Utorak, 31.12.2013.

10:04

Umro Ljubomir Tadić

Akademik Ljubomir Tadić, otac bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, preminuo je noćas na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u 88. godini, potvrđeno u SANU

Izvor: B92

Umro Ljubomir Tadiæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

sloba

pre 10 godina

"Ljubomir Tadić bio je jedan od najvećih boraca protiv autoritarizma, despotskih režima i onih koji su želeli da uguše slobode mišljenja i govora."

A DS je olicenje svih tih vrednosti? :))))))

Vojvodjanin iz Ravangrada

pre 10 godina

Veoma sam dobro poznavao pokojnika. Iz ličnog iskustva, to jest saradnje unutar Glavnog odbora DS, nailazio sam na njegovu punu spremnost da uvaži argumente, premda su nam gledišta na mnoga pitanja bila divergentna. Velika razlika u godinama nije bila prepreka u komunikaciji, a više puta mi je pomogao na upečatljiv i jedinstven način. Saučešće porodici.

Reqiescat in pace, Professorem.

Aleksandar Arsović

pre 10 godina

Još jedan dodje kraj uzburkan ko more,duž pustih ulica svetiljke sve gore a srce umorno željno mirnih snova sad tiho plovi kroz ovu noć.Slava mu,
S poštovanjem

Db

pre 10 godina

Hajde sada, Borise, seti se sta bi otac voleo da vidi: da dignes glavu gore i kreneš u pravcu u kome ces osvetlati obraz svoga oca i za nasu Srbiju nastaviti da se boris i da radiš, ovoga puta zrelije, vrednije, u svakom pogledu bolje i kvalitetnije. Piši istoriju. Kreni.

Борисе, читај очеве књиге!

pre 10 godina

Отишао је значајан и умерен човек и интелектуалац, врсни филозоф права!
Био је еманципаторски (не догматски) марксиста, праксисовац. Тежио је очувању Југославије. Био је патриота и када је било најтеже за нас и Србију, жестоко се противећи нељудској и антиправној САД-ЕУ-НАТО агресији и насиљу над нама и нашом земљом. Био је човек слободе и земље! Нека му је лака земља.

marija

pre 10 godina

Otisao je Covek koji je Srbiji podario Predsednika koga se Srbija nikad nece postideti , intelektualac, Akademik, dostojan pamcenja i postovanja.
Slava mu.
Porodici Tadic izrazi najdubljeg saucesca i zahvalnosti.

mattko

pre 10 godina

Saucesce bivsem Predsedniku Srbije Borisu Tadicu. Smrt oca uvek je pravi trenutak za konacno sazrevanje sina. To je jednostavno bioloski zakon koji vazi za svakoga. Svi mi smo pod uticajem nasih oceva dok su zivi a posle toga mi preuzimamo odgovornost i nazalost onemogucujemo nase sinove da misle samo svojom glavom. Nauka o psihologiji moze puno da pripomogne u preuzimanju pune odgovornosti kako unazad tako unapred. Zao mi je sto sam ovo sve morao da napisem ali to je jace od mene.

leva desna pita mesna

pre 10 godina

Kad Srbin stari on se vrlo lako nacinalsovinizuje i zaboravlja svoje partizanske korenove, kao da ih nikad nije ni bilo. A mozda i nije. Jer, sa 16 godina biti partizan malo je previse u ovoj biografiji. Za dobru karijeru partizanstvo je bilo onda nuzda. Zato teorija da je od vatrenog levicara zavrsio kao pobornik desnice ne pije vodu. On je prakticno uvek bio desnicar koji je ovu ideologiju mogao tek pred kraj zivota da slobodno oblikuje i formira. Uslovi su i ovo, takodje, nametali.

Predrag

pre 10 godina

Prvo su ,neopravdano, Tata i prijatelji gurali Borisa.
Onda je Boris ,neopravdano,previse slusao Tatu i prijatelje.

Iskreno saucesce porodici!

Bruno

pre 10 godina

@ Winston

Moram da Vas razočaram ; NISAM član BILO koje političe partije , BITI sam to IKADA bio ; čak ni član SKJ , u vemenu kada je to bilo JEDINO probitačno , kao "veoma poželjan" USLOV - za zaposlenje, na primer.
Kao i TADA i SADA imam svoju GLAVU, koje mi , nikako ne služi za nošenje šubara, već za RAZMIŠLJANE !
Sve najbolje ! I, "pamet u glavu" !
PS.Očekujem da moderatori budu na PROFESIONALNOM nivou, i da će ojaviti ovu repliku - jer me je, duboko i iskreno pogodila optužba, g Winstona.

Srpkinja

pre 10 godina

nema goreg naroda od Srba. i svadbu i sahranu ce da koriste da se medjusobno kolju, verbalno, a i fizicki, ako treba. a drugi, pametni su to uvek dobro umeli da iskoriste protiv nas. svaka cast, narode moj.

Bruno

pre 10 godina

@ Re "tužna vest"
@ Re Maki"

" O pokojniku ... ISTINA !
Niti je necivilizovano , ni nevaspitano, ni nehumano reći ISTINU !
Sve ostalo je LICEMERJE !
A, biti LICEMERAN je necivilizovano i neetično. Zar ne ?

ppp

pre 10 godina

Nemojmo biti naivni ; niti svi ( ili bar ne veina) komentari imaju političku konotaciju, niti su "minusi" izraz političkog antagonizma.
Prosto, reč je o relnom sagledavanju "lika i dela" pokojnika.A, to niti je nehumano,a naročito ne necivilizovano.
Niko nije savršen, zar ne ? Čemu laži ?

ne razumete neke ljude, pa ih blatite

pre 10 godina

nije bio ZA Karadzica, bio je PROTIV da se SAMO Srbi kao zlocinci tretiraju i gone! nije bio za zlocin, vec protiv NEPRAVDE.

draganche

pre 10 godina

Izjavljivati saucesce u komentaru na vest o necijoj smrti i ti pod nadimkom je za mene uvek bilo fascinantno. Predpostavljam da mislite da ozalosceni citaju vest i vase komentare i da im na taj nacin ublazavate bol. Ako vec iskreno zalite, posaljite telegram porodici umesto sto izjavljujete saucesce clanku.

Владимир

pre 10 godina

Мићуновић, Капичић, Тадић... цела та клапа београдских црногораца- првобораца живи и живела је дуговечно. Интересантно.

NemanjaVac8

pre 10 godina

Minusi na izjave saucesca govore o vasem civilizacijskom nivou. Niti imate dostojanstva, niti ostavljate prostor politickom protivniku da dostojanstveno ode. Stidite se.
U ime svoje porodice izrazavam saucesnje porodici, rodbini, prijateljima, poznanicima, studentima i svima onima koji su voleli gospodina Tadica. Pocivajte u miru, dragi i postovani gospodine Tadic.
(tuzna vest, 31. decembar 2013 13:11)
...
Hm. Recimo kada je umro Edison, sa kojim je Tesla imao određene probleme, svi su govorili u stilu - o pokojniku sve najbolje. Samo je Tesla je tada na pitanje šta misli o Edisonu rekao - to je najgori čovek kojeg sam ikada upoznao. Eto, veliki Tesla koji još potiče iz svešteničke porodice je to rekao. Dakle, manite se praznih priča o kulturi, vaspitanju isl. Postoje i mnogo važnije ljudske osobine od onoga što se samo na površini ispoljava kao vaspitanje. Recimo i Tuluz-Lotrek je po klasičnim standardima bio primitivac i prostak, ali ipak...

Zlatko

pre 10 godina

Bogu na istinu... da mu objasnite gore kako ste ti, Mosha i ostali drugovi potpisivali smrtne kazne za mlade Crnogorke koje su greskom zatrudnele prilikom podizanja morala partizanima za borbu protiv Srba... u ostalom svetu to se zove silovanje i masovno ubistvo, u komunizmu je obican alat za osvajanje vlasti...

sasa

pre 10 godina

Ljubomir je za mene 100 puta bolji nego Boris, ali naucnici nemaju toliko prostora u politici kao politicari. Autokratski rezimi nisu samo socijalisticki vec i kapitalisticki. Njegovi tekstovi se mogu naci na stranici Praxisa, preporucujem ljudima da procitaju sve sa tog sajta, da se politicki obrazuju, da ih politicari ne zaludjuju nego da skinu paucinu sa ociju: http://praxis.anarhija.org/index.php/Glavna_strana

mc 991

pre 10 godina

Nemojte ovog covjeka oosmatrati kroz prizmu Borisa tadica. Ljubomir je pre svega dao veliki doprinos nauci i jedan je od nasih najvecih naucnika u oblasti politicke i pravne teorije.

Wiena

pre 10 godina

Borise iskreno saucesce.Napomena;Pokojni tvoj otac nije bio za podele sr, i cg zato i ti nemoj da budes za podele u ds-SU VEC NAPRED ZAJEDNICKIM IDEJAMA A KOMPROMIS JE UVEK MOGUC UZ DOBRU VOLJU:

tuzna vest

pre 10 godina

Minusi na izjave saucesca govore o vasem civilizacijskom nivou. Niti imate dostojanstva, niti ostavljate prostor politickom protivniku da dostojanstveno ode. Stidite se.

U ime svoje porodice izrazavam saucesnje porodici, rodbini, prijateljima, poznanicima, studentima i svima onima koji su voleli gospodina Tadica. Pocivajte u miru, dragi i postovani gospodine Tadic.

Maki

pre 10 godina

Iskreno saucesce porodici!

Ljudi nemojte lupati minuse na izjavama saucesca.Molim Vas.Ko ne postuje mrtve ne postuje i zive.Nije bitno ko je sta u njegovoj porodici.Postujte licnost pokojnika ma ko on bio.A Ljuba je bio veliki...

gazda paja

pre 10 godina

E botine stvarno ste bedni,smrt jednog od najvećih filozofa i boraca za demokratiju koristite u politička prepucavanja....bedno,jadno,bolesno.

joe

pre 10 godina

I posle kao demokrate a? i cudimo se svi kako demokrate vladaju kao komunjare, kako pa da ne vladaju, kad te demokrate sve deca onih najgorih. Tadic, Beckovic, Cosic, jao Srbijo, treba jos 6 generacija da prodje da se oslobodimo tih akademika koji nam unistise zemlju svojom pamecu, oni prepametni su i rastavili Jugoslaviju, niko drugi i niko sa strane, vec ta "elita".

Sasha

pre 10 godina

Dobar ovaj, našao izjednačavati masovno ubijanje i zlostavljanje civila od srpske strane u Hrvatskoj i BIH, s napadima na naoružane ljude, pa makar oni bili regruti, kao da i drugima nisu isti stradavali u raznim oružanim sukobima. Još jedan "intelektualac" koji se čudi zašto civilizirani svijet osuđuje masovne grobnice civila diljem nekad ratnih područja, pa i izvan njih, po Srbiji negdje, što se nedavno otkrilo.

šumadinac

pre 10 godina

Saučešće porodici. Hvala čika Ljubu za sve što je učinio i kao čovek, naučnik, Srbin. Učili smo od njega i učiće i buduće generacije.

Momcilo Vasic

pre 10 godina

Imao sam cast i srecu upoznati Ljubomira - Ljubu Tadica u "68", uoci glavne erupcije protesta. Krijuci se od vojne i "civilne" milicije, odabrao sam Ljubu da zatrazim pomoc i dobio je. I ako je i sam bio, s ostalim "Praxisovcima", u golemim problemima.
Obnovljeno druzenje smo zapoceli kod pok Klare Mandic, i pored stalnog uzora u njemu, pamticu i njegovu "jaku kavu".
Ako se za ikoga moze reci: covek GROMADA, on je to.
Sam je sebe opisivao kao "cetvrtastog, shakatog gorstaka, vjecno zeljnog slobode i pravde".
Veliki Ljubomire - vecni pomen.
Mi mali, srecnici koji su te blize znali, ostajemo bez tebe jos manji i nezasticeni.

ode generacija velikih

pre 10 godina

legenda filosofskog faklulteta, uz prof. mićunovića jedan od predavača koga će pamtiti generacije. RIP
bivši predsednik a sin tadić je odrastao u porodici intelektualaca, zahvaljujući pre svega ocu, poseduje zavidni nivo kulture ponašanja i opšteg obrazovanja.

Dejan L

pre 10 godina

Saucesce Borisu Tadicu! Imao si na koga da se ugledas, zato i delujes kao covek.
Mene brine to sto ovi danas ne znaju ni ko je bio Ljubo Tadic, a nazivaju sebe demokratama.
To je cista istina

Marko (Dorcol)

pre 10 godina

"Slovenci su osvojili nezavisnost ubijajući regrute... Likvidacija regruta u Tuzli... Dobrovoljačka ulica u Sarajevu... Tuđmanova politika je u startu bila agresivna... Ispada da su samo Srbi agresori, dok su svi drugi jadna nevinašca. Ne mogu da prihvatim takvu nepravdu, to je moje opredeljenje".
Bravo gospodine Tadicu. Ovo je jedina istina ma koliko slojeva lazi prelazilo preko nje. Neka Vam je vecna slava. Zao mi je sto Vas sin nije bio Vaseg kalibra.

Igor, NS

pre 10 godina

Veliko postovanje za pokojnika i iskreno saucesce porodici Tadic.
Jos jednom ce, nazalost, smrt autora uciniti da procitam jedno njegovo poodavno kupljeno delo. Kratki su nam zivoti...

Мала опсервација

pre 10 godina

Имате једног оваког човека и знате због чега је ДС стасала у једном тренутку у најјачу политичку опцију у Србији. А има те оног Петровића, Шутановца, Ђиласа, Шапића... и знате што је данас ДС на тако ниским гранама.
Саучешће породици.

milan

pre 10 godina

Može se reći da je naš bivši predsednik iz temelja demokrata i sa zdravim shvatanjem odrastao uz čoveka na kojeg može biti ponosan,
slava mu.

Husein

pre 10 godina

Neka ti je vječni selamet Ljubomire, da je bilo više ljudi kao što si ti ne bi se ona naša preljepa država tako raspala. Sa veličinom kao ovom se odradi namaz, pa skokne do mise, posjeti se liturgija i posle svi zajedno na burek pa na tekmu Želje.

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Najiskrenije saucesce celoj porodici Tadic, a takodje i sinu Borisu, povodom smrti naseg poznatog Akademika. Vise puta sam slusao, sa pravim odusevljenjem, njegovu diskusiju o demokratiji na Glavnom odboru DS u periodu 1992-94.
Neka mu je laka zemlja i vecna slava.
Boza Bogdanovic, Bor

Goran

pre 10 godina

sopstvene političke poglede između mnogih naših uglednih filozofa, gradio sam i na knjigama i kazivanjima profesora Ljube Tadića. Iskreno saučešće Borisu i porodici.

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Najiskrenije saucesce celoj porodici Tadic, a takodje i sinu Borisu, povodom smrti naseg poznatog Akademika. Vise puta sam slusao, sa pravim odusevljenjem, njegovu diskusiju o demokratiji na Glavnom odboru DS u periodu 1992-94.
Neka mu je laka zemlja i vecna slava.
Boza Bogdanovic, Bor

Мала опсервација

pre 10 godina

Имате једног оваког човека и знате због чега је ДС стасала у једном тренутку у најјачу политичку опцију у Србији. А има те оног Петровића, Шутановца, Ђиласа, Шапића... и знате што је данас ДС на тако ниским гранама.
Саучешће породици.

Marko (Dorcol)

pre 10 godina

"Slovenci su osvojili nezavisnost ubijajući regrute... Likvidacija regruta u Tuzli... Dobrovoljačka ulica u Sarajevu... Tuđmanova politika je u startu bila agresivna... Ispada da su samo Srbi agresori, dok su svi drugi jadna nevinašca. Ne mogu da prihvatim takvu nepravdu, to je moje opredeljenje".
Bravo gospodine Tadicu. Ovo je jedina istina ma koliko slojeva lazi prelazilo preko nje. Neka Vam je vecna slava. Zao mi je sto Vas sin nije bio Vaseg kalibra.

Husein

pre 10 godina

Neka ti je vječni selamet Ljubomire, da je bilo više ljudi kao što si ti ne bi se ona naša preljepa država tako raspala. Sa veličinom kao ovom se odradi namaz, pa skokne do mise, posjeti se liturgija i posle svi zajedno na burek pa na tekmu Želje.

milan

pre 10 godina

Može se reći da je naš bivši predsednik iz temelja demokrata i sa zdravim shvatanjem odrastao uz čoveka na kojeg može biti ponosan,
slava mu.

ode generacija velikih

pre 10 godina

legenda filosofskog faklulteta, uz prof. mićunovića jedan od predavača koga će pamtiti generacije. RIP
bivši predsednik a sin tadić je odrastao u porodici intelektualaca, zahvaljujući pre svega ocu, poseduje zavidni nivo kulture ponašanja i opšteg obrazovanja.

tuzna vest

pre 10 godina

Minusi na izjave saucesca govore o vasem civilizacijskom nivou. Niti imate dostojanstva, niti ostavljate prostor politickom protivniku da dostojanstveno ode. Stidite se.

U ime svoje porodice izrazavam saucesnje porodici, rodbini, prijateljima, poznanicima, studentima i svima onima koji su voleli gospodina Tadica. Pocivajte u miru, dragi i postovani gospodine Tadic.

Igor, NS

pre 10 godina

Veliko postovanje za pokojnika i iskreno saucesce porodici Tadic.
Jos jednom ce, nazalost, smrt autora uciniti da procitam jedno njegovo poodavno kupljeno delo. Kratki su nam zivoti...

šumadinac

pre 10 godina

Saučešće porodici. Hvala čika Ljubu za sve što je učinio i kao čovek, naučnik, Srbin. Učili smo od njega i učiće i buduće generacije.

Dejan L

pre 10 godina

Saucesce Borisu Tadicu! Imao si na koga da se ugledas, zato i delujes kao covek.
Mene brine to sto ovi danas ne znaju ni ko je bio Ljubo Tadic, a nazivaju sebe demokratama.
To je cista istina

Goran

pre 10 godina

sopstvene političke poglede između mnogih naših uglednih filozofa, gradio sam i na knjigama i kazivanjima profesora Ljube Tadića. Iskreno saučešće Borisu i porodici.

Владимир

pre 10 godina

Мићуновић, Капичић, Тадић... цела та клапа београдских црногораца- првобораца живи и живела је дуговечно. Интересантно.

Sasha

pre 10 godina

Dobar ovaj, našao izjednačavati masovno ubijanje i zlostavljanje civila od srpske strane u Hrvatskoj i BIH, s napadima na naoružane ljude, pa makar oni bili regruti, kao da i drugima nisu isti stradavali u raznim oružanim sukobima. Još jedan "intelektualac" koji se čudi zašto civilizirani svijet osuđuje masovne grobnice civila diljem nekad ratnih područja, pa i izvan njih, po Srbiji negdje, što se nedavno otkrilo.

Momcilo Vasic

pre 10 godina

Imao sam cast i srecu upoznati Ljubomira - Ljubu Tadica u "68", uoci glavne erupcije protesta. Krijuci se od vojne i "civilne" milicije, odabrao sam Ljubu da zatrazim pomoc i dobio je. I ako je i sam bio, s ostalim "Praxisovcima", u golemim problemima.
Obnovljeno druzenje smo zapoceli kod pok Klare Mandic, i pored stalnog uzora u njemu, pamticu i njegovu "jaku kavu".
Ako se za ikoga moze reci: covek GROMADA, on je to.
Sam je sebe opisivao kao "cetvrtastog, shakatog gorstaka, vjecno zeljnog slobode i pravde".
Veliki Ljubomire - vecni pomen.
Mi mali, srecnici koji su te blize znali, ostajemo bez tebe jos manji i nezasticeni.

ne razumete neke ljude, pa ih blatite

pre 10 godina

nije bio ZA Karadzica, bio je PROTIV da se SAMO Srbi kao zlocinci tretiraju i gone! nije bio za zlocin, vec protiv NEPRAVDE.

Maki

pre 10 godina

Iskreno saucesce porodici!

Ljudi nemojte lupati minuse na izjavama saucesca.Molim Vas.Ko ne postuje mrtve ne postuje i zive.Nije bitno ko je sta u njegovoj porodici.Postujte licnost pokojnika ma ko on bio.A Ljuba je bio veliki...

mc 991

pre 10 godina

Nemojte ovog covjeka oosmatrati kroz prizmu Borisa tadica. Ljubomir je pre svega dao veliki doprinos nauci i jedan je od nasih najvecih naucnika u oblasti politicke i pravne teorije.

marija

pre 10 godina

Otisao je Covek koji je Srbiji podario Predsednika koga se Srbija nikad nece postideti , intelektualac, Akademik, dostojan pamcenja i postovanja.
Slava mu.
Porodici Tadic izrazi najdubljeg saucesca i zahvalnosti.

draganche

pre 10 godina

Izjavljivati saucesce u komentaru na vest o necijoj smrti i ti pod nadimkom je za mene uvek bilo fascinantno. Predpostavljam da mislite da ozalosceni citaju vest i vase komentare i da im na taj nacin ublazavate bol. Ako vec iskreno zalite, posaljite telegram porodici umesto sto izjavljujete saucesce clanku.

Борисе, читај очеве књиге!

pre 10 godina

Отишао је значајан и умерен човек и интелектуалац, врсни филозоф права!
Био је еманципаторски (не догматски) марксиста, праксисовац. Тежио је очувању Југославије. Био је патриота и када је било најтеже за нас и Србију, жестоко се противећи нељудској и антиправној САД-ЕУ-НАТО агресији и насиљу над нама и нашом земљом. Био је човек слободе и земље! Нека му је лака земља.

gazda paja

pre 10 godina

E botine stvarno ste bedni,smrt jednog od najvećih filozofa i boraca za demokratiju koristite u politička prepucavanja....bedno,jadno,bolesno.

Zlatko

pre 10 godina

Bogu na istinu... da mu objasnite gore kako ste ti, Mosha i ostali drugovi potpisivali smrtne kazne za mlade Crnogorke koje su greskom zatrudnele prilikom podizanja morala partizanima za borbu protiv Srba... u ostalom svetu to se zove silovanje i masovno ubistvo, u komunizmu je obican alat za osvajanje vlasti...

joe

pre 10 godina

I posle kao demokrate a? i cudimo se svi kako demokrate vladaju kao komunjare, kako pa da ne vladaju, kad te demokrate sve deca onih najgorih. Tadic, Beckovic, Cosic, jao Srbijo, treba jos 6 generacija da prodje da se oslobodimo tih akademika koji nam unistise zemlju svojom pamecu, oni prepametni su i rastavili Jugoslaviju, niko drugi i niko sa strane, vec ta "elita".

Bruno

pre 10 godina

@ Re "tužna vest"
@ Re Maki"

" O pokojniku ... ISTINA !
Niti je necivilizovano , ni nevaspitano, ni nehumano reći ISTINU !
Sve ostalo je LICEMERJE !
A, biti LICEMERAN je necivilizovano i neetično. Zar ne ?

NemanjaVac8

pre 10 godina

Minusi na izjave saucesca govore o vasem civilizacijskom nivou. Niti imate dostojanstva, niti ostavljate prostor politickom protivniku da dostojanstveno ode. Stidite se.
U ime svoje porodice izrazavam saucesnje porodici, rodbini, prijateljima, poznanicima, studentima i svima onima koji su voleli gospodina Tadica. Pocivajte u miru, dragi i postovani gospodine Tadic.
(tuzna vest, 31. decembar 2013 13:11)
...
Hm. Recimo kada je umro Edison, sa kojim je Tesla imao određene probleme, svi su govorili u stilu - o pokojniku sve najbolje. Samo je Tesla je tada na pitanje šta misli o Edisonu rekao - to je najgori čovek kojeg sam ikada upoznao. Eto, veliki Tesla koji još potiče iz svešteničke porodice je to rekao. Dakle, manite se praznih priča o kulturi, vaspitanju isl. Postoje i mnogo važnije ljudske osobine od onoga što se samo na površini ispoljava kao vaspitanje. Recimo i Tuluz-Lotrek je po klasičnim standardima bio primitivac i prostak, ali ipak...

Srpkinja

pre 10 godina

nema goreg naroda od Srba. i svadbu i sahranu ce da koriste da se medjusobno kolju, verbalno, a i fizicki, ako treba. a drugi, pametni su to uvek dobro umeli da iskoriste protiv nas. svaka cast, narode moj.

leva desna pita mesna

pre 10 godina

Kad Srbin stari on se vrlo lako nacinalsovinizuje i zaboravlja svoje partizanske korenove, kao da ih nikad nije ni bilo. A mozda i nije. Jer, sa 16 godina biti partizan malo je previse u ovoj biografiji. Za dobru karijeru partizanstvo je bilo onda nuzda. Zato teorija da je od vatrenog levicara zavrsio kao pobornik desnice ne pije vodu. On je prakticno uvek bio desnicar koji je ovu ideologiju mogao tek pred kraj zivota da slobodno oblikuje i formira. Uslovi su i ovo, takodje, nametali.

mattko

pre 10 godina

Saucesce bivsem Predsedniku Srbije Borisu Tadicu. Smrt oca uvek je pravi trenutak za konacno sazrevanje sina. To je jednostavno bioloski zakon koji vazi za svakoga. Svi mi smo pod uticajem nasih oceva dok su zivi a posle toga mi preuzimamo odgovornost i nazalost onemogucujemo nase sinove da misle samo svojom glavom. Nauka o psihologiji moze puno da pripomogne u preuzimanju pune odgovornosti kako unazad tako unapred. Zao mi je sto sam ovo sve morao da napisem ali to je jace od mene.

Predrag

pre 10 godina

Prvo su ,neopravdano, Tata i prijatelji gurali Borisa.
Onda je Boris ,neopravdano,previse slusao Tatu i prijatelje.

Iskreno saucesce porodici!

Db

pre 10 godina

Hajde sada, Borise, seti se sta bi otac voleo da vidi: da dignes glavu gore i kreneš u pravcu u kome ces osvetlati obraz svoga oca i za nasu Srbiju nastaviti da se boris i da radiš, ovoga puta zrelije, vrednije, u svakom pogledu bolje i kvalitetnije. Piši istoriju. Kreni.

Aleksandar Arsović

pre 10 godina

Još jedan dodje kraj uzburkan ko more,duž pustih ulica svetiljke sve gore a srce umorno željno mirnih snova sad tiho plovi kroz ovu noć.Slava mu,
S poštovanjem

ppp

pre 10 godina

Nemojmo biti naivni ; niti svi ( ili bar ne veina) komentari imaju političku konotaciju, niti su "minusi" izraz političkog antagonizma.
Prosto, reč je o relnom sagledavanju "lika i dela" pokojnika.A, to niti je nehumano,a naročito ne necivilizovano.
Niko nije savršen, zar ne ? Čemu laži ?

Wiena

pre 10 godina

Borise iskreno saucesce.Napomena;Pokojni tvoj otac nije bio za podele sr, i cg zato i ti nemoj da budes za podele u ds-SU VEC NAPRED ZAJEDNICKIM IDEJAMA A KOMPROMIS JE UVEK MOGUC UZ DOBRU VOLJU:

Vojvodjanin iz Ravangrada

pre 10 godina

Veoma sam dobro poznavao pokojnika. Iz ličnog iskustva, to jest saradnje unutar Glavnog odbora DS, nailazio sam na njegovu punu spremnost da uvaži argumente, premda su nam gledišta na mnoga pitanja bila divergentna. Velika razlika u godinama nije bila prepreka u komunikaciji, a više puta mi je pomogao na upečatljiv i jedinstven način. Saučešće porodici.

Reqiescat in pace, Professorem.

sasa

pre 10 godina

Ljubomir je za mene 100 puta bolji nego Boris, ali naucnici nemaju toliko prostora u politici kao politicari. Autokratski rezimi nisu samo socijalisticki vec i kapitalisticki. Njegovi tekstovi se mogu naci na stranici Praxisa, preporucujem ljudima da procitaju sve sa tog sajta, da se politicki obrazuju, da ih politicari ne zaludjuju nego da skinu paucinu sa ociju: http://praxis.anarhija.org/index.php/Glavna_strana

Bruno

pre 10 godina

@ Winston

Moram da Vas razočaram ; NISAM član BILO koje političe partije , BITI sam to IKADA bio ; čak ni član SKJ , u vemenu kada je to bilo JEDINO probitačno , kao "veoma poželjan" USLOV - za zaposlenje, na primer.
Kao i TADA i SADA imam svoju GLAVU, koje mi , nikako ne služi za nošenje šubara, već za RAZMIŠLJANE !
Sve najbolje ! I, "pamet u glavu" !
PS.Očekujem da moderatori budu na PROFESIONALNOM nivou, i da će ojaviti ovu repliku - jer me je, duboko i iskreno pogodila optužba, g Winstona.

sloba

pre 10 godina

"Ljubomir Tadić bio je jedan od najvećih boraca protiv autoritarizma, despotskih režima i onih koji su želeli da uguše slobode mišljenja i govora."

A DS je olicenje svih tih vrednosti? :))))))

Sasha

pre 10 godina

Dobar ovaj, našao izjednačavati masovno ubijanje i zlostavljanje civila od srpske strane u Hrvatskoj i BIH, s napadima na naoružane ljude, pa makar oni bili regruti, kao da i drugima nisu isti stradavali u raznim oružanim sukobima. Još jedan "intelektualac" koji se čudi zašto civilizirani svijet osuđuje masovne grobnice civila diljem nekad ratnih područja, pa i izvan njih, po Srbiji negdje, što se nedavno otkrilo.

Marko (Dorcol)

pre 10 godina

"Slovenci su osvojili nezavisnost ubijajući regrute... Likvidacija regruta u Tuzli... Dobrovoljačka ulica u Sarajevu... Tuđmanova politika je u startu bila agresivna... Ispada da su samo Srbi agresori, dok su svi drugi jadna nevinašca. Ne mogu da prihvatim takvu nepravdu, to je moje opredeljenje".
Bravo gospodine Tadicu. Ovo je jedina istina ma koliko slojeva lazi prelazilo preko nje. Neka Vam je vecna slava. Zao mi je sto Vas sin nije bio Vaseg kalibra.

Zlatko

pre 10 godina

Bogu na istinu... da mu objasnite gore kako ste ti, Mosha i ostali drugovi potpisivali smrtne kazne za mlade Crnogorke koje su greskom zatrudnele prilikom podizanja morala partizanima za borbu protiv Srba... u ostalom svetu to se zove silovanje i masovno ubistvo, u komunizmu je obican alat za osvajanje vlasti...

Boza Bogdanovic

pre 10 godina

Najiskrenije saucesce celoj porodici Tadic, a takodje i sinu Borisu, povodom smrti naseg poznatog Akademika. Vise puta sam slusao, sa pravim odusevljenjem, njegovu diskusiju o demokratiji na Glavnom odboru DS u periodu 1992-94.
Neka mu je laka zemlja i vecna slava.
Boza Bogdanovic, Bor

Мала опсервација

pre 10 godina

Имате једног оваког човека и знате због чега је ДС стасала у једном тренутку у најјачу политичку опцију у Србији. А има те оног Петровића, Шутановца, Ђиласа, Шапића... и знате што је данас ДС на тако ниским гранама.
Саучешће породици.

ode generacija velikih

pre 10 godina

legenda filosofskog faklulteta, uz prof. mićunovića jedan od predavača koga će pamtiti generacije. RIP
bivši predsednik a sin tadić je odrastao u porodici intelektualaca, zahvaljujući pre svega ocu, poseduje zavidni nivo kulture ponašanja i opšteg obrazovanja.

Husein

pre 10 godina

Neka ti je vječni selamet Ljubomire, da je bilo više ljudi kao što si ti ne bi se ona naša preljepa država tako raspala. Sa veličinom kao ovom se odradi namaz, pa skokne do mise, posjeti se liturgija i posle svi zajedno na burek pa na tekmu Želje.

marija

pre 10 godina

Otisao je Covek koji je Srbiji podario Predsednika koga se Srbija nikad nece postideti , intelektualac, Akademik, dostojan pamcenja i postovanja.
Slava mu.
Porodici Tadic izrazi najdubljeg saucesca i zahvalnosti.

Momcilo Vasic

pre 10 godina

Imao sam cast i srecu upoznati Ljubomira - Ljubu Tadica u "68", uoci glavne erupcije protesta. Krijuci se od vojne i "civilne" milicije, odabrao sam Ljubu da zatrazim pomoc i dobio je. I ako je i sam bio, s ostalim "Praxisovcima", u golemim problemima.
Obnovljeno druzenje smo zapoceli kod pok Klare Mandic, i pored stalnog uzora u njemu, pamticu i njegovu "jaku kavu".
Ako se za ikoga moze reci: covek GROMADA, on je to.
Sam je sebe opisivao kao "cetvrtastog, shakatog gorstaka, vjecno zeljnog slobode i pravde".
Veliki Ljubomire - vecni pomen.
Mi mali, srecnici koji su te blize znali, ostajemo bez tebe jos manji i nezasticeni.

šumadinac

pre 10 godina

Saučešće porodici. Hvala čika Ljubu za sve što je učinio i kao čovek, naučnik, Srbin. Učili smo od njega i učiće i buduće generacije.

tuzna vest

pre 10 godina

Minusi na izjave saucesca govore o vasem civilizacijskom nivou. Niti imate dostojanstva, niti ostavljate prostor politickom protivniku da dostojanstveno ode. Stidite se.

U ime svoje porodice izrazavam saucesnje porodici, rodbini, prijateljima, poznanicima, studentima i svima onima koji su voleli gospodina Tadica. Pocivajte u miru, dragi i postovani gospodine Tadic.

milan

pre 10 godina

Može se reći da je naš bivši predsednik iz temelja demokrata i sa zdravim shvatanjem odrastao uz čoveka na kojeg može biti ponosan,
slava mu.

mc 991

pre 10 godina

Nemojte ovog covjeka oosmatrati kroz prizmu Borisa tadica. Ljubomir je pre svega dao veliki doprinos nauci i jedan je od nasih najvecih naucnika u oblasti politicke i pravne teorije.

Maki

pre 10 godina

Iskreno saucesce porodici!

Ljudi nemojte lupati minuse na izjavama saucesca.Molim Vas.Ko ne postuje mrtve ne postuje i zive.Nije bitno ko je sta u njegovoj porodici.Postujte licnost pokojnika ma ko on bio.A Ljuba je bio veliki...

Dejan L

pre 10 godina

Saucesce Borisu Tadicu! Imao si na koga da se ugledas, zato i delujes kao covek.
Mene brine to sto ovi danas ne znaju ni ko je bio Ljubo Tadic, a nazivaju sebe demokratama.
To je cista istina

Igor, NS

pre 10 godina

Veliko postovanje za pokojnika i iskreno saucesce porodici Tadic.
Jos jednom ce, nazalost, smrt autora uciniti da procitam jedno njegovo poodavno kupljeno delo. Kratki su nam zivoti...

gazda paja

pre 10 godina

E botine stvarno ste bedni,smrt jednog od najvećih filozofa i boraca za demokratiju koristite u politička prepucavanja....bedno,jadno,bolesno.

Владимир

pre 10 godina

Мићуновић, Капичић, Тадић... цела та клапа београдских црногораца- првобораца живи и живела је дуговечно. Интересантно.

ne razumete neke ljude, pa ih blatite

pre 10 godina

nije bio ZA Karadzica, bio je PROTIV da se SAMO Srbi kao zlocinci tretiraju i gone! nije bio za zlocin, vec protiv NEPRAVDE.

Goran

pre 10 godina

sopstvene političke poglede između mnogih naših uglednih filozofa, gradio sam i na knjigama i kazivanjima profesora Ljube Tadića. Iskreno saučešće Borisu i porodici.

joe

pre 10 godina

I posle kao demokrate a? i cudimo se svi kako demokrate vladaju kao komunjare, kako pa da ne vladaju, kad te demokrate sve deca onih najgorih. Tadic, Beckovic, Cosic, jao Srbijo, treba jos 6 generacija da prodje da se oslobodimo tih akademika koji nam unistise zemlju svojom pamecu, oni prepametni su i rastavili Jugoslaviju, niko drugi i niko sa strane, vec ta "elita".

Борисе, читај очеве књиге!

pre 10 godina

Отишао је значајан и умерен човек и интелектуалац, врсни филозоф права!
Био је еманципаторски (не догматски) марксиста, праксисовац. Тежио је очувању Југославије. Био је патриота и када је било најтеже за нас и Србију, жестоко се противећи нељудској и антиправној САД-ЕУ-НАТО агресији и насиљу над нама и нашом земљом. Био је човек слободе и земље! Нека му је лака земља.

sasa

pre 10 godina

Ljubomir je za mene 100 puta bolji nego Boris, ali naucnici nemaju toliko prostora u politici kao politicari. Autokratski rezimi nisu samo socijalisticki vec i kapitalisticki. Njegovi tekstovi se mogu naci na stranici Praxisa, preporucujem ljudima da procitaju sve sa tog sajta, da se politicki obrazuju, da ih politicari ne zaludjuju nego da skinu paucinu sa ociju: http://praxis.anarhija.org/index.php/Glavna_strana

Db

pre 10 godina

Hajde sada, Borise, seti se sta bi otac voleo da vidi: da dignes glavu gore i kreneš u pravcu u kome ces osvetlati obraz svoga oca i za nasu Srbiju nastaviti da se boris i da radiš, ovoga puta zrelije, vrednije, u svakom pogledu bolje i kvalitetnije. Piši istoriju. Kreni.

Wiena

pre 10 godina

Borise iskreno saucesce.Napomena;Pokojni tvoj otac nije bio za podele sr, i cg zato i ti nemoj da budes za podele u ds-SU VEC NAPRED ZAJEDNICKIM IDEJAMA A KOMPROMIS JE UVEK MOGUC UZ DOBRU VOLJU:

NemanjaVac8

pre 10 godina

Minusi na izjave saucesca govore o vasem civilizacijskom nivou. Niti imate dostojanstva, niti ostavljate prostor politickom protivniku da dostojanstveno ode. Stidite se.
U ime svoje porodice izrazavam saucesnje porodici, rodbini, prijateljima, poznanicima, studentima i svima onima koji su voleli gospodina Tadica. Pocivajte u miru, dragi i postovani gospodine Tadic.
(tuzna vest, 31. decembar 2013 13:11)
...
Hm. Recimo kada je umro Edison, sa kojim je Tesla imao određene probleme, svi su govorili u stilu - o pokojniku sve najbolje. Samo je Tesla je tada na pitanje šta misli o Edisonu rekao - to je najgori čovek kojeg sam ikada upoznao. Eto, veliki Tesla koji još potiče iz svešteničke porodice je to rekao. Dakle, manite se praznih priča o kulturi, vaspitanju isl. Postoje i mnogo važnije ljudske osobine od onoga što se samo na površini ispoljava kao vaspitanje. Recimo i Tuluz-Lotrek je po klasičnim standardima bio primitivac i prostak, ali ipak...

Predrag

pre 10 godina

Prvo su ,neopravdano, Tata i prijatelji gurali Borisa.
Onda je Boris ,neopravdano,previse slusao Tatu i prijatelje.

Iskreno saucesce porodici!

mattko

pre 10 godina

Saucesce bivsem Predsedniku Srbije Borisu Tadicu. Smrt oca uvek je pravi trenutak za konacno sazrevanje sina. To je jednostavno bioloski zakon koji vazi za svakoga. Svi mi smo pod uticajem nasih oceva dok su zivi a posle toga mi preuzimamo odgovornost i nazalost onemogucujemo nase sinove da misle samo svojom glavom. Nauka o psihologiji moze puno da pripomogne u preuzimanju pune odgovornosti kako unazad tako unapred. Zao mi je sto sam ovo sve morao da napisem ali to je jace od mene.

leva desna pita mesna

pre 10 godina

Kad Srbin stari on se vrlo lako nacinalsovinizuje i zaboravlja svoje partizanske korenove, kao da ih nikad nije ni bilo. A mozda i nije. Jer, sa 16 godina biti partizan malo je previse u ovoj biografiji. Za dobru karijeru partizanstvo je bilo onda nuzda. Zato teorija da je od vatrenog levicara zavrsio kao pobornik desnice ne pije vodu. On je prakticno uvek bio desnicar koji je ovu ideologiju mogao tek pred kraj zivota da slobodno oblikuje i formira. Uslovi su i ovo, takodje, nametali.

Srpkinja

pre 10 godina

nema goreg naroda od Srba. i svadbu i sahranu ce da koriste da se medjusobno kolju, verbalno, a i fizicki, ako treba. a drugi, pametni su to uvek dobro umeli da iskoriste protiv nas. svaka cast, narode moj.

Bruno

pre 10 godina

@ Winston

Moram da Vas razočaram ; NISAM član BILO koje političe partije , BITI sam to IKADA bio ; čak ni član SKJ , u vemenu kada je to bilo JEDINO probitačno , kao "veoma poželjan" USLOV - za zaposlenje, na primer.
Kao i TADA i SADA imam svoju GLAVU, koje mi , nikako ne služi za nošenje šubara, već za RAZMIŠLJANE !
Sve najbolje ! I, "pamet u glavu" !
PS.Očekujem da moderatori budu na PROFESIONALNOM nivou, i da će ojaviti ovu repliku - jer me je, duboko i iskreno pogodila optužba, g Winstona.

Aleksandar Arsović

pre 10 godina

Još jedan dodje kraj uzburkan ko more,duž pustih ulica svetiljke sve gore a srce umorno željno mirnih snova sad tiho plovi kroz ovu noć.Slava mu,
S poštovanjem

Bruno

pre 10 godina

@ Re "tužna vest"
@ Re Maki"

" O pokojniku ... ISTINA !
Niti je necivilizovano , ni nevaspitano, ni nehumano reći ISTINU !
Sve ostalo je LICEMERJE !
A, biti LICEMERAN je necivilizovano i neetično. Zar ne ?

ppp

pre 10 godina

Nemojmo biti naivni ; niti svi ( ili bar ne veina) komentari imaju političku konotaciju, niti su "minusi" izraz političkog antagonizma.
Prosto, reč je o relnom sagledavanju "lika i dela" pokojnika.A, to niti je nehumano,a naročito ne necivilizovano.
Niko nije savršen, zar ne ? Čemu laži ?

draganche

pre 10 godina

Izjavljivati saucesce u komentaru na vest o necijoj smrti i ti pod nadimkom je za mene uvek bilo fascinantno. Predpostavljam da mislite da ozalosceni citaju vest i vase komentare i da im na taj nacin ublazavate bol. Ako vec iskreno zalite, posaljite telegram porodici umesto sto izjavljujete saucesce clanku.

Vojvodjanin iz Ravangrada

pre 10 godina

Veoma sam dobro poznavao pokojnika. Iz ličnog iskustva, to jest saradnje unutar Glavnog odbora DS, nailazio sam na njegovu punu spremnost da uvaži argumente, premda su nam gledišta na mnoga pitanja bila divergentna. Velika razlika u godinama nije bila prepreka u komunikaciji, a više puta mi je pomogao na upečatljiv i jedinstven način. Saučešće porodici.

Reqiescat in pace, Professorem.

sloba

pre 10 godina

"Ljubomir Tadić bio je jedan od najvećih boraca protiv autoritarizma, despotskih režima i onih koji su želeli da uguše slobode mišljenja i govora."

A DS je olicenje svih tih vrednosti? :))))))