Merkelova okuplja lidere BiH?

Brisel/Berlin/Sarajevo -- Nemačka kao vodeća evropska sila već od ove jeseni planira aktivniji diplomatski angažman na rešavanju krize u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Daytonski sporazum se može mijenjati samo ako na to pristanu svi na koje se i odnosi. Na Hrvatsku i Srbiju se ne odnosi. Srbija i Hrvatska su samo jedne od potpisnica a nisu garanti Daytonskog sporazuma. Garanti su SAD, Velika Britanija, Francuska i Rusija. Postupi li se drugačije doći će naglog podizanja tenzija koje stvarno nisu potrebne. Razumijem da Hrvatima odgovara promjena Daytona s obzirom da nisu dobili entitet zbog čega su i najvatreniji zagovornici uz Bošnjake (kod Bošnjaka je to iz drugih razloga, iz njihove želje za dominacijom na čitavoj teritoriji BiH) za promjenom Daytonskog sporazuma. Međutim zaboravljaju da trećinu stanovništva čine i Srbi koje ovog puta ne mogu preglasavati. Hrvati s razlogom nisu dobili treći entitet i ne trebaju ga ni dobiti jer im je na tacni data etnički čista Hrvatska što im je sasvim dovoljno.
  (bez_cenzure, 18. jun 2014 09:51)

  # Link komentara

 2. Naravno da ništa nije slučajno i da će se nešto promjeniti. Primjer je kod Hrvatske bio prije njenog ulaska u EU. Kada su političari iz Zagreba poslali jasnu poruku Hrvatima u BiH. Mi ćemo vas pomagati, ali ništa više nemoj te očekivati. BiH je vaša zemlja i vaše probleme rješavajte u Sarajevu. Tako da vjerujem da je red došao i na Beograd da to isto učini. Vjerovatno jedan od uslova. Što je i dobro. Niko ne podržava mješanje jedne zemlje u unutrašnja pitanja druge. BiH je međunarodno priznata.
  Već neko vrijeme kruže priče da međunarodna zajednica priprema novi ustav za BiH, tako da mislim da je ovo uvod za to. Oni su skovali Dejtonski sporazum, oni mogu da ga i promjene. Veliki su to igrači.
  Lično podržavam jer sad trenutno, ovako u BiH se ne može dalje. Svi su u pat poziciji. I samo građani ispaštaju. Iz BiH sam i lično vidim šta se dešava. Političari igraju igru samo za sebe, kako što duže ostati na vlasti da sakriju ono što su godinama radili. I u toj igri se koriste svim i svačim. Po najviše nacionalnom retorikom. Ako su neki za BiH drugi su protiv kažu da je to protiv njih, pa onda ovi uzvraćaju, sad nećete ni vi, i tako u krug. Krug koji traje vec skoro 20 godona. Mislim da je dosta bilo.
  BiH je država njenih građana, oni će i pobijediti.
  (Roko, 16. jun 2014 21:39)

  # Link komentara

 3. Nama bi najbolje bilo da objavimo rat Njemačkoj, da nas okupiraju i bolje bi živjeli.
  (Arnel, 16. jun 2014 15:55)

  # Link komentara

 4. Taman na stogodišnjicu.
  (trta, 16. jun 2014 13:16)

  # Link komentara

 5. Juce Vucic u intervijuu na "Pvoj' [sa Vujosevicem] rece da je s Merkelovom razgovarao i o RS ali da nije za javnost jer je bilo u 4 oka.

  Nebi me zacudilo da je Merkelova rekla Vucicu da ubedi Dodika da bude poslusan inace...
  Jer ne zaboravimo: Dodik je 'slucajno' bio kod Vucica i dan pre polaska u Berlin i dan nakon povratka iz Berlina
  (nista nije slucajno, 16. jun 2014 13:06)

  # Link komentara