Ponedeljak, 16.06.2014.

00:33

Pogledajte rešenje testa iz srpskog

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je, na početku polaganja završnog ispita za osmake, da je mala matura veliki ispit zrelosti za sve nas.

Izvor: Beta

Pogledajte rešenje testa iz srpskog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

tanja

pre 9 godina

(Tatjana Petrović, 16. jun 2014 23:00)

Dva momka - dvojica.
Momak i devojka - dvoje.
Dve devojke - dvije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kele, 17. jun 2014 07:39)

Bravo Kele,u pravu ste!samo što sam reagovala, shvatila sam da sam pogrešila!
tanja

Milan

pre 9 godina

Ovo je najveće s*anje u istoriji srpske prosvete. Lakše je doktorirati nego položiti malu maturu. Srbijo bolje da nestaneš sa lica zemlje, kakvi ti ministri i predsednik.

zapanjen

pre 9 godina

@osmi

Tvoj komentar sve govori, samo ga treba detaljno i pažljivo pročitati. Nisi ti kriva, zaista, ali tvoji nastavnici treba da se zamisle.

Odmori se pa sutra na matematiku, možda ti to ide bolje od maternjeg jezika

škola, šta to beše

pre 9 godina

"E ovako danas sam radila test i nisam zadovoljna sa rezultatima smatram da su mogli da daju vise po pola poena ali nema veze bar znam da znam i da je to moje znanje,mozda ovo zvuci kao 99 degeneracija, slazem se ali prvo nek nas lepo nauce tj. da nema nastavnika koji igraju igrice na casu a pritom nista ne uce decu..."

Koliko god da imaš poena treba da budeš zadovoljna, dali su ti više nego što zaslužuješ.

Samo ti nastavi da počinješ rečenicu sa "E ovako" i daleko ćeš dogurati, možda i do nekog ministarstva

Tatjana Petrović

pre 9 godina

Како би на тесту (момак/момака) прошли новинари листова "Време", "Блиц" и "Данас"? 1) Часопис "ВРЕМЕ": "Izgleda da je Brazil ujedinjen jedino još kada su u pitanju Ronaldinjo.. i ostali od 23 momaka". 2) Новине "БЛИЦ": "Fudbal je jednostavna igra u kojoj 22 momaka juri loptu...". 3) Новине ДАНАС: Znam da svaki čovek u Srbiji ima svoj spisak igrača, ali sve vas molim da stanete iza ovih 22 momaka...." (Извор: потражите те реченице преко претраживача).
(blabla, 16. jun 2014 21:32)

...i ostali od dvadesetroje momaka...
...dvadesetdvoje momaka juri loptu...
...da stanete iza ovih dvadesetdvoje momaka...
pozdrav, blabla...
tanja

profesorica

pre 9 godina

Postovani, ako ne moze profesorica, ne moze ni zarez, nego zapeta! Mi se i dalje drzimo srpsko-hrvatskog i ne smeta nam. Kome smeta? Zelite cirilicno pismo? Mozda na mestu gde je osnovni tekst takodje napisan cirilicom, a to ovde nije slucaj. Proverite u Pravopisu.

osmi

pre 9 godina

E ovako danas sam radila test i nisam zadovoljna sa rezultatima smatram da su mogli da daju vise po pola poena ali nema veze bar znam da znam i da je to moje znanje,mozda ovo zvuci kao 99 degeneracija, slazem se ali prvo nek nas lepo nauce tj. da nema nastavnika koji igraju igrice na casu a pritom nista ne uce decu.Da ne pricam sad o tome,interesuje me zasto se ne bi deca koja su zavrsila kao ja muzicku skolu ili sportsku uz osnovnu nagradila sa po jednim ili dva poena,da ne pricam o ranijima koji su dobijali po 5,10 poena.Zasto bi nas trpali u isti kos sa decom koja su blejala kuci dok smo mi ustajali,isli na takmicenja,gubili sate u tim skolama da bi u neku ruku i sami doprineli uspehe tim skolama a samim tim i Srbiji.Toliko od mene,sutra nam ostaje mata a u sredu mesoviti, pa ko prezivi pricace.

blabla

pre 9 godina

Како би на тесту (момак/момака) прошли новинари листова "Време", "Блиц" и "Данас"? 1) Часопис "ВРЕМЕ": "Izgleda da je Brazil ujedinjen jedino još kada su u pitanju Ronaldinjo.. i ostali od 23 momaka". 2) Новине "БЛИЦ": "Fudbal je jednostavna igra u kojoj 22 momaka juri loptu...". 3) Новине ДАНАС: Znam da svaki čovek u Srbiji ima svoj spisak igrača, ali sve vas molim da stanete iza ovih 22 momaka...." (Извор: потражите те реченице преко претраживача).

М.Н. Лазар

pre 9 godina

Драга моја омладино,
стварно сам забринут за вашу судбину, поред оваквих људи на власти и њихове злочиначке политике (и бирократије). Вас (здраве, праве,оптимично младе потенцилале, .....) уводе у њихово криминално/политичко мрачњаштво.
Фолирају бесмислене процедуре, да покрију властите пропусте/не одговорности/криминале у просвјети. Марице вам доносе испитне задатке?(Је ли ваша школа затвор?)
Ја (и моја генерција) смо 1963. полагали пријемне испите за средњу школу, 1967. за упис на Факултет. Није било медијских (тада само новине, радио и скромна ТВ), помпи к'о сада, па смо за пријемни испит знали/преживљавали само ми кандидати.
Овакви испити се праве, да се изведе одабир ђака који ће моћи да прате програм, који се очекује у школама вишег нивоа. Никако на крају школовања, које треба да је провјерено наставничким квалификацијама/ауритетом.
Ја, дјед сам разочаран у моју генерацију (и ону испред моје), надам се у вас и да погазите изопачености овог друштва.
Много вас волим.

Tamara

pre 9 godina

Ja sam danas polagala test iz srpskog i mogu vam reći da je bilo prilično lako.Bilo je nekoliko zadataka gde nisam bila 100% sigurna odmah,ali na kraju sam ih uradila tačno.Pogledala sam ključ i imaću 15,2/16 bodova što je prilično dobro po mom mišljenju.U mojoj školi su pokušali da prepisuju i neki su uspeli,ali nastavnici su ih hvatali međutim nisu ih izbacivali.Srećno nam bilo sutra i prekousutra i nadam se da će zadaci biti slični onima sa probnog prijemnog.

Zoki

pre 9 godina

Било би добро да су објављени и сами тестови које су деца полагала, а не само решења.

Pametnjaković

pre 9 godina

@(profesorica, 16. jun 2014 14:37)

A ti si kao pismena, a nisi u stanju ni š đ ž ć č, tj. ni jedno od naših slova da otkucaš kako treba!?!?!?

XY

pre 9 godina

Zašto je "MALA matura VELIKI ispit zrelosti za SVE NAS"? MALA matura je VELIKI ispit zrelosti samo za ONE KOJI SUMNJAJU U TO DA JE MOGU SPROVESTI VALJANO! Prestanite više da od svega pravite farsu, tako vam Boga!

Mirjana

pre 9 godina

srecno deco,sta da vam drugo kazem. Zavrsila sam u SFRJ jednu od najtezih i najelitnijih skola i nista od posla. Da sam cekala svoj posao ne bih imala ni dana radnog staza. Sin mi bio vukovac,isao sa takmicenja na takmicenje. Dobio knjigu za vukovu diplomu i posebne iz pojedinih predmeta. Sve diplome za osvojena mesta na takmicenjima i sportskim dogadjajima na fotokopir papiru. Upisa zeljenu skolu bez i jednog placenog privatnog casa i bez priznatog boda na VUKOVU diplomu i posebne diplome iz predmeta koji su se bodovali. I tu postize prvo mesto na ekipnom republickom takmicenju,zavrsi u roku,diplomski 5,00. I opet se istorija ponavlja nema posla ni u drzavnim ustanovama a sve sto radi privatno je sa puno hvale ali se ne placa. Zato deco nek ste vi zdravi i srecni,srecniji od nas dvoje. Samo napred

olga

pre 9 godina

Gde ste vi gospodo videli da se polaze mala matura i velika matura, koliko cete jadnu decu izrabljivati ali ne znam zbog cega,u svetu se to ne radi, a stalno se ugledate na zapad? I tako kad zavrse sve skole nece NIGDE NACI POSAO U SRBIJI, ZAR NE MISLITE? Ja imam decu koja su super zavrsila sve visoke skole i nigde vec godinama ne mogu da nadju posao u Srbiji, bruka i sramota, stalno im kazu i postavljaju ono VECITO pitanje KOJE SI STRANKE CLAN? A posto nisu ni jedne niti ih interesuje politika, sede kuci i nista ne rade, posla nema za takveC! Bruka i sramota !

Saša

pre 9 godina

I zbog ovakvog testa roditelji i čitava javnost dobija nervne slomove? Ljudi, stvarno preterujete. Ako deca nisu sposobna da polože ovakve ispite i ako će umirati od straha zbog ovakvih pitanja, kako če onda završiti srednje škole i fakultete? Čemu služi diploma srednje škole? Ovo je smešno.

dragan

pre 9 godina

Ово су ботови са поруком-срећно ђаци. Завршили или не биће на бироу дуго, дугооо. Укинути школу ако је релевантна матура. Ово је измишљено јер се зна да има превише у просвети. Ето у тексту се помиње неки завод. Са које су планете они дошли ?

Pametnjaković

pre 9 godina

"Testove obezbeđuje policija. Oni su spakovani u sigurnosne kese i kutije, sa šiframa, i dopremaju se do punktova."

To nije nikakav garant da testovi sa tačnim odgovorima nisu distribuirani deci političkih partija i njihovih rođaka i prijatelja. Mi ipak pričamo o Srbiji, sprdnji od zemlje.

Ja sam završio fakultet, ali mi nešto nije koristio za posao, već samo talenat, dobar sam u onome što radim, ali ovaj test ne razumem, nešto gluplje skoro nisam video.

Filip

pre 9 godina

Ako su ovo resenja, mogu misliti kakva su bila pitanja. Sada vec davno, 1994. godine, polagao sam prijemni za gimnaziju. To je bilo mnogo, mnogo ozbiljnije! O kontrolnim testovima iz srpskog jezika kod moje nastavnice, bolje i da ne govorim.

Petar_Veliki

pre 9 godina

Nazalost, sve je to besmisleno u zemlji gde je akademska gromada Mica Jovanovic i njemu slicni pajaci. Covek ne samo da je intelektualac bez premca, vec je i multimilioner koji se obogatio kao broker na berzi (mozda nekim muckama). Nije ga nista, ama bas nista sramota da izjavi. Svima se smeje u brk, pa i ovoj pametnoj, nevinoj decici koji polazu maturu danas.

sasa

pre 9 godina

Keva, sljakati itd. Ulicarski jezik polako prelazi u svakodnevnu upotrebu. Kao u "lajanju na zvezde" palamuditi, veni vidi dozvoli vici... Eto zbog toga se srpski prica u Sjevernoj CG i Istočnoj/Jugoistocnoj Srbiji, a ulicarski u ostalom dijelu Srbije...

Veljko

pre 9 godina

Volim ove što "vladaju" maternjim jezikom i svoju inferiornost i nesigurnost ispoljavaju komentratisuci pismenost autora komentara. Da zavisimo od takvih danas bi imali samo elektronski nepismenu generaciju koja ne zna neformalan a pritom efektivan e-mail da napise. Elektronski nepismenu generaciju. Deco pisite kako hocete bitnije je ono sto hocete da kazete nego formalnost zbog koje cete samo ispasti infresriorni.

Cika Zuba

pre 9 godina

@ (nikol dz femija, 16. jun 2014 11:22)

Ne pricajte kojesta!

Studirao sam u Srbiji tri godine, polozio razliku i jos dve godine studirao u Svajcarskoj! Sreca moja pa sam imao uslova i nekako uspeo!
Evo i sta sam primetio:
- skolarina mi je tamo bila jeftinija nego ovde sto je studentima na samofinansiranju
- nema nepotizma (nisam primetio, ovde sam primetio u prvom semestru prve godine)
- rad se ceni i nagradjuje!!!
- postuju se sva pravila i profesori se maksimalno trude da budu objektivni i transparentni (necete videti da neki asistent favorizuje devojke ili obrnuto, niti bilo sta slicno, da ne govorimo o matorim pedofilima)
- sistem je napravljen tako da vam ne oduzima energiju na trivijalne stvari, npr. redovi na salteru, trazenje udzbenika kod Pakistanaca i slicno
- svi udzbenici su lako dostupni, u skladu sa vremenom, propisan je period po kome se moraju osveziti, moj najstariji udzbenik je bio star dve godine! I to ne znaci da su stari samo prepisali, sadrzaj je pod konstantnom proverom
- vise slobodnog vremena jer se radi vise prakse koja se ocenjuje na licu mesta!!!

Uglavnom za mene najlepsi period u zivotu! Bez stresa, bez pritiska a sve kao u bajci. Sto vise radite vise vas cene i imate lepse misljenje o sebi! Ovde NIJE TAKO!
Pored toga njihove diplome se ne moraju nostrifikovati u skoro celoj Evropi a i sire. Imam jos bezbroj primera, ali molim Vas nemojte nam prodavati tu SPS propagandu iz devedesetih, jer nije tacna i nista nam dobro ne donosi.

Bagzi

pre 9 godina

@Profesorica
Kad sam ja isao u skolu (kraj 90-ih) ucili su nas profesori srpskog jezika da se pravilno kaze profesorka. E, sad vise nista nije isto pa sve moze i ovako i onako. Voleo bih da nam neko kompetentan razresi ovu dilemu.

Milica

pre 9 godina

Poštovani,
kako je moguće da se svaki tačan odgovor boduje sa 1 poenom, kad već znamo da test iz maternjeg jezika može da nosi najviše 16 bodova????

sasa

pre 9 godina

Propalo skolstvo u propaloj drzavi sa prolupalim ministrima :-)
Moj klinac radio za predskolski isti test kao i ja pre 32 godine, a napredniji su od nas 5x. Plasim se da ce ih skolstvo zatupeti skroz :-(

inženjer

pre 9 godina

Ucenik koji je ostavio komentar da je danas radio test iz srpskog jezika po mom misljenju je pao. Kometar sadrzi puno gresaka i odmah se vidi da ne vlada maternjim jezikom. Dakle, nepismen! Verovatno ce imati odredjen broj bodova i verovatno ce poloziti, ali to sto mozda i zna ne ume da primeni, na primer kada pise komentar.
(profesorica, 16. jun 2014 14:37)

Profesorice, da li ste nepismeni ili samo ne umete da uključite srpsku tastaturu? :-)

Dominator

pre 9 godina

ja sam prolazio 4.00,4.10,3.80 i sad sam polagao.
Srpski je realno bio lak,imacu 14,15 poena.
Prepisivanja je bilo,i to dosta,i nastavnici su pomagali.
ali zato su i neke izbacili u prvih 45 min zbog prepisivanja

против матуре

pre 9 godina

Мала матура, која уметност. То је права гњаважа деце, почев још од петог разреда и годишњих контролних из математике, биологије....да би на крају полагао малу матуру!!!!!!еј положио си малу матуру,завршио си 8 основне, који невиђени успех!!!!Одмах за "велики успех"купити детету гардеробу и у ресторан до зоре, јер није мала ствар завршити 8 разреда.Доста је било зезања: укините малу матуру, јер ни ја је нисам имао па шта ,завршио сам пуно школе. Мала матура није мерило ничега: укините је и смањите деци и онако претрпан распоред.

profesorica

pre 9 godina

Ucenik koji je ostavio komentar da je danas radio test iz srpskog jezika po mom misljenju je pao. Kometar sadrzi puno gresaka i odmah se vidi da ne vlada maternjim jezikom. Dakle, nepismen! Verovatno ce imati odredjen broj bodova i verovatno ce poloziti, ali to sto mozda i zna ne ume da primeni, na primer kada pise komentar.

mama

pre 9 godina

ne znam gde se ucenje isplati u ovoj drzavi.. moje dete je djak generacije i nije dobilo nikakvu NOVCANU NAGRADU kako rekose neki ovde u komentarima..dobilo je samo knjigu..u moje vreme knjiga se dobijala nakon svakog sa odlicnim uspehom zavrsenog razreda!! ne znam kako ce mu dalje biti ali od drzave ne ocekujem nista..neka on uci pa nek 'ide gde zeli' ..svu srecu ovih dana deci zelim

Dejan

pre 9 godina

Neko napisa da se znanje ne ceni! Ceni se, jer znanje je moc. Bez obzira u kom smo sistemu i koliko nam je dobro ili lose skolstvo, onaj ko ima znanje ima mogucnost da napreduje, da se dobro zaposli, da zivi pristojno. Ponavljam, vazne su i ocene i diplome, ali sustinsko znanje je najvaznije. Ja svome sinu stalno govorim da mora da uci zbog sebe i svoje buducnosti a ne zbog ocene ili zbog mene... I ne mislim da se pati ako uci jer svi smo mi nekad ucili, neko manje, neko vise... a najviose smo naucili od onih profesora koje smo mrzeli jer su bili strogi, jer su bili namcori...

PETAR

pre 9 godina

Ja sam osmak i sada sam polagao. Samo da znate, bilo je prepisivanja. Ovo je sramota sta se radilo. Nastavnici su pomagali deci u prepisivanju takodje. SRAMOTA! A TEST JE BIO TDVOSMISLEN, BLAGI UZAS

Dejan

pre 9 godina

Neko napisa da se znanje ne ceni! Ceni se, jer znanje je moc. Bez obzira u kom smo sistemu i koliko nam je dobro ili lose skolstvo, onaj ko ima znanje ima mogucnost da napreduje, da se dobro zaposli, da zivi pristojno. Ponavljam, vazne su i ocene i diplome, ali sustinsko znanje je najvaznije. Ja svome sinu stalno govorim da mora da uci zbog sebe i svoje buducnosti a ne zbog ocene ili zbog mene... I ne mislim da se pati ako uci jer svi smo mi nekad ucili, neko manje, neko vise... a najviose smo naucili od onih profesora koje smo mrzeli jer su bili strogi, jer su bili namcori...

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Mala matura je velika prilika za dokazivanje velike gluposti onih koji su uveli i ovih koji nastavljaju ovu nepojmljivu glupost.
Matura ili prijemni - oboje je idiotija, psihički teror a roditeljima siledžijski izdatak. Čemu "napredni" ispiti za ispitom, deci kojoj ne priznaju pravo, a svako vidi da se deca rode sa malom maturom rode?

Jlo

pre 9 godina

E ovako naime imala sam danas prijemni tj. srpski jezik moju vam reci da nije uopšte bilo toliko teško ocekivala sam zaista malo lakse ali ni ovo nije teško. Ipak po meni ako neko uradi svih 20 pitanja tačno ne znaci da on zna srpski jezik odlično negde je i pitanje snalaženja ali i ucenja recimo drugarica nije dosta znala a razlog je nije ozbiljno shvatila i nije ucila iskreno test ne pokazuje pravo znanje. Videcemo sutra i prekosutra kako ce biti ali srpsku je uglavnom bio da citamo tekst i da odgovaramo sta nam se traži ne previše gramatike ali opsti utisak nije loš dosta sam se spremala i očekujem da mi samo pola jednog ako ne sve bude tačno! Srecno svima i naredna 2 dana!

nikol dz femija

pre 9 godina

(petar, 16. jun 2014 08:48)

NISTE U PRAVU, UOPŠTE. A AKO I JESTE, tako je i svuda u svetu, uostalom taj svet gura svoje loše školstvo ovde.

A AKO DOBRO UČITE - sada imate šansu da budete stipendista za talentovane , recimo, pa republički stipendista, pa da dobije novac kao nagradu ako ste recimo djak generacije, zatim možete da konkurišete za razne domaće i strane kredite i stipendije, pa možete da recimo odete da studirate u inostranstvo i dobijete stipendiju, moežete da budete takmičar u znanju i da predstavljate Srebiju na raznim olimpijadama znanja i da za dažbe putujete u razne zemlje sveta gde se ta takmičenja održavaju....ZNAČI NIJE DA SE ZNANJE NE CENI, NEGO MEDIJI NE POSVEĆUJU ZNANJU PAŽNJU, ŽELE DA, neki poput Vas, STEKNU UTISAK TAKAV KAKAV STE I VI, ali znanje je uvek na ceni, uvek, jer SAMO JE ZNANJE MOĆ KOJU UVEK IMAMATE UZA SEBE, sve drugo može propasti, ukrasti se, uništiti, ALI ZNANJE JE ZAUVEK VAŠE i UVEK GA MOŽETE UNOVČITI, samo je pitanje koliko ste sposobni, mudri, srećni ili kakva je sudbina ...

svako je bio osmak

pre 9 godina

Svi smo mi prošli kroz to, a opet, svoje iskustvo ne možeš da im uspeš u njihove glavice. Nego gledaš i slušaš kako te ništa ne čuje - na jedno udje, na drugo izadje- kako kaže naš narod... Zato polijemo vodu za njima i čekamo:-)

PETAR

pre 9 godina

Ja sam osmak i sada sam polagao. Samo da znate, bilo je prepisivanja. Ovo je sramota sta se radilo. Nastavnici su pomagali deci u prepisivanju takodje. SRAMOTA! A TEST JE BIO TDVOSMISLEN, BLAGI UZAS

profesorica

pre 9 godina

Ucenik koji je ostavio komentar da je danas radio test iz srpskog jezika po mom misljenju je pao. Kometar sadrzi puno gresaka i odmah se vidi da ne vlada maternjim jezikom. Dakle, nepismen! Verovatno ce imati odredjen broj bodova i verovatno ce poloziti, ali to sto mozda i zna ne ume da primeni, na primer kada pise komentar.

svako je bio osmak

pre 9 godina

Svi smo mi prošli kroz to, a opet, svoje iskustvo ne možeš da im uspeš u njihove glavice. Nego gledaš i slušaš kako te ništa ne čuje - na jedno udje, na drugo izadje- kako kaže naš narod... Zato polijemo vodu za njima i čekamo:-)

Zoki

pre 9 godina

Било би добро да су објављени и сами тестови које су деца полагала, а не само решења.

Saša

pre 9 godina

I zbog ovakvog testa roditelji i čitava javnost dobija nervne slomove? Ljudi, stvarno preterujete. Ako deca nisu sposobna da polože ovakve ispite i ako će umirati od straha zbog ovakvih pitanja, kako če onda završiti srednje škole i fakultete? Čemu služi diploma srednje škole? Ovo je smešno.

nikol dz femija

pre 9 godina

(petar, 16. jun 2014 08:48)

NISTE U PRAVU, UOPŠTE. A AKO I JESTE, tako je i svuda u svetu, uostalom taj svet gura svoje loše školstvo ovde.

A AKO DOBRO UČITE - sada imate šansu da budete stipendista za talentovane , recimo, pa republički stipendista, pa da dobije novac kao nagradu ako ste recimo djak generacije, zatim možete da konkurišete za razne domaće i strane kredite i stipendije, pa možete da recimo odete da studirate u inostranstvo i dobijete stipendiju, moežete da budete takmičar u znanju i da predstavljate Srebiju na raznim olimpijadama znanja i da za dažbe putujete u razne zemlje sveta gde se ta takmičenja održavaju....ZNAČI NIJE DA SE ZNANJE NE CENI, NEGO MEDIJI NE POSVEĆUJU ZNANJU PAŽNJU, ŽELE DA, neki poput Vas, STEKNU UTISAK TAKAV KAKAV STE I VI, ali znanje je uvek na ceni, uvek, jer SAMO JE ZNANJE MOĆ KOJU UVEK IMAMATE UZA SEBE, sve drugo može propasti, ukrasti se, uništiti, ALI ZNANJE JE ZAUVEK VAŠE i UVEK GA MOŽETE UNOVČITI, samo je pitanje koliko ste sposobni, mudri, srećni ili kakva je sudbina ...

против матуре

pre 9 godina

Мала матура, која уметност. То је права гњаважа деце, почев још од петог разреда и годишњих контролних из математике, биологије....да би на крају полагао малу матуру!!!!!!еј положио си малу матуру,завршио си 8 основне, који невиђени успех!!!!Одмах за "велики успех"купити детету гардеробу и у ресторан до зоре, јер није мала ствар завршити 8 разреда.Доста је било зезања: укините малу матуру, јер ни ја је нисам имао па шта ,завршио сам пуно школе. Мала матура није мерило ничега: укините је и смањите деци и онако претрпан распоред.

Cika Zuba

pre 9 godina

@ (nikol dz femija, 16. jun 2014 11:22)

Ne pricajte kojesta!

Studirao sam u Srbiji tri godine, polozio razliku i jos dve godine studirao u Svajcarskoj! Sreca moja pa sam imao uslova i nekako uspeo!
Evo i sta sam primetio:
- skolarina mi je tamo bila jeftinija nego ovde sto je studentima na samofinansiranju
- nema nepotizma (nisam primetio, ovde sam primetio u prvom semestru prve godine)
- rad se ceni i nagradjuje!!!
- postuju se sva pravila i profesori se maksimalno trude da budu objektivni i transparentni (necete videti da neki asistent favorizuje devojke ili obrnuto, niti bilo sta slicno, da ne govorimo o matorim pedofilima)
- sistem je napravljen tako da vam ne oduzima energiju na trivijalne stvari, npr. redovi na salteru, trazenje udzbenika kod Pakistanaca i slicno
- svi udzbenici su lako dostupni, u skladu sa vremenom, propisan je period po kome se moraju osveziti, moj najstariji udzbenik je bio star dve godine! I to ne znaci da su stari samo prepisali, sadrzaj je pod konstantnom proverom
- vise slobodnog vremena jer se radi vise prakse koja se ocenjuje na licu mesta!!!

Uglavnom za mene najlepsi period u zivotu! Bez stresa, bez pritiska a sve kao u bajci. Sto vise radite vise vas cene i imate lepse misljenje o sebi! Ovde NIJE TAKO!
Pored toga njihove diplome se ne moraju nostrifikovati u skoro celoj Evropi a i sire. Imam jos bezbroj primera, ali molim Vas nemojte nam prodavati tu SPS propagandu iz devedesetih, jer nije tacna i nista nam dobro ne donosi.

Filip

pre 9 godina

Ako su ovo resenja, mogu misliti kakva su bila pitanja. Sada vec davno, 1994. godine, polagao sam prijemni za gimnaziju. To je bilo mnogo, mnogo ozbiljnije! O kontrolnim testovima iz srpskog jezika kod moje nastavnice, bolje i da ne govorim.

Tamara

pre 9 godina

Ja sam danas polagala test iz srpskog i mogu vam reći da je bilo prilično lako.Bilo je nekoliko zadataka gde nisam bila 100% sigurna odmah,ali na kraju sam ih uradila tačno.Pogledala sam ključ i imaću 15,2/16 bodova što je prilično dobro po mom mišljenju.U mojoj školi su pokušali da prepisuju i neki su uspeli,ali nastavnici su ih hvatali međutim nisu ih izbacivali.Srećno nam bilo sutra i prekousutra i nadam se da će zadaci biti slični onima sa probnog prijemnog.

Dejan

pre 9 godina

Neko napisa da se znanje ne ceni! Ceni se, jer znanje je moc. Bez obzira u kom smo sistemu i koliko nam je dobro ili lose skolstvo, onaj ko ima znanje ima mogucnost da napreduje, da se dobro zaposli, da zivi pristojno. Ponavljam, vazne su i ocene i diplome, ali sustinsko znanje je najvaznije. Ja svome sinu stalno govorim da mora da uci zbog sebe i svoje buducnosti a ne zbog ocene ili zbog mene... I ne mislim da se pati ako uci jer svi smo mi nekad ucili, neko manje, neko vise... a najviose smo naucili od onih profesora koje smo mrzeli jer su bili strogi, jer su bili namcori...

mama

pre 9 godina

ne znam gde se ucenje isplati u ovoj drzavi.. moje dete je djak generacije i nije dobilo nikakvu NOVCANU NAGRADU kako rekose neki ovde u komentarima..dobilo je samo knjigu..u moje vreme knjiga se dobijala nakon svakog sa odlicnim uspehom zavrsenog razreda!! ne znam kako ce mu dalje biti ali od drzave ne ocekujem nista..neka on uci pa nek 'ide gde zeli' ..svu srecu ovih dana deci zelim

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Mala matura je velika prilika za dokazivanje velike gluposti onih koji su uveli i ovih koji nastavljaju ovu nepojmljivu glupost.
Matura ili prijemni - oboje je idiotija, psihički teror a roditeljima siledžijski izdatak. Čemu "napredni" ispiti za ispitom, deci kojoj ne priznaju pravo, a svako vidi da se deca rode sa malom maturom rode?

škola, šta to beše

pre 9 godina

"E ovako danas sam radila test i nisam zadovoljna sa rezultatima smatram da su mogli da daju vise po pola poena ali nema veze bar znam da znam i da je to moje znanje,mozda ovo zvuci kao 99 degeneracija, slazem se ali prvo nek nas lepo nauce tj. da nema nastavnika koji igraju igrice na casu a pritom nista ne uce decu..."

Koliko god da imaš poena treba da budeš zadovoljna, dali su ti više nego što zaslužuješ.

Samo ti nastavi da počinješ rečenicu sa "E ovako" i daleko ćeš dogurati, možda i do nekog ministarstva

Mirjana

pre 9 godina

srecno deco,sta da vam drugo kazem. Zavrsila sam u SFRJ jednu od najtezih i najelitnijih skola i nista od posla. Da sam cekala svoj posao ne bih imala ni dana radnog staza. Sin mi bio vukovac,isao sa takmicenja na takmicenje. Dobio knjigu za vukovu diplomu i posebne iz pojedinih predmeta. Sve diplome za osvojena mesta na takmicenjima i sportskim dogadjajima na fotokopir papiru. Upisa zeljenu skolu bez i jednog placenog privatnog casa i bez priznatog boda na VUKOVU diplomu i posebne diplome iz predmeta koji su se bodovali. I tu postize prvo mesto na ekipnom republickom takmicenju,zavrsi u roku,diplomski 5,00. I opet se istorija ponavlja nema posla ni u drzavnim ustanovama a sve sto radi privatno je sa puno hvale ali se ne placa. Zato deco nek ste vi zdravi i srecni,srecniji od nas dvoje. Samo napred

Dejan

pre 9 godina

Neko napisa da se znanje ne ceni! Ceni se, jer znanje je moc. Bez obzira u kom smo sistemu i koliko nam je dobro ili lose skolstvo, onaj ko ima znanje ima mogucnost da napreduje, da se dobro zaposli, da zivi pristojno. Ponavljam, vazne su i ocene i diplome, ali sustinsko znanje je najvaznije. Ja svome sinu stalno govorim da mora da uci zbog sebe i svoje buducnosti a ne zbog ocene ili zbog mene... I ne mislim da se pati ako uci jer svi smo mi nekad ucili, neko manje, neko vise... a najviose smo naucili od onih profesora koje smo mrzeli jer su bili strogi, jer su bili namcori...

Petar_Veliki

pre 9 godina

Nazalost, sve je to besmisleno u zemlji gde je akademska gromada Mica Jovanovic i njemu slicni pajaci. Covek ne samo da je intelektualac bez premca, vec je i multimilioner koji se obogatio kao broker na berzi (mozda nekim muckama). Nije ga nista, ama bas nista sramota da izjavi. Svima se smeje u brk, pa i ovoj pametnoj, nevinoj decici koji polazu maturu danas.

XY

pre 9 godina

Zašto je "MALA matura VELIKI ispit zrelosti za SVE NAS"? MALA matura je VELIKI ispit zrelosti samo za ONE KOJI SUMNJAJU U TO DA JE MOGU SPROVESTI VALJANO! Prestanite više da od svega pravite farsu, tako vam Boga!

Pametnjaković

pre 9 godina

"Testove obezbeđuje policija. Oni su spakovani u sigurnosne kese i kutije, sa šiframa, i dopremaju se do punktova."

To nije nikakav garant da testovi sa tačnim odgovorima nisu distribuirani deci političkih partija i njihovih rođaka i prijatelja. Mi ipak pričamo o Srbiji, sprdnji od zemlje.

Ja sam završio fakultet, ali mi nešto nije koristio za posao, već samo talenat, dobar sam u onome što radim, ali ovaj test ne razumem, nešto gluplje skoro nisam video.

М.Н. Лазар

pre 9 godina

Драга моја омладино,
стварно сам забринут за вашу судбину, поред оваквих људи на власти и њихове злочиначке политике (и бирократије). Вас (здраве, праве,оптимично младе потенцилале, .....) уводе у њихово криминално/политичко мрачњаштво.
Фолирају бесмислене процедуре, да покрију властите пропусте/не одговорности/криминале у просвјети. Марице вам доносе испитне задатке?(Је ли ваша школа затвор?)
Ја (и моја генерција) смо 1963. полагали пријемне испите за средњу школу, 1967. за упис на Факултет. Није било медијских (тада само новине, радио и скромна ТВ), помпи к'о сада, па смо за пријемни испит знали/преживљавали само ми кандидати.
Овакви испити се праве, да се изведе одабир ђака који ће моћи да прате програм, који се очекује у школама вишег нивоа. Никако на крају школовања, које треба да је провјерено наставничким квалификацијама/ауритетом.
Ја, дјед сам разочаран у моју генерацију (и ону испред моје), надам се у вас и да погазите изопачености овог друштва.
Много вас волим.

blabla

pre 9 godina

Како би на тесту (момак/момака) прошли новинари листова "Време", "Блиц" и "Данас"? 1) Часопис "ВРЕМЕ": "Izgleda da je Brazil ujedinjen jedino još kada su u pitanju Ronaldinjo.. i ostali od 23 momaka". 2) Новине "БЛИЦ": "Fudbal je jednostavna igra u kojoj 22 momaka juri loptu...". 3) Новине ДАНАС: Znam da svaki čovek u Srbiji ima svoj spisak igrača, ali sve vas molim da stanete iza ovih 22 momaka...." (Извор: потражите те реченице преко претраживача).

Dominator

pre 9 godina

ja sam prolazio 4.00,4.10,3.80 i sad sam polagao.
Srpski je realno bio lak,imacu 14,15 poena.
Prepisivanja je bilo,i to dosta,i nastavnici su pomagali.
ali zato su i neke izbacili u prvih 45 min zbog prepisivanja

inženjer

pre 9 godina

Ucenik koji je ostavio komentar da je danas radio test iz srpskog jezika po mom misljenju je pao. Kometar sadrzi puno gresaka i odmah se vidi da ne vlada maternjim jezikom. Dakle, nepismen! Verovatno ce imati odredjen broj bodova i verovatno ce poloziti, ali to sto mozda i zna ne ume da primeni, na primer kada pise komentar.
(profesorica, 16. jun 2014 14:37)

Profesorice, da li ste nepismeni ili samo ne umete da uključite srpsku tastaturu? :-)

sasa

pre 9 godina

Propalo skolstvo u propaloj drzavi sa prolupalim ministrima :-)
Moj klinac radio za predskolski isti test kao i ja pre 32 godine, a napredniji su od nas 5x. Plasim se da ce ih skolstvo zatupeti skroz :-(

sasa

pre 9 godina

Keva, sljakati itd. Ulicarski jezik polako prelazi u svakodnevnu upotrebu. Kao u "lajanju na zvezde" palamuditi, veni vidi dozvoli vici... Eto zbog toga se srpski prica u Sjevernoj CG i Istočnoj/Jugoistocnoj Srbiji, a ulicarski u ostalom dijelu Srbije...

Jlo

pre 9 godina

E ovako naime imala sam danas prijemni tj. srpski jezik moju vam reci da nije uopšte bilo toliko teško ocekivala sam zaista malo lakse ali ni ovo nije teško. Ipak po meni ako neko uradi svih 20 pitanja tačno ne znaci da on zna srpski jezik odlično negde je i pitanje snalaženja ali i ucenja recimo drugarica nije dosta znala a razlog je nije ozbiljno shvatila i nije ucila iskreno test ne pokazuje pravo znanje. Videcemo sutra i prekosutra kako ce biti ali srpsku je uglavnom bio da citamo tekst i da odgovaramo sta nam se traži ne previše gramatike ali opsti utisak nije loš dosta sam se spremala i očekujem da mi samo pola jednog ako ne sve bude tačno! Srecno svima i naredna 2 dana!

Bagzi

pre 9 godina

@Profesorica
Kad sam ja isao u skolu (kraj 90-ih) ucili su nas profesori srpskog jezika da se pravilno kaze profesorka. E, sad vise nista nije isto pa sve moze i ovako i onako. Voleo bih da nam neko kompetentan razresi ovu dilemu.

profesorica

pre 9 godina

Postovani, ako ne moze profesorica, ne moze ni zarez, nego zapeta! Mi se i dalje drzimo srpsko-hrvatskog i ne smeta nam. Kome smeta? Zelite cirilicno pismo? Mozda na mestu gde je osnovni tekst takodje napisan cirilicom, a to ovde nije slucaj. Proverite u Pravopisu.

zapanjen

pre 9 godina

@osmi

Tvoj komentar sve govori, samo ga treba detaljno i pažljivo pročitati. Nisi ti kriva, zaista, ali tvoji nastavnici treba da se zamisle.

Odmori se pa sutra na matematiku, možda ti to ide bolje od maternjeg jezika

olga

pre 9 godina

Gde ste vi gospodo videli da se polaze mala matura i velika matura, koliko cete jadnu decu izrabljivati ali ne znam zbog cega,u svetu se to ne radi, a stalno se ugledate na zapad? I tako kad zavrse sve skole nece NIGDE NACI POSAO U SRBIJI, ZAR NE MISLITE? Ja imam decu koja su super zavrsila sve visoke skole i nigde vec godinama ne mogu da nadju posao u Srbiji, bruka i sramota, stalno im kazu i postavljaju ono VECITO pitanje KOJE SI STRANKE CLAN? A posto nisu ni jedne niti ih interesuje politika, sede kuci i nista ne rade, posla nema za takveC! Bruka i sramota !

dragan

pre 9 godina

Ово су ботови са поруком-срећно ђаци. Завршили или не биће на бироу дуго, дугооо. Укинути школу ако је релевантна матура. Ово је измишљено јер се зна да има превише у просвети. Ето у тексту се помиње неки завод. Са које су планете они дошли ?

Pametnjaković

pre 9 godina

@(profesorica, 16. jun 2014 14:37)

A ti si kao pismena, a nisi u stanju ni š đ ž ć č, tj. ni jedno od naših slova da otkucaš kako treba!?!?!?

Tatjana Petrović

pre 9 godina

Како би на тесту (момак/момака) прошли новинари листова "Време", "Блиц" и "Данас"? 1) Часопис "ВРЕМЕ": "Izgleda da je Brazil ujedinjen jedino još kada su u pitanju Ronaldinjo.. i ostali od 23 momaka". 2) Новине "БЛИЦ": "Fudbal je jednostavna igra u kojoj 22 momaka juri loptu...". 3) Новине ДАНАС: Znam da svaki čovek u Srbiji ima svoj spisak igrača, ali sve vas molim da stanete iza ovih 22 momaka...." (Извор: потражите те реченице преко претраживача).
(blabla, 16. jun 2014 21:32)

...i ostali od dvadesetroje momaka...
...dvadesetdvoje momaka juri loptu...
...da stanete iza ovih dvadesetdvoje momaka...
pozdrav, blabla...
tanja

Milan

pre 9 godina

Ovo je najveće s*anje u istoriji srpske prosvete. Lakše je doktorirati nego položiti malu maturu. Srbijo bolje da nestaneš sa lica zemlje, kakvi ti ministri i predsednik.

Milica

pre 9 godina

Poštovani,
kako je moguće da se svaki tačan odgovor boduje sa 1 poenom, kad već znamo da test iz maternjeg jezika može da nosi najviše 16 bodova????

osmi

pre 9 godina

E ovako danas sam radila test i nisam zadovoljna sa rezultatima smatram da su mogli da daju vise po pola poena ali nema veze bar znam da znam i da je to moje znanje,mozda ovo zvuci kao 99 degeneracija, slazem se ali prvo nek nas lepo nauce tj. da nema nastavnika koji igraju igrice na casu a pritom nista ne uce decu.Da ne pricam sad o tome,interesuje me zasto se ne bi deca koja su zavrsila kao ja muzicku skolu ili sportsku uz osnovnu nagradila sa po jednim ili dva poena,da ne pricam o ranijima koji su dobijali po 5,10 poena.Zasto bi nas trpali u isti kos sa decom koja su blejala kuci dok smo mi ustajali,isli na takmicenja,gubili sate u tim skolama da bi u neku ruku i sami doprineli uspehe tim skolama a samim tim i Srbiji.Toliko od mene,sutra nam ostaje mata a u sredu mesoviti, pa ko prezivi pricace.

Veljko

pre 9 godina

Volim ove što "vladaju" maternjim jezikom i svoju inferiornost i nesigurnost ispoljavaju komentratisuci pismenost autora komentara. Da zavisimo od takvih danas bi imali samo elektronski nepismenu generaciju koja ne zna neformalan a pritom efektivan e-mail da napise. Elektronski nepismenu generaciju. Deco pisite kako hocete bitnije je ono sto hocete da kazete nego formalnost zbog koje cete samo ispasti infresriorni.

tanja

pre 9 godina

(Tatjana Petrović, 16. jun 2014 23:00)

Dva momka - dvojica.
Momak i devojka - dvoje.
Dve devojke - dvije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kele, 17. jun 2014 07:39)

Bravo Kele,u pravu ste!samo što sam reagovala, shvatila sam da sam pogrešila!
tanja

Jlo

pre 9 godina

E ovako naime imala sam danas prijemni tj. srpski jezik moju vam reci da nije uopšte bilo toliko teško ocekivala sam zaista malo lakse ali ni ovo nije teško. Ipak po meni ako neko uradi svih 20 pitanja tačno ne znaci da on zna srpski jezik odlično negde je i pitanje snalaženja ali i ucenja recimo drugarica nije dosta znala a razlog je nije ozbiljno shvatila i nije ucila iskreno test ne pokazuje pravo znanje. Videcemo sutra i prekosutra kako ce biti ali srpsku je uglavnom bio da citamo tekst i da odgovaramo sta nam se traži ne previše gramatike ali opsti utisak nije loš dosta sam se spremala i očekujem da mi samo pola jednog ako ne sve bude tačno! Srecno svima i naredna 2 dana!

Pametnjaković

pre 9 godina

@(profesorica, 16. jun 2014 14:37)

A ti si kao pismena, a nisi u stanju ni š đ ž ć č, tj. ni jedno od naših slova da otkucaš kako treba!?!?!?

против матуре

pre 9 godina

Мала матура, која уметност. То је права гњаважа деце, почев још од петог разреда и годишњих контролних из математике, биологије....да би на крају полагао малу матуру!!!!!!еј положио си малу матуру,завршио си 8 основне, који невиђени успех!!!!Одмах за "велики успех"купити детету гардеробу и у ресторан до зоре, јер није мала ствар завршити 8 разреда.Доста је било зезања: укините малу матуру, јер ни ја је нисам имао па шта ,завршио сам пуно школе. Мала матура није мерило ничега: укините је и смањите деци и онако претрпан распоред.

osmi

pre 9 godina

E ovako danas sam radila test i nisam zadovoljna sa rezultatima smatram da su mogli da daju vise po pola poena ali nema veze bar znam da znam i da je to moje znanje,mozda ovo zvuci kao 99 degeneracija, slazem se ali prvo nek nas lepo nauce tj. da nema nastavnika koji igraju igrice na casu a pritom nista ne uce decu.Da ne pricam sad o tome,interesuje me zasto se ne bi deca koja su zavrsila kao ja muzicku skolu ili sportsku uz osnovnu nagradila sa po jednim ili dva poena,da ne pricam o ranijima koji su dobijali po 5,10 poena.Zasto bi nas trpali u isti kos sa decom koja su blejala kuci dok smo mi ustajali,isli na takmicenja,gubili sate u tim skolama da bi u neku ruku i sami doprineli uspehe tim skolama a samim tim i Srbiji.Toliko od mene,sutra nam ostaje mata a u sredu mesoviti, pa ko prezivi pricace.

sasa

pre 9 godina

Keva, sljakati itd. Ulicarski jezik polako prelazi u svakodnevnu upotrebu. Kao u "lajanju na zvezde" palamuditi, veni vidi dozvoli vici... Eto zbog toga se srpski prica u Sjevernoj CG i Istočnoj/Jugoistocnoj Srbiji, a ulicarski u ostalom dijelu Srbije...

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Mala matura je velika prilika za dokazivanje velike gluposti onih koji su uveli i ovih koji nastavljaju ovu nepojmljivu glupost.
Matura ili prijemni - oboje je idiotija, psihički teror a roditeljima siledžijski izdatak. Čemu "napredni" ispiti za ispitom, deci kojoj ne priznaju pravo, a svako vidi da se deca rode sa malom maturom rode?

Veljko

pre 9 godina

Volim ove što "vladaju" maternjim jezikom i svoju inferiornost i nesigurnost ispoljavaju komentratisuci pismenost autora komentara. Da zavisimo od takvih danas bi imali samo elektronski nepismenu generaciju koja ne zna neformalan a pritom efektivan e-mail da napise. Elektronski nepismenu generaciju. Deco pisite kako hocete bitnije je ono sto hocete da kazete nego formalnost zbog koje cete samo ispasti infresriorni.

inženjer

pre 9 godina

Ucenik koji je ostavio komentar da je danas radio test iz srpskog jezika po mom misljenju je pao. Kometar sadrzi puno gresaka i odmah se vidi da ne vlada maternjim jezikom. Dakle, nepismen! Verovatno ce imati odredjen broj bodova i verovatno ce poloziti, ali to sto mozda i zna ne ume da primeni, na primer kada pise komentar.
(profesorica, 16. jun 2014 14:37)

Profesorice, da li ste nepismeni ili samo ne umete da uključite srpsku tastaturu? :-)

olga

pre 9 godina

Gde ste vi gospodo videli da se polaze mala matura i velika matura, koliko cete jadnu decu izrabljivati ali ne znam zbog cega,u svetu se to ne radi, a stalno se ugledate na zapad? I tako kad zavrse sve skole nece NIGDE NACI POSAO U SRBIJI, ZAR NE MISLITE? Ja imam decu koja su super zavrsila sve visoke skole i nigde vec godinama ne mogu da nadju posao u Srbiji, bruka i sramota, stalno im kazu i postavljaju ono VECITO pitanje KOJE SI STRANKE CLAN? A posto nisu ni jedne niti ih interesuje politika, sede kuci i nista ne rade, posla nema za takveC! Bruka i sramota !

mama

pre 9 godina

ne znam gde se ucenje isplati u ovoj drzavi.. moje dete je djak generacije i nije dobilo nikakvu NOVCANU NAGRADU kako rekose neki ovde u komentarima..dobilo je samo knjigu..u moje vreme knjiga se dobijala nakon svakog sa odlicnim uspehom zavrsenog razreda!! ne znam kako ce mu dalje biti ali od drzave ne ocekujem nista..neka on uci pa nek 'ide gde zeli' ..svu srecu ovih dana deci zelim

profesorica

pre 9 godina

Ucenik koji je ostavio komentar da je danas radio test iz srpskog jezika po mom misljenju je pao. Kometar sadrzi puno gresaka i odmah se vidi da ne vlada maternjim jezikom. Dakle, nepismen! Verovatno ce imati odredjen broj bodova i verovatno ce poloziti, ali to sto mozda i zna ne ume da primeni, na primer kada pise komentar.

PETAR

pre 9 godina

Ja sam osmak i sada sam polagao. Samo da znate, bilo je prepisivanja. Ovo je sramota sta se radilo. Nastavnici su pomagali deci u prepisivanju takodje. SRAMOTA! A TEST JE BIO TDVOSMISLEN, BLAGI UZAS

nikol dz femija

pre 9 godina

(petar, 16. jun 2014 08:48)

NISTE U PRAVU, UOPŠTE. A AKO I JESTE, tako je i svuda u svetu, uostalom taj svet gura svoje loše školstvo ovde.

A AKO DOBRO UČITE - sada imate šansu da budete stipendista za talentovane , recimo, pa republički stipendista, pa da dobije novac kao nagradu ako ste recimo djak generacije, zatim možete da konkurišete za razne domaće i strane kredite i stipendije, pa možete da recimo odete da studirate u inostranstvo i dobijete stipendiju, moežete da budete takmičar u znanju i da predstavljate Srebiju na raznim olimpijadama znanja i da za dažbe putujete u razne zemlje sveta gde se ta takmičenja održavaju....ZNAČI NIJE DA SE ZNANJE NE CENI, NEGO MEDIJI NE POSVEĆUJU ZNANJU PAŽNJU, ŽELE DA, neki poput Vas, STEKNU UTISAK TAKAV KAKAV STE I VI, ali znanje je uvek na ceni, uvek, jer SAMO JE ZNANJE MOĆ KOJU UVEK IMAMATE UZA SEBE, sve drugo može propasti, ukrasti se, uništiti, ALI ZNANJE JE ZAUVEK VAŠE i UVEK GA MOŽETE UNOVČITI, samo je pitanje koliko ste sposobni, mudri, srećni ili kakva je sudbina ...

Milica

pre 9 godina

Poštovani,
kako je moguće da se svaki tačan odgovor boduje sa 1 poenom, kad već znamo da test iz maternjeg jezika može da nosi najviše 16 bodova????

Milan

pre 9 godina

Ovo je najveće s*anje u istoriji srpske prosvete. Lakše je doktorirati nego položiti malu maturu. Srbijo bolje da nestaneš sa lica zemlje, kakvi ti ministri i predsednik.

Dominator

pre 9 godina

ja sam prolazio 4.00,4.10,3.80 i sad sam polagao.
Srpski je realno bio lak,imacu 14,15 poena.
Prepisivanja je bilo,i to dosta,i nastavnici su pomagali.
ali zato su i neke izbacili u prvih 45 min zbog prepisivanja

Pametnjaković

pre 9 godina

"Testove obezbeđuje policija. Oni su spakovani u sigurnosne kese i kutije, sa šiframa, i dopremaju se do punktova."

To nije nikakav garant da testovi sa tačnim odgovorima nisu distribuirani deci političkih partija i njihovih rođaka i prijatelja. Mi ipak pričamo o Srbiji, sprdnji od zemlje.

Ja sam završio fakultet, ali mi nešto nije koristio za posao, već samo talenat, dobar sam u onome što radim, ali ovaj test ne razumem, nešto gluplje skoro nisam video.

dragan

pre 9 godina

Ово су ботови са поруком-срећно ђаци. Завршили или не биће на бироу дуго, дугооо. Укинути школу ако је релевантна матура. Ово је измишљено јер се зна да има превише у просвети. Ето у тексту се помиње неки завод. Са које су планете они дошли ?

Saša

pre 9 godina

I zbog ovakvog testa roditelji i čitava javnost dobija nervne slomove? Ljudi, stvarno preterujete. Ako deca nisu sposobna da polože ovakve ispite i ako će umirati od straha zbog ovakvih pitanja, kako če onda završiti srednje škole i fakultete? Čemu služi diploma srednje škole? Ovo je smešno.

Bagzi

pre 9 godina

@Profesorica
Kad sam ja isao u skolu (kraj 90-ih) ucili su nas profesori srpskog jezika da se pravilno kaze profesorka. E, sad vise nista nije isto pa sve moze i ovako i onako. Voleo bih da nam neko kompetentan razresi ovu dilemu.

svako je bio osmak

pre 9 godina

Svi smo mi prošli kroz to, a opet, svoje iskustvo ne možeš da im uspeš u njihove glavice. Nego gledaš i slušaš kako te ništa ne čuje - na jedno udje, na drugo izadje- kako kaže naš narod... Zato polijemo vodu za njima i čekamo:-)

Dejan

pre 9 godina

Neko napisa da se znanje ne ceni! Ceni se, jer znanje je moc. Bez obzira u kom smo sistemu i koliko nam je dobro ili lose skolstvo, onaj ko ima znanje ima mogucnost da napreduje, da se dobro zaposli, da zivi pristojno. Ponavljam, vazne su i ocene i diplome, ali sustinsko znanje je najvaznije. Ja svome sinu stalno govorim da mora da uci zbog sebe i svoje buducnosti a ne zbog ocene ili zbog mene... I ne mislim da se pati ako uci jer svi smo mi nekad ucili, neko manje, neko vise... a najviose smo naucili od onih profesora koje smo mrzeli jer su bili strogi, jer su bili namcori...

Dejan

pre 9 godina

Neko napisa da se znanje ne ceni! Ceni se, jer znanje je moc. Bez obzira u kom smo sistemu i koliko nam je dobro ili lose skolstvo, onaj ko ima znanje ima mogucnost da napreduje, da se dobro zaposli, da zivi pristojno. Ponavljam, vazne su i ocene i diplome, ali sustinsko znanje je najvaznije. Ja svome sinu stalno govorim da mora da uci zbog sebe i svoje buducnosti a ne zbog ocene ili zbog mene... I ne mislim da se pati ako uci jer svi smo mi nekad ucili, neko manje, neko vise... a najviose smo naucili od onih profesora koje smo mrzeli jer su bili strogi, jer su bili namcori...

Filip

pre 9 godina

Ako su ovo resenja, mogu misliti kakva su bila pitanja. Sada vec davno, 1994. godine, polagao sam prijemni za gimnaziju. To je bilo mnogo, mnogo ozbiljnije! O kontrolnim testovima iz srpskog jezika kod moje nastavnice, bolje i da ne govorim.

Tamara

pre 9 godina

Ja sam danas polagala test iz srpskog i mogu vam reći da je bilo prilično lako.Bilo je nekoliko zadataka gde nisam bila 100% sigurna odmah,ali na kraju sam ih uradila tačno.Pogledala sam ključ i imaću 15,2/16 bodova što je prilično dobro po mom mišljenju.U mojoj školi su pokušali da prepisuju i neki su uspeli,ali nastavnici su ih hvatali međutim nisu ih izbacivali.Srećno nam bilo sutra i prekousutra i nadam se da će zadaci biti slični onima sa probnog prijemnog.

Tatjana Petrović

pre 9 godina

Како би на тесту (момак/момака) прошли новинари листова "Време", "Блиц" и "Данас"? 1) Часопис "ВРЕМЕ": "Izgleda da je Brazil ujedinjen jedino još kada su u pitanju Ronaldinjo.. i ostali od 23 momaka". 2) Новине "БЛИЦ": "Fudbal je jednostavna igra u kojoj 22 momaka juri loptu...". 3) Новине ДАНАС: Znam da svaki čovek u Srbiji ima svoj spisak igrača, ali sve vas molim da stanete iza ovih 22 momaka...." (Извор: потражите те реченице преко претраживача).
(blabla, 16. jun 2014 21:32)

...i ostali od dvadesetroje momaka...
...dvadesetdvoje momaka juri loptu...
...da stanete iza ovih dvadesetdvoje momaka...
pozdrav, blabla...
tanja

Mirjana

pre 9 godina

srecno deco,sta da vam drugo kazem. Zavrsila sam u SFRJ jednu od najtezih i najelitnijih skola i nista od posla. Da sam cekala svoj posao ne bih imala ni dana radnog staza. Sin mi bio vukovac,isao sa takmicenja na takmicenje. Dobio knjigu za vukovu diplomu i posebne iz pojedinih predmeta. Sve diplome za osvojena mesta na takmicenjima i sportskim dogadjajima na fotokopir papiru. Upisa zeljenu skolu bez i jednog placenog privatnog casa i bez priznatog boda na VUKOVU diplomu i posebne diplome iz predmeta koji su se bodovali. I tu postize prvo mesto na ekipnom republickom takmicenju,zavrsi u roku,diplomski 5,00. I opet se istorija ponavlja nema posla ni u drzavnim ustanovama a sve sto radi privatno je sa puno hvale ali se ne placa. Zato deco nek ste vi zdravi i srecni,srecniji od nas dvoje. Samo napred

М.Н. Лазар

pre 9 godina

Драга моја омладино,
стварно сам забринут за вашу судбину, поред оваквих људи на власти и њихове злочиначке политике (и бирократије). Вас (здраве, праве,оптимично младе потенцилале, .....) уводе у њихово криминално/политичко мрачњаштво.
Фолирају бесмислене процедуре, да покрију властите пропусте/не одговорности/криминале у просвјети. Марице вам доносе испитне задатке?(Је ли ваша школа затвор?)
Ја (и моја генерција) смо 1963. полагали пријемне испите за средњу школу, 1967. за упис на Факултет. Није било медијских (тада само новине, радио и скромна ТВ), помпи к'о сада, па смо за пријемни испит знали/преживљавали само ми кандидати.
Овакви испити се праве, да се изведе одабир ђака који ће моћи да прате програм, који се очекује у школама вишег нивоа. Никако на крају школовања, које треба да је провјерено наставничким квалификацијама/ауритетом.
Ја, дјед сам разочаран у моју генерацију (и ону испред моје), надам се у вас и да погазите изопачености овог друштва.
Много вас волим.

Cika Zuba

pre 9 godina

@ (nikol dz femija, 16. jun 2014 11:22)

Ne pricajte kojesta!

Studirao sam u Srbiji tri godine, polozio razliku i jos dve godine studirao u Svajcarskoj! Sreca moja pa sam imao uslova i nekako uspeo!
Evo i sta sam primetio:
- skolarina mi je tamo bila jeftinija nego ovde sto je studentima na samofinansiranju
- nema nepotizma (nisam primetio, ovde sam primetio u prvom semestru prve godine)
- rad se ceni i nagradjuje!!!
- postuju se sva pravila i profesori se maksimalno trude da budu objektivni i transparentni (necete videti da neki asistent favorizuje devojke ili obrnuto, niti bilo sta slicno, da ne govorimo o matorim pedofilima)
- sistem je napravljen tako da vam ne oduzima energiju na trivijalne stvari, npr. redovi na salteru, trazenje udzbenika kod Pakistanaca i slicno
- svi udzbenici su lako dostupni, u skladu sa vremenom, propisan je period po kome se moraju osveziti, moj najstariji udzbenik je bio star dve godine! I to ne znaci da su stari samo prepisali, sadrzaj je pod konstantnom proverom
- vise slobodnog vremena jer se radi vise prakse koja se ocenjuje na licu mesta!!!

Uglavnom za mene najlepsi period u zivotu! Bez stresa, bez pritiska a sve kao u bajci. Sto vise radite vise vas cene i imate lepse misljenje o sebi! Ovde NIJE TAKO!
Pored toga njihove diplome se ne moraju nostrifikovati u skoro celoj Evropi a i sire. Imam jos bezbroj primera, ali molim Vas nemojte nam prodavati tu SPS propagandu iz devedesetih, jer nije tacna i nista nam dobro ne donosi.

sasa

pre 9 godina

Propalo skolstvo u propaloj drzavi sa prolupalim ministrima :-)
Moj klinac radio za predskolski isti test kao i ja pre 32 godine, a napredniji su od nas 5x. Plasim se da ce ih skolstvo zatupeti skroz :-(

XY

pre 9 godina

Zašto je "MALA matura VELIKI ispit zrelosti za SVE NAS"? MALA matura je VELIKI ispit zrelosti samo za ONE KOJI SUMNJAJU U TO DA JE MOGU SPROVESTI VALJANO! Prestanite više da od svega pravite farsu, tako vam Boga!

zapanjen

pre 9 godina

@osmi

Tvoj komentar sve govori, samo ga treba detaljno i pažljivo pročitati. Nisi ti kriva, zaista, ali tvoji nastavnici treba da se zamisle.

Odmori se pa sutra na matematiku, možda ti to ide bolje od maternjeg jezika

blabla

pre 9 godina

Како би на тесту (момак/момака) прошли новинари листова "Време", "Блиц" и "Данас"? 1) Часопис "ВРЕМЕ": "Izgleda da je Brazil ujedinjen jedino još kada su u pitanju Ronaldinjo.. i ostali od 23 momaka". 2) Новине "БЛИЦ": "Fudbal je jednostavna igra u kojoj 22 momaka juri loptu...". 3) Новине ДАНАС: Znam da svaki čovek u Srbiji ima svoj spisak igrača, ali sve vas molim da stanete iza ovih 22 momaka...." (Извор: потражите те реченице преко претраживача).

profesorica

pre 9 godina

Postovani, ako ne moze profesorica, ne moze ni zarez, nego zapeta! Mi se i dalje drzimo srpsko-hrvatskog i ne smeta nam. Kome smeta? Zelite cirilicno pismo? Mozda na mestu gde je osnovni tekst takodje napisan cirilicom, a to ovde nije slucaj. Proverite u Pravopisu.

Petar_Veliki

pre 9 godina

Nazalost, sve je to besmisleno u zemlji gde je akademska gromada Mica Jovanovic i njemu slicni pajaci. Covek ne samo da je intelektualac bez premca, vec je i multimilioner koji se obogatio kao broker na berzi (mozda nekim muckama). Nije ga nista, ama bas nista sramota da izjavi. Svima se smeje u brk, pa i ovoj pametnoj, nevinoj decici koji polazu maturu danas.

škola, šta to beše

pre 9 godina

"E ovako danas sam radila test i nisam zadovoljna sa rezultatima smatram da su mogli da daju vise po pola poena ali nema veze bar znam da znam i da je to moje znanje,mozda ovo zvuci kao 99 degeneracija, slazem se ali prvo nek nas lepo nauce tj. da nema nastavnika koji igraju igrice na casu a pritom nista ne uce decu..."

Koliko god da imaš poena treba da budeš zadovoljna, dali su ti više nego što zaslužuješ.

Samo ti nastavi da počinješ rečenicu sa "E ovako" i daleko ćeš dogurati, možda i do nekog ministarstva

Zoki

pre 9 godina

Било би добро да су објављени и сами тестови које су деца полагала, а не само решења.

tanja

pre 9 godina

(Tatjana Petrović, 16. jun 2014 23:00)

Dva momka - dvojica.
Momak i devojka - dvoje.
Dve devojke - dvije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kele, 17. jun 2014 07:39)

Bravo Kele,u pravu ste!samo što sam reagovala, shvatila sam da sam pogrešila!
tanja