Ponedeljak, 13.05.2013.

16:59

Da li je Kerum pevao ustaške pesme?

Splitska policija istražuje da li je aktuelni splitski gradonačelnik Željko Kerum navodno pevao na rivi ustašku pesmu "Jasenovac i Gradiška Stara".

Izvor: Tanjug

Da li je Kerum pevao ustaške pesme? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Vau-Vau

pre 10 godina

@Bane, mislim da ti Dalmatinac zeli reci jednu stvar, koja iako tebi komplicirana, je vrlo laka za shvatiti.

Osnovno pravilo novinarstva, kako u svijetu pa tako vjerojatno i u Srbiji je, da nije vijest kad pas ugrize covjeka, nego kad covjek ugrize psa.

E sad, prevedeno na jezik ove nase komunikacije, kad Nikolic, Vucic, Dacic ili bilo koji zvanicnik u Srbiji, pa i gradonacelnik Nisa, izjave da je Vukovar srpski grad ili kad pricaju o onim granicama o kojima je sto puta bilo rijeci, itd. itd., sto samo po sebi je elemet politike koja nije nista manje genocidna nego nacisticko-ustaska, onda to vise nije nikakva vijest, to mediji u Hrvatskoj jedva da i prenesu, al i ako prenecu nitko to niti ne dozivljava nesto posebno. Zasto? Jel, vracajuci se na ono gornje pravilo - psi s vremena na vrijeme zaista i grizu.

S druge strane, bilo kakva izjava iz Hrvatske u tom smjeru je top senzacija, glavna vijest, desetine ili stotine komentara itd. I istina, covjek nekad ugrize psa...

Gùlliver

pre 10 godina

žix
Slažem se s tobom. Jedni su bili organiziraniji i ozbiljniji, pa samim time i "uspješniji". Da su ovi tvoji bili tako organizirani i oni bi bili jednako "uspješni". Ali nisu, uglavnom su držali svijeću Nijemcima, i da, spasili par savezničkih pilota i odma postali antifašisti? Neide to baš tako.
(panzer general, 14. maj 2013 13:56)

Ne bi mogli biti isto, jer u Srbiji i nije bilo mnogo Hrvata, a u Srbiji nikakve antihrvatske politike. Antihrvatstvo je u svih Srba novijeg datuma, uzrokovano ovde više puta navedenim. Prazan vam je argument. Što se otpora u Srbiji tiče, posle raspada Užičke republike i masakara protiv Srba kao znak odmazde, čitajte malo o Kragujevcu i beogradskim logorima, on je bio sveprisutan, ali pritajen. Kako gde, negde su dominirali komunisti, negde rojalisti. Kruševac su 14.10.44. rojalisti zajedno oslobodili sa partizanima, a onda su ih potonji sa Rusima skembali. To je tako u istoriji. Na drugim mestima su četnici bili omražena banda, poput Toplice, Jastrepca i u Sandžaku, onakva kakvu je znaju u vašim krajevima. U Šumadiji su svi bili pritajeni, jer je jedan "Kragujevac" bio dosta. U svakom slučaju, odajete utisak nekog veoma nepozvanog da komentariše Srbiju i njene vojske pre 1945. 'Ajde malo ismevajte i srpske vojske iz prvog rata i ranije.

Zlatko

pre 10 godina

Ustaše i četnici nisu isto ni po čemu. Prvi su bili legitimne jedinice legitimne i ozbiljne države na ozbiljnom zadatku. Drugi su opšti termin za nekomunističke gerile, preko 25 raznih vojski.
(žix, 14. maj 2013 11:35)

I četnici su imali "ozbiljan zadatak", a to je "Stvaranje homogene srpske države. Jedina razlika je u tome da su ustaše imale organiziranu vojsku i da su pristali na nacističke uvjete i stvorili paradržavu, dok su četnici kao vojska kralja Aleksandra, koji je pobjegao iz zemlje, bili u nemogućnosti da isprva traže suradnju s nacistima. Ali im je zato dobro išla suradnja s talijanskim fašistima, a kasnije i nacistima te (vjerovali ili ne) ustašama. Također, išlo im je i ubijanje Muslimana i Hrvata po podrinju, Hercegovini, Dalmaciji, središnjoj Bosni...
Inače, kad spominješ ozbiljnu državu, na koju točno misliš? Na onu koja je podijeljena između njemačkog i talijanskog protektorata, ili na neku drugu?
Zapravo je nevjerojatno da netko može istovremeno osuđivati (i to opravdano) ustaše i njihov genocidni projekt te braniti četnike kojima je jedan od osnovnih točaka bilo ubijanje muslimanskog i katoličkog naroda po današnjoj Srbiji, BiH i Hrvatskoj.
Ne može se jedan pokret u kome je svakodnevica bila ubijanje civila zato što nisu Srbi (razlog isti kao ustaški- nepodobna nacija) braniti sa nagradom za čuvanje američkih padobranaca.
Kako objasniti četničku suradnju na Neretvi ili zajedničku obranu Knina s ustašama i nacistima od partizana?

Dalmatinac

pre 10 godina

@ Koji je Gradonacelnik Nisa pevao pesmu o Konclogorima? Mene je to interesovalo, a ne Kerum. Na zalost, nisi mi dao te informacije.
(Bane, 14. maj 2013 14:42)

A ja sam se nadao da ces ti meni dati informaciju tko je gradonacelnik Nisa. Al, na zalost, ostah prikracen i za to!

Bane

pre 10 godina

@Dalmatinac: Ja nisam nista ogorcen; to je sto Englezi kazu "Nature of the beast" (to znaci da je nesto jednostavno tako kako jeste i da nista drugo ni ne treba ocekivati). Navratio sam da vidim vesti na B92 i video tvoje pitanje i rekao ti sta znam misleci da ces mi objasniti ono sto ne znam: Koji je Gradonacelnik Nisa pevao pesmu o Konclogorima? Mene je to interesovalo, a ne Kerum. Na zalost, nisi mi dao te informacije.

panzer general

pre 10 godina

žix
Slažem se s tobom. Jedni su bili organiziraniji i ozbiljniji, pa samim time i "uspješniji". Da su ovi tvoji bili tako organizirani i oni bi bili jednako "uspješni". Ali nisu, uglavnom su držali svijeću Nijemcima, i da, spasili par savezničkih pilota i odma postali antifašisti? Neide to baš tako.

Dalmatinac

pre 10 godina

@(Bane, 14. maj 2013 11:22)

Bane, ja mogu razumijeti ogorcenost izvodjenjem ove pjesme.

Al jos mi nije nikako jasno koji klinac je to tebe ili bilo koga u Srbiji, koji Split vidje jedino na razglednici, briga?

Ako je to sramota, onda je to nasa sramota i mi moramo s Kerumom i slicnima zivjeti, a ne vi. Prema tome, zasto toliko uzbudjivanja oko toga sto je pjevao neki tamo rudlavi cudak?

S druge strane, slozit cu se sa komentarom jednog od svojih sugradjana od neki dan vezano uz jednu drugu vijest.

Vi u Srbiji, ako nas (dakle sve Hrvate) zelite opisivat kao genocidne, ustasoidne, rasiste i u to ime izbjegavat Hrvatsku po nacelu mnogih komentatora - "ja tamo vise necu nogom stupit",

O D L I C N O !

Kamo srece da ste Hrvatsku izbjegavali odmah nakon Drugog svijetskog rata, kamo srece da ste Hrvatsku izbjegavali pocetkom devedesetih. Puno se lakse nositi s vasom propagandom i nazivima kojima nam se obracate, nego sa razaranjem, rusenjem, ubijanjem, spaljivanjem, protjerivanjem, okupiranjem i jos cijelim nizom "krasota" koje je Srbija servirala Hrvatskoj u nastavcima tijekom cetiri godine.

Ako je uvjet da nas izbjegavate vase poimanje i izjave da smo genocidan narod izravnih potomaka onih koji su cinili Jasenovac, onda imas moj potpuni blagoslov da to mislim. Jer, vjeruj mi, lakse je promijenit TV program ili citat neke druge novine, nego se nosit s onim sto je Srbija radila po Hrvatskoj.

Satirko na kvadrat

pre 10 godina

Nije on licno pevao, nego mu prsut na celu progovorio.
(Satirko, 13. maj 2013 17:38)

Odličan komentar, he he he, dodao bih - možda mu je i prasetina iz trbuha zaguslala zajedno s pršutom ... u svakom slučaju, čoban žešći

Vodnjan

pre 10 godina

@Robi,

Dragi, Hoćeš mi molim te objasniti koji su to kompleksi koje mi Hrvati imamo u odnosu na vas? Nema te stvari u kojoj nismo bolji, bogatiji i zreliji od vas. Trebam žaliti što nisam bio više od pola tisućljeća pod turskom nogom? Trebam li žaliti što mi plaća nije 200 eura umjesto 1800 koje imam sada kao liječnik?
NDH nitko ne slavi, a onaj mali posto kretena živi u svakoj zemlji, pa tako i u Hrvatskoj. Sva sreća, s takvima se ne družim jer mi ne odgovaraju kao što mi vjerojatni ni ti ne bi odgovarao da te poznajem u živo jer ne volim primitivizam i ljubomoru.

Ponavljam, imaš previše problema kod sebe, okreni se i riješavaj ih. Ne zamaraj se kretenima poput Keruma.
I drugo, posjeti malo hrvatske novine i pročitaj dolje komentare. Mislim da Hrvata uopće i nema. Sve tu tvoji sunarodnjaci. ;)

Pozdrav.

Bane

pre 10 godina

@Zg: Nemoj da mislis da imam nesto protiv ove "pesme" i Keruma. Covek je video sta pali kod naroda i sta je Ruzi pomoglo da dobije najbolje moguce mesto (evropski poslanik), pa i on da se omasti. Komicno je da se policija interesuje da li je to on pevao ili nije, kada se to javno izvodi non-stop, peva se i javno i privatno, ima na jutjubu itd. Zasto on da odgovara, a hiljade (konzervativna procena) drugih ne?

žix

pre 10 godina

@panzer general - Meni je zastrašjuć genocid u NDH, a fascinantno živo i zdravo nasleđe iste, oslikano prvo u politici RH 1990. i docnije. O revizionizmu? Ustaše i četnici nisu isto ni po čemu. Prvi su bili legitimne jedinice legitimne i ozbiljne države na ozbiljnom zadatku. Drugi su opšti termin za nekomunističke gerile, preko 25 raznih vojski. Da, među njima je bilo velikog broja zločinaca i ubica. Bilo je i ostataka bivše vojske, sa ustrojenom komandom, koja Hrvata nije ni mogla da vidi kraj Kolubare i Morave. Kako god, zločini jedne i druge strane su u razmeri većoj od 10:1. Proverite nezavisne izvore.

panzer general

pre 10 godina

(Vladimirr, 13. maj 2013 18:03)
Svaka čast, baš sa stilom! O Kerumu svaki komentar je suvišan. Fascinira me kod vas broj mitomana i revizora povijesti, zastaršujuće.

Robi

pre 10 godina

@Vodnjan
Mi imamo komplekse,govorimo da smo najveći,mi sejemo mržnju? o.O Jesi li ti svestan šta pišeš?Nađi mi bar jedan komentar koji podstiče na mržnju prema vama!Problem je u vama, i u vašoj mržnji prema Srbima,kojom ste zaslepljeni i sa kojom se rađate,iako toga i niste svesni...Vi imate komplekse niže vrednosti u odnosu na nas Srbe,i dolazite na naše sajtove,dok mi na vaše ne idemo jer nas ne interesujete. :) I da,upravo je problem u tome što vi ustaški genocid ne smatrate svojim nasleđem,jer nikad niste kažnjeni za to niti se iskreno pokajali i izvinuli...Samo što dalje od nas,moliću!

Vodnjan

pre 10 godina

I tako, čitam si ja B92 jer ih volim s vremena na vrijeme pročitati i već sam se naviknuo da svaka vijest koja dolazi iz Hrvatske je jako posjećena, a naročito ako je vezana uz povijest. I eto, vidim da je tu ogromna koncentracija komentara u vrlo kratko vremena otkad je objavljena i što imam za vidjeti?
Zašto, oh zašto? Zašto vi dežurni mrzitelja svega živoga što prođe pokraj vas dežurate nad hrvatskim vijestima i samo pljujete? Rat smo svi doživjeli i rat se ovdje vodio, a ne u Srbiji. Pustite NDH i ustaše jer se toga u Hrvatskoj 99% stanovništva srami makar nitko od tada skoro nije živ niti to doživljavamo našim nasljeđem.
Za razliku od malo većeg postotka Srba, usudio bih se reći čak 85% koji smatraju dan-danas da je rat u 90. bio dobar i da su trebali ići do kraja. Potvrda za to je Kosovo koje odavno nije pod Srbijom, a vi i dalje o tome maštate.
Zašto se radije vi dežurni mrzitelji (čast iznimkama) ne okrenete nekim drugim aktualnim problemima koji ne nedostaju u Srbiji, a ušli ste skupa sa cijelim svijetom pred 13 godina u 21. stoljeće, a vi još zabranjujete gayevima i lezbijkama da se prošeću ulicama (makar su ti isti možda baš vaša djeca koja su u ovo vrijeme u vašoj sobi pa ih ne kamenujete, nego volite), zašto i dalje imate komplekse i hranite ih nebitnim stvarima poput Srbija je najveća i smim time bolje od nekoga drugoga kad se dobro zna da veličina nije bitna, čak ni u krevetu, zašto sijete mržnju gdje god se okrenete?

Okret za 180. Ok?
Pusa svima! ;)

DraganZG

pre 10 godina

A šta očekivati od čovjeka koji na čelo lijepi fetu pršuta??? Šta??? Gdje kod se pojavi samo nas sramoti. Zbog takvih kao on, a ima ih, i s ove, a i s one strane ne možemo naprijed. Najgore od svega, k'o korov je, ne da se iskorijeniti, takva vrsta ljudi samo štetu radi.

Milutin

pre 10 godina

Pored svega toga, nije nikakav problem ulazak Hrvatske u Evropsku Uniju, I treba da udje. Problem je odnos javnosti prema ovakvim pojavama kao sto je gradonacelnik Splita I njemu slicni. Za ovo se cuje, imam utisak, samo u Hrvatskoj I Srbiji. Sledi da se onda neko vreme medjusobno lozimo na sve te ludorije ovako po komentarima I forumima. Za to vreme EU se eventualno malo zacudi sta je opet tim Srbima I Hrvatima. I sve tako do sledece gluposti na koju se I dalje ne ceka bas dugo I idemo ponovo sve to opet... A zivot ide, tece, prolazi...

USTAV 1990

pre 10 godina

RB: Draži je presuđeno, ali su se četnici većinom spasili naglim prelaskom u partizane, Pavelić je pobjegao, ali su ustaška vojske i hrvatski civili pobijeni na Bleiburgu. Tko je gore prošao? A molim te nemoj mi govoriti o četničkom antifašizmu. Ideologija četništva je Moljevićeva "Homogena Srbija" do Karlovca bez muslimana i katolika. Vojvoda Đurišić npr. šalje Draži izvještaj o 8.000 pobijenih muslimanskih civila u nekoliko dana, je li to antifašizam!? Jedno pitanje što se tiče dvostrukih mjerila - zašto su Amerikanci dobri kad daju odlikovanje Draži (iako su ga se potom 1943. odrekli i prihvatili partizane), a loši kad daju stručnu pomoć Gotovininoj vojsci ili političku podršku Hrvatskoj?

blik

pre 10 godina

"... Partizanski pokret u Hrvatskoj krajem 1943. broji 120.000 ljudi,..."
(USTAV 1990, 13. maj 2013 19:53)

Da, dosta je ljudi bilo u partizanskom pokretu u Hrvatskoj. Kao sto rekoh, i na sta upucuju sve istorijske cinjenice, vecinom se radilo o Srbima kojima je to bio nacin da sacuvaju glavu od ustasa, i nadju kakvu-takvu satisfakciju i sugurnost nakon sto su njihova sela popalili i familije pobile, ustase a oni cudom prezivjeli. Ti su ljudi, Srbi, cinili vecinu tog partizanskog pokreta u Hrvatskoj, preciznije Lici, Baniji, Kordunu ..., (o Bosanskoj krajini da ne govorim). Dakle, sve krajevi sa znatnim, ako ne i vecinskim udjelom Srba u datom trenutku. Koliko je bilo i kada su formirane antifasisticki vojni odredi u regionima Cakovca, Varazdina, Zagorja, i ostalim vecinski hrvatskim krajevima? Koje su bitke tamo vodjene? Srecom pa postoje snimci kako je izgledao ulazak Nijemaca 1941. godine u glavni grad Hrvatske (a kako u srpske krajeve i gradove). Naravno, danasnja hrvatska mitologija to potpuno izvrce i okrece glavu od istine.
Svaka cast i slava idealistima Hrvatima kojih je bilo u partizanima u odredjenom broju i koji su se gnusali ustasa, oni mogu da sluze na ponos hrvatskoj drzavi i svom narodu.

Kole Čašule

pre 10 godina

Čemu čuđenje; pa ta pesma je deo redovnog repertoara Thompsona, na čije koncerte dođe desetine hiljada ljudi koji je horski pevaju.

Prlain

pre 10 godina

@Ustav1990 - U pravu ste za "demografiju" Krajine, Dalmacije i BiH. U bici na Neretvi je bilo 22.000 partizana, 14.500 Srba i Crnogoraca (3.000 Crnogoraca), 5.500 Hrvata (veoma hrabrih Dalmatinaca). Par stvari po kojima vam se ipak vidi uticaj hrvatske istoriografije. Prvo, koliko god da je bilo cetnika preko Drine, oni su jaje, a koka je NDH. U NDH je nestalo 350.000 Srba, a od cetnika nekoliko hiljada Hrvata i par desetina hiljada Bosnjaka. Drugo, situacija u Srbiji nema BLAGE VEZE sa Hrvatskom i Hrvatima. To sto nije bilo mnogo partizana, a bilo ih je, je posledica antikomunizma i niceg vise (bilo je Ravnogoraca,ali i mnogo divljih cetnika koji su pobili na hiljade Srba). Cetnici Srbije bi po formi i obliku bili najslicniji domobranima.

EU Citizen

pre 10 godina

Pevati takve pesme je krajnji ljudski i politički neukus, i tragično je da je dovoljno Splićana glasalo za ovakvu bu.... i sirovinu da postane gradonačelnik, ali čovek nije ni u kom slučaju ni na šta "pozivao", već samo pevao jednu odvratnu pesmu u privatnom društvu u kafani, pa ako je platio šta je popio i pojeo od pošteno zarađenih para, nema nikakvog osnova, osim levičarske cenzure i nastojanja da kontrolišu umove ljudima, da se goni ni prekršajno, a kamoli ne krivično. Slobodan građanin ima pravo da bude i budala i ljubitelj fašista i njihovih pesama za svoje rođene pare, a protiv totalitarizama, fašističkog ili komunističkog tipa, ne bori se zabranama i stavljanjem brnjice, već otvorenom diskusijom o zlu koje nesloboda i jednoumlje u svakom obliku postavljaju. Nažalost, obično su oni koji se najglasnije bune protiv fašizma i pevanja fašističkih pesama, baš likovi koji privatno pevaju partizanske pesme, to jest podržavaju jedno potpuno jednako zlo, a njihov antifašizam ne potiče od težnje da ljudi žive slobodno, već iz ambicije da jednu vrstu ropstva i užasa zamene drugom još gorom. Samo sloboda pojednica i svih tržišnih odnosa garantuje i prosperitet i ideološko i istorijsko bankrotstvo bolesnih i zastarelih kolektivističkih ideja, kako fašista, tako i komunista, rođene braće koji se toliko mrze baš zato što su toliko slični.

Bane

pre 10 godina

@Dalmatinac: Srpsku ne znam ni ja, ali hrvatsku znam. Zove se "Jasenovac i Gradiška Stara". Stihovi su sledeci (molim B92 da dozvoli objavljivanje ovih "stihova"; oni su vec javno dostupni na netu):

Jasenovac i Gradiška Stara,
to je kuća Maksovih mesara.

Kroz Imotski kamioni žure,
voze crnce Francetića Jure.

U Čapljini, klaonica bila,
puno Srba Neretva nosila.

Oj Neretvo teci niza stranu,
nosi Srbe plavome Jadranu.

'ko je moga zamisliti lani,
da će Božić slavit partizani.

Tko je reka, jeba li ga ćaća,
da se Crna Legija ne vraća.

Gospe sinjska ako si u stanju,
uzmi Stipu, a vrati nam Franju.

Oj Račane jeba ti pas mater,
i onome tko je glasa za te.

Sjajna zvijezdo iznad Metkovića,
pozdravi nam Antu Pavelića.

lale

pre 10 godina

covek peva sta mu se svidja,mene to vise ne pogadja,nikad od 1991-e nisam krocio u hrvatsku,niti nameravam!niti me privlaci,da idem kod njih,sve im zelim najbolje u eu!samo daleko od mene!samo mi zao ovih ,,nostalgicara,,ali da ih podsetim, 1967,otac mi radio u splitu,u brodogradilistu,i na jednoj utakmici,mislim da je bio partizan u pitanju,protiv hajduka,3.auta sa bg-tablicama,bila su gurnuta u more!tad nije bilo,,divljih navijaca iz srbije/kakvi su danas/da se potuku protiv domacih navijaca!tako da mi niko ne moze reci,tvrditi,kako su nasi bili uzrok!otac,mi tada kao detetu,rekao da moram u prodavnici reci..kruh!sto je meni bilo cudno,ne kazem da su svi splicani bili takvi/kao oni sto su gurnuli bg-auta u more/cak jedan je stalno nagovarao ,,starog,,da kupi plac u ,,kastel-starom,,ali matori to nije hteo ni za zivu glavu,te kad smo dosli u srbiju,pred moj polazak u osnovnu skolu,avgusta 1969-e,tad je rekao da postoji animozitet,prema nama/srbima/u splitu!mislim da smo bili pomalo naivni,do raspada jugoslavije,ali fakat tog ,,potapanja bg-auta,ostao mi je do danas,kad mi je 51.godina!napominjem da sam rodjen u loznici,te zivim u joj stalno,znaci nisam bio srbin iz hrvatske!ali...impresije potapanja auta,te rulja koja je to radila,ostale su do danas..znaci 47.godina.nadam se da svojim komentarom,nisam nikog uvredio,sto sam naveo slike zivota iz detinjstva.

NA BALKANU NISTA NOVO

pre 10 godina

USTAV 1990, 13. maj 2013 18:27)
Svaka ti je na mestu a moglo bi se dodati samo da isti ti antifasisti pod navodnicima i dalje vode srbski narod samo sto menjaju boju po potrebi ali to je vec enigma i to neresiva.

Dalmatinac

pre 10 godina

@@Dalmatinac: Drugi po velicini grad u Srbiji je Nis. Ne znam ko je gradonacelnik, ni sta je pevao. Ne secam se nijedne srpske pesme o konc-logorima, podseti me ako znas neku.
(Bane, 13. maj 2013 18:25)

Bane, ne znam ja niti jednu hrvatsku pjesmu o konc logorima, a kamo li srpsku. Ali, isto tako ne znam što bi dao u životu da me Srbija devedesetih napala i ranila - pjevajući!

aleks

pre 10 godina

Braci Hrvatima zbog ovakve drskosti i odvratnosti treba traziti ratnu odstetu za 2. svetski rat. Niko od nasih pametnih politicara se toga nije setio.

RB

pre 10 godina

USTAV 1990, 13. maj 2013 18:27)
Četnici tj.Jugoslovenska vojska u otadzbini su bili antifašisti, za razliku od ustaša. Bilo je medju četnicima i zločinaca, kao i medju partizanima ali se nikako ne mogu stavljati u istu ravan sa ustašama.
Draža je odlikovan od strane američkog kongresa za zasluge u 2. svetskom ratu, a poznato je i da mu je glava bila ucenjena od strane Nemaca na 100000 maraka, za razliku od Pavelića .
Srbi su mu i presudili, a Pavelić je ziveo još dugo i nije odgovarao za zločine.

Milutin

pre 10 godina

Ako je ovo tacno, to je onda velika sramota za Keruma I svitu, za Split, Hrvatsku pa I Evropsku Uniju.
Ako Evropska Unija uopste zna ko su ustase I sta je bilo u Jasenovcu I Gradisci Staroj. Ako ih je ikada I zanimalo uopste... A recimo, nemacki istoricari znaju sigurno.

USTAV 1990

pre 10 godina

Blik: Prava istina je sljedeća. Srbi u Dalmaciji su bili 90% u četnicima i to pod talijanskom zaštitom, a dalmatinski Hrvati 90% u partizanima. Srbi u partizane odlaze uglavnom u onim krajevima gdje djeluju ustaše, a to nije Dalmacija, Hrvati u partizane odlaze uglavnom u onim krajevima gdje djeluju četnici, a to jest Dalmacija. Partizanski pokret u Hrvatskoj krajem 1943. broji 120.000 ljudi, u Srbiji koja je od 1941-1944. mirna, tek 20.000 ljudi. 2/3 hrvatskih partizana su Hrvati, ostatak Srbi i drugi, ali 60% bosanskih partizana su Srbi, ostatak Muslimani i Hrvati. Srbiju 1944. oslobađaju Rusi te hrvatski i bosanski partizani prelaskom Drine, poraženi četnici dekretom prelaze u partizane, tako da krajem 1944. Srbija ima 200.000 partizana, Hrvatska tek 150.000.

USTAV 1990

pre 10 godina

Vladimirre, upravo tako. Kod nas je spominjanje ustaša incident, kod vas se četnici rehabilitiraju, kod nas je veličanje poglavnika grijeh, kod vas SANU svrstala Nedića u 100 najznamenitijih Srba. Nama stalno predsjednici partizani i komunisti, vama vojvoda i na kraju mi fašisti, vi antifašisti. O tempora, o mores, rekli bi Latini.

miro

pre 10 godina

Novine B92 su izuzetno korektne i nepristrane novine. Mislim da su po tom pitanju prve u čitavoj Regiji. Komentatori su također korektni i korektno, bez nekog pretjeranog vrijeđanja, iznose svoja mišljenja u komentarima. Ako admin i ponekad neki komentar i ne pusti mislim da je i to u redu i pošteno. Dečki svaka vam čast, samo tako profesionalno nastavite i dalje.

Marina

pre 10 godina

Nemam pojma je li ili nije pjevao ,ali sam stoposto sigurna da se od tog primitivca sve može očekivati pa i ustaške pjesme. To je lik koji ne trpi intelektualnu snagu obrazovanih i rječitih ,darovitih i po stavovima nepokolebljivih ljudi,ljudi visokih moralnih i etičkih principa pa čini sve ne bi li ih omalovažio i skrenuo pozornost na sebe. Kad su ga pitali na svečanoj sjednici Gradskog vijeća što je u svom mandatu sve napravio,on je rekao: Dva sina! - On je lokalni šerif koji sa sestrom,j oš gorom primitivkom jer je poluobrazovana, misli zavladati županijom splitsko-dalmatinskom. Svi njegovi Kerumi i Kerumčići izaći će na izbore i svi dati njemu glas bez njega ostaju bez posla,novaca,grabeža....Molim građane Splita da masovno izađu i oduzmu glas Kerumu.

Dejan

pre 10 godina

Ja imam jedno bolje pitanje - a zašto Kerum pa ne bi pevao ustaške pesme? Hrvati i Hrvatska nikada nisu platili cenu ustaškog genocida nad Srbima, nikada nisu prošli kroz suočavanje sa učinjenim onako kako su morali i trebali - a to je onako kao Nemci i Nemačka posle 1945. godine. Umesto toga, desilo se upravo suprotno, Bratstvo i Jedinstvo zločinca i žrtve 1945. godine, i Hrvatska 1945. godine u još boljem položaju nego na dan izbijanja rata u Jugoslaviji.

Kao posledica nekažnjavanja desio se moderni repete 1991-1995. godine, a kao što vidimo zahvaljujući stranim sponzorima ništa od toga ne smeta da su bez problema udje u EU. U Hrvatskoj su masovni protesti protiv ćirilice - protiv manjinskih prava u jednoj zemlji - i jednostavno nikom ništa.

Nekažnjeni zločini mogu samo da se ponove.

Zašto onda Kerum ne bi na rivi zapevao o Jasenovcu i Staroj Gradiški?

Vladimirr

pre 10 godina

Moze pitanje od nas iz Hrvatske koji volimo procitat b92 jer su objektivne i pismene novine?

Koji je drugi po velicini grad u Srbiji, tko je njegov gradonacelnik i sto taj gradonacelnik pjeva u slobodno vrijeme privatno ili javno?
(Dalmatinac, 13. maj 2013 17:23)

Rekao bih Novi Sad, gradonacelnik je onaj baja SNS Miloš Vučević (nasao na Vikipediji, inace ne bih znao), mislim da je bio pre toga u Radikalima, a tada je sigurno pevao kojesta, ali mislim da se ne bi usudio sada da zapeva nekoj strazi gjenerala Draze ili slicno, a ako i bi, napravio bi skandal, slicno kao u Hrvatskoj, ali posto mi bas i nismo sigurni da li su cetnici od doticnog bili fasisti ili nisu, ne bi popio zvanicnu prijavu. Mogao bi to kada bi velicao Ljotica ili Nedica, ali o njima nekako nemamo pesama, pa ne bi mogao to da cini muzickim putem. Ipak, mozda je drugi najveci grad Nis, a tamo su svi previse pijani da znaju ko je gradonacelnik, a jos vise da se secaju sta je doticni pevao :)

Bane

pre 10 godina

@Dalmatinac: Drugi po velicini grad u Srbiji je Nis. Ne znam ko je gradonacelnik, ni sta je pevao. Ne secam se nijedne srpske pesme o konc-logorima, podseti me ako znas neku.

blik

pre 10 godina

... Doduše, Dalmatinci su mahom u Drugom svetskom ratu bili u partizanima, ...
(munZ, 13. maj 2013 17:19)

Na koju se ovo stvarnost odnosi? Uz malo informisanja lako se dodje do svih cinjenica. Dalmatinci partizani u 2. svjetskom ratu su bili vecinom Srbi. U kninskom kraju Srbi su, pored partizana, isli i u cetnike koji su dosta saradjivali sa Italijanima. Hrvati su bili vecinom u ustasama, domobranima ili su sjedili i cutali kod kuce, jer je to tada bila Italija. Nije da nije bilo Hrvata antifasista u partizanima, svaka cast, ali mnogo manje nego Srba. Tako da Kerumova pjesma dodje nesto kao cuvanje tradicije.
Inace, srecan put na more svim zaljubljenicima u Split. Uzivajte u finim jutarnjim budilicama.

Dalmatinac!

pre 10 godina

@(Vladimirr, 13. maj 2013 18:03)

Fala ti moj prijatelju Vladimirre - zaista ne znam kako sam do sada bez tih informacija prezivio!

Daj se javi kad navratis do Dalmacije da popijemo stagod i zapjevamo neku (ne ovo sta Kerum pjeva - te stihove ti malo tko zna).

popeye

pre 10 godina

Да не помисли неко да је Керум тамо неки екстрем, на концертима Томсона, чији је ова песма репертоар, сакупи се по 10-15.000 и више Хрвата.

Lijepa njihova tisucljetna historija

pre 10 godina

Nije moguce.Pa on je domoljub antifasista kao uostalom i svi Kroati.Velikosrpski agresorski klorocetnicki Srbi su ga naterali da peva.

anticenzura

pre 10 godina

Ja ne znam sto ga napadaju? Jel oni stvarno ocekuju neki razuman potez od bageriste Keruma? On nije za policiju i slicno, vec o njemu treba da se pobrinu druge ustanove!

Dalmatinac

pre 10 godina

Moze pitanje od nas iz Hrvatske koji volimo procitat b92 jer su objektivne i pismene novine?

Koji je drugi po velicini grad u Srbiji, tko je njegov gradonacelnik i sto taj gradonacelnik pjeva u slobodno vrijeme privatno ili javno?

blik

pre 10 godina

Pa, naravno da jeste. Covjek ce se time hvaltiti a ne skrivati. To je tako u Hrvatskoj. Ruza Tomsic je prosla na izborima za evropski parlament kada je pokazala sovinizam prema Srbima. To je tako u EU.

munZ

pre 10 godina

Sada će ovde da se nakače oni dežurni i turistički hrvatski posetioci srpskih foruma i portala da nam kažu kako ta pesma i ne postoji, a provući će i priču o 100 puta manjim žrtvama NDH, 100 puta većim žrtvama od strane ćetnika, kako je to bilo pre 70 godina i da smo patološki ovo i ono. Kerum peva ono što zna i što se često peva. Doduše, Dalmatinci su mahom u Drugom svetskom ratu bili u partizanima, pa je zato ovo odurno i jadno - ali to je njihov problem. Ostaje zauvek da su "Jasenovac i Gradiška Stara" i ostala mesta grob za preko 400.000 Srba.

Komentator

pre 10 godina

Veoma je cudno da jedan tako lep grad, kao sto je Split, bira takve "neurbane" tipuse kakav je Kerum. A, sa druge strane, primetno je da Split ima opoziciju Kerumu (za koju malo ko izadje na izbore - a to znaci da Kerum pobedjuje).

Problem je, vrlo verovatno, u "belim listicima" i neizlasku na izbore. Dakle, oni koji favorizuju Keruma i mali broj ostalih ce izaci na izbore, a oni drugi ce cekati da vide sta ce da se desi (poznato, jel' da?).

Demokratija se moze definisati kao mogucnost da gradjani izaberu najgoreg. Najzalosnije je to sto se ta mogucnost precesto desava.

Lijepa njihova tisucljetna historija

pre 10 godina

Nije moguce.Pa on je domoljub antifasista kao uostalom i svi Kroati.Velikosrpski agresorski klorocetnicki Srbi su ga naterali da peva.

munZ

pre 10 godina

Sada će ovde da se nakače oni dežurni i turistički hrvatski posetioci srpskih foruma i portala da nam kažu kako ta pesma i ne postoji, a provući će i priču o 100 puta manjim žrtvama NDH, 100 puta većim žrtvama od strane ćetnika, kako je to bilo pre 70 godina i da smo patološki ovo i ono. Kerum peva ono što zna i što se često peva. Doduše, Dalmatinci su mahom u Drugom svetskom ratu bili u partizanima, pa je zato ovo odurno i jadno - ali to je njihov problem. Ostaje zauvek da su "Jasenovac i Gradiška Stara" i ostala mesta grob za preko 400.000 Srba.

Vladimirr

pre 10 godina

Moze pitanje od nas iz Hrvatske koji volimo procitat b92 jer su objektivne i pismene novine?

Koji je drugi po velicini grad u Srbiji, tko je njegov gradonacelnik i sto taj gradonacelnik pjeva u slobodno vrijeme privatno ili javno?
(Dalmatinac, 13. maj 2013 17:23)

Rekao bih Novi Sad, gradonacelnik je onaj baja SNS Miloš Vučević (nasao na Vikipediji, inace ne bih znao), mislim da je bio pre toga u Radikalima, a tada je sigurno pevao kojesta, ali mislim da se ne bi usudio sada da zapeva nekoj strazi gjenerala Draze ili slicno, a ako i bi, napravio bi skandal, slicno kao u Hrvatskoj, ali posto mi bas i nismo sigurni da li su cetnici od doticnog bili fasisti ili nisu, ne bi popio zvanicnu prijavu. Mogao bi to kada bi velicao Ljotica ili Nedica, ali o njima nekako nemamo pesama, pa ne bi mogao to da cini muzickim putem. Ipak, mozda je drugi najveci grad Nis, a tamo su svi previse pijani da znaju ko je gradonacelnik, a jos vise da se secaju sta je doticni pevao :)

blik

pre 10 godina

Pa, naravno da jeste. Covjek ce se time hvaltiti a ne skrivati. To je tako u Hrvatskoj. Ruza Tomsic je prosla na izborima za evropski parlament kada je pokazala sovinizam prema Srbima. To je tako u EU.

USTAV 1990

pre 10 godina

Vladimirre, upravo tako. Kod nas je spominjanje ustaša incident, kod vas se četnici rehabilitiraju, kod nas je veličanje poglavnika grijeh, kod vas SANU svrstala Nedića u 100 najznamenitijih Srba. Nama stalno predsjednici partizani i komunisti, vama vojvoda i na kraju mi fašisti, vi antifašisti. O tempora, o mores, rekli bi Latini.

anticenzura

pre 10 godina

Ja ne znam sto ga napadaju? Jel oni stvarno ocekuju neki razuman potez od bageriste Keruma? On nije za policiju i slicno, vec o njemu treba da se pobrinu druge ustanove!

Dejan

pre 10 godina

Ja imam jedno bolje pitanje - a zašto Kerum pa ne bi pevao ustaške pesme? Hrvati i Hrvatska nikada nisu platili cenu ustaškog genocida nad Srbima, nikada nisu prošli kroz suočavanje sa učinjenim onako kako su morali i trebali - a to je onako kao Nemci i Nemačka posle 1945. godine. Umesto toga, desilo se upravo suprotno, Bratstvo i Jedinstvo zločinca i žrtve 1945. godine, i Hrvatska 1945. godine u još boljem položaju nego na dan izbijanja rata u Jugoslaviji.

Kao posledica nekažnjavanja desio se moderni repete 1991-1995. godine, a kao što vidimo zahvaljujući stranim sponzorima ništa od toga ne smeta da su bez problema udje u EU. U Hrvatskoj su masovni protesti protiv ćirilice - protiv manjinskih prava u jednoj zemlji - i jednostavno nikom ništa.

Nekažnjeni zločini mogu samo da se ponove.

Zašto onda Kerum ne bi na rivi zapevao o Jasenovcu i Staroj Gradiški?

USTAV 1990

pre 10 godina

Blik: Prava istina je sljedeća. Srbi u Dalmaciji su bili 90% u četnicima i to pod talijanskom zaštitom, a dalmatinski Hrvati 90% u partizanima. Srbi u partizane odlaze uglavnom u onim krajevima gdje djeluju ustaše, a to nije Dalmacija, Hrvati u partizane odlaze uglavnom u onim krajevima gdje djeluju četnici, a to jest Dalmacija. Partizanski pokret u Hrvatskoj krajem 1943. broji 120.000 ljudi, u Srbiji koja je od 1941-1944. mirna, tek 20.000 ljudi. 2/3 hrvatskih partizana su Hrvati, ostatak Srbi i drugi, ali 60% bosanskih partizana su Srbi, ostatak Muslimani i Hrvati. Srbiju 1944. oslobađaju Rusi te hrvatski i bosanski partizani prelaskom Drine, poraženi četnici dekretom prelaze u partizane, tako da krajem 1944. Srbija ima 200.000 partizana, Hrvatska tek 150.000.

popeye

pre 10 godina

Да не помисли неко да је Керум тамо неки екстрем, на концертима Томсона, чији је ова песма репертоар, сакупи се по 10-15.000 и више Хрвата.

Marina

pre 10 godina

Nemam pojma je li ili nije pjevao ,ali sam stoposto sigurna da se od tog primitivca sve može očekivati pa i ustaške pjesme. To je lik koji ne trpi intelektualnu snagu obrazovanih i rječitih ,darovitih i po stavovima nepokolebljivih ljudi,ljudi visokih moralnih i etičkih principa pa čini sve ne bi li ih omalovažio i skrenuo pozornost na sebe. Kad su ga pitali na svečanoj sjednici Gradskog vijeća što je u svom mandatu sve napravio,on je rekao: Dva sina! - On je lokalni šerif koji sa sestrom,j oš gorom primitivkom jer je poluobrazovana, misli zavladati županijom splitsko-dalmatinskom. Svi njegovi Kerumi i Kerumčići izaći će na izbore i svi dati njemu glas bez njega ostaju bez posla,novaca,grabeža....Molim građane Splita da masovno izađu i oduzmu glas Kerumu.

Bane

pre 10 godina

@Dalmatinac: Drugi po velicini grad u Srbiji je Nis. Ne znam ko je gradonacelnik, ni sta je pevao. Ne secam se nijedne srpske pesme o konc-logorima, podseti me ako znas neku.

RB

pre 10 godina

USTAV 1990, 13. maj 2013 18:27)
Četnici tj.Jugoslovenska vojska u otadzbini su bili antifašisti, za razliku od ustaša. Bilo je medju četnicima i zločinaca, kao i medju partizanima ali se nikako ne mogu stavljati u istu ravan sa ustašama.
Draža je odlikovan od strane američkog kongresa za zasluge u 2. svetskom ratu, a poznato je i da mu je glava bila ucenjena od strane Nemaca na 100000 maraka, za razliku od Pavelića .
Srbi su mu i presudili, a Pavelić je ziveo još dugo i nije odgovarao za zločine.

lale

pre 10 godina

covek peva sta mu se svidja,mene to vise ne pogadja,nikad od 1991-e nisam krocio u hrvatsku,niti nameravam!niti me privlaci,da idem kod njih,sve im zelim najbolje u eu!samo daleko od mene!samo mi zao ovih ,,nostalgicara,,ali da ih podsetim, 1967,otac mi radio u splitu,u brodogradilistu,i na jednoj utakmici,mislim da je bio partizan u pitanju,protiv hajduka,3.auta sa bg-tablicama,bila su gurnuta u more!tad nije bilo,,divljih navijaca iz srbije/kakvi su danas/da se potuku protiv domacih navijaca!tako da mi niko ne moze reci,tvrditi,kako su nasi bili uzrok!otac,mi tada kao detetu,rekao da moram u prodavnici reci..kruh!sto je meni bilo cudno,ne kazem da su svi splicani bili takvi/kao oni sto su gurnuli bg-auta u more/cak jedan je stalno nagovarao ,,starog,,da kupi plac u ,,kastel-starom,,ali matori to nije hteo ni za zivu glavu,te kad smo dosli u srbiju,pred moj polazak u osnovnu skolu,avgusta 1969-e,tad je rekao da postoji animozitet,prema nama/srbima/u splitu!mislim da smo bili pomalo naivni,do raspada jugoslavije,ali fakat tog ,,potapanja bg-auta,ostao mi je do danas,kad mi je 51.godina!napominjem da sam rodjen u loznici,te zivim u joj stalno,znaci nisam bio srbin iz hrvatske!ali...impresije potapanja auta,te rulja koja je to radila,ostale su do danas..znaci 47.godina.nadam se da svojim komentarom,nisam nikog uvredio,sto sam naveo slike zivota iz detinjstva.

Dalmatinac

pre 10 godina

Moze pitanje od nas iz Hrvatske koji volimo procitat b92 jer su objektivne i pismene novine?

Koji je drugi po velicini grad u Srbiji, tko je njegov gradonacelnik i sto taj gradonacelnik pjeva u slobodno vrijeme privatno ili javno?

blik

pre 10 godina

... Doduše, Dalmatinci su mahom u Drugom svetskom ratu bili u partizanima, ...
(munZ, 13. maj 2013 17:19)

Na koju se ovo stvarnost odnosi? Uz malo informisanja lako se dodje do svih cinjenica. Dalmatinci partizani u 2. svjetskom ratu su bili vecinom Srbi. U kninskom kraju Srbi su, pored partizana, isli i u cetnike koji su dosta saradjivali sa Italijanima. Hrvati su bili vecinom u ustasama, domobranima ili su sjedili i cutali kod kuce, jer je to tada bila Italija. Nije da nije bilo Hrvata antifasista u partizanima, svaka cast, ali mnogo manje nego Srba. Tako da Kerumova pjesma dodje nesto kao cuvanje tradicije.
Inace, srecan put na more svim zaljubljenicima u Split. Uzivajte u finim jutarnjim budilicama.

Milutin

pre 10 godina

Ako je ovo tacno, to je onda velika sramota za Keruma I svitu, za Split, Hrvatsku pa I Evropsku Uniju.
Ako Evropska Unija uopste zna ko su ustase I sta je bilo u Jasenovcu I Gradisci Staroj. Ako ih je ikada I zanimalo uopste... A recimo, nemacki istoricari znaju sigurno.

Komentator

pre 10 godina

Veoma je cudno da jedan tako lep grad, kao sto je Split, bira takve "neurbane" tipuse kakav je Kerum. A, sa druge strane, primetno je da Split ima opoziciju Kerumu (za koju malo ko izadje na izbore - a to znaci da Kerum pobedjuje).

Problem je, vrlo verovatno, u "belim listicima" i neizlasku na izbore. Dakle, oni koji favorizuju Keruma i mali broj ostalih ce izaci na izbore, a oni drugi ce cekati da vide sta ce da se desi (poznato, jel' da?).

Demokratija se moze definisati kao mogucnost da gradjani izaberu najgoreg. Najzalosnije je to sto se ta mogucnost precesto desava.

aleks

pre 10 godina

Braci Hrvatima zbog ovakve drskosti i odvratnosti treba traziti ratnu odstetu za 2. svetski rat. Niko od nasih pametnih politicara se toga nije setio.

Vodnjan

pre 10 godina

I tako, čitam si ja B92 jer ih volim s vremena na vrijeme pročitati i već sam se naviknuo da svaka vijest koja dolazi iz Hrvatske je jako posjećena, a naročito ako je vezana uz povijest. I eto, vidim da je tu ogromna koncentracija komentara u vrlo kratko vremena otkad je objavljena i što imam za vidjeti?
Zašto, oh zašto? Zašto vi dežurni mrzitelja svega živoga što prođe pokraj vas dežurate nad hrvatskim vijestima i samo pljujete? Rat smo svi doživjeli i rat se ovdje vodio, a ne u Srbiji. Pustite NDH i ustaše jer se toga u Hrvatskoj 99% stanovništva srami makar nitko od tada skoro nije živ niti to doživljavamo našim nasljeđem.
Za razliku od malo većeg postotka Srba, usudio bih se reći čak 85% koji smatraju dan-danas da je rat u 90. bio dobar i da su trebali ići do kraja. Potvrda za to je Kosovo koje odavno nije pod Srbijom, a vi i dalje o tome maštate.
Zašto se radije vi dežurni mrzitelji (čast iznimkama) ne okrenete nekim drugim aktualnim problemima koji ne nedostaju u Srbiji, a ušli ste skupa sa cijelim svijetom pred 13 godina u 21. stoljeće, a vi još zabranjujete gayevima i lezbijkama da se prošeću ulicama (makar su ti isti možda baš vaša djeca koja su u ovo vrijeme u vašoj sobi pa ih ne kamenujete, nego volite), zašto i dalje imate komplekse i hranite ih nebitnim stvarima poput Srbija je najveća i smim time bolje od nekoga drugoga kad se dobro zna da veličina nije bitna, čak ni u krevetu, zašto sijete mržnju gdje god se okrenete?

Okret za 180. Ok?
Pusa svima! ;)

USTAV 1990

pre 10 godina

RB: Draži je presuđeno, ali su se četnici većinom spasili naglim prelaskom u partizane, Pavelić je pobjegao, ali su ustaška vojske i hrvatski civili pobijeni na Bleiburgu. Tko je gore prošao? A molim te nemoj mi govoriti o četničkom antifašizmu. Ideologija četništva je Moljevićeva "Homogena Srbija" do Karlovca bez muslimana i katolika. Vojvoda Đurišić npr. šalje Draži izvještaj o 8.000 pobijenih muslimanskih civila u nekoliko dana, je li to antifašizam!? Jedno pitanje što se tiče dvostrukih mjerila - zašto su Amerikanci dobri kad daju odlikovanje Draži (iako su ga se potom 1943. odrekli i prihvatili partizane), a loši kad daju stručnu pomoć Gotovininoj vojsci ili političku podršku Hrvatskoj?

DraganZG

pre 10 godina

A šta očekivati od čovjeka koji na čelo lijepi fetu pršuta??? Šta??? Gdje kod se pojavi samo nas sramoti. Zbog takvih kao on, a ima ih, i s ove, a i s one strane ne možemo naprijed. Najgore od svega, k'o korov je, ne da se iskorijeniti, takva vrsta ljudi samo štetu radi.

Dalmatinac!

pre 10 godina

@(Vladimirr, 13. maj 2013 18:03)

Fala ti moj prijatelju Vladimirre - zaista ne znam kako sam do sada bez tih informacija prezivio!

Daj se javi kad navratis do Dalmacije da popijemo stagod i zapjevamo neku (ne ovo sta Kerum pjeva - te stihove ti malo tko zna).

Dalmatinac

pre 10 godina

@@Dalmatinac: Drugi po velicini grad u Srbiji je Nis. Ne znam ko je gradonacelnik, ni sta je pevao. Ne secam se nijedne srpske pesme o konc-logorima, podseti me ako znas neku.
(Bane, 13. maj 2013 18:25)

Bane, ne znam ja niti jednu hrvatsku pjesmu o konc logorima, a kamo li srpsku. Ali, isto tako ne znam što bi dao u životu da me Srbija devedesetih napala i ranila - pjevajući!

Vodnjan

pre 10 godina

@Robi,

Dragi, Hoćeš mi molim te objasniti koji su to kompleksi koje mi Hrvati imamo u odnosu na vas? Nema te stvari u kojoj nismo bolji, bogatiji i zreliji od vas. Trebam žaliti što nisam bio više od pola tisućljeća pod turskom nogom? Trebam li žaliti što mi plaća nije 200 eura umjesto 1800 koje imam sada kao liječnik?
NDH nitko ne slavi, a onaj mali posto kretena živi u svakoj zemlji, pa tako i u Hrvatskoj. Sva sreća, s takvima se ne družim jer mi ne odgovaraju kao što mi vjerojatni ni ti ne bi odgovarao da te poznajem u živo jer ne volim primitivizam i ljubomoru.

Ponavljam, imaš previše problema kod sebe, okreni se i riješavaj ih. Ne zamaraj se kretenima poput Keruma.
I drugo, posjeti malo hrvatske novine i pročitaj dolje komentare. Mislim da Hrvata uopće i nema. Sve tu tvoji sunarodnjaci. ;)

Pozdrav.

miro

pre 10 godina

Novine B92 su izuzetno korektne i nepristrane novine. Mislim da su po tom pitanju prve u čitavoj Regiji. Komentatori su također korektni i korektno, bez nekog pretjeranog vrijeđanja, iznose svoja mišljenja u komentarima. Ako admin i ponekad neki komentar i ne pusti mislim da je i to u redu i pošteno. Dečki svaka vam čast, samo tako profesionalno nastavite i dalje.

NA BALKANU NISTA NOVO

pre 10 godina

USTAV 1990, 13. maj 2013 18:27)
Svaka ti je na mestu a moglo bi se dodati samo da isti ti antifasisti pod navodnicima i dalje vode srbski narod samo sto menjaju boju po potrebi ali to je vec enigma i to neresiva.

Dalmatinac

pre 10 godina

@(Bane, 14. maj 2013 11:22)

Bane, ja mogu razumijeti ogorcenost izvodjenjem ove pjesme.

Al jos mi nije nikako jasno koji klinac je to tebe ili bilo koga u Srbiji, koji Split vidje jedino na razglednici, briga?

Ako je to sramota, onda je to nasa sramota i mi moramo s Kerumom i slicnima zivjeti, a ne vi. Prema tome, zasto toliko uzbudjivanja oko toga sto je pjevao neki tamo rudlavi cudak?

S druge strane, slozit cu se sa komentarom jednog od svojih sugradjana od neki dan vezano uz jednu drugu vijest.

Vi u Srbiji, ako nas (dakle sve Hrvate) zelite opisivat kao genocidne, ustasoidne, rasiste i u to ime izbjegavat Hrvatsku po nacelu mnogih komentatora - "ja tamo vise necu nogom stupit",

O D L I C N O !

Kamo srece da ste Hrvatsku izbjegavali odmah nakon Drugog svijetskog rata, kamo srece da ste Hrvatsku izbjegavali pocetkom devedesetih. Puno se lakse nositi s vasom propagandom i nazivima kojima nam se obracate, nego sa razaranjem, rusenjem, ubijanjem, spaljivanjem, protjerivanjem, okupiranjem i jos cijelim nizom "krasota" koje je Srbija servirala Hrvatskoj u nastavcima tijekom cetiri godine.

Ako je uvjet da nas izbjegavate vase poimanje i izjave da smo genocidan narod izravnih potomaka onih koji su cinili Jasenovac, onda imas moj potpuni blagoslov da to mislim. Jer, vjeruj mi, lakse je promijenit TV program ili citat neke druge novine, nego se nosit s onim sto je Srbija radila po Hrvatskoj.

Bane

pre 10 godina

@Dalmatinac: Srpsku ne znam ni ja, ali hrvatsku znam. Zove se "Jasenovac i Gradiška Stara". Stihovi su sledeci (molim B92 da dozvoli objavljivanje ovih "stihova"; oni su vec javno dostupni na netu):

Jasenovac i Gradiška Stara,
to je kuća Maksovih mesara.

Kroz Imotski kamioni žure,
voze crnce Francetića Jure.

U Čapljini, klaonica bila,
puno Srba Neretva nosila.

Oj Neretvo teci niza stranu,
nosi Srbe plavome Jadranu.

'ko je moga zamisliti lani,
da će Božić slavit partizani.

Tko je reka, jeba li ga ćaća,
da se Crna Legija ne vraća.

Gospe sinjska ako si u stanju,
uzmi Stipu, a vrati nam Franju.

Oj Račane jeba ti pas mater,
i onome tko je glasa za te.

Sjajna zvijezdo iznad Metkovića,
pozdravi nam Antu Pavelića.

Zlatko

pre 10 godina

Ustaše i četnici nisu isto ni po čemu. Prvi su bili legitimne jedinice legitimne i ozbiljne države na ozbiljnom zadatku. Drugi su opšti termin za nekomunističke gerile, preko 25 raznih vojski.
(žix, 14. maj 2013 11:35)

I četnici su imali "ozbiljan zadatak", a to je "Stvaranje homogene srpske države. Jedina razlika je u tome da su ustaše imale organiziranu vojsku i da su pristali na nacističke uvjete i stvorili paradržavu, dok su četnici kao vojska kralja Aleksandra, koji je pobjegao iz zemlje, bili u nemogućnosti da isprva traže suradnju s nacistima. Ali im je zato dobro išla suradnja s talijanskim fašistima, a kasnije i nacistima te (vjerovali ili ne) ustašama. Također, išlo im je i ubijanje Muslimana i Hrvata po podrinju, Hercegovini, Dalmaciji, središnjoj Bosni...
Inače, kad spominješ ozbiljnu državu, na koju točno misliš? Na onu koja je podijeljena između njemačkog i talijanskog protektorata, ili na neku drugu?
Zapravo je nevjerojatno da netko može istovremeno osuđivati (i to opravdano) ustaše i njihov genocidni projekt te braniti četnike kojima je jedan od osnovnih točaka bilo ubijanje muslimanskog i katoličkog naroda po današnjoj Srbiji, BiH i Hrvatskoj.
Ne može se jedan pokret u kome je svakodnevica bila ubijanje civila zato što nisu Srbi (razlog isti kao ustaški- nepodobna nacija) braniti sa nagradom za čuvanje američkih padobranaca.
Kako objasniti četničku suradnju na Neretvi ili zajedničku obranu Knina s ustašama i nacistima od partizana?

Kole Čašule

pre 10 godina

Čemu čuđenje; pa ta pesma je deo redovnog repertoara Thompsona, na čije koncerte dođe desetine hiljada ljudi koji je horski pevaju.

panzer general

pre 10 godina

(Vladimirr, 13. maj 2013 18:03)
Svaka čast, baš sa stilom! O Kerumu svaki komentar je suvišan. Fascinira me kod vas broj mitomana i revizora povijesti, zastaršujuće.

blik

pre 10 godina

"... Partizanski pokret u Hrvatskoj krajem 1943. broji 120.000 ljudi,..."
(USTAV 1990, 13. maj 2013 19:53)

Da, dosta je ljudi bilo u partizanskom pokretu u Hrvatskoj. Kao sto rekoh, i na sta upucuju sve istorijske cinjenice, vecinom se radilo o Srbima kojima je to bio nacin da sacuvaju glavu od ustasa, i nadju kakvu-takvu satisfakciju i sugurnost nakon sto su njihova sela popalili i familije pobile, ustase a oni cudom prezivjeli. Ti su ljudi, Srbi, cinili vecinu tog partizanskog pokreta u Hrvatskoj, preciznije Lici, Baniji, Kordunu ..., (o Bosanskoj krajini da ne govorim). Dakle, sve krajevi sa znatnim, ako ne i vecinskim udjelom Srba u datom trenutku. Koliko je bilo i kada su formirane antifasisticki vojni odredi u regionima Cakovca, Varazdina, Zagorja, i ostalim vecinski hrvatskim krajevima? Koje su bitke tamo vodjene? Srecom pa postoje snimci kako je izgledao ulazak Nijemaca 1941. godine u glavni grad Hrvatske (a kako u srpske krajeve i gradove). Naravno, danasnja hrvatska mitologija to potpuno izvrce i okrece glavu od istine.
Svaka cast i slava idealistima Hrvatima kojih je bilo u partizanima u odredjenom broju i koji su se gnusali ustasa, oni mogu da sluze na ponos hrvatskoj drzavi i svom narodu.

Vau-Vau

pre 10 godina

@Bane, mislim da ti Dalmatinac zeli reci jednu stvar, koja iako tebi komplicirana, je vrlo laka za shvatiti.

Osnovno pravilo novinarstva, kako u svijetu pa tako vjerojatno i u Srbiji je, da nije vijest kad pas ugrize covjeka, nego kad covjek ugrize psa.

E sad, prevedeno na jezik ove nase komunikacije, kad Nikolic, Vucic, Dacic ili bilo koji zvanicnik u Srbiji, pa i gradonacelnik Nisa, izjave da je Vukovar srpski grad ili kad pricaju o onim granicama o kojima je sto puta bilo rijeci, itd. itd., sto samo po sebi je elemet politike koja nije nista manje genocidna nego nacisticko-ustaska, onda to vise nije nikakva vijest, to mediji u Hrvatskoj jedva da i prenesu, al i ako prenecu nitko to niti ne dozivljava nesto posebno. Zasto? Jel, vracajuci se na ono gornje pravilo - psi s vremena na vrijeme zaista i grizu.

S druge strane, bilo kakva izjava iz Hrvatske u tom smjeru je top senzacija, glavna vijest, desetine ili stotine komentara itd. I istina, covjek nekad ugrize psa...

Milutin

pre 10 godina

Pored svega toga, nije nikakav problem ulazak Hrvatske u Evropsku Uniju, I treba da udje. Problem je odnos javnosti prema ovakvim pojavama kao sto je gradonacelnik Splita I njemu slicni. Za ovo se cuje, imam utisak, samo u Hrvatskoj I Srbiji. Sledi da se onda neko vreme medjusobno lozimo na sve te ludorije ovako po komentarima I forumima. Za to vreme EU se eventualno malo zacudi sta je opet tim Srbima I Hrvatima. I sve tako do sledece gluposti na koju se I dalje ne ceka bas dugo I idemo ponovo sve to opet... A zivot ide, tece, prolazi...

žix

pre 10 godina

@panzer general - Meni je zastrašjuć genocid u NDH, a fascinantno živo i zdravo nasleđe iste, oslikano prvo u politici RH 1990. i docnije. O revizionizmu? Ustaše i četnici nisu isto ni po čemu. Prvi su bili legitimne jedinice legitimne i ozbiljne države na ozbiljnom zadatku. Drugi su opšti termin za nekomunističke gerile, preko 25 raznih vojski. Da, među njima je bilo velikog broja zločinaca i ubica. Bilo je i ostataka bivše vojske, sa ustrojenom komandom, koja Hrvata nije ni mogla da vidi kraj Kolubare i Morave. Kako god, zločini jedne i druge strane su u razmeri većoj od 10:1. Proverite nezavisne izvore.

EU Citizen

pre 10 godina

Pevati takve pesme je krajnji ljudski i politički neukus, i tragično je da je dovoljno Splićana glasalo za ovakvu bu.... i sirovinu da postane gradonačelnik, ali čovek nije ni u kom slučaju ni na šta "pozivao", već samo pevao jednu odvratnu pesmu u privatnom društvu u kafani, pa ako je platio šta je popio i pojeo od pošteno zarađenih para, nema nikakvog osnova, osim levičarske cenzure i nastojanja da kontrolišu umove ljudima, da se goni ni prekršajno, a kamoli ne krivično. Slobodan građanin ima pravo da bude i budala i ljubitelj fašista i njihovih pesama za svoje rođene pare, a protiv totalitarizama, fašističkog ili komunističkog tipa, ne bori se zabranama i stavljanjem brnjice, već otvorenom diskusijom o zlu koje nesloboda i jednoumlje u svakom obliku postavljaju. Nažalost, obično su oni koji se najglasnije bune protiv fašizma i pevanja fašističkih pesama, baš likovi koji privatno pevaju partizanske pesme, to jest podržavaju jedno potpuno jednako zlo, a njihov antifašizam ne potiče od težnje da ljudi žive slobodno, već iz ambicije da jednu vrstu ropstva i užasa zamene drugom još gorom. Samo sloboda pojednica i svih tržišnih odnosa garantuje i prosperitet i ideološko i istorijsko bankrotstvo bolesnih i zastarelih kolektivističkih ideja, kako fašista, tako i komunista, rođene braće koji se toliko mrze baš zato što su toliko slični.

Robi

pre 10 godina

@Vodnjan
Mi imamo komplekse,govorimo da smo najveći,mi sejemo mržnju? o.O Jesi li ti svestan šta pišeš?Nađi mi bar jedan komentar koji podstiče na mržnju prema vama!Problem je u vama, i u vašoj mržnji prema Srbima,kojom ste zaslepljeni i sa kojom se rađate,iako toga i niste svesni...Vi imate komplekse niže vrednosti u odnosu na nas Srbe,i dolazite na naše sajtove,dok mi na vaše ne idemo jer nas ne interesujete. :) I da,upravo je problem u tome što vi ustaški genocid ne smatrate svojim nasleđem,jer nikad niste kažnjeni za to niti se iskreno pokajali i izvinuli...Samo što dalje od nas,moliću!

Bane

pre 10 godina

@Dalmatinac: Ja nisam nista ogorcen; to je sto Englezi kazu "Nature of the beast" (to znaci da je nesto jednostavno tako kako jeste i da nista drugo ni ne treba ocekivati). Navratio sam da vidim vesti na B92 i video tvoje pitanje i rekao ti sta znam misleci da ces mi objasniti ono sto ne znam: Koji je Gradonacelnik Nisa pevao pesmu o Konclogorima? Mene je to interesovalo, a ne Kerum. Na zalost, nisi mi dao te informacije.

Prlain

pre 10 godina

@Ustav1990 - U pravu ste za "demografiju" Krajine, Dalmacije i BiH. U bici na Neretvi je bilo 22.000 partizana, 14.500 Srba i Crnogoraca (3.000 Crnogoraca), 5.500 Hrvata (veoma hrabrih Dalmatinaca). Par stvari po kojima vam se ipak vidi uticaj hrvatske istoriografije. Prvo, koliko god da je bilo cetnika preko Drine, oni su jaje, a koka je NDH. U NDH je nestalo 350.000 Srba, a od cetnika nekoliko hiljada Hrvata i par desetina hiljada Bosnjaka. Drugo, situacija u Srbiji nema BLAGE VEZE sa Hrvatskom i Hrvatima. To sto nije bilo mnogo partizana, a bilo ih je, je posledica antikomunizma i niceg vise (bilo je Ravnogoraca,ali i mnogo divljih cetnika koji su pobili na hiljade Srba). Cetnici Srbije bi po formi i obliku bili najslicniji domobranima.

Dalmatinac

pre 10 godina

@ Koji je Gradonacelnik Nisa pevao pesmu o Konclogorima? Mene je to interesovalo, a ne Kerum. Na zalost, nisi mi dao te informacije.
(Bane, 14. maj 2013 14:42)

A ja sam se nadao da ces ti meni dati informaciju tko je gradonacelnik Nisa. Al, na zalost, ostah prikracen i za to!

Bane

pre 10 godina

@Zg: Nemoj da mislis da imam nesto protiv ove "pesme" i Keruma. Covek je video sta pali kod naroda i sta je Ruzi pomoglo da dobije najbolje moguce mesto (evropski poslanik), pa i on da se omasti. Komicno je da se policija interesuje da li je to on pevao ili nije, kada se to javno izvodi non-stop, peva se i javno i privatno, ima na jutjubu itd. Zasto on da odgovara, a hiljade (konzervativna procena) drugih ne?

Satirko na kvadrat

pre 10 godina

Nije on licno pevao, nego mu prsut na celu progovorio.
(Satirko, 13. maj 2013 17:38)

Odličan komentar, he he he, dodao bih - možda mu je i prasetina iz trbuha zaguslala zajedno s pršutom ... u svakom slučaju, čoban žešći

panzer general

pre 10 godina

žix
Slažem se s tobom. Jedni su bili organiziraniji i ozbiljniji, pa samim time i "uspješniji". Da su ovi tvoji bili tako organizirani i oni bi bili jednako "uspješni". Ali nisu, uglavnom su držali svijeću Nijemcima, i da, spasili par savezničkih pilota i odma postali antifašisti? Neide to baš tako.

Gùlliver

pre 10 godina

žix
Slažem se s tobom. Jedni su bili organiziraniji i ozbiljniji, pa samim time i "uspješniji". Da su ovi tvoji bili tako organizirani i oni bi bili jednako "uspješni". Ali nisu, uglavnom su držali svijeću Nijemcima, i da, spasili par savezničkih pilota i odma postali antifašisti? Neide to baš tako.
(panzer general, 14. maj 2013 13:56)

Ne bi mogli biti isto, jer u Srbiji i nije bilo mnogo Hrvata, a u Srbiji nikakve antihrvatske politike. Antihrvatstvo je u svih Srba novijeg datuma, uzrokovano ovde više puta navedenim. Prazan vam je argument. Što se otpora u Srbiji tiče, posle raspada Užičke republike i masakara protiv Srba kao znak odmazde, čitajte malo o Kragujevcu i beogradskim logorima, on je bio sveprisutan, ali pritajen. Kako gde, negde su dominirali komunisti, negde rojalisti. Kruševac su 14.10.44. rojalisti zajedno oslobodili sa partizanima, a onda su ih potonji sa Rusima skembali. To je tako u istoriji. Na drugim mestima su četnici bili omražena banda, poput Toplice, Jastrepca i u Sandžaku, onakva kakvu je znaju u vašim krajevima. U Šumadiji su svi bili pritajeni, jer je jedan "Kragujevac" bio dosta. U svakom slučaju, odajete utisak nekog veoma nepozvanog da komentariše Srbiju i njene vojske pre 1945. 'Ajde malo ismevajte i srpske vojske iz prvog rata i ranije.

Dalmatinac

pre 10 godina

Moze pitanje od nas iz Hrvatske koji volimo procitat b92 jer su objektivne i pismene novine?

Koji je drugi po velicini grad u Srbiji, tko je njegov gradonacelnik i sto taj gradonacelnik pjeva u slobodno vrijeme privatno ili javno?

USTAV 1990

pre 10 godina

Vladimirre, upravo tako. Kod nas je spominjanje ustaša incident, kod vas se četnici rehabilitiraju, kod nas je veličanje poglavnika grijeh, kod vas SANU svrstala Nedića u 100 najznamenitijih Srba. Nama stalno predsjednici partizani i komunisti, vama vojvoda i na kraju mi fašisti, vi antifašisti. O tempora, o mores, rekli bi Latini.

blik

pre 10 godina

... Doduše, Dalmatinci su mahom u Drugom svetskom ratu bili u partizanima, ...
(munZ, 13. maj 2013 17:19)

Na koju se ovo stvarnost odnosi? Uz malo informisanja lako se dodje do svih cinjenica. Dalmatinci partizani u 2. svjetskom ratu su bili vecinom Srbi. U kninskom kraju Srbi su, pored partizana, isli i u cetnike koji su dosta saradjivali sa Italijanima. Hrvati su bili vecinom u ustasama, domobranima ili su sjedili i cutali kod kuce, jer je to tada bila Italija. Nije da nije bilo Hrvata antifasista u partizanima, svaka cast, ali mnogo manje nego Srba. Tako da Kerumova pjesma dodje nesto kao cuvanje tradicije.
Inace, srecan put na more svim zaljubljenicima u Split. Uzivajte u finim jutarnjim budilicama.

munZ

pre 10 godina

Sada će ovde da se nakače oni dežurni i turistički hrvatski posetioci srpskih foruma i portala da nam kažu kako ta pesma i ne postoji, a provući će i priču o 100 puta manjim žrtvama NDH, 100 puta većim žrtvama od strane ćetnika, kako je to bilo pre 70 godina i da smo patološki ovo i ono. Kerum peva ono što zna i što se često peva. Doduše, Dalmatinci su mahom u Drugom svetskom ratu bili u partizanima, pa je zato ovo odurno i jadno - ali to je njihov problem. Ostaje zauvek da su "Jasenovac i Gradiška Stara" i ostala mesta grob za preko 400.000 Srba.

Lijepa njihova tisucljetna historija

pre 10 godina

Nije moguce.Pa on je domoljub antifasista kao uostalom i svi Kroati.Velikosrpski agresorski klorocetnicki Srbi su ga naterali da peva.

RB

pre 10 godina

USTAV 1990, 13. maj 2013 18:27)
Četnici tj.Jugoslovenska vojska u otadzbini su bili antifašisti, za razliku od ustaša. Bilo je medju četnicima i zločinaca, kao i medju partizanima ali se nikako ne mogu stavljati u istu ravan sa ustašama.
Draža je odlikovan od strane američkog kongresa za zasluge u 2. svetskom ratu, a poznato je i da mu je glava bila ucenjena od strane Nemaca na 100000 maraka, za razliku od Pavelića .
Srbi su mu i presudili, a Pavelić je ziveo još dugo i nije odgovarao za zločine.

USTAV 1990

pre 10 godina

Blik: Prava istina je sljedeća. Srbi u Dalmaciji su bili 90% u četnicima i to pod talijanskom zaštitom, a dalmatinski Hrvati 90% u partizanima. Srbi u partizane odlaze uglavnom u onim krajevima gdje djeluju ustaše, a to nije Dalmacija, Hrvati u partizane odlaze uglavnom u onim krajevima gdje djeluju četnici, a to jest Dalmacija. Partizanski pokret u Hrvatskoj krajem 1943. broji 120.000 ljudi, u Srbiji koja je od 1941-1944. mirna, tek 20.000 ljudi. 2/3 hrvatskih partizana su Hrvati, ostatak Srbi i drugi, ali 60% bosanskih partizana su Srbi, ostatak Muslimani i Hrvati. Srbiju 1944. oslobađaju Rusi te hrvatski i bosanski partizani prelaskom Drine, poraženi četnici dekretom prelaze u partizane, tako da krajem 1944. Srbija ima 200.000 partizana, Hrvatska tek 150.000.

aleks

pre 10 godina

Braci Hrvatima zbog ovakve drskosti i odvratnosti treba traziti ratnu odstetu za 2. svetski rat. Niko od nasih pametnih politicara se toga nije setio.

blik

pre 10 godina

Pa, naravno da jeste. Covjek ce se time hvaltiti a ne skrivati. To je tako u Hrvatskoj. Ruza Tomsic je prosla na izborima za evropski parlament kada je pokazala sovinizam prema Srbima. To je tako u EU.

Dalmatinac

pre 10 godina

@@Dalmatinac: Drugi po velicini grad u Srbiji je Nis. Ne znam ko je gradonacelnik, ni sta je pevao. Ne secam se nijedne srpske pesme o konc-logorima, podseti me ako znas neku.
(Bane, 13. maj 2013 18:25)

Bane, ne znam ja niti jednu hrvatsku pjesmu o konc logorima, a kamo li srpsku. Ali, isto tako ne znam što bi dao u životu da me Srbija devedesetih napala i ranila - pjevajući!

lale

pre 10 godina

covek peva sta mu se svidja,mene to vise ne pogadja,nikad od 1991-e nisam krocio u hrvatsku,niti nameravam!niti me privlaci,da idem kod njih,sve im zelim najbolje u eu!samo daleko od mene!samo mi zao ovih ,,nostalgicara,,ali da ih podsetim, 1967,otac mi radio u splitu,u brodogradilistu,i na jednoj utakmici,mislim da je bio partizan u pitanju,protiv hajduka,3.auta sa bg-tablicama,bila su gurnuta u more!tad nije bilo,,divljih navijaca iz srbije/kakvi su danas/da se potuku protiv domacih navijaca!tako da mi niko ne moze reci,tvrditi,kako su nasi bili uzrok!otac,mi tada kao detetu,rekao da moram u prodavnici reci..kruh!sto je meni bilo cudno,ne kazem da su svi splicani bili takvi/kao oni sto su gurnuli bg-auta u more/cak jedan je stalno nagovarao ,,starog,,da kupi plac u ,,kastel-starom,,ali matori to nije hteo ni za zivu glavu,te kad smo dosli u srbiju,pred moj polazak u osnovnu skolu,avgusta 1969-e,tad je rekao da postoji animozitet,prema nama/srbima/u splitu!mislim da smo bili pomalo naivni,do raspada jugoslavije,ali fakat tog ,,potapanja bg-auta,ostao mi je do danas,kad mi je 51.godina!napominjem da sam rodjen u loznici,te zivim u joj stalno,znaci nisam bio srbin iz hrvatske!ali...impresije potapanja auta,te rulja koja je to radila,ostale su do danas..znaci 47.godina.nadam se da svojim komentarom,nisam nikog uvredio,sto sam naveo slike zivota iz detinjstva.

Vodnjan

pre 10 godina

I tako, čitam si ja B92 jer ih volim s vremena na vrijeme pročitati i već sam se naviknuo da svaka vijest koja dolazi iz Hrvatske je jako posjećena, a naročito ako je vezana uz povijest. I eto, vidim da je tu ogromna koncentracija komentara u vrlo kratko vremena otkad je objavljena i što imam za vidjeti?
Zašto, oh zašto? Zašto vi dežurni mrzitelja svega živoga što prođe pokraj vas dežurate nad hrvatskim vijestima i samo pljujete? Rat smo svi doživjeli i rat se ovdje vodio, a ne u Srbiji. Pustite NDH i ustaše jer se toga u Hrvatskoj 99% stanovništva srami makar nitko od tada skoro nije živ niti to doživljavamo našim nasljeđem.
Za razliku od malo većeg postotka Srba, usudio bih se reći čak 85% koji smatraju dan-danas da je rat u 90. bio dobar i da su trebali ići do kraja. Potvrda za to je Kosovo koje odavno nije pod Srbijom, a vi i dalje o tome maštate.
Zašto se radije vi dežurni mrzitelji (čast iznimkama) ne okrenete nekim drugim aktualnim problemima koji ne nedostaju u Srbiji, a ušli ste skupa sa cijelim svijetom pred 13 godina u 21. stoljeće, a vi još zabranjujete gayevima i lezbijkama da se prošeću ulicama (makar su ti isti možda baš vaša djeca koja su u ovo vrijeme u vašoj sobi pa ih ne kamenujete, nego volite), zašto i dalje imate komplekse i hranite ih nebitnim stvarima poput Srbija je najveća i smim time bolje od nekoga drugoga kad se dobro zna da veličina nije bitna, čak ni u krevetu, zašto sijete mržnju gdje god se okrenete?

Okret za 180. Ok?
Pusa svima! ;)

Dejan

pre 10 godina

Ja imam jedno bolje pitanje - a zašto Kerum pa ne bi pevao ustaške pesme? Hrvati i Hrvatska nikada nisu platili cenu ustaškog genocida nad Srbima, nikada nisu prošli kroz suočavanje sa učinjenim onako kako su morali i trebali - a to je onako kao Nemci i Nemačka posle 1945. godine. Umesto toga, desilo se upravo suprotno, Bratstvo i Jedinstvo zločinca i žrtve 1945. godine, i Hrvatska 1945. godine u još boljem položaju nego na dan izbijanja rata u Jugoslaviji.

Kao posledica nekažnjavanja desio se moderni repete 1991-1995. godine, a kao što vidimo zahvaljujući stranim sponzorima ništa od toga ne smeta da su bez problema udje u EU. U Hrvatskoj su masovni protesti protiv ćirilice - protiv manjinskih prava u jednoj zemlji - i jednostavno nikom ništa.

Nekažnjeni zločini mogu samo da se ponove.

Zašto onda Kerum ne bi na rivi zapevao o Jasenovcu i Staroj Gradiški?

NA BALKANU NISTA NOVO

pre 10 godina

USTAV 1990, 13. maj 2013 18:27)
Svaka ti je na mestu a moglo bi se dodati samo da isti ti antifasisti pod navodnicima i dalje vode srbski narod samo sto menjaju boju po potrebi ali to je vec enigma i to neresiva.

Dalmatinac!

pre 10 godina

@(Vladimirr, 13. maj 2013 18:03)

Fala ti moj prijatelju Vladimirre - zaista ne znam kako sam do sada bez tih informacija prezivio!

Daj se javi kad navratis do Dalmacije da popijemo stagod i zapjevamo neku (ne ovo sta Kerum pjeva - te stihove ti malo tko zna).

Bane

pre 10 godina

@Dalmatinac: Drugi po velicini grad u Srbiji je Nis. Ne znam ko je gradonacelnik, ni sta je pevao. Ne secam se nijedne srpske pesme o konc-logorima, podseti me ako znas neku.

Robi

pre 10 godina

@Vodnjan
Mi imamo komplekse,govorimo da smo najveći,mi sejemo mržnju? o.O Jesi li ti svestan šta pišeš?Nađi mi bar jedan komentar koji podstiče na mržnju prema vama!Problem je u vama, i u vašoj mržnji prema Srbima,kojom ste zaslepljeni i sa kojom se rađate,iako toga i niste svesni...Vi imate komplekse niže vrednosti u odnosu na nas Srbe,i dolazite na naše sajtove,dok mi na vaše ne idemo jer nas ne interesujete. :) I da,upravo je problem u tome što vi ustaški genocid ne smatrate svojim nasleđem,jer nikad niste kažnjeni za to niti se iskreno pokajali i izvinuli...Samo što dalje od nas,moliću!

blik

pre 10 godina

"... Partizanski pokret u Hrvatskoj krajem 1943. broji 120.000 ljudi,..."
(USTAV 1990, 13. maj 2013 19:53)

Da, dosta je ljudi bilo u partizanskom pokretu u Hrvatskoj. Kao sto rekoh, i na sta upucuju sve istorijske cinjenice, vecinom se radilo o Srbima kojima je to bio nacin da sacuvaju glavu od ustasa, i nadju kakvu-takvu satisfakciju i sugurnost nakon sto su njihova sela popalili i familije pobile, ustase a oni cudom prezivjeli. Ti su ljudi, Srbi, cinili vecinu tog partizanskog pokreta u Hrvatskoj, preciznije Lici, Baniji, Kordunu ..., (o Bosanskoj krajini da ne govorim). Dakle, sve krajevi sa znatnim, ako ne i vecinskim udjelom Srba u datom trenutku. Koliko je bilo i kada su formirane antifasisticki vojni odredi u regionima Cakovca, Varazdina, Zagorja, i ostalim vecinski hrvatskim krajevima? Koje su bitke tamo vodjene? Srecom pa postoje snimci kako je izgledao ulazak Nijemaca 1941. godine u glavni grad Hrvatske (a kako u srpske krajeve i gradove). Naravno, danasnja hrvatska mitologija to potpuno izvrce i okrece glavu od istine.
Svaka cast i slava idealistima Hrvatima kojih je bilo u partizanima u odredjenom broju i koji su se gnusali ustasa, oni mogu da sluze na ponos hrvatskoj drzavi i svom narodu.

Milutin

pre 10 godina

Ako je ovo tacno, to je onda velika sramota za Keruma I svitu, za Split, Hrvatsku pa I Evropsku Uniju.
Ako Evropska Unija uopste zna ko su ustase I sta je bilo u Jasenovcu I Gradisci Staroj. Ako ih je ikada I zanimalo uopste... A recimo, nemacki istoricari znaju sigurno.

Prlain

pre 10 godina

@Ustav1990 - U pravu ste za "demografiju" Krajine, Dalmacije i BiH. U bici na Neretvi je bilo 22.000 partizana, 14.500 Srba i Crnogoraca (3.000 Crnogoraca), 5.500 Hrvata (veoma hrabrih Dalmatinaca). Par stvari po kojima vam se ipak vidi uticaj hrvatske istoriografije. Prvo, koliko god da je bilo cetnika preko Drine, oni su jaje, a koka je NDH. U NDH je nestalo 350.000 Srba, a od cetnika nekoliko hiljada Hrvata i par desetina hiljada Bosnjaka. Drugo, situacija u Srbiji nema BLAGE VEZE sa Hrvatskom i Hrvatima. To sto nije bilo mnogo partizana, a bilo ih je, je posledica antikomunizma i niceg vise (bilo je Ravnogoraca,ali i mnogo divljih cetnika koji su pobili na hiljade Srba). Cetnici Srbije bi po formi i obliku bili najslicniji domobranima.

miro

pre 10 godina

Novine B92 su izuzetno korektne i nepristrane novine. Mislim da su po tom pitanju prve u čitavoj Regiji. Komentatori su također korektni i korektno, bez nekog pretjeranog vrijeđanja, iznose svoja mišljenja u komentarima. Ako admin i ponekad neki komentar i ne pusti mislim da je i to u redu i pošteno. Dečki svaka vam čast, samo tako profesionalno nastavite i dalje.

USTAV 1990

pre 10 godina

RB: Draži je presuđeno, ali su se četnici većinom spasili naglim prelaskom u partizane, Pavelić je pobjegao, ali su ustaška vojske i hrvatski civili pobijeni na Bleiburgu. Tko je gore prošao? A molim te nemoj mi govoriti o četničkom antifašizmu. Ideologija četništva je Moljevićeva "Homogena Srbija" do Karlovca bez muslimana i katolika. Vojvoda Đurišić npr. šalje Draži izvještaj o 8.000 pobijenih muslimanskih civila u nekoliko dana, je li to antifašizam!? Jedno pitanje što se tiče dvostrukih mjerila - zašto su Amerikanci dobri kad daju odlikovanje Draži (iako su ga se potom 1943. odrekli i prihvatili partizane), a loši kad daju stručnu pomoć Gotovininoj vojsci ili političku podršku Hrvatskoj?

žix

pre 10 godina

@panzer general - Meni je zastrašjuć genocid u NDH, a fascinantno živo i zdravo nasleđe iste, oslikano prvo u politici RH 1990. i docnije. O revizionizmu? Ustaše i četnici nisu isto ni po čemu. Prvi su bili legitimne jedinice legitimne i ozbiljne države na ozbiljnom zadatku. Drugi su opšti termin za nekomunističke gerile, preko 25 raznih vojski. Da, među njima je bilo velikog broja zločinaca i ubica. Bilo je i ostataka bivše vojske, sa ustrojenom komandom, koja Hrvata nije ni mogla da vidi kraj Kolubare i Morave. Kako god, zločini jedne i druge strane su u razmeri većoj od 10:1. Proverite nezavisne izvore.

Kole Čašule

pre 10 godina

Čemu čuđenje; pa ta pesma je deo redovnog repertoara Thompsona, na čije koncerte dođe desetine hiljada ljudi koji je horski pevaju.

Komentator

pre 10 godina

Veoma je cudno da jedan tako lep grad, kao sto je Split, bira takve "neurbane" tipuse kakav je Kerum. A, sa druge strane, primetno je da Split ima opoziciju Kerumu (za koju malo ko izadje na izbore - a to znaci da Kerum pobedjuje).

Problem je, vrlo verovatno, u "belim listicima" i neizlasku na izbore. Dakle, oni koji favorizuju Keruma i mali broj ostalih ce izaci na izbore, a oni drugi ce cekati da vide sta ce da se desi (poznato, jel' da?).

Demokratija se moze definisati kao mogucnost da gradjani izaberu najgoreg. Najzalosnije je to sto se ta mogucnost precesto desava.

popeye

pre 10 godina

Да не помисли неко да је Керум тамо неки екстрем, на концертима Томсона, чији је ова песма репертоар, сакупи се по 10-15.000 и више Хрвата.

Bane

pre 10 godina

@Dalmatinac: Srpsku ne znam ni ja, ali hrvatsku znam. Zove se "Jasenovac i Gradiška Stara". Stihovi su sledeci (molim B92 da dozvoli objavljivanje ovih "stihova"; oni su vec javno dostupni na netu):

Jasenovac i Gradiška Stara,
to je kuća Maksovih mesara.

Kroz Imotski kamioni žure,
voze crnce Francetića Jure.

U Čapljini, klaonica bila,
puno Srba Neretva nosila.

Oj Neretvo teci niza stranu,
nosi Srbe plavome Jadranu.

'ko je moga zamisliti lani,
da će Božić slavit partizani.

Tko je reka, jeba li ga ćaća,
da se Crna Legija ne vraća.

Gospe sinjska ako si u stanju,
uzmi Stipu, a vrati nam Franju.

Oj Račane jeba ti pas mater,
i onome tko je glasa za te.

Sjajna zvijezdo iznad Metkovića,
pozdravi nam Antu Pavelića.

Vodnjan

pre 10 godina

@Robi,

Dragi, Hoćeš mi molim te objasniti koji su to kompleksi koje mi Hrvati imamo u odnosu na vas? Nema te stvari u kojoj nismo bolji, bogatiji i zreliji od vas. Trebam žaliti što nisam bio više od pola tisućljeća pod turskom nogom? Trebam li žaliti što mi plaća nije 200 eura umjesto 1800 koje imam sada kao liječnik?
NDH nitko ne slavi, a onaj mali posto kretena živi u svakoj zemlji, pa tako i u Hrvatskoj. Sva sreća, s takvima se ne družim jer mi ne odgovaraju kao što mi vjerojatni ni ti ne bi odgovarao da te poznajem u živo jer ne volim primitivizam i ljubomoru.

Ponavljam, imaš previše problema kod sebe, okreni se i riješavaj ih. Ne zamaraj se kretenima poput Keruma.
I drugo, posjeti malo hrvatske novine i pročitaj dolje komentare. Mislim da Hrvata uopće i nema. Sve tu tvoji sunarodnjaci. ;)

Pozdrav.

Dalmatinac

pre 10 godina

@ Koji je Gradonacelnik Nisa pevao pesmu o Konclogorima? Mene je to interesovalo, a ne Kerum. Na zalost, nisi mi dao te informacije.
(Bane, 14. maj 2013 14:42)

A ja sam se nadao da ces ti meni dati informaciju tko je gradonacelnik Nisa. Al, na zalost, ostah prikracen i za to!

Vladimirr

pre 10 godina

Moze pitanje od nas iz Hrvatske koji volimo procitat b92 jer su objektivne i pismene novine?

Koji je drugi po velicini grad u Srbiji, tko je njegov gradonacelnik i sto taj gradonacelnik pjeva u slobodno vrijeme privatno ili javno?
(Dalmatinac, 13. maj 2013 17:23)

Rekao bih Novi Sad, gradonacelnik je onaj baja SNS Miloš Vučević (nasao na Vikipediji, inace ne bih znao), mislim da je bio pre toga u Radikalima, a tada je sigurno pevao kojesta, ali mislim da se ne bi usudio sada da zapeva nekoj strazi gjenerala Draze ili slicno, a ako i bi, napravio bi skandal, slicno kao u Hrvatskoj, ali posto mi bas i nismo sigurni da li su cetnici od doticnog bili fasisti ili nisu, ne bi popio zvanicnu prijavu. Mogao bi to kada bi velicao Ljotica ili Nedica, ali o njima nekako nemamo pesama, pa ne bi mogao to da cini muzickim putem. Ipak, mozda je drugi najveci grad Nis, a tamo su svi previse pijani da znaju ko je gradonacelnik, a jos vise da se secaju sta je doticni pevao :)

Marina

pre 10 godina

Nemam pojma je li ili nije pjevao ,ali sam stoposto sigurna da se od tog primitivca sve može očekivati pa i ustaške pjesme. To je lik koji ne trpi intelektualnu snagu obrazovanih i rječitih ,darovitih i po stavovima nepokolebljivih ljudi,ljudi visokih moralnih i etičkih principa pa čini sve ne bi li ih omalovažio i skrenuo pozornost na sebe. Kad su ga pitali na svečanoj sjednici Gradskog vijeća što je u svom mandatu sve napravio,on je rekao: Dva sina! - On je lokalni šerif koji sa sestrom,j oš gorom primitivkom jer je poluobrazovana, misli zavladati županijom splitsko-dalmatinskom. Svi njegovi Kerumi i Kerumčići izaći će na izbore i svi dati njemu glas bez njega ostaju bez posla,novaca,grabeža....Molim građane Splita da masovno izađu i oduzmu glas Kerumu.

EU Citizen

pre 10 godina

Pevati takve pesme je krajnji ljudski i politički neukus, i tragično je da je dovoljno Splićana glasalo za ovakvu bu.... i sirovinu da postane gradonačelnik, ali čovek nije ni u kom slučaju ni na šta "pozivao", već samo pevao jednu odvratnu pesmu u privatnom društvu u kafani, pa ako je platio šta je popio i pojeo od pošteno zarađenih para, nema nikakvog osnova, osim levičarske cenzure i nastojanja da kontrolišu umove ljudima, da se goni ni prekršajno, a kamoli ne krivično. Slobodan građanin ima pravo da bude i budala i ljubitelj fašista i njihovih pesama za svoje rođene pare, a protiv totalitarizama, fašističkog ili komunističkog tipa, ne bori se zabranama i stavljanjem brnjice, već otvorenom diskusijom o zlu koje nesloboda i jednoumlje u svakom obliku postavljaju. Nažalost, obično su oni koji se najglasnije bune protiv fašizma i pevanja fašističkih pesama, baš likovi koji privatno pevaju partizanske pesme, to jest podržavaju jedno potpuno jednako zlo, a njihov antifašizam ne potiče od težnje da ljudi žive slobodno, već iz ambicije da jednu vrstu ropstva i užasa zamene drugom još gorom. Samo sloboda pojednica i svih tržišnih odnosa garantuje i prosperitet i ideološko i istorijsko bankrotstvo bolesnih i zastarelih kolektivističkih ideja, kako fašista, tako i komunista, rođene braće koji se toliko mrze baš zato što su toliko slični.

Dalmatinac

pre 10 godina

@(Bane, 14. maj 2013 11:22)

Bane, ja mogu razumijeti ogorcenost izvodjenjem ove pjesme.

Al jos mi nije nikako jasno koji klinac je to tebe ili bilo koga u Srbiji, koji Split vidje jedino na razglednici, briga?

Ako je to sramota, onda je to nasa sramota i mi moramo s Kerumom i slicnima zivjeti, a ne vi. Prema tome, zasto toliko uzbudjivanja oko toga sto je pjevao neki tamo rudlavi cudak?

S druge strane, slozit cu se sa komentarom jednog od svojih sugradjana od neki dan vezano uz jednu drugu vijest.

Vi u Srbiji, ako nas (dakle sve Hrvate) zelite opisivat kao genocidne, ustasoidne, rasiste i u to ime izbjegavat Hrvatsku po nacelu mnogih komentatora - "ja tamo vise necu nogom stupit",

O D L I C N O !

Kamo srece da ste Hrvatsku izbjegavali odmah nakon Drugog svijetskog rata, kamo srece da ste Hrvatsku izbjegavali pocetkom devedesetih. Puno se lakse nositi s vasom propagandom i nazivima kojima nam se obracate, nego sa razaranjem, rusenjem, ubijanjem, spaljivanjem, protjerivanjem, okupiranjem i jos cijelim nizom "krasota" koje je Srbija servirala Hrvatskoj u nastavcima tijekom cetiri godine.

Ako je uvjet da nas izbjegavate vase poimanje i izjave da smo genocidan narod izravnih potomaka onih koji su cinili Jasenovac, onda imas moj potpuni blagoslov da to mislim. Jer, vjeruj mi, lakse je promijenit TV program ili citat neke druge novine, nego se nosit s onim sto je Srbija radila po Hrvatskoj.

Gùlliver

pre 10 godina

žix
Slažem se s tobom. Jedni su bili organiziraniji i ozbiljniji, pa samim time i "uspješniji". Da su ovi tvoji bili tako organizirani i oni bi bili jednako "uspješni". Ali nisu, uglavnom su držali svijeću Nijemcima, i da, spasili par savezničkih pilota i odma postali antifašisti? Neide to baš tako.
(panzer general, 14. maj 2013 13:56)

Ne bi mogli biti isto, jer u Srbiji i nije bilo mnogo Hrvata, a u Srbiji nikakve antihrvatske politike. Antihrvatstvo je u svih Srba novijeg datuma, uzrokovano ovde više puta navedenim. Prazan vam je argument. Što se otpora u Srbiji tiče, posle raspada Užičke republike i masakara protiv Srba kao znak odmazde, čitajte malo o Kragujevcu i beogradskim logorima, on je bio sveprisutan, ali pritajen. Kako gde, negde su dominirali komunisti, negde rojalisti. Kruševac su 14.10.44. rojalisti zajedno oslobodili sa partizanima, a onda su ih potonji sa Rusima skembali. To je tako u istoriji. Na drugim mestima su četnici bili omražena banda, poput Toplice, Jastrepca i u Sandžaku, onakva kakvu je znaju u vašim krajevima. U Šumadiji su svi bili pritajeni, jer je jedan "Kragujevac" bio dosta. U svakom slučaju, odajete utisak nekog veoma nepozvanog da komentariše Srbiju i njene vojske pre 1945. 'Ajde malo ismevajte i srpske vojske iz prvog rata i ranije.

Vau-Vau

pre 10 godina

@Bane, mislim da ti Dalmatinac zeli reci jednu stvar, koja iako tebi komplicirana, je vrlo laka za shvatiti.

Osnovno pravilo novinarstva, kako u svijetu pa tako vjerojatno i u Srbiji je, da nije vijest kad pas ugrize covjeka, nego kad covjek ugrize psa.

E sad, prevedeno na jezik ove nase komunikacije, kad Nikolic, Vucic, Dacic ili bilo koji zvanicnik u Srbiji, pa i gradonacelnik Nisa, izjave da je Vukovar srpski grad ili kad pricaju o onim granicama o kojima je sto puta bilo rijeci, itd. itd., sto samo po sebi je elemet politike koja nije nista manje genocidna nego nacisticko-ustaska, onda to vise nije nikakva vijest, to mediji u Hrvatskoj jedva da i prenesu, al i ako prenecu nitko to niti ne dozivljava nesto posebno. Zasto? Jel, vracajuci se na ono gornje pravilo - psi s vremena na vrijeme zaista i grizu.

S druge strane, bilo kakva izjava iz Hrvatske u tom smjeru je top senzacija, glavna vijest, desetine ili stotine komentara itd. I istina, covjek nekad ugrize psa...

Zlatko

pre 10 godina

Ustaše i četnici nisu isto ni po čemu. Prvi su bili legitimne jedinice legitimne i ozbiljne države na ozbiljnom zadatku. Drugi su opšti termin za nekomunističke gerile, preko 25 raznih vojski.
(žix, 14. maj 2013 11:35)

I četnici su imali "ozbiljan zadatak", a to je "Stvaranje homogene srpske države. Jedina razlika je u tome da su ustaše imale organiziranu vojsku i da su pristali na nacističke uvjete i stvorili paradržavu, dok su četnici kao vojska kralja Aleksandra, koji je pobjegao iz zemlje, bili u nemogućnosti da isprva traže suradnju s nacistima. Ali im je zato dobro išla suradnja s talijanskim fašistima, a kasnije i nacistima te (vjerovali ili ne) ustašama. Također, išlo im je i ubijanje Muslimana i Hrvata po podrinju, Hercegovini, Dalmaciji, središnjoj Bosni...
Inače, kad spominješ ozbiljnu državu, na koju točno misliš? Na onu koja je podijeljena između njemačkog i talijanskog protektorata, ili na neku drugu?
Zapravo je nevjerojatno da netko može istovremeno osuđivati (i to opravdano) ustaše i njihov genocidni projekt te braniti četnike kojima je jedan od osnovnih točaka bilo ubijanje muslimanskog i katoličkog naroda po današnjoj Srbiji, BiH i Hrvatskoj.
Ne može se jedan pokret u kome je svakodnevica bila ubijanje civila zato što nisu Srbi (razlog isti kao ustaški- nepodobna nacija) braniti sa nagradom za čuvanje američkih padobranaca.
Kako objasniti četničku suradnju na Neretvi ili zajedničku obranu Knina s ustašama i nacistima od partizana?

panzer general

pre 10 godina

žix
Slažem se s tobom. Jedni su bili organiziraniji i ozbiljniji, pa samim time i "uspješniji". Da su ovi tvoji bili tako organizirani i oni bi bili jednako "uspješni". Ali nisu, uglavnom su držali svijeću Nijemcima, i da, spasili par savezničkih pilota i odma postali antifašisti? Neide to baš tako.

anticenzura

pre 10 godina

Ja ne znam sto ga napadaju? Jel oni stvarno ocekuju neki razuman potez od bageriste Keruma? On nije za policiju i slicno, vec o njemu treba da se pobrinu druge ustanove!

Milutin

pre 10 godina

Pored svega toga, nije nikakav problem ulazak Hrvatske u Evropsku Uniju, I treba da udje. Problem je odnos javnosti prema ovakvim pojavama kao sto je gradonacelnik Splita I njemu slicni. Za ovo se cuje, imam utisak, samo u Hrvatskoj I Srbiji. Sledi da se onda neko vreme medjusobno lozimo na sve te ludorije ovako po komentarima I forumima. Za to vreme EU se eventualno malo zacudi sta je opet tim Srbima I Hrvatima. I sve tako do sledece gluposti na koju se I dalje ne ceka bas dugo I idemo ponovo sve to opet... A zivot ide, tece, prolazi...

panzer general

pre 10 godina

(Vladimirr, 13. maj 2013 18:03)
Svaka čast, baš sa stilom! O Kerumu svaki komentar je suvišan. Fascinira me kod vas broj mitomana i revizora povijesti, zastaršujuće.

Bane

pre 10 godina

@Zg: Nemoj da mislis da imam nesto protiv ove "pesme" i Keruma. Covek je video sta pali kod naroda i sta je Ruzi pomoglo da dobije najbolje moguce mesto (evropski poslanik), pa i on da se omasti. Komicno je da se policija interesuje da li je to on pevao ili nije, kada se to javno izvodi non-stop, peva se i javno i privatno, ima na jutjubu itd. Zasto on da odgovara, a hiljade (konzervativna procena) drugih ne?

Bane

pre 10 godina

@Dalmatinac: Ja nisam nista ogorcen; to je sto Englezi kazu "Nature of the beast" (to znaci da je nesto jednostavno tako kako jeste i da nista drugo ni ne treba ocekivati). Navratio sam da vidim vesti na B92 i video tvoje pitanje i rekao ti sta znam misleci da ces mi objasniti ono sto ne znam: Koji je Gradonacelnik Nisa pevao pesmu o Konclogorima? Mene je to interesovalo, a ne Kerum. Na zalost, nisi mi dao te informacije.

DraganZG

pre 10 godina

A šta očekivati od čovjeka koji na čelo lijepi fetu pršuta??? Šta??? Gdje kod se pojavi samo nas sramoti. Zbog takvih kao on, a ima ih, i s ove, a i s one strane ne možemo naprijed. Najgore od svega, k'o korov je, ne da se iskorijeniti, takva vrsta ljudi samo štetu radi.

Satirko na kvadrat

pre 10 godina

Nije on licno pevao, nego mu prsut na celu progovorio.
(Satirko, 13. maj 2013 17:38)

Odličan komentar, he he he, dodao bih - možda mu je i prasetina iz trbuha zaguslala zajedno s pršutom ... u svakom slučaju, čoban žešći