Sreda, 14.08.2013.

19:44

Kairo: Preuzeti kampovi, 278 žrtava

Egipatska policija preuzela je oba protestna kampa pristalica Morsija u Kairu. Uhapšeni lideri Muslimanske braće. Bilans žrtava u sukobima - 278.

Izvor: Beta

Kairo: Preuzeti kampovi, 278 žrtava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

канаринац

pre 10 godina

Идите на сајт liveleak па погледајте како ти исламисти пуцају на војску и полицију аутоматима и пиштољима. Отуд толико мртвих полицајаца. Иначе цивил кад узме оружје истог момента престаје да буде цивил!

Петко

pre 10 godina

(aleks, 14. avgust 2013 23:58)

Заборавља се и Милошевићева парола за коју су људи гласали - ,,Мир нема алтернативу".

Да ли је то био погрешан избор - мир?

hm.....

pre 10 godina

SAD i Izrael su odobrile egipatskoj vojsci sve, i ovo sto se dogodilo juce i vojni udar, i sve sto ce se dogoditi kasnije.
Nikoga ne interesuje demokratija u Egiptu, kao ni to sto je Morsi prvi demokratski izabrani predsednik, jer je to za interese SAD i Izraela nebitno.
Mubarak, koji je na vlast dosao takodje vojnim udarom, bio je garant mira i ne mesanja Egipata u sukobe na Bliskom istoku. Egipat ima 40 miliona stanovnika i za uslove Bliskog istoka veoma dobro opremljenu armiju. Poslednja stvar koju SAD i Izrael zele je da takvom vojskom komanduje Muhamed Morsi i Muslimansko bratstvo. Zato su u Egiptu ljudska prava i demokratija nebitni, a vojsci sve dozvoljeno.
Medjutim, postupci vojne hunte i namera da se ponovo zabrani Muslimansko bratstvo odvesce Egipat u haos u kojem ce doci do radikalizacije, sto ce stvoriti odlicne uslove da Al Kaida preuzme glavnu rec.

bratanac

pre 10 godina

@(aleks, 14. avgust 2013 23:58)

Za države iz severne Afrike i sa bliskog istoka koje su hiljadama godina unazad bile u sferi uticaja mnogih porobljivača, u kojima su se menjala istočna i zapadna carsta najbolji sistem državnog uređenja je neka blaža diktatura kakvu su imali Egipat, Sirija, Libija, Irak... Razlog tome što je svako carstvo na tim prostorima ostavilo svoje etničke i religijske manjine, koje prilikom svakog osvajanja vlasti od strane većinske veroispovesti postaju topovsko meso...Dajem prednost blažoj diktaturi u ovom slučaju nad potpunom demokratijom iz razloga što se radi o poludivljim narodima, koji žive mahom u surovom polupustinjskom okruženju, sa vrlo malo interesovanja da promene svoj način života i prihvate vrednosti jednog savremenog građanskog društva. Ova intervencija vojske nije intervencija protiv druge političke opcije, već intervencija za odbranu sekularizma Egipta i sprečavanje uvođenja šerijetskog zakonodavstva od strane Muslimanske braće, koji u poslednjih 40 godina stoje iza stotina atentata i brutalnih ubistava u zemlji (ubili predsednika Asada 1981.god.) Što se SFRJ tiče, sve bi bilo drugačije da je vojska isekla sukobe u državnom vrhu 1988. i 1989. pre nego što je i došlo do prvih čarki na terenu. Samo je problem što je ta vojska bila i sama podeljena i ideološki zatucana.

Boris

pre 10 godina

@aleks

Vidiš, osnovna razlika oko viđenja raspada SFRJ je baš u tome. Nisu narodi u Slo, HR i BiH hteli da se odvoje. Bar ne svi narodi. U tome je i osnova sukoba.

Morsi je izabran na izborima, ali niko mu jike dao mandat da uvodi šerijarske zakone. Da je uspeo onda ne bi bilo mogu?e i?i nazad na sekularnu državu. Tu je snaga koju je pokazala egipatska vojska. Videla je gde sve vodi.

Druidovic

pre 10 godina

I u Srbiji kada bi doslo do kulminacije nasih ekstremista poput obraza ili slicnih a ne treba puno maste da se zamisli kakva bi to kulminacija bila uostalom kao i islamski ekstremisti u egiptu i ja bih svakako podrzao vojsku i cak se ponudio kao dobrovoljac na pomoci.Sumnjam da bi i nama iko zamerio u svetu kao sto retko ko civilizovan zamera i egipatskoj policiji.Ekstremisti su najgore sto svako drustvo moze da iznedri i nicijem zelucu ne prija.Podrska drzavnim snagama u egiptu.

N.mihailovic

pre 10 godina

Pratim situaciju iz prve ruke. Supruga mi je Kopt. Trenutno sam u Egiptu na 15 km od El Alamena. Izvestaj Beta-a je korektan i tacan. Muslimansko Bratstvo nema legitimno izabranog predsednika, jer je po svim pokazateljima pobedio na pokradenim izborima. Naoruzani su do zuba, povezani sa Hamessom, teroristima na Sinaju i van Egipta. Vecina Egipcana ne zeli fundamentalan islamski rezim, cak ni u obliku Islamskog Erdogana. Krecemo se u krugu mislimansko-hriscanskom, tako da ovo sto pisem, nije misljenja jedne strane. Osim ubijenih vojnika, juce je spaljeno 16 hriscanskih crkava. Za Muslimansko Bratstvo postoji samo jedna ideja- panislamizacija sveta. Svi ostalui mislimani ili hriscani ili bilo ko drugi su Infidels (nevernici). Prema tome, za sve one koji pisu komentare u smislu " demokratije i sl." je poruka da to zaborave. Demokratije nema, a narocito ne one koju prodaje Amerika ili EU. Nazalost je tako, ali je to gola istina. Vojska u Egiptu pokusava da sacuva moderno islamsko drustvo, u kome ima mesta za sve. Sve ostalo je fundamentalizam u kome nema mesta za normalne ljude.

Nikola Tolerantni

pre 10 godina

Tacno je da je Mursi izabran na demokratskim izborima (na zalost ne pod kontrolom medjunarodnih organizacija) ali je isto tako tacno da bi on i njegova m. braca odveli Egipat u kameno doba. To je to sto oko 49% Egipcana nece i hoce jedan moderan sekularan Egipat. Ovo je tragicno sto se sada dogadja ali sa zatucanoscu muslimana nazalost nije moguce drugacije.

Hakatatsu

pre 10 godina

Ajmo Ameri vojna intervencija ... ili su vam ovi podobni pa necete! Neka nova vlada povuce raniju Morsijevu odluku o priznanju Kosova. Ne mora da nam se izvinjavaju. U svakom slucaju, podrzavam svaku akciju protiv Muslimanske brace.

Zivota

pre 10 godina

Kome americka demokratija zakuca na vrata kupa se u krvi. Zar je za tu tvrdnju potrebna ikakva pamet? Cinjenice govore same za sebe. Iza svega stoje jaki strateski planovi prekomponovanja danasnjeg sveta.

Civitas

pre 10 godina

Kada SAD, Rusija i Izrael podržavaju istu stranu, možete misliti kakva je druga opcija.

Ne sme se dozvoliti anticivilizacijskim težnjama da prevladaju nigde na svetu.
Puna podrška egipatskoj vojsci, koja je faktor stabilnosti u celom regionu.

Želim mir narodima Egipta, i neka razum prevlada!

Iz Egipta

pre 10 godina

@aleks

1. Ovde, u Egiptu, niti jedan od naroda (a svi su Egipcani) ne zeli da se razdvoji od postojece drzave. Kakve veze ovo ima sa onime sto se desavalo u Jugoslaviji?!
2. Evo odakle pravo:
- NISTA od obecanog za boljitak zivota nije ucinio
- postavio je sebi prevelika ovlascenja bezustavno
- zeleo je da uvede zakone Serijata koje ipak VECINA Egipcana ne zeli
- podrzavao je javno Al kaidu i sve druge ekstremne grupe, sto NIJE stav VELIKE vecine Egipcana
3. Ako si imao prilike da pogldeas izvestaje REALNIH tv stanica, mogao si videti da je taj "silni" narod, oko 150 njih u CITAVOM Egiptu, bio do zuba naoruzan i da je taj "mirni" narod pucao na vojsku i policiju
4. Kod nas je bila u pitanju politika ovde je u pitanju RELIGIJA. Prvo, ima dve religije, neko ce reci da je Kopta "samo" 10%, ali od 80 miliona to nije mali broj. Drugo, Egipcani nisu ortodoksni Islamisti, ne zele da ih neko NATERA da im zene budu totalno pokrivene, da se ne ugase letovalista (jer alkohol, otkrivena zenska pa i muska tela nisu po "zakonu").

Ne verujte svemu sto procitate pa cak i vidite jer sve je lako isfabrikovati.

uf

pre 10 godina

kako 43 ubijena policajca? zar nisu demonstrirali miroljubivi nenaoruzani civili? onda nije bio masakr vec pravi, klasicni oruzani sukob.

aleks

pre 10 godina

Ima nekoliko stvari koje mi nisu jasne, zbog cega ovaj narod toliko navija za jednu stranu i odjednom podrzava vojsku, sa sve komentarima da je vojska to trebalo da uradi kod nas 91... Narodi Hrvatske, Bosne i Slovenije nisu heli da zive vise u Jugoslaviji i vojska je bila deo tog naroda. Kako da brani nesto sto vise niko ne zeli? Drugo, iako su muslimanska braca neka islamisticka organizacija i meni mogu da se svidjaju ili ne svidjaju, ali odakle pravo bilo kome da smenjuje nekoga legitimno izabranog posle godinu dana? I onda neko ocekuje da ne dodje do rata? I povrh svega, danas ovi tzv tolerantniji krecu u akciju i pobise silni narod, pa me zanima po cemu su oni bolja opcija? A nas narod samo da je protiv Amerike, a za Gadafija i Caveza, pa sta god da je. Kakve veze ima sta su interesi Amerike, koga oni forsiraju ili ne forsiraju? I kod nas su mozda nekoga finansiraju ili danas finansiraju, ali mi smo birali i tog Milosevica, i taj DOS, i ove danas... I sami zivimo sa posledicama nasih izbora. Problem je sto je u Egiptu podela mnogo duboka. I mi smo na trenutke devedesetih imali rascepljenu zemlju izmedju dve opcije, sa mozda mogucnoscu i sukoba (kontramiting i sl), ali bar se to smirilo i tu smo se opametili. Sve je to velika tragedija.

peroREZ

pre 10 godina

@pero:
Bode oci ovo "narocito Muslimanima".
Znas li ti da je 90% stanovnistva Egipta muslimani?
Nemas ti pojma, bitno je da si komentarisao kao ona kandidatkinja na australijskim izborima.
"Islam je drzava", blizu ste :)

peroREZ

pre 10 godina

@pero:
Bode oci ovo "narocito Muslimanima".
Znas li ti da je 90% stanovnistva Egipta muslimani?
Nemas ti pojma, bitno je da si komentarisao kao ona kandidatkinja na australijskim izborima.
"Islam je drzava", blizu ste :)

aleks

pre 10 godina

Ima nekoliko stvari koje mi nisu jasne, zbog cega ovaj narod toliko navija za jednu stranu i odjednom podrzava vojsku, sa sve komentarima da je vojska to trebalo da uradi kod nas 91... Narodi Hrvatske, Bosne i Slovenije nisu heli da zive vise u Jugoslaviji i vojska je bila deo tog naroda. Kako da brani nesto sto vise niko ne zeli? Drugo, iako su muslimanska braca neka islamisticka organizacija i meni mogu da se svidjaju ili ne svidjaju, ali odakle pravo bilo kome da smenjuje nekoga legitimno izabranog posle godinu dana? I onda neko ocekuje da ne dodje do rata? I povrh svega, danas ovi tzv tolerantniji krecu u akciju i pobise silni narod, pa me zanima po cemu su oni bolja opcija? A nas narod samo da je protiv Amerike, a za Gadafija i Caveza, pa sta god da je. Kakve veze ima sta su interesi Amerike, koga oni forsiraju ili ne forsiraju? I kod nas su mozda nekoga finansiraju ili danas finansiraju, ali mi smo birali i tog Milosevica, i taj DOS, i ove danas... I sami zivimo sa posledicama nasih izbora. Problem je sto je u Egiptu podela mnogo duboka. I mi smo na trenutke devedesetih imali rascepljenu zemlju izmedju dve opcije, sa mozda mogucnoscu i sukoba (kontramiting i sl), ali bar se to smirilo i tu smo se opametili. Sve je to velika tragedija.

N.mihailovic

pre 10 godina

Pratim situaciju iz prve ruke. Supruga mi je Kopt. Trenutno sam u Egiptu na 15 km od El Alamena. Izvestaj Beta-a je korektan i tacan. Muslimansko Bratstvo nema legitimno izabranog predsednika, jer je po svim pokazateljima pobedio na pokradenim izborima. Naoruzani su do zuba, povezani sa Hamessom, teroristima na Sinaju i van Egipta. Vecina Egipcana ne zeli fundamentalan islamski rezim, cak ni u obliku Islamskog Erdogana. Krecemo se u krugu mislimansko-hriscanskom, tako da ovo sto pisem, nije misljenja jedne strane. Osim ubijenih vojnika, juce je spaljeno 16 hriscanskih crkava. Za Muslimansko Bratstvo postoji samo jedna ideja- panislamizacija sveta. Svi ostalui mislimani ili hriscani ili bilo ko drugi su Infidels (nevernici). Prema tome, za sve one koji pisu komentare u smislu " demokratije i sl." je poruka da to zaborave. Demokratije nema, a narocito ne one koju prodaje Amerika ili EU. Nazalost je tako, ali je to gola istina. Vojska u Egiptu pokusava da sacuva moderno islamsko drustvo, u kome ima mesta za sve. Sve ostalo je fundamentalizam u kome nema mesta za normalne ljude.

uf

pre 10 godina

kako 43 ubijena policajca? zar nisu demonstrirali miroljubivi nenaoruzani civili? onda nije bio masakr vec pravi, klasicni oruzani sukob.

Iz Egipta

pre 10 godina

@aleks

1. Ovde, u Egiptu, niti jedan od naroda (a svi su Egipcani) ne zeli da se razdvoji od postojece drzave. Kakve veze ovo ima sa onime sto se desavalo u Jugoslaviji?!
2. Evo odakle pravo:
- NISTA od obecanog za boljitak zivota nije ucinio
- postavio je sebi prevelika ovlascenja bezustavno
- zeleo je da uvede zakone Serijata koje ipak VECINA Egipcana ne zeli
- podrzavao je javno Al kaidu i sve druge ekstremne grupe, sto NIJE stav VELIKE vecine Egipcana
3. Ako si imao prilike da pogldeas izvestaje REALNIH tv stanica, mogao si videti da je taj "silni" narod, oko 150 njih u CITAVOM Egiptu, bio do zuba naoruzan i da je taj "mirni" narod pucao na vojsku i policiju
4. Kod nas je bila u pitanju politika ovde je u pitanju RELIGIJA. Prvo, ima dve religije, neko ce reci da je Kopta "samo" 10%, ali od 80 miliona to nije mali broj. Drugo, Egipcani nisu ortodoksni Islamisti, ne zele da ih neko NATERA da im zene budu totalno pokrivene, da se ne ugase letovalista (jer alkohol, otkrivena zenska pa i muska tela nisu po "zakonu").

Ne verujte svemu sto procitate pa cak i vidite jer sve je lako isfabrikovati.

Civitas

pre 10 godina

Kada SAD, Rusija i Izrael podržavaju istu stranu, možete misliti kakva je druga opcija.

Ne sme se dozvoliti anticivilizacijskim težnjama da prevladaju nigde na svetu.
Puna podrška egipatskoj vojsci, koja je faktor stabilnosti u celom regionu.

Želim mir narodima Egipta, i neka razum prevlada!

Nikola Tolerantni

pre 10 godina

Tacno je da je Mursi izabran na demokratskim izborima (na zalost ne pod kontrolom medjunarodnih organizacija) ali je isto tako tacno da bi on i njegova m. braca odveli Egipat u kameno doba. To je to sto oko 49% Egipcana nece i hoce jedan moderan sekularan Egipat. Ovo je tragicno sto se sada dogadja ali sa zatucanoscu muslimana nazalost nije moguce drugacije.

канаринац

pre 10 godina

Идите на сајт liveleak па погледајте како ти исламисти пуцају на војску и полицију аутоматима и пиштољима. Отуд толико мртвих полицајаца. Иначе цивил кад узме оружје истог момента престаје да буде цивил!

Zivota

pre 10 godina

Kome americka demokratija zakuca na vrata kupa se u krvi. Zar je za tu tvrdnju potrebna ikakva pamet? Cinjenice govore same za sebe. Iza svega stoje jaki strateski planovi prekomponovanja danasnjeg sveta.

Boris

pre 10 godina

@aleks

Vidiš, osnovna razlika oko viđenja raspada SFRJ je baš u tome. Nisu narodi u Slo, HR i BiH hteli da se odvoje. Bar ne svi narodi. U tome je i osnova sukoba.

Morsi je izabran na izborima, ali niko mu jike dao mandat da uvodi šerijarske zakone. Da je uspeo onda ne bi bilo mogu?e i?i nazad na sekularnu državu. Tu je snaga koju je pokazala egipatska vojska. Videla je gde sve vodi.

bratanac

pre 10 godina

@(aleks, 14. avgust 2013 23:58)

Za države iz severne Afrike i sa bliskog istoka koje su hiljadama godina unazad bile u sferi uticaja mnogih porobljivača, u kojima su se menjala istočna i zapadna carsta najbolji sistem državnog uređenja je neka blaža diktatura kakvu su imali Egipat, Sirija, Libija, Irak... Razlog tome što je svako carstvo na tim prostorima ostavilo svoje etničke i religijske manjine, koje prilikom svakog osvajanja vlasti od strane većinske veroispovesti postaju topovsko meso...Dajem prednost blažoj diktaturi u ovom slučaju nad potpunom demokratijom iz razloga što se radi o poludivljim narodima, koji žive mahom u surovom polupustinjskom okruženju, sa vrlo malo interesovanja da promene svoj način života i prihvate vrednosti jednog savremenog građanskog društva. Ova intervencija vojske nije intervencija protiv druge političke opcije, već intervencija za odbranu sekularizma Egipta i sprečavanje uvođenja šerijetskog zakonodavstva od strane Muslimanske braće, koji u poslednjih 40 godina stoje iza stotina atentata i brutalnih ubistava u zemlji (ubili predsednika Asada 1981.god.) Što se SFRJ tiče, sve bi bilo drugačije da je vojska isekla sukobe u državnom vrhu 1988. i 1989. pre nego što je i došlo do prvih čarki na terenu. Samo je problem što je ta vojska bila i sama podeljena i ideološki zatucana.

Hakatatsu

pre 10 godina

Ajmo Ameri vojna intervencija ... ili su vam ovi podobni pa necete! Neka nova vlada povuce raniju Morsijevu odluku o priznanju Kosova. Ne mora da nam se izvinjavaju. U svakom slucaju, podrzavam svaku akciju protiv Muslimanske brace.

hm.....

pre 10 godina

SAD i Izrael su odobrile egipatskoj vojsci sve, i ovo sto se dogodilo juce i vojni udar, i sve sto ce se dogoditi kasnije.
Nikoga ne interesuje demokratija u Egiptu, kao ni to sto je Morsi prvi demokratski izabrani predsednik, jer je to za interese SAD i Izraela nebitno.
Mubarak, koji je na vlast dosao takodje vojnim udarom, bio je garant mira i ne mesanja Egipata u sukobe na Bliskom istoku. Egipat ima 40 miliona stanovnika i za uslove Bliskog istoka veoma dobro opremljenu armiju. Poslednja stvar koju SAD i Izrael zele je da takvom vojskom komanduje Muhamed Morsi i Muslimansko bratstvo. Zato su u Egiptu ljudska prava i demokratija nebitni, a vojsci sve dozvoljeno.
Medjutim, postupci vojne hunte i namera da se ponovo zabrani Muslimansko bratstvo odvesce Egipat u haos u kojem ce doci do radikalizacije, sto ce stvoriti odlicne uslove da Al Kaida preuzme glavnu rec.

Druidovic

pre 10 godina

I u Srbiji kada bi doslo do kulminacije nasih ekstremista poput obraza ili slicnih a ne treba puno maste da se zamisli kakva bi to kulminacija bila uostalom kao i islamski ekstremisti u egiptu i ja bih svakako podrzao vojsku i cak se ponudio kao dobrovoljac na pomoci.Sumnjam da bi i nama iko zamerio u svetu kao sto retko ko civilizovan zamera i egipatskoj policiji.Ekstremisti su najgore sto svako drustvo moze da iznedri i nicijem zelucu ne prija.Podrska drzavnim snagama u egiptu.

Петко

pre 10 godina

(aleks, 14. avgust 2013 23:58)

Заборавља се и Милошевићева парола за коју су људи гласали - ,,Мир нема алтернативу".

Да ли је то био погрешан избор - мир?

aleks

pre 10 godina

Ima nekoliko stvari koje mi nisu jasne, zbog cega ovaj narod toliko navija za jednu stranu i odjednom podrzava vojsku, sa sve komentarima da je vojska to trebalo da uradi kod nas 91... Narodi Hrvatske, Bosne i Slovenije nisu heli da zive vise u Jugoslaviji i vojska je bila deo tog naroda. Kako da brani nesto sto vise niko ne zeli? Drugo, iako su muslimanska braca neka islamisticka organizacija i meni mogu da se svidjaju ili ne svidjaju, ali odakle pravo bilo kome da smenjuje nekoga legitimno izabranog posle godinu dana? I onda neko ocekuje da ne dodje do rata? I povrh svega, danas ovi tzv tolerantniji krecu u akciju i pobise silni narod, pa me zanima po cemu su oni bolja opcija? A nas narod samo da je protiv Amerike, a za Gadafija i Caveza, pa sta god da je. Kakve veze ima sta su interesi Amerike, koga oni forsiraju ili ne forsiraju? I kod nas su mozda nekoga finansiraju ili danas finansiraju, ali mi smo birali i tog Milosevica, i taj DOS, i ove danas... I sami zivimo sa posledicama nasih izbora. Problem je sto je u Egiptu podela mnogo duboka. I mi smo na trenutke devedesetih imali rascepljenu zemlju izmedju dve opcije, sa mozda mogucnoscu i sukoba (kontramiting i sl), ali bar se to smirilo i tu smo se opametili. Sve je to velika tragedija.

peroREZ

pre 10 godina

@pero:
Bode oci ovo "narocito Muslimanima".
Znas li ti da je 90% stanovnistva Egipta muslimani?
Nemas ti pojma, bitno je da si komentarisao kao ona kandidatkinja na australijskim izborima.
"Islam je drzava", blizu ste :)

Druidovic

pre 10 godina

I u Srbiji kada bi doslo do kulminacije nasih ekstremista poput obraza ili slicnih a ne treba puno maste da se zamisli kakva bi to kulminacija bila uostalom kao i islamski ekstremisti u egiptu i ja bih svakako podrzao vojsku i cak se ponudio kao dobrovoljac na pomoci.Sumnjam da bi i nama iko zamerio u svetu kao sto retko ko civilizovan zamera i egipatskoj policiji.Ekstremisti su najgore sto svako drustvo moze da iznedri i nicijem zelucu ne prija.Podrska drzavnim snagama u egiptu.

hm.....

pre 10 godina

SAD i Izrael su odobrile egipatskoj vojsci sve, i ovo sto se dogodilo juce i vojni udar, i sve sto ce se dogoditi kasnije.
Nikoga ne interesuje demokratija u Egiptu, kao ni to sto je Morsi prvi demokratski izabrani predsednik, jer je to za interese SAD i Izraela nebitno.
Mubarak, koji je na vlast dosao takodje vojnim udarom, bio je garant mira i ne mesanja Egipata u sukobe na Bliskom istoku. Egipat ima 40 miliona stanovnika i za uslove Bliskog istoka veoma dobro opremljenu armiju. Poslednja stvar koju SAD i Izrael zele je da takvom vojskom komanduje Muhamed Morsi i Muslimansko bratstvo. Zato su u Egiptu ljudska prava i demokratija nebitni, a vojsci sve dozvoljeno.
Medjutim, postupci vojne hunte i namera da se ponovo zabrani Muslimansko bratstvo odvesce Egipat u haos u kojem ce doci do radikalizacije, sto ce stvoriti odlicne uslove da Al Kaida preuzme glavnu rec.

Zivota

pre 10 godina

Kome americka demokratija zakuca na vrata kupa se u krvi. Zar je za tu tvrdnju potrebna ikakva pamet? Cinjenice govore same za sebe. Iza svega stoje jaki strateski planovi prekomponovanja danasnjeg sveta.

Iz Egipta

pre 10 godina

@aleks

1. Ovde, u Egiptu, niti jedan od naroda (a svi su Egipcani) ne zeli da se razdvoji od postojece drzave. Kakve veze ovo ima sa onime sto se desavalo u Jugoslaviji?!
2. Evo odakle pravo:
- NISTA od obecanog za boljitak zivota nije ucinio
- postavio je sebi prevelika ovlascenja bezustavno
- zeleo je da uvede zakone Serijata koje ipak VECINA Egipcana ne zeli
- podrzavao je javno Al kaidu i sve druge ekstremne grupe, sto NIJE stav VELIKE vecine Egipcana
3. Ako si imao prilike da pogldeas izvestaje REALNIH tv stanica, mogao si videti da je taj "silni" narod, oko 150 njih u CITAVOM Egiptu, bio do zuba naoruzan i da je taj "mirni" narod pucao na vojsku i policiju
4. Kod nas je bila u pitanju politika ovde je u pitanju RELIGIJA. Prvo, ima dve religije, neko ce reci da je Kopta "samo" 10%, ali od 80 miliona to nije mali broj. Drugo, Egipcani nisu ortodoksni Islamisti, ne zele da ih neko NATERA da im zene budu totalno pokrivene, da se ne ugase letovalista (jer alkohol, otkrivena zenska pa i muska tela nisu po "zakonu").

Ne verujte svemu sto procitate pa cak i vidite jer sve je lako isfabrikovati.

Петко

pre 10 godina

(aleks, 14. avgust 2013 23:58)

Заборавља се и Милошевићева парола за коју су људи гласали - ,,Мир нема алтернативу".

Да ли је то био погрешан избор - мир?

канаринац

pre 10 godina

Идите на сајт liveleak па погледајте како ти исламисти пуцају на војску и полицију аутоматима и пиштољима. Отуд толико мртвих полицајаца. Иначе цивил кад узме оружје истог момента престаје да буде цивил!

Hakatatsu

pre 10 godina

Ajmo Ameri vojna intervencija ... ili su vam ovi podobni pa necete! Neka nova vlada povuce raniju Morsijevu odluku o priznanju Kosova. Ne mora da nam se izvinjavaju. U svakom slucaju, podrzavam svaku akciju protiv Muslimanske brace.

Nikola Tolerantni

pre 10 godina

Tacno je da je Mursi izabran na demokratskim izborima (na zalost ne pod kontrolom medjunarodnih organizacija) ali je isto tako tacno da bi on i njegova m. braca odveli Egipat u kameno doba. To je to sto oko 49% Egipcana nece i hoce jedan moderan sekularan Egipat. Ovo je tragicno sto se sada dogadja ali sa zatucanoscu muslimana nazalost nije moguce drugacije.

Boris

pre 10 godina

@aleks

Vidiš, osnovna razlika oko viđenja raspada SFRJ je baš u tome. Nisu narodi u Slo, HR i BiH hteli da se odvoje. Bar ne svi narodi. U tome je i osnova sukoba.

Morsi je izabran na izborima, ali niko mu jike dao mandat da uvodi šerijarske zakone. Da je uspeo onda ne bi bilo mogu?e i?i nazad na sekularnu državu. Tu je snaga koju je pokazala egipatska vojska. Videla je gde sve vodi.

bratanac

pre 10 godina

@(aleks, 14. avgust 2013 23:58)

Za države iz severne Afrike i sa bliskog istoka koje su hiljadama godina unazad bile u sferi uticaja mnogih porobljivača, u kojima su se menjala istočna i zapadna carsta najbolji sistem državnog uređenja je neka blaža diktatura kakvu su imali Egipat, Sirija, Libija, Irak... Razlog tome što je svako carstvo na tim prostorima ostavilo svoje etničke i religijske manjine, koje prilikom svakog osvajanja vlasti od strane većinske veroispovesti postaju topovsko meso...Dajem prednost blažoj diktaturi u ovom slučaju nad potpunom demokratijom iz razloga što se radi o poludivljim narodima, koji žive mahom u surovom polupustinjskom okruženju, sa vrlo malo interesovanja da promene svoj način života i prihvate vrednosti jednog savremenog građanskog društva. Ova intervencija vojske nije intervencija protiv druge političke opcije, već intervencija za odbranu sekularizma Egipta i sprečavanje uvođenja šerijetskog zakonodavstva od strane Muslimanske braće, koji u poslednjih 40 godina stoje iza stotina atentata i brutalnih ubistava u zemlji (ubili predsednika Asada 1981.god.) Što se SFRJ tiče, sve bi bilo drugačije da je vojska isekla sukobe u državnom vrhu 1988. i 1989. pre nego što je i došlo do prvih čarki na terenu. Samo je problem što je ta vojska bila i sama podeljena i ideološki zatucana.

uf

pre 10 godina

kako 43 ubijena policajca? zar nisu demonstrirali miroljubivi nenaoruzani civili? onda nije bio masakr vec pravi, klasicni oruzani sukob.

Civitas

pre 10 godina

Kada SAD, Rusija i Izrael podržavaju istu stranu, možete misliti kakva je druga opcija.

Ne sme se dozvoliti anticivilizacijskim težnjama da prevladaju nigde na svetu.
Puna podrška egipatskoj vojsci, koja je faktor stabilnosti u celom regionu.

Želim mir narodima Egipta, i neka razum prevlada!

N.mihailovic

pre 10 godina

Pratim situaciju iz prve ruke. Supruga mi je Kopt. Trenutno sam u Egiptu na 15 km od El Alamena. Izvestaj Beta-a je korektan i tacan. Muslimansko Bratstvo nema legitimno izabranog predsednika, jer je po svim pokazateljima pobedio na pokradenim izborima. Naoruzani su do zuba, povezani sa Hamessom, teroristima na Sinaju i van Egipta. Vecina Egipcana ne zeli fundamentalan islamski rezim, cak ni u obliku Islamskog Erdogana. Krecemo se u krugu mislimansko-hriscanskom, tako da ovo sto pisem, nije misljenja jedne strane. Osim ubijenih vojnika, juce je spaljeno 16 hriscanskih crkava. Za Muslimansko Bratstvo postoji samo jedna ideja- panislamizacija sveta. Svi ostalui mislimani ili hriscani ili bilo ko drugi su Infidels (nevernici). Prema tome, za sve one koji pisu komentare u smislu " demokratije i sl." je poruka da to zaborave. Demokratije nema, a narocito ne one koju prodaje Amerika ili EU. Nazalost je tako, ali je to gola istina. Vojska u Egiptu pokusava da sacuva moderno islamsko drustvo, u kome ima mesta za sve. Sve ostalo je fundamentalizam u kome nema mesta za normalne ljude.