Ponedeljak, 29.04.2013.

00:47

Srbija i Hrvatska "kičma regiona"

Hrvatska bez rezerve podržava put Srbije prema EU, izjavila je u Zagrebu Vesna Pusić posle susreta u četiri oka sa Aleksandrom Vučićem.

Izvor: B92

Srbija i Hrvatska "kièma regiona" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

163 Komentari

Sortiraj po:

Ђедо

pre 10 godina

И док је постојала она велика држава, практично све у њој, укључујући ту и њено функционисање је зависило од односа Београда и Загреба. Идентична ситуација је и сада што се тиче региона у целини. Рат је прошао, време је да се мисли на обичне људе и побољшање квалитета живота обичних грађана у обе државе. У том смислу ова посета је помало неочекивана, али и добродошла за даље побољшање односа две државе.

uverena

pre 10 godina

Ljubav prema zemlji se ne dokazuje parolama i uzvicima vec radom da ta zemlja postane razvijena i moderna zemlja u kojoj zive zadovoljni gradjani od svog rada a ne od kredita i pozajmica

Brankica

pre 10 godina

Jedan kulturan razgovor o mnogim temama trebalo bi da otvori put za bolju saradnju Hrvatske i Srbije. Ne sumnjam da je Vućić pokrenuo mnoge za obe strane zanimljive teme.

cisto ko suza

pre 10 godina

Nije stvar u izvinjenju vec u stavu,da smo gresni pa i da se izvinjavamo i dodvoravamo,ovako treba gledati da se izglade odnosi po pitanju saradnje dveju drzava i gde je cist racun tu je duga ljubav

cisto ko suza

pre 10 godina

Nije stvar u izvinjenju vec u stavu,da smo gresni pa i da se izvinjavamo i dodvoravamo,ovako treba gledati da se izglade odnosi po pitanju saradnje dveju drzava i gde je cist racun tu je duga ljubav

bolje od najboljeg

pre 10 godina

Nisam sigurna da imamo zajednicki jezik ali sam sigurna da imamo zajednicki cilj a to su evrointegracije sto je mozda i bolje od jezika koji je ponekad izvor nesporazuma

kopriva

pre 10 godina

Kamo srece da vas nismo ni prihvatili u kraljevinu posle prvog rata kada smo bili medju 5 najcenjenijih u Evropi,kamo srece da smo vas izbacili 45 iz Juge zbog NDH..

samo gledam i slušam

pre 10 godina

To su samo prazne priče jer građani u 95% misle srkroz drugačije!! Nikada više skupa osim u svezi posla (lova-roba)budite sigurni u to susjedi !!

Uvek su prave stvari zamagljene

pre 10 godina

Jeno pitanje: Koji je ekonomski interes Srbije da pravi bilateralne ugovore sa Hrvatskom povodom ulaska Hrvatske u EU i izlaska iz CEFTA-e? Hrvatsku racunicu razumem i to jeste u interesu Hrvatske i njihove ekonomije, ali koji je interes tu Srbije? Za Srbiju je mnogo povoljnija situacija gde je Hrvatska u EU, jer ce Srbija imati preference na izvoz u EU (Hrvatsku), dok to do sad nije bio slucaj sa CEFT-om?

Rade za sve druge, samo ne za nas

pre 10 godina

Inace informacija koja nedostaje u ovoj vesti: "Izveštava se i o Vučićevoj ponudi Josipoviću za pomoć oko sklapanja bilateralnih sporazuma s članicama CEFTA-e kako bi se amortizovale eventualne posledice zbog hrvatskog izlaska iz navedenog regionalnog trgovačkog sporazuma kada ta zemlja postane članica EU."

Drago mi je da Vucic radi za hrvatske interese, a mogao bi za promenu i malo za srpske?
Za neupucene, izlazak Hrvatske iz CEFT-e, odn. negativne posledice po Hrvatsku i pozitivne po Srbiju iz hrvatskog ugla http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Ulaskom-u-EU-Hrvatska-izlazi-iz-CEFTA-e-i-gubi-4.000-radnih-mjesta

подсетник

pre 10 godina

....а некада си се клео у Велику Србију и гледао на Хрвате као покатоличене Србе.....

eee

pre 10 godina

ee moj Vučiću,Hrvatska ti za par meseci više ne pripada ovom regionu!
ali sigurno je da će u onom regionu kičma da bude Austrija i Hrvatska a u ovom Srbija i verovatno Makedonija ili BiH

SAMSUNG

pre 10 godina

Srbija zajedno sa ovom Vladom gradi imidz jedne otvorene zemlje koja je raspolozena za svaki vid saradnje,svako ko zeli da saradjuje,i da ulaze kod nas je dobrodosao,drago mi je sto vidim da se prave ozbiljni koraci ka jacanju saradnje sa zemljama u regionu.

RH (EU)

pre 10 godina

Vidim u puno komentara da u budućnosti "od bratstva nema ništa"!

Mislim da moramo shvatiti da od bratstva nikada nije niti bilo ništa.

Želim imati veze sa Srbijom jednake kakve imamo sa recimo Mađarskom i Italijom. S obje zemlje smo u nekoj fazi povjesti bili u ratu odnosno hladnim odnosima, pa sada sve funkcionira dobro, gospodarska suradnja ide.

Pri tome, što prosječni Talijan misli o fašizmu i Drugom svjetskom ratu ili što prosječni Mađar misli o Austro-Ugarskoj monarhiji - BAŠ ME BRIGA!

Eto, tako želim da budu i odnosi sa Srbijom, bez da se opterećujemo što je izjavio Vučić, što misli Nikolić, da li je Kardinal Bozanić za ili protiv ćirilice....i tome slično!

Osim toga, zaista mi se čini vjerojatnijim stvaranje nove Hasburške monarhije ili ponovna prodaja Dalmacije Italiji, nego obnova neke Jugoslavije!

Patria

pre 10 godina

Boga mi, da sam na mestu diplomatskog kora ja bih se ozbiljno zamislio nad ovom tezom, da su Hr i Srb "kicma regiona". Jes vala, kad god nesto treba da se desi mi i oni najvise dobijemo "preko kicme"...Ok, onda to znaci da je Slovenija "glava"m je li, a oni su i onako uvek bili pametniji od svih nas, Bosna mu tu dodje vecito prazan stomak koji uvek krci i stalno mu nesto nije po volji, tu mu Makedonija dodje "dve leve noge", jedna albanska, jedna makedonska, noge na kojima sad simbolicno kleci cela bivsa jugoslavija, i moli neku milost od zapadnjaka, Crna gora mu dodje "uspravna i ponosna" kao onaj organ na koji su muskarci "ponosni", a moze biti da je i podjednako pametna kad im jedan isti vlada sve ove decenije, vojvodina mu tu dodje grba na ledjima, jer ona sirota uvek nadrlja na pravdi boga i na kraju ostane grbava. Cek, a sta mu onda dodje "srce srbije"? Ma koga boli donji deo ledja za tamo neko Kosovo... =)

Odin

pre 10 godina

Treba pozdraviti ovakve susrete.
(milos, 29. april 2013 09:52)

Naravno da treba podržati, al treba da budu obostrane želje da se sarađuje da bi sve bilo kako valja.

emili

pre 10 godina

Ne zaboraviti proslost, ali gledati u buducnost. Neka vidi svet da umemo da pruzimo ruku pomirenja i da nismo genocidan narod za kakve nas smatraju.

razumno

pre 10 godina

Mozda je prethodnik imao razloga za izvinjenje,ali ova vlast s pravom smatra da se ne treba pokoravati nikome a posebno ne onima koji su nam ucinili mnogo zla,treba odrzavati susedske odnose u skladu sa evropskim standardima ali od nekadasnjeg bratstva nema nista

mrka kapa

pre 10 godina

Mislim da od ideje jedinstva dva naroda nema nista,jedino treba uspostaviti dobre susedske odnose i saradnju izmedju dve zemlje u pravcu evrointegracija

Srbin 100%

pre 10 godina

Vrlo bitna poseta Vucica,ovim potezom se pokazuje evropi spremnost da se dogovorimo o svakom sadasnjem a i eventualno buducem sporu

Milorad-M

pre 10 godina

Moramo proslost ostaviti iza nas i krenuti napred, unapredjenje privrednih odnosi izmedju dve drzave mogu doneti samo obostranu korist

gela

pre 10 godina

Slazem se da ekonomski odnosi izmedju dveju zemalja treba da budu bolji, ali da budu na obostanu korist. Nadam se da mi necemo ponovo izvuci deblji kraj.

Crnogorac

pre 10 godina

Ta kičma je odavno polomljena. Postoji samo jedan zdrav sistem u regionu i zove se Crna Gora, to je valjda i vrapcima na grani sada jasno.

JANA

pre 10 godina

Vrlo bitana poseta,Hrvatska je zemlja koja ulazi u EU,I svakako nam treba dobra saradnja!Vucic je bio odmeren I ovaj sastanak je prosao u najboljem redu,vrlo je bitno da su doneti neki zaključci,I da ce najverovatnije doci do odbacivanja tuzbe protiv nase drzave!

Stratum

pre 10 godina

Valjda ce konacno ovom narodu biti jasno da ako se stalno budemo osvrtali ka proslosti,stalno cemo se i saplitati...a to nije nacin da se ide napred... Mora se koracati napred,uzdignute glave,iznad svih predrasuda i mrznje.

Goran Matić -Split

pre 10 godina

@istina, evo objasnit ću ti šta se događa (vidim da mnogim komentatorima ovdje to nije jasno).
Dogodilo se to da Vučić dolazi na noge Ivi Josipoviću i našim ministrima i moli ih za pomoć pri EU integraciji Srbije, odnosno da vam pritom ne pravimo nikakve probleme.
A Toma će na noge Ivi 30. 6., na dan kada Hrvatska bude ulazila u EU.
Triba se okrenit realnosti.

DUNJEVACA

pre 10 godina

Odmah po dolasku u Zagreb Vucic je jasno rekao i njima i nama koji je razlog njegove posete. To je da se unaprede privredni odnosi izmedju dve drzave na obostranu korist. Takodje sve je rekao sto je trebalo reci, bez suvišne patetike ne ponižavanja sebe, ali i svojih danasnjih domacina. Imao je briljantan nastup.

Činjenično stanje

pre 10 godina

Nema tu šta da se doda više ,za mene Hrvatska nikad neće biti zemlja na koju se treba ugledati i ne razumem odakle bilo kome iz Hrvatske prava da priča o nama a svoje dvorište još nisu očistili. Imaju puno putera na glavi i neka se svi kolektivno prebace na jedno psihoterapeutsko lečenje. Naravno da se ovo moje pisanje ne odnosi na Hrvatski narod ali odnosi se na one koji nam serviraju neku demokratiju a ne priznaju genocid u svojoj zemlji i konstantno pravljenje problema preostalim Srbija koji su ostali da žive u "lijepoj njihovoj" . Ujedno i naši komentatori bi mogli malo da uključe mozak a ne samo kako im partijski vrhovi komanduju. Toliko.

istina

pre 10 godina

"Srbija i Hrvatska su ključne zemlje regiona i naš odnos je i kičma razvoja regiona. Mislim da ne treba da bude previše emocija, treba da
na racionalan i pragmatičan način unapređujemo odnose, da i politički i ekonomski odnosi budu bolji nego što su bili do sada", rekao Vučić.

Jednom davnoi kada smo pravili kraljevinu bili mo glavna zemlja balkana i tada su nas kao i danas mnogi smatrali za bitnog igraca , a mi smo napravili kraljevinu sa Hrvatima i Slovencima , mnogi u se cudili .
Sada opet mi vucemo Hrvate i pokusavamo da beskicmenjaka dignemo na noge stvarajuci zajednicku kicmu

nikolla

pre 10 godina

Mnogo je mrznje i zlobe izmedju nas i njih, tako da treba maksimalno politicki vrh i jednih i drugih da se ukljuci u pomirenje regije... ne mogu ni oni u EU sa losim odnosima u regiji!

sigurno

pre 10 godina

U proslosti se ne zivi ali se sa njom zivi,niko od nas ne moze zaboraviti sve nevolje koje smo ucinili jedni drugima,ko je izasao iz rata kao pobednik pokazace vreme jer se na tudjoj nesreci ne moze graditi sreca

redosled

pre 10 godina

Zapoceto je puno stvari i najvaznija je dobra organizacija u resavanju problema,hijerarhijski prvo prioritetni a onda i ostali,medjutim za pitanje evrointegracija veoma je bitna saradnja i dobar odnos sa susedima

Hrv!

pre 10 godina

@ Evo ja cu ti odgovti,a veruj mi da nisam njegov simpatizer..
Oseca mucninu,jer koliko znam njegova porodica je itekako stradala u II s ratu od NDH.
Pored toga on dolazi u HR ne bili izgradio bolje odnose,dok vi i dalje slavite oluju,tompsona,ustase i sve ono oznacava unistenje i proterivanje srba...
Jel treba jos nesto da se objasni?
(Kopriva, 29. april 2013 16:53)

Postovani Kopriva,

Ja sam Hrvat iz Hrvatske i pola moje obitelji je pobijeno u NDH od strane Ustasa i od strane Njemaca (Nacista). Ja zbog toga nikad nisam dobio poriv da ista rusim niti da pripadam politickoj stranci kojoj je glavni smisao postojanja ... pogledajte vec sami na web portalu SRS-a.

Tako da mogu sudbinu Vuciceve porodice zalit jednako koliko i sudbinu svoje porodice, al ponovo ne nalazim opravdanje za politicku opciju kojoj je dvadeset godina pripadao, a jos manje da se otvoreno nekoga mrzi, rusi, protjeruje, ubija .............

Koja je onda razlika izmedju toga nacistickog rezima koji je osvajao tudje teritorije i ubijao ljude od velikosrpske politike devedesetih?

unknown

pre 10 godina

Ljudi nama su potrebni konkretni rezultati!! I Tadic je se mnogo puta susretao sa Hrvatskim vrhom i nista mnogo nije unapredjeno, cak su i tuzbe ostale, treba olaksati povratnike da se vrate, slobodna trgovina za Srpske firme a ne samo Hrvatske kod nas, laksi prelaz granice,trgovina... sve sto je dobro i za jedne i za druge!!!

lukic

pre 10 godina

Iskreno nisam verovao da bi Vucic mogao steci ovoliku popularnost kako kod nas, tako i u regionu pa i u EU!!! Da mi je neko pre godinu dana rekao, mislio bi da se ozbiljno sali. Ovo je za svaku pohvalu Vucicu..

gica

pre 10 godina

Ajde dosta vasih negativnih komentara ni ja ne volim Hrvate i nisam zaboravio sta su radili ali moramo da saradjujemo a ne da se volimo.Bitno je i zbog nas samih a i celog regiona nismo mi krivi sto su nam oni susedi

realistic

pre 10 godina

Da se ne foliramo. Pogledajte samo većinu komentara naših suseda o ovom skupu:

[link]/
(Ortodox, 29. april 2013 16:03)
Bogami ja sam pogledao i njihove komentare i vidim da napadaju Hrvatsku ministarku sto popusta za tuzbu, i sto se uopste sastaje sa Vucicem!!Izgleda da Vucic stvarno obavlja dobro posao, cim oni vicu ovo je izdaja njihove ministarke, znaci da smo na dobrom putu!!!

Marinero

pre 10 godina

Daleko od toga da smo mi Hrvati nevinašca, dapače. Međutim, i dalje smatram da su za sve sukobe u bivšoj Jugi krive prvenstveno srpske političke elite. San o svim Srbima u jednoj državi na kojemu su inzistirali srpsk vođe u Srbiji i van nje izvor je mnogih zala. Da se kojim slučajem od toga odustalo danas bi u neovisnoj Hrvatskoj - u Kninu, Korenici, Lapcu i drugim mjestima još uvijek bila srpska većina. Sigurno!

eclipse

pre 10 godina

Vučić je veličina za sve hrvatske državnike,i ako su do sad pričali bajke,u buduće više neće.Te priče o uzajamnom pomaganju to više neće da pije vodu ako se stvarno tako ne misli.

Vojvoda od Kenta

pre 10 godina

"Da se ne foliramo. Pogledajte samo većinu komentara naših suseda o ovom skupu:

[link]/
(Ortodox, 29. april 2013 16:03) "

Sad će to ovi naši botovi da izspamuju, bez brige, pa da vidiš bratstva i jedinstva.

I kako se samo usuđuju tako da pišu o Eliot Nesu?

Ajmo botovi, na zadatak. Objasnite susedima ko je Vučko i koliko se žrtvuje za interese I Hrvatske.

tesko nama

pre 10 godina

Srbi su kroz istoriju mnogo patili,svaki rat koji je srpski narod vodio bio je oslobodilacki a iz svakog je izasao sa manjom teritorijom i kao genocidan narod a jedini je imao regularnu vojsku ciji su oficiri zavrsili u Hagu a vodje paravojnih formacija ispadose heroji

Ortodox

pre 10 godina

Da se ne foliramo. Pogledajte samo većinu komentara naših suseda o ovom skupu:

http://www.jutarnji.hr/pusic--otvara-se-prostor-za-razgovor-o-povlacenju-tuzbi/1099931/

Vladimir Pula

pre 10 godina

Slušao sam sinoc emisiju u kojoj je gostovao Vucic i moram priznat da me covjek vrlo ugodno iznenadio. Bio je vrlo odmjeren, korektan i dosljedan. Nije se upustao u nikakve političke izjave za raju (bar ne na popukisticki nacin), nit je nasjedao na skakljiva pitanja. Iskren da budem nisam ga nikad prije slušao i moram priznat da sam ga kao ex radikala sasvim drugačije percipirao. Ne znam jel to usminkana retorika za inozemstvo ili je to sada njegova standardna naprednjacka fasada, ili je iskren? Uglavnom uzimat cu čovjeka malo vise za ozbiljno od sad pa na dalje. U svakom slučaju on je sto puta vise dorastao funkciji koju obnaša u diplomatskom smislu od Nikolica, koji ja mislim ni sam ne zna sta ce sljedeće ispaliti.

tesko nama

pre 10 godina

Srbi su kroz istoriju mnogo patili,svaki rat koji je srpski narod vodio bio je oslobodilacki a iz svakog je izasao sa manjom teritorijom i kao genocidan narod a jedini je imao regularnu vojsku ciji su oficiri zavrsili u Hagu a vodje paravojnih formacija ispadose heroji

Fletch

pre 10 godina

@985plavi
Ako hoćeš iskreno,to i dalje misli.Ali,sad je drugo vreme i bitna je ekonomija,a ne neke granice i slične gluposti.Jednostavno,to je politika i što pre shvatimo,tim bolje.I kod vas je slično.

Kopriva

pre 10 godina

@985plavi

Evo ja cu ti odgovti,a veruj mi da nisam njegov simpatizer..
Oseca mucninu,jer koliko znam njegova porodica je itekako stradala u II s ratu od NDH.
Pored toga on dolazi u HR ne bili izgradio bolje odnose,dok vi i dalje slavite oluju,tompsona,ustase i sve ono oznacava unistenje i proterivanje srba...
Jel treba jos nesto da se objasni?

previse

pre 10 godina

Oni su pametno vodili svoju politiku,bez utvrdjenih granica dobili su clanstvo u EU,bez dobrih susedskih odnosa i sa etnicki cistom Hrvatskom,a sta smo mi dobili?Pun haski tribunal osudjenika

panonski

pre 10 godina

Vucic je vec pokazao da je krajnje praktican u sprovodjenju svoje politike. Zbog toga ocekujem, ne samo deklarativne pozitivne izjave o saradnji, vec vrlo konkretne korake ka resavanju problema izmedju dve drzave, kao i unapredjenju odnosa.

Vasilije

pre 10 godina

Vreme ratova i sukoba na Balkanu je prošlost... Ako želimo u EU moramo srediti svoje odnose sa komšijama,tako da očekujem da će posle ove posete Vučića Hrvatskoj,mnoga pitanja početi da se rešavaju i da će odnosi biti na mnogo višem nivou nego ranije.

dipl. pravnik Selena J.

pre 10 godina

Iskrena da budem morao je neko da se pozabavi i odnosima sa susedima, dosta je vise bilo toga da mi glumimo ludilo i budemo neko ko se svadja, sada se okrece novi list. Svaka cast, i neka se samo tezi tome da budu jos bolji. Naravno kao sto vec pise nigde ne treba da moljakamo ali da imamo jedan korektan odnos bolji nego do sada i naravno da bude odlican u buducnosti, pa mi smo svi isti - Balkanci.

985plavi

pre 10 godina

Još nitko mi nije odgovorio na postavljeno pitanje: Što Vučić zapravo misli i osjeća: da li ono što je govorio devedesetih u Srpskoj Skupštini da Velika Srbija mora biti do granice Virovitica, Karlovac, Ogulin i Karlobag ili je sada promijenio mišljenje? Molim vas za odgovor.

Sofronije

pre 10 godina

Ova poseta nije ništa spektakularno! Vučić je pragmatičan političar koji u interesu Srbije i srpskog naroda želi dobre odnose(pre svega ekonomske) sa svim susedima,ukljjučujući i Hrvatsku.

domagoj

pre 10 godina

Gledam jučer Vučića na Dnevniku, i lik je ok. To je otprilike sa HR strane, prosječnom građaninu prihvatljivo. Nema ljubavi, ali nema i rata. Još neka Vaši građani prihvate bez puno kopanja po prošlosti naše igrače i moglo bi to za dvadesetak godina biti na razini odnosa sa ostalim susjedima. Inače volio bi se osvrnuti na komentar niže potpisanog "Kali, 29. april 2013 07:58)". Tko ti brani i na koji način da posluješ svojim kapitalom u Hr. Lijepo dođeš u bilo koji grad u Hr, otvoriš j.d.o.o. sa 30 Eura i radi koliko hoćeš, ali po Hr pravilima kao i svi drugi. Problem je ako kapitala nema ili ako nisi spreman platiti porezno opterećenje koje u Hr postoji.

Jagodiceva

pre 10 godina

Osecaj gorcine iz proteklih teskih perioda se mora svesti na licnu projekciju, obostrano.Daleko od toga da se zaboravlja,ali se odnosi moraju
podici na sto visi nivo zarad prosperiteta obe nacije u svakom smislu.
Hrvatska je svoj put ka EU uspela da uredi na svoj nacin,verujem da ce blagonaklono ucestvovati na putu Srbije ka istom cilju kada za to dodje vreme.

Objasnjenje

pre 10 godina

Da prijateljima iz Hrvatske koji mozda ne razumeju zasto neki komentari, naizgled prihvatljivi dobronamernim ljudima, dobijaju minuse od takodje dobronamernih ljudi: ako bolje procitate, videcete krajnje bedno ulizivanje Vucicu i SNS-u, tako da se ne radi o minusima sadrzaju vec autorima.
Znate, danas svako koristi kompjuter...
Lep pozdrav.

patrijota

pre 10 godina

Ne treba biti emocionalan nikako pa emocije su nas dovele do sukoba i ratovanja nego gledati interese i saradjivati koliko je to moguce na obostranu korist

KISELI

pre 10 godina

Srbija i Hrvatska moraju da sarađuju, iako verujem da mnogi ljudi koji su 90-tih proterani iz Hrvatske, i već 15-tak godina žive u Srbiji, ne gledaju sa simpatijama na ovu posetu.

Milijan NiŠ

pre 10 godina

Treba razgovarati i sarađivati sa svima bez obzira na sve šta je bilo u prošlosti. Dve zemlje ne moraju da budu u nekim prijateljskom odnosima, ali moraju sarađivati, ne samo zbog toga što je to preduslov za ulazak u EU, već i zbog ekonomije i jedne, i druge zemlje.

zajedno

pre 10 godina

Pocele su stvari pozitivno da se razvijaju sto se Srbije tice ali jedina sansa za uspeh je jedinstvo svih politickih partija koje ce odrzati i narod jedinstvenim

mr Iva

pre 10 godina

ovo sto Vucic radi je svakako dobar primer i ostalim politicarima, treba graditi dobre odnose i poverenje jer jedino tako mozemo napred!

seka

pre 10 godina

Vučić uspostavlja korektne, a ne bliske, odnose sa Hrvatskom, jer mi sa Hrvatskom ne možemo biti u nekim preterano bliskim odnosima, ali u interesu obe zemlje je da se uspostave kotrektni međudržavni odnosi.

Aleksandar

pre 10 godina

Ako su Hrvatska i Srbija kičma regiona to uveliko objašnjava što ceo region podseća na trilobita kome nisu javili da je izumro.

Milutin M.

pre 10 godina

Nikolićevo izvinjenje u Sarajevu, Vučićevo posipanje pepelom u Zagrebu... Netko je u Bruxellesu dobio upute i naređenja. Ne, nije Hrvatska, ne nije BiH. Pogodite tko.

Thinker

pre 10 godina

Hmm. Cini se da Hrvatsku najvise interesuje to kako ce ubuduce, posle ulaska u EU izvoziti u Srbiju i druge komsijske zemlje. Ostalo je sve demagogija, a ovaj se nas bas nafurao... Smesno!

danica

pre 10 godina

Vucic ovde, Vucic onde, Vucic ovamo, onamo, na sve strane. Ima li nasa vlada premijera i druge ministre? Pa sveca mu, radi li jos neko sem Vucica?

Medena

pre 10 godina

Verujem da ce razlike uvek da postoje, ali bez obzira na sve do sada sto se dogodilo mora se nastaviti dalje i gledati napred, sto Vucic odlicno radi.

Za bolju buducnost

pre 10 godina

Podrzavam suradnju Hr i Sr i manje vise sve sto je Vas vicepremijer rekao.Zamislite da ste ovako razmisljali prije nekoliko godina,a da ne govorim o 91.Rata ne bi bilo a u Vasoj Srbiji bi se zivjelo sto puta bolje kao i u Hrvatskoj i bili bi mozda prvi susjedi vec odavno u EU.Zamislite(ako mozete) da je u to vrijeme tada mladi ambiciozni Vucic i svi ostali,umjesto hvalospjeva o cetnicima,pozivanja na stvaranje Velike Srbije i rata protiv ustaske Hrvatske govorio kao danas.Sto se to desava,sto se to mijenja?E,pa Hrvatska definitivno nije,mi smo od 91.kao i danas na onom istom putu na kojem gradimo slobodnu europsku Hrvatsku.
Ali se Srbija mijenja i to prvenstveno za dobro svoga naroda.Namjerno nisam spomenuo hrvatski narod jer ipak sada 2013.g to nema nikakav znacajan utjecaj na Hrvate kao sto bi recimo bilo 1991.ali nema veze.Ono sto je najfascinantnije u svemu tome je vremenska komponenta da je danas 2013.g, naglasavam 2013. a vi jos niste niste ni na pola puta u ispravljanju gresaka za vase dobro i svega onoga loseg iz nedavne povijesti.I na kraju ono sto me najvise intrigira je da li niste svjesni svojih gresaka,ili ih trazite ih ali ne uspijevate naci ili ih pak jednostavno ne priznajete kao greske i kada ih nadjete.No,o svakom slucaju zelim vam sve najbolje.Hrvatska treba suradnju sa Srbijom i treba pomoci Srbiji na putu u EU.Obzirom da nema vise rata,prijetnje s istoka,svaka tema u Srbiji u svezi Hrvatske je iskljucivo vasa unutarnja stvar i problem.

Pepito

pre 10 godina

Napokon neko ko radi u interesu naroda i za dobrobit svih nas. Treba bolnu prošlost ostaviti iza sebe, nikome se Vučić izvinjavati neće al će dati sve od sebe za što bolju saradnju kako sa Hrvatima, tako I sa svim zemljama u okolini.

mario

pre 10 godina

(obrad, 29. april 2013 10:47) kako vise ne dojadi jedan te isti tekst copy /paste.. zašto bi EU pritiskala Josipovića da se sastane sa vojvodom.. EU može jedino pritiskati vojvodu što se vidi po njegovim izjavama u zadnjih par dana i posipanja pepelom... HR ulazi u EU i zato je Srbiji vazno da ima dobre odnose sa HR jer o njezinom ulasku u EU odlučivat će i HR..

SimkeCR

pre 10 godina

Vučić je u ovoj poseti kao predstavnik Srba, i sigurno se neće izvinjavati za stvari iz prošlosti, kao što i Hrvati ne bi...ali treba pokušati radi bolje budućnosti, postići mnogo bolju saradnju Srbije i Hrvatske.

ana

pre 10 godina

Iza nas imamo jednu bolnu prošlost u odnosima sa Hrvatskom. Očigledno je da je vreme za neke nove odnose koje bi ja lično zadržala na poslovnim. Jasno je da mi moramo sarađivati u regionu ali isto tako nemožemo zaboraviti kolone izbeglica.

Jagodica88Bobica

pre 10 godina

Ova Vučićeva poseta, je samo još jedan korak napred ka boljoj saradnji sa zemljama Evrope...on je tamo otišao zbog naroda, i boljeg sutra...a ne da bi se izvinjavao za proslost koja je za Srbiju jako bolna.

Domagoj

pre 10 godina

Čudni mi nekako ovi komentari. Pa svaki je isti. Ali dobro, barem nema oubičajenih komentara o Jasenovcu, protjeranim Srbima iz Krajine, Ćirilici.. .

Lignjoslav

pre 10 godina

Vucic je samo jos jednom dokazao da je pravi politicar,koji je na toj funkciji zbog naroda,i interesa Srbije. Treba se okrenuti budućnosti, iako nam prošlost s njima nije najbolja.

985plavi

pre 10 godina

Ne znam kako da vam opišem svoje osječaje... Čovjek koji je do jučer poticao srbe da ratuju za veliku srbiju te da se uspostave i brane granice na liniji Virovitica, Karlovac, Ogulin, Karlobag uz takozvanu propalu "Srpsku Krajinu", danas je očito zaboravio svoj govor u Skupštini Srbije a očito je zaboravio što su mu bili politički i životni ciljevi. Danas je u Zagrebu i razgovara sa čelnicima Republike Hrvatske koji mu neće postaviti pitanje o tome za što se do nedavno borio. Imam pitanje za sve vas koji čitate ove komentare: Da li je Vučić iskren danas ili je bio iskren kada se borio za granice "Velike Srbije"?

gela

pre 10 godina

Za pocetak potrebna je dobra volja sa obe strane. Bice dobro ako se u tim razgovorima omoguci srpskim privrednicima i investitorima da imaju privlizno isti tretman koji imaju hrvatski u Srbiji.

Angie

pre 10 godina

Srpski niti susedni narodi nisu krive za sve ratove, nesuglasice, prepirki izmedju njih, zna se ko je odgovaran, stoga ljudi ne smeju da ispastaju zbog bivsih gresaka svojih politicara. Stop mrznji!

samo gledam i slušam

pre 10 godina

Roba-novac,novac-roba to je sve od "odnosa" sa vama i kulturno ponašanje.Nemojte ovo shvaćati kao neku mržnju ali to su činjenice koje najbolje idu uz naša dva naroda !!

Viva

pre 10 godina

Mislim da je vreme da se odnosi u regionu poprave. Dugi niz godina vodjeni smo ratovima i nesuglasicama. Necemo sigurno zaboraviti proslost, niti se izvinjavati, ali zarad svetlije i mirnije buducnosti, mozda i neke korisne saradnje, moramo odrzavati korektene odnose, kako sa ostalim zemljama tako i sa Hrvatskom.

čala

pre 10 godina

Ne moramo, i ne možemo, mi sa Hrvatskom da budemo u nekim preterano bliskim odnosima, ali moramo imati korektne odnose, zasnovane na interesima obe zemlje, i to naš državni vrh i radi. On uspostavlja korektne, a ne bliske, odnose sa Hrvatskom.

WUUK

pre 10 godina

Hrvatska je na pragu ulaska u EU, mi cekamo datum, prema tome treba graditi dobre odnose, uzeti savet od komsija i ici dalje. Od gledanja u proslost nemamo nista.

Juznjak

pre 10 godina

Mislim da je doslo vreme da zakopamo ratne sekire i netrpeljivost izmedju naroda. Ako zelimo da nastavimo napred, moramo prestati da se okerecemo nazad.

mirko

pre 10 godina

Opšte je poznato koliko Hrvatskih firmi posluje u Srbiji. Međutim, to nije slučaj sa Srpskim firmama u Hrvatskoj. Siguran sam da će Vučić tokom ove posete pokrenuti i priču o tretmanu srpskog kapitala u Hrvatskoj.

Mladjan

pre 10 godina

Napokon neko ko radi u interesu naroda i za dobrobit svih nas. Dosta smo se mrzeli, vreme je da krenemo zajedno da radimo ja jacanju dobrosusedskih odnosa jer jedni drugima mozemo mnogo pomoci.

MIA

pre 10 godina

Svi znamo da na obe strane postoje ljudi koji zadojeni mrznjom jer se ne mogu osloboditi proslosti, ali sreca sto je takvih malo i da je ogromna vecina za normalan suzivot i saradnju, zato podrzavam ovakve susrete jer ce doprineti normalizaciji odnosa.

tesla

pre 10 godina

Nece biti nimalo lako Vucicu u Zagrebu ali zna da je tamo radi interesa Srbije i Srpskog naroda jer dobri odnosi sa susedima to brzi put u Evropu sto je i jedan od uslova.

LARA CROFT

pre 10 godina

Proslost jednog i drugog naroda je bila ruzna ali ne zivi se od proslosti vec od sadasnjosti i buducnosti tako da treba sadasnjost i buducnost da napravimo sto boljom za dobro jednog i drugog naroda.

Iva Kis

pre 10 godina

Trebamo se okrenuti ka buducnosti i graditi dobre odnose sa svima, pozdravljam ovakakv potez i nadam se da ce biti jos ovakvih poseta u cilju poboljsaja odnosa izmedju dve zemlje.

danko

pre 10 godina

Odmah po dolasku u Zagreb Vucic je jasno rekao i njima i nama koji je razlog njegove posete, a to je da se unaprede privredni odnosi izmedju dve zemlje na obostranu korist. Takodje sve je rekao sto je trebalo reci, bez suvišne patetike i ponižavanja sebe, ali i drugih!

Marijan

pre 10 godina

Srbi i hrvati kao dva najveća naroda u exYU na žalost su bila najveći zagovornici sukoba i kao takvi najodgovorniji za sve loše što se odigralo na ovim prostorima. Isto tako sada trebaju ponijeti odgovornost da se vrate dobrosusjedski odnosi na ovim prostorima. Pomirbom hrvata i srba prestaje sve tenzije na području bivše Juge...konačno.

šaćko

pre 10 godina

Možemo, mi u sebi da budemo ogorčeni na Hrvatsku, i takav osećaj sigurno ima i Vučić, ali zbog evropske budućnosti se mora preći preko toga, i mora se sarađivati.

obrad

pre 10 godina

Zna dobro Josipović da njegovo odbijanje da se sastane sa Nikolićem neće naići na dobar odjek u EU, čiji član Hrvatska uskoro treba da postane, i za takav stav Josipović sigurno neće imati podršku među evropskim zvaničnicima. Zbog toga on sada inicira razgovore sa Nikolićem, a odbijanjem razgovora sa Nikolićem Josipović je samo želeo da pridobije naklonost hrvatske javnosti.

Bojan

pre 10 godina

Gospodin AV komunicira na svim drzavnickim nivoima, kao da je njegova privatna drzava. I spoljni poslovi, i premijer, i predsednik... Vrlo zanimljiva auto percepcija.
(Boban, 29. april 2013 08:25)

Rekao bih da si predstavnik opozicije..mogao bi sebi postaviti slicno pitanje, kao npr otkud to da je Vucic svuda po svetu i u svim oblastima pozvan da vodi razgovore?
-jer na ostale ne treba trositi vreme(nije da neki nisu imali prilike i ranije)

Nejt

pre 10 godina

Ako ovi pregovori i sastanci mogu da doprinesu razvoju ekonomske situacije Srbije i da unaprede srpsku privredu nema razloga da se protivimo.

geronimo

pre 10 godina

Potrebna je velika hrabrost i odlucnost da se uradi ono sto je potrebno za zemlju a u to spadaju i dobri odnosi sa susedima jer nema Evrope bez toga.I nama i njima je u interesu da do toga dodje i da se zakopaju ratne sekire.

Jan

pre 10 godina

Sve je to nekad bila Jugoslavija, jezik nam je slican i nekako mi je najlogicnije da imamo dobru saradnju i odnose sa komsijskim zemljama sa kojima smo i mimo rata i svega ipak visestruko povezani.

IVA

pre 10 godina

Treba jacati odnose izmedji Srbije i Hrvatske.Jeste da nam je proslost ruzna i da bolna ali ne zivi se od proslosti,treba gledati na buducnost i sadasnjost i videti sta moze da se popravi da bi nam svima bilo bolje.

cace

pre 10 godina

Potrebno je izgraditi najbolje moguce odnose izmedju Hrvatske i Srbije, krajnje je vreme da se okrene novi list i pogleda u buducnost. Treba pozdraviti napore i jedne i druge vlade na pokusaju unapredjenja medjusobnih odnosa.

vuja

pre 10 godina

Vučić sigurno nije otišao u Hrvatsku da se izvinjava. Nema razloga za bilo kakva izvinjavanja. Ako bi krenuli sa analizom ko je više zlodela učino to bi nas uvelo u duboku raspravu, pa se ne bi znalo ko bi kome trebao da se izvini. Zato, sve što je bilo treba ostaviti iza nas, i bez ikakvih izvinjavanja, pokušati unaprediti saradnju dve zemlje, i gledati u budućnost, a šta je bilo u prošlosti bilo je, i to se više ne može ispraviti.

DRAGICA

pre 10 godina

Ratovi su napravili veliki jaz i netrpeljivost izmedju dva naroda koja ce da mozda da se iskoreni posle par generacija ali do tada koliko god se to nekom svidjalo ili ne saradja dve zemlje m ora da postoji.

Hrv!

pre 10 godina

Može samo jedno pitanje za dežurne kritičare u Srbiji?

Kako bi se vi osjećali da vam u posjet dođe general Ante Gotovina?

Nije čovjek nogom stupio na tlo Srbije, nije niti išao u Srbiju da buni ne-Srbe protiv svoje domovine, nije zagovarao neke granice koje bi značile da 80% Srbije pripadne nekoj drugoj državi itd, a ipak mislim da u Srbiji ne bi bio dobrodošao, zar ne?

Nakon što je oslobođen od strane Haaga prošle godine, pozvao je Srbe da se vrate u svoje domove, rekao da Hrvatska nije ništa manje njihova domovina nego što je njegova...

E, onda se u Srbiji čulo da je to krajnje licemjerno i da su se devedesetih mogle čuti neke druge riječi i da su jedino te riječi relevantne da bi se u Srbiji zauzeo stav prema njemu.

Evo, sad dolazi to moje jedno pitanje -

Da li ste vi Vučića, Dačića i Nikolića birali na izborima da temelju riječi izgovorenih devedesetih i dijela urađenih devedesetih ili na osnovu neke recentnije retorike?

Boban

pre 10 godina

Gospodin AV komunicira na svim drzavnickim nivoima, kao da je njegova privatna drzava. I spoljni poslovi, i premijer, i predsednik... Vrlo zanimljiva auto percepcija.

Fruškogorski ilegalac

pre 10 godina

Regionalna saradnja mora ojačati. Progutati gorku knedlu u ustima radi odnosa sa Hrvatskom, ipak su oni od jula punopravna članica EU.

Kali

pre 10 godina

Vučiću je potrebno da pokrene razna pitanja o pravima Srba dole i njihovoj imovini otkad su proterani. Hrvatska sama po sebi ne bi smela da uđe u EU dok ne reši osnovna načela iz ljudskih prava koja su nasilono oduzeta upravo Srbima.

Nikolic

pre 10 godina

Vreme je da se izglade sve nesuglasice sa susedima,da se resavaju problemi izbeglica,povracaja imovine,penzija i jos mnogo toga sto nam je ostalo iz predhodnih godina.Pozdravljam svako priblizavanje koje ima za cilj, mir, saradnju ,prosperitet..

Velibor C

pre 10 godina

Prošlost,takva kakvu imamo, nije bila sjajna, al je potrebno da u sadašnjosti ostvarivanjem saradnje, stvorimo uslove da odnosi u budućnosti budu bolji,pa i budućnost u opšte.Svakako su nam problemi slični i svakako smo privlačniji za investitore s poboljšim odnosima i međusobnom prijateljskom saradnjom.Dobro je da imamo ljude u ovoj Vladi koji su to prepoznali i koji zalaganjem i trudom vode Srbiju dobrim putem ka boljem sutra.

Hrv!

pre 10 godina

Može samo jedno pitanje za dežurne kritičare u Srbiji?

Kako bi se vi osjećali da vam u posjet dođe general Ante Gotovina?

Nije čovjek nogom stupio na tlo Srbije, nije niti išao u Srbiju da buni ne-Srbe protiv svoje domovine, nije zagovarao neke granice koje bi značile da 80% Srbije pripadne nekoj drugoj državi itd, a ipak mislim da u Srbiji ne bi bio dobrodošao, zar ne?

Nakon što je oslobođen od strane Haaga prošle godine, pozvao je Srbe da se vrate u svoje domove, rekao da Hrvatska nije ništa manje njihova domovina nego što je njegova...

E, onda se u Srbiji čulo da je to krajnje licemjerno i da su se devedesetih mogle čuti neke druge riječi i da su jedino te riječi relevantne da bi se u Srbiji zauzeo stav prema njemu.

Evo, sad dolazi to moje jedno pitanje -

Da li ste vi Vučića, Dačića i Nikolića birali na izborima da temelju riječi izgovorenih devedesetih i dijela urađenih devedesetih ili na osnovu neke recentnije retorike?

985plavi

pre 10 godina

Ne znam kako da vam opišem svoje osječaje... Čovjek koji je do jučer poticao srbe da ratuju za veliku srbiju te da se uspostave i brane granice na liniji Virovitica, Karlovac, Ogulin, Karlobag uz takozvanu propalu "Srpsku Krajinu", danas je očito zaboravio svoj govor u Skupštini Srbije a očito je zaboravio što su mu bili politički i životni ciljevi. Danas je u Zagrebu i razgovara sa čelnicima Republike Hrvatske koji mu neće postaviti pitanje o tome za što se do nedavno borio. Imam pitanje za sve vas koji čitate ove komentare: Da li je Vučić iskren danas ili je bio iskren kada se borio za granice "Velike Srbije"?

Boban

pre 10 godina

Gospodin AV komunicira na svim drzavnickim nivoima, kao da je njegova privatna drzava. I spoljni poslovi, i premijer, i predsednik... Vrlo zanimljiva auto percepcija.

Za bolju buducnost

pre 10 godina

Podrzavam suradnju Hr i Sr i manje vise sve sto je Vas vicepremijer rekao.Zamislite da ste ovako razmisljali prije nekoliko godina,a da ne govorim o 91.Rata ne bi bilo a u Vasoj Srbiji bi se zivjelo sto puta bolje kao i u Hrvatskoj i bili bi mozda prvi susjedi vec odavno u EU.Zamislite(ako mozete) da je u to vrijeme tada mladi ambiciozni Vucic i svi ostali,umjesto hvalospjeva o cetnicima,pozivanja na stvaranje Velike Srbije i rata protiv ustaske Hrvatske govorio kao danas.Sto se to desava,sto se to mijenja?E,pa Hrvatska definitivno nije,mi smo od 91.kao i danas na onom istom putu na kojem gradimo slobodnu europsku Hrvatsku.
Ali se Srbija mijenja i to prvenstveno za dobro svoga naroda.Namjerno nisam spomenuo hrvatski narod jer ipak sada 2013.g to nema nikakav znacajan utjecaj na Hrvate kao sto bi recimo bilo 1991.ali nema veze.Ono sto je najfascinantnije u svemu tome je vremenska komponenta da je danas 2013.g, naglasavam 2013. a vi jos niste niste ni na pola puta u ispravljanju gresaka za vase dobro i svega onoga loseg iz nedavne povijesti.I na kraju ono sto me najvise intrigira je da li niste svjesni svojih gresaka,ili ih trazite ih ali ne uspijevate naci ili ih pak jednostavno ne priznajete kao greske i kada ih nadjete.No,o svakom slucaju zelim vam sve najbolje.Hrvatska treba suradnju sa Srbijom i treba pomoci Srbiji na putu u EU.Obzirom da nema vise rata,prijetnje s istoka,svaka tema u Srbiji u svezi Hrvatske je iskljucivo vasa unutarnja stvar i problem.

seka

pre 10 godina

Vučić uspostavlja korektne, a ne bliske, odnose sa Hrvatskom, jer mi sa Hrvatskom ne možemo biti u nekim preterano bliskim odnosima, ali u interesu obe zemlje je da se uspostave kotrektni međudržavni odnosi.

čala

pre 10 godina

Ne moramo, i ne možemo, mi sa Hrvatskom da budemo u nekim preterano bliskim odnosima, ali moramo imati korektne odnose, zasnovane na interesima obe zemlje, i to naš državni vrh i radi. On uspostavlja korektne, a ne bliske, odnose sa Hrvatskom.

Marijan

pre 10 godina

Srbi i hrvati kao dva najveća naroda u exYU na žalost su bila najveći zagovornici sukoba i kao takvi najodgovorniji za sve loše što se odigralo na ovim prostorima. Isto tako sada trebaju ponijeti odgovornost da se vrate dobrosusjedski odnosi na ovim prostorima. Pomirbom hrvata i srba prestaje sve tenzije na području bivše Juge...konačno.

Vasilije

pre 10 godina

Vreme ratova i sukoba na Balkanu je prošlost... Ako želimo u EU moramo srediti svoje odnose sa komšijama,tako da očekujem da će posle ove posete Vučića Hrvatskoj,mnoga pitanja početi da se rešavaju i da će odnosi biti na mnogo višem nivou nego ranije.

Lignjoslav

pre 10 godina

Vucic je samo jos jednom dokazao da je pravi politicar,koji je na toj funkciji zbog naroda,i interesa Srbije. Treba se okrenuti budućnosti, iako nam prošlost s njima nije najbolja.

Jagodica88Bobica

pre 10 godina

Ova Vučićeva poseta, je samo još jedan korak napred ka boljoj saradnji sa zemljama Evrope...on je tamo otišao zbog naroda, i boljeg sutra...a ne da bi se izvinjavao za proslost koja je za Srbiju jako bolna.

Sofronije

pre 10 godina

Ova poseta nije ništa spektakularno! Vučić je pragmatičan političar koji u interesu Srbije i srpskog naroda želi dobre odnose(pre svega ekonomske) sa svim susedima,ukljjučujući i Hrvatsku.

mario

pre 10 godina

(obrad, 29. april 2013 10:47) kako vise ne dojadi jedan te isti tekst copy /paste.. zašto bi EU pritiskala Josipovića da se sastane sa vojvodom.. EU može jedino pritiskati vojvodu što se vidi po njegovim izjavama u zadnjih par dana i posipanja pepelom... HR ulazi u EU i zato je Srbiji vazno da ima dobre odnose sa HR jer o njezinom ulasku u EU odlučivat će i HR..

Medena

pre 10 godina

Verujem da ce razlike uvek da postoje, ali bez obzira na sve do sada sto se dogodilo mora se nastaviti dalje i gledati napred, sto Vucic odlicno radi.

985plavi

pre 10 godina

Još nitko mi nije odgovorio na postavljeno pitanje: Što Vučić zapravo misli i osjeća: da li ono što je govorio devedesetih u Srpskoj Skupštini da Velika Srbija mora biti do granice Virovitica, Karlovac, Ogulin i Karlobag ili je sada promijenio mišljenje? Molim vas za odgovor.

Milutin M.

pre 10 godina

Nikolićevo izvinjenje u Sarajevu, Vučićevo posipanje pepelom u Zagrebu... Netko je u Bruxellesu dobio upute i naređenja. Ne, nije Hrvatska, ne nije BiH. Pogodite tko.

Domagoj

pre 10 godina

Čudni mi nekako ovi komentari. Pa svaki je isti. Ali dobro, barem nema oubičajenih komentara o Jasenovcu, protjeranim Srbima iz Krajine, Ćirilici.. .

Objasnjenje

pre 10 godina

Da prijateljima iz Hrvatske koji mozda ne razumeju zasto neki komentari, naizgled prihvatljivi dobronamernim ljudima, dobijaju minuse od takodje dobronamernih ljudi: ako bolje procitate, videcete krajnje bedno ulizivanje Vucicu i SNS-u, tako da se ne radi o minusima sadrzaju vec autorima.
Znate, danas svako koristi kompjuter...
Lep pozdrav.

Hrv!

pre 10 godina

@ Evo ja cu ti odgovti,a veruj mi da nisam njegov simpatizer..
Oseca mucninu,jer koliko znam njegova porodica je itekako stradala u II s ratu od NDH.
Pored toga on dolazi u HR ne bili izgradio bolje odnose,dok vi i dalje slavite oluju,tompsona,ustase i sve ono oznacava unistenje i proterivanje srba...
Jel treba jos nesto da se objasni?
(Kopriva, 29. april 2013 16:53)

Postovani Kopriva,

Ja sam Hrvat iz Hrvatske i pola moje obitelji je pobijeno u NDH od strane Ustasa i od strane Njemaca (Nacista). Ja zbog toga nikad nisam dobio poriv da ista rusim niti da pripadam politickoj stranci kojoj je glavni smisao postojanja ... pogledajte vec sami na web portalu SRS-a.

Tako da mogu sudbinu Vuciceve porodice zalit jednako koliko i sudbinu svoje porodice, al ponovo ne nalazim opravdanje za politicku opciju kojoj je dvadeset godina pripadao, a jos manje da se otvoreno nekoga mrzi, rusi, protjeruje, ubija .............

Koja je onda razlika izmedju toga nacistickog rezima koji je osvajao tudje teritorije i ubijao ljude od velikosrpske politike devedesetih?

Jan

pre 10 godina

Sve je to nekad bila Jugoslavija, jezik nam je slican i nekako mi je najlogicnije da imamo dobru saradnju i odnose sa komsijskim zemljama sa kojima smo i mimo rata i svega ipak visestruko povezani.

domagoj

pre 10 godina

Gledam jučer Vučića na Dnevniku, i lik je ok. To je otprilike sa HR strane, prosječnom građaninu prihvatljivo. Nema ljubavi, ali nema i rata. Još neka Vaši građani prihvate bez puno kopanja po prošlosti naše igrače i moglo bi to za dvadesetak godina biti na razini odnosa sa ostalim susjedima. Inače volio bi se osvrnuti na komentar niže potpisanog "Kali, 29. april 2013 07:58)". Tko ti brani i na koji način da posluješ svojim kapitalom u Hr. Lijepo dođeš u bilo koji grad u Hr, otvoriš j.d.o.o. sa 30 Eura i radi koliko hoćeš, ali po Hr pravilima kao i svi drugi. Problem je ako kapitala nema ili ako nisi spreman platiti porezno opterećenje koje u Hr postoji.

Marinero

pre 10 godina

Daleko od toga da smo mi Hrvati nevinašca, dapače. Međutim, i dalje smatram da su za sve sukobe u bivšoj Jugi krive prvenstveno srpske političke elite. San o svim Srbima u jednoj državi na kojemu su inzistirali srpsk vođe u Srbiji i van nje izvor je mnogih zala. Da se kojim slučajem od toga odustalo danas bi u neovisnoj Hrvatskoj - u Kninu, Korenici, Lapcu i drugim mjestima još uvijek bila srpska većina. Sigurno!

Aleksandar

pre 10 godina

Ako su Hrvatska i Srbija kičma regiona to uveliko objašnjava što ceo region podseća na trilobita kome nisu javili da je izumro.

Thinker

pre 10 godina

Hmm. Cini se da Hrvatsku najvise interesuje to kako ce ubuduce, posle ulaska u EU izvoziti u Srbiju i druge komsijske zemlje. Ostalo je sve demagogija, a ovaj se nas bas nafurao... Smesno!

Kali

pre 10 godina

Vučiću je potrebno da pokrene razna pitanja o pravima Srba dole i njihovoj imovini otkad su proterani. Hrvatska sama po sebi ne bi smela da uđe u EU dok ne reši osnovna načela iz ljudskih prava koja su nasilono oduzeta upravo Srbima.

Velibor C

pre 10 godina

Prošlost,takva kakvu imamo, nije bila sjajna, al je potrebno da u sadašnjosti ostvarivanjem saradnje, stvorimo uslove da odnosi u budućnosti budu bolji,pa i budućnost u opšte.Svakako su nam problemi slični i svakako smo privlačniji za investitore s poboljšim odnosima i međusobnom prijateljskom saradnjom.Dobro je da imamo ljude u ovoj Vladi koji su to prepoznali i koji zalaganjem i trudom vode Srbiju dobrim putem ka boljem sutra.

danica

pre 10 godina

Vucic ovde, Vucic onde, Vucic ovamo, onamo, na sve strane. Ima li nasa vlada premijera i druge ministre? Pa sveca mu, radi li jos neko sem Vucica?

Vladimir Pula

pre 10 godina

Slušao sam sinoc emisiju u kojoj je gostovao Vucic i moram priznat da me covjek vrlo ugodno iznenadio. Bio je vrlo odmjeren, korektan i dosljedan. Nije se upustao u nikakve političke izjave za raju (bar ne na popukisticki nacin), nit je nasjedao na skakljiva pitanja. Iskren da budem nisam ga nikad prije slušao i moram priznat da sam ga kao ex radikala sasvim drugačije percipirao. Ne znam jel to usminkana retorika za inozemstvo ili je to sada njegova standardna naprednjacka fasada, ili je iskren? Uglavnom uzimat cu čovjeka malo vise za ozbiljno od sad pa na dalje. U svakom slučaju on je sto puta vise dorastao funkciji koju obnaša u diplomatskom smislu od Nikolica, koji ja mislim ni sam ne zna sta ce sljedeće ispaliti.

Goran Matić -Split

pre 10 godina

@istina, evo objasnit ću ti šta se događa (vidim da mnogim komentatorima ovdje to nije jasno).
Dogodilo se to da Vučić dolazi na noge Ivi Josipoviću i našim ministrima i moli ih za pomoć pri EU integraciji Srbije, odnosno da vam pritom ne pravimo nikakve probleme.
A Toma će na noge Ivi 30. 6., na dan kada Hrvatska bude ulazila u EU.
Triba se okrenit realnosti.

Nikolic

pre 10 godina

Vreme je da se izglade sve nesuglasice sa susedima,da se resavaju problemi izbeglica,povracaja imovine,penzija i jos mnogo toga sto nam je ostalo iz predhodnih godina.Pozdravljam svako priblizavanje koje ima za cilj, mir, saradnju ,prosperitet..

IVA

pre 10 godina

Treba jacati odnose izmedji Srbije i Hrvatske.Jeste da nam je proslost ruzna i da bolna ali ne zivi se od proslosti,treba gledati na buducnost i sadasnjost i videti sta moze da se popravi da bi nam svima bilo bolje.

DRAGICA

pre 10 godina

Ratovi su napravili veliki jaz i netrpeljivost izmedju dva naroda koja ce da mozda da se iskoreni posle par generacija ali do tada koliko god se to nekom svidjalo ili ne saradja dve zemlje m ora da postoji.

MIA

pre 10 godina

Svi znamo da na obe strane postoje ljudi koji zadojeni mrznjom jer se ne mogu osloboditi proslosti, ali sreca sto je takvih malo i da je ogromna vecina za normalan suzivot i saradnju, zato podrzavam ovakve susrete jer ce doprineti normalizaciji odnosa.

danko

pre 10 godina

Odmah po dolasku u Zagreb Vucic je jasno rekao i njima i nama koji je razlog njegove posete, a to je da se unaprede privredni odnosi izmedju dve zemlje na obostranu korist. Takodje sve je rekao sto je trebalo reci, bez suvišne patetike i ponižavanja sebe, ali i drugih!

WUUK

pre 10 godina

Hrvatska je na pragu ulaska u EU, mi cekamo datum, prema tome treba graditi dobre odnose, uzeti savet od komsija i ici dalje. Od gledanja u proslost nemamo nista.

Fruškogorski ilegalac

pre 10 godina

Regionalna saradnja mora ojačati. Progutati gorku knedlu u ustima radi odnosa sa Hrvatskom, ipak su oni od jula punopravna članica EU.

previse

pre 10 godina

Oni su pametno vodili svoju politiku,bez utvrdjenih granica dobili su clanstvo u EU,bez dobrih susedskih odnosa i sa etnicki cistom Hrvatskom,a sta smo mi dobili?Pun haski tribunal osudjenika

samo gledam i slušam

pre 10 godina

Roba-novac,novac-roba to je sve od "odnosa" sa vama i kulturno ponašanje.Nemojte ovo shvaćati kao neku mržnju ali to su činjenice koje najbolje idu uz naša dva naroda !!

cace

pre 10 godina

Potrebno je izgraditi najbolje moguce odnose izmedju Hrvatske i Srbije, krajnje je vreme da se okrene novi list i pogleda u buducnost. Treba pozdraviti napore i jedne i druge vlade na pokusaju unapredjenja medjusobnih odnosa.

Ortodox

pre 10 godina

Da se ne foliramo. Pogledajte samo većinu komentara naših suseda o ovom skupu:

http://www.jutarnji.hr/pusic--otvara-se-prostor-za-razgovor-o-povlacenju-tuzbi/1099931/

Angie

pre 10 godina

Srpski niti susedni narodi nisu krive za sve ratove, nesuglasice, prepirki izmedju njih, zna se ko je odgovaran, stoga ljudi ne smeju da ispastaju zbog bivsih gresaka svojih politicara. Stop mrznji!

vuja

pre 10 godina

Vučić sigurno nije otišao u Hrvatsku da se izvinjava. Nema razloga za bilo kakva izvinjavanja. Ako bi krenuli sa analizom ko je više zlodela učino to bi nas uvelo u duboku raspravu, pa se ne bi znalo ko bi kome trebao da se izvini. Zato, sve što je bilo treba ostaviti iza nas, i bez ikakvih izvinjavanja, pokušati unaprediti saradnju dve zemlje, i gledati u budućnost, a šta je bilo u prošlosti bilo je, i to se više ne može ispraviti.

Činjenično stanje

pre 10 godina

Nema tu šta da se doda više ,za mene Hrvatska nikad neće biti zemlja na koju se treba ugledati i ne razumem odakle bilo kome iz Hrvatske prava da priča o nama a svoje dvorište još nisu očistili. Imaju puno putera na glavi i neka se svi kolektivno prebace na jedno psihoterapeutsko lečenje. Naravno da se ovo moje pisanje ne odnosi na Hrvatski narod ali odnosi se na one koji nam serviraju neku demokratiju a ne priznaju genocid u svojoj zemlji i konstantno pravljenje problema preostalim Srbija koji su ostali da žive u "lijepoj njihovoj" . Ujedno i naši komentatori bi mogli malo da uključe mozak a ne samo kako im partijski vrhovi komanduju. Toliko.

šaćko

pre 10 godina

Možemo, mi u sebi da budemo ogorčeni na Hrvatsku, i takav osećaj sigurno ima i Vučić, ali zbog evropske budućnosti se mora preći preko toga, i mora se sarađivati.

Iva Kis

pre 10 godina

Trebamo se okrenuti ka buducnosti i graditi dobre odnose sa svima, pozdravljam ovakakv potez i nadam se da ce biti jos ovakvih poseta u cilju poboljsaja odnosa izmedju dve zemlje.

LARA CROFT

pre 10 godina

Proslost jednog i drugog naroda je bila ruzna ali ne zivi se od proslosti vec od sadasnjosti i buducnosti tako da treba sadasnjost i buducnost da napravimo sto boljom za dobro jednog i drugog naroda.

Nejt

pre 10 godina

Ako ovi pregovori i sastanci mogu da doprinesu razvoju ekonomske situacije Srbije i da unaprede srpsku privredu nema razloga da se protivimo.

mirko

pre 10 godina

Opšte je poznato koliko Hrvatskih firmi posluje u Srbiji. Međutim, to nije slučaj sa Srpskim firmama u Hrvatskoj. Siguran sam da će Vučić tokom ove posete pokrenuti i priču o tretmanu srpskog kapitala u Hrvatskoj.

Milijan NiŠ

pre 10 godina

Treba razgovarati i sarađivati sa svima bez obzira na sve šta je bilo u prošlosti. Dve zemlje ne moraju da budu u nekim prijateljskom odnosima, ali moraju sarađivati, ne samo zbog toga što je to preduslov za ulazak u EU, već i zbog ekonomije i jedne, i druge zemlje.

Vojvoda od Kenta

pre 10 godina

"Da se ne foliramo. Pogledajte samo većinu komentara naših suseda o ovom skupu:

[link]/
(Ortodox, 29. april 2013 16:03) "

Sad će to ovi naši botovi da izspamuju, bez brige, pa da vidiš bratstva i jedinstva.

I kako se samo usuđuju tako da pišu o Eliot Nesu?

Ajmo botovi, na zadatak. Objasnite susedima ko je Vučko i koliko se žrtvuje za interese I Hrvatske.

patrijota

pre 10 godina

Ne treba biti emocionalan nikako pa emocije su nas dovele do sukoba i ratovanja nego gledati interese i saradjivati koliko je to moguce na obostranu korist

Kopriva

pre 10 godina

@985plavi

Evo ja cu ti odgovti,a veruj mi da nisam njegov simpatizer..
Oseca mucninu,jer koliko znam njegova porodica je itekako stradala u II s ratu od NDH.
Pored toga on dolazi u HR ne bili izgradio bolje odnose,dok vi i dalje slavite oluju,tompsona,ustase i sve ono oznacava unistenje i proterivanje srba...
Jel treba jos nesto da se objasni?

Bojan

pre 10 godina

Gospodin AV komunicira na svim drzavnickim nivoima, kao da je njegova privatna drzava. I spoljni poslovi, i premijer, i predsednik... Vrlo zanimljiva auto percepcija.
(Boban, 29. april 2013 08:25)

Rekao bih da si predstavnik opozicije..mogao bi sebi postaviti slicno pitanje, kao npr otkud to da je Vucic svuda po svetu i u svim oblastima pozvan da vodi razgovore?
-jer na ostale ne treba trositi vreme(nije da neki nisu imali prilike i ranije)

Patria

pre 10 godina

Boga mi, da sam na mestu diplomatskog kora ja bih se ozbiljno zamislio nad ovom tezom, da su Hr i Srb "kicma regiona". Jes vala, kad god nesto treba da se desi mi i oni najvise dobijemo "preko kicme"...Ok, onda to znaci da je Slovenija "glava"m je li, a oni su i onako uvek bili pametniji od svih nas, Bosna mu tu dodje vecito prazan stomak koji uvek krci i stalno mu nesto nije po volji, tu mu Makedonija dodje "dve leve noge", jedna albanska, jedna makedonska, noge na kojima sad simbolicno kleci cela bivsa jugoslavija, i moli neku milost od zapadnjaka, Crna gora mu dodje "uspravna i ponosna" kao onaj organ na koji su muskarci "ponosni", a moze biti da je i podjednako pametna kad im jedan isti vlada sve ove decenije, vojvodina mu tu dodje grba na ledjima, jer ona sirota uvek nadrlja na pravdi boga i na kraju ostane grbava. Cek, a sta mu onda dodje "srce srbije"? Ma koga boli donji deo ledja za tamo neko Kosovo... =)

ana

pre 10 godina

Iza nas imamo jednu bolnu prošlost u odnosima sa Hrvatskom. Očigledno je da je vreme za neke nove odnose koje bi ja lično zadržala na poslovnim. Jasno je da mi moramo sarađivati u regionu ali isto tako nemožemo zaboraviti kolone izbeglica.

tesko nama

pre 10 godina

Srbi su kroz istoriju mnogo patili,svaki rat koji je srpski narod vodio bio je oslobodilacki a iz svakog je izasao sa manjom teritorijom i kao genocidan narod a jedini je imao regularnu vojsku ciji su oficiri zavrsili u Hagu a vodje paravojnih formacija ispadose heroji

dipl. pravnik Selena J.

pre 10 godina

Iskrena da budem morao je neko da se pozabavi i odnosima sa susedima, dosta je vise bilo toga da mi glumimo ludilo i budemo neko ko se svadja, sada se okrece novi list. Svaka cast, i neka se samo tezi tome da budu jos bolji. Naravno kao sto vec pise nigde ne treba da moljakamo ali da imamo jedan korektan odnos bolji nego do sada i naravno da bude odlican u buducnosti, pa mi smo svi isti - Balkanci.

emili

pre 10 godina

Ne zaboraviti proslost, ali gledati u buducnost. Neka vidi svet da umemo da pruzimo ruku pomirenja i da nismo genocidan narod za kakve nas smatraju.

geronimo

pre 10 godina

Potrebna je velika hrabrost i odlucnost da se uradi ono sto je potrebno za zemlju a u to spadaju i dobri odnosi sa susedima jer nema Evrope bez toga.I nama i njima je u interesu da do toga dodje i da se zakopaju ratne sekire.

obrad

pre 10 godina

Zna dobro Josipović da njegovo odbijanje da se sastane sa Nikolićem neće naići na dobar odjek u EU, čiji član Hrvatska uskoro treba da postane, i za takav stav Josipović sigurno neće imati podršku među evropskim zvaničnicima. Zbog toga on sada inicira razgovore sa Nikolićem, a odbijanjem razgovora sa Nikolićem Josipović je samo želeo da pridobije naklonost hrvatske javnosti.

Mladjan

pre 10 godina

Napokon neko ko radi u interesu naroda i za dobrobit svih nas. Dosta smo se mrzeli, vreme je da krenemo zajedno da radimo ja jacanju dobrosusedskih odnosa jer jedni drugima mozemo mnogo pomoci.

Juznjak

pre 10 godina

Mislim da je doslo vreme da zakopamo ratne sekire i netrpeljivost izmedju naroda. Ako zelimo da nastavimo napred, moramo prestati da se okerecemo nazad.

KISELI

pre 10 godina

Srbija i Hrvatska moraju da sarađuju, iako verujem da mnogi ljudi koji su 90-tih proterani iz Hrvatske, i već 15-tak godina žive u Srbiji, ne gledaju sa simpatijama na ovu posetu.

Jagodiceva

pre 10 godina

Osecaj gorcine iz proteklih teskih perioda se mora svesti na licnu projekciju, obostrano.Daleko od toga da se zaboravlja,ali se odnosi moraju
podici na sto visi nivo zarad prosperiteta obe nacije u svakom smislu.
Hrvatska je svoj put ka EU uspela da uredi na svoj nacin,verujem da ce blagonaklono ucestvovati na putu Srbije ka istom cilju kada za to dodje vreme.

mr Iva

pre 10 godina

ovo sto Vucic radi je svakako dobar primer i ostalim politicarima, treba graditi dobre odnose i poverenje jer jedino tako mozemo napred!

lukic

pre 10 godina

Iskreno nisam verovao da bi Vucic mogao steci ovoliku popularnost kako kod nas, tako i u regionu pa i u EU!!! Da mi je neko pre godinu dana rekao, mislio bi da se ozbiljno sali. Ovo je za svaku pohvalu Vucicu..

Viva

pre 10 godina

Mislim da je vreme da se odnosi u regionu poprave. Dugi niz godina vodjeni smo ratovima i nesuglasicama. Necemo sigurno zaboraviti proslost, niti se izvinjavati, ali zarad svetlije i mirnije buducnosti, mozda i neke korisne saradnje, moramo odrzavati korektene odnose, kako sa ostalim zemljama tako i sa Hrvatskom.

SimkeCR

pre 10 godina

Vučić je u ovoj poseti kao predstavnik Srba, i sigurno se neće izvinjavati za stvari iz prošlosti, kao što i Hrvati ne bi...ali treba pokušati radi bolje budućnosti, postići mnogo bolju saradnju Srbije i Hrvatske.

gica

pre 10 godina

Ajde dosta vasih negativnih komentara ni ja ne volim Hrvate i nisam zaboravio sta su radili ali moramo da saradjujemo a ne da se volimo.Bitno je i zbog nas samih a i celog regiona nismo mi krivi sto su nam oni susedi

gela

pre 10 godina

Za pocetak potrebna je dobra volja sa obe strane. Bice dobro ako se u tim razgovorima omoguci srpskim privrednicima i investitorima da imaju privlizno isti tretman koji imaju hrvatski u Srbiji.

tesko nama

pre 10 godina

Srbi su kroz istoriju mnogo patili,svaki rat koji je srpski narod vodio bio je oslobodilacki a iz svakog je izasao sa manjom teritorijom i kao genocidan narod a jedini je imao regularnu vojsku ciji su oficiri zavrsili u Hagu a vodje paravojnih formacija ispadose heroji

unknown

pre 10 godina

Ljudi nama su potrebni konkretni rezultati!! I Tadic je se mnogo puta susretao sa Hrvatskim vrhom i nista mnogo nije unapredjeno, cak su i tuzbe ostale, treba olaksati povratnike da se vrate, slobodna trgovina za Srpske firme a ne samo Hrvatske kod nas, laksi prelaz granice,trgovina... sve sto je dobro i za jedne i za druge!!!

Crnogorac

pre 10 godina

Ta kičma je odavno polomljena. Postoji samo jedan zdrav sistem u regionu i zove se Crna Gora, to je valjda i vrapcima na grani sada jasno.

Pepito

pre 10 godina

Napokon neko ko radi u interesu naroda i za dobrobit svih nas. Treba bolnu prošlost ostaviti iza sebe, nikome se Vučić izvinjavati neće al će dati sve od sebe za što bolju saradnju kako sa Hrvatima, tako I sa svim zemljama u okolini.

realistic

pre 10 godina

Da se ne foliramo. Pogledajte samo većinu komentara naših suseda o ovom skupu:

[link]/
(Ortodox, 29. april 2013 16:03)
Bogami ja sam pogledao i njihove komentare i vidim da napadaju Hrvatsku ministarku sto popusta za tuzbu, i sto se uopste sastaje sa Vucicem!!Izgleda da Vucic stvarno obavlja dobro posao, cim oni vicu ovo je izdaja njihove ministarke, znaci da smo na dobrom putu!!!

istina

pre 10 godina

"Srbija i Hrvatska su ključne zemlje regiona i naš odnos je i kičma razvoja regiona. Mislim da ne treba da bude previše emocija, treba da
na racionalan i pragmatičan način unapređujemo odnose, da i politički i ekonomski odnosi budu bolji nego što su bili do sada", rekao Vučić.

Jednom davnoi kada smo pravili kraljevinu bili mo glavna zemlja balkana i tada su nas kao i danas mnogi smatrali za bitnog igraca , a mi smo napravili kraljevinu sa Hrvatima i Slovencima , mnogi u se cudili .
Sada opet mi vucemo Hrvate i pokusavamo da beskicmenjaka dignemo na noge stvarajuci zajednicku kicmu

подсетник

pre 10 godina

....а некада си се клео у Велику Србију и гледао на Хрвате као покатоличене Србе.....

panonski

pre 10 godina

Vucic je vec pokazao da je krajnje praktican u sprovodjenju svoje politike. Zbog toga ocekujem, ne samo deklarativne pozitivne izjave o saradnji, vec vrlo konkretne korake ka resavanju problema izmedju dve drzave, kao i unapredjenju odnosa.

Stratum

pre 10 godina

Valjda ce konacno ovom narodu biti jasno da ako se stalno budemo osvrtali ka proslosti,stalno cemo se i saplitati...a to nije nacin da se ide napred... Mora se koracati napred,uzdignute glave,iznad svih predrasuda i mrznje.

Odin

pre 10 godina

Treba pozdraviti ovakve susrete.
(milos, 29. april 2013 09:52)

Naravno da treba podržati, al treba da budu obostrane želje da se sarađuje da bi sve bilo kako valja.

RH (EU)

pre 10 godina

Vidim u puno komentara da u budućnosti "od bratstva nema ništa"!

Mislim da moramo shvatiti da od bratstva nikada nije niti bilo ništa.

Želim imati veze sa Srbijom jednake kakve imamo sa recimo Mađarskom i Italijom. S obje zemlje smo u nekoj fazi povjesti bili u ratu odnosno hladnim odnosima, pa sada sve funkcionira dobro, gospodarska suradnja ide.

Pri tome, što prosječni Talijan misli o fašizmu i Drugom svjetskom ratu ili što prosječni Mađar misli o Austro-Ugarskoj monarhiji - BAŠ ME BRIGA!

Eto, tako želim da budu i odnosi sa Srbijom, bez da se opterećujemo što je izjavio Vučić, što misli Nikolić, da li je Kardinal Bozanić za ili protiv ćirilice....i tome slično!

Osim toga, zaista mi se čini vjerojatnijim stvaranje nove Hasburške monarhije ili ponovna prodaja Dalmacije Italiji, nego obnova neke Jugoslavije!

nikolla

pre 10 godina

Mnogo je mrznje i zlobe izmedju nas i njih, tako da treba maksimalno politicki vrh i jednih i drugih da se ukljuci u pomirenje regije... ne mogu ni oni u EU sa losim odnosima u regiji!

tesla

pre 10 godina

Nece biti nimalo lako Vucicu u Zagrebu ali zna da je tamo radi interesa Srbije i Srpskog naroda jer dobri odnosi sa susedima to brzi put u Evropu sto je i jedan od uslova.

zajedno

pre 10 godina

Pocele su stvari pozitivno da se razvijaju sto se Srbije tice ali jedina sansa za uspeh je jedinstvo svih politickih partija koje ce odrzati i narod jedinstvenim

Fletch

pre 10 godina

@985plavi
Ako hoćeš iskreno,to i dalje misli.Ali,sad je drugo vreme i bitna je ekonomija,a ne neke granice i slične gluposti.Jednostavno,to je politika i što pre shvatimo,tim bolje.I kod vas je slično.

JANA

pre 10 godina

Vrlo bitana poseta,Hrvatska je zemlja koja ulazi u EU,I svakako nam treba dobra saradnja!Vucic je bio odmeren I ovaj sastanak je prosao u najboljem redu,vrlo je bitno da su doneti neki zaključci,I da ce najverovatnije doci do odbacivanja tuzbe protiv nase drzave!

DUNJEVACA

pre 10 godina

Odmah po dolasku u Zagreb Vucic je jasno rekao i njima i nama koji je razlog njegove posete. To je da se unaprede privredni odnosi izmedju dve drzave na obostranu korist. Takodje sve je rekao sto je trebalo reci, bez suvišne patetike ne ponižavanja sebe, ali i svojih danasnjih domacina. Imao je briljantan nastup.

gela

pre 10 godina

Slazem se da ekonomski odnosi izmedju dveju zemalja treba da budu bolji, ali da budu na obostanu korist. Nadam se da mi necemo ponovo izvuci deblji kraj.

eee

pre 10 godina

ee moj Vučiću,Hrvatska ti za par meseci više ne pripada ovom regionu!
ali sigurno je da će u onom regionu kičma da bude Austrija i Hrvatska a u ovom Srbija i verovatno Makedonija ili BiH

sigurno

pre 10 godina

U proslosti se ne zivi ali se sa njom zivi,niko od nas ne moze zaboraviti sve nevolje koje smo ucinili jedni drugima,ko je izasao iz rata kao pobednik pokazace vreme jer se na tudjoj nesreci ne moze graditi sreca

Srbin 100%

pre 10 godina

Vrlo bitna poseta Vucica,ovim potezom se pokazuje evropi spremnost da se dogovorimo o svakom sadasnjem a i eventualno buducem sporu

Milorad-M

pre 10 godina

Moramo proslost ostaviti iza nas i krenuti napred, unapredjenje privrednih odnosi izmedju dve drzave mogu doneti samo obostranu korist

mrka kapa

pre 10 godina

Mislim da od ideje jedinstva dva naroda nema nista,jedino treba uspostaviti dobre susedske odnose i saradnju izmedju dve zemlje u pravcu evrointegracija

razumno

pre 10 godina

Mozda je prethodnik imao razloga za izvinjenje,ali ova vlast s pravom smatra da se ne treba pokoravati nikome a posebno ne onima koji su nam ucinili mnogo zla,treba odrzavati susedske odnose u skladu sa evropskim standardima ali od nekadasnjeg bratstva nema nista

eclipse

pre 10 godina

Vučić je veličina za sve hrvatske državnike,i ako su do sad pričali bajke,u buduće više neće.Te priče o uzajamnom pomaganju to više neće da pije vodu ako se stvarno tako ne misli.

SAMSUNG

pre 10 godina

Srbija zajedno sa ovom Vladom gradi imidz jedne otvorene zemlje koja je raspolozena za svaki vid saradnje,svako ko zeli da saradjuje,i da ulaze kod nas je dobrodosao,drago mi je sto vidim da se prave ozbiljni koraci ka jacanju saradnje sa zemljama u regionu.

Rade za sve druge, samo ne za nas

pre 10 godina

Inace informacija koja nedostaje u ovoj vesti: "Izveštava se i o Vučićevoj ponudi Josipoviću za pomoć oko sklapanja bilateralnih sporazuma s članicama CEFTA-e kako bi se amortizovale eventualne posledice zbog hrvatskog izlaska iz navedenog regionalnog trgovačkog sporazuma kada ta zemlja postane članica EU."

Drago mi je da Vucic radi za hrvatske interese, a mogao bi za promenu i malo za srpske?
Za neupucene, izlazak Hrvatske iz CEFT-e, odn. negativne posledice po Hrvatsku i pozitivne po Srbiju iz hrvatskog ugla http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Ulaskom-u-EU-Hrvatska-izlazi-iz-CEFTA-e-i-gubi-4.000-radnih-mjesta

redosled

pre 10 godina

Zapoceto je puno stvari i najvaznija je dobra organizacija u resavanju problema,hijerarhijski prvo prioritetni a onda i ostali,medjutim za pitanje evrointegracija veoma je bitna saradnja i dobar odnos sa susedima

kopriva

pre 10 godina

Kamo srece da vas nismo ni prihvatili u kraljevinu posle prvog rata kada smo bili medju 5 najcenjenijih u Evropi,kamo srece da smo vas izbacili 45 iz Juge zbog NDH..

samo gledam i slušam

pre 10 godina

To su samo prazne priče jer građani u 95% misle srkroz drugačije!! Nikada više skupa osim u svezi posla (lova-roba)budite sigurni u to susjedi !!

cisto ko suza

pre 10 godina

Nije stvar u izvinjenju vec u stavu,da smo gresni pa i da se izvinjavamo i dodvoravamo,ovako treba gledati da se izglade odnosi po pitanju saradnje dveju drzava i gde je cist racun tu je duga ljubav

cisto ko suza

pre 10 godina

Nije stvar u izvinjenju vec u stavu,da smo gresni pa i da se izvinjavamo i dodvoravamo,ovako treba gledati da se izglade odnosi po pitanju saradnje dveju drzava i gde je cist racun tu je duga ljubav

bolje od najboljeg

pre 10 godina

Nisam sigurna da imamo zajednicki jezik ali sam sigurna da imamo zajednicki cilj a to su evrointegracije sto je mozda i bolje od jezika koji je ponekad izvor nesporazuma

uverena

pre 10 godina

Ljubav prema zemlji se ne dokazuje parolama i uzvicima vec radom da ta zemlja postane razvijena i moderna zemlja u kojoj zive zadovoljni gradjani od svog rada a ne od kredita i pozajmica

Brankica

pre 10 godina

Jedan kulturan razgovor o mnogim temama trebalo bi da otvori put za bolju saradnju Hrvatske i Srbije. Ne sumnjam da je Vućić pokrenuo mnoge za obe strane zanimljive teme.

Ђедо

pre 10 godina

И док је постојала она велика држава, практично све у њој, укључујући ту и њено функционисање је зависило од односа Београда и Загреба. Идентична ситуација је и сада што се тиче региона у целини. Рат је прошао, време је да се мисли на обичне људе и побољшање квалитета живота обичних грађана у обе државе. У том смислу ова посета је помало неочекивана, али и добродошла за даље побољшање односа две државе.

Uvek su prave stvari zamagljene

pre 10 godina

Jeno pitanje: Koji je ekonomski interes Srbije da pravi bilateralne ugovore sa Hrvatskom povodom ulaska Hrvatske u EU i izlaska iz CEFTA-e? Hrvatsku racunicu razumem i to jeste u interesu Hrvatske i njihove ekonomije, ali koji je interes tu Srbije? Za Srbiju je mnogo povoljnija situacija gde je Hrvatska u EU, jer ce Srbija imati preference na izvoz u EU (Hrvatsku), dok to do sad nije bio slucaj sa CEFT-om?

985plavi

pre 10 godina

Ne znam kako da vam opišem svoje osječaje... Čovjek koji je do jučer poticao srbe da ratuju za veliku srbiju te da se uspostave i brane granice na liniji Virovitica, Karlovac, Ogulin, Karlobag uz takozvanu propalu "Srpsku Krajinu", danas je očito zaboravio svoj govor u Skupštini Srbije a očito je zaboravio što su mu bili politički i životni ciljevi. Danas je u Zagrebu i razgovara sa čelnicima Republike Hrvatske koji mu neće postaviti pitanje o tome za što se do nedavno borio. Imam pitanje za sve vas koji čitate ove komentare: Da li je Vučić iskren danas ili je bio iskren kada se borio za granice "Velike Srbije"?

Kali

pre 10 godina

Vučiću je potrebno da pokrene razna pitanja o pravima Srba dole i njihovoj imovini otkad su proterani. Hrvatska sama po sebi ne bi smela da uđe u EU dok ne reši osnovna načela iz ljudskih prava koja su nasilono oduzeta upravo Srbima.

Milutin M.

pre 10 godina

Nikolićevo izvinjenje u Sarajevu, Vučićevo posipanje pepelom u Zagrebu... Netko je u Bruxellesu dobio upute i naređenja. Ne, nije Hrvatska, ne nije BiH. Pogodite tko.

Hrv!

pre 10 godina

Može samo jedno pitanje za dežurne kritičare u Srbiji?

Kako bi se vi osjećali da vam u posjet dođe general Ante Gotovina?

Nije čovjek nogom stupio na tlo Srbije, nije niti išao u Srbiju da buni ne-Srbe protiv svoje domovine, nije zagovarao neke granice koje bi značile da 80% Srbije pripadne nekoj drugoj državi itd, a ipak mislim da u Srbiji ne bi bio dobrodošao, zar ne?

Nakon što je oslobođen od strane Haaga prošle godine, pozvao je Srbe da se vrate u svoje domove, rekao da Hrvatska nije ništa manje njihova domovina nego što je njegova...

E, onda se u Srbiji čulo da je to krajnje licemjerno i da su se devedesetih mogle čuti neke druge riječi i da su jedino te riječi relevantne da bi se u Srbiji zauzeo stav prema njemu.

Evo, sad dolazi to moje jedno pitanje -

Da li ste vi Vučića, Dačića i Nikolića birali na izborima da temelju riječi izgovorenih devedesetih i dijela urađenih devedesetih ili na osnovu neke recentnije retorike?

985plavi

pre 10 godina

Još nitko mi nije odgovorio na postavljeno pitanje: Što Vučić zapravo misli i osjeća: da li ono što je govorio devedesetih u Srpskoj Skupštini da Velika Srbija mora biti do granice Virovitica, Karlovac, Ogulin i Karlobag ili je sada promijenio mišljenje? Molim vas za odgovor.

Objasnjenje

pre 10 godina

Da prijateljima iz Hrvatske koji mozda ne razumeju zasto neki komentari, naizgled prihvatljivi dobronamernim ljudima, dobijaju minuse od takodje dobronamernih ljudi: ako bolje procitate, videcete krajnje bedno ulizivanje Vucicu i SNS-u, tako da se ne radi o minusima sadrzaju vec autorima.
Znate, danas svako koristi kompjuter...
Lep pozdrav.

obrad

pre 10 godina

Zna dobro Josipović da njegovo odbijanje da se sastane sa Nikolićem neće naići na dobar odjek u EU, čiji član Hrvatska uskoro treba da postane, i za takav stav Josipović sigurno neće imati podršku među evropskim zvaničnicima. Zbog toga on sada inicira razgovore sa Nikolićem, a odbijanjem razgovora sa Nikolićem Josipović je samo želeo da pridobije naklonost hrvatske javnosti.

vuja

pre 10 godina

Vučić sigurno nije otišao u Hrvatsku da se izvinjava. Nema razloga za bilo kakva izvinjavanja. Ako bi krenuli sa analizom ko je više zlodela učino to bi nas uvelo u duboku raspravu, pa se ne bi znalo ko bi kome trebao da se izvini. Zato, sve što je bilo treba ostaviti iza nas, i bez ikakvih izvinjavanja, pokušati unaprediti saradnju dve zemlje, i gledati u budućnost, a šta je bilo u prošlosti bilo je, i to se više ne može ispraviti.

Thinker

pre 10 godina

Hmm. Cini se da Hrvatsku najvise interesuje to kako ce ubuduce, posle ulaska u EU izvoziti u Srbiju i druge komsijske zemlje. Ostalo je sve demagogija, a ovaj se nas bas nafurao... Smesno!

Činjenično stanje

pre 10 godina

Nema tu šta da se doda više ,za mene Hrvatska nikad neće biti zemlja na koju se treba ugledati i ne razumem odakle bilo kome iz Hrvatske prava da priča o nama a svoje dvorište još nisu očistili. Imaju puno putera na glavi i neka se svi kolektivno prebace na jedno psihoterapeutsko lečenje. Naravno da se ovo moje pisanje ne odnosi na Hrvatski narod ali odnosi se na one koji nam serviraju neku demokratiju a ne priznaju genocid u svojoj zemlji i konstantno pravljenje problema preostalim Srbija koji su ostali da žive u "lijepoj njihovoj" . Ujedno i naši komentatori bi mogli malo da uključe mozak a ne samo kako im partijski vrhovi komanduju. Toliko.

Za bolju buducnost

pre 10 godina

Podrzavam suradnju Hr i Sr i manje vise sve sto je Vas vicepremijer rekao.Zamislite da ste ovako razmisljali prije nekoliko godina,a da ne govorim o 91.Rata ne bi bilo a u Vasoj Srbiji bi se zivjelo sto puta bolje kao i u Hrvatskoj i bili bi mozda prvi susjedi vec odavno u EU.Zamislite(ako mozete) da je u to vrijeme tada mladi ambiciozni Vucic i svi ostali,umjesto hvalospjeva o cetnicima,pozivanja na stvaranje Velike Srbije i rata protiv ustaske Hrvatske govorio kao danas.Sto se to desava,sto se to mijenja?E,pa Hrvatska definitivno nije,mi smo od 91.kao i danas na onom istom putu na kojem gradimo slobodnu europsku Hrvatsku.
Ali se Srbija mijenja i to prvenstveno za dobro svoga naroda.Namjerno nisam spomenuo hrvatski narod jer ipak sada 2013.g to nema nikakav znacajan utjecaj na Hrvate kao sto bi recimo bilo 1991.ali nema veze.Ono sto je najfascinantnije u svemu tome je vremenska komponenta da je danas 2013.g, naglasavam 2013. a vi jos niste niste ni na pola puta u ispravljanju gresaka za vase dobro i svega onoga loseg iz nedavne povijesti.I na kraju ono sto me najvise intrigira je da li niste svjesni svojih gresaka,ili ih trazite ih ali ne uspijevate naci ili ih pak jednostavno ne priznajete kao greske i kada ih nadjete.No,o svakom slucaju zelim vam sve najbolje.Hrvatska treba suradnju sa Srbijom i treba pomoci Srbiji na putu u EU.Obzirom da nema vise rata,prijetnje s istoka,svaka tema u Srbiji u svezi Hrvatske je iskljucivo vasa unutarnja stvar i problem.

Lignjoslav

pre 10 godina

Vucic je samo jos jednom dokazao da je pravi politicar,koji je na toj funkciji zbog naroda,i interesa Srbije. Treba se okrenuti budućnosti, iako nam prošlost s njima nije najbolja.

mirko

pre 10 godina

Opšte je poznato koliko Hrvatskih firmi posluje u Srbiji. Međutim, to nije slučaj sa Srpskim firmama u Hrvatskoj. Siguran sam da će Vučić tokom ove posete pokrenuti i priču o tretmanu srpskog kapitala u Hrvatskoj.

Kopriva

pre 10 godina

@985plavi

Evo ja cu ti odgovti,a veruj mi da nisam njegov simpatizer..
Oseca mucninu,jer koliko znam njegova porodica je itekako stradala u II s ratu od NDH.
Pored toga on dolazi u HR ne bili izgradio bolje odnose,dok vi i dalje slavite oluju,tompsona,ustase i sve ono oznacava unistenje i proterivanje srba...
Jel treba jos nesto da se objasni?

Jagodica88Bobica

pre 10 godina

Ova Vučićeva poseta, je samo još jedan korak napred ka boljoj saradnji sa zemljama Evrope...on je tamo otišao zbog naroda, i boljeg sutra...a ne da bi se izvinjavao za proslost koja je za Srbiju jako bolna.

istina

pre 10 godina

"Srbija i Hrvatska su ključne zemlje regiona i naš odnos je i kičma razvoja regiona. Mislim da ne treba da bude previše emocija, treba da
na racionalan i pragmatičan način unapređujemo odnose, da i politički i ekonomski odnosi budu bolji nego što su bili do sada", rekao Vučić.

Jednom davnoi kada smo pravili kraljevinu bili mo glavna zemlja balkana i tada su nas kao i danas mnogi smatrali za bitnog igraca , a mi smo napravili kraljevinu sa Hrvatima i Slovencima , mnogi u se cudili .
Sada opet mi vucemo Hrvate i pokusavamo da beskicmenjaka dignemo na noge stvarajuci zajednicku kicmu

Boban

pre 10 godina

Gospodin AV komunicira na svim drzavnickim nivoima, kao da je njegova privatna drzava. I spoljni poslovi, i premijer, i predsednik... Vrlo zanimljiva auto percepcija.

tesko nama

pre 10 godina

Srbi su kroz istoriju mnogo patili,svaki rat koji je srpski narod vodio bio je oslobodilacki a iz svakog je izasao sa manjom teritorijom i kao genocidan narod a jedini je imao regularnu vojsku ciji su oficiri zavrsili u Hagu a vodje paravojnih formacija ispadose heroji

SimkeCR

pre 10 godina

Vučić je u ovoj poseti kao predstavnik Srba, i sigurno se neće izvinjavati za stvari iz prošlosti, kao što i Hrvati ne bi...ali treba pokušati radi bolje budućnosti, postići mnogo bolju saradnju Srbije i Hrvatske.

šaćko

pre 10 godina

Možemo, mi u sebi da budemo ogorčeni na Hrvatsku, i takav osećaj sigurno ima i Vučić, ali zbog evropske budućnosti se mora preći preko toga, i mora se sarađivati.

Crnogorac

pre 10 godina

Ta kičma je odavno polomljena. Postoji samo jedan zdrav sistem u regionu i zove se Crna Gora, to je valjda i vrapcima na grani sada jasno.

Velibor C

pre 10 godina

Prošlost,takva kakvu imamo, nije bila sjajna, al je potrebno da u sadašnjosti ostvarivanjem saradnje, stvorimo uslove da odnosi u budućnosti budu bolji,pa i budućnost u opšte.Svakako su nam problemi slični i svakako smo privlačniji za investitore s poboljšim odnosima i međusobnom prijateljskom saradnjom.Dobro je da imamo ljude u ovoj Vladi koji su to prepoznali i koji zalaganjem i trudom vode Srbiju dobrim putem ka boljem sutra.

ana

pre 10 godina

Iza nas imamo jednu bolnu prošlost u odnosima sa Hrvatskom. Očigledno je da je vreme za neke nove odnose koje bi ja lično zadržala na poslovnim. Jasno je da mi moramo sarađivati u regionu ali isto tako nemožemo zaboraviti kolone izbeglica.

tesko nama

pre 10 godina

Srbi su kroz istoriju mnogo patili,svaki rat koji je srpski narod vodio bio je oslobodilacki a iz svakog je izasao sa manjom teritorijom i kao genocidan narod a jedini je imao regularnu vojsku ciji su oficiri zavrsili u Hagu a vodje paravojnih formacija ispadose heroji

Marijan

pre 10 godina

Srbi i hrvati kao dva najveća naroda u exYU na žalost su bila najveći zagovornici sukoba i kao takvi najodgovorniji za sve loše što se odigralo na ovim prostorima. Isto tako sada trebaju ponijeti odgovornost da se vrate dobrosusjedski odnosi na ovim prostorima. Pomirbom hrvata i srba prestaje sve tenzije na području bivše Juge...konačno.

čala

pre 10 godina

Ne moramo, i ne možemo, mi sa Hrvatskom da budemo u nekim preterano bliskim odnosima, ali moramo imati korektne odnose, zasnovane na interesima obe zemlje, i to naš državni vrh i radi. On uspostavlja korektne, a ne bliske, odnose sa Hrvatskom.

Pepito

pre 10 godina

Napokon neko ko radi u interesu naroda i za dobrobit svih nas. Treba bolnu prošlost ostaviti iza sebe, nikome se Vučić izvinjavati neće al će dati sve od sebe za što bolju saradnju kako sa Hrvatima, tako I sa svim zemljama u okolini.

eclipse

pre 10 godina

Vučić je veličina za sve hrvatske državnike,i ako su do sad pričali bajke,u buduće više neće.Te priče o uzajamnom pomaganju to više neće da pije vodu ako se stvarno tako ne misli.

Nikolic

pre 10 godina

Vreme je da se izglade sve nesuglasice sa susedima,da se resavaju problemi izbeglica,povracaja imovine,penzija i jos mnogo toga sto nam je ostalo iz predhodnih godina.Pozdravljam svako priblizavanje koje ima za cilj, mir, saradnju ,prosperitet..

tesla

pre 10 godina

Nece biti nimalo lako Vucicu u Zagrebu ali zna da je tamo radi interesa Srbije i Srpskog naroda jer dobri odnosi sa susedima to brzi put u Evropu sto je i jedan od uslova.

previse

pre 10 godina

Oni su pametno vodili svoju politiku,bez utvrdjenih granica dobili su clanstvo u EU,bez dobrih susedskih odnosa i sa etnicki cistom Hrvatskom,a sta smo mi dobili?Pun haski tribunal osudjenika

KISELI

pre 10 godina

Srbija i Hrvatska moraju da sarađuju, iako verujem da mnogi ljudi koji su 90-tih proterani iz Hrvatske, i već 15-tak godina žive u Srbiji, ne gledaju sa simpatijama na ovu posetu.

Fruškogorski ilegalac

pre 10 godina

Regionalna saradnja mora ojačati. Progutati gorku knedlu u ustima radi odnosa sa Hrvatskom, ipak su oni od jula punopravna članica EU.

Bojan

pre 10 godina

Gospodin AV komunicira na svim drzavnickim nivoima, kao da je njegova privatna drzava. I spoljni poslovi, i premijer, i predsednik... Vrlo zanimljiva auto percepcija.
(Boban, 29. april 2013 08:25)

Rekao bih da si predstavnik opozicije..mogao bi sebi postaviti slicno pitanje, kao npr otkud to da je Vucic svuda po svetu i u svim oblastima pozvan da vodi razgovore?
-jer na ostale ne treba trositi vreme(nije da neki nisu imali prilike i ranije)

Domagoj

pre 10 godina

Čudni mi nekako ovi komentari. Pa svaki je isti. Ali dobro, barem nema oubičajenih komentara o Jasenovcu, protjeranim Srbima iz Krajine, Ćirilici.. .

realistic

pre 10 godina

Da se ne foliramo. Pogledajte samo većinu komentara naših suseda o ovom skupu:

[link]/
(Ortodox, 29. april 2013 16:03)
Bogami ja sam pogledao i njihove komentare i vidim da napadaju Hrvatsku ministarku sto popusta za tuzbu, i sto se uopste sastaje sa Vucicem!!Izgleda da Vucic stvarno obavlja dobro posao, cim oni vicu ovo je izdaja njihove ministarke, znaci da smo na dobrom putu!!!

seka

pre 10 godina

Vučić uspostavlja korektne, a ne bliske, odnose sa Hrvatskom, jer mi sa Hrvatskom ne možemo biti u nekim preterano bliskim odnosima, ali u interesu obe zemlje je da se uspostave kotrektni međudržavni odnosi.

Medena

pre 10 godina

Verujem da ce razlike uvek da postoje, ali bez obzira na sve do sada sto se dogodilo mora se nastaviti dalje i gledati napred, sto Vucic odlicno radi.

gica

pre 10 godina

Ajde dosta vasih negativnih komentara ni ja ne volim Hrvate i nisam zaboravio sta su radili ali moramo da saradjujemo a ne da se volimo.Bitno je i zbog nas samih a i celog regiona nismo mi krivi sto su nam oni susedi

DUNJEVACA

pre 10 godina

Odmah po dolasku u Zagreb Vucic je jasno rekao i njima i nama koji je razlog njegove posete. To je da se unaprede privredni odnosi izmedju dve drzave na obostranu korist. Takodje sve je rekao sto je trebalo reci, bez suvišne patetike ne ponižavanja sebe, ali i svojih danasnjih domacina. Imao je briljantan nastup.

geronimo

pre 10 godina

Potrebna je velika hrabrost i odlucnost da se uradi ono sto je potrebno za zemlju a u to spadaju i dobri odnosi sa susedima jer nema Evrope bez toga.I nama i njima je u interesu da do toga dodje i da se zakopaju ratne sekire.

danko

pre 10 godina

Odmah po dolasku u Zagreb Vucic je jasno rekao i njima i nama koji je razlog njegove posete, a to je da se unaprede privredni odnosi izmedju dve zemlje na obostranu korist. Takodje sve je rekao sto je trebalo reci, bez suvišne patetike i ponižavanja sebe, ali i drugih!

Mladjan

pre 10 godina

Napokon neko ko radi u interesu naroda i za dobrobit svih nas. Dosta smo se mrzeli, vreme je da krenemo zajedno da radimo ja jacanju dobrosusedskih odnosa jer jedni drugima mozemo mnogo pomoci.

Viva

pre 10 godina

Mislim da je vreme da se odnosi u regionu poprave. Dugi niz godina vodjeni smo ratovima i nesuglasicama. Necemo sigurno zaboraviti proslost, niti se izvinjavati, ali zarad svetlije i mirnije buducnosti, mozda i neke korisne saradnje, moramo odrzavati korektene odnose, kako sa ostalim zemljama tako i sa Hrvatskom.

razumno

pre 10 godina

Mozda je prethodnik imao razloga za izvinjenje,ali ova vlast s pravom smatra da se ne treba pokoravati nikome a posebno ne onima koji su nam ucinili mnogo zla,treba odrzavati susedske odnose u skladu sa evropskim standardima ali od nekadasnjeg bratstva nema nista

IVA

pre 10 godina

Treba jacati odnose izmedji Srbije i Hrvatske.Jeste da nam je proslost ruzna i da bolna ali ne zivi se od proslosti,treba gledati na buducnost i sadasnjost i videti sta moze da se popravi da bi nam svima bilo bolje.

Juznjak

pre 10 godina

Mislim da je doslo vreme da zakopamo ratne sekire i netrpeljivost izmedju naroda. Ako zelimo da nastavimo napred, moramo prestati da se okerecemo nazad.

Jan

pre 10 godina

Sve je to nekad bila Jugoslavija, jezik nam je slican i nekako mi je najlogicnije da imamo dobru saradnju i odnose sa komsijskim zemljama sa kojima smo i mimo rata i svega ipak visestruko povezani.

cace

pre 10 godina

Potrebno je izgraditi najbolje moguce odnose izmedju Hrvatske i Srbije, krajnje je vreme da se okrene novi list i pogleda u buducnost. Treba pozdraviti napore i jedne i druge vlade na pokusaju unapredjenja medjusobnih odnosa.

mario

pre 10 godina

(obrad, 29. april 2013 10:47) kako vise ne dojadi jedan te isti tekst copy /paste.. zašto bi EU pritiskala Josipovića da se sastane sa vojvodom.. EU može jedino pritiskati vojvodu što se vidi po njegovim izjavama u zadnjih par dana i posipanja pepelom... HR ulazi u EU i zato je Srbiji vazno da ima dobre odnose sa HR jer o njezinom ulasku u EU odlučivat će i HR..

lukic

pre 10 godina

Iskreno nisam verovao da bi Vucic mogao steci ovoliku popularnost kako kod nas, tako i u regionu pa i u EU!!! Da mi je neko pre godinu dana rekao, mislio bi da se ozbiljno sali. Ovo je za svaku pohvalu Vucicu..

JANA

pre 10 godina

Vrlo bitana poseta,Hrvatska je zemlja koja ulazi u EU,I svakako nam treba dobra saradnja!Vucic je bio odmeren I ovaj sastanak je prosao u najboljem redu,vrlo je bitno da su doneti neki zaključci,I da ce najverovatnije doci do odbacivanja tuzbe protiv nase drzave!

DRAGICA

pre 10 godina

Ratovi su napravili veliki jaz i netrpeljivost izmedju dva naroda koja ce da mozda da se iskoreni posle par generacija ali do tada koliko god se to nekom svidjalo ili ne saradja dve zemlje m ora da postoji.

MIA

pre 10 godina

Svi znamo da na obe strane postoje ljudi koji zadojeni mrznjom jer se ne mogu osloboditi proslosti, ali sreca sto je takvih malo i da je ogromna vecina za normalan suzivot i saradnju, zato podrzavam ovakve susrete jer ce doprineti normalizaciji odnosa.

WUUK

pre 10 godina

Hrvatska je na pragu ulaska u EU, mi cekamo datum, prema tome treba graditi dobre odnose, uzeti savet od komsija i ici dalje. Od gledanja u proslost nemamo nista.

Angie

pre 10 godina

Srpski niti susedni narodi nisu krive za sve ratove, nesuglasice, prepirki izmedju njih, zna se ko je odgovaran, stoga ljudi ne smeju da ispastaju zbog bivsih gresaka svojih politicara. Stop mrznji!

gela

pre 10 godina

Za pocetak potrebna je dobra volja sa obe strane. Bice dobro ako se u tim razgovorima omoguci srpskim privrednicima i investitorima da imaju privlizno isti tretman koji imaju hrvatski u Srbiji.

Ortodox

pre 10 godina

Da se ne foliramo. Pogledajte samo većinu komentara naših suseda o ovom skupu:

http://www.jutarnji.hr/pusic--otvara-se-prostor-za-razgovor-o-povlacenju-tuzbi/1099931/

domagoj

pre 10 godina

Gledam jučer Vučića na Dnevniku, i lik je ok. To je otprilike sa HR strane, prosječnom građaninu prihvatljivo. Nema ljubavi, ali nema i rata. Još neka Vaši građani prihvate bez puno kopanja po prošlosti naše igrače i moglo bi to za dvadesetak godina biti na razini odnosa sa ostalim susjedima. Inače volio bi se osvrnuti na komentar niže potpisanog "Kali, 29. april 2013 07:58)". Tko ti brani i na koji način da posluješ svojim kapitalom u Hr. Lijepo dođeš u bilo koji grad u Hr, otvoriš j.d.o.o. sa 30 Eura i radi koliko hoćeš, ali po Hr pravilima kao i svi drugi. Problem je ako kapitala nema ili ako nisi spreman platiti porezno opterećenje koje u Hr postoji.

unknown

pre 10 godina

Ljudi nama su potrebni konkretni rezultati!! I Tadic je se mnogo puta susretao sa Hrvatskim vrhom i nista mnogo nije unapredjeno, cak su i tuzbe ostale, treba olaksati povratnike da se vrate, slobodna trgovina za Srpske firme a ne samo Hrvatske kod nas, laksi prelaz granice,trgovina... sve sto je dobro i za jedne i za druge!!!

Vasilije

pre 10 godina

Vreme ratova i sukoba na Balkanu je prošlost... Ako želimo u EU moramo srediti svoje odnose sa komšijama,tako da očekujem da će posle ove posete Vučića Hrvatskoj,mnoga pitanja početi da se rešavaju i da će odnosi biti na mnogo višem nivou nego ranije.

patrijota

pre 10 godina

Ne treba biti emocionalan nikako pa emocije su nas dovele do sukoba i ratovanja nego gledati interese i saradjivati koliko je to moguce na obostranu korist

Sofronije

pre 10 godina

Ova poseta nije ništa spektakularno! Vučić je pragmatičan političar koji u interesu Srbije i srpskog naroda želi dobre odnose(pre svega ekonomske) sa svim susedima,ukljjučujući i Hrvatsku.

Marinero

pre 10 godina

Daleko od toga da smo mi Hrvati nevinašca, dapače. Međutim, i dalje smatram da su za sve sukobe u bivšoj Jugi krive prvenstveno srpske političke elite. San o svim Srbima u jednoj državi na kojemu su inzistirali srpsk vođe u Srbiji i van nje izvor je mnogih zala. Da se kojim slučajem od toga odustalo danas bi u neovisnoj Hrvatskoj - u Kninu, Korenici, Lapcu i drugim mjestima još uvijek bila srpska većina. Sigurno!

dipl. pravnik Selena J.

pre 10 godina

Iskrena da budem morao je neko da se pozabavi i odnosima sa susedima, dosta je vise bilo toga da mi glumimo ludilo i budemo neko ko se svadja, sada se okrece novi list. Svaka cast, i neka se samo tezi tome da budu jos bolji. Naravno kao sto vec pise nigde ne treba da moljakamo ali da imamo jedan korektan odnos bolji nego do sada i naravno da bude odlican u buducnosti, pa mi smo svi isti - Balkanci.

Srbin 100%

pre 10 godina

Vrlo bitna poseta Vucica,ovim potezom se pokazuje evropi spremnost da se dogovorimo o svakom sadasnjem a i eventualno buducem sporu

Iva Kis

pre 10 godina

Trebamo se okrenuti ka buducnosti i graditi dobre odnose sa svima, pozdravljam ovakakv potez i nadam se da ce biti jos ovakvih poseta u cilju poboljsaja odnosa izmedju dve zemlje.

mr Iva

pre 10 godina

ovo sto Vucic radi je svakako dobar primer i ostalim politicarima, treba graditi dobre odnose i poverenje jer jedino tako mozemo napred!

Goran Matić -Split

pre 10 godina

@istina, evo objasnit ću ti šta se događa (vidim da mnogim komentatorima ovdje to nije jasno).
Dogodilo se to da Vučić dolazi na noge Ivi Josipoviću i našim ministrima i moli ih za pomoć pri EU integraciji Srbije, odnosno da vam pritom ne pravimo nikakve probleme.
A Toma će na noge Ivi 30. 6., na dan kada Hrvatska bude ulazila u EU.
Triba se okrenit realnosti.

zajedno

pre 10 godina

Pocele su stvari pozitivno da se razvijaju sto se Srbije tice ali jedina sansa za uspeh je jedinstvo svih politickih partija koje ce odrzati i narod jedinstvenim

Vladimir Pula

pre 10 godina

Slušao sam sinoc emisiju u kojoj je gostovao Vucic i moram priznat da me covjek vrlo ugodno iznenadio. Bio je vrlo odmjeren, korektan i dosljedan. Nije se upustao u nikakve političke izjave za raju (bar ne na popukisticki nacin), nit je nasjedao na skakljiva pitanja. Iskren da budem nisam ga nikad prije slušao i moram priznat da sam ga kao ex radikala sasvim drugačije percipirao. Ne znam jel to usminkana retorika za inozemstvo ili je to sada njegova standardna naprednjacka fasada, ili je iskren? Uglavnom uzimat cu čovjeka malo vise za ozbiljno od sad pa na dalje. U svakom slučaju on je sto puta vise dorastao funkciji koju obnaša u diplomatskom smislu od Nikolica, koji ja mislim ni sam ne zna sta ce sljedeće ispaliti.

Nejt

pre 10 godina

Ako ovi pregovori i sastanci mogu da doprinesu razvoju ekonomske situacije Srbije i da unaprede srpsku privredu nema razloga da se protivimo.

samo gledam i slušam

pre 10 godina

Roba-novac,novac-roba to je sve od "odnosa" sa vama i kulturno ponašanje.Nemojte ovo shvaćati kao neku mržnju ali to su činjenice koje najbolje idu uz naša dva naroda !!

Aleksandar

pre 10 godina

Ako su Hrvatska i Srbija kičma regiona to uveliko objašnjava što ceo region podseća na trilobita kome nisu javili da je izumro.

panonski

pre 10 godina

Vucic je vec pokazao da je krajnje praktican u sprovodjenju svoje politike. Zbog toga ocekujem, ne samo deklarativne pozitivne izjave o saradnji, vec vrlo konkretne korake ka resavanju problema izmedju dve drzave, kao i unapredjenju odnosa.

nikolla

pre 10 godina

Mnogo je mrznje i zlobe izmedju nas i njih, tako da treba maksimalno politicki vrh i jednih i drugih da se ukljuci u pomirenje regije... ne mogu ni oni u EU sa losim odnosima u regiji!

SAMSUNG

pre 10 godina

Srbija zajedno sa ovom Vladom gradi imidz jedne otvorene zemlje koja je raspolozena za svaki vid saradnje,svako ko zeli da saradjuje,i da ulaze kod nas je dobrodosao,drago mi je sto vidim da se prave ozbiljni koraci ka jacanju saradnje sa zemljama u regionu.

LARA CROFT

pre 10 godina

Proslost jednog i drugog naroda je bila ruzna ali ne zivi se od proslosti vec od sadasnjosti i buducnosti tako da treba sadasnjost i buducnost da napravimo sto boljom za dobro jednog i drugog naroda.

Jagodiceva

pre 10 godina

Osecaj gorcine iz proteklih teskih perioda se mora svesti na licnu projekciju, obostrano.Daleko od toga da se zaboravlja,ali se odnosi moraju
podici na sto visi nivo zarad prosperiteta obe nacije u svakom smislu.
Hrvatska je svoj put ka EU uspela da uredi na svoj nacin,verujem da ce blagonaklono ucestvovati na putu Srbije ka istom cilju kada za to dodje vreme.

gela

pre 10 godina

Slazem se da ekonomski odnosi izmedju dveju zemalja treba da budu bolji, ali da budu na obostanu korist. Nadam se da mi necemo ponovo izvuci deblji kraj.

Fletch

pre 10 godina

@985plavi
Ako hoćeš iskreno,to i dalje misli.Ali,sad je drugo vreme i bitna je ekonomija,a ne neke granice i slične gluposti.Jednostavno,to je politika i što pre shvatimo,tim bolje.I kod vas je slično.

Hrv!

pre 10 godina

@ Evo ja cu ti odgovti,a veruj mi da nisam njegov simpatizer..
Oseca mucninu,jer koliko znam njegova porodica je itekako stradala u II s ratu od NDH.
Pored toga on dolazi u HR ne bili izgradio bolje odnose,dok vi i dalje slavite oluju,tompsona,ustase i sve ono oznacava unistenje i proterivanje srba...
Jel treba jos nesto da se objasni?
(Kopriva, 29. april 2013 16:53)

Postovani Kopriva,

Ja sam Hrvat iz Hrvatske i pola moje obitelji je pobijeno u NDH od strane Ustasa i od strane Njemaca (Nacista). Ja zbog toga nikad nisam dobio poriv da ista rusim niti da pripadam politickoj stranci kojoj je glavni smisao postojanja ... pogledajte vec sami na web portalu SRS-a.

Tako da mogu sudbinu Vuciceve porodice zalit jednako koliko i sudbinu svoje porodice, al ponovo ne nalazim opravdanje za politicku opciju kojoj je dvadeset godina pripadao, a jos manje da se otvoreno nekoga mrzi, rusi, protjeruje, ubija .............

Koja je onda razlika izmedju toga nacistickog rezima koji je osvajao tudje teritorije i ubijao ljude od velikosrpske politike devedesetih?

kopriva

pre 10 godina

Kamo srece da vas nismo ni prihvatili u kraljevinu posle prvog rata kada smo bili medju 5 najcenjenijih u Evropi,kamo srece da smo vas izbacili 45 iz Juge zbog NDH..

danica

pre 10 godina

Vucic ovde, Vucic onde, Vucic ovamo, onamo, na sve strane. Ima li nasa vlada premijera i druge ministre? Pa sveca mu, radi li jos neko sem Vucica?

Vojvoda od Kenta

pre 10 godina

"Da se ne foliramo. Pogledajte samo većinu komentara naših suseda o ovom skupu:

[link]/
(Ortodox, 29. april 2013 16:03) "

Sad će to ovi naši botovi da izspamuju, bez brige, pa da vidiš bratstva i jedinstva.

I kako se samo usuđuju tako da pišu o Eliot Nesu?

Ajmo botovi, na zadatak. Objasnite susedima ko je Vučko i koliko se žrtvuje za interese I Hrvatske.

emili

pre 10 godina

Ne zaboraviti proslost, ali gledati u buducnost. Neka vidi svet da umemo da pruzimo ruku pomirenja i da nismo genocidan narod za kakve nas smatraju.

Milijan NiŠ

pre 10 godina

Treba razgovarati i sarađivati sa svima bez obzira na sve šta je bilo u prošlosti. Dve zemlje ne moraju da budu u nekim prijateljskom odnosima, ali moraju sarađivati, ne samo zbog toga što je to preduslov za ulazak u EU, već i zbog ekonomije i jedne, i druge zemlje.

redosled

pre 10 godina

Zapoceto je puno stvari i najvaznija je dobra organizacija u resavanju problema,hijerarhijski prvo prioritetni a onda i ostali,medjutim za pitanje evrointegracija veoma je bitna saradnja i dobar odnos sa susedima

sigurno

pre 10 godina

U proslosti se ne zivi ali se sa njom zivi,niko od nas ne moze zaboraviti sve nevolje koje smo ucinili jedni drugima,ko je izasao iz rata kao pobednik pokazace vreme jer se na tudjoj nesreci ne moze graditi sreca

Uvek su prave stvari zamagljene

pre 10 godina

Jeno pitanje: Koji je ekonomski interes Srbije da pravi bilateralne ugovore sa Hrvatskom povodom ulaska Hrvatske u EU i izlaska iz CEFTA-e? Hrvatsku racunicu razumem i to jeste u interesu Hrvatske i njihove ekonomije, ali koji je interes tu Srbije? Za Srbiju je mnogo povoljnija situacija gde je Hrvatska u EU, jer ce Srbija imati preference na izvoz u EU (Hrvatsku), dok to do sad nije bio slucaj sa CEFT-om?

Rade za sve druge, samo ne za nas

pre 10 godina

Inace informacija koja nedostaje u ovoj vesti: "Izveštava se i o Vučićevoj ponudi Josipoviću za pomoć oko sklapanja bilateralnih sporazuma s članicama CEFTA-e kako bi se amortizovale eventualne posledice zbog hrvatskog izlaska iz navedenog regionalnog trgovačkog sporazuma kada ta zemlja postane članica EU."

Drago mi je da Vucic radi za hrvatske interese, a mogao bi za promenu i malo za srpske?
Za neupucene, izlazak Hrvatske iz CEFT-e, odn. negativne posledice po Hrvatsku i pozitivne po Srbiju iz hrvatskog ugla http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Ulaskom-u-EU-Hrvatska-izlazi-iz-CEFTA-e-i-gubi-4.000-radnih-mjesta

Stratum

pre 10 godina

Valjda ce konacno ovom narodu biti jasno da ako se stalno budemo osvrtali ka proslosti,stalno cemo se i saplitati...a to nije nacin da se ide napred... Mora se koracati napred,uzdignute glave,iznad svih predrasuda i mrznje.

Milorad-M

pre 10 godina

Moramo proslost ostaviti iza nas i krenuti napred, unapredjenje privrednih odnosi izmedju dve drzave mogu doneti samo obostranu korist

RH (EU)

pre 10 godina

Vidim u puno komentara da u budućnosti "od bratstva nema ništa"!

Mislim da moramo shvatiti da od bratstva nikada nije niti bilo ništa.

Želim imati veze sa Srbijom jednake kakve imamo sa recimo Mađarskom i Italijom. S obje zemlje smo u nekoj fazi povjesti bili u ratu odnosno hladnim odnosima, pa sada sve funkcionira dobro, gospodarska suradnja ide.

Pri tome, što prosječni Talijan misli o fašizmu i Drugom svjetskom ratu ili što prosječni Mađar misli o Austro-Ugarskoj monarhiji - BAŠ ME BRIGA!

Eto, tako želim da budu i odnosi sa Srbijom, bez da se opterećujemo što je izjavio Vučić, što misli Nikolić, da li je Kardinal Bozanić za ili protiv ćirilice....i tome slično!

Osim toga, zaista mi se čini vjerojatnijim stvaranje nove Hasburške monarhije ili ponovna prodaja Dalmacije Italiji, nego obnova neke Jugoslavije!

eee

pre 10 godina

ee moj Vučiću,Hrvatska ti za par meseci više ne pripada ovom regionu!
ali sigurno je da će u onom regionu kičma da bude Austrija i Hrvatska a u ovom Srbija i verovatno Makedonija ili BiH

mrka kapa

pre 10 godina

Mislim da od ideje jedinstva dva naroda nema nista,jedino treba uspostaviti dobre susedske odnose i saradnju izmedju dve zemlje u pravcu evrointegracija

Odin

pre 10 godina

Treba pozdraviti ovakve susrete.
(milos, 29. april 2013 09:52)

Naravno da treba podržati, al treba da budu obostrane želje da se sarađuje da bi sve bilo kako valja.

bolje od najboljeg

pre 10 godina

Nisam sigurna da imamo zajednicki jezik ali sam sigurna da imamo zajednicki cilj a to su evrointegracije sto je mozda i bolje od jezika koji je ponekad izvor nesporazuma

Brankica

pre 10 godina

Jedan kulturan razgovor o mnogim temama trebalo bi da otvori put za bolju saradnju Hrvatske i Srbije. Ne sumnjam da je Vućić pokrenuo mnoge za obe strane zanimljive teme.

samo gledam i slušam

pre 10 godina

To su samo prazne priče jer građani u 95% misle srkroz drugačije!! Nikada više skupa osim u svezi posla (lova-roba)budite sigurni u to susjedi !!

cisto ko suza

pre 10 godina

Nije stvar u izvinjenju vec u stavu,da smo gresni pa i da se izvinjavamo i dodvoravamo,ovako treba gledati da se izglade odnosi po pitanju saradnje dveju drzava i gde je cist racun tu je duga ljubav

cisto ko suza

pre 10 godina

Nije stvar u izvinjenju vec u stavu,da smo gresni pa i da se izvinjavamo i dodvoravamo,ovako treba gledati da se izglade odnosi po pitanju saradnje dveju drzava i gde je cist racun tu je duga ljubav

uverena

pre 10 godina

Ljubav prema zemlji se ne dokazuje parolama i uzvicima vec radom da ta zemlja postane razvijena i moderna zemlja u kojoj zive zadovoljni gradjani od svog rada a ne od kredita i pozajmica

Patria

pre 10 godina

Boga mi, da sam na mestu diplomatskog kora ja bih se ozbiljno zamislio nad ovom tezom, da su Hr i Srb "kicma regiona". Jes vala, kad god nesto treba da se desi mi i oni najvise dobijemo "preko kicme"...Ok, onda to znaci da je Slovenija "glava"m je li, a oni su i onako uvek bili pametniji od svih nas, Bosna mu tu dodje vecito prazan stomak koji uvek krci i stalno mu nesto nije po volji, tu mu Makedonija dodje "dve leve noge", jedna albanska, jedna makedonska, noge na kojima sad simbolicno kleci cela bivsa jugoslavija, i moli neku milost od zapadnjaka, Crna gora mu dodje "uspravna i ponosna" kao onaj organ na koji su muskarci "ponosni", a moze biti da je i podjednako pametna kad im jedan isti vlada sve ove decenije, vojvodina mu tu dodje grba na ledjima, jer ona sirota uvek nadrlja na pravdi boga i na kraju ostane grbava. Cek, a sta mu onda dodje "srce srbije"? Ma koga boli donji deo ledja za tamo neko Kosovo... =)

подсетник

pre 10 godina

....а некада си се клео у Велику Србију и гледао на Хрвате као покатоличене Србе.....

Ђедо

pre 10 godina

И док је постојала она велика држава, практично све у њој, укључујући ту и њено функционисање је зависило од односа Београда и Загреба. Идентична ситуација је и сада што се тиче региона у целини. Рат је прошао, време је да се мисли на обичне људе и побољшање квалитета живота обичних грађана у обе државе. У том смислу ова посета је помало неочекивана, али и добродошла за даље побољшање односа две државе.