Ponedeljak, 29.04.2013.

01:00

Stigli zemni ostaci kraljice Marije

Zemni ostaci kraljice Marije Karađorđević, majke poslednjeg srpskog monarha Petra Drugog Karađorđevića, stigli su iz Velike Britanije u Beograd nešto pre 18h.

Izvor: Tanjug

Stigli zemni ostaci kraljice Marije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

КРАЉЕВИНА СРБИЈА

pre 10 godina

Порука свим југо-комунистима, анархистима и сличним антихристима:
Што су веће ваше лажи, то су нам наши Карађорђевићи дражи !!!
Обновиће се Краљевина Србија !!!

my way

pre 10 godina

Sto se tice optuzbi protiv mladog kralja abog napustanja zemlje, pa samo je falilo da Nemci jos ubijaju po Srbiji trazeci njega i clanove njegove porodica, a nikakve vojnicke koristi. Naptotiv, bili bi odseceni od Londona i saveznicke komande. A svim zlatom (oko 65 tona) je posle rata raspolagao Tito. Bilo je sklonjeno u Ameriku, a vraceno je i sve ono sto je za vreme okupacije zavrsilo u Italiji i Nemackoj. Korisno je znati i da prema podacima sa liste Svetskog savjeta za zlato, Srbija prednjaci u zlatnim rezervama u regionu, a od sto drzava na ovoj listi nalazi se na 58. mestu, ispred Makedonije koja je na 71. sa 6,8 tona zlata, Slovenija je na 81. mestu sa 3,2 tone zlata, BiH na 89. sa dve tone. Hrvatska je sve svoje zlatne rezerve prodala pre krize. Uzgred, Srbija je imala vise rezervi dok je bila kraljevina pocetkom 20. veka, kada je 1913. godine imala 17 tona zlata, a 1915. godine cak 19 tona. To se kasnije samo povecavalo i Kraljevina Jugoslavija je dostigla 85 tona, od cega je 20 kad je pretila opasnost od rata za svaki slucaj pretvoreno u devizne rezerve.

@Ona iz Londona Odakle tebi da sam je monarhista, danas se verovatno nista ne bi promenilo, ali nisam ni protiv. Ovde se radi o istorijskoj gresci koja je ucinjena i zbog koje smo mnogo propatili. U svakom slucaju, hvala na ispravci, zapamticu za ubuduce.

CIBE BWE

pre 10 godina

@petar petrovic, 29. april 2013 20:20 Nemoj da foliras vise ono sto je obelodanjeno kao konacno i to od svih strana ucesnica.
2/3 zlata je potrosila vlada u izgnanstvu(begunci sa krunom),a 1/3 zlata je potrosio Tito sa svojim pajtosima.
Postoje tacni i u gram precizni podaci i prestani se dezavujisati sta ti Kacavenda,Artemije i slicni kazu.
Drzava nema decu da posalje na lecenje,ali zato ima para da fasiste mobilizuje nazad u zemlju?
Tito je jos bio blag kakav ce tek doci

DPolitika

pre 10 godina

Jedan ispravka Vindzor(House of Windsor) nije Britanska vec Nemacka kuca koja je 1917 promenila ime zbog antinemackih osecanja u VB poniklih iz I svetskog rata.

Ime je proenjeno iz House of Saxe-Coburg and Gotha u House of Windsor.

Za neupucene kako Engleze koji dobrim delom neznaju sopstvenu istoriju ili je zaboravljaju tako i nase Ujedinjenim Kraljevstvom(Velikom Britanijom) vladaju potomci Nemaca.

Tako da je kraljica Marija sa svih strana pre svega nemacke krvne linije te su i njeni potomci delom potomci nemackih kraljevskih kuca.

Poseban kuriozitet iz istorije je da je Kraljica Marija kao i mnogi drugi u to vreme iz vladajucih monarhija a radi ocuvanja krvnih linija rodjena kroz brak rodjaka sto je za njih bilo normalno u to vreme(Princeza Marija od Edinburga koja je majka kraljice Marije je kci Edvarda VII iz kuce Saxe-Coburg and Gothaa, majka njenog oca Infanta Antonia of Portugal je princeza iz kuce Saxe-Coburg and Gotha isto tako i njen otac ima poreklo iz kuce Saxe-Coburg and Gotha pa su svi oni medjusobno rodjaci...)

dosta kaze kosta

pre 10 godina

@Sasha, 29. april 2013 11:01
SVI SU ONI HUMANITARCI SA TUDJIM PARAMA,JEDINO ONAJ NESRECNIK BESKUCNIK STO JE SKOCIO U LEDENU VODU DA SPASI ZECA PRE DAN ILI DVA.
I imajte nesto na umu,glad,beda i siromastvo kao i pljacka su doveli ovu zemlju u prevrat.
Vi i danas nemate pojma kako je vladika Nikolaj sa Ljoticem uspeo da izadje iz Dahau,logor sa pecnicama,a knjige mu se nalaze na svakom koraku.
Jedva smo mi zainteresovani uspeli da iskopamo da je 1934 godine otvoreno podrzao Hitlera.
To sta se pise je jedno,iskustvo pojedinca je drugo,a vecina?
Gotovo nema vise ko ce nam prepricati taj period,a da nije zatrpan ordenjem.
Suludo je da palamudite i ispravljate krivu drinu.Misljenja o krunama se nece promeniti,ukljucujuci i SV.Savu ciji su sinovi napravili krvoprolice oko krune.
Prema tome svetac je i Tito,no to je vise sa podsmehom.
Sto nam se manje predstavljaju vise su neutralni,sto vise vape da nam predstave idealnu ideologiju,neka fala.
Srbija je monarhiji zatvorila vrata jos kad su pobegli,a de ce biti pokopani i zemlja premestena bez i jedne kostice,moze,samo ne o trosku drzave.
Mogu recimo englezi,elizabeta i slicni

Mela

pre 10 godina

Morbidno i bespotrebno. Ni mrtvima im ne daju mira.
(milos, 29. april 2013 06:58)
.. tebi je morbidno i bespotrebno, a vidis meni nije. Sta mislis kako je onima ciji su najmiliji sahranjeni na Kosovu, gde im ruse spomenike i kamenuju ih kada odlaze na pomene? Ja mogu da razumem potrebu njihovih potomaka da im grobovi budu na jednom mestu. I meni je drago da im grobovi budu ovde, jer su oni deo istorije moje zemlje, njeni bivsi vladari.

Dekadencija

pre 10 godina

@chooyu, 29. april 2013 19:38
Sve dok smo taoci komunisticko/udbaskih aparacika koji se i dan danas mreste i parazitiraju na istim funkcijama na kojima su bili '89, dok se ne otvore arhive i ne izvrsi temeljna lustracija, ova zemlja nece disati punim plucima i ici napred. Taj kancer je odavno metastazirao u pacijentu zvanom Srbija, ali ovakve stvari pokazuju da je u regresiji...Ima nade...

Dekadencija

pre 10 godina

@blago slovencima, 29. april 2013 14:49
Ja razumem da se u Srba jos uvek nije, nakon 50 godina diktature proleterijata, povratila svest o temelju pravnog poretka, o svetosti PRIVATNE SVOJINE, ali ne razumem da se Vi, u 21. veku, kao covek sa pristupom internetu, iscudjujete restituciji iste... A, tu istu kraljicu Mariju Hoencloren/Karadjordjevic, za razliku od mnogih drugih Karadjordjevica, niko od nas ne bi smeo sedeci da pomene...

petar petrovic

pre 10 godina

ali brate daju jedan mamograf u zamenu traze vilu na dedeinju,mogli bi bas ako hoce da se pominju mogu da doniraju onih sto tona zlata sto su izneli pred rat i za koje kazu da je otislo za pertle za vojnike u ratu.
(blago slovencima, 29. april 2013 14:49)

To zlato je bilo sakriveno po manastirima,dok ga nemci,italijani,partizani,ustase i cetnici nisu nasli.Najvise su nasli nemci,a ostali po malo.Kad se zavrsio 2 svetki rat to zlato su preuzeli amerikanci,uglavnom sve.Posle toga su vratili Titu skoro svo zlato ali su i za sebe zadrzali odredjeni procenat na ime nacionalizovanih firmi...

Krajnje je vreme da malo naucite istoriju,pogledate neki dokumentarac(BEOGRAD VECITI GRAD-u tom dokumentarcu pored ostalog imate i o zlatu)...a ne da se drzite starih lazi,prepucavanja...


Zalosno je da Srbija nista ne zna o svojoj istoriji...ZALOSNO

Ona iz Londona

pre 10 godina

"Kao rumunska princeza sa majkom negovala ranjenike u Prvom svetskom ratu, kao nasa kraljica bila veliki dobrotvor i omiljena u narodu. Hvala vam na svemu i oprostite nam za sve, Vase Visocanstvo!"

A ti bi - kao monarhista - mogao da znas da se kralj i kraljica oslovljavaju sa "Velicanstvo", a ostali clanovi kraljevske porodice sa "Visocanstvo".

stranac

pre 10 godina

Pa vi ste država, gde prenošenje mošti, ili koski, je veoma respektabilan posao! Ma ostavite ljude na miru, ako u Boga verujete! Pa nije važno gde je ko ukopan. Ako verujete, svi su tamo Negde! Svi ovi prenosi raspadlih ljudskih tela nisu ništa drugo,nego oskrnavljenje njih, u politićke ili verske svrhe!

chooyu

pre 10 godina

E sad mi je mnogo lakse. Sad ce konacno ova nasa zemlja moci da krene napred punim plucima. Samo su nam jos kraljicine kosti falile i eto nas na vrhu. Pfff.

zoran

pre 10 godina

Nekoliko činjenica: Karadjordjevići potražuju svoju imovinu,onako kako bi svako od nas tražio svoju dedovinu. Drugo, to su potomci Karadjordja, bez koga ne bi bilo Srba ni Srbije, kralja Petra(u narodu zvanog Pera), koji je sa vojskom prešao Albaniju 1914 i kralja Aleksandra koji je ubijen u Marseju. Da nije tada ubijen srpska vojska sigurno ne bi dočekala neprijatelja bez vojskovodje. Poistovećivati celu istoriju Karadjordjevića sa odlaskom maloletnog dečaka u London je nepristojno. Kraljevska porodica će počivati u miru u svojoj Srbiji, bez obzira šta o tome mislili oni koji bi "koske" svojih predaka ostavili na ledini.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Dobro dosla nazad kraljice Marija.
Udbasko boljsevicka banda koja je upala u Srbiju 45-e godine vam nije dala mira ni mrtvima.
Ni nama zivima.
Posle skoro 7 decenija srpska kraljevska porodica ce biti na okupu u svojoj Srbiji i medju svojim narodom.
Ostaje jos samo otvaranje dosijea UDBE i procesuiranje Udbaske bande na tlu Srbije.
Vecna slava Kraljice Marija.

History

pre 10 godina

Postovanje i pocast Staroj Srbiji.
Srbiji nasih pradedova,nasih Solunaca.Pozdrav onima koji su se borili za srecu u kucama, plodne njive i bogate vocnjake.
Onima obicnim,a tako velikim,koji Srbiju volese najvise i kojima nista ne bese tesko.Postovali su krunu, svoje zastave i zakletve.Pevali su o Srbiji kada je najteze bilo i nadali se...
Ispevase nam pesme, pokazase nam put i postadose vecni.
Slava im !

Aleksandar

pre 10 godina

Nadam se da su pozvani predstavnici Rumunije na sahrani kraljice Marije,jer je ona rumunska princeza,ne znam kako to ide ,ali bi bilo redno da neko iz Rumunije prisustvuje. Tako cemo podici prijateljstvo,i obezbediti podrsku rumunije,bar da nam ne podmecu koje kakve uslove za EU...

N

pre 10 godina

Koliko košta građane Srbije ovaj cirkus? Dok se za operaciju dece skupljaju pare, dok su nam muzeji zatvoreni...
(Nerviranje, srbima radovanje, 29. april 2013 08:04)
Ova porodica je pomagala decu i pomogla je Tijani (svojim vezama da joj se smanje troskovi lecenja za 300.000 dolara), dok drzava i crkva nisu htele ni da cuju, a kamoli pruze bilo kakvu pomoc.

darko

pre 10 godina

За оне који не знају или се праве да не разумеју, пренос тела краљице Марије у Србију је право њене породице, која жели да сви њени чланови буду сахрањени на једном месту. У томе нема никаквог наметања монархизма, неких националистиких порука и провокација, већ је то сам један чин по вољи њене породице. Колико је то грешно или није, не знам.
Само знам да опаске типа "паразити", "само траже нешто" и томе слично, звуче крајње дегутантно. Као прво, краљица Марија је била велки добротовор, скромна жена, која је пуно препатила у животу: убиство мужа, прогно за време рата, забрана повртака после рата. Из текстова које сам читао о њој јасно се закључује да је била природна, скромна, да је волела да вози кола, да се дружила са људима (није била неки аристократски аутиста према народу, као рецимо Марија Антоанета), да је народ јесте волео и да се увек држале подаље од политике (а не као жене неких потоњих српских и југословенских политичара). Чак и њени синови су били природни, пријатни момци који су се дружили са осталом децом, одлазили на излете итд. Та прича о Карађорђевићима као о неким диктаторима и лихварима, настала је после другог рата са политичким циљем. Уосталом, погедјамо колико је данас природна принцеза Јелисавета, вероватно више од свих осталих, иде жена на пијацу, шета градом......

@Aleksandar

pre 10 godina

Нису побегли него су сву логистику (као и већина европских влада и председника) преселили у центар антифашистичке-нацистичке борбе : ЛОНДОН. Да то нису урадили, Немци би покрали сво злато, краљевску породицу (као англофилску) уништили физички а Србија данас не би постојала. Само треба мало више мозга и памети да се то схвати, нажалост комунизам и даље не избија из глава младих и мало старијих. Не иде се главом без обзира.

Onako usput...

pre 10 godina

@ Public *Ovo je konacan povratak Kraljice u zemlju iz koje je proterana od fasistickih i komunistickih zlocinaca.*

Umesto što kao papagaj ponavljate nešto sto je neko rekao ili napisao,informišite se.

Kraljicu Mariju je pre rata iz zemlje proterao knez Pavle jer se protivila dovođenju njenog maloletnog sina Petra II na presto, znajući da će, zbog njegove mladosti, neiskustva ali i koeficijenta inteligencije koji nije bio baš na zavidnom nivou, pravi vladar biti knez Pavle. Od tada je živela u Engleskoj sa svojim mlađim sinovima. Ona je bila vrlo omiljena i zato je ovaj postupak kneza Pavla pojačao netrpeljivost koju je narod inače gajio prema njemu.

Ovu priču sam mnogo puta čula u detinjstvu od babe i dede.

banq

pre 10 godina

Ne moraš da budeš ni mnogo obrazovan, pa da skapiraš da ovo ništa ne valja kod nas. Svo zlo je uglavnom, došlo iz republike. Konačno, svi Karađorđevići biće na okupu!!

Public

pre 10 godina

Ja ocekujem jednu pristojnu drzavnu sahranu dostojnu jednog Kralja (Kralja Petra II) i dve Kraljice (Kraljice Aleksandre i Kraljice Majke Marije) u maju. Nadam se da ce kraljevski protokol uspeti da se izbori sa ovima iz drzavnog protokola tako da makar donekle to izgleda onako kako dostoji i prilici ovom dogadjaju. Svo troje su strasno patili zbog izgnanstva iz zemlje i licni zivoti su im bili ovekoveceni tim progonstvom. Svo troje se rano razbolelo zbog toga i prerano umrlo Kralj Petar II sa svega 47 godina a Kraljica Majka Marija sa 61 godinu. Neka im je vecna slava i hvala!

Aleksandar

pre 10 godina

za (Public, 29. april 2013 08:37)

prvo porodica je i dalje prinčevska, a ne kraljevska, jer nemaju kralja (koji se inače bira po ustavu Kraljevine SHS).

A drugo, nisu baš oterani, već su pobegli istog momenta kada je bombardovan Beograd i "stolovali" Jugoslavijom u Londonu.

A i nisu svi poterani, brat kralja Aleksandra, Đorđe je ostao (u zatvoru u koji ga je brat strpao i gle slučaja, nisu se setili da ga pokupe kada su bežali za London) i njemu su nemci ponudili da upravlja Srbijom, što je odbio i time je stekao poštovanje i kod komunista.
Živeo je do kraja života u Beogradu.

blago slovencima

pre 10 godina

Ja cim procitam ovakvu vest uhvati me neki strah jer ti karadjordjevici od kada su poceli da dolaze u srbiju a jos od devedesetih pamtim samo su trazili nesto te neki zamkovi neke kuce i imanja jeste reci ce neko i donirali su ali brate daju jedan mamograf u zamenu traze vilu na dedeinju,mogli bi bas ako hoce da se pominju mogu da doniraju onih sto tona zlata sto su izneli pred rat i za koje kazu da je otislo za pertle za vojnike u ratu.Ja vam kazem cim su poceli da petljaju sa oplencem donose mosti nesto ce da se uskoro trazi.Inace onima koji su za prelazak iz republike kao visu u monarhiju kao nizu drustvenu organizaciju ja predlazem da se mi vratimo iz oblika savremenog coveka u neandertalca ko zna moze i to da bude dobro za nesto kao i vec gore navedeno.

my way

pre 10 godina

Kao rumunska princeza sa majkom negovala ranjenike u Prvom svetskom ratu, kao nasa kraljica bila veliki dobrotvor i omiljena u narodu. Hvala vam na svemu i oprostite nam za sve, Vase Visocanstvo!

@MONARHIJA Nije u pitanju samo nedostatak postovanja, vec znanja, inteligencije i morala!

Kragujevčanin

pre 10 godina

Drago mi je što će konačno svi naši vladari biti sahranjeni na jednom mestu, gde će počivati u miru. Ovim konačno Oplenac postaje srpski Versaj.

MONARHIJA

pre 10 godina

Od kada je stupio na tlo Srbije Princ Prestolonaslednik je organizovano vredjan(Šešelj i ostali sluzbenici)

Sada se vredja Kraljica Majka!

Sta vam to znači cirkus-Srbija u svojoj istoriji nema ni jedan dan staža kao republika(osim kao federalna jedinica za vreme Tita)a sada je u pokusaju da stvori pristojnu državu.

Imajte postvanja prema istoriji drzave.

Sasha

pre 10 godina

(Neša, 29. april 2013 06:58)
Tacno tako, Srbi slabo poznaju svoju istoriju i ko je bila Princeza Marija, velika zena i veliki humanitarica. Dobrodosla nazad najdrazo Princezo!!!!

Goran

pre 10 godina

Bila je rumunska princeza nemačke krvi. Njen otaj je ujedinio rumunske zemlje, a njen brat je bio poslednji rumunski kralj. Po nemačkoj liniji je u srodstvu sa Battenberg (Mount Button na engleskom posle I svetskog rata)i sa poslednjim nemačkim carem, ali i sa Romanovima (zaone koji ne znaju, kraljica Viktorija je (rođena) baba i poseldnjem nemačkom i poslednjem ruskom caru,ali i engleskom kralju). Znači, Aleksandar Karađorđević je oženio Mariju da bi se između dve zemlje smirilo stanje oko Banata nakon I svetskog rata. Time je dobio ulaz u pravi aristokratski svet. U mom kraju, istočna Srbija, kraljica Marija je bila jako popularna i voljena, bila je "naša" Rumunka.

Gradjanin

pre 10 godina

Uopste ne mogu da razumem cemu medijska paznja ali bivsoj kraljevskoj porodici jer zapravo nikome nije jasno cega bi oni mogli da budu kraljevi u savremenom dobu.Neko rece da je ova zena bila veoma popularna u narodu ja licno sam imao prilike da upoznam generacije ljudi koji su za zivota bili podanici stare jugoslavije ne pomenu je niko od njih.Uostalom karadjordjevici su od cele drzave srbije napravili republiku na racun drzave jugoslavije dakle celoj austrougarskoj nije uspelo da nestane drzave srbije, karadjordjevici su to uspesno izveli tako da se pitam koje istorijsko pokrice uopste ima ova porodica da bi zasluzila ikakvu i medijsku i institucionalnu paznju?

Silvester

pre 10 godina

Muka mi je od aristokratije i popova, jednako kao i od državnih funkcionera, tajkuna, kriminalaca. Dosta je sa parazitima koji su tu da žive od tuđeg rada. Da li smo mi normalni, radimo nizašta i punimo džepove ljudima koji bi u normalnim zemljama trunuli po zatvorima kao obični ulični razbojnici. Šta je sa ovom Srbijom, nije nam dovoljno živih parazita koji nam posisaše svu krv, već nam treba i spomen na predratne parazite? Pa zar je vrhunac srpske tradicije slavljenje PARAZITA!?

Public

pre 10 godina

Kraljica Marija je sahranjena u Frogmoru a ne u Grogmoru i bice docekana od strane Kraljevske porodice a ne princevske. Ovo je konacan povratak Kraljice u zemlju iz koje je proterana od fasistickih i komunistickih zlocinaca.

Neša

pre 10 godina

Višedecenijsko antemisanje monarhije kod nas iz ideoloških i političkih razloga doprinelo je da naši gradjani vrlo malo znaju o kraljici Mariji.O njenoj humanosti,dobrotvornom radu,popularnosti u narodu i još o mnogo toga.Zato bi bilo uputno ovim povodom da istoričari kažu nešto o tome.i ne samo to.Mi danas sahranjujemo zemne ostatatke članova kraljevske porodice >Karadjordjevića u crkvi na Oplencu.Tu crkvu-mauzolej podigao je kralj Petar I od svoje apanaže-plate koje je primao i zajmova koje je podizao.O tome ima iscrpnih podataka u njegovim Memoarima.Ti podaci bi bili poučni za mnoge.

Neša

pre 10 godina

Višedecenijsko antemisanje monarhije kod nas iz ideoloških i političkih razloga doprinelo je da naši gradjani vrlo malo znaju o kraljici Mariji.O njenoj humanosti,dobrotvornom radu,popularnosti u narodu i još o mnogo toga.Zato bi bilo uputno ovim povodom da istoričari kažu nešto o tome.i ne samo to.Mi danas sahranjujemo zemne ostatatke članova kraljevske porodice >Karadjordjevića u crkvi na Oplencu.Tu crkvu-mauzolej podigao je kralj Petar I od svoje apanaže-plate koje je primao i zajmova koje je podizao.O tome ima iscrpnih podataka u njegovim Memoarima.Ti podaci bi bili poučni za mnoge.

Public

pre 10 godina

Kraljica Marija je sahranjena u Frogmoru a ne u Grogmoru i bice docekana od strane Kraljevske porodice a ne princevske. Ovo je konacan povratak Kraljice u zemlju iz koje je proterana od fasistickih i komunistickih zlocinaca.

Goran

pre 10 godina

Bila je rumunska princeza nemačke krvi. Njen otaj je ujedinio rumunske zemlje, a njen brat je bio poslednji rumunski kralj. Po nemačkoj liniji je u srodstvu sa Battenberg (Mount Button na engleskom posle I svetskog rata)i sa poslednjim nemačkim carem, ali i sa Romanovima (zaone koji ne znaju, kraljica Viktorija je (rođena) baba i poseldnjem nemačkom i poslednjem ruskom caru,ali i engleskom kralju). Znači, Aleksandar Karađorđević je oženio Mariju da bi se između dve zemlje smirilo stanje oko Banata nakon I svetskog rata. Time je dobio ulaz u pravi aristokratski svet. U mom kraju, istočna Srbija, kraljica Marija je bila jako popularna i voljena, bila je "naša" Rumunka.

Sasha

pre 10 godina

(Neša, 29. april 2013 06:58)
Tacno tako, Srbi slabo poznaju svoju istoriju i ko je bila Princeza Marija, velika zena i veliki humanitarica. Dobrodosla nazad najdrazo Princezo!!!!

@Aleksandar

pre 10 godina

Нису побегли него су сву логистику (као и већина европских влада и председника) преселили у центар антифашистичке-нацистичке борбе : ЛОНДОН. Да то нису урадили, Немци би покрали сво злато, краљевску породицу (као англофилску) уништили физички а Србија данас не би постојала. Само треба мало више мозга и памети да се то схвати, нажалост комунизам и даље не избија из глава младих и мало старијих. Не иде се главом без обзира.

my way

pre 10 godina

Kao rumunska princeza sa majkom negovala ranjenike u Prvom svetskom ratu, kao nasa kraljica bila veliki dobrotvor i omiljena u narodu. Hvala vam na svemu i oprostite nam za sve, Vase Visocanstvo!

@MONARHIJA Nije u pitanju samo nedostatak postovanja, vec znanja, inteligencije i morala!

Onako usput...

pre 10 godina

@ Public *Ovo je konacan povratak Kraljice u zemlju iz koje je proterana od fasistickih i komunistickih zlocinaca.*

Umesto što kao papagaj ponavljate nešto sto je neko rekao ili napisao,informišite se.

Kraljicu Mariju je pre rata iz zemlje proterao knez Pavle jer se protivila dovođenju njenog maloletnog sina Petra II na presto, znajući da će, zbog njegove mladosti, neiskustva ali i koeficijenta inteligencije koji nije bio baš na zavidnom nivou, pravi vladar biti knez Pavle. Od tada je živela u Engleskoj sa svojim mlađim sinovima. Ona je bila vrlo omiljena i zato je ovaj postupak kneza Pavla pojačao netrpeljivost koju je narod inače gajio prema njemu.

Ovu priču sam mnogo puta čula u detinjstvu od babe i dede.

MONARHIJA

pre 10 godina

Od kada je stupio na tlo Srbije Princ Prestolonaslednik je organizovano vredjan(Šešelj i ostali sluzbenici)

Sada se vredja Kraljica Majka!

Sta vam to znači cirkus-Srbija u svojoj istoriji nema ni jedan dan staža kao republika(osim kao federalna jedinica za vreme Tita)a sada je u pokusaju da stvori pristojnu državu.

Imajte postvanja prema istoriji drzave.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Public, 29. april 2013 08:37)

prvo porodica je i dalje prinčevska, a ne kraljevska, jer nemaju kralja (koji se inače bira po ustavu Kraljevine SHS).

A drugo, nisu baš oterani, već su pobegli istog momenta kada je bombardovan Beograd i "stolovali" Jugoslavijom u Londonu.

A i nisu svi poterani, brat kralja Aleksandra, Đorđe je ostao (u zatvoru u koji ga je brat strpao i gle slučaja, nisu se setili da ga pokupe kada su bežali za London) i njemu su nemci ponudili da upravlja Srbijom, što je odbio i time je stekao poštovanje i kod komunista.
Živeo je do kraja života u Beogradu.

N

pre 10 godina

Koliko košta građane Srbije ovaj cirkus? Dok se za operaciju dece skupljaju pare, dok su nam muzeji zatvoreni...
(Nerviranje, srbima radovanje, 29. april 2013 08:04)
Ova porodica je pomagala decu i pomogla je Tijani (svojim vezama da joj se smanje troskovi lecenja za 300.000 dolara), dok drzava i crkva nisu htele ni da cuju, a kamoli pruze bilo kakvu pomoc.

Silvester

pre 10 godina

Muka mi je od aristokratije i popova, jednako kao i od državnih funkcionera, tajkuna, kriminalaca. Dosta je sa parazitima koji su tu da žive od tuđeg rada. Da li smo mi normalni, radimo nizašta i punimo džepove ljudima koji bi u normalnim zemljama trunuli po zatvorima kao obični ulični razbojnici. Šta je sa ovom Srbijom, nije nam dovoljno živih parazita koji nam posisaše svu krv, već nam treba i spomen na predratne parazite? Pa zar je vrhunac srpske tradicije slavljenje PARAZITA!?

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Dobro dosla nazad kraljice Marija.
Udbasko boljsevicka banda koja je upala u Srbiju 45-e godine vam nije dala mira ni mrtvima.
Ni nama zivima.
Posle skoro 7 decenija srpska kraljevska porodica ce biti na okupu u svojoj Srbiji i medju svojim narodom.
Ostaje jos samo otvaranje dosijea UDBE i procesuiranje Udbaske bande na tlu Srbije.
Vecna slava Kraljice Marija.

Kragujevčanin

pre 10 godina

Drago mi je što će konačno svi naši vladari biti sahranjeni na jednom mestu, gde će počivati u miru. Ovim konačno Oplenac postaje srpski Versaj.

History

pre 10 godina

Postovanje i pocast Staroj Srbiji.
Srbiji nasih pradedova,nasih Solunaca.Pozdrav onima koji su se borili za srecu u kucama, plodne njive i bogate vocnjake.
Onima obicnim,a tako velikim,koji Srbiju volese najvise i kojima nista ne bese tesko.Postovali su krunu, svoje zastave i zakletve.Pevali su o Srbiji kada je najteze bilo i nadali se...
Ispevase nam pesme, pokazase nam put i postadose vecni.
Slava im !

Public

pre 10 godina

Ja ocekujem jednu pristojnu drzavnu sahranu dostojnu jednog Kralja (Kralja Petra II) i dve Kraljice (Kraljice Aleksandre i Kraljice Majke Marije) u maju. Nadam se da ce kraljevski protokol uspeti da se izbori sa ovima iz drzavnog protokola tako da makar donekle to izgleda onako kako dostoji i prilici ovom dogadjaju. Svo troje su strasno patili zbog izgnanstva iz zemlje i licni zivoti su im bili ovekoveceni tim progonstvom. Svo troje se rano razbolelo zbog toga i prerano umrlo Kralj Petar II sa svega 47 godina a Kraljica Majka Marija sa 61 godinu. Neka im je vecna slava i hvala!

zoran

pre 10 godina

Nekoliko činjenica: Karadjordjevići potražuju svoju imovinu,onako kako bi svako od nas tražio svoju dedovinu. Drugo, to su potomci Karadjordja, bez koga ne bi bilo Srba ni Srbije, kralja Petra(u narodu zvanog Pera), koji je sa vojskom prešao Albaniju 1914 i kralja Aleksandra koji je ubijen u Marseju. Da nije tada ubijen srpska vojska sigurno ne bi dočekala neprijatelja bez vojskovodje. Poistovećivati celu istoriju Karadjordjevića sa odlaskom maloletnog dečaka u London je nepristojno. Kraljevska porodica će počivati u miru u svojoj Srbiji, bez obzira šta o tome mislili oni koji bi "koske" svojih predaka ostavili na ledini.

banq

pre 10 godina

Ne moraš da budeš ni mnogo obrazovan, pa da skapiraš da ovo ništa ne valja kod nas. Svo zlo je uglavnom, došlo iz republike. Konačno, svi Karađorđevići biće na okupu!!

darko

pre 10 godina

За оне који не знају или се праве да не разумеју, пренос тела краљице Марије у Србију је право њене породице, која жели да сви њени чланови буду сахрањени на једном месту. У томе нема никаквог наметања монархизма, неких националистиких порука и провокација, већ је то сам један чин по вољи њене породице. Колико је то грешно или није, не знам.
Само знам да опаске типа "паразити", "само траже нешто" и томе слично, звуче крајње дегутантно. Као прво, краљица Марија је била велки добротовор, скромна жена, која је пуно препатила у животу: убиство мужа, прогно за време рата, забрана повртака после рата. Из текстова које сам читао о њој јасно се закључује да је била природна, скромна, да је волела да вози кола, да се дружила са људима (није била неки аристократски аутиста према народу, као рецимо Марија Антоанета), да је народ јесте волео и да се увек држале подаље од политике (а не као жене неких потоњих српских и југословенских политичара). Чак и њени синови су били природни, пријатни момци који су се дружили са осталом децом, одлазили на излете итд. Та прича о Карађорђевићима као о неким диктаторима и лихварима, настала је после другог рата са политичким циљем. Уосталом, погедјамо колико је данас природна принцеза Јелисавета, вероватно више од свих осталих, иде жена на пијацу, шета градом......

Gradjanin

pre 10 godina

Uopste ne mogu da razumem cemu medijska paznja ali bivsoj kraljevskoj porodici jer zapravo nikome nije jasno cega bi oni mogli da budu kraljevi u savremenom dobu.Neko rece da je ova zena bila veoma popularna u narodu ja licno sam imao prilike da upoznam generacije ljudi koji su za zivota bili podanici stare jugoslavije ne pomenu je niko od njih.Uostalom karadjordjevici su od cele drzave srbije napravili republiku na racun drzave jugoslavije dakle celoj austrougarskoj nije uspelo da nestane drzave srbije, karadjordjevici su to uspesno izveli tako da se pitam koje istorijsko pokrice uopste ima ova porodica da bi zasluzila ikakvu i medijsku i institucionalnu paznju?

Aleksandar

pre 10 godina

Nadam se da su pozvani predstavnici Rumunije na sahrani kraljice Marije,jer je ona rumunska princeza,ne znam kako to ide ,ali bi bilo redno da neko iz Rumunije prisustvuje. Tako cemo podici prijateljstvo,i obezbediti podrsku rumunije,bar da nam ne podmecu koje kakve uslove za EU...

blago slovencima

pre 10 godina

Ja cim procitam ovakvu vest uhvati me neki strah jer ti karadjordjevici od kada su poceli da dolaze u srbiju a jos od devedesetih pamtim samo su trazili nesto te neki zamkovi neke kuce i imanja jeste reci ce neko i donirali su ali brate daju jedan mamograf u zamenu traze vilu na dedeinju,mogli bi bas ako hoce da se pominju mogu da doniraju onih sto tona zlata sto su izneli pred rat i za koje kazu da je otislo za pertle za vojnike u ratu.Ja vam kazem cim su poceli da petljaju sa oplencem donose mosti nesto ce da se uskoro trazi.Inace onima koji su za prelazak iz republike kao visu u monarhiju kao nizu drustvenu organizaciju ja predlazem da se mi vratimo iz oblika savremenog coveka u neandertalca ko zna moze i to da bude dobro za nesto kao i vec gore navedeno.

chooyu

pre 10 godina

E sad mi je mnogo lakse. Sad ce konacno ova nasa zemlja moci da krene napred punim plucima. Samo su nam jos kraljicine kosti falile i eto nas na vrhu. Pfff.

Mela

pre 10 godina

Morbidno i bespotrebno. Ni mrtvima im ne daju mira.
(milos, 29. april 2013 06:58)
.. tebi je morbidno i bespotrebno, a vidis meni nije. Sta mislis kako je onima ciji su najmiliji sahranjeni na Kosovu, gde im ruse spomenike i kamenuju ih kada odlaze na pomene? Ja mogu da razumem potrebu njihovih potomaka da im grobovi budu na jednom mestu. I meni je drago da im grobovi budu ovde, jer su oni deo istorije moje zemlje, njeni bivsi vladari.

stranac

pre 10 godina

Pa vi ste država, gde prenošenje mošti, ili koski, je veoma respektabilan posao! Ma ostavite ljude na miru, ako u Boga verujete! Pa nije važno gde je ko ukopan. Ako verujete, svi su tamo Negde! Svi ovi prenosi raspadlih ljudskih tela nisu ništa drugo,nego oskrnavljenje njih, u politićke ili verske svrhe!

Dekadencija

pre 10 godina

@blago slovencima, 29. april 2013 14:49
Ja razumem da se u Srba jos uvek nije, nakon 50 godina diktature proleterijata, povratila svest o temelju pravnog poretka, o svetosti PRIVATNE SVOJINE, ali ne razumem da se Vi, u 21. veku, kao covek sa pristupom internetu, iscudjujete restituciji iste... A, tu istu kraljicu Mariju Hoencloren/Karadjordjevic, za razliku od mnogih drugih Karadjordjevica, niko od nas ne bi smeo sedeci da pomene...

petar petrovic

pre 10 godina

ali brate daju jedan mamograf u zamenu traze vilu na dedeinju,mogli bi bas ako hoce da se pominju mogu da doniraju onih sto tona zlata sto su izneli pred rat i za koje kazu da je otislo za pertle za vojnike u ratu.
(blago slovencima, 29. april 2013 14:49)

To zlato je bilo sakriveno po manastirima,dok ga nemci,italijani,partizani,ustase i cetnici nisu nasli.Najvise su nasli nemci,a ostali po malo.Kad se zavrsio 2 svetki rat to zlato su preuzeli amerikanci,uglavnom sve.Posle toga su vratili Titu skoro svo zlato ali su i za sebe zadrzali odredjeni procenat na ime nacionalizovanih firmi...

Krajnje je vreme da malo naucite istoriju,pogledate neki dokumentarac(BEOGRAD VECITI GRAD-u tom dokumentarcu pored ostalog imate i o zlatu)...a ne da se drzite starih lazi,prepucavanja...


Zalosno je da Srbija nista ne zna o svojoj istoriji...ZALOSNO

Ona iz Londona

pre 10 godina

"Kao rumunska princeza sa majkom negovala ranjenike u Prvom svetskom ratu, kao nasa kraljica bila veliki dobrotvor i omiljena u narodu. Hvala vam na svemu i oprostite nam za sve, Vase Visocanstvo!"

A ti bi - kao monarhista - mogao da znas da se kralj i kraljica oslovljavaju sa "Velicanstvo", a ostali clanovi kraljevske porodice sa "Visocanstvo".

Dekadencija

pre 10 godina

@chooyu, 29. april 2013 19:38
Sve dok smo taoci komunisticko/udbaskih aparacika koji se i dan danas mreste i parazitiraju na istim funkcijama na kojima su bili '89, dok se ne otvore arhive i ne izvrsi temeljna lustracija, ova zemlja nece disati punim plucima i ici napred. Taj kancer je odavno metastazirao u pacijentu zvanom Srbija, ali ovakve stvari pokazuju da je u regresiji...Ima nade...

DPolitika

pre 10 godina

Jedan ispravka Vindzor(House of Windsor) nije Britanska vec Nemacka kuca koja je 1917 promenila ime zbog antinemackih osecanja u VB poniklih iz I svetskog rata.

Ime je proenjeno iz House of Saxe-Coburg and Gotha u House of Windsor.

Za neupucene kako Engleze koji dobrim delom neznaju sopstvenu istoriju ili je zaboravljaju tako i nase Ujedinjenim Kraljevstvom(Velikom Britanijom) vladaju potomci Nemaca.

Tako da je kraljica Marija sa svih strana pre svega nemacke krvne linije te su i njeni potomci delom potomci nemackih kraljevskih kuca.

Poseban kuriozitet iz istorije je da je Kraljica Marija kao i mnogi drugi u to vreme iz vladajucih monarhija a radi ocuvanja krvnih linija rodjena kroz brak rodjaka sto je za njih bilo normalno u to vreme(Princeza Marija od Edinburga koja je majka kraljice Marije je kci Edvarda VII iz kuce Saxe-Coburg and Gothaa, majka njenog oca Infanta Antonia of Portugal je princeza iz kuce Saxe-Coburg and Gotha isto tako i njen otac ima poreklo iz kuce Saxe-Coburg and Gotha pa su svi oni medjusobno rodjaci...)

CIBE BWE

pre 10 godina

@petar petrovic, 29. april 2013 20:20 Nemoj da foliras vise ono sto je obelodanjeno kao konacno i to od svih strana ucesnica.
2/3 zlata je potrosila vlada u izgnanstvu(begunci sa krunom),a 1/3 zlata je potrosio Tito sa svojim pajtosima.
Postoje tacni i u gram precizni podaci i prestani se dezavujisati sta ti Kacavenda,Artemije i slicni kazu.
Drzava nema decu da posalje na lecenje,ali zato ima para da fasiste mobilizuje nazad u zemlju?
Tito je jos bio blag kakav ce tek doci

dosta kaze kosta

pre 10 godina

@Sasha, 29. april 2013 11:01
SVI SU ONI HUMANITARCI SA TUDJIM PARAMA,JEDINO ONAJ NESRECNIK BESKUCNIK STO JE SKOCIO U LEDENU VODU DA SPASI ZECA PRE DAN ILI DVA.
I imajte nesto na umu,glad,beda i siromastvo kao i pljacka su doveli ovu zemlju u prevrat.
Vi i danas nemate pojma kako je vladika Nikolaj sa Ljoticem uspeo da izadje iz Dahau,logor sa pecnicama,a knjige mu se nalaze na svakom koraku.
Jedva smo mi zainteresovani uspeli da iskopamo da je 1934 godine otvoreno podrzao Hitlera.
To sta se pise je jedno,iskustvo pojedinca je drugo,a vecina?
Gotovo nema vise ko ce nam prepricati taj period,a da nije zatrpan ordenjem.
Suludo je da palamudite i ispravljate krivu drinu.Misljenja o krunama se nece promeniti,ukljucujuci i SV.Savu ciji su sinovi napravili krvoprolice oko krune.
Prema tome svetac je i Tito,no to je vise sa podsmehom.
Sto nam se manje predstavljaju vise su neutralni,sto vise vape da nam predstave idealnu ideologiju,neka fala.
Srbija je monarhiji zatvorila vrata jos kad su pobegli,a de ce biti pokopani i zemlja premestena bez i jedne kostice,moze,samo ne o trosku drzave.
Mogu recimo englezi,elizabeta i slicni

my way

pre 10 godina

Sto se tice optuzbi protiv mladog kralja abog napustanja zemlje, pa samo je falilo da Nemci jos ubijaju po Srbiji trazeci njega i clanove njegove porodica, a nikakve vojnicke koristi. Naptotiv, bili bi odseceni od Londona i saveznicke komande. A svim zlatom (oko 65 tona) je posle rata raspolagao Tito. Bilo je sklonjeno u Ameriku, a vraceno je i sve ono sto je za vreme okupacije zavrsilo u Italiji i Nemackoj. Korisno je znati i da prema podacima sa liste Svetskog savjeta za zlato, Srbija prednjaci u zlatnim rezervama u regionu, a od sto drzava na ovoj listi nalazi se na 58. mestu, ispred Makedonije koja je na 71. sa 6,8 tona zlata, Slovenija je na 81. mestu sa 3,2 tone zlata, BiH na 89. sa dve tone. Hrvatska je sve svoje zlatne rezerve prodala pre krize. Uzgred, Srbija je imala vise rezervi dok je bila kraljevina pocetkom 20. veka, kada je 1913. godine imala 17 tona zlata, a 1915. godine cak 19 tona. To se kasnije samo povecavalo i Kraljevina Jugoslavija je dostigla 85 tona, od cega je 20 kad je pretila opasnost od rata za svaki slucaj pretvoreno u devizne rezerve.

@Ona iz Londona Odakle tebi da sam je monarhista, danas se verovatno nista ne bi promenilo, ali nisam ni protiv. Ovde se radi o istorijskoj gresci koja je ucinjena i zbog koje smo mnogo propatili. U svakom slucaju, hvala na ispravci, zapamticu za ubuduce.

КРАЉЕВИНА СРБИЈА

pre 10 godina

Порука свим југо-комунистима, анархистима и сличним антихристима:
Што су веће ваше лажи, то су нам наши Карађорђевићи дражи !!!
Обновиће се Краљевина Србија !!!

Silvester

pre 10 godina

Muka mi je od aristokratije i popova, jednako kao i od državnih funkcionera, tajkuna, kriminalaca. Dosta je sa parazitima koji su tu da žive od tuđeg rada. Da li smo mi normalni, radimo nizašta i punimo džepove ljudima koji bi u normalnim zemljama trunuli po zatvorima kao obični ulični razbojnici. Šta je sa ovom Srbijom, nije nam dovoljno živih parazita koji nam posisaše svu krv, već nam treba i spomen na predratne parazite? Pa zar je vrhunac srpske tradicije slavljenje PARAZITA!?

Gradjanin

pre 10 godina

Uopste ne mogu da razumem cemu medijska paznja ali bivsoj kraljevskoj porodici jer zapravo nikome nije jasno cega bi oni mogli da budu kraljevi u savremenom dobu.Neko rece da je ova zena bila veoma popularna u narodu ja licno sam imao prilike da upoznam generacije ljudi koji su za zivota bili podanici stare jugoslavije ne pomenu je niko od njih.Uostalom karadjordjevici su od cele drzave srbije napravili republiku na racun drzave jugoslavije dakle celoj austrougarskoj nije uspelo da nestane drzave srbije, karadjordjevici su to uspesno izveli tako da se pitam koje istorijsko pokrice uopste ima ova porodica da bi zasluzila ikakvu i medijsku i institucionalnu paznju?

blago slovencima

pre 10 godina

Ja cim procitam ovakvu vest uhvati me neki strah jer ti karadjordjevici od kada su poceli da dolaze u srbiju a jos od devedesetih pamtim samo su trazili nesto te neki zamkovi neke kuce i imanja jeste reci ce neko i donirali su ali brate daju jedan mamograf u zamenu traze vilu na dedeinju,mogli bi bas ako hoce da se pominju mogu da doniraju onih sto tona zlata sto su izneli pred rat i za koje kazu da je otislo za pertle za vojnike u ratu.Ja vam kazem cim su poceli da petljaju sa oplencem donose mosti nesto ce da se uskoro trazi.Inace onima koji su za prelazak iz republike kao visu u monarhiju kao nizu drustvenu organizaciju ja predlazem da se mi vratimo iz oblika savremenog coveka u neandertalca ko zna moze i to da bude dobro za nesto kao i vec gore navedeno.

chooyu

pre 10 godina

E sad mi je mnogo lakse. Sad ce konacno ova nasa zemlja moci da krene napred punim plucima. Samo su nam jos kraljicine kosti falile i eto nas na vrhu. Pfff.

Public

pre 10 godina

Kraljica Marija je sahranjena u Frogmoru a ne u Grogmoru i bice docekana od strane Kraljevske porodice a ne princevske. Ovo je konacan povratak Kraljice u zemlju iz koje je proterana od fasistickih i komunistickih zlocinaca.

stranac

pre 10 godina

Pa vi ste država, gde prenošenje mošti, ili koski, je veoma respektabilan posao! Ma ostavite ljude na miru, ako u Boga verujete! Pa nije važno gde je ko ukopan. Ako verujete, svi su tamo Negde! Svi ovi prenosi raspadlih ljudskih tela nisu ništa drugo,nego oskrnavljenje njih, u politićke ili verske svrhe!

@Aleksandar

pre 10 godina

Нису побегли него су сву логистику (као и већина европских влада и председника) преселили у центар антифашистичке-нацистичке борбе : ЛОНДОН. Да то нису урадили, Немци би покрали сво злато, краљевску породицу (као англофилску) уништили физички а Србија данас не би постојала. Само треба мало више мозга и памети да се то схвати, нажалост комунизам и даље не избија из глава младих и мало старијих. Не иде се главом без обзира.

MONARHIJA

pre 10 godina

Od kada je stupio na tlo Srbije Princ Prestolonaslednik je organizovano vredjan(Šešelj i ostali sluzbenici)

Sada se vredja Kraljica Majka!

Sta vam to znači cirkus-Srbija u svojoj istoriji nema ni jedan dan staža kao republika(osim kao federalna jedinica za vreme Tita)a sada je u pokusaju da stvori pristojnu državu.

Imajte postvanja prema istoriji drzave.

banq

pre 10 godina

Ne moraš da budeš ni mnogo obrazovan, pa da skapiraš da ovo ništa ne valja kod nas. Svo zlo je uglavnom, došlo iz republike. Konačno, svi Karađorđevići biće na okupu!!

Kragujevčanin

pre 10 godina

Drago mi je što će konačno svi naši vladari biti sahranjeni na jednom mestu, gde će počivati u miru. Ovim konačno Oplenac postaje srpski Versaj.

Neša

pre 10 godina

Višedecenijsko antemisanje monarhije kod nas iz ideoloških i političkih razloga doprinelo je da naši gradjani vrlo malo znaju o kraljici Mariji.O njenoj humanosti,dobrotvornom radu,popularnosti u narodu i još o mnogo toga.Zato bi bilo uputno ovim povodom da istoričari kažu nešto o tome.i ne samo to.Mi danas sahranjujemo zemne ostatatke članova kraljevske porodice >Karadjordjevića u crkvi na Oplencu.Tu crkvu-mauzolej podigao je kralj Petar I od svoje apanaže-plate koje je primao i zajmova koje je podizao.O tome ima iscrpnih podataka u njegovim Memoarima.Ti podaci bi bili poučni za mnoge.

Sasha

pre 10 godina

(Neša, 29. april 2013 06:58)
Tacno tako, Srbi slabo poznaju svoju istoriju i ko je bila Princeza Marija, velika zena i veliki humanitarica. Dobrodosla nazad najdrazo Princezo!!!!

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Dobro dosla nazad kraljice Marija.
Udbasko boljsevicka banda koja je upala u Srbiju 45-e godine vam nije dala mira ni mrtvima.
Ni nama zivima.
Posle skoro 7 decenija srpska kraljevska porodica ce biti na okupu u svojoj Srbiji i medju svojim narodom.
Ostaje jos samo otvaranje dosijea UDBE i procesuiranje Udbaske bande na tlu Srbije.
Vecna slava Kraljice Marija.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Public, 29. april 2013 08:37)

prvo porodica je i dalje prinčevska, a ne kraljevska, jer nemaju kralja (koji se inače bira po ustavu Kraljevine SHS).

A drugo, nisu baš oterani, već su pobegli istog momenta kada je bombardovan Beograd i "stolovali" Jugoslavijom u Londonu.

A i nisu svi poterani, brat kralja Aleksandra, Đorđe je ostao (u zatvoru u koji ga je brat strpao i gle slučaja, nisu se setili da ga pokupe kada su bežali za London) i njemu su nemci ponudili da upravlja Srbijom, što je odbio i time je stekao poštovanje i kod komunista.
Živeo je do kraja života u Beogradu.

Public

pre 10 godina

Ja ocekujem jednu pristojnu drzavnu sahranu dostojnu jednog Kralja (Kralja Petra II) i dve Kraljice (Kraljice Aleksandre i Kraljice Majke Marije) u maju. Nadam se da ce kraljevski protokol uspeti da se izbori sa ovima iz drzavnog protokola tako da makar donekle to izgleda onako kako dostoji i prilici ovom dogadjaju. Svo troje su strasno patili zbog izgnanstva iz zemlje i licni zivoti su im bili ovekoveceni tim progonstvom. Svo troje se rano razbolelo zbog toga i prerano umrlo Kralj Petar II sa svega 47 godina a Kraljica Majka Marija sa 61 godinu. Neka im je vecna slava i hvala!

my way

pre 10 godina

Kao rumunska princeza sa majkom negovala ranjenike u Prvom svetskom ratu, kao nasa kraljica bila veliki dobrotvor i omiljena u narodu. Hvala vam na svemu i oprostite nam za sve, Vase Visocanstvo!

@MONARHIJA Nije u pitanju samo nedostatak postovanja, vec znanja, inteligencije i morala!

N

pre 10 godina

Koliko košta građane Srbije ovaj cirkus? Dok se za operaciju dece skupljaju pare, dok su nam muzeji zatvoreni...
(Nerviranje, srbima radovanje, 29. april 2013 08:04)
Ova porodica je pomagala decu i pomogla je Tijani (svojim vezama da joj se smanje troskovi lecenja za 300.000 dolara), dok drzava i crkva nisu htele ni da cuju, a kamoli pruze bilo kakvu pomoc.

History

pre 10 godina

Postovanje i pocast Staroj Srbiji.
Srbiji nasih pradedova,nasih Solunaca.Pozdrav onima koji su se borili za srecu u kucama, plodne njive i bogate vocnjake.
Onima obicnim,a tako velikim,koji Srbiju volese najvise i kojima nista ne bese tesko.Postovali su krunu, svoje zastave i zakletve.Pevali su o Srbiji kada je najteze bilo i nadali se...
Ispevase nam pesme, pokazase nam put i postadose vecni.
Slava im !

Goran

pre 10 godina

Bila je rumunska princeza nemačke krvi. Njen otaj je ujedinio rumunske zemlje, a njen brat je bio poslednji rumunski kralj. Po nemačkoj liniji je u srodstvu sa Battenberg (Mount Button na engleskom posle I svetskog rata)i sa poslednjim nemačkim carem, ali i sa Romanovima (zaone koji ne znaju, kraljica Viktorija je (rođena) baba i poseldnjem nemačkom i poslednjem ruskom caru,ali i engleskom kralju). Znači, Aleksandar Karađorđević je oženio Mariju da bi se između dve zemlje smirilo stanje oko Banata nakon I svetskog rata. Time je dobio ulaz u pravi aristokratski svet. U mom kraju, istočna Srbija, kraljica Marija je bila jako popularna i voljena, bila je "naša" Rumunka.

dosta kaze kosta

pre 10 godina

@Sasha, 29. april 2013 11:01
SVI SU ONI HUMANITARCI SA TUDJIM PARAMA,JEDINO ONAJ NESRECNIK BESKUCNIK STO JE SKOCIO U LEDENU VODU DA SPASI ZECA PRE DAN ILI DVA.
I imajte nesto na umu,glad,beda i siromastvo kao i pljacka su doveli ovu zemlju u prevrat.
Vi i danas nemate pojma kako je vladika Nikolaj sa Ljoticem uspeo da izadje iz Dahau,logor sa pecnicama,a knjige mu se nalaze na svakom koraku.
Jedva smo mi zainteresovani uspeli da iskopamo da je 1934 godine otvoreno podrzao Hitlera.
To sta se pise je jedno,iskustvo pojedinca je drugo,a vecina?
Gotovo nema vise ko ce nam prepricati taj period,a da nije zatrpan ordenjem.
Suludo je da palamudite i ispravljate krivu drinu.Misljenja o krunama se nece promeniti,ukljucujuci i SV.Savu ciji su sinovi napravili krvoprolice oko krune.
Prema tome svetac je i Tito,no to je vise sa podsmehom.
Sto nam se manje predstavljaju vise su neutralni,sto vise vape da nam predstave idealnu ideologiju,neka fala.
Srbija je monarhiji zatvorila vrata jos kad su pobegli,a de ce biti pokopani i zemlja premestena bez i jedne kostice,moze,samo ne o trosku drzave.
Mogu recimo englezi,elizabeta i slicni

CIBE BWE

pre 10 godina

@petar petrovic, 29. april 2013 20:20 Nemoj da foliras vise ono sto je obelodanjeno kao konacno i to od svih strana ucesnica.
2/3 zlata je potrosila vlada u izgnanstvu(begunci sa krunom),a 1/3 zlata je potrosio Tito sa svojim pajtosima.
Postoje tacni i u gram precizni podaci i prestani se dezavujisati sta ti Kacavenda,Artemije i slicni kazu.
Drzava nema decu da posalje na lecenje,ali zato ima para da fasiste mobilizuje nazad u zemlju?
Tito je jos bio blag kakav ce tek doci

Onako usput...

pre 10 godina

@ Public *Ovo je konacan povratak Kraljice u zemlju iz koje je proterana od fasistickih i komunistickih zlocinaca.*

Umesto što kao papagaj ponavljate nešto sto je neko rekao ili napisao,informišite se.

Kraljicu Mariju je pre rata iz zemlje proterao knez Pavle jer se protivila dovođenju njenog maloletnog sina Petra II na presto, znajući da će, zbog njegove mladosti, neiskustva ali i koeficijenta inteligencije koji nije bio baš na zavidnom nivou, pravi vladar biti knez Pavle. Od tada je živela u Engleskoj sa svojim mlađim sinovima. Ona je bila vrlo omiljena i zato je ovaj postupak kneza Pavla pojačao netrpeljivost koju je narod inače gajio prema njemu.

Ovu priču sam mnogo puta čula u detinjstvu od babe i dede.

zoran

pre 10 godina

Nekoliko činjenica: Karadjordjevići potražuju svoju imovinu,onako kako bi svako od nas tražio svoju dedovinu. Drugo, to su potomci Karadjordja, bez koga ne bi bilo Srba ni Srbije, kralja Petra(u narodu zvanog Pera), koji je sa vojskom prešao Albaniju 1914 i kralja Aleksandra koji je ubijen u Marseju. Da nije tada ubijen srpska vojska sigurno ne bi dočekala neprijatelja bez vojskovodje. Poistovećivati celu istoriju Karadjordjevića sa odlaskom maloletnog dečaka u London je nepristojno. Kraljevska porodica će počivati u miru u svojoj Srbiji, bez obzira šta o tome mislili oni koji bi "koske" svojih predaka ostavili na ledini.

Aleksandar

pre 10 godina

Nadam se da su pozvani predstavnici Rumunije na sahrani kraljice Marije,jer je ona rumunska princeza,ne znam kako to ide ,ali bi bilo redno da neko iz Rumunije prisustvuje. Tako cemo podici prijateljstvo,i obezbediti podrsku rumunije,bar da nam ne podmecu koje kakve uslove za EU...

Mela

pre 10 godina

Morbidno i bespotrebno. Ni mrtvima im ne daju mira.
(milos, 29. april 2013 06:58)
.. tebi je morbidno i bespotrebno, a vidis meni nije. Sta mislis kako je onima ciji su najmiliji sahranjeni na Kosovu, gde im ruse spomenike i kamenuju ih kada odlaze na pomene? Ja mogu da razumem potrebu njihovih potomaka da im grobovi budu na jednom mestu. I meni je drago da im grobovi budu ovde, jer su oni deo istorije moje zemlje, njeni bivsi vladari.

Dekadencija

pre 10 godina

@blago slovencima, 29. april 2013 14:49
Ja razumem da se u Srba jos uvek nije, nakon 50 godina diktature proleterijata, povratila svest o temelju pravnog poretka, o svetosti PRIVATNE SVOJINE, ali ne razumem da se Vi, u 21. veku, kao covek sa pristupom internetu, iscudjujete restituciji iste... A, tu istu kraljicu Mariju Hoencloren/Karadjordjevic, za razliku od mnogih drugih Karadjordjevica, niko od nas ne bi smeo sedeci da pomene...

petar petrovic

pre 10 godina

ali brate daju jedan mamograf u zamenu traze vilu na dedeinju,mogli bi bas ako hoce da se pominju mogu da doniraju onih sto tona zlata sto su izneli pred rat i za koje kazu da je otislo za pertle za vojnike u ratu.
(blago slovencima, 29. april 2013 14:49)

To zlato je bilo sakriveno po manastirima,dok ga nemci,italijani,partizani,ustase i cetnici nisu nasli.Najvise su nasli nemci,a ostali po malo.Kad se zavrsio 2 svetki rat to zlato su preuzeli amerikanci,uglavnom sve.Posle toga su vratili Titu skoro svo zlato ali su i za sebe zadrzali odredjeni procenat na ime nacionalizovanih firmi...

Krajnje je vreme da malo naucite istoriju,pogledate neki dokumentarac(BEOGRAD VECITI GRAD-u tom dokumentarcu pored ostalog imate i o zlatu)...a ne da se drzite starih lazi,prepucavanja...


Zalosno je da Srbija nista ne zna o svojoj istoriji...ZALOSNO

Dekadencija

pre 10 godina

@chooyu, 29. april 2013 19:38
Sve dok smo taoci komunisticko/udbaskih aparacika koji se i dan danas mreste i parazitiraju na istim funkcijama na kojima su bili '89, dok se ne otvore arhive i ne izvrsi temeljna lustracija, ova zemlja nece disati punim plucima i ici napred. Taj kancer je odavno metastazirao u pacijentu zvanom Srbija, ali ovakve stvari pokazuju da je u regresiji...Ima nade...

Ona iz Londona

pre 10 godina

"Kao rumunska princeza sa majkom negovala ranjenike u Prvom svetskom ratu, kao nasa kraljica bila veliki dobrotvor i omiljena u narodu. Hvala vam na svemu i oprostite nam za sve, Vase Visocanstvo!"

A ti bi - kao monarhista - mogao da znas da se kralj i kraljica oslovljavaju sa "Velicanstvo", a ostali clanovi kraljevske porodice sa "Visocanstvo".

darko

pre 10 godina

За оне који не знају или се праве да не разумеју, пренос тела краљице Марије у Србију је право њене породице, која жели да сви њени чланови буду сахрањени на једном месту. У томе нема никаквог наметања монархизма, неких националистиких порука и провокација, већ је то сам један чин по вољи њене породице. Колико је то грешно или није, не знам.
Само знам да опаске типа "паразити", "само траже нешто" и томе слично, звуче крајње дегутантно. Као прво, краљица Марија је била велки добротовор, скромна жена, која је пуно препатила у животу: убиство мужа, прогно за време рата, забрана повртака после рата. Из текстова које сам читао о њој јасно се закључује да је била природна, скромна, да је волела да вози кола, да се дружила са људима (није била неки аристократски аутиста према народу, као рецимо Марија Антоанета), да је народ јесте волео и да се увек држале подаље од политике (а не као жене неких потоњих српских и југословенских политичара). Чак и њени синови су били природни, пријатни момци који су се дружили са осталом децом, одлазили на излете итд. Та прича о Карађорђевићима као о неким диктаторима и лихварима, настала је после другог рата са политичким циљем. Уосталом, погедјамо колико је данас природна принцеза Јелисавета, вероватно више од свих осталих, иде жена на пијацу, шета градом......

КРАЉЕВИНА СРБИЈА

pre 10 godina

Порука свим југо-комунистима, анархистима и сличним антихристима:
Што су веће ваше лажи, то су нам наши Карађорђевићи дражи !!!
Обновиће се Краљевина Србија !!!

DPolitika

pre 10 godina

Jedan ispravka Vindzor(House of Windsor) nije Britanska vec Nemacka kuca koja je 1917 promenila ime zbog antinemackih osecanja u VB poniklih iz I svetskog rata.

Ime je proenjeno iz House of Saxe-Coburg and Gotha u House of Windsor.

Za neupucene kako Engleze koji dobrim delom neznaju sopstvenu istoriju ili je zaboravljaju tako i nase Ujedinjenim Kraljevstvom(Velikom Britanijom) vladaju potomci Nemaca.

Tako da je kraljica Marija sa svih strana pre svega nemacke krvne linije te su i njeni potomci delom potomci nemackih kraljevskih kuca.

Poseban kuriozitet iz istorije je da je Kraljica Marija kao i mnogi drugi u to vreme iz vladajucih monarhija a radi ocuvanja krvnih linija rodjena kroz brak rodjaka sto je za njih bilo normalno u to vreme(Princeza Marija od Edinburga koja je majka kraljice Marije je kci Edvarda VII iz kuce Saxe-Coburg and Gothaa, majka njenog oca Infanta Antonia of Portugal je princeza iz kuce Saxe-Coburg and Gotha isto tako i njen otac ima poreklo iz kuce Saxe-Coburg and Gotha pa su svi oni medjusobno rodjaci...)

my way

pre 10 godina

Sto se tice optuzbi protiv mladog kralja abog napustanja zemlje, pa samo je falilo da Nemci jos ubijaju po Srbiji trazeci njega i clanove njegove porodica, a nikakve vojnicke koristi. Naptotiv, bili bi odseceni od Londona i saveznicke komande. A svim zlatom (oko 65 tona) je posle rata raspolagao Tito. Bilo je sklonjeno u Ameriku, a vraceno je i sve ono sto je za vreme okupacije zavrsilo u Italiji i Nemackoj. Korisno je znati i da prema podacima sa liste Svetskog savjeta za zlato, Srbija prednjaci u zlatnim rezervama u regionu, a od sto drzava na ovoj listi nalazi se na 58. mestu, ispred Makedonije koja je na 71. sa 6,8 tona zlata, Slovenija je na 81. mestu sa 3,2 tone zlata, BiH na 89. sa dve tone. Hrvatska je sve svoje zlatne rezerve prodala pre krize. Uzgred, Srbija je imala vise rezervi dok je bila kraljevina pocetkom 20. veka, kada je 1913. godine imala 17 tona zlata, a 1915. godine cak 19 tona. To se kasnije samo povecavalo i Kraljevina Jugoslavija je dostigla 85 tona, od cega je 20 kad je pretila opasnost od rata za svaki slucaj pretvoreno u devizne rezerve.

@Ona iz Londona Odakle tebi da sam je monarhista, danas se verovatno nista ne bi promenilo, ali nisam ni protiv. Ovde se radi o istorijskoj gresci koja je ucinjena i zbog koje smo mnogo propatili. U svakom slucaju, hvala na ispravci, zapamticu za ubuduce.