Utorak, 25.02.2014.

18:34

"Tito predvideo raspad Jugoslavije"

Izvor: D. Vukotiæ

"Tito predvideo raspad Jugoslavije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Nakon Titove smrti, naslov na prednjoj strani velikog francuskog magazina je glasio "Tito je bio kralj!" Mi koji smo tada bili vec odrasli i pamtilimo ta vremena, realno nismo bas mnogo znali o Titu, osim onih friziranih prica koje su nam predavali u skoli, tako da je danas svako svedok vremena koji je imao "pristup" vise nego dobrodosao.
Ali dobro, nije bilo lose dok je trajalo! Medjutim, ko sto rece pre neki dan Nele Karajlic, Jugoslavija je bila obdaniste, a u obdaniste, jel'te, idu mala deca. A onda je Tito umro i obdaniste i deca se raspustise!
E sad, zreli narodi se u promenjenim okolnostima menjaju i traze NORMALNE izlaze u novonastalih okolnosti, a nezreli poput onih iz obdanista odma' dovate puske i krenu jedni na druge! Posle. naravno, sledi kuknjava, al' dzaba jer svako dobije bas ono sto je svojim postupcima zasluzio.
Sad smo ti gde smo, a ko prezivi, pricace.

Vladimir Pantelic

pre 10 godina

(Tex, 3. mart 2014 11:00)

ajd makar malo razmisli pre nego sto napises ovakve gluposti. kakva tri glasa? Predstavnici Vojvodine uglavnom su bili Madjari ili pripadnici drugih haroda a predstavnici Kosova uglavnom su bili Albanci. Tako se cesto desavalo da predstavnici AP Vojvodine ili Kosova glasaju direktno protiv predloga ili odluka predstavnika centralne Srbije. Proveri malo

Vladinho

pre 10 godina

Ustav iz 1974. je prelomna tacka u prici o raspadu SFRJ. Taj Ustav je omogucio raspad zajednice formulisanjem etnickog principa i nezavisnog delovanja republika clanica. Srpski komunisti su sa manje ili vise volje podrzali taj Ustav, uglavnom bez jasnog stava koji je neretko krasio hrvate i slovence. Tito ili bilo ko ko je citao taj dokument mogao je sa dva grama mozga i gramom zdrave logike da zakljuci da ce se zemlja raspasti. Da li je ucestvovao u tome ili ne, odgovor na ovo pitanje dace arhivska gradja.

Gledano iz ovog ugla danas, bolje je da smo ostali zajedno, makar iz ekonomskih i bezbednosnih razloga(u Evropi ionako niko nikoga ne podnosi a vece drzave imaju jaci glas).

Tex

pre 10 godina

Da Tito je bas napravio Jugoslaviju zato sto je mrzeo Srbe I nije imao sta pametnije da radi u zivotu nego da napakosti Srbiji tako sto ce imenovati za glavni grad Beograd I staviti celu kontrolu JNA pod isti ili sto je stvorio autonomne jedinice da bi Srbija imala tri glasa umesto jedan u predsenistvu.

To sto politicari iz BGa posle Tita nisu to znali da iskoriste vec su silom pokusali da stave te glasove pod kontrolu misleci da su najpametniji i da ce drugi pasti na tu pricu to je druga stvar. Naravno tvoj patrijota ce ti objasniti da je to bilo cepanje Srbije jer gle cuda Vojvodina I Kosovo nisu podrzavali pogresnu egotripersku politiku iz BGa predvodjena SPSom.

Tako danas iste te patrijote koji su zaostavstine tih politickih duhova i njihovij ubilackih ideja misle da su I dalje najpametniji pa im je za sve njihove nesrece kriv sada I Tito pored standardno SAD, EU, Rusije, itd.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Zacudjuje lakomislenost nasih ljudi.Nemoguce je da je obicna laz sve sto dolazi sa zapadne strane, ukljucujuci Ameriku.Osobe koje dobiju posao u nekoj drzavnoj ambasadi obicno su spijuni ili poluspijuni.U slucaju Tita,Amerika je bila neobicno zainteresovana da umanji njegov ugled jer ih je ometao da rade sta hoce po svijetu.Jugoslavija i Tito predvodili su neangazovane zemlje sto je za Ameriku bio veliki problem.Oni su prijetili i podhranjivali emigraciju koju su pretezno sacinjavali Hitlerovi kolaborateri.Na njihovu veliku nesrecu ta emigracija nije bila jedinstvena sto je svima nama dobro poznato.Nekakav sluzbenik Americke ambasade u Beogradu,pisao je o Titu samo stvari koje bi ga ponizile pred svim gradjanima zemlje.Nije potrebno ponavljati prirodu tih lazi.Ako su neki Srbi mrzjeli Jugoslaviju onda im je Tito napravio samo uslugu sto je uslovio njeno raspadanje.Kontakti medju zavadjenim stranama su svakome dobro poznati.Oni imaju za cilj razmjenu zarobljenika i drugih pitanja koja se ticu rata.Moguce je da su Nijemci, poslije gubitka ogromnog ljudstva i bitke na Staljingradu,pokusavali da neutralisu Titov pokret raznim obecanjima.Peta ofanziva i bitka na Sutjesci jasno govore da u tome nijesu uspjeli.
Neki americki poluspijun je to pronasao i pisao o tome s jednom jedinom zeljom da osramoti Tita.
vasilije knezevic 28 feb 2014

ii

pre 10 godina

dok je bilo tita ,jugoslavija je proizvodila motore,televizore,automobile,masine .sad uvozimo i krompir.predsjednik srbije je krunisani cetnik,ima snimak na you tube.hrvati malo bolje stoje jer ivo josipovic nije ustasa.to je ta razlika,srbija ponovo bira vlast i bice gusto.......

V

pre 10 godina

@Jovan
"Bezgranični srbomrzac I anti-srpski zločinac..."

Antifasista, pobednik, mirotvorac, i covek pre svega - zato je Tito velika istorijska licnost. To sto ti i tebi slicni, kojih je da se ne lazemo vecina u toj tvorevini koju nazivate drzavom Srbijom, vidite Tita kao najgoreg neprijatelja, govori mnogo o vama. Sta tacno, sami zakljucite.

anonimno

pre 10 godina

Tito je govorio tecno Nemacki zato sto je on bio Austrijanac ili Nemac, a ne zato sto je boravio u Austriji. tito je boravio dugo u Jugoslaviji i nikada nije znao da govori SRPSKI jezik, jer Germani jako tesko nauce SLOVENSKI JEZIK. Hitler je izgubio 2 svetski rat, a sta se desilo to je neverovatno-Austrijanci i Nemci su poturili tita- srpskog neprijatelja da vlada nad SRBIMA i onda su SRBI bili prevareni i prihvatili su totalnog stranca da vlada i terorise SRBE. Srbi su bili maloumni, jer nisu postavili svog coveka da vlada nad Srbima nego su prihvatili belosvetskog teroristu. A tek sada je Srbima jasno da je tito bio srpski neprijatelj. Srbima sto su morali da pobegnu iz svoje domovine to je uvek bilo jasno. Sada Srbi ne mogu da se izvuku iz zla u koji ih je tito uvukao. Zelim vam sve najbole da uspete da se izvucete iz situacije u kojoj se nalazite.

e

pre 10 godina

Jedan komentator reče da je Kosovo bila crna rupa i da je ono usisivalo svo bogatstvo koje se stvaralo u federaciji. To je tačno i veliki, i najvećai razlog raspada Jugoslavije. U Jugoslaviji u svim njenim teritorijalnim jedinicama živeli su ižmešano svi narodi sa većinskim onog naroda koji nosi naziv. Da to je za sve bilo najbolje rešenje jer su svi živeli u jednoj državi.Po meni greška je bila to što se nije išlo od samog početka na način kako su ustrojene USA a potom i po meni isključivo ekonomija, i opet ekonomija. Kod nas se svašta pokušalo prosipanje iz šupljeg u prazno jedino nije dozvoljeno da pokuša sa tržišnom ekonomijom. Lažem pokušali su drugovi tržišnom reformom 1965. god. i gle to je obećavalo boljitak, pa su se uplašili da oni više neće biti glavni i da neće više moći da nam prodaju maglu pa su investitore, prvatne preduzimače pohapsili i oduzeli im imovinu pa vratili zemlju ponovo u ekonomsku agoniju. Kada neimaština dogori do noktiju tada šovinisti nastupaju i upiru prste jedni u druge i samo banalna varnica dovodi do katastrofe. Svi smo mi izgubili, samo su Kosovari ništa ne radeći profitirali.To je moje viđenje.

e

pre 10 godina

Lepo je čovek sve to ispričao, bez uvijanja ili navijanja na bilo koju stranu. Ko je živeo u "njegovom" vremenu a stvarno hoće da bude objektivan mara jednom rečju reći da je bio veliki manipulator. Kada nam nije išlo našli bi se dušebrižnici koji bi rekli:"Tito je pošten, ali njegovo okruženje nevalja,sve lopov do lopova". A ko je birao te saradnike? Nisam ja,ili Vi već ta krminalna partija.Ne mogu da ne napišem (opet) kada je došlo do informbiroa tada se tito jako uplašio, pa i glad koja je pretila Jugoslaviji on se obratio Americi za pomoć. To je bilo 1948.god. Cela tadašnja posleratna evropa zavisila je od američke pomoći.Amerikanci su tada i nama pomogli. Zaista se osetio kvalitetan i kvantitetan skok.Počelo se normalno živeti,čak je to obećavalo i blagostanje. Naši visoki oficiri JNA odlazili su u Ameriku na usavršavanje. Dobili smo i najmodernije oružje, mlazne avione koje dotle nismo imali.Mislili smo ovo će potrajati. Ali AVAJ! Čim je umro Staljin, Tito kao dokazani manipulator odmah je okrenuo list i otišao u Moskvu na klanjanje, a hladni rat je i dalje trajao. Posle toga počelo je propadanje, ispočetka polako a kasnije sve brže kao finale raspad države u kojoj smo rođeni, ratovi mržnje dojučerašnjih komšija i sve ostalo da ne nabrajam!

Jovan

pre 10 godina

Bezgranični srbomrzac I anti-srpski zločinac. Amnestirao je sve ustaške zločine nad Srbima u Drugom Velikom ratu, poistovetio patriotski Četnički Pokret Dragoljuba Mihailovića sa fašističkim ustaškim pokretom, strahovladom I državnim terorom izgradio je protivprirodnu državnu tvorevinu koju je potom držao u veštačkoj komi na stranim donacijama koje I dan danas predstavljaju kamen oko vrata svim potonjim državicama nastalim krvavim raspadom prethodne protivprirodne tvorevine.
Beskrupulozan, vešt I spretan manipulator, za života je u zabludi držao 20 miliona ljudi čijim životima je diktatorski upravljao. Srpskom krvlju okrvavljen do lakata, udario je temelj brutalnom građanskom ratu koji se desio nedugo nakon njegove smrti.
Iako danas mnogi proklinju svoj život I pate za prošlim vremenima pod njegovom diktatorskom čizmom, istina je da se I u najboljim danima te frankenštajnske države živelo daleko gore nego što danas živi prosečan državljanin EU, a svaki vid nostalgije je samo proporcionalan nedostatku posedovanja važećeg pasoša I pečata stranih država u istom.

aca

pre 10 godina

Tito je za Hrvate bio istorijska licnost jer je uspeo da ih iz zemlje proistekle iz NDH na krvi Srba iz Dalmacije, Like proizvede u zemlju pobednicu nad fasizmom, oprosti im prijateljskoj Nemackoj ratnu odstetu prema Srbiji i Srbima, posle oslobodjenja strelja i baci u jame desetine hiljada samo zato sto su bili pripadnici ili simpatizeri antifasistickog pokreta Draze Mihailovica, uveze na Kosovo desetine hiljada Albanaca iz Albanije i ustavom iz 74 pripremi na vreme za zivota preduslove za cepanje Jugoslavije.

Troml

pre 10 godina

Tatin fica , odlasci na more,
tatin stojadin , pokloni samo
za Novu Godinu , coca cola samo
za Novu Godinu , secem se da sam
bio srecan , sada ja imam sve,
svoju decu , nov auto , stan u
Beogradu ,posao,putovanje ali u
dusi nesrecan ...…..
Tita od blata da pravimo .
Najvrednija stvar u Titovo vreme
je bio pasos ,sada nema nikavu ...
(sloba, 25. februar 2014 19:02)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Očito si star i nemoćan,
pa žališ za starim vremenima,
kad su te prizemne stvari
i događaji, činili sretnim
(bio si mlad, neiskusan i neuk).
No, u vrijeme te tvoje lijepe
mladosti, mnogi su bili po tamnicama
i zatvorima zbog verbalnog delikta,
ili nedaj bože, zbog rušenja
bratstva i jedinstva. Mnogi su bili
tučeni i zatvarani zbog krive pjesmice,
zbog "opasne" kritike, zbog skretanja
s titovog puta.
Uostalom, kako je mogao biti tako
lijep život u jedno-partijskoj državi,
u jednoumlju, u kultu ličnosti,
u državi gdje su nas silom bratimili,
gdje su nam prali mozak svim mogućim
sredstvima? Za bolje nismo znali,
ili još bolje, nismo smjeli znati.
Na kraju, ukoliko ti nedostaje
onaj i onakav državni sustav, ima
jedna slična država, preseli se.

my way

pre 10 godina

Ja sam predvidio raspad Juge kad su srpski akademici '86-e u Primoštenu kraj Šibenika počeli na karti crtati srpske zemlje na području ex yu.U to vrijeme nisam znao ni ko je Franjo Tuđman ni što je HDZ.
Godinu dana kasnije počeli su neredi na Kosovu i došao je Slobodan Milošević na vlast i shvatio da Juga odbrojava posljednje dane.
(Čarobnjak iz Oza, 25. februar 2014 22:34)

Jel, a nisi predvideo posle Avnoja i cinjenice da se drzava sve vise dezintegrise, pa cak ni posle ustava iz 1974? To ti uredjenje nista nije govorilo, nego neki papirici na kojima neki akademici navodno nesto napisase, nacrtaae, sta li?. Ja vidis za to ne znam ni dan danas, ali verujem da si ih ti licno gledao kako koracaju, premeravaju i dele zemlju. Samo, opet dodjosmo dotle da je oni ne podelise i ne srusise Jugoslaviju, a da je eto "nevini" tvoj narod hrvatski, koji ni za Tudjmana ni HDZ nije znao uzeo oruzje kad mu ovi rekose i poceo da ubija, crta nove granice i rusi jugoslovenske, iako su mu se sve zelje od Jajca kroz svaki naredni ustav ispunjavale. Rekao bih ti da se stidis svojih lazi i prebacivanja krivice, ali znam da stida nemas! Operisan si ti od objektivnosti i istine, ne interesuju te to, vec kao i nazalost vecinu tvojih sunarodnika samo trulo hrvatstvo isprljano toliko puta najmonstruoznijim zlocinima.

"Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu svog oka ..."

pre 10 godina

Najpre je Kosovo počelo da usisava bogatstvo SFRJ kao crna rupa, zbog čega je Slovenija odlučila da ili zapuši rupu tako što će tražiti da se Albancima popusti i odustane od finansiranja statusa quo, ili, ako to ne uspe, da napusti brod koji tone.
To je dovelo do krize koja je iznedrila ne samo Miloševića, već i čitav niz novoprobuđenih srpskih nacionalističkih (")intelektualaca("). Potom su stvari krenule nizbrdo velikom brzinom - pojačanje do tada ne toliko jakog hrvatskog šovinističkog i separatističkog nacionalizma je indukovano u Hrvatskoj, pa pojačano prisustvo u javnosti srpskog nacionalizma u Srbiji, narušeni odnosi Srba sa Bošnjacima i Makedoncima širenjem srpskog nacionalističkog istorijskog revizionizma (sve pod izgovorom otklanjanja od komunizma) da bi sve kulminiralo bezobzirnim i osionim ponašanjem Miloševića u federalnim institucijama - ujedinio je Srbiju "iz tri dela", ali je IPAK zadržao TROSTRUKO predstavljanje!

To je bila poslednja kap ...

"Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu svog oka ..."

pre 10 godina

Ljudi, za raspad Jugoslavije je kriv Kralj Aleksandar, upravo zbog njenog stvaranja onako kako je stvorena.

Brozu svaka čast što je uspeo da je posle toga slepi i drži zalepljenom makar i toliko vremena koliko je trajala.

Titova Jugoslavija je svoju stabilnost zasnivala na tri činjenice: 1) Nijedan od najveća dva naroda nije bio nacionalno zaokružen u svojim "državama". 2) centralna republika je bila demografski uravnotežena stvaranjem potpuno nove autohtone nacije kao jezička na vagi, a koja nije bila apsolutno većinska u toj republici 3) manje federalne jedinice su od članstva u Federaciji imale korist koja je bila disproporcionalna njihovoj veličini i ekonomskim potencijalima.

Titova Jugoslavija je razbijena kada je jedan od većinskih naroda (Srbi) nepotrebno i suludo poremetio svoje dobre odnose sa "ključnim kamenom kupole" u BiH (Muslimanima - danas Bošnjacima) i gurnuo ih bliže ka drugom većinskom narodu Jugoslavije (Hrvatima). Ako harmonija Srba i Hrvata nije bila moguća, harmonija Srba i Bošnjaka je trebala da spreči otcepljenje Hrvatske. Ekonomsko blagostanje je trebalo da sačuva Sloveniju (a i Kosovo, samo niko na svetu nema TOLIKO para).

raca

pre 10 godina

"Kenan nije bio raspoložen za praštanje i mesecima je izbegavao viđanje sa Titom, a kada bi se eventualni susreti činili neizbežnim, odlazio bi iz grada.”
Pa covek je udario samar SAD-u, i oni nista, jos se kao ambasador naljutio, ali nikako nije napustio zemlju ili recimo da su uveli jednostrane sankcije.
(sofronije, 26. februar 2014 00:30)

Pa zato što je šamar bio pažljivo odmeren. Predstavljao je finesu koja nije bila namenjena SAD nego SSSR-u. To "durenje" ambasadora SAD je bio američki deo koreografije.

tihi cinik

pre 10 godina

Mašinbravar je imao isti trip kao Luj XIV:''Posle mene potop''. Nije njega bilo briga za Jugodlaviju jer je nije ni stvarao već samo oteo vlast u njoj. U krvi je oteo vlast u krvi se i raspala zemlja.

Dete

pre 10 godina

@Tatin fica , odlasci na more ,tatin stojadin , pokloni samo za Novu Godinu , coca cola samo za Novu Godinu , secem se da sam bio srecan , sada ja imam sve, svoju decu , nov auto , stan u Beogradu ,posao,putovanje ali u dusi nesrecan ...….. Tita od blata da pravimo .Najvrednija stvar u Titovo vreme je bio pasos ,sada nema nikavu ...
(sloba, 25. februar 2014 19:02)

E moj Slobo. Nisi ti nesrecan zato sto nema Tita nego zato sto si odrastao... Svi, ili barem velika vecina detinjstvo pamti kao najsrecniji deo zivota, ma kakvo ono bilo. Tada jos ne znamo da zelimo i auto i more i pare i sta sve ne. Da nisi imao nista, bio bi srecan.

lynx

pre 10 godina

@ V
Sastanak je bio uoči bitke na Neretvi. Nakon toga, Nemci su, jedno vreme, bili nezainteresovani za "ganjanje" partizana, te su iste pustili da se obračunaju sa četnicima.

Balkan horor

pre 10 godina

Koliko je zlo bio taj komunizam vidi se i iz velikog broja pro-komunistickih komentara ovde. Komentatori kao mladi Skojevci, slepo veruju u Tita, partiju i komunizam. Najvece zlo koje je zadesilo Srbiju posle Prvog Svetskog Rata. Nagradjena za svoje neverovatno herojstvo u Prvom Svetskom Ratu, Srbija je sve izgubila pod Titom. Identitet, tradiciju i jedan uspon u gradjenju drustva i preduzetnickog mentaliteta. Tito je srpske heroje nazvao izdajnicima, poistovetio ih sa ustasama, likvidirao, silovao srpsko drustvo da bi mu se sada mnogi srbi i dalje divili?! Tito je svakako uspeo u tome, svaka cast na savrsenom zlocinu.

Nemoguce

pre 10 godina

"Njegov nemački, iako tečan, bio je na nivou jednog auto-mehaničara."

Cekaj, kako je moguce da Voljeni Drug koji se voli kao majka i jos mnogo vise ne nauci diplomatski nemacki? Au!

Istoricar

pre 10 godina

Bilo kako bilo , dko je sveta i veka bice zapamceno da su se Srbi prodali Englezima za 100.000 funti i kao sto sami Englezi kazu, nikada se za tako male pare jedan narod(Srbi) nije odveo u veliko stradanje.

Istoricar

pre 10 godina

Bilo kako bilo , dko je sveta i veka bice zapamceno da su se Srbi prodali Englezima za 100.000 funti i kao sto sami Englezi kazu, nikada se za tako male pare jedan narod(Srbi) nije odveo u veliko stradanje.

Pametnjaković

pre 10 godina

E čuj njih, predviđao, pa on je orkestrirao i osigurao raspad, Jugoslavija je i bila formirana da bi se krvavo raspala jer je loše ekonomsko stanje bilo potrebno da bi se zapad širio na istok. To su mudri strateški potezi zapada, dok ovce očigledno ništa ne shvataju.

Nikola

pre 10 godina

Ja sam predvidio raspad Juge kad su srpski akademici '86-e u Primoštenu kraj Šibenika počeli na karti crtati srpske zemlje na području ex yu.U to vrijeme nisam znao ni ko je Franjo Tuđman ni što je HDZ.
Godinu dana kasnije počeli su neredi na Kosovu i došao je Slobodan Milošević na vlast i shvatio da Juga odbrojava posljednje dane.
(Čarobnjak iz Oza, 25. februar 2014 22:34)

Moj otac je to shvatio jos 1975 kada je sluzio vojsku u Zadru I kada god bi izlazili u grad psovali mu majku srpsku uz obavezno "Srbe na vrbe" i spominjanje Jasenovca. Jedan dekica(inace Hrvat) mu je objasnio da nema potrebe da se cudi zbog svega toga i da su kojim slucajem umesto Italijana bili Nemci u Dalmaciji tokom II sv.rata jeda jedini Hrvat ne bi bio u partizanima vec bi svi bili u ustasama. Rekao mu je da Hrvati od kada je sveta i veka najvise mrze Italijane i Srbe s'tim sto ipak Italijane mrze malo vise od nas..

V

pre 10 godina

Doba SFRJ do Titove smrti je zlatno doba Balkana a Tito je jugoslovenski Perikle. To vam je, bar nekima nadam se, do sada i vise nego jasno. Ne svima naravno, posto mnogi na ovim prostorima vole da se mrze dok glodju koske iz kontejnera. Pa prijatno onda!
(V, 25. februar 2014 19:16)

Jeste,Tito je bio najbolji državnik u istoriji sveta,jel tako?Da sam Hrvat voleo bih ga jer im je dao južnu Dalmaciju i Istru.Da sam Makedonac i Slovenac voleo bih da jer im je stvorio republike prvi put u istoriji.Samo ne znam kako ga Srbi mogu najviše voleti,a jedino su Srbi bili gubitnici pod Titom.Stvorene dve pokrajine u Srbiji,isključene Makedonija i CG iz sastava Srbije,podržavano albansko naseljavanje na Kosovo,stvorene makedonske,crnogorske i muslimanske nacije,najveći broj "politički nepodobnih" Golootočana iz redova Srba,itd.Pa Tito je i naknon NDH i genocida nad Srbima isključivo pominjao "velikosrpski nacionalizam" kao glavnog protivnika i sakrivao istinu o Jasenovcu i ostalim stratišima Srba.
Tvoj Perikle i romantičarski pogled na najcrnje doba srpske istorije samo pokazuje u kakvoj je krizi ovaj narod.
(pepe, 25. februar 2014 23:55)

Pepe, dakle P R I J A T N O ! :)

Ciko

pre 10 godina

"Zaokružujući priču o Titu, Roberts podseća da je njegova sahrana bila najveća državnička sahrana u istoriji. Prisustvovala su četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik, 22 premijera i 47 ministara spoljnih poslova. Američki predsednik Džimi Karter je kao specijalnog izaslanika poslao svoju majku."

Iako se cesto istice kao zanimljiv detalj da se u americkoj delegaciji koja je dosla na Titovu sahranu nalazila Lilijan Karter, majka predsjednika SAD Dzimija Kartera, treba znati da je njihovu delegaciju predvodio potpredsjednik drzave Volter Mondejl. Razlog zasto Dzimi Karter nije dosao na sahranu je napad Sovjetskog Saveza na Afganistan koji se desio nesto ranije. Znalo se da ce na sahrani biti prisutan predsjednik SSSR-a Leonid Breznjev, a Amerikanci su strahovali da ce susret njihovog predsjednika sa sovjetskih vodjom biti protumacen kao precutno odobravanje napada na Afganistan. Zato Dzimi Karter nije prisustvao sahrani, ali je iskoristio prvu priliku da dodje u Jugoslaviju i vec mjesec dana poslije Titove smrti je stigao u Beograd.

sofronije

pre 10 godina

"Kenan nije bio raspoložen za praštanje i mesecima je izbegavao viđanje sa Titom, a kada bi se eventualni susreti činili neizbežnim, odlazio bi iz grada.”
Pa covek je udario samar SAD-u, i oni nista, jos se kao ambasador naljutio, ali nikako nije napustio zemlju ili recimo da su uveli jednostrane sankcije.

Znam ja nas

pre 10 godina

Ljudi shvatite da vodje ne stvaraju narodi,ali ih oni podrzavaju!
Nije nama kriv ni Tito ni Milosevic vec mi sami(nisu oni krivi oni samo pustaju vodu.... ko shvata razumece)

Rafael

pre 10 godina

Tito je sa svojim saradnicima bio graditelj FNRJ ! Kaze se da je predvideo raspad Jugoslavije posle njega, to znaci posle njegove smrti!Ali je isto tako sigurno, da nije radio na raspadu SFRJ, jer bi to znacilo da vrsi samoubistvo bez i najmanjeg razloga! Bio je srecan sto rukovodi drzavom sa toliko naroda i narodnosti, koji su ziveli slozno uz veliko medhusobno postovanje! Bio je veliki drzavnik koji je vodio neutralnu politiku prema Istoku i Zapadu, sto je rezultiralo foprmiranjem Pokreta nesvrstanih zemalja! Koliko je bio cenjen u svetu, najbolje govori ucesce broja drzavnika na njegovoj sahrani! Umirali su drzavnici posle njega, ali velicxansvenije sahrane nije bilo do danasnjeg dana, a kozna da lik ce ikada i biti!

gox

pre 10 godina

Hahahaha samo vi menjajte istoriju.
Partizani su se sa nemcima sastali kako bi razmenili zarobljenike. Na kraju ce jos ispasti partizani bili fasisti, a cetnici nekakvi liberali ili socijalisti. Ali valjda se ide po principu 100 puta ponovljena laz je 101 put istina.

Кривокапић

pre 10 godina

Часопис "американ дипломатија" мислим стварно.
Најинтересантније у овом тексту је то да су амери прочитали титов говор са самита некилико дана унапред.

pepe

pre 10 godina

Doba SFRJ do Titove smrti je zlatno doba Balkana a Tito je jugoslovenski Perikle. To vam je, bar nekima nadam se, do sada i vise nego jasno. Ne svima naravno, posto mnogi na ovim prostorima vole da se mrze dok glodju koske iz kontejnera. Pa prijatno onda!
(V, 25. februar 2014 19:16)

Jeste,Tito je bio najbolji državnik u istoriji sveta,jel tako?Da sam Hrvat voleo bih ga jer im je dao južnu Dalmaciju i Istru.Da sam Makedonac i Slovenac voleo bih da jer im je stvorio republike prvi put u istoriji.Samo ne znam kako ga Srbi mogu najviše voleti,a jedino su Srbi bili gubitnici pod Titom.Stvorene dve pokrajine u Srbiji,isključene Makedonija i CG iz sastava Srbije,podržavano albansko naseljavanje na Kosovo,stvorene makedonske,crnogorske i muslimanske nacije,najveći broj "politički nepodobnih" Golootočana iz redova Srba,itd.Pa Tito je i naknon NDH i genocida nad Srbima isključivo pominjao "velikosrpski nacionalizam" kao glavnog protivnika i sakrivao istinu o Jasenovcu i ostalim stratišima Srba.
Tvoj Perikle i romantičarski pogled na najcrnje doba srpske istorije samo pokazuje u kakvoj je krizi ovaj narod.

CaptainObvious

pre 10 godina

Tito je bio dobar ako se uporedi sa ostalim diktatorima. Gradjani u demokratijama sa slobodnijim trzistima su imali SVE sto i jugosloveni, i jos mnogo vise (iako je popularno ignorisati ove cinjenice).

Ako si dobar jedino ako se uporedis sa losima, sta to onda govori o tebi?

rakijamen

pre 10 godina

@V

Ne zelim da ulazim u raspravu, samo mi je nelogicno, da u ratu, gdje su Nemci, kao i drugi fasisti ubijali ljude svirepo, bez sudjenja, gasom, spaljivanjem, klanjem, bez da su postovali bilo kakve moralne i pravne norme, da se saradnja sa istim opravdava zbog konvencije, koja ih toboze cuva i brani.

Ana

pre 10 godina

изгледа ће нама остати посао да средимо државу
(Омладинац, 25. februar 2014 19:47)

- Pa sredili ste drzavu, Omladinac. Svaka cast.

Bez ulizivanja evropama, vec pravi DEO sveta

pre 10 godina

@... "sa zadatkom da Broza zamoli da posreduje u okončanju Vijetnamskog rata."...

Nismo bili "lideri u regionu", vec smo imali AKTIVNU ULOGU u SVIM SVETSKIM zbivanjima. U zbivanjima koje je SVETSKA istorija trajno zabelezila.

A nismo se "uslihtavali" nikakvim Evropama, posipali pepelom i prihvatali i ono sto jesmo i sto nismo ucinili (sve ove sadasnje tzv. drzave). Svi zajedno smo BILI znacajni DEO SVETA i ni na cijoj strani, osim na svojoj.

On nije radio na rasturanju Juge. On je nju smatrao svojim remek-delom (iako je nije on stvorio) i cedom. Zato je bolesno govoriti da je on radio na njenom rasturanju iako ne sumnjam da je ponekad razmisljao o tome (To objasnjava i razlog njegovog govora na Kosovu pred sam odlazak na poslednje putovanje - u bolnicu u Ljubljani). Znao je kakve "rogove u vreci" drzava ima na svom vrhu (Hej! Stane Dolanc, Pera Stambolic...he, he!), pa otuda i sumnje (ako ih je bilo) u opstanak drzave.

pametan ko lisica od dva meseca

pre 10 godina

Pa i moja baba iz Novoga Sada je znala da će se Jugoslavija raspasti posle Tita! Donošenjem ustava, kojima su Republike SFRJ dobile sve atribute državnosti, bilo je sve jasno i malo bistrijem nastavniku istorije u osnovnoj školi!
Da bi nagradili Srbiju za veliko učešće i velike žrtve po završetku I svetskog rata velike sile( USA, Brizanija i Francuska), nacrtali su granicu nove države i rekli kralju Petri izvolite, to je vaša nova država! Nazvasmo je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca...i baš nam učinili "veliku" uslugu! Stavili nas u istu državu sa Hrvatima, čiju su polovinu stanovništva činili pokatoličeni . i koji su 1000 godina sanjali o svojoj nezavisnoj državi! Posle su sledile NDH, svečani doček trupa Vermahta 1941.u Zagrebu, Jasenovac, Oluja...

Čarobnjak iz Oza

pre 10 godina

Ja sam predvidio raspad Juge kad su srpski akademici '86-e u Primoštenu kraj Šibenika počeli na karti crtati srpske zemlje na području ex yu.U to vrijeme nisam znao ni ko je Franjo Tuđman ni što je HDZ.
Godinu dana kasnije počeli su neredi na Kosovu i došao je Slobodan Milošević na vlast i shvatio da Juga odbrojava posljednje dane.

lahm

pre 10 godina

Tito je bio velikan svog vremena. Imali smo ozbiljnu državu za evropske okvire, bez kompleksa i ponosnu. Može se o njegovim ratnim i poratnim "zaslugama" naširoko, ali ostaje činjenica da je vodio herojski gerilski pokret, da je imao "herca", da je napravio ozbiljnu državu. I što neko napisa, glavna mana mu je što za sobom nije ostavio naslednika u vidu ili jake osobe koja bi "pregurala" 80-e i nekakvu Jugoslaviju spakovala u EU, ili jak sistem. Ostala nam je šklopocija od rotirajućeg predsedništva, i nesposobna svita "titića" koji su svoje nesposobnosti nadomešćivale otvaranjem nacionalnih tema. Tu smo gde smo. Ja ne bih u životu opet sa Hrvatima u državu, a ni sa drugima - ali samo mogu da žalim za suštinski propuštenom istorijskom prilikom koja je ranije postojala.

galebgd

pre 10 godina

Kao prvo Tito nije predvideo raspad drzave,vec ga je ustavom iz 1974 pospesio.SFRJ je trajala dok je bio ziv,a njega naravno nije zanimalo sta ce biti kada umre.Dalje,donekle razumem neke ljude da hvale tu drzavu,ali moramo shvatiti da je to bila zemlja sa klasicnim diktatorskim sistemom.Cim je neko dozivotni predsednik,tu je pametnom sve dovoljno.Zaboravljata na voznju par-nepar,zaboravljate takozvana Trumanova jaja u prahu i na jos mnogo toga.Vi koji patite za tom drzavom,u stvari patite za svojom mladoscu,a ne za drzavom.Da je ta drzava toliko vredela,nikada se ne bi raspala.Toliko o tome.

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

..Zaokružujući priču o Titu, Roberts podseća da je njegova sahrana bila najveća državnička sahrana u istoriji. Prisustvovala su četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik, 22 premijera i 47 ministara spoljnih poslova. Američki predsednik Džimi Karter je kao specijalnog izaslanika poslao svoju majku...

Mogao bih do sutra ali mislim da je svaka reč suvišna. Pametnom dosta.
(Cole, 25. februar 2014 19:16)

A tek sahrana njegove tvorevine SFRJ-desetine hiljada mrtvih,stotine hiljada raseljenih,masovne egzekucije,masovna proterivanja,hiljade spaljenih domova ,obogaljene ekonomije i postradali moral,spektakularna sudjenja poput onog sto nas ocekuje pocetom marta,izmedju Srbije i Hrvatske ,i mrznja medju bliskim,bratskim narodima, kojoj se ne nazire kraj ...Zaista,kao sto rekoste,pametnom dovoljno.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Ja sam rekao 100 puta, sve je dobro uradio, samo nije smislio način, nije imao ideju kako da napravi model Juge koja se neće raspasti nakon njega.
(srbin, 25. februar 2014 19:43)
-------------------------------
Nije mogao da smisli kako da kreira večni život, zar ne?! Da je bilo malo više srpskih uvlakača, možda bi pokojni "Čeda" poverovao i u svoju besmrtnost na opšte zadovoljstvo Srba kojima je on bio najbolji "kralj". Da je već počeo da veruje u postojanje večnog života svedoče i njegove uzrečice, koje je delio srpskim "skutonošama", rečima: "Ako se desi da jednoga dana i ja umrem"?! Meni se nekako nameće utisak da je sve uradio da Srbiju obogalji, pripremni teren za njenu golgotu i rasturi Jugoslaviju. Voleo nas je kao volove. Darovao nam je dve autonomije dok je Hrvate za njihove zločinačke zasluge u Drugom svetskom ratu kaznio i nije im dozvolio da imaju nijednu iako su već postojale tri-četiri autonomne oblasti. Potom je izjednačio četnike i ustaše, da "braća" ustaše ne dobiju kompleks?! Zatim je znajući da ima posla sa poluprosvećenim svetom naredio da se ne smeju brojiti i razdvajati borci NOR-a, a ni žrtve, po nacionalnoj liniji. "Ta nećemo valjda deliti borce i žrtve po nacijama"?! Hteo je da ostanemo u čvrstom bratskom zagrljaju?! Zato danas Hrvati govore da su oni bili "glavni partizani" a, da je u Jasenovcu stradalo tek oko 8200 Jevreja,Cigana,Hrvata komunista i Srba?! Bio je umetnik mora se priznati. Isuviše veliki za većinu nas magaraca.

Silvester

pre 10 godina

Postoji jedan jedini put - socijalizam, bratstvo i jedinstvo. Titov put! Smrt fašizmu, sloboda narodu.
'Ustajte vi zemaljsko roblje, vi sužnji koje mori glad...'

dejan-minhen

pre 10 godina

(Nena, 25. februar 2014 19:09)

u pravu ste! Hrvatski studenti su trazili mnogo manje nego sto su dobili ustavom samo 3 godine kasnije! A na njih je poslao tenkove, prosto iz razloga da ne uniste tisucljetni san!

Kao drugo bio je diktator kojeg nikada niko nije izabrao, ko ga je kritikovao dobio je gratis odmor na golom otoku!
Ima mnogo ljudi koji su morali da napuste tu divnu drzavu o kojoj mnogi pisu.
a o granicama republika je suvisan svaki komentar!

Alex

pre 10 godina

Ovo je kao Apokalipsa sada, ono kad Marlon Brando na samrti sapuce Martin Sheenu koji ga je ubio, da naredi vazdusni napad i pobije sve njegove sljedbenike. 'Kill them all.'
Tako i Tito zapecatio jugovicstvo.

Drazo S.

pre 10 godina

Pa i ja sam predvideo raspad YU!
Svi su to mogli!
Pogledaj ustav iz '74 i sve je jasno. Uostalom svi smo ucili u skoli: "Svaka republika ima pravo na jezik, zastavu..... do otcepljenja". Sve je bilo jasno, samo ne za onoga koji nije hteo da cita i nije bio u skoli!

Sasa

pre 10 godina

Ooooo velikosrbi. I yugonostalgicari. I svi razni ljudi ovog sveta. Do kraja 90. godine, moj zivot je bio kao san. Danas je zesca bulja. Nemam sta vise da kazem...

Bobe

pre 10 godina

Problem YU posle Tita je u tome da su barem dve sitne duse pomislile da mogu da zamene bravara prvi je bio u glavnom gradu Yu (treba priznati da je sticajem okolnosti dosao pre u poziciju da moze igrati novog bravara) a drugi doduse nije bio u glavnom gradu Yu ali je zato vesto ponasao i nosio kopije bravarovih uniforma a stoka sitnog zuba na jednoj i drugoj strani gledala u ovi dve spodobi kao pre u Tita a onda naravno i rezultat nije izostao (na zalost)

zoran

pre 10 godina

Činjenica je da je srpski narod, iako brojčano superioran na prostorima ondašnje Jugoslavije i pored ogromnih zlodela od strane ustaške vlasti Nezavisne Države Hrvatske, ipak prihvatio, ko milom ko silom, Komunistu Hrvata na čelu države.

Hrvati početkom dvedesetih nisu hteli Komunistu Srbina i posle se desilo šta se desilo.

Bozidar

pre 10 godina

Kad je Jugoslavija bila toliko dobra, zasto Francuzi, Nemci, Italijani... nisu dolazili da zive kod nas i uzivaju u carima Titove Jugoslevije nego su nasi odlazili da rade i zive kod njih u njihovom trulom kapitalizmu?

Macak iz rudera

pre 10 godina

"Njegov nemački, iako tečan, bio je na nivou jednog auto-mehaničara". A srpskohrvatski na nivou jednog bravara.
(social anxiety, 25. februar 2014 18:51)

Koliko zlobe izlazi iz ova dva komentara. Iza toliko lose prikrivene mrznje stoji samo pokvaren covek, koji sebe postavlja iznad drugoga samo zato sto bolje åpoznaje jedan jezik.

Zoroastra ili Zaratustra je bio rodonacelnik religije, filozof ,mislilac.
Bio je pastir i govorio je jezikom pastira.
To mu nije smetalo, a ni onima koji su ga slusali.

Kidaj nalevo

pre 10 godina

"Njegov nemački, iako tečan, bio je na nivou jednog auto-mehaničara"

Kakav god njegov jezik bio- govorio je reci ljubavi , zajednistva i pomirenja.

Pa bio to jezik mehanicara, bakalina ili postara bile su to reci ljubavi.
A nama su gospodine ti fini diplomati mnogo dece pobili. Rani "lordovi" "misteri" i "Von-ovi"…
Od mehanicara i dimnjcara nas nije zabolelo srce.
A gosn diplomato- tecno oteci u klokau iz koje si izmileo.

Dusan

pre 10 godina

Fascinantan je osmeh pokojne Jovanke Broz, dok joj je supruznik pripremao pravnu podlogu za isterivanjem Srba preko Drine, ona se jadnica smesila, pozirala i grejala noge i kuvala chaj NKVD spijunu..ma nije to njoj nikad uslo u glavu :-)

my way

pre 10 godina

Nije Tito predvideo raspad, vec je svesrdno radio na istom
(Nena, 25. februar 2014 19:09)

Potpisujem! SFRJ se raspala iznutra, krvavim gradjanskim ratom zato sto je bila nacionalisticki uredjena. To je bila zemlja u kojoj je svaka ideja integralnosti jugoslovenstva i funkcionalnosti drzave bila ideoloski i politicki nepodobna. Od zasedanja u Jajcu i stvaranja nacionalnih republika i pokrajina samo u Srbiji, kroz svake naredne ustavne promene,proleca,lige, Jugoslavija i Srbija su sve vise dezintegrisane, jer se povladjivalo nacionalizmu i separatizmu svih sem Srba. Sve je to krunisano najnakaradnijim i najduzim ustavom na svetu iz 74. i ostalo je samo da se taj put i program kojim se od pocetka islo ratom protiv JNA i Srba finalizuju. Taj nacionalizam niko nije povampirio, vec je brizljivo gajen i to ,sto je vrhunac drskosti i licemerja, u ime "bratstva i jedinstva". 1918. i 1945. su 2 najtragicnije godine za sve nas na ovim prostorima, pogotovo Srbe i to je nesporna istina. Da Tito nije izasao kao pobednik u borbi za vlast bili bi osnivac EZ (te zemlje se jel nisu razvijale, samo SFRJ) sad EU, Jugoslavija bi postojala kao uvazena evropska drzava i postovani prijatelj Rusije i SAD. Ako bi se i raspala to bi bilo na miran nacin i ubrzo nakon Drugon svetskog rata, ili nikad. Mi smo isli drugim putem i sad puzimo da bi bili poslednji i najgori medju EU zemljama, samo da smo tu. Imamo postkomunisticku, liberalno kapitalisticku, tajkunsku, opljackanu, ratom razorenu drzavu.

I posle Tita TITO

pre 10 godina

To su ta nevinasca Amerikanci koji su zajedno sa Svabama aktivno ucestvovali u razbijanju Juge. AKTIVNO. Zanima me koji bi im plan bio da je sada Tito ziv za rusenje vlade? Nije Tito bio kao kilavi Janukovic, a osim toga stari lisac je imao jake veze na sve cetiri strane sveta. Imali smo jaku nezavisnost, a to je njih opasno zuljalo. Nece oni nokom da dozvole da osim na papiru bude nezavisan. Tito je bio babaroga kao diplomata. Misevi podli americko fasisticki.

DZoni

pre 10 godina

KOga zanima njegova knjiga "Tito ,MIhailovic i saveznici" moze da je procita ovde http://books.google.rs/books?id=43CbLU8FgFsC&pg=PP1&dq=walter+r+roberts&ei=TqS6S-KQE4KozQS17thE&cd=1&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Naravno ako zna engleski.

Pedja

pre 10 godina

Tile legenda. Predsednik USA Lindon Dzonson salje izaslanika da zamoli Tita da posreduje u okoncanju rata u Vijetnamu. Najveca drzavnicka sahrana ikada. Sve te velicine koje su dosle da mu se poklone imali su dobar razlog.

bandit

pre 10 godina

Bilo. Prošlo. Nema više. Besmisleno je trošiti vreme na žalopojke. Džaba 100 državnika na sahrani kad je sazidana kula od karata. Za nauk sledećim generacijama da se problemi ne mogu rešiti guranjem pod tepih. Samo se sapleteš i razbiješ nos.

Miloš_NS

pre 10 godina

Jedno je sigurno u vezi Tita - bio je svetska faca kakva se na ovim prostorima retko rađa i pojavljuje kao istorijska ličnost. Čak i ako su sve, ponavljam sve teorije zavere o Titu tačne, to ne menja suštinu.

srbin

pre 10 godina

Ja sam rekao 100 puta, sve je dobro uradio, samo nije smislio način, nije imao ideju kako da napravi model Juge koja se neće raspasti nakon njega.

Cole

pre 10 godina

...Zaokružujući priču o Titu, Roberts podseća da je njegova sahrana bila najveća državnička sahrana u istoriji. Prisustvovala su četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik, 22 premijera i 47 ministara spoljnih poslova. Američki predsednik Džimi Karter je kao specijalnog izaslanika poslao svoju majku...

Mogao bih do sutra ali
mislim da je svaka reč
suvišna. Pametnom dosta.

sloba

pre 10 godina

Tatin fica , odlasci na more ,tatin stojadin , pokloni samo za Novu Godinu , coca cola samo za Novu Godinu , secem se da sam bio srecan , sada ja imam sve, svoju decu , nov auto , stan u Beogradu ,posao,putovanje ali u dusi nesrecan ................................Tita od blata da pravimo .Najvrednija stvar u Titovo vreme je bio pasos ,sada nema nikavu ...

Омладинац

pre 10 godina

Људи разумем ја да је у Југославији било лепо, али доста више са кукањем за нечим што не постоји 20 и кусур година! Уместо да сте покушали да за нас оставите нешто лепо ви сте кукали, а изгледа ће нама остати посао да средимо државу

Djoshica

pre 10 godina

Yugoslavija- koncept, koji je i Milošević pokušao da nasledi i kopira... Drži bure vodu, dok majstori na onaj svet odu. Ostalo je manje parče te ideologije, ali ovo burence već uveliko curi, a majstori su loše naučili zanat.

Милоје

pre 10 godina

Черчилов син је ово свакако знао, а знао је и још понешто, али је проблем у чињеници да ми нисмо пуно знали живећи удобно у YU Матриксу!

Trotoardzija

pre 10 godina

Kakav car. Zamislite neko danas da zamoli hot lips Vucica da posreduje u Avganistanu. Bili smo plejeri, a sad organ na biciklu.

popeye

pre 10 godina

Тито је све урадио да унапред припреми и осигура распад Југославије и уништење Србије, тако што је Србији прво ампутирао вековне српске територије, а онда поставио и две темпиране бомбе, покрајине КиМ и Војводину.

V

pre 10 godina

"Titovo nezadovoljstvo je, piše Roberts, izazvalo objavljivanje podatka da su partizani 1943. imali tajni sastanak sa nemačkom vrhovnom komadom. Godinama su Tito i njegovi saveznici optuživali generala Mihailovića za ’pregovaranje’ sa Nemcima i čak su ga pogubili kao izdajnika 1946."

Tacno je da je doslo do susreta, ali iskljucivo u cilju razmene zarobljenika sto je bilo strateski bitno za partizane jer su po prvi put bili priznati kao jedna od strana u sukobu sto ih je stavilo pod zastitu Zenevske Konvencije. Taj susret je potpuno razlicit od susreta koji su Nemci imali sa cetnicima, ustasama, itd u cilju kolaboracije sa istima.

Doba SFRJ do Titove smrti je zlatno doba Balkana a Tito je jugoslovenski Perikle. To vam je, bar nekima nadam se, do sada i vise nego jasno. Ne svima naravno, posto mnogi na ovim prostorima vole da se mrze dok glodju koske iz kontejnera. Pa prijatno onda!

Miloš_NS

pre 10 godina

Jedno je sigurno u vezi Tita - bio je svetska faca kakva se na ovim prostorima retko rađa i pojavljuje kao istorijska ličnost. Čak i ako su sve, ponavljam sve teorije zavere o Titu tačne, to ne menja suštinu.

V

pre 10 godina

"Titovo nezadovoljstvo je, piše Roberts, izazvalo objavljivanje podatka da su partizani 1943. imali tajni sastanak sa nemačkom vrhovnom komadom. Godinama su Tito i njegovi saveznici optuživali generala Mihailovića za ’pregovaranje’ sa Nemcima i čak su ga pogubili kao izdajnika 1946."

Tacno je da je doslo do susreta, ali iskljucivo u cilju razmene zarobljenika sto je bilo strateski bitno za partizane jer su po prvi put bili priznati kao jedna od strana u sukobu sto ih je stavilo pod zastitu Zenevske Konvencije. Taj susret je potpuno razlicit od susreta koji su Nemci imali sa cetnicima, ustasama, itd u cilju kolaboracije sa istima.

Doba SFRJ do Titove smrti je zlatno doba Balkana a Tito je jugoslovenski Perikle. To vam je, bar nekima nadam se, do sada i vise nego jasno. Ne svima naravno, posto mnogi na ovim prostorima vole da se mrze dok glodju koske iz kontejnera. Pa prijatno onda!

Омладинац

pre 10 godina

Људи разумем ја да је у Југославији било лепо, али доста више са кукањем за нечим што не постоји 20 и кусур година! Уместо да сте покушали да за нас оставите нешто лепо ви сте кукали, а изгледа ће нама остати посао да средимо државу

sloba

pre 10 godina

Tatin fica , odlasci na more ,tatin stojadin , pokloni samo za Novu Godinu , coca cola samo za Novu Godinu , secem se da sam bio srecan , sada ja imam sve, svoju decu , nov auto , stan u Beogradu ,posao,putovanje ali u dusi nesrecan ................................Tita od blata da pravimo .Najvrednija stvar u Titovo vreme je bio pasos ,sada nema nikavu ...

srbin

pre 10 godina

Ja sam rekao 100 puta, sve je dobro uradio, samo nije smislio način, nije imao ideju kako da napravi model Juge koja se neće raspasti nakon njega.

Cole

pre 10 godina

...Zaokružujući priču o Titu, Roberts podseća da je njegova sahrana bila najveća državnička sahrana u istoriji. Prisustvovala su četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik, 22 premijera i 47 ministara spoljnih poslova. Američki predsednik Džimi Karter je kao specijalnog izaslanika poslao svoju majku...

Mogao bih do sutra ali
mislim da je svaka reč
suvišna. Pametnom dosta.

Милоје

pre 10 godina

Черчилов син је ово свакако знао, а знао је и још понешто, али је проблем у чињеници да ми нисмо пуно знали живећи удобно у YU Матриксу!

Djoshica

pre 10 godina

Yugoslavija- koncept, koji je i Milošević pokušao da nasledi i kopira... Drži bure vodu, dok majstori na onaj svet odu. Ostalo je manje parče te ideologije, ali ovo burence već uveliko curi, a majstori su loše naučili zanat.

pepe

pre 10 godina

Doba SFRJ do Titove smrti je zlatno doba Balkana a Tito je jugoslovenski Perikle. To vam je, bar nekima nadam se, do sada i vise nego jasno. Ne svima naravno, posto mnogi na ovim prostorima vole da se mrze dok glodju koske iz kontejnera. Pa prijatno onda!
(V, 25. februar 2014 19:16)

Jeste,Tito je bio najbolji državnik u istoriji sveta,jel tako?Da sam Hrvat voleo bih ga jer im je dao južnu Dalmaciju i Istru.Da sam Makedonac i Slovenac voleo bih da jer im je stvorio republike prvi put u istoriji.Samo ne znam kako ga Srbi mogu najviše voleti,a jedino su Srbi bili gubitnici pod Titom.Stvorene dve pokrajine u Srbiji,isključene Makedonija i CG iz sastava Srbije,podržavano albansko naseljavanje na Kosovo,stvorene makedonske,crnogorske i muslimanske nacije,najveći broj "politički nepodobnih" Golootočana iz redova Srba,itd.Pa Tito je i naknon NDH i genocida nad Srbima isključivo pominjao "velikosrpski nacionalizam" kao glavnog protivnika i sakrivao istinu o Jasenovcu i ostalim stratišima Srba.
Tvoj Perikle i romantičarski pogled na najcrnje doba srpske istorije samo pokazuje u kakvoj je krizi ovaj narod.

Ciko

pre 10 godina

"Zaokružujući priču o Titu, Roberts podseća da je njegova sahrana bila najveća državnička sahrana u istoriji. Prisustvovala su četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik, 22 premijera i 47 ministara spoljnih poslova. Američki predsednik Džimi Karter je kao specijalnog izaslanika poslao svoju majku."

Iako se cesto istice kao zanimljiv detalj da se u americkoj delegaciji koja je dosla na Titovu sahranu nalazila Lilijan Karter, majka predsjednika SAD Dzimija Kartera, treba znati da je njihovu delegaciju predvodio potpredsjednik drzave Volter Mondejl. Razlog zasto Dzimi Karter nije dosao na sahranu je napad Sovjetskog Saveza na Afganistan koji se desio nesto ranije. Znalo se da ce na sahrani biti prisutan predsjednik SSSR-a Leonid Breznjev, a Amerikanci su strahovali da ce susret njihovog predsjednika sa sovjetskih vodjom biti protumacen kao precutno odobravanje napada na Afganistan. Zato Dzimi Karter nije prisustvao sahrani, ali je iskoristio prvu priliku da dodje u Jugoslaviju i vec mjesec dana poslije Titove smrti je stigao u Beograd.

lahm

pre 10 godina

Tito je bio velikan svog vremena. Imali smo ozbiljnu državu za evropske okvire, bez kompleksa i ponosnu. Može se o njegovim ratnim i poratnim "zaslugama" naširoko, ali ostaje činjenica da je vodio herojski gerilski pokret, da je imao "herca", da je napravio ozbiljnu državu. I što neko napisa, glavna mana mu je što za sobom nije ostavio naslednika u vidu ili jake osobe koja bi "pregurala" 80-e i nekakvu Jugoslaviju spakovala u EU, ili jak sistem. Ostala nam je šklopocija od rotirajućeg predsedništva, i nesposobna svita "titića" koji su svoje nesposobnosti nadomešćivale otvaranjem nacionalnih tema. Tu smo gde smo. Ja ne bih u životu opet sa Hrvatima u državu, a ni sa drugima - ali samo mogu da žalim za suštinski propuštenom istorijskom prilikom koja je ranije postojala.

gox

pre 10 godina

Hahahaha samo vi menjajte istoriju.
Partizani su se sa nemcima sastali kako bi razmenili zarobljenike. Na kraju ce jos ispasti partizani bili fasisti, a cetnici nekakvi liberali ili socijalisti. Ali valjda se ide po principu 100 puta ponovljena laz je 101 put istina.

Rafael

pre 10 godina

Tito je sa svojim saradnicima bio graditelj FNRJ ! Kaze se da je predvideo raspad Jugoslavije posle njega, to znaci posle njegove smrti!Ali je isto tako sigurno, da nije radio na raspadu SFRJ, jer bi to znacilo da vrsi samoubistvo bez i najmanjeg razloga! Bio je srecan sto rukovodi drzavom sa toliko naroda i narodnosti, koji su ziveli slozno uz veliko medhusobno postovanje! Bio je veliki drzavnik koji je vodio neutralnu politiku prema Istoku i Zapadu, sto je rezultiralo foprmiranjem Pokreta nesvrstanih zemalja! Koliko je bio cenjen u svetu, najbolje govori ucesce broja drzavnika na njegovoj sahrani! Umirali su drzavnici posle njega, ali velicxansvenije sahrane nije bilo do danasnjeg dana, a kozna da lik ce ikada i biti!

galebgd

pre 10 godina

Kao prvo Tito nije predvideo raspad drzave,vec ga je ustavom iz 1974 pospesio.SFRJ je trajala dok je bio ziv,a njega naravno nije zanimalo sta ce biti kada umre.Dalje,donekle razumem neke ljude da hvale tu drzavu,ali moramo shvatiti da je to bila zemlja sa klasicnim diktatorskim sistemom.Cim je neko dozivotni predsednik,tu je pametnom sve dovoljno.Zaboravljata na voznju par-nepar,zaboravljate takozvana Trumanova jaja u prahu i na jos mnogo toga.Vi koji patite za tom drzavom,u stvari patite za svojom mladoscu,a ne za drzavom.Da je ta drzava toliko vredela,nikada se ne bi raspala.Toliko o tome.

Čarobnjak iz Oza

pre 10 godina

Ja sam predvidio raspad Juge kad su srpski akademici '86-e u Primoštenu kraj Šibenika počeli na karti crtati srpske zemlje na području ex yu.U to vrijeme nisam znao ni ko je Franjo Tuđman ni što je HDZ.
Godinu dana kasnije počeli su neredi na Kosovu i došao je Slobodan Milošević na vlast i shvatio da Juga odbrojava posljednje dane.

Trotoardzija

pre 10 godina

Kakav car. Zamislite neko danas da zamoli hot lips Vucica da posreduje u Avganistanu. Bili smo plejeri, a sad organ na biciklu.

Znam ja nas

pre 10 godina

Ljudi shvatite da vodje ne stvaraju narodi,ali ih oni podrzavaju!
Nije nama kriv ni Tito ni Milosevic vec mi sami(nisu oni krivi oni samo pustaju vodu.... ko shvata razumece)

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

..Zaokružujući priču o Titu, Roberts podseća da je njegova sahrana bila najveća državnička sahrana u istoriji. Prisustvovala su četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik, 22 premijera i 47 ministara spoljnih poslova. Američki predsednik Džimi Karter je kao specijalnog izaslanika poslao svoju majku...

Mogao bih do sutra ali mislim da je svaka reč suvišna. Pametnom dosta.
(Cole, 25. februar 2014 19:16)

A tek sahrana njegove tvorevine SFRJ-desetine hiljada mrtvih,stotine hiljada raseljenih,masovne egzekucije,masovna proterivanja,hiljade spaljenih domova ,obogaljene ekonomije i postradali moral,spektakularna sudjenja poput onog sto nas ocekuje pocetom marta,izmedju Srbije i Hrvatske ,i mrznja medju bliskim,bratskim narodima, kojoj se ne nazire kraj ...Zaista,kao sto rekoste,pametnom dovoljno.

Bozidar

pre 10 godina

Kad je Jugoslavija bila toliko dobra, zasto Francuzi, Nemci, Italijani... nisu dolazili da zive kod nas i uzivaju u carima Titove Jugoslevije nego su nasi odlazili da rade i zive kod njih u njihovom trulom kapitalizmu?

Pedja

pre 10 godina

Tile legenda. Predsednik USA Lindon Dzonson salje izaslanika da zamoli Tita da posreduje u okoncanju rata u Vijetnamu. Najveca drzavnicka sahrana ikada. Sve te velicine koje su dosle da mu se poklone imali su dobar razlog.

Sasa

pre 10 godina

Ooooo velikosrbi. I yugonostalgicari. I svi razni ljudi ovog sveta. Do kraja 90. godine, moj zivot je bio kao san. Danas je zesca bulja. Nemam sta vise da kazem...

pametan ko lisica od dva meseca

pre 10 godina

Pa i moja baba iz Novoga Sada je znala da će se Jugoslavija raspasti posle Tita! Donošenjem ustava, kojima su Republike SFRJ dobile sve atribute državnosti, bilo je sve jasno i malo bistrijem nastavniku istorije u osnovnoj školi!
Da bi nagradili Srbiju za veliko učešće i velike žrtve po završetku I svetskog rata velike sile( USA, Brizanija i Francuska), nacrtali su granicu nove države i rekli kralju Petri izvolite, to je vaša nova država! Nazvasmo je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca...i baš nam učinili "veliku" uslugu! Stavili nas u istu državu sa Hrvatima, čiju su polovinu stanovništva činili pokatoličeni . i koji su 1000 godina sanjali o svojoj nezavisnoj državi! Posle su sledile NDH, svečani doček trupa Vermahta 1941.u Zagrebu, Jasenovac, Oluja...

my way

pre 10 godina

Nije Tito predvideo raspad, vec je svesrdno radio na istom
(Nena, 25. februar 2014 19:09)

Potpisujem! SFRJ se raspala iznutra, krvavim gradjanskim ratom zato sto je bila nacionalisticki uredjena. To je bila zemlja u kojoj je svaka ideja integralnosti jugoslovenstva i funkcionalnosti drzave bila ideoloski i politicki nepodobna. Od zasedanja u Jajcu i stvaranja nacionalnih republika i pokrajina samo u Srbiji, kroz svake naredne ustavne promene,proleca,lige, Jugoslavija i Srbija su sve vise dezintegrisane, jer se povladjivalo nacionalizmu i separatizmu svih sem Srba. Sve je to krunisano najnakaradnijim i najduzim ustavom na svetu iz 74. i ostalo je samo da se taj put i program kojim se od pocetka islo ratom protiv JNA i Srba finalizuju. Taj nacionalizam niko nije povampirio, vec je brizljivo gajen i to ,sto je vrhunac drskosti i licemerja, u ime "bratstva i jedinstva". 1918. i 1945. su 2 najtragicnije godine za sve nas na ovim prostorima, pogotovo Srbe i to je nesporna istina. Da Tito nije izasao kao pobednik u borbi za vlast bili bi osnivac EZ (te zemlje se jel nisu razvijale, samo SFRJ) sad EU, Jugoslavija bi postojala kao uvazena evropska drzava i postovani prijatelj Rusije i SAD. Ako bi se i raspala to bi bilo na miran nacin i ubrzo nakon Drugon svetskog rata, ili nikad. Mi smo isli drugim putem i sad puzimo da bi bili poslednji i najgori medju EU zemljama, samo da smo tu. Imamo postkomunisticku, liberalno kapitalisticku, tajkunsku, opljackanu, ratom razorenu drzavu.

sofronije

pre 10 godina

"Kenan nije bio raspoložen za praštanje i mesecima je izbegavao viđanje sa Titom, a kada bi se eventualni susreti činili neizbežnim, odlazio bi iz grada.”
Pa covek je udario samar SAD-u, i oni nista, jos se kao ambasador naljutio, ali nikako nije napustio zemlju ili recimo da su uveli jednostrane sankcije.

Bobe

pre 10 godina

Problem YU posle Tita je u tome da su barem dve sitne duse pomislile da mogu da zamene bravara prvi je bio u glavnom gradu Yu (treba priznati da je sticajem okolnosti dosao pre u poziciju da moze igrati novog bravara) a drugi doduse nije bio u glavnom gradu Yu ali je zato vesto ponasao i nosio kopije bravarovih uniforma a stoka sitnog zuba na jednoj i drugoj strani gledala u ovi dve spodobi kao pre u Tita a onda naravno i rezultat nije izostao (na zalost)

Bez ulizivanja evropama, vec pravi DEO sveta

pre 10 godina

@... "sa zadatkom da Broza zamoli da posreduje u okončanju Vijetnamskog rata."...

Nismo bili "lideri u regionu", vec smo imali AKTIVNU ULOGU u SVIM SVETSKIM zbivanjima. U zbivanjima koje je SVETSKA istorija trajno zabelezila.

A nismo se "uslihtavali" nikakvim Evropama, posipali pepelom i prihvatali i ono sto jesmo i sto nismo ucinili (sve ove sadasnje tzv. drzave). Svi zajedno smo BILI znacajni DEO SVETA i ni na cijoj strani, osim na svojoj.

On nije radio na rasturanju Juge. On je nju smatrao svojim remek-delom (iako je nije on stvorio) i cedom. Zato je bolesno govoriti da je on radio na njenom rasturanju iako ne sumnjam da je ponekad razmisljao o tome (To objasnjava i razlog njegovog govora na Kosovu pred sam odlazak na poslednje putovanje - u bolnicu u Ljubljani). Znao je kakve "rogove u vreci" drzava ima na svom vrhu (Hej! Stane Dolanc, Pera Stambolic...he, he!), pa otuda i sumnje (ako ih je bilo) u opstanak drzave.

Macak iz rudera

pre 10 godina

"Njegov nemački, iako tečan, bio je na nivou jednog auto-mehaničara". A srpskohrvatski na nivou jednog bravara.
(social anxiety, 25. februar 2014 18:51)

Koliko zlobe izlazi iz ova dva komentara. Iza toliko lose prikrivene mrznje stoji samo pokvaren covek, koji sebe postavlja iznad drugoga samo zato sto bolje åpoznaje jedan jezik.

Zoroastra ili Zaratustra je bio rodonacelnik religije, filozof ,mislilac.
Bio je pastir i govorio je jezikom pastira.
To mu nije smetalo, a ni onima koji su ga slusali.

Silvester

pre 10 godina

Postoji jedan jedini put - socijalizam, bratstvo i jedinstvo. Titov put! Smrt fašizmu, sloboda narodu.
'Ustajte vi zemaljsko roblje, vi sužnji koje mori glad...'

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Ja sam rekao 100 puta, sve je dobro uradio, samo nije smislio način, nije imao ideju kako da napravi model Juge koja se neće raspasti nakon njega.
(srbin, 25. februar 2014 19:43)
-------------------------------
Nije mogao da smisli kako da kreira večni život, zar ne?! Da je bilo malo više srpskih uvlakača, možda bi pokojni "Čeda" poverovao i u svoju besmrtnost na opšte zadovoljstvo Srba kojima je on bio najbolji "kralj". Da je već počeo da veruje u postojanje večnog života svedoče i njegove uzrečice, koje je delio srpskim "skutonošama", rečima: "Ako se desi da jednoga dana i ja umrem"?! Meni se nekako nameće utisak da je sve uradio da Srbiju obogalji, pripremni teren za njenu golgotu i rasturi Jugoslaviju. Voleo nas je kao volove. Darovao nam je dve autonomije dok je Hrvate za njihove zločinačke zasluge u Drugom svetskom ratu kaznio i nije im dozvolio da imaju nijednu iako su već postojale tri-četiri autonomne oblasti. Potom je izjednačio četnike i ustaše, da "braća" ustaše ne dobiju kompleks?! Zatim je znajući da ima posla sa poluprosvećenim svetom naredio da se ne smeju brojiti i razdvajati borci NOR-a, a ni žrtve, po nacionalnoj liniji. "Ta nećemo valjda deliti borce i žrtve po nacijama"?! Hteo je da ostanemo u čvrstom bratskom zagrljaju?! Zato danas Hrvati govore da su oni bili "glavni partizani" a, da je u Jasenovcu stradalo tek oko 8200 Jevreja,Cigana,Hrvata komunista i Srba?! Bio je umetnik mora se priznati. Isuviše veliki za većinu nas magaraca.

Drazo S.

pre 10 godina

Pa i ja sam predvideo raspad YU!
Svi su to mogli!
Pogledaj ustav iz '74 i sve je jasno. Uostalom svi smo ucili u skoli: "Svaka republika ima pravo na jezik, zastavu..... do otcepljenja". Sve je bilo jasno, samo ne za onoga koji nije hteo da cita i nije bio u skoli!

zoran

pre 10 godina

Činjenica je da je srpski narod, iako brojčano superioran na prostorima ondašnje Jugoslavije i pored ogromnih zlodela od strane ustaške vlasti Nezavisne Države Hrvatske, ipak prihvatio, ko milom ko silom, Komunistu Hrvata na čelu države.

Hrvati početkom dvedesetih nisu hteli Komunistu Srbina i posle se desilo šta se desilo.

bandit

pre 10 godina

Bilo. Prošlo. Nema više. Besmisleno je trošiti vreme na žalopojke. Džaba 100 državnika na sahrani kad je sazidana kula od karata. Za nauk sledećim generacijama da se problemi ne mogu rešiti guranjem pod tepih. Samo se sapleteš i razbiješ nos.

CaptainObvious

pre 10 godina

Tito je bio dobar ako se uporedi sa ostalim diktatorima. Gradjani u demokratijama sa slobodnijim trzistima su imali SVE sto i jugosloveni, i jos mnogo vise (iako je popularno ignorisati ove cinjenice).

Ako si dobar jedino ako se uporedis sa losima, sta to onda govori o tebi?

I posle Tita TITO

pre 10 godina

To su ta nevinasca Amerikanci koji su zajedno sa Svabama aktivno ucestvovali u razbijanju Juge. AKTIVNO. Zanima me koji bi im plan bio da je sada Tito ziv za rusenje vlade? Nije Tito bio kao kilavi Janukovic, a osim toga stari lisac je imao jake veze na sve cetiri strane sveta. Imali smo jaku nezavisnost, a to je njih opasno zuljalo. Nece oni nokom da dozvole da osim na papiru bude nezavisan. Tito je bio babaroga kao diplomata. Misevi podli americko fasisticki.

Kidaj nalevo

pre 10 godina

"Njegov nemački, iako tečan, bio je na nivou jednog auto-mehaničara"

Kakav god njegov jezik bio- govorio je reci ljubavi , zajednistva i pomirenja.

Pa bio to jezik mehanicara, bakalina ili postara bile su to reci ljubavi.
A nama su gospodine ti fini diplomati mnogo dece pobili. Rani "lordovi" "misteri" i "Von-ovi"…
Od mehanicara i dimnjcara nas nije zabolelo srce.
A gosn diplomato- tecno oteci u klokau iz koje si izmileo.

dejan-minhen

pre 10 godina

(Nena, 25. februar 2014 19:09)

u pravu ste! Hrvatski studenti su trazili mnogo manje nego sto su dobili ustavom samo 3 godine kasnije! A na njih je poslao tenkove, prosto iz razloga da ne uniste tisucljetni san!

Kao drugo bio je diktator kojeg nikada niko nije izabrao, ko ga je kritikovao dobio je gratis odmor na golom otoku!
Ima mnogo ljudi koji su morali da napuste tu divnu drzavu o kojoj mnogi pisu.
a o granicama republika je suvisan svaki komentar!

Ana

pre 10 godina

изгледа ће нама остати посао да средимо државу
(Омладинац, 25. februar 2014 19:47)

- Pa sredili ste drzavu, Omladinac. Svaka cast.

aca

pre 10 godina

Tito je za Hrvate bio istorijska licnost jer je uspeo da ih iz zemlje proistekle iz NDH na krvi Srba iz Dalmacije, Like proizvede u zemlju pobednicu nad fasizmom, oprosti im prijateljskoj Nemackoj ratnu odstetu prema Srbiji i Srbima, posle oslobodjenja strelja i baci u jame desetine hiljada samo zato sto su bili pripadnici ili simpatizeri antifasistickog pokreta Draze Mihailovica, uveze na Kosovo desetine hiljada Albanaca iz Albanije i ustavom iz 74 pripremi na vreme za zivota preduslove za cepanje Jugoslavije.

Nikola

pre 10 godina

Ja sam predvidio raspad Juge kad su srpski akademici '86-e u Primoštenu kraj Šibenika počeli na karti crtati srpske zemlje na području ex yu.U to vrijeme nisam znao ni ko je Franjo Tuđman ni što je HDZ.
Godinu dana kasnije počeli su neredi na Kosovu i došao je Slobodan Milošević na vlast i shvatio da Juga odbrojava posljednje dane.
(Čarobnjak iz Oza, 25. februar 2014 22:34)

Moj otac je to shvatio jos 1975 kada je sluzio vojsku u Zadru I kada god bi izlazili u grad psovali mu majku srpsku uz obavezno "Srbe na vrbe" i spominjanje Jasenovca. Jedan dekica(inace Hrvat) mu je objasnio da nema potrebe da se cudi zbog svega toga i da su kojim slucajem umesto Italijana bili Nemci u Dalmaciji tokom II sv.rata jeda jedini Hrvat ne bi bio u partizanima vec bi svi bili u ustasama. Rekao mu je da Hrvati od kada je sveta i veka najvise mrze Italijane i Srbe s'tim sto ipak Italijane mrze malo vise od nas..

Dete

pre 10 godina

@Tatin fica , odlasci na more ,tatin stojadin , pokloni samo za Novu Godinu , coca cola samo za Novu Godinu , secem se da sam bio srecan , sada ja imam sve, svoju decu , nov auto , stan u Beogradu ,posao,putovanje ali u dusi nesrecan ...….. Tita od blata da pravimo .Najvrednija stvar u Titovo vreme je bio pasos ,sada nema nikavu ...
(sloba, 25. februar 2014 19:02)

E moj Slobo. Nisi ti nesrecan zato sto nema Tita nego zato sto si odrastao... Svi, ili barem velika vecina detinjstvo pamti kao najsrecniji deo zivota, ma kakvo ono bilo. Tada jos ne znamo da zelimo i auto i more i pare i sta sve ne. Da nisi imao nista, bio bi srecan.

popeye

pre 10 godina

Тито је све урадио да унапред припреми и осигура распад Југославије и уништење Србије, тако што је Србији прво ампутирао вековне српске територије, а онда поставио и две темпиране бомбе, покрајине КиМ и Војводину.

my way

pre 10 godina

Ja sam predvidio raspad Juge kad su srpski akademici '86-e u Primoštenu kraj Šibenika počeli na karti crtati srpske zemlje na području ex yu.U to vrijeme nisam znao ni ko je Franjo Tuđman ni što je HDZ.
Godinu dana kasnije počeli su neredi na Kosovu i došao je Slobodan Milošević na vlast i shvatio da Juga odbrojava posljednje dane.
(Čarobnjak iz Oza, 25. februar 2014 22:34)

Jel, a nisi predvideo posle Avnoja i cinjenice da se drzava sve vise dezintegrise, pa cak ni posle ustava iz 1974? To ti uredjenje nista nije govorilo, nego neki papirici na kojima neki akademici navodno nesto napisase, nacrtaae, sta li?. Ja vidis za to ne znam ni dan danas, ali verujem da si ih ti licno gledao kako koracaju, premeravaju i dele zemlju. Samo, opet dodjosmo dotle da je oni ne podelise i ne srusise Jugoslaviju, a da je eto "nevini" tvoj narod hrvatski, koji ni za Tudjmana ni HDZ nije znao uzeo oruzje kad mu ovi rekose i poceo da ubija, crta nove granice i rusi jugoslovenske, iako su mu se sve zelje od Jajca kroz svaki naredni ustav ispunjavale. Rekao bih ti da se stidis svojih lazi i prebacivanja krivice, ali znam da stida nemas! Operisan si ti od objektivnosti i istine, ne interesuju te to, vec kao i nazalost vecinu tvojih sunarodnika samo trulo hrvatstvo isprljano toliko puta najmonstruoznijim zlocinima.

ii

pre 10 godina

dok je bilo tita ,jugoslavija je proizvodila motore,televizore,automobile,masine .sad uvozimo i krompir.predsjednik srbije je krunisani cetnik,ima snimak na you tube.hrvati malo bolje stoje jer ivo josipovic nije ustasa.to je ta razlika,srbija ponovo bira vlast i bice gusto.......

Troml

pre 10 godina

Tatin fica , odlasci na more,
tatin stojadin , pokloni samo
za Novu Godinu , coca cola samo
za Novu Godinu , secem se da sam
bio srecan , sada ja imam sve,
svoju decu , nov auto , stan u
Beogradu ,posao,putovanje ali u
dusi nesrecan ...…..
Tita od blata da pravimo .
Najvrednija stvar u Titovo vreme
je bio pasos ,sada nema nikavu ...
(sloba, 25. februar 2014 19:02)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Očito si star i nemoćan,
pa žališ za starim vremenima,
kad su te prizemne stvari
i događaji, činili sretnim
(bio si mlad, neiskusan i neuk).
No, u vrijeme te tvoje lijepe
mladosti, mnogi su bili po tamnicama
i zatvorima zbog verbalnog delikta,
ili nedaj bože, zbog rušenja
bratstva i jedinstva. Mnogi su bili
tučeni i zatvarani zbog krive pjesmice,
zbog "opasne" kritike, zbog skretanja
s titovog puta.
Uostalom, kako je mogao biti tako
lijep život u jedno-partijskoj državi,
u jednoumlju, u kultu ličnosti,
u državi gdje su nas silom bratimili,
gdje su nam prali mozak svim mogućim
sredstvima? Za bolje nismo znali,
ili još bolje, nismo smjeli znati.
Na kraju, ukoliko ti nedostaje
onaj i onakav državni sustav, ima
jedna slična država, preseli se.

Jovan

pre 10 godina

Bezgranični srbomrzac I anti-srpski zločinac. Amnestirao je sve ustaške zločine nad Srbima u Drugom Velikom ratu, poistovetio patriotski Četnički Pokret Dragoljuba Mihailovića sa fašističkim ustaškim pokretom, strahovladom I državnim terorom izgradio je protivprirodnu državnu tvorevinu koju je potom držao u veštačkoj komi na stranim donacijama koje I dan danas predstavljaju kamen oko vrata svim potonjim državicama nastalim krvavim raspadom prethodne protivprirodne tvorevine.
Beskrupulozan, vešt I spretan manipulator, za života je u zabludi držao 20 miliona ljudi čijim životima je diktatorski upravljao. Srpskom krvlju okrvavljen do lakata, udario je temelj brutalnom građanskom ratu koji se desio nedugo nakon njegove smrti.
Iako danas mnogi proklinju svoj život I pate za prošlim vremenima pod njegovom diktatorskom čizmom, istina je da se I u najboljim danima te frankenštajnske države živelo daleko gore nego što danas živi prosečan državljanin EU, a svaki vid nostalgije je samo proporcionalan nedostatku posedovanja važećeg pasoša I pečata stranih država u istom.

Dusan

pre 10 godina

Fascinantan je osmeh pokojne Jovanke Broz, dok joj je supruznik pripremao pravnu podlogu za isterivanjem Srba preko Drine, ona se jadnica smesila, pozirala i grejala noge i kuvala chaj NKVD spijunu..ma nije to njoj nikad uslo u glavu :-)

Кривокапић

pre 10 godina

Часопис "американ дипломатија" мислим стварно.
Најинтересантније у овом тексту је то да су амери прочитали титов говор са самита некилико дана унапред.

tihi cinik

pre 10 godina

Mašinbravar je imao isti trip kao Luj XIV:''Posle mene potop''. Nije njega bilo briga za Jugodlaviju jer je nije ni stvarao već samo oteo vlast u njoj. U krvi je oteo vlast u krvi se i raspala zemlja.

Balkan horor

pre 10 godina

Koliko je zlo bio taj komunizam vidi se i iz velikog broja pro-komunistickih komentara ovde. Komentatori kao mladi Skojevci, slepo veruju u Tita, partiju i komunizam. Najvece zlo koje je zadesilo Srbiju posle Prvog Svetskog Rata. Nagradjena za svoje neverovatno herojstvo u Prvom Svetskom Ratu, Srbija je sve izgubila pod Titom. Identitet, tradiciju i jedan uspon u gradjenju drustva i preduzetnickog mentaliteta. Tito je srpske heroje nazvao izdajnicima, poistovetio ih sa ustasama, likvidirao, silovao srpsko drustvo da bi mu se sada mnogi srbi i dalje divili?! Tito je svakako uspeo u tome, svaka cast na savrsenom zlocinu.

V

pre 10 godina

@Jovan
"Bezgranični srbomrzac I anti-srpski zločinac..."

Antifasista, pobednik, mirotvorac, i covek pre svega - zato je Tito velika istorijska licnost. To sto ti i tebi slicni, kojih je da se ne lazemo vecina u toj tvorevini koju nazivate drzavom Srbijom, vidite Tita kao najgoreg neprijatelja, govori mnogo o vama. Sta tacno, sami zakljucite.

Alex

pre 10 godina

Ovo je kao Apokalipsa sada, ono kad Marlon Brando na samrti sapuce Martin Sheenu koji ga je ubio, da naredi vazdusni napad i pobije sve njegove sljedbenike. 'Kill them all.'
Tako i Tito zapecatio jugovicstvo.

V

pre 10 godina

Doba SFRJ do Titove smrti je zlatno doba Balkana a Tito je jugoslovenski Perikle. To vam je, bar nekima nadam se, do sada i vise nego jasno. Ne svima naravno, posto mnogi na ovim prostorima vole da se mrze dok glodju koske iz kontejnera. Pa prijatno onda!
(V, 25. februar 2014 19:16)

Jeste,Tito je bio najbolji državnik u istoriji sveta,jel tako?Da sam Hrvat voleo bih ga jer im je dao južnu Dalmaciju i Istru.Da sam Makedonac i Slovenac voleo bih da jer im je stvorio republike prvi put u istoriji.Samo ne znam kako ga Srbi mogu najviše voleti,a jedino su Srbi bili gubitnici pod Titom.Stvorene dve pokrajine u Srbiji,isključene Makedonija i CG iz sastava Srbije,podržavano albansko naseljavanje na Kosovo,stvorene makedonske,crnogorske i muslimanske nacije,najveći broj "politički nepodobnih" Golootočana iz redova Srba,itd.Pa Tito je i naknon NDH i genocida nad Srbima isključivo pominjao "velikosrpski nacionalizam" kao glavnog protivnika i sakrivao istinu o Jasenovcu i ostalim stratišima Srba.
Tvoj Perikle i romantičarski pogled na najcrnje doba srpske istorije samo pokazuje u kakvoj je krizi ovaj narod.
(pepe, 25. februar 2014 23:55)

Pepe, dakle P R I J A T N O ! :)

"Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu svog oka ..."

pre 10 godina

Ljudi, za raspad Jugoslavije je kriv Kralj Aleksandar, upravo zbog njenog stvaranja onako kako je stvorena.

Brozu svaka čast što je uspeo da je posle toga slepi i drži zalepljenom makar i toliko vremena koliko je trajala.

Titova Jugoslavija je svoju stabilnost zasnivala na tri činjenice: 1) Nijedan od najveća dva naroda nije bio nacionalno zaokružen u svojim "državama". 2) centralna republika je bila demografski uravnotežena stvaranjem potpuno nove autohtone nacije kao jezička na vagi, a koja nije bila apsolutno većinska u toj republici 3) manje federalne jedinice su od članstva u Federaciji imale korist koja je bila disproporcionalna njihovoj veličini i ekonomskim potencijalima.

Titova Jugoslavija je razbijena kada je jedan od većinskih naroda (Srbi) nepotrebno i suludo poremetio svoje dobre odnose sa "ključnim kamenom kupole" u BiH (Muslimanima - danas Bošnjacima) i gurnuo ih bliže ka drugom većinskom narodu Jugoslavije (Hrvatima). Ako harmonija Srba i Hrvata nije bila moguća, harmonija Srba i Bošnjaka je trebala da spreči otcepljenje Hrvatske. Ekonomsko blagostanje je trebalo da sačuva Sloveniju (a i Kosovo, samo niko na svetu nema TOLIKO para).

"Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu svog oka ..."

pre 10 godina

Najpre je Kosovo počelo da usisava bogatstvo SFRJ kao crna rupa, zbog čega je Slovenija odlučila da ili zapuši rupu tako što će tražiti da se Albancima popusti i odustane od finansiranja statusa quo, ili, ako to ne uspe, da napusti brod koji tone.
To je dovelo do krize koja je iznedrila ne samo Miloševića, već i čitav niz novoprobuđenih srpskih nacionalističkih (")intelektualaca("). Potom su stvari krenule nizbrdo velikom brzinom - pojačanje do tada ne toliko jakog hrvatskog šovinističkog i separatističkog nacionalizma je indukovano u Hrvatskoj, pa pojačano prisustvo u javnosti srpskog nacionalizma u Srbiji, narušeni odnosi Srba sa Bošnjacima i Makedoncima širenjem srpskog nacionalističkog istorijskog revizionizma (sve pod izgovorom otklanjanja od komunizma) da bi sve kulminiralo bezobzirnim i osionim ponašanjem Miloševića u federalnim institucijama - ujedinio je Srbiju "iz tri dela", ali je IPAK zadržao TROSTRUKO predstavljanje!

To je bila poslednja kap ...

e

pre 10 godina

Jedan komentator reče da je Kosovo bila crna rupa i da je ono usisivalo svo bogatstvo koje se stvaralo u federaciji. To je tačno i veliki, i najvećai razlog raspada Jugoslavije. U Jugoslaviji u svim njenim teritorijalnim jedinicama živeli su ižmešano svi narodi sa većinskim onog naroda koji nosi naziv. Da to je za sve bilo najbolje rešenje jer su svi živeli u jednoj državi.Po meni greška je bila to što se nije išlo od samog početka na način kako su ustrojene USA a potom i po meni isključivo ekonomija, i opet ekonomija. Kod nas se svašta pokušalo prosipanje iz šupljeg u prazno jedino nije dozvoljeno da pokuša sa tržišnom ekonomijom. Lažem pokušali su drugovi tržišnom reformom 1965. god. i gle to je obećavalo boljitak, pa su se uplašili da oni više neće biti glavni i da neće više moći da nam prodaju maglu pa su investitore, prvatne preduzimače pohapsili i oduzeli im imovinu pa vratili zemlju ponovo u ekonomsku agoniju. Kada neimaština dogori do noktiju tada šovinisti nastupaju i upiru prste jedni u druge i samo banalna varnica dovodi do katastrofe. Svi smo mi izgubili, samo su Kosovari ništa ne radeći profitirali.To je moje viđenje.

Istoricar

pre 10 godina

Bilo kako bilo , dko je sveta i veka bice zapamceno da su se Srbi prodali Englezima za 100.000 funti i kao sto sami Englezi kazu, nikada se za tako male pare jedan narod(Srbi) nije odveo u veliko stradanje.

lynx

pre 10 godina

@ V
Sastanak je bio uoči bitke na Neretvi. Nakon toga, Nemci su, jedno vreme, bili nezainteresovani za "ganjanje" partizana, te su iste pustili da se obračunaju sa četnicima.

Pametnjaković

pre 10 godina

E čuj njih, predviđao, pa on je orkestrirao i osigurao raspad, Jugoslavija je i bila formirana da bi se krvavo raspala jer je loše ekonomsko stanje bilo potrebno da bi se zapad širio na istok. To su mudri strateški potezi zapada, dok ovce očigledno ništa ne shvataju.

DZoni

pre 10 godina

KOga zanima njegova knjiga "Tito ,MIhailovic i saveznici" moze da je procita ovde http://books.google.rs/books?id=43CbLU8FgFsC&pg=PP1&dq=walter+r+roberts&ei=TqS6S-KQE4KozQS17thE&cd=1&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Naravno ako zna engleski.

e

pre 10 godina

Lepo je čovek sve to ispričao, bez uvijanja ili navijanja na bilo koju stranu. Ko je živeo u "njegovom" vremenu a stvarno hoće da bude objektivan mara jednom rečju reći da je bio veliki manipulator. Kada nam nije išlo našli bi se dušebrižnici koji bi rekli:"Tito je pošten, ali njegovo okruženje nevalja,sve lopov do lopova". A ko je birao te saradnike? Nisam ja,ili Vi već ta krminalna partija.Ne mogu da ne napišem (opet) kada je došlo do informbiroa tada se tito jako uplašio, pa i glad koja je pretila Jugoslaviji on se obratio Americi za pomoć. To je bilo 1948.god. Cela tadašnja posleratna evropa zavisila je od američke pomoći.Amerikanci su tada i nama pomogli. Zaista se osetio kvalitetan i kvantitetan skok.Počelo se normalno živeti,čak je to obećavalo i blagostanje. Naši visoki oficiri JNA odlazili su u Ameriku na usavršavanje. Dobili smo i najmodernije oružje, mlazne avione koje dotle nismo imali.Mislili smo ovo će potrajati. Ali AVAJ! Čim je umro Staljin, Tito kao dokazani manipulator odmah je okrenuo list i otišao u Moskvu na klanjanje, a hladni rat je i dalje trajao. Posle toga počelo je propadanje, ispočetka polako a kasnije sve brže kao finale raspad države u kojoj smo rođeni, ratovi mržnje dojučerašnjih komšija i sve ostalo da ne nabrajam!

rakijamen

pre 10 godina

@V

Ne zelim da ulazim u raspravu, samo mi je nelogicno, da u ratu, gdje su Nemci, kao i drugi fasisti ubijali ljude svirepo, bez sudjenja, gasom, spaljivanjem, klanjem, bez da su postovali bilo kakve moralne i pravne norme, da se saradnja sa istim opravdava zbog konvencije, koja ih toboze cuva i brani.

anonimno

pre 10 godina

Tito je govorio tecno Nemacki zato sto je on bio Austrijanac ili Nemac, a ne zato sto je boravio u Austriji. tito je boravio dugo u Jugoslaviji i nikada nije znao da govori SRPSKI jezik, jer Germani jako tesko nauce SLOVENSKI JEZIK. Hitler je izgubio 2 svetski rat, a sta se desilo to je neverovatno-Austrijanci i Nemci su poturili tita- srpskog neprijatelja da vlada nad SRBIMA i onda su SRBI bili prevareni i prihvatili su totalnog stranca da vlada i terorise SRBE. Srbi su bili maloumni, jer nisu postavili svog coveka da vlada nad Srbima nego su prihvatili belosvetskog teroristu. A tek sada je Srbima jasno da je tito bio srpski neprijatelj. Srbima sto su morali da pobegnu iz svoje domovine to je uvek bilo jasno. Sada Srbi ne mogu da se izvuku iz zla u koji ih je tito uvukao. Zelim vam sve najbole da uspete da se izvucete iz situacije u kojoj se nalazite.

Istoricar

pre 10 godina

Bilo kako bilo , dko je sveta i veka bice zapamceno da su se Srbi prodali Englezima za 100.000 funti i kao sto sami Englezi kazu, nikada se za tako male pare jedan narod(Srbi) nije odveo u veliko stradanje.

raca

pre 10 godina

"Kenan nije bio raspoložen za praštanje i mesecima je izbegavao viđanje sa Titom, a kada bi se eventualni susreti činili neizbežnim, odlazio bi iz grada.”
Pa covek je udario samar SAD-u, i oni nista, jos se kao ambasador naljutio, ali nikako nije napustio zemlju ili recimo da su uveli jednostrane sankcije.
(sofronije, 26. februar 2014 00:30)

Pa zato što je šamar bio pažljivo odmeren. Predstavljao je finesu koja nije bila namenjena SAD nego SSSR-u. To "durenje" ambasadora SAD je bio američki deo koreografije.

Nemoguce

pre 10 godina

"Njegov nemački, iako tečan, bio je na nivou jednog auto-mehaničara."

Cekaj, kako je moguce da Voljeni Drug koji se voli kao majka i jos mnogo vise ne nauci diplomatski nemacki? Au!

Tex

pre 10 godina

Da Tito je bas napravio Jugoslaviju zato sto je mrzeo Srbe I nije imao sta pametnije da radi u zivotu nego da napakosti Srbiji tako sto ce imenovati za glavni grad Beograd I staviti celu kontrolu JNA pod isti ili sto je stvorio autonomne jedinice da bi Srbija imala tri glasa umesto jedan u predsenistvu.

To sto politicari iz BGa posle Tita nisu to znali da iskoriste vec su silom pokusali da stave te glasove pod kontrolu misleci da su najpametniji i da ce drugi pasti na tu pricu to je druga stvar. Naravno tvoj patrijota ce ti objasniti da je to bilo cepanje Srbije jer gle cuda Vojvodina I Kosovo nisu podrzavali pogresnu egotripersku politiku iz BGa predvodjena SPSom.

Tako danas iste te patrijote koji su zaostavstine tih politickih duhova i njihovij ubilackih ideja misle da su I dalje najpametniji pa im je za sve njihove nesrece kriv sada I Tito pored standardno SAD, EU, Rusije, itd.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Zacudjuje lakomislenost nasih ljudi.Nemoguce je da je obicna laz sve sto dolazi sa zapadne strane, ukljucujuci Ameriku.Osobe koje dobiju posao u nekoj drzavnoj ambasadi obicno su spijuni ili poluspijuni.U slucaju Tita,Amerika je bila neobicno zainteresovana da umanji njegov ugled jer ih je ometao da rade sta hoce po svijetu.Jugoslavija i Tito predvodili su neangazovane zemlje sto je za Ameriku bio veliki problem.Oni su prijetili i podhranjivali emigraciju koju su pretezno sacinjavali Hitlerovi kolaborateri.Na njihovu veliku nesrecu ta emigracija nije bila jedinstvena sto je svima nama dobro poznato.Nekakav sluzbenik Americke ambasade u Beogradu,pisao je o Titu samo stvari koje bi ga ponizile pred svim gradjanima zemlje.Nije potrebno ponavljati prirodu tih lazi.Ako su neki Srbi mrzjeli Jugoslaviju onda im je Tito napravio samo uslugu sto je uslovio njeno raspadanje.Kontakti medju zavadjenim stranama su svakome dobro poznati.Oni imaju za cilj razmjenu zarobljenika i drugih pitanja koja se ticu rata.Moguce je da su Nijemci, poslije gubitka ogromnog ljudstva i bitke na Staljingradu,pokusavali da neutralisu Titov pokret raznim obecanjima.Peta ofanziva i bitka na Sutjesci jasno govore da u tome nijesu uspjeli.
Neki americki poluspijun je to pronasao i pisao o tome s jednom jedinom zeljom da osramoti Tita.
vasilije knezevic 28 feb 2014

Vladinho

pre 10 godina

Ustav iz 1974. je prelomna tacka u prici o raspadu SFRJ. Taj Ustav je omogucio raspad zajednice formulisanjem etnickog principa i nezavisnog delovanja republika clanica. Srpski komunisti su sa manje ili vise volje podrzali taj Ustav, uglavnom bez jasnog stava koji je neretko krasio hrvate i slovence. Tito ili bilo ko ko je citao taj dokument mogao je sa dva grama mozga i gramom zdrave logike da zakljuci da ce se zemlja raspasti. Da li je ucestvovao u tome ili ne, odgovor na ovo pitanje dace arhivska gradja.

Gledano iz ovog ugla danas, bolje je da smo ostali zajedno, makar iz ekonomskih i bezbednosnih razloga(u Evropi ionako niko nikoga ne podnosi a vece drzave imaju jaci glas).

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Nakon Titove smrti, naslov na prednjoj strani velikog francuskog magazina je glasio "Tito je bio kralj!" Mi koji smo tada bili vec odrasli i pamtilimo ta vremena, realno nismo bas mnogo znali o Titu, osim onih friziranih prica koje su nam predavali u skoli, tako da je danas svako svedok vremena koji je imao "pristup" vise nego dobrodosao.
Ali dobro, nije bilo lose dok je trajalo! Medjutim, ko sto rece pre neki dan Nele Karajlic, Jugoslavija je bila obdaniste, a u obdaniste, jel'te, idu mala deca. A onda je Tito umro i obdaniste i deca se raspustise!
E sad, zreli narodi se u promenjenim okolnostima menjaju i traze NORMALNE izlaze u novonastalih okolnosti, a nezreli poput onih iz obdanista odma' dovate puske i krenu jedni na druge! Posle. naravno, sledi kuknjava, al' dzaba jer svako dobije bas ono sto je svojim postupcima zasluzio.
Sad smo ti gde smo, a ko prezivi, pricace.

Vladimir Pantelic

pre 10 godina

(Tex, 3. mart 2014 11:00)

ajd makar malo razmisli pre nego sto napises ovakve gluposti. kakva tri glasa? Predstavnici Vojvodine uglavnom su bili Madjari ili pripadnici drugih haroda a predstavnici Kosova uglavnom su bili Albanci. Tako se cesto desavalo da predstavnici AP Vojvodine ili Kosova glasaju direktno protiv predloga ili odluka predstavnika centralne Srbije. Proveri malo

V

pre 10 godina

"Titovo nezadovoljstvo je, piše Roberts, izazvalo objavljivanje podatka da su partizani 1943. imali tajni sastanak sa nemačkom vrhovnom komadom. Godinama su Tito i njegovi saveznici optuživali generala Mihailovića za ’pregovaranje’ sa Nemcima i čak su ga pogubili kao izdajnika 1946."

Tacno je da je doslo do susreta, ali iskljucivo u cilju razmene zarobljenika sto je bilo strateski bitno za partizane jer su po prvi put bili priznati kao jedna od strana u sukobu sto ih je stavilo pod zastitu Zenevske Konvencije. Taj susret je potpuno razlicit od susreta koji su Nemci imali sa cetnicima, ustasama, itd u cilju kolaboracije sa istima.

Doba SFRJ do Titove smrti je zlatno doba Balkana a Tito je jugoslovenski Perikle. To vam je, bar nekima nadam se, do sada i vise nego jasno. Ne svima naravno, posto mnogi na ovim prostorima vole da se mrze dok glodju koske iz kontejnera. Pa prijatno onda!

sloba

pre 10 godina

Tatin fica , odlasci na more ,tatin stojadin , pokloni samo za Novu Godinu , coca cola samo za Novu Godinu , secem se da sam bio srecan , sada ja imam sve, svoju decu , nov auto , stan u Beogradu ,posao,putovanje ali u dusi nesrecan ................................Tita od blata da pravimo .Najvrednija stvar u Titovo vreme je bio pasos ,sada nema nikavu ...

pepe

pre 10 godina

Doba SFRJ do Titove smrti je zlatno doba Balkana a Tito je jugoslovenski Perikle. To vam je, bar nekima nadam se, do sada i vise nego jasno. Ne svima naravno, posto mnogi na ovim prostorima vole da se mrze dok glodju koske iz kontejnera. Pa prijatno onda!
(V, 25. februar 2014 19:16)

Jeste,Tito je bio najbolji državnik u istoriji sveta,jel tako?Da sam Hrvat voleo bih ga jer im je dao južnu Dalmaciju i Istru.Da sam Makedonac i Slovenac voleo bih da jer im je stvorio republike prvi put u istoriji.Samo ne znam kako ga Srbi mogu najviše voleti,a jedino su Srbi bili gubitnici pod Titom.Stvorene dve pokrajine u Srbiji,isključene Makedonija i CG iz sastava Srbije,podržavano albansko naseljavanje na Kosovo,stvorene makedonske,crnogorske i muslimanske nacije,najveći broj "politički nepodobnih" Golootočana iz redova Srba,itd.Pa Tito je i naknon NDH i genocida nad Srbima isključivo pominjao "velikosrpski nacionalizam" kao glavnog protivnika i sakrivao istinu o Jasenovcu i ostalim stratišima Srba.
Tvoj Perikle i romantičarski pogled na najcrnje doba srpske istorije samo pokazuje u kakvoj je krizi ovaj narod.

Омладинац

pre 10 godina

Људи разумем ја да је у Југославији било лепо, али доста више са кукањем за нечим што не постоји 20 и кусур година! Уместо да сте покушали да за нас оставите нешто лепо ви сте кукали, а изгледа ће нама остати посао да средимо државу

Miloš_NS

pre 10 godina

Jedno je sigurno u vezi Tita - bio je svetska faca kakva se na ovim prostorima retko rađa i pojavljuje kao istorijska ličnost. Čak i ako su sve, ponavljam sve teorije zavere o Titu tačne, to ne menja suštinu.

Cole

pre 10 godina

...Zaokružujući priču o Titu, Roberts podseća da je njegova sahrana bila najveća državnička sahrana u istoriji. Prisustvovala su četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik, 22 premijera i 47 ministara spoljnih poslova. Američki predsednik Džimi Karter je kao specijalnog izaslanika poslao svoju majku...

Mogao bih do sutra ali
mislim da je svaka reč
suvišna. Pametnom dosta.

Милоје

pre 10 godina

Черчилов син је ово свакако знао, а знао је и још понешто, али је проблем у чињеници да ми нисмо пуно знали живећи удобно у YU Матриксу!

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Ja sam rekao 100 puta, sve je dobro uradio, samo nije smislio način, nije imao ideju kako da napravi model Juge koja se neće raspasti nakon njega.
(srbin, 25. februar 2014 19:43)
-------------------------------
Nije mogao da smisli kako da kreira večni život, zar ne?! Da je bilo malo više srpskih uvlakača, možda bi pokojni "Čeda" poverovao i u svoju besmrtnost na opšte zadovoljstvo Srba kojima je on bio najbolji "kralj". Da je već počeo da veruje u postojanje večnog života svedoče i njegove uzrečice, koje je delio srpskim "skutonošama", rečima: "Ako se desi da jednoga dana i ja umrem"?! Meni se nekako nameće utisak da je sve uradio da Srbiju obogalji, pripremni teren za njenu golgotu i rasturi Jugoslaviju. Voleo nas je kao volove. Darovao nam je dve autonomije dok je Hrvate za njihove zločinačke zasluge u Drugom svetskom ratu kaznio i nije im dozvolio da imaju nijednu iako su već postojale tri-četiri autonomne oblasti. Potom je izjednačio četnike i ustaše, da "braća" ustaše ne dobiju kompleks?! Zatim je znajući da ima posla sa poluprosvećenim svetom naredio da se ne smeju brojiti i razdvajati borci NOR-a, a ni žrtve, po nacionalnoj liniji. "Ta nećemo valjda deliti borce i žrtve po nacijama"?! Hteo je da ostanemo u čvrstom bratskom zagrljaju?! Zato danas Hrvati govore da su oni bili "glavni partizani" a, da je u Jasenovcu stradalo tek oko 8200 Jevreja,Cigana,Hrvata komunista i Srba?! Bio je umetnik mora se priznati. Isuviše veliki za većinu nas magaraca.

Dusan

pre 10 godina

Fascinantan je osmeh pokojne Jovanke Broz, dok joj je supruznik pripremao pravnu podlogu za isterivanjem Srba preko Drine, ona se jadnica smesila, pozirala i grejala noge i kuvala chaj NKVD spijunu..ma nije to njoj nikad uslo u glavu :-)

popeye

pre 10 godina

Тито је све урадио да унапред припреми и осигура распад Југославије и уништење Србије, тако што је Србији прво ампутирао вековне српске територије, а онда поставио и две темпиране бомбе, покрајине КиМ и Војводину.

gox

pre 10 godina

Hahahaha samo vi menjajte istoriju.
Partizani su se sa nemcima sastali kako bi razmenili zarobljenike. Na kraju ce jos ispasti partizani bili fasisti, a cetnici nekakvi liberali ili socijalisti. Ali valjda se ide po principu 100 puta ponovljena laz je 101 put istina.

srbin

pre 10 godina

Ja sam rekao 100 puta, sve je dobro uradio, samo nije smislio način, nije imao ideju kako da napravi model Juge koja se neće raspasti nakon njega.

Djoshica

pre 10 godina

Yugoslavija- koncept, koji je i Milošević pokušao da nasledi i kopira... Drži bure vodu, dok majstori na onaj svet odu. Ostalo je manje parče te ideologije, ali ovo burence već uveliko curi, a majstori su loše naučili zanat.

Silvester

pre 10 godina

Postoji jedan jedini put - socijalizam, bratstvo i jedinstvo. Titov put! Smrt fašizmu, sloboda narodu.
'Ustajte vi zemaljsko roblje, vi sužnji koje mori glad...'

dejan-minhen

pre 10 godina

(Nena, 25. februar 2014 19:09)

u pravu ste! Hrvatski studenti su trazili mnogo manje nego sto su dobili ustavom samo 3 godine kasnije! A na njih je poslao tenkove, prosto iz razloga da ne uniste tisucljetni san!

Kao drugo bio je diktator kojeg nikada niko nije izabrao, ko ga je kritikovao dobio je gratis odmor na golom otoku!
Ima mnogo ljudi koji su morali da napuste tu divnu drzavu o kojoj mnogi pisu.
a o granicama republika je suvisan svaki komentar!

galebgd

pre 10 godina

Kao prvo Tito nije predvideo raspad drzave,vec ga je ustavom iz 1974 pospesio.SFRJ je trajala dok je bio ziv,a njega naravno nije zanimalo sta ce biti kada umre.Dalje,donekle razumem neke ljude da hvale tu drzavu,ali moramo shvatiti da je to bila zemlja sa klasicnim diktatorskim sistemom.Cim je neko dozivotni predsednik,tu je pametnom sve dovoljno.Zaboravljata na voznju par-nepar,zaboravljate takozvana Trumanova jaja u prahu i na jos mnogo toga.Vi koji patite za tom drzavom,u stvari patite za svojom mladoscu,a ne za drzavom.Da je ta drzava toliko vredela,nikada se ne bi raspala.Toliko o tome.

Čarobnjak iz Oza

pre 10 godina

Ja sam predvidio raspad Juge kad su srpski akademici '86-e u Primoštenu kraj Šibenika počeli na karti crtati srpske zemlje na području ex yu.U to vrijeme nisam znao ni ko je Franjo Tuđman ni što je HDZ.
Godinu dana kasnije počeli su neredi na Kosovu i došao je Slobodan Milošević na vlast i shvatio da Juga odbrojava posljednje dane.

Troml

pre 10 godina

Tatin fica , odlasci na more,
tatin stojadin , pokloni samo
za Novu Godinu , coca cola samo
za Novu Godinu , secem se da sam
bio srecan , sada ja imam sve,
svoju decu , nov auto , stan u
Beogradu ,posao,putovanje ali u
dusi nesrecan ...…..
Tita od blata da pravimo .
Najvrednija stvar u Titovo vreme
je bio pasos ,sada nema nikavu ...
(sloba, 25. februar 2014 19:02)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Očito si star i nemoćan,
pa žališ za starim vremenima,
kad su te prizemne stvari
i događaji, činili sretnim
(bio si mlad, neiskusan i neuk).
No, u vrijeme te tvoje lijepe
mladosti, mnogi su bili po tamnicama
i zatvorima zbog verbalnog delikta,
ili nedaj bože, zbog rušenja
bratstva i jedinstva. Mnogi su bili
tučeni i zatvarani zbog krive pjesmice,
zbog "opasne" kritike, zbog skretanja
s titovog puta.
Uostalom, kako je mogao biti tako
lijep život u jedno-partijskoj državi,
u jednoumlju, u kultu ličnosti,
u državi gdje su nas silom bratimili,
gdje su nam prali mozak svim mogućim
sredstvima? Za bolje nismo znali,
ili još bolje, nismo smjeli znati.
Na kraju, ukoliko ti nedostaje
onaj i onakav državni sustav, ima
jedna slična država, preseli se.

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

..Zaokružujući priču o Titu, Roberts podseća da je njegova sahrana bila najveća državnička sahrana u istoriji. Prisustvovala su četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik, 22 premijera i 47 ministara spoljnih poslova. Američki predsednik Džimi Karter je kao specijalnog izaslanika poslao svoju majku...

Mogao bih do sutra ali mislim da je svaka reč suvišna. Pametnom dosta.
(Cole, 25. februar 2014 19:16)

A tek sahrana njegove tvorevine SFRJ-desetine hiljada mrtvih,stotine hiljada raseljenih,masovne egzekucije,masovna proterivanja,hiljade spaljenih domova ,obogaljene ekonomije i postradali moral,spektakularna sudjenja poput onog sto nas ocekuje pocetom marta,izmedju Srbije i Hrvatske ,i mrznja medju bliskim,bratskim narodima, kojoj se ne nazire kraj ...Zaista,kao sto rekoste,pametnom dovoljno.

pametan ko lisica od dva meseca

pre 10 godina

Pa i moja baba iz Novoga Sada je znala da će se Jugoslavija raspasti posle Tita! Donošenjem ustava, kojima su Republike SFRJ dobile sve atribute državnosti, bilo je sve jasno i malo bistrijem nastavniku istorije u osnovnoj školi!
Da bi nagradili Srbiju za veliko učešće i velike žrtve po završetku I svetskog rata velike sile( USA, Brizanija i Francuska), nacrtali su granicu nove države i rekli kralju Petri izvolite, to je vaša nova država! Nazvasmo je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca...i baš nam učinili "veliku" uslugu! Stavili nas u istu državu sa Hrvatima, čiju su polovinu stanovništva činili pokatoličeni . i koji su 1000 godina sanjali o svojoj nezavisnoj državi! Posle su sledile NDH, svečani doček trupa Vermahta 1941.u Zagrebu, Jasenovac, Oluja...

Rafael

pre 10 godina

Tito je sa svojim saradnicima bio graditelj FNRJ ! Kaze se da je predvideo raspad Jugoslavije posle njega, to znaci posle njegove smrti!Ali je isto tako sigurno, da nije radio na raspadu SFRJ, jer bi to znacilo da vrsi samoubistvo bez i najmanjeg razloga! Bio je srecan sto rukovodi drzavom sa toliko naroda i narodnosti, koji su ziveli slozno uz veliko medhusobno postovanje! Bio je veliki drzavnik koji je vodio neutralnu politiku prema Istoku i Zapadu, sto je rezultiralo foprmiranjem Pokreta nesvrstanih zemalja! Koliko je bio cenjen u svetu, najbolje govori ucesce broja drzavnika na njegovoj sahrani! Umirali su drzavnici posle njega, ali velicxansvenije sahrane nije bilo do danasnjeg dana, a kozna da lik ce ikada i biti!

Bozidar

pre 10 godina

Kad je Jugoslavija bila toliko dobra, zasto Francuzi, Nemci, Italijani... nisu dolazili da zive kod nas i uzivaju u carima Titove Jugoslevije nego su nasi odlazili da rade i zive kod njih u njihovom trulom kapitalizmu?

Jovan

pre 10 godina

Bezgranični srbomrzac I anti-srpski zločinac. Amnestirao je sve ustaške zločine nad Srbima u Drugom Velikom ratu, poistovetio patriotski Četnički Pokret Dragoljuba Mihailovića sa fašističkim ustaškim pokretom, strahovladom I državnim terorom izgradio je protivprirodnu državnu tvorevinu koju je potom držao u veštačkoj komi na stranim donacijama koje I dan danas predstavljaju kamen oko vrata svim potonjim državicama nastalim krvavim raspadom prethodne protivprirodne tvorevine.
Beskrupulozan, vešt I spretan manipulator, za života je u zabludi držao 20 miliona ljudi čijim životima je diktatorski upravljao. Srpskom krvlju okrvavljen do lakata, udario je temelj brutalnom građanskom ratu koji se desio nedugo nakon njegove smrti.
Iako danas mnogi proklinju svoj život I pate za prošlim vremenima pod njegovom diktatorskom čizmom, istina je da se I u najboljim danima te frankenštajnske države živelo daleko gore nego što danas živi prosečan državljanin EU, a svaki vid nostalgije je samo proporcionalan nedostatku posedovanja važećeg pasoša I pečata stranih država u istom.

anonimno

pre 10 godina

Tito je govorio tecno Nemacki zato sto je on bio Austrijanac ili Nemac, a ne zato sto je boravio u Austriji. tito je boravio dugo u Jugoslaviji i nikada nije znao da govori SRPSKI jezik, jer Germani jako tesko nauce SLOVENSKI JEZIK. Hitler je izgubio 2 svetski rat, a sta se desilo to je neverovatno-Austrijanci i Nemci su poturili tita- srpskog neprijatelja da vlada nad SRBIMA i onda su SRBI bili prevareni i prihvatili su totalnog stranca da vlada i terorise SRBE. Srbi su bili maloumni, jer nisu postavili svog coveka da vlada nad Srbima nego su prihvatili belosvetskog teroristu. A tek sada je Srbima jasno da je tito bio srpski neprijatelj. Srbima sto su morali da pobegnu iz svoje domovine to je uvek bilo jasno. Sada Srbi ne mogu da se izvuku iz zla u koji ih je tito uvukao. Zelim vam sve najbole da uspete da se izvucete iz situacije u kojoj se nalazite.

Balkan horor

pre 10 godina

Koliko je zlo bio taj komunizam vidi se i iz velikog broja pro-komunistickih komentara ovde. Komentatori kao mladi Skojevci, slepo veruju u Tita, partiju i komunizam. Najvece zlo koje je zadesilo Srbiju posle Prvog Svetskog Rata. Nagradjena za svoje neverovatno herojstvo u Prvom Svetskom Ratu, Srbija je sve izgubila pod Titom. Identitet, tradiciju i jedan uspon u gradjenju drustva i preduzetnickog mentaliteta. Tito je srpske heroje nazvao izdajnicima, poistovetio ih sa ustasama, likvidirao, silovao srpsko drustvo da bi mu se sada mnogi srbi i dalje divili?! Tito je svakako uspeo u tome, svaka cast na savrsenom zlocinu.

my way

pre 10 godina

Ja sam predvidio raspad Juge kad su srpski akademici '86-e u Primoštenu kraj Šibenika počeli na karti crtati srpske zemlje na području ex yu.U to vrijeme nisam znao ni ko je Franjo Tuđman ni što je HDZ.
Godinu dana kasnije počeli su neredi na Kosovu i došao je Slobodan Milošević na vlast i shvatio da Juga odbrojava posljednje dane.
(Čarobnjak iz Oza, 25. februar 2014 22:34)

Jel, a nisi predvideo posle Avnoja i cinjenice da se drzava sve vise dezintegrise, pa cak ni posle ustava iz 1974? To ti uredjenje nista nije govorilo, nego neki papirici na kojima neki akademici navodno nesto napisase, nacrtaae, sta li?. Ja vidis za to ne znam ni dan danas, ali verujem da si ih ti licno gledao kako koracaju, premeravaju i dele zemlju. Samo, opet dodjosmo dotle da je oni ne podelise i ne srusise Jugoslaviju, a da je eto "nevini" tvoj narod hrvatski, koji ni za Tudjmana ni HDZ nije znao uzeo oruzje kad mu ovi rekose i poceo da ubija, crta nove granice i rusi jugoslovenske, iako su mu se sve zelje od Jajca kroz svaki naredni ustav ispunjavale. Rekao bih ti da se stidis svojih lazi i prebacivanja krivice, ali znam da stida nemas! Operisan si ti od objektivnosti i istine, ne interesuju te to, vec kao i nazalost vecinu tvojih sunarodnika samo trulo hrvatstvo isprljano toliko puta najmonstruoznijim zlocinima.

Macak iz rudera

pre 10 godina

"Njegov nemački, iako tečan, bio je na nivou jednog auto-mehaničara". A srpskohrvatski na nivou jednog bravara.
(social anxiety, 25. februar 2014 18:51)

Koliko zlobe izlazi iz ova dva komentara. Iza toliko lose prikrivene mrznje stoji samo pokvaren covek, koji sebe postavlja iznad drugoga samo zato sto bolje åpoznaje jedan jezik.

Zoroastra ili Zaratustra je bio rodonacelnik religije, filozof ,mislilac.
Bio je pastir i govorio je jezikom pastira.
To mu nije smetalo, a ni onima koji su ga slusali.

zoran

pre 10 godina

Činjenica je da je srpski narod, iako brojčano superioran na prostorima ondašnje Jugoslavije i pored ogromnih zlodela od strane ustaške vlasti Nezavisne Države Hrvatske, ipak prihvatio, ko milom ko silom, Komunistu Hrvata na čelu države.

Hrvati početkom dvedesetih nisu hteli Komunistu Srbina i posle se desilo šta se desilo.

aca

pre 10 godina

Tito je za Hrvate bio istorijska licnost jer je uspeo da ih iz zemlje proistekle iz NDH na krvi Srba iz Dalmacije, Like proizvede u zemlju pobednicu nad fasizmom, oprosti im prijateljskoj Nemackoj ratnu odstetu prema Srbiji i Srbima, posle oslobodjenja strelja i baci u jame desetine hiljada samo zato sto su bili pripadnici ili simpatizeri antifasistickog pokreta Draze Mihailovica, uveze na Kosovo desetine hiljada Albanaca iz Albanije i ustavom iz 74 pripremi na vreme za zivota preduslove za cepanje Jugoslavije.

Sasa

pre 10 godina

Ooooo velikosrbi. I yugonostalgicari. I svi razni ljudi ovog sveta. Do kraja 90. godine, moj zivot je bio kao san. Danas je zesca bulja. Nemam sta vise da kazem...

CaptainObvious

pre 10 godina

Tito je bio dobar ako se uporedi sa ostalim diktatorima. Gradjani u demokratijama sa slobodnijim trzistima su imali SVE sto i jugosloveni, i jos mnogo vise (iako je popularno ignorisati ove cinjenice).

Ako si dobar jedino ako se uporedis sa losima, sta to onda govori o tebi?

my way

pre 10 godina

Nije Tito predvideo raspad, vec je svesrdno radio na istom
(Nena, 25. februar 2014 19:09)

Potpisujem! SFRJ se raspala iznutra, krvavim gradjanskim ratom zato sto je bila nacionalisticki uredjena. To je bila zemlja u kojoj je svaka ideja integralnosti jugoslovenstva i funkcionalnosti drzave bila ideoloski i politicki nepodobna. Od zasedanja u Jajcu i stvaranja nacionalnih republika i pokrajina samo u Srbiji, kroz svake naredne ustavne promene,proleca,lige, Jugoslavija i Srbija su sve vise dezintegrisane, jer se povladjivalo nacionalizmu i separatizmu svih sem Srba. Sve je to krunisano najnakaradnijim i najduzim ustavom na svetu iz 74. i ostalo je samo da se taj put i program kojim se od pocetka islo ratom protiv JNA i Srba finalizuju. Taj nacionalizam niko nije povampirio, vec je brizljivo gajen i to ,sto je vrhunac drskosti i licemerja, u ime "bratstva i jedinstva". 1918. i 1945. su 2 najtragicnije godine za sve nas na ovim prostorima, pogotovo Srbe i to je nesporna istina. Da Tito nije izasao kao pobednik u borbi za vlast bili bi osnivac EZ (te zemlje se jel nisu razvijale, samo SFRJ) sad EU, Jugoslavija bi postojala kao uvazena evropska drzava i postovani prijatelj Rusije i SAD. Ako bi se i raspala to bi bilo na miran nacin i ubrzo nakon Drugon svetskog rata, ili nikad. Mi smo isli drugim putem i sad puzimo da bi bili poslednji i najgori medju EU zemljama, samo da smo tu. Imamo postkomunisticku, liberalno kapitalisticku, tajkunsku, opljackanu, ratom razorenu drzavu.

Bez ulizivanja evropama, vec pravi DEO sveta

pre 10 godina

@... "sa zadatkom da Broza zamoli da posreduje u okončanju Vijetnamskog rata."...

Nismo bili "lideri u regionu", vec smo imali AKTIVNU ULOGU u SVIM SVETSKIM zbivanjima. U zbivanjima koje je SVETSKA istorija trajno zabelezila.

A nismo se "uslihtavali" nikakvim Evropama, posipali pepelom i prihvatali i ono sto jesmo i sto nismo ucinili (sve ove sadasnje tzv. drzave). Svi zajedno smo BILI znacajni DEO SVETA i ni na cijoj strani, osim na svojoj.

On nije radio na rasturanju Juge. On je nju smatrao svojim remek-delom (iako je nije on stvorio) i cedom. Zato je bolesno govoriti da je on radio na njenom rasturanju iako ne sumnjam da je ponekad razmisljao o tome (To objasnjava i razlog njegovog govora na Kosovu pred sam odlazak na poslednje putovanje - u bolnicu u Ljubljani). Znao je kakve "rogove u vreci" drzava ima na svom vrhu (Hej! Stane Dolanc, Pera Stambolic...he, he!), pa otuda i sumnje (ako ih je bilo) u opstanak drzave.

Kidaj nalevo

pre 10 godina

"Njegov nemački, iako tečan, bio je na nivou jednog auto-mehaničara"

Kakav god njegov jezik bio- govorio je reci ljubavi , zajednistva i pomirenja.

Pa bio to jezik mehanicara, bakalina ili postara bile su to reci ljubavi.
A nama su gospodine ti fini diplomati mnogo dece pobili. Rani "lordovi" "misteri" i "Von-ovi"…
Od mehanicara i dimnjcara nas nije zabolelo srce.
A gosn diplomato- tecno oteci u klokau iz koje si izmileo.

lahm

pre 10 godina

Tito je bio velikan svog vremena. Imali smo ozbiljnu državu za evropske okvire, bez kompleksa i ponosnu. Može se o njegovim ratnim i poratnim "zaslugama" naširoko, ali ostaje činjenica da je vodio herojski gerilski pokret, da je imao "herca", da je napravio ozbiljnu državu. I što neko napisa, glavna mana mu je što za sobom nije ostavio naslednika u vidu ili jake osobe koja bi "pregurala" 80-e i nekakvu Jugoslaviju spakovala u EU, ili jak sistem. Ostala nam je šklopocija od rotirajućeg predsedništva, i nesposobna svita "titića" koji su svoje nesposobnosti nadomešćivale otvaranjem nacionalnih tema. Tu smo gde smo. Ja ne bih u životu opet sa Hrvatima u državu, a ni sa drugima - ali samo mogu da žalim za suštinski propuštenom istorijskom prilikom koja je ranije postojala.

V

pre 10 godina

Doba SFRJ do Titove smrti je zlatno doba Balkana a Tito je jugoslovenski Perikle. To vam je, bar nekima nadam se, do sada i vise nego jasno. Ne svima naravno, posto mnogi na ovim prostorima vole da se mrze dok glodju koske iz kontejnera. Pa prijatno onda!
(V, 25. februar 2014 19:16)

Jeste,Tito je bio najbolji državnik u istoriji sveta,jel tako?Da sam Hrvat voleo bih ga jer im je dao južnu Dalmaciju i Istru.Da sam Makedonac i Slovenac voleo bih da jer im je stvorio republike prvi put u istoriji.Samo ne znam kako ga Srbi mogu najviše voleti,a jedino su Srbi bili gubitnici pod Titom.Stvorene dve pokrajine u Srbiji,isključene Makedonija i CG iz sastava Srbije,podržavano albansko naseljavanje na Kosovo,stvorene makedonske,crnogorske i muslimanske nacije,najveći broj "politički nepodobnih" Golootočana iz redova Srba,itd.Pa Tito je i naknon NDH i genocida nad Srbima isključivo pominjao "velikosrpski nacionalizam" kao glavnog protivnika i sakrivao istinu o Jasenovcu i ostalim stratišima Srba.
Tvoj Perikle i romantičarski pogled na najcrnje doba srpske istorije samo pokazuje u kakvoj je krizi ovaj narod.
(pepe, 25. februar 2014 23:55)

Pepe, dakle P R I J A T N O ! :)

"Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu svog oka ..."

pre 10 godina

Ljudi, za raspad Jugoslavije je kriv Kralj Aleksandar, upravo zbog njenog stvaranja onako kako je stvorena.

Brozu svaka čast što je uspeo da je posle toga slepi i drži zalepljenom makar i toliko vremena koliko je trajala.

Titova Jugoslavija je svoju stabilnost zasnivala na tri činjenice: 1) Nijedan od najveća dva naroda nije bio nacionalno zaokružen u svojim "državama". 2) centralna republika je bila demografski uravnotežena stvaranjem potpuno nove autohtone nacije kao jezička na vagi, a koja nije bila apsolutno većinska u toj republici 3) manje federalne jedinice su od članstva u Federaciji imale korist koja je bila disproporcionalna njihovoj veličini i ekonomskim potencijalima.

Titova Jugoslavija je razbijena kada je jedan od većinskih naroda (Srbi) nepotrebno i suludo poremetio svoje dobre odnose sa "ključnim kamenom kupole" u BiH (Muslimanima - danas Bošnjacima) i gurnuo ih bliže ka drugom većinskom narodu Jugoslavije (Hrvatima). Ako harmonija Srba i Hrvata nije bila moguća, harmonija Srba i Bošnjaka je trebala da spreči otcepljenje Hrvatske. Ekonomsko blagostanje je trebalo da sačuva Sloveniju (a i Kosovo, samo niko na svetu nema TOLIKO para).

tihi cinik

pre 10 godina

Mašinbravar je imao isti trip kao Luj XIV:''Posle mene potop''. Nije njega bilo briga za Jugodlaviju jer je nije ni stvarao već samo oteo vlast u njoj. U krvi je oteo vlast u krvi se i raspala zemlja.

V

pre 10 godina

@Jovan
"Bezgranični srbomrzac I anti-srpski zločinac..."

Antifasista, pobednik, mirotvorac, i covek pre svega - zato je Tito velika istorijska licnost. To sto ti i tebi slicni, kojih je da se ne lazemo vecina u toj tvorevini koju nazivate drzavom Srbijom, vidite Tita kao najgoreg neprijatelja, govori mnogo o vama. Sta tacno, sami zakljucite.

Pedja

pre 10 godina

Tile legenda. Predsednik USA Lindon Dzonson salje izaslanika da zamoli Tita da posreduje u okoncanju rata u Vijetnamu. Najveca drzavnicka sahrana ikada. Sve te velicine koje su dosle da mu se poklone imali su dobar razlog.

Alex

pre 10 godina

Ovo je kao Apokalipsa sada, ono kad Marlon Brando na samrti sapuce Martin Sheenu koji ga je ubio, da naredi vazdusni napad i pobije sve njegove sljedbenike. 'Kill them all.'
Tako i Tito zapecatio jugovicstvo.

Nikola

pre 10 godina

Ja sam predvidio raspad Juge kad su srpski akademici '86-e u Primoštenu kraj Šibenika počeli na karti crtati srpske zemlje na području ex yu.U to vrijeme nisam znao ni ko je Franjo Tuđman ni što je HDZ.
Godinu dana kasnije počeli su neredi na Kosovu i došao je Slobodan Milošević na vlast i shvatio da Juga odbrojava posljednje dane.
(Čarobnjak iz Oza, 25. februar 2014 22:34)

Moj otac je to shvatio jos 1975 kada je sluzio vojsku u Zadru I kada god bi izlazili u grad psovali mu majku srpsku uz obavezno "Srbe na vrbe" i spominjanje Jasenovca. Jedan dekica(inace Hrvat) mu je objasnio da nema potrebe da se cudi zbog svega toga i da su kojim slucajem umesto Italijana bili Nemci u Dalmaciji tokom II sv.rata jeda jedini Hrvat ne bi bio u partizanima vec bi svi bili u ustasama. Rekao mu je da Hrvati od kada je sveta i veka najvise mrze Italijane i Srbe s'tim sto ipak Italijane mrze malo vise od nas..

vasilije knezevic

pre 10 godina

Zacudjuje lakomislenost nasih ljudi.Nemoguce je da je obicna laz sve sto dolazi sa zapadne strane, ukljucujuci Ameriku.Osobe koje dobiju posao u nekoj drzavnoj ambasadi obicno su spijuni ili poluspijuni.U slucaju Tita,Amerika je bila neobicno zainteresovana da umanji njegov ugled jer ih je ometao da rade sta hoce po svijetu.Jugoslavija i Tito predvodili su neangazovane zemlje sto je za Ameriku bio veliki problem.Oni su prijetili i podhranjivali emigraciju koju su pretezno sacinjavali Hitlerovi kolaborateri.Na njihovu veliku nesrecu ta emigracija nije bila jedinstvena sto je svima nama dobro poznato.Nekakav sluzbenik Americke ambasade u Beogradu,pisao je o Titu samo stvari koje bi ga ponizile pred svim gradjanima zemlje.Nije potrebno ponavljati prirodu tih lazi.Ako su neki Srbi mrzjeli Jugoslaviju onda im je Tito napravio samo uslugu sto je uslovio njeno raspadanje.Kontakti medju zavadjenim stranama su svakome dobro poznati.Oni imaju za cilj razmjenu zarobljenika i drugih pitanja koja se ticu rata.Moguce je da su Nijemci, poslije gubitka ogromnog ljudstva i bitke na Staljingradu,pokusavali da neutralisu Titov pokret raznim obecanjima.Peta ofanziva i bitka na Sutjesci jasno govore da u tome nijesu uspjeli.
Neki americki poluspijun je to pronasao i pisao o tome s jednom jedinom zeljom da osramoti Tita.
vasilije knezevic 28 feb 2014

Drazo S.

pre 10 godina

Pa i ja sam predvideo raspad YU!
Svi su to mogli!
Pogledaj ustav iz '74 i sve je jasno. Uostalom svi smo ucili u skoli: "Svaka republika ima pravo na jezik, zastavu..... do otcepljenja". Sve je bilo jasno, samo ne za onoga koji nije hteo da cita i nije bio u skoli!

rakijamen

pre 10 godina

@V

Ne zelim da ulazim u raspravu, samo mi je nelogicno, da u ratu, gdje su Nemci, kao i drugi fasisti ubijali ljude svirepo, bez sudjenja, gasom, spaljivanjem, klanjem, bez da su postovali bilo kakve moralne i pravne norme, da se saradnja sa istim opravdava zbog konvencije, koja ih toboze cuva i brani.

Nemoguce

pre 10 godina

"Njegov nemački, iako tečan, bio je na nivou jednog auto-mehaničara."

Cekaj, kako je moguce da Voljeni Drug koji se voli kao majka i jos mnogo vise ne nauci diplomatski nemacki? Au!

Pametnjaković

pre 10 godina

E čuj njih, predviđao, pa on je orkestrirao i osigurao raspad, Jugoslavija je i bila formirana da bi se krvavo raspala jer je loše ekonomsko stanje bilo potrebno da bi se zapad širio na istok. To su mudri strateški potezi zapada, dok ovce očigledno ništa ne shvataju.

Кривокапић

pre 10 godina

Часопис "американ дипломатија" мислим стварно.
Најинтересантније у овом тексту је то да су амери прочитали титов говор са самита некилико дана унапред.

I posle Tita TITO

pre 10 godina

To su ta nevinasca Amerikanci koji su zajedno sa Svabama aktivno ucestvovali u razbijanju Juge. AKTIVNO. Zanima me koji bi im plan bio da je sada Tito ziv za rusenje vlade? Nije Tito bio kao kilavi Janukovic, a osim toga stari lisac je imao jake veze na sve cetiri strane sveta. Imali smo jaku nezavisnost, a to je njih opasno zuljalo. Nece oni nokom da dozvole da osim na papiru bude nezavisan. Tito je bio babaroga kao diplomata. Misevi podli americko fasisticki.

bandit

pre 10 godina

Bilo. Prošlo. Nema više. Besmisleno je trošiti vreme na žalopojke. Džaba 100 državnika na sahrani kad je sazidana kula od karata. Za nauk sledećim generacijama da se problemi ne mogu rešiti guranjem pod tepih. Samo se sapleteš i razbiješ nos.

Ana

pre 10 godina

изгледа ће нама остати посао да средимо државу
(Омладинац, 25. februar 2014 19:47)

- Pa sredili ste drzavu, Omladinac. Svaka cast.

ii

pre 10 godina

dok je bilo tita ,jugoslavija je proizvodila motore,televizore,automobile,masine .sad uvozimo i krompir.predsjednik srbije je krunisani cetnik,ima snimak na you tube.hrvati malo bolje stoje jer ivo josipovic nije ustasa.to je ta razlika,srbija ponovo bira vlast i bice gusto.......

Istoricar

pre 10 godina

Bilo kako bilo , dko je sveta i veka bice zapamceno da su se Srbi prodali Englezima za 100.000 funti i kao sto sami Englezi kazu, nikada se za tako male pare jedan narod(Srbi) nije odveo u veliko stradanje.

e

pre 10 godina

Lepo je čovek sve to ispričao, bez uvijanja ili navijanja na bilo koju stranu. Ko je živeo u "njegovom" vremenu a stvarno hoće da bude objektivan mara jednom rečju reći da je bio veliki manipulator. Kada nam nije išlo našli bi se dušebrižnici koji bi rekli:"Tito je pošten, ali njegovo okruženje nevalja,sve lopov do lopova". A ko je birao te saradnike? Nisam ja,ili Vi već ta krminalna partija.Ne mogu da ne napišem (opet) kada je došlo do informbiroa tada se tito jako uplašio, pa i glad koja je pretila Jugoslaviji on se obratio Americi za pomoć. To je bilo 1948.god. Cela tadašnja posleratna evropa zavisila je od američke pomoći.Amerikanci su tada i nama pomogli. Zaista se osetio kvalitetan i kvantitetan skok.Počelo se normalno živeti,čak je to obećavalo i blagostanje. Naši visoki oficiri JNA odlazili su u Ameriku na usavršavanje. Dobili smo i najmodernije oružje, mlazne avione koje dotle nismo imali.Mislili smo ovo će potrajati. Ali AVAJ! Čim je umro Staljin, Tito kao dokazani manipulator odmah je okrenuo list i otišao u Moskvu na klanjanje, a hladni rat je i dalje trajao. Posle toga počelo je propadanje, ispočetka polako a kasnije sve brže kao finale raspad države u kojoj smo rođeni, ratovi mržnje dojučerašnjih komšija i sve ostalo da ne nabrajam!

Istoricar

pre 10 godina

Bilo kako bilo , dko je sveta i veka bice zapamceno da su se Srbi prodali Englezima za 100.000 funti i kao sto sami Englezi kazu, nikada se za tako male pare jedan narod(Srbi) nije odveo u veliko stradanje.

Dete

pre 10 godina

@Tatin fica , odlasci na more ,tatin stojadin , pokloni samo za Novu Godinu , coca cola samo za Novu Godinu , secem se da sam bio srecan , sada ja imam sve, svoju decu , nov auto , stan u Beogradu ,posao,putovanje ali u dusi nesrecan ...….. Tita od blata da pravimo .Najvrednija stvar u Titovo vreme je bio pasos ,sada nema nikavu ...
(sloba, 25. februar 2014 19:02)

E moj Slobo. Nisi ti nesrecan zato sto nema Tita nego zato sto si odrastao... Svi, ili barem velika vecina detinjstvo pamti kao najsrecniji deo zivota, ma kakvo ono bilo. Tada jos ne znamo da zelimo i auto i more i pare i sta sve ne. Da nisi imao nista, bio bi srecan.

"Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu svog oka ..."

pre 10 godina

Najpre je Kosovo počelo da usisava bogatstvo SFRJ kao crna rupa, zbog čega je Slovenija odlučila da ili zapuši rupu tako što će tražiti da se Albancima popusti i odustane od finansiranja statusa quo, ili, ako to ne uspe, da napusti brod koji tone.
To je dovelo do krize koja je iznedrila ne samo Miloševića, već i čitav niz novoprobuđenih srpskih nacionalističkih (")intelektualaca("). Potom su stvari krenule nizbrdo velikom brzinom - pojačanje do tada ne toliko jakog hrvatskog šovinističkog i separatističkog nacionalizma je indukovano u Hrvatskoj, pa pojačano prisustvo u javnosti srpskog nacionalizma u Srbiji, narušeni odnosi Srba sa Bošnjacima i Makedoncima širenjem srpskog nacionalističkog istorijskog revizionizma (sve pod izgovorom otklanjanja od komunizma) da bi sve kulminiralo bezobzirnim i osionim ponašanjem Miloševića u federalnim institucijama - ujedinio je Srbiju "iz tri dela", ali je IPAK zadržao TROSTRUKO predstavljanje!

To je bila poslednja kap ...

Tex

pre 10 godina

Da Tito je bas napravio Jugoslaviju zato sto je mrzeo Srbe I nije imao sta pametnije da radi u zivotu nego da napakosti Srbiji tako sto ce imenovati za glavni grad Beograd I staviti celu kontrolu JNA pod isti ili sto je stvorio autonomne jedinice da bi Srbija imala tri glasa umesto jedan u predsenistvu.

To sto politicari iz BGa posle Tita nisu to znali da iskoriste vec su silom pokusali da stave te glasove pod kontrolu misleci da su najpametniji i da ce drugi pasti na tu pricu to je druga stvar. Naravno tvoj patrijota ce ti objasniti da je to bilo cepanje Srbije jer gle cuda Vojvodina I Kosovo nisu podrzavali pogresnu egotripersku politiku iz BGa predvodjena SPSom.

Tako danas iste te patrijote koji su zaostavstine tih politickih duhova i njihovij ubilackih ideja misle da su I dalje najpametniji pa im je za sve njihove nesrece kriv sada I Tito pored standardno SAD, EU, Rusije, itd.

lynx

pre 10 godina

@ V
Sastanak je bio uoči bitke na Neretvi. Nakon toga, Nemci su, jedno vreme, bili nezainteresovani za "ganjanje" partizana, te su iste pustili da se obračunaju sa četnicima.

raca

pre 10 godina

"Kenan nije bio raspoložen za praštanje i mesecima je izbegavao viđanje sa Titom, a kada bi se eventualni susreti činili neizbežnim, odlazio bi iz grada.”
Pa covek je udario samar SAD-u, i oni nista, jos se kao ambasador naljutio, ali nikako nije napustio zemlju ili recimo da su uveli jednostrane sankcije.
(sofronije, 26. februar 2014 00:30)

Pa zato što je šamar bio pažljivo odmeren. Predstavljao je finesu koja nije bila namenjena SAD nego SSSR-u. To "durenje" ambasadora SAD je bio američki deo koreografije.

Bobe

pre 10 godina

Problem YU posle Tita je u tome da su barem dve sitne duse pomislile da mogu da zamene bravara prvi je bio u glavnom gradu Yu (treba priznati da je sticajem okolnosti dosao pre u poziciju da moze igrati novog bravara) a drugi doduse nije bio u glavnom gradu Yu ali je zato vesto ponasao i nosio kopije bravarovih uniforma a stoka sitnog zuba na jednoj i drugoj strani gledala u ovi dve spodobi kao pre u Tita a onda naravno i rezultat nije izostao (na zalost)

Ciko

pre 10 godina

"Zaokružujući priču o Titu, Roberts podseća da je njegova sahrana bila najveća državnička sahrana u istoriji. Prisustvovala su četiri kralja, šest prinčeva, 31 predsednik, 22 premijera i 47 ministara spoljnih poslova. Američki predsednik Džimi Karter je kao specijalnog izaslanika poslao svoju majku."

Iako se cesto istice kao zanimljiv detalj da se u americkoj delegaciji koja je dosla na Titovu sahranu nalazila Lilijan Karter, majka predsjednika SAD Dzimija Kartera, treba znati da je njihovu delegaciju predvodio potpredsjednik drzave Volter Mondejl. Razlog zasto Dzimi Karter nije dosao na sahranu je napad Sovjetskog Saveza na Afganistan koji se desio nesto ranije. Znalo se da ce na sahrani biti prisutan predsjednik SSSR-a Leonid Breznjev, a Amerikanci su strahovali da ce susret njihovog predsjednika sa sovjetskih vodjom biti protumacen kao precutno odobravanje napada na Afganistan. Zato Dzimi Karter nije prisustvao sahrani, ali je iskoristio prvu priliku da dodje u Jugoslaviju i vec mjesec dana poslije Titove smrti je stigao u Beograd.

sofronije

pre 10 godina

"Kenan nije bio raspoložen za praštanje i mesecima je izbegavao viđanje sa Titom, a kada bi se eventualni susreti činili neizbežnim, odlazio bi iz grada.”
Pa covek je udario samar SAD-u, i oni nista, jos se kao ambasador naljutio, ali nikako nije napustio zemlju ili recimo da su uveli jednostrane sankcije.

Znam ja nas

pre 10 godina

Ljudi shvatite da vodje ne stvaraju narodi,ali ih oni podrzavaju!
Nije nama kriv ni Tito ni Milosevic vec mi sami(nisu oni krivi oni samo pustaju vodu.... ko shvata razumece)

Trotoardzija

pre 10 godina

Kakav car. Zamislite neko danas da zamoli hot lips Vucica da posreduje u Avganistanu. Bili smo plejeri, a sad organ na biciklu.

DZoni

pre 10 godina

KOga zanima njegova knjiga "Tito ,MIhailovic i saveznici" moze da je procita ovde http://books.google.rs/books?id=43CbLU8FgFsC&pg=PP1&dq=walter+r+roberts&ei=TqS6S-KQE4KozQS17thE&cd=1&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Naravno ako zna engleski.

e

pre 10 godina

Jedan komentator reče da je Kosovo bila crna rupa i da je ono usisivalo svo bogatstvo koje se stvaralo u federaciji. To je tačno i veliki, i najvećai razlog raspada Jugoslavije. U Jugoslaviji u svim njenim teritorijalnim jedinicama živeli su ižmešano svi narodi sa većinskim onog naroda koji nosi naziv. Da to je za sve bilo najbolje rešenje jer su svi živeli u jednoj državi.Po meni greška je bila to što se nije išlo od samog početka na način kako su ustrojene USA a potom i po meni isključivo ekonomija, i opet ekonomija. Kod nas se svašta pokušalo prosipanje iz šupljeg u prazno jedino nije dozvoljeno da pokuša sa tržišnom ekonomijom. Lažem pokušali su drugovi tržišnom reformom 1965. god. i gle to je obećavalo boljitak, pa su se uplašili da oni više neće biti glavni i da neće više moći da nam prodaju maglu pa su investitore, prvatne preduzimače pohapsili i oduzeli im imovinu pa vratili zemlju ponovo u ekonomsku agoniju. Kada neimaština dogori do noktiju tada šovinisti nastupaju i upiru prste jedni u druge i samo banalna varnica dovodi do katastrofe. Svi smo mi izgubili, samo su Kosovari ništa ne radeći profitirali.To je moje viđenje.

Vladimir Pantelic

pre 10 godina

(Tex, 3. mart 2014 11:00)

ajd makar malo razmisli pre nego sto napises ovakve gluposti. kakva tri glasa? Predstavnici Vojvodine uglavnom su bili Madjari ili pripadnici drugih haroda a predstavnici Kosova uglavnom su bili Albanci. Tako se cesto desavalo da predstavnici AP Vojvodine ili Kosova glasaju direktno protiv predloga ili odluka predstavnika centralne Srbije. Proveri malo

Vladinho

pre 10 godina

Ustav iz 1974. je prelomna tacka u prici o raspadu SFRJ. Taj Ustav je omogucio raspad zajednice formulisanjem etnickog principa i nezavisnog delovanja republika clanica. Srpski komunisti su sa manje ili vise volje podrzali taj Ustav, uglavnom bez jasnog stava koji je neretko krasio hrvate i slovence. Tito ili bilo ko ko je citao taj dokument mogao je sa dva grama mozga i gramom zdrave logike da zakljuci da ce se zemlja raspasti. Da li je ucestvovao u tome ili ne, odgovor na ovo pitanje dace arhivska gradja.

Gledano iz ovog ugla danas, bolje je da smo ostali zajedno, makar iz ekonomskih i bezbednosnih razloga(u Evropi ionako niko nikoga ne podnosi a vece drzave imaju jaci glas).

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Nakon Titove smrti, naslov na prednjoj strani velikog francuskog magazina je glasio "Tito je bio kralj!" Mi koji smo tada bili vec odrasli i pamtilimo ta vremena, realno nismo bas mnogo znali o Titu, osim onih friziranih prica koje su nam predavali u skoli, tako da je danas svako svedok vremena koji je imao "pristup" vise nego dobrodosao.
Ali dobro, nije bilo lose dok je trajalo! Medjutim, ko sto rece pre neki dan Nele Karajlic, Jugoslavija je bila obdaniste, a u obdaniste, jel'te, idu mala deca. A onda je Tito umro i obdaniste i deca se raspustise!
E sad, zreli narodi se u promenjenim okolnostima menjaju i traze NORMALNE izlaze u novonastalih okolnosti, a nezreli poput onih iz obdanista odma' dovate puske i krenu jedni na druge! Posle. naravno, sledi kuknjava, al' dzaba jer svako dobije bas ono sto je svojim postupcima zasluzio.
Sad smo ti gde smo, a ko prezivi, pricace.