Petak, 27.12.2013.

20:53

Na posao vraćena 51 trudnica

Inspekcija rada je u ovoj godini uspela da na posao vrati 51 trudnicu i porodilju koja je ostala bez radnog mesta, izjavio direktor te službe Dragoljub Peruača.

Izvor: Beta

Na posao vraæena 51 trudnica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Ti sto su otpustali trudne zene tteba da dobiju otkaze za primer drugima...alo bre Srbi jer u nama ima jos malo ljudskosti ili su nam samo pare vazne...

Feministkinja

pre 10 godina

Kako su trudnice diskriminisane kod vecine poslodavaca, to je strasno i nedopustivo. Poslodavci krse eticke i moralne kodekse gledajuci sopstveni interes. Kad je u pitanju problem trudnica tu definitivno drzava mora da intervenise

Borko

pre 10 godina

Stefanović je kao Predsednik skupštine reagovao na slučajeve otpuštanja trudnica i to je primer kako država mora reagovati. Ne očekujem ja to da vek radi predsednik skupštine ili neki drugi visoki funkcioner, ali očekujem da to konstantno radi inspekcija.Položaj žena je sve teži i teži, teško im je da nađu posao a onda o trudnoći ne smeju ni da razmišljaju. Nadam se da će zakonom o radu ovo biti dobro definisano i da će žene- trudnice, majke biti maksimalno zaštićene. I više nego vlasnici, poslodavci. Inače ćemo nestati kao nacija, bez rađanja, nataliteta koji opada.

kornjača

pre 10 godina

Konačno da neko misli i o trudnicama. Trudnice i deca su najosetljivija kategorija stanovništva i treba im posvetiti posebnu pažnju. Nije čudno što nam natalitet sve više opada, kada trudnice dobijaju otkaze. Sve pohvale za Nebojšu Stefanovića koji pokušava to da promeni!

Milun

pre 10 godina

@ Zašto ti da plaćaš njihova trogodišnja bolovanja,27. decembar 2013 22:08

A zašto da ne? Plaćaš mnogo loših stvari, korumpiranih političara, lopova svake vrste i sl. Eto odličnog načina da budeš društveno koristan. Ko zna možda ti se u starosti vrati pa te neka beba čiju mamu budeš plaćao na "tristagodišnjem" bolovanju, sutra bude lečila. Ili nam potomstvo i kvalitetnije društvo ne treba?

Tja...

pre 10 godina

Ili je drzava u pravu, pa te zakonski natera da nesto uradis, ili nije u pravu i ne dira te. Ni u jednom slucaju te nista ne moli. Ako te moli, apeluje ili se nada, znaci da nije u pravu i da krsi rodjene zakone. Arbitrarno menjanje ili zaobilazenje zakona ce mozda danas vratiti sa ulice 51 trudnicu - sutra ce nas 51.000 na ulicu isterati. Slobodni smo da biramo, ali ovolika mrznja prema kapitalistima, strancima i menadzmentu nije niti moze biti objasnjena jednom nespretno sprovedenom odlukom menadzmenta jedne manje banke, bila ta odluka po zakonu ili ne. Proterati menadzment, zabraniti rad?! Ovo drustvo stvarno postaje Srbistan. Zalim zbog toga i bojim se za moju decu u ovoj zemlji.

isidora

pre 10 godina

Konačno neko da misli i na žene. Stefanoviću pokažite da vlada može pametnim potezima doneti razne mere od kojih mogu imati koristi i svi gradjani. Nadam se da je ovo jedan od koraka na putu ka uredjenoj drzavi u kojoj se postuju zakoni bez izuzetka.

guja

pre 10 godina

Čuj, zamolio menadžment. Pa ja pričam da je zločinačko udruženje banke-partije-mediji-(sezonski dopisni članovi farmaceuti) jedino zlo. Da li bi Putin zamolio. Ne bi im odvalio kvaku na vratima. Evo pronađite brojeve telefona dotične banke i zovite ih od ponedeljka po ceo dan. I pitajte ih jel to autobuska stanica. Lepi će da ih košta. Nije politički korektno? Pa nije. Milijardu načina postoji da se s takvim šibicarima obriše patos. Šaljite im mejlove, postavljajte glupa pitanja, jel to porodilište na primer, da poblesave...

genije

pre 10 godina

@privatnik
Sta je svaljeno na tvoja ledja? Platu i doprinose refundira drzava - doduse kasne malo, oko 40 dana ali uredno sve isplate do poslednjeg dinara.
A ako mislis na to kako se trose pare nas poreskih obveznika - u ukupnom iznosu budzeta Srbije i zavoda, ova stavka je toliko mizerna da je degutantno pominjati je uopste.

Nevezano ,kad smo se vec dotakli toga, delimicno si u pravu - prvi mesec bilo kakvog bolovanja pada na teret poslodavca sto je besmisleno jer vec ionako debelo placamo socijalno i zdravstveno OSIGURANJE.

Milos

pre 10 godina

Drzava bi mogla da novim zakonom o radu zastiti trudnice kao bele medvede. I ne, ovo nije preterivanje, iz godine u godinu nas je sve manje, groblja se sire li sire, nestacemo kao dinosaurusi ako se ne podstice politika radjanja. Inace, da se negde u Skandinaviji ovo desilo, bilo bi ozbiljnih posledica po poslodavca, tamo se izuzetno vodi racuna o socijalnim pitanjima i socijalnoj pravdi. Ovde mogu da rade sta hoce jer im se moze, a oni to koriste, nema tu morala ni razumevanja.
Sta ima drzava da se sastaje da im predlaze (o Boze, smejurije li?!), treba da naredi, ako ne, ozezi po dzepu, pa ce da shvate da MNOGO vise gube ako ne postuju zakon nego sto imaju trudnicu na porodiljskom odsustvu!

Nesa

pre 10 godina

Zasto nije kaznjena ta banka??? Kazna bi ih sprecila da u buducnosti makar pomisle na to a zakon bi ih obavezao da zaposljavaju i zene!

Trudnica

pre 10 godina

A za pravosudje ĆORAK, oglasi se predsednik saveta sudstva i kaže da je sve u redu, vi i ne proverite. Ja sam zadivljena svima njima, opet selektivno reaguju.

Zoran Bivsi Alpha radnik

pre 10 godina

I samo prekrsajna prijava a zeni je siguran sam bila ugrozena trudnoca kroz prozivljeni stres !!! Sramota Srbijo - moralo je to energicnije kroz krivicnu prijavu da bar sprecimo strance na domacem terenu da nas pretvaraju u robove i rade sa nama sta im je volja !!!

Xoxo

pre 10 godina

Sta se bunite ?! Jeste nije idealno ali ima mnogo manje i gore.. U zemlji u koju bi svi dosli zena ima 6 nedelja i moze da uzme neplaceno hos par i cao! Mora nazad na posao! Kakav smo narod nije ni cudo sto nam je tako.. Ako ti se ne svidja idi gde je bolje sta sedis i kukas!

Zašto ti da plaćaš njihova trogodišnja bolovanja

pre 10 godina

Prvo sam pomislio, ili ponadao, da su vratili na posao trudnice sa fiktivnih bolovanja, sa svim onim "problematičnim" trudnoćama izvojevanim jednim jedinim "komisijskim" potpisom, obično rodbinsko krajišničkim, i uvek nečitkom i nažvrljanom hijeroglifima "dijagnozom"...

Ali ne, oni su vratili njih na "posao", tj bolovanje, prvo trudničko, pa porodiljsko, pa još 6 meseci "bolesti" mame, pa onda malo tate... i na kraju, kad svi ozdrave i kad bi zaista bilo vreme da se mama deteta od dve godine - vrati na posao, malo i privredjuje za tu svoju firmu... ona opet stomak do zuba.

I tako u krug... silovanje sistema. Socijalističkog sistema.

I ovo iznad nije izuzetak.

To je mentalitet i realnost ove nacije.
Ne može se protivu DNK... ali zašto ja da plaćam njihova bolovanja?

Milun

pre 10 godina

Napravite malo inspekcije i po pitanju radnog vremena u bankama i onoga što piše u ugovoru. Da se razumemo, supruga radi za 28.000din deset sati a nekada i dvanaest (dok se ne zatvori dan) a da pri tome, u ugovoru stoji osmočasovno radno vreme. Dodatno je potrebno da dođu na posao pola sata pre početka radnog vremena. Dozvoljena je JEDNA pauza od PETNAEST minuta u toku dana (suprotno zakonu o radu, čak i za osmočasovno radno vreme). Naravno prekovremeni rad se ne plaća. Ne znam zašto mi EFG pada na pamet...

Milan

pre 10 godina

Buducnost je u robotima.Ne idu na bolovanje,ne mogu biti trudni,ne idu na godisnji odmor. Salim se naravno.Ovako je to reseno u ozbiljnim zemljama: radis ,imas radno mesto,ostanes trudan,ides na porodiljsko.U zavisnosti od zemlje je razlicito ali je uglavnom 60 % od plate za narednih 12 meseci.Posle nema nikakve garancije da te ceka radno mesto.Uglavnom te ceka ali u trzisnoj privredi kompanije se zatvaraju i otvaraju.Nema mesta ljutnji ili zaveri.

Dali bocek

pre 10 godina

Hmm...ruzan gest, ali vlasnik odredjuje ko ce i kada da mu radi.vratice je na posao, ali prvi dan kada mu se ukaze prilika... Pedala, i to sa bebicom. A i nemam bas nesto poverenje u drzavu;daje zanima bela kuga, bar bi hrana za prihranjivanje beba bila bez poreza. Ovako, mislim da u potaji, mole boga da nam se ne radjaju deca, buduci nezaposleni, buduci skolarci koji opterecuju budzet. Mislim da iz ugla drzave, onako prikriveno, ali opet prepoznatljivo provejava stav da nas ima viska. To je mozda samo moj utisak, ali delovanje i klima u trenucima kada se recimo pravi budzet, vec godinama je takva da ne mogu da prepoznam zelju drzave da makar opstanemo u ovom broju. Mnogo bi voleo da gresim, aliii...

žalosno, ali istina

pre 10 godina

Gazite poslodavci, gazite, ali ne vraća se to batinama ni protestima, a kamoli štrajkovima...već onim što postajete-đubrad, ljudi ste odavno prestali da budete! Jadan ovaj narod... :-(

Lela tomic

pre 10 godina

Imam malu bebu i volela bih da vise nijedna trudnica ne dobije otkaz kao ja. Zar je greh radjati decu? Sve vlasti su pricale o zabrani otpustanja, konacno da je neko to i uradio!

privatnik

pre 10 godina

drzava treba da se bavi socijalnom politikom, a ne da svaljuje teret na privatne poslodavce.
na stranu to sto lekari salju svaku drugu trudnicu na trudnicko bolovanje cim zatrudni. da li postoje statistike koliko se novca potrosi za ova bolovanja i da postoje precizni protokoli za ove slucajeve?

genije

pre 10 godina

B e z o b r a z l u k.
Ljut sam kad cujem "rad na crno", izbegavanje poreza" ali donekle mogu da razumem (svejedno ocekujem da takvi budu kaznjeni) a za ovo DIVLJASTVO nemam reci.
Pa st*k* bankarska, drzava vam trosak trudnice ionako refundira...

робокап

pre 10 godina

овде се ради о жени која има високо ризичну трудноћу и која ако се нешто деси можда више никад неће имати потомство.да би се овакви случајеви спречили предлажем да се уведу ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ за одговорна лица у таквим фирмама 100000 евра а за фирму 1000000 евра.Е кад неки бахати паметњаковић остане без ичега на улици видећете како су фини.ово посебно истичем јер у Србији влада бела куга.Само ударање по џепу ће овакве кабадахије опаметити.

Bojan

pre 10 godina

Država nam je najgora što se tiče pomoći trudnicama. Kupili smo kolica pre porođaja i ne priznaju nam povrat poreza? Plata joj bila 37 h. sad dobija 21 h. itd
Najgori smo. Dete mi neće odrastati ovde...

Neonatolog

pre 10 godina

WOOOOOOW ONI SU "USPELI" !!!!!!

I kolporter je danas "USPEO" da proda čak 17 primeraka dnevnih novina !!!!

Udarna vest o "uspehu" koji im je svakodnevni posao - nema šta.

Nego šta ćemo sa onim slučajevima gde "NISU USPELI".

Nakon ovakvog naslova čini se da je NEUSPEH ustvari pravo stanje stvari.

робокап

pre 10 godina

овде се ради о жени која има високо ризичну трудноћу и која ако се нешто деси можда више никад неће имати потомство.да би се овакви случајеви спречили предлажем да се уведу ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ за одговорна лица у таквим фирмама 100000 евра а за фирму 1000000 евра.Е кад неки бахати паметњаковић остане без ичега на улици видећете како су фини.ово посебно истичем јер у Србији влада бела куга.Само ударање по џепу ће овакве кабадахије опаметити.

Milun

pre 10 godina

Napravite malo inspekcije i po pitanju radnog vremena u bankama i onoga što piše u ugovoru. Da se razumemo, supruga radi za 28.000din deset sati a nekada i dvanaest (dok se ne zatvori dan) a da pri tome, u ugovoru stoji osmočasovno radno vreme. Dodatno je potrebno da dođu na posao pola sata pre početka radnog vremena. Dozvoljena je JEDNA pauza od PETNAEST minuta u toku dana (suprotno zakonu o radu, čak i za osmočasovno radno vreme). Naravno prekovremeni rad se ne plaća. Ne znam zašto mi EFG pada na pamet...

genije

pre 10 godina

B e z o b r a z l u k.
Ljut sam kad cujem "rad na crno", izbegavanje poreza" ali donekle mogu da razumem (svejedno ocekujem da takvi budu kaznjeni) a za ovo DIVLJASTVO nemam reci.
Pa st*k* bankarska, drzava vam trosak trudnice ionako refundira...

Zoran Bivsi Alpha radnik

pre 10 godina

I samo prekrsajna prijava a zeni je siguran sam bila ugrozena trudnoca kroz prozivljeni stres !!! Sramota Srbijo - moralo je to energicnije kroz krivicnu prijavu da bar sprecimo strance na domacem terenu da nas pretvaraju u robove i rade sa nama sta im je volja !!!

Bojan

pre 10 godina

Država nam je najgora što se tiče pomoći trudnicama. Kupili smo kolica pre porođaja i ne priznaju nam povrat poreza? Plata joj bila 37 h. sad dobija 21 h. itd
Najgori smo. Dete mi neće odrastati ovde...

Lela tomic

pre 10 godina

Imam malu bebu i volela bih da vise nijedna trudnica ne dobije otkaz kao ja. Zar je greh radjati decu? Sve vlasti su pricale o zabrani otpustanja, konacno da je neko to i uradio!

Nesa

pre 10 godina

Zasto nije kaznjena ta banka??? Kazna bi ih sprecila da u buducnosti makar pomisle na to a zakon bi ih obavezao da zaposljavaju i zene!

Neonatolog

pre 10 godina

WOOOOOOW ONI SU "USPELI" !!!!!!

I kolporter je danas "USPEO" da proda čak 17 primeraka dnevnih novina !!!!

Udarna vest o "uspehu" koji im je svakodnevni posao - nema šta.

Nego šta ćemo sa onim slučajevima gde "NISU USPELI".

Nakon ovakvog naslova čini se da je NEUSPEH ustvari pravo stanje stvari.

privatnik

pre 10 godina

drzava treba da se bavi socijalnom politikom, a ne da svaljuje teret na privatne poslodavce.
na stranu to sto lekari salju svaku drugu trudnicu na trudnicko bolovanje cim zatrudni. da li postoje statistike koliko se novca potrosi za ova bolovanja i da postoje precizni protokoli za ove slucajeve?

žalosno, ali istina

pre 10 godina

Gazite poslodavci, gazite, ali ne vraća se to batinama ni protestima, a kamoli štrajkovima...već onim što postajete-đubrad, ljudi ste odavno prestali da budete! Jadan ovaj narod... :-(

guja

pre 10 godina

Čuj, zamolio menadžment. Pa ja pričam da je zločinačko udruženje banke-partije-mediji-(sezonski dopisni članovi farmaceuti) jedino zlo. Da li bi Putin zamolio. Ne bi im odvalio kvaku na vratima. Evo pronađite brojeve telefona dotične banke i zovite ih od ponedeljka po ceo dan. I pitajte ih jel to autobuska stanica. Lepi će da ih košta. Nije politički korektno? Pa nije. Milijardu načina postoji da se s takvim šibicarima obriše patos. Šaljite im mejlove, postavljajte glupa pitanja, jel to porodilište na primer, da poblesave...

Trudnica

pre 10 godina

A za pravosudje ĆORAK, oglasi se predsednik saveta sudstva i kaže da je sve u redu, vi i ne proverite. Ja sam zadivljena svima njima, opet selektivno reaguju.

Zašto ti da plaćaš njihova trogodišnja bolovanja

pre 10 godina

Prvo sam pomislio, ili ponadao, da su vratili na posao trudnice sa fiktivnih bolovanja, sa svim onim "problematičnim" trudnoćama izvojevanim jednim jedinim "komisijskim" potpisom, obično rodbinsko krajišničkim, i uvek nečitkom i nažvrljanom hijeroglifima "dijagnozom"...

Ali ne, oni su vratili njih na "posao", tj bolovanje, prvo trudničko, pa porodiljsko, pa još 6 meseci "bolesti" mame, pa onda malo tate... i na kraju, kad svi ozdrave i kad bi zaista bilo vreme da se mama deteta od dve godine - vrati na posao, malo i privredjuje za tu svoju firmu... ona opet stomak do zuba.

I tako u krug... silovanje sistema. Socijalističkog sistema.

I ovo iznad nije izuzetak.

To je mentalitet i realnost ove nacije.
Ne može se protivu DNK... ali zašto ja da plaćam njihova bolovanja?

Milos

pre 10 godina

Drzava bi mogla da novim zakonom o radu zastiti trudnice kao bele medvede. I ne, ovo nije preterivanje, iz godine u godinu nas je sve manje, groblja se sire li sire, nestacemo kao dinosaurusi ako se ne podstice politika radjanja. Inace, da se negde u Skandinaviji ovo desilo, bilo bi ozbiljnih posledica po poslodavca, tamo se izuzetno vodi racuna o socijalnim pitanjima i socijalnoj pravdi. Ovde mogu da rade sta hoce jer im se moze, a oni to koriste, nema tu morala ni razumevanja.
Sta ima drzava da se sastaje da im predlaze (o Boze, smejurije li?!), treba da naredi, ako ne, ozezi po dzepu, pa ce da shvate da MNOGO vise gube ako ne postuju zakon nego sto imaju trudnicu na porodiljskom odsustvu!

genije

pre 10 godina

@privatnik
Sta je svaljeno na tvoja ledja? Platu i doprinose refundira drzava - doduse kasne malo, oko 40 dana ali uredno sve isplate do poslednjeg dinara.
A ako mislis na to kako se trose pare nas poreskih obveznika - u ukupnom iznosu budzeta Srbije i zavoda, ova stavka je toliko mizerna da je degutantno pominjati je uopste.

Nevezano ,kad smo se vec dotakli toga, delimicno si u pravu - prvi mesec bilo kakvog bolovanja pada na teret poslodavca sto je besmisleno jer vec ionako debelo placamo socijalno i zdravstveno OSIGURANJE.

Dali bocek

pre 10 godina

Hmm...ruzan gest, ali vlasnik odredjuje ko ce i kada da mu radi.vratice je na posao, ali prvi dan kada mu se ukaze prilika... Pedala, i to sa bebicom. A i nemam bas nesto poverenje u drzavu;daje zanima bela kuga, bar bi hrana za prihranjivanje beba bila bez poreza. Ovako, mislim da u potaji, mole boga da nam se ne radjaju deca, buduci nezaposleni, buduci skolarci koji opterecuju budzet. Mislim da iz ugla drzave, onako prikriveno, ali opet prepoznatljivo provejava stav da nas ima viska. To je mozda samo moj utisak, ali delovanje i klima u trenucima kada se recimo pravi budzet, vec godinama je takva da ne mogu da prepoznam zelju drzave da makar opstanemo u ovom broju. Mnogo bi voleo da gresim, aliii...

Milan

pre 10 godina

Buducnost je u robotima.Ne idu na bolovanje,ne mogu biti trudni,ne idu na godisnji odmor. Salim se naravno.Ovako je to reseno u ozbiljnim zemljama: radis ,imas radno mesto,ostanes trudan,ides na porodiljsko.U zavisnosti od zemlje je razlicito ali je uglavnom 60 % od plate za narednih 12 meseci.Posle nema nikakve garancije da te ceka radno mesto.Uglavnom te ceka ali u trzisnoj privredi kompanije se zatvaraju i otvaraju.Nema mesta ljutnji ili zaveri.

Milun

pre 10 godina

@ Zašto ti da plaćaš njihova trogodišnja bolovanja,27. decembar 2013 22:08

A zašto da ne? Plaćaš mnogo loših stvari, korumpiranih političara, lopova svake vrste i sl. Eto odličnog načina da budeš društveno koristan. Ko zna možda ti se u starosti vrati pa te neka beba čiju mamu budeš plaćao na "tristagodišnjem" bolovanju, sutra bude lečila. Ili nam potomstvo i kvalitetnije društvo ne treba?

Xoxo

pre 10 godina

Sta se bunite ?! Jeste nije idealno ali ima mnogo manje i gore.. U zemlji u koju bi svi dosli zena ima 6 nedelja i moze da uzme neplaceno hos par i cao! Mora nazad na posao! Kakav smo narod nije ni cudo sto nam je tako.. Ako ti se ne svidja idi gde je bolje sta sedis i kukas!

Tja...

pre 10 godina

Ili je drzava u pravu, pa te zakonski natera da nesto uradis, ili nije u pravu i ne dira te. Ni u jednom slucaju te nista ne moli. Ako te moli, apeluje ili se nada, znaci da nije u pravu i da krsi rodjene zakone. Arbitrarno menjanje ili zaobilazenje zakona ce mozda danas vratiti sa ulice 51 trudnicu - sutra ce nas 51.000 na ulicu isterati. Slobodni smo da biramo, ali ovolika mrznja prema kapitalistima, strancima i menadzmentu nije niti moze biti objasnjena jednom nespretno sprovedenom odlukom menadzmenta jedne manje banke, bila ta odluka po zakonu ili ne. Proterati menadzment, zabraniti rad?! Ovo drustvo stvarno postaje Srbistan. Zalim zbog toga i bojim se za moju decu u ovoj zemlji.

Borko

pre 10 godina

Stefanović je kao Predsednik skupštine reagovao na slučajeve otpuštanja trudnica i to je primer kako država mora reagovati. Ne očekujem ja to da vek radi predsednik skupštine ili neki drugi visoki funkcioner, ali očekujem da to konstantno radi inspekcija.Položaj žena je sve teži i teži, teško im je da nađu posao a onda o trudnoći ne smeju ni da razmišljaju. Nadam se da će zakonom o radu ovo biti dobro definisano i da će žene- trudnice, majke biti maksimalno zaštićene. I više nego vlasnici, poslodavci. Inače ćemo nestati kao nacija, bez rađanja, nataliteta koji opada.

isidora

pre 10 godina

Konačno neko da misli i na žene. Stefanoviću pokažite da vlada može pametnim potezima doneti razne mere od kojih mogu imati koristi i svi gradjani. Nadam se da je ovo jedan od koraka na putu ka uredjenoj drzavi u kojoj se postuju zakoni bez izuzetka.

Feministkinja

pre 10 godina

Kako su trudnice diskriminisane kod vecine poslodavaca, to je strasno i nedopustivo. Poslodavci krse eticke i moralne kodekse gledajuci sopstveni interes. Kad je u pitanju problem trudnica tu definitivno drzava mora da intervenise

kornjača

pre 10 godina

Konačno da neko misli i o trudnicama. Trudnice i deca su najosetljivija kategorija stanovništva i treba im posvetiti posebnu pažnju. Nije čudno što nam natalitet sve više opada, kada trudnice dobijaju otkaze. Sve pohvale za Nebojšu Stefanovića koji pokušava to da promeni!

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Ti sto su otpustali trudne zene tteba da dobiju otkaze za primer drugima...alo bre Srbi jer u nama ima jos malo ljudskosti ili su nam samo pare vazne...

Zašto ti da plaćaš njihova trogodišnja bolovanja

pre 10 godina

Prvo sam pomislio, ili ponadao, da su vratili na posao trudnice sa fiktivnih bolovanja, sa svim onim "problematičnim" trudnoćama izvojevanim jednim jedinim "komisijskim" potpisom, obično rodbinsko krajišničkim, i uvek nečitkom i nažvrljanom hijeroglifima "dijagnozom"...

Ali ne, oni su vratili njih na "posao", tj bolovanje, prvo trudničko, pa porodiljsko, pa još 6 meseci "bolesti" mame, pa onda malo tate... i na kraju, kad svi ozdrave i kad bi zaista bilo vreme da se mama deteta od dve godine - vrati na posao, malo i privredjuje za tu svoju firmu... ona opet stomak do zuba.

I tako u krug... silovanje sistema. Socijalističkog sistema.

I ovo iznad nije izuzetak.

To je mentalitet i realnost ove nacije.
Ne može se protivu DNK... ali zašto ja da plaćam njihova bolovanja?

Xoxo

pre 10 godina

Sta se bunite ?! Jeste nije idealno ali ima mnogo manje i gore.. U zemlji u koju bi svi dosli zena ima 6 nedelja i moze da uzme neplaceno hos par i cao! Mora nazad na posao! Kakav smo narod nije ni cudo sto nam je tako.. Ako ti se ne svidja idi gde je bolje sta sedis i kukas!

privatnik

pre 10 godina

drzava treba da se bavi socijalnom politikom, a ne da svaljuje teret na privatne poslodavce.
na stranu to sto lekari salju svaku drugu trudnicu na trudnicko bolovanje cim zatrudni. da li postoje statistike koliko se novca potrosi za ova bolovanja i da postoje precizni protokoli za ove slucajeve?

Milan

pre 10 godina

Buducnost je u robotima.Ne idu na bolovanje,ne mogu biti trudni,ne idu na godisnji odmor. Salim se naravno.Ovako je to reseno u ozbiljnim zemljama: radis ,imas radno mesto,ostanes trudan,ides na porodiljsko.U zavisnosti od zemlje je razlicito ali je uglavnom 60 % od plate za narednih 12 meseci.Posle nema nikakve garancije da te ceka radno mesto.Uglavnom te ceka ali u trzisnoj privredi kompanije se zatvaraju i otvaraju.Nema mesta ljutnji ili zaveri.

Lela tomic

pre 10 godina

Imam malu bebu i volela bih da vise nijedna trudnica ne dobije otkaz kao ja. Zar je greh radjati decu? Sve vlasti su pricale o zabrani otpustanja, konacno da je neko to i uradio!

kornjača

pre 10 godina

Konačno da neko misli i o trudnicama. Trudnice i deca su najosetljivija kategorija stanovništva i treba im posvetiti posebnu pažnju. Nije čudno što nam natalitet sve više opada, kada trudnice dobijaju otkaze. Sve pohvale za Nebojšu Stefanovića koji pokušava to da promeni!

Zoran Bivsi Alpha radnik

pre 10 godina

I samo prekrsajna prijava a zeni je siguran sam bila ugrozena trudnoca kroz prozivljeni stres !!! Sramota Srbijo - moralo je to energicnije kroz krivicnu prijavu da bar sprecimo strance na domacem terenu da nas pretvaraju u robove i rade sa nama sta im je volja !!!

isidora

pre 10 godina

Konačno neko da misli i na žene. Stefanoviću pokažite da vlada može pametnim potezima doneti razne mere od kojih mogu imati koristi i svi gradjani. Nadam se da je ovo jedan od koraka na putu ka uredjenoj drzavi u kojoj se postuju zakoni bez izuzetka.

Bojan

pre 10 godina

Država nam je najgora što se tiče pomoći trudnicama. Kupili smo kolica pre porođaja i ne priznaju nam povrat poreza? Plata joj bila 37 h. sad dobija 21 h. itd
Najgori smo. Dete mi neće odrastati ovde...

робокап

pre 10 godina

овде се ради о жени која има високо ризичну трудноћу и која ако се нешто деси можда више никад неће имати потомство.да би се овакви случајеви спречили предлажем да се уведу ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ за одговорна лица у таквим фирмама 100000 евра а за фирму 1000000 евра.Е кад неки бахати паметњаковић остане без ичега на улици видећете како су фини.ово посебно истичем јер у Србији влада бела куга.Само ударање по џепу ће овакве кабадахије опаметити.

guja

pre 10 godina

Čuj, zamolio menadžment. Pa ja pričam da je zločinačko udruženje banke-partije-mediji-(sezonski dopisni članovi farmaceuti) jedino zlo. Da li bi Putin zamolio. Ne bi im odvalio kvaku na vratima. Evo pronađite brojeve telefona dotične banke i zovite ih od ponedeljka po ceo dan. I pitajte ih jel to autobuska stanica. Lepi će da ih košta. Nije politički korektno? Pa nije. Milijardu načina postoji da se s takvim šibicarima obriše patos. Šaljite im mejlove, postavljajte glupa pitanja, jel to porodilište na primer, da poblesave...

Milun

pre 10 godina

@ Zašto ti da plaćaš njihova trogodišnja bolovanja,27. decembar 2013 22:08

A zašto da ne? Plaćaš mnogo loših stvari, korumpiranih političara, lopova svake vrste i sl. Eto odličnog načina da budeš društveno koristan. Ko zna možda ti se u starosti vrati pa te neka beba čiju mamu budeš plaćao na "tristagodišnjem" bolovanju, sutra bude lečila. Ili nam potomstvo i kvalitetnije društvo ne treba?

genije

pre 10 godina

B e z o b r a z l u k.
Ljut sam kad cujem "rad na crno", izbegavanje poreza" ali donekle mogu da razumem (svejedno ocekujem da takvi budu kaznjeni) a za ovo DIVLJASTVO nemam reci.
Pa st*k* bankarska, drzava vam trosak trudnice ionako refundira...

Nesa

pre 10 godina

Zasto nije kaznjena ta banka??? Kazna bi ih sprecila da u buducnosti makar pomisle na to a zakon bi ih obavezao da zaposljavaju i zene!

genije

pre 10 godina

@privatnik
Sta je svaljeno na tvoja ledja? Platu i doprinose refundira drzava - doduse kasne malo, oko 40 dana ali uredno sve isplate do poslednjeg dinara.
A ako mislis na to kako se trose pare nas poreskih obveznika - u ukupnom iznosu budzeta Srbije i zavoda, ova stavka je toliko mizerna da je degutantno pominjati je uopste.

Nevezano ,kad smo se vec dotakli toga, delimicno si u pravu - prvi mesec bilo kakvog bolovanja pada na teret poslodavca sto je besmisleno jer vec ionako debelo placamo socijalno i zdravstveno OSIGURANJE.

Borko

pre 10 godina

Stefanović je kao Predsednik skupštine reagovao na slučajeve otpuštanja trudnica i to je primer kako država mora reagovati. Ne očekujem ja to da vek radi predsednik skupštine ili neki drugi visoki funkcioner, ali očekujem da to konstantno radi inspekcija.Položaj žena je sve teži i teži, teško im je da nađu posao a onda o trudnoći ne smeju ni da razmišljaju. Nadam se da će zakonom o radu ovo biti dobro definisano i da će žene- trudnice, majke biti maksimalno zaštićene. I više nego vlasnici, poslodavci. Inače ćemo nestati kao nacija, bez rađanja, nataliteta koji opada.

Milun

pre 10 godina

Napravite malo inspekcije i po pitanju radnog vremena u bankama i onoga što piše u ugovoru. Da se razumemo, supruga radi za 28.000din deset sati a nekada i dvanaest (dok se ne zatvori dan) a da pri tome, u ugovoru stoji osmočasovno radno vreme. Dodatno je potrebno da dođu na posao pola sata pre početka radnog vremena. Dozvoljena je JEDNA pauza od PETNAEST minuta u toku dana (suprotno zakonu o radu, čak i za osmočasovno radno vreme). Naravno prekovremeni rad se ne plaća. Ne znam zašto mi EFG pada na pamet...

žalosno, ali istina

pre 10 godina

Gazite poslodavci, gazite, ali ne vraća se to batinama ni protestima, a kamoli štrajkovima...već onim što postajete-đubrad, ljudi ste odavno prestali da budete! Jadan ovaj narod... :-(

Dali bocek

pre 10 godina

Hmm...ruzan gest, ali vlasnik odredjuje ko ce i kada da mu radi.vratice je na posao, ali prvi dan kada mu se ukaze prilika... Pedala, i to sa bebicom. A i nemam bas nesto poverenje u drzavu;daje zanima bela kuga, bar bi hrana za prihranjivanje beba bila bez poreza. Ovako, mislim da u potaji, mole boga da nam se ne radjaju deca, buduci nezaposleni, buduci skolarci koji opterecuju budzet. Mislim da iz ugla drzave, onako prikriveno, ali opet prepoznatljivo provejava stav da nas ima viska. To je mozda samo moj utisak, ali delovanje i klima u trenucima kada se recimo pravi budzet, vec godinama je takva da ne mogu da prepoznam zelju drzave da makar opstanemo u ovom broju. Mnogo bi voleo da gresim, aliii...

Milos

pre 10 godina

Drzava bi mogla da novim zakonom o radu zastiti trudnice kao bele medvede. I ne, ovo nije preterivanje, iz godine u godinu nas je sve manje, groblja se sire li sire, nestacemo kao dinosaurusi ako se ne podstice politika radjanja. Inace, da se negde u Skandinaviji ovo desilo, bilo bi ozbiljnih posledica po poslodavca, tamo se izuzetno vodi racuna o socijalnim pitanjima i socijalnoj pravdi. Ovde mogu da rade sta hoce jer im se moze, a oni to koriste, nema tu morala ni razumevanja.
Sta ima drzava da se sastaje da im predlaze (o Boze, smejurije li?!), treba da naredi, ako ne, ozezi po dzepu, pa ce da shvate da MNOGO vise gube ako ne postuju zakon nego sto imaju trudnicu na porodiljskom odsustvu!

Tja...

pre 10 godina

Ili je drzava u pravu, pa te zakonski natera da nesto uradis, ili nije u pravu i ne dira te. Ni u jednom slucaju te nista ne moli. Ako te moli, apeluje ili se nada, znaci da nije u pravu i da krsi rodjene zakone. Arbitrarno menjanje ili zaobilazenje zakona ce mozda danas vratiti sa ulice 51 trudnicu - sutra ce nas 51.000 na ulicu isterati. Slobodni smo da biramo, ali ovolika mrznja prema kapitalistima, strancima i menadzmentu nije niti moze biti objasnjena jednom nespretno sprovedenom odlukom menadzmenta jedne manje banke, bila ta odluka po zakonu ili ne. Proterati menadzment, zabraniti rad?! Ovo drustvo stvarno postaje Srbistan. Zalim zbog toga i bojim se za moju decu u ovoj zemlji.

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Ti sto su otpustali trudne zene tteba da dobiju otkaze za primer drugima...alo bre Srbi jer u nama ima jos malo ljudskosti ili su nam samo pare vazne...

Neonatolog

pre 10 godina

WOOOOOOW ONI SU "USPELI" !!!!!!

I kolporter je danas "USPEO" da proda čak 17 primeraka dnevnih novina !!!!

Udarna vest o "uspehu" koji im je svakodnevni posao - nema šta.

Nego šta ćemo sa onim slučajevima gde "NISU USPELI".

Nakon ovakvog naslova čini se da je NEUSPEH ustvari pravo stanje stvari.

Trudnica

pre 10 godina

A za pravosudje ĆORAK, oglasi se predsednik saveta sudstva i kaže da je sve u redu, vi i ne proverite. Ja sam zadivljena svima njima, opet selektivno reaguju.

Feministkinja

pre 10 godina

Kako su trudnice diskriminisane kod vecine poslodavaca, to je strasno i nedopustivo. Poslodavci krse eticke i moralne kodekse gledajuci sopstveni interes. Kad je u pitanju problem trudnica tu definitivno drzava mora da intervenise