateljski nastrojena, ne bi bilo razloga za masakre u daljem ratu. Srbija bi bila jaca i mogla bi da se organizuje sama a ne da resava nonstop pitanja "suzivota" sa drugim narodima. Hrvati bi imali svoju "tisucljetnu", istina kao neku federaciju, i u interesu bi im bilo do sa nama budu dobri. Naravno, ja nisam istoricar, i ovakav pogled moze da bude naivan i nerealistican, mozda prosto nista nije moglo da bude tako, ili bi to imalo dijametralno suprotne posledice od onog sto ovde predvidjam, uostalom sta bi bilo kad bi bilo, ali ipak mislim da je takav razvoj situacije mogao da bude bolji za Srbiju (jaca i ujedinjena, sa prijateljskom drzavom na zapad od nje), kao i po Evropu (opredeljenje Italije u daljim sukobima na evropskom tlu)

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

"To je iskušenje srpskih nacionalista. Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije."
--
Sva tragika Jugoslavije i jugoslovenstva se ogleda baš u činjenici da pozitivne posledice Prvog svetskog rata,koji je okončan uz milionske srpke žrtve,pri čemu je stradala trećina srpskog stanovništva, osporavaju baš ove novostvorene državolike tvorevine,koje su nastale na razvalinama Austro-Ugarske monarhije i kostima srpskih vojnika.U temelje tih država ugradjeni su životi bezbrojnih i bezimenih srpskih života.I sada,ako bih bio sebičan,mogao bih danima da pričam bajke o jugoslovenstvu samo zato što sam u toj Jugoslaviji imao relativno miran i pristojan život.Srbija je zahvaljujući jugoslovenstvu izgubila svoj lik,svoju dušu.U tom jugoslovenstvi je pokopana naša nacionalnost, nacionalna svest,vera,istorija,junaci i mitovi.Sve je to lepo zaorano i prekriveno sladunjavim pričama o sedam neprijateljskih ofanziva, socijalnoj pravdi,jednakosti i velikoj Jugoslaviji koja je bila "sila" na ovim prostorima?!Zašto se Jugoslavije sa nostalgijom sećaju samo Srbi dok je ostali narodi smatraju "tamnicom naroda", "prolaznom sobom" ili "nužnim zlom"?Šta smo to,mi Srbi,u njoj dobili,a šta su ostali narodi izgubili?Zašto i danas ne možemo da oslobodimo te pogubne ideologije? Srbija mora da povrati svoj lik i podigne svoju državu.Od iluzija nema ništa.Zvale se one Jugoslavija ili EU.

simon

pre 9 godina

U istoriji srpstva Jugoslavija je bila jedina država u kojoj su Srbi živeli u jedinstvenoj državi. E sad koliko ih je to koštalo i kako im je stvarno bilo u toj državi to je drugo pitanje o kojem se da raspravljati. Činjenica je da su ostali narodi govorili srpski ali da je zanemarljiv broj Srba govorio jezik komšija a drugih nacionalnosti ili etnosa. A Srbima još nije jasno otkud tolika mržnja prema njima.

Nataeos

pre 9 godina

Jugoslavija NIJE bila greska! Bila zemlja u kojoj se svakim danom sve bolje zivelo, zaista je postojalo bratstvo i jedinstvo, bila je slobodna i sigurna za postene ljude. Ja cu ostati jugoslovenka dok sam ziva, srecna sam sto sam zivela u njoj jer je to najlepsi period mog zivota. Razorili su je ljudi puni mrznje prema svemu i svakome ko je i malo razlicit od njih samih. A prava lepota i bogatstvo je u razlicitosti...
(novosadjanka, 29. septembar 2014 19:56)
Bilo je bratsvo i jedinstvo u vidu Iluzije! Da su se računi očistili posle II svetskog rata, da se zločini nisu skrivali, da se na civilizovan način to rešilo kako je trebalo da se reši, stvari bi bile sasvim drugačije...ovako se samo živelo u nekoj vrsti iluzije. Ali pošto nisu, stari dugovi, mržnje.. Su samo čekali svoj čas da izadju na površinu, a to su političari dobro iskoristili kad su osetili vreme..

Zid.Cro

pre 9 godina

Hehehe.Bedastoče.Lempi je očito pristran povjesničar.Između ostalog bavi se time ,što bi bilo da je bilo,a to nitko ne može sa sigurnošču znati.Kada bi se sa njime slagali i svi ostali povjesničari ,još bi mu čovjek i povjerovao.Pa tako i ja mogu tvrditi:Da su talijani tada pokušali oteti hrvatski teritorij dobili bi takvog Vritnjaka ko srbijanci 90ih.(Doduše Talijani i jesu naj...li krajem 2.svj.rata).

Svako gazda u svoju kucu

pre 9 godina

Mogli bi i vi nama, crnogorcima, da zahvalite sto smo mi vama dali nezavisnost! :) i nadam se usput razmislite sta ste dozvolili, da mala CG bude ta koja ce srbiji vratiti drzavnost haha najgore od svega je sto vam je uvijek politicka elita, od pasica pa do danas, bila velikosrpski orijentisana a ta politika vas bas nigdje nije dovela!!! Bratski pozdrav bratskoj srbiji

Ime i Prezime

pre 9 godina

Nema je vise i hvala Nebesima sto je vise nema. Previse je kostala Srbe, zivota i stradanja od Vardara pa do Triglava, a i sire, zato ove sto izvlacite iz naftalina da malo komentarisu jel trebalo ili ne, spremite nazad u naftalin i drz'te ih tamo. Bez potrebe, opet dizu bunu....

Ante

pre 9 godina

@ Slovemci i Hrvati su pljunuki na jugoslaviju. Tako da ako je ikad i pozele ponovo moze ali bez nas gospodo. Bez nas gospodo...

Ne boj se! U Ustavu RH piše da je strogo zabranjeno pokretanje bilo kakvih postupaka koji bi mogli dovesti do obnove bilo čega što bi mirisalo na Jugoslaviju (naravno, ne tim riječima ali s tim značenjem...).

I kako misliš da su "Hrvati i Srbi pljunuli na Jugoslaviju"? Zar je nije prije svega pljunula Srbija svojim nacionalizmom koncem osamdesetih, ukinućem autonomije Kosova i Vojvodine, uvođenjem carina na robu iz Hrvatske, onim četničkim skupovima itd.? A onda, ako je Srbija nije "pljunula", da li su je pljunuli i Bosna, Makedonija, kasnije i Crna Gora (ili vas za te republike zapravo nije ni briga)?

Zašto u okviru Jugoslavije samo gledate na Hrvatsku (i možda ponekad na Sloveniju), a ostale države vas ne zanimaju?

TV iskljuci, mozak ukljuci

pre 9 godina

У почтеку ми се текст чинио коректним. А онда једно просто опажање - дозволићете ми цитате аутора текста:

1. "Politički lideri bi mogli biti nazvani mesečarima, ali ne mogu da uvažim Klarkove argumente pošto je Austrija htela rat protiv Srbije po svaku cenu. I bez dokaza o tesnoj umešanosti srpske vlade u atentat, nema ih do danas. Postojala je samo pretpostavka austrijske vlade koju ističe i Klark ne nudeći dokaze."

2. " A događaji u istočnoj Ukrajini gde su upućene ruske specijalne jedinice i gde je ruskim oružjem oboren, to je sasvim jasno, civilni avion su potpuno neprihvatljivi. "

У првом случају каже да нису понуђени докази, у другом случају му је доказ његова реч - "то је сасвим јасно". То није ни доказ ни аргумент, већ подвала и лупетање.

Часан и исправан човек говори истину од почетка до краја и има иста мерила исправног и погрешног. Овај није ни часан и исправан.

Janko

pre 9 godina

Iako znam da jedan deo ljudi koji komentarise nikad i ne procita tekst, a da ga drugi deo prosto i ne razume, uvek me zaprepasti kada procitam to sto napisu. Valjda cu jednom da prestanem.
Elem, covek lepo kaze da je za nastanak Jugoslavije odgovoran srpski nacionalizam i to je jasno kao dan. Mogli smo da napravimo drzavu po svojoj meri ali mi smo zeleli jos vise i vise. Hteli smo Jugoslaviju u kojoj cemo posle da dominiramo i polako asimilujemo ostale narode. Naravno da za Jugoslaviju Hrvati i Slovenci nisu odgovorni jer im nista drugo u tom trenutku i nije preostalo nego da pozovu srpsku vojsku u pomoc, pa da se nadaju najboljem. I sta sad tu ima lose? Oni su samo birali sta je po njih najbolje, a ko je nama kriv kada se u realnoj politici rukovodimo iracionalnim razlozima. Pogotovo nam oni nisu krivi za nase zrtve (osim onih koji su ucestvovali u austrijskoj vojsci), jer smo sami odlucili da ne kapituliramo, sto bi bio najlogicniji potez nego da se povlacimo preko Albanije.
Usput, i ovde vidim da se poteze taj Londonski ugovor koji nikad nije potpisan i na koji nismo pristali, sto je posle bio razlog italijanskoj i britanskoj vladi da otezu sa prebacivanjem srpske vojsce sa jadranske obale, gde je u mocvaramo zapravo najvise vojnika i umrlo.
Svako presi ali i uci na svojim greskama, ali jasno je da mi to nismo u stanju. Zalosno, zaista.

Petar

pre 9 godina

Smešno je optuživati Kralja Aleksandra zato što je stvorena Jugoslavija u kojoj su kasnije mnogi Srbi stradali. Jednostavno, ne može se kralj optuživati za događaje posle njegove smrti. Svaka država će iskoristiti priliku da se maksimalno proširi, ako joj se ukaže prilika. Kralj je uspeo ono što niko nije pre ni posle njega: da u jednoj državi žive skoro svi srbi na ovim prostorima. Da li je kralj kriv za bratoubilčki rat između partizana i četnika? Da li je kralj kriv za katastrofalnu politiku Miloševića devedesetih? Naravno da nije.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Covek lepo objasnio da je Kristofer Klark krajnje neizbiljan i u sustini pristrasan istoricar kad dogadjaje u proslosti objasnjava iz sadasnjeg ugla. Kako bi bilo da neko tvrdi kako su nacisti u Nemackoj bili pre svega fokusirani na ekonomiju jer evo danasnja Nemacka je dokaz da im je economija na prvom mestu.

Aleksa

pre 9 godina

"To je iskušenje srpskih nacionalista. Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije."

Jos uvek nam namecu tu ideologiju Jugoslovenstva za koju su Srbi dali nekoliko miliona ljudi a dobili samo bombardovanje, jame i sikaniranja.
Pa sta ako bi italija uzela veliki deo Slovenije? Da nam nisu mozda Slovenci zahvalni sto smo im dali nezavisnost? Ili sto su nasi vojnici ginuli dok su ih oslobadjali?
A kako su nam Hrvati vratili u toku drugog svetskog rata?

Ma dajte bre pustite nas vise da zivimo svoj zivot.

Djuro

pre 9 godina

Kako za koga. Za onoga ko se de fakto pitao - srpska vlada i prestolonaslednik - bila je to monumentalna greska. Ne zbog pravljenja "nadnacionalne" drzave po sebi sa relativno neslicnim konstituentima (jer to su na isti ili slican nacin bile i Nemacka i Italija i Spanija) nego zato sto nisu obratili paznju s kim prave tu drzavu. Prosto receno, najvazniji partner (Hrvati) je od pocetka nisu zeleli i nisu imali toliko iskrenosti da to kazu a srpska strana je bila dovoljno glupa da im poveruju. Rezultat je nacionalna (srpska) tragedija koja je bio 20. vek na konto koje je Hrvatska iz istog izasla mnogo jaca. I danas nekim nebulozama postoje kvaziistoricari i drugi koji nekim trikom vide u tome krivicu Srbije i Srba. Fakt je da je Pasic bio veca nesreca za svoju zemlju od Milosevica.

Marko (Dorcol)

pre 9 godina

Ne znam zasto ovo govori u Srbiji, u kojoj je 90% stanovnika bilo za opstanak Jugoslavije. Neka to objasni Hrvatima i Slovencima koji su samo cekali sansu da pobegnu iz zajednicke drzave. A ovaj deo je najjaci: "Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije." Dobro, i?
PS. Kralj Aleksandar I je najtragicnija licnost srpske istorije nakon Slobodana Milosevica.

FullHouse

pre 9 godina

Odličan članak. Svako ko je malo upućen zna da je situacija oko Ukrajine bila prosta prećutna razmena Zapada i Rusije - Krim za ostatak Ukrajine. Rusi su se potom ponadali da mogu da uzmu i istok Ukrajine, ali je to na kraju ispao samo pucanj u prazno, jer je Zapad mnogo moćniji. Ne kažem da je to nužno pravedno, ali je prosto tako, i ne može se protiv toga.

Mare,NS

pre 9 godina

Svaka cast profesore!
Vrlo argumentovano vidjenje politickih prilika u Evropi,pre,za vreme i posle prvog svetskog rata!
Porediti Principa i Bin Ladena,mogu sam kvazi-istoricari i oni koji bi da operu Austrougarsku od odgovornosti za izbijanje ovog rata!
Principov atentat je uzrok ovog sukoba,isto koliko i `slucaj Racak`,napadu NATO na SRJ!

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Jugoslavija je grobnica srpskog naroda. Svi kraljevi generali su se protivili toj nakaradnoj tvorevini. Mi u tom ratu smo izgubili oko 5 miliona sunarodnika. Mislite o tome. p.s da nije bilo Jugoslavije bilo bi Srbije do Rijeke po londonsko ugovoru iz 1916 godine....

Silvester

pre 9 godina

Meni nije jasno šta znači interes države Francuske, Nemačke ili Rusije? Čiji je to konkretno interes - bogataša koji drže sve konce u svojim rukama, ili širokih narodnih masa, radnika i seljaka. Evo ovih decenija se u Srbiji staln govori o nekom interesu Srbije, a ja nikako ne vidim da ima bilo šta zajedničko u interesima unesrećenog i opljačkanog naroda na jednoj strani, i gomile parazita, tajkuna, korumpiranih političara koji sve drže u svojim rukama. Ja sa njima nikakvod interesa zajedničkog nemam, i ako je to interes Srbije, da oni budu srećni i zadovoljni, onda sam ja neprijatelj Srbije. Vrlo prosto, i zato mi nije jasan pogled na istoriju koji priča i apstraktnom državnom interesu. Država štiti interese klase na vlasti, i to može biti ili buržoazija, ili radnička država. I jedno i drugo - nikada. Drug Lenjin je u potpunosti bio u pravu, UČILI SU NAS DOBRO U SFRJ! Samo što smo mi i generacije pre nas BILI LOŠI ĐACI!

novosadjanka

pre 9 godina

Jugoslavija NIJE bila greska! Bila zemlja u kojoj se svakim danom sve bolje zivelo, zaista je postojalo bratstvo i jedinstvo, bila je slobodna i sigurna za postene ljude. Ja cu ostati jugoslovenka dok sam ziva, srecna sam sto sam zivela u njoj jer je to najlepsi period mog zivota. Razorili su je ljudi puni mrznje prema svemu i svakome ko je i malo razlicit od njih samih. A prava lepota i bogatstvo je u razlicitosti...

Bane

pre 9 godina

"Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije. "

Sto znaci da nije bilo Jugoslavije danas ne bi bilo Hrvatske ili bi to bila zemlja nesto veca od Luksemburga.

Mir

pre 9 godina

Najveca greska u srpskoj istoriji je formiranje Jugoslavije 1918, tada je sve krenulo nizbrdo, greska od koje se nikad nismo oporavili a nikad ni necemo.

Aleksa

pre 9 godina

"To je iskušenje srpskih nacionalista. Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije."

Jos uvek nam namecu tu ideologiju Jugoslovenstva za koju su Srbi dali nekoliko miliona ljudi a dobili samo bombardovanje, jame i sikaniranja.
Pa sta ako bi italija uzela veliki deo Slovenije? Da nam nisu mozda Slovenci zahvalni sto smo im dali nezavisnost? Ili sto su nasi vojnici ginuli dok su ih oslobadjali?
A kako su nam Hrvati vratili u toku drugog svetskog rata?

Ma dajte bre pustite nas vise da zivimo svoj zivot.

Marko (Dorcol)

pre 9 godina

Ne znam zasto ovo govori u Srbiji, u kojoj je 90% stanovnika bilo za opstanak Jugoslavije. Neka to objasni Hrvatima i Slovencima koji su samo cekali sansu da pobegnu iz zajednicke drzave. A ovaj deo je najjaci: "Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije." Dobro, i?
PS. Kralj Aleksandar I je najtragicnija licnost srpske istorije nakon Slobodana Milosevica.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Jugoslavija je grobnica srpskog naroda. Svi kraljevi generali su se protivili toj nakaradnoj tvorevini. Mi u tom ratu smo izgubili oko 5 miliona sunarodnika. Mislite o tome. p.s da nije bilo Jugoslavije bilo bi Srbije do Rijeke po londonsko ugovoru iz 1916 godine....

Bane

pre 9 godina

"Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije. "

Sto znaci da nije bilo Jugoslavije danas ne bi bilo Hrvatske ili bi to bila zemlja nesto veca od Luksemburga.

novosadjanka

pre 9 godina

Jugoslavija NIJE bila greska! Bila zemlja u kojoj se svakim danom sve bolje zivelo, zaista je postojalo bratstvo i jedinstvo, bila je slobodna i sigurna za postene ljude. Ja cu ostati jugoslovenka dok sam ziva, srecna sam sto sam zivela u njoj jer je to najlepsi period mog zivota. Razorili su je ljudi puni mrznje prema svemu i svakome ko je i malo razlicit od njih samih. A prava lepota i bogatstvo je u razlicitosti...

Mir

pre 9 godina

Najveca greska u srpskoj istoriji je formiranje Jugoslavije 1918, tada je sve krenulo nizbrdo, greska od koje se nikad nismo oporavili a nikad ni necemo.

Silvester

pre 9 godina

Meni nije jasno šta znači interes države Francuske, Nemačke ili Rusije? Čiji je to konkretno interes - bogataša koji drže sve konce u svojim rukama, ili širokih narodnih masa, radnika i seljaka. Evo ovih decenija se u Srbiji staln govori o nekom interesu Srbije, a ja nikako ne vidim da ima bilo šta zajedničko u interesima unesrećenog i opljačkanog naroda na jednoj strani, i gomile parazita, tajkuna, korumpiranih političara koji sve drže u svojim rukama. Ja sa njima nikakvod interesa zajedničkog nemam, i ako je to interes Srbije, da oni budu srećni i zadovoljni, onda sam ja neprijatelj Srbije. Vrlo prosto, i zato mi nije jasan pogled na istoriju koji priča i apstraktnom državnom interesu. Država štiti interese klase na vlasti, i to može biti ili buržoazija, ili radnička država. I jedno i drugo - nikada. Drug Lenjin je u potpunosti bio u pravu, UČILI SU NAS DOBRO U SFRJ! Samo što smo mi i generacije pre nas BILI LOŠI ĐACI!

Djuro

pre 9 godina

Kako za koga. Za onoga ko se de fakto pitao - srpska vlada i prestolonaslednik - bila je to monumentalna greska. Ne zbog pravljenja "nadnacionalne" drzave po sebi sa relativno neslicnim konstituentima (jer to su na isti ili slican nacin bile i Nemacka i Italija i Spanija) nego zato sto nisu obratili paznju s kim prave tu drzavu. Prosto receno, najvazniji partner (Hrvati) je od pocetka nisu zeleli i nisu imali toliko iskrenosti da to kazu a srpska strana je bila dovoljno glupa da im poveruju. Rezultat je nacionalna (srpska) tragedija koja je bio 20. vek na konto koje je Hrvatska iz istog izasla mnogo jaca. I danas nekim nebulozama postoje kvaziistoricari i drugi koji nekim trikom vide u tome krivicu Srbije i Srba. Fakt je da je Pasic bio veca nesreca za svoju zemlju od Milosevica.

Mare,NS

pre 9 godina

Svaka cast profesore!
Vrlo argumentovano vidjenje politickih prilika u Evropi,pre,za vreme i posle prvog svetskog rata!
Porediti Principa i Bin Ladena,mogu sam kvazi-istoricari i oni koji bi da operu Austrougarsku od odgovornosti za izbijanje ovog rata!
Principov atentat je uzrok ovog sukoba,isto koliko i `slucaj Racak`,napadu NATO na SRJ!

Kralj Ibi

pre 9 godina

Covek lepo objasnio da je Kristofer Klark krajnje neizbiljan i u sustini pristrasan istoricar kad dogadjaje u proslosti objasnjava iz sadasnjeg ugla. Kako bi bilo da neko tvrdi kako su nacisti u Nemackoj bili pre svega fokusirani na ekonomiju jer evo danasnja Nemacka je dokaz da im je economija na prvom mestu.

Petar

pre 9 godina

Smešno je optuživati Kralja Aleksandra zato što je stvorena Jugoslavija u kojoj su kasnije mnogi Srbi stradali. Jednostavno, ne može se kralj optuživati za događaje posle njegove smrti. Svaka država će iskoristiti priliku da se maksimalno proširi, ako joj se ukaže prilika. Kralj je uspeo ono što niko nije pre ni posle njega: da u jednoj državi žive skoro svi srbi na ovim prostorima. Da li je kralj kriv za bratoubilčki rat između partizana i četnika? Da li je kralj kriv za katastrofalnu politiku Miloševića devedesetih? Naravno da nije.

FullHouse

pre 9 godina

Odličan članak. Svako ko je malo upućen zna da je situacija oko Ukrajine bila prosta prećutna razmena Zapada i Rusije - Krim za ostatak Ukrajine. Rusi su se potom ponadali da mogu da uzmu i istok Ukrajine, ali je to na kraju ispao samo pucanj u prazno, jer je Zapad mnogo moćniji. Ne kažem da je to nužno pravedno, ali je prosto tako, i ne može se protiv toga.

ne cenzurisi

pre 9 godina

Za Srbiju je stvaranje Jugoslavije kobna greska i najveci promasaj u istoriji.

Srbija 2014. je manja nego Kraljevina Srbija 1914.

Srbija je iz Jugoslavije izasla manja i ostecena, svi ostali su izasli veci i nagradjeni.
I pricamo kako Jugoslavija nije greska.

Je li zato ginemo 100 godina? Da se odreknemo Srbije, stvorimo Jugoslaviju, i preko te Jugoslavije drzave koje pre 100 godina uopste nisu postojale, Sloveniju, Bosnu, Kosovo, Makedoniju i nekakvu drzavu u drzavi vojvodinu, a Srbiju smanjimo i iskasapimo?

Srbija je u gorem polozaju nego pre 100 godina, svedena na nekakvu uzu obespravljenu Srbiju kojoj je tutor nekakva AP vojvodina, tvorevina kakva ne postoji nigde na svetu.
Ne postoji ni uza Nemacka, ni uza Amerika, ni uza Hrvatska, to nigde ne postoji samo u Srbiji.

Je li zato ginemo 100 godina? Sta je nama cilj, da nam bude gore?

Nataeos

pre 9 godina

Jugoslavija NIJE bila greska! Bila zemlja u kojoj se svakim danom sve bolje zivelo, zaista je postojalo bratstvo i jedinstvo, bila je slobodna i sigurna za postene ljude. Ja cu ostati jugoslovenka dok sam ziva, srecna sam sto sam zivela u njoj jer je to najlepsi period mog zivota. Razorili su je ljudi puni mrznje prema svemu i svakome ko je i malo razlicit od njih samih. A prava lepota i bogatstvo je u razlicitosti...
(novosadjanka, 29. septembar 2014 19:56)
Bilo je bratsvo i jedinstvo u vidu Iluzije! Da su se računi očistili posle II svetskog rata, da se zločini nisu skrivali, da se na civilizovan način to rešilo kako je trebalo da se reši, stvari bi bile sasvim drugačije...ovako se samo živelo u nekoj vrsti iluzije. Ali pošto nisu, stari dugovi, mržnje.. Su samo čekali svoj čas da izadju na površinu, a to su političari dobro iskoristili kad su osetili vreme..

Advokat svih Srba

pre 9 godina

(Ante, 30. septembar 2014 00:38)
E moj decko,dokle god vi Hrvati budete imali taj tudjmanovski mentalitet nece vam biti bolje,uostalom jesi li poslusao na HRT1 u 'Latinici' sta je rekao povjesnicar Tvrtko Jakovina u vezi Londonskog sporazuma!?Vi Hrvati mozete da mrzite Srbe koliko god hocete,ali jednu cinjenicu nikako ali nikako ne mozete pobiti to je da su Srbi,nekakvom mitomanskom idejom Jugoslavije svoje nacionalne ciljeve koje su bile zasluzene pobedom u prvom svetskom ratu,bacili u zapecak i tako sebi tj nama Srbima iskopali grob,a vas Hrvate vaskrsli.Znam da te boli istina ali tako je!

Janko

pre 9 godina

Iako znam da jedan deo ljudi koji komentarise nikad i ne procita tekst, a da ga drugi deo prosto i ne razume, uvek me zaprepasti kada procitam to sto napisu. Valjda cu jednom da prestanem.
Elem, covek lepo kaze da je za nastanak Jugoslavije odgovoran srpski nacionalizam i to je jasno kao dan. Mogli smo da napravimo drzavu po svojoj meri ali mi smo zeleli jos vise i vise. Hteli smo Jugoslaviju u kojoj cemo posle da dominiramo i polako asimilujemo ostale narode. Naravno da za Jugoslaviju Hrvati i Slovenci nisu odgovorni jer im nista drugo u tom trenutku i nije preostalo nego da pozovu srpsku vojsku u pomoc, pa da se nadaju najboljem. I sta sad tu ima lose? Oni su samo birali sta je po njih najbolje, a ko je nama kriv kada se u realnoj politici rukovodimo iracionalnim razlozima. Pogotovo nam oni nisu krivi za nase zrtve (osim onih koji su ucestvovali u austrijskoj vojsci), jer smo sami odlucili da ne kapituliramo, sto bi bio najlogicniji potez nego da se povlacimo preko Albanije.
Usput, i ovde vidim da se poteze taj Londonski ugovor koji nikad nije potpisan i na koji nismo pristali, sto je posle bio razlog italijanskoj i britanskoj vladi da otezu sa prebacivanjem srpske vojsce sa jadranske obale, gde je u mocvaramo zapravo najvise vojnika i umrlo.
Svako presi ali i uci na svojim greskama, ali jasno je da mi to nismo u stanju. Zalosno, zaista.

my way

pre 9 godina

"U Srbiji mnogi misle da su Pašić i kralj Aleksandar napravili fatalnu grešku zato što su se opredelili za Jugoslaviju.

- To je iskušenje srpskih nacionalista. Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije. Vrlo prosto. Bilo je i zapadnog, francuskog ohrabrivanja da se konsoliduje vojna kontrola na velikoj teritoriji."

Закључак да Југославија није била грешка, шта рећи? Да ли је према нама Србима све дозвољено радити, убијати, истребљивати, комадати, искориштавати, лагати, мрзети, кривити, да ли ми имамо икаква права осим да то без поговора трпимо? Наравно да се о свему суди на крају, по последицама, знамо како су нам вратили за то што смо пристали на заједничку државу, а нису ни те деведесете које спомиње професор пале са марса. Чињеница је да је 1918. учињена трагична грешка која је, након апокалиптичних жртава, могла бар за будуће генерације бити ублажена, али је 45. на власт засео Тито и она је још више погоршана и зацементирана. Државу су деведесетих крваво уништили они који су захтевали да их у исту примимо и спасимо, након свега што се у Другом светском рату десило, сада имамо ову рушевину СФРЈ, посткомунистичку, неолиберално капиталистичку, политичко-тајкунску лоповску творевину која не заслужује часно име које носи! Има нешто истине у њему, али све у свему очајан текст чији ће апсурдан наслов наложити испране мозгове који ни не знају ништа о историји!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

"To je iskušenje srpskih nacionalista. Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije."
--
Sva tragika Jugoslavije i jugoslovenstva se ogleda baš u činjenici da pozitivne posledice Prvog svetskog rata,koji je okončan uz milionske srpke žrtve,pri čemu je stradala trećina srpskog stanovništva, osporavaju baš ove novostvorene državolike tvorevine,koje su nastale na razvalinama Austro-Ugarske monarhije i kostima srpskih vojnika.U temelje tih država ugradjeni su životi bezbrojnih i bezimenih srpskih života.I sada,ako bih bio sebičan,mogao bih danima da pričam bajke o jugoslovenstvu samo zato što sam u toj Jugoslaviji imao relativno miran i pristojan život.Srbija je zahvaljujući jugoslovenstvu izgubila svoj lik,svoju dušu.U tom jugoslovenstvi je pokopana naša nacionalnost, nacionalna svest,vera,istorija,junaci i mitovi.Sve je to lepo zaorano i prekriveno sladunjavim pričama o sedam neprijateljskih ofanziva, socijalnoj pravdi,jednakosti i velikoj Jugoslaviji koja je bila "sila" na ovim prostorima?!Zašto se Jugoslavije sa nostalgijom sećaju samo Srbi dok je ostali narodi smatraju "tamnicom naroda", "prolaznom sobom" ili "nužnim zlom"?Šta smo to,mi Srbi,u njoj dobili,a šta su ostali narodi izgubili?Zašto i danas ne možemo da oslobodimo te pogubne ideologije? Srbija mora da povrati svoj lik i podigne svoju državu.Od iluzija nema ništa.Zvale se one Jugoslavija ili EU.

simon

pre 9 godina

U istoriji srpstva Jugoslavija je bila jedina država u kojoj su Srbi živeli u jedinstvenoj državi. E sad koliko ih je to koštalo i kako im je stvarno bilo u toj državi to je drugo pitanje o kojem se da raspravljati. Činjenica je da su ostali narodi govorili srpski ali da je zanemarljiv broj Srba govorio jezik komšija a drugih nacionalnosti ili etnosa. A Srbima još nije jasno otkud tolika mržnja prema njima.

Svako gazda u svoju kucu

pre 9 godina

Mogli bi i vi nama, crnogorcima, da zahvalite sto smo mi vama dali nezavisnost! :) i nadam se usput razmislite sta ste dozvolili, da mala CG bude ta koja ce srbiji vratiti drzavnost haha najgore od svega je sto vam je uvijek politicka elita, od pasica pa do danas, bila velikosrpski orijentisana a ta politika vas bas nigdje nije dovela!!! Bratski pozdrav bratskoj srbiji

Ante

pre 9 godina

@ Slovemci i Hrvati su pljunuki na jugoslaviju. Tako da ako je ikad i pozele ponovo moze ali bez nas gospodo. Bez nas gospodo...

Ne boj se! U Ustavu RH piše da je strogo zabranjeno pokretanje bilo kakvih postupaka koji bi mogli dovesti do obnove bilo čega što bi mirisalo na Jugoslaviju (naravno, ne tim riječima ali s tim značenjem...).

I kako misliš da su "Hrvati i Srbi pljunuli na Jugoslaviju"? Zar je nije prije svega pljunula Srbija svojim nacionalizmom koncem osamdesetih, ukinućem autonomije Kosova i Vojvodine, uvođenjem carina na robu iz Hrvatske, onim četničkim skupovima itd.? A onda, ako je Srbija nije "pljunula", da li su je pljunuli i Bosna, Makedonija, kasnije i Crna Gora (ili vas za te republike zapravo nije ni briga)?

Zašto u okviru Jugoslavije samo gledate na Hrvatsku (i možda ponekad na Sloveniju), a ostale države vas ne zanimaju?

TV iskljuci, mozak ukljuci

pre 9 godina

У почтеку ми се текст чинио коректним. А онда једно просто опажање - дозволићете ми цитате аутора текста:

1. "Politički lideri bi mogli biti nazvani mesečarima, ali ne mogu da uvažim Klarkove argumente pošto je Austrija htela rat protiv Srbije po svaku cenu. I bez dokaza o tesnoj umešanosti srpske vlade u atentat, nema ih do danas. Postojala je samo pretpostavka austrijske vlade koju ističe i Klark ne nudeći dokaze."

2. " A događaji u istočnoj Ukrajini gde su upućene ruske specijalne jedinice i gde je ruskim oružjem oboren, to je sasvim jasno, civilni avion su potpuno neprihvatljivi. "

У првом случају каже да нису понуђени докази, у другом случају му је доказ његова реч - "то је сасвим јасно". То није ни доказ ни аргумент, већ подвала и лупетање.

Часан и исправан човек говори истину од почетка до краја и има иста мерила исправног и погрешног. Овај није ни часан и исправан.

Ime i Prezime

pre 9 godina

Nema je vise i hvala Nebesima sto je vise nema. Previse je kostala Srbe, zivota i stradanja od Vardara pa do Triglava, a i sire, zato ove sto izvlacite iz naftalina da malo komentarisu jel trebalo ili ne, spremite nazad u naftalin i drz'te ih tamo. Bez potrebe, opet dizu bunu....

Sergio

pre 9 godina

Jugoslavija je bila dobra ideja. Nju su upropastili desničari (nacionalisti). Nacionalisti (Srpski, Hrvatski.. i svi ostali) su po prirodi sebični i egocentrični jer gledaju interes samo svog nacionalnog korpusa. To je zastareli koncept razmišljanja. Čovečanstvo nikada neće napredovati uz takve ljude. Ljudska rasa treba da se ujedinjuje a ne da se sebično deli na nacionalna plemena. Uvek treba gledati širu sliku i negovati univerzalne principe ljudskosti. Fali nam empatije. Nacionalizam i verske dogme su rak rana čovečanstva.

Zid.Cro

pre 9 godina

Hehehe.Bedastoče.Lempi je očito pristran povjesničar.Između ostalog bavi se time ,što bi bilo da je bilo,a to nitko ne može sa sigurnošču znati.Kada bi se sa njime slagali i svi ostali povjesničari ,još bi mu čovjek i povjerovao.Pa tako i ja mogu tvrditi:Da su talijani tada pokušali oteti hrvatski teritorij dobili bi takvog Vritnjaka ko srbijanci 90ih.(Doduše Talijani i jesu naj...li krajem 2.svj.rata).

Vladimirr

pre 9 godina

Svidja mi se pogled ovog naucnika, cinií mi se da je uravnotezen. Ipak, meni se cini da bi za nas, a mozda i za istoriju Evrope u celini bilo bolje da su na nasim prostorima nastale dve drzave, jedna jaca i veca Srbija, i jedna drzava Hrvata Slovenaca i Srba na zapadu. Cak i to sto bi bila bez dela obale (Srbija je mogla da im pruzi i vojnu pomoc bez toga da prisvoji teritoriju), bi po meni bilo dobro, jer bi samim tim i Italija bila zadovoljnija ishodom rata, i u eventualnom novom sukobu bi verovatno stajala na strani Zapada, pa bi samim tim i taj Drugi svetski verovatno drugacije izgledao. Isto tako, nova Slovenska drzava na zapadu od nas bi bila prema nama prijateljski nastrojena, ne bi bilo razloga za masakre u daljem ratu. Srbija bi bila jaca i mogla bi da se organizuje sama a ne da resava nonstop pitanja "suzivota" sa drugim narodima. Hrvati bi imali svoju "tisucljetnu", istina kao neku federaciju, i u interesu bi im bilo do sa nama budu dobri. Naravno, ja nisam istoricar, i ovakav pogled moze da bude naivan i nerealistican, mozda prosto nista nije moglo da bude tako, ili bi to imalo dijametralno suprotne posledice od onog sto ovde predvidjam, uostalom sta bi bilo kad bi bilo, ali ipak mislim da je takav razvoj situacije mogao da bude bolji za Srbiju (jaca i ujedinjena, sa prijateljskom drzavom na zapad od nje), kao i po Evropu (opredeljenje Italije u daljim sukobima na evropskom tlu)

novosadjanka

pre 9 godina

Jugoslavija NIJE bila greska! Bila zemlja u kojoj se svakim danom sve bolje zivelo, zaista je postojalo bratstvo i jedinstvo, bila je slobodna i sigurna za postene ljude. Ja cu ostati jugoslovenka dok sam ziva, srecna sam sto sam zivela u njoj jer je to najlepsi period mog zivota. Razorili su je ljudi puni mrznje prema svemu i svakome ko je i malo razlicit od njih samih. A prava lepota i bogatstvo je u razlicitosti...

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Jugoslavija je grobnica srpskog naroda. Svi kraljevi generali su se protivili toj nakaradnoj tvorevini. Mi u tom ratu smo izgubili oko 5 miliona sunarodnika. Mislite o tome. p.s da nije bilo Jugoslavije bilo bi Srbije do Rijeke po londonsko ugovoru iz 1916 godine....

Mir

pre 9 godina

Najveca greska u srpskoj istoriji je formiranje Jugoslavije 1918, tada je sve krenulo nizbrdo, greska od koje se nikad nismo oporavili a nikad ni necemo.

FullHouse

pre 9 godina

Odličan članak. Svako ko je malo upućen zna da je situacija oko Ukrajine bila prosta prećutna razmena Zapada i Rusije - Krim za ostatak Ukrajine. Rusi su se potom ponadali da mogu da uzmu i istok Ukrajine, ali je to na kraju ispao samo pucanj u prazno, jer je Zapad mnogo moćniji. Ne kažem da je to nužno pravedno, ali je prosto tako, i ne može se protiv toga.

Aleksa

pre 9 godina

"To je iskušenje srpskih nacionalista. Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije."

Jos uvek nam namecu tu ideologiju Jugoslovenstva za koju su Srbi dali nekoliko miliona ljudi a dobili samo bombardovanje, jame i sikaniranja.
Pa sta ako bi italija uzela veliki deo Slovenije? Da nam nisu mozda Slovenci zahvalni sto smo im dali nezavisnost? Ili sto su nasi vojnici ginuli dok su ih oslobadjali?
A kako su nam Hrvati vratili u toku drugog svetskog rata?

Ma dajte bre pustite nas vise da zivimo svoj zivot.

Petar

pre 9 godina

Smešno je optuživati Kralja Aleksandra zato što je stvorena Jugoslavija u kojoj su kasnije mnogi Srbi stradali. Jednostavno, ne može se kralj optuživati za događaje posle njegove smrti. Svaka država će iskoristiti priliku da se maksimalno proširi, ako joj se ukaže prilika. Kralj je uspeo ono što niko nije pre ni posle njega: da u jednoj državi žive skoro svi srbi na ovim prostorima. Da li je kralj kriv za bratoubilčki rat između partizana i četnika? Da li je kralj kriv za katastrofalnu politiku Miloševića devedesetih? Naravno da nije.

Zid.Cro

pre 9 godina

Hehehe.Bedastoče.Lempi je očito pristran povjesničar.Između ostalog bavi se time ,što bi bilo da je bilo,a to nitko ne može sa sigurnošču znati.Kada bi se sa njime slagali i svi ostali povjesničari ,još bi mu čovjek i povjerovao.Pa tako i ja mogu tvrditi:Da su talijani tada pokušali oteti hrvatski teritorij dobili bi takvog Vritnjaka ko srbijanci 90ih.(Doduše Talijani i jesu naj...li krajem 2.svj.rata).

Marko (Dorcol)

pre 9 godina

Ne znam zasto ovo govori u Srbiji, u kojoj je 90% stanovnika bilo za opstanak Jugoslavije. Neka to objasni Hrvatima i Slovencima koji su samo cekali sansu da pobegnu iz zajednicke drzave. A ovaj deo je najjaci: "Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije." Dobro, i?
PS. Kralj Aleksandar I je najtragicnija licnost srpske istorije nakon Slobodana Milosevica.

Djuro

pre 9 godina

Kako za koga. Za onoga ko se de fakto pitao - srpska vlada i prestolonaslednik - bila je to monumentalna greska. Ne zbog pravljenja "nadnacionalne" drzave po sebi sa relativno neslicnim konstituentima (jer to su na isti ili slican nacin bile i Nemacka i Italija i Spanija) nego zato sto nisu obratili paznju s kim prave tu drzavu. Prosto receno, najvazniji partner (Hrvati) je od pocetka nisu zeleli i nisu imali toliko iskrenosti da to kazu a srpska strana je bila dovoljno glupa da im poveruju. Rezultat je nacionalna (srpska) tragedija koja je bio 20. vek na konto koje je Hrvatska iz istog izasla mnogo jaca. I danas nekim nebulozama postoje kvaziistoricari i drugi koji nekim trikom vide u tome krivicu Srbije i Srba. Fakt je da je Pasic bio veca nesreca za svoju zemlju od Milosevica.

Bane

pre 9 godina

"Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije. "

Sto znaci da nije bilo Jugoslavije danas ne bi bilo Hrvatske ili bi to bila zemlja nesto veca od Luksemburga.

Ante

pre 9 godina

@ Slovemci i Hrvati su pljunuki na jugoslaviju. Tako da ako je ikad i pozele ponovo moze ali bez nas gospodo. Bez nas gospodo...

Ne boj se! U Ustavu RH piše da je strogo zabranjeno pokretanje bilo kakvih postupaka koji bi mogli dovesti do obnove bilo čega što bi mirisalo na Jugoslaviju (naravno, ne tim riječima ali s tim značenjem...).

I kako misliš da su "Hrvati i Srbi pljunuli na Jugoslaviju"? Zar je nije prije svega pljunula Srbija svojim nacionalizmom koncem osamdesetih, ukinućem autonomije Kosova i Vojvodine, uvođenjem carina na robu iz Hrvatske, onim četničkim skupovima itd.? A onda, ako je Srbija nije "pljunula", da li su je pljunuli i Bosna, Makedonija, kasnije i Crna Gora (ili vas za te republike zapravo nije ni briga)?

Zašto u okviru Jugoslavije samo gledate na Hrvatsku (i možda ponekad na Sloveniju), a ostale države vas ne zanimaju?

Mare,NS

pre 9 godina

Svaka cast profesore!
Vrlo argumentovano vidjenje politickih prilika u Evropi,pre,za vreme i posle prvog svetskog rata!
Porediti Principa i Bin Ladena,mogu sam kvazi-istoricari i oni koji bi da operu Austrougarsku od odgovornosti za izbijanje ovog rata!
Principov atentat je uzrok ovog sukoba,isto koliko i `slucaj Racak`,napadu NATO na SRJ!

ne cenzurisi

pre 9 godina

Za Srbiju je stvaranje Jugoslavije kobna greska i najveci promasaj u istoriji.

Srbija 2014. je manja nego Kraljevina Srbija 1914.

Srbija je iz Jugoslavije izasla manja i ostecena, svi ostali su izasli veci i nagradjeni.
I pricamo kako Jugoslavija nije greska.

Je li zato ginemo 100 godina? Da se odreknemo Srbije, stvorimo Jugoslaviju, i preko te Jugoslavije drzave koje pre 100 godina uopste nisu postojale, Sloveniju, Bosnu, Kosovo, Makedoniju i nekakvu drzavu u drzavi vojvodinu, a Srbiju smanjimo i iskasapimo?

Srbija je u gorem polozaju nego pre 100 godina, svedena na nekakvu uzu obespravljenu Srbiju kojoj je tutor nekakva AP vojvodina, tvorevina kakva ne postoji nigde na svetu.
Ne postoji ni uza Nemacka, ni uza Amerika, ni uza Hrvatska, to nigde ne postoji samo u Srbiji.

Je li zato ginemo 100 godina? Sta je nama cilj, da nam bude gore?

Advokat svih Srba

pre 9 godina

(Ante, 30. septembar 2014 00:38)
E moj decko,dokle god vi Hrvati budete imali taj tudjmanovski mentalitet nece vam biti bolje,uostalom jesi li poslusao na HRT1 u 'Latinici' sta je rekao povjesnicar Tvrtko Jakovina u vezi Londonskog sporazuma!?Vi Hrvati mozete da mrzite Srbe koliko god hocete,ali jednu cinjenicu nikako ali nikako ne mozete pobiti to je da su Srbi,nekakvom mitomanskom idejom Jugoslavije svoje nacionalne ciljeve koje su bile zasluzene pobedom u prvom svetskom ratu,bacili u zapecak i tako sebi tj nama Srbima iskopali grob,a vas Hrvate vaskrsli.Znam da te boli istina ali tako je!

Silvester

pre 9 godina

Meni nije jasno šta znači interes države Francuske, Nemačke ili Rusije? Čiji je to konkretno interes - bogataša koji drže sve konce u svojim rukama, ili širokih narodnih masa, radnika i seljaka. Evo ovih decenija se u Srbiji staln govori o nekom interesu Srbije, a ja nikako ne vidim da ima bilo šta zajedničko u interesima unesrećenog i opljačkanog naroda na jednoj strani, i gomile parazita, tajkuna, korumpiranih političara koji sve drže u svojim rukama. Ja sa njima nikakvod interesa zajedničkog nemam, i ako je to interes Srbije, da oni budu srećni i zadovoljni, onda sam ja neprijatelj Srbije. Vrlo prosto, i zato mi nije jasan pogled na istoriju koji priča i apstraktnom državnom interesu. Država štiti interese klase na vlasti, i to može biti ili buržoazija, ili radnička država. I jedno i drugo - nikada. Drug Lenjin je u potpunosti bio u pravu, UČILI SU NAS DOBRO U SFRJ! Samo što smo mi i generacije pre nas BILI LOŠI ĐACI!

simon

pre 9 godina

U istoriji srpstva Jugoslavija je bila jedina država u kojoj su Srbi živeli u jedinstvenoj državi. E sad koliko ih je to koštalo i kako im je stvarno bilo u toj državi to je drugo pitanje o kojem se da raspravljati. Činjenica je da su ostali narodi govorili srpski ali da je zanemarljiv broj Srba govorio jezik komšija a drugih nacionalnosti ili etnosa. A Srbima još nije jasno otkud tolika mržnja prema njima.

Svako gazda u svoju kucu

pre 9 godina

Mogli bi i vi nama, crnogorcima, da zahvalite sto smo mi vama dali nezavisnost! :) i nadam se usput razmislite sta ste dozvolili, da mala CG bude ta koja ce srbiji vratiti drzavnost haha najgore od svega je sto vam je uvijek politicka elita, od pasica pa do danas, bila velikosrpski orijentisana a ta politika vas bas nigdje nije dovela!!! Bratski pozdrav bratskoj srbiji

my way

pre 9 godina

"U Srbiji mnogi misle da su Pašić i kralj Aleksandar napravili fatalnu grešku zato što su se opredelili za Jugoslaviju.

- To je iskušenje srpskih nacionalista. Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije. Vrlo prosto. Bilo je i zapadnog, francuskog ohrabrivanja da se konsoliduje vojna kontrola na velikoj teritoriji."

Закључак да Југославија није била грешка, шта рећи? Да ли је према нама Србима све дозвољено радити, убијати, истребљивати, комадати, искориштавати, лагати, мрзети, кривити, да ли ми имамо икаква права осим да то без поговора трпимо? Наравно да се о свему суди на крају, по последицама, знамо како су нам вратили за то што смо пристали на заједничку државу, а нису ни те деведесете које спомиње професор пале са марса. Чињеница је да је 1918. учињена трагична грешка која је, након апокалиптичних жртава, могла бар за будуће генерације бити ублажена, али је 45. на власт засео Тито и она је још више погоршана и зацементирана. Државу су деведесетих крваво уништили они који су захтевали да их у исту примимо и спасимо, након свега што се у Другом светском рату десило, сада имамо ову рушевину СФРЈ, посткомунистичку, неолиберално капиталистичку, политичко-тајкунску лоповску творевину која не заслужује часно име које носи! Има нешто истине у њему, али све у свему очајан текст чији ће апсурдан наслов наложити испране мозгове који ни не знају ништа о историји!

Kralj Ibi

pre 9 godina

Covek lepo objasnio da je Kristofer Klark krajnje neizbiljan i u sustini pristrasan istoricar kad dogadjaje u proslosti objasnjava iz sadasnjeg ugla. Kako bi bilo da neko tvrdi kako su nacisti u Nemackoj bili pre svega fokusirani na ekonomiju jer evo danasnja Nemacka je dokaz da im je economija na prvom mestu.

Ime i Prezime

pre 9 godina

Nema je vise i hvala Nebesima sto je vise nema. Previse je kostala Srbe, zivota i stradanja od Vardara pa do Triglava, a i sire, zato ove sto izvlacite iz naftalina da malo komentarisu jel trebalo ili ne, spremite nazad u naftalin i drz'te ih tamo. Bez potrebe, opet dizu bunu....

Vladimirr

pre 9 godina

Svidja mi se pogled ovog naucnika, cinií mi se da je uravnotezen. Ipak, meni se cini da bi za nas, a mozda i za istoriju Evrope u celini bilo bolje da su na nasim prostorima nastale dve drzave, jedna jaca i veca Srbija, i jedna drzava Hrvata Slovenaca i Srba na zapadu. Cak i to sto bi bila bez dela obale (Srbija je mogla da im pruzi i vojnu pomoc bez toga da prisvoji teritoriju), bi po meni bilo dobro, jer bi samim tim i Italija bila zadovoljnija ishodom rata, i u eventualnom novom sukobu bi verovatno stajala na strani Zapada, pa bi samim tim i taj Drugi svetski verovatno drugacije izgledao. Isto tako, nova Slovenska drzava na zapadu od nas bi bila prema nama prijateljski nastrojena, ne bi bilo razloga za masakre u daljem ratu. Srbija bi bila jaca i mogla bi da se organizuje sama a ne da resava nonstop pitanja "suzivota" sa drugim narodima. Hrvati bi imali svoju "tisucljetnu", istina kao neku federaciju, i u interesu bi im bilo do sa nama budu dobri. Naravno, ja nisam istoricar, i ovakav pogled moze da bude naivan i nerealistican, mozda prosto nista nije moglo da bude tako, ili bi to imalo dijametralno suprotne posledice od onog sto ovde predvidjam, uostalom sta bi bilo kad bi bilo, ali ipak mislim da je takav razvoj situacije mogao da bude bolji za Srbiju (jaca i ujedinjena, sa prijateljskom drzavom na zapad od nje), kao i po Evropu (opredeljenje Italije u daljim sukobima na evropskom tlu)

Nataeos

pre 9 godina

Jugoslavija NIJE bila greska! Bila zemlja u kojoj se svakim danom sve bolje zivelo, zaista je postojalo bratstvo i jedinstvo, bila je slobodna i sigurna za postene ljude. Ja cu ostati jugoslovenka dok sam ziva, srecna sam sto sam zivela u njoj jer je to najlepsi period mog zivota. Razorili su je ljudi puni mrznje prema svemu i svakome ko je i malo razlicit od njih samih. A prava lepota i bogatstvo je u razlicitosti...
(novosadjanka, 29. septembar 2014 19:56)
Bilo je bratsvo i jedinstvo u vidu Iluzije! Da su se računi očistili posle II svetskog rata, da se zločini nisu skrivali, da se na civilizovan način to rešilo kako je trebalo da se reši, stvari bi bile sasvim drugačije...ovako se samo živelo u nekoj vrsti iluzije. Ali pošto nisu, stari dugovi, mržnje.. Su samo čekali svoj čas da izadju na površinu, a to su političari dobro iskoristili kad su osetili vreme..

TV iskljuci, mozak ukljuci

pre 9 godina

У почтеку ми се текст чинио коректним. А онда једно просто опажање - дозволићете ми цитате аутора текста:

1. "Politički lideri bi mogli biti nazvani mesečarima, ali ne mogu da uvažim Klarkove argumente pošto je Austrija htela rat protiv Srbije po svaku cenu. I bez dokaza o tesnoj umešanosti srpske vlade u atentat, nema ih do danas. Postojala je samo pretpostavka austrijske vlade koju ističe i Klark ne nudeći dokaze."

2. " A događaji u istočnoj Ukrajini gde su upućene ruske specijalne jedinice i gde je ruskim oružjem oboren, to je sasvim jasno, civilni avion su potpuno neprihvatljivi. "

У првом случају каже да нису понуђени докази, у другом случају му је доказ његова реч - "то је сасвим јасно". То није ни доказ ни аргумент, већ подвала и лупетање.

Часан и исправан човек говори истину од почетка до краја и има иста мерила исправног и погрешног. Овај није ни часан и исправан.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

"To je iskušenje srpskih nacionalista. Činjenica je da je postojao poziv Jugoslovenskog odbora u Zagrebu srpskoj vojsci. Da nije ušla, Italija bi uzela veliki deo obale i dobar deo Slovenije."
--
Sva tragika Jugoslavije i jugoslovenstva se ogleda baš u činjenici da pozitivne posledice Prvog svetskog rata,koji je okončan uz milionske srpke žrtve,pri čemu je stradala trećina srpskog stanovništva, osporavaju baš ove novostvorene državolike tvorevine,koje su nastale na razvalinama Austro-Ugarske monarhije i kostima srpskih vojnika.U temelje tih država ugradjeni su životi bezbrojnih i bezimenih srpskih života.I sada,ako bih bio sebičan,mogao bih danima da pričam bajke o jugoslovenstvu samo zato što sam u toj Jugoslaviji imao relativno miran i pristojan život.Srbija je zahvaljujući jugoslovenstvu izgubila svoj lik,svoju dušu.U tom jugoslovenstvi je pokopana naša nacionalnost, nacionalna svest,vera,istorija,junaci i mitovi.Sve je to lepo zaorano i prekriveno sladunjavim pričama o sedam neprijateljskih ofanziva, socijalnoj pravdi,jednakosti i velikoj Jugoslaviji koja je bila "sila" na ovim prostorima?!Zašto se Jugoslavije sa nostalgijom sećaju samo Srbi dok je ostali narodi smatraju "tamnicom naroda", "prolaznom sobom" ili "nužnim zlom"?Šta smo to,mi Srbi,u njoj dobili,a šta su ostali narodi izgubili?Zašto i danas ne možemo da oslobodimo te pogubne ideologije? Srbija mora da povrati svoj lik i podigne svoju državu.Od iluzija nema ništa.Zvale se one Jugoslavija ili EU.

Sergio

pre 9 godina

Jugoslavija je bila dobra ideja. Nju su upropastili desničari (nacionalisti). Nacionalisti (Srpski, Hrvatski.. i svi ostali) su po prirodi sebični i egocentrični jer gledaju interes samo svog nacionalnog korpusa. To je zastareli koncept razmišljanja. Čovečanstvo nikada neće napredovati uz takve ljude. Ljudska rasa treba da se ujedinjuje a ne da se sebično deli na nacionalna plemena. Uvek treba gledati širu sliku i negovati univerzalne principe ljudskosti. Fali nam empatije. Nacionalizam i verske dogme su rak rana čovečanstva.

Janko

pre 9 godina

Iako znam da jedan deo ljudi koji komentarise nikad i ne procita tekst, a da ga drugi deo prosto i ne razume, uvek me zaprepasti kada procitam to sto napisu. Valjda cu jednom da prestanem.
Elem, covek lepo kaze da je za nastanak Jugoslavije odgovoran srpski nacionalizam i to je jasno kao dan. Mogli smo da napravimo drzavu po svojoj meri ali mi smo zeleli jos vise i vise. Hteli smo Jugoslaviju u kojoj cemo posle da dominiramo i polako asimilujemo ostale narode. Naravno da za Jugoslaviju Hrvati i Slovenci nisu odgovorni jer im nista drugo u tom trenutku i nije preostalo nego da pozovu srpsku vojsku u pomoc, pa da se nadaju najboljem. I sta sad tu ima lose? Oni su samo birali sta je po njih najbolje, a ko je nama kriv kada se u realnoj politici rukovodimo iracionalnim razlozima. Pogotovo nam oni nisu krivi za nase zrtve (osim onih koji su ucestvovali u austrijskoj vojsci), jer smo sami odlucili da ne kapituliramo, sto bi bio najlogicniji potez nego da se povlacimo preko Albanije.
Usput, i ovde vidim da se poteze taj Londonski ugovor koji nikad nije potpisan i na koji nismo pristali, sto je posle bio razlog italijanskoj i britanskoj vladi da otezu sa prebacivanjem srpske vojsce sa jadranske obale, gde je u mocvaramo zapravo najvise vojnika i umrlo.
Svako presi ali i uci na svojim greskama, ali jasno je da mi to nismo u stanju. Zalosno, zaista.