Ponedeljak, 07.07.2014.

21:22

"Prava trudnice nisu povređena"

Inspektorat za rad Ministarstva za rad ispitao je slučaj trudnice Biljane Najvirt koja će dobiti otkaz, i utvrdio da je poslodavac postupio u skladu sa zakonom.

Izvor: Tanjug

"Prava trudnice nisu povreðena" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

Jovo s Romanije

pre 9 godina

@edge:Nije prijatno bilo kome dati otkaz sa radnog mesta , pa i trudnicama. Međutim moraju se poštovati zakonske norme i ne sme se zloupotrebljavati to što je neko trudan.

Milja R.

pre 9 godina

@podrška mentorki: Ružno je što je ova gospođa pokušala da ispolitizuje svoju trudnoću. Niko nije protiv njene trudnoće , tome treba da se svi radijemo , ali ne može neko trežiti radno mesto ,samo zato što je u blaženom stanju.Šta onda da rade one gospođe koje ne mogu da imaju decu.

Jakov

pre 9 godina

U slučaju da niste upućeni, u Nemačkoj porodiljsko odsustvo traje 3 GODINE! Ako mi ne verujete raspitajte se malo. I u još nekim evropskim državama je tako. A posle ispada da je porodiljsko od godinu dana u Srbiji mnogo, da su Srbi neradnici, bla bla... Inače petkom u 12 popodne Nemci odu kući sa posla, a ostanu da rmbače Srbi, Poljaci, Turci i ostala bagra. Idite u Nemačku da radite, videćete da je tako. Toliko od mene.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dule, 8. jul 2014 10:42)

@Dule:
Cime se Vi bavite u Nemackoj i kog ste obrazovanog profila? Ovde je link nemackog zakona o zastiti porodilja, pravama i obavezama, zaposlenih/nezaposlenih majki, prava i obaveze poslodavaca itd.http://www.gesetze-im-internet.de/muschg/BJNR000690952.html,posto Vi i ja definitivno ne zivimo u istoj Nemackoj!! 3 GODINE!!! Ajde sto Vi odvalite glupost jos dobijete i pluseve za to! Jer prosecnom Srbinu je uvek lakse da veruje kojakakvima nego da sam proveri informacije dostupne svima. Sramota.
Prijatan dan!

možeš misliti

pre 9 godina

1) Zaposlila si se preko veze.
2) To je sasvim u redu, jer je ovo zemlja u kojoj je jedino tako moguće doći do posla. Tako je zadnjih 100 godina da se ne lažemo.
3) Koristiš situaciju da dobiješ stalan posao.
4) To je sasvim u redu, jer drugačije i ne možeš nego na "mufte" jer je ovo takva država.
5) Sve što radiš je nemoralno i vrlo pokvareno.
6) I to je sasvim ok, jer je ovo takva država.

99% ljudi se ovde zaposlilo preko veze i jedini način da se ovde dobiju deca je da se debelo uvalite u Jp/udate za pare (čitaj: nađete sponzora). Same da zarađujete recimo privatno i da rađate decu - to ne može, letećete naglavačke, jer je ovo takva zemlja. Ovde je žena niže biće, posebno ona sa decom. I zato je jedini, ponavljam JEDINI način da se "snađete" - ovaj, na mufte. Žao mi je to je realnost.

Draga devojko, ne čitaj ove komentare, samo se uvaljuj i rađaj dečicu, neće te niko drugi pogledati ako se sama "ne snađeš". OVO JE TAKVA ZEMLJA!
Osećam da je 99% komentatora uvaljeno negde preko veze, kupilo je diplomu, dalo mito da im se žena normalno porodi i ko-zna-šta-sve-ne izmuvalo a ovde nam prosipa pamet o tome kako je nemoralno to što radiš.

Ovo je takva zemlja. Gledaj svoje d*** kao što ga gledaju i ovi prepošteni komentatori. Ovde nema obzira, poštenja, rada. Ovo je rupa od zemlje u kojoj se svako snazali kako ume. Nažalost.

Koleginica Sa Instituta

pre 9 godina

Interesantno je to da direktor instituta ne daje zvanicne izjave. I stalno spominju u medijima da Biljana nije dobila jedina otkaz.
Pa sto onda ne kazu ko je dobio jos otkaz???
Jos jedna zena koja se vratila sa porodiljskog 3 meseca pre Biljane je dobila otkaz, ali se zeznula i potpisala sporazumni prekid radnog odnosa!
Zasto cutite Institut, direktore???
Inspekcija sta sada kazete! Sve u skladu sa zakonom?

Biljana Đ.

pre 9 godina

@Lud, zbunjen , normalan:Niko nije protiv toga da nas bude što više. Ali ja vas pitam , šta da rade žene koje ne mogu da imaju decu , a tagođe nisu zaposlene , šta da one čekaju, da bi se one koje su trudne dobile posao a one i dalje da čekju. Pa čekaće celog života.

Mira Tomović

pre 9 godina

@milos:Kakve veze ima ko kojoj partiji pripada. Koliko nas ima da nismo članovi ni jedne partije. Pitam ja , šta da mi radimo koji smo prilikom privitizacije ostali na ulici , a više nismo u stanju da imamo decu kako onda da se mi zaposlim.

mićo

pre 9 godina

Ne znam za konkretan slučaj,ali nije dobro kada zakone diktiraju strani i domaći kapitalisti prema svojim potrebama.Zakon o radu je legalizacija robovlasništva,ali to je Vučiću rečeno da uradi i on to radi.

Dule

pre 9 godina

U slučaju da niste upućeni, u Nemačkoj porodiljsko odsustvo traje 3 GODINE! Ako mi ne verujete raspitajte se malo. I u još nekim evropskim državama je tako. A posle ispada da je porodiljsko od godinu dana u Srbiji mnogo, da su Srbi neradnici, bla bla... Inače petkom u 12 popodne Nemci odu kući sa posla, a ostanu da rmbače Srbi, Poljaci, Turci i ostala bagra. Idite u Nemačku da radite, videćete da je tako. Toliko od mene.

dz

pre 9 godina

Samo se vi igrajte Zakonima, proci cete kao i ovi prethodni, cim dodju izbori... Igrajte se paragrafima, glumite red i Zakon, a ovamo procajte na TV da van je stalo do majki, dece, bele kuge, i sl...

Zaposlena mama

pre 9 godina

Gospođa Najvirt je , kao i svi ostali na Institutu , primljena preko debele veze. Tačka. I očigledno je da i dalje ima jako dobre veze jer se ovakva medijska halabuka ne bi podigla da je u pitanju radnica iz STR-a ili SUR-a , za njima se niko i ne okrene. Ovo nije neko ko je loše prošao , ovo je neko ko hoće leba bez motike.
Istraživač pripravnik u Institutu ima platu jedno 60 - 70 hiljada , bez radnog iskustva , a kada doktorira ta cifra ide negde oko 100 hiljada , ali puuunooo treba RADITI da bi zaslužio tu platu. Ovde nije stvar u tome da li žena treba da bira između karijere ili porodice , stvar je u tome da ako želi da se bavi naukom treba da nađe način da uskladi ta dva. Da je pokazala ikakvo primenjeno znanje i rad dok nije otišla na bolovanje sigurno bi dobila pozitivnu ocenu od Instituta.Ovo gospođa je tipičan primer parazita koji se uvalio u državnu firmu , vezara kojih se većina nas gnuša .
Ja sam u 99 % slučajeva na strani trudnica i porodilja ( i sama sam loše prošla kod privatnika) ali ova persona spada u onih 1 % . Njena bahatost i razmaženost ugrožava sve one trudnice/porodilje koje posle više godina RADA postaju tehnološki višak , ne plaćaju im se doprinosi na vreme, nemaju overene zdravstvene knjižice , same plaćaju doprinose jer bože moj poslodavac sad baš nema para, ali da, vratiće joj - NIKAD. To se dešava po Srbiji , a za ovakve princeze se ja ne brinem , ima i drugih državnih firmi gde će veza upaliti.

Milica

pre 9 godina

Poštovana gospodo, novinari, čime jedan slučaj treba da zavredi vašu pažnju? Volela bih da iznesete moj slučaj i POKUŠATE DA MI POMOGNETE.
Naime, posle vise od 20 godina rada u privredi i lopovske privatitzacije ostala bez posla(imam VSS), preko NSZ i bez ikakvve veze zaposlila se u privatnoj kompaniji(srpsko-ukrajinskoj), rekli da je probni rad tri meseca pa će me prijaviti. Kada imate 50 godina i bez posla ste, prihvatite to jer biranja nema. Posle 3 meseca, izjasnili se da sam zadovoljila, nasa strana trebala da ucini obećano, odlagali to iz meseca u mesec, ja stalno tražila, davali platu "na ruke", kada sam posle 8 meseci izričito zahtevala da postupe po zakonu, direktor(koji inače sa drugim našim suvlasnikom radi u JP) mi uzeo ključeve i isterao me napolje, rekavsi da tu ne radim!!! Tužila ih inspekciji, rekli im "da me nikada nisu videli u životu"!!! Žalila se svima, do republičkog Zaštitnika građana koji je rekao da nije nadležan za privatne kompanije! Znam, odmah ćete pitati zašto ih nisam prijavila ranije....Zato što se firma bavila prodajom oružja, a sastav klijenata i saradnika mi jednim delom ulivao sigurnost, a drugim i strah.... Bila sam i kod gradonačelnika NS( s obzirom da su vlasnici iz JP), on rekao da su to "barabe", ali barabe nastavile da rade, a ja bez posla...MOLIM VAS,DOĐITE, ZOVEM VAS DA OBJAVITE MOJU PRIČU.....

Radenko Savić

pre 9 godina

Ako je ovo tacno,ruzno je s njene strane,a znam ih jos takvih koje su da bi izbegle otkaz (jer ne rade nista),ostajale u prvoj,drugoj i ko zna kojoj trudnoci. A vi dusebriznici se zapitajte da ste vi vlasnik firme,sta bi ste uradili...
(pera, 7. jul 2014 21:33)

Kakav si ti bolesnik to je neverovatno.

Makijaveli

pre 9 godina

Ovi što su ZA OTKAZ nemaju dve blage veze sa životom.
Prema ZOR, ukoliko ima godinu i 5 radnih dana staža, a ima ih sa ovim Aneksima, ima pravo na preobražaj ugovora sa određenog na neodređeno.
I TO JE ZAKON, a ako su oni iznad Zakona, neka joj daju otkaz, i onda ću i ja da ih podržavam, ali NISU IZNAD ZAKONA.

bojan

pre 9 godina

milunka savic samo da vam kazem da se mnoga deca u skolama palilule nisu upisala posto nema mesta za iste....mozda po selima srbije ali u borci je sve prepunjeno decom

Gile

pre 9 godina

Naravno da je sve po zakonu, u tome i jeste problem. Koliko devojaka i mladih zena u Srbiji radi na odredjeno pa ne moze ni da razmislja o tome da zatrudni.

bmw

pre 9 godina

Poruka trudnicama: zapitajte se da li će te više rađati...
Poruka vlastima: svaka čast! Zaštitili ste radnika, majku, i poboljšali ste belu kugu!

Sara

pre 9 godina

Imam četvoro dece i, uprkos visokim školama, svesno sam se opredelila za bavljenje njima do nekih godina. Samim tim praktično sam odustala od karijere. Imam 40 godina, najmladje dete kreće u školu, a ja ću uskoro ponovo početi da radim, bez iluzija o nekakvoj "karijeri". Motiv mi je materijalna i samo delimično profesionalna satisfakcija, jer se karijera u mojoj struci gradi od 25-te godine. Ono što želim da kažem je da bi trebalo biti realan i pošten, pa se jasno i na vreme odrediti jer je mali broj profesija koje trpe intenzivne porodične obaveze, a posebno ne nauka.

Bari1991

pre 9 godina

Bari1991, nije poslodavac zaduzen za to da subvencionise radjanje dece. Oni moraju da sve to vreme placaju i nju i njenu zamenu. Ako ste toliko humani i zelite da na taj nacin pomognete radjanju dece, nadjite neku nezaposlenu zenu koja zeli da zatrudni i placajte je sve vreme trudnoce i posle godinu dana.
(z, 7. jul 2014 23:29)

z,poslodavac ni ne subvencionise nista osim prve plate(tj.prvi mesec trudnickog bolovanja).A ako placa njenu zamenu to je zato sto ta zamena radi i zaradjuje i za njega!A zbog tako bahatih filozofa normalni ljudi i beze iz ove zemlje!

Amandman

pre 9 godina

Da li je u redu da majka koristi 12-o mesecno porodiljsko odsustvo, sa 100% osnovnom platom, ako je suprug nezposlen? Ja mislim da nije. Moze i sprug da se brine o detetu, kad vec ne radi, a da supruga ide na posao i koliko-toliko doprinosi drustvu. Verovatno je ovo bio jedan od lepih nacina da Biljana pokaze zainteresovanost za posao, doprinese projektu (koji neko mora zavrsiti) i kolektvu, radi na svom usavrsavanju (efikasnije nego stalno bivajuci kod kuce), i na kraju dobije stalno zaposlenje.

pepe

pre 9 godina

Ovo drustvo je bolesno... *e'bote kakva vest,cime se mi bavimo,sta je nama problem,kakvi su upste komentari ... ne, mi sami sebe plasimo lagano ...

tranquilo

pre 9 godina

Čisto malo da pojasnim ljudima, da shvate o čemu se ovde radi. Pomažem inače nekim trudnicama da ostvare svoja zakonska prava, pošto su tako skrajnute na marginu ovog društva da je to tuga. Počev od toga što čekaju u redovima, do bahaćenja poslodavaca i države, jer niko ne želi da plati kad ne mora. Vi mislite da je neko nju zamenio? Jeste, partijski sin koji će doći na njeno mesto za dva meseca, i onda naravno niko se ne javlja. Pričate o nemoralu a imamo milion ljudi koji rade, tj ne rade, nego primaju platu za nerad, nesposobni u državnoj upravi, ali politički podobni i sad mi norališemo. Žena završila studije, radi i hoće porodicu, šta je tu nemoralno? Sad se to pogodilo aa tim što sto nekome ne svidja, pa ajde kao otkaz, tpm njenom mentoru odjednom ne treba radnik??? Pa svi ti vole po 6 asistenata da imaju, a nju i decu ko.... Treba dje zadrže, jer to je hrabrost u ovo vreme radjati ovde i raditi, i treba joj pomoći, pa manje ona košta budžet nego održavanje voznog parka ovih sekretarica na državnoj si.. Sam imam troje dece, za sebe sam se izborio, ali uključite malo mozgove i razmislite pričate o nemoralu, majci dvoje dece, ili brdu partijskih zaslužnih radnika. I odgovor za Bojana, nek zaposle još nekoga, uvek treba doktora za našu zemlju i dati mu platu, tj njima dvoma, a oduzeti ministarki jedan od dva audija, pošto jedan stoji u šteku ako se prvi pokvari. Batalite demagogiju i moralisanje, nego dajte nešto da uradimo humano i ispravno, bolje će nam biti.

nocca

pre 9 godina

A tek kad bude novi zakon o radu koji ce botovi da podrzavaju, a pojma o radu i radnom pravu nemaju, tek tada ce biti ovakvih i slicnih otpustanja svaki dan. ostace samo botovi da pisu hvalospeve velukim vodji..tisina tamo!

Silver Surfer

pre 9 godina

Ne verujem da postoji ni jedna ozbiljna drzava u svetu u kojoj porodiljsko odsustvo traje godinu dana za prva dva deteta, dok za trece dete traje dve godine. Takav sistem je neodrziv sa stanovista finansiranja a i postavlja se pitanje sta neko moze u svojoj struci da radi posle skoro dve godine odsustva ili cak i tri kada znamo koliko se danas stvari brzo menjaju. I zbog toga je potrebno smanjiti duzinu trajanja porodiljskog odsustva. Neko je spomenuo Titovo doba. Pocetkom 70-ih porodiljsko odsustvo je trajalo 100 dana. S druge strane, da duzina porodiljskog odsustva nema nikakve veze sa belom kugom pokazuje podatak da je broj rodjene dece u Srbiji isti kao na pocetku veka. Ili to znaci da bi bas zbog toga porodiljsko odsustvo trebalo jos da se produzi. Nece duzina trajanja porodiljskog odsustva povecati broj rodjene dece u Srbiji. Da to jeste presudan faktor odavno bi druge drzave primenjivale taj model. Medjutim, vise faktora utice na povecanje nataliteta, medju njima su: ekonomska stabilnost, sigurnost radnog mesta, mogucnost mladih da zasnuju porodicu i mogucnost da se zaposle. A kada se sagledaju ovi parametri onda buducnost nije svetla. Najcrnje prognoze ukazuju da bi Srbija 2060. godine mogla da ima manje od cetiri ili nesto vise od sest miliona stanovnika. To samo jos vise pokazuje da porodiljsko odsustvo nema nikakve veze sa porastom nataliteta.

Dr

pre 9 godina

Zena koja je u Evropi autoritet br. 1 kada je rec o polju istrazivanja kojim se bavim (infektivne bolesti kod trudnica) je Doktor medicinskih nauka, specijalista i majka cetvoro dece. Ima 47 godina i vodi jedan od najuspesnijih istrazivackih centara u okviru Univerzitetske bolnice. A da, nisam napomenula, zena je Francuskinja. Kada sam je zabezeknuto upitala kako je uskladila porodicu i karijeru, rekla mi je da je u Francuskoj to potpuno normalno zahvaljujuci odlicnoj socijalnoj zastiti i stavu drzave prema trudnicama i pritom mi pomenula jos nekoliko eminentnih strucnjaka koje su i majke troje ili cetvoro dece. Za nju je bilo frapantno da ja (zavrsila studije u roku sa prosekom preko 9,50), zahvaljujuci godinama volontiranja, cekanja specijalizacije i rada na doktoratu, moram u svojoj 34. godini da idem na VTO o trosku drzave da bih dobila svoje prvo dete. Pa ko onda vise kosta Vas dragi poreski obveznici, gospodja iz clanka ili ja? Tako da, budite sigurni dragi moji sunarodnici da su ne samo zene vec i citav srpski narod izlozeni predrasudama, nipodastavanju i represiji, mentalnoj i prakticnoj.

borisko

pre 9 godina

kad nas bude za pod sljivu, sto je za jedno 100 godina, tada ce Ministarstvo za Srbe i ostale manjine da stane u zastitu ovakvih slucajeva

marko

pre 9 godina

Vidim da ovo koji pričaju o tome da nas je sve manje i ne znaju o čemu se radi. Devojka je htela pritiskom u medijima da dobije posao za stalno u državnoj firmi, ni muž joj ne radi pa su hteli da imaju bar jednu sigrunu platu. Shvatam ja to, ali nije pošteno, i drugi ljudi žele porodicu, ali planiraju. Sada je druga trudnoća i na ugovru je (ako niste shvatili), a poslodavac neće da joj produži za stalno kao drugim istraživačima, nije poštena vezala je dve trudnoće i hoće isti tretman kao ostali istraživači.

Hahaha

pre 9 godina

Skoro beše članak na b92 baš o tome kako nas je sve manje, i gomila glupih komentara o razmaženim ženama, seks i grad nebulozama, kako su žene ovakve i onakve.
Ne vidim nešto te komentatore sada, baš čudno...
Licemeri i glupaci, javite se sada.

poslodavac

pre 9 godina

Jadan je svako ko misli da mu drzava ili poslodavac izdrzava porodicu,a posebno na ovakav nacin.Ovde je sve po zakonu a nadam se da uskoro u novom ZOR biti regulisana obaveza i radnika i poslodavca a posebno drzave koja hoce natalitet preko nasih ledja.Svakoj porodilji drzava da plati sve sama a ne 30dana ja pa drzava pa godisnji odmor opet ja ,ako hoces natalitet uplati sve i to ne preko poslodavca vec direktno porodilji.

podrska mentorki

pre 9 godina

Prvi put komentarisem u vezi ovog slucaja, jer sam zelela da saznam sto vise pojedinosti pre nego sto nesto kazem. Ja kao majka, koja se uz to bavi naukom, smatram da je ovo sto je Biljana uradila veoma ruzno. Pri tome ne mislim na njene trudnoce, vec na nacin kako je celu pricu tendenciozno iznela u javnost, znajuci od pocetka da je sve u skladu sa zakonom. Taj pokusaj da se sve ispolitizuje i izvrsi pritisak preko medija mi govori da je njena mentorka sasvim u pravu kada procenjuje da kandidatkinja nema interesovanja i sklonosti za naucni rad.

beogradjanka

pre 9 godina

Ja koliko znam ugovor o radu na odredjeno moze da se potpise max na godinu dana a nakon toga prelazi na neodredjeno. Po ovom tekstu ona je imala 3 ugovora po godinu dana.... e to ne moze. Gospodo inspektori, ne mazite oci narodu.

Sandra

pre 9 godina

Tamo se ISKLJUCIVO sa vezom zaposljava. Hocu i ja posao, da mogu radjati decu. Zasto uvek ima povlascenih? Nekima prodjose godine i godine, a da ne mogu dobiti zaposlenje, jer svuda treba veza, a nismo svi vezare. Zasto ova i slicne treba da ima bolje uslove kada nije bolja?

Sve ima svoju cenu

pre 9 godina

Kakve veze ima "bela kuga" sa Zakonom o radnim odnosima ?
Ova žena, očigledno, "hvata" na trudnoću što je neetički, kako sa aspekta njenih kolega (koji, neretko, rade druge poslove, čekajući da im se "ukaže prilika" za rad u struci) tako i sa aspekta nauke (nije za očekivati da se majka dva... tri mala deteta,posveti nauci, na način na koji bi to bilo prihvatljivo ; bar ne dok deca ne poodrastu... a, tada je, za oziljno bavljenje naukom, već dockan)
U životu, SVE ima SVOJU CENU !

Bari1991

pre 9 godina

Mislim da smo sad definitivnno pali na dno,u najgusci mulj.A najmanje su mi jasni ovi koji kazu da je bila nekorektna!Zasto?Zato sto radja decu???I posle se cudimo sto su pojedini poslodavci bahati,a ustvari sami smo krivi za to!

kalimero

pre 9 godina

Ova olos od korumpiranih politicara vec 25 godina nam pije krv na slamcicu, opljackali nas do gole koze i vratili u 18. vek - i to sve po zakonu, naravno !!!

toza

pre 9 godina

Ako izuzmeno nodgovorne poslodavce (koji verovatno tako postupaju i sa drugim radnicima a ne samo sa trudnicama ili novopečenim majkama) postoji i dosta objektivnih problema koji mogu da dovedu trudnice u situaciju da nakon isteka brige o detetu dobiju otkaz. Uzmite na primer nastavnicu u školi koja je došla da menja prethodnicu koja je na porodiljskom. Ako u međuvremenu zamena ostane u drugom stanju ona jednostavno nema gde da se vrati nakon godinu dana brige o detetu, jer se prethodnica vratila na svoje radno mesto. Znam dosta takvih slučajeva u prosveti i gotovo uvek se dizala frka da se radi o nepravednom otpuštanju.
Ovakvi problem su nešto što se mora rešiti sistemski i svakako je svaki slučaj priča za sebe pa su mi malo bezveze komentari koji unapred osuđuju ili podržavaju.

milos

pre 9 godina

Inspektorat. Mogli bi da svrate u butike, brze hrane... A ovo je sramota. Sramotan je zakon. Sramotno je licemerje ove drzave u borbi za povecanje nataliteta. Ova i ovakva drzava je sramota.

Lud,zbunjen,normalan

pre 9 godina

Država apeluje da nas bude više, a šta je preduzela povodom toga??? Prvo prepolovila je naknadu porodiljama, drugo ukinula je pomoć za vantelesnu oplodnju, treće dozvilila je privatnicima da se ponašaju prema porodiljama kao prema stoci (tako se ponašaju prema ostalima koji su već navikli)... Pre neki dan sam u emisiji pod nazivom revolucija gledao kako u juri žena po kolektivnom ugovoru je dužna da prijavi kad ostane u drugom stanju, a radnici se upisuju u svesku kad podju u wc???? Zemljo Srbijo kuda to ploviš sa ovim pijanim kapetanom....

Zoccy

pre 9 godina

Zena nije ni bila zaposlena tako da kad istekne ugovor, cao. jos su korektno produzili dok traje porodiljsko, a to sto sama mora da placa eventualno doktorske studije.....pa 70% doktoranata samo i placa kod nas, pa moze i doticna, ima muza i prihode... molim vas bez patetike retko ko je ovde dobio nesto na tacni, a ova gospodja mi lici na nekoga ko ima veza i vezica.

z

pre 9 godina

Bari1991, nije poslodavac zaduzen za to da subvencionise radjanje dece. Oni moraju da sve to vreme placaju i nju i njenu zamenu. Ako ste toliko humani i zelite da na taj nacin pomognete radjanju dece, nadjite neku nezaposlenu zenu koja zeli da zatrudni i placajte je sve vreme trudnoce i posle godinu dana.

slobo

pre 9 godina

Cudo nevidjeno se desava u Inspekciji rada Grada Beograda.Gospodja inspektor odbija zahtev za vracanje na posao zbog nepostovanja procedure.Obrazlozenje:Postavlja se kao podparol Delhaize Srbija,komentarise otkazno resenje i u ime suda daje svoje misljenje.Takodje drzavni cinovnik nadam se da je diplomirani pravnik daje obrazlozenje ''smatram,mere preventive'' nigde ne navodeci da li je prekrsen Zakon o radu Ilica bilo koga clan zakona.Naravno nije znala da dokazi zasnivaju se na vadjenju segmenata video nadzora iz automatske obrade podataka.Da bude jasnije citaocima nisam napravio krivicno delo, prekrsaj I stetu kompaniji.Naravno da sam se obratio inspektoratu sa detaljnijim objasnjenjem I odelenju za brze odgovore.Cekam odgovor.Takodje obratio sam se i novopostavljenom direktoru Poreske policije kao sto sam obecao na ovom portalu pre nekoliko dana.Sada cemo videti da li drzava ozbiljno radi ono sto kaze narodu.

svako ima svoju muku

pre 9 godina

Moj sin je radio preko studentske zadruge (jedino tako je mogao, zbog plaćanja manjih doprinosa od strane poslodavca). Obećali mu rad na određeno i pojela maca, umesto pred matičara otišao na biro, niko nije kriv, slažem se. I šta sada da radi? Buduća ne radi. Da li ja i supruga penzioneri smemo da prihvatimo obavezu izdržavanja i da li je to normalno? Znači, ja mogu samo da sanjam unučiće. Napominjem da je posao izgubio pre tri godine (i čak mu nisu isplaćene sve"plate"). Ništa se ne dešava, ah da raspravljaju Siindikati o protestu?

Jakov

pre 9 godina

Ovde svaki drugi komentar nema veze sa vescu,a jos polovina od onih sto su okrznuli temu - vest nisu procitali... srpska posla :) I recicu samo jednu stvar da ne bih bio u ovim prvih 50%. Zakoni u Srbiji su u njenom slucaju odlicni kao i za sve trudnice, problem u Srbiji je standard. Da je u bilo kojoj zemlji EU radila bi vec odavno ili bi odavno jos dobila otkaz... a samo se u Srbiji na trudnice gleda kao na bolesnice pa bi bilo lepo kada bi bile na radnom odsustvu do detetovog punoletstva!
A vi sto pricate o zakonima u EU, prvo se informisite pre nego sto krenete da LUPATE po tastaturi.
A ona mi licno lici (ne tvrdim) na studenta strebera koji je nagruvao "znanje", pa kada se nasla pred izazovom nekog istituta gde treba nauceno da se implementira... bude cesto drzavni kadar na nivou Megatrenda, Singidunuma itd.
Pozdrav iz EU!

it is I

pre 9 godina

koliko sam ja upućen u priču, a malko sam i upućen, ona je i sa diplomom i sa visokom srednjom ocenom, ipak dobila posao preko vezice. 2 godine radi, a već dve trudnoće. meni je to s njene strane sumnjivo, znam devojku koja dana nije radila u državnoj firmi u kojoj je zaposlena, a iznela je tri trudnoće. sve tri da bi joj se produžavao ugovor, išao staž, stizala kinta svaki mesec, a realan rad - ni dan rada na poslu. ja naravno jesam da se štite majke i trudnice, ali mi konkretno ovaj slučaj bode oči. da ne pričamo o trudnicama koje rade kod privatnika.

strasno

pre 9 godina

Sad zaposlite lepo megatrend kvalitet i dobicete 10 000€.. Bravoooo!
Strasno.
Samo mogu reci: Kad se setim dok je Dragan Dj. bio gradonacelnik, sve trudnice su imale beneficije, bar sam tako cuo na nasem jugu Srbije, ispravite me ako nisam upravu..

z

pre 9 godina

Ok, zatrudnela je jednom i produzeno je, ali onda je zatrudnela jos jednom i svaka cast, treba da se radjaju deca ali to bas i nije bilo korektno prema poslodavcu.

Милунка Савић

pre 9 godina

Сваке године нас је тридесет хиљада мање, међу најстаријим смо нацијама у Европи. Сваке године у основне школе се упише око две xиљаде деце мање. За десетак година број новоуписаних пао је са сто хиљада на испод осамдесет. То је статистика. У стварном животу популациона политика је као у средњем веку. Породице са децом су најсиромашније. Да не улазимо у детаље. Не требају нама непријатељи, ако их је и било. Довољни смо ми, сами.

otkaz nije resenje

pre 9 godina

Porodiljsko i odsustvo radi nege deteta sa razlogom odlaze napredovanje zaposlene na poslu. Jer, nekome je prioritet karijera, drugome opet roditeljstvo - svako ima pravo da izabere za sebe ono sto misli da je najbolje. To mirovanje karijere za vreme njenog odsustva predstavlja "kaznu" jer ce za vreme njenog odsustva kolege koje rade (i njen deo posla) napredovati, imati vecu zaradu, itd. Sa druge strane, poslodavac nema trosak zarade za vreme njenog odsustva jer naknadu njene zarade naplacuje od fonda. Ukoliko postoji dobra volja sa obe strane, posebno kada je u pitanju zaposleni koji vredi poslodavcu ili racuna da ce mu vredeti, medjusobni dogovor je uvek najbolje resenje.

lud je normaln i obrnuto

pre 9 godina

sta bi ona?? tu medju najbolja tri studenta, radja decu i 'oce posao??? teraj to u inostranstvo, ne trebaju nam pametni i hrabri! daj nekog sina od zaposlenog ili partijskog poslusnika! takvi nam trebaju!

hiavata

pre 9 godina

Je l' moze i jedna vest da prodje a da neki partijski cata ne poziva na smenu vlasti. Gori ste bre nego SNS botovi. Ajde malo konstruktivnijih kritika od "evo devedesetih". Glasao bih bre za neku privremenu upravu postavljenu od strane EU pre nego za jedne iste face.

stt

pre 9 godina

ne znam ljudi,ovo koriste i jedni i drugi,ima obostranih gresaka. Cinjenica je da smo nacija koja izumire,i da pod hitno nesto moramo uraditi,ali i ne moze neko da to koristi kao izgovor da je zbog trudnoce dobila otkaz,a ovamo nije ni imala resenje,i celu naciju laze! Jednostavno to je vrlo slozen problem!

Uros

pre 9 godina

Ja koliko vidim, ona nije bas u nekim odnosima ni sa svojom mentorkom, ni sa sefom, inace bi joj izasli u susret. Kad je vec tako, onda bolje i da ne ostaje tu, cak i da zadrzi posao, koja je korist od bavljenja naucnim radom i doktorskih studija kada ne mozes da uspostavis dobre odnose sa mentorom. Ne ulazim u to ko je u pravu, samo mislim da 2-3 godine ili 2 trudnoce ne bi bile nikakav problem da su ostale stvari u redu...

bojan

pre 9 godina

tranquilo ok drzava placa to ALI KO CE I STA CE BITI SA OSOBOM KOJA JE MENJA...tu trudnicu mora da zameni druga osoba zar ne??? i vi cete placati radnicu trudnicu drzava sta ce biti sa radnicom kada se vrati trudnica???

marko

pre 9 godina

ja znam zene koje i do 5 godina su provele na bolovanju a u toku istog su putovale do dubai i ko zna gde sve...drugim recima sramota je kako se ta bolovanja zloupotrebljavaju...a sto se tice doticne osobe ona je u najmanju ruku nepostena prema poslodavcu i svom poslu...i najtuznije je sto se ovakvi neprimeri mnoze...

mala8

pre 9 godina

Planirala je da se bavi naucnim istrazivanjima cim se vrati sa drugog porodiljskog. Sto je to cudno? Ne moze se biti majka i naucnik u isto vreme? Ne moze se biti majka i radnik? Posle slede bolovanja zbog decijih bolesti. Najbolje da obrazovane zene i ne radjaju, ima puuno neobrazovanih i siromasnih koji povecavaju natalitet sa gomilom dece. A obrazovane neka jure karijeru, sto su uopste studirale??!!??

nina

pre 9 godina

Pa sad da je korektno s njene strane i nije...i jasno je da je malo muljackala (o nasem trosku)...e sad,u jednoj bliskoj nam EU zemlji trudnice dobijaju 6 meseci po 65% od plate,a onda mogu da ostanu s detetom do detetove napunjene trece godine,ali uz nadoknadu od samo 200 evra,pa onda zene biraju....ove nase bas razmazene...

Šljiva

pre 9 godina

Naravno da je sve urađeno po zakonu. I tek će biti po novom zakonu o radu. Neće u Srbiji postojati konopaca i šljiva da se svi obesimo posle ovoga šta nas čeka.

Marina

pre 9 godina

Ja licno nemam decu jer sam se posvetila poslu, ali potpuno razumem da neko mora da ih radja, i da zenama koje radjaju vise od jednog deteta treba izaci u susret, a ne osudjivati ih. Moguce je da je ovde Institut postupio po zakonu, ali sa stanovista nekog profesionalnog kodeksa, neproduzavanje ugovora zeni koja je 2 puta bila na porodiljstvu jeste bahato. Jer ako se bude koristio zakon da se otpustaju zene koje radjaju secu (ili da im se ne produzavaju ugovori), onda zene koje imaju dvoje dece nece vise imati nikakvu sansu za karijeru i zaradu, a od cega ce onda te porodice da zive, ako im samo ocevi u njima zaradjuju? Taj zakon treba menjati pod hitno, inace name preti bela kuga - ko ce se upustati u vise od jednog deteta.

otac dvojice bandita, ljubitelj svoje zene i viskija sa dve kocke leda

pre 9 godina

@marina
i kako to izgleda kad ti je posao sve (ne ubrajam "sitna licna zadovoljstva" tipa nes u kadi, citanje knjige i freeclimbing)?
I kad ostaris, secanje na firmu i zadovoljnog direktora grejace ti srce?
Svakako te nadredjeni vise vole od onih koji imaju porodicu, jer je tvoj zivot njihov biznis, ali meni bi to bio izvor depresije, a ne satisfakcije.

sinisa

pre 9 godina

Kada odemo u pekaru da kupimo hleb, a ono pekar npr.bolestan u bolnici. Da li cekamo 24 meseca da se vrati pekar iz bolnice ili bismo mozda otisli u drugu pekaru. U Svici je 3 meseca posleporodjajno, a u Australiji ga nije ni bilo do pre par godina. Nije se niko rodio sa nikim radnim mestom, narode Tito je umro pre 30 i kusur godina.

antiadam

pre 9 godina

@adam
A kako ti misliš da žene u ovoj kvazidržavi ostvaruju svoja dva prirodna prava: pravo na rad i pravo na potomstvo? Po tvojoj logici, one bi morale da se odlučuju ili za jedno ili za drugo, jer oboje istovremeno je znak nepoštenja, perfidnosti i sl. Šta je problem u tome što ova žena pokušava da ostvari oba ta prava istovremeno? Tvoja logika je nakaradna, a pošto je to i logika degenerisanih vladajućih elita, i ne zaslužujemo ništa drugo nego nestanak kao nacija. A kad se još setim ko je ministar dotičnog ministarstva, shvatim da se u zemlji Srbiji Đavo još davno nastanio i da se ovde oseća kao kod kuće!

imperijalisticka banda

pre 9 godina

da je tile ziv da vam otme sve sto ster stekli na krvi ovog naroda,svi vi privatnici i tajkuni.radnici rade po 15 sati za mizeriju da se vama napune dzepovi i to vam je malo pa otlaze dajete.

markos

pre 9 godina

koliko god da sam hteo da opljunem po institutu.... ona je bila zaposlena na odredjeno i dva puta je produzen ugovor zbog trudnoce ... sto je po meni fer ...a preko trudnoce do stalnog zaposljenja... pa to mi je isto kao i preko kreveta ili veze-nemoralno....

tranquilo

pre 9 godina

@pera i ostali, vi što pljujete njenu trudnoću, kad mislite da žena zatrudni? Ja sam i poslodavac ujedno, tako da ne mora niko da mi objašnjava poziciju. Poslodavac plaća samo prvu platu trudničkog bolovanja, a sve ostalo plaća rfzo i sekretarijat, tako da ne lupate gluposti. Ovamo svi kukate na belu kugu, a sad našli da pljujete ženu što hoće decu. Da Vas vidim u toj poziciji pa da se smejrm malo, sve blejači dežurni koji su popili svu pamet ovoga sveta. Sram da Vas bude sve koji pljujete one koje svi treba da štitimo kao humani ljudi.

plavi

pre 9 godina

poslodavac nema trosak za radnika koji je na porodiljskom jer mu se sve refundira, tako da moze da zaposli drugog radnika dok je ovaj odsutan samo mora da ga plati, al oni to nece bolje da nema trosak nego posao da se radi kvalitetno

crni domino

pre 9 godina

Vrlo, vrlo napredno!
A sta to bese bela kuga i Vucicevo trabunjanje povodom toga u izbornoj kampanji? Covek ispade teska lazovcina!
Vazno je da Toma diploma zida crkvu, a njegova radodajka dobrotvorka samo deli, neznam odakle!
Glasaci pilecih mozgova zaboravili sve!...
Ako je tako, onda nista...

pera

pre 9 godina

ako je ovo tacno,ruzno je s njene strane,a znam ih jos takvih koje su da bi izbegle otkaz (jer ne rade nista),ostajale u prvoj,drugoj i ko zna kojoj trudnoci. A vi dusebriznici se zapitajte da ste vi vlasnik firme,sta bi ste uradili...

adam

pre 9 godina

Pa dobro brate spojila si dve trudnoce a jako dobro znaš koliko se čeka mesto istraživača pripravnika! To je jedini način da neko započne naučnu karijeru. Ne znam koliko njenih koleginica i kolega treba da počne da radi u butiku da bi ona spojila dovoljno trudnoća. Sve sve ali njoj je dva puta produžavan ugovor zbog trudnoće, pa dokle vise?

Petronije

pre 9 godina

sta da rade trudnice u privatnim firmama? Što ne kukate kad njih otpuštaju. To se podrazumeva, jeli? Al su bele medvedice u državnim jaslama privilegovane. Deca su deca, ma gde ih majke radjale...

pera

pre 9 godina

ako je ovo tacno,ruzno je s njene strane,a znam ih jos takvih koje su da bi izbegle otkaz (jer ne rade nista),ostajale u prvoj,drugoj i ko zna kojoj trudnoci. A vi dusebriznici se zapitajte da ste vi vlasnik firme,sta bi ste uradili...

adam

pre 9 godina

Pa dobro brate spojila si dve trudnoce a jako dobro znaš koliko se čeka mesto istraživača pripravnika! To je jedini način da neko započne naučnu karijeru. Ne znam koliko njenih koleginica i kolega treba da počne da radi u butiku da bi ona spojila dovoljno trudnoća. Sve sve ali njoj je dva puta produžavan ugovor zbog trudnoće, pa dokle vise?

markos

pre 9 godina

koliko god da sam hteo da opljunem po institutu.... ona je bila zaposlena na odredjeno i dva puta je produzen ugovor zbog trudnoce ... sto je po meni fer ...a preko trudnoce do stalnog zaposljenja... pa to mi je isto kao i preko kreveta ili veze-nemoralno....

Petronije

pre 9 godina

sta da rade trudnice u privatnim firmama? Što ne kukate kad njih otpuštaju. To se podrazumeva, jeli? Al su bele medvedice u državnim jaslama privilegovane. Deca su deca, ma gde ih majke radjale...

Zoccy

pre 9 godina

Zena nije ni bila zaposlena tako da kad istekne ugovor, cao. jos su korektno produzili dok traje porodiljsko, a to sto sama mora da placa eventualno doktorske studije.....pa 70% doktoranata samo i placa kod nas, pa moze i doticna, ima muza i prihode... molim vas bez patetike retko ko je ovde dobio nesto na tacni, a ova gospodja mi lici na nekoga ko ima veza i vezica.

Sve ima svoju cenu

pre 9 godina

Kakve veze ima "bela kuga" sa Zakonom o radnim odnosima ?
Ova žena, očigledno, "hvata" na trudnoću što je neetički, kako sa aspekta njenih kolega (koji, neretko, rade druge poslove, čekajući da im se "ukaže prilika" za rad u struci) tako i sa aspekta nauke (nije za očekivati da se majka dva... tri mala deteta,posveti nauci, na način na koji bi to bilo prihvatljivo ; bar ne dok deca ne poodrastu... a, tada je, za oziljno bavljenje naukom, već dockan)
U životu, SVE ima SVOJU CENU !

tranquilo

pre 9 godina

@pera i ostali, vi što pljujete njenu trudnoću, kad mislite da žena zatrudni? Ja sam i poslodavac ujedno, tako da ne mora niko da mi objašnjava poziciju. Poslodavac plaća samo prvu platu trudničkog bolovanja, a sve ostalo plaća rfzo i sekretarijat, tako da ne lupate gluposti. Ovamo svi kukate na belu kugu, a sad našli da pljujete ženu što hoće decu. Da Vas vidim u toj poziciji pa da se smejrm malo, sve blejači dežurni koji su popili svu pamet ovoga sveta. Sram da Vas bude sve koji pljujete one koje svi treba da štitimo kao humani ljudi.

podrska mentorki

pre 9 godina

Prvi put komentarisem u vezi ovog slucaja, jer sam zelela da saznam sto vise pojedinosti pre nego sto nesto kazem. Ja kao majka, koja se uz to bavi naukom, smatram da je ovo sto je Biljana uradila veoma ruzno. Pri tome ne mislim na njene trudnoce, vec na nacin kako je celu pricu tendenciozno iznela u javnost, znajuci od pocetka da je sve u skladu sa zakonom. Taj pokusaj da se sve ispolitizuje i izvrsi pritisak preko medija mi govori da je njena mentorka sasvim u pravu kada procenjuje da kandidatkinja nema interesovanja i sklonosti za naucni rad.

it is I

pre 9 godina

koliko sam ja upućen u priču, a malko sam i upućen, ona je i sa diplomom i sa visokom srednjom ocenom, ipak dobila posao preko vezice. 2 godine radi, a već dve trudnoće. meni je to s njene strane sumnjivo, znam devojku koja dana nije radila u državnoj firmi u kojoj je zaposlena, a iznela je tri trudnoće. sve tri da bi joj se produžavao ugovor, išao staž, stizala kinta svaki mesec, a realan rad - ni dan rada na poslu. ja naravno jesam da se štite majke i trudnice, ali mi konkretno ovaj slučaj bode oči. da ne pričamo o trudnicama koje rade kod privatnika.

z

pre 9 godina

Ok, zatrudnela je jednom i produzeno je, ali onda je zatrudnela jos jednom i svaka cast, treba da se radjaju deca ali to bas i nije bilo korektno prema poslodavcu.

sinisa

pre 9 godina

Kada odemo u pekaru da kupimo hleb, a ono pekar npr.bolestan u bolnici. Da li cekamo 24 meseca da se vrati pekar iz bolnice ili bismo mozda otisli u drugu pekaru. U Svici je 3 meseca posleporodjajno, a u Australiji ga nije ni bilo do pre par godina. Nije se niko rodio sa nikim radnim mestom, narode Tito je umro pre 30 i kusur godina.

marko

pre 9 godina

Vidim da ovo koji pričaju o tome da nas je sve manje i ne znaju o čemu se radi. Devojka je htela pritiskom u medijima da dobije posao za stalno u državnoj firmi, ni muž joj ne radi pa su hteli da imaju bar jednu sigrunu platu. Shvatam ja to, ali nije pošteno, i drugi ljudi žele porodicu, ali planiraju. Sada je druga trudnoća i na ugovru je (ako niste shvatili), a poslodavac neće da joj produži za stalno kao drugim istraživačima, nije poštena vezala je dve trudnoće i hoće isti tretman kao ostali istraživači.

Sandra

pre 9 godina

Tamo se ISKLJUCIVO sa vezom zaposljava. Hocu i ja posao, da mogu radjati decu. Zasto uvek ima povlascenih? Nekima prodjose godine i godine, a da ne mogu dobiti zaposlenje, jer svuda treba veza, a nismo svi vezare. Zasto ova i slicne treba da ima bolje uslove kada nije bolja?

crni domino

pre 9 godina

Vrlo, vrlo napredno!
A sta to bese bela kuga i Vucicevo trabunjanje povodom toga u izbornoj kampanji? Covek ispade teska lazovcina!
Vazno je da Toma diploma zida crkvu, a njegova radodajka dobrotvorka samo deli, neznam odakle!
Glasaci pilecih mozgova zaboravili sve!...
Ako je tako, onda nista...

lud je normaln i obrnuto

pre 9 godina

sta bi ona?? tu medju najbolja tri studenta, radja decu i 'oce posao??? teraj to u inostranstvo, ne trebaju nam pametni i hrabri! daj nekog sina od zaposlenog ili partijskog poslusnika! takvi nam trebaju!

svako ima svoju muku

pre 9 godina

Moj sin je radio preko studentske zadruge (jedino tako je mogao, zbog plaćanja manjih doprinosa od strane poslodavca). Obećali mu rad na određeno i pojela maca, umesto pred matičara otišao na biro, niko nije kriv, slažem se. I šta sada da radi? Buduća ne radi. Da li ja i supruga penzioneri smemo da prihvatimo obavezu izdržavanja i da li je to normalno? Znači, ja mogu samo da sanjam unučiće. Napominjem da je posao izgubio pre tri godine (i čak mu nisu isplaćene sve"plate"). Ništa se ne dešava, ah da raspravljaju Siindikati o protestu?

Marina

pre 9 godina

Ja licno nemam decu jer sam se posvetila poslu, ali potpuno razumem da neko mora da ih radja, i da zenama koje radjaju vise od jednog deteta treba izaci u susret, a ne osudjivati ih. Moguce je da je ovde Institut postupio po zakonu, ali sa stanovista nekog profesionalnog kodeksa, neproduzavanje ugovora zeni koja je 2 puta bila na porodiljstvu jeste bahato. Jer ako se bude koristio zakon da se otpustaju zene koje radjaju secu (ili da im se ne produzavaju ugovori), onda zene koje imaju dvoje dece nece vise imati nikakvu sansu za karijeru i zaradu, a od cega ce onda te porodice da zive, ako im samo ocevi u njima zaradjuju? Taj zakon treba menjati pod hitno, inace name preti bela kuga - ko ce se upustati u vise od jednog deteta.

poslodavac

pre 9 godina

Jadan je svako ko misli da mu drzava ili poslodavac izdrzava porodicu,a posebno na ovakav nacin.Ovde je sve po zakonu a nadam se da uskoro u novom ZOR biti regulisana obaveza i radnika i poslodavca a posebno drzave koja hoce natalitet preko nasih ledja.Svakoj porodilji drzava da plati sve sama a ne 30dana ja pa drzava pa godisnji odmor opet ja ,ako hoces natalitet uplati sve i to ne preko poslodavca vec direktno porodilji.

marko

pre 9 godina

ja znam zene koje i do 5 godina su provele na bolovanju a u toku istog su putovale do dubai i ko zna gde sve...drugim recima sramota je kako se ta bolovanja zloupotrebljavaju...a sto se tice doticne osobe ona je u najmanju ruku nepostena prema poslodavcu i svom poslu...i najtuznije je sto se ovakvi neprimeri mnoze...

nina

pre 9 godina

Pa sad da je korektno s njene strane i nije...i jasno je da je malo muljackala (o nasem trosku)...e sad,u jednoj bliskoj nam EU zemlji trudnice dobijaju 6 meseci po 65% od plate,a onda mogu da ostanu s detetom do detetove napunjene trece godine,ali uz nadoknadu od samo 200 evra,pa onda zene biraju....ove nase bas razmazene...

Jakov

pre 9 godina

Ovde svaki drugi komentar nema veze sa vescu,a jos polovina od onih sto su okrznuli temu - vest nisu procitali... srpska posla :) I recicu samo jednu stvar da ne bih bio u ovim prvih 50%. Zakoni u Srbiji su u njenom slucaju odlicni kao i za sve trudnice, problem u Srbiji je standard. Da je u bilo kojoj zemlji EU radila bi vec odavno ili bi odavno jos dobila otkaz... a samo se u Srbiji na trudnice gleda kao na bolesnice pa bi bilo lepo kada bi bile na radnom odsustvu do detetovog punoletstva!
A vi sto pricate o zakonima u EU, prvo se informisite pre nego sto krenete da LUPATE po tastaturi.
A ona mi licno lici (ne tvrdim) na studenta strebera koji je nagruvao "znanje", pa kada se nasla pred izazovom nekog istituta gde treba nauceno da se implementira... bude cesto drzavni kadar na nivou Megatrenda, Singidunuma itd.
Pozdrav iz EU!

z

pre 9 godina

Bari1991, nije poslodavac zaduzen za to da subvencionise radjanje dece. Oni moraju da sve to vreme placaju i nju i njenu zamenu. Ako ste toliko humani i zelite da na taj nacin pomognete radjanju dece, nadjite neku nezaposlenu zenu koja zeli da zatrudni i placajte je sve vreme trudnoce i posle godinu dana.

otkaz nije resenje

pre 9 godina

Porodiljsko i odsustvo radi nege deteta sa razlogom odlaze napredovanje zaposlene na poslu. Jer, nekome je prioritet karijera, drugome opet roditeljstvo - svako ima pravo da izabere za sebe ono sto misli da je najbolje. To mirovanje karijere za vreme njenog odsustva predstavlja "kaznu" jer ce za vreme njenog odsustva kolege koje rade (i njen deo posla) napredovati, imati vecu zaradu, itd. Sa druge strane, poslodavac nema trosak zarade za vreme njenog odsustva jer naknadu njene zarade naplacuje od fonda. Ukoliko postoji dobra volja sa obe strane, posebno kada je u pitanju zaposleni koji vredi poslodavcu ili racuna da ce mu vredeti, medjusobni dogovor je uvek najbolje resenje.

Uros

pre 9 godina

Ja koliko vidim, ona nije bas u nekim odnosima ni sa svojom mentorkom, ni sa sefom, inace bi joj izasli u susret. Kad je vec tako, onda bolje i da ne ostaje tu, cak i da zadrzi posao, koja je korist od bavljenja naucnim radom i doktorskih studija kada ne mozes da uspostavis dobre odnose sa mentorom. Ne ulazim u to ko je u pravu, samo mislim da 2-3 godine ili 2 trudnoce ne bi bile nikakav problem da su ostale stvari u redu...

kalimero

pre 9 godina

Ova olos od korumpiranih politicara vec 25 godina nam pije krv na slamcicu, opljackali nas do gole koze i vratili u 18. vek - i to sve po zakonu, naravno !!!

strasno

pre 9 godina

Sad zaposlite lepo megatrend kvalitet i dobicete 10 000€.. Bravoooo!
Strasno.
Samo mogu reci: Kad se setim dok je Dragan Dj. bio gradonacelnik, sve trudnice su imale beneficije, bar sam tako cuo na nasem jugu Srbije, ispravite me ako nisam upravu..

otac dvojice bandita, ljubitelj svoje zene i viskija sa dve kocke leda

pre 9 godina

@marina
i kako to izgleda kad ti je posao sve (ne ubrajam "sitna licna zadovoljstva" tipa nes u kadi, citanje knjige i freeclimbing)?
I kad ostaris, secanje na firmu i zadovoljnog direktora grejace ti srce?
Svakako te nadredjeni vise vole od onih koji imaju porodicu, jer je tvoj zivot njihov biznis, ali meni bi to bio izvor depresije, a ne satisfakcije.

Lud,zbunjen,normalan

pre 9 godina

Država apeluje da nas bude više, a šta je preduzela povodom toga??? Prvo prepolovila je naknadu porodiljama, drugo ukinula je pomoć za vantelesnu oplodnju, treće dozvilila je privatnicima da se ponašaju prema porodiljama kao prema stoci (tako se ponašaju prema ostalima koji su već navikli)... Pre neki dan sam u emisiji pod nazivom revolucija gledao kako u juri žena po kolektivnom ugovoru je dužna da prijavi kad ostane u drugom stanju, a radnici se upisuju u svesku kad podju u wc???? Zemljo Srbijo kuda to ploviš sa ovim pijanim kapetanom....

plavi

pre 9 godina

poslodavac nema trosak za radnika koji je na porodiljskom jer mu se sve refundira, tako da moze da zaposli drugog radnika dok je ovaj odsutan samo mora da ga plati, al oni to nece bolje da nema trosak nego posao da se radi kvalitetno

hiavata

pre 9 godina

Je l' moze i jedna vest da prodje a da neki partijski cata ne poziva na smenu vlasti. Gori ste bre nego SNS botovi. Ajde malo konstruktivnijih kritika od "evo devedesetih". Glasao bih bre za neku privremenu upravu postavljenu od strane EU pre nego za jedne iste face.

imperijalisticka banda

pre 9 godina

da je tile ziv da vam otme sve sto ster stekli na krvi ovog naroda,svi vi privatnici i tajkuni.radnici rade po 15 sati za mizeriju da se vama napune dzepovi i to vam je malo pa otlaze dajete.

Šljiva

pre 9 godina

Naravno da je sve urađeno po zakonu. I tek će biti po novom zakonu o radu. Neće u Srbiji postojati konopaca i šljiva da se svi obesimo posle ovoga šta nas čeka.

toza

pre 9 godina

Ako izuzmeno nodgovorne poslodavce (koji verovatno tako postupaju i sa drugim radnicima a ne samo sa trudnicama ili novopečenim majkama) postoji i dosta objektivnih problema koji mogu da dovedu trudnice u situaciju da nakon isteka brige o detetu dobiju otkaz. Uzmite na primer nastavnicu u školi koja je došla da menja prethodnicu koja je na porodiljskom. Ako u međuvremenu zamena ostane u drugom stanju ona jednostavno nema gde da se vrati nakon godinu dana brige o detetu, jer se prethodnica vratila na svoje radno mesto. Znam dosta takvih slučajeva u prosveti i gotovo uvek se dizala frka da se radi o nepravednom otpuštanju.
Ovakvi problem su nešto što se mora rešiti sistemski i svakako je svaki slučaj priča za sebe pa su mi malo bezveze komentari koji unapred osuđuju ili podržavaju.

antiadam

pre 9 godina

@adam
A kako ti misliš da žene u ovoj kvazidržavi ostvaruju svoja dva prirodna prava: pravo na rad i pravo na potomstvo? Po tvojoj logici, one bi morale da se odlučuju ili za jedno ili za drugo, jer oboje istovremeno je znak nepoštenja, perfidnosti i sl. Šta je problem u tome što ova žena pokušava da ostvari oba ta prava istovremeno? Tvoja logika je nakaradna, a pošto je to i logika degenerisanih vladajućih elita, i ne zaslužujemo ništa drugo nego nestanak kao nacija. A kad se još setim ko je ministar dotičnog ministarstva, shvatim da se u zemlji Srbiji Đavo još davno nastanio i da se ovde oseća kao kod kuće!

mala8

pre 9 godina

Planirala je da se bavi naucnim istrazivanjima cim se vrati sa drugog porodiljskog. Sto je to cudno? Ne moze se biti majka i naucnik u isto vreme? Ne moze se biti majka i radnik? Posle slede bolovanja zbog decijih bolesti. Najbolje da obrazovane zene i ne radjaju, ima puuno neobrazovanih i siromasnih koji povecavaju natalitet sa gomilom dece. A obrazovane neka jure karijeru, sto su uopste studirale??!!??

Bari1991

pre 9 godina

Mislim da smo sad definitivnno pali na dno,u najgusci mulj.A najmanje su mi jasni ovi koji kazu da je bila nekorektna!Zasto?Zato sto radja decu???I posle se cudimo sto su pojedini poslodavci bahati,a ustvari sami smo krivi za to!

Милунка Савић

pre 9 godina

Сваке године нас је тридесет хиљада мање, међу најстаријим смо нацијама у Европи. Сваке године у основне школе се упише око две xиљаде деце мање. За десетак година број новоуписаних пао је са сто хиљада на испод осамдесет. То је статистика. У стварном животу популациона политика је као у средњем веку. Породице са децом су најсиромашније. Да не улазимо у детаље. Не требају нама непријатељи, ако их је и било. Довољни смо ми, сами.

bojan

pre 9 godina

tranquilo ok drzava placa to ALI KO CE I STA CE BITI SA OSOBOM KOJA JE MENJA...tu trudnicu mora da zameni druga osoba zar ne??? i vi cete placati radnicu trudnicu drzava sta ce biti sa radnicom kada se vrati trudnica???

Milica

pre 9 godina

Poštovana gospodo, novinari, čime jedan slučaj treba da zavredi vašu pažnju? Volela bih da iznesete moj slučaj i POKUŠATE DA MI POMOGNETE.
Naime, posle vise od 20 godina rada u privredi i lopovske privatitzacije ostala bez posla(imam VSS), preko NSZ i bez ikakvve veze zaposlila se u privatnoj kompaniji(srpsko-ukrajinskoj), rekli da je probni rad tri meseca pa će me prijaviti. Kada imate 50 godina i bez posla ste, prihvatite to jer biranja nema. Posle 3 meseca, izjasnili se da sam zadovoljila, nasa strana trebala da ucini obećano, odlagali to iz meseca u mesec, ja stalno tražila, davali platu "na ruke", kada sam posle 8 meseci izričito zahtevala da postupe po zakonu, direktor(koji inače sa drugim našim suvlasnikom radi u JP) mi uzeo ključeve i isterao me napolje, rekavsi da tu ne radim!!! Tužila ih inspekciji, rekli im "da me nikada nisu videli u životu"!!! Žalila se svima, do republičkog Zaštitnika građana koji je rekao da nije nadležan za privatne kompanije! Znam, odmah ćete pitati zašto ih nisam prijavila ranije....Zato što se firma bavila prodajom oružja, a sastav klijenata i saradnika mi jednim delom ulivao sigurnost, a drugim i strah.... Bila sam i kod gradonačelnika NS( s obzirom da su vlasnici iz JP), on rekao da su to "barabe", ali barabe nastavile da rade, a ja bez posla...MOLIM VAS,DOĐITE, ZOVEM VAS DA OBJAVITE MOJU PRIČU.....

stt

pre 9 godina

ne znam ljudi,ovo koriste i jedni i drugi,ima obostranih gresaka. Cinjenica je da smo nacija koja izumire,i da pod hitno nesto moramo uraditi,ali i ne moze neko da to koristi kao izgovor da je zbog trudnoce dobila otkaz,a ovamo nije ni imala resenje,i celu naciju laze! Jednostavno to je vrlo slozen problem!

Amandman

pre 9 godina

Da li je u redu da majka koristi 12-o mesecno porodiljsko odsustvo, sa 100% osnovnom platom, ako je suprug nezposlen? Ja mislim da nije. Moze i sprug da se brine o detetu, kad vec ne radi, a da supruga ide na posao i koliko-toliko doprinosi drustvu. Verovatno je ovo bio jedan od lepih nacina da Biljana pokaze zainteresovanost za posao, doprinese projektu (koji neko mora zavrsiti) i kolektvu, radi na svom usavrsavanju (efikasnije nego stalno bivajuci kod kuce), i na kraju dobije stalno zaposlenje.

Dr

pre 9 godina

Zena koja je u Evropi autoritet br. 1 kada je rec o polju istrazivanja kojim se bavim (infektivne bolesti kod trudnica) je Doktor medicinskih nauka, specijalista i majka cetvoro dece. Ima 47 godina i vodi jedan od najuspesnijih istrazivackih centara u okviru Univerzitetske bolnice. A da, nisam napomenula, zena je Francuskinja. Kada sam je zabezeknuto upitala kako je uskladila porodicu i karijeru, rekla mi je da je u Francuskoj to potpuno normalno zahvaljujuci odlicnoj socijalnoj zastiti i stavu drzave prema trudnicama i pritom mi pomenula jos nekoliko eminentnih strucnjaka koje su i majke troje ili cetvoro dece. Za nju je bilo frapantno da ja (zavrsila studije u roku sa prosekom preko 9,50), zahvaljujuci godinama volontiranja, cekanja specijalizacije i rada na doktoratu, moram u svojoj 34. godini da idem na VTO o trosku drzave da bih dobila svoje prvo dete. Pa ko onda vise kosta Vas dragi poreski obveznici, gospodja iz clanka ili ja? Tako da, budite sigurni dragi moji sunarodnici da su ne samo zene vec i citav srpski narod izlozeni predrasudama, nipodastavanju i represiji, mentalnoj i prakticnoj.

Bari1991

pre 9 godina

Bari1991, nije poslodavac zaduzen za to da subvencionise radjanje dece. Oni moraju da sve to vreme placaju i nju i njenu zamenu. Ako ste toliko humani i zelite da na taj nacin pomognete radjanju dece, nadjite neku nezaposlenu zenu koja zeli da zatrudni i placajte je sve vreme trudnoce i posle godinu dana.
(z, 7. jul 2014 23:29)

z,poslodavac ni ne subvencionise nista osim prve plate(tj.prvi mesec trudnickog bolovanja).A ako placa njenu zamenu to je zato sto ta zamena radi i zaradjuje i za njega!A zbog tako bahatih filozofa normalni ljudi i beze iz ove zemlje!

Zaposlena mama

pre 9 godina

Gospođa Najvirt je , kao i svi ostali na Institutu , primljena preko debele veze. Tačka. I očigledno je da i dalje ima jako dobre veze jer se ovakva medijska halabuka ne bi podigla da je u pitanju radnica iz STR-a ili SUR-a , za njima se niko i ne okrene. Ovo nije neko ko je loše prošao , ovo je neko ko hoće leba bez motike.
Istraživač pripravnik u Institutu ima platu jedno 60 - 70 hiljada , bez radnog iskustva , a kada doktorira ta cifra ide negde oko 100 hiljada , ali puuunooo treba RADITI da bi zaslužio tu platu. Ovde nije stvar u tome da li žena treba da bira između karijere ili porodice , stvar je u tome da ako želi da se bavi naukom treba da nađe način da uskladi ta dva. Da je pokazala ikakvo primenjeno znanje i rad dok nije otišla na bolovanje sigurno bi dobila pozitivnu ocenu od Instituta.Ovo gospođa je tipičan primer parazita koji se uvalio u državnu firmu , vezara kojih se većina nas gnuša .
Ja sam u 99 % slučajeva na strani trudnica i porodilja ( i sama sam loše prošla kod privatnika) ali ova persona spada u onih 1 % . Njena bahatost i razmaženost ugrožava sve one trudnice/porodilje koje posle više godina RADA postaju tehnološki višak , ne plaćaju im se doprinosi na vreme, nemaju overene zdravstvene knjižice , same plaćaju doprinose jer bože moj poslodavac sad baš nema para, ali da, vratiće joj - NIKAD. To se dešava po Srbiji , a za ovakve princeze se ja ne brinem , ima i drugih državnih firmi gde će veza upaliti.

Hahaha

pre 9 godina

Skoro beše članak na b92 baš o tome kako nas je sve manje, i gomila glupih komentara o razmaženim ženama, seks i grad nebulozama, kako su žene ovakve i onakve.
Ne vidim nešto te komentatore sada, baš čudno...
Licemeri i glupaci, javite se sada.

Sara

pre 9 godina

Imam četvoro dece i, uprkos visokim školama, svesno sam se opredelila za bavljenje njima do nekih godina. Samim tim praktično sam odustala od karijere. Imam 40 godina, najmladje dete kreće u školu, a ja ću uskoro ponovo početi da radim, bez iluzija o nekakvoj "karijeri". Motiv mi je materijalna i samo delimično profesionalna satisfakcija, jer se karijera u mojoj struci gradi od 25-te godine. Ono što želim da kažem je da bi trebalo biti realan i pošten, pa se jasno i na vreme odrediti jer je mali broj profesija koje trpe intenzivne porodične obaveze, a posebno ne nauka.

Gile

pre 9 godina

Naravno da je sve po zakonu, u tome i jeste problem. Koliko devojaka i mladih zena u Srbiji radi na odredjeno pa ne moze ni da razmislja o tome da zatrudni.

Silver Surfer

pre 9 godina

Ne verujem da postoji ni jedna ozbiljna drzava u svetu u kojoj porodiljsko odsustvo traje godinu dana za prva dva deteta, dok za trece dete traje dve godine. Takav sistem je neodrziv sa stanovista finansiranja a i postavlja se pitanje sta neko moze u svojoj struci da radi posle skoro dve godine odsustva ili cak i tri kada znamo koliko se danas stvari brzo menjaju. I zbog toga je potrebno smanjiti duzinu trajanja porodiljskog odsustva. Neko je spomenuo Titovo doba. Pocetkom 70-ih porodiljsko odsustvo je trajalo 100 dana. S druge strane, da duzina porodiljskog odsustva nema nikakve veze sa belom kugom pokazuje podatak da je broj rodjene dece u Srbiji isti kao na pocetku veka. Ili to znaci da bi bas zbog toga porodiljsko odsustvo trebalo jos da se produzi. Nece duzina trajanja porodiljskog odsustva povecati broj rodjene dece u Srbiji. Da to jeste presudan faktor odavno bi druge drzave primenjivale taj model. Medjutim, vise faktora utice na povecanje nataliteta, medju njima su: ekonomska stabilnost, sigurnost radnog mesta, mogucnost mladih da zasnuju porodicu i mogucnost da se zaposle. A kada se sagledaju ovi parametri onda buducnost nije svetla. Najcrnje prognoze ukazuju da bi Srbija 2060. godine mogla da ima manje od cetiri ili nesto vise od sest miliona stanovnika. To samo jos vise pokazuje da porodiljsko odsustvo nema nikakve veze sa porastom nataliteta.

Radenko Savić

pre 9 godina

Ako je ovo tacno,ruzno je s njene strane,a znam ih jos takvih koje su da bi izbegle otkaz (jer ne rade nista),ostajale u prvoj,drugoj i ko zna kojoj trudnoci. A vi dusebriznici se zapitajte da ste vi vlasnik firme,sta bi ste uradili...
(pera, 7. jul 2014 21:33)

Kakav si ti bolesnik to je neverovatno.

tranquilo

pre 9 godina

Čisto malo da pojasnim ljudima, da shvate o čemu se ovde radi. Pomažem inače nekim trudnicama da ostvare svoja zakonska prava, pošto su tako skrajnute na marginu ovog društva da je to tuga. Počev od toga što čekaju u redovima, do bahaćenja poslodavaca i države, jer niko ne želi da plati kad ne mora. Vi mislite da je neko nju zamenio? Jeste, partijski sin koji će doći na njeno mesto za dva meseca, i onda naravno niko se ne javlja. Pričate o nemoralu a imamo milion ljudi koji rade, tj ne rade, nego primaju platu za nerad, nesposobni u državnoj upravi, ali politički podobni i sad mi norališemo. Žena završila studije, radi i hoće porodicu, šta je tu nemoralno? Sad se to pogodilo aa tim što sto nekome ne svidja, pa ajde kao otkaz, tpm njenom mentoru odjednom ne treba radnik??? Pa svi ti vole po 6 asistenata da imaju, a nju i decu ko.... Treba dje zadrže, jer to je hrabrost u ovo vreme radjati ovde i raditi, i treba joj pomoći, pa manje ona košta budžet nego održavanje voznog parka ovih sekretarica na državnoj si.. Sam imam troje dece, za sebe sam se izborio, ali uključite malo mozgove i razmislite pričate o nemoralu, majci dvoje dece, ili brdu partijskih zaslužnih radnika. I odgovor za Bojana, nek zaposle još nekoga, uvek treba doktora za našu zemlju i dati mu platu, tj njima dvoma, a oduzeti ministarki jedan od dva audija, pošto jedan stoji u šteku ako se prvi pokvari. Batalite demagogiju i moralisanje, nego dajte nešto da uradimo humano i ispravno, bolje će nam biti.

beogradjanka

pre 9 godina

Ja koliko znam ugovor o radu na odredjeno moze da se potpise max na godinu dana a nakon toga prelazi na neodredjeno. Po ovom tekstu ona je imala 3 ugovora po godinu dana.... e to ne moze. Gospodo inspektori, ne mazite oci narodu.

slobo

pre 9 godina

Cudo nevidjeno se desava u Inspekciji rada Grada Beograda.Gospodja inspektor odbija zahtev za vracanje na posao zbog nepostovanja procedure.Obrazlozenje:Postavlja se kao podparol Delhaize Srbija,komentarise otkazno resenje i u ime suda daje svoje misljenje.Takodje drzavni cinovnik nadam se da je diplomirani pravnik daje obrazlozenje ''smatram,mere preventive'' nigde ne navodeci da li je prekrsen Zakon o radu Ilica bilo koga clan zakona.Naravno nije znala da dokazi zasnivaju se na vadjenju segmenata video nadzora iz automatske obrade podataka.Da bude jasnije citaocima nisam napravio krivicno delo, prekrsaj I stetu kompaniji.Naravno da sam se obratio inspektoratu sa detaljnijim objasnjenjem I odelenju za brze odgovore.Cekam odgovor.Takodje obratio sam se i novopostavljenom direktoru Poreske policije kao sto sam obecao na ovom portalu pre nekoliko dana.Sada cemo videti da li drzava ozbiljno radi ono sto kaze narodu.

milos

pre 9 godina

Inspektorat. Mogli bi da svrate u butike, brze hrane... A ovo je sramota. Sramotan je zakon. Sramotno je licemerje ove drzave u borbi za povecanje nataliteta. Ova i ovakva drzava je sramota.

nocca

pre 9 godina

A tek kad bude novi zakon o radu koji ce botovi da podrzavaju, a pojma o radu i radnom pravu nemaju, tek tada ce biti ovakvih i slicnih otpustanja svaki dan. ostace samo botovi da pisu hvalospeve velukim vodji..tisina tamo!

bmw

pre 9 godina

Poruka trudnicama: zapitajte se da li će te više rađati...
Poruka vlastima: svaka čast! Zaštitili ste radnika, majku, i poboljšali ste belu kugu!

borisko

pre 9 godina

kad nas bude za pod sljivu, sto je za jedno 100 godina, tada ce Ministarstvo za Srbe i ostale manjine da stane u zastitu ovakvih slucajeva

bojan

pre 9 godina

milunka savic samo da vam kazem da se mnoga deca u skolama palilule nisu upisala posto nema mesta za iste....mozda po selima srbije ali u borci je sve prepunjeno decom

Dule

pre 9 godina

U slučaju da niste upućeni, u Nemačkoj porodiljsko odsustvo traje 3 GODINE! Ako mi ne verujete raspitajte se malo. I u još nekim evropskim državama je tako. A posle ispada da je porodiljsko od godinu dana u Srbiji mnogo, da su Srbi neradnici, bla bla... Inače petkom u 12 popodne Nemci odu kući sa posla, a ostanu da rmbače Srbi, Poljaci, Turci i ostala bagra. Idite u Nemačku da radite, videćete da je tako. Toliko od mene.

pepe

pre 9 godina

Ovo drustvo je bolesno... *e'bote kakva vest,cime se mi bavimo,sta je nama problem,kakvi su upste komentari ... ne, mi sami sebe plasimo lagano ...

dz

pre 9 godina

Samo se vi igrajte Zakonima, proci cete kao i ovi prethodni, cim dodju izbori... Igrajte se paragrafima, glumite red i Zakon, a ovamo procajte na TV da van je stalo do majki, dece, bele kuge, i sl...

Makijaveli

pre 9 godina

Ovi što su ZA OTKAZ nemaju dve blage veze sa životom.
Prema ZOR, ukoliko ima godinu i 5 radnih dana staža, a ima ih sa ovim Aneksima, ima pravo na preobražaj ugovora sa određenog na neodređeno.
I TO JE ZAKON, a ako su oni iznad Zakona, neka joj daju otkaz, i onda ću i ja da ih podržavam, ali NISU IZNAD ZAKONA.

Jakov

pre 9 godina

U slučaju da niste upućeni, u Nemačkoj porodiljsko odsustvo traje 3 GODINE! Ako mi ne verujete raspitajte se malo. I u još nekim evropskim državama je tako. A posle ispada da je porodiljsko od godinu dana u Srbiji mnogo, da su Srbi neradnici, bla bla... Inače petkom u 12 popodne Nemci odu kući sa posla, a ostanu da rmbače Srbi, Poljaci, Turci i ostala bagra. Idite u Nemačku da radite, videćete da je tako. Toliko od mene.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dule, 8. jul 2014 10:42)

@Dule:
Cime se Vi bavite u Nemackoj i kog ste obrazovanog profila? Ovde je link nemackog zakona o zastiti porodilja, pravama i obavezama, zaposlenih/nezaposlenih majki, prava i obaveze poslodavaca itd.http://www.gesetze-im-internet.de/muschg/BJNR000690952.html,posto Vi i ja definitivno ne zivimo u istoj Nemackoj!! 3 GODINE!!! Ajde sto Vi odvalite glupost jos dobijete i pluseve za to! Jer prosecnom Srbinu je uvek lakse da veruje kojakakvima nego da sam proveri informacije dostupne svima. Sramota.
Prijatan dan!

mićo

pre 9 godina

Ne znam za konkretan slučaj,ali nije dobro kada zakone diktiraju strani i domaći kapitalisti prema svojim potrebama.Zakon o radu je legalizacija robovlasništva,ali to je Vučiću rečeno da uradi i on to radi.

Biljana Đ.

pre 9 godina

@Lud, zbunjen , normalan:Niko nije protiv toga da nas bude što više. Ali ja vas pitam , šta da rade žene koje ne mogu da imaju decu , a tagođe nisu zaposlene , šta da one čekaju, da bi se one koje su trudne dobile posao a one i dalje da čekju. Pa čekaće celog života.

Koleginica Sa Instituta

pre 9 godina

Interesantno je to da direktor instituta ne daje zvanicne izjave. I stalno spominju u medijima da Biljana nije dobila jedina otkaz.
Pa sto onda ne kazu ko je dobio jos otkaz???
Jos jedna zena koja se vratila sa porodiljskog 3 meseca pre Biljane je dobila otkaz, ali se zeznula i potpisala sporazumni prekid radnog odnosa!
Zasto cutite Institut, direktore???
Inspekcija sta sada kazete! Sve u skladu sa zakonom?

Jovo s Romanije

pre 9 godina

@edge:Nije prijatno bilo kome dati otkaz sa radnog mesta , pa i trudnicama. Međutim moraju se poštovati zakonske norme i ne sme se zloupotrebljavati to što je neko trudan.

Milja R.

pre 9 godina

@podrška mentorki: Ružno je što je ova gospođa pokušala da ispolitizuje svoju trudnoću. Niko nije protiv njene trudnoće , tome treba da se svi radijemo , ali ne može neko trežiti radno mesto ,samo zato što je u blaženom stanju.Šta onda da rade one gospođe koje ne mogu da imaju decu.

Mira Tomović

pre 9 godina

@milos:Kakve veze ima ko kojoj partiji pripada. Koliko nas ima da nismo članovi ni jedne partije. Pitam ja , šta da mi radimo koji smo prilikom privitizacije ostali na ulici , a više nismo u stanju da imamo decu kako onda da se mi zaposlim.

možeš misliti

pre 9 godina

1) Zaposlila si se preko veze.
2) To je sasvim u redu, jer je ovo zemlja u kojoj je jedino tako moguće doći do posla. Tako je zadnjih 100 godina da se ne lažemo.
3) Koristiš situaciju da dobiješ stalan posao.
4) To je sasvim u redu, jer drugačije i ne možeš nego na "mufte" jer je ovo takva država.
5) Sve što radiš je nemoralno i vrlo pokvareno.
6) I to je sasvim ok, jer je ovo takva država.

99% ljudi se ovde zaposlilo preko veze i jedini način da se ovde dobiju deca je da se debelo uvalite u Jp/udate za pare (čitaj: nađete sponzora). Same da zarađujete recimo privatno i da rađate decu - to ne može, letećete naglavačke, jer je ovo takva zemlja. Ovde je žena niže biće, posebno ona sa decom. I zato je jedini, ponavljam JEDINI način da se "snađete" - ovaj, na mufte. Žao mi je to je realnost.

Draga devojko, ne čitaj ove komentare, samo se uvaljuj i rađaj dečicu, neće te niko drugi pogledati ako se sama "ne snađeš". OVO JE TAKVA ZEMLJA!
Osećam da je 99% komentatora uvaljeno negde preko veze, kupilo je diplomu, dalo mito da im se žena normalno porodi i ko-zna-šta-sve-ne izmuvalo a ovde nam prosipa pamet o tome kako je nemoralno to što radiš.

Ovo je takva zemlja. Gledaj svoje d*** kao što ga gledaju i ovi prepošteni komentatori. Ovde nema obzira, poštenja, rada. Ovo je rupa od zemlje u kojoj se svako snazali kako ume. Nažalost.

pera

pre 9 godina

ako je ovo tacno,ruzno je s njene strane,a znam ih jos takvih koje su da bi izbegle otkaz (jer ne rade nista),ostajale u prvoj,drugoj i ko zna kojoj trudnoci. A vi dusebriznici se zapitajte da ste vi vlasnik firme,sta bi ste uradili...

Bari1991

pre 9 godina

Mislim da smo sad definitivnno pali na dno,u najgusci mulj.A najmanje su mi jasni ovi koji kazu da je bila nekorektna!Zasto?Zato sto radja decu???I posle se cudimo sto su pojedini poslodavci bahati,a ustvari sami smo krivi za to!

mala8

pre 9 godina

Planirala je da se bavi naucnim istrazivanjima cim se vrati sa drugog porodiljskog. Sto je to cudno? Ne moze se biti majka i naucnik u isto vreme? Ne moze se biti majka i radnik? Posle slede bolovanja zbog decijih bolesti. Najbolje da obrazovane zene i ne radjaju, ima puuno neobrazovanih i siromasnih koji povecavaju natalitet sa gomilom dece. A obrazovane neka jure karijeru, sto su uopste studirale??!!??

adam

pre 9 godina

Pa dobro brate spojila si dve trudnoce a jako dobro znaš koliko se čeka mesto istraživača pripravnika! To je jedini način da neko započne naučnu karijeru. Ne znam koliko njenih koleginica i kolega treba da počne da radi u butiku da bi ona spojila dovoljno trudnoća. Sve sve ali njoj je dva puta produžavan ugovor zbog trudnoće, pa dokle vise?

Sve ima svoju cenu

pre 9 godina

Kakve veze ima "bela kuga" sa Zakonom o radnim odnosima ?
Ova žena, očigledno, "hvata" na trudnoću što je neetički, kako sa aspekta njenih kolega (koji, neretko, rade druge poslove, čekajući da im se "ukaže prilika" za rad u struci) tako i sa aspekta nauke (nije za očekivati da se majka dva... tri mala deteta,posveti nauci, na način na koji bi to bilo prihvatljivo ; bar ne dok deca ne poodrastu... a, tada je, za oziljno bavljenje naukom, već dockan)
U životu, SVE ima SVOJU CENU !

tranquilo

pre 9 godina

@pera i ostali, vi što pljujete njenu trudnoću, kad mislite da žena zatrudni? Ja sam i poslodavac ujedno, tako da ne mora niko da mi objašnjava poziciju. Poslodavac plaća samo prvu platu trudničkog bolovanja, a sve ostalo plaća rfzo i sekretarijat, tako da ne lupate gluposti. Ovamo svi kukate na belu kugu, a sad našli da pljujete ženu što hoće decu. Da Vas vidim u toj poziciji pa da se smejrm malo, sve blejači dežurni koji su popili svu pamet ovoga sveta. Sram da Vas bude sve koji pljujete one koje svi treba da štitimo kao humani ljudi.

lud je normaln i obrnuto

pre 9 godina

sta bi ona?? tu medju najbolja tri studenta, radja decu i 'oce posao??? teraj to u inostranstvo, ne trebaju nam pametni i hrabri! daj nekog sina od zaposlenog ili partijskog poslusnika! takvi nam trebaju!

beogradjanka

pre 9 godina

Ja koliko znam ugovor o radu na odredjeno moze da se potpise max na godinu dana a nakon toga prelazi na neodredjeno. Po ovom tekstu ona je imala 3 ugovora po godinu dana.... e to ne moze. Gospodo inspektori, ne mazite oci narodu.

sinisa

pre 9 godina

Kada odemo u pekaru da kupimo hleb, a ono pekar npr.bolestan u bolnici. Da li cekamo 24 meseca da se vrati pekar iz bolnice ili bismo mozda otisli u drugu pekaru. U Svici je 3 meseca posleporodjajno, a u Australiji ga nije ni bilo do pre par godina. Nije se niko rodio sa nikim radnim mestom, narode Tito je umro pre 30 i kusur godina.

Radenko Savić

pre 9 godina

Ako je ovo tacno,ruzno je s njene strane,a znam ih jos takvih koje su da bi izbegle otkaz (jer ne rade nista),ostajale u prvoj,drugoj i ko zna kojoj trudnoci. A vi dusebriznici se zapitajte da ste vi vlasnik firme,sta bi ste uradili...
(pera, 7. jul 2014 21:33)

Kakav si ti bolesnik to je neverovatno.

crni domino

pre 9 godina

Vrlo, vrlo napredno!
A sta to bese bela kuga i Vucicevo trabunjanje povodom toga u izbornoj kampanji? Covek ispade teska lazovcina!
Vazno je da Toma diploma zida crkvu, a njegova radodajka dobrotvorka samo deli, neznam odakle!
Glasaci pilecih mozgova zaboravili sve!...
Ako je tako, onda nista...

Marina

pre 9 godina

Ja licno nemam decu jer sam se posvetila poslu, ali potpuno razumem da neko mora da ih radja, i da zenama koje radjaju vise od jednog deteta treba izaci u susret, a ne osudjivati ih. Moguce je da je ovde Institut postupio po zakonu, ali sa stanovista nekog profesionalnog kodeksa, neproduzavanje ugovora zeni koja je 2 puta bila na porodiljstvu jeste bahato. Jer ako se bude koristio zakon da se otpustaju zene koje radjaju secu (ili da im se ne produzavaju ugovori), onda zene koje imaju dvoje dece nece vise imati nikakvu sansu za karijeru i zaradu, a od cega ce onda te porodice da zive, ako im samo ocevi u njima zaradjuju? Taj zakon treba menjati pod hitno, inace name preti bela kuga - ko ce se upustati u vise od jednog deteta.

markos

pre 9 godina

koliko god da sam hteo da opljunem po institutu.... ona je bila zaposlena na odredjeno i dva puta je produzen ugovor zbog trudnoce ... sto je po meni fer ...a preko trudnoce do stalnog zaposljenja... pa to mi je isto kao i preko kreveta ili veze-nemoralno....

Hahaha

pre 9 godina

Skoro beše članak na b92 baš o tome kako nas je sve manje, i gomila glupih komentara o razmaženim ženama, seks i grad nebulozama, kako su žene ovakve i onakve.
Ne vidim nešto te komentatore sada, baš čudno...
Licemeri i glupaci, javite se sada.

otac dvojice bandita, ljubitelj svoje zene i viskija sa dve kocke leda

pre 9 godina

@marina
i kako to izgleda kad ti je posao sve (ne ubrajam "sitna licna zadovoljstva" tipa nes u kadi, citanje knjige i freeclimbing)?
I kad ostaris, secanje na firmu i zadovoljnog direktora grejace ti srce?
Svakako te nadredjeni vise vole od onih koji imaju porodicu, jer je tvoj zivot njihov biznis, ali meni bi to bio izvor depresije, a ne satisfakcije.

antiadam

pre 9 godina

@adam
A kako ti misliš da žene u ovoj kvazidržavi ostvaruju svoja dva prirodna prava: pravo na rad i pravo na potomstvo? Po tvojoj logici, one bi morale da se odlučuju ili za jedno ili za drugo, jer oboje istovremeno je znak nepoštenja, perfidnosti i sl. Šta je problem u tome što ova žena pokušava da ostvari oba ta prava istovremeno? Tvoja logika je nakaradna, a pošto je to i logika degenerisanih vladajućih elita, i ne zaslužujemo ništa drugo nego nestanak kao nacija. A kad se još setim ko je ministar dotičnog ministarstva, shvatim da se u zemlji Srbiji Đavo još davno nastanio i da se ovde oseća kao kod kuće!

strasno

pre 9 godina

Sad zaposlite lepo megatrend kvalitet i dobicete 10 000€.. Bravoooo!
Strasno.
Samo mogu reci: Kad se setim dok je Dragan Dj. bio gradonacelnik, sve trudnice su imale beneficije, bar sam tako cuo na nasem jugu Srbije, ispravite me ako nisam upravu..

imperijalisticka banda

pre 9 godina

da je tile ziv da vam otme sve sto ster stekli na krvi ovog naroda,svi vi privatnici i tajkuni.radnici rade po 15 sati za mizeriju da se vama napune dzepovi i to vam je malo pa otlaze dajete.

Милунка Савић

pre 9 godina

Сваке године нас је тридесет хиљада мање, међу најстаријим смо нацијама у Европи. Сваке године у основне школе се упише око две xиљаде деце мање. За десетак година број новоуписаних пао је са сто хиљада на испод осамдесет. То је статистика. У стварном животу популациона политика је као у средњем веку. Породице са децом су најсиромашније. Да не улазимо у детаље. Не требају нама непријатељи, ако их је и било. Довољни смо ми, сами.

Jakov

pre 9 godina

Ovde svaki drugi komentar nema veze sa vescu,a jos polovina od onih sto su okrznuli temu - vest nisu procitali... srpska posla :) I recicu samo jednu stvar da ne bih bio u ovim prvih 50%. Zakoni u Srbiji su u njenom slucaju odlicni kao i za sve trudnice, problem u Srbiji je standard. Da je u bilo kojoj zemlji EU radila bi vec odavno ili bi odavno jos dobila otkaz... a samo se u Srbiji na trudnice gleda kao na bolesnice pa bi bilo lepo kada bi bile na radnom odsustvu do detetovog punoletstva!
A vi sto pricate o zakonima u EU, prvo se informisite pre nego sto krenete da LUPATE po tastaturi.
A ona mi licno lici (ne tvrdim) na studenta strebera koji je nagruvao "znanje", pa kada se nasla pred izazovom nekog istituta gde treba nauceno da se implementira... bude cesto drzavni kadar na nivou Megatrenda, Singidunuma itd.
Pozdrav iz EU!

milos

pre 9 godina

Inspektorat. Mogli bi da svrate u butike, brze hrane... A ovo je sramota. Sramotan je zakon. Sramotno je licemerje ove drzave u borbi za povecanje nataliteta. Ova i ovakva drzava je sramota.

z

pre 9 godina

Ok, zatrudnela je jednom i produzeno je, ali onda je zatrudnela jos jednom i svaka cast, treba da se radjaju deca ali to bas i nije bilo korektno prema poslodavcu.

Sandra

pre 9 godina

Tamo se ISKLJUCIVO sa vezom zaposljava. Hocu i ja posao, da mogu radjati decu. Zasto uvek ima povlascenih? Nekima prodjose godine i godine, a da ne mogu dobiti zaposlenje, jer svuda treba veza, a nismo svi vezare. Zasto ova i slicne treba da ima bolje uslove kada nije bolja?

nina

pre 9 godina

Pa sad da je korektno s njene strane i nije...i jasno je da je malo muljackala (o nasem trosku)...e sad,u jednoj bliskoj nam EU zemlji trudnice dobijaju 6 meseci po 65% od plate,a onda mogu da ostanu s detetom do detetove napunjene trece godine,ali uz nadoknadu od samo 200 evra,pa onda zene biraju....ove nase bas razmazene...

Petronije

pre 9 godina

sta da rade trudnice u privatnim firmama? Što ne kukate kad njih otpuštaju. To se podrazumeva, jeli? Al su bele medvedice u državnim jaslama privilegovane. Deca su deca, ma gde ih majke radjale...

Šljiva

pre 9 godina

Naravno da je sve urađeno po zakonu. I tek će biti po novom zakonu o radu. Neće u Srbiji postojati konopaca i šljiva da se svi obesimo posle ovoga šta nas čeka.

z

pre 9 godina

Bari1991, nije poslodavac zaduzen za to da subvencionise radjanje dece. Oni moraju da sve to vreme placaju i nju i njenu zamenu. Ako ste toliko humani i zelite da na taj nacin pomognete radjanju dece, nadjite neku nezaposlenu zenu koja zeli da zatrudni i placajte je sve vreme trudnoce i posle godinu dana.

plavi

pre 9 godina

poslodavac nema trosak za radnika koji je na porodiljskom jer mu se sve refundira, tako da moze da zaposli drugog radnika dok je ovaj odsutan samo mora da ga plati, al oni to nece bolje da nema trosak nego posao da se radi kvalitetno

poslodavac

pre 9 godina

Jadan je svako ko misli da mu drzava ili poslodavac izdrzava porodicu,a posebno na ovakav nacin.Ovde je sve po zakonu a nadam se da uskoro u novom ZOR biti regulisana obaveza i radnika i poslodavca a posebno drzave koja hoce natalitet preko nasih ledja.Svakoj porodilji drzava da plati sve sama a ne 30dana ja pa drzava pa godisnji odmor opet ja ,ako hoces natalitet uplati sve i to ne preko poslodavca vec direktno porodilji.

Makijaveli

pre 9 godina

Ovi što su ZA OTKAZ nemaju dve blage veze sa životom.
Prema ZOR, ukoliko ima godinu i 5 radnih dana staža, a ima ih sa ovim Aneksima, ima pravo na preobražaj ugovora sa određenog na neodređeno.
I TO JE ZAKON, a ako su oni iznad Zakona, neka joj daju otkaz, i onda ću i ja da ih podržavam, ali NISU IZNAD ZAKONA.

Zoccy

pre 9 godina

Zena nije ni bila zaposlena tako da kad istekne ugovor, cao. jos su korektno produzili dok traje porodiljsko, a to sto sama mora da placa eventualno doktorske studije.....pa 70% doktoranata samo i placa kod nas, pa moze i doticna, ima muza i prihode... molim vas bez patetike retko ko je ovde dobio nesto na tacni, a ova gospodja mi lici na nekoga ko ima veza i vezica.

it is I

pre 9 godina

koliko sam ja upućen u priču, a malko sam i upućen, ona je i sa diplomom i sa visokom srednjom ocenom, ipak dobila posao preko vezice. 2 godine radi, a već dve trudnoće. meni je to s njene strane sumnjivo, znam devojku koja dana nije radila u državnoj firmi u kojoj je zaposlena, a iznela je tri trudnoće. sve tri da bi joj se produžavao ugovor, išao staž, stizala kinta svaki mesec, a realan rad - ni dan rada na poslu. ja naravno jesam da se štite majke i trudnice, ali mi konkretno ovaj slučaj bode oči. da ne pričamo o trudnicama koje rade kod privatnika.

bojan

pre 9 godina

tranquilo ok drzava placa to ALI KO CE I STA CE BITI SA OSOBOM KOJA JE MENJA...tu trudnicu mora da zameni druga osoba zar ne??? i vi cete placati radnicu trudnicu drzava sta ce biti sa radnicom kada se vrati trudnica???

tranquilo

pre 9 godina

Čisto malo da pojasnim ljudima, da shvate o čemu se ovde radi. Pomažem inače nekim trudnicama da ostvare svoja zakonska prava, pošto su tako skrajnute na marginu ovog društva da je to tuga. Počev od toga što čekaju u redovima, do bahaćenja poslodavaca i države, jer niko ne želi da plati kad ne mora. Vi mislite da je neko nju zamenio? Jeste, partijski sin koji će doći na njeno mesto za dva meseca, i onda naravno niko se ne javlja. Pričate o nemoralu a imamo milion ljudi koji rade, tj ne rade, nego primaju platu za nerad, nesposobni u državnoj upravi, ali politički podobni i sad mi norališemo. Žena završila studije, radi i hoće porodicu, šta je tu nemoralno? Sad se to pogodilo aa tim što sto nekome ne svidja, pa ajde kao otkaz, tpm njenom mentoru odjednom ne treba radnik??? Pa svi ti vole po 6 asistenata da imaju, a nju i decu ko.... Treba dje zadrže, jer to je hrabrost u ovo vreme radjati ovde i raditi, i treba joj pomoći, pa manje ona košta budžet nego održavanje voznog parka ovih sekretarica na državnoj si.. Sam imam troje dece, za sebe sam se izborio, ali uključite malo mozgove i razmislite pričate o nemoralu, majci dvoje dece, ili brdu partijskih zaslužnih radnika. I odgovor za Bojana, nek zaposle još nekoga, uvek treba doktora za našu zemlju i dati mu platu, tj njima dvoma, a oduzeti ministarki jedan od dva audija, pošto jedan stoji u šteku ako se prvi pokvari. Batalite demagogiju i moralisanje, nego dajte nešto da uradimo humano i ispravno, bolje će nam biti.

podrska mentorki

pre 9 godina

Prvi put komentarisem u vezi ovog slucaja, jer sam zelela da saznam sto vise pojedinosti pre nego sto nesto kazem. Ja kao majka, koja se uz to bavi naukom, smatram da je ovo sto je Biljana uradila veoma ruzno. Pri tome ne mislim na njene trudnoce, vec na nacin kako je celu pricu tendenciozno iznela u javnost, znajuci od pocetka da je sve u skladu sa zakonom. Taj pokusaj da se sve ispolitizuje i izvrsi pritisak preko medija mi govori da je njena mentorka sasvim u pravu kada procenjuje da kandidatkinja nema interesovanja i sklonosti za naucni rad.

Amandman

pre 9 godina

Da li je u redu da majka koristi 12-o mesecno porodiljsko odsustvo, sa 100% osnovnom platom, ako je suprug nezposlen? Ja mislim da nije. Moze i sprug da se brine o detetu, kad vec ne radi, a da supruga ide na posao i koliko-toliko doprinosi drustvu. Verovatno je ovo bio jedan od lepih nacina da Biljana pokaze zainteresovanost za posao, doprinese projektu (koji neko mora zavrsiti) i kolektvu, radi na svom usavrsavanju (efikasnije nego stalno bivajuci kod kuce), i na kraju dobije stalno zaposlenje.

hiavata

pre 9 godina

Je l' moze i jedna vest da prodje a da neki partijski cata ne poziva na smenu vlasti. Gori ste bre nego SNS botovi. Ajde malo konstruktivnijih kritika od "evo devedesetih". Glasao bih bre za neku privremenu upravu postavljenu od strane EU pre nego za jedne iste face.

marko

pre 9 godina

ja znam zene koje i do 5 godina su provele na bolovanju a u toku istog su putovale do dubai i ko zna gde sve...drugim recima sramota je kako se ta bolovanja zloupotrebljavaju...a sto se tice doticne osobe ona je u najmanju ruku nepostena prema poslodavcu i svom poslu...i najtuznije je sto se ovakvi neprimeri mnoze...

marko

pre 9 godina

Vidim da ovo koji pričaju o tome da nas je sve manje i ne znaju o čemu se radi. Devojka je htela pritiskom u medijima da dobije posao za stalno u državnoj firmi, ni muž joj ne radi pa su hteli da imaju bar jednu sigrunu platu. Shvatam ja to, ali nije pošteno, i drugi ljudi žele porodicu, ali planiraju. Sada je druga trudnoća i na ugovru je (ako niste shvatili), a poslodavac neće da joj produži za stalno kao drugim istraživačima, nije poštena vezala je dve trudnoće i hoće isti tretman kao ostali istraživači.

Silver Surfer

pre 9 godina

Ne verujem da postoji ni jedna ozbiljna drzava u svetu u kojoj porodiljsko odsustvo traje godinu dana za prva dva deteta, dok za trece dete traje dve godine. Takav sistem je neodrziv sa stanovista finansiranja a i postavlja se pitanje sta neko moze u svojoj struci da radi posle skoro dve godine odsustva ili cak i tri kada znamo koliko se danas stvari brzo menjaju. I zbog toga je potrebno smanjiti duzinu trajanja porodiljskog odsustva. Neko je spomenuo Titovo doba. Pocetkom 70-ih porodiljsko odsustvo je trajalo 100 dana. S druge strane, da duzina porodiljskog odsustva nema nikakve veze sa belom kugom pokazuje podatak da je broj rodjene dece u Srbiji isti kao na pocetku veka. Ili to znaci da bi bas zbog toga porodiljsko odsustvo trebalo jos da se produzi. Nece duzina trajanja porodiljskog odsustva povecati broj rodjene dece u Srbiji. Da to jeste presudan faktor odavno bi druge drzave primenjivale taj model. Medjutim, vise faktora utice na povecanje nataliteta, medju njima su: ekonomska stabilnost, sigurnost radnog mesta, mogucnost mladih da zasnuju porodicu i mogucnost da se zaposle. A kada se sagledaju ovi parametri onda buducnost nije svetla. Najcrnje prognoze ukazuju da bi Srbija 2060. godine mogla da ima manje od cetiri ili nesto vise od sest miliona stanovnika. To samo jos vise pokazuje da porodiljsko odsustvo nema nikakve veze sa porastom nataliteta.

bmw

pre 9 godina

Poruka trudnicama: zapitajte se da li će te više rađati...
Poruka vlastima: svaka čast! Zaštitili ste radnika, majku, i poboljšali ste belu kugu!

Bari1991

pre 9 godina

Bari1991, nije poslodavac zaduzen za to da subvencionise radjanje dece. Oni moraju da sve to vreme placaju i nju i njenu zamenu. Ako ste toliko humani i zelite da na taj nacin pomognete radjanju dece, nadjite neku nezaposlenu zenu koja zeli da zatrudni i placajte je sve vreme trudnoce i posle godinu dana.
(z, 7. jul 2014 23:29)

z,poslodavac ni ne subvencionise nista osim prve plate(tj.prvi mesec trudnickog bolovanja).A ako placa njenu zamenu to je zato sto ta zamena radi i zaradjuje i za njega!A zbog tako bahatih filozofa normalni ljudi i beze iz ove zemlje!

Lud,zbunjen,normalan

pre 9 godina

Država apeluje da nas bude više, a šta je preduzela povodom toga??? Prvo prepolovila je naknadu porodiljama, drugo ukinula je pomoć za vantelesnu oplodnju, treće dozvilila je privatnicima da se ponašaju prema porodiljama kao prema stoci (tako se ponašaju prema ostalima koji su već navikli)... Pre neki dan sam u emisiji pod nazivom revolucija gledao kako u juri žena po kolektivnom ugovoru je dužna da prijavi kad ostane u drugom stanju, a radnici se upisuju u svesku kad podju u wc???? Zemljo Srbijo kuda to ploviš sa ovim pijanim kapetanom....

Dule

pre 9 godina

U slučaju da niste upućeni, u Nemačkoj porodiljsko odsustvo traje 3 GODINE! Ako mi ne verujete raspitajte se malo. I u još nekim evropskim državama je tako. A posle ispada da je porodiljsko od godinu dana u Srbiji mnogo, da su Srbi neradnici, bla bla... Inače petkom u 12 popodne Nemci odu kući sa posla, a ostanu da rmbače Srbi, Poljaci, Turci i ostala bagra. Idite u Nemačku da radite, videćete da je tako. Toliko od mene.

Uros

pre 9 godina

Ja koliko vidim, ona nije bas u nekim odnosima ni sa svojom mentorkom, ni sa sefom, inace bi joj izasli u susret. Kad je vec tako, onda bolje i da ne ostaje tu, cak i da zadrzi posao, koja je korist od bavljenja naucnim radom i doktorskih studija kada ne mozes da uspostavis dobre odnose sa mentorom. Ne ulazim u to ko je u pravu, samo mislim da 2-3 godine ili 2 trudnoce ne bi bile nikakav problem da su ostale stvari u redu...

otkaz nije resenje

pre 9 godina

Porodiljsko i odsustvo radi nege deteta sa razlogom odlaze napredovanje zaposlene na poslu. Jer, nekome je prioritet karijera, drugome opet roditeljstvo - svako ima pravo da izabere za sebe ono sto misli da je najbolje. To mirovanje karijere za vreme njenog odsustva predstavlja "kaznu" jer ce za vreme njenog odsustva kolege koje rade (i njen deo posla) napredovati, imati vecu zaradu, itd. Sa druge strane, poslodavac nema trosak zarade za vreme njenog odsustva jer naknadu njene zarade naplacuje od fonda. Ukoliko postoji dobra volja sa obe strane, posebno kada je u pitanju zaposleni koji vredi poslodavcu ili racuna da ce mu vredeti, medjusobni dogovor je uvek najbolje resenje.

kalimero

pre 9 godina

Ova olos od korumpiranih politicara vec 25 godina nam pije krv na slamcicu, opljackali nas do gole koze i vratili u 18. vek - i to sve po zakonu, naravno !!!

Sara

pre 9 godina

Imam četvoro dece i, uprkos visokim školama, svesno sam se opredelila za bavljenje njima do nekih godina. Samim tim praktično sam odustala od karijere. Imam 40 godina, najmladje dete kreće u školu, a ja ću uskoro ponovo početi da radim, bez iluzija o nekakvoj "karijeri". Motiv mi je materijalna i samo delimično profesionalna satisfakcija, jer se karijera u mojoj struci gradi od 25-te godine. Ono što želim da kažem je da bi trebalo biti realan i pošten, pa se jasno i na vreme odrediti jer je mali broj profesija koje trpe intenzivne porodične obaveze, a posebno ne nauka.

borisko

pre 9 godina

kad nas bude za pod sljivu, sto je za jedno 100 godina, tada ce Ministarstvo za Srbe i ostale manjine da stane u zastitu ovakvih slucajeva

stt

pre 9 godina

ne znam ljudi,ovo koriste i jedni i drugi,ima obostranih gresaka. Cinjenica je da smo nacija koja izumire,i da pod hitno nesto moramo uraditi,ali i ne moze neko da to koristi kao izgovor da je zbog trudnoce dobila otkaz,a ovamo nije ni imala resenje,i celu naciju laze! Jednostavno to je vrlo slozen problem!

Dr

pre 9 godina

Zena koja je u Evropi autoritet br. 1 kada je rec o polju istrazivanja kojim se bavim (infektivne bolesti kod trudnica) je Doktor medicinskih nauka, specijalista i majka cetvoro dece. Ima 47 godina i vodi jedan od najuspesnijih istrazivackih centara u okviru Univerzitetske bolnice. A da, nisam napomenula, zena je Francuskinja. Kada sam je zabezeknuto upitala kako je uskladila porodicu i karijeru, rekla mi je da je u Francuskoj to potpuno normalno zahvaljujuci odlicnoj socijalnoj zastiti i stavu drzave prema trudnicama i pritom mi pomenula jos nekoliko eminentnih strucnjaka koje su i majke troje ili cetvoro dece. Za nju je bilo frapantno da ja (zavrsila studije u roku sa prosekom preko 9,50), zahvaljujuci godinama volontiranja, cekanja specijalizacije i rada na doktoratu, moram u svojoj 34. godini da idem na VTO o trosku drzave da bih dobila svoje prvo dete. Pa ko onda vise kosta Vas dragi poreski obveznici, gospodja iz clanka ili ja? Tako da, budite sigurni dragi moji sunarodnici da su ne samo zene vec i citav srpski narod izlozeni predrasudama, nipodastavanju i represiji, mentalnoj i prakticnoj.

Koleginica Sa Instituta

pre 9 godina

Interesantno je to da direktor instituta ne daje zvanicne izjave. I stalno spominju u medijima da Biljana nije dobila jedina otkaz.
Pa sto onda ne kazu ko je dobio jos otkaz???
Jos jedna zena koja se vratila sa porodiljskog 3 meseca pre Biljane je dobila otkaz, ali se zeznula i potpisala sporazumni prekid radnog odnosa!
Zasto cutite Institut, direktore???
Inspekcija sta sada kazete! Sve u skladu sa zakonom?

Gile

pre 9 godina

Naravno da je sve po zakonu, u tome i jeste problem. Koliko devojaka i mladih zena u Srbiji radi na odredjeno pa ne moze ni da razmislja o tome da zatrudni.

svako ima svoju muku

pre 9 godina

Moj sin je radio preko studentske zadruge (jedino tako je mogao, zbog plaćanja manjih doprinosa od strane poslodavca). Obećali mu rad na određeno i pojela maca, umesto pred matičara otišao na biro, niko nije kriv, slažem se. I šta sada da radi? Buduća ne radi. Da li ja i supruga penzioneri smemo da prihvatimo obavezu izdržavanja i da li je to normalno? Znači, ja mogu samo da sanjam unučiće. Napominjem da je posao izgubio pre tri godine (i čak mu nisu isplaćene sve"plate"). Ništa se ne dešava, ah da raspravljaju Siindikati o protestu?

pepe

pre 9 godina

Ovo drustvo je bolesno... *e'bote kakva vest,cime se mi bavimo,sta je nama problem,kakvi su upste komentari ... ne, mi sami sebe plasimo lagano ...

dz

pre 9 godina

Samo se vi igrajte Zakonima, proci cete kao i ovi prethodni, cim dodju izbori... Igrajte se paragrafima, glumite red i Zakon, a ovamo procajte na TV da van je stalo do majki, dece, bele kuge, i sl...

nocca

pre 9 godina

A tek kad bude novi zakon o radu koji ce botovi da podrzavaju, a pojma o radu i radnom pravu nemaju, tek tada ce biti ovakvih i slicnih otpustanja svaki dan. ostace samo botovi da pisu hvalospeve velukim vodji..tisina tamo!

možeš misliti

pre 9 godina

1) Zaposlila si se preko veze.
2) To je sasvim u redu, jer je ovo zemlja u kojoj je jedino tako moguće doći do posla. Tako je zadnjih 100 godina da se ne lažemo.
3) Koristiš situaciju da dobiješ stalan posao.
4) To je sasvim u redu, jer drugačije i ne možeš nego na "mufte" jer je ovo takva država.
5) Sve što radiš je nemoralno i vrlo pokvareno.
6) I to je sasvim ok, jer je ovo takva država.

99% ljudi se ovde zaposlilo preko veze i jedini način da se ovde dobiju deca je da se debelo uvalite u Jp/udate za pare (čitaj: nađete sponzora). Same da zarađujete recimo privatno i da rađate decu - to ne može, letećete naglavačke, jer je ovo takva zemlja. Ovde je žena niže biće, posebno ona sa decom. I zato je jedini, ponavljam JEDINI način da se "snađete" - ovaj, na mufte. Žao mi je to je realnost.

Draga devojko, ne čitaj ove komentare, samo se uvaljuj i rađaj dečicu, neće te niko drugi pogledati ako se sama "ne snađeš". OVO JE TAKVA ZEMLJA!
Osećam da je 99% komentatora uvaljeno negde preko veze, kupilo je diplomu, dalo mito da im se žena normalno porodi i ko-zna-šta-sve-ne izmuvalo a ovde nam prosipa pamet o tome kako je nemoralno to što radiš.

Ovo je takva zemlja. Gledaj svoje d*** kao što ga gledaju i ovi prepošteni komentatori. Ovde nema obzira, poštenja, rada. Ovo je rupa od zemlje u kojoj se svako snazali kako ume. Nažalost.

slobo

pre 9 godina

Cudo nevidjeno se desava u Inspekciji rada Grada Beograda.Gospodja inspektor odbija zahtev za vracanje na posao zbog nepostovanja procedure.Obrazlozenje:Postavlja se kao podparol Delhaize Srbija,komentarise otkazno resenje i u ime suda daje svoje misljenje.Takodje drzavni cinovnik nadam se da je diplomirani pravnik daje obrazlozenje ''smatram,mere preventive'' nigde ne navodeci da li je prekrsen Zakon o radu Ilica bilo koga clan zakona.Naravno nije znala da dokazi zasnivaju se na vadjenju segmenata video nadzora iz automatske obrade podataka.Da bude jasnije citaocima nisam napravio krivicno delo, prekrsaj I stetu kompaniji.Naravno da sam se obratio inspektoratu sa detaljnijim objasnjenjem I odelenju za brze odgovore.Cekam odgovor.Takodje obratio sam se i novopostavljenom direktoru Poreske policije kao sto sam obecao na ovom portalu pre nekoliko dana.Sada cemo videti da li drzava ozbiljno radi ono sto kaze narodu.

Milica

pre 9 godina

Poštovana gospodo, novinari, čime jedan slučaj treba da zavredi vašu pažnju? Volela bih da iznesete moj slučaj i POKUŠATE DA MI POMOGNETE.
Naime, posle vise od 20 godina rada u privredi i lopovske privatitzacije ostala bez posla(imam VSS), preko NSZ i bez ikakvve veze zaposlila se u privatnoj kompaniji(srpsko-ukrajinskoj), rekli da je probni rad tri meseca pa će me prijaviti. Kada imate 50 godina i bez posla ste, prihvatite to jer biranja nema. Posle 3 meseca, izjasnili se da sam zadovoljila, nasa strana trebala da ucini obećano, odlagali to iz meseca u mesec, ja stalno tražila, davali platu "na ruke", kada sam posle 8 meseci izričito zahtevala da postupe po zakonu, direktor(koji inače sa drugim našim suvlasnikom radi u JP) mi uzeo ključeve i isterao me napolje, rekavsi da tu ne radim!!! Tužila ih inspekciji, rekli im "da me nikada nisu videli u životu"!!! Žalila se svima, do republičkog Zaštitnika građana koji je rekao da nije nadležan za privatne kompanije! Znam, odmah ćete pitati zašto ih nisam prijavila ranije....Zato što se firma bavila prodajom oružja, a sastav klijenata i saradnika mi jednim delom ulivao sigurnost, a drugim i strah.... Bila sam i kod gradonačelnika NS( s obzirom da su vlasnici iz JP), on rekao da su to "barabe", ali barabe nastavile da rade, a ja bez posla...MOLIM VAS,DOĐITE, ZOVEM VAS DA OBJAVITE MOJU PRIČU.....

Zaposlena mama

pre 9 godina

Gospođa Najvirt je , kao i svi ostali na Institutu , primljena preko debele veze. Tačka. I očigledno je da i dalje ima jako dobre veze jer se ovakva medijska halabuka ne bi podigla da je u pitanju radnica iz STR-a ili SUR-a , za njima se niko i ne okrene. Ovo nije neko ko je loše prošao , ovo je neko ko hoće leba bez motike.
Istraživač pripravnik u Institutu ima platu jedno 60 - 70 hiljada , bez radnog iskustva , a kada doktorira ta cifra ide negde oko 100 hiljada , ali puuunooo treba RADITI da bi zaslužio tu platu. Ovde nije stvar u tome da li žena treba da bira između karijere ili porodice , stvar je u tome da ako želi da se bavi naukom treba da nađe način da uskladi ta dva. Da je pokazala ikakvo primenjeno znanje i rad dok nije otišla na bolovanje sigurno bi dobila pozitivnu ocenu od Instituta.Ovo gospođa je tipičan primer parazita koji se uvalio u državnu firmu , vezara kojih se većina nas gnuša .
Ja sam u 99 % slučajeva na strani trudnica i porodilja ( i sama sam loše prošla kod privatnika) ali ova persona spada u onih 1 % . Njena bahatost i razmaženost ugrožava sve one trudnice/porodilje koje posle više godina RADA postaju tehnološki višak , ne plaćaju im se doprinosi na vreme, nemaju overene zdravstvene knjižice , same plaćaju doprinose jer bože moj poslodavac sad baš nema para, ali da, vratiće joj - NIKAD. To se dešava po Srbiji , a za ovakve princeze se ja ne brinem , ima i drugih državnih firmi gde će veza upaliti.

Milja R.

pre 9 godina

@podrška mentorki: Ružno je što je ova gospođa pokušala da ispolitizuje svoju trudnoću. Niko nije protiv njene trudnoće , tome treba da se svi radijemo , ali ne može neko trežiti radno mesto ,samo zato što je u blaženom stanju.Šta onda da rade one gospođe koje ne mogu da imaju decu.

toza

pre 9 godina

Ako izuzmeno nodgovorne poslodavce (koji verovatno tako postupaju i sa drugim radnicima a ne samo sa trudnicama ili novopečenim majkama) postoji i dosta objektivnih problema koji mogu da dovedu trudnice u situaciju da nakon isteka brige o detetu dobiju otkaz. Uzmite na primer nastavnicu u školi koja je došla da menja prethodnicu koja je na porodiljskom. Ako u međuvremenu zamena ostane u drugom stanju ona jednostavno nema gde da se vrati nakon godinu dana brige o detetu, jer se prethodnica vratila na svoje radno mesto. Znam dosta takvih slučajeva u prosveti i gotovo uvek se dizala frka da se radi o nepravednom otpuštanju.
Ovakvi problem su nešto što se mora rešiti sistemski i svakako je svaki slučaj priča za sebe pa su mi malo bezveze komentari koji unapred osuđuju ili podržavaju.

bojan

pre 9 godina

milunka savic samo da vam kazem da se mnoga deca u skolama palilule nisu upisala posto nema mesta za iste....mozda po selima srbije ali u borci je sve prepunjeno decom

Biljana Đ.

pre 9 godina

@Lud, zbunjen , normalan:Niko nije protiv toga da nas bude što više. Ali ja vas pitam , šta da rade žene koje ne mogu da imaju decu , a tagođe nisu zaposlene , šta da one čekaju, da bi se one koje su trudne dobile posao a one i dalje da čekju. Pa čekaće celog života.

Jovo s Romanije

pre 9 godina

@edge:Nije prijatno bilo kome dati otkaz sa radnog mesta , pa i trudnicama. Međutim moraju se poštovati zakonske norme i ne sme se zloupotrebljavati to što je neko trudan.

mićo

pre 9 godina

Ne znam za konkretan slučaj,ali nije dobro kada zakone diktiraju strani i domaći kapitalisti prema svojim potrebama.Zakon o radu je legalizacija robovlasništva,ali to je Vučiću rečeno da uradi i on to radi.

Mira Tomović

pre 9 godina

@milos:Kakve veze ima ko kojoj partiji pripada. Koliko nas ima da nismo članovi ni jedne partije. Pitam ja , šta da mi radimo koji smo prilikom privitizacije ostali na ulici , a više nismo u stanju da imamo decu kako onda da se mi zaposlim.

Jakov

pre 9 godina

U slučaju da niste upućeni, u Nemačkoj porodiljsko odsustvo traje 3 GODINE! Ako mi ne verujete raspitajte se malo. I u još nekim evropskim državama je tako. A posle ispada da je porodiljsko od godinu dana u Srbiji mnogo, da su Srbi neradnici, bla bla... Inače petkom u 12 popodne Nemci odu kući sa posla, a ostanu da rmbače Srbi, Poljaci, Turci i ostala bagra. Idite u Nemačku da radite, videćete da je tako. Toliko od mene.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dule, 8. jul 2014 10:42)

@Dule:
Cime se Vi bavite u Nemackoj i kog ste obrazovanog profila? Ovde je link nemackog zakona o zastiti porodilja, pravama i obavezama, zaposlenih/nezaposlenih majki, prava i obaveze poslodavaca itd.http://www.gesetze-im-internet.de/muschg/BJNR000690952.html,posto Vi i ja definitivno ne zivimo u istoj Nemackoj!! 3 GODINE!!! Ajde sto Vi odvalite glupost jos dobijete i pluseve za to! Jer prosecnom Srbinu je uvek lakse da veruje kojakakvima nego da sam proveri informacije dostupne svima. Sramota.
Prijatan dan!