Četvrtak, 04.04.2013.

13:31

I SAD i S. Koreja razmeštaju rakete

Raste napetost na Korejskom poluostrvu - Severna Koreja raspoređuje rakete duž istočne obale, a SAD razmeštaju protivraketni sistem u Pacifiku.

Izvor: B92

I SAD i S. Koreja razmeštaju rakete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Filozof

pre 11 godina

Ma vi ste ljudi indijanci..!! Nismo u 12 veku da se tek tako ratuje S.Korea napadne, Amerika je sravni i to je to.. ako dodje do rata to je automatski 3 svetski rat.. jer su to saveznicke drzave, a ne plemena.. ili sta vec..Amerika mozda jeste jaka, ali ne zaboravite Japan oni jedva cekaju da se zarati, i da srokaju Amere, Za hirosimu i Nagasaki..

outsider

pre 11 godina

Vojni manevri snaga SAD i Republike Koreje su počeli već 1.marta sa planom da traju do 30.aprila. Dakle pre tih uvrnutih pretnji DNR Koreje.
To su godišnji manevri ali nije bilo da toliko traju ni tog obima. I bilo je protesta u J. Koreji povodom toga. I svakako to nećete čuti ni od Reutersa ni od AP pa tako ni od Tanjuga a ni ovde.
Ne formirajte mišljenje po vestima, one su kao i reklame, plaćene.

Bumba

pre 11 godina

Gledam ovog malog diktatora i ponavljaca i najezim se pri pomisli da bi i srbija bila ista koreja- slobolend da smo nekim neverovatnim cudom razvijali nuklearni program devedesetih,cak sta vise kim podseca strasno za slobu ,ista neosetljivost ista neinformisanost i i sta arogancija cini se da ce i epilog biti isti.Jos mi veci utisak ostavaljaju komentatori koji su spremni da podrze takve rezime .

zanesenjak

pre 11 godina

(Istina, 4. april 2013 17:19)
Proverite vasu istinu, nije tesko i ne boli. Ne pisite ono sto bi Vi zeleli nego ono sto je bilo. To je bio rat sa velikim gubitcima za sve zamlje. Amerika, preko 36000 mrtvih, ranjenih preko 92000, zarobljenih i nestalih preko 15000. Znaci, daleko od toga da su usli u rat sa desetinom hiljada vojnika.

ode nam lg.cene do neba

pre 11 godina

verovatno je sve ovo kineski test da vide dokle ide usa,a bogami oni idu do kraja.ako krene ispeglace koreju kao treger majcu.vecinu korejskih projektila ce oboriti najbolja pvo na svetu koju ima amerika.
e sad nije iskljuceno da ce neki proci u unistiti nam it tehniku iz mile nam juzne koreje.znaci nama gikovima pa cak i onim glupim rusofilima, nije u interesu ovaj rat.

@Perica

pre 11 godina

Profit će izgubiti u svakom slučaju jer cijena radne snage u Kini raste brže od očekivanja investitora a istovremeno je, kako sami kažete, kopiranje drastično ubrzano. U samoj Kini vidljivo raste standard srednjoj klasi, pa je čest slučaj da povećanje kućnog budžeta na kraju rezultira da se umjesto više ili manje uspješne kopije određenog zapadnog produkta kreće sa nabavom originala. Pogledajte malo na čemu je Njemačka bazirala svoj ekonomski rast za vrijeme zadnjih 5 godina kriza - u njemačkim se fabrikama ne može proizvesti toliko automobila koliko ih se u Kinu uveze; sjeverne luke se prekrcane sa šlepovima auta, traže se kapaciteti za prevoz na Mediteranu. To se zove 'experience economy', da shvatite, povucite paralelu sa ex-YU. Kad smo bili zatvoreno društvo sa niskim prihodima, bili su dobri i Fićo i Stole, no čim smo se početkom 80-tih malo otvorili, stigao Golf i ostatak ergele; onaj koji si je to mogao priuštiti, vozio se stranim kolima jer je bio uvjeren da je to bolji izbor. Da bi kapitalizirali pametnu tranziciju iz izolirane komunističke države prema državnom kontroliranom kapitalizmu, Kina mora drastično ulagati na privlačenju respektabilnog broja inženjera tehničkih i prirodnih usmjerenja jer plagajatura daje samo ograničene rezultate. Do ne krenu uvoziti stranu pamet kao Ameriak u zadnjih 50 godina, ostaju na istom odstojanju sad i za 15 godina. Ko zna, možda im je to dovoljan cilj.

wroom1975

pre 11 godina

Kad sve oduzmes i saberes, Juzna Koreja je ta koja ce najvise nastradati. Druga stvar ukoliko Severna Koreja upotrebi nuklearno oruzje, ukoliko ga uopste imaju sto je veliko pitanje bez obzira na njihovo busanje u grudi kako su sposobni za ovo ili ono, to automatski zanci okretanje bukvalno celog sveta protiv Severne Koreje. A onda sledi scenario "Irak"...kamen na kamen nece ostati od Severne Koreje. Kina i Rusija ce kao po obicaju biti "Ne dirajte nas ne diramo vas"...NATO se naravno ukljucuje u celu pricu, a ne zaboravimo da je tu "blizu" i Australija koja verovatno to nece samo posmatrati onako sa strane...neznam...da li je SK svesna uopste u sta se upusta...nisam na nicijoj strani i generalno me bas briga sta ce se desiti, ali posmatrajuci stvari realno, Severnoj Koreji se uopste ne pise dobro ukoliko dodje do nekakvog konflikta.

brzi gonzales

pre 11 godina

Mene, medjutim, interesuje kako to ovi evrofanatici stalno pricaju kako je Severna Koreja izolovana i zatvorena i nista se ne zna sta se desava u njoj a ovamo navode da je oruzje njene vojske zastarelo i da je moral stanovnika nizak. A otkud onda vi to sve znate ako je Severna Koreja izolovana i nikakve pouzdane vesti iz nje ne stizu? Nije mi simpatican rezim Severne Koreje ali ipak su mi neke tvrdnje ovde u komentarima bole oci...

perica

pre 11 godina

@Robert
Kad bi se zapadne firme povukle iz Kine izgubile bi ogroman profit, a mnoge više ne bi mogle ni da proizvode jer ne bi imale gde (bar u prvo vreme). Kini bi zauzvrat ostale sve fabrike, radnici, sirovine i tehnologije (sve uspešno prekopirano). Što reče jedan ekonomista, više nije samo "Made in China" nego i "Designed in China". Kineskom zmaju su porasla krila.

doboj

pre 11 godina

vladimir pula@kina je jos daleko iza amera i trebat ce joj jos dugo da ih dostigne vojni budzet sad-a je veci nego kineski i ruski skupa pa kinezi su tek sad napravili svoj prvi nosac aviona a ameri ih imaju 7 a svaki od njih ima 12 razaraca u pratnji a kad pricas o amerima onda moras uzet i ostale nato zemlje u obzir medu kojima ima respektabilnih vojnih sila pa i nuklearnih

Dusan

pre 11 godina

Mislim da sam na strani Amerike mozda po prvi put, sem ako nisam zrtva propagande. Drzava S.Koreja koja izdvaja cetvrtinu svog budzeta za vojsku, a gradjani nemaju sta da jedu? Drzava koja otvoreno preti nuklearnim ratom? Da vas podsetim nuklearni rat je usmeren na civile, ne na vojnu silu. Neko je spreman da ubije milione neduznih porodica jer im je neko kako kazu uvredio "dostojanstvo". Da li ce ubijanjem povratiti dostojanstvo? Nadam se da do ovog rata nikada nece doci.

bosanacbrcko

pre 11 godina

nisam neki ljubitelj amerikanaca al treba biti objektivan pa reci da ima trenutno a boga mi i dugo nece biti ravnog kada je u pitanju vojna moc tako da ovaj predsjednik s koreje ima velikih psihickih problema sto bi reko dzidzimilovic nije mu mozak u vinklo .... ako dodje do sukoba ameri ce ih obrisati s mape zivi bili pa vidjeli

petar petrovic

pre 11 godina

Na kraju ce se desiti da Amerikanci razruse Severnu koreju,a posle toga da saznaju da ovi nemaju nuklearne bombe

Isto je bilo i sa Irakom

Jaka je Americka propaganda,prvo na sva usta govore kako su im protivnici ludaci(kao sto su i nas predstavili pre bombardovanja)(kao sto su rusi bili u hladnom ratu,japanci,vijetnamci,iracani,iranci...),da bi svako normalan bio uz Amerikance i tako predstave sebe kao spasioce sveta od ludaka.Kasnije to naplate-bilo nafta,rude...bilo novac od neke druge zemlje koja je u ratu sa ludacima.

Vi sto dajete minuse setite se kakve su slike bile plasirane o nama pre bombardovanja(o nama obicnim srbima,obicnim gradjanima).A vi sto niste bili bombardovani(nasi susedi)slobodno dajte minuse.

podrascanin

pre 11 godina

Ovaj Ban Ki Mun ce umreti od zabrinutosti. On je za sve zabrinut a niko ga nista ne pita jer je i postavljen od strane zapada i USA da samo prica i nista ne radi...

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

A zasto SAD razmesta rakete na Pacifiku ako je sigurna da Severna Koreja ne moze da dosegne do njihove teritorije...

Robert

pre 11 godina

@Vladimir Pula. Prebrzo otpisujete tu imperiju zvana Amerika, koliko god svakom normalnom čovjeku bilo gadljivo to što rade godinama. Pogledajte na youtube jedan video pod nazivom "Put u 3. Svjetski Rat"; sve što treba objasniti ponašanje i djelovanje Amerike zadnjih 50 godina, kao i nažalost vjerojatna bliska budućnost nalazi se sažeto u 13 minuta izuzetnog priloga. Kad to pogledate, bit će vam izuzetno teško argumentima oboriti zašto je Kina za Ameriku samo jedna 'cash cow', zašto se sada u Ameriku vraća trend reindustrijalizacije i vraćanja high-tech proizvodnje nazad na kontinent. Znate li koliko milijardi dolara Kina drži u američkim obveznicama i trezorskim zapisima ? Točno je da tome Kina može parirati tako što ne deponira zlato u Fort Worthu nego to čuva kod sebe, no generalno oni su još 10 godina daleko da stvore takav višak vrijednosti izražen u zlatu i na taj način zajedno sa Rusima obore dolar kao glavnu međunarodnu valutu. Razmislite malo da li će Kina i dalje moći računati na ovakve stope ekonomskog rasta ako se zapadne kompanije krenu povlačiti. Nije valjda da mislite da sami Kinezi mogu supstituirati razvoj novih tehnologija i da im više ne treba industrijska špijunaža. Oni sada plivaju na vrhuncu, bolje od ovoga sada teško da mogu poželjeti. Vidjet ćete uskoro, kad će kao i Rusi, biti jaki na riječima, dok Amerikanci budu od Sjeverne Koreje radili najveći parking u Aziji. Hvala.

Vladimir

pre 11 godina

Ima jedna nasa stara u vojsci "atomski sa leva ili desna", pa treba da zalezes u suprotnu stranu od recene. Samo, tim "narednicima" niko nije rekao, da nema tu nikakvog skakanja. Kad atomska udari, ona brise patos za sobom.
(Aleksandar, 4. april 2013 16:23)

Vrlo dobro mi je poznato to. S'tim da ono s' leva ili s'desna uvek bas nekako ''pukom slucajnoscu'' bude na onu stranu gde je barustina. Kakvo je to maltretiranje bilo. Kad zvekne napalm ili atomara, tu gori i kamen, a mi cemo se kao zastititi tako sto cemo se okrenuti na suprotnu stranu i pokriti satorskim krilom, hahahahaaa....

Istina

pre 11 godina

Da li se secate korejskog rata pedesetih?Severna Koreja je zauzela skoro citavu juznu Koreju.Dosla amerika sa desetak hiljada vojnika i zauzela celu severnu Koreju.I tu bi bio kraj da se nije Kina ukljucila sa 300 hiljada vojnika.Pa se oteglo i tako ostala granica koja je i sada.Ova dinastija nije normalna ,jer ce da ginu gradjani S,Koreje ni za sta,a ovaj ce da kidne kada pocne gubiti rat,verovatno u Kinu.A mozda se samo kurci pred narodom da pokaze kako je on bolji od dede.

Јанош

pre 11 godina

Генерални секретари УН се изгледа бирају по томе ко је кадар што дубље да буде забринут. Јер затребаће.

dejan

pre 11 godina

Duboko verujem d ce nekog rata biti. Amerima vise ne odgovara jaka juzna Koreja koja u svakom segmentu gazi po svetskom trzistu. Korejanci su strahovito fanatican narod, ali i dobar, tako da ce prvu varnicu ozbiljniju, ovaj put, zapaliti USA, siguran sam u to. Kada krene rat, u blizini Kine, Rusije, USA i zapadna evropa ce ekonomski ojacati i boce bezbedne teritorije. apple ce opet da skoci, posustala USA ekonomija ce da se pokrene i mislim da ce taj rat potuno unistiti i juznu i severnu Koreju. Ameri ce, kao i nebrojeno puta do sada, iskoristiti staro naoruzanje, malo ozraciti zemlju svuda gde stignu, kao kod nas i imace visestruke koristi. Oni su tu da koristi to sto se isti narod ne voli medju sobo, i umesto da ih pomire, a mogli su to, oni uporno drze severnu koreju pod pritiskom i izazivaju ovo sto ce da se desi. Bice slicno kao kod nas, zavadi pa vladaj.

hm

pre 11 godina

Jedini krivci za sve sto se dogadja su samo Amerikanci. Ja ne mogu kriviti Severnu Koreju i tamosnji fanaticni rezim, zato sto znamo da oni od prvog dana zele rat.
Amerikanci i ostatak sveta su krivi sto su dozvolili da u svetu postoji jedan ludacki rezim, koji je izgubio svaku percepciju o realnom i koji se naoruzao nuklearnim oruzijem. Tokom cele protekle decenije SAD su koristile 11. septembar za ostarivanje svojih ciljeva, a to je okupacija Bliskog i Srednjeg istoka. Ti ciljevi nisu bili svetski mir i demokratija vec nafta. Napravili su stanje opste paranoje kao da ce bombasi samoubice da iskoce iz tanjira, sto im je odgovaralo, da okupiraju bar dve zemlje, izvrse agresiju na Irak, pogaze medjunarodno pravo, ali zato dodju do naftonosnih polja i busotina.
Dok su se Amerikanci bavili svojim neokolonijalnim posedima, fanaticni rezim u Severnoj Koreji je napravio nuklearno oruzije. Nije problem danas napraviti nuklearno oruzije, ali je problem stanje uma onih koji ga imaju. Boljsevicki fanatizam je opasniji od svakog verskog i realno je da Koreja zaista zapuca.
E sada, zasto su SAD i svet krivi. Jenostavno, u slucaju neduznog Iraka i Avganistana vazio je princip preventivnog napada, a Koreju koja je realna opasnost po svetski mir, ne smeju ni da pogledaju.

Nik

pre 11 godina

Ja ne znam sto to rade.Niko ih ne dira,nikog ni oni ne trebaju da diraju.Misle da mogu da pobede amere,da je to lako rusi bi to prvo uradili.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@Pa u Beogradu je palo vise bombi na teritoriju Kine (Kineska ambasada).I Kinezi uputili ostar protest, to bi isto uradili i sada, to samo mi i severnokorejci necemo da slusamo kad nam se lepo kaze.Kinezi su pametni oni cute i slusaju kad Ameri pricaju.
(pera lozac, 04. april 2013 14:20)
Mnogo toga se u omjeru snaga u svijetu promijenilo od 1999. do 2013., Kina sada i Kina prije 14 godina su 2 različite zemlje po političkoj, ekonomskoj pa i vojnoj sili i utjecaju. Sad su skoro bitni kao Ameri. A za 10-15 godina ce Ameri njih slusat kako i sta.

Maxxx

pre 11 godina

Pocela je partija saha.Bice mat u dva poteza. U listu Defence pre dva dana je bila cela strana o naoruzanju Severne Koreje.Osim ljudstva i mornarice ni u jednom segmentu nisu u prednosti ni na Juznu Koreju a kamoli na SAD.Od avijacije Severna Koreja jos u svom sastavu imaju MIG 19.Protiv vazdusna odbrana im je na nivou sedamdesetih.Cela teritorija severne Koreje su potencijalne mete. Preko dvadeset nuklearnih reaktora koji ne rade vise od deset godina. Sve u svemu ako prvi krenu obrali su bostan. Zbog toga i upozorenje Kine jer su svesni sta moze da se desi
(Konstatacija, 4. april 2013 15:39)

Imaju i 40 mig-29 i preko 150 mig-21, al spasice ih to kao sto je nas 99...
Ali imaju oni nesto drugo, a to je 60 godina ispiranja mozda kako su SAD zlikovci ( s cim se slazem), i nece tu biti predaje. Ako SAD krene u kopneni rat tu ce biti podosta zrtava jer se ovi nece predati i moze svasta da bude.

xD

pre 11 godina

Vidim ovde pojedini pisu ako S.Korea krene u napad Ameri ce ih sravniti, pa to i jeste moguce, ali ako ispale samo nekoliko raketa na Juznu Koreu ili bilo gde taj deo Azije ce postati kontaminirana zona. I to je veci problem nego to ko ce pobediti...

Vaske

pre 11 godina

Slusaj sad ove komentare, " Ameri pobegli iz Vijetnama glavom bez obzira, gubili rat tamo- gubili ratove ovamo"..
Dal ste bre vi normalni, koji vam je djavo...covek da uzme i da place od tuge ne znanja, nebuloza i "herojstva"...
Gde god da su ratovali- pobedili su... to satro "gubljenje rata" u Vijetnamu je prica za malu decu i lakoverne "heroje" kojima i dalje odzvanjaju reci "velikog vodje" Milosevica koji posle 3 meseca bombardovanja i potpisane kapitulacije kaze "pobedili smo NATO"....
Meni je dosta vise i ove odvratne drzave gde zivim, raznih ludaka i "velikih vodja" koji se prepariraju posle smrti ...

Aleksandar

pre 11 godina

Ima jedna nasa stara u vojsci "atomski sa leva ili desna", pa treba da zalezes u suprotnu stranu od recene. Samo, tim "narednicima" niko nije rekao, da nema tu nikakvog skakanja. Kad atomska udari, ona brise patos za sobom.

blizu je blizu

pre 11 godina

Problem oko Severne Koreje je ozbiljniji nego sto izgleda.Nije amerima problem da uniste Severnu Koreju, problem je u tome sto se SK granici sa Rusijom i Kinom.Vladivostok se nalazi na oko 1000 km od SK i kad bi Ameri opalili koju nuklearku po SK radijacija bi zahvatila i Ruse i Kineze koji zive blizu granice sa SK i ja verujem da vlasti doticnih zemalja nikako ne bih bile otvorenog garda.Ako Ameri i SK udare jedni po drugima nuklearkama to je svakako kraj sveta kakvog poznajemo danas.Sta ce biti posle toga to samo Bog zna.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Pomalo je cudno da vecina Srba ili onih koji komentarisu situaciju(medjunarodnu)
ne razumije problem ili ne zeli da ga razumije jer su nekako bili kolaborateri svoje
sopstvene sudbine. U tom cilju pozivaju se svi ti "demokratski"orijentisani da pogledaju
neki dokumentarac iz africkih nacionalnih parkova,da bi vidjeli kako se hrane lavovi.
Oni,lavovi izoluju odredjenu zrtvu od ostalog stada jer bi ,mozda,stado kao cjelina
bilo opasno.Izolovana zrtva se onda iscrpi gonjenjem i siguran je dobitak.Prenosenje
tih istih osobina na ljudske primjere apsolutno je moguce.Srbija je bila devedesetih
kompletno izolovana pa je medjunarodna zajednica,ona stvarna i demokratska,
imala ideju da je sve bilo istina i da bi protest bio uzaludan.Slicnost sa Sjevernom
Korejom i "price" koje se u tu svrhu lansiraju vise su nego providne.Ako je zemlja,
Sjeverna Koreja u ovom slucaju,potpuno izolovana ne postoji mogucnost raskosnog
zivota i kupovine dzidza sa svjetskog trzista. Situacija na Korejskom poluostrvu nije
nikad potpuno okoncana pa ljudi koji su nacionalno svjesni ne zele strano mijesanje.
Oni su provocirani raznim metodama od kojih je izolovanost samo jedna tipicna.
Na jugu ,medjutim,nasli su se oni kojima sistem materijalno pomaze jer je to za njih
vaznije nego licni ponos identiteta.Hitler je u svojim "pohodima"objasnjavao narodu
da svi ostali imaju namjeru da ga napadnu.Oni,narod,su mu vjerovali pa "Drang na
Ostem" nije bio problem
vasilije knezevic 04 A 2013

DPolitika

pre 11 godina

Procenjuje se da bi koalicionim snagama trebalo tri do četiri dana za potpuno preuzimanje kontrole..:):)

Zaista bi bilo maksimalno arogantno izjaviti tako nesto.

Pricajuci o inicijativi koju bi u slucaju prvog napada od strane SK bila na strani SK usledila je recenica koja glasi:
Vrlo je bitno da svatimo da bi odgovor koalicije(SAD i Jug) usledio odmah, medjutim kontrola toka inicijative bi usledila nakon 3-4 dana da se inicijativa preokrene u pravcu koalicije a objektiv koalicije je da odrzi primirje.

Nigde se cak nekaze da je cilj koalicije da dobije rat vec da odrzi postojece stanje stvari kroz postizanje primirja(armistice).

Ono sto CNN "zaboravlja" je da vojska SK ima 3000 pontonskih mostova koji su namenjeni prelasku reka koje vode na jug(to navodim u kontekstu da je receno da ce rusiti mostove na severu sto u svakom slucaju ne predstavlja prepreku koja ce ugroziti kretanje vojsku SK prva prava prepreka za SK vojsku je na jugu odmah nakom DMZ a severno od Seula)
Pored toga nekaze se da je vojska SK pretezno fortifikovana te da ima mrezu tunela koja je najveca na svetu(svojevremeno je SK slala u pomoc Vijetnamu svoje inzinjerijske jedinice da ih obuce i da im pomognu u kopanju tunela) te da su njihovi komandni podzemni objekti na cak ispod 90 metara dubine ispod tvrde stene sto onemogucava cak i najace konvencionalne bombe kao sto je GBU-28 ili GBU-57A/B da prodru. Ostali nedostaci CNN "analize" zahtevaju posebnu "analizu".

jkjkjkj

pre 11 godina

на сву срећу само је једно сигурно а то да америка никада није погрешила
(repus, 4. april 2013 14:57)

al sam se zagrcnuo ovo kada sam procitao , pa da krenemo od 1948 godine gde amerika otima palestini teritoriju , od 1947 do 1950 godine aktivno deli njenom politikom drzavu koreju na sever i jug a pri tom ucestvuje u ratu gde ce poginuti vise od milion ljudi , zatim se obrusava na vjetnam koji isto deli na sever i jug gde pravi zrtve od dva miliona ljudi , pomaze dzihadu u afganistanu , pravi al kaidu za svoje potrebe da bi pravili haos u nekim zemljama , medju kojima je i bivsa SFRJ , da bi se posle borili sa njima , otima srbiji kosovo i metohiju da bi pravila kampove za obuku nekih africkih pobunjenika , citaj terorsta , koji bi rusili vlast koja SAD ne odgovara.... daleko od toga da bi voleo katastrofu nuklearnih razmera ali ako je to jedini put da se unisti zlo pod imenom AMERIKA onda neka tako i bude.

Srbija!

pre 11 godina

Ovako su planirali napad i na Srbiju za 3/4 dana sve gotovo,medjutim nisu mogli da urade nista za 3/4 dana,pa su na kraj poceli da gadjaju civile.
to je NATO ! fasisticka st...!

Vladimir

pre 11 godina

znaci po vama je situacija iz 99te i ova sad ista? covek da umre od smeha...
Da su hteli, mogli su nas sravne sa zemljom za sat vremena...ali bukvalno da kamen na kamenu ne ostane... Na nas su isli metodom 'polako' i imali su svo vreme ovoga sveta...
Sa Korejom je druga prica, ako krenu na njih to ce biti puna snaga bez stajanja...
Ko je terao malog debeljucu da se busa? Sami su odlucili pre 60 god da se izoluju.. Sami su odlucili da zivoti njihovih ljudi nemaju vaznost. Ceo sistem im je napravljen po sistemu "obozavanja vodje" koji zivi kao faraon dok populacija umire od gladi i ispiranja mozga... Sami su odlucili da prete svima, celom svetu postavljaju neke ultimatume... Mi kukamo kako nas gazi drzava, vlast
i kriminalci na celu iste....a zivimo 100x bolje od onih sirotana... I posle neko odavde se nesto kao prsi odvazno i pruza neku satro podrsku "velikom vodji" a onda predje na drugu vest i daje komentar i kuka nad zivotom ovde....

Konstatacija

pre 11 godina

Pocela je partija saha.Bice mat u dva poteza. U listu Defence pre dva dana je bila cela strana o naoruzanju Severne Koreje.Osim ljudstva i mornarice ni u jednom segmentu nisu u prednosti ni na Juznu Koreju a kamoli na SAD.Od avijacije Severna Koreja jos u svom sastavu imaju MIG 19.Protiv vazdusna odbrana im je na nivou sedamdesetih.Cela teritorija severne Koreje su potencijalne mete. Preko dvadeset nuklearnih reaktora koji ne rade vise od deset godina. Sve u svemu ako prvi krenu obrali su bostan. Zbog toga i upozorenje Kine jer su svesni sta moze da se desi

Srednji vek

pre 11 godina

@rade

Kina i te kako upozorava rukovodstvo Severne Koreje da se ne igraju sa vatrom.Nije to viseona Kina koja ce da stane na stranu Severne Koreje.Takodje ni Rusija.Da je Kini znacajna Severna Koreja oni bi je odavno naoruzali. U bitnim elementima Severna Koreja ima oruzije staro vise od dvadeset godina (vazdusna odbrana, avijacija). Nuklearni potencijal se pokazao kada im je raketa pala na lansiranju jer nisu dostigli sofisticiranu tehniku, kompjuterski sistem

Jovan

pre 11 godina

(Jovan, 4. april 2013 14:11)
Pa oni su se '99. zezali sa nama, i maksimalno stedeli. Da su udarili kako su mogli (i to samo Ameri, bez NATO), ne bi ostao ovde kamen na kamenu ne za 4 vec za 1 dana
(ide sezona setve nema vremena za rat, 4. april 2013 14:3

Mislis, da su smeli, a ne da su hteli. Ne mislim smeli, zbog nas, nego zbog njih, jer ne zaboravi da je ta agresija izvedena bez odobrenja UN. A inace, ispali su mnogooo glupi, gadjajuci drvene makete, i pri tome izgubivsi vrlo vredne avione, za koje se tada mislilo da ih je nemoguce oboriti. Naravno kopnenu akciju nisu smeli da izvedu, jer se zna kako su u njima prolazili, a i dalje prolaze, a mogu samo da pretpostavim kakve bi gubitke imali da su tako krenuli . Mi smo popustili kada su u BG poslednji put dolazili Cernomirdin i Ahtisari donoseci ultimatum USA, u vidu tepih bombardovanja.

kina uci na tudjim ne na svojim greskama

pre 11 godina

EvroFanatici, ukapirajte da u Pekingu ne sede budale. Ocigledno.
Sto se bas ne moze reci za Vasington i Pjongjang. Ocigledno.
(Srdjan, 4. april 2013 14:39)

Tu si u pravu, jedino u Pekingu sede pametni (i to sto se tice ekonomije i spoljne i unutrasnje politike).
U Vasingtonu, Briselu, Moskvi a ove manje bitne i nebitne i da ne pominjemo definitivno sede budale. Bez ikakve sumnje

dejan

pre 11 godina

znate sta. uopste ne verujem u ovu pricu. evo zasto:
u s. koreji na vlasti je jedna porodica ... prakticno feudalni sistem. pitanje je zasto bi oni ulazili u sukob sa Usa - najvecom silom na svetu - sa kojom usput da kazem nemaju sanse u sukobu.

Voleo bi da neko pametan objasni ovu situaciju. Jednostavno koliko god da su ludi sigurno nisu glupi.
moje misljenje je da je ovo dogovoreno sa Amerikancima. jednostavno ne vidim drugu opciju.

mir brate mir

pre 11 godina

Dokle bre muski svete ti ratovi.Dokle bre zenski svete da cutis dok ti decu ubijaju.Lako je starcima koji su generali,admirali,pukovnici....da se zezaju iz bunkera sa nasim zivotima od kad je sveta i coveka.To valjda ide tako jedna puska padne a oni dizu drugu.Dok se igraju decaci rata ostali nastradaju.Tuzno oni ogromne plate dok planiraju ratove i vezbaju ubijanje,a mi ili ostadosmo bez najmilijih ili na onom svetu.Nazalost ljudska evolucija ide tako sporo.

zoki

pre 11 godina

svetski policajac je ipak samo obican ' pandur' i to glupi! Zasto? Zato sto ce za neko vreme oped da se cudi da ima samobica koji su spremni za teroristicke akcije protiv SAD. Kako sejes, tako i zanjes.

sinisa

pre 11 godina

juzna koreja je ima duplo vise stanovnika,mnogo je bogatija i sigurno ima modernije oruzje.kada se tome doda americka pomoc i los moral gladnog naroda sa severa svi aduti su na strani juzne koreje.

rade

pre 11 godina

za sve vas suviše neinteligentne da proguglate i pronađete podatak kako je završio službenik CIA koji je postavio lokator za kinesku ambasadu evo vam odgovora kako je postupila Kina u njegovom slučaju. Čovek je ubijen ispred svoje kuće udarcima čekićem u glavu, smrskana lobanja i prosut mozak po pločniku. Mislim da je to bio savršen odgovor kineskih tajnih službi USA administraciji i CIA organizaciji.
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Ubijen-sluzbenik-CIA-odgovoran-za-bombardovanje-kineske-ambasade.sr.html
Pride, seća se USA veoma dobro preko 3 miliona dobrovoljaca u korejskom ratu. Mislite da ih danas ne bi bilo?? Mislite da Kina nije spremna da tajno šalje naoružanje S. Koreju kako bi upropastila uticaj USA u regionu a samim tim i uspela da završi priču sa Japanom oko spornih ostrva? Nema USA nema ko da pruži podršku Japanu, Kina pobeđuje preko tuđe grbače. Stvar je krajnje jednostavna i nimalo teška za razumeti. Pored toga postaje apsolutno dominantna i u eventualnom rešenju problema oko nalazišta gasa u južnom kineskom moru zbog kojih se spori sa Vijetnamom, S.Korejom, J.Korejom itd. Eto vam razlog više za brigu zaljubljenici u USA. Treća stvar je da bi nakon tog neuspeha NATO-a Kina mogla apsolutno da drži USA u šaci jer je najveći sponzor USA ekonomije. Ukoliko dođe do sukoba a NATO izvuče deblji kraj kreće mrcvarenmje USA od strane Kine po pitanju ekonomije.

Kotež

pre 11 godina

Pa ja ne znam taj Kim Džong Un je prosto tako simpatičan jedan buckasti mladić, a ima i hipstersku frizuru. Ja msm da mi treba dobrovoljce da uputimo.

Dejna

pre 11 godina

@Dejan: 1999. je jedna raketla pala na kinesku ambasadu u BG i to ne slucajno nego namerno pa ipak se nista nije dogodilo. PatriJote, ukapirajte jednom: Kina i US su saveznici.

ide sezona setve nema vremena za rat

pre 11 godina

Severna koreja će verovatno nakon ovoga nestati,dok će u južnoj preživeti samo neki mikroorganizmi!
(nikola drezgic, 4. april 2013 14:06)
Nakon cega? Pretnji i zveckanja oruzjem. Pa prosle/pretprosle godine su pobili 100-150 ljudi (granatirali vojnu bazu i brodove) pa nista nije bilo. Tako ce i sad, proba rakete, malo mrtvih, onda dobiju malo para i hrane i idemo do sl. godine. Mali vođa u zemlji objavi kako je pobedio USA i svi isprani mozgovi ga slave

Vladimir

pre 11 godina

A taman misliš svet se sredio i nema više.. kad eto nekom klikne u glavi i haos! trebaju nam vanzemaljaci pod hitno... pa da zaboravimo medjusobne gluposti.

Да не поверујеш!

pre 11 godina

Ово су све замешали људи из Епла јер не могу више никоме да продају свој мобилни телефон. Желе да спрече излазак Галакси С4 модела који ће да им угаси компанију. После рата Јужна кореја ће да нестане а самим тим и претња по америчку компанију.

lloepez

pre 11 godina

Fora je sto mi sve ove vijesti uzimamo zdravo za gotovo, kao neki vid zezanja, ali izgleda ovdje nema toga ... Sjeverna koreja je jasna, i to je milion puta naglasila da ce odgovoriti nuklearnim napadom - ako se to desi bojim se sigurno tu nece stati i da ce Ameri odgovoriti kao i par zemalja koje jedva cekaju da ispucaju oruzje koje skupljaju i prave godinama i u koje su ulozili milijarde i milijarde ... iako se treca lica rokaju izmedju sebe mislim da tu niko ne dobija, ne vjerujem ni da cemo mi na Balkanu biti postedjeni, posto smo uvjek kolateralna steta bili u svim velikim ratovima ...

Dule Zh

pre 11 godina

Sve ovo ce brzo opet da se utisa, sve ovo je mazanje ociju obicnim ljudima, manevar skretanja paznje. Dok svi na ovo misle, u pozadini se desavaju gore stvari.

Nikola

pre 11 godina

Kao što rekoh, i jedni u drugi su duboko poremećeni. Neka se slobodno poubijaju, samo da ne ozrače ostatak sveta nuklearnim oružjem.

Od "zaustavimo nuklearno naoružanje" došli smo do toga da ga svi imaju i da će prvi put obe strane direktno sa njim ratovati.
Pitam se zašto (sa pogledom na SAD kao glavnu seljačinu na svetu).

noisy43

pre 11 godina

da se kladimo da ce ameri prvi da udare?
A S. Koreja je toliko zatvorena zemlja da su sve vijesti koje odatle dolaze upitne. Vjerovatno su sve snimljene u nekom od cnn studija.

ide sezona setve nema vremena za rat

pre 11 godina

Kinezi su pametni oni cute i slusaju kad Ameri pricaju.
(pera lozac, 4. april 2013 14:20)

Upravo tako, cute, rade kako im se kaze i razvijaju svoju zemlju. Pa ce nakon par decenija oni da budu ti koji pricaju, a drugi ce da slusaju. A ne kao mi (ili S. Korejci, Sirijci, talibani, ovi-oni) - ne slusamo, teramo inat, unistavamo svoju zemlju i onda jos kukamo kako su drugi krivi. Pametni opstaju, glupi nestaju.


(Jovan, 4. april 2013 14:11)
Pa oni su se '99. zezali sa nama, i maksimalno stedeli. Da su udarili kako su mogli (i to samo Ameri, bez NATO), ne bi ostao ovde kamen na kamenu ne za 4 vec za 1 dana

Петар Миловановић

pre 11 godina

Prvi odgovor SAD i Južne Koreje bio bi vazdušni napad na severnokorejske kopnene ciljeve, nakon čega bi usledilo uništavanje protivvazdušne odbrane i neprijateljske komande. Potom bi napali mostove na severu zemlje, onemogućujući tako kretanje vojnih snaga. Procenjuje se da bi koalicionim snagama trebalo tri do četiri dana za potpuno preuzimanje kontrole, navodi CNN.
Овако су американци и њихови НАТО-вски савезници размишљали када су нас напали 1999. године. Чим падну прве бомбе на генералштаб у Београду, Милошевић има да истакне белу заставу. После недељу дана бомбардовања натовци су виодели да нема беле заставе у Београду, па послаше тадашњег државног секретара Мадлен Олбрајт у Москву да моли Јељцина да посредује у успостављању примирја! Јесте, рат је трајао 78 дана у 7-8 фаза, од којих је последња напад на цивиле, како би штета и трагедија била што већа, али су зликовци морали потписати примирје и нису на тенковима донели демократију у Београд, као што је прижељкивао Вук Драшковић! Али су зато на тенковима донели демократију на окупираном Косову и Метохији!

pera lozac

pre 11 godina

I jedna bomba/raketa slucajno padne na teritoriju i kine i eto veselja.
(Dejan, 4. april 2013 13:45)

Pa u Beogradu je palo vise bombi na teritoriju Kine (Kineska ambasada).
I Kinezi uputili ostar protest, to bi isto uradili i sada, to samo mi i severnokorejci necemo da slusamo kad nam se lepo kaze.
Kinezi su pametni oni cute i slusaju kad Ameri pricaju.

dexdavid2

pre 11 godina

Iz časa u čas, na rubu nuklearne katastrofe i rata, pratimo kako se pišu nove stranice istorije, grade novi međunarodni odnosi.Već smo svi pomalo zaboravili period nakon 9/11 kada je rođena nova Američka odbranbena strategija, strategija preventivnih udara i imenovanje zemalja osovine zla, Irak, Iran i Sjeverna Koreja.Svijet se od 99' mnogo promjenio i danas jedna mala i zatvorena Sjeverna Koreja tjera nekada neprikosnovenu Ameriku da mjenja svoju strategiju, da se jednostavno brani, da postavlja defanzivno oružje.Nadajmo se da do neklearnog rata neće doči, da će se nakon "nuklearne drame" strasti stišati, da će se Sjeverna Koreja pokalko uključivati u međunarodnu zajednicu, naravno sa veoma jakim pozicijama.Rusjia i Kina sve pomno prate i već govore da je došlo vrijeme za nove međunarodne odnose.Nije ni "maloj" Srbiji u takvim konstalacijama snaga lako, ali se nadam da će znati pravilno da procjeni međunarodne odnose, njen položaj u svijetu i u skladu sa time definiše svoju poliiku i ciljeve.

Srdjan

pre 11 godina

@Dejna
"PatriJote, ukapirajte jednom: Kina i US su saveznici."

EvroFanatici, ukapirajte da u Pekingu ne sede budale. Ocigledno.
Sto se bas ne moze reci za Vasington i Pjongjang. Ocigledno.

Mićko

pre 11 godina

Gde bre nađete ovoliki broj klinaca kao komentatore. Tako to mali Đokica zanišlja rat u Koreji i uopšte u Aziji. Uzmite malo istoriju pa će vam sve biti jasno. Jes da su se ameri zaglibili u Avganistanu ali ni u Iraku nisu daleko odmakli, a tek da se ne vraćamo na Vijetnam odakle su pobegli glavom bez obzira a korejski rat davno nije završen. Sve prete ali ne lezi vraže korejci nikad neće biti za potcenjivanje bez obzira na svu superiornost u tehnologiji. I znajte da Srbija nije nikakav uzor bez obzira što bi neki to voleli. Nas je davno pojeo "unutrašnji crv"

nikola drezgic

pre 11 godina

Nekad ne pomaže ni to kad te štiti najveća sila sveta! Severna koreja će verovatno nakon ovoga nestati,dok će u južnoj preživeti samo neki mikroorganizmi!

Jovan

pre 11 godina

Mnogo dobri ovi americki analiticari, kazu tri do cetiri dana, otprilike kao i pre agresije na nasu zemlju 1999., a Severna Koreja ima mnogo jacu vojsku nego mi tada. Sta ocekivati od njih kada ne znaju koliko njihova zemlja ima drzava, da li 50, 51, 52 ili 53. Oni nasli da sude o nekome, i da se prave pametni ...

pitam se pitam

pre 11 godina

Mnogo su mi smesni ovi planeri sve zavrsavaju za tri, cetiri dana. Uvode demokratiju, decentralizuju vlast, sve toboze zbog dobrobiti naroda. Posle njihovih ,,humanitarnih intervencija,, ostaje pustos, zatrovan zivotni prostor, a narod je siromasniji i podeljeniji. Onome sto oni odrade za tri, cetiri dana nikada nema kraja.

бидермајер

pre 11 godina

Док су били далеко и нисмо познавали лично тај менталитет и народ били смо равнодушни према њима а сада? Клизе полако низ скалу љубави.
А о Америци ? Па верујемо да ће долар скочити а мешетари ће по предвиђеном поново трљати задовољно своје руке.

Figura

pre 11 godina

Grupa ljudi se seta po rubu provalije noseci u dzepu celi svoj narod. Ja se nadam da nece skliznuti - ne zbog njh, nego neduznog sadrzaja dzepa.

Figura

pre 11 godina

Grupa ljudi se seta po rubu provalije noseci u dzepu celi svoj narod. Ja se nadam da nece skliznuti - ne zbog njh, nego neduznog sadrzaja dzepa.

noisy43

pre 11 godina

da se kladimo da ce ameri prvi da udare?
A S. Koreja je toliko zatvorena zemlja da su sve vijesti koje odatle dolaze upitne. Vjerovatno su sve snimljene u nekom od cnn studija.

ide sezona setve nema vremena za rat

pre 11 godina

Severna koreja će verovatno nakon ovoga nestati,dok će u južnoj preživeti samo neki mikroorganizmi!
(nikola drezgic, 4. april 2013 14:06)
Nakon cega? Pretnji i zveckanja oruzjem. Pa prosle/pretprosle godine su pobili 100-150 ljudi (granatirali vojnu bazu i brodove) pa nista nije bilo. Tako ce i sad, proba rakete, malo mrtvih, onda dobiju malo para i hrane i idemo do sl. godine. Mali vođa u zemlji objavi kako je pobedio USA i svi isprani mozgovi ga slave

pera lozac

pre 11 godina

I jedna bomba/raketa slucajno padne na teritoriju i kine i eto veselja.
(Dejan, 4. april 2013 13:45)

Pa u Beogradu je palo vise bombi na teritoriju Kine (Kineska ambasada).
I Kinezi uputili ostar protest, to bi isto uradili i sada, to samo mi i severnokorejci necemo da slusamo kad nam se lepo kaze.
Kinezi su pametni oni cute i slusaju kad Ameri pricaju.

Dejna

pre 11 godina

@Dejan: 1999. je jedna raketla pala na kinesku ambasadu u BG i to ne slucajno nego namerno pa ipak se nista nije dogodilo. PatriJote, ukapirajte jednom: Kina i US su saveznici.

Srbija!

pre 11 godina

Ovako su planirali napad i na Srbiju za 3/4 dana sve gotovo,medjutim nisu mogli da urade nista za 3/4 dana,pa su na kraj poceli da gadjaju civile.
to je NATO ! fasisticka st...!

Vladimir

pre 11 godina

znaci po vama je situacija iz 99te i ova sad ista? covek da umre od smeha...
Da su hteli, mogli su nas sravne sa zemljom za sat vremena...ali bukvalno da kamen na kamenu ne ostane... Na nas su isli metodom 'polako' i imali su svo vreme ovoga sveta...
Sa Korejom je druga prica, ako krenu na njih to ce biti puna snaga bez stajanja...
Ko je terao malog debeljucu da se busa? Sami su odlucili pre 60 god da se izoluju.. Sami su odlucili da zivoti njihovih ljudi nemaju vaznost. Ceo sistem im je napravljen po sistemu "obozavanja vodje" koji zivi kao faraon dok populacija umire od gladi i ispiranja mozga... Sami su odlucili da prete svima, celom svetu postavljaju neke ultimatume... Mi kukamo kako nas gazi drzava, vlast
i kriminalci na celu iste....a zivimo 100x bolje od onih sirotana... I posle neko odavde se nesto kao prsi odvazno i pruza neku satro podrsku "velikom vodji" a onda predje na drugu vest i daje komentar i kuka nad zivotom ovde....

Jovan

pre 11 godina

Mnogo dobri ovi americki analiticari, kazu tri do cetiri dana, otprilike kao i pre agresije na nasu zemlju 1999., a Severna Koreja ima mnogo jacu vojsku nego mi tada. Sta ocekivati od njih kada ne znaju koliko njihova zemlja ima drzava, da li 50, 51, 52 ili 53. Oni nasli da sude o nekome, i da se prave pametni ...

Да не поверујеш!

pre 11 godina

Ово су све замешали људи из Епла јер не могу више никоме да продају свој мобилни телефон. Желе да спрече излазак Галакси С4 модела који ће да им угаси компанију. После рата Јужна кореја ће да нестане а самим тим и претња по америчку компанију.

nikola drezgic

pre 11 godina

Nekad ne pomaže ni to kad te štiti najveća sila sveta! Severna koreja će verovatno nakon ovoga nestati,dok će u južnoj preživeti samo neki mikroorganizmi!

ide sezona setve nema vremena za rat

pre 11 godina

Kinezi su pametni oni cute i slusaju kad Ameri pricaju.
(pera lozac, 4. april 2013 14:20)

Upravo tako, cute, rade kako im se kaze i razvijaju svoju zemlju. Pa ce nakon par decenija oni da budu ti koji pricaju, a drugi ce da slusaju. A ne kao mi (ili S. Korejci, Sirijci, talibani, ovi-oni) - ne slusamo, teramo inat, unistavamo svoju zemlju i onda jos kukamo kako su drugi krivi. Pametni opstaju, glupi nestaju.


(Jovan, 4. april 2013 14:11)
Pa oni su se '99. zezali sa nama, i maksimalno stedeli. Da su udarili kako su mogli (i to samo Ameri, bez NATO), ne bi ostao ovde kamen na kamenu ne za 4 vec za 1 dana

Kotež

pre 11 godina

Pa ja ne znam taj Kim Džong Un je prosto tako simpatičan jedan buckasti mladić, a ima i hipstersku frizuru. Ja msm da mi treba dobrovoljce da uputimo.

Петар Миловановић

pre 11 godina

Prvi odgovor SAD i Južne Koreje bio bi vazdušni napad na severnokorejske kopnene ciljeve, nakon čega bi usledilo uništavanje protivvazdušne odbrane i neprijateljske komande. Potom bi napali mostove na severu zemlje, onemogućujući tako kretanje vojnih snaga. Procenjuje se da bi koalicionim snagama trebalo tri do četiri dana za potpuno preuzimanje kontrole, navodi CNN.
Овако су американци и њихови НАТО-вски савезници размишљали када су нас напали 1999. године. Чим падну прве бомбе на генералштаб у Београду, Милошевић има да истакне белу заставу. После недељу дана бомбардовања натовци су виодели да нема беле заставе у Београду, па послаше тадашњег државног секретара Мадлен Олбрајт у Москву да моли Јељцина да посредује у успостављању примирја! Јесте, рат је трајао 78 дана у 7-8 фаза, од којих је последња напад на цивиле, како би штета и трагедија била што већа, али су зликовци морали потписати примирје и нису на тенковима донели демократију у Београд, као што је прижељкивао Вук Драшковић! Али су зато на тенковима донели демократију на окупираном Косову и Метохији!

Nikola

pre 11 godina

Kao što rekoh, i jedni u drugi su duboko poremećeni. Neka se slobodno poubijaju, samo da ne ozrače ostatak sveta nuklearnim oružjem.

Od "zaustavimo nuklearno naoružanje" došli smo do toga da ga svi imaju i da će prvi put obe strane direktno sa njim ratovati.
Pitam se zašto (sa pogledom na SAD kao glavnu seljačinu na svetu).

Vaske

pre 11 godina

Slusaj sad ove komentare, " Ameri pobegli iz Vijetnama glavom bez obzira, gubili rat tamo- gubili ratove ovamo"..
Dal ste bre vi normalni, koji vam je djavo...covek da uzme i da place od tuge ne znanja, nebuloza i "herojstva"...
Gde god da su ratovali- pobedili su... to satro "gubljenje rata" u Vijetnamu je prica za malu decu i lakoverne "heroje" kojima i dalje odzvanjaju reci "velikog vodje" Milosevica koji posle 3 meseca bombardovanja i potpisane kapitulacije kaze "pobedili smo NATO"....
Meni je dosta vise i ove odvratne drzave gde zivim, raznih ludaka i "velikih vodja" koji se prepariraju posle smrti ...

xD

pre 11 godina

Vidim ovde pojedini pisu ako S.Korea krene u napad Ameri ce ih sravniti, pa to i jeste moguce, ali ako ispale samo nekoliko raketa na Juznu Koreu ili bilo gde taj deo Azije ce postati kontaminirana zona. I to je veci problem nego to ko ce pobediti...

jkjkjkj

pre 11 godina

на сву срећу само је једно сигурно а то да америка никада није погрешила
(repus, 4. april 2013 14:57)

al sam se zagrcnuo ovo kada sam procitao , pa da krenemo od 1948 godine gde amerika otima palestini teritoriju , od 1947 do 1950 godine aktivno deli njenom politikom drzavu koreju na sever i jug a pri tom ucestvuje u ratu gde ce poginuti vise od milion ljudi , zatim se obrusava na vjetnam koji isto deli na sever i jug gde pravi zrtve od dva miliona ljudi , pomaze dzihadu u afganistanu , pravi al kaidu za svoje potrebe da bi pravili haos u nekim zemljama , medju kojima je i bivsa SFRJ , da bi se posle borili sa njima , otima srbiji kosovo i metohiju da bi pravila kampove za obuku nekih africkih pobunjenika , citaj terorsta , koji bi rusili vlast koja SAD ne odgovara.... daleko od toga da bi voleo katastrofu nuklearnih razmera ali ako je to jedini put da se unisti zlo pod imenom AMERIKA onda neka tako i bude.

sinisa

pre 11 godina

juzna koreja je ima duplo vise stanovnika,mnogo je bogatija i sigurno ima modernije oruzje.kada se tome doda americka pomoc i los moral gladnog naroda sa severa svi aduti su na strani juzne koreje.

rade

pre 11 godina

za sve vas suviše neinteligentne da proguglate i pronađete podatak kako je završio službenik CIA koji je postavio lokator za kinesku ambasadu evo vam odgovora kako je postupila Kina u njegovom slučaju. Čovek je ubijen ispred svoje kuće udarcima čekićem u glavu, smrskana lobanja i prosut mozak po pločniku. Mislim da je to bio savršen odgovor kineskih tajnih službi USA administraciji i CIA organizaciji.
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Ubijen-sluzbenik-CIA-odgovoran-za-bombardovanje-kineske-ambasade.sr.html
Pride, seća se USA veoma dobro preko 3 miliona dobrovoljaca u korejskom ratu. Mislite da ih danas ne bi bilo?? Mislite da Kina nije spremna da tajno šalje naoružanje S. Koreju kako bi upropastila uticaj USA u regionu a samim tim i uspela da završi priču sa Japanom oko spornih ostrva? Nema USA nema ko da pruži podršku Japanu, Kina pobeđuje preko tuđe grbače. Stvar je krajnje jednostavna i nimalo teška za razumeti. Pored toga postaje apsolutno dominantna i u eventualnom rešenju problema oko nalazišta gasa u južnom kineskom moru zbog kojih se spori sa Vijetnamom, S.Korejom, J.Korejom itd. Eto vam razlog više za brigu zaljubljenici u USA. Treća stvar je da bi nakon tog neuspeha NATO-a Kina mogla apsolutno da drži USA u šaci jer je najveći sponzor USA ekonomije. Ukoliko dođe do sukoba a NATO izvuče deblji kraj kreće mrcvarenmje USA od strane Kine po pitanju ekonomije.

Mićko

pre 11 godina

Gde bre nađete ovoliki broj klinaca kao komentatore. Tako to mali Đokica zanišlja rat u Koreji i uopšte u Aziji. Uzmite malo istoriju pa će vam sve biti jasno. Jes da su se ameri zaglibili u Avganistanu ali ni u Iraku nisu daleko odmakli, a tek da se ne vraćamo na Vijetnam odakle su pobegli glavom bez obzira a korejski rat davno nije završen. Sve prete ali ne lezi vraže korejci nikad neće biti za potcenjivanje bez obzira na svu superiornost u tehnologiji. I znajte da Srbija nije nikakav uzor bez obzira što bi neki to voleli. Nas je davno pojeo "unutrašnji crv"

Nik

pre 11 godina

Ja ne znam sto to rade.Niko ih ne dira,nikog ni oni ne trebaju da diraju.Misle da mogu da pobede amere,da je to lako rusi bi to prvo uradili.

Vladimir

pre 11 godina

A taman misliš svet se sredio i nema više.. kad eto nekom klikne u glavi i haos! trebaju nam vanzemaljaci pod hitno... pa da zaboravimo medjusobne gluposti.

podrascanin

pre 11 godina

Ovaj Ban Ki Mun ce umreti od zabrinutosti. On je za sve zabrinut a niko ga nista ne pita jer je i postavljen od strane zapada i USA da samo prica i nista ne radi...

Dusan

pre 11 godina

Mislim da sam na strani Amerike mozda po prvi put, sem ako nisam zrtva propagande. Drzava S.Koreja koja izdvaja cetvrtinu svog budzeta za vojsku, a gradjani nemaju sta da jedu? Drzava koja otvoreno preti nuklearnim ratom? Da vas podsetim nuklearni rat je usmeren na civile, ne na vojnu silu. Neko je spreman da ubije milione neduznih porodica jer im je neko kako kazu uvredio "dostojanstvo". Da li ce ubijanjem povratiti dostojanstvo? Nadam se da do ovog rata nikada nece doci.

Jovan

pre 11 godina

(Jovan, 4. april 2013 14:11)
Pa oni su se '99. zezali sa nama, i maksimalno stedeli. Da su udarili kako su mogli (i to samo Ameri, bez NATO), ne bi ostao ovde kamen na kamenu ne za 4 vec za 1 dana
(ide sezona setve nema vremena za rat, 4. april 2013 14:3

Mislis, da su smeli, a ne da su hteli. Ne mislim smeli, zbog nas, nego zbog njih, jer ne zaboravi da je ta agresija izvedena bez odobrenja UN. A inace, ispali su mnogooo glupi, gadjajuci drvene makete, i pri tome izgubivsi vrlo vredne avione, za koje se tada mislilo da ih je nemoguce oboriti. Naravno kopnenu akciju nisu smeli da izvedu, jer se zna kako su u njima prolazili, a i dalje prolaze, a mogu samo da pretpostavim kakve bi gubitke imali da su tako krenuli . Mi smo popustili kada su u BG poslednji put dolazili Cernomirdin i Ahtisari donoseci ultimatum USA, u vidu tepih bombardovanja.

mir brate mir

pre 11 godina

Dokle bre muski svete ti ratovi.Dokle bre zenski svete da cutis dok ti decu ubijaju.Lako je starcima koji su generali,admirali,pukovnici....da se zezaju iz bunkera sa nasim zivotima od kad je sveta i coveka.To valjda ide tako jedna puska padne a oni dizu drugu.Dok se igraju decaci rata ostali nastradaju.Tuzno oni ogromne plate dok planiraju ratove i vezbaju ubijanje,a mi ili ostadosmo bez najmilijih ili na onom svetu.Nazalost ljudska evolucija ide tako sporo.

Maxxx

pre 11 godina

Pocela je partija saha.Bice mat u dva poteza. U listu Defence pre dva dana je bila cela strana o naoruzanju Severne Koreje.Osim ljudstva i mornarice ni u jednom segmentu nisu u prednosti ni na Juznu Koreju a kamoli na SAD.Od avijacije Severna Koreja jos u svom sastavu imaju MIG 19.Protiv vazdusna odbrana im je na nivou sedamdesetih.Cela teritorija severne Koreje su potencijalne mete. Preko dvadeset nuklearnih reaktora koji ne rade vise od deset godina. Sve u svemu ako prvi krenu obrali su bostan. Zbog toga i upozorenje Kine jer su svesni sta moze da se desi
(Konstatacija, 4. april 2013 15:39)

Imaju i 40 mig-29 i preko 150 mig-21, al spasice ih to kao sto je nas 99...
Ali imaju oni nesto drugo, a to je 60 godina ispiranja mozda kako su SAD zlikovci ( s cim se slazem), i nece tu biti predaje. Ako SAD krene u kopneni rat tu ce biti podosta zrtava jer se ovi nece predati i moze svasta da bude.

petar petrovic

pre 11 godina

Na kraju ce se desiti da Amerikanci razruse Severnu koreju,a posle toga da saznaju da ovi nemaju nuklearne bombe

Isto je bilo i sa Irakom

Jaka je Americka propaganda,prvo na sva usta govore kako su im protivnici ludaci(kao sto su i nas predstavili pre bombardovanja)(kao sto su rusi bili u hladnom ratu,japanci,vijetnamci,iracani,iranci...),da bi svako normalan bio uz Amerikance i tako predstave sebe kao spasioce sveta od ludaka.Kasnije to naplate-bilo nafta,rude...bilo novac od neke druge zemlje koja je u ratu sa ludacima.

Vi sto dajete minuse setite se kakve su slike bile plasirane o nama pre bombardovanja(o nama obicnim srbima,obicnim gradjanima).A vi sto niste bili bombardovani(nasi susedi)slobodno dajte minuse.

bosanacbrcko

pre 11 godina

nisam neki ljubitelj amerikanaca al treba biti objektivan pa reci da ima trenutno a boga mi i dugo nece biti ravnog kada je u pitanju vojna moc tako da ovaj predsjednik s koreje ima velikih psihickih problema sto bi reko dzidzimilovic nije mu mozak u vinklo .... ako dodje do sukoba ameri ce ih obrisati s mape zivi bili pa vidjeli

blizu je blizu

pre 11 godina

Problem oko Severne Koreje je ozbiljniji nego sto izgleda.Nije amerima problem da uniste Severnu Koreju, problem je u tome sto se SK granici sa Rusijom i Kinom.Vladivostok se nalazi na oko 1000 km od SK i kad bi Ameri opalili koju nuklearku po SK radijacija bi zahvatila i Ruse i Kineze koji zive blizu granice sa SK i ja verujem da vlasti doticnih zemalja nikako ne bih bile otvorenog garda.Ako Ameri i SK udare jedni po drugima nuklearkama to je svakako kraj sveta kakvog poznajemo danas.Sta ce biti posle toga to samo Bog zna.

pitam se pitam

pre 11 godina

Mnogo su mi smesni ovi planeri sve zavrsavaju za tri, cetiri dana. Uvode demokratiju, decentralizuju vlast, sve toboze zbog dobrobiti naroda. Posle njihovih ,,humanitarnih intervencija,, ostaje pustos, zatrovan zivotni prostor, a narod je siromasniji i podeljeniji. Onome sto oni odrade za tri, cetiri dana nikada nema kraja.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@Pa u Beogradu je palo vise bombi na teritoriju Kine (Kineska ambasada).I Kinezi uputili ostar protest, to bi isto uradili i sada, to samo mi i severnokorejci necemo da slusamo kad nam se lepo kaze.Kinezi su pametni oni cute i slusaju kad Ameri pricaju.
(pera lozac, 04. april 2013 14:20)
Mnogo toga se u omjeru snaga u svijetu promijenilo od 1999. do 2013., Kina sada i Kina prije 14 godina su 2 različite zemlje po političkoj, ekonomskoj pa i vojnoj sili i utjecaju. Sad su skoro bitni kao Ameri. A za 10-15 godina ce Ameri njih slusat kako i sta.

lloepez

pre 11 godina

Fora je sto mi sve ove vijesti uzimamo zdravo za gotovo, kao neki vid zezanja, ali izgleda ovdje nema toga ... Sjeverna koreja je jasna, i to je milion puta naglasila da ce odgovoriti nuklearnim napadom - ako se to desi bojim se sigurno tu nece stati i da ce Ameri odgovoriti kao i par zemalja koje jedva cekaju da ispucaju oruzje koje skupljaju i prave godinama i u koje su ulozili milijarde i milijarde ... iako se treca lica rokaju izmedju sebe mislim da tu niko ne dobija, ne vjerujem ni da cemo mi na Balkanu biti postedjeni, posto smo uvjek kolateralna steta bili u svim velikim ratovima ...

Srdjan

pre 11 godina

@Dejna
"PatriJote, ukapirajte jednom: Kina i US su saveznici."

EvroFanatici, ukapirajte da u Pekingu ne sede budale. Ocigledno.
Sto se bas ne moze reci za Vasington i Pjongjang. Ocigledno.

Vladimir

pre 11 godina

Ima jedna nasa stara u vojsci "atomski sa leva ili desna", pa treba da zalezes u suprotnu stranu od recene. Samo, tim "narednicima" niko nije rekao, da nema tu nikakvog skakanja. Kad atomska udari, ona brise patos za sobom.
(Aleksandar, 4. april 2013 16:23)

Vrlo dobro mi je poznato to. S'tim da ono s' leva ili s'desna uvek bas nekako ''pukom slucajnoscu'' bude na onu stranu gde je barustina. Kakvo je to maltretiranje bilo. Kad zvekne napalm ili atomara, tu gori i kamen, a mi cemo se kao zastititi tako sto cemo se okrenuti na suprotnu stranu i pokriti satorskim krilom, hahahahaaa....

Aleksandar

pre 11 godina

Ima jedna nasa stara u vojsci "atomski sa leva ili desna", pa treba da zalezes u suprotnu stranu od recene. Samo, tim "narednicima" niko nije rekao, da nema tu nikakvog skakanja. Kad atomska udari, ona brise patos za sobom.

Istina

pre 11 godina

Da li se secate korejskog rata pedesetih?Severna Koreja je zauzela skoro citavu juznu Koreju.Dosla amerika sa desetak hiljada vojnika i zauzela celu severnu Koreju.I tu bi bio kraj da se nije Kina ukljucila sa 300 hiljada vojnika.Pa se oteglo i tako ostala granica koja je i sada.Ova dinastija nije normalna ,jer ce da ginu gradjani S,Koreje ni za sta,a ovaj ce da kidne kada pocne gubiti rat,verovatno u Kinu.A mozda se samo kurci pred narodom da pokaze kako je on bolji od dede.

kina uci na tudjim ne na svojim greskama

pre 11 godina

EvroFanatici, ukapirajte da u Pekingu ne sede budale. Ocigledno.
Sto se bas ne moze reci za Vasington i Pjongjang. Ocigledno.
(Srdjan, 4. april 2013 14:39)

Tu si u pravu, jedino u Pekingu sede pametni (i to sto se tice ekonomije i spoljne i unutrasnje politike).
U Vasingtonu, Briselu, Moskvi a ove manje bitne i nebitne i da ne pominjemo definitivno sede budale. Bez ikakve sumnje

Srednji vek

pre 11 godina

@rade

Kina i te kako upozorava rukovodstvo Severne Koreje da se ne igraju sa vatrom.Nije to viseona Kina koja ce da stane na stranu Severne Koreje.Takodje ni Rusija.Da je Kini znacajna Severna Koreja oni bi je odavno naoruzali. U bitnim elementima Severna Koreja ima oruzije staro vise od dvadeset godina (vazdusna odbrana, avijacija). Nuklearni potencijal se pokazao kada im je raketa pala na lansiranju jer nisu dostigli sofisticiranu tehniku, kompjuterski sistem

Konstatacija

pre 11 godina

Pocela je partija saha.Bice mat u dva poteza. U listu Defence pre dva dana je bila cela strana o naoruzanju Severne Koreje.Osim ljudstva i mornarice ni u jednom segmentu nisu u prednosti ni na Juznu Koreju a kamoli na SAD.Od avijacije Severna Koreja jos u svom sastavu imaju MIG 19.Protiv vazdusna odbrana im je na nivou sedamdesetih.Cela teritorija severne Koreje su potencijalne mete. Preko dvadeset nuklearnih reaktora koji ne rade vise od deset godina. Sve u svemu ako prvi krenu obrali su bostan. Zbog toga i upozorenje Kine jer su svesni sta moze da se desi

Јанош

pre 11 godina

Генерални секретари УН се изгледа бирају по томе ко је кадар што дубље да буде забринут. Јер затребаће.

dejan

pre 11 godina

Duboko verujem d ce nekog rata biti. Amerima vise ne odgovara jaka juzna Koreja koja u svakom segmentu gazi po svetskom trzistu. Korejanci su strahovito fanatican narod, ali i dobar, tako da ce prvu varnicu ozbiljniju, ovaj put, zapaliti USA, siguran sam u to. Kada krene rat, u blizini Kine, Rusije, USA i zapadna evropa ce ekonomski ojacati i boce bezbedne teritorije. apple ce opet da skoci, posustala USA ekonomija ce da se pokrene i mislim da ce taj rat potuno unistiti i juznu i severnu Koreju. Ameri ce, kao i nebrojeno puta do sada, iskoristiti staro naoruzanje, malo ozraciti zemlju svuda gde stignu, kao kod nas i imace visestruke koristi. Oni su tu da koristi to sto se isti narod ne voli medju sobo, i umesto da ih pomire, a mogli su to, oni uporno drze severnu koreju pod pritiskom i izazivaju ovo sto ce da se desi. Bice slicno kao kod nas, zavadi pa vladaj.

DPolitika

pre 11 godina

Procenjuje se da bi koalicionim snagama trebalo tri do četiri dana za potpuno preuzimanje kontrole..:):)

Zaista bi bilo maksimalno arogantno izjaviti tako nesto.

Pricajuci o inicijativi koju bi u slucaju prvog napada od strane SK bila na strani SK usledila je recenica koja glasi:
Vrlo je bitno da svatimo da bi odgovor koalicije(SAD i Jug) usledio odmah, medjutim kontrola toka inicijative bi usledila nakon 3-4 dana da se inicijativa preokrene u pravcu koalicije a objektiv koalicije je da odrzi primirje.

Nigde se cak nekaze da je cilj koalicije da dobije rat vec da odrzi postojece stanje stvari kroz postizanje primirja(armistice).

Ono sto CNN "zaboravlja" je da vojska SK ima 3000 pontonskih mostova koji su namenjeni prelasku reka koje vode na jug(to navodim u kontekstu da je receno da ce rusiti mostove na severu sto u svakom slucaju ne predstavlja prepreku koja ce ugroziti kretanje vojsku SK prva prava prepreka za SK vojsku je na jugu odmah nakom DMZ a severno od Seula)
Pored toga nekaze se da je vojska SK pretezno fortifikovana te da ima mrezu tunela koja je najveca na svetu(svojevremeno je SK slala u pomoc Vijetnamu svoje inzinjerijske jedinice da ih obuce i da im pomognu u kopanju tunela) te da su njihovi komandni podzemni objekti na cak ispod 90 metara dubine ispod tvrde stene sto onemogucava cak i najace konvencionalne bombe kao sto je GBU-28 ili GBU-57A/B da prodru. Ostali nedostaci CNN "analize" zahtevaju posebnu "analizu".

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

A zasto SAD razmesta rakete na Pacifiku ako je sigurna da Severna Koreja ne moze da dosegne do njihove teritorije...

dejan

pre 11 godina

znate sta. uopste ne verujem u ovu pricu. evo zasto:
u s. koreji na vlasti je jedna porodica ... prakticno feudalni sistem. pitanje je zasto bi oni ulazili u sukob sa Usa - najvecom silom na svetu - sa kojom usput da kazem nemaju sanse u sukobu.

Voleo bi da neko pametan objasni ovu situaciju. Jednostavno koliko god da su ludi sigurno nisu glupi.
moje misljenje je da je ovo dogovoreno sa Amerikancima. jednostavno ne vidim drugu opciju.

doboj

pre 11 godina

vladimir pula@kina je jos daleko iza amera i trebat ce joj jos dugo da ih dostigne vojni budzet sad-a je veci nego kineski i ruski skupa pa kinezi su tek sad napravili svoj prvi nosac aviona a ameri ih imaju 7 a svaki od njih ima 12 razaraca u pratnji a kad pricas o amerima onda moras uzet i ostale nato zemlje u obzir medu kojima ima respektabilnih vojnih sila pa i nuklearnih

zoki

pre 11 godina

svetski policajac je ipak samo obican ' pandur' i to glupi! Zasto? Zato sto ce za neko vreme oped da se cudi da ima samobica koji su spremni za teroristicke akcije protiv SAD. Kako sejes, tako i zanjes.

Bumba

pre 11 godina

Gledam ovog malog diktatora i ponavljaca i najezim se pri pomisli da bi i srbija bila ista koreja- slobolend da smo nekim neverovatnim cudom razvijali nuklearni program devedesetih,cak sta vise kim podseca strasno za slobu ,ista neosetljivost ista neinformisanost i i sta arogancija cini se da ce i epilog biti isti.Jos mi veci utisak ostavaljaju komentatori koji su spremni da podrze takve rezime .

бидермајер

pre 11 godina

Док су били далеко и нисмо познавали лично тај менталитет и народ били смо равнодушни према њима а сада? Клизе полако низ скалу љубави.
А о Америци ? Па верујемо да ће долар скочити а мешетари ће по предвиђеном поново трљати задовољно своје руке.

brzi gonzales

pre 11 godina

Mene, medjutim, interesuje kako to ovi evrofanatici stalno pricaju kako je Severna Koreja izolovana i zatvorena i nista se ne zna sta se desava u njoj a ovamo navode da je oruzje njene vojske zastarelo i da je moral stanovnika nizak. A otkud onda vi to sve znate ako je Severna Koreja izolovana i nikakve pouzdane vesti iz nje ne stizu? Nije mi simpatican rezim Severne Koreje ali ipak su mi neke tvrdnje ovde u komentarima bole oci...

dexdavid2

pre 11 godina

Iz časa u čas, na rubu nuklearne katastrofe i rata, pratimo kako se pišu nove stranice istorije, grade novi međunarodni odnosi.Već smo svi pomalo zaboravili period nakon 9/11 kada je rođena nova Američka odbranbena strategija, strategija preventivnih udara i imenovanje zemalja osovine zla, Irak, Iran i Sjeverna Koreja.Svijet se od 99' mnogo promjenio i danas jedna mala i zatvorena Sjeverna Koreja tjera nekada neprikosnovenu Ameriku da mjenja svoju strategiju, da se jednostavno brani, da postavlja defanzivno oružje.Nadajmo se da do neklearnog rata neće doči, da će se nakon "nuklearne drame" strasti stišati, da će se Sjeverna Koreja pokalko uključivati u međunarodnu zajednicu, naravno sa veoma jakim pozicijama.Rusjia i Kina sve pomno prate i već govore da je došlo vrijeme za nove međunarodne odnose.Nije ni "maloj" Srbiji u takvim konstalacijama snaga lako, ali se nadam da će znati pravilno da procjeni međunarodne odnose, njen položaj u svijetu i u skladu sa time definiše svoju poliiku i ciljeve.

Dule Zh

pre 11 godina

Sve ovo ce brzo opet da se utisa, sve ovo je mazanje ociju obicnim ljudima, manevar skretanja paznje. Dok svi na ovo misle, u pozadini se desavaju gore stvari.

wroom1975

pre 11 godina

Kad sve oduzmes i saberes, Juzna Koreja je ta koja ce najvise nastradati. Druga stvar ukoliko Severna Koreja upotrebi nuklearno oruzje, ukoliko ga uopste imaju sto je veliko pitanje bez obzira na njihovo busanje u grudi kako su sposobni za ovo ili ono, to automatski zanci okretanje bukvalno celog sveta protiv Severne Koreje. A onda sledi scenario "Irak"...kamen na kamen nece ostati od Severne Koreje. Kina i Rusija ce kao po obicaju biti "Ne dirajte nas ne diramo vas"...NATO se naravno ukljucuje u celu pricu, a ne zaboravimo da je tu "blizu" i Australija koja verovatno to nece samo posmatrati onako sa strane...neznam...da li je SK svesna uopste u sta se upusta...nisam na nicijoj strani i generalno me bas briga sta ce se desiti, ali posmatrajuci stvari realno, Severnoj Koreji se uopste ne pise dobro ukoliko dodje do nekakvog konflikta.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Pomalo je cudno da vecina Srba ili onih koji komentarisu situaciju(medjunarodnu)
ne razumije problem ili ne zeli da ga razumije jer su nekako bili kolaborateri svoje
sopstvene sudbine. U tom cilju pozivaju se svi ti "demokratski"orijentisani da pogledaju
neki dokumentarac iz africkih nacionalnih parkova,da bi vidjeli kako se hrane lavovi.
Oni,lavovi izoluju odredjenu zrtvu od ostalog stada jer bi ,mozda,stado kao cjelina
bilo opasno.Izolovana zrtva se onda iscrpi gonjenjem i siguran je dobitak.Prenosenje
tih istih osobina na ljudske primjere apsolutno je moguce.Srbija je bila devedesetih
kompletno izolovana pa je medjunarodna zajednica,ona stvarna i demokratska,
imala ideju da je sve bilo istina i da bi protest bio uzaludan.Slicnost sa Sjevernom
Korejom i "price" koje se u tu svrhu lansiraju vise su nego providne.Ako je zemlja,
Sjeverna Koreja u ovom slucaju,potpuno izolovana ne postoji mogucnost raskosnog
zivota i kupovine dzidza sa svjetskog trzista. Situacija na Korejskom poluostrvu nije
nikad potpuno okoncana pa ljudi koji su nacionalno svjesni ne zele strano mijesanje.
Oni su provocirani raznim metodama od kojih je izolovanost samo jedna tipicna.
Na jugu ,medjutim,nasli su se oni kojima sistem materijalno pomaze jer je to za njih
vaznije nego licni ponos identiteta.Hitler je u svojim "pohodima"objasnjavao narodu
da svi ostali imaju namjeru da ga napadnu.Oni,narod,su mu vjerovali pa "Drang na
Ostem" nije bio problem
vasilije knezevic 04 A 2013

hm

pre 11 godina

Jedini krivci za sve sto se dogadja su samo Amerikanci. Ja ne mogu kriviti Severnu Koreju i tamosnji fanaticni rezim, zato sto znamo da oni od prvog dana zele rat.
Amerikanci i ostatak sveta su krivi sto su dozvolili da u svetu postoji jedan ludacki rezim, koji je izgubio svaku percepciju o realnom i koji se naoruzao nuklearnim oruzijem. Tokom cele protekle decenije SAD su koristile 11. septembar za ostarivanje svojih ciljeva, a to je okupacija Bliskog i Srednjeg istoka. Ti ciljevi nisu bili svetski mir i demokratija vec nafta. Napravili su stanje opste paranoje kao da ce bombasi samoubice da iskoce iz tanjira, sto im je odgovaralo, da okupiraju bar dve zemlje, izvrse agresiju na Irak, pogaze medjunarodno pravo, ali zato dodju do naftonosnih polja i busotina.
Dok su se Amerikanci bavili svojim neokolonijalnim posedima, fanaticni rezim u Severnoj Koreji je napravio nuklearno oruzije. Nije problem danas napraviti nuklearno oruzije, ali je problem stanje uma onih koji ga imaju. Boljsevicki fanatizam je opasniji od svakog verskog i realno je da Koreja zaista zapuca.
E sada, zasto su SAD i svet krivi. Jenostavno, u slucaju neduznog Iraka i Avganistana vazio je princip preventivnog napada, a Koreju koja je realna opasnost po svetski mir, ne smeju ni da pogledaju.

Robert

pre 11 godina

@Vladimir Pula. Prebrzo otpisujete tu imperiju zvana Amerika, koliko god svakom normalnom čovjeku bilo gadljivo to što rade godinama. Pogledajte na youtube jedan video pod nazivom "Put u 3. Svjetski Rat"; sve što treba objasniti ponašanje i djelovanje Amerike zadnjih 50 godina, kao i nažalost vjerojatna bliska budućnost nalazi se sažeto u 13 minuta izuzetnog priloga. Kad to pogledate, bit će vam izuzetno teško argumentima oboriti zašto je Kina za Ameriku samo jedna 'cash cow', zašto se sada u Ameriku vraća trend reindustrijalizacije i vraćanja high-tech proizvodnje nazad na kontinent. Znate li koliko milijardi dolara Kina drži u američkim obveznicama i trezorskim zapisima ? Točno je da tome Kina može parirati tako što ne deponira zlato u Fort Worthu nego to čuva kod sebe, no generalno oni su još 10 godina daleko da stvore takav višak vrijednosti izražen u zlatu i na taj način zajedno sa Rusima obore dolar kao glavnu međunarodnu valutu. Razmislite malo da li će Kina i dalje moći računati na ovakve stope ekonomskog rasta ako se zapadne kompanije krenu povlačiti. Nije valjda da mislite da sami Kinezi mogu supstituirati razvoj novih tehnologija i da im više ne treba industrijska špijunaža. Oni sada plivaju na vrhuncu, bolje od ovoga sada teško da mogu poželjeti. Vidjet ćete uskoro, kad će kao i Rusi, biti jaki na riječima, dok Amerikanci budu od Sjeverne Koreje radili najveći parking u Aziji. Hvala.

perica

pre 11 godina

@Robert
Kad bi se zapadne firme povukle iz Kine izgubile bi ogroman profit, a mnoge više ne bi mogle ni da proizvode jer ne bi imale gde (bar u prvo vreme). Kini bi zauzvrat ostale sve fabrike, radnici, sirovine i tehnologije (sve uspešno prekopirano). Što reče jedan ekonomista, više nije samo "Made in China" nego i "Designed in China". Kineskom zmaju su porasla krila.

ode nam lg.cene do neba

pre 11 godina

verovatno je sve ovo kineski test da vide dokle ide usa,a bogami oni idu do kraja.ako krene ispeglace koreju kao treger majcu.vecinu korejskih projektila ce oboriti najbolja pvo na svetu koju ima amerika.
e sad nije iskljuceno da ce neki proci u unistiti nam it tehniku iz mile nam juzne koreje.znaci nama gikovima pa cak i onim glupim rusofilima, nije u interesu ovaj rat.

zanesenjak

pre 11 godina

(Istina, 4. april 2013 17:19)
Proverite vasu istinu, nije tesko i ne boli. Ne pisite ono sto bi Vi zeleli nego ono sto je bilo. To je bio rat sa velikim gubitcima za sve zamlje. Amerika, preko 36000 mrtvih, ranjenih preko 92000, zarobljenih i nestalih preko 15000. Znaci, daleko od toga da su usli u rat sa desetinom hiljada vojnika.

@Perica

pre 11 godina

Profit će izgubiti u svakom slučaju jer cijena radne snage u Kini raste brže od očekivanja investitora a istovremeno je, kako sami kažete, kopiranje drastično ubrzano. U samoj Kini vidljivo raste standard srednjoj klasi, pa je čest slučaj da povećanje kućnog budžeta na kraju rezultira da se umjesto više ili manje uspješne kopije određenog zapadnog produkta kreće sa nabavom originala. Pogledajte malo na čemu je Njemačka bazirala svoj ekonomski rast za vrijeme zadnjih 5 godina kriza - u njemačkim se fabrikama ne može proizvesti toliko automobila koliko ih se u Kinu uveze; sjeverne luke se prekrcane sa šlepovima auta, traže se kapaciteti za prevoz na Mediteranu. To se zove 'experience economy', da shvatite, povucite paralelu sa ex-YU. Kad smo bili zatvoreno društvo sa niskim prihodima, bili su dobri i Fićo i Stole, no čim smo se početkom 80-tih malo otvorili, stigao Golf i ostatak ergele; onaj koji si je to mogao priuštiti, vozio se stranim kolima jer je bio uvjeren da je to bolji izbor. Da bi kapitalizirali pametnu tranziciju iz izolirane komunističke države prema državnom kontroliranom kapitalizmu, Kina mora drastično ulagati na privlačenju respektabilnog broja inženjera tehničkih i prirodnih usmjerenja jer plagajatura daje samo ograničene rezultate. Do ne krenu uvoziti stranu pamet kao Ameriak u zadnjih 50 godina, ostaju na istom odstojanju sad i za 15 godina. Ko zna, možda im je to dovoljan cilj.

outsider

pre 11 godina

Vojni manevri snaga SAD i Republike Koreje su počeli već 1.marta sa planom da traju do 30.aprila. Dakle pre tih uvrnutih pretnji DNR Koreje.
To su godišnji manevri ali nije bilo da toliko traju ni tog obima. I bilo je protesta u J. Koreji povodom toga. I svakako to nećete čuti ni od Reutersa ni od AP pa tako ni od Tanjuga a ni ovde.
Ne formirajte mišljenje po vestima, one su kao i reklame, plaćene.

Filozof

pre 11 godina

Ma vi ste ljudi indijanci..!! Nismo u 12 veku da se tek tako ratuje S.Korea napadne, Amerika je sravni i to je to.. ako dodje do rata to je automatski 3 svetski rat.. jer su to saveznicke drzave, a ne plemena.. ili sta vec..Amerika mozda jeste jaka, ali ne zaboravite Japan oni jedva cekaju da se zarati, i da srokaju Amere, Za hirosimu i Nagasaki..

Петар Миловановић

pre 11 godina

Prvi odgovor SAD i Južne Koreje bio bi vazdušni napad na severnokorejske kopnene ciljeve, nakon čega bi usledilo uništavanje protivvazdušne odbrane i neprijateljske komande. Potom bi napali mostove na severu zemlje, onemogućujući tako kretanje vojnih snaga. Procenjuje se da bi koalicionim snagama trebalo tri do četiri dana za potpuno preuzimanje kontrole, navodi CNN.
Овако су американци и њихови НАТО-вски савезници размишљали када су нас напали 1999. године. Чим падну прве бомбе на генералштаб у Београду, Милошевић има да истакне белу заставу. После недељу дана бомбардовања натовци су виодели да нема беле заставе у Београду, па послаше тадашњег државног секретара Мадлен Олбрајт у Москву да моли Јељцина да посредује у успостављању примирја! Јесте, рат је трајао 78 дана у 7-8 фаза, од којих је последња напад на цивиле, како би штета и трагедија била што већа, али су зликовци морали потписати примирје и нису на тенковима донели демократију у Београд, као што је прижељкивао Вук Драшковић! Али су зато на тенковима донели демократију на окупираном Косову и Метохији!

Jovan

pre 11 godina

Mnogo dobri ovi americki analiticari, kazu tri do cetiri dana, otprilike kao i pre agresije na nasu zemlju 1999., a Severna Koreja ima mnogo jacu vojsku nego mi tada. Sta ocekivati od njih kada ne znaju koliko njihova zemlja ima drzava, da li 50, 51, 52 ili 53. Oni nasli da sude o nekome, i da se prave pametni ...

pera lozac

pre 11 godina

I jedna bomba/raketa slucajno padne na teritoriju i kine i eto veselja.
(Dejan, 4. april 2013 13:45)

Pa u Beogradu je palo vise bombi na teritoriju Kine (Kineska ambasada).
I Kinezi uputili ostar protest, to bi isto uradili i sada, to samo mi i severnokorejci necemo da slusamo kad nam se lepo kaze.
Kinezi su pametni oni cute i slusaju kad Ameri pricaju.

Jovan

pre 11 godina

(Jovan, 4. april 2013 14:11)
Pa oni su se '99. zezali sa nama, i maksimalno stedeli. Da su udarili kako su mogli (i to samo Ameri, bez NATO), ne bi ostao ovde kamen na kamenu ne za 4 vec za 1 dana
(ide sezona setve nema vremena za rat, 4. april 2013 14:3

Mislis, da su smeli, a ne da su hteli. Ne mislim smeli, zbog nas, nego zbog njih, jer ne zaboravi da je ta agresija izvedena bez odobrenja UN. A inace, ispali su mnogooo glupi, gadjajuci drvene makete, i pri tome izgubivsi vrlo vredne avione, za koje se tada mislilo da ih je nemoguce oboriti. Naravno kopnenu akciju nisu smeli da izvedu, jer se zna kako su u njima prolazili, a i dalje prolaze, a mogu samo da pretpostavim kakve bi gubitke imali da su tako krenuli . Mi smo popustili kada su u BG poslednji put dolazili Cernomirdin i Ahtisari donoseci ultimatum USA, u vidu tepih bombardovanja.

noisy43

pre 11 godina

da se kladimo da ce ameri prvi da udare?
A S. Koreja je toliko zatvorena zemlja da su sve vijesti koje odatle dolaze upitne. Vjerovatno su sve snimljene u nekom od cnn studija.

Dejna

pre 11 godina

@Dejan: 1999. je jedna raketla pala na kinesku ambasadu u BG i to ne slucajno nego namerno pa ipak se nista nije dogodilo. PatriJote, ukapirajte jednom: Kina i US su saveznici.

Srbija!

pre 11 godina

Ovako su planirali napad i na Srbiju za 3/4 dana sve gotovo,medjutim nisu mogli da urade nista za 3/4 dana,pa su na kraj poceli da gadjaju civile.
to je NATO ! fasisticka st...!

rade

pre 11 godina

za sve vas suviše neinteligentne da proguglate i pronađete podatak kako je završio službenik CIA koji je postavio lokator za kinesku ambasadu evo vam odgovora kako je postupila Kina u njegovom slučaju. Čovek je ubijen ispred svoje kuće udarcima čekićem u glavu, smrskana lobanja i prosut mozak po pločniku. Mislim da je to bio savršen odgovor kineskih tajnih službi USA administraciji i CIA organizaciji.
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Ubijen-sluzbenik-CIA-odgovoran-za-bombardovanje-kineske-ambasade.sr.html
Pride, seća se USA veoma dobro preko 3 miliona dobrovoljaca u korejskom ratu. Mislite da ih danas ne bi bilo?? Mislite da Kina nije spremna da tajno šalje naoružanje S. Koreju kako bi upropastila uticaj USA u regionu a samim tim i uspela da završi priču sa Japanom oko spornih ostrva? Nema USA nema ko da pruži podršku Japanu, Kina pobeđuje preko tuđe grbače. Stvar je krajnje jednostavna i nimalo teška za razumeti. Pored toga postaje apsolutno dominantna i u eventualnom rešenju problema oko nalazišta gasa u južnom kineskom moru zbog kojih se spori sa Vijetnamom, S.Korejom, J.Korejom itd. Eto vam razlog više za brigu zaljubljenici u USA. Treća stvar je da bi nakon tog neuspeha NATO-a Kina mogla apsolutno da drži USA u šaci jer je najveći sponzor USA ekonomije. Ukoliko dođe do sukoba a NATO izvuče deblji kraj kreće mrcvarenmje USA od strane Kine po pitanju ekonomije.

Vladimir

pre 11 godina

znaci po vama je situacija iz 99te i ova sad ista? covek da umre od smeha...
Da su hteli, mogli su nas sravne sa zemljom za sat vremena...ali bukvalno da kamen na kamenu ne ostane... Na nas su isli metodom 'polako' i imali su svo vreme ovoga sveta...
Sa Korejom je druga prica, ako krenu na njih to ce biti puna snaga bez stajanja...
Ko je terao malog debeljucu da se busa? Sami su odlucili pre 60 god da se izoluju.. Sami su odlucili da zivoti njihovih ljudi nemaju vaznost. Ceo sistem im je napravljen po sistemu "obozavanja vodje" koji zivi kao faraon dok populacija umire od gladi i ispiranja mozga... Sami su odlucili da prete svima, celom svetu postavljaju neke ultimatume... Mi kukamo kako nas gazi drzava, vlast
i kriminalci na celu iste....a zivimo 100x bolje od onih sirotana... I posle neko odavde se nesto kao prsi odvazno i pruza neku satro podrsku "velikom vodji" a onda predje na drugu vest i daje komentar i kuka nad zivotom ovde....

Vaske

pre 11 godina

Slusaj sad ove komentare, " Ameri pobegli iz Vijetnama glavom bez obzira, gubili rat tamo- gubili ratove ovamo"..
Dal ste bre vi normalni, koji vam je djavo...covek da uzme i da place od tuge ne znanja, nebuloza i "herojstva"...
Gde god da su ratovali- pobedili su... to satro "gubljenje rata" u Vijetnamu je prica za malu decu i lakoverne "heroje" kojima i dalje odzvanjaju reci "velikog vodje" Milosevica koji posle 3 meseca bombardovanja i potpisane kapitulacije kaze "pobedili smo NATO"....
Meni je dosta vise i ove odvratne drzave gde zivim, raznih ludaka i "velikih vodja" koji se prepariraju posle smrti ...

jkjkjkj

pre 11 godina

на сву срећу само је једно сигурно а то да америка никада није погрешила
(repus, 4. april 2013 14:57)

al sam se zagrcnuo ovo kada sam procitao , pa da krenemo od 1948 godine gde amerika otima palestini teritoriju , od 1947 do 1950 godine aktivno deli njenom politikom drzavu koreju na sever i jug a pri tom ucestvuje u ratu gde ce poginuti vise od milion ljudi , zatim se obrusava na vjetnam koji isto deli na sever i jug gde pravi zrtve od dva miliona ljudi , pomaze dzihadu u afganistanu , pravi al kaidu za svoje potrebe da bi pravili haos u nekim zemljama , medju kojima je i bivsa SFRJ , da bi se posle borili sa njima , otima srbiji kosovo i metohiju da bi pravila kampove za obuku nekih africkih pobunjenika , citaj terorsta , koji bi rusili vlast koja SAD ne odgovara.... daleko od toga da bi voleo katastrofu nuklearnih razmera ali ako je to jedini put da se unisti zlo pod imenom AMERIKA onda neka tako i bude.

petar petrovic

pre 11 godina

Na kraju ce se desiti da Amerikanci razruse Severnu koreju,a posle toga da saznaju da ovi nemaju nuklearne bombe

Isto je bilo i sa Irakom

Jaka je Americka propaganda,prvo na sva usta govore kako su im protivnici ludaci(kao sto su i nas predstavili pre bombardovanja)(kao sto su rusi bili u hladnom ratu,japanci,vijetnamci,iracani,iranci...),da bi svako normalan bio uz Amerikance i tako predstave sebe kao spasioce sveta od ludaka.Kasnije to naplate-bilo nafta,rude...bilo novac od neke druge zemlje koja je u ratu sa ludacima.

Vi sto dajete minuse setite se kakve su slike bile plasirane o nama pre bombardovanja(o nama obicnim srbima,obicnim gradjanima).A vi sto niste bili bombardovani(nasi susedi)slobodno dajte minuse.

zoki

pre 11 godina

svetski policajac je ipak samo obican ' pandur' i to glupi! Zasto? Zato sto ce za neko vreme oped da se cudi da ima samobica koji su spremni za teroristicke akcije protiv SAD. Kako sejes, tako i zanjes.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@Pa u Beogradu je palo vise bombi na teritoriju Kine (Kineska ambasada).I Kinezi uputili ostar protest, to bi isto uradili i sada, to samo mi i severnokorejci necemo da slusamo kad nam se lepo kaze.Kinezi su pametni oni cute i slusaju kad Ameri pricaju.
(pera lozac, 04. april 2013 14:20)
Mnogo toga se u omjeru snaga u svijetu promijenilo od 1999. do 2013., Kina sada i Kina prije 14 godina su 2 različite zemlje po političkoj, ekonomskoj pa i vojnoj sili i utjecaju. Sad su skoro bitni kao Ameri. A za 10-15 godina ce Ameri njih slusat kako i sta.

hm

pre 11 godina

Jedini krivci za sve sto se dogadja su samo Amerikanci. Ja ne mogu kriviti Severnu Koreju i tamosnji fanaticni rezim, zato sto znamo da oni od prvog dana zele rat.
Amerikanci i ostatak sveta su krivi sto su dozvolili da u svetu postoji jedan ludacki rezim, koji je izgubio svaku percepciju o realnom i koji se naoruzao nuklearnim oruzijem. Tokom cele protekle decenije SAD su koristile 11. septembar za ostarivanje svojih ciljeva, a to je okupacija Bliskog i Srednjeg istoka. Ti ciljevi nisu bili svetski mir i demokratija vec nafta. Napravili su stanje opste paranoje kao da ce bombasi samoubice da iskoce iz tanjira, sto im je odgovaralo, da okupiraju bar dve zemlje, izvrse agresiju na Irak, pogaze medjunarodno pravo, ali zato dodju do naftonosnih polja i busotina.
Dok su se Amerikanci bavili svojim neokolonijalnim posedima, fanaticni rezim u Severnoj Koreji je napravio nuklearno oruzije. Nije problem danas napraviti nuklearno oruzije, ali je problem stanje uma onih koji ga imaju. Boljsevicki fanatizam je opasniji od svakog verskog i realno je da Koreja zaista zapuca.
E sada, zasto su SAD i svet krivi. Jenostavno, u slucaju neduznog Iraka i Avganistana vazio je princip preventivnog napada, a Koreju koja je realna opasnost po svetski mir, ne smeju ni da pogledaju.

Srdjan

pre 11 godina

@Dejna
"PatriJote, ukapirajte jednom: Kina i US su saveznici."

EvroFanatici, ukapirajte da u Pekingu ne sede budale. Ocigledno.
Sto se bas ne moze reci za Vasington i Pjongjang. Ocigledno.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Pomalo je cudno da vecina Srba ili onih koji komentarisu situaciju(medjunarodnu)
ne razumije problem ili ne zeli da ga razumije jer su nekako bili kolaborateri svoje
sopstvene sudbine. U tom cilju pozivaju se svi ti "demokratski"orijentisani da pogledaju
neki dokumentarac iz africkih nacionalnih parkova,da bi vidjeli kako se hrane lavovi.
Oni,lavovi izoluju odredjenu zrtvu od ostalog stada jer bi ,mozda,stado kao cjelina
bilo opasno.Izolovana zrtva se onda iscrpi gonjenjem i siguran je dobitak.Prenosenje
tih istih osobina na ljudske primjere apsolutno je moguce.Srbija je bila devedesetih
kompletno izolovana pa je medjunarodna zajednica,ona stvarna i demokratska,
imala ideju da je sve bilo istina i da bi protest bio uzaludan.Slicnost sa Sjevernom
Korejom i "price" koje se u tu svrhu lansiraju vise su nego providne.Ako je zemlja,
Sjeverna Koreja u ovom slucaju,potpuno izolovana ne postoji mogucnost raskosnog
zivota i kupovine dzidza sa svjetskog trzista. Situacija na Korejskom poluostrvu nije
nikad potpuno okoncana pa ljudi koji su nacionalno svjesni ne zele strano mijesanje.
Oni su provocirani raznim metodama od kojih je izolovanost samo jedna tipicna.
Na jugu ,medjutim,nasli su se oni kojima sistem materijalno pomaze jer je to za njih
vaznije nego licni ponos identiteta.Hitler je u svojim "pohodima"objasnjavao narodu
da svi ostali imaju namjeru da ga napadnu.Oni,narod,su mu vjerovali pa "Drang na
Ostem" nije bio problem
vasilije knezevic 04 A 2013

sinisa

pre 11 godina

juzna koreja je ima duplo vise stanovnika,mnogo je bogatija i sigurno ima modernije oruzje.kada se tome doda americka pomoc i los moral gladnog naroda sa severa svi aduti su na strani juzne koreje.

ide sezona setve nema vremena za rat

pre 11 godina

Kinezi su pametni oni cute i slusaju kad Ameri pricaju.
(pera lozac, 4. april 2013 14:20)

Upravo tako, cute, rade kako im se kaze i razvijaju svoju zemlju. Pa ce nakon par decenija oni da budu ti koji pricaju, a drugi ce da slusaju. A ne kao mi (ili S. Korejci, Sirijci, talibani, ovi-oni) - ne slusamo, teramo inat, unistavamo svoju zemlju i onda jos kukamo kako su drugi krivi. Pametni opstaju, glupi nestaju.


(Jovan, 4. april 2013 14:11)
Pa oni su se '99. zezali sa nama, i maksimalno stedeli. Da su udarili kako su mogli (i to samo Ameri, bez NATO), ne bi ostao ovde kamen na kamenu ne za 4 vec za 1 dana

Mićko

pre 11 godina

Gde bre nađete ovoliki broj klinaca kao komentatore. Tako to mali Đokica zanišlja rat u Koreji i uopšte u Aziji. Uzmite malo istoriju pa će vam sve biti jasno. Jes da su se ameri zaglibili u Avganistanu ali ni u Iraku nisu daleko odmakli, a tek da se ne vraćamo na Vijetnam odakle su pobegli glavom bez obzira a korejski rat davno nije završen. Sve prete ali ne lezi vraže korejci nikad neće biti za potcenjivanje bez obzira na svu superiornost u tehnologiji. I znajte da Srbija nije nikakav uzor bez obzira što bi neki to voleli. Nas je davno pojeo "unutrašnji crv"

Bumba

pre 11 godina

Gledam ovog malog diktatora i ponavljaca i najezim se pri pomisli da bi i srbija bila ista koreja- slobolend da smo nekim neverovatnim cudom razvijali nuklearni program devedesetih,cak sta vise kim podseca strasno za slobu ,ista neosetljivost ista neinformisanost i i sta arogancija cini se da ce i epilog biti isti.Jos mi veci utisak ostavaljaju komentatori koji su spremni da podrze takve rezime .

nikola drezgic

pre 11 godina

Nekad ne pomaže ni to kad te štiti najveća sila sveta! Severna koreja će verovatno nakon ovoga nestati,dok će u južnoj preživeti samo neki mikroorganizmi!

Maxxx

pre 11 godina

Pocela je partija saha.Bice mat u dva poteza. U listu Defence pre dva dana je bila cela strana o naoruzanju Severne Koreje.Osim ljudstva i mornarice ni u jednom segmentu nisu u prednosti ni na Juznu Koreju a kamoli na SAD.Od avijacije Severna Koreja jos u svom sastavu imaju MIG 19.Protiv vazdusna odbrana im je na nivou sedamdesetih.Cela teritorija severne Koreje su potencijalne mete. Preko dvadeset nuklearnih reaktora koji ne rade vise od deset godina. Sve u svemu ako prvi krenu obrali su bostan. Zbog toga i upozorenje Kine jer su svesni sta moze da se desi
(Konstatacija, 4. april 2013 15:39)

Imaju i 40 mig-29 i preko 150 mig-21, al spasice ih to kao sto je nas 99...
Ali imaju oni nesto drugo, a to je 60 godina ispiranja mozda kako su SAD zlikovci ( s cim se slazem), i nece tu biti predaje. Ako SAD krene u kopneni rat tu ce biti podosta zrtava jer se ovi nece predati i moze svasta da bude.

Dusan

pre 11 godina

Mislim da sam na strani Amerike mozda po prvi put, sem ako nisam zrtva propagande. Drzava S.Koreja koja izdvaja cetvrtinu svog budzeta za vojsku, a gradjani nemaju sta da jedu? Drzava koja otvoreno preti nuklearnim ratom? Da vas podsetim nuklearni rat je usmeren na civile, ne na vojnu silu. Neko je spreman da ubije milione neduznih porodica jer im je neko kako kazu uvredio "dostojanstvo". Da li ce ubijanjem povratiti dostojanstvo? Nadam se da do ovog rata nikada nece doci.

dexdavid2

pre 11 godina

Iz časa u čas, na rubu nuklearne katastrofe i rata, pratimo kako se pišu nove stranice istorije, grade novi međunarodni odnosi.Već smo svi pomalo zaboravili period nakon 9/11 kada je rođena nova Američka odbranbena strategija, strategija preventivnih udara i imenovanje zemalja osovine zla, Irak, Iran i Sjeverna Koreja.Svijet se od 99' mnogo promjenio i danas jedna mala i zatvorena Sjeverna Koreja tjera nekada neprikosnovenu Ameriku da mjenja svoju strategiju, da se jednostavno brani, da postavlja defanzivno oružje.Nadajmo se da do neklearnog rata neće doči, da će se nakon "nuklearne drame" strasti stišati, da će se Sjeverna Koreja pokalko uključivati u međunarodnu zajednicu, naravno sa veoma jakim pozicijama.Rusjia i Kina sve pomno prate i već govore da je došlo vrijeme za nove međunarodne odnose.Nije ni "maloj" Srbiji u takvim konstalacijama snaga lako, ali se nadam da će znati pravilno da procjeni međunarodne odnose, njen položaj u svijetu i u skladu sa time definiše svoju poliiku i ciljeve.

DPolitika

pre 11 godina

Procenjuje se da bi koalicionim snagama trebalo tri do četiri dana za potpuno preuzimanje kontrole..:):)

Zaista bi bilo maksimalno arogantno izjaviti tako nesto.

Pricajuci o inicijativi koju bi u slucaju prvog napada od strane SK bila na strani SK usledila je recenica koja glasi:
Vrlo je bitno da svatimo da bi odgovor koalicije(SAD i Jug) usledio odmah, medjutim kontrola toka inicijative bi usledila nakon 3-4 dana da se inicijativa preokrene u pravcu koalicije a objektiv koalicije je da odrzi primirje.

Nigde se cak nekaze da je cilj koalicije da dobije rat vec da odrzi postojece stanje stvari kroz postizanje primirja(armistice).

Ono sto CNN "zaboravlja" je da vojska SK ima 3000 pontonskih mostova koji su namenjeni prelasku reka koje vode na jug(to navodim u kontekstu da je receno da ce rusiti mostove na severu sto u svakom slucaju ne predstavlja prepreku koja ce ugroziti kretanje vojsku SK prva prava prepreka za SK vojsku je na jugu odmah nakom DMZ a severno od Seula)
Pored toga nekaze se da je vojska SK pretezno fortifikovana te da ima mrezu tunela koja je najveca na svetu(svojevremeno je SK slala u pomoc Vijetnamu svoje inzinjerijske jedinice da ih obuce i da im pomognu u kopanju tunela) te da su njihovi komandni podzemni objekti na cak ispod 90 metara dubine ispod tvrde stene sto onemogucava cak i najace konvencionalne bombe kao sto je GBU-28 ili GBU-57A/B da prodru. Ostali nedostaci CNN "analize" zahtevaju posebnu "analizu".

Robert

pre 11 godina

@Vladimir Pula. Prebrzo otpisujete tu imperiju zvana Amerika, koliko god svakom normalnom čovjeku bilo gadljivo to što rade godinama. Pogledajte na youtube jedan video pod nazivom "Put u 3. Svjetski Rat"; sve što treba objasniti ponašanje i djelovanje Amerike zadnjih 50 godina, kao i nažalost vjerojatna bliska budućnost nalazi se sažeto u 13 minuta izuzetnog priloga. Kad to pogledate, bit će vam izuzetno teško argumentima oboriti zašto je Kina za Ameriku samo jedna 'cash cow', zašto se sada u Ameriku vraća trend reindustrijalizacije i vraćanja high-tech proizvodnje nazad na kontinent. Znate li koliko milijardi dolara Kina drži u američkim obveznicama i trezorskim zapisima ? Točno je da tome Kina može parirati tako što ne deponira zlato u Fort Worthu nego to čuva kod sebe, no generalno oni su još 10 godina daleko da stvore takav višak vrijednosti izražen u zlatu i na taj način zajedno sa Rusima obore dolar kao glavnu međunarodnu valutu. Razmislite malo da li će Kina i dalje moći računati na ovakve stope ekonomskog rasta ako se zapadne kompanije krenu povlačiti. Nije valjda da mislite da sami Kinezi mogu supstituirati razvoj novih tehnologija i da im više ne treba industrijska špijunaža. Oni sada plivaju na vrhuncu, bolje od ovoga sada teško da mogu poželjeti. Vidjet ćete uskoro, kad će kao i Rusi, biti jaki na riječima, dok Amerikanci budu od Sjeverne Koreje radili najveći parking u Aziji. Hvala.

ode nam lg.cene do neba

pre 11 godina

verovatno je sve ovo kineski test da vide dokle ide usa,a bogami oni idu do kraja.ako krene ispeglace koreju kao treger majcu.vecinu korejskih projektila ce oboriti najbolja pvo na svetu koju ima amerika.
e sad nije iskljuceno da ce neki proci u unistiti nam it tehniku iz mile nam juzne koreje.znaci nama gikovima pa cak i onim glupim rusofilima, nije u interesu ovaj rat.

Nikola

pre 11 godina

Kao što rekoh, i jedni u drugi su duboko poremećeni. Neka se slobodno poubijaju, samo da ne ozrače ostatak sveta nuklearnim oružjem.

Od "zaustavimo nuklearno naoružanje" došli smo do toga da ga svi imaju i da će prvi put obe strane direktno sa njim ratovati.
Pitam se zašto (sa pogledom na SAD kao glavnu seljačinu na svetu).

perica

pre 11 godina

@Robert
Kad bi se zapadne firme povukle iz Kine izgubile bi ogroman profit, a mnoge više ne bi mogle ni da proizvode jer ne bi imale gde (bar u prvo vreme). Kini bi zauzvrat ostale sve fabrike, radnici, sirovine i tehnologije (sve uspešno prekopirano). Što reče jedan ekonomista, više nije samo "Made in China" nego i "Designed in China". Kineskom zmaju su porasla krila.

ide sezona setve nema vremena za rat

pre 11 godina

Severna koreja će verovatno nakon ovoga nestati,dok će u južnoj preživeti samo neki mikroorganizmi!
(nikola drezgic, 4. april 2013 14:06)
Nakon cega? Pretnji i zveckanja oruzjem. Pa prosle/pretprosle godine su pobili 100-150 ljudi (granatirali vojnu bazu i brodove) pa nista nije bilo. Tako ce i sad, proba rakete, malo mrtvih, onda dobiju malo para i hrane i idemo do sl. godine. Mali vođa u zemlji objavi kako je pobedio USA i svi isprani mozgovi ga slave

Да не поверујеш!

pre 11 godina

Ово су све замешали људи из Епла јер не могу више никоме да продају свој мобилни телефон. Желе да спрече излазак Галакси С4 модела који ће да им угаси компанију. После рата Јужна кореја ће да нестане а самим тим и претња по америчку компанију.

Nik

pre 11 godina

Ja ne znam sto to rade.Niko ih ne dira,nikog ni oni ne trebaju da diraju.Misle da mogu da pobede amere,da je to lako rusi bi to prvo uradili.

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

A zasto SAD razmesta rakete na Pacifiku ako je sigurna da Severna Koreja ne moze da dosegne do njihove teritorije...

kina uci na tudjim ne na svojim greskama

pre 11 godina

EvroFanatici, ukapirajte da u Pekingu ne sede budale. Ocigledno.
Sto se bas ne moze reci za Vasington i Pjongjang. Ocigledno.
(Srdjan, 4. april 2013 14:39)

Tu si u pravu, jedino u Pekingu sede pametni (i to sto se tice ekonomije i spoljne i unutrasnje politike).
U Vasingtonu, Briselu, Moskvi a ove manje bitne i nebitne i da ne pominjemo definitivno sede budale. Bez ikakve sumnje

Konstatacija

pre 11 godina

Pocela je partija saha.Bice mat u dva poteza. U listu Defence pre dva dana je bila cela strana o naoruzanju Severne Koreje.Osim ljudstva i mornarice ni u jednom segmentu nisu u prednosti ni na Juznu Koreju a kamoli na SAD.Od avijacije Severna Koreja jos u svom sastavu imaju MIG 19.Protiv vazdusna odbrana im je na nivou sedamdesetih.Cela teritorija severne Koreje su potencijalne mete. Preko dvadeset nuklearnih reaktora koji ne rade vise od deset godina. Sve u svemu ako prvi krenu obrali su bostan. Zbog toga i upozorenje Kine jer su svesni sta moze da se desi

brzi gonzales

pre 11 godina

Mene, medjutim, interesuje kako to ovi evrofanatici stalno pricaju kako je Severna Koreja izolovana i zatvorena i nista se ne zna sta se desava u njoj a ovamo navode da je oruzje njene vojske zastarelo i da je moral stanovnika nizak. A otkud onda vi to sve znate ako je Severna Koreja izolovana i nikakve pouzdane vesti iz nje ne stizu? Nije mi simpatican rezim Severne Koreje ali ipak su mi neke tvrdnje ovde u komentarima bole oci...

pitam se pitam

pre 11 godina

Mnogo su mi smesni ovi planeri sve zavrsavaju za tri, cetiri dana. Uvode demokratiju, decentralizuju vlast, sve toboze zbog dobrobiti naroda. Posle njihovih ,,humanitarnih intervencija,, ostaje pustos, zatrovan zivotni prostor, a narod je siromasniji i podeljeniji. Onome sto oni odrade za tri, cetiri dana nikada nema kraja.

dejan

pre 11 godina

znate sta. uopste ne verujem u ovu pricu. evo zasto:
u s. koreji na vlasti je jedna porodica ... prakticno feudalni sistem. pitanje je zasto bi oni ulazili u sukob sa Usa - najvecom silom na svetu - sa kojom usput da kazem nemaju sanse u sukobu.

Voleo bi da neko pametan objasni ovu situaciju. Jednostavno koliko god da su ludi sigurno nisu glupi.
moje misljenje je da je ovo dogovoreno sa Amerikancima. jednostavno ne vidim drugu opciju.

bosanacbrcko

pre 11 godina

nisam neki ljubitelj amerikanaca al treba biti objektivan pa reci da ima trenutno a boga mi i dugo nece biti ravnog kada je u pitanju vojna moc tako da ovaj predsjednik s koreje ima velikih psihickih problema sto bi reko dzidzimilovic nije mu mozak u vinklo .... ako dodje do sukoba ameri ce ih obrisati s mape zivi bili pa vidjeli

dejan

pre 11 godina

Duboko verujem d ce nekog rata biti. Amerima vise ne odgovara jaka juzna Koreja koja u svakom segmentu gazi po svetskom trzistu. Korejanci su strahovito fanatican narod, ali i dobar, tako da ce prvu varnicu ozbiljniju, ovaj put, zapaliti USA, siguran sam u to. Kada krene rat, u blizini Kine, Rusije, USA i zapadna evropa ce ekonomski ojacati i boce bezbedne teritorije. apple ce opet da skoci, posustala USA ekonomija ce da se pokrene i mislim da ce taj rat potuno unistiti i juznu i severnu Koreju. Ameri ce, kao i nebrojeno puta do sada, iskoristiti staro naoruzanje, malo ozraciti zemlju svuda gde stignu, kao kod nas i imace visestruke koristi. Oni su tu da koristi to sto se isti narod ne voli medju sobo, i umesto da ih pomire, a mogli su to, oni uporno drze severnu koreju pod pritiskom i izazivaju ovo sto ce da se desi. Bice slicno kao kod nas, zavadi pa vladaj.

Filozof

pre 11 godina

Ma vi ste ljudi indijanci..!! Nismo u 12 veku da se tek tako ratuje S.Korea napadne, Amerika je sravni i to je to.. ako dodje do rata to je automatski 3 svetski rat.. jer su to saveznicke drzave, a ne plemena.. ili sta vec..Amerika mozda jeste jaka, ali ne zaboravite Japan oni jedva cekaju da se zarati, i da srokaju Amere, Za hirosimu i Nagasaki..

Figura

pre 11 godina

Grupa ljudi se seta po rubu provalije noseci u dzepu celi svoj narod. Ja se nadam da nece skliznuti - ne zbog njh, nego neduznog sadrzaja dzepa.

Srednji vek

pre 11 godina

@rade

Kina i te kako upozorava rukovodstvo Severne Koreje da se ne igraju sa vatrom.Nije to viseona Kina koja ce da stane na stranu Severne Koreje.Takodje ni Rusija.Da je Kini znacajna Severna Koreja oni bi je odavno naoruzali. U bitnim elementima Severna Koreja ima oruzije staro vise od dvadeset godina (vazdusna odbrana, avijacija). Nuklearni potencijal se pokazao kada im je raketa pala na lansiranju jer nisu dostigli sofisticiranu tehniku, kompjuterski sistem

blizu je blizu

pre 11 godina

Problem oko Severne Koreje je ozbiljniji nego sto izgleda.Nije amerima problem da uniste Severnu Koreju, problem je u tome sto se SK granici sa Rusijom i Kinom.Vladivostok se nalazi na oko 1000 km od SK i kad bi Ameri opalili koju nuklearku po SK radijacija bi zahvatila i Ruse i Kineze koji zive blizu granice sa SK i ja verujem da vlasti doticnih zemalja nikako ne bih bile otvorenog garda.Ako Ameri i SK udare jedni po drugima nuklearkama to je svakako kraj sveta kakvog poznajemo danas.Sta ce biti posle toga to samo Bog zna.

Dule Zh

pre 11 godina

Sve ovo ce brzo opet da se utisa, sve ovo je mazanje ociju obicnim ljudima, manevar skretanja paznje. Dok svi na ovo misle, u pozadini se desavaju gore stvari.

podrascanin

pre 11 godina

Ovaj Ban Ki Mun ce umreti od zabrinutosti. On je za sve zabrinut a niko ga nista ne pita jer je i postavljen od strane zapada i USA da samo prica i nista ne radi...

Vladimir

pre 11 godina

A taman misliš svet se sredio i nema više.. kad eto nekom klikne u glavi i haos! trebaju nam vanzemaljaci pod hitno... pa da zaboravimo medjusobne gluposti.

Kotež

pre 11 godina

Pa ja ne znam taj Kim Džong Un je prosto tako simpatičan jedan buckasti mladić, a ima i hipstersku frizuru. Ja msm da mi treba dobrovoljce da uputimo.

mir brate mir

pre 11 godina

Dokle bre muski svete ti ratovi.Dokle bre zenski svete da cutis dok ti decu ubijaju.Lako je starcima koji su generali,admirali,pukovnici....da se zezaju iz bunkera sa nasim zivotima od kad je sveta i coveka.To valjda ide tako jedna puska padne a oni dizu drugu.Dok se igraju decaci rata ostali nastradaju.Tuzno oni ogromne plate dok planiraju ratove i vezbaju ubijanje,a mi ili ostadosmo bez najmilijih ili na onom svetu.Nazalost ljudska evolucija ide tako sporo.

xD

pre 11 godina

Vidim ovde pojedini pisu ako S.Korea krene u napad Ameri ce ih sravniti, pa to i jeste moguce, ali ako ispale samo nekoliko raketa na Juznu Koreu ili bilo gde taj deo Azije ce postati kontaminirana zona. I to je veci problem nego to ko ce pobediti...

Istina

pre 11 godina

Da li se secate korejskog rata pedesetih?Severna Koreja je zauzela skoro citavu juznu Koreju.Dosla amerika sa desetak hiljada vojnika i zauzela celu severnu Koreju.I tu bi bio kraj da se nije Kina ukljucila sa 300 hiljada vojnika.Pa se oteglo i tako ostala granica koja je i sada.Ova dinastija nije normalna ,jer ce da ginu gradjani S,Koreje ni za sta,a ovaj ce da kidne kada pocne gubiti rat,verovatno u Kinu.A mozda se samo kurci pred narodom da pokaze kako je on bolji od dede.

doboj

pre 11 godina

vladimir pula@kina je jos daleko iza amera i trebat ce joj jos dugo da ih dostigne vojni budzet sad-a je veci nego kineski i ruski skupa pa kinezi su tek sad napravili svoj prvi nosac aviona a ameri ih imaju 7 a svaki od njih ima 12 razaraca u pratnji a kad pricas o amerima onda moras uzet i ostale nato zemlje u obzir medu kojima ima respektabilnih vojnih sila pa i nuklearnih

lloepez

pre 11 godina

Fora je sto mi sve ove vijesti uzimamo zdravo za gotovo, kao neki vid zezanja, ali izgleda ovdje nema toga ... Sjeverna koreja je jasna, i to je milion puta naglasila da ce odgovoriti nuklearnim napadom - ako se to desi bojim se sigurno tu nece stati i da ce Ameri odgovoriti kao i par zemalja koje jedva cekaju da ispucaju oruzje koje skupljaju i prave godinama i u koje su ulozili milijarde i milijarde ... iako se treca lica rokaju izmedju sebe mislim da tu niko ne dobija, ne vjerujem ni da cemo mi na Balkanu biti postedjeni, posto smo uvjek kolateralna steta bili u svim velikim ratovima ...

zanesenjak

pre 11 godina

(Istina, 4. april 2013 17:19)
Proverite vasu istinu, nije tesko i ne boli. Ne pisite ono sto bi Vi zeleli nego ono sto je bilo. To je bio rat sa velikim gubitcima za sve zamlje. Amerika, preko 36000 mrtvih, ranjenih preko 92000, zarobljenih i nestalih preko 15000. Znaci, daleko od toga da su usli u rat sa desetinom hiljada vojnika.

бидермајер

pre 11 godina

Док су били далеко и нисмо познавали лично тај менталитет и народ били смо равнодушни према њима а сада? Клизе полако низ скалу љубави.
А о Америци ? Па верујемо да ће долар скочити а мешетари ће по предвиђеном поново трљати задовољно своје руке.

Aleksandar

pre 11 godina

Ima jedna nasa stara u vojsci "atomski sa leva ili desna", pa treba da zalezes u suprotnu stranu od recene. Samo, tim "narednicima" niko nije rekao, da nema tu nikakvog skakanja. Kad atomska udari, ona brise patos za sobom.

outsider

pre 11 godina

Vojni manevri snaga SAD i Republike Koreje su počeli već 1.marta sa planom da traju do 30.aprila. Dakle pre tih uvrnutih pretnji DNR Koreje.
To su godišnji manevri ali nije bilo da toliko traju ni tog obima. I bilo je protesta u J. Koreji povodom toga. I svakako to nećete čuti ni od Reutersa ni od AP pa tako ni od Tanjuga a ni ovde.
Ne formirajte mišljenje po vestima, one su kao i reklame, plaćene.

Јанош

pre 11 godina

Генерални секретари УН се изгледа бирају по томе ко је кадар што дубље да буде забринут. Јер затребаће.

Vladimir

pre 11 godina

Ima jedna nasa stara u vojsci "atomski sa leva ili desna", pa treba da zalezes u suprotnu stranu od recene. Samo, tim "narednicima" niko nije rekao, da nema tu nikakvog skakanja. Kad atomska udari, ona brise patos za sobom.
(Aleksandar, 4. april 2013 16:23)

Vrlo dobro mi je poznato to. S'tim da ono s' leva ili s'desna uvek bas nekako ''pukom slucajnoscu'' bude na onu stranu gde je barustina. Kakvo je to maltretiranje bilo. Kad zvekne napalm ili atomara, tu gori i kamen, a mi cemo se kao zastititi tako sto cemo se okrenuti na suprotnu stranu i pokriti satorskim krilom, hahahahaaa....

wroom1975

pre 11 godina

Kad sve oduzmes i saberes, Juzna Koreja je ta koja ce najvise nastradati. Druga stvar ukoliko Severna Koreja upotrebi nuklearno oruzje, ukoliko ga uopste imaju sto je veliko pitanje bez obzira na njihovo busanje u grudi kako su sposobni za ovo ili ono, to automatski zanci okretanje bukvalno celog sveta protiv Severne Koreje. A onda sledi scenario "Irak"...kamen na kamen nece ostati od Severne Koreje. Kina i Rusija ce kao po obicaju biti "Ne dirajte nas ne diramo vas"...NATO se naravno ukljucuje u celu pricu, a ne zaboravimo da je tu "blizu" i Australija koja verovatno to nece samo posmatrati onako sa strane...neznam...da li je SK svesna uopste u sta se upusta...nisam na nicijoj strani i generalno me bas briga sta ce se desiti, ali posmatrajuci stvari realno, Severnoj Koreji se uopste ne pise dobro ukoliko dodje do nekakvog konflikta.

@Perica

pre 11 godina

Profit će izgubiti u svakom slučaju jer cijena radne snage u Kini raste brže od očekivanja investitora a istovremeno je, kako sami kažete, kopiranje drastično ubrzano. U samoj Kini vidljivo raste standard srednjoj klasi, pa je čest slučaj da povećanje kućnog budžeta na kraju rezultira da se umjesto više ili manje uspješne kopije određenog zapadnog produkta kreće sa nabavom originala. Pogledajte malo na čemu je Njemačka bazirala svoj ekonomski rast za vrijeme zadnjih 5 godina kriza - u njemačkim se fabrikama ne može proizvesti toliko automobila koliko ih se u Kinu uveze; sjeverne luke se prekrcane sa šlepovima auta, traže se kapaciteti za prevoz na Mediteranu. To se zove 'experience economy', da shvatite, povucite paralelu sa ex-YU. Kad smo bili zatvoreno društvo sa niskim prihodima, bili su dobri i Fićo i Stole, no čim smo se početkom 80-tih malo otvorili, stigao Golf i ostatak ergele; onaj koji si je to mogao priuštiti, vozio se stranim kolima jer je bio uvjeren da je to bolji izbor. Da bi kapitalizirali pametnu tranziciju iz izolirane komunističke države prema državnom kontroliranom kapitalizmu, Kina mora drastično ulagati na privlačenju respektabilnog broja inženjera tehničkih i prirodnih usmjerenja jer plagajatura daje samo ograničene rezultate. Do ne krenu uvoziti stranu pamet kao Ameriak u zadnjih 50 godina, ostaju na istom odstojanju sad i za 15 godina. Ko zna, možda im je to dovoljan cilj.