Utorak, 06.05.2014.

17:18

Rusija je podržala sve sankcije protiv Jugoslavije

Izvor: Beta

Rusija je podržala sve sankcije protiv Jugoslavije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 9 godina

Veoma vazna cinjenica koju svakako treba uzeti u obzir sto se tice tadasnjeg stava Rusije kao i perioda 90ih je sledece:
- Jeljcin je bio agent i sluga zapada
- Jeljcin je takodje bio pod kontrolom oligarhije
- Jeljcina mnogi u Rusiji smatraju i okrivljuju za zlo sto se desilo u Rusiji 90ih ukljucujuci i raspad SSSR
- Jeljcin je bio prinudjen od strane Putina i njegove organizacije da da ostavku a sve zbog spasa Rusije
- Jeljcin nije osudjen i ubijen jer su Putin i njegovi odradili sve kulturno i bez jos jedne revolucije koja Rusiji pored svih problema nikako nije trebala. Samo zbog toga i zbog mirne predaje vlasti su ga ispostovali kao 1og pred. Rusije
- Sadasnje rukovodstvo Rusije nema nikakve veza sa ljudima iz 90ih
- Rusija u 90 nije bila u stanju da bilo kako pomogne Srbije jer se i sama raspadala.

Najgora stvar od svega je sto su vecina naroda i politicari u Srbiji slijepi i sto se vode sebicnim i malogradjanskim interesima.
Kad god se Srbiji pruzila prilika da donese pogresnu odluku sto se tice spoljne politike i velikih odluka u istoriji, Srbija je to i ucinila.

Najgori dio srpskog drustva su oni koji pored ubijanja, razaranja, okupacije i svakog oblika silovanja Srbije kao drzave koje je ucinjeno od strane zapada vide istog kao prijatelja i saveznika.

Na pocetku 90 je Srbija trebala kao saveznika da izabere zapad.
U ovom trenutku, Srbija treba da izabere Rusiju i njen Evroazijski savez.

goran

pre 9 godina

Radim sa Rusima, moram. Inače, ne daj Bože takvih prijatelja, a vi kako hoćete. Moj deda je uvek pominjao dolazak Rusa (sada će neki da kažu da nisu bili Rusi) 1945. i njihovih zločina, o kojima se ne govori. A pradeda bio u 1. ratu i jednio čega se od Rusa seća jeste kako su pijani bežali sa položaja i ostavljali sve iza sebe. Ali, neka, ako su vam dobri, a izgleda da jesu: vi napred u Rusiju. Nego, nešto ne vidim da se tu okrećete, svi bi na Zapada u Nemačku, SAD, Kanadu, Veliku Britaniju.... kod velikog neprijatelja. Zašto, kada su Rusi najbolji prijatelji?

Ministar

pre 9 godina

Najbolje je izmeriti koliko je efikasna politika biti "dobar" i sa Istokom i sa Zapadom, ako Srbija od takve politike profitira, onda treba zadržati taj kurs, ili ako ne da menjamo pravac koliko je to moguće. Niko nema previše prostora.

Milos

pre 9 godina

Moramo biti iskreni sem San Stefanskog mira nema slucaja da Rusija nije bila na strani Srba ..podrzavla ustanke,ubijani im konzuli na KiM zarad Srba,Prvi svetski rat usli u rat zbog nas ,drugi svetski u krajnjoj instanci oslobodili nam glavni grad i spasli mnostvo Srpskih pogibija tokom oslobadanja Jugoslavije..Kako smo mi njima vratili Milosevic je cak podrzao puciste protiv Jelcina.Bivsa Jugoslavija nema se tu sta reci verovatno je bila jezicak na vagi kroz nesvrstane da oni izgube hladni rat i vrate se 300 godina u teritorjalnom smislu sto nije mali poraz .. i sad dolazimo do sankcija i 99...Lukasnko je lepo opisao i kad su hteli pomoci mi smo gonili svoju pricu i tako prosli..Sve u svemu kamo srece da su nasi odnosi sa ostalim silama kao sa Rusijom nebi bilo par milona mrtvih u 20 veku kao i svih progona krajem 20 veka

Mirjana

pre 9 godina

AMERIKA VISE NIJE SILA !!!!! Propadaju polako ali sigurno I to da vam je jasno. Prema tome ne treba Srbija da trazi pomoc nego pamet u glavu I da se radi vise. Samo dobrom organizacijom I diplomatski mozemo sa svima. I to je to.

Dragan Pavlovic

pre 9 godina

Pocetkom devedesetih,dok je Boris Jeljcin bio na vlasti Rusija je bila ekonomski veoma slaba i u restruktuiranju.Ekonomskim jacanjem Rusije i dolaskom Putina na vlast Rusija je smelo branila svoje interese a i interese Srbije.Ne zaboravimo njihov cvrst stav da se Kosovo ne prizna i ta se rec cuje u svetu zato sto postoje zemlje koje cene misljenje Rusije.Sa Rusijom imamo i ugovore da pod najpovoljnijim uslovima izvozimo nasu robu na njihovo trziste.Oni zele da nam pomognu a mi tu priliku treba da iskoristimo.Bilo bi nerazumno uvoditi sankcije Rusiji.Dovoljan je argument da nas je NATO bombardovao a Rusija nije.

wes

pre 9 godina

To bese Rusija koju je na ivicu propasti doveo Gorbacov, a u ruke tajkunima i mafiji predao Jeljcin, obojica zapadni miljenici?
---------

Pa najveći je tajkun upravo Putin, ima para ko pljeve, stanove, dvorce, jahte veličine fudbalskog stadiona, a sve to od plate od nekoliko hiljada dolara?

br

pre 9 godina

Borisa Jeljcina je KGB doveo za predsednika jer im je tad tako odgovaralo. Trebala im je takva ličnost jer je Rusija bila dno i trebala im je pomoć da se izvuku. Ko može uopšte da veruje da je pijani Jeljcin vladao bilo čim, on je bio samo neko ko će da izigrava klovna da bi dobili pomoć od razvijenog dela sveta. Kada se Rusija izdigla doveli su Putina na vlast. Prema tome Rusija gleda samo svoje interese. Za nas bi bilo bolje da se samoorganizujemo i da ne čekamo više da nam neko drugi udeljuje, nego da sami učinimo nešto za sebe.

Rade Ilic

pre 9 godina

Razlika izmedju proruske i proamericke politike Srbije je ogromna. Zasto onda gospodine Dacicu ne postujete teritorijalni integritet Srbije na Kosovu? Jeste da su Rusi devedesetih podlegli pritiscima, pa su glasali za uvodjenje sankcija u UN, jer su se rukovodili americkim interesima, ali sa Putinom od kraja 1999. Rusija vodi pre svega nacionalnu drzavnu politiku. E tako nesto, postovani prijatelji, nedostaje Srbiji. Voditi proamericku politiku u Srbiji, isto je sto i voditi antisrpsku politiku. Pogledajte Djukanovica i bice vam sve jasno. A vodeci prorusku politiku, mi mozemo mnogo bolje ostvarivati nase nacionalne interese koje pod americkim jarmom ne mozemo ni sanjati.

alo

pre 9 godina

kako postujes teritorijalni integritet svake zemlje a ne osudjujes kad tvoji prijatelji na silu sa vojskom udju i uzme uteritoriju druge zemlje, stvarno ste nemoguci, izneo si sa slobom miljarde iz srbije i jos nas pravis budalama

Stevan

pre 9 godina

Ne znam sta nije jasno u ovoj Dacicevoj izjavi. Ovaj svet nije crno beli, nista se ne dogadja samo slucajno niti iskljucivo namerno. Posebno u ovom slucaju, izjava je diplomatska I pravilna. Ko ne razume nek se ne mesa.

KORNJACA

pre 9 godina

Rusija devedesetih nema NIKAKVE slicnosti sa Rusijom sada!Kao ni Srbija devedesetih sa Srbijim sada!Tko da nemam pojma o cemi pise ovaj tekst,ali znam za koga pise autor istog.

mi6

pre 9 godina

"greska je uradjena jos 1941 . umjesto da smo tada sa SAD-om sve dogovarali mi sa komunjarama,opametimo se ...ostavimo se Rusa i EU ..prava pomoc stize samo od USA, svakako ako si njihov saveznik"
(x file, 13. maj 2014 10:07)
Kako ti je n promisljen komentar, nazalost puno ljudi razmisljaju na taj nacin. Nista se mi nismo dogovarali 41. nas niko nista nije ni pitao.Zbog brzog napredovanja crvene armije saveznici su odlucili da okrenu ledja kralju sa cijom su vojskom do tada suradjivali i okrenu se patizanima. A dogovorom Cercil Staljin na Jalti, Srbija je prepustena pod rusku zonu odgvornosti.Tako da ostavi nas dobrih saveznika zapada i SAD, oni gledaju samo svoj interes, a ti knjigu u ruke i uci istoriju.

Žika

pre 9 godina

Ruska spoljna politika nikada nije i neće zavisiti od toga ko je tamo predsednik a ko premijer, ista je stvar sa Amerikom, a obe sile mnogo češće imaju zajednički interes nego suprotan i obe rade na štetu Evrope.

nebo..

pre 9 godina

Jeste ali isto tako niko ne kaze da to nije bilo za vreme predsednika Putina,vec Jeljcina..Svi znamo da je razlika izmedju njih kao nebo i zemlja!

Zeljko

pre 9 godina

Verovatno je tačno sve što je navedeno. Ukoliko neki Rus (pogotovo van Moskve) shvati da ste Srbin, počeće da Vam se izvinjava zbog Jeljcinovih postupaka.

BonBon

pre 9 godina

Kako, pa zar u BiH nije bio građanski rat? Odakle sankcije Srbiji i CG zbog građanskog rata u drugoj državi? A otkuda dvesta hiljada dezertera iz Vojvodine koji nisu hteli da pucaju po Bosni? Zna li Mile Dodik za ovo?

x file

pre 9 godina

greska je uradjena jos 1941 . umjesto da smo tada sa SAD-om sve dogovarali mi sa komunjarama i pokvarenim englezima koji su i namjestili demonstracije 27 marta pa onda izvrsen genocid nad Srbima u tzv. ndh...opametimo se ...ostavimo se Rusa i EU ..prava pomoc stize samo od USA, svakako ako si njihov saveznik

bane

pre 9 godina

Zato sto Dacic dobro zna da je Rusija davala oruzije Srbiji svo vreme kao I lekove kao I naftu.Isto vazi I za Grcku ali je Grcka za razliku od Rusije sve naplacivala 3 puta vise.Isto kao sto EU I Amerika kao nisu naoruzavali Bosnu Hrvatsku I Kosovo po UN rezolucijama a ustvari su ih svo vreme naoruzavali

Zoran Hajdic

pre 9 godina

(Miki, 7. maj 2014 20:51)

Tako je,sve se slazem sa tobom.
Samo,ne treba se baviti iskljucivo posledicama,bitniji su razlozi,zar ne?
Svako ZASTO ima svoje ZATO!

Srbi sem Milosa i Mihaila Obrenovica,nikada nisu imali sposobne vladare-drzavnike(tu ne ubrajam Tita),vec samo sposobne komandante tj. vojsku(Petar I Karadjordjevic,Stepa,Misic,Bojovic...)

Nama je uvek falila mudrost vladara,njihova sposobnost i "namazanost".Na kraju,uvek smo sedeli na dve stolice,nikada nismo imali iskrenog prijatelja medju mocnim drzavama,zato smo i placali skupe cene kroz istoriju.
Neutralnost i ponos ne idu zajedno,pogotovo ako si mali kao sto mi jesmo!Kad tad ces ili od jednih ili od drugih dobiti po tamburi!
Posto smo jel,ponosan narod,onda moramo nekome i da se priklonimo.
Najbolju definiciju politike dao je lord Akton,
"politika je vestina moguceg".
Politika je moralna kurva,lezes u krevet sa onim ko bolje plati!
Sto rece Djindjic,ko hoce da moralise neka ide u crkvu!

Dakle,Srbija ka EU i SAD,do nekog boljeg transfera.U buducnosti,Rusija,Kina,zasto da ne!

ja

pre 9 godina

Svi ovi komentari ispod samo pokazuju koliko smo mi u biti podeljenog mišljenja kako u vezi naše politike tako i u vezi politike prema nama.Istok-zapad gde smo mi? Mi ne biramo sami mesto na sredini žileta gde je s jedne strane zapad koji nas tobož za naše dobro osvešćuje bombama i istok koji nam za naše dobro prodaje isključivo svoj interes.Ipak smo mi osuđeni sami na sebe al malo je danas takovih političara u nas koji tu dilemu mogu kao Tito da iskoriste u našu korist.Inače Titova Jugoslavija nije ništa drugo do Evropska unija u malome koja isto očekuje kao i šta se očekivalo u Jugoslaviji poštivanje jednog stava i jednog mišljenja svih činilaca.Možda smo bili previše ulevo ali u istoj zemlji su moj djed i moj otac bili privatnici kao i ja sada.Proizvodili smo sve od igle do lokomotive i niko nije smeo da iskoči sa svojim nacionalnim stavom isto kao sada u ujedinjenoj Evropi.Elem ugledajte se na Staroga vi novokomponovani političari i izgradite zemlju ponovo na tasu odnosa istoka i zapada prihvatajući samo ono dobro za svoju zemlju i svoj narod šta neće da ukalja obraz samoživosti,samosvojnosti u meri u kojoj ravnoteža situacije dopušta.Nismo mi ni ruski ni evropski ni američki mi smo SVOJI a vi političari se potrudite da se BAR MALO tako osećamo...

anon

pre 9 godina

Ta Jeljcinova "Rusija" koja je uvela sankcije Jugoslaviji je bila marioneta zapada (ili bolje reći iste šačice ljudi koji kontrolišu zapad). Ova Rusija o kojoj Dačić priča je prava Rusija.

Netko

pre 9 godina

Protiv Jugoslavije? Koje Jugoslavije (SHS/FLRJ/SFRJ ..?)
Nisam siguran ali meni se cini da je ime Jugoslavija u pocetku znacilo kraljevinu SHS
a posto jedan deo dakle HS vise nije bio u toj drzavi moze da bude samo sankcije protiv Srbije
A ako pricamo o SFRJ prica vise manje ista dobro ovde je jos drugo oko u glavi dakle CG
Dakle da se ne lazemo Rusija je bila za sankcije protiv SCG a ne Jugoslavije

yeh

pre 9 godina

@Srdjan: Tacno da je tadasnja podrska pucistima verovatno jedan od razloga, ali treba i reci da Srbija i Rusija tada nisu ni imali neke posebne odnose, jer prethodno nisu ni postojale kao nezavisne zemlje. Srbija se tada tek pojavila kao posebna zemlja (mada se zvanicno jos zvala Jugoslavija), vecina u Rusiji u to vreme, posle prekida od 70 godina, nije ni mogla da ima neki poseban odnos prema Srbiji.
SM jednostavno nije imao od koga drugog da trazi pomoc, pa je na kraju morao da trazi pomoc od Rusije. Prosto receno, uopste im nije bilo jasno koja je to sad zemlja koja ih vuce za rukav, ali su kasnije, pored svih svojih tadasnjih problema, ipak prihvatili da zastupaju interese Srbije odn. SRJ u UN i drugim forumima.
Odredjenim interesnim grupama je vrlo bitno da nas ubede da su mnogo bolji oni koji su predlagali i uvodili sankcije od onih koji su ih tada podrzali, da su bolji oni koji su nas bombardovali od onih koji to nisu sprecili, a i oni koji su nam oteli deo zemlje su takodje bolji od onih koji to nisu sprecili. Logika naglavacke, ali to deluje na dobar deo naroda.

Jovan

pre 9 godina

Nemačka, Italija i Bosna su Srbiji i obimom veći a i značajniji spoljnotrgovinski partneri od Ruske federacije.
Izgradnja Južnog toka praktično je zaustvljena, bez izgleda da će u skorijoj budućnosti biti nastavljena. Džabe su Koštunije, Velja, Labus, Škundrić, Tadić i ostali učesnici te šarade, poklonili NIS rusima-ništa od „velikih projekata“.
Takođe, Rusija je je još na Berlinskom kongresu svim silama pokušala „progurati“ sramni projekat Velike Bugarske-na uštrb Srbije, a u sred Prvog Velikog rata povukla se pod izgovorom rešavanja „unutrašnjeg pitanja“ i ostavila na cedilu ceo civilizovan svet u borbi protiv Austro-ugarske ratne zveri.
Rusija Srbiji nije prijatelj, niti je Zapadna Evropa Srbiji neprijatelj.
Priče i bajanja kako je Jeljcin jedini krivac za dugogodišnji sramotan stav Rusije prema „pravoslavnoj braći“ Srbima, može da pije vodu samo kod umova koji ne pamte dalje od 6 meseci.
U nedavno sprovedenoj anketi među ruskim narodom sa pitanjem „Koja vam je nacija najomiljenija, a koja najomraženija?“, Srba nema ni na jednoj listi u prvih 10 (DESET!). Dakle, ne samo da vlast u Rusiji ne haje za neku tamo Srbiju i Srbe, već ni običan narod niti razmišlja niti saoseća sa patnjama ovdašnjeg plebsa.
Toliko o njima i „bratstvu među narodima“.
Srbija već decenijama NEMA prijatelja na međunarodnoj sceni i sve dok narod ovdašnji to ne shvati-biće stradanja.

Egelius

pre 9 godina

tiranin Staljin, prodani Gorbacov, pijani Jelcinj, tajkun svestkih razmera Putin...koja je razlika??? To je ruska politika uvek bila kao i politika svih imperija a ne pojedinca. nema razlike izmedju SAD i Rusije u tome interesi su ta zlatna zica koja odredjuje postupke i prema rodjenom bratu manje u SAD jer imaju bar prividnu demokratiju gde unutrasnje snage i pritisci mogu na nesto da uticu a u Rusiji????

Srdjan

pre 9 godina

Kljucna stvar. Zasto je Jeljcinova Rusija podrzala sankcije? Malo se ko seca da je Sloba podrzao puciste (bivse komuniste) 1991 protiv Jelcina. Tadasnji RTS je to prenosio kao obnavljanje SSSR-a i najurivanje pijanog Jelcina.
Ovaj mu to nikad nije oprostio. Onda smo lepo dobili sankcije. A Sloba je poceo da veruje u saradnju sa Amerima. Rezulti su poznati.

marko

pre 9 godina

Interesantan tekst... Ali se mora uci u dublju analizu... Ko je bio na celu Rusije u tom periodu? Kako se zivelo tada u Rusiji? Snaga Rusije tada? I jos mnogo toga!
- I tako, neko ce procitati samo ono sto zeli da procita! Ali sus. Rusija nas nije bombardovala, bacala nam bombone sa neba... Dok su nam prijatelji sa Zapada, uz uvedene sankice tada, kao poklon isporucili i nokoliko tona bombona sa neba kasnije 99'! A onaj ko moze da predje preko te 99' svaka mu cast... Ja ne mogu... I ne vidim kako neko moze da me ubedi da su Rusi losiji po nas, od "prijatelja" sa Zapada!?

Flex-E-Fun

pre 9 godina

Има овде и нас који нисмо глупи...Само кажем. Русија из 90-их је Русија пијаног и неспособног Бориса Јељцина,комунисте,човека чија је "власт" чинила све да економски ослабљена Русија одговара непријатељима слободног света.На крају крајева,кад су интереси у питању,свако гледа свој,а грандиозне политичке изјаве о пријатељствима су најобичније тривијалности.

Natasa

pre 9 godina

Uvek su gledali samo svoj interes i u odnosu na to donosili odluke kad je u pitanju Srbija. Jedina dodirna tačka nam je pravoslavlje, što ove KGB-ovce ne dotiče previše, sve ostalo su pare i pitanje širenja ruskog uticaja na Balkanu preko Srbije, drugim rečima, mi smo im, ovako slabi, odlična moneta sa potkusurivanje sa zapadom, bilo da je u pitanju pijani Jeljcin ili sportista Putin.

Miki

pre 9 godina

Složio bih se sa Ilijom o pokušaju spinovanja ovim tekstom. Rusija je, na žalost po nas, imala najgoreg predsednika (Boris J.)koji je kao pijani medved igrao kazačok po zapadnim prestonicama. Šta reći o "sreći" kojoj hrlimo na zapadu? Francuska "lađa" koju opevasmo u Velikom ratu ne bi krenula po Srbe na albansku obalu da ih Rusi nisu na to naterali. "Milosrdni anđeli" zapadnih zemalja su nas gurnuli u rat protiv Hitlera a 1945.g. krvoločnije bombardovali nego Firer na početku rata. Anđeli su bombardovali Srbe u Srpskoj Krajini, Bosni, na Kosovu i Metoniji i na kraju Srbiji... Nema to veze sa Miloševićem i bilo bi isto sa bilo kojim patriotom na čelu države. Danas mogu postojati dve ALBANSKE države ali Srbe treba izdeliti na što manje teritorije. Samo slep i glup to ne može videti...

zoran

pre 9 godina

@ (Mladen Mladenovic, 6. maj 2014 19:20)

Pokušavate da opravdate nešto što se ne može opravdati. Da, Rusija jeste bila u teškom položaju ali isto tako je u to vreme ORUŽJEM branila svoj intreres u Gruziji iako je Ruski narod umirao od gladi. I tafa su Rusi imali nuklearno oružje ali, tada im nije bio interes da se založe nas jer su, kao i UVEK U ISTORIJI stavljali vlastiti interes na prvo meso.
Sve dok punoglavci to ovde ne uvide, oni (Rusi) će nas koristiti kao monetu za potkusurivanje.

I još nešto, Mladene Mladenoviu, Kineska poslevica kaže da neprijatelj nikada ne može da bude licemeran, to može samo prijatelj...

Ovo je ukratko! Raspredati priču od Aleksandra Nevskog do danas i tražiti kada, ko, gde, koliko, zašto... je čisto gubljenje vremena.

this is the end

pre 9 godina

Nije važno ko je bio na vlasti u Rusiji devedesetih, bitno je da su oni brojali pare dok su nas bombardovali. Zato ih ne mirišem kao ni Nato i druge, dalje prste od Srbije, Rusi, Nato i svi drugi belosvetski moćnici.Bombe smo dobili jer je Slobo vodio antiameričku politiku, a da ne govorim o nacuionalističkoj, e kad smo pukli onda su svi drugi krivi a mi jadnici nastradali...voditi državnu politiku je velika stvar, a onaj koji nas je zakopao ovde gde jesmo bio je obični šarlatan.

glupak

pre 9 godina

Samo da vas pitam tako sve pametne a ko je tada bio na celu Rusije? Hvala.
(maximus, 7. maj 2014 03:00)

Kako vi, ruska peta kolona u Srbiji, volite da kažete "pijani Jeljcin", drago mi je da pametni misle da bi bilo drukčije da nije bio on.
Držaćete vi Putinove slike u podrumu, ispod uglja, u to ne sumnjam.

ilija

pre 9 godina

Kakav spin, pa još komentari takozvanih spavača a sve upereno protivu Rusije. Ja razumen neke ljude, njima nije ništa jasno, obični su to ljudi, dobri, onako po sredini ni tamo ni ovamo i tu uskaču spin maistori da ih obrate na pravu stranu i otuda i ovaj tekst sa svim komentarima. Sto godina propagande i nećete uspeti da nas rastavite i uperite protivu Rusije. Zapadnu demokratiju sam iskusio u vidu "milosrdnog anđela" kada su nas brutalno ubijali i ponižavali, ne, to ja ne zaboravljam.

Moja Malenkost

pre 9 godina

Hvala B92, odličan tekst da podseti one Srbe koji imaju pileće pamćenje i poduči nove generacije. Treba se plašiti otvorenih neprijatelja ali još više lažnih prijatelja.

Radnik Udarnik

pre 9 godina

Ako Amerikanci ne mogu da napadnu Rusiju, nas mogu da zbrišu sa lica zemlje i to bi verujem uradili sa najvećim zadovoljstvom, samo ako im damo povoda. Prva runda je bila 1999. Druga runda bi bila mnogo, mnogo gora po nas. Da li nam to zaista treba?

patriota

pre 9 godina

srbi su srbi a rusi prica za sebe,ko ih sisa neka se snadju kao sto smo se mi snalazili uvek bez njih a veoma cesto i protiv njih.

bitno je sta je za nas srbe dobro!

Profesionalni sisac vesala

pre 9 godina

A za ove sto pricaju da trebamo da gledamo samo svoj interes, neka mi objasne, nezavisno od toga sta je bilo pre, u cemu se sastoji nas interes od izolovanja Rusije? Zato sto ce benzin i gas, a odatle i sve ostalo poskupeti? Ili zato sto ce propasti sve ruske firme koje rade u Srbiji i stotine hiljada ljudi ostati bez posla? Ili zato sto cemo procvetati jer sto se nece izgraditi juzni tok? Kome nije jasno da ce od toga i evropska ekonomija stradati, a prvo posle toga sto ce da zakinuti je pomoc drzavama - prosjacima poput nase, da bi ustedeli. A i izgubicemo jedinog prijatelja koji se nesto pita u svetskim okvirima.

Da ne mislite mozda da ce nas zbog toga zapad zavoleti? Samo cemo stati u istu ravan sa africkim drzavama koje jedna drugu bodu nozevima u ledja cim im gazda baci kosku.

Je su nas zavoleli kad smo skinuli Milosevica, posipali se pepelom i priznavali kako smo budale i kriminalna nacija, kad smo pola drzave prebacili u Hag, prodali im za sitne pare sve zivo, unistili sopstvene banke da bi mogle njihove da udju da nas pljackaju. Ne, samo cekaju da uvedemo sankcije Rusiji, i odmah ce nas prihvatiti kao rodjenu bracu.

Inace i Rusija je uvela sankcije Americi, sto se ne pridruzimo tim sankcijama? Ili uvedemo sankcije Ukrajini, u krajnju ruku, kod njih je rat. Uvek se postavlja tako stvar, kao da ako ne uvedemo rusima sankcije, mi smo na njihovoj strani. A sustina se moze srociti u jednoj recenici: Moramo uraditi kako gazda kaze, inace ima da prste samari.

Srbenda

pre 9 godina

@Da se ogradim odmah na pocetku! Ne pripadam ni jednoj, ni istocnoj a ni zapadnoj frakciji, niti zelim da se bavim njihovim geopolitickim interesima. Zeleo bih samo, ako je to nekako moguce,da ukazem da malo objektivno sagledate blisku a i onu malo dalju proslost i videcete da nam je tzv. bratski narod uvek okretao ledja u najtezim trenucima. U kapitalizmu nema mesta za bratsvo. Pozdrav
(Dragan019, 6. maj 2014 22:24)

Najgore je sto ovaj neupuceni narod ne shvata da Rusija nije komunisticka, vec mafijaska drzava. U svetu oni su kapitalisti sa svojim firmama i tu igru igraju. Kod kuce imaju ostatak svog stanovnistva koji su robovi domacim tajkunima. Svi diktatorski rezimi su najveci mucitelji svog naroda prvo.
Prema tome, predlazem velikim silama da nista ne rade po pitanju Rusije, jedino da ogranice saradnju ekonomsku sa njima, a onda ono sto ce biti u Moskvi, nece moci da lupetaju kako je zapad organizovao. Njegov narod ce ga juriti po rupcagama a nigde nece moci da se skloni iz Moskve. Niko nece smeti da ga primi!!! Postace plen svog naroda. Samo polako.

fx

pre 9 godina

..Rusija od uvek vodi licemernu politiku,...dobro je sto se nikada nije protivila sankcijama jer su sankcije imale svoju svrhu, a voleo bih i da objasne zasto uporno ne izrucuju Srbiji Gdju Markovic i njenog sina Marka?..dobro je i sto sada znamo sta od Rusije (ne)mozemo da ocekujemo,..a sto se tice Srbije, trebalo bi da se okrene svom putu ka EU i NATO sto pre..

Sto bi rek'o Lavrov

pre 9 godina

Hocete da je i odnos Rusije prema Srbiji malo "braon" obojen, sem ako su interesi Rusije u pitanju?
Ma ne, Rusija nas voli....!!!

mr.real

pre 9 godina

Ma ajte bre, šta cepidlačite oko malo sankcija....na kraju, ministru spoljnom će ionako bezrezervno verovati njegovi glasači (ako niko drugi).
Nego, jeste li primetili da ministar Dačić M(i)ljacka dok priča?

Dragan019

pre 9 godina

Da se ogradim odmah na pocetku! Ne pripadam ni jednoj, ni istocnoj a ni zapadnoj frakciji, niti zelim da se bavim njihovim geopolitickim interesima. Zeleo bih samo, ako je to nekako moguce,da ukazem da malo objektivno sagledate blisku a i onu malo dalju proslost i videcete da nam je tzv. bratski narod uvek okretao ledja u najtezim trenucima. U kapitalizmu nema mesta za bratsvo. Pozdrav

muska veverica

pre 9 godina

Jako bi nam pomoglo da su nas javno podrzavali, ali inace direktno smo preko Rumunije i Bugarske izvozili jedino u ZND kako se tada zvala Rusija!!! Uzgred oni nisu sipali osiromaseni uranijum '99 po nasim glavama, i ne podrzavaju neprijatelje Srbije ni dan danas!!!! A kada smo mi podzali Rusiju????

Шумадија

pre 9 godina

Чему овакав текст? Бета и слични безобразно и на глуп начин потцењују памћење и интелигенцију српског народа. Узалуд се трудите, нећемо да подржимо фашисте и будемо против бартског руског народа. Амин!

ivan

pre 9 godina

Dobro,

Hajde, pravicemo se blesavi i verovati u prijateljstvo sa Rusijom...
Cinjenica je da od Rusa nikad nismo imali vece neprijatelje -

Podmetli su nam barjake uz uniforme koje su stigle kao pomoc za rat sa Turskom, a sercom se mudri Knez setio da ih obrne naopako - inace bi odmah postali njihova kolonija.

Celi 19-ti vek smo ratovali protiv njhove najblize brace Bugara, koje su oni naoruzavali i podrzavali. Insistirali su da pola Sumadije bude Bugarska...

Odose Obrenovici u krvi, a mi dobismo Pasica (koji je inace jedno vreme radio za Bugarsku vladu)...

E, to nije bilo dosta, onda su poceli da izvoze Boljsevizam.

Kada je Beograd bio bombardovan 6. aprila 1941. - oni su bili u savezu sa Hitlerom.

Posle su nam namestili Tita, a kad im se Tito otrgao uveli sankcije.

1968. su zapretili Titu da ce ga izbaciti iz Internacionale ako nastavi reforme u zemlji - pa se sa reformama stalo.

1991. su Milosevicevi generali isli u Moskvu na razgovor kako bi izvrsili puc i izazvali gradjanski rat u zemlji, sto se i desilo.

Kad je Milosevic pao - onda su trazili nacin da ga odrze na vlasti i dali azil njegovim kriminalcima.

Posle toga su nam izvezli svoje tajkune i oteli pola privrede...

A, sada se mesaju u se sto se desava u zemlji, cak imaju i svoje partije koje se otvoreno zalazu za veleizdaju...

I hajde, da se pravimo budale i da pricamo o 'braci'... Ko takvu 'bracu' ima, ne trebaju mu krvnici!

AtamanCG

pre 9 godina

I neka je, Jeljcin je morao da igra po notama Zapada,...
A, sve to ću im oprostiti zbog onog momka koji je, za vrijeme bombardovanja 1999., iz džipa pokušao da rokne raketu iz RRB-a u, čini mi se, SAD ambasadu u Moskvi ! J... ga, nije uspio, ali važno je učestvovati :-))))

Vizantija

pre 9 godina

Da Rusija tana nije bila dovoljno jaka to stoji. Dovoljno su i oni tada imali problema, pre svega od muslimanskih gerilaca u Ceceniji 94 , a kasnije i 98 kada su konacno uspeli da postave kontrolu nad ovom teritorijom!!!

Zoran

pre 9 godina

Potpuno ste u pravu.Mada ova Rusija i ona nisu iste.Medjutim treba da znamo da USA i RUSIJA nikad nece ratovali izmedju erbe ali preko posrednika da.I to iz vise razloga.Zaustavljanje ekonomskog rasta,proba novog oruzja,Stavljanje pod kontrolu resursa zemlje kojom ovladaju,plasman svoje robe-za civili ili za opste mamene kao i utrosak zastarelog naoruzanja ili druge vojne opreme.
Zato se i vode ratovi.Zalosno je sto je UN postala Americka (zapadna) ispostava.Treba da bude nezavisna u odlucivanju ali vidimo da je USA i Zapadni utixaj na nju veliki.

vanja

pre 9 godina

Rusi nikada nisu bili nasi neprijatelji, vec osvedoceni prijatelji.Dovoljno je sto su, kad su nas SAD i EU bombardovale bez odobrenja SB jer je slaba Rusija pod Jeljcinom ulozila veto.Treba razumeti da se i njihova drzava raspala i da su bili u haosu, i njima je trebala pomoc.Ali mrznja prema Srbiji i srpskom narodu, koju su pokazivale zapadne sile treba da nam ostane u vecitom secanju.Oni nisu nasi prijatelji, a pare koje su toboz dali dali su uz visoku kamata.Uostalom koliko za vas vrede zivoti srpske dece, zena vojnika i ostalih koje su pobili prilikom bombardovanja.Nema tog krvavaog novca kojim mogu da se iskupe... toliko od srpske majke

Петар Миловановић

pre 9 godina

Rusija je podržala sve sankcije protiv Jugoslavije!
Ма сигурно бре, па када су евроамериканци увидели да ће Русија ставити вето на њихову одлуку о бомбардовању СРЈ, сетили су се Главе 7 и без одлуке Савета безбедности, мучки, без објаве рата и по мраку започели бомбардовање српских градова и села! Ови мапетовци што су против Руса нека наруче још једно бомбардовање од евроамериканаца, али само њихових кућа, станова и имања, па нека уживају у демократији и евроамеричкој неограниченој љубави! Изгледа да је мазохизам веома рспрострањена и неизлечива болест! Нека се сете колико пута смо у нашој историји од 1945. године били против Руса и Русије, 1948. и 1968. а такође и за време Милошевића, када је био против Јељцина, и Тадића који је на све начине избегавао чвршће повезивање са Русијом до бивше министарке за енергетику Зоране Михајловић која је на све могуће начине минирала потписивање уговора о изградњи гасовода „Јужни ток“! Чак се и председник Николић у Москви правдао пред Путином да има несугласица у влади, на шта му је он рекао да одлучи ко је газда у кући он или Зорана! Путин је тада био бесан, јер је Зорана у Москву донела на потписивање уговор сасвим супротан оном раније договореном! Па и у породици родитељ изгрди или казни децу или жену због непоштења и непажње, а камо ли државе. И не заборавимо, то је била Јељцинова пропала Русија којој је запад квартално давао по 200-500 милиона долара да преживи, па је руски дуг ММФ-у тада износио 100 милијарди долара!

živojin inić

pre 9 godina

Preduhitrio sam na fejsu "zadatu" temu. Ivica Dačić je najveća zabluda svih naših zabluda. Najveća je da će okrenuti leđa Rusima i odvesti nas među civilizovane narode. Da nas Rusi nikada nisu izneverili možda je u pravu. Mislim na užu Srbiju i Srbijance. Ni one 1948. kada su nas (Jugoslovene) pokušali i ekonomski i vojno satri. Nisu oni Rusima boli oči nego Jugoslavija i Tito. Ko zna, nije li tada dogovarano ono što će početkom devedesetih zadesiti najnapredniju socijlističku državu. Dačić očigledno, ili ima višđak informacija nedostupnih pobičnom svetu, ili ga pod hitno valja smenjivati i sa ovog položaja.

dnK

pre 9 godina

jedina greska Rusa prema nama,a koliko dobra su nam cinili i čine u usporedbi kako mi njima vraćamo. Sad je najbolje da radi ovoga svi zavolimo zapad, NATO koji je servirao ovu priču bas da bi okrenuli leđa braci. Oni(zapad) su nam najviše "dobrog" ucinili, milosrdni anđeli!

si

pre 9 godina

Mogla je tadasnja Rusija pod Jeljcinom da glasa protiv sankcija, ali tada bi zemlje EU i zapad uveli svoje sankcije kao sto imaju obicaj. Te i takve sankcije niko ne bi mogao da nadgleda i kontrolise, a sve zemlje oko Srbije bi se utrkivale ko ce vise da se dodvori pomenutim zemljama. Ta vrsta sankcija bi bila znacajno gora varijanta po Srbiju od onih koje smo preziveli.

Kiza

pre 9 godina

Ajmo onda ovako:Turci 500 god. ropstva, Austrougarska,Nemačka 3 puta napadala Srbiju,Bugarska takodje,Madjarska(racija),američko bombardovanje Beograda( 2. sv. rat) ima toga još ko da se svega seti.Rusija pijanog Jeljcina podržala sankcije, e to je najveće zlo koje nam se dogodilo.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Rusija jeste glasala za sankcije ali, namerno se zaobilazi nezaobilazna cinjenica da je tada Rusija bila u gorem polozaju od Srbije. Rusiju je vodio covek koji nije mogao ni da stoji na sopstvenim nogama. Covek, koga su u svojim kandzama drzali ruski oligarski, koji su, poput nasih petooktobarskih revolucionara imali cilj da ekonomski uniste Rusiju i svedu je na drzavu haosa u koju bi, kasnije, da bi je "spasle", usle snage "zapadne demokratije". Bez obzira na to oni su nam bili prijateljski nastrojeni, posebno ruski narod, osecali su tesku nepravdu i zlocine koji se cine prema Srbima.Nisu ucestvovali u bombardovanju Srbije a, sto je jos vaznije, nisu uzivali u patnjama srpskog naroda. SAD, NATO i EU su, posle ovog zlocina, koji jos ne priznaju i za koji se jos ne kaju, zauvek umrli. Mozemo da postanemo clanica EU, NATO ili da budemo sledeca americka drzava ali, nase pamcenje na zlo koje su nam pocinili zauvek ce ih svrstavati na pravo mesto. Mesto ZLOCINACA. A oni nama, casnim Srbima nikada ne mogu biti prijatelji. Cak i ako nas hrane. Ako se budemo prodruzili bilo kakvim sankcijama, protiv Rusije ili bilo koje druge drzave, bice znak da je Srbija definitivno umrla. Da je izgubila svoj lik, svoju dusu i odanost slobodi a to jre mnogo gore od materijalnog siromastva.

Adam

pre 9 godina

Uglavnom, ispade da ministar inostranih poslova baš i nije kompetentan i ne zna uvek o šta priča! Sjajan početak jedne brlijante karijere. Sreća da Srbija upravo gubi spoljnopolitičku nezavisnost pa ovaj ne može da naškodi previše!

prolaznik

pre 9 godina

@miki
Ako ta nekdasnja Rusija i ova danasnja nemaju veze jedna sa drugom ond znaci da i "desni sektor" nema veze sa sa onim pre.A ne da svi Ukrajince zovu "desni sektor" cak i vojsku njihovu.

andreas kisser

pre 9 godina

Na papiru, a Dunavom brodovi plove... a rumunska carina propusna k'o ćelijska membrana.
Inače, zlonameran tekst.
(ja sjećam se, 6. maj 2014 17:24)

zbog cega zlonameran? tekst je pun cinjenica o ruskoj spoljnoj politici tokom 90ih. a dal je granica bila suplja ili ne, to je potpuno nebitno (koliko se ja razumem u geografiju, mi se nikada nismo ni granicili sa rusijom, tako da mi aluzija bas nije najjasnija). budi srecan sto se nije krenulo od ruske politike prema karadjordju, preko san-stefanske bugarske, ruske spoljne politike u trenutku izbijanja aneksione krize i njene uloge u njoj... da ne pominjemo i situaciju u poslednjih 15ak godina, tj. velicinu ruske pomoci i donacija u odnosu na EU, norvezane, japance, SAD... e sad, sto bi ti zeleo da su cinjenice drugacije, znas voleo bih i ja da sam ozenio moniku beluci. al' jbg nisam!

blah

pre 9 godina

Ne samo da su podrzali sankcije, nego se jos i 1999. nisu mesali da bi dobili kredite. Da se razumemo, ja im ne zameram ni zbog cega jer su radili ono sto im je tada bilo u interesu, a to je ono sto nasi Rusofili ne mogu da razumeju - da u medjunarodnim odnosima ne postoje bratstvo i prijateljstvo vec samo zajednicki interes. Kao sto su nas Rusi prodali kad im je to bilo u interesu, tako i mi treba da gledamo iskljucivo sopstvene interese a nama okretanje ka Rusiji trenutno nije u interesu jer oni ovde dolaze samo kada im nesto poklanjamo (NIS, Juzni tok, itd). A nasi politicari znaju koliko se narod lozi na "bratsku" Rusiju pa im svesno poklanjaju nase resurse samo da bi glasaci bili srecni.

oklahoma kid

pre 9 godina

Naravo da je Rusija glasala ZA sve sankcije.

Čak je i ruski ministar spoljnih poslova pretio Miloševiću da će Srbija biti ravna kao sto koji se nalazio ispred njih, ako ne povuče vojsku sa Kosova.

A onda i bi bombardovanje. Za vreme bombardovanja Rusi su brali ljubičice u šumi. Ok, ne mogu da ih krivim, cao svet se tada držao po strani, jer smo celom svetu dojadili.

Dragan

pre 9 godina

a sankcije su predlagale, vodile i sprovodile zapadne zemlje. One su nas i bombardovale, pobile silne ljude i sad mi treba da se ljutimo na Ruse sto nas nisu zastitili, a zapad da volimo zato stooooo… Hmmmmm... Tako barem razumem ovaj tekst i ne vidim ni ko ga je potpisao ni ko je to izjavio itd itd. Ima nas jos koji pamtimo ta luda vremena… Elem, Srbija sve vise lici na zapad (medijski).

Vizantija

pre 9 godina

Kao sto svaka zapadna zemlja, kao i Usa sve rade na prikriven nacin, tako i Rusija nije zelela javno da podrzi Srbiju. Majka Rusija,zivela carska porodica Romanov !!!!

Miki

pre 9 godina

Tada su im bili potrebni krediti, a sad misle(Putin) da su strasno baogati i jaki pa mogu sve. Mislio i jadni Sloba, pa vidi gde smo sad. To i njih ceka ako se ne opamete

Che

pre 9 godina

Putin dolazi na vlast kada su videli kako Amerika i ekipa unistavaju Srbiju...Tada je Rusija bila pod Americkom cizmom rasprodaje,privatizacije kao Jugoslavija od 1990-te i Srbija od 2000-te i sada a Milosevic verovao u njih...Ovo je druga Rusija koja treba da kontrira EU i Americi i napravi neku ravnotezu u svetu,nasa vlast bi morala da udari sankcije Rusiji ali zapad ce nas ispostovati jer ce nasa vlast priznati nezavisno Kosovo to njih najvise zanima.

miki

pre 9 godina

Sve ovo je tacno, samo ta Rusija i ova danas nemaju veze jedna sa drugom.
Tada je na celu Rusije bio Americki covek koji je srozao Rusiju i napravio od nje zemlju koja se savijala pred svima i radila u interesu svetskih mocnika. Danasnja Rusija se podigla na noge i opet ima hrabrosti i snage da svetu kaze "NE"

Kiza

pre 9 godina

Ajmo onda ovako:Turci 500 god. ropstva, Austrougarska,Nemačka 3 puta napadala Srbiju,Bugarska takodje,Madjarska(racija),američko bombardovanje Beograda( 2. sv. rat) ima toga još ko da se svega seti.Rusija pijanog Jeljcina podržala sankcije, e to je najveće zlo koje nam se dogodilo.

miki

pre 9 godina

Sve ovo je tacno, samo ta Rusija i ova danas nemaju veze jedna sa drugom.
Tada je na celu Rusije bio Americki covek koji je srozao Rusiju i napravio od nje zemlju koja se savijala pred svima i radila u interesu svetskih mocnika. Danasnja Rusija se podigla na noge i opet ima hrabrosti i snage da svetu kaze "NE"

andreas kisser

pre 9 godina

Na papiru, a Dunavom brodovi plove... a rumunska carina propusna k'o ćelijska membrana.
Inače, zlonameran tekst.
(ja sjećam se, 6. maj 2014 17:24)

zbog cega zlonameran? tekst je pun cinjenica o ruskoj spoljnoj politici tokom 90ih. a dal je granica bila suplja ili ne, to je potpuno nebitno (koliko se ja razumem u geografiju, mi se nikada nismo ni granicili sa rusijom, tako da mi aluzija bas nije najjasnija). budi srecan sto se nije krenulo od ruske politike prema karadjordju, preko san-stefanske bugarske, ruske spoljne politike u trenutku izbijanja aneksione krize i njene uloge u njoj... da ne pominjemo i situaciju u poslednjih 15ak godina, tj. velicinu ruske pomoci i donacija u odnosu na EU, norvezane, japance, SAD... e sad, sto bi ti zeleo da su cinjenice drugacije, znas voleo bih i ja da sam ozenio moniku beluci. al' jbg nisam!

Dragan

pre 9 godina

a sankcije su predlagale, vodile i sprovodile zapadne zemlje. One su nas i bombardovale, pobile silne ljude i sad mi treba da se ljutimo na Ruse sto nas nisu zastitili, a zapad da volimo zato stooooo… Hmmmmm... Tako barem razumem ovaj tekst i ne vidim ni ko ga je potpisao ni ko je to izjavio itd itd. Ima nas jos koji pamtimo ta luda vremena… Elem, Srbija sve vise lici na zapad (medijski).

vanja

pre 9 godina

Rusi nikada nisu bili nasi neprijatelji, vec osvedoceni prijatelji.Dovoljno je sto su, kad su nas SAD i EU bombardovale bez odobrenja SB jer je slaba Rusija pod Jeljcinom ulozila veto.Treba razumeti da se i njihova drzava raspala i da su bili u haosu, i njima je trebala pomoc.Ali mrznja prema Srbiji i srpskom narodu, koju su pokazivale zapadne sile treba da nam ostane u vecitom secanju.Oni nisu nasi prijatelji, a pare koje su toboz dali dali su uz visoku kamata.Uostalom koliko za vas vrede zivoti srpske dece, zena vojnika i ostalih koje su pobili prilikom bombardovanja.Nema tog krvavaog novca kojim mogu da se iskupe... toliko od srpske majke

Петар Миловановић

pre 9 godina

Rusija je podržala sve sankcije protiv Jugoslavije!
Ма сигурно бре, па када су евроамериканци увидели да ће Русија ставити вето на њихову одлуку о бомбардовању СРЈ, сетили су се Главе 7 и без одлуке Савета безбедности, мучки, без објаве рата и по мраку започели бомбардовање српских градова и села! Ови мапетовци што су против Руса нека наруче још једно бомбардовање од евроамериканаца, али само њихових кућа, станова и имања, па нека уживају у демократији и евроамеричкој неограниченој љубави! Изгледа да је мазохизам веома рспрострањена и неизлечива болест! Нека се сете колико пута смо у нашој историји од 1945. године били против Руса и Русије, 1948. и 1968. а такође и за време Милошевића, када је био против Јељцина, и Тадића који је на све начине избегавао чвршће повезивање са Русијом до бивше министарке за енергетику Зоране Михајловић која је на све могуће начине минирала потписивање уговора о изградњи гасовода „Јужни ток“! Чак се и председник Николић у Москви правдао пред Путином да има несугласица у влади, на шта му је он рекао да одлучи ко је газда у кући он или Зорана! Путин је тада био бесан, јер је Зорана у Москву донела на потписивање уговор сасвим супротан оном раније договореном! Па и у породици родитељ изгрди или казни децу или жену због непоштења и непажње, а камо ли државе. И не заборавимо, то је била Јељцинова пропала Русија којој је запад квартално давао по 200-500 милиона долара да преживи, па је руски дуг ММФ-у тада износио 100 милијарди долара!

ivan

pre 9 godina

Dobro,

Hajde, pravicemo se blesavi i verovati u prijateljstvo sa Rusijom...
Cinjenica je da od Rusa nikad nismo imali vece neprijatelje -

Podmetli su nam barjake uz uniforme koje su stigle kao pomoc za rat sa Turskom, a sercom se mudri Knez setio da ih obrne naopako - inace bi odmah postali njihova kolonija.

Celi 19-ti vek smo ratovali protiv njhove najblize brace Bugara, koje su oni naoruzavali i podrzavali. Insistirali su da pola Sumadije bude Bugarska...

Odose Obrenovici u krvi, a mi dobismo Pasica (koji je inace jedno vreme radio za Bugarsku vladu)...

E, to nije bilo dosta, onda su poceli da izvoze Boljsevizam.

Kada je Beograd bio bombardovan 6. aprila 1941. - oni su bili u savezu sa Hitlerom.

Posle su nam namestili Tita, a kad im se Tito otrgao uveli sankcije.

1968. su zapretili Titu da ce ga izbaciti iz Internacionale ako nastavi reforme u zemlji - pa se sa reformama stalo.

1991. su Milosevicevi generali isli u Moskvu na razgovor kako bi izvrsili puc i izazvali gradjanski rat u zemlji, sto se i desilo.

Kad je Milosevic pao - onda su trazili nacin da ga odrze na vlasti i dali azil njegovim kriminalcima.

Posle toga su nam izvezli svoje tajkune i oteli pola privrede...

A, sada se mesaju u se sto se desava u zemlji, cak imaju i svoje partije koje se otvoreno zalazu za veleizdaju...

I hajde, da se pravimo budale i da pricamo o 'braci'... Ko takvu 'bracu' ima, ne trebaju mu krvnici!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Rusija jeste glasala za sankcije ali, namerno se zaobilazi nezaobilazna cinjenica da je tada Rusija bila u gorem polozaju od Srbije. Rusiju je vodio covek koji nije mogao ni da stoji na sopstvenim nogama. Covek, koga su u svojim kandzama drzali ruski oligarski, koji su, poput nasih petooktobarskih revolucionara imali cilj da ekonomski uniste Rusiju i svedu je na drzavu haosa u koju bi, kasnije, da bi je "spasle", usle snage "zapadne demokratije". Bez obzira na to oni su nam bili prijateljski nastrojeni, posebno ruski narod, osecali su tesku nepravdu i zlocine koji se cine prema Srbima.Nisu ucestvovali u bombardovanju Srbije a, sto je jos vaznije, nisu uzivali u patnjama srpskog naroda. SAD, NATO i EU su, posle ovog zlocina, koji jos ne priznaju i za koji se jos ne kaju, zauvek umrli. Mozemo da postanemo clanica EU, NATO ili da budemo sledeca americka drzava ali, nase pamcenje na zlo koje su nam pocinili zauvek ce ih svrstavati na pravo mesto. Mesto ZLOCINACA. A oni nama, casnim Srbima nikada ne mogu biti prijatelji. Cak i ako nas hrane. Ako se budemo prodruzili bilo kakvim sankcijama, protiv Rusije ili bilo koje druge drzave, bice znak da je Srbija definitivno umrla. Da je izgubila svoj lik, svoju dusu i odanost slobodi a to jre mnogo gore od materijalnog siromastva.

oklahoma kid

pre 9 godina

Naravo da je Rusija glasala ZA sve sankcije.

Čak je i ruski ministar spoljnih poslova pretio Miloševiću da će Srbija biti ravna kao sto koji se nalazio ispred njih, ako ne povuče vojsku sa Kosova.

A onda i bi bombardovanje. Za vreme bombardovanja Rusi su brali ljubičice u šumi. Ok, ne mogu da ih krivim, cao svet se tada držao po strani, jer smo celom svetu dojadili.

dnK

pre 9 godina

jedina greska Rusa prema nama,a koliko dobra su nam cinili i čine u usporedbi kako mi njima vraćamo. Sad je najbolje da radi ovoga svi zavolimo zapad, NATO koji je servirao ovu priču bas da bi okrenuli leđa braci. Oni(zapad) su nam najviše "dobrog" ucinili, milosrdni anđeli!

blah

pre 9 godina

Ne samo da su podrzali sankcije, nego se jos i 1999. nisu mesali da bi dobili kredite. Da se razumemo, ja im ne zameram ni zbog cega jer su radili ono sto im je tada bilo u interesu, a to je ono sto nasi Rusofili ne mogu da razumeju - da u medjunarodnim odnosima ne postoje bratstvo i prijateljstvo vec samo zajednicki interes. Kao sto su nas Rusi prodali kad im je to bilo u interesu, tako i mi treba da gledamo iskljucivo sopstvene interese a nama okretanje ka Rusiji trenutno nije u interesu jer oni ovde dolaze samo kada im nesto poklanjamo (NIS, Juzni tok, itd). A nasi politicari znaju koliko se narod lozi na "bratsku" Rusiju pa im svesno poklanjaju nase resurse samo da bi glasaci bili srecni.

Miki

pre 9 godina

Tada su im bili potrebni krediti, a sad misle(Putin) da su strasno baogati i jaki pa mogu sve. Mislio i jadni Sloba, pa vidi gde smo sad. To i njih ceka ako se ne opamete

Шумадија

pre 9 godina

Чему овакав текст? Бета и слични безобразно и на глуп начин потцењују памћење и интелигенцију српског народа. Узалуд се трудите, нећемо да подржимо фашисте и будемо против бартског руског народа. Амин!

si

pre 9 godina

Mogla je tadasnja Rusija pod Jeljcinom da glasa protiv sankcija, ali tada bi zemlje EU i zapad uveli svoje sankcije kao sto imaju obicaj. Te i takve sankcije niko ne bi mogao da nadgleda i kontrolise, a sve zemlje oko Srbije bi se utrkivale ko ce vise da se dodvori pomenutim zemljama. Ta vrsta sankcija bi bila znacajno gora varijanta po Srbiju od onih koje smo preziveli.

Jovan

pre 9 godina

Nemačka, Italija i Bosna su Srbiji i obimom veći a i značajniji spoljnotrgovinski partneri od Ruske federacije.
Izgradnja Južnog toka praktično je zaustvljena, bez izgleda da će u skorijoj budućnosti biti nastavljena. Džabe su Koštunije, Velja, Labus, Škundrić, Tadić i ostali učesnici te šarade, poklonili NIS rusima-ništa od „velikih projekata“.
Takođe, Rusija je je još na Berlinskom kongresu svim silama pokušala „progurati“ sramni projekat Velike Bugarske-na uštrb Srbije, a u sred Prvog Velikog rata povukla se pod izgovorom rešavanja „unutrašnjeg pitanja“ i ostavila na cedilu ceo civilizovan svet u borbi protiv Austro-ugarske ratne zveri.
Rusija Srbiji nije prijatelj, niti je Zapadna Evropa Srbiji neprijatelj.
Priče i bajanja kako je Jeljcin jedini krivac za dugogodišnji sramotan stav Rusije prema „pravoslavnoj braći“ Srbima, može da pije vodu samo kod umova koji ne pamte dalje od 6 meseci.
U nedavno sprovedenoj anketi među ruskim narodom sa pitanjem „Koja vam je nacija najomiljenija, a koja najomraženija?“, Srba nema ni na jednoj listi u prvih 10 (DESET!). Dakle, ne samo da vlast u Rusiji ne haje za neku tamo Srbiju i Srbe, već ni običan narod niti razmišlja niti saoseća sa patnjama ovdašnjeg plebsa.
Toliko o njima i „bratstvu među narodima“.
Srbija već decenijama NEMA prijatelja na međunarodnoj sceni i sve dok narod ovdašnji to ne shvati-biće stradanja.

Profesionalni sisac vesala

pre 9 godina

A za ove sto pricaju da trebamo da gledamo samo svoj interes, neka mi objasne, nezavisno od toga sta je bilo pre, u cemu se sastoji nas interes od izolovanja Rusije? Zato sto ce benzin i gas, a odatle i sve ostalo poskupeti? Ili zato sto ce propasti sve ruske firme koje rade u Srbiji i stotine hiljada ljudi ostati bez posla? Ili zato sto cemo procvetati jer sto se nece izgraditi juzni tok? Kome nije jasno da ce od toga i evropska ekonomija stradati, a prvo posle toga sto ce da zakinuti je pomoc drzavama - prosjacima poput nase, da bi ustedeli. A i izgubicemo jedinog prijatelja koji se nesto pita u svetskim okvirima.

Da ne mislite mozda da ce nas zbog toga zapad zavoleti? Samo cemo stati u istu ravan sa africkim drzavama koje jedna drugu bodu nozevima u ledja cim im gazda baci kosku.

Je su nas zavoleli kad smo skinuli Milosevica, posipali se pepelom i priznavali kako smo budale i kriminalna nacija, kad smo pola drzave prebacili u Hag, prodali im za sitne pare sve zivo, unistili sopstvene banke da bi mogle njihove da udju da nas pljackaju. Ne, samo cekaju da uvedemo sankcije Rusiji, i odmah ce nas prihvatiti kao rodjenu bracu.

Inace i Rusija je uvela sankcije Americi, sto se ne pridruzimo tim sankcijama? Ili uvedemo sankcije Ukrajini, u krajnju ruku, kod njih je rat. Uvek se postavlja tako stvar, kao da ako ne uvedemo rusima sankcije, mi smo na njihovoj strani. A sustina se moze srociti u jednoj recenici: Moramo uraditi kako gazda kaze, inace ima da prste samari.

Miki

pre 9 godina

Složio bih se sa Ilijom o pokušaju spinovanja ovim tekstom. Rusija je, na žalost po nas, imala najgoreg predsednika (Boris J.)koji je kao pijani medved igrao kazačok po zapadnim prestonicama. Šta reći o "sreći" kojoj hrlimo na zapadu? Francuska "lađa" koju opevasmo u Velikom ratu ne bi krenula po Srbe na albansku obalu da ih Rusi nisu na to naterali. "Milosrdni anđeli" zapadnih zemalja su nas gurnuli u rat protiv Hitlera a 1945.g. krvoločnije bombardovali nego Firer na početku rata. Anđeli su bombardovali Srbe u Srpskoj Krajini, Bosni, na Kosovu i Metoniji i na kraju Srbiji... Nema to veze sa Miloševićem i bilo bi isto sa bilo kojim patriotom na čelu države. Danas mogu postojati dve ALBANSKE države ali Srbe treba izdeliti na što manje teritorije. Samo slep i glup to ne može videti...

Srdjan

pre 9 godina

Kljucna stvar. Zasto je Jeljcinova Rusija podrzala sankcije? Malo se ko seca da je Sloba podrzao puciste (bivse komuniste) 1991 protiv Jelcina. Tadasnji RTS je to prenosio kao obnavljanje SSSR-a i najurivanje pijanog Jelcina.
Ovaj mu to nikad nije oprostio. Onda smo lepo dobili sankcije. A Sloba je poceo da veruje u saradnju sa Amerima. Rezulti su poznati.

muska veverica

pre 9 godina

Jako bi nam pomoglo da su nas javno podrzavali, ali inace direktno smo preko Rumunije i Bugarske izvozili jedino u ZND kako se tada zvala Rusija!!! Uzgred oni nisu sipali osiromaseni uranijum '99 po nasim glavama, i ne podrzavaju neprijatelje Srbije ni dan danas!!!! A kada smo mi podzali Rusiju????

marko

pre 9 godina

Interesantan tekst... Ali se mora uci u dublju analizu... Ko je bio na celu Rusije u tom periodu? Kako se zivelo tada u Rusiji? Snaga Rusije tada? I jos mnogo toga!
- I tako, neko ce procitati samo ono sto zeli da procita! Ali sus. Rusija nas nije bombardovala, bacala nam bombone sa neba... Dok su nam prijatelji sa Zapada, uz uvedene sankice tada, kao poklon isporucili i nokoliko tona bombona sa neba kasnije 99'! A onaj ko moze da predje preko te 99' svaka mu cast... Ja ne mogu... I ne vidim kako neko moze da me ubedi da su Rusi losiji po nas, od "prijatelja" sa Zapada!?

Che

pre 9 godina

Putin dolazi na vlast kada su videli kako Amerika i ekipa unistavaju Srbiju...Tada je Rusija bila pod Americkom cizmom rasprodaje,privatizacije kao Jugoslavija od 1990-te i Srbija od 2000-te i sada a Milosevic verovao u njih...Ovo je druga Rusija koja treba da kontrira EU i Americi i napravi neku ravnotezu u svetu,nasa vlast bi morala da udari sankcije Rusiji ali zapad ce nas ispostovati jer ce nasa vlast priznati nezavisno Kosovo to njih najvise zanima.

Moja Malenkost

pre 9 godina

Hvala B92, odličan tekst da podseti one Srbe koji imaju pileće pamćenje i poduči nove generacije. Treba se plašiti otvorenih neprijatelja ali još više lažnih prijatelja.

ilija

pre 9 godina

Kakav spin, pa još komentari takozvanih spavača a sve upereno protivu Rusije. Ja razumen neke ljude, njima nije ništa jasno, obični su to ljudi, dobri, onako po sredini ni tamo ni ovamo i tu uskaču spin maistori da ih obrate na pravu stranu i otuda i ovaj tekst sa svim komentarima. Sto godina propagande i nećete uspeti da nas rastavite i uperite protivu Rusije. Zapadnu demokratiju sam iskusio u vidu "milosrdnog anđela" kada su nas brutalno ubijali i ponižavali, ne, to ja ne zaboravljam.

Egelius

pre 9 godina

tiranin Staljin, prodani Gorbacov, pijani Jelcinj, tajkun svestkih razmera Putin...koja je razlika??? To je ruska politika uvek bila kao i politika svih imperija a ne pojedinca. nema razlike izmedju SAD i Rusije u tome interesi su ta zlatna zica koja odredjuje postupke i prema rodjenom bratu manje u SAD jer imaju bar prividnu demokratiju gde unutrasnje snage i pritisci mogu na nesto da uticu a u Rusiji????

Adam

pre 9 godina

Uglavnom, ispade da ministar inostranih poslova baš i nije kompetentan i ne zna uvek o šta priča! Sjajan početak jedne brlijante karijere. Sreća da Srbija upravo gubi spoljnopolitičku nezavisnost pa ovaj ne može da naškodi previše!

fx

pre 9 godina

..Rusija od uvek vodi licemernu politiku,...dobro je sto se nikada nije protivila sankcijama jer su sankcije imale svoju svrhu, a voleo bih i da objasne zasto uporno ne izrucuju Srbiji Gdju Markovic i njenog sina Marka?..dobro je i sto sada znamo sta od Rusije (ne)mozemo da ocekujemo,..a sto se tice Srbije, trebalo bi da se okrene svom putu ka EU i NATO sto pre..

yeh

pre 9 godina

@Srdjan: Tacno da je tadasnja podrska pucistima verovatno jedan od razloga, ali treba i reci da Srbija i Rusija tada nisu ni imali neke posebne odnose, jer prethodno nisu ni postojale kao nezavisne zemlje. Srbija se tada tek pojavila kao posebna zemlja (mada se zvanicno jos zvala Jugoslavija), vecina u Rusiji u to vreme, posle prekida od 70 godina, nije ni mogla da ima neki poseban odnos prema Srbiji.
SM jednostavno nije imao od koga drugog da trazi pomoc, pa je na kraju morao da trazi pomoc od Rusije. Prosto receno, uopste im nije bilo jasno koja je to sad zemlja koja ih vuce za rukav, ali su kasnije, pored svih svojih tadasnjih problema, ipak prihvatili da zastupaju interese Srbije odn. SRJ u UN i drugim forumima.
Odredjenim interesnim grupama je vrlo bitno da nas ubede da su mnogo bolji oni koji su predlagali i uvodili sankcije od onih koji su ih tada podrzali, da su bolji oni koji su nas bombardovali od onih koji to nisu sprecili, a i oni koji su nam oteli deo zemlje su takodje bolji od onih koji to nisu sprecili. Logika naglavacke, ali to deluje na dobar deo naroda.

Natasa

pre 9 godina

Uvek su gledali samo svoj interes i u odnosu na to donosili odluke kad je u pitanju Srbija. Jedina dodirna tačka nam je pravoslavlje, što ove KGB-ovce ne dotiče previše, sve ostalo su pare i pitanje širenja ruskog uticaja na Balkanu preko Srbije, drugim rečima, mi smo im, ovako slabi, odlična moneta sa potkusurivanje sa zapadom, bilo da je u pitanju pijani Jeljcin ili sportista Putin.

patriota

pre 9 godina

srbi su srbi a rusi prica za sebe,ko ih sisa neka se snadju kao sto smo se mi snalazili uvek bez njih a veoma cesto i protiv njih.

bitno je sta je za nas srbe dobro!

this is the end

pre 9 godina

Nije važno ko je bio na vlasti u Rusiji devedesetih, bitno je da su oni brojali pare dok su nas bombardovali. Zato ih ne mirišem kao ni Nato i druge, dalje prste od Srbije, Rusi, Nato i svi drugi belosvetski moćnici.Bombe smo dobili jer je Slobo vodio antiameričku politiku, a da ne govorim o nacuionalističkoj, e kad smo pukli onda su svi drugi krivi a mi jadnici nastradali...voditi državnu politiku je velika stvar, a onaj koji nas je zakopao ovde gde jesmo bio je obični šarlatan.

Vizantija

pre 9 godina

Kao sto svaka zapadna zemlja, kao i Usa sve rade na prikriven nacin, tako i Rusija nije zelela javno da podrzi Srbiju. Majka Rusija,zivela carska porodica Romanov !!!!

Dragan019

pre 9 godina

Da se ogradim odmah na pocetku! Ne pripadam ni jednoj, ni istocnoj a ni zapadnoj frakciji, niti zelim da se bavim njihovim geopolitickim interesima. Zeleo bih samo, ako je to nekako moguce,da ukazem da malo objektivno sagledate blisku a i onu malo dalju proslost i videcete da nam je tzv. bratski narod uvek okretao ledja u najtezim trenucima. U kapitalizmu nema mesta za bratsvo. Pozdrav

Srbenda

pre 9 godina

@Da se ogradim odmah na pocetku! Ne pripadam ni jednoj, ni istocnoj a ni zapadnoj frakciji, niti zelim da se bavim njihovim geopolitickim interesima. Zeleo bih samo, ako je to nekako moguce,da ukazem da malo objektivno sagledate blisku a i onu malo dalju proslost i videcete da nam je tzv. bratski narod uvek okretao ledja u najtezim trenucima. U kapitalizmu nema mesta za bratsvo. Pozdrav
(Dragan019, 6. maj 2014 22:24)

Najgore je sto ovaj neupuceni narod ne shvata da Rusija nije komunisticka, vec mafijaska drzava. U svetu oni su kapitalisti sa svojim firmama i tu igru igraju. Kod kuce imaju ostatak svog stanovnistva koji su robovi domacim tajkunima. Svi diktatorski rezimi su najveci mucitelji svog naroda prvo.
Prema tome, predlazem velikim silama da nista ne rade po pitanju Rusije, jedino da ogranice saradnju ekonomsku sa njima, a onda ono sto ce biti u Moskvi, nece moci da lupetaju kako je zapad organizovao. Njegov narod ce ga juriti po rupcagama a nigde nece moci da se skloni iz Moskve. Niko nece smeti da ga primi!!! Postace plen svog naroda. Samo polako.

prolaznik

pre 9 godina

@miki
Ako ta nekdasnja Rusija i ova danasnja nemaju veze jedna sa drugom ond znaci da i "desni sektor" nema veze sa sa onim pre.A ne da svi Ukrajince zovu "desni sektor" cak i vojsku njihovu.

zoran

pre 9 godina

@ (Mladen Mladenovic, 6. maj 2014 19:20)

Pokušavate da opravdate nešto što se ne može opravdati. Da, Rusija jeste bila u teškom položaju ali isto tako je u to vreme ORUŽJEM branila svoj intreres u Gruziji iako je Ruski narod umirao od gladi. I tafa su Rusi imali nuklearno oružje ali, tada im nije bio interes da se založe nas jer su, kao i UVEK U ISTORIJI stavljali vlastiti interes na prvo meso.
Sve dok punoglavci to ovde ne uvide, oni (Rusi) će nas koristiti kao monetu za potkusurivanje.

I još nešto, Mladene Mladenoviu, Kineska poslevica kaže da neprijatelj nikada ne može da bude licemeran, to može samo prijatelj...

Ovo je ukratko! Raspredati priču od Aleksandra Nevskog do danas i tražiti kada, ko, gde, koliko, zašto... je čisto gubljenje vremena.

glupak

pre 9 godina

Samo da vas pitam tako sve pametne a ko je tada bio na celu Rusije? Hvala.
(maximus, 7. maj 2014 03:00)

Kako vi, ruska peta kolona u Srbiji, volite da kažete "pijani Jeljcin", drago mi je da pametni misle da bi bilo drukčije da nije bio on.
Držaćete vi Putinove slike u podrumu, ispod uglja, u to ne sumnjam.

Vizantija

pre 9 godina

Da Rusija tana nije bila dovoljno jaka to stoji. Dovoljno su i oni tada imali problema, pre svega od muslimanskih gerilaca u Ceceniji 94 , a kasnije i 98 kada su konacno uspeli da postave kontrolu nad ovom teritorijom!!!

Zoran

pre 9 godina

Potpuno ste u pravu.Mada ova Rusija i ona nisu iste.Medjutim treba da znamo da USA i RUSIJA nikad nece ratovali izmedju erbe ali preko posrednika da.I to iz vise razloga.Zaustavljanje ekonomskog rasta,proba novog oruzja,Stavljanje pod kontrolu resursa zemlje kojom ovladaju,plasman svoje robe-za civili ili za opste mamene kao i utrosak zastarelog naoruzanja ili druge vojne opreme.
Zato se i vode ratovi.Zalosno je sto je UN postala Americka (zapadna) ispostava.Treba da bude nezavisna u odlucivanju ali vidimo da je USA i Zapadni utixaj na nju veliki.

AtamanCG

pre 9 godina

I neka je, Jeljcin je morao da igra po notama Zapada,...
A, sve to ću im oprostiti zbog onog momka koji je, za vrijeme bombardovanja 1999., iz džipa pokušao da rokne raketu iz RRB-a u, čini mi se, SAD ambasadu u Moskvi ! J... ga, nije uspio, ali važno je učestvovati :-))))

Flex-E-Fun

pre 9 godina

Има овде и нас који нисмо глупи...Само кажем. Русија из 90-их је Русија пијаног и неспособног Бориса Јељцина,комунисте,човека чија је "власт" чинила све да економски ослабљена Русија одговара непријатељима слободног света.На крају крајева,кад су интереси у питању,свако гледа свој,а грандиозне политичке изјаве о пријатељствима су најобичније тривијалности.

Sto bi rek'o Lavrov

pre 9 godina

Hocete da je i odnos Rusije prema Srbiji malo "braon" obojen, sem ako su interesi Rusije u pitanju?
Ma ne, Rusija nas voli....!!!

Radnik Udarnik

pre 9 godina

Ako Amerikanci ne mogu da napadnu Rusiju, nas mogu da zbrišu sa lica zemlje i to bi verujem uradili sa najvećim zadovoljstvom, samo ako im damo povoda. Prva runda je bila 1999. Druga runda bi bila mnogo, mnogo gora po nas. Da li nam to zaista treba?

anon

pre 9 godina

Ta Jeljcinova "Rusija" koja je uvela sankcije Jugoslaviji je bila marioneta zapada (ili bolje reći iste šačice ljudi koji kontrolišu zapad). Ova Rusija o kojoj Dačić priča je prava Rusija.

mi6

pre 9 godina

"greska je uradjena jos 1941 . umjesto da smo tada sa SAD-om sve dogovarali mi sa komunjarama,opametimo se ...ostavimo se Rusa i EU ..prava pomoc stize samo od USA, svakako ako si njihov saveznik"
(x file, 13. maj 2014 10:07)
Kako ti je n promisljen komentar, nazalost puno ljudi razmisljaju na taj nacin. Nista se mi nismo dogovarali 41. nas niko nista nije ni pitao.Zbog brzog napredovanja crvene armije saveznici su odlucili da okrenu ledja kralju sa cijom su vojskom do tada suradjivali i okrenu se patizanima. A dogovorom Cercil Staljin na Jalti, Srbija je prepustena pod rusku zonu odgvornosti.Tako da ostavi nas dobrih saveznika zapada i SAD, oni gledaju samo svoj interes, a ti knjigu u ruke i uci istoriju.

br

pre 9 godina

Borisa Jeljcina je KGB doveo za predsednika jer im je tad tako odgovaralo. Trebala im je takva ličnost jer je Rusija bila dno i trebala im je pomoć da se izvuku. Ko može uopšte da veruje da je pijani Jeljcin vladao bilo čim, on je bio samo neko ko će da izigrava klovna da bi dobili pomoć od razvijenog dela sveta. Kada se Rusija izdigla doveli su Putina na vlast. Prema tome Rusija gleda samo svoje interese. Za nas bi bilo bolje da se samoorganizujemo i da ne čekamo više da nam neko drugi udeljuje, nego da sami učinimo nešto za sebe.

alo

pre 9 godina

kako postujes teritorijalni integritet svake zemlje a ne osudjujes kad tvoji prijatelji na silu sa vojskom udju i uzme uteritoriju druge zemlje, stvarno ste nemoguci, izneo si sa slobom miljarde iz srbije i jos nas pravis budalama

Zoran Hajdic

pre 9 godina

(Miki, 7. maj 2014 20:51)

Tako je,sve se slazem sa tobom.
Samo,ne treba se baviti iskljucivo posledicama,bitniji su razlozi,zar ne?
Svako ZASTO ima svoje ZATO!

Srbi sem Milosa i Mihaila Obrenovica,nikada nisu imali sposobne vladare-drzavnike(tu ne ubrajam Tita),vec samo sposobne komandante tj. vojsku(Petar I Karadjordjevic,Stepa,Misic,Bojovic...)

Nama je uvek falila mudrost vladara,njihova sposobnost i "namazanost".Na kraju,uvek smo sedeli na dve stolice,nikada nismo imali iskrenog prijatelja medju mocnim drzavama,zato smo i placali skupe cene kroz istoriju.
Neutralnost i ponos ne idu zajedno,pogotovo ako si mali kao sto mi jesmo!Kad tad ces ili od jednih ili od drugih dobiti po tamburi!
Posto smo jel,ponosan narod,onda moramo nekome i da se priklonimo.
Najbolju definiciju politike dao je lord Akton,
"politika je vestina moguceg".
Politika je moralna kurva,lezes u krevet sa onim ko bolje plati!
Sto rece Djindjic,ko hoce da moralise neka ide u crkvu!

Dakle,Srbija ka EU i SAD,do nekog boljeg transfera.U buducnosti,Rusija,Kina,zasto da ne!

živojin inić

pre 9 godina

Preduhitrio sam na fejsu "zadatu" temu. Ivica Dačić je najveća zabluda svih naših zabluda. Najveća je da će okrenuti leđa Rusima i odvesti nas među civilizovane narode. Da nas Rusi nikada nisu izneverili možda je u pravu. Mislim na užu Srbiju i Srbijance. Ni one 1948. kada su nas (Jugoslovene) pokušali i ekonomski i vojno satri. Nisu oni Rusima boli oči nego Jugoslavija i Tito. Ko zna, nije li tada dogovarano ono što će početkom devedesetih zadesiti najnapredniju socijlističku državu. Dačić očigledno, ili ima višđak informacija nedostupnih pobičnom svetu, ili ga pod hitno valja smenjivati i sa ovog položaja.

bane

pre 9 godina

Zato sto Dacic dobro zna da je Rusija davala oruzije Srbiji svo vreme kao I lekove kao I naftu.Isto vazi I za Grcku ali je Grcka za razliku od Rusije sve naplacivala 3 puta vise.Isto kao sto EU I Amerika kao nisu naoruzavali Bosnu Hrvatsku I Kosovo po UN rezolucijama a ustvari su ih svo vreme naoruzavali

Zeljko

pre 9 godina

Verovatno je tačno sve što je navedeno. Ukoliko neki Rus (pogotovo van Moskve) shvati da ste Srbin, počeće da Vam se izvinjava zbog Jeljcinovih postupaka.

wes

pre 9 godina

To bese Rusija koju je na ivicu propasti doveo Gorbacov, a u ruke tajkunima i mafiji predao Jeljcin, obojica zapadni miljenici?
---------

Pa najveći je tajkun upravo Putin, ima para ko pljeve, stanove, dvorce, jahte veličine fudbalskog stadiona, a sve to od plate od nekoliko hiljada dolara?

goran

pre 9 godina

Radim sa Rusima, moram. Inače, ne daj Bože takvih prijatelja, a vi kako hoćete. Moj deda je uvek pominjao dolazak Rusa (sada će neki da kažu da nisu bili Rusi) 1945. i njihovih zločina, o kojima se ne govori. A pradeda bio u 1. ratu i jednio čega se od Rusa seća jeste kako su pijani bežali sa položaja i ostavljali sve iza sebe. Ali, neka, ako su vam dobri, a izgleda da jesu: vi napred u Rusiju. Nego, nešto ne vidim da se tu okrećete, svi bi na Zapada u Nemačku, SAD, Kanadu, Veliku Britaniju.... kod velikog neprijatelja. Zašto, kada su Rusi najbolji prijatelji?

BonBon

pre 9 godina

Kako, pa zar u BiH nije bio građanski rat? Odakle sankcije Srbiji i CG zbog građanskog rata u drugoj državi? A otkuda dvesta hiljada dezertera iz Vojvodine koji nisu hteli da pucaju po Bosni? Zna li Mile Dodik za ovo?

Žika

pre 9 godina

Ruska spoljna politika nikada nije i neće zavisiti od toga ko je tamo predsednik a ko premijer, ista je stvar sa Amerikom, a obe sile mnogo češće imaju zajednički interes nego suprotan i obe rade na štetu Evrope.

ja

pre 9 godina

Svi ovi komentari ispod samo pokazuju koliko smo mi u biti podeljenog mišljenja kako u vezi naše politike tako i u vezi politike prema nama.Istok-zapad gde smo mi? Mi ne biramo sami mesto na sredini žileta gde je s jedne strane zapad koji nas tobož za naše dobro osvešćuje bombama i istok koji nam za naše dobro prodaje isključivo svoj interes.Ipak smo mi osuđeni sami na sebe al malo je danas takovih političara u nas koji tu dilemu mogu kao Tito da iskoriste u našu korist.Inače Titova Jugoslavija nije ništa drugo do Evropska unija u malome koja isto očekuje kao i šta se očekivalo u Jugoslaviji poštivanje jednog stava i jednog mišljenja svih činilaca.Možda smo bili previše ulevo ali u istoj zemlji su moj djed i moj otac bili privatnici kao i ja sada.Proizvodili smo sve od igle do lokomotive i niko nije smeo da iskoči sa svojim nacionalnim stavom isto kao sada u ujedinjenoj Evropi.Elem ugledajte se na Staroga vi novokomponovani političari i izgradite zemlju ponovo na tasu odnosa istoka i zapada prihvatajući samo ono dobro za svoju zemlju i svoj narod šta neće da ukalja obraz samoživosti,samosvojnosti u meri u kojoj ravnoteža situacije dopušta.Nismo mi ni ruski ni evropski ni američki mi smo SVOJI a vi političari se potrudite da se BAR MALO tako osećamo...

mr.real

pre 9 godina

Ma ajte bre, šta cepidlačite oko malo sankcija....na kraju, ministru spoljnom će ionako bezrezervno verovati njegovi glasači (ako niko drugi).
Nego, jeste li primetili da ministar Dačić M(i)ljacka dok priča?

x file

pre 9 godina

greska je uradjena jos 1941 . umjesto da smo tada sa SAD-om sve dogovarali mi sa komunjarama i pokvarenim englezima koji su i namjestili demonstracije 27 marta pa onda izvrsen genocid nad Srbima u tzv. ndh...opametimo se ...ostavimo se Rusa i EU ..prava pomoc stize samo od USA, svakako ako si njihov saveznik

nebo..

pre 9 godina

Jeste ali isto tako niko ne kaze da to nije bilo za vreme predsednika Putina,vec Jeljcina..Svi znamo da je razlika izmedju njih kao nebo i zemlja!

KORNJACA

pre 9 godina

Rusija devedesetih nema NIKAKVE slicnosti sa Rusijom sada!Kao ni Srbija devedesetih sa Srbijim sada!Tko da nemam pojma o cemi pise ovaj tekst,ali znam za koga pise autor istog.

Dragan Pavlovic

pre 9 godina

Pocetkom devedesetih,dok je Boris Jeljcin bio na vlasti Rusija je bila ekonomski veoma slaba i u restruktuiranju.Ekonomskim jacanjem Rusije i dolaskom Putina na vlast Rusija je smelo branila svoje interese a i interese Srbije.Ne zaboravimo njihov cvrst stav da se Kosovo ne prizna i ta se rec cuje u svetu zato sto postoje zemlje koje cene misljenje Rusije.Sa Rusijom imamo i ugovore da pod najpovoljnijim uslovima izvozimo nasu robu na njihovo trziste.Oni zele da nam pomognu a mi tu priliku treba da iskoristimo.Bilo bi nerazumno uvoditi sankcije Rusiji.Dovoljan je argument da nas je NATO bombardovao a Rusija nije.

Netko

pre 9 godina

Protiv Jugoslavije? Koje Jugoslavije (SHS/FLRJ/SFRJ ..?)
Nisam siguran ali meni se cini da je ime Jugoslavija u pocetku znacilo kraljevinu SHS
a posto jedan deo dakle HS vise nije bio u toj drzavi moze da bude samo sankcije protiv Srbije
A ako pricamo o SFRJ prica vise manje ista dobro ovde je jos drugo oko u glavi dakle CG
Dakle da se ne lazemo Rusija je bila za sankcije protiv SCG a ne Jugoslavije

Rade Ilic

pre 9 godina

Razlika izmedju proruske i proamericke politike Srbije je ogromna. Zasto onda gospodine Dacicu ne postujete teritorijalni integritet Srbije na Kosovu? Jeste da su Rusi devedesetih podlegli pritiscima, pa su glasali za uvodjenje sankcija u UN, jer su se rukovodili americkim interesima, ali sa Putinom od kraja 1999. Rusija vodi pre svega nacionalnu drzavnu politiku. E tako nesto, postovani prijatelji, nedostaje Srbiji. Voditi proamericku politiku u Srbiji, isto je sto i voditi antisrpsku politiku. Pogledajte Djukanovica i bice vam sve jasno. A vodeci prorusku politiku, mi mozemo mnogo bolje ostvarivati nase nacionalne interese koje pod americkim jarmom ne mozemo ni sanjati.

Mirjana

pre 9 godina

AMERIKA VISE NIJE SILA !!!!! Propadaju polako ali sigurno I to da vam je jasno. Prema tome ne treba Srbija da trazi pomoc nego pamet u glavu I da se radi vise. Samo dobrom organizacijom I diplomatski mozemo sa svima. I to je to.

Stevan

pre 9 godina

Ne znam sta nije jasno u ovoj Dacicevoj izjavi. Ovaj svet nije crno beli, nista se ne dogadja samo slucajno niti iskljucivo namerno. Posebno u ovom slucaju, izjava je diplomatska I pravilna. Ko ne razume nek se ne mesa.

Miki

pre 9 godina

Veoma vazna cinjenica koju svakako treba uzeti u obzir sto se tice tadasnjeg stava Rusije kao i perioda 90ih je sledece:
- Jeljcin je bio agent i sluga zapada
- Jeljcin je takodje bio pod kontrolom oligarhije
- Jeljcina mnogi u Rusiji smatraju i okrivljuju za zlo sto se desilo u Rusiji 90ih ukljucujuci i raspad SSSR
- Jeljcin je bio prinudjen od strane Putina i njegove organizacije da da ostavku a sve zbog spasa Rusije
- Jeljcin nije osudjen i ubijen jer su Putin i njegovi odradili sve kulturno i bez jos jedne revolucije koja Rusiji pored svih problema nikako nije trebala. Samo zbog toga i zbog mirne predaje vlasti su ga ispostovali kao 1og pred. Rusije
- Sadasnje rukovodstvo Rusije nema nikakve veza sa ljudima iz 90ih
- Rusija u 90 nije bila u stanju da bilo kako pomogne Srbije jer se i sama raspadala.

Najgora stvar od svega je sto su vecina naroda i politicari u Srbiji slijepi i sto se vode sebicnim i malogradjanskim interesima.
Kad god se Srbiji pruzila prilika da donese pogresnu odluku sto se tice spoljne politike i velikih odluka u istoriji, Srbija je to i ucinila.

Najgori dio srpskog drustva su oni koji pored ubijanja, razaranja, okupacije i svakog oblika silovanja Srbije kao drzave koje je ucinjeno od strane zapada vide istog kao prijatelja i saveznika.

Na pocetku 90 je Srbija trebala kao saveznika da izabere zapad.
U ovom trenutku, Srbija treba da izabere Rusiju i njen Evroazijski savez.

Milos

pre 9 godina

Moramo biti iskreni sem San Stefanskog mira nema slucaja da Rusija nije bila na strani Srba ..podrzavla ustanke,ubijani im konzuli na KiM zarad Srba,Prvi svetski rat usli u rat zbog nas ,drugi svetski u krajnjoj instanci oslobodili nam glavni grad i spasli mnostvo Srpskih pogibija tokom oslobadanja Jugoslavije..Kako smo mi njima vratili Milosevic je cak podrzao puciste protiv Jelcina.Bivsa Jugoslavija nema se tu sta reci verovatno je bila jezicak na vagi kroz nesvrstane da oni izgube hladni rat i vrate se 300 godina u teritorjalnom smislu sto nije mali poraz .. i sad dolazimo do sankcija i 99...Lukasnko je lepo opisao i kad su hteli pomoci mi smo gonili svoju pricu i tako prosli..Sve u svemu kamo srece da su nasi odnosi sa ostalim silama kao sa Rusijom nebi bilo par milona mrtvih u 20 veku kao i svih progona krajem 20 veka

Ministar

pre 9 godina

Najbolje je izmeriti koliko je efikasna politika biti "dobar" i sa Istokom i sa Zapadom, ako Srbija od takve politike profitira, onda treba zadržati taj kurs, ili ako ne da menjamo pravac koliko je to moguće. Niko nema previše prostora.

oklahoma kid

pre 9 godina

Naravo da je Rusija glasala ZA sve sankcije.

Čak je i ruski ministar spoljnih poslova pretio Miloševiću da će Srbija biti ravna kao sto koji se nalazio ispred njih, ako ne povuče vojsku sa Kosova.

A onda i bi bombardovanje. Za vreme bombardovanja Rusi su brali ljubičice u šumi. Ok, ne mogu da ih krivim, cao svet se tada držao po strani, jer smo celom svetu dojadili.

andreas kisser

pre 9 godina

Na papiru, a Dunavom brodovi plove... a rumunska carina propusna k'o ćelijska membrana.
Inače, zlonameran tekst.
(ja sjećam se, 6. maj 2014 17:24)

zbog cega zlonameran? tekst je pun cinjenica o ruskoj spoljnoj politici tokom 90ih. a dal je granica bila suplja ili ne, to je potpuno nebitno (koliko se ja razumem u geografiju, mi se nikada nismo ni granicili sa rusijom, tako da mi aluzija bas nije najjasnija). budi srecan sto se nije krenulo od ruske politike prema karadjordju, preko san-stefanske bugarske, ruske spoljne politike u trenutku izbijanja aneksione krize i njene uloge u njoj... da ne pominjemo i situaciju u poslednjih 15ak godina, tj. velicinu ruske pomoci i donacija u odnosu na EU, norvezane, japance, SAD... e sad, sto bi ti zeleo da su cinjenice drugacije, znas voleo bih i ja da sam ozenio moniku beluci. al' jbg nisam!

Miki

pre 9 godina

Tada su im bili potrebni krediti, a sad misle(Putin) da su strasno baogati i jaki pa mogu sve. Mislio i jadni Sloba, pa vidi gde smo sad. To i njih ceka ako se ne opamete

miki

pre 9 godina

Sve ovo je tacno, samo ta Rusija i ova danas nemaju veze jedna sa drugom.
Tada je na celu Rusije bio Americki covek koji je srozao Rusiju i napravio od nje zemlju koja se savijala pred svima i radila u interesu svetskih mocnika. Danasnja Rusija se podigla na noge i opet ima hrabrosti i snage da svetu kaze "NE"

ivan

pre 9 godina

Dobro,

Hajde, pravicemo se blesavi i verovati u prijateljstvo sa Rusijom...
Cinjenica je da od Rusa nikad nismo imali vece neprijatelje -

Podmetli su nam barjake uz uniforme koje su stigle kao pomoc za rat sa Turskom, a sercom se mudri Knez setio da ih obrne naopako - inace bi odmah postali njihova kolonija.

Celi 19-ti vek smo ratovali protiv njhove najblize brace Bugara, koje su oni naoruzavali i podrzavali. Insistirali su da pola Sumadije bude Bugarska...

Odose Obrenovici u krvi, a mi dobismo Pasica (koji je inace jedno vreme radio za Bugarsku vladu)...

E, to nije bilo dosta, onda su poceli da izvoze Boljsevizam.

Kada je Beograd bio bombardovan 6. aprila 1941. - oni su bili u savezu sa Hitlerom.

Posle su nam namestili Tita, a kad im se Tito otrgao uveli sankcije.

1968. su zapretili Titu da ce ga izbaciti iz Internacionale ako nastavi reforme u zemlji - pa se sa reformama stalo.

1991. su Milosevicevi generali isli u Moskvu na razgovor kako bi izvrsili puc i izazvali gradjanski rat u zemlji, sto se i desilo.

Kad je Milosevic pao - onda su trazili nacin da ga odrze na vlasti i dali azil njegovim kriminalcima.

Posle toga su nam izvezli svoje tajkune i oteli pola privrede...

A, sada se mesaju u se sto se desava u zemlji, cak imaju i svoje partije koje se otvoreno zalazu za veleizdaju...

I hajde, da se pravimo budale i da pricamo o 'braci'... Ko takvu 'bracu' ima, ne trebaju mu krvnici!

blah

pre 9 godina

Ne samo da su podrzali sankcije, nego se jos i 1999. nisu mesali da bi dobili kredite. Da se razumemo, ja im ne zameram ni zbog cega jer su radili ono sto im je tada bilo u interesu, a to je ono sto nasi Rusofili ne mogu da razumeju - da u medjunarodnim odnosima ne postoje bratstvo i prijateljstvo vec samo zajednicki interes. Kao sto su nas Rusi prodali kad im je to bilo u interesu, tako i mi treba da gledamo iskljucivo sopstvene interese a nama okretanje ka Rusiji trenutno nije u interesu jer oni ovde dolaze samo kada im nesto poklanjamo (NIS, Juzni tok, itd). A nasi politicari znaju koliko se narod lozi na "bratsku" Rusiju pa im svesno poklanjaju nase resurse samo da bi glasaci bili srecni.

Vizantija

pre 9 godina

Kao sto svaka zapadna zemlja, kao i Usa sve rade na prikriven nacin, tako i Rusija nije zelela javno da podrzi Srbiju. Majka Rusija,zivela carska porodica Romanov !!!!

fx

pre 9 godina

..Rusija od uvek vodi licemernu politiku,...dobro je sto se nikada nije protivila sankcijama jer su sankcije imale svoju svrhu, a voleo bih i da objasne zasto uporno ne izrucuju Srbiji Gdju Markovic i njenog sina Marka?..dobro je i sto sada znamo sta od Rusije (ne)mozemo da ocekujemo,..a sto se tice Srbije, trebalo bi da se okrene svom putu ka EU i NATO sto pre..

Kiza

pre 9 godina

Ajmo onda ovako:Turci 500 god. ropstva, Austrougarska,Nemačka 3 puta napadala Srbiju,Bugarska takodje,Madjarska(racija),američko bombardovanje Beograda( 2. sv. rat) ima toga još ko da se svega seti.Rusija pijanog Jeljcina podržala sankcije, e to je najveće zlo koje nam se dogodilo.

Петар Миловановић

pre 9 godina

Rusija je podržala sve sankcije protiv Jugoslavije!
Ма сигурно бре, па када су евроамериканци увидели да ће Русија ставити вето на њихову одлуку о бомбардовању СРЈ, сетили су се Главе 7 и без одлуке Савета безбедности, мучки, без објаве рата и по мраку започели бомбардовање српских градова и села! Ови мапетовци што су против Руса нека наруче још једно бомбардовање од евроамериканаца, али само њихових кућа, станова и имања, па нека уживају у демократији и евроамеричкој неограниченој љубави! Изгледа да је мазохизам веома рспрострањена и неизлечива болест! Нека се сете колико пута смо у нашој историји од 1945. године били против Руса и Русије, 1948. и 1968. а такође и за време Милошевића, када је био против Јељцина, и Тадића који је на све начине избегавао чвршће повезивање са Русијом до бивше министарке за енергетику Зоране Михајловић која је на све могуће начине минирала потписивање уговора о изградњи гасовода „Јужни ток“! Чак се и председник Николић у Москви правдао пред Путином да има несугласица у влади, на шта му је он рекао да одлучи ко је газда у кући он или Зорана! Путин је тада био бесан, јер је Зорана у Москву донела на потписивање уговор сасвим супротан оном раније договореном! Па и у породици родитељ изгрди или казни децу или жену због непоштења и непажње, а камо ли државе. И не заборавимо, то је била Јељцинова пропала Русија којој је запад квартално давао по 200-500 милиона долара да преживи, па је руски дуг ММФ-у тада износио 100 милијарди долара!

Шумадија

pre 9 godina

Чему овакав текст? Бета и слични безобразно и на глуп начин потцењују памћење и интелигенцију српског народа. Узалуд се трудите, нећемо да подржимо фашисте и будемо против бартског руског народа. Амин!

prolaznik

pre 9 godina

@miki
Ako ta nekdasnja Rusija i ova danasnja nemaju veze jedna sa drugom ond znaci da i "desni sektor" nema veze sa sa onim pre.A ne da svi Ukrajince zovu "desni sektor" cak i vojsku njihovu.

Moja Malenkost

pre 9 godina

Hvala B92, odličan tekst da podseti one Srbe koji imaju pileće pamćenje i poduči nove generacije. Treba se plašiti otvorenih neprijatelja ali još više lažnih prijatelja.

Srbenda

pre 9 godina

@Da se ogradim odmah na pocetku! Ne pripadam ni jednoj, ni istocnoj a ni zapadnoj frakciji, niti zelim da se bavim njihovim geopolitickim interesima. Zeleo bih samo, ako je to nekako moguce,da ukazem da malo objektivno sagledate blisku a i onu malo dalju proslost i videcete da nam je tzv. bratski narod uvek okretao ledja u najtezim trenucima. U kapitalizmu nema mesta za bratsvo. Pozdrav
(Dragan019, 6. maj 2014 22:24)

Najgore je sto ovaj neupuceni narod ne shvata da Rusija nije komunisticka, vec mafijaska drzava. U svetu oni su kapitalisti sa svojim firmama i tu igru igraju. Kod kuce imaju ostatak svog stanovnistva koji su robovi domacim tajkunima. Svi diktatorski rezimi su najveci mucitelji svog naroda prvo.
Prema tome, predlazem velikim silama da nista ne rade po pitanju Rusije, jedino da ogranice saradnju ekonomsku sa njima, a onda ono sto ce biti u Moskvi, nece moci da lupetaju kako je zapad organizovao. Njegov narod ce ga juriti po rupcagama a nigde nece moci da se skloni iz Moskve. Niko nece smeti da ga primi!!! Postace plen svog naroda. Samo polako.

vanja

pre 9 godina

Rusi nikada nisu bili nasi neprijatelji, vec osvedoceni prijatelji.Dovoljno je sto su, kad su nas SAD i EU bombardovale bez odobrenja SB jer je slaba Rusija pod Jeljcinom ulozila veto.Treba razumeti da se i njihova drzava raspala i da su bili u haosu, i njima je trebala pomoc.Ali mrznja prema Srbiji i srpskom narodu, koju su pokazivale zapadne sile treba da nam ostane u vecitom secanju.Oni nisu nasi prijatelji, a pare koje su toboz dali dali su uz visoku kamata.Uostalom koliko za vas vrede zivoti srpske dece, zena vojnika i ostalih koje su pobili prilikom bombardovanja.Nema tog krvavaog novca kojim mogu da se iskupe... toliko od srpske majke

Dragan019

pre 9 godina

Da se ogradim odmah na pocetku! Ne pripadam ni jednoj, ni istocnoj a ni zapadnoj frakciji, niti zelim da se bavim njihovim geopolitickim interesima. Zeleo bih samo, ako je to nekako moguce,da ukazem da malo objektivno sagledate blisku a i onu malo dalju proslost i videcete da nam je tzv. bratski narod uvek okretao ledja u najtezim trenucima. U kapitalizmu nema mesta za bratsvo. Pozdrav

živojin inić

pre 9 godina

Preduhitrio sam na fejsu "zadatu" temu. Ivica Dačić je najveća zabluda svih naših zabluda. Najveća je da će okrenuti leđa Rusima i odvesti nas među civilizovane narode. Da nas Rusi nikada nisu izneverili možda je u pravu. Mislim na užu Srbiju i Srbijance. Ni one 1948. kada su nas (Jugoslovene) pokušali i ekonomski i vojno satri. Nisu oni Rusima boli oči nego Jugoslavija i Tito. Ko zna, nije li tada dogovarano ono što će početkom devedesetih zadesiti najnapredniju socijlističku državu. Dačić očigledno, ili ima višđak informacija nedostupnih pobičnom svetu, ili ga pod hitno valja smenjivati i sa ovog položaja.

Radnik Udarnik

pre 9 godina

Ako Amerikanci ne mogu da napadnu Rusiju, nas mogu da zbrišu sa lica zemlje i to bi verujem uradili sa najvećim zadovoljstvom, samo ako im damo povoda. Prva runda je bila 1999. Druga runda bi bila mnogo, mnogo gora po nas. Da li nam to zaista treba?

Adam

pre 9 godina

Uglavnom, ispade da ministar inostranih poslova baš i nije kompetentan i ne zna uvek o šta priča! Sjajan početak jedne brlijante karijere. Sreća da Srbija upravo gubi spoljnopolitičku nezavisnost pa ovaj ne može da naškodi previše!

Jovan

pre 9 godina

Nemačka, Italija i Bosna su Srbiji i obimom veći a i značajniji spoljnotrgovinski partneri od Ruske federacije.
Izgradnja Južnog toka praktično je zaustvljena, bez izgleda da će u skorijoj budućnosti biti nastavljena. Džabe su Koštunije, Velja, Labus, Škundrić, Tadić i ostali učesnici te šarade, poklonili NIS rusima-ništa od „velikih projekata“.
Takođe, Rusija je je još na Berlinskom kongresu svim silama pokušala „progurati“ sramni projekat Velike Bugarske-na uštrb Srbije, a u sred Prvog Velikog rata povukla se pod izgovorom rešavanja „unutrašnjeg pitanja“ i ostavila na cedilu ceo civilizovan svet u borbi protiv Austro-ugarske ratne zveri.
Rusija Srbiji nije prijatelj, niti je Zapadna Evropa Srbiji neprijatelj.
Priče i bajanja kako je Jeljcin jedini krivac za dugogodišnji sramotan stav Rusije prema „pravoslavnoj braći“ Srbima, može da pije vodu samo kod umova koji ne pamte dalje od 6 meseci.
U nedavno sprovedenoj anketi među ruskim narodom sa pitanjem „Koja vam je nacija najomiljenija, a koja najomraženija?“, Srba nema ni na jednoj listi u prvih 10 (DESET!). Dakle, ne samo da vlast u Rusiji ne haje za neku tamo Srbiju i Srbe, već ni običan narod niti razmišlja niti saoseća sa patnjama ovdašnjeg plebsa.
Toliko o njima i „bratstvu među narodima“.
Srbija već decenijama NEMA prijatelja na međunarodnoj sceni i sve dok narod ovdašnji to ne shvati-biće stradanja.

Sto bi rek'o Lavrov

pre 9 godina

Hocete da je i odnos Rusije prema Srbiji malo "braon" obojen, sem ako su interesi Rusije u pitanju?
Ma ne, Rusija nas voli....!!!

Egelius

pre 9 godina

tiranin Staljin, prodani Gorbacov, pijani Jelcinj, tajkun svestkih razmera Putin...koja je razlika??? To je ruska politika uvek bila kao i politika svih imperija a ne pojedinca. nema razlike izmedju SAD i Rusije u tome interesi su ta zlatna zica koja odredjuje postupke i prema rodjenom bratu manje u SAD jer imaju bar prividnu demokratiju gde unutrasnje snage i pritisci mogu na nesto da uticu a u Rusiji????

anon

pre 9 godina

Ta Jeljcinova "Rusija" koja je uvela sankcije Jugoslaviji je bila marioneta zapada (ili bolje reći iste šačice ljudi koji kontrolišu zapad). Ova Rusija o kojoj Dačić priča je prava Rusija.

Dragan

pre 9 godina

a sankcije su predlagale, vodile i sprovodile zapadne zemlje. One su nas i bombardovale, pobile silne ljude i sad mi treba da se ljutimo na Ruse sto nas nisu zastitili, a zapad da volimo zato stooooo… Hmmmmm... Tako barem razumem ovaj tekst i ne vidim ni ko ga je potpisao ni ko je to izjavio itd itd. Ima nas jos koji pamtimo ta luda vremena… Elem, Srbija sve vise lici na zapad (medijski).

glupak

pre 9 godina

Samo da vas pitam tako sve pametne a ko je tada bio na celu Rusije? Hvala.
(maximus, 7. maj 2014 03:00)

Kako vi, ruska peta kolona u Srbiji, volite da kažete "pijani Jeljcin", drago mi je da pametni misle da bi bilo drukčije da nije bio on.
Držaćete vi Putinove slike u podrumu, ispod uglja, u to ne sumnjam.

dnK

pre 9 godina

jedina greska Rusa prema nama,a koliko dobra su nam cinili i čine u usporedbi kako mi njima vraćamo. Sad je najbolje da radi ovoga svi zavolimo zapad, NATO koji je servirao ovu priču bas da bi okrenuli leđa braci. Oni(zapad) su nam najviše "dobrog" ucinili, milosrdni anđeli!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Rusija jeste glasala za sankcije ali, namerno se zaobilazi nezaobilazna cinjenica da je tada Rusija bila u gorem polozaju od Srbije. Rusiju je vodio covek koji nije mogao ni da stoji na sopstvenim nogama. Covek, koga su u svojim kandzama drzali ruski oligarski, koji su, poput nasih petooktobarskih revolucionara imali cilj da ekonomski uniste Rusiju i svedu je na drzavu haosa u koju bi, kasnije, da bi je "spasle", usle snage "zapadne demokratije". Bez obzira na to oni su nam bili prijateljski nastrojeni, posebno ruski narod, osecali su tesku nepravdu i zlocine koji se cine prema Srbima.Nisu ucestvovali u bombardovanju Srbije a, sto je jos vaznije, nisu uzivali u patnjama srpskog naroda. SAD, NATO i EU su, posle ovog zlocina, koji jos ne priznaju i za koji se jos ne kaju, zauvek umrli. Mozemo da postanemo clanica EU, NATO ili da budemo sledeca americka drzava ali, nase pamcenje na zlo koje su nam pocinili zauvek ce ih svrstavati na pravo mesto. Mesto ZLOCINACA. A oni nama, casnim Srbima nikada ne mogu biti prijatelji. Cak i ako nas hrane. Ako se budemo prodruzili bilo kakvim sankcijama, protiv Rusije ili bilo koje druge drzave, bice znak da je Srbija definitivno umrla. Da je izgubila svoj lik, svoju dusu i odanost slobodi a to jre mnogo gore od materijalnog siromastva.

zoran

pre 9 godina

@ (Mladen Mladenovic, 6. maj 2014 19:20)

Pokušavate da opravdate nešto što se ne može opravdati. Da, Rusija jeste bila u teškom položaju ali isto tako je u to vreme ORUŽJEM branila svoj intreres u Gruziji iako je Ruski narod umirao od gladi. I tafa su Rusi imali nuklearno oružje ali, tada im nije bio interes da se založe nas jer su, kao i UVEK U ISTORIJI stavljali vlastiti interes na prvo meso.
Sve dok punoglavci to ovde ne uvide, oni (Rusi) će nas koristiti kao monetu za potkusurivanje.

I još nešto, Mladene Mladenoviu, Kineska poslevica kaže da neprijatelj nikada ne može da bude licemeran, to može samo prijatelj...

Ovo je ukratko! Raspredati priču od Aleksandra Nevskog do danas i tražiti kada, ko, gde, koliko, zašto... je čisto gubljenje vremena.

Che

pre 9 godina

Putin dolazi na vlast kada su videli kako Amerika i ekipa unistavaju Srbiju...Tada je Rusija bila pod Americkom cizmom rasprodaje,privatizacije kao Jugoslavija od 1990-te i Srbija od 2000-te i sada a Milosevic verovao u njih...Ovo je druga Rusija koja treba da kontrira EU i Americi i napravi neku ravnotezu u svetu,nasa vlast bi morala da udari sankcije Rusiji ali zapad ce nas ispostovati jer ce nasa vlast priznati nezavisno Kosovo to njih najvise zanima.

this is the end

pre 9 godina

Nije važno ko je bio na vlasti u Rusiji devedesetih, bitno je da su oni brojali pare dok su nas bombardovali. Zato ih ne mirišem kao ni Nato i druge, dalje prste od Srbije, Rusi, Nato i svi drugi belosvetski moćnici.Bombe smo dobili jer je Slobo vodio antiameričku politiku, a da ne govorim o nacuionalističkoj, e kad smo pukli onda su svi drugi krivi a mi jadnici nastradali...voditi državnu politiku je velika stvar, a onaj koji nas je zakopao ovde gde jesmo bio je obični šarlatan.

patriota

pre 9 godina

srbi su srbi a rusi prica za sebe,ko ih sisa neka se snadju kao sto smo se mi snalazili uvek bez njih a veoma cesto i protiv njih.

bitno je sta je za nas srbe dobro!

x file

pre 9 godina

greska je uradjena jos 1941 . umjesto da smo tada sa SAD-om sve dogovarali mi sa komunjarama i pokvarenim englezima koji su i namjestili demonstracije 27 marta pa onda izvrsen genocid nad Srbima u tzv. ndh...opametimo se ...ostavimo se Rusa i EU ..prava pomoc stize samo od USA, svakako ako si njihov saveznik

Natasa

pre 9 godina

Uvek su gledali samo svoj interes i u odnosu na to donosili odluke kad je u pitanju Srbija. Jedina dodirna tačka nam je pravoslavlje, što ove KGB-ovce ne dotiče previše, sve ostalo su pare i pitanje širenja ruskog uticaja na Balkanu preko Srbije, drugim rečima, mi smo im, ovako slabi, odlična moneta sa potkusurivanje sa zapadom, bilo da je u pitanju pijani Jeljcin ili sportista Putin.

mr.real

pre 9 godina

Ma ajte bre, šta cepidlačite oko malo sankcija....na kraju, ministru spoljnom će ionako bezrezervno verovati njegovi glasači (ako niko drugi).
Nego, jeste li primetili da ministar Dačić M(i)ljacka dok priča?

ilija

pre 9 godina

Kakav spin, pa još komentari takozvanih spavača a sve upereno protivu Rusije. Ja razumen neke ljude, njima nije ništa jasno, obični su to ljudi, dobri, onako po sredini ni tamo ni ovamo i tu uskaču spin maistori da ih obrate na pravu stranu i otuda i ovaj tekst sa svim komentarima. Sto godina propagande i nećete uspeti da nas rastavite i uperite protivu Rusije. Zapadnu demokratiju sam iskusio u vidu "milosrdnog anđela" kada su nas brutalno ubijali i ponižavali, ne, to ja ne zaboravljam.

muska veverica

pre 9 godina

Jako bi nam pomoglo da su nas javno podrzavali, ali inace direktno smo preko Rumunije i Bugarske izvozili jedino u ZND kako se tada zvala Rusija!!! Uzgred oni nisu sipali osiromaseni uranijum '99 po nasim glavama, i ne podrzavaju neprijatelje Srbije ni dan danas!!!! A kada smo mi podzali Rusiju????

Vizantija

pre 9 godina

Da Rusija tana nije bila dovoljno jaka to stoji. Dovoljno su i oni tada imali problema, pre svega od muslimanskih gerilaca u Ceceniji 94 , a kasnije i 98 kada su konacno uspeli da postave kontrolu nad ovom teritorijom!!!

Zeljko

pre 9 godina

Verovatno je tačno sve što je navedeno. Ukoliko neki Rus (pogotovo van Moskve) shvati da ste Srbin, počeće da Vam se izvinjava zbog Jeljcinovih postupaka.

marko

pre 9 godina

Interesantan tekst... Ali se mora uci u dublju analizu... Ko je bio na celu Rusije u tom periodu? Kako se zivelo tada u Rusiji? Snaga Rusije tada? I jos mnogo toga!
- I tako, neko ce procitati samo ono sto zeli da procita! Ali sus. Rusija nas nije bombardovala, bacala nam bombone sa neba... Dok su nam prijatelji sa Zapada, uz uvedene sankice tada, kao poklon isporucili i nokoliko tona bombona sa neba kasnije 99'! A onaj ko moze da predje preko te 99' svaka mu cast... Ja ne mogu... I ne vidim kako neko moze da me ubedi da su Rusi losiji po nas, od "prijatelja" sa Zapada!?

Flex-E-Fun

pre 9 godina

Има овде и нас који нисмо глупи...Само кажем. Русија из 90-их је Русија пијаног и неспособног Бориса Јељцина,комунисте,човека чија је "власт" чинила све да економски ослабљена Русија одговара непријатељима слободног света.На крају крајева,кад су интереси у питању,свако гледа свој,а грандиозне политичке изјаве о пријатељствима су најобичније тривијалности.

Netko

pre 9 godina

Protiv Jugoslavije? Koje Jugoslavije (SHS/FLRJ/SFRJ ..?)
Nisam siguran ali meni se cini da je ime Jugoslavija u pocetku znacilo kraljevinu SHS
a posto jedan deo dakle HS vise nije bio u toj drzavi moze da bude samo sankcije protiv Srbije
A ako pricamo o SFRJ prica vise manje ista dobro ovde je jos drugo oko u glavi dakle CG
Dakle da se ne lazemo Rusija je bila za sankcije protiv SCG a ne Jugoslavije

si

pre 9 godina

Mogla je tadasnja Rusija pod Jeljcinom da glasa protiv sankcija, ali tada bi zemlje EU i zapad uveli svoje sankcije kao sto imaju obicaj. Te i takve sankcije niko ne bi mogao da nadgleda i kontrolise, a sve zemlje oko Srbije bi se utrkivale ko ce vise da se dodvori pomenutim zemljama. Ta vrsta sankcija bi bila znacajno gora varijanta po Srbiju od onih koje smo preziveli.

nebo..

pre 9 godina

Jeste ali isto tako niko ne kaze da to nije bilo za vreme predsednika Putina,vec Jeljcina..Svi znamo da je razlika izmedju njih kao nebo i zemlja!

Miki

pre 9 godina

Složio bih se sa Ilijom o pokušaju spinovanja ovim tekstom. Rusija je, na žalost po nas, imala najgoreg predsednika (Boris J.)koji je kao pijani medved igrao kazačok po zapadnim prestonicama. Šta reći o "sreći" kojoj hrlimo na zapadu? Francuska "lađa" koju opevasmo u Velikom ratu ne bi krenula po Srbe na albansku obalu da ih Rusi nisu na to naterali. "Milosrdni anđeli" zapadnih zemalja su nas gurnuli u rat protiv Hitlera a 1945.g. krvoločnije bombardovali nego Firer na početku rata. Anđeli su bombardovali Srbe u Srpskoj Krajini, Bosni, na Kosovu i Metoniji i na kraju Srbiji... Nema to veze sa Miloševićem i bilo bi isto sa bilo kojim patriotom na čelu države. Danas mogu postojati dve ALBANSKE države ali Srbe treba izdeliti na što manje teritorije. Samo slep i glup to ne može videti...

KORNJACA

pre 9 godina

Rusija devedesetih nema NIKAKVE slicnosti sa Rusijom sada!Kao ni Srbija devedesetih sa Srbijim sada!Tko da nemam pojma o cemi pise ovaj tekst,ali znam za koga pise autor istog.

Rade Ilic

pre 9 godina

Razlika izmedju proruske i proamericke politike Srbije je ogromna. Zasto onda gospodine Dacicu ne postujete teritorijalni integritet Srbije na Kosovu? Jeste da su Rusi devedesetih podlegli pritiscima, pa su glasali za uvodjenje sankcija u UN, jer su se rukovodili americkim interesima, ali sa Putinom od kraja 1999. Rusija vodi pre svega nacionalnu drzavnu politiku. E tako nesto, postovani prijatelji, nedostaje Srbiji. Voditi proamericku politiku u Srbiji, isto je sto i voditi antisrpsku politiku. Pogledajte Djukanovica i bice vam sve jasno. A vodeci prorusku politiku, mi mozemo mnogo bolje ostvarivati nase nacionalne interese koje pod americkim jarmom ne mozemo ni sanjati.

Mirjana

pre 9 godina

AMERIKA VISE NIJE SILA !!!!! Propadaju polako ali sigurno I to da vam je jasno. Prema tome ne treba Srbija da trazi pomoc nego pamet u glavu I da se radi vise. Samo dobrom organizacijom I diplomatski mozemo sa svima. I to je to.

Profesionalni sisac vesala

pre 9 godina

A za ove sto pricaju da trebamo da gledamo samo svoj interes, neka mi objasne, nezavisno od toga sta je bilo pre, u cemu se sastoji nas interes od izolovanja Rusije? Zato sto ce benzin i gas, a odatle i sve ostalo poskupeti? Ili zato sto ce propasti sve ruske firme koje rade u Srbiji i stotine hiljada ljudi ostati bez posla? Ili zato sto cemo procvetati jer sto se nece izgraditi juzni tok? Kome nije jasno da ce od toga i evropska ekonomija stradati, a prvo posle toga sto ce da zakinuti je pomoc drzavama - prosjacima poput nase, da bi ustedeli. A i izgubicemo jedinog prijatelja koji se nesto pita u svetskim okvirima.

Da ne mislite mozda da ce nas zbog toga zapad zavoleti? Samo cemo stati u istu ravan sa africkim drzavama koje jedna drugu bodu nozevima u ledja cim im gazda baci kosku.

Je su nas zavoleli kad smo skinuli Milosevica, posipali se pepelom i priznavali kako smo budale i kriminalna nacija, kad smo pola drzave prebacili u Hag, prodali im za sitne pare sve zivo, unistili sopstvene banke da bi mogle njihove da udju da nas pljackaju. Ne, samo cekaju da uvedemo sankcije Rusiji, i odmah ce nas prihvatiti kao rodjenu bracu.

Inace i Rusija je uvela sankcije Americi, sto se ne pridruzimo tim sankcijama? Ili uvedemo sankcije Ukrajini, u krajnju ruku, kod njih je rat. Uvek se postavlja tako stvar, kao da ako ne uvedemo rusima sankcije, mi smo na njihovoj strani. A sustina se moze srociti u jednoj recenici: Moramo uraditi kako gazda kaze, inace ima da prste samari.

Dragan Pavlovic

pre 9 godina

Pocetkom devedesetih,dok je Boris Jeljcin bio na vlasti Rusija je bila ekonomski veoma slaba i u restruktuiranju.Ekonomskim jacanjem Rusije i dolaskom Putina na vlast Rusija je smelo branila svoje interese a i interese Srbije.Ne zaboravimo njihov cvrst stav da se Kosovo ne prizna i ta se rec cuje u svetu zato sto postoje zemlje koje cene misljenje Rusije.Sa Rusijom imamo i ugovore da pod najpovoljnijim uslovima izvozimo nasu robu na njihovo trziste.Oni zele da nam pomognu a mi tu priliku treba da iskoristimo.Bilo bi nerazumno uvoditi sankcije Rusiji.Dovoljan je argument da nas je NATO bombardovao a Rusija nije.

mi6

pre 9 godina

"greska je uradjena jos 1941 . umjesto da smo tada sa SAD-om sve dogovarali mi sa komunjarama,opametimo se ...ostavimo se Rusa i EU ..prava pomoc stize samo od USA, svakako ako si njihov saveznik"
(x file, 13. maj 2014 10:07)
Kako ti je n promisljen komentar, nazalost puno ljudi razmisljaju na taj nacin. Nista se mi nismo dogovarali 41. nas niko nista nije ni pitao.Zbog brzog napredovanja crvene armije saveznici su odlucili da okrenu ledja kralju sa cijom su vojskom do tada suradjivali i okrenu se patizanima. A dogovorom Cercil Staljin na Jalti, Srbija je prepustena pod rusku zonu odgvornosti.Tako da ostavi nas dobrih saveznika zapada i SAD, oni gledaju samo svoj interes, a ti knjigu u ruke i uci istoriju.

AtamanCG

pre 9 godina

I neka je, Jeljcin je morao da igra po notama Zapada,...
A, sve to ću im oprostiti zbog onog momka koji je, za vrijeme bombardovanja 1999., iz džipa pokušao da rokne raketu iz RRB-a u, čini mi se, SAD ambasadu u Moskvi ! J... ga, nije uspio, ali važno je učestvovati :-))))

yeh

pre 9 godina

@Srdjan: Tacno da je tadasnja podrska pucistima verovatno jedan od razloga, ali treba i reci da Srbija i Rusija tada nisu ni imali neke posebne odnose, jer prethodno nisu ni postojale kao nezavisne zemlje. Srbija se tada tek pojavila kao posebna zemlja (mada se zvanicno jos zvala Jugoslavija), vecina u Rusiji u to vreme, posle prekida od 70 godina, nije ni mogla da ima neki poseban odnos prema Srbiji.
SM jednostavno nije imao od koga drugog da trazi pomoc, pa je na kraju morao da trazi pomoc od Rusije. Prosto receno, uopste im nije bilo jasno koja je to sad zemlja koja ih vuce za rukav, ali su kasnije, pored svih svojih tadasnjih problema, ipak prihvatili da zastupaju interese Srbije odn. SRJ u UN i drugim forumima.
Odredjenim interesnim grupama je vrlo bitno da nas ubede da su mnogo bolji oni koji su predlagali i uvodili sankcije od onih koji su ih tada podrzali, da su bolji oni koji su nas bombardovali od onih koji to nisu sprecili, a i oni koji su nam oteli deo zemlje su takodje bolji od onih koji to nisu sprecili. Logika naglavacke, ali to deluje na dobar deo naroda.

BonBon

pre 9 godina

Kako, pa zar u BiH nije bio građanski rat? Odakle sankcije Srbiji i CG zbog građanskog rata u drugoj državi? A otkuda dvesta hiljada dezertera iz Vojvodine koji nisu hteli da pucaju po Bosni? Zna li Mile Dodik za ovo?

Zoran Hajdic

pre 9 godina

(Miki, 7. maj 2014 20:51)

Tako je,sve se slazem sa tobom.
Samo,ne treba se baviti iskljucivo posledicama,bitniji su razlozi,zar ne?
Svako ZASTO ima svoje ZATO!

Srbi sem Milosa i Mihaila Obrenovica,nikada nisu imali sposobne vladare-drzavnike(tu ne ubrajam Tita),vec samo sposobne komandante tj. vojsku(Petar I Karadjordjevic,Stepa,Misic,Bojovic...)

Nama je uvek falila mudrost vladara,njihova sposobnost i "namazanost".Na kraju,uvek smo sedeli na dve stolice,nikada nismo imali iskrenog prijatelja medju mocnim drzavama,zato smo i placali skupe cene kroz istoriju.
Neutralnost i ponos ne idu zajedno,pogotovo ako si mali kao sto mi jesmo!Kad tad ces ili od jednih ili od drugih dobiti po tamburi!
Posto smo jel,ponosan narod,onda moramo nekome i da se priklonimo.
Najbolju definiciju politike dao je lord Akton,
"politika je vestina moguceg".
Politika je moralna kurva,lezes u krevet sa onim ko bolje plati!
Sto rece Djindjic,ko hoce da moralise neka ide u crkvu!

Dakle,Srbija ka EU i SAD,do nekog boljeg transfera.U buducnosti,Rusija,Kina,zasto da ne!

Stevan

pre 9 godina

Ne znam sta nije jasno u ovoj Dacicevoj izjavi. Ovaj svet nije crno beli, nista se ne dogadja samo slucajno niti iskljucivo namerno. Posebno u ovom slucaju, izjava je diplomatska I pravilna. Ko ne razume nek se ne mesa.

bane

pre 9 godina

Zato sto Dacic dobro zna da je Rusija davala oruzije Srbiji svo vreme kao I lekove kao I naftu.Isto vazi I za Grcku ali je Grcka za razliku od Rusije sve naplacivala 3 puta vise.Isto kao sto EU I Amerika kao nisu naoruzavali Bosnu Hrvatsku I Kosovo po UN rezolucijama a ustvari su ih svo vreme naoruzavali

Srdjan

pre 9 godina

Kljucna stvar. Zasto je Jeljcinova Rusija podrzala sankcije? Malo se ko seca da je Sloba podrzao puciste (bivse komuniste) 1991 protiv Jelcina. Tadasnji RTS je to prenosio kao obnavljanje SSSR-a i najurivanje pijanog Jelcina.
Ovaj mu to nikad nije oprostio. Onda smo lepo dobili sankcije. A Sloba je poceo da veruje u saradnju sa Amerima. Rezulti su poznati.

Zoran

pre 9 godina

Potpuno ste u pravu.Mada ova Rusija i ona nisu iste.Medjutim treba da znamo da USA i RUSIJA nikad nece ratovali izmedju erbe ali preko posrednika da.I to iz vise razloga.Zaustavljanje ekonomskog rasta,proba novog oruzja,Stavljanje pod kontrolu resursa zemlje kojom ovladaju,plasman svoje robe-za civili ili za opste mamene kao i utrosak zastarelog naoruzanja ili druge vojne opreme.
Zato se i vode ratovi.Zalosno je sto je UN postala Americka (zapadna) ispostava.Treba da bude nezavisna u odlucivanju ali vidimo da je USA i Zapadni utixaj na nju veliki.

wes

pre 9 godina

To bese Rusija koju je na ivicu propasti doveo Gorbacov, a u ruke tajkunima i mafiji predao Jeljcin, obojica zapadni miljenici?
---------

Pa najveći je tajkun upravo Putin, ima para ko pljeve, stanove, dvorce, jahte veličine fudbalskog stadiona, a sve to od plate od nekoliko hiljada dolara?

Milos

pre 9 godina

Moramo biti iskreni sem San Stefanskog mira nema slucaja da Rusija nije bila na strani Srba ..podrzavla ustanke,ubijani im konzuli na KiM zarad Srba,Prvi svetski rat usli u rat zbog nas ,drugi svetski u krajnjoj instanci oslobodili nam glavni grad i spasli mnostvo Srpskih pogibija tokom oslobadanja Jugoslavije..Kako smo mi njima vratili Milosevic je cak podrzao puciste protiv Jelcina.Bivsa Jugoslavija nema se tu sta reci verovatno je bila jezicak na vagi kroz nesvrstane da oni izgube hladni rat i vrate se 300 godina u teritorjalnom smislu sto nije mali poraz .. i sad dolazimo do sankcija i 99...Lukasnko je lepo opisao i kad su hteli pomoci mi smo gonili svoju pricu i tako prosli..Sve u svemu kamo srece da su nasi odnosi sa ostalim silama kao sa Rusijom nebi bilo par milona mrtvih u 20 veku kao i svih progona krajem 20 veka

alo

pre 9 godina

kako postujes teritorijalni integritet svake zemlje a ne osudjujes kad tvoji prijatelji na silu sa vojskom udju i uzme uteritoriju druge zemlje, stvarno ste nemoguci, izneo si sa slobom miljarde iz srbije i jos nas pravis budalama

goran

pre 9 godina

Radim sa Rusima, moram. Inače, ne daj Bože takvih prijatelja, a vi kako hoćete. Moj deda je uvek pominjao dolazak Rusa (sada će neki da kažu da nisu bili Rusi) 1945. i njihovih zločina, o kojima se ne govori. A pradeda bio u 1. ratu i jednio čega se od Rusa seća jeste kako su pijani bežali sa položaja i ostavljali sve iza sebe. Ali, neka, ako su vam dobri, a izgleda da jesu: vi napred u Rusiju. Nego, nešto ne vidim da se tu okrećete, svi bi na Zapada u Nemačku, SAD, Kanadu, Veliku Britaniju.... kod velikog neprijatelja. Zašto, kada su Rusi najbolji prijatelji?

Žika

pre 9 godina

Ruska spoljna politika nikada nije i neće zavisiti od toga ko je tamo predsednik a ko premijer, ista je stvar sa Amerikom, a obe sile mnogo češće imaju zajednički interes nego suprotan i obe rade na štetu Evrope.

Miki

pre 9 godina

Veoma vazna cinjenica koju svakako treba uzeti u obzir sto se tice tadasnjeg stava Rusije kao i perioda 90ih je sledece:
- Jeljcin je bio agent i sluga zapada
- Jeljcin je takodje bio pod kontrolom oligarhije
- Jeljcina mnogi u Rusiji smatraju i okrivljuju za zlo sto se desilo u Rusiji 90ih ukljucujuci i raspad SSSR
- Jeljcin je bio prinudjen od strane Putina i njegove organizacije da da ostavku a sve zbog spasa Rusije
- Jeljcin nije osudjen i ubijen jer su Putin i njegovi odradili sve kulturno i bez jos jedne revolucije koja Rusiji pored svih problema nikako nije trebala. Samo zbog toga i zbog mirne predaje vlasti su ga ispostovali kao 1og pred. Rusije
- Sadasnje rukovodstvo Rusije nema nikakve veza sa ljudima iz 90ih
- Rusija u 90 nije bila u stanju da bilo kako pomogne Srbije jer se i sama raspadala.

Najgora stvar od svega je sto su vecina naroda i politicari u Srbiji slijepi i sto se vode sebicnim i malogradjanskim interesima.
Kad god se Srbiji pruzila prilika da donese pogresnu odluku sto se tice spoljne politike i velikih odluka u istoriji, Srbija je to i ucinila.

Najgori dio srpskog drustva su oni koji pored ubijanja, razaranja, okupacije i svakog oblika silovanja Srbije kao drzave koje je ucinjeno od strane zapada vide istog kao prijatelja i saveznika.

Na pocetku 90 je Srbija trebala kao saveznika da izabere zapad.
U ovom trenutku, Srbija treba da izabere Rusiju i njen Evroazijski savez.

ja

pre 9 godina

Svi ovi komentari ispod samo pokazuju koliko smo mi u biti podeljenog mišljenja kako u vezi naše politike tako i u vezi politike prema nama.Istok-zapad gde smo mi? Mi ne biramo sami mesto na sredini žileta gde je s jedne strane zapad koji nas tobož za naše dobro osvešćuje bombama i istok koji nam za naše dobro prodaje isključivo svoj interes.Ipak smo mi osuđeni sami na sebe al malo je danas takovih političara u nas koji tu dilemu mogu kao Tito da iskoriste u našu korist.Inače Titova Jugoslavija nije ništa drugo do Evropska unija u malome koja isto očekuje kao i šta se očekivalo u Jugoslaviji poštivanje jednog stava i jednog mišljenja svih činilaca.Možda smo bili previše ulevo ali u istoj zemlji su moj djed i moj otac bili privatnici kao i ja sada.Proizvodili smo sve od igle do lokomotive i niko nije smeo da iskoči sa svojim nacionalnim stavom isto kao sada u ujedinjenoj Evropi.Elem ugledajte se na Staroga vi novokomponovani političari i izgradite zemlju ponovo na tasu odnosa istoka i zapada prihvatajući samo ono dobro za svoju zemlju i svoj narod šta neće da ukalja obraz samoživosti,samosvojnosti u meri u kojoj ravnoteža situacije dopušta.Nismo mi ni ruski ni evropski ni američki mi smo SVOJI a vi političari se potrudite da se BAR MALO tako osećamo...

br

pre 9 godina

Borisa Jeljcina je KGB doveo za predsednika jer im je tad tako odgovaralo. Trebala im je takva ličnost jer je Rusija bila dno i trebala im je pomoć da se izvuku. Ko može uopšte da veruje da je pijani Jeljcin vladao bilo čim, on je bio samo neko ko će da izigrava klovna da bi dobili pomoć od razvijenog dela sveta. Kada se Rusija izdigla doveli su Putina na vlast. Prema tome Rusija gleda samo svoje interese. Za nas bi bilo bolje da se samoorganizujemo i da ne čekamo više da nam neko drugi udeljuje, nego da sami učinimo nešto za sebe.

Ministar

pre 9 godina

Najbolje je izmeriti koliko je efikasna politika biti "dobar" i sa Istokom i sa Zapadom, ako Srbija od takve politike profitira, onda treba zadržati taj kurs, ili ako ne da menjamo pravac koliko je to moguće. Niko nema previše prostora.