Nedelja, 02.06.2013.

21:21

28. juna zeleno svetlo, a ne datum

Evropski savet 28. juna najverovatnije neće odrediti tačan datum Srbiji za početak pregovora o članstvu s EU, već će dati zeleno svetlo, kaže Milan Pajević.

Izvor: Danas

28. juna zeleno svetlo, a ne datum IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

SerbHack

pre 10 godina

Svima je jasno da od ulaska u EU nema nista. Crna rupa ostajemo po jednoj strani, ruska gubernija po drugoj. U proseku kriminal vlada zahvaljujuci pricama pricama i samo pricama.

novicavg

pre 10 godina

Ovo ispade kao igra pokera. Stavili smo na sto sve sto imamo a nemamo jake karte. Da li ce blef da uspe?
(pokeras, 3. jun 2013 11:51)
Mislim da će se nama upaliti crveno svetlo i da je lažan optimizam svih onih koji obećavaju datum.Blef se neće isplatiti i mi ostajemo bez svega onoga što smo gurnili na sto a mislim da to nije malo i da je Srbija založila i ono što nikada jedan igrač nebi učinio.

surfer

pre 10 godina

Nista prije negdje 2025. Sad su pregovori mnogo tezi, dulji i strozi nego prije. 2004. je bila zadnja runda kad se moglo ispregovarati doslovno u 3,4g. Sada je umor jako velik, i sve je teze. Takoder je vjerojatno da ce se ici s paketom zemalja.

Postavlja se jos jedan problem, a to je odrzavanje referenduma u nekim zemljama(ili svim), o samom clanstvu Srbije. Ako do ovoga dode, onda nista od toga. Nesto sam nacuo da ce biti tako za sva buduca prosirenja.

kad nisi ko svet

pre 10 godina

Auh,provalise nas..A taman smo mislili da se docepamo tog datuma pa onda sve opet po starom,u medjuvremeni bi i ove tacke sa Kosovom isto zaboravili da smo potpisali, kad ono,znaju caku i nas mehanizam strendzeri.Nego sta,uslovljavanje za svaki korak,jasne obaveze i vremenski rokovi.

bez_cenzure

pre 10 godina

Da je Srbija odlučno rekla da ne želi u EU drugačiji bi tonovi stizali iz Brisela.
Sve dok "je jedina želja ulaska u EU uhljebljenje bliže i dalje rodbine "srpske političke elite" mogu nas vući za nos i mahati mrkvom ili što bi vi u Srbiji rekli šargarepom do mile volje jer kada je neko u očajnom stanju kao što je to Srbija već 20 godina mogu te ucjenjivati kako god žele. Očajnik(Srbija) treba konačno shvatiti da ako ga neko ne želi u svom društvu da se konačno prestane oslanjati na ucjenjivače a ne kao kakav mazohista prihvatati sve nepristojne ponude i brukati se.

mario

pre 10 godina

Nemojte se ljutiti na EU, koliko je Hrvatska dugo cekala da pocme i da zavrsi pregovore i onda jos godinu i po dana da svi parlamenti ratificiraju ugovor. I onda jos nije bilo gotovo, bez obzira na sve ispregovarano jer je i Slovenija na kraju odgadala ratifikaciju Ugovora. I kad pregovori dovrse i ako sve zemlje ne ratificiraju i poloze Ugovor u Rim zemlja ne moze postati clanica EU. Pregovori su uzasno teski, sto je Hrvatska prosla biti ce jos gore za svaku pristupajucu drzavu. Sada kad Hrvatska postaje clan, mislim da ce koristiti svoje pravo da rjesi granicu na Dunavu, povratak otudenih umjetnina i nestale osobe. Kako kazu Njemci nova clanica EU nakon Hrvatske najranije 2020 godine. Sto nije lose. Pregovori da vam otvore 2014 jedno 6 godina pregovaranja i cca 2 godine do ratifikacije Ugovora o pristupanju EU. Posebno Srbiji ce biti problem sudstvo, poljoprivreda i postivanje ljudskih prava. Nije samo Kosovo u pitanju, to je izgleda za EU ipak manji problem od pravosuda, postivanja prava i ekonomije. Makedonija nazalost zna koliko dugo ceka da otpocne pregovore, a treba pogledati i Tursku koja je pocela pristupajucu konferenciju zajedno s Hrvatskom i otvorila je samo 2 poglavlja. Island se ne mora racunati, on je zamrznuo pregovore s EU, ali vec sada implementira skoro 80 % zakona EU.
Valjda ce TE SHVATITI EU nije protiv Srbije nego hoce da se sve ispostiva, ne ide EU u Srbiju nego Srbija u EU i mora postivati pravila kluba koliko god neke odluke ne idu na njeni racun

ex demokrata 1

pre 10 godina

nisam ovo razumeo najbolje,do sada je bila mantra da u junu dobijamo datum otvaranja pregovora,sad ovu pricu ne kapiram i nije jasno zasto toliko sve tesko ide,Kosovo bre nije u Srbiji i manite nas vise i kosovara i Kosova!

Jurij Bojka

pre 10 godina

Pametni ljude se drze po strani, politicka elita ne bih izdrzala njihov rad koji bi sigurno imao drugaciji ali bolji ishod....i malo je glupo paliti narod o konacnoj buducnosti i napretku, a altermativni plan ne postoji ako kazu zeleno svetlo i kasnije NE. Koliko god mislite da ste mudri Srbiju ce nazalost da gaze i gaze zbog vasih EU snova a narod ce jedne iste da bira....niko nam nije kriv.

kurbla

pre 10 godina

Treba razumeti a meni je sasvim jasno da do tog da kazem pravog datuma nece biti bez potpune primene sporazuma iz Brisela.Vidite i sami da to ide kilavo a zamislite kako bi islo da se dobije datum,nikako.U evropi to znaju i zato je tako.Matematika je jasna da bez potpune primene nema pravog datuma.Mi ce mo i dalje da otezemo ,sastancimo itd.Stvari treba preseci i krupnim koracima krenuti napred ili ostati tu gde smo.Kosovo je dzak od 50 kg. koje mrsava Srbija ne moze vise da nosi.Ili ce mo dzak skinuti sa ledja ili tonemo zajedno u zivi pesak pod nogama.

Tomini i Vucicevi botovi ni sada nece shvatiti nista

pre 10 godina

"...zeleno svetlo EK za početak pregovora ako Srbija ispuni sve neophodne uslove, odnosno primeni sporazum postignut s Prištinom".

To sam morao citirati jer vidim kroz komentare da taj deo ili nije procitan ili shvace.
Takodjer, za informaciju polupismenima i onima sto se prave blesavi DATUM SAMO OZNACAVA DAN davanja zelenog svetla.....

Bojan

pre 10 godina

Ja pojma nemam sto se svi loze na Evropsku Uniju kada ce,cak i kada udjemo u nju,plate biti jadne i bedne kao i do sada,samo cemo kao i sada imati veci izbor mesta na koje moze da se putuje...ali dzaba kada se nema para.Mi nikada,ali nikada necemo biti kao Nemacka,Francuska,Engleska,Austrija i njima slicne,ekonomski razvijene jake zemlje.

Meni I Samo Meni

pre 10 godina

REC JE REC!!
Zeleno je Zeleno.
Od kad data rec moze da bude boja?!?
HVALA! Od Srca Vam HVALA sto se drzite date reci! :( :'( smrc
REC JE REC!!

blink

pre 10 godina

Ovo je slično kockanju.Uložili smo sve na datum,jer smo navodno imali sigurnu dojavu,a na kraju od datuma ništa.Samo što više nemamo šta da uložimo ili možda imamo još teritorija za kockanje.U svakom slučaju vladtodršci nisu dobili legitimitet na izborima(pogotovo što su imali potpuno drugačiju predizbornu kampanju)i nemaju(većinsku) podršku gradjana da ovo rade.

novicavg

pre 10 godina

Ta pravna formulacija dobićemo zeleno svetlo je malo čudna, to mi običan kažemo okruglo pa na ćoše, nisi ni dobio a nisi ni odbijen za datum.To je joše jedna EU zavrzlama prema Srbiji i još jedan eksperimenat kako se jedna država koja očekuje pomoć i prosto vapi za datumom šalje u jedan proces koji je nedefinisan i kroz koji nije prošla nijedna od sadašnjih članica EU.Za sve je važilo jedno pravilo i svi su unapred znali šta ih čeka a za Srbiju to je potpuna nepoznanica i na dvadesetak dana pred odlučivanje nastala je potpuna konfuizja.Narod je sada izbombardovan ekonomskim problemima i EU integracije su malo skrenute iz žiže događanja ali ovo Pajevićevo objanjenje ne uliva neki veliki optimizam.

cox

pre 10 godina

Mi nismo za eu. Kako smo jadni, bespomoćni, utučeni, bez ideja,...Ko nas je doveo u to stanje. Mi sami sebe , birajući ove naše bedne političare. Sve ove godine oni ovaj jadan i dezorjentisan narod zaglupljuju , lažu, kradu; s.ru po nama, pa misle da mogu da na isti način zezaju celi svet. Zeznuli su se, ne može to proći. Ništa iskreno ne radimo ono što obećamo. Ništa. To prolazi ovde, na žalost. Sada likuju ovi što se zalažu da se bratimo sa Rusijom, Kinom, Zanzibarom , Tunguzijom,..I dalje ćemo mahati zastavama i krstovima uz urlanje velikih vođa . Jad, jad i čemer.

osica

pre 10 godina

Naravno...za vreme trajanja pregovora će morati da se usklade još neke, naizgled bizarne stvari, koje će izazvati nezadovoljstvo tipa..."zašto naš seljak više ne može da peče rakiju kao što je pekao celog života" ili "zašto je bitna baš ta veličina krastavca" itd, itd.
(s' nama uvek neka komeNdija! Al' šta da se radi...takvi smo po celom telu., 2. jun 2013 21:59)

Eto i mene bas interesuje zasto je bitna velicina krastavca, posto sam nepismena seljanka koja ne razume tranziciju, zamolila bih te da mi obkasnis prostim recnikom. Usput, neobavesten si - sada moze krastavac u svim velicinama i oblicima ( prav, kriv ). Krastavac izasao iz tranzicije.

Ger-mann

pre 10 godina

Ovo je glupo. Grcku, Kipar, Rumuniju i Bugarsku ce sutnuti iz EU. Od Balkana ce napraviti nekakvu Balkansku Uniju gde ce se za sve pitati Turska, kojoj ce to biti vrsta satisfakcije, jer ni sama nece uci u EU

Glasinac

pre 10 godina

Srbija je apsolutno zaslužila da na Vidovdan dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU. Svako pomeranje datuma i davanja nekog zelenog svetla bi bilo nekorektno.

objektivno

pre 10 godina

Gledajuci zivot u Srbiji, slusajuci nase politicare, sta daju i sta za uzvrat dobijaju, svaki normalan covek moze samo da pomisli kako ih nikada nece biti sramota, nikada nece otici sa vlasti, bez obzira kako lose rezultate po svoj spostveni narod proizveli.

petar

pre 10 godina

Posle zelenog svetla kroz jedno pet godina dobijamo sigurno zeleno svetlo koje trepce. Nakon toga kroz jedno deset godina kad nam uzmu sve sto moze da se uzme to svetlo sto trepce ce biti podeseno na vecu frekvenciju treptanja. I tako unedogled. Koje zamajavanje.

eu

pre 10 godina

Muka mi je vise da citam u komentarima o sargarepama i eu skepticnosti jer to samo pokazuje koliko smo mi kao narod potkupljivi od strane nasih politicara!!!!!Zar ne shvatate da je politickoj eliti u Srbiji cilj da eu predstavi kao nekog ko samo nesto trazi i zakera???!!!!Zna se tacno koje su evropske vrednosti i od cega se ne moze odstupati samo sto se to u Srbiji krije kao zmija noge jer volje medju politicarima da rade nema.....A. nema jer su svi korumpirani!!!!Zato se narod zastrasuje sa eu i o njoj se pricaju izmisljotine kako bi se ru do te mere stigmatizovala da se narod na kraju sludi i umori od EU.....A to je upravo zamka koju zele nasi politicari kako ne bi radili i jok koju paru koju ista ta EU salje pokrali!!!!!!OBRAZUJTE SE MALO PRE NEGO KOMENTARISETE GLUPOSTI!!!!!!Pozdrav iz te EU na staklenim nogama u kojoj svaka zemlja zavisi jedna od druge da jedna bez druge NE MOGU!!!!Padne li Grcka pasce i Spanija i Italija i Francuska.Zato ce dragi moji ta EU o kojoj pojedini predstavu nemaju POSTOJATI JOS DUGO JER SVI MEDJUSOBNO ZAVISE!!!!!OBRAZUJTE SE!!!!!

johnny

pre 10 godina

Dobicemo zeleno svetlo za odredjivanje datuma za razmatranje o iznosenju savetodavnog misljenja o davanju konacnog datuma za pocetak pred prisupnih pregovora. :-)

Danijel

pre 10 godina

Slobodno neka zadrže sva svoja svetla, većinu u Srbiji ta tvorevina ne zanima. A ako ja grešim , što lepo ne sprovedu referendum za ili protiv,nego znaju da im ne bi odgovarali rezultati...

Duško Dugouško

pre 10 godina

Priprema, pozor...kroz prozor - sad, ha,ha,ha!!! Ej druškane koji ti je vrag, daj narandžasto svetlo, to mnogo više podseća na šargarepu!

dany00

pre 10 godina

Bitno nam je i to da dobijemo zeleno svetlo za početak a za datum ima vremena! Dobićemo ga kad oni smatraju da treba da ga dobijemo, ali svesni smo svi da smo ga zaslužili.

Milence

pre 10 godina

Nije tacno da smo uskladili vecinu propisa, nije ostao samo aflatoksin nego jos mnogo toga, iz poljoprivrede, ekologije, trzista, zaposljavanja, medija, i, najveca anomalija - pravosudje. Krastavac i banane vec nekoliko godina nisu medju direktivama, to za rakiju je glupost (peci za one koji hoce da je piju, ako neko zaglavi bolnicu ti ces zatvor, uvecan ako nisi imao atest). Skrining smo vec imali, zato i ne dobijamo datum. Ne zaboravite da nam je zdravstvo iza albanskog, to sto se Slavica Djukic vadila da upunik nije ozbiljno shvacen je jos jedna u nizu njenih ne pametnih izjava. Popunjavali ga ponovo, razlika je bila u jednoj stavki, i to nista nije promenilo, zdravstvena zastita ovde je losija nego u Albaniji.

Никола

pre 10 godina

А таман смо помислили да је шаргарепа у нашој руци, кад оно испаде да је штап све дужи и дужи.

I tome dodje kraj

pre 10 godina

Smehotresna olimpijada se nastavlja. Prica EU vise nikog ne zanima, sem birokrata. "Imam li ja pare-nemam li ja pare od toga" je jedina zanimacija u buducnosti. Tvrdo monetarno vreme dolazi.

MUKNAVI

pre 10 godina

Evropska Zajednica je u urnebesu i pitanje je meseca kada ce se javiti sa konstatacijom da je to ipak ..utopija..jer skockati u jednu uniju razlicite kulture,obicaje,navike,ekonomske nejednakosti preko noci je nemoguce. Deklarativno to moze,al primena je nesto drugo..trazi vreme,i volju a pre svega primere da to zaista kod svih drugih podjednako funkcijonise.Vec postoje predlozi u Evropskoj Zajednici-Parlamentu- ,da se podeli na zemlje prvog i drugog kruga ,a to govori da je i ona u teskom iskusenju u svojoj prakticnoj realizaciji.Pre neki dan Francuski predsednik je u ljutnji odbrusijo..nece nama oni diktirati sta mi i kako treba da radimo u Francuskoj,a to i ne samo to govori da je EZ na nogama..staklenim.

Jul u julu

pre 10 godina

Kakve konsultacije u julu? U julu (i avgustu) je sezona godišnjih odmora, tada su u sedištu EK u Briselu čak i čistačice i portiri desetkovani, a kamoli činovnici.

Saša

pre 10 godina

Ajde sad ovako: čekamo da dobijemo žuto svetlo, pa posle zeleno, pa onda čekamo na datum, pa onda čekamo da se zatvori 35-40 poglavlja, pa onda čekamo... novu 2050. godinu.

s' nama uvek neka komeNdija! Al' šta da se radi...takvi smo po celom telu.

pre 10 godina

Sam proces screening-a traje otprilike godinu dana. Naša prednost može biti to što je ogroman broj zakona koji su doneti, tj. prepisani i usvojeni proteklih 12 godina već usklađeni sa zakonima EU, zahvaljujući DSu, ali isto tako problem koji imamo jeste primena tih zakona! E to je ono što će biti najviše nadgledano od strane EU dok budemo vodili pregovore.
Naravno...za vreme trajanja pregovora će morati da se usklade još neke, naizgled bizarne stvari, koje će izazvati nezadovoljstvo tipa..."zašto naš seljak više ne može da peče rakiju kao što je pekao celog života" ili "zašto je bitna baš ta veličina krastavca" itd, itd. No, ta pitanja će dolaziti uglavnom od onog dela naroda koji inače ne kapira sam proces tranzicije, kao ni funkcionisanje same unije, i oni će opet tvrditi da nam EU stalno nešto nameće i da su ta usklađivanja ustvari neki novi "uslovi" koje nam nisu ranije predočili!

Saša

pre 10 godina

Ajde sad ovako: čekamo da dobijemo žuto svetlo, pa posle zeleno, pa onda čekamo na datum, pa onda čekamo da se zatvori 35-40 poglavlja, pa onda čekamo... novu 2050. godinu.

Jul u julu

pre 10 godina

Kakve konsultacije u julu? U julu (i avgustu) je sezona godišnjih odmora, tada su u sedištu EK u Briselu čak i čistačice i portiri desetkovani, a kamoli činovnici.

Danijel

pre 10 godina

Slobodno neka zadrže sva svoja svetla, većinu u Srbiji ta tvorevina ne zanima. A ako ja grešim , što lepo ne sprovedu referendum za ili protiv,nego znaju da im ne bi odgovarali rezultati...

Никола

pre 10 godina

А таман смо помислили да је шаргарепа у нашој руци, кад оно испаде да је штап све дужи и дужи.

Duško Dugouško

pre 10 godina

Priprema, pozor...kroz prozor - sad, ha,ha,ha!!! Ej druškane koji ti je vrag, daj narandžasto svetlo, to mnogo više podseća na šargarepu!

petar

pre 10 godina

Posle zelenog svetla kroz jedno pet godina dobijamo sigurno zeleno svetlo koje trepce. Nakon toga kroz jedno deset godina kad nam uzmu sve sto moze da se uzme to svetlo sto trepce ce biti podeseno na vecu frekvenciju treptanja. I tako unedogled. Koje zamajavanje.

Milence

pre 10 godina

Nije tacno da smo uskladili vecinu propisa, nije ostao samo aflatoksin nego jos mnogo toga, iz poljoprivrede, ekologije, trzista, zaposljavanja, medija, i, najveca anomalija - pravosudje. Krastavac i banane vec nekoliko godina nisu medju direktivama, to za rakiju je glupost (peci za one koji hoce da je piju, ako neko zaglavi bolnicu ti ces zatvor, uvecan ako nisi imao atest). Skrining smo vec imali, zato i ne dobijamo datum. Ne zaboravite da nam je zdravstvo iza albanskog, to sto se Slavica Djukic vadila da upunik nije ozbiljno shvacen je jos jedna u nizu njenih ne pametnih izjava. Popunjavali ga ponovo, razlika je bila u jednoj stavki, i to nista nije promenilo, zdravstvena zastita ovde je losija nego u Albaniji.

I tome dodje kraj

pre 10 godina

Smehotresna olimpijada se nastavlja. Prica EU vise nikog ne zanima, sem birokrata. "Imam li ja pare-nemam li ja pare od toga" je jedina zanimacija u buducnosti. Tvrdo monetarno vreme dolazi.

MUKNAVI

pre 10 godina

Evropska Zajednica je u urnebesu i pitanje je meseca kada ce se javiti sa konstatacijom da je to ipak ..utopija..jer skockati u jednu uniju razlicite kulture,obicaje,navike,ekonomske nejednakosti preko noci je nemoguce. Deklarativno to moze,al primena je nesto drugo..trazi vreme,i volju a pre svega primere da to zaista kod svih drugih podjednako funkcijonise.Vec postoje predlozi u Evropskoj Zajednici-Parlamentu- ,da se podeli na zemlje prvog i drugog kruga ,a to govori da je i ona u teskom iskusenju u svojoj prakticnoj realizaciji.Pre neki dan Francuski predsednik je u ljutnji odbrusijo..nece nama oni diktirati sta mi i kako treba da radimo u Francuskoj,a to i ne samo to govori da je EZ na nogama..staklenim.

objektivno

pre 10 godina

Gledajuci zivot u Srbiji, slusajuci nase politicare, sta daju i sta za uzvrat dobijaju, svaki normalan covek moze samo da pomisli kako ih nikada nece biti sramota, nikada nece otici sa vlasti, bez obzira kako lose rezultate po svoj spostveni narod proizveli.

Ger-mann

pre 10 godina

Ovo je glupo. Grcku, Kipar, Rumuniju i Bugarsku ce sutnuti iz EU. Od Balkana ce napraviti nekakvu Balkansku Uniju gde ce se za sve pitati Turska, kojoj ce to biti vrsta satisfakcije, jer ni sama nece uci u EU

johnny

pre 10 godina

Dobicemo zeleno svetlo za odredjivanje datuma za razmatranje o iznosenju savetodavnog misljenja o davanju konacnog datuma za pocetak pred prisupnih pregovora. :-)

osica

pre 10 godina

Naravno...za vreme trajanja pregovora će morati da se usklade još neke, naizgled bizarne stvari, koje će izazvati nezadovoljstvo tipa..."zašto naš seljak više ne može da peče rakiju kao što je pekao celog života" ili "zašto je bitna baš ta veličina krastavca" itd, itd.
(s' nama uvek neka komeNdija! Al' šta da se radi...takvi smo po celom telu., 2. jun 2013 21:59)

Eto i mene bas interesuje zasto je bitna velicina krastavca, posto sam nepismena seljanka koja ne razume tranziciju, zamolila bih te da mi obkasnis prostim recnikom. Usput, neobavesten si - sada moze krastavac u svim velicinama i oblicima ( prav, kriv ). Krastavac izasao iz tranzicije.

s' nama uvek neka komeNdija! Al' šta da se radi...takvi smo po celom telu.

pre 10 godina

Sam proces screening-a traje otprilike godinu dana. Naša prednost može biti to što je ogroman broj zakona koji su doneti, tj. prepisani i usvojeni proteklih 12 godina već usklađeni sa zakonima EU, zahvaljujući DSu, ali isto tako problem koji imamo jeste primena tih zakona! E to je ono što će biti najviše nadgledano od strane EU dok budemo vodili pregovore.
Naravno...za vreme trajanja pregovora će morati da se usklade još neke, naizgled bizarne stvari, koje će izazvati nezadovoljstvo tipa..."zašto naš seljak više ne može da peče rakiju kao što je pekao celog života" ili "zašto je bitna baš ta veličina krastavca" itd, itd. No, ta pitanja će dolaziti uglavnom od onog dela naroda koji inače ne kapira sam proces tranzicije, kao ni funkcionisanje same unije, i oni će opet tvrditi da nam EU stalno nešto nameće i da su ta usklađivanja ustvari neki novi "uslovi" koje nam nisu ranije predočili!

eu

pre 10 godina

Muka mi je vise da citam u komentarima o sargarepama i eu skepticnosti jer to samo pokazuje koliko smo mi kao narod potkupljivi od strane nasih politicara!!!!!Zar ne shvatate da je politickoj eliti u Srbiji cilj da eu predstavi kao nekog ko samo nesto trazi i zakera???!!!!Zna se tacno koje su evropske vrednosti i od cega se ne moze odstupati samo sto se to u Srbiji krije kao zmija noge jer volje medju politicarima da rade nema.....A. nema jer su svi korumpirani!!!!Zato se narod zastrasuje sa eu i o njoj se pricaju izmisljotine kako bi se ru do te mere stigmatizovala da se narod na kraju sludi i umori od EU.....A to je upravo zamka koju zele nasi politicari kako ne bi radili i jok koju paru koju ista ta EU salje pokrali!!!!!!OBRAZUJTE SE MALO PRE NEGO KOMENTARISETE GLUPOSTI!!!!!!Pozdrav iz te EU na staklenim nogama u kojoj svaka zemlja zavisi jedna od druge da jedna bez druge NE MOGU!!!!Padne li Grcka pasce i Spanija i Italija i Francuska.Zato ce dragi moji ta EU o kojoj pojedini predstavu nemaju POSTOJATI JOS DUGO JER SVI MEDJUSOBNO ZAVISE!!!!!OBRAZUJTE SE!!!!!

blink

pre 10 godina

Ovo je slično kockanju.Uložili smo sve na datum,jer smo navodno imali sigurnu dojavu,a na kraju od datuma ništa.Samo što više nemamo šta da uložimo ili možda imamo još teritorija za kockanje.U svakom slučaju vladtodršci nisu dobili legitimitet na izborima(pogotovo što su imali potpuno drugačiju predizbornu kampanju)i nemaju(većinsku) podršku gradjana da ovo rade.

Bojan

pre 10 godina

Ja pojma nemam sto se svi loze na Evropsku Uniju kada ce,cak i kada udjemo u nju,plate biti jadne i bedne kao i do sada,samo cemo kao i sada imati veci izbor mesta na koje moze da se putuje...ali dzaba kada se nema para.Mi nikada,ali nikada necemo biti kao Nemacka,Francuska,Engleska,Austrija i njima slicne,ekonomski razvijene jake zemlje.

Glasinac

pre 10 godina

Srbija je apsolutno zaslužila da na Vidovdan dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU. Svako pomeranje datuma i davanja nekog zelenog svetla bi bilo nekorektno.

dany00

pre 10 godina

Bitno nam je i to da dobijemo zeleno svetlo za početak a za datum ima vremena! Dobićemo ga kad oni smatraju da treba da ga dobijemo, ali svesni smo svi da smo ga zaslužili.

novicavg

pre 10 godina

Ta pravna formulacija dobićemo zeleno svetlo je malo čudna, to mi običan kažemo okruglo pa na ćoše, nisi ni dobio a nisi ni odbijen za datum.To je joše jedna EU zavrzlama prema Srbiji i još jedan eksperimenat kako se jedna država koja očekuje pomoć i prosto vapi za datumom šalje u jedan proces koji je nedefinisan i kroz koji nije prošla nijedna od sadašnjih članica EU.Za sve je važilo jedno pravilo i svi su unapred znali šta ih čeka a za Srbiju to je potpuna nepoznanica i na dvadesetak dana pred odlučivanje nastala je potpuna konfuizja.Narod je sada izbombardovan ekonomskim problemima i EU integracije su malo skrenute iz žiže događanja ali ovo Pajevićevo objanjenje ne uliva neki veliki optimizam.

cox

pre 10 godina

Mi nismo za eu. Kako smo jadni, bespomoćni, utučeni, bez ideja,...Ko nas je doveo u to stanje. Mi sami sebe , birajući ove naše bedne političare. Sve ove godine oni ovaj jadan i dezorjentisan narod zaglupljuju , lažu, kradu; s.ru po nama, pa misle da mogu da na isti način zezaju celi svet. Zeznuli su se, ne može to proći. Ništa iskreno ne radimo ono što obećamo. Ništa. To prolazi ovde, na žalost. Sada likuju ovi što se zalažu da se bratimo sa Rusijom, Kinom, Zanzibarom , Tunguzijom,..I dalje ćemo mahati zastavama i krstovima uz urlanje velikih vođa . Jad, jad i čemer.

bez_cenzure

pre 10 godina

Da je Srbija odlučno rekla da ne želi u EU drugačiji bi tonovi stizali iz Brisela.
Sve dok "je jedina želja ulaska u EU uhljebljenje bliže i dalje rodbine "srpske političke elite" mogu nas vući za nos i mahati mrkvom ili što bi vi u Srbiji rekli šargarepom do mile volje jer kada je neko u očajnom stanju kao što je to Srbija već 20 godina mogu te ucjenjivati kako god žele. Očajnik(Srbija) treba konačno shvatiti da ako ga neko ne želi u svom društvu da se konačno prestane oslanjati na ucjenjivače a ne kao kakav mazohista prihvatati sve nepristojne ponude i brukati se.

Jurij Bojka

pre 10 godina

Pametni ljude se drze po strani, politicka elita ne bih izdrzala njihov rad koji bi sigurno imao drugaciji ali bolji ishod....i malo je glupo paliti narod o konacnoj buducnosti i napretku, a altermativni plan ne postoji ako kazu zeleno svetlo i kasnije NE. Koliko god mislite da ste mudri Srbiju ce nazalost da gaze i gaze zbog vasih EU snova a narod ce jedne iste da bira....niko nam nije kriv.

mario

pre 10 godina

Nemojte se ljutiti na EU, koliko je Hrvatska dugo cekala da pocme i da zavrsi pregovore i onda jos godinu i po dana da svi parlamenti ratificiraju ugovor. I onda jos nije bilo gotovo, bez obzira na sve ispregovarano jer je i Slovenija na kraju odgadala ratifikaciju Ugovora. I kad pregovori dovrse i ako sve zemlje ne ratificiraju i poloze Ugovor u Rim zemlja ne moze postati clanica EU. Pregovori su uzasno teski, sto je Hrvatska prosla biti ce jos gore za svaku pristupajucu drzavu. Sada kad Hrvatska postaje clan, mislim da ce koristiti svoje pravo da rjesi granicu na Dunavu, povratak otudenih umjetnina i nestale osobe. Kako kazu Njemci nova clanica EU nakon Hrvatske najranije 2020 godine. Sto nije lose. Pregovori da vam otvore 2014 jedno 6 godina pregovaranja i cca 2 godine do ratifikacije Ugovora o pristupanju EU. Posebno Srbiji ce biti problem sudstvo, poljoprivreda i postivanje ljudskih prava. Nije samo Kosovo u pitanju, to je izgleda za EU ipak manji problem od pravosuda, postivanja prava i ekonomije. Makedonija nazalost zna koliko dugo ceka da otpocne pregovore, a treba pogledati i Tursku koja je pocela pristupajucu konferenciju zajedno s Hrvatskom i otvorila je samo 2 poglavlja. Island se ne mora racunati, on je zamrznuo pregovore s EU, ali vec sada implementira skoro 80 % zakona EU.
Valjda ce TE SHVATITI EU nije protiv Srbije nego hoce da se sve ispostiva, ne ide EU u Srbiju nego Srbija u EU i mora postivati pravila kluba koliko god neke odluke ne idu na njeni racun

Meni I Samo Meni

pre 10 godina

REC JE REC!!
Zeleno je Zeleno.
Od kad data rec moze da bude boja?!?
HVALA! Od Srca Vam HVALA sto se drzite date reci! :( :'( smrc
REC JE REC!!

surfer

pre 10 godina

Nista prije negdje 2025. Sad su pregovori mnogo tezi, dulji i strozi nego prije. 2004. je bila zadnja runda kad se moglo ispregovarati doslovno u 3,4g. Sada je umor jako velik, i sve je teze. Takoder je vjerojatno da ce se ici s paketom zemalja.

Postavlja se jos jedan problem, a to je odrzavanje referenduma u nekim zemljama(ili svim), o samom clanstvu Srbije. Ako do ovoga dode, onda nista od toga. Nesto sam nacuo da ce biti tako za sva buduca prosirenja.

Tomini i Vucicevi botovi ni sada nece shvatiti nista

pre 10 godina

"...zeleno svetlo EK za početak pregovora ako Srbija ispuni sve neophodne uslove, odnosno primeni sporazum postignut s Prištinom".

To sam morao citirati jer vidim kroz komentare da taj deo ili nije procitan ili shvace.
Takodjer, za informaciju polupismenima i onima sto se prave blesavi DATUM SAMO OZNACAVA DAN davanja zelenog svetla.....

novicavg

pre 10 godina

Ovo ispade kao igra pokera. Stavili smo na sto sve sto imamo a nemamo jake karte. Da li ce blef da uspe?
(pokeras, 3. jun 2013 11:51)
Mislim da će se nama upaliti crveno svetlo i da je lažan optimizam svih onih koji obećavaju datum.Blef se neće isplatiti i mi ostajemo bez svega onoga što smo gurnili na sto a mislim da to nije malo i da je Srbija založila i ono što nikada jedan igrač nebi učinio.

kad nisi ko svet

pre 10 godina

Auh,provalise nas..A taman smo mislili da se docepamo tog datuma pa onda sve opet po starom,u medjuvremeni bi i ove tacke sa Kosovom isto zaboravili da smo potpisali, kad ono,znaju caku i nas mehanizam strendzeri.Nego sta,uslovljavanje za svaki korak,jasne obaveze i vremenski rokovi.

kurbla

pre 10 godina

Treba razumeti a meni je sasvim jasno da do tog da kazem pravog datuma nece biti bez potpune primene sporazuma iz Brisela.Vidite i sami da to ide kilavo a zamislite kako bi islo da se dobije datum,nikako.U evropi to znaju i zato je tako.Matematika je jasna da bez potpune primene nema pravog datuma.Mi ce mo i dalje da otezemo ,sastancimo itd.Stvari treba preseci i krupnim koracima krenuti napred ili ostati tu gde smo.Kosovo je dzak od 50 kg. koje mrsava Srbija ne moze vise da nosi.Ili ce mo dzak skinuti sa ledja ili tonemo zajedno u zivi pesak pod nogama.

SerbHack

pre 10 godina

Svima je jasno da od ulaska u EU nema nista. Crna rupa ostajemo po jednoj strani, ruska gubernija po drugoj. U proseku kriminal vlada zahvaljujuci pricama pricama i samo pricama.

ex demokrata 1

pre 10 godina

nisam ovo razumeo najbolje,do sada je bila mantra da u junu dobijamo datum otvaranja pregovora,sad ovu pricu ne kapiram i nije jasno zasto toliko sve tesko ide,Kosovo bre nije u Srbiji i manite nas vise i kosovara i Kosova!

s' nama uvek neka komeNdija! Al' šta da se radi...takvi smo po celom telu.

pre 10 godina

Sam proces screening-a traje otprilike godinu dana. Naša prednost može biti to što je ogroman broj zakona koji su doneti, tj. prepisani i usvojeni proteklih 12 godina već usklađeni sa zakonima EU, zahvaljujući DSu, ali isto tako problem koji imamo jeste primena tih zakona! E to je ono što će biti najviše nadgledano od strane EU dok budemo vodili pregovore.
Naravno...za vreme trajanja pregovora će morati da se usklade još neke, naizgled bizarne stvari, koje će izazvati nezadovoljstvo tipa..."zašto naš seljak više ne može da peče rakiju kao što je pekao celog života" ili "zašto je bitna baš ta veličina krastavca" itd, itd. No, ta pitanja će dolaziti uglavnom od onog dela naroda koji inače ne kapira sam proces tranzicije, kao ni funkcionisanje same unije, i oni će opet tvrditi da nam EU stalno nešto nameće i da su ta usklađivanja ustvari neki novi "uslovi" koje nam nisu ranije predočili!

dany00

pre 10 godina

Bitno nam je i to da dobijemo zeleno svetlo za početak a za datum ima vremena! Dobićemo ga kad oni smatraju da treba da ga dobijemo, ali svesni smo svi da smo ga zaslužili.

Glasinac

pre 10 godina

Srbija je apsolutno zaslužila da na Vidovdan dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU. Svako pomeranje datuma i davanja nekog zelenog svetla bi bilo nekorektno.

eu

pre 10 godina

Muka mi je vise da citam u komentarima o sargarepama i eu skepticnosti jer to samo pokazuje koliko smo mi kao narod potkupljivi od strane nasih politicara!!!!!Zar ne shvatate da je politickoj eliti u Srbiji cilj da eu predstavi kao nekog ko samo nesto trazi i zakera???!!!!Zna se tacno koje su evropske vrednosti i od cega se ne moze odstupati samo sto se to u Srbiji krije kao zmija noge jer volje medju politicarima da rade nema.....A. nema jer su svi korumpirani!!!!Zato se narod zastrasuje sa eu i o njoj se pricaju izmisljotine kako bi se ru do te mere stigmatizovala da se narod na kraju sludi i umori od EU.....A to je upravo zamka koju zele nasi politicari kako ne bi radili i jok koju paru koju ista ta EU salje pokrali!!!!!!OBRAZUJTE SE MALO PRE NEGO KOMENTARISETE GLUPOSTI!!!!!!Pozdrav iz te EU na staklenim nogama u kojoj svaka zemlja zavisi jedna od druge da jedna bez druge NE MOGU!!!!Padne li Grcka pasce i Spanija i Italija i Francuska.Zato ce dragi moji ta EU o kojoj pojedini predstavu nemaju POSTOJATI JOS DUGO JER SVI MEDJUSOBNO ZAVISE!!!!!OBRAZUJTE SE!!!!!

MUKNAVI

pre 10 godina

Evropska Zajednica je u urnebesu i pitanje je meseca kada ce se javiti sa konstatacijom da je to ipak ..utopija..jer skockati u jednu uniju razlicite kulture,obicaje,navike,ekonomske nejednakosti preko noci je nemoguce. Deklarativno to moze,al primena je nesto drugo..trazi vreme,i volju a pre svega primere da to zaista kod svih drugih podjednako funkcijonise.Vec postoje predlozi u Evropskoj Zajednici-Parlamentu- ,da se podeli na zemlje prvog i drugog kruga ,a to govori da je i ona u teskom iskusenju u svojoj prakticnoj realizaciji.Pre neki dan Francuski predsednik je u ljutnji odbrusijo..nece nama oni diktirati sta mi i kako treba da radimo u Francuskoj,a to i ne samo to govori da je EZ na nogama..staklenim.

Danijel

pre 10 godina

Slobodno neka zadrže sva svoja svetla, većinu u Srbiji ta tvorevina ne zanima. A ako ja grešim , što lepo ne sprovedu referendum za ili protiv,nego znaju da im ne bi odgovarali rezultati...

I tome dodje kraj

pre 10 godina

Smehotresna olimpijada se nastavlja. Prica EU vise nikog ne zanima, sem birokrata. "Imam li ja pare-nemam li ja pare od toga" je jedina zanimacija u buducnosti. Tvrdo monetarno vreme dolazi.

Никола

pre 10 godina

А таман смо помислили да је шаргарепа у нашој руци, кад оно испаде да је штап све дужи и дужи.

Duško Dugouško

pre 10 godina

Priprema, pozor...kroz prozor - sad, ha,ha,ha!!! Ej druškane koji ti je vrag, daj narandžasto svetlo, to mnogo više podseća na šargarepu!

Ger-mann

pre 10 godina

Ovo je glupo. Grcku, Kipar, Rumuniju i Bugarsku ce sutnuti iz EU. Od Balkana ce napraviti nekakvu Balkansku Uniju gde ce se za sve pitati Turska, kojoj ce to biti vrsta satisfakcije, jer ni sama nece uci u EU

Saša

pre 10 godina

Ajde sad ovako: čekamo da dobijemo žuto svetlo, pa posle zeleno, pa onda čekamo na datum, pa onda čekamo da se zatvori 35-40 poglavlja, pa onda čekamo... novu 2050. godinu.

mario

pre 10 godina

Nemojte se ljutiti na EU, koliko je Hrvatska dugo cekala da pocme i da zavrsi pregovore i onda jos godinu i po dana da svi parlamenti ratificiraju ugovor. I onda jos nije bilo gotovo, bez obzira na sve ispregovarano jer je i Slovenija na kraju odgadala ratifikaciju Ugovora. I kad pregovori dovrse i ako sve zemlje ne ratificiraju i poloze Ugovor u Rim zemlja ne moze postati clanica EU. Pregovori su uzasno teski, sto je Hrvatska prosla biti ce jos gore za svaku pristupajucu drzavu. Sada kad Hrvatska postaje clan, mislim da ce koristiti svoje pravo da rjesi granicu na Dunavu, povratak otudenih umjetnina i nestale osobe. Kako kazu Njemci nova clanica EU nakon Hrvatske najranije 2020 godine. Sto nije lose. Pregovori da vam otvore 2014 jedno 6 godina pregovaranja i cca 2 godine do ratifikacije Ugovora o pristupanju EU. Posebno Srbiji ce biti problem sudstvo, poljoprivreda i postivanje ljudskih prava. Nije samo Kosovo u pitanju, to je izgleda za EU ipak manji problem od pravosuda, postivanja prava i ekonomije. Makedonija nazalost zna koliko dugo ceka da otpocne pregovore, a treba pogledati i Tursku koja je pocela pristupajucu konferenciju zajedno s Hrvatskom i otvorila je samo 2 poglavlja. Island se ne mora racunati, on je zamrznuo pregovore s EU, ali vec sada implementira skoro 80 % zakona EU.
Valjda ce TE SHVATITI EU nije protiv Srbije nego hoce da se sve ispostiva, ne ide EU u Srbiju nego Srbija u EU i mora postivati pravila kluba koliko god neke odluke ne idu na njeni racun

Milence

pre 10 godina

Nije tacno da smo uskladili vecinu propisa, nije ostao samo aflatoksin nego jos mnogo toga, iz poljoprivrede, ekologije, trzista, zaposljavanja, medija, i, najveca anomalija - pravosudje. Krastavac i banane vec nekoliko godina nisu medju direktivama, to za rakiju je glupost (peci za one koji hoce da je piju, ako neko zaglavi bolnicu ti ces zatvor, uvecan ako nisi imao atest). Skrining smo vec imali, zato i ne dobijamo datum. Ne zaboravite da nam je zdravstvo iza albanskog, to sto se Slavica Djukic vadila da upunik nije ozbiljno shvacen je jos jedna u nizu njenih ne pametnih izjava. Popunjavali ga ponovo, razlika je bila u jednoj stavki, i to nista nije promenilo, zdravstvena zastita ovde je losija nego u Albaniji.

osica

pre 10 godina

Naravno...za vreme trajanja pregovora će morati da se usklade još neke, naizgled bizarne stvari, koje će izazvati nezadovoljstvo tipa..."zašto naš seljak više ne može da peče rakiju kao što je pekao celog života" ili "zašto je bitna baš ta veličina krastavca" itd, itd.
(s' nama uvek neka komeNdija! Al' šta da se radi...takvi smo po celom telu., 2. jun 2013 21:59)

Eto i mene bas interesuje zasto je bitna velicina krastavca, posto sam nepismena seljanka koja ne razume tranziciju, zamolila bih te da mi obkasnis prostim recnikom. Usput, neobavesten si - sada moze krastavac u svim velicinama i oblicima ( prav, kriv ). Krastavac izasao iz tranzicije.

kurbla

pre 10 godina

Treba razumeti a meni je sasvim jasno da do tog da kazem pravog datuma nece biti bez potpune primene sporazuma iz Brisela.Vidite i sami da to ide kilavo a zamislite kako bi islo da se dobije datum,nikako.U evropi to znaju i zato je tako.Matematika je jasna da bez potpune primene nema pravog datuma.Mi ce mo i dalje da otezemo ,sastancimo itd.Stvari treba preseci i krupnim koracima krenuti napred ili ostati tu gde smo.Kosovo je dzak od 50 kg. koje mrsava Srbija ne moze vise da nosi.Ili ce mo dzak skinuti sa ledja ili tonemo zajedno u zivi pesak pod nogama.

ex demokrata 1

pre 10 godina

nisam ovo razumeo najbolje,do sada je bila mantra da u junu dobijamo datum otvaranja pregovora,sad ovu pricu ne kapiram i nije jasno zasto toliko sve tesko ide,Kosovo bre nije u Srbiji i manite nas vise i kosovara i Kosova!

Jul u julu

pre 10 godina

Kakve konsultacije u julu? U julu (i avgustu) je sezona godišnjih odmora, tada su u sedištu EK u Briselu čak i čistačice i portiri desetkovani, a kamoli činovnici.

petar

pre 10 godina

Posle zelenog svetla kroz jedno pet godina dobijamo sigurno zeleno svetlo koje trepce. Nakon toga kroz jedno deset godina kad nam uzmu sve sto moze da se uzme to svetlo sto trepce ce biti podeseno na vecu frekvenciju treptanja. I tako unedogled. Koje zamajavanje.

cox

pre 10 godina

Mi nismo za eu. Kako smo jadni, bespomoćni, utučeni, bez ideja,...Ko nas je doveo u to stanje. Mi sami sebe , birajući ove naše bedne političare. Sve ove godine oni ovaj jadan i dezorjentisan narod zaglupljuju , lažu, kradu; s.ru po nama, pa misle da mogu da na isti način zezaju celi svet. Zeznuli su se, ne može to proći. Ništa iskreno ne radimo ono što obećamo. Ništa. To prolazi ovde, na žalost. Sada likuju ovi što se zalažu da se bratimo sa Rusijom, Kinom, Zanzibarom , Tunguzijom,..I dalje ćemo mahati zastavama i krstovima uz urlanje velikih vođa . Jad, jad i čemer.

kad nisi ko svet

pre 10 godina

Auh,provalise nas..A taman smo mislili da se docepamo tog datuma pa onda sve opet po starom,u medjuvremeni bi i ove tacke sa Kosovom isto zaboravili da smo potpisali, kad ono,znaju caku i nas mehanizam strendzeri.Nego sta,uslovljavanje za svaki korak,jasne obaveze i vremenski rokovi.

Bojan

pre 10 godina

Ja pojma nemam sto se svi loze na Evropsku Uniju kada ce,cak i kada udjemo u nju,plate biti jadne i bedne kao i do sada,samo cemo kao i sada imati veci izbor mesta na koje moze da se putuje...ali dzaba kada se nema para.Mi nikada,ali nikada necemo biti kao Nemacka,Francuska,Engleska,Austrija i njima slicne,ekonomski razvijene jake zemlje.

objektivno

pre 10 godina

Gledajuci zivot u Srbiji, slusajuci nase politicare, sta daju i sta za uzvrat dobijaju, svaki normalan covek moze samo da pomisli kako ih nikada nece biti sramota, nikada nece otici sa vlasti, bez obzira kako lose rezultate po svoj spostveni narod proizveli.

Tomini i Vucicevi botovi ni sada nece shvatiti nista

pre 10 godina

"...zeleno svetlo EK za početak pregovora ako Srbija ispuni sve neophodne uslove, odnosno primeni sporazum postignut s Prištinom".

To sam morao citirati jer vidim kroz komentare da taj deo ili nije procitan ili shvace.
Takodjer, za informaciju polupismenima i onima sto se prave blesavi DATUM SAMO OZNACAVA DAN davanja zelenog svetla.....

johnny

pre 10 godina

Dobicemo zeleno svetlo za odredjivanje datuma za razmatranje o iznosenju savetodavnog misljenja o davanju konacnog datuma za pocetak pred prisupnih pregovora. :-)

Meni I Samo Meni

pre 10 godina

REC JE REC!!
Zeleno je Zeleno.
Od kad data rec moze da bude boja?!?
HVALA! Od Srca Vam HVALA sto se drzite date reci! :( :'( smrc
REC JE REC!!

blink

pre 10 godina

Ovo je slično kockanju.Uložili smo sve na datum,jer smo navodno imali sigurnu dojavu,a na kraju od datuma ništa.Samo što više nemamo šta da uložimo ili možda imamo još teritorija za kockanje.U svakom slučaju vladtodršci nisu dobili legitimitet na izborima(pogotovo što su imali potpuno drugačiju predizbornu kampanju)i nemaju(većinsku) podršku gradjana da ovo rade.

bez_cenzure

pre 10 godina

Da je Srbija odlučno rekla da ne želi u EU drugačiji bi tonovi stizali iz Brisela.
Sve dok "je jedina želja ulaska u EU uhljebljenje bliže i dalje rodbine "srpske političke elite" mogu nas vući za nos i mahati mrkvom ili što bi vi u Srbiji rekli šargarepom do mile volje jer kada je neko u očajnom stanju kao što je to Srbija već 20 godina mogu te ucjenjivati kako god žele. Očajnik(Srbija) treba konačno shvatiti da ako ga neko ne želi u svom društvu da se konačno prestane oslanjati na ucjenjivače a ne kao kakav mazohista prihvatati sve nepristojne ponude i brukati se.

novicavg

pre 10 godina

Ovo ispade kao igra pokera. Stavili smo na sto sve sto imamo a nemamo jake karte. Da li ce blef da uspe?
(pokeras, 3. jun 2013 11:51)
Mislim da će se nama upaliti crveno svetlo i da je lažan optimizam svih onih koji obećavaju datum.Blef se neće isplatiti i mi ostajemo bez svega onoga što smo gurnili na sto a mislim da to nije malo i da je Srbija založila i ono što nikada jedan igrač nebi učinio.

SerbHack

pre 10 godina

Svima je jasno da od ulaska u EU nema nista. Crna rupa ostajemo po jednoj strani, ruska gubernija po drugoj. U proseku kriminal vlada zahvaljujuci pricama pricama i samo pricama.

novicavg

pre 10 godina

Ta pravna formulacija dobićemo zeleno svetlo je malo čudna, to mi običan kažemo okruglo pa na ćoše, nisi ni dobio a nisi ni odbijen za datum.To je joše jedna EU zavrzlama prema Srbiji i još jedan eksperimenat kako se jedna država koja očekuje pomoć i prosto vapi za datumom šalje u jedan proces koji je nedefinisan i kroz koji nije prošla nijedna od sadašnjih članica EU.Za sve je važilo jedno pravilo i svi su unapred znali šta ih čeka a za Srbiju to je potpuna nepoznanica i na dvadesetak dana pred odlučivanje nastala je potpuna konfuizja.Narod je sada izbombardovan ekonomskim problemima i EU integracije su malo skrenute iz žiže događanja ali ovo Pajevićevo objanjenje ne uliva neki veliki optimizam.

Jurij Bojka

pre 10 godina

Pametni ljude se drze po strani, politicka elita ne bih izdrzala njihov rad koji bi sigurno imao drugaciji ali bolji ishod....i malo je glupo paliti narod o konacnoj buducnosti i napretku, a altermativni plan ne postoji ako kazu zeleno svetlo i kasnije NE. Koliko god mislite da ste mudri Srbiju ce nazalost da gaze i gaze zbog vasih EU snova a narod ce jedne iste da bira....niko nam nije kriv.

surfer

pre 10 godina

Nista prije negdje 2025. Sad su pregovori mnogo tezi, dulji i strozi nego prije. 2004. je bila zadnja runda kad se moglo ispregovarati doslovno u 3,4g. Sada je umor jako velik, i sve je teze. Takoder je vjerojatno da ce se ici s paketom zemalja.

Postavlja se jos jedan problem, a to je odrzavanje referenduma u nekim zemljama(ili svim), o samom clanstvu Srbije. Ako do ovoga dode, onda nista od toga. Nesto sam nacuo da ce biti tako za sva buduca prosirenja.