Petak, 26.04.2013.

10:21

Srbin, Srbijanac i Bosanac

Lingvista Ivan Klajn kaže da nigde u Evropi, osim u Srbiji i BiH, ne postoji nacionalna oznaka koja bi bila pandan terminima "Bosanac" i "Srbijanac".

Izvor: Blic

Srbin, Srbijanac i Bosanac IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

elementarno

pre 11 godina

@(Vanja Petrović, 27. april 2013 11:47)
Posto si autenticna Srpkinja, trebalo bi da znas da B ispred K prelazi u svog bezvucnog "parnjaka" P i da se kaze i pise SrPKinja.

Vanja Petrović

pre 11 godina

Ja sam rođena na geografskoj lokaciji koja se zove Srbija od roditelja 100% Srba iz Srbije! Tu kategoriju Srba smatram autentičnim Srbima ali ne smatram da zbog toga imamo neku posebnu harizmu. Imam prava na takvo mišljenje.

Elem, da li sam Srbijanka ili Srbkinja mi je totalno irelavantno. Ne delim ljude prema mestu rođenja, nacionalnosti ili veroispovesti.

Bojana

pre 11 godina

Citajuci komentare komsija da je pravilno reci "Srbijanac", resila sam da od sad sve koji zive u Hrvatskoj zovem Hrvatijanci a Hrvate koji zive u Srbiji Srbijanci.

Sanela J. CRO

pre 11 godina

Za sve Ex Jugoslavene:
Htjela bih predložit vam da pročitate knjigu ''Jezik i nacionalizam'' od hrvatske lingvistice gospođe Snježane Kordić (zaposlene na Sveučilištu Münster u Njemačkoj).
Snježanin glavni argument u drugom poglavlju knjige je da ljudi iz Bosne, Hrvatske, Crne Gore i Srbije svi govore jednim policentričnim standardiziranim jezikom, dok u isto vrijeme nacionalni ideolozi insistiraju na razlikama kako bi se navodno dokazalo su to različiti jezici.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@@Croat - HrvatCroatian - hrvatski državljanin bilo koje nacionalnosti (Tesla naprimjer)...(ludi splićo, 26. april 2013 10:46)Ne, Tesla je bio drzavljanin Austro-Ugarske i kasnije Amerike.Nadam se da ste popravili njegovu kucu i onaj spomenik sto ste srusili 1995 i da ste postavili tablu sa imenima zrtava ustaskog genocida iz II sv. rata iz porodice Tesla.Ako niste, evo zlatne prilike, pre jula meseca.
(Vanja, 26. april 2013 11:16)
Jel po to logici svaki covjek rodjen u Srbiji za vrijeme Turaka zapravo rodjen u Turskoj ? Svi turski državljani ? Ili ? I kuća i spomenik u Smiljanima su u besprijekornom stanju ne brini. A moderna Hrvatska nema veze sa zločinima NDH jer je nastala u antifasitickoj borbi protiv iste. Dodji na proslavu ulaska u EU da vidiš sta vas ceka za jedno 20 godina.

Savaot

pre 11 godina

A kako bi bilo l(ij)epo da nas je novinar ili urednik koji je odobrio ovaj tekst 'podučio' tako da smo čuli od gospodina Klajna kako nešto TREBA nazivati, a ne kako nešto NE treba nazivati. Ali kako bi se onda mi igrali lingvista?

fuZbal

pre 11 godina

Za nas u Hrvatskoj izraz srbijanski i Srbijanac odnosi se na Srbina iz tzv. uže Srbije, odnosno nekadašnjeg Beogradskog pašaluka jer je tada izraz i nastao. Srbi iz Vojvodine ili muslimani sa Sanđaka za nisu nisu Srbijanci. Kako vi doživljavate taj izraz to je vaša stvar. A srećom bivše juge više nema, pa tu žalbu možeš poslat upravi vodovoda.
(panzer general, 26. april 2013 13:16)

ne razumem....mnogo puta vidim na hrt sajtu "srbijanski predsednik, srbijanski premijer, srbijanska reprezentacija" ako su za vas srbijanci samo stanovnici Uze Srbije, kako onda "srbijanski predsednik,...", papredsednik Srbije nije samo predsednik Uze Srbije, nego cele Srbije...tako da ne valja vam logika, odnosno ne znam da li je takvo mišljenje generalno u Hrvatskoj ili je ono samo tvoje, kako god, nešto tu ne štima, ili si možda jedan od onih koji misli da je i ova Srbija kakva je sada zapravo "Velika Srbija", pa bi da joj uzmeđ Rašku oblast i Vojvodinu??? pre će biti da je to, pošto ne zvučiš nimalo dobronamerno

uzgred nije SanĐak nego SanDŽak, odnosno Raška oblast

Zumbul

pre 11 godina

Greska je dodavati -ijanac na reci koje se ne zavrsavaju na -ija.
Ali mi treba da od danas, posto Hrvati kazu Srbijanac, onda je logicno da je zemlja Hrvatska a drzavljanin Hrvatskanac.
I to treba da stalno koristimo dok oni ne promene pricu.

novosadjanka

pre 11 godina

@(fuZbal, 26. april 2013 17:25)

Ne razumem ni ja tebe!!!! Pa zar ti ne znas da Tomislav nije predsednik Vojvodine....uh,uh,opet ste neobavesteni!

Milorad

pre 11 godina

Ja sam Srbin bre! Dize mi se kosa na glavi i odmah bih se potukao kad me ovde u Americi izbeglice iz Bosne i Hrvatske nazivaju Srbijancem a oni su Srbi. To je za povracanje kako se oni odnose prema nama. Bez imalo srama kazu da mi nismo Srbi nego Srbijanci a oni su Srbi. A ja rodjen u Kragujevcu, oni videli Srbiju samo kad su sa laznim papirima odlazili sa Beogradskog aerodroma.

Tuzlak

pre 11 godina

Evo da i ja iznesem svoje vidjenje, moje kolege,komšije i prijatelji Vladimir i Mario su za mene srbin i hrvat dok smo u Bosni, a kolega Jadranko je isto Hrvat iz hrvatske ima još Mirko Srbin iz Srbije, ehh kad odemo na rad u Njemacku ja Mario i Vladimir smo Bosanci, a Jadranko je Hrvat dok je Mirko Srbin.

krivovirac

pre 11 godina

Kolika gomila gluposti (citaj podela) na jednom mestu. E upravo zbog toga nas je iz Slovenije isteralo lovacko drustvo Slovenije, Hrvati nas proterali iz Hrvatske(jer ni sami sebe ne postujemo i ne znamo ko smo) i na kraju ameri isterali sa prostora KiM a sipkama dali pravo na rezervat. Smejem se i placem nad nama samima i podrzavam gospodina Ivana Klajna, Hvala!

A.S.

pre 11 godina

@Dejo, rodila te majka. Srbe Englezi zovu Srb(s) a Nemci kazu Zerbien. Medjutim nema nikakve veze sa tim kako mi sami sebe nazivamo, sto je i najbitnije. Ne dao Bog da znas kako nas zovu Albanci kao sto nije ni lepo ni korektno sa nase strane sve Nemce nazivati Svabama.

Jelena btw

pre 11 godina

Rečnik iz 1970. godine, drugo izdanje 1979: Srbijanac - stanovnik uže Srbije. U skladu sa tim, Hrvati i Bosanci greše, zato što ne žive svi građani Srbije u užoj Srbiji, odnosno nisu svi Srbijanci. Da li greše namerno ili slučajno, ne znam, ali svakako nije politički korektno da nas tako zovu.
A moram da se našalim nakon svih ovih komentara: samo smo mi Srbijanci pravi Srbi! Sa sve turskom anterijom i jelekom. Vi ostali ste, eto, tek tamo nekakvi Srpčići...

Zvezda

pre 11 godina

Svi imaju zamerke na to kako ih komšije nazivaju, nikad nije onako kako bi to oni sami želeli. Lingvističari, političari mogu da nametnu zvanične nazive, ali ne mogu da izmene ono što narod usvoji i koristi u svakodnevnoj komunikaciji.

Vranic

pre 11 godina

Ja sam Srbin iz Hercegovine.Srbi iz Krajine,Bosne,Srbi iz matice Srbije.Srbi iz dijaspore.Ma gde bili treba da se drzimo i da ne dozvolimo da nas svadjaju i suprostavljaju kao sto su to vekovima cinili a zelja za vlasti i samovoljom koja je u nasem narodu ukorenjena to im je olaksavalo.Urazumimo se i dozovimo pameti ma gde bili da kugli zemaljskoj i za 50g budimo zaista uvazavani kao narod.

danijela

pre 11 godina

Nemojte ljudi,ko Boga vas molim da me vise svojatate...oduvek,zauvek Vojvodjanka...pa dokle cete da nas zatirete...Bosanci u Bosni, Srbijanci u Srbiji,Vojvodjani u Vojvodini...Nikad,ali nikad,Bosance koloniste u okolini Kikinde nismo zvali Srbi ili Srbi iz Bosne, a nisu ni oni sebe tako zvali. Sta vise,ponosno ,s visine su govorili "Mi smo BOSANCI" ..dok najednom nisu "otkrili" da su Srbi.

s t v

pre 11 godina

(danijela, 26. april 2013 13:21)

Ne bih da širim polemiku, ali ti si Vojvođanka zato što živiš u Vojvodini i tako sebe predstavljaš.
Zašto onda za mene kažeš da sam srbijanac ? Gde ja to živim ? ( da se razumemo živim u Srbiji). Ako je srbijanac iz srbije, odakle su Srbi ?
Ako ćemo po mestu življenja onda si ti , možda, novosađanka, subotičanka, kikinđanka, pazovčanka. Zar ne? Koristim tvoju logiku.
Da živiš u zaječarskom okrugu kako bi govorila za sebe ?
I šta ti to znači "nemojte da me svojatate" ?
Nebuloza.

panzer general

pre 11 godina

(mikin, 26. april 2013 10:55)
Za nas u Hrvatskoj izraz srbijanski i Srbijanac odnosi se na Srbina iz tzv. uže Srbije, odnosno nekadašnjeg Beogradskog pašaluka jer je tada izraz i nastao. Srbi iz Vojvodine ili muslimani sa Sanđaka za nisu nisu Srbijanci. Kako vi doživljavate taj izraz to je vaša stvar. A srećom bivše juge više nema, pa tu žalbu možeš poslat upravi vodovoda.

Toma je nesvacen

pre 11 godina

Ja mislim da je posredi jedan nesporazum koji nastao u pojmovima drzavljanstvo i etnicka pripadnost.Nikolic je zadnji covek koji bi narod ili etniju Srbe izbacivao iz ustava BIH.Koliko znam to neradi niti jedna partija u BIH pa zasto bi on koji je u BIH na Romaniji primio titulu cetnickog vojvode i celi politicki vek branio interese Srba.

Милош

pre 11 godina

Ма како год се звали, само дајте људи пишите ћирилицом, или ако пишете латиницом користите слова šđčćž. Ако овако пишете не поштујете себе и онда нико други не може да вас поштује све и да хоће.

proxima centauri

pre 11 godina

I ja sam iz Knina i naucena sam da smo mi Srbi (ili bas ako nekome smeta hrvatski Srbi) a Srbijanci su Srbi rodjeni u Srbiji.
(skrik, 26. april 2013 11:13)

Da li sam dobro razumela, znaci svi su Srbi, samo mi rodjeni u Srbiji, smo "Srbijanci"?
Najcesce koristim ustavno pravo da se nacionalno ne izjasnim, ali ako bas moram ja koristim sintagme "Srpkinja iz Srbije", "Srpkinja, drzavljanka Srbije", ili nesto slicno. Prirodno mi je da Vi za sebe kazete "Srpkinja iz Hrvatske" ili "Srpkinja drzavljanka Hrvatske". Ne ocekujem to, kako ste napisali "hrvatski Srbi".
Volela bih kada bi bar Srbi, ma gde bili, uvazili cinjenicu da Srbima koji su rodjeni u Srbiji, termin "Srbijanac" smeta i da je uvredljiv.
I ja se zahvaljujem na razumevanju.

rajina

pre 11 godina

Jeste, ja sam Vojvodjanka a juzno od nas su Srbijanci. Ali sam isto tako Srpkinja kao i drugi stanovnici Srbije. Tako smo mi naucili kao klinci i za mene je to jednostavno tako.
(novi sad, 26. april 2013 10:50)

Potpisujem. U Vojvodini je tako odvajkada, nije to znak nipodaštavanja nego je jednostavno tako. Uzmite tekstove Laze Kostića ili Isidore Sekulić, i oni radi distinkcije pričaju o Srbijancima.

Anja

pre 11 godina

Sto se Tice Nikole Tesle, covek je rodjen 1856. godine u Smiljanu, koje je tada bilo deo Austrijske imperije. Austro-ugarska se formira 1867. godine, 11 godina nakon Teslinog rodjenja.

Dejo

pre 11 godina

Zar ne bi bilo lose da se malo bavite sobom i pustite druge da zive kako hoce i oslovljavaju sta hoce kako hoce?
A pored toga cijeli svijet vas zove "serbians" pa vi vidite...

turudija

pre 11 godina

Predsednik Nikolic je govorio da priznaje drzavu BIH i njene granice u tom kontekstu rekao da su Srbi iz RS-a za njega Bosanci u smislu drzavljanstva i cinjenice da je RS entitet u drzavi BIH.Tako pise u Dejtonu i Srbija je uz hrvatsku garant toga ugovora.

bob rock

pre 11 godina

Ako cemo postovati demokratiju i 21.vek i slobodu izrazavanja onda BIH je drzava medjunarodno priznata od UN-a ima svoju teritoriju i stanovnistvo.Bilo koji drzavljanin BIH kada putuje avionom pise u blanketi pod drzavljanstvo Bosnian ili Bosanac.Ovo je cinjenica ili fakat po medjunarodnom pravu priznali mi to ili ne.Po ustavu BIH u BIH zive etnicki Srbi,Hrvati,Bosnjaci i ostali gradjani.U BIH su sluzbena tri jezika Bosanski,Srpski i Hrvatski.Ove cinjenice priznaje EU i celi demokratski svet mi nemoramo ako necemo.

Ваистину Конза

pre 11 godina

Земунац је истовремено и Београђанин, док Београђанин не мора бити Земунац - јер је са ДорЧола. Србијанац је израз пре свега за становника Шумадије - тешко ће вам неко из Зајечара, Новог Сада или Приштине рећи да је Србијанац, док је то сасвим нормално за Крагујевчанина (где се антерија и опанци и носе - али су другачији од, рецимо, пиротских опанака). Рећи "Србијанац" за сваког становника Србије просто није ни тачно ни прецизно - али хрватски и БиХ федерални медији инсистирају на том називу из политичких разлога, свима знаних и њима битних. У Хрватској је све "хрватско", као да у њој не живе други народи (хрватска телевизија, хрватска војска....). У Федерацији БиХ се, опет из политичких разлога, инсистира на изразу "бошњачки" који нама Србима не значи ништа - не постоји ништа бошњачко, осим народа који себе тако назива (погрешно, наравно, али се тиме ствара утисак да је Босна држава само бошњачког народа - дакле, муслиманска, што просто није тачно). У Србији нема ничег "српског", осим Академије наука - војска је Србије, полиција је Србије, телевизија је Србије, а не српска - ваљда да се не увреде остали. Њима смета и химна Србије, а још да се и војска зове српска, па то био био скандал.. Ваљда треба да се зове марсовска? Дакле - Србин, у најширем смислу, национална одредница, где год да живи. Становник Србије - свако ко има српско држављанство. Тако су Грци пре пар година са границе вратили много Албанаца јер су за "nationality" писали "Albanian", а показали српске пасоше.

Marko

pre 11 godina

@ludi splićo
Momak, ti srpski (ili hrvatski) jezik objasnjavas engleskim???
Pretpostavljam da u tom tvom jeziku postoje i Italijanci, Rusijanci i sl. nacije. (Austrija je region, po kojem su njegovi stanovnici dobili ime - i postali nacija).

Ne zovemo se mi Srbijanci jer zivimo u Srbiji, vec se Srbija tako zove jer u njoj zive Srbi.

srbin iz srbije :)

pre 11 godina

@vladimir_petkovic a i neki drugi

ne koriste termin srbijanac samo hrvati i bosnjaci, nego i srbi iz hrvatske, bosne, crne gore...
i srbima iz bosne je prosto neverovatno kako ljudi iz srbije kad ih pitas vecinom kazu da je srbijanac srbin iz sumadije (cak sam i licno sproveo malo istrazivanje i vecina ljudi iz srbije tako odgovara). za srbe iz bosne je srbijanac covek iz srbije.

a posto se termin srbijanac pominje i u Vukovom recniku sa tim znacenjem verujem da se u osnovi ne radi o zelji za vredjanjem srba vec je razlog u necem drugom kao sto je objasnio Klajn.

e sad sto hrvati i ostali nesrbi potenciraju toliko upotrebu reci srbijanac, a ne koriste npr. hrvatijanac... to je stvar politike verovatno ili kompleksa...

Marsovac iz Šumadije

pre 11 godina

Još jednom da se vratimo na Tomu "Bosanca", citiraću pisca Mešu Selimovića a ovaj citat prenosim sa portala klix.ba.
"Potječem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kojem također pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredjeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom", pisao je Selimović u pismu Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (1976.).

Kal Drogo

pre 11 godina

@ Pravila moraju biti ista za sve

Србијанац/Србијанка је у сваком случају неправилно. Хвала на добром питању? А управо је најправилније баш како си и написао, становник (житељ, грађанин, држављанин) Хрватске, БиХ, Црне Горе, Словеније. У случају Хрватске и Словеније старије је име народа по ком је област (данас држава) именована, зато и једино може ићи Хрват ићи Словенац, никако Хрватијанац или Словенијанац, али је најправилније граћанин Хрватске, Словеније. БиХ као и ЦГ нису именовани по народу, а било би глупо користити рецимо Босанско-херцеговијанац (или како већ). У сваком случају добро си приметио, људи припадају и свом завичају па тако и у Српској постоје Херцеговци, Крајишници, Семберци, Посавци (као код вас, ако си из Хрватске Далматинци, Загорци, Славонци). Постоји и област Босна, али само тамо где је дефинисана у 10.веку (упрошћено данашњи простор сарајевско-зеничке котлине) и наравно да они којима је овај простор завичај (али не и они којима је завичај Семберија, Крајина или Херцеговина) могу бити Босанци.
Правила заиста јесу иста, али на страну то, ми, припадници нашег рода, у којој год земљи живели, и који год нам био завичај, јесмо ипак пре свега, Срби.

Patria

pre 11 godina

Znaci potpuno je intelektualno i moralno dno praviti se glup pa ne znati da su "srbijanac" lansirali hrvati iz Maspoka sedamdesetih godina sto je imalo znacenje isto kao kad nemci kazu - balkanci. Problem je sto se ta poruga i vredjanje nacije odomacilo na HRT-u krajem osamdesetih kad je krenulo nacionalisticko divljanje i prepucavanje na relaciji Milosevic Tudjman. Na kraju, "Srbijanac" su masovno u Srbiji donele izbeglice, jer zaboga, oni su Srbi, a mi smo Srbijanci... Upravo zato su za nas uvek bili i bice Kosovari, Bosanci, Hercegovci, Likote, Dalmoshi, a u novije vreme Milogorci...

proxima centauri

pre 11 godina

"rec " srbijanac " i "srbijanci " niko na ovoj velikoj planeti ne izgovara osim hrvata i federalnih bosnjaka..a zasto?? "
(vladimir_petkovic, 26. april 2013 12:14)

Vladimire, to sto ste napisali, nazalost, nije tacno. Postoje i ljudi u Srbiji, cak i neki vidjeniji novinari, koji uporno koriste taj pejorativan termin. Ja se tome suprodstavljam tako, sto cim naidjem na termin "Srbijanac/Srbijanka" dalje ne citam, pa ne znam kojiko bilo pametno.
Za to kako nas zovu susedi me bas briga.

Milan

pre 11 godina

Eto, i lepo strucno lice, postovani Prof. Dr. Klajn, kaze kakvi su koreni naziva i prokomentarise koja su pravila u vezi sa lingvistickim odrednicama i onda kao slag na tortu najpreporuceniji komentar (@Novi Sad) uvijeno kaze: "Pa sta ako je pravilno, ja sam navikla da radim mimo svih pravila i bas mi je lepo" a svi kao po naredbi preporucuju. E zato smo tu gde smo, na dnu, jer nema postovanja niti prema pravilima niti prema ljudima koji nam dobronamerno ukazuju na ista.

anahrono, prljavo i zlo, bas kao komunizam

pre 11 godina

Zasto se ljudi kao gospodin Klajn tako malo cuju u javnosti i konsultuju, kao da na ovim prostorima jos vlada ili austrougarska ili komunizam, pa im je zabranjeno da govore. Pojmove Srbijanac, Bosanac, dodjos (svi oni se isljucivo odnose na Srbe) treba izbaciti iz upotrebe: oni su pre svega potencirani od strane tita i komunista sfrj, a ceo svet zna sta znaci komunisitcki pritisak i koliko je on prljav.

vladimir_petkovic

pre 11 godina

rec " srbijanac " i "srbijanci " niko na ovoj velikoj planeti ne izgovara osim hrvata i federalnih bosnjaka..a zasto?? prosto jednostavno da bi vredjali, provocirali i da bi kao eto izgledalo da oni stvarno imaju neki svoj jezik..ta rec srbijanac je tek u modi od 90tih godina,to mi srbi nikako nebi smeli da dopustimo jer tako dozvoljavamo da nas oni koji su nas ubijali dele na etnicke rase jer oni nikako ..ama bas nikako nemogu da podnesu da srba ima sve ukupno oko 12 miliona tako da dele i zele sakriti cinjenice.zato imamo sad rasparavu dali su srbi iz republike srpske( samo ime sve kaze) bosanci ili srbi ,dali su srbi u hrvatskoj srbi ili hrvatski pravoslavci..svako ko je pravoslavac i ima srpsko prezime (ili ime) je srbin tu se prica zavrsava.umesto da drzava srbija ide na sud i tuzi svaki hrvatsko-bosnjacki medijum oni im dopustaju svakodnevnu uvredu.treba da se kod nas ofizijalno uvede rec "hrvatijanac" pa da vidim kako ce oni reagovati na to...treba bit bezobrazan kao oni ,praviti se lud i reci " sto ,pa to je nas jezik imamo pravo "

pozz

Vanja

pre 11 godina

Croat - Hrvat
Croatian - hrvatski državljanin bilo koje nacionalnosti (Tesla naprimjer)
...
(ludi splićo, 26. april 2013 10:46)

Ne, Tesla je bio drzavljanin Austro-Ugarske i kasnije Amerike.

Nadam se da ste popravili njegovu kucu i onaj spomenik sto ste srusili 1995 i da ste postavili tablu sa imenima zrtava ustaskog genocida iz II sv. rata iz porodice Tesla.

Ako niste, evo zlatne prilike, pre jula meseca.

brozov uspeh

pre 11 godina

Gospodin Klajn je u pravu, to je austorugarsko-komunisitcki primitivna i prostacka terminilogija, a drug broz i njegovi komunisti za vreme sfrj su je zabijali u mozgove ljudi cekicem i srpom. Nimalo to nije naivno, nego prefidno i pokvareno: tako se razbija identitet jedne nacije, naravno Srba. Ti termini treba da se ukinu, kao i termin dodjos, jer su kreirani za represiju i ugnjetavanje, narocito komunisitcko ugnjetavanje. Gospodin Klajn treba da objasni to Evropskoj uniji, niko tamo ne voli komunizam.

Edmund

pre 11 godina

Srbin iz Crne Gore za sebe kaze da je ili Srbin ili Crnogorac.
Srbin iz Bosne za sebe kaze da je ili Srbin ili Bosanac.
Oni Srbe iz Srbije zovu Srbijancima.
Srbin iz Srbije za sebe kaze da je Srbin (ali retko i Srbijanac, osim kad ode u Bosnu ili u CG).

To mu dodje vise kao geografska odrednica i ne vidim tu nista sporno.

Pravila moraju biti ista za sve

pre 11 godina

Srbin, Srpkinja - pripadnik srpskog naroda bez obzira gde živi
Hrvat, Hrvatica - pripadnik hrvatskog naroda bez obzira gde živi

Srbijanac, Srbijanka - stanovnik (uže) Srbije bez obzira na nacionalnost
Vojvodjan - stanovnik Vojvodine bez obzira na nacionalnost
Kosovac (Kosovar) - stanovnik Kosova bez obzira na nacionalnost
Slavonac - stanovnik Slavonije bez obzira na nacionalnost
Dalmatinac - stanovnik Dalmacije bez obzira na nacionalnost
Splićanin - stanovnik Splita bez obzira na nacionalnost
Brdjanin - stanovnik koji živi na brdu :-)

A kako se ispravno kaže stanovnik Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije bez obzira na nacionalnost?

baš me interesuje!

pre 11 godina

Da li zagrebački mediji za Hrvate u Subotici kažu da su - Srbijanci?
Da li sarajevski mediji za muslimane u Novom Pazaru kažu da su - Srbijanci?

bns

pre 11 godina

Nama u Vojvodini su Srbijanci bili stanovnici centralne Srbije, od kada ja znam za sebe. To je neka vrsta regionalne odrednice iako obuhvata više regiona. Kada nekog nazovete "Srbijanac" ovde je uvek bilo potpuno jasno šta to podrazumeva i , u principu, nije pogrdno (mada može biti u zavisnosti od konteksta).
Kada to Hrvati koriste mora se priznati da "vonji" na pogrdno značenje mada je moguće da su imali problem da jezički definišu građane Srbije. Činjenica je da Srba ima u skoro svim ex yu republikama a da nisu nužno stanovnici Srbije.

Bosanac

pre 11 godina

Uzmimo medije za primjer.

Ako ćete da medije iz Srbije nazovemo "srpskim", ne dajte onda da se neki mediji u BiH zovu srpskim, pošto se odrednica "srpski" - prema većinskom raspoloženju ovdje - treba odnositi na Srbiju. Srpska novinska agencija SRNA bi onda trebala da se zove drugačije.

I mirna Bosna.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Iza celokupnog jezičkog cirkusa stoji prljava politika naše dojučerašnje "braće" koju potpomažu svetski moćnici, kao i srpska glupost koja je čini se beskonačna i bezgranična. Dok hegemonističke namere velikih mogu i da razumem neshvatljive su mi namere naših suseda da preko raznih novih naziva umanje značaj i teritorije srpskog naroda. Sreća je da gospodin Klajn, po nacionalnosti nije Srbin, inače bi njegova jezička logika bila stavljena u ruke srpskih hegemonističkih namera.

Miroslav

pre 11 godina

To sto nikolic naziva srbe iz republike srpske bosancima je samo njegovo dodvoravanje bosnjacima i evropi preko ledja svog naroda
Pa kako bi bilo kad bi madjarski predsednik nazvao madjare u vojvodini vojvodjanima
Ne oni uvek stavljaju svoje inerese na prvo mesto i kazu madjari iz vojvodine ili srbije
A nasi politicari su redom prodane duse,i uvek ce imati potrebu da se nekome dodvoravaju na racun interesa sopstvenog naroda
Srbin je srbin gde god bio,ovde u nemackoj ili americi

Tu i tamo

pre 11 godina

Bez želje da pokrećem rasprave, samo mala korekcija ludog spliće - Tesla nije rođen u Hrvatskoj već u Austro-Ugarskoj te je eventualno mogao biti Austro-Hungarian, a ne Croatian.

Srbin

pre 11 godina

Mene vredja kad kazu Srbijanac. Isti nivo vredjanja je kad bi nasi mediji govorili Siptar, Sokac, Balija..Postoje samo Srbi i to njih 11 miliona na Balkanu. Svidelo se to nekima ili ne...

rusista

pre 11 godina

Rusija:
"russkij" = pripadnik ruskog naroda
"rossijanin" = stanovnik/državljanin Rusije (pripadnik ruskog, tatarskog, čečenskog... naroda)

Milan R.

pre 11 godina

Profesor Klajn gresi, Hrvacanin je sinonim za Srbe u Hrvatskoj jer su ih tako zvali Srbi iz Srbije ne zeleci da ih poistovecuju sa Hrvatima. I u pesmi Branka Radicevica svi pobrojani pripadnici naroda u kolu su ustvari Srbi samo drugacije nazivani u razlicitim krajevima jer tad nisu postojale republike. Branko peva o starim vremenima o Banacanima, Bacvanima, Erama a sve su to Srbi pa tako i Hrvacani koji nisu bili sinonim za Hrvata. To se znalo u starim vremenima ali su onda dosli komunisti i preko Brankove pesme propagirali bratstvo i jedinstvo. Inace prezime Hrvacanin je nosio jedan ugledni i poznati Srbin iz Hrvatske, Mojo Hrvacanin koji je spasao glavu Petru Mrkonjicu ( Petru I Karadjordjevicu) posle Pecijine bune na Kozari 1875/78 kad je posle propasti bune Petar Mrkonjic prebegao u Dubicu koja se nalazila u Austro-Ugarskoj.

Glupi Bosanac

pre 11 godina

Nije potrebno da se cela ova prica dize na naucni nivo.Ali kad pricamo o Bosancima, ko je malo stariji i ko se malo priseca vremena pre velkog s...u nasoj bivsoj drzavi, SVI koji dolaze iz Bosne bilo gde u ex Jugi su se prdstavljali ISKLJUCIVO kao Bosanci.Do rata nisu postojali ni Srbi ni Hrvati iz Bosne, a da ne pricam o Bosnjacima.Svi ovi danas naostreni naci(sticki)onalisticki raspolozeni ostrascenici bili su SAMO nevini Bosanci.Danke Deutschland i ostali, sto ste Bosance preko vasih spijuna a nasih vrlih politicara razvrstali po veri i nacionalnosti pa sad nemozemo jedni druge ni da gledamo.Ali ima i benefita od toga.Ako nista drugo ratosiljali smo se izreke "Glupi Bosanac".

Don't shoot the messenger...

pre 11 godina

Ne postoji "Francužanin" ili "Italijanjanin", ali postoji Austrijanac, Belgijanac, Australijanac, Meksikanac, Marokanac, Peruanac, zatim Islanđanin, Kuvajćanin, Maltežanin, Šveđanin, Škotlanđanin, Tunižanin, itd. A da su u Hrvatskoj i Bosni malo dosadni sa isključivim Srbijanac - jesu; bilo bi logično nazivati nekoga onako kako on sam sebe zove, a mi sebe uglavnom nazivamo Srbima. Srbijanac nekako doživljavam sinonimno sa Šumadinac... :)

odmori malo

pre 11 godina

@ludi splićo

Šta lupetaš da je Tesla bio hrvatski državljanin? On se rodio u Smiljanu koji je tada bio deo teritorije Austro-Ugarske i bio je državljanin te države dok nije u Americi dobio i državljanstvo Amerike. Ostavite Hrvati više tog Teslu na miru.

Svi smo mi u prvom redu ljudi

pre 11 godina

@Novi Sad
Ti jesi Vojvodjanka ako živiš u Vojvodini i ženskog si roda
Ti jesi Srpkinja ako si Spske nacionalnosti i ženskog roda
Ti jesi Srpkinja ako imaš državljanstvo Srbije i ženskog si roda
Jedini problem je što naš jezik ne razlikuje "Srpskinju" kao pripadnicu srpske nacionalnosti i "Srpkinju" kao državljanku Srbije.

Ali na primer Madjarica koja živi u Vojvodini je u isto vreme Vojvodjanka tj. Bačvanka, Banaćanka, Sremica (po teritoriji na kojoj živi) i Madjarica (po nacionalnosti) a uz to i Srpkinja (po državljanstvu).

Ovaj problem nije samo kod nas, i u EU srećem se često sa Italijanima, Grcima, Špancima koji su u isto vreme i Englezi, Švajcarci ili Nemci jer tamo žive a neki i imaju njihovo državljanstvo.

buckokojilazmisla

pre 11 godina

možda baš zato što mnogo "filozofiramo" nas ima sve manje.ja sam SRBIN i ništa više ali ni manje.gde god da žive, Srbi su to što jesu i ,po mom mišljenju,nema geografske odrednice za narod već za mesto življenja.

rastislav

pre 11 godina

Ako južnoslovenski muslimani ne žele da budu deo srpske ili hrvatske nacije ili naroda, zašto bi bosansko-hercegovački Srbi ili Hrvati morali da budu beo bosanske nacije ili bošnjačkog naroda? Oni jesu po pripadnosti državi Bosanci to jest njeni državljani, mada bi pravilnije bilo nazvati stanovnike BiH naprimer Bosanci-Hercegovci. Da li se pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji zovu Srbi ili Srbijanci. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su u BiH konstitutivni narodi, a majorizacija od strane Bošnjaka i Hrvata je bila uzrok ili povod za međuetnički i verski rat 1992-95. Što se tiče bosanskog jezika baš me zanima koje su razlike između njega i srpskog jezika.

Kal Drogo

pre 11 godina

Прво, постоји географска припадност, или припадност завичају, рецимо у Српској (Херцеговац, Семберац, Босанац, Посавац, Крајишник) и људи углавном радо истичу ком завичају припадају. Наравно постоји припадност земљи или држави. Нешто читаоци морају да знају, постоји уобичајени називи, рецимо за становнике Француске кажемо Французи (иако живе Арапи, Бербери и други), Шпаније Шпанци (иако живе Каталонци, Баски и други), али то не значи да је баш правилно. Заправо једино и јесте правилно грађанин (становник или држављанин) Француске, Шпаније. Такође и на нашем простору Мађари, Словаци, Румуњи јесу грађани (становници) Србије, али и припадају свом роду. Назив Србин се може користити (или придјев српски), свакако јесте уобичајено, али по мени једино је исправно грађанин Србије, или рецимо председник Србије. Назив Србијанац (или србијански) је свакако и погрешан, и неразумно га је користиоти (или Румунијанац, Албанијанац, Словенијанац итд).
У западнијој републици, Српској, такође није правилно звати све њене грађане Србима, већ је барем по мени, једино правилно грађанин Српске.
Неки људи су поносни ком роду припадају, а неки не, уосталом и то је индивидуална ствар. У сваком случају, без обзира ком завичају припадали, ми припадници рода нашег, ћемо пре свега бити оно што су наши преци одувек били и што једино и можемо бити, Срби.

my way

pre 11 godina

Radi se o tome da ni u jednom jeziku ne postoje razliciti nazivi za drzavljane od naziva za pripadnike naroda i nakazna naklapajuca izvedenica Srbijanac je nepravilna, jer je i za jedno i za drugo naziv Srbin. Tako ne postoje ni reci Italijanac, Spanijanac, Rumunijanac, Albanijanac. Sto se tice Bosne i termina Bosanac i Bosnjak, po meni su to 2 razlicita termina. Bosnjaci su novostvoreni narod povezan islamskom verom i tako se izjasnjavaju i muslimani iz Raske/Sandzaka i ostali koji sa drzavom BiH nemaju veze, a Bosanci su drzavljani, ljudi iz Bosne, koja nema etnos po kojem je dobila ime, vec je po tome slicna recimo Belgiji u kojoj kao narodi zive Valonci i Flamanci. Poenta je da treba razlikovati pripadnost narodu i pripadnost drzavi, jer su to razlicite stvari, ali se uvek i u svim jezicima koriste isti nazivi. Tako recimo mi kazemo "Australijanci", a Hrvati "Australci", ali niko ne koristi oba termina, jer je nepravilno.

Bogdan Zerajic

pre 11 godina

Prosto ne mogu da vjerujem da jedan lingvista, i to ne bilo koji, nego bas Ivan Klajn daje takve izjave.
Odrednica "Bosnjak" je izmisljotina K&K Monarhije, jer se, gle cuda, na njemackom za zitelje Bosne rece "Bosniaken", pa je to lijepo prevedeno na srpsko-hrvatski(vidi pod "srafziger" ;-).
E onda su neke mudre glave 90-tih iskopale taj naziv iz naftalina i pocele da ga primjenjuju umjesto opstepoznatog naziva "musliman", koristenog za nase sunarodnike islamske vjeroispovjesti.
A zgodno je i doslo, jer bi se pod taj naziv mogao podvesti i kakav zakasnjeli konvertit (da ne kazem poturica).
Da se razumijemo, "Bosanac" ne oznacava pripadnost nekom narodu, jer takav narod istorijski i ne postoji, nego je cisto i iskljucivo geografska ili zavicajna odrednica, kao sto je neko "Nislija" koji se igrom slucaja rodio u Nisu.
Lijep pozdrav od jednog Sarajlije.

Sta je problem?

pre 11 godina

Srbin - Serb
Srbijanac - Serbian
Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniak

Cast sedoj glavi, ali mislim da se Prof. Klajn malo prevario.

novi sad

pre 11 godina

Jeste, ja sam Vojvodjanka a juzno od nas su Srbijanci. Ali sam isto tako Srpkinja kao i drugi stanovnici Srbije. Tako smo mi naucili kao klinci i za mene je to jednostavno tako.

Martin

pre 11 godina

Nije mi jasno čemu ovolika polemika. Srbin je nacionalnost, Bosanac nije. Ako se neko izjašnjava kao Srbin, on može biti Srbin i na Marsu. Jedino što je razlika što će reći, ako želi, da je Srbin iz Bosne, kao što ja kažem da sam Srbin iz Srbije. To ne sme nikoga da vređa. Neću ja terati svog prijatelja Mađara iz Kikinde da se izjašnjava kao Srbin zato što živi tu.

Politički pritisci su druga stvar, a oni su ovde umešani, jer se u Bosni boje odvajanja Republike Srpske. Nije moja stvar, ali ako neko želi da živi odvojeno, onda lepo referendum. Ne mogu se primenjivati nejednaki aršini prema Hrvatskoj, pa i Kosovu, gde većina nije htela da živi u zajedničkoj državi.

gagigmaz

pre 11 godina

U pitanju su regionalne odrednice a ne nacionalne, upravo zbog toga bosanski jezik ne postoji, kao sto ne postoji ni sumadijski, srbijanski, krajinski, dalmatinski, istarski,hercegovacki, vojvodjanski.. Moze da postoji samo kao Bosnjacki. Isto tako ove regionalne odrednice ne mogu biti i nacionalne.

nn lice

pre 11 godina

Ma ne znate vi g.Klajn...To bolje znaju Toma Dipl. i Aca, a o premijeru Dacicu da i ne govorimo. Zar mi da imamo dostojanstvo? Ma hajte molim vas, to nije niti u jednoj od tacaka za pristupanje EU. Vi lepo ako mislite drugacije, napravite stranku i izadjite na izbore, koje cemo mi da pokrademo a nasi prijatelji iz EU da aminuju. Ako hocete, moze i referendum o jeziku, mi brojimo listice!!

mikin

pre 11 godina

Hvala Bogu da je neko ragovao. Bosanski a pogotovo hrvatski mediji utrkuju se koji ce cesce upotrebiti pridev "srbijanski" umesto "srpski". To rade tendenciozno i krajnje politicki obojeno jer "srpski" ima daleko siri pojam.
Ali to NE cine sa Slovenijom (Slovenija - analogno slovenijanski, vec im je pridev "slovenski" sto je opet krajnje pogresno).
Mislim da bi nase vlasti zvanicno trebale od Hrvatke i BiH traziti ispravno pisanje (srpski) po istom principu kao sto su to izricito trazili Albanci (ne Siptari iako oni sebe tako sami zovu) i Bosnjaci a ne Muslimani. Vrlo je simtomaticno u kolikoj meri se pogresan pridev upotrebljava a da nasi uopste ne reaguju.

čitalac

pre 11 godina

Lingvista Ivan Klajn kaže da nigde u Evropi, osim u Srbiji i BiH, ne postoji nacionalna oznaka koja bi bila pandan terminima "Bosanac" i "Srbijanac".

= = = = =

Znam da u evropskoj Estoniji prave razliku (na ruskom):
"estoncy" = pripadnici estonskog naroda
"estonozemeljcy" = stanovnici/državljani Estonije bez obzira na nacionalnu pripadnost (estonski Rusi itd.)

http://rus.delfi.ee/daily/estonia/my-vse-zdes-platim-nalogi-a-znachit-my-ne-russkie-ne-estoncy-a-estonozemelcy.d?id=58424236

Namerna zbrka

pre 11 godina

Etimološki, "Bosanac" i "Bošnjak" jesu sinonimi. Obe varijante označavaju osobu iz Bosne, s tim da je jedna ekavska a druga ijekavska.

ludi splićo

pre 11 godina

Kako ne postoji nigdje u Europi?
Možda lingvist govori samo ruski, a ne i engleski.

Serb - Srbin
Serbian (citizen) - srpski državljanin bilo koje nacionalnosti.

Croat - Hrvat
Croatian - hrvatski državljanin bilo koje nacionalnosti (Tesla naprimjer)
...

Vanja

pre 11 godina

Croat - Hrvat
Croatian - hrvatski državljanin bilo koje nacionalnosti (Tesla naprimjer)
...
(ludi splićo, 26. april 2013 10:46)

Ne, Tesla je bio drzavljanin Austro-Ugarske i kasnije Amerike.

Nadam se da ste popravili njegovu kucu i onaj spomenik sto ste srusili 1995 i da ste postavili tablu sa imenima zrtava ustaskog genocida iz II sv. rata iz porodice Tesla.

Ako niste, evo zlatne prilike, pre jula meseca.

baš me interesuje!

pre 11 godina

Da li zagrebački mediji za Hrvate u Subotici kažu da su - Srbijanci?
Da li sarajevski mediji za muslimane u Novom Pazaru kažu da su - Srbijanci?

mikin

pre 11 godina

Hvala Bogu da je neko ragovao. Bosanski a pogotovo hrvatski mediji utrkuju se koji ce cesce upotrebiti pridev "srbijanski" umesto "srpski". To rade tendenciozno i krajnje politicki obojeno jer "srpski" ima daleko siri pojam.
Ali to NE cine sa Slovenijom (Slovenija - analogno slovenijanski, vec im je pridev "slovenski" sto je opet krajnje pogresno).
Mislim da bi nase vlasti zvanicno trebale od Hrvatke i BiH traziti ispravno pisanje (srpski) po istom principu kao sto su to izricito trazili Albanci (ne Siptari iako oni sebe tako sami zovu) i Bosnjaci a ne Muslimani. Vrlo je simtomaticno u kolikoj meri se pogresan pridev upotrebljava a da nasi uopste ne reaguju.

novi sad

pre 11 godina

Jeste, ja sam Vojvodjanka a juzno od nas su Srbijanci. Ali sam isto tako Srpkinja kao i drugi stanovnici Srbije. Tako smo mi naucili kao klinci i za mene je to jednostavno tako.

odmori malo

pre 11 godina

@ludi splićo

Šta lupetaš da je Tesla bio hrvatski državljanin? On se rodio u Smiljanu koji je tada bio deo teritorije Austro-Ugarske i bio je državljanin te države dok nije u Americi dobio i državljanstvo Amerike. Ostavite Hrvati više tog Teslu na miru.

gagigmaz

pre 11 godina

U pitanju su regionalne odrednice a ne nacionalne, upravo zbog toga bosanski jezik ne postoji, kao sto ne postoji ni sumadijski, srbijanski, krajinski, dalmatinski, istarski,hercegovacki, vojvodjanski.. Moze da postoji samo kao Bosnjacki. Isto tako ove regionalne odrednice ne mogu biti i nacionalne.

Edmund

pre 11 godina

Srbin iz Crne Gore za sebe kaze da je ili Srbin ili Crnogorac.
Srbin iz Bosne za sebe kaze da je ili Srbin ili Bosanac.
Oni Srbe iz Srbije zovu Srbijancima.
Srbin iz Srbije za sebe kaze da je Srbin (ali retko i Srbijanac, osim kad ode u Bosnu ili u CG).

To mu dodje vise kao geografska odrednica i ne vidim tu nista sporno.

Srbin

pre 11 godina

Mene vredja kad kazu Srbijanac. Isti nivo vredjanja je kad bi nasi mediji govorili Siptar, Sokac, Balija..Postoje samo Srbi i to njih 11 miliona na Balkanu. Svidelo se to nekima ili ne...

Tu i tamo

pre 11 godina

Bez želje da pokrećem rasprave, samo mala korekcija ludog spliće - Tesla nije rođen u Hrvatskoj već u Austro-Ugarskoj te je eventualno mogao biti Austro-Hungarian, a ne Croatian.

Martin

pre 11 godina

Nije mi jasno čemu ovolika polemika. Srbin je nacionalnost, Bosanac nije. Ako se neko izjašnjava kao Srbin, on može biti Srbin i na Marsu. Jedino što je razlika što će reći, ako želi, da je Srbin iz Bosne, kao što ja kažem da sam Srbin iz Srbije. To ne sme nikoga da vređa. Neću ja terati svog prijatelja Mađara iz Kikinde da se izjašnjava kao Srbin zato što živi tu.

Politički pritisci su druga stvar, a oni su ovde umešani, jer se u Bosni boje odvajanja Republike Srpske. Nije moja stvar, ali ako neko želi da živi odvojeno, onda lepo referendum. Ne mogu se primenjivati nejednaki aršini prema Hrvatskoj, pa i Kosovu, gde većina nije htela da živi u zajedničkoj državi.

Bogdan Zerajic

pre 11 godina

Prosto ne mogu da vjerujem da jedan lingvista, i to ne bilo koji, nego bas Ivan Klajn daje takve izjave.
Odrednica "Bosnjak" je izmisljotina K&K Monarhije, jer se, gle cuda, na njemackom za zitelje Bosne rece "Bosniaken", pa je to lijepo prevedeno na srpsko-hrvatski(vidi pod "srafziger" ;-).
E onda su neke mudre glave 90-tih iskopale taj naziv iz naftalina i pocele da ga primjenjuju umjesto opstepoznatog naziva "musliman", koristenog za nase sunarodnike islamske vjeroispovjesti.
A zgodno je i doslo, jer bi se pod taj naziv mogao podvesti i kakav zakasnjeli konvertit (da ne kazem poturica).
Da se razumijemo, "Bosanac" ne oznacava pripadnost nekom narodu, jer takav narod istorijski i ne postoji, nego je cisto i iskljucivo geografska ili zavicajna odrednica, kao sto je neko "Nislija" koji se igrom slucaja rodio u Nisu.
Lijep pozdrav od jednog Sarajlije.

Marsovac iz Šumadije

pre 11 godina

Još jednom da se vratimo na Tomu "Bosanca", citiraću pisca Mešu Selimovića a ovaj citat prenosim sa portala klix.ba.
"Potječem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kojem također pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredjeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom", pisao je Selimović u pismu Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (1976.).

Ваистину Конза

pre 11 godina

Земунац је истовремено и Београђанин, док Београђанин не мора бити Земунац - јер је са ДорЧола. Србијанац је израз пре свега за становника Шумадије - тешко ће вам неко из Зајечара, Новог Сада или Приштине рећи да је Србијанац, док је то сасвим нормално за Крагујевчанина (где се антерија и опанци и носе - али су другачији од, рецимо, пиротских опанака). Рећи "Србијанац" за сваког становника Србије просто није ни тачно ни прецизно - али хрватски и БиХ федерални медији инсистирају на том називу из политичких разлога, свима знаних и њима битних. У Хрватској је све "хрватско", као да у њој не живе други народи (хрватска телевизија, хрватска војска....). У Федерацији БиХ се, опет из политичких разлога, инсистира на изразу "бошњачки" који нама Србима не значи ништа - не постоји ништа бошњачко, осим народа који себе тако назива (погрешно, наравно, али се тиме ствара утисак да је Босна држава само бошњачког народа - дакле, муслиманска, што просто није тачно). У Србији нема ничег "српског", осим Академије наука - војска је Србије, полиција је Србије, телевизија је Србије, а не српска - ваљда да се не увреде остали. Њима смета и химна Србије, а још да се и војска зове српска, па то био био скандал.. Ваљда треба да се зове марсовска? Дакле - Србин, у најширем смислу, национална одредница, где год да живи. Становник Србије - свако ко има српско држављанство. Тако су Грци пре пар година са границе вратили много Албанаца јер су за "nationality" писали "Albanian", а показали српске пасоше.

Sta je problem?

pre 11 godina

Srbin - Serb
Srbijanac - Serbian
Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniak

Cast sedoj glavi, ali mislim da se Prof. Klajn malo prevario.

brozov uspeh

pre 11 godina

Gospodin Klajn je u pravu, to je austorugarsko-komunisitcki primitivna i prostacka terminilogija, a drug broz i njegovi komunisti za vreme sfrj su je zabijali u mozgove ljudi cekicem i srpom. Nimalo to nije naivno, nego prefidno i pokvareno: tako se razbija identitet jedne nacije, naravno Srba. Ti termini treba da se ukinu, kao i termin dodjos, jer su kreirani za represiju i ugnjetavanje, narocito komunisitcko ugnjetavanje. Gospodin Klajn treba da objasni to Evropskoj uniji, niko tamo ne voli komunizam.

čitalac

pre 11 godina

Lingvista Ivan Klajn kaže da nigde u Evropi, osim u Srbiji i BiH, ne postoji nacionalna oznaka koja bi bila pandan terminima "Bosanac" i "Srbijanac".

= = = = =

Znam da u evropskoj Estoniji prave razliku (na ruskom):
"estoncy" = pripadnici estonskog naroda
"estonozemeljcy" = stanovnici/državljani Estonije bez obzira na nacionalnu pripadnost (estonski Rusi itd.)

http://rus.delfi.ee/daily/estonia/my-vse-zdes-platim-nalogi-a-znachit-my-ne-russkie-ne-estoncy-a-estonozemelcy.d?id=58424236

ludi splićo

pre 11 godina

Kako ne postoji nigdje u Europi?
Možda lingvist govori samo ruski, a ne i engleski.

Serb - Srbin
Serbian (citizen) - srpski državljanin bilo koje nacionalnosti.

Croat - Hrvat
Croatian - hrvatski državljanin bilo koje nacionalnosti (Tesla naprimjer)
...

Miroslav

pre 11 godina

To sto nikolic naziva srbe iz republike srpske bosancima je samo njegovo dodvoravanje bosnjacima i evropi preko ledja svog naroda
Pa kako bi bilo kad bi madjarski predsednik nazvao madjare u vojvodini vojvodjanima
Ne oni uvek stavljaju svoje inerese na prvo mesto i kazu madjari iz vojvodine ili srbije
A nasi politicari su redom prodane duse,i uvek ce imati potrebu da se nekome dodvoravaju na racun interesa sopstvenog naroda
Srbin je srbin gde god bio,ovde u nemackoj ili americi

Marko

pre 11 godina

@ludi splićo
Momak, ti srpski (ili hrvatski) jezik objasnjavas engleskim???
Pretpostavljam da u tom tvom jeziku postoje i Italijanci, Rusijanci i sl. nacije. (Austrija je region, po kojem su njegovi stanovnici dobili ime - i postali nacija).

Ne zovemo se mi Srbijanci jer zivimo u Srbiji, vec se Srbija tako zove jer u njoj zive Srbi.

Milorad

pre 11 godina

Ja sam Srbin bre! Dize mi se kosa na glavi i odmah bih se potukao kad me ovde u Americi izbeglice iz Bosne i Hrvatske nazivaju Srbijancem a oni su Srbi. To je za povracanje kako se oni odnose prema nama. Bez imalo srama kazu da mi nismo Srbi nego Srbijanci a oni su Srbi. A ja rodjen u Kragujevcu, oni videli Srbiju samo kad su sa laznim papirima odlazili sa Beogradskog aerodroma.

bns

pre 11 godina

Nama u Vojvodini su Srbijanci bili stanovnici centralne Srbije, od kada ja znam za sebe. To je neka vrsta regionalne odrednice iako obuhvata više regiona. Kada nekog nazovete "Srbijanac" ovde je uvek bilo potpuno jasno šta to podrazumeva i , u principu, nije pogrdno (mada može biti u zavisnosti od konteksta).
Kada to Hrvati koriste mora se priznati da "vonji" na pogrdno značenje mada je moguće da su imali problem da jezički definišu građane Srbije. Činjenica je da Srba ima u skoro svim ex yu republikama a da nisu nužno stanovnici Srbije.

Glupi Bosanac

pre 11 godina

Nije potrebno da se cela ova prica dize na naucni nivo.Ali kad pricamo o Bosancima, ko je malo stariji i ko se malo priseca vremena pre velkog s...u nasoj bivsoj drzavi, SVI koji dolaze iz Bosne bilo gde u ex Jugi su se prdstavljali ISKLJUCIVO kao Bosanci.Do rata nisu postojali ni Srbi ni Hrvati iz Bosne, a da ne pricam o Bosnjacima.Svi ovi danas naostreni naci(sticki)onalisticki raspolozeni ostrascenici bili su SAMO nevini Bosanci.Danke Deutschland i ostali, sto ste Bosance preko vasih spijuna a nasih vrlih politicara razvrstali po veri i nacionalnosti pa sad nemozemo jedni druge ni da gledamo.Ali ima i benefita od toga.Ako nista drugo ratosiljali smo se izreke "Glupi Bosanac".

proxima centauri

pre 11 godina

I ja sam iz Knina i naucena sam da smo mi Srbi (ili bas ako nekome smeta hrvatski Srbi) a Srbijanci su Srbi rodjeni u Srbiji.
(skrik, 26. april 2013 11:13)

Da li sam dobro razumela, znaci svi su Srbi, samo mi rodjeni u Srbiji, smo "Srbijanci"?
Najcesce koristim ustavno pravo da se nacionalno ne izjasnim, ali ako bas moram ja koristim sintagme "Srpkinja iz Srbije", "Srpkinja, drzavljanka Srbije", ili nesto slicno. Prirodno mi je da Vi za sebe kazete "Srpkinja iz Hrvatske" ili "Srpkinja drzavljanka Hrvatske". Ne ocekujem to, kako ste napisali "hrvatski Srbi".
Volela bih kada bi bar Srbi, ma gde bili, uvazili cinjenicu da Srbima koji su rodjeni u Srbiji, termin "Srbijanac" smeta i da je uvredljiv.
I ja se zahvaljujem na razumevanju.

vladimir_petkovic

pre 11 godina

rec " srbijanac " i "srbijanci " niko na ovoj velikoj planeti ne izgovara osim hrvata i federalnih bosnjaka..a zasto?? prosto jednostavno da bi vredjali, provocirali i da bi kao eto izgledalo da oni stvarno imaju neki svoj jezik..ta rec srbijanac je tek u modi od 90tih godina,to mi srbi nikako nebi smeli da dopustimo jer tako dozvoljavamo da nas oni koji su nas ubijali dele na etnicke rase jer oni nikako ..ama bas nikako nemogu da podnesu da srba ima sve ukupno oko 12 miliona tako da dele i zele sakriti cinjenice.zato imamo sad rasparavu dali su srbi iz republike srpske( samo ime sve kaze) bosanci ili srbi ,dali su srbi u hrvatskoj srbi ili hrvatski pravoslavci..svako ko je pravoslavac i ima srpsko prezime (ili ime) je srbin tu se prica zavrsava.umesto da drzava srbija ide na sud i tuzi svaki hrvatsko-bosnjacki medijum oni im dopustaju svakodnevnu uvredu.treba da se kod nas ofizijalno uvede rec "hrvatijanac" pa da vidim kako ce oni reagovati na to...treba bit bezobrazan kao oni ,praviti se lud i reci " sto ,pa to je nas jezik imamo pravo "

pozz

Pravila moraju biti ista za sve

pre 11 godina

Srbin, Srpkinja - pripadnik srpskog naroda bez obzira gde živi
Hrvat, Hrvatica - pripadnik hrvatskog naroda bez obzira gde živi

Srbijanac, Srbijanka - stanovnik (uže) Srbije bez obzira na nacionalnost
Vojvodjan - stanovnik Vojvodine bez obzira na nacionalnost
Kosovac (Kosovar) - stanovnik Kosova bez obzira na nacionalnost
Slavonac - stanovnik Slavonije bez obzira na nacionalnost
Dalmatinac - stanovnik Dalmacije bez obzira na nacionalnost
Splićanin - stanovnik Splita bez obzira na nacionalnost
Brdjanin - stanovnik koji živi na brdu :-)

A kako se ispravno kaže stanovnik Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije bez obzira na nacionalnost?

fuZbal

pre 11 godina

Za nas u Hrvatskoj izraz srbijanski i Srbijanac odnosi se na Srbina iz tzv. uže Srbije, odnosno nekadašnjeg Beogradskog pašaluka jer je tada izraz i nastao. Srbi iz Vojvodine ili muslimani sa Sanđaka za nisu nisu Srbijanci. Kako vi doživljavate taj izraz to je vaša stvar. A srećom bivše juge više nema, pa tu žalbu možeš poslat upravi vodovoda.
(panzer general, 26. april 2013 13:16)

ne razumem....mnogo puta vidim na hrt sajtu "srbijanski predsednik, srbijanski premijer, srbijanska reprezentacija" ako su za vas srbijanci samo stanovnici Uze Srbije, kako onda "srbijanski predsednik,...", papredsednik Srbije nije samo predsednik Uze Srbije, nego cele Srbije...tako da ne valja vam logika, odnosno ne znam da li je takvo mišljenje generalno u Hrvatskoj ili je ono samo tvoje, kako god, nešto tu ne štima, ili si možda jedan od onih koji misli da je i ova Srbija kakva je sada zapravo "Velika Srbija", pa bi da joj uzmeđ Rašku oblast i Vojvodinu??? pre će biti da je to, pošto ne zvučiš nimalo dobronamerno

uzgred nije SanĐak nego SanDŽak, odnosno Raška oblast

Kal Drogo

pre 11 godina

Прво, постоји географска припадност, или припадност завичају, рецимо у Српској (Херцеговац, Семберац, Босанац, Посавац, Крајишник) и људи углавном радо истичу ком завичају припадају. Наравно постоји припадност земљи или држави. Нешто читаоци морају да знају, постоји уобичајени називи, рецимо за становнике Француске кажемо Французи (иако живе Арапи, Бербери и други), Шпаније Шпанци (иако живе Каталонци, Баски и други), али то не значи да је баш правилно. Заправо једино и јесте правилно грађанин (становник или држављанин) Француске, Шпаније. Такође и на нашем простору Мађари, Словаци, Румуњи јесу грађани (становници) Србије, али и припадају свом роду. Назив Србин се може користити (или придјев српски), свакако јесте уобичајено, али по мени једино је исправно грађанин Србије, или рецимо председник Србије. Назив Србијанац (или србијански) је свакако и погрешан, и неразумно га је користиоти (или Румунијанац, Албанијанац, Словенијанац итд).
У западнијој републици, Српској, такође није правилно звати све њене грађане Србима, већ је барем по мени, једино правилно грађанин Српске.
Неки људи су поносни ком роду припадају, а неки не, уосталом и то је индивидуална ствар. У сваком случају, без обзира ком завичају припадали, ми припадници рода нашег, ћемо пре свега бити оно што су наши преци одувек били и што једино и можемо бити, Срби.

Vranic

pre 11 godina

Ja sam Srbin iz Hercegovine.Srbi iz Krajine,Bosne,Srbi iz matice Srbije.Srbi iz dijaspore.Ma gde bili treba da se drzimo i da ne dozvolimo da nas svadjaju i suprostavljaju kao sto su to vekovima cinili a zelja za vlasti i samovoljom koja je u nasem narodu ukorenjena to im je olaksavalo.Urazumimo se i dozovimo pameti ma gde bili da kugli zemaljskoj i za 50g budimo zaista uvazavani kao narod.

s t v

pre 11 godina

(danijela, 26. april 2013 13:21)

Ne bih da širim polemiku, ali ti si Vojvođanka zato što živiš u Vojvodini i tako sebe predstavljaš.
Zašto onda za mene kažeš da sam srbijanac ? Gde ja to živim ? ( da se razumemo živim u Srbiji). Ako je srbijanac iz srbije, odakle su Srbi ?
Ako ćemo po mestu življenja onda si ti , možda, novosađanka, subotičanka, kikinđanka, pazovčanka. Zar ne? Koristim tvoju logiku.
Da živiš u zaječarskom okrugu kako bi govorila za sebe ?
I šta ti to znači "nemojte da me svojatate" ?
Nebuloza.

Svi smo mi u prvom redu ljudi

pre 11 godina

@Novi Sad
Ti jesi Vojvodjanka ako živiš u Vojvodini i ženskog si roda
Ti jesi Srpkinja ako si Spske nacionalnosti i ženskog roda
Ti jesi Srpkinja ako imaš državljanstvo Srbije i ženskog si roda
Jedini problem je što naš jezik ne razlikuje "Srpskinju" kao pripadnicu srpske nacionalnosti i "Srpkinju" kao državljanku Srbije.

Ali na primer Madjarica koja živi u Vojvodini je u isto vreme Vojvodjanka tj. Bačvanka, Banaćanka, Sremica (po teritoriji na kojoj živi) i Madjarica (po nacionalnosti) a uz to i Srpkinja (po državljanstvu).

Ovaj problem nije samo kod nas, i u EU srećem se često sa Italijanima, Grcima, Špancima koji su u isto vreme i Englezi, Švajcarci ili Nemci jer tamo žive a neki i imaju njihovo državljanstvo.

Milan R.

pre 11 godina

Profesor Klajn gresi, Hrvacanin je sinonim za Srbe u Hrvatskoj jer su ih tako zvali Srbi iz Srbije ne zeleci da ih poistovecuju sa Hrvatima. I u pesmi Branka Radicevica svi pobrojani pripadnici naroda u kolu su ustvari Srbi samo drugacije nazivani u razlicitim krajevima jer tad nisu postojale republike. Branko peva o starim vremenima o Banacanima, Bacvanima, Erama a sve su to Srbi pa tako i Hrvacani koji nisu bili sinonim za Hrvata. To se znalo u starim vremenima ali su onda dosli komunisti i preko Brankove pesme propagirali bratstvo i jedinstvo. Inace prezime Hrvacanin je nosio jedan ugledni i poznati Srbin iz Hrvatske, Mojo Hrvacanin koji je spasao glavu Petru Mrkonjicu ( Petru I Karadjordjevicu) posle Pecijine bune na Kozari 1875/78 kad je posle propasti bune Petar Mrkonjic prebegao u Dubicu koja se nalazila u Austro-Ugarskoj.

rastislav

pre 11 godina

Ako južnoslovenski muslimani ne žele da budu deo srpske ili hrvatske nacije ili naroda, zašto bi bosansko-hercegovački Srbi ili Hrvati morali da budu beo bosanske nacije ili bošnjačkog naroda? Oni jesu po pripadnosti državi Bosanci to jest njeni državljani, mada bi pravilnije bilo nazvati stanovnike BiH naprimer Bosanci-Hercegovci. Da li se pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji zovu Srbi ili Srbijanci. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su u BiH konstitutivni narodi, a majorizacija od strane Bošnjaka i Hrvata je bila uzrok ili povod za međuetnički i verski rat 1992-95. Što se tiče bosanskog jezika baš me zanima koje su razlike između njega i srpskog jezika.

my way

pre 11 godina

Radi se o tome da ni u jednom jeziku ne postoje razliciti nazivi za drzavljane od naziva za pripadnike naroda i nakazna naklapajuca izvedenica Srbijanac je nepravilna, jer je i za jedno i za drugo naziv Srbin. Tako ne postoje ni reci Italijanac, Spanijanac, Rumunijanac, Albanijanac. Sto se tice Bosne i termina Bosanac i Bosnjak, po meni su to 2 razlicita termina. Bosnjaci su novostvoreni narod povezan islamskom verom i tako se izjasnjavaju i muslimani iz Raske/Sandzaka i ostali koji sa drzavom BiH nemaju veze, a Bosanci su drzavljani, ljudi iz Bosne, koja nema etnos po kojem je dobila ime, vec je po tome slicna recimo Belgiji u kojoj kao narodi zive Valonci i Flamanci. Poenta je da treba razlikovati pripadnost narodu i pripadnost drzavi, jer su to razlicite stvari, ali se uvek i u svim jezicima koriste isti nazivi. Tako recimo mi kazemo "Australijanci", a Hrvati "Australci", ali niko ne koristi oba termina, jer je nepravilno.

Don't shoot the messenger...

pre 11 godina

Ne postoji "Francužanin" ili "Italijanjanin", ali postoji Austrijanac, Belgijanac, Australijanac, Meksikanac, Marokanac, Peruanac, zatim Islanđanin, Kuvajćanin, Maltežanin, Šveđanin, Škotlanđanin, Tunižanin, itd. A da su u Hrvatskoj i Bosni malo dosadni sa isključivim Srbijanac - jesu; bilo bi logično nazivati nekoga onako kako on sam sebe zove, a mi sebe uglavnom nazivamo Srbima. Srbijanac nekako doživljavam sinonimno sa Šumadinac... :)

Jelena btw

pre 11 godina

Rečnik iz 1970. godine, drugo izdanje 1979: Srbijanac - stanovnik uže Srbije. U skladu sa tim, Hrvati i Bosanci greše, zato što ne žive svi građani Srbije u užoj Srbiji, odnosno nisu svi Srbijanci. Da li greše namerno ili slučajno, ne znam, ali svakako nije politički korektno da nas tako zovu.
A moram da se našalim nakon svih ovih komentara: samo smo mi Srbijanci pravi Srbi! Sa sve turskom anterijom i jelekom. Vi ostali ste, eto, tek tamo nekakvi Srpčići...

Tuzlak

pre 11 godina

Evo da i ja iznesem svoje vidjenje, moje kolege,komšije i prijatelji Vladimir i Mario su za mene srbin i hrvat dok smo u Bosni, a kolega Jadranko je isto Hrvat iz hrvatske ima još Mirko Srbin iz Srbije, ehh kad odemo na rad u Njemacku ja Mario i Vladimir smo Bosanci, a Jadranko je Hrvat dok je Mirko Srbin.

anahrono, prljavo i zlo, bas kao komunizam

pre 11 godina

Zasto se ljudi kao gospodin Klajn tako malo cuju u javnosti i konsultuju, kao da na ovim prostorima jos vlada ili austrougarska ili komunizam, pa im je zabranjeno da govore. Pojmove Srbijanac, Bosanac, dodjos (svi oni se isljucivo odnose na Srbe) treba izbaciti iz upotrebe: oni su pre svega potencirani od strane tita i komunista sfrj, a ceo svet zna sta znaci komunisitcki pritisak i koliko je on prljav.

turudija

pre 11 godina

Predsednik Nikolic je govorio da priznaje drzavu BIH i njene granice u tom kontekstu rekao da su Srbi iz RS-a za njega Bosanci u smislu drzavljanstva i cinjenice da je RS entitet u drzavi BIH.Tako pise u Dejtonu i Srbija je uz hrvatsku garant toga ugovora.

danijela

pre 11 godina

Nemojte ljudi,ko Boga vas molim da me vise svojatate...oduvek,zauvek Vojvodjanka...pa dokle cete da nas zatirete...Bosanci u Bosni, Srbijanci u Srbiji,Vojvodjani u Vojvodini...Nikad,ali nikad,Bosance koloniste u okolini Kikinde nismo zvali Srbi ili Srbi iz Bosne, a nisu ni oni sebe tako zvali. Sta vise,ponosno ,s visine su govorili "Mi smo BOSANCI" ..dok najednom nisu "otkrili" da su Srbi.

bob rock

pre 11 godina

Ako cemo postovati demokratiju i 21.vek i slobodu izrazavanja onda BIH je drzava medjunarodno priznata od UN-a ima svoju teritoriju i stanovnistvo.Bilo koji drzavljanin BIH kada putuje avionom pise u blanketi pod drzavljanstvo Bosnian ili Bosanac.Ovo je cinjenica ili fakat po medjunarodnom pravu priznali mi to ili ne.Po ustavu BIH u BIH zive etnicki Srbi,Hrvati,Bosnjaci i ostali gradjani.U BIH su sluzbena tri jezika Bosanski,Srpski i Hrvatski.Ove cinjenice priznaje EU i celi demokratski svet mi nemoramo ako necemo.

krivovirac

pre 11 godina

Kolika gomila gluposti (citaj podela) na jednom mestu. E upravo zbog toga nas je iz Slovenije isteralo lovacko drustvo Slovenije, Hrvati nas proterali iz Hrvatske(jer ni sami sebe ne postujemo i ne znamo ko smo) i na kraju ameri isterali sa prostora KiM a sipkama dali pravo na rezervat. Smejem se i placem nad nama samima i podrzavam gospodina Ivana Klajna, Hvala!

rusista

pre 11 godina

Rusija:
"russkij" = pripadnik ruskog naroda
"rossijanin" = stanovnik/državljanin Rusije (pripadnik ruskog, tatarskog, čečenskog... naroda)

Kal Drogo

pre 11 godina

@ Pravila moraju biti ista za sve

Србијанац/Србијанка је у сваком случају неправилно. Хвала на добром питању? А управо је најправилније баш како си и написао, становник (житељ, грађанин, држављанин) Хрватске, БиХ, Црне Горе, Словеније. У случају Хрватске и Словеније старије је име народа по ком је област (данас држава) именована, зато и једино може ићи Хрват ићи Словенац, никако Хрватијанац или Словенијанац, али је најправилније граћанин Хрватске, Словеније. БиХ као и ЦГ нису именовани по народу, а било би глупо користити рецимо Босанско-херцеговијанац (или како већ). У сваком случају добро си приметио, људи припадају и свом завичају па тако и у Српској постоје Херцеговци, Крајишници, Семберци, Посавци (као код вас, ако си из Хрватске Далматинци, Загорци, Славонци). Постоји и област Босна, али само тамо где је дефинисана у 10.веку (упрошћено данашњи простор сарајевско-зеничке котлине) и наравно да они којима је овај простор завичај (али не и они којима је завичај Семберија, Крајина или Херцеговина) могу бити Босанци.
Правила заиста јесу иста, али на страну то, ми, припадници нашег рода, у којој год земљи живели, и који год нам био завичај, јесмо ипак пре свега, Срби.

Patria

pre 11 godina

Znaci potpuno je intelektualno i moralno dno praviti se glup pa ne znati da su "srbijanac" lansirali hrvati iz Maspoka sedamdesetih godina sto je imalo znacenje isto kao kad nemci kazu - balkanci. Problem je sto se ta poruga i vredjanje nacije odomacilo na HRT-u krajem osamdesetih kad je krenulo nacionalisticko divljanje i prepucavanje na relaciji Milosevic Tudjman. Na kraju, "Srbijanac" su masovno u Srbiji donele izbeglice, jer zaboga, oni su Srbi, a mi smo Srbijanci... Upravo zato su za nas uvek bili i bice Kosovari, Bosanci, Hercegovci, Likote, Dalmoshi, a u novije vreme Milogorci...

nn lice

pre 11 godina

Ma ne znate vi g.Klajn...To bolje znaju Toma Dipl. i Aca, a o premijeru Dacicu da i ne govorimo. Zar mi da imamo dostojanstvo? Ma hajte molim vas, to nije niti u jednoj od tacaka za pristupanje EU. Vi lepo ako mislite drugacije, napravite stranku i izadjite na izbore, koje cemo mi da pokrademo a nasi prijatelji iz EU da aminuju. Ako hocete, moze i referendum o jeziku, mi brojimo listice!!

buckokojilazmisla

pre 11 godina

možda baš zato što mnogo "filozofiramo" nas ima sve manje.ja sam SRBIN i ništa više ali ni manje.gde god da žive, Srbi su to što jesu i ,po mom mišljenju,nema geografske odrednice za narod već za mesto življenja.

panzer general

pre 11 godina

(mikin, 26. april 2013 10:55)
Za nas u Hrvatskoj izraz srbijanski i Srbijanac odnosi se na Srbina iz tzv. uže Srbije, odnosno nekadašnjeg Beogradskog pašaluka jer je tada izraz i nastao. Srbi iz Vojvodine ili muslimani sa Sanđaka za nisu nisu Srbijanci. Kako vi doživljavate taj izraz to je vaša stvar. A srećom bivše juge više nema, pa tu žalbu možeš poslat upravi vodovoda.

Sanela J. CRO

pre 11 godina

Za sve Ex Jugoslavene:
Htjela bih predložit vam da pročitate knjigu ''Jezik i nacionalizam'' od hrvatske lingvistice gospođe Snježane Kordić (zaposlene na Sveučilištu Münster u Njemačkoj).
Snježanin glavni argument u drugom poglavlju knjige je da ljudi iz Bosne, Hrvatske, Crne Gore i Srbije svi govore jednim policentričnim standardiziranim jezikom, dok u isto vrijeme nacionalni ideolozi insistiraju na razlikama kako bi se navodno dokazalo su to različiti jezici.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Iza celokupnog jezičkog cirkusa stoji prljava politika naše dojučerašnje "braće" koju potpomažu svetski moćnici, kao i srpska glupost koja je čini se beskonačna i bezgranična. Dok hegemonističke namere velikih mogu i da razumem neshvatljive su mi namere naših suseda da preko raznih novih naziva umanje značaj i teritorije srpskog naroda. Sreća je da gospodin Klajn, po nacionalnosti nije Srbin, inače bi njegova jezička logika bila stavljena u ruke srpskih hegemonističkih namera.

Bosanac

pre 11 godina

Uzmimo medije za primjer.

Ako ćete da medije iz Srbije nazovemo "srpskim", ne dajte onda da se neki mediji u BiH zovu srpskim, pošto se odrednica "srpski" - prema većinskom raspoloženju ovdje - treba odnositi na Srbiju. Srpska novinska agencija SRNA bi onda trebala da se zove drugačije.

I mirna Bosna.

Милош

pre 11 godina

Ма како год се звали, само дајте људи пишите ћирилицом, или ако пишете латиницом користите слова šđčćž. Ако овако пишете не поштујете себе и онда нико други не може да вас поштује све и да хоће.

rajina

pre 11 godina

Jeste, ja sam Vojvodjanka a juzno od nas su Srbijanci. Ali sam isto tako Srpkinja kao i drugi stanovnici Srbije. Tako smo mi naucili kao klinci i za mene je to jednostavno tako.
(novi sad, 26. april 2013 10:50)

Potpisujem. U Vojvodini je tako odvajkada, nije to znak nipodaštavanja nego je jednostavno tako. Uzmite tekstove Laze Kostića ili Isidore Sekulić, i oni radi distinkcije pričaju o Srbijancima.

proxima centauri

pre 11 godina

"rec " srbijanac " i "srbijanci " niko na ovoj velikoj planeti ne izgovara osim hrvata i federalnih bosnjaka..a zasto?? "
(vladimir_petkovic, 26. april 2013 12:14)

Vladimire, to sto ste napisali, nazalost, nije tacno. Postoje i ljudi u Srbiji, cak i neki vidjeniji novinari, koji uporno koriste taj pejorativan termin. Ja se tome suprodstavljam tako, sto cim naidjem na termin "Srbijanac/Srbijanka" dalje ne citam, pa ne znam kojiko bilo pametno.
Za to kako nas zovu susedi me bas briga.

Anja

pre 11 godina

Sto se Tice Nikole Tesle, covek je rodjen 1856. godine u Smiljanu, koje je tada bilo deo Austrijske imperije. Austro-ugarska se formira 1867. godine, 11 godina nakon Teslinog rodjenja.

Milan

pre 11 godina

Eto, i lepo strucno lice, postovani Prof. Dr. Klajn, kaze kakvi su koreni naziva i prokomentarise koja su pravila u vezi sa lingvistickim odrednicama i onda kao slag na tortu najpreporuceniji komentar (@Novi Sad) uvijeno kaze: "Pa sta ako je pravilno, ja sam navikla da radim mimo svih pravila i bas mi je lepo" a svi kao po naredbi preporucuju. E zato smo tu gde smo, na dnu, jer nema postovanja niti prema pravilima niti prema ljudima koji nam dobronamerno ukazuju na ista.

srbin iz srbije :)

pre 11 godina

@vladimir_petkovic a i neki drugi

ne koriste termin srbijanac samo hrvati i bosnjaci, nego i srbi iz hrvatske, bosne, crne gore...
i srbima iz bosne je prosto neverovatno kako ljudi iz srbije kad ih pitas vecinom kazu da je srbijanac srbin iz sumadije (cak sam i licno sproveo malo istrazivanje i vecina ljudi iz srbije tako odgovara). za srbe iz bosne je srbijanac covek iz srbije.

a posto se termin srbijanac pominje i u Vukovom recniku sa tim znacenjem verujem da se u osnovi ne radi o zelji za vredjanjem srba vec je razlog u necem drugom kao sto je objasnio Klajn.

e sad sto hrvati i ostali nesrbi potenciraju toliko upotrebu reci srbijanac, a ne koriste npr. hrvatijanac... to je stvar politike verovatno ili kompleksa...

A.S.

pre 11 godina

@Dejo, rodila te majka. Srbe Englezi zovu Srb(s) a Nemci kazu Zerbien. Medjutim nema nikakve veze sa tim kako mi sami sebe nazivamo, sto je i najbitnije. Ne dao Bog da znas kako nas zovu Albanci kao sto nije ni lepo ni korektno sa nase strane sve Nemce nazivati Svabama.

Zumbul

pre 11 godina

Greska je dodavati -ijanac na reci koje se ne zavrsavaju na -ija.
Ali mi treba da od danas, posto Hrvati kazu Srbijanac, onda je logicno da je zemlja Hrvatska a drzavljanin Hrvatskanac.
I to treba da stalno koristimo dok oni ne promene pricu.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@@Croat - HrvatCroatian - hrvatski državljanin bilo koje nacionalnosti (Tesla naprimjer)...(ludi splićo, 26. april 2013 10:46)Ne, Tesla je bio drzavljanin Austro-Ugarske i kasnije Amerike.Nadam se da ste popravili njegovu kucu i onaj spomenik sto ste srusili 1995 i da ste postavili tablu sa imenima zrtava ustaskog genocida iz II sv. rata iz porodice Tesla.Ako niste, evo zlatne prilike, pre jula meseca.
(Vanja, 26. april 2013 11:16)
Jel po to logici svaki covjek rodjen u Srbiji za vrijeme Turaka zapravo rodjen u Turskoj ? Svi turski državljani ? Ili ? I kuća i spomenik u Smiljanima su u besprijekornom stanju ne brini. A moderna Hrvatska nema veze sa zločinima NDH jer je nastala u antifasitickoj borbi protiv iste. Dodji na proslavu ulaska u EU da vidiš sta vas ceka za jedno 20 godina.

Namerna zbrka

pre 11 godina

Etimološki, "Bosanac" i "Bošnjak" jesu sinonimi. Obe varijante označavaju osobu iz Bosne, s tim da je jedna ekavska a druga ijekavska.

Bojana

pre 11 godina

Citajuci komentare komsija da je pravilno reci "Srbijanac", resila sam da od sad sve koji zive u Hrvatskoj zovem Hrvatijanci a Hrvate koji zive u Srbiji Srbijanci.

Dejo

pre 11 godina

Zar ne bi bilo lose da se malo bavite sobom i pustite druge da zive kako hoce i oslovljavaju sta hoce kako hoce?
A pored toga cijeli svijet vas zove "serbians" pa vi vidite...

Toma je nesvacen

pre 11 godina

Ja mislim da je posredi jedan nesporazum koji nastao u pojmovima drzavljanstvo i etnicka pripadnost.Nikolic je zadnji covek koji bi narod ili etniju Srbe izbacivao iz ustava BIH.Koliko znam to neradi niti jedna partija u BIH pa zasto bi on koji je u BIH na Romaniji primio titulu cetnickog vojvode i celi politicki vek branio interese Srba.

Savaot

pre 11 godina

A kako bi bilo l(ij)epo da nas je novinar ili urednik koji je odobrio ovaj tekst 'podučio' tako da smo čuli od gospodina Klajna kako nešto TREBA nazivati, a ne kako nešto NE treba nazivati. Ali kako bi se onda mi igrali lingvista?

Zvezda

pre 11 godina

Svi imaju zamerke na to kako ih komšije nazivaju, nikad nije onako kako bi to oni sami želeli. Lingvističari, političari mogu da nametnu zvanične nazive, ali ne mogu da izmene ono što narod usvoji i koristi u svakodnevnoj komunikaciji.

novosadjanka

pre 11 godina

@(fuZbal, 26. april 2013 17:25)

Ne razumem ni ja tebe!!!! Pa zar ti ne znas da Tomislav nije predsednik Vojvodine....uh,uh,opet ste neobavesteni!

elementarno

pre 11 godina

@(Vanja Petrović, 27. april 2013 11:47)
Posto si autenticna Srpkinja, trebalo bi da znas da B ispred K prelazi u svog bezvucnog "parnjaka" P i da se kaze i pise SrPKinja.

Vanja Petrović

pre 11 godina

Ja sam rođena na geografskoj lokaciji koja se zove Srbija od roditelja 100% Srba iz Srbije! Tu kategoriju Srba smatram autentičnim Srbima ali ne smatram da zbog toga imamo neku posebnu harizmu. Imam prava na takvo mišljenje.

Elem, da li sam Srbijanka ili Srbkinja mi je totalno irelavantno. Ne delim ljude prema mestu rođenja, nacionalnosti ili veroispovesti.

Sta je problem?

pre 11 godina

Srbin - Serb
Srbijanac - Serbian
Bosanac - Bosnian
Bosnjak - Bosniak

Cast sedoj glavi, ali mislim da se Prof. Klajn malo prevario.

ludi splićo

pre 11 godina

Kako ne postoji nigdje u Europi?
Možda lingvist govori samo ruski, a ne i engleski.

Serb - Srbin
Serbian (citizen) - srpski državljanin bilo koje nacionalnosti.

Croat - Hrvat
Croatian - hrvatski državljanin bilo koje nacionalnosti (Tesla naprimjer)
...

novi sad

pre 11 godina

Jeste, ja sam Vojvodjanka a juzno od nas su Srbijanci. Ali sam isto tako Srpkinja kao i drugi stanovnici Srbije. Tako smo mi naucili kao klinci i za mene je to jednostavno tako.

Namerna zbrka

pre 11 godina

Etimološki, "Bosanac" i "Bošnjak" jesu sinonimi. Obe varijante označavaju osobu iz Bosne, s tim da je jedna ekavska a druga ijekavska.

danijela

pre 11 godina

Nemojte ljudi,ko Boga vas molim da me vise svojatate...oduvek,zauvek Vojvodjanka...pa dokle cete da nas zatirete...Bosanci u Bosni, Srbijanci u Srbiji,Vojvodjani u Vojvodini...Nikad,ali nikad,Bosance koloniste u okolini Kikinde nismo zvali Srbi ili Srbi iz Bosne, a nisu ni oni sebe tako zvali. Sta vise,ponosno ,s visine su govorili "Mi smo BOSANCI" ..dok najednom nisu "otkrili" da su Srbi.

panzer general

pre 11 godina

(mikin, 26. april 2013 10:55)
Za nas u Hrvatskoj izraz srbijanski i Srbijanac odnosi se na Srbina iz tzv. uže Srbije, odnosno nekadašnjeg Beogradskog pašaluka jer je tada izraz i nastao. Srbi iz Vojvodine ili muslimani sa Sanđaka za nisu nisu Srbijanci. Kako vi doživljavate taj izraz to je vaša stvar. A srećom bivše juge više nema, pa tu žalbu možeš poslat upravi vodovoda.

Bosanac

pre 11 godina

Uzmimo medije za primjer.

Ako ćete da medije iz Srbije nazovemo "srpskim", ne dajte onda da se neki mediji u BiH zovu srpskim, pošto se odrednica "srpski" - prema većinskom raspoloženju ovdje - treba odnositi na Srbiju. Srpska novinska agencija SRNA bi onda trebala da se zove drugačije.

I mirna Bosna.

Srbin

pre 11 godina

Mene vredja kad kazu Srbijanac. Isti nivo vredjanja je kad bi nasi mediji govorili Siptar, Sokac, Balija..Postoje samo Srbi i to njih 11 miliona na Balkanu. Svidelo se to nekima ili ne...

Vladimir Pula

pre 11 godina

@@Croat - HrvatCroatian - hrvatski državljanin bilo koje nacionalnosti (Tesla naprimjer)...(ludi splićo, 26. april 2013 10:46)Ne, Tesla je bio drzavljanin Austro-Ugarske i kasnije Amerike.Nadam se da ste popravili njegovu kucu i onaj spomenik sto ste srusili 1995 i da ste postavili tablu sa imenima zrtava ustaskog genocida iz II sv. rata iz porodice Tesla.Ako niste, evo zlatne prilike, pre jula meseca.
(Vanja, 26. april 2013 11:16)
Jel po to logici svaki covjek rodjen u Srbiji za vrijeme Turaka zapravo rodjen u Turskoj ? Svi turski državljani ? Ili ? I kuća i spomenik u Smiljanima su u besprijekornom stanju ne brini. A moderna Hrvatska nema veze sa zločinima NDH jer je nastala u antifasitickoj borbi protiv iste. Dodji na proslavu ulaska u EU da vidiš sta vas ceka za jedno 20 godina.

Dejo

pre 11 godina

Zar ne bi bilo lose da se malo bavite sobom i pustite druge da zive kako hoce i oslovljavaju sta hoce kako hoce?
A pored toga cijeli svijet vas zove "serbians" pa vi vidite...

vladimir_petkovic

pre 11 godina

rec " srbijanac " i "srbijanci " niko na ovoj velikoj planeti ne izgovara osim hrvata i federalnih bosnjaka..a zasto?? prosto jednostavno da bi vredjali, provocirali i da bi kao eto izgledalo da oni stvarno imaju neki svoj jezik..ta rec srbijanac je tek u modi od 90tih godina,to mi srbi nikako nebi smeli da dopustimo jer tako dozvoljavamo da nas oni koji su nas ubijali dele na etnicke rase jer oni nikako ..ama bas nikako nemogu da podnesu da srba ima sve ukupno oko 12 miliona tako da dele i zele sakriti cinjenice.zato imamo sad rasparavu dali su srbi iz republike srpske( samo ime sve kaze) bosanci ili srbi ,dali su srbi u hrvatskoj srbi ili hrvatski pravoslavci..svako ko je pravoslavac i ima srpsko prezime (ili ime) je srbin tu se prica zavrsava.umesto da drzava srbija ide na sud i tuzi svaki hrvatsko-bosnjacki medijum oni im dopustaju svakodnevnu uvredu.treba da se kod nas ofizijalno uvede rec "hrvatijanac" pa da vidim kako ce oni reagovati na to...treba bit bezobrazan kao oni ,praviti se lud i reci " sto ,pa to je nas jezik imamo pravo "

pozz

brozov uspeh

pre 11 godina

Gospodin Klajn je u pravu, to je austorugarsko-komunisitcki primitivna i prostacka terminilogija, a drug broz i njegovi komunisti za vreme sfrj su je zabijali u mozgove ljudi cekicem i srpom. Nimalo to nije naivno, nego prefidno i pokvareno: tako se razbija identitet jedne nacije, naravno Srba. Ti termini treba da se ukinu, kao i termin dodjos, jer su kreirani za represiju i ugnjetavanje, narocito komunisitcko ugnjetavanje. Gospodin Klajn treba da objasni to Evropskoj uniji, niko tamo ne voli komunizam.

mikin

pre 11 godina

Hvala Bogu da je neko ragovao. Bosanski a pogotovo hrvatski mediji utrkuju se koji ce cesce upotrebiti pridev "srbijanski" umesto "srpski". To rade tendenciozno i krajnje politicki obojeno jer "srpski" ima daleko siri pojam.
Ali to NE cine sa Slovenijom (Slovenija - analogno slovenijanski, vec im je pridev "slovenski" sto je opet krajnje pogresno).
Mislim da bi nase vlasti zvanicno trebale od Hrvatke i BiH traziti ispravno pisanje (srpski) po istom principu kao sto su to izricito trazili Albanci (ne Siptari iako oni sebe tako sami zovu) i Bosnjaci a ne Muslimani. Vrlo je simtomaticno u kolikoj meri se pogresan pridev upotrebljava a da nasi uopste ne reaguju.

Vanja

pre 11 godina

Croat - Hrvat
Croatian - hrvatski državljanin bilo koje nacionalnosti (Tesla naprimjer)
...
(ludi splićo, 26. april 2013 10:46)

Ne, Tesla je bio drzavljanin Austro-Ugarske i kasnije Amerike.

Nadam se da ste popravili njegovu kucu i onaj spomenik sto ste srusili 1995 i da ste postavili tablu sa imenima zrtava ustaskog genocida iz II sv. rata iz porodice Tesla.

Ako niste, evo zlatne prilike, pre jula meseca.

Milorad

pre 11 godina

Ja sam Srbin bre! Dize mi se kosa na glavi i odmah bih se potukao kad me ovde u Americi izbeglice iz Bosne i Hrvatske nazivaju Srbijancem a oni su Srbi. To je za povracanje kako se oni odnose prema nama. Bez imalo srama kazu da mi nismo Srbi nego Srbijanci a oni su Srbi. A ja rodjen u Kragujevcu, oni videli Srbiju samo kad su sa laznim papirima odlazili sa Beogradskog aerodroma.

nn lice

pre 11 godina

Ma ne znate vi g.Klajn...To bolje znaju Toma Dipl. i Aca, a o premijeru Dacicu da i ne govorimo. Zar mi da imamo dostojanstvo? Ma hajte molim vas, to nije niti u jednoj od tacaka za pristupanje EU. Vi lepo ako mislite drugacije, napravite stranku i izadjite na izbore, koje cemo mi da pokrademo a nasi prijatelji iz EU da aminuju. Ako hocete, moze i referendum o jeziku, mi brojimo listice!!

Patria

pre 11 godina

Znaci potpuno je intelektualno i moralno dno praviti se glup pa ne znati da su "srbijanac" lansirali hrvati iz Maspoka sedamdesetih godina sto je imalo znacenje isto kao kad nemci kazu - balkanci. Problem je sto se ta poruga i vredjanje nacije odomacilo na HRT-u krajem osamdesetih kad je krenulo nacionalisticko divljanje i prepucavanje na relaciji Milosevic Tudjman. Na kraju, "Srbijanac" su masovno u Srbiji donele izbeglice, jer zaboga, oni su Srbi, a mi smo Srbijanci... Upravo zato su za nas uvek bili i bice Kosovari, Bosanci, Hercegovci, Likote, Dalmoshi, a u novije vreme Milogorci...

Edmund

pre 11 godina

Srbin iz Crne Gore za sebe kaze da je ili Srbin ili Crnogorac.
Srbin iz Bosne za sebe kaze da je ili Srbin ili Bosanac.
Oni Srbe iz Srbije zovu Srbijancima.
Srbin iz Srbije za sebe kaze da je Srbin (ali retko i Srbijanac, osim kad ode u Bosnu ili u CG).

To mu dodje vise kao geografska odrednica i ne vidim tu nista sporno.

rajina

pre 11 godina

Jeste, ja sam Vojvodjanka a juzno od nas su Srbijanci. Ali sam isto tako Srpkinja kao i drugi stanovnici Srbije. Tako smo mi naucili kao klinci i za mene je to jednostavno tako.
(novi sad, 26. april 2013 10:50)

Potpisujem. U Vojvodini je tako odvajkada, nije to znak nipodaštavanja nego je jednostavno tako. Uzmite tekstove Laze Kostića ili Isidore Sekulić, i oni radi distinkcije pričaju o Srbijancima.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Iza celokupnog jezičkog cirkusa stoji prljava politika naše dojučerašnje "braće" koju potpomažu svetski moćnici, kao i srpska glupost koja je čini se beskonačna i bezgranična. Dok hegemonističke namere velikih mogu i da razumem neshvatljive su mi namere naših suseda da preko raznih novih naziva umanje značaj i teritorije srpskog naroda. Sreća je da gospodin Klajn, po nacionalnosti nije Srbin, inače bi njegova jezička logika bila stavljena u ruke srpskih hegemonističkih namera.

odmori malo

pre 11 godina

@ludi splićo

Šta lupetaš da je Tesla bio hrvatski državljanin? On se rodio u Smiljanu koji je tada bio deo teritorije Austro-Ugarske i bio je državljanin te države dok nije u Americi dobio i državljanstvo Amerike. Ostavite Hrvati više tog Teslu na miru.

Martin

pre 11 godina

Nije mi jasno čemu ovolika polemika. Srbin je nacionalnost, Bosanac nije. Ako se neko izjašnjava kao Srbin, on može biti Srbin i na Marsu. Jedino što je razlika što će reći, ako želi, da je Srbin iz Bosne, kao što ja kažem da sam Srbin iz Srbije. To ne sme nikoga da vređa. Neću ja terati svog prijatelja Mađara iz Kikinde da se izjašnjava kao Srbin zato što živi tu.

Politički pritisci su druga stvar, a oni su ovde umešani, jer se u Bosni boje odvajanja Republike Srpske. Nije moja stvar, ali ako neko želi da živi odvojeno, onda lepo referendum. Ne mogu se primenjivati nejednaki aršini prema Hrvatskoj, pa i Kosovu, gde većina nije htela da živi u zajedničkoj državi.

Glupi Bosanac

pre 11 godina

Nije potrebno da se cela ova prica dize na naucni nivo.Ali kad pricamo o Bosancima, ko je malo stariji i ko se malo priseca vremena pre velkog s...u nasoj bivsoj drzavi, SVI koji dolaze iz Bosne bilo gde u ex Jugi su se prdstavljali ISKLJUCIVO kao Bosanci.Do rata nisu postojali ni Srbi ni Hrvati iz Bosne, a da ne pricam o Bosnjacima.Svi ovi danas naostreni naci(sticki)onalisticki raspolozeni ostrascenici bili su SAMO nevini Bosanci.Danke Deutschland i ostali, sto ste Bosance preko vasih spijuna a nasih vrlih politicara razvrstali po veri i nacionalnosti pa sad nemozemo jedni druge ni da gledamo.Ali ima i benefita od toga.Ako nista drugo ratosiljali smo se izreke "Glupi Bosanac".

Pravila moraju biti ista za sve

pre 11 godina

Srbin, Srpkinja - pripadnik srpskog naroda bez obzira gde živi
Hrvat, Hrvatica - pripadnik hrvatskog naroda bez obzira gde živi

Srbijanac, Srbijanka - stanovnik (uže) Srbije bez obzira na nacionalnost
Vojvodjan - stanovnik Vojvodine bez obzira na nacionalnost
Kosovac (Kosovar) - stanovnik Kosova bez obzira na nacionalnost
Slavonac - stanovnik Slavonije bez obzira na nacionalnost
Dalmatinac - stanovnik Dalmacije bez obzira na nacionalnost
Splićanin - stanovnik Splita bez obzira na nacionalnost
Brdjanin - stanovnik koji živi na brdu :-)

A kako se ispravno kaže stanovnik Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije bez obzira na nacionalnost?

srbin iz srbije :)

pre 11 godina

@vladimir_petkovic a i neki drugi

ne koriste termin srbijanac samo hrvati i bosnjaci, nego i srbi iz hrvatske, bosne, crne gore...
i srbima iz bosne je prosto neverovatno kako ljudi iz srbije kad ih pitas vecinom kazu da je srbijanac srbin iz sumadije (cak sam i licno sproveo malo istrazivanje i vecina ljudi iz srbije tako odgovara). za srbe iz bosne je srbijanac covek iz srbije.

a posto se termin srbijanac pominje i u Vukovom recniku sa tim znacenjem verujem da se u osnovi ne radi o zelji za vredjanjem srba vec je razlog u necem drugom kao sto je objasnio Klajn.

e sad sto hrvati i ostali nesrbi potenciraju toliko upotrebu reci srbijanac, a ne koriste npr. hrvatijanac... to je stvar politike verovatno ili kompleksa...

novosadjanka

pre 11 godina

@(fuZbal, 26. april 2013 17:25)

Ne razumem ni ja tebe!!!! Pa zar ti ne znas da Tomislav nije predsednik Vojvodine....uh,uh,opet ste neobavesteni!

proxima centauri

pre 11 godina

"rec " srbijanac " i "srbijanci " niko na ovoj velikoj planeti ne izgovara osim hrvata i federalnih bosnjaka..a zasto?? "
(vladimir_petkovic, 26. april 2013 12:14)

Vladimire, to sto ste napisali, nazalost, nije tacno. Postoje i ljudi u Srbiji, cak i neki vidjeniji novinari, koji uporno koriste taj pejorativan termin. Ja se tome suprodstavljam tako, sto cim naidjem na termin "Srbijanac/Srbijanka" dalje ne citam, pa ne znam kojiko bilo pametno.
Za to kako nas zovu susedi me bas briga.

Vranic

pre 11 godina

Ja sam Srbin iz Hercegovine.Srbi iz Krajine,Bosne,Srbi iz matice Srbije.Srbi iz dijaspore.Ma gde bili treba da se drzimo i da ne dozvolimo da nas svadjaju i suprostavljaju kao sto su to vekovima cinili a zelja za vlasti i samovoljom koja je u nasem narodu ukorenjena to im je olaksavalo.Urazumimo se i dozovimo pameti ma gde bili da kugli zemaljskoj i za 50g budimo zaista uvazavani kao narod.

Милош

pre 11 godina

Ма како год се звали, само дајте људи пишите ћирилицом, или ако пишете латиницом користите слова šđčćž. Ако овако пишете не поштујете себе и онда нико други не може да вас поштује све и да хоће.

proxima centauri

pre 11 godina

I ja sam iz Knina i naucena sam da smo mi Srbi (ili bas ako nekome smeta hrvatski Srbi) a Srbijanci su Srbi rodjeni u Srbiji.
(skrik, 26. april 2013 11:13)

Da li sam dobro razumela, znaci svi su Srbi, samo mi rodjeni u Srbiji, smo "Srbijanci"?
Najcesce koristim ustavno pravo da se nacionalno ne izjasnim, ali ako bas moram ja koristim sintagme "Srpkinja iz Srbije", "Srpkinja, drzavljanka Srbije", ili nesto slicno. Prirodno mi je da Vi za sebe kazete "Srpkinja iz Hrvatske" ili "Srpkinja drzavljanka Hrvatske". Ne ocekujem to, kako ste napisali "hrvatski Srbi".
Volela bih kada bi bar Srbi, ma gde bili, uvazili cinjenicu da Srbima koji su rodjeni u Srbiji, termin "Srbijanac" smeta i da je uvredljiv.
I ja se zahvaljujem na razumevanju.

Miroslav

pre 11 godina

To sto nikolic naziva srbe iz republike srpske bosancima je samo njegovo dodvoravanje bosnjacima i evropi preko ledja svog naroda
Pa kako bi bilo kad bi madjarski predsednik nazvao madjare u vojvodini vojvodjanima
Ne oni uvek stavljaju svoje inerese na prvo mesto i kazu madjari iz vojvodine ili srbije
A nasi politicari su redom prodane duse,i uvek ce imati potrebu da se nekome dodvoravaju na racun interesa sopstvenog naroda
Srbin je srbin gde god bio,ovde u nemackoj ili americi

Don't shoot the messenger...

pre 11 godina

Ne postoji "Francužanin" ili "Italijanjanin", ali postoji Austrijanac, Belgijanac, Australijanac, Meksikanac, Marokanac, Peruanac, zatim Islanđanin, Kuvajćanin, Maltežanin, Šveđanin, Škotlanđanin, Tunižanin, itd. A da su u Hrvatskoj i Bosni malo dosadni sa isključivim Srbijanac - jesu; bilo bi logično nazivati nekoga onako kako on sam sebe zove, a mi sebe uglavnom nazivamo Srbima. Srbijanac nekako doživljavam sinonimno sa Šumadinac... :)

gagigmaz

pre 11 godina

U pitanju su regionalne odrednice a ne nacionalne, upravo zbog toga bosanski jezik ne postoji, kao sto ne postoji ni sumadijski, srbijanski, krajinski, dalmatinski, istarski,hercegovacki, vojvodjanski.. Moze da postoji samo kao Bosnjacki. Isto tako ove regionalne odrednice ne mogu biti i nacionalne.

Tu i tamo

pre 11 godina

Bez želje da pokrećem rasprave, samo mala korekcija ludog spliće - Tesla nije rođen u Hrvatskoj već u Austro-Ugarskoj te je eventualno mogao biti Austro-Hungarian, a ne Croatian.

čitalac

pre 11 godina

Lingvista Ivan Klajn kaže da nigde u Evropi, osim u Srbiji i BiH, ne postoji nacionalna oznaka koja bi bila pandan terminima "Bosanac" i "Srbijanac".

= = = = =

Znam da u evropskoj Estoniji prave razliku (na ruskom):
"estoncy" = pripadnici estonskog naroda
"estonozemeljcy" = stanovnici/državljani Estonije bez obzira na nacionalnu pripadnost (estonski Rusi itd.)

http://rus.delfi.ee/daily/estonia/my-vse-zdes-platim-nalogi-a-znachit-my-ne-russkie-ne-estoncy-a-estonozemelcy.d?id=58424236

Marsovac iz Šumadije

pre 11 godina

Još jednom da se vratimo na Tomu "Bosanca", citiraću pisca Mešu Selimovića a ovaj citat prenosim sa portala klix.ba.
"Potječem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kojem također pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredjeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom", pisao je Selimović u pismu Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (1976.).

s t v

pre 11 godina

(danijela, 26. april 2013 13:21)

Ne bih da širim polemiku, ali ti si Vojvođanka zato što živiš u Vojvodini i tako sebe predstavljaš.
Zašto onda za mene kažeš da sam srbijanac ? Gde ja to živim ? ( da se razumemo živim u Srbiji). Ako je srbijanac iz srbije, odakle su Srbi ?
Ako ćemo po mestu življenja onda si ti , možda, novosađanka, subotičanka, kikinđanka, pazovčanka. Zar ne? Koristim tvoju logiku.
Da živiš u zaječarskom okrugu kako bi govorila za sebe ?
I šta ti to znači "nemojte da me svojatate" ?
Nebuloza.

krivovirac

pre 11 godina

Kolika gomila gluposti (citaj podela) na jednom mestu. E upravo zbog toga nas je iz Slovenije isteralo lovacko drustvo Slovenije, Hrvati nas proterali iz Hrvatske(jer ni sami sebe ne postujemo i ne znamo ko smo) i na kraju ameri isterali sa prostora KiM a sipkama dali pravo na rezervat. Smejem se i placem nad nama samima i podrzavam gospodina Ivana Klajna, Hvala!

Zumbul

pre 11 godina

Greska je dodavati -ijanac na reci koje se ne zavrsavaju na -ija.
Ali mi treba da od danas, posto Hrvati kazu Srbijanac, onda je logicno da je zemlja Hrvatska a drzavljanin Hrvatskanac.
I to treba da stalno koristimo dok oni ne promene pricu.

Jelena btw

pre 11 godina

Rečnik iz 1970. godine, drugo izdanje 1979: Srbijanac - stanovnik uže Srbije. U skladu sa tim, Hrvati i Bosanci greše, zato što ne žive svi građani Srbije u užoj Srbiji, odnosno nisu svi Srbijanci. Da li greše namerno ili slučajno, ne znam, ali svakako nije politički korektno da nas tako zovu.
A moram da se našalim nakon svih ovih komentara: samo smo mi Srbijanci pravi Srbi! Sa sve turskom anterijom i jelekom. Vi ostali ste, eto, tek tamo nekakvi Srpčići...

Milan R.

pre 11 godina

Profesor Klajn gresi, Hrvacanin je sinonim za Srbe u Hrvatskoj jer su ih tako zvali Srbi iz Srbije ne zeleci da ih poistovecuju sa Hrvatima. I u pesmi Branka Radicevica svi pobrojani pripadnici naroda u kolu su ustvari Srbi samo drugacije nazivani u razlicitim krajevima jer tad nisu postojale republike. Branko peva o starim vremenima o Banacanima, Bacvanima, Erama a sve su to Srbi pa tako i Hrvacani koji nisu bili sinonim za Hrvata. To se znalo u starim vremenima ali su onda dosli komunisti i preko Brankove pesme propagirali bratstvo i jedinstvo. Inace prezime Hrvacanin je nosio jedan ugledni i poznati Srbin iz Hrvatske, Mojo Hrvacanin koji je spasao glavu Petru Mrkonjicu ( Petru I Karadjordjevicu) posle Pecijine bune na Kozari 1875/78 kad je posle propasti bune Petar Mrkonjic prebegao u Dubicu koja se nalazila u Austro-Ugarskoj.

Bogdan Zerajic

pre 11 godina

Prosto ne mogu da vjerujem da jedan lingvista, i to ne bilo koji, nego bas Ivan Klajn daje takve izjave.
Odrednica "Bosnjak" je izmisljotina K&K Monarhije, jer se, gle cuda, na njemackom za zitelje Bosne rece "Bosniaken", pa je to lijepo prevedeno na srpsko-hrvatski(vidi pod "srafziger" ;-).
E onda su neke mudre glave 90-tih iskopale taj naziv iz naftalina i pocele da ga primjenjuju umjesto opstepoznatog naziva "musliman", koristenog za nase sunarodnike islamske vjeroispovjesti.
A zgodno je i doslo, jer bi se pod taj naziv mogao podvesti i kakav zakasnjeli konvertit (da ne kazem poturica).
Da se razumijemo, "Bosanac" ne oznacava pripadnost nekom narodu, jer takav narod istorijski i ne postoji, nego je cisto i iskljucivo geografska ili zavicajna odrednica, kao sto je neko "Nislija" koji se igrom slucaja rodio u Nisu.
Lijep pozdrav od jednog Sarajlije.

anahrono, prljavo i zlo, bas kao komunizam

pre 11 godina

Zasto se ljudi kao gospodin Klajn tako malo cuju u javnosti i konsultuju, kao da na ovim prostorima jos vlada ili austrougarska ili komunizam, pa im je zabranjeno da govore. Pojmove Srbijanac, Bosanac, dodjos (svi oni se isljucivo odnose na Srbe) treba izbaciti iz upotrebe: oni su pre svega potencirani od strane tita i komunista sfrj, a ceo svet zna sta znaci komunisitcki pritisak i koliko je on prljav.

rastislav

pre 11 godina

Ako južnoslovenski muslimani ne žele da budu deo srpske ili hrvatske nacije ili naroda, zašto bi bosansko-hercegovački Srbi ili Hrvati morali da budu beo bosanske nacije ili bošnjačkog naroda? Oni jesu po pripadnosti državi Bosanci to jest njeni državljani, mada bi pravilnije bilo nazvati stanovnike BiH naprimer Bosanci-Hercegovci. Da li se pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji zovu Srbi ili Srbijanci. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su u BiH konstitutivni narodi, a majorizacija od strane Bošnjaka i Hrvata je bila uzrok ili povod za međuetnički i verski rat 1992-95. Što se tiče bosanskog jezika baš me zanima koje su razlike između njega i srpskog jezika.

Ваистину Конза

pre 11 godina

Земунац је истовремено и Београђанин, док Београђанин не мора бити Земунац - јер је са ДорЧола. Србијанац је израз пре свега за становника Шумадије - тешко ће вам неко из Зајечара, Новог Сада или Приштине рећи да је Србијанац, док је то сасвим нормално за Крагујевчанина (где се антерија и опанци и носе - али су другачији од, рецимо, пиротских опанака). Рећи "Србијанац" за сваког становника Србије просто није ни тачно ни прецизно - али хрватски и БиХ федерални медији инсистирају на том називу из политичких разлога, свима знаних и њима битних. У Хрватској је све "хрватско", као да у њој не живе други народи (хрватска телевизија, хрватска војска....). У Федерацији БиХ се, опет из политичких разлога, инсистира на изразу "бошњачки" који нама Србима не значи ништа - не постоји ништа бошњачко, осим народа који себе тако назива (погрешно, наравно, али се тиме ствара утисак да је Босна држава само бошњачког народа - дакле, муслиманска, што просто није тачно). У Србији нема ничег "српског", осим Академије наука - војска је Србије, полиција је Србије, телевизија је Србије, а не српска - ваљда да се не увреде остали. Њима смета и химна Србије, а још да се и војска зове српска, па то био био скандал.. Ваљда треба да се зове марсовска? Дакле - Србин, у најширем смислу, национална одредница, где год да живи. Становник Србије - свако ко има српско држављанство. Тако су Грци пре пар година са границе вратили много Албанаца јер су за "nationality" писали "Albanian", а показали српске пасоше.

rusista

pre 11 godina

Rusija:
"russkij" = pripadnik ruskog naroda
"rossijanin" = stanovnik/državljanin Rusije (pripadnik ruskog, tatarskog, čečenskog... naroda)

baš me interesuje!

pre 11 godina

Da li zagrebački mediji za Hrvate u Subotici kažu da su - Srbijanci?
Da li sarajevski mediji za muslimane u Novom Pazaru kažu da su - Srbijanci?

Marko

pre 11 godina

@ludi splićo
Momak, ti srpski (ili hrvatski) jezik objasnjavas engleskim???
Pretpostavljam da u tom tvom jeziku postoje i Italijanci, Rusijanci i sl. nacije. (Austrija je region, po kojem su njegovi stanovnici dobili ime - i postali nacija).

Ne zovemo se mi Srbijanci jer zivimo u Srbiji, vec se Srbija tako zove jer u njoj zive Srbi.

bob rock

pre 11 godina

Ako cemo postovati demokratiju i 21.vek i slobodu izrazavanja onda BIH je drzava medjunarodno priznata od UN-a ima svoju teritoriju i stanovnistvo.Bilo koji drzavljanin BIH kada putuje avionom pise u blanketi pod drzavljanstvo Bosnian ili Bosanac.Ovo je cinjenica ili fakat po medjunarodnom pravu priznali mi to ili ne.Po ustavu BIH u BIH zive etnicki Srbi,Hrvati,Bosnjaci i ostali gradjani.U BIH su sluzbena tri jezika Bosanski,Srpski i Hrvatski.Ove cinjenice priznaje EU i celi demokratski svet mi nemoramo ako necemo.

Kal Drogo

pre 11 godina

Прво, постоји географска припадност, или припадност завичају, рецимо у Српској (Херцеговац, Семберац, Босанац, Посавац, Крајишник) и људи углавном радо истичу ком завичају припадају. Наравно постоји припадност земљи или држави. Нешто читаоци морају да знају, постоји уобичајени називи, рецимо за становнике Француске кажемо Французи (иако живе Арапи, Бербери и други), Шпаније Шпанци (иако живе Каталонци, Баски и други), али то не значи да је баш правилно. Заправо једино и јесте правилно грађанин (становник или држављанин) Француске, Шпаније. Такође и на нашем простору Мађари, Словаци, Румуњи јесу грађани (становници) Србије, али и припадају свом роду. Назив Србин се може користити (или придјев српски), свакако јесте уобичајено, али по мени једино је исправно грађанин Србије, или рецимо председник Србије. Назив Србијанац (или србијански) је свакако и погрешан, и неразумно га је користиоти (или Румунијанац, Албанијанац, Словенијанац итд).
У западнијој републици, Српској, такође није правилно звати све њене грађане Србима, већ је барем по мени, једино правилно грађанин Српске.
Неки људи су поносни ком роду припадају, а неки не, уосталом и то је индивидуална ствар. У сваком случају, без обзира ком завичају припадали, ми припадници рода нашег, ћемо пре свега бити оно што су наши преци одувек били и што једино и можемо бити, Срби.

A.S.

pre 11 godina

@Dejo, rodila te majka. Srbe Englezi zovu Srb(s) a Nemci kazu Zerbien. Medjutim nema nikakve veze sa tim kako mi sami sebe nazivamo, sto je i najbitnije. Ne dao Bog da znas kako nas zovu Albanci kao sto nije ni lepo ni korektno sa nase strane sve Nemce nazivati Svabama.

Zvezda

pre 11 godina

Svi imaju zamerke na to kako ih komšije nazivaju, nikad nije onako kako bi to oni sami želeli. Lingvističari, političari mogu da nametnu zvanične nazive, ali ne mogu da izmene ono što narod usvoji i koristi u svakodnevnoj komunikaciji.

my way

pre 11 godina

Radi se o tome da ni u jednom jeziku ne postoje razliciti nazivi za drzavljane od naziva za pripadnike naroda i nakazna naklapajuca izvedenica Srbijanac je nepravilna, jer je i za jedno i za drugo naziv Srbin. Tako ne postoje ni reci Italijanac, Spanijanac, Rumunijanac, Albanijanac. Sto se tice Bosne i termina Bosanac i Bosnjak, po meni su to 2 razlicita termina. Bosnjaci su novostvoreni narod povezan islamskom verom i tako se izjasnjavaju i muslimani iz Raske/Sandzaka i ostali koji sa drzavom BiH nemaju veze, a Bosanci su drzavljani, ljudi iz Bosne, koja nema etnos po kojem je dobila ime, vec je po tome slicna recimo Belgiji u kojoj kao narodi zive Valonci i Flamanci. Poenta je da treba razlikovati pripadnost narodu i pripadnost drzavi, jer su to razlicite stvari, ali se uvek i u svim jezicima koriste isti nazivi. Tako recimo mi kazemo "Australijanci", a Hrvati "Australci", ali niko ne koristi oba termina, jer je nepravilno.

Toma je nesvacen

pre 11 godina

Ja mislim da je posredi jedan nesporazum koji nastao u pojmovima drzavljanstvo i etnicka pripadnost.Nikolic je zadnji covek koji bi narod ili etniju Srbe izbacivao iz ustava BIH.Koliko znam to neradi niti jedna partija u BIH pa zasto bi on koji je u BIH na Romaniji primio titulu cetnickog vojvode i celi politicki vek branio interese Srba.

Bojana

pre 11 godina

Citajuci komentare komsija da je pravilno reci "Srbijanac", resila sam da od sad sve koji zive u Hrvatskoj zovem Hrvatijanci a Hrvate koji zive u Srbiji Srbijanci.

bns

pre 11 godina

Nama u Vojvodini su Srbijanci bili stanovnici centralne Srbije, od kada ja znam za sebe. To je neka vrsta regionalne odrednice iako obuhvata više regiona. Kada nekog nazovete "Srbijanac" ovde je uvek bilo potpuno jasno šta to podrazumeva i , u principu, nije pogrdno (mada može biti u zavisnosti od konteksta).
Kada to Hrvati koriste mora se priznati da "vonji" na pogrdno značenje mada je moguće da su imali problem da jezički definišu građane Srbije. Činjenica je da Srba ima u skoro svim ex yu republikama a da nisu nužno stanovnici Srbije.

Milan

pre 11 godina

Eto, i lepo strucno lice, postovani Prof. Dr. Klajn, kaze kakvi su koreni naziva i prokomentarise koja su pravila u vezi sa lingvistickim odrednicama i onda kao slag na tortu najpreporuceniji komentar (@Novi Sad) uvijeno kaze: "Pa sta ako je pravilno, ja sam navikla da radim mimo svih pravila i bas mi je lepo" a svi kao po naredbi preporucuju. E zato smo tu gde smo, na dnu, jer nema postovanja niti prema pravilima niti prema ljudima koji nam dobronamerno ukazuju na ista.

Anja

pre 11 godina

Sto se Tice Nikole Tesle, covek je rodjen 1856. godine u Smiljanu, koje je tada bilo deo Austrijske imperije. Austro-ugarska se formira 1867. godine, 11 godina nakon Teslinog rodjenja.

Tuzlak

pre 11 godina

Evo da i ja iznesem svoje vidjenje, moje kolege,komšije i prijatelji Vladimir i Mario su za mene srbin i hrvat dok smo u Bosni, a kolega Jadranko je isto Hrvat iz hrvatske ima još Mirko Srbin iz Srbije, ehh kad odemo na rad u Njemacku ja Mario i Vladimir smo Bosanci, a Jadranko je Hrvat dok je Mirko Srbin.

Savaot

pre 11 godina

A kako bi bilo l(ij)epo da nas je novinar ili urednik koji je odobrio ovaj tekst 'podučio' tako da smo čuli od gospodina Klajna kako nešto TREBA nazivati, a ne kako nešto NE treba nazivati. Ali kako bi se onda mi igrali lingvista?

Kal Drogo

pre 11 godina

@ Pravila moraju biti ista za sve

Србијанац/Србијанка је у сваком случају неправилно. Хвала на добром питању? А управо је најправилније баш како си и написао, становник (житељ, грађанин, држављанин) Хрватске, БиХ, Црне Горе, Словеније. У случају Хрватске и Словеније старије је име народа по ком је област (данас држава) именована, зато и једино може ићи Хрват ићи Словенац, никако Хрватијанац или Словенијанац, али је најправилније граћанин Хрватске, Словеније. БиХ као и ЦГ нису именовани по народу, а било би глупо користити рецимо Босанско-херцеговијанац (или како већ). У сваком случају добро си приметио, људи припадају и свом завичају па тако и у Српској постоје Херцеговци, Крајишници, Семберци, Посавци (као код вас, ако си из Хрватске Далматинци, Загорци, Славонци). Постоји и област Босна, али само тамо где је дефинисана у 10.веку (упрошћено данашњи простор сарајевско-зеничке котлине) и наравно да они којима је овај простор завичај (али не и они којима је завичај Семберија, Крајина или Херцеговина) могу бити Босанци.
Правила заиста јесу иста, али на страну то, ми, припадници нашег рода, у којој год земљи живели, и који год нам био завичај, јесмо ипак пре свега, Срби.

Vanja Petrović

pre 11 godina

Ja sam rođena na geografskoj lokaciji koja se zove Srbija od roditelja 100% Srba iz Srbije! Tu kategoriju Srba smatram autentičnim Srbima ali ne smatram da zbog toga imamo neku posebnu harizmu. Imam prava na takvo mišljenje.

Elem, da li sam Srbijanka ili Srbkinja mi je totalno irelavantno. Ne delim ljude prema mestu rođenja, nacionalnosti ili veroispovesti.

elementarno

pre 11 godina

@(Vanja Petrović, 27. april 2013 11:47)
Posto si autenticna Srpkinja, trebalo bi da znas da B ispred K prelazi u svog bezvucnog "parnjaka" P i da se kaze i pise SrPKinja.

buckokojilazmisla

pre 11 godina

možda baš zato što mnogo "filozofiramo" nas ima sve manje.ja sam SRBIN i ništa više ali ni manje.gde god da žive, Srbi su to što jesu i ,po mom mišljenju,nema geografske odrednice za narod već za mesto življenja.

fuZbal

pre 11 godina

Za nas u Hrvatskoj izraz srbijanski i Srbijanac odnosi se na Srbina iz tzv. uže Srbije, odnosno nekadašnjeg Beogradskog pašaluka jer je tada izraz i nastao. Srbi iz Vojvodine ili muslimani sa Sanđaka za nisu nisu Srbijanci. Kako vi doživljavate taj izraz to je vaša stvar. A srećom bivše juge više nema, pa tu žalbu možeš poslat upravi vodovoda.
(panzer general, 26. april 2013 13:16)

ne razumem....mnogo puta vidim na hrt sajtu "srbijanski predsednik, srbijanski premijer, srbijanska reprezentacija" ako su za vas srbijanci samo stanovnici Uze Srbije, kako onda "srbijanski predsednik,...", papredsednik Srbije nije samo predsednik Uze Srbije, nego cele Srbije...tako da ne valja vam logika, odnosno ne znam da li je takvo mišljenje generalno u Hrvatskoj ili je ono samo tvoje, kako god, nešto tu ne štima, ili si možda jedan od onih koji misli da je i ova Srbija kakva je sada zapravo "Velika Srbija", pa bi da joj uzmeđ Rašku oblast i Vojvodinu??? pre će biti da je to, pošto ne zvučiš nimalo dobronamerno

uzgred nije SanĐak nego SanDŽak, odnosno Raška oblast

Sanela J. CRO

pre 11 godina

Za sve Ex Jugoslavene:
Htjela bih predložit vam da pročitate knjigu ''Jezik i nacionalizam'' od hrvatske lingvistice gospođe Snježane Kordić (zaposlene na Sveučilištu Münster u Njemačkoj).
Snježanin glavni argument u drugom poglavlju knjige je da ljudi iz Bosne, Hrvatske, Crne Gore i Srbije svi govore jednim policentričnim standardiziranim jezikom, dok u isto vrijeme nacionalni ideolozi insistiraju na razlikama kako bi se navodno dokazalo su to različiti jezici.

turudija

pre 11 godina

Predsednik Nikolic je govorio da priznaje drzavu BIH i njene granice u tom kontekstu rekao da su Srbi iz RS-a za njega Bosanci u smislu drzavljanstva i cinjenice da je RS entitet u drzavi BIH.Tako pise u Dejtonu i Srbija je uz hrvatsku garant toga ugovora.

Svi smo mi u prvom redu ljudi

pre 11 godina

@Novi Sad
Ti jesi Vojvodjanka ako živiš u Vojvodini i ženskog si roda
Ti jesi Srpkinja ako si Spske nacionalnosti i ženskog roda
Ti jesi Srpkinja ako imaš državljanstvo Srbije i ženskog si roda
Jedini problem je što naš jezik ne razlikuje "Srpskinju" kao pripadnicu srpske nacionalnosti i "Srpkinju" kao državljanku Srbije.

Ali na primer Madjarica koja živi u Vojvodini je u isto vreme Vojvodjanka tj. Bačvanka, Banaćanka, Sremica (po teritoriji na kojoj živi) i Madjarica (po nacionalnosti) a uz to i Srpkinja (po državljanstvu).

Ovaj problem nije samo kod nas, i u EU srećem se često sa Italijanima, Grcima, Špancima koji su u isto vreme i Englezi, Švajcarci ili Nemci jer tamo žive a neki i imaju njihovo državljanstvo.