Utorak, 20.05.2014.

17:16

Hronologija poplava u Evropi u ovoj deceniji

Izvor: Beta

Hronologija poplava u Evropi u ovoj deceniji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

broj zrtava

pre 9 godina

Potkrala vam se greska u tekstu. Prema navedenim podacima za ove cetiri godine (2010. do 2013-te) poplave su odnele 428 zivota a ne pedest zrtava. Podaci o steti od poplava su nepotpuni i neodredjeni (vise milijardi ili vise stotina miliona evra) - a to bi bilo izuzetno znacajno zbog boljeg ulaganja u prevenciju od poplava.

milan-bgd

pre 9 godina

Pogledao sam patent Bernarda Eastlund-a iz 1985, a to mozete i vi: http://www.google.com/patents/US4686605.
Kao prvo, u patentu se nigde ne spominje izazivanje zemljotresa i uticaj na ljudski um. To je iz saopstenja poslanika ruske Dume u kome se izrazava zabrinutost zbog americkog razvoja oruzja nove generacije (a ne spominju da je prvi HAARP napravio SSSR 1974.).
Istina, Eastlundov patent govori o modifikaciji jonosfere prvenstveno u vojne svrhe. Ali tu se pre svega misli na: 1) stvaranje vestackih Van Allenovih pojaseva na proizvoljnim visinama 2) njihova primena u zbunjivanu, onesposobljavanju ili cak obaranju neprijateljskih satelita i balistickih projektila i 3) ometanje protivnickih OTH (Over The Horizon) radara.
Sto se tice uticaja na vreme, sam Eastlund, kao prvo, kaze da to HAARP NE MOZE DA URADI SAM, drugo, energija koja bi bila potrebna za to zahtevala bi neprekidni rad HAARPa godinama, sto se nije nikad desilo. Zasto HAARP to ne moze sam? Ideja je da se jonosfera zaseje pogodnim cesticama koje bi apsorbovale Suncevu energiju. HAARP ne daje te "mracne" cestice, nego potrebnu energiju da se uzdigne jonosferska plazma, koja bi njih povukla za sobom. To se, po Eastlundu, moze izvrsiti satelitom koji bi "zasejao" pogodnu oblast iznad HAARPa. Eastlund ne daje objasnjenje kako se to zamracenje, i da se ostvari, moze usmeriti na jadnu Srbiju ili bilo gde konkretno po svetu.
Patent je naravno naucno zasnovan ali ima i mnogo toga sto i danas spada u domen fantastike.

Zoran

pre 9 godina

@Kako je samo tebi dobro.
Pojma nemaš o čemu pričaš, ali ti ne smeta da nekome pljuneš u lice.
Krivi su HARP, kemtrejls, Vatikan, masoni, slobodni zidari, ujedinjeni tesari, pokoreni šusteri i ostali...
(Zkr, 2. jun 2014 12:46)

Nisu krivi oni vec mi sto nista ne preduzimamo protiv toga sto oni rade. A dobro je tebi jer je mnogo jednostavnije kada nabijes glavu u zemlju i pravis se da je oko tebe sve lepo. O HAARP-u citam vec godinama i znam da je veliki broj ljudi samo njegovo postojanje smatrao teorijom zavere. Mozda si i ti medju njima. Danas ste svesni (valjda) da HAARP postoji ali i dalje negirate njegovo dejstvo. Sam tvorac HAARP-a (Bernard Eastlund) je u vise navrata istakao mogucnost njegovog uticaja na vremenske prilike. Mozda ja nisam u pravu, ali ne mogu da razumem ljude koji decidirano tvrde suprotno ne ostavljajuci ni mrvicu sumnje u to sto pricaju a za HAARP su culi tek posle poplava u Srbiji. Ponasamo se kao da smo popasli svu mudrost ovog sveta. Gledamo uredjaje koji su postali deo nase svakodnevnice a da pri tom necemo sebi da priznamo da ne znamo kako uopste rade. Ali znamo da HAARP ne moze da utice na vremenske prilike.
(Jer je mudrost ovog sveta ludost pred bogom, Korincanima 1.3.19)

Zkr

pre 9 godina

Simptomaticno je to sto je od pojave HAARP-a izgleda "sunce pocelo ucestalo da podriguje". "Logicna" objasnjenja su postojala i za tragove na nebu koje ostavljaju avioni (chemtrails), a oni koji su tvrdili da se radi o zaprasivanju su smatrani budalama. Kao sto su priznali zaprasivanje, tako ce, u skorije vreme, pod pritiskom javnosti priznati i uticaj HAARP-a na klimatske promene. A onda magistre, diplomu na reviziju.
(Zoran, 28. maj 2014 23:00)

Kako je samo tebi dobro.
Pojma nemaš o čemu pričaš, ali ti ne smeta da nekome pljuneš u lice.
Krivi su HARP, kemtrejls, Vatikan, masoni, slobodni zidari, ujedinjeni tesari, pokoreni šusteri i ostali...

Nebojsa iz beograda

pre 9 godina

Ima jedna nauka koja se zove hidrogeologija i hidrodinamika i hidrotehnika izucava se na rudarsko geoloskom fakultetu koji smo hteli da ztvorimo kad nam je ministar bio prostorni planer , oj srbijo opameti se vec jednom.

GreatPine

pre 9 godina

predlog za domaće HAARP-ovce, mislim da bi bili uticajniji i da bi vas mnogo ozbiljnije shvatali kada bi se povezali sa stranim organizacijama istih shvatanja. recimo mogli bi da se povežete sa "uklonimo HAARP sa nemačke zemlje" ili "uklonimo HAARP sa italijanske zemlje" ili "uklonimo HAARP sa austrijske zemlje" ili "uklonimo HAARP sa turske zemlje" ili "uklonimo HAARP sa češke zemlje"... ali prc, nema ih! samo smo mi pametni i provalili zaveru protiv nas. zar ne mislite da je imalo o čemu, nešto ne bi o tome progovorili asanž ili snouden? uzmite se u pamet.

Anastasja,dipl.ing.hidrograđ.

pre 9 godina

Gospodo, kako samo možete uvek da tražite uzrok svoje nesreće u nekom drugom? Kako niko nije počeo da gleda oko sebe, da vidi šta radimo?. Ispred i iza svakog naselja pored reka postoje deponije smeća koje voda odnosi kada poraste nivo vodenog ogledala (to je stručni naziv porasta vodostaja). Sve fabrike ispuštaju neprečišćenu vodu u reke. Topla voda i voda sa organskim otpadom pospešuje rast akvatičnog bilja (trska, drezga, sočivica i sl.) a na ove ''biljne prepreke'' se taloži sve ono što je reka već pokupila sa obala. Ove biljke i otpad se talože na dnu reka (kao i kanala) i smanjuju proticajni profil (prostor kroz koji voda prolazi). U suvim koritima reka i potoka se grade kuće a da niko nije odobrio tu izgradnju. Takože se gradi i na nedovoljno bezbednoj udaljenosti od rečnih obala. Gde god je nekad bio potok ili rečica u planinskim predelima moguće je da reke daju svoje ''oduške'' kada je količina vode prevelika za trenutno korito. Pored obala ima puno šiblja, granja od posečenog drveća koje okićene kesama i plastičnim flašama takođe završavaju u rekama. Obrenovac se nije mogao sprečiti kao ni nadolaženje vode Save atarom iz Hrvatske, ali ono što se desilo na bujičnim vodotocima mogli smo umanjiti.

Zoran

pre 9 godina

@Zatucani Magistar Elektronike

Simptomaticno je to sto je od pojave HAARP-a izgleda "sunce pocelo ucestalo da podriguje". "Logicna" objasnjenja su postojala i za tragove na nebu koje ostavljaju avioni (chemtrails), a oni koji su tvrdili da se radi o zaprasivanju su smatrani budalama. Kao sto su priznali zaprasivanje, tako ce, u skorije vreme, pod pritiskom javnosti priznati i uticaj HAARP-a na klimatske promene. A onda magistre, diplomu na reviziju.

Zatucani Magistar Elektronike

pre 9 godina

A vi svi koji sa sigurnoscu tvrdite da je prica o HAARP-u glupost (a pri tom ne znate ni formulu za jacinu struje a kamoli sta drugo iz fizike) ste oni koji su pre dvadesetak godina pricali da ne postoji daljinski telefon jer "ne moze to bez kabla".
(Zoran, 27. maj 2014 02:05)

Genijalna retorika, optuži one koji ne veruju da nemaju elementarno obrazovanje iz fizike da bi sakrio svoje neznanje! Dobro učeni moj prijatelju dozvoli da primetim da vi koji verujete ono beše definišete HAARP kao "elektronski akcelerator elektromagnetnih talasa" jel tako? Izneo bih nekoliko činjenica:
"Akceletaror" je uređaj koji nešto ubrzava. HAARP je matrica povezanih emisionih antena, antene ništa ne ubrzavaju niti usporavaju samo emituju EM talase. EM talasi se kreću brzinom svetlosti, dakle ne mogu se ubrzati ili usporiti - osim u Boze-Ajnštajn kondenzu gde usporavaju ali to antenama ne moš' napraviti.
Ukupna snaga dejstva HAARP-a na jonosferu nije ni prismrdeti onome što Sunce napravi kad malo "podrigne" plazmu u našem smeru što je redovna pojava. Tu količinu energije koja bi bila ravna dejstvu Sunčevog "povetarca" (ne oluje) nijedna država na svetu ne može da proizvede, a i uticaj sunčevog vetra na ciklone i ostale vremenske pojave nije baš sasvim "pravolinijski".

Zoran

pre 9 godina

@Sad da priupitam neke nase medije i komentatore na drustvenim mrezama zagovornike "teorije zavere" da li je i ovde u pitanju HAARP ?
(pitanje, 21. maj 2014 16:50

Naravno da je u pitanju HAARP. Niko ne tvrdi da je HAARP izmesljen zbog poplava u Srbiji. HAARP izaziva razne nepogode po svetu, od cunamija u Japanu, preko poplava u Evropi do tornada i uragana po Americi. HAARP je oruzje kojim njegovi finansijeri (Rokfeler je direktni finansijer) prave posasti po celom svetu. Posle svake nesrece stizu "povoljni" krediti. A i odlicno je oruzje za ucene a ubuducnosti verovatno i za smanjenje svetske populacije (na "optimalnih 500 miliona). A vi svi koji sa sigurnoscu tvrdite da je prica o HAARP-u glupost (a pri tom ne znate ni formulu za jacinu struje a kamoli sta drugo iz fizike) ste oni koji su pre dvadesetak godina pricali da ne postoji daljinski telefon jer "ne moze to bez kabla".

ne cenzurisi

pre 9 godina

@VladimirR, 23. maj 2014 12:29
Dali smo Ceskoj 2,2 miliona evra za fabriku u Odzacima.
Nemackoj 40 miliona evra.
Svajcarskoj 3,2 miliona evra.
Rumuniji 400 000 evra.
Austriji 2,6 miliona evra.
Sloveniji 21 milion evra.
itd.
Je li ti malo?

Koliko neko mora da bude izdrzavani dokoni neradnik, da bi imao toliko vremena da siri izmisljotine i mrznju prema Srbiji preko dokonih internet komentara.

Ko izdrzava te profesionalne srbomrsce koji se nicim u zivotu ne bave osim satanizacijom Srbije svaki dan po ceo dan.

VladimirR

pre 9 godina

Da priupitam, kome od nabrojanih je država Srbija pomogla na bilo koji način u tim periodima? Mislim, logično pitanje, s obzirom da sada merimo i prebrajamo ko je prvi, ko je više, itd, bukvalno zahtevamo pomoć.

Sram nas bilo.

ПРЕВЕНТИВА

pre 9 godina

Великих киша и поплава ће увек бити у Европи. Зато, поред санације и обнове, морамо деловати ПРЕВЕНТИВНО и спречити будуће полаве и клизишта.
НПР: у горњим токовима брдско-планинских река, изградити на стотине мањих акумулационих брана до 10 м (које не производе струју), али које ће омогућути привредни развој целог тог региона:
-наводњавање и већи принос у пољопривреди,
-туризам, риболов,
-повећавање броја становника у брдским региониома,...

pitanje

pre 9 godina

Sad da priupitam neke nase medije i komentatore na drustvenim mrezama zagovornike "teorije zavere" da li je i ovde u pitanju HAARP ?

South Park

pre 9 godina

Premijer izjavio da ovake poplave se ne pamte u Evropi.
(nekoizmase, 20. maj 2014 23:02)

Tamo nije mogao da se slika , mislim da je to presudno

mmm

pre 9 godina

za sve ove navedene poplave i zrtve krivi su Vucic i Mali jer nisu na vreme izgradili nasipe i evakuisali ljudi. sarkazam naravno na brdo glupih komentara na ovom forumu kao da su poplave samo kod nas,i izvinjavam se jer za sarkazam nije vreme ali jos manje nije za nebulozne optuzbe i pametovanje,nego da pomazemo sve unesrecene sunarodnike.

Uros

pre 9 godina

E moji lokalni (a i globalni) politicari... Pa mogao je da se uzme neki procenat i na tenderu za izgradnju objekata za odbranu od poplava, ne mora uvek da se krade samo na fensi zgradama, vozilima, reklamnim panoima... Ali ko ce da se smara oko toga, koliko tu treba projektovanja i dokumentacije... Diskutovati mesecima sa nekim tamo inzenjerima i naucnicima... Lakse je izgraditi parkic, sportski teren, trzni centar, obnoviti vozni park, sve na isti kalup, nista ne razmisljas, a kinta od izvodjaca radova sama upada u dzepove...

Uros

pre 9 godina

E moji lokalni (a i globalni) politicari... Pa mogao je da se uzme neki procenat i na tenderu za izgradnju objekata za odbranu od poplava, ne mora uvek da se krade samo na fensi zgradama, vozilima, reklamnim panoima... Ali ko ce da se smara oko toga, koliko tu treba projektovanja i dokumentacije... Diskutovati mesecima sa nekim tamo inzenjerima i naucnicima... Lakse je izgraditi parkic, sportski teren, trzni centar, obnoviti vozni park, sve na isti kalup, nista ne razmisljas, a kinta od izvodjaca radova sama upada u dzepove...

South Park

pre 9 godina

Premijer izjavio da ovake poplave se ne pamte u Evropi.
(nekoizmase, 20. maj 2014 23:02)

Tamo nije mogao da se slika , mislim da je to presudno

pitanje

pre 9 godina

Sad da priupitam neke nase medije i komentatore na drustvenim mrezama zagovornike "teorije zavere" da li je i ovde u pitanju HAARP ?

VladimirR

pre 9 godina

Da priupitam, kome od nabrojanih je država Srbija pomogla na bilo koji način u tim periodima? Mislim, logično pitanje, s obzirom da sada merimo i prebrajamo ko je prvi, ko je više, itd, bukvalno zahtevamo pomoć.

Sram nas bilo.

ПРЕВЕНТИВА

pre 9 godina

Великих киша и поплава ће увек бити у Европи. Зато, поред санације и обнове, морамо деловати ПРЕВЕНТИВНО и спречити будуће полаве и клизишта.
НПР: у горњим токовима брдско-планинских река, изградити на стотине мањих акумулационих брана до 10 м (које не производе струју), али које ће омогућути привредни развој целог тог региона:
-наводњавање и већи принос у пољопривреди,
-туризам, риболов,
-повећавање броја становника у брдским региониома,...

mmm

pre 9 godina

za sve ove navedene poplave i zrtve krivi su Vucic i Mali jer nisu na vreme izgradili nasipe i evakuisali ljudi. sarkazam naravno na brdo glupih komentara na ovom forumu kao da su poplave samo kod nas,i izvinjavam se jer za sarkazam nije vreme ali jos manje nije za nebulozne optuzbe i pametovanje,nego da pomazemo sve unesrecene sunarodnike.

Zatucani Magistar Elektronike

pre 9 godina

A vi svi koji sa sigurnoscu tvrdite da je prica o HAARP-u glupost (a pri tom ne znate ni formulu za jacinu struje a kamoli sta drugo iz fizike) ste oni koji su pre dvadesetak godina pricali da ne postoji daljinski telefon jer "ne moze to bez kabla".
(Zoran, 27. maj 2014 02:05)

Genijalna retorika, optuži one koji ne veruju da nemaju elementarno obrazovanje iz fizike da bi sakrio svoje neznanje! Dobro učeni moj prijatelju dozvoli da primetim da vi koji verujete ono beše definišete HAARP kao "elektronski akcelerator elektromagnetnih talasa" jel tako? Izneo bih nekoliko činjenica:
"Akceletaror" je uređaj koji nešto ubrzava. HAARP je matrica povezanih emisionih antena, antene ništa ne ubrzavaju niti usporavaju samo emituju EM talase. EM talasi se kreću brzinom svetlosti, dakle ne mogu se ubrzati ili usporiti - osim u Boze-Ajnštajn kondenzu gde usporavaju ali to antenama ne moš' napraviti.
Ukupna snaga dejstva HAARP-a na jonosferu nije ni prismrdeti onome što Sunce napravi kad malo "podrigne" plazmu u našem smeru što je redovna pojava. Tu količinu energije koja bi bila ravna dejstvu Sunčevog "povetarca" (ne oluje) nijedna država na svetu ne može da proizvede, a i uticaj sunčevog vetra na ciklone i ostale vremenske pojave nije baš sasvim "pravolinijski".

ne cenzurisi

pre 9 godina

@VladimirR, 23. maj 2014 12:29
Dali smo Ceskoj 2,2 miliona evra za fabriku u Odzacima.
Nemackoj 40 miliona evra.
Svajcarskoj 3,2 miliona evra.
Rumuniji 400 000 evra.
Austriji 2,6 miliona evra.
Sloveniji 21 milion evra.
itd.
Je li ti malo?

Koliko neko mora da bude izdrzavani dokoni neradnik, da bi imao toliko vremena da siri izmisljotine i mrznju prema Srbiji preko dokonih internet komentara.

Ko izdrzava te profesionalne srbomrsce koji se nicim u zivotu ne bave osim satanizacijom Srbije svaki dan po ceo dan.

Zoran

pre 9 godina

@Sad da priupitam neke nase medije i komentatore na drustvenim mrezama zagovornike "teorije zavere" da li je i ovde u pitanju HAARP ?
(pitanje, 21. maj 2014 16:50

Naravno da je u pitanju HAARP. Niko ne tvrdi da je HAARP izmesljen zbog poplava u Srbiji. HAARP izaziva razne nepogode po svetu, od cunamija u Japanu, preko poplava u Evropi do tornada i uragana po Americi. HAARP je oruzje kojim njegovi finansijeri (Rokfeler je direktni finansijer) prave posasti po celom svetu. Posle svake nesrece stizu "povoljni" krediti. A i odlicno je oruzje za ucene a ubuducnosti verovatno i za smanjenje svetske populacije (na "optimalnih 500 miliona). A vi svi koji sa sigurnoscu tvrdite da je prica o HAARP-u glupost (a pri tom ne znate ni formulu za jacinu struje a kamoli sta drugo iz fizike) ste oni koji su pre dvadesetak godina pricali da ne postoji daljinski telefon jer "ne moze to bez kabla".

Anastasja,dipl.ing.hidrograđ.

pre 9 godina

Gospodo, kako samo možete uvek da tražite uzrok svoje nesreće u nekom drugom? Kako niko nije počeo da gleda oko sebe, da vidi šta radimo?. Ispred i iza svakog naselja pored reka postoje deponije smeća koje voda odnosi kada poraste nivo vodenog ogledala (to je stručni naziv porasta vodostaja). Sve fabrike ispuštaju neprečišćenu vodu u reke. Topla voda i voda sa organskim otpadom pospešuje rast akvatičnog bilja (trska, drezga, sočivica i sl.) a na ove ''biljne prepreke'' se taloži sve ono što je reka već pokupila sa obala. Ove biljke i otpad se talože na dnu reka (kao i kanala) i smanjuju proticajni profil (prostor kroz koji voda prolazi). U suvim koritima reka i potoka se grade kuće a da niko nije odobrio tu izgradnju. Takože se gradi i na nedovoljno bezbednoj udaljenosti od rečnih obala. Gde god je nekad bio potok ili rečica u planinskim predelima moguće je da reke daju svoje ''oduške'' kada je količina vode prevelika za trenutno korito. Pored obala ima puno šiblja, granja od posečenog drveća koje okićene kesama i plastičnim flašama takođe završavaju u rekama. Obrenovac se nije mogao sprečiti kao ni nadolaženje vode Save atarom iz Hrvatske, ali ono što se desilo na bujičnim vodotocima mogli smo umanjiti.

Zoran

pre 9 godina

@Zatucani Magistar Elektronike

Simptomaticno je to sto je od pojave HAARP-a izgleda "sunce pocelo ucestalo da podriguje". "Logicna" objasnjenja su postojala i za tragove na nebu koje ostavljaju avioni (chemtrails), a oni koji su tvrdili da se radi o zaprasivanju su smatrani budalama. Kao sto su priznali zaprasivanje, tako ce, u skorije vreme, pod pritiskom javnosti priznati i uticaj HAARP-a na klimatske promene. A onda magistre, diplomu na reviziju.

Zoran

pre 9 godina

@Kako je samo tebi dobro.
Pojma nemaš o čemu pričaš, ali ti ne smeta da nekome pljuneš u lice.
Krivi su HARP, kemtrejls, Vatikan, masoni, slobodni zidari, ujedinjeni tesari, pokoreni šusteri i ostali...
(Zkr, 2. jun 2014 12:46)

Nisu krivi oni vec mi sto nista ne preduzimamo protiv toga sto oni rade. A dobro je tebi jer je mnogo jednostavnije kada nabijes glavu u zemlju i pravis se da je oko tebe sve lepo. O HAARP-u citam vec godinama i znam da je veliki broj ljudi samo njegovo postojanje smatrao teorijom zavere. Mozda si i ti medju njima. Danas ste svesni (valjda) da HAARP postoji ali i dalje negirate njegovo dejstvo. Sam tvorac HAARP-a (Bernard Eastlund) je u vise navrata istakao mogucnost njegovog uticaja na vremenske prilike. Mozda ja nisam u pravu, ali ne mogu da razumem ljude koji decidirano tvrde suprotno ne ostavljajuci ni mrvicu sumnje u to sto pricaju a za HAARP su culi tek posle poplava u Srbiji. Ponasamo se kao da smo popasli svu mudrost ovog sveta. Gledamo uredjaje koji su postali deo nase svakodnevnice a da pri tom necemo sebi da priznamo da ne znamo kako uopste rade. Ali znamo da HAARP ne moze da utice na vremenske prilike.
(Jer je mudrost ovog sveta ludost pred bogom, Korincanima 1.3.19)

GreatPine

pre 9 godina

predlog za domaće HAARP-ovce, mislim da bi bili uticajniji i da bi vas mnogo ozbiljnije shvatali kada bi se povezali sa stranim organizacijama istih shvatanja. recimo mogli bi da se povežete sa "uklonimo HAARP sa nemačke zemlje" ili "uklonimo HAARP sa italijanske zemlje" ili "uklonimo HAARP sa austrijske zemlje" ili "uklonimo HAARP sa turske zemlje" ili "uklonimo HAARP sa češke zemlje"... ali prc, nema ih! samo smo mi pametni i provalili zaveru protiv nas. zar ne mislite da je imalo o čemu, nešto ne bi o tome progovorili asanž ili snouden? uzmite se u pamet.

Nebojsa iz beograda

pre 9 godina

Ima jedna nauka koja se zove hidrogeologija i hidrodinamika i hidrotehnika izucava se na rudarsko geoloskom fakultetu koji smo hteli da ztvorimo kad nam je ministar bio prostorni planer , oj srbijo opameti se vec jednom.

Zkr

pre 9 godina

Simptomaticno je to sto je od pojave HAARP-a izgleda "sunce pocelo ucestalo da podriguje". "Logicna" objasnjenja su postojala i za tragove na nebu koje ostavljaju avioni (chemtrails), a oni koji su tvrdili da se radi o zaprasivanju su smatrani budalama. Kao sto su priznali zaprasivanje, tako ce, u skorije vreme, pod pritiskom javnosti priznati i uticaj HAARP-a na klimatske promene. A onda magistre, diplomu na reviziju.
(Zoran, 28. maj 2014 23:00)

Kako je samo tebi dobro.
Pojma nemaš o čemu pričaš, ali ti ne smeta da nekome pljuneš u lice.
Krivi su HARP, kemtrejls, Vatikan, masoni, slobodni zidari, ujedinjeni tesari, pokoreni šusteri i ostali...

milan-bgd

pre 9 godina

Pogledao sam patent Bernarda Eastlund-a iz 1985, a to mozete i vi: http://www.google.com/patents/US4686605.
Kao prvo, u patentu se nigde ne spominje izazivanje zemljotresa i uticaj na ljudski um. To je iz saopstenja poslanika ruske Dume u kome se izrazava zabrinutost zbog americkog razvoja oruzja nove generacije (a ne spominju da je prvi HAARP napravio SSSR 1974.).
Istina, Eastlundov patent govori o modifikaciji jonosfere prvenstveno u vojne svrhe. Ali tu se pre svega misli na: 1) stvaranje vestackih Van Allenovih pojaseva na proizvoljnim visinama 2) njihova primena u zbunjivanu, onesposobljavanju ili cak obaranju neprijateljskih satelita i balistickih projektila i 3) ometanje protivnickih OTH (Over The Horizon) radara.
Sto se tice uticaja na vreme, sam Eastlund, kao prvo, kaze da to HAARP NE MOZE DA URADI SAM, drugo, energija koja bi bila potrebna za to zahtevala bi neprekidni rad HAARPa godinama, sto se nije nikad desilo. Zasto HAARP to ne moze sam? Ideja je da se jonosfera zaseje pogodnim cesticama koje bi apsorbovale Suncevu energiju. HAARP ne daje te "mracne" cestice, nego potrebnu energiju da se uzdigne jonosferska plazma, koja bi njih povukla za sobom. To se, po Eastlundu, moze izvrsiti satelitom koji bi "zasejao" pogodnu oblast iznad HAARPa. Eastlund ne daje objasnjenje kako se to zamracenje, i da se ostvari, moze usmeriti na jadnu Srbiju ili bilo gde konkretno po svetu.
Patent je naravno naucno zasnovan ali ima i mnogo toga sto i danas spada u domen fantastike.

broj zrtava

pre 9 godina

Potkrala vam se greska u tekstu. Prema navedenim podacima za ove cetiri godine (2010. do 2013-te) poplave su odnele 428 zivota a ne pedest zrtava. Podaci o steti od poplava su nepotpuni i neodredjeni (vise milijardi ili vise stotina miliona evra) - a to bi bilo izuzetno znacajno zbog boljeg ulaganja u prevenciju od poplava.

Zoran

pre 9 godina

@Sad da priupitam neke nase medije i komentatore na drustvenim mrezama zagovornike "teorije zavere" da li je i ovde u pitanju HAARP ?
(pitanje, 21. maj 2014 16:50

Naravno da je u pitanju HAARP. Niko ne tvrdi da je HAARP izmesljen zbog poplava u Srbiji. HAARP izaziva razne nepogode po svetu, od cunamija u Japanu, preko poplava u Evropi do tornada i uragana po Americi. HAARP je oruzje kojim njegovi finansijeri (Rokfeler je direktni finansijer) prave posasti po celom svetu. Posle svake nesrece stizu "povoljni" krediti. A i odlicno je oruzje za ucene a ubuducnosti verovatno i za smanjenje svetske populacije (na "optimalnih 500 miliona). A vi svi koji sa sigurnoscu tvrdite da je prica o HAARP-u glupost (a pri tom ne znate ni formulu za jacinu struje a kamoli sta drugo iz fizike) ste oni koji su pre dvadesetak godina pricali da ne postoji daljinski telefon jer "ne moze to bez kabla".

mmm

pre 9 godina

za sve ove navedene poplave i zrtve krivi su Vucic i Mali jer nisu na vreme izgradili nasipe i evakuisali ljudi. sarkazam naravno na brdo glupih komentara na ovom forumu kao da su poplave samo kod nas,i izvinjavam se jer za sarkazam nije vreme ali jos manje nije za nebulozne optuzbe i pametovanje,nego da pomazemo sve unesrecene sunarodnike.

Zoran

pre 9 godina

@Zatucani Magistar Elektronike

Simptomaticno je to sto je od pojave HAARP-a izgleda "sunce pocelo ucestalo da podriguje". "Logicna" objasnjenja su postojala i za tragove na nebu koje ostavljaju avioni (chemtrails), a oni koji su tvrdili da se radi o zaprasivanju su smatrani budalama. Kao sto su priznali zaprasivanje, tako ce, u skorije vreme, pod pritiskom javnosti priznati i uticaj HAARP-a na klimatske promene. A onda magistre, diplomu na reviziju.

VladimirR

pre 9 godina

Da priupitam, kome od nabrojanih je država Srbija pomogla na bilo koji način u tim periodima? Mislim, logično pitanje, s obzirom da sada merimo i prebrajamo ko je prvi, ko je više, itd, bukvalno zahtevamo pomoć.

Sram nas bilo.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@VladimirR, 23. maj 2014 12:29
Dali smo Ceskoj 2,2 miliona evra za fabriku u Odzacima.
Nemackoj 40 miliona evra.
Svajcarskoj 3,2 miliona evra.
Rumuniji 400 000 evra.
Austriji 2,6 miliona evra.
Sloveniji 21 milion evra.
itd.
Je li ti malo?

Koliko neko mora da bude izdrzavani dokoni neradnik, da bi imao toliko vremena da siri izmisljotine i mrznju prema Srbiji preko dokonih internet komentara.

Ko izdrzava te profesionalne srbomrsce koji se nicim u zivotu ne bave osim satanizacijom Srbije svaki dan po ceo dan.

Zatucani Magistar Elektronike

pre 9 godina

A vi svi koji sa sigurnoscu tvrdite da je prica o HAARP-u glupost (a pri tom ne znate ni formulu za jacinu struje a kamoli sta drugo iz fizike) ste oni koji su pre dvadesetak godina pricali da ne postoji daljinski telefon jer "ne moze to bez kabla".
(Zoran, 27. maj 2014 02:05)

Genijalna retorika, optuži one koji ne veruju da nemaju elementarno obrazovanje iz fizike da bi sakrio svoje neznanje! Dobro učeni moj prijatelju dozvoli da primetim da vi koji verujete ono beše definišete HAARP kao "elektronski akcelerator elektromagnetnih talasa" jel tako? Izneo bih nekoliko činjenica:
"Akceletaror" je uređaj koji nešto ubrzava. HAARP je matrica povezanih emisionih antena, antene ništa ne ubrzavaju niti usporavaju samo emituju EM talase. EM talasi se kreću brzinom svetlosti, dakle ne mogu se ubrzati ili usporiti - osim u Boze-Ajnštajn kondenzu gde usporavaju ali to antenama ne moš' napraviti.
Ukupna snaga dejstva HAARP-a na jonosferu nije ni prismrdeti onome što Sunce napravi kad malo "podrigne" plazmu u našem smeru što je redovna pojava. Tu količinu energije koja bi bila ravna dejstvu Sunčevog "povetarca" (ne oluje) nijedna država na svetu ne može da proizvede, a i uticaj sunčevog vetra na ciklone i ostale vremenske pojave nije baš sasvim "pravolinijski".

GreatPine

pre 9 godina

predlog za domaće HAARP-ovce, mislim da bi bili uticajniji i da bi vas mnogo ozbiljnije shvatali kada bi se povezali sa stranim organizacijama istih shvatanja. recimo mogli bi da se povežete sa "uklonimo HAARP sa nemačke zemlje" ili "uklonimo HAARP sa italijanske zemlje" ili "uklonimo HAARP sa austrijske zemlje" ili "uklonimo HAARP sa turske zemlje" ili "uklonimo HAARP sa češke zemlje"... ali prc, nema ih! samo smo mi pametni i provalili zaveru protiv nas. zar ne mislite da je imalo o čemu, nešto ne bi o tome progovorili asanž ili snouden? uzmite se u pamet.

Zkr

pre 9 godina

Simptomaticno je to sto je od pojave HAARP-a izgleda "sunce pocelo ucestalo da podriguje". "Logicna" objasnjenja su postojala i za tragove na nebu koje ostavljaju avioni (chemtrails), a oni koji su tvrdili da se radi o zaprasivanju su smatrani budalama. Kao sto su priznali zaprasivanje, tako ce, u skorije vreme, pod pritiskom javnosti priznati i uticaj HAARP-a na klimatske promene. A onda magistre, diplomu na reviziju.
(Zoran, 28. maj 2014 23:00)

Kako je samo tebi dobro.
Pojma nemaš o čemu pričaš, ali ti ne smeta da nekome pljuneš u lice.
Krivi su HARP, kemtrejls, Vatikan, masoni, slobodni zidari, ujedinjeni tesari, pokoreni šusteri i ostali...

South Park

pre 9 godina

Premijer izjavio da ovake poplave se ne pamte u Evropi.
(nekoizmase, 20. maj 2014 23:02)

Tamo nije mogao da se slika , mislim da je to presudno

Uros

pre 9 godina

E moji lokalni (a i globalni) politicari... Pa mogao je da se uzme neki procenat i na tenderu za izgradnju objekata za odbranu od poplava, ne mora uvek da se krade samo na fensi zgradama, vozilima, reklamnim panoima... Ali ko ce da se smara oko toga, koliko tu treba projektovanja i dokumentacije... Diskutovati mesecima sa nekim tamo inzenjerima i naucnicima... Lakse je izgraditi parkic, sportski teren, trzni centar, obnoviti vozni park, sve na isti kalup, nista ne razmisljas, a kinta od izvodjaca radova sama upada u dzepove...

pitanje

pre 9 godina

Sad da priupitam neke nase medije i komentatore na drustvenim mrezama zagovornike "teorije zavere" da li je i ovde u pitanju HAARP ?

Zoran

pre 9 godina

@Kako je samo tebi dobro.
Pojma nemaš o čemu pričaš, ali ti ne smeta da nekome pljuneš u lice.
Krivi su HARP, kemtrejls, Vatikan, masoni, slobodni zidari, ujedinjeni tesari, pokoreni šusteri i ostali...
(Zkr, 2. jun 2014 12:46)

Nisu krivi oni vec mi sto nista ne preduzimamo protiv toga sto oni rade. A dobro je tebi jer je mnogo jednostavnije kada nabijes glavu u zemlju i pravis se da je oko tebe sve lepo. O HAARP-u citam vec godinama i znam da je veliki broj ljudi samo njegovo postojanje smatrao teorijom zavere. Mozda si i ti medju njima. Danas ste svesni (valjda) da HAARP postoji ali i dalje negirate njegovo dejstvo. Sam tvorac HAARP-a (Bernard Eastlund) je u vise navrata istakao mogucnost njegovog uticaja na vremenske prilike. Mozda ja nisam u pravu, ali ne mogu da razumem ljude koji decidirano tvrde suprotno ne ostavljajuci ni mrvicu sumnje u to sto pricaju a za HAARP su culi tek posle poplava u Srbiji. Ponasamo se kao da smo popasli svu mudrost ovog sveta. Gledamo uredjaje koji su postali deo nase svakodnevnice a da pri tom necemo sebi da priznamo da ne znamo kako uopste rade. Ali znamo da HAARP ne moze da utice na vremenske prilike.
(Jer je mudrost ovog sveta ludost pred bogom, Korincanima 1.3.19)

milan-bgd

pre 9 godina

Pogledao sam patent Bernarda Eastlund-a iz 1985, a to mozete i vi: http://www.google.com/patents/US4686605.
Kao prvo, u patentu se nigde ne spominje izazivanje zemljotresa i uticaj na ljudski um. To je iz saopstenja poslanika ruske Dume u kome se izrazava zabrinutost zbog americkog razvoja oruzja nove generacije (a ne spominju da je prvi HAARP napravio SSSR 1974.).
Istina, Eastlundov patent govori o modifikaciji jonosfere prvenstveno u vojne svrhe. Ali tu se pre svega misli na: 1) stvaranje vestackih Van Allenovih pojaseva na proizvoljnim visinama 2) njihova primena u zbunjivanu, onesposobljavanju ili cak obaranju neprijateljskih satelita i balistickih projektila i 3) ometanje protivnickih OTH (Over The Horizon) radara.
Sto se tice uticaja na vreme, sam Eastlund, kao prvo, kaze da to HAARP NE MOZE DA URADI SAM, drugo, energija koja bi bila potrebna za to zahtevala bi neprekidni rad HAARPa godinama, sto se nije nikad desilo. Zasto HAARP to ne moze sam? Ideja je da se jonosfera zaseje pogodnim cesticama koje bi apsorbovale Suncevu energiju. HAARP ne daje te "mracne" cestice, nego potrebnu energiju da se uzdigne jonosferska plazma, koja bi njih povukla za sobom. To se, po Eastlundu, moze izvrsiti satelitom koji bi "zasejao" pogodnu oblast iznad HAARPa. Eastlund ne daje objasnjenje kako se to zamracenje, i da se ostvari, moze usmeriti na jadnu Srbiju ili bilo gde konkretno po svetu.
Patent je naravno naucno zasnovan ali ima i mnogo toga sto i danas spada u domen fantastike.

ПРЕВЕНТИВА

pre 9 godina

Великих киша и поплава ће увек бити у Европи. Зато, поред санације и обнове, морамо деловати ПРЕВЕНТИВНО и спречити будуће полаве и клизишта.
НПР: у горњим токовима брдско-планинских река, изградити на стотине мањих акумулационих брана до 10 м (које не производе струју), али које ће омогућути привредни развој целог тог региона:
-наводњавање и већи принос у пољопривреди,
-туризам, риболов,
-повећавање броја становника у брдским региониома,...

Nebojsa iz beograda

pre 9 godina

Ima jedna nauka koja se zove hidrogeologija i hidrodinamika i hidrotehnika izucava se na rudarsko geoloskom fakultetu koji smo hteli da ztvorimo kad nam je ministar bio prostorni planer , oj srbijo opameti se vec jednom.

Anastasja,dipl.ing.hidrograđ.

pre 9 godina

Gospodo, kako samo možete uvek da tražite uzrok svoje nesreće u nekom drugom? Kako niko nije počeo da gleda oko sebe, da vidi šta radimo?. Ispred i iza svakog naselja pored reka postoje deponije smeća koje voda odnosi kada poraste nivo vodenog ogledala (to je stručni naziv porasta vodostaja). Sve fabrike ispuštaju neprečišćenu vodu u reke. Topla voda i voda sa organskim otpadom pospešuje rast akvatičnog bilja (trska, drezga, sočivica i sl.) a na ove ''biljne prepreke'' se taloži sve ono što je reka već pokupila sa obala. Ove biljke i otpad se talože na dnu reka (kao i kanala) i smanjuju proticajni profil (prostor kroz koji voda prolazi). U suvim koritima reka i potoka se grade kuće a da niko nije odobrio tu izgradnju. Takože se gradi i na nedovoljno bezbednoj udaljenosti od rečnih obala. Gde god je nekad bio potok ili rečica u planinskim predelima moguće je da reke daju svoje ''oduške'' kada je količina vode prevelika za trenutno korito. Pored obala ima puno šiblja, granja od posečenog drveća koje okićene kesama i plastičnim flašama takođe završavaju u rekama. Obrenovac se nije mogao sprečiti kao ni nadolaženje vode Save atarom iz Hrvatske, ali ono što se desilo na bujičnim vodotocima mogli smo umanjiti.

broj zrtava

pre 9 godina

Potkrala vam se greska u tekstu. Prema navedenim podacima za ove cetiri godine (2010. do 2013-te) poplave su odnele 428 zivota a ne pedest zrtava. Podaci o steti od poplava su nepotpuni i neodredjeni (vise milijardi ili vise stotina miliona evra) - a to bi bilo izuzetno znacajno zbog boljeg ulaganja u prevenciju od poplava.