Ponedeljak, 25.03.2013.

19:33

Maturanti vole Legiju i Karleušu

Istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuje da su mladima u Srbiji idoli Dačić, Legija, Gadafi, Karleuša i Hemingvej, piše “Danas“.

Izvor: Danas

Maturanti vole Legiju i Karleušu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

168 Komentari

Sortiraj po:

Džoni

pre 11 godina

Malograđani, eto šta ste vi koji komentarišete ova istraživanja, deca se uglavnom sprdaju, a ovi "zabrinuti građani" ovde što komentarišu da nemamo budućnost, nek stave prst na čelo i zapitaju se za koga su glasali na izborima (bilo kojim), i kakav lični primer daju toj deci. Upravo ste vi, matorci iz prethodnih decenija i stvorili uslove za odrastanje ovoj deci, i sad nemojte da ih smatrate idiotima, daleko su inteligentiji od vas zatucanih matoraca. Na izbore vas izađe 60% redovno, zna se za koga i kako glasate, vidi se po sadašnjem stanju, vas treba da bude sramota. Ova deca će navodno upropastiti državu, a vidim da je sa vama procvetala. Pokrijte se ušima komentatori. D... bi prodali da bi se nakačili na budžet države, a nn taj način i otimate novac od obrazovanja, a posle se čudite u šta su vam deca izrasla.
Mislim da će nova generacija biti daleko više svesnija i da će daleko više doprineti Srbiji nego današnje matore guzice.
I normalno da vole Dražu, Tito je davno umro, matori jugonostalgičarski pioniri!

J.Strummer

pre 11 godina

Ne razumem tipa koji misli da je lepo to što slušaju Ramones? Pa cela prva postava Ramones je mrtva, ta se muzika slušala krajem 70ih, jeste, nekad je bilo cool slušati Ramones, ali brate vreme ide...Da je rekao da vole Hurts ili Of Monsters and Men bilo bi više smisla...A Karleuša i Legija? Narodi se dele na velike i male, na gazde i radnike. Srbi su radnici, na žalost bez gazde. I kao radnici bez gazde, bez čvrste ruke, tako se i ponašaju: pijano, agresivno, razulareno, bezumno. Treba naći dobrog gazdu da od nas napravi ljude i radnike.

Otisla

pre 11 godina

Tako je to kad se valja u kaljuzi tako dugo. Svinja nikad nece biti nista drugo nego svinja a da joj ne znam sta naslazes na jednu stranu a kaljuzu na drugu - svinja ce opet u kaljuzu. Potonula je Srbija ko Atlantida pre mnogo godina i jako je tesko uci u 'lift' i popeti se na gornje spratove. Za to je potrebno mnooogo, dragi moji. Zeznuto je kad se podignu bedemi oko kuce pa se ne vidi nista dalje od sopstvenog dvorista - a zadrzava pravo da se sve 'preko bedema' ocrni - onda su rezultati takvi kakvi su.

Rece neko mnogo pametno jednom davno: "sta ocekivati od ove zemlje kad joj je prosek dva zuba u vilici i tri razreda u knjizici".. eto, jucer cak objavljen clanak da nema ni po dva zuba u vilici - vise ih je bezubih..

Samo mogu da kazem: crno se pise. Kako vama koji se u tom kotlu krckate ko za riblju corbu evo vec 20 godina, tako i nama, 'izdajnicima', koje ovaj 'vanjski' svet preko 'bedema' poistevecuje sa vama. Kako objasniti, pored ovakvih ociglednih rezultata (ne treba nama ispitivanje, znamo mi to sami) da mi nismo bas svi za bacanje i da je taj teren oduvek davao dobre mozgove koji su napravili neke bitne stvari u svetu i da nismo samo dobri za ratovanje.. Kako to objasniti ako nas budu u svet vodila deca koja lice na Karleusu a postupaju kao Legija??? ZEMLJO, OTVORI SE! I jos jedared da kazem: boze, baci jednu granitnu plocu promera 300km i budi precizan...

elektropancho

pre 11 godina

I eto ga na deca su vam programirana i sprema za isporuku...
Samo se nadam da ce im mucnuti u glavi kad jos malo odrastu i razviju zdrav pogled na svet, ne ovo sto nasa politicka elita zeli.

hm...

pre 11 godina

U mom razredu svi slusaju Ramones-e!
(citoyen, 26. mart 2013 09:30)

To je lepo, ali nešto se mislim, to je otprilike kao da sam ja, pre tridesetak godina slušao, na primer Čarlija Parkera umesto, recimo Einsturzende, Laibach, Birthday Party, Sonic Youth, Lydiju Lunch, da ne nabrajam više (zamislite samo kakve su tada bile reakcije na takvu muziku, uvek je bilo "ovih" i "onih"). I nije da nisam poslušao Parkera, i da mi se nije sviđao ali to jednostavno nije bila muzika moje mladosti.

Iskreno se nadam da i Vi možete da pronađete dobre stvari i u ovom vremenu (nije da ih nema, pogotovo što je danas puno, puno lakše doći do informacija nego nekad). Nemojte da živite neku tuđu mladost, imate svoju!

bg boy

pre 11 godina

E moji srednjoskolci,bas ste me razocarali...
Ja mislio da ce Vam idol biti Kristijan,koji,zahvaljujuci samo tome sto je vec 20 godina,sa malim prekidima,po zatvorima,jos nije "ubiven" u nekoj mafijaskoj sacekusi....

legijaničari

pre 11 godina

s ovako odgojenom omladinom, i ne trebaju nam spoljni i unutrašnji neprijatelji. imamo i vladu koja odražava ovakav farmersko/velikobratski duh.

Milos

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim bilo kakvu vrstu mrznje, ali bilo je zestoke propagnde i nove generacije su zamrzele i Albance i Hrvate i neko objasnjenje nije potrebno. Medjutim, verujem da 99.99% njih nije videlo Jevreja u zivotu, a kamoli da znaju nesto o njihovoj kulturi i vezama sa srpskim narodom. Kada omladina postane ovako destruktivno konzervativna to je jasan znak da jednom drustvu nema spasa!

Milica

pre 11 godina

Najjace je sto se sada iscudjavamo. RRA pomera Soartakusa za termin posle ponoci zbog scena seksa i nasilja, a ovi sa pinka nas j... u zdrav mozak 00-24...legalno...jer volimo! Izvol'te!

Dejan

pre 11 godina

@Logoras: "Moja ćerka ima 6 godina. Pre neki dan, dok me je čekala da se spremim da je vozim u vrtić, pročitala je tri knjige." Koliko tebi treba da se spremis? Pola sata? I tvoja cerka je za to vreme procitala TRI KNJIGE? Daj nemoj da preterujes. Sve kritike su na mestu, ali nicije dete nije cudo. Svako voli svoje dete, ali deca nam nisu genije. Kao sto i mi nismo. Ne treba ici iz jedne krajnosti u drugu. Jedino ako si to mislio onako metaforicki, onda hajde...

Punker

pre 11 godina

Moja rođaka nije htela da ide na maturu zbog većinske Pink-armije u razredu, jedva su je roditelji nagovorili. Posle su mi pustili snimak, pa ono je ljudi bio svinjac, devojke obučene ko prostitutke,a momci ko mafijaši, pa ja ne bih otišao da mi dobro plate. Psovanje je postao deo redovne komunikacije, o kulturi nećemo jer i ne postoji u njihovim glavama. Postali smo najveće primitivno selo na svetu.

Bojan

pre 11 godina

Mislim da su mnogi zaboravili kako je to bilo biti tinejdžer, odrastao sam u SFRJ kada su bile potpuno drugačije vrednosti, ali u kraju i školi idol nam je bio Aca Marinčić, tada prilično opasan lik kasnije ozbiljan kriminalac, pa opet niko od nas nije pošao tim putem. Mislim da se svet, globalno "poseljačio", koja je suštinska razlika izmedju Karleuše i Lady Gage, formalna postoji samo u zvucima uz koje otvaraju usta dok se skidaju na bini, koja je suštinska razlika izmedju Pusycat dolls i "modelsica"... Snup Dodg je bio relativno poznati reper, dok nije optužen za ubistvo policajca, od tog trenutka postaje globalna zvezda...

Back to the end

pre 11 godina

A baš pre neki dan kažem ženi kako klinci iz bloka ne vide dalje od Pink televizije, kako nema ni jednog pankera, rokera, bilo kakvog drugačijeg u komšiluku. Svi ko da ih štampaju:patike,trenerke i OBAVEZNO kapuljača na glavi, iako nije ni hladno, niti duva ili pada.

glava za brisanje

pre 11 godina

Koji maturanti? Je l' konobari? Legiji su konobari bili omiljeni. Cimao ih je da na beograskim splavovima skacu "prelom" sa sanka. Na pod, naravno.
Ja bih te maturante voleo da upoznam sa "generalom" idolom. Verujme da bi bilo korisno i za njih i njega. On bi se razonodio, a njima ne bi palo na pamet da ga vole.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Koja tragedija... Ali ako razmislimo, sta su ti klinci prozivljavali i vidjeli zadnjih 18 godina u Srbiji? Je li čudno sto su takvi? Dijeca su kao spuzve, upijaju sve, potpuno neselektivno.

birac

pre 11 godina

Dana 11/3/2012 u Beogradu je preminuo akademik prof dr Miomir Vukobratovic.
Od 10000 srednjoskolaca,cak i onih sa fakulteta,kada bi ih pitali ko je taj covek,nemaju pojma ko je on..
On je jedan od idejnih,i tehnickih tvoraca svetske robotike i genijalni pronalazac nulte tacke robotskih funkcija.
HONDA,Japanska firma koja je najbolja firma u svetu u ovoj oblasti,u cast preminulog profesora Vukobratovica,taj dan je proglasila danom zalosti u svojoj Kompaniji!
A mi?
Negde na kraju krajeva svih vesti,i stampanih i elktronskih,objavljena je neprimetno ova vest..
A jedan Isak Asimov,prvi covek u svetu koji je poceo da se bavi robotikom,je izjavio da bez doprinosa prof Vukobratovica,ova oblast bi kaskala jedno 50 godina za danasnjim rezultatima!
Sada me sramota da,pored ovog genijalnog coveka,neka pociva u vecnom miru,i spomenem ove "tinejdzerske ideale"...
Licno,smatram da je sramota i za Srbiju sto ni na jedan nacin nije obelezila njegovu smrt..
To i ne cudi kada nam je,vec drugi put,Ministar prosvete Z.Obradovic,"profesor" sa jednog od najuglednijih fakulteta na svetu,Megatrenda...
Srbijo,stidi se svojih napametnijih i najstrucnijih ljudi..
Kao i Vi novinari(zbog ovoga ovaj komentar verovatno nece ni biti objavljen),sto ste uopste i objavili rezultate ovih "istrazivanja" medju mladima..
Nesto sto je sramno,ponizavajuce i deprimirajuce za naciju ne treba ni objavljivati,jer smo i ovako propali na svim poljima..

TZ

pre 11 godina

Ima jedna sjajna pesma na tu temu, kaze:
Ovde manjine su većine, leta-zime, imenice- pridev
mane su vrline, dizel uzor je za primer
fuf*ma se klinke dive, u skladu s time, čine
apsolutno sve da bi i same takve bile, I TO SU ČINJENICE

Dušan

pre 11 godina

A za tradicionalnu izvornu muziku nije niko čuo? Ne bitno, jel Srpska, Vlaška, Mađarska, Slovačka, ali bitno je da niko ništa ne spominje to, a to je ta KULTURA koja fali, sklonice decu negde..sa ulice...bilo gde..ovo je strašno, Karleuša? Ahh,, Legija? ..Meni su idoli moji roditelji i babe i dede, iako ih je jako malo ostalo u životu, oni će mi biti zauvek moji idoli.

Logoraš

pre 11 godina

Moja ćerka ima 6 godina. Pre neki dan, dok me je čekala da se spremim da je vozim u vrtić, pročitala je tri knjige. Već sada zna da su se ljudi razlikuju između sebe po karakternim osobinama (dobar-loš, plemenit-sebičan, vredan-lenj) a ne po nacionalnoj ili nekoj drugoj grupnoj pripadnosti. Kada odraste i kada bude mogla da bira, teško da će ostati da živi u ovom logoru.

србија данас

pre 11 godina

Породица, Држава, медији, стање у нацији су све фактори који утичу на младе људе.

Srpkinja

pre 11 godina

Na svom poslu sam svakodnevno u kontaktu sa adolescentima, preko 15 godina. Tačno je da se nađe poneko ko sluša navedene likove, ali većina ima drugačiji ukus. Ne znam gde je istraživanje rađeno. Metodologija uopšte nije jasna. Je li ovo još jedan u nizu tekstova za pljuvanje po Srbima?

alan ford

pre 11 godina

Iz lektire su izbaceni i Radoje Domanovic, Milovan Glisic, Laza Lazarevic, ne zato sto su bili komunisti, vec zato sto su opisali karakter Srbina kad dodje do trunke vlasti. Sto se tice Dostojevskog siguran sam da nije bio komunista, imao je socijalisticka shvatanja, kako sam pisac kaze, moze socijalizam, ali mora sa Bogom, bez njega nista ne moze. Na kraju moja konstacija u vezi danasnjih tinejdzera, sami smo krivi za moralnu unakazenost nase dece.

ice9

pre 11 godina

Posecuju koncerte narodne i pop muzike, dakle dizelashi kao vrsta jos postoje sto je razlog vise da se na "narodnu" muziku ili ti turbo shaban folk kao i na Pink uvede porez od 70% od koga ce pare ici u muzeje, pozorista itd, jedan dobar nacin da se suzbije seljana a podstakne umetnost. Svi ti lazni idoli popit Dacica, Karleuse i slicno, obrazuju licnost tih mladih ljudi koji jednostavno nece znati nista vise od toga, drugim recima ostace zatucani pa cemo ponovo za 10 godina imati Mrkonjica, Ilica, Dacica i slicne. Stop zaglupljivanju Srbije, stop turbo folk otrovu!

naivan

pre 11 godina

Srbija, deca vole ono o cemu se najvise prica, cudi me sto ne vole Ekrema. U stvari to nije slika dece nego nas odraz u ogledalu. JADNI MI

gordana1971

pre 11 godina

U tekstu se kaže: Među idolima mladih...Pa su nabacali par zanimljivih imena bez procenata da bi novinari napravili još jedan u nizu dezinformišućih naslova....Ne znam da li mi je muka od uopštavanja i ocenjivanja da su deca gora od nas, što je realno nemoguće...ili od sve površnijih novinara i urednika. Imam decu tog uzrasta, poznajem decu koja čitaju, slušaju rok, idu u pozorište, pristojna su, uče, pomažu drugim, i sigurno im nisu idoli Karleuša i Legija....Ovaj Zavod treba da se stidi što je na ovakav način plasirao tzv. istraživanje... Konačno, bio je na spisku agencija i sličnih nedefinisanih ustanova za ukidanje koje samo troše novac, a nikakve koristi od njih...Evo dokaza...

andrija

pre 11 godina

većina je uvek u nekom ludilu. ne postoji država ili škola ili društvo koje te može naučiti da je Legija šljam, Karleuša nešto što možeš da iznajmiš za malo keša a Dačić običan klovn. Ovo sve ili vidiš na prvu ili ne vidiš nikad.

Dijaspora

pre 11 godina

Kakvo nam je drustvo, takvi su nam i maturanti! Jedno bolesno, nazadno drustvo u kome su Dacic, Legia i Karelusa nekome uzori, drustvo u kome je nezamisliv brak sa osobom druge nacionalnosti, strasno!!

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

A šta se nudi kao izbor mladima?! Šta im nudimo umesto Legije i Karleuše?! Nudimo im Čede i Čankove, nudimo im defetizam i izdaju otadžbine kao "evropsku" i jedinu vrednosti, nudimo im primere političara koji su uspeli da sa ulice ulete u ministarske fotelje, da revoluciju "pojedu" i iskoriste za svoje lično bogaćenje i postanu vlasnici Srbije, nudimo im moralni lumpenproleterijat čija je osnovna životna filozofija "da šut ne može sa rogatima"?! Nudi im se pokornost prema sili koja korak po korak, najvećim zverstvima, pokorava svet i slobodu pretvara u tiraniju. Takva "demokratija" im se usadjuje u moždane vijuge a svima koji prkose, koji smatraju da se treba odupreti tom zlu nazivaju ratnim huškačima, zločincima, fašistima i recidivima prošlosti. Mladima se ne mogu naturiti takve "vrednosti". Njima je svojstven bunt a ne pokornost. Njima je svojstven govor i eksponiranje a ne klimanje glavama i sklanjanje po "mišjim rupama". Čak i ako, ovaj put, odgovori nisu bili iskreni ova anketa može da bude veoma poučna. Mladi su iz inata, koji im je ostao kao jedino sredstvo borbe, davali takve odgovore.

Bilal

pre 11 godina

"Netrpeljivost je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda,..."
U moje doba, tamo negdje 60-70-ih godina prošlog vijeka, Beograd je bio svijet. Beograd se poredio, naravno, ne po veličini, nego po kulturi i shvatanjima sa Parizom i Njujorkom. Beograd je bio sinonim za toleranciju i otvorenost. Moguće da je to bilo i s toga što je tada u Beograd dolazila elita. Setimo se samo mnogih književnika, filozofa, slikara, glumaca, TV voditelja, novinara, naučnika, doktora, inženjera, profesora i ljudi slobodnog duha. A šta je ovo danas? Ratovi su u nj doveli mahom nevoljnike a privredna kriza lumpenoproletarijat. Srednja klasa se totalno izgubila a bez nje hoćeš-nećeš nema građanskog društva i onda imamo ovo što imamo. Od svega je najgore da su upravo oni kojima je Beograd pružio svoje skute i zbrinuo ih danas najnetolerantniji.

Milan

pre 11 godina

Ova podela na tradicionalno i netradicionalno orjentisane maturante je,po meni,fašizoidna. Molim autora ovog članka da se informiše o tome kako se u današnjem svetu definiše građansko društvo,da bi shvatio u kojoj je meri omalovažavanje bilo čije tradicije,pa i srpske,nedopustivo.

Dr Z

pre 11 godina

Normalno, a sta ste drug
o ocekivali? Sta je vladajuca medijska i politicka slika nego estrada i nasilje? Da li promovisemo javno nekog naucnika ili uspesnog coveka?

Milko

pre 11 godina

"...mladima u Srbiji idoli Dačić, Legija, Gadafi, Karleuša i Hemingvej, ...."

Ovo je zabrinjavajuće, mislim ovi što su za Hemingveja, to treba ispitati i sprečiti, da se slučajno ne proširi.
Mogu ljudi ne daj Bože početi da čitaju.

raamen

pre 11 godina

Не знам шта бих рекао... Страшно лоше се преносе истраживања у вестима. Ко год се имало икада бавио науком зна да је овај чланак безвредан. Неколико коментатора је то и приметило, остали су се упецали на удицу, тенденциозан наслов је прихваћен као чињеница, сад само још да они утврде кривца. Просто ко пасуљ, зар не? Е па не'ш колега...
Као прво, нигде не видимо делове истраживања који потврђују ове смеле тезе. Све што имамо је часна реч новинара. Премало. Друго, ни речи о методи, која су питања и каква анализа одговора је уследила. Имамо само број испитаника и број градова, мада је и то важно. Ја знам да је то можда вама досадно да пишете и читате, али ако вас смара, немојте се ни бавити закључцима, јер ће неминовно бити погрешни. Треће, наслов је скандалозан. Само један мали упитник на крају би знатно поправио ствар, осим ако истраживачи нису стриктно то исто тврдили у свом тексту, у шта сумњам, и имам право да сумњам јер од тог текста ни трага. Сад идемо на појединости. Одакле неком идеја да дели људе на традиционалисте и нетрадиционалисте? Јел су се ученици изјаснили као такви или је истраживач закључио да су такви на основу њихових одговора? Јел постоји дефиниција традиционалисте? Јел има можда тест за традиционалност као за трудноћу? Оно, појаве се две црте и то је доказ да сам традиционалан? Можда вама који пишете овако изгледа као да је то мала ствар, али у науци назвати неког именом без икаквог критеријума је тешки пропуст (сад сам био јако фин). Има још, али мислим да сам био јасан. Можете да окачите ову вест мачку о реп, јер сте је лоше пренели и свели на црно-белу слику каква вам одговара, јер се коментатори на њу најлакше примају. Нема љутиш, то је тако, разлози су горе изнети.

miki

pre 11 godina

Oni koji u komentarima pominju Ministarstvo prosvete trebalo bi da znaju da se u toj ustanovi, pri smeni vlasti, menjaju samo ministar i par ljudi oko njega. Svi ostali, koji u stvari vode našu prosvetu, sede/ostaju u svojim foteljama već decenijama. Riba uvek od glave smrdi ali u ovoj ustanovi i telo dobrano smrdi.

kosta

pre 11 godina

To je taj krimi rad! Mislim da je Karleuša bolje ispitala javno mnjenje od ovih "znalaca materije". Eh ironično je da se njen zadnji album pominje u testovima opšte informisanosti. Jel tako kolege novinari? Da mi pristupamo tako ofanzivno kao ona i ostali "umetnici kiča" gde bi nam kraj bio... Deca slušaju šta im odrasli serviraju.

Stvarno!

pre 11 godina

Deco, vi ste samo culi za Dostojevkog! Covek ko cita nesto slicno ne moze da slusa Karleusu I mrzi druge nacije! Ja kao Albanac sto sam preziveo rat NIKAD ne mogu reci da mrzim srbski narod! Vi ste buducnost vase nacije, I ako u buducnosti ne promenite vase misljenje, zao mi je vase buducnosti :(

beograd

pre 11 godina

ako ste stvarno pronašli nekog današnjeg maturanta da mu je uzor tito, onda gospodo svaka vam čast, ali meni je to malo neverovatno

'Klip' je ziva ISTINA

pre 11 godina

Ko god kaze da su se deca samo zezala u ovoj anketi, jednostavno nema pojma o cemu prica. Na sve strane je takva lozhana na kosovo, legiju, arkana i slicne gluposti da je to strasno. 'Navijacke' grupe samo kruze i traze i najmanji povod da izmlate nekoga. A devokje ista prica, vestacki izgled i lozenje na farmu. Ne kazem ja da nema izuzetaka, ali low IQ omladina cini ogromnu vecinu.Masa njih mrzi hrvate a nije ni bila u planu dok se vodio rat. Samo se vi zavaravajte s pricom 'Pametna su deca danas'. Ova zemlja ubrzano propada i treba bezati iz nje glavom bez obzira.

Bojan

pre 11 godina

Nazalost osnovne skole su nam katastrofa i tu bude najveci procenat ovih kojima su uzori Karleusa i ostali. Takvoj masi se odupru retka deca, tj. ili ona dobro vaspitana ili ona sa jakim karakterom, a ostali uglavnom podlegnu masi, i tako moroni proizvedu jos morona. Onda se upisuju i po srednjim skolama po srodnom obrazovanju tj. kulturi. Tako da anketa u jednoj skoli npr. ja sam isao u gimnaziju u Novom Sadu i nekoj strucnoj, bi dala drasticno razlicite rezultate. Kod nas su se tuce desile mozda par puta tokom skolovanja i to nista ozbiljno, jednostavno drugacija struktura dece, naravno ima dobre dece i po ostalim skolama ali cesto budu asimilovana. Roditelji najpre treba da uce decu da misle svojom glavom, jer ko je takav tesko bude podlozan masi.

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

komunista?
no comment
Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 11.11. 1821. - 9.2. 1881.
(bezimena, 25. mart 2013 23:27)

hahaha, pa ti si luda.
Komunistički manifest je napisan 1848, prva internacionala 1864... Lik je bio zbog svojih pisanja osuđen na smrt, pa je pomilovan. Verovatno nisi ni čitala knjigu Zapisi iz mrtvog doma. Nije se komunizam osnovao oktobarskom revolucijom. Bilo je komunizma i mnogo pre toga.

Sledeći put se smej nečemu o čemu imaš pojma. A ovo je žalosno

Blade

pre 11 godina

Potpuno netacno istrazivanje,maturantima idol sigurno nije karleusa,pa cak i da nekom jeste taj od sramote ne bih smeo da kaze i molim gospodu sa 40+ godina da lece svoje komunisticke komplekse na drugom mestu,a ta prica o vasoj nacitanosti pada u vodu jer i ptice na grani znaju da ste odrastali uz Lepu Lukic,Mitra Mirica itd (cast izuzecima).Od svog olosa u zemlji ljudi udarili na omladinu.Boze sacuvaj.

Strahinja

pre 11 godina

Ja se osećam izolovano kada sam u nekom društvu. Ne zbog toga što samo ćutim ili nešto slično, već zbog toga što se toliko razlikujem od mog društva. Oni slušaju gazda Paju, Blaya DUB Playa & Co. Dok ja slušam EKV, Azru itd.. Bio sam prozivan što slušam rok, što je besmislica, jer je šta imamo mi sem toga. Leguju, četnike i ratove neću da komentarišem.. Ima još onih koji vide prave vrednosti, oni koji nisu uvučeni u ovaj ''kul'' fazon.

Kinder No Surprise!

pre 11 godina

Sta se cudite...prodjite pored bilo koje srednje skole za vreme odmora i sve ce vam biti jasno. Sad za ove sto su iz fazona "pa naravno da je u Beogradu" - jeste, nazalost ovaj grad se rapidno obrnuo za 360 stepeni sto se poklapa sa odrastanjem upravo ove generacije, a to je generacija potomaka "nasih novih sugradjana" uglavnom iz 90-ih. Probajte da ih razumete na ulici sta pricaju...covek da pomisli da je doputovala ekskurzija u Beograd a ne da su u pitanju ucenici iz istog.

Kad tome dodamo i (ne)obrazovanje kojem su izlozeni celog svog zivota, dobijamo ovo.

Bob Rock

pre 11 godina

i još jedno pitanje, šta fali Gadafiju?
(teodora, 25. mart 2013 21:25)


Gadafiju (kao i vecini srBskih heroja, od putina, preko kineza i sirijaca, pa do onog nesrecnog bucka iz severne koreje) fali opozicija... Neko ko ce u ime naroda da kontrolise rad vlasti i da se pobuni kad vlast uradi nesto lose po drzavu ili narod (konkretno gadafi koji je svojevremeno bez nekog posebnog razloga digao u vazduh avion pun neduznih civila), a bez posledica po svoju bezbednost...

Nnnnnn

pre 11 godina

Filmovi: Lepa sela lepo gore, Rane, Mehanizam...su obavile posao. Cestitam srpskim reziserima i 'prosvetiteljima', a narocito Dragojevicu.
Neka svoj dzeparac potrose bilo gde, sa svojim dubokim vizijama, samo ne u Srbiji vise...
(daleko vam lepa kuca, 25. mart 2013 20:00)

Nije Dragojevic kriv sto ga neki ne shvataju..
(Zoki, 25. mart 2013 20:43)

Upravo je suprotno, malo ko ga shvata. Takvi filmovi uvek naprave suprotan efekat od željenog. Deca se poistovećuju sa glavnim likovima koji su propalice i bitange.

Piter

pre 11 godina

"Više od osam knjiga godišnje pročita tek svaki deseti maturant tradicionalnističkih uverenja, dok je taj procenat tri puta veći kod netradicionalno orijentisanih maturanata."

'Nuff said...

merkurije mudri

pre 11 godina

ja pripadam generaciji 80tih. odrastao u 90tim sa svom nedacama. pa opet na mene nije uticao ni pink, ni "vidimo se u citulji", ni karleusa, ni politicari... sve je stvar kucnog vaspitanja i interesovanja, neka prica ko sta hoce... ne krivim nikog od navedenih, samo roditelje koji zanemaruju decu!

srbin sa planete Zemlje

pre 11 godina

@flu "Pa ja se izvinjavam ako zvucim nacionalisticki ali sam rodjena kao Srpkinja i za Srbina cu se udati i dete ce mi biti Srbin! I ne vidim nista lose u takvom vaspitavanju dece!"...Evo i ja se tebi duuuboko izvinjavam ali moje dete će se udati/oženiti za onoga koga voli i unuk će mi biti dete iz braka koji je sklopljen iz ljubavi i unuk će mi biti stanovnik planete Zemlje.E sad da li su oni srbi,madjari,hrvati meni je lično svejedno.

Nataeos

pre 11 godina

Hemingvej!!??? Nebi rekao da pola njih zna uopste ko je Hemingvdj... Za ostame na listi.. No comment! Samo dokaz da za bolje ni nova generacije nece doneti... Next!??

Petar

pre 11 godina

Кад човек прочита наслов одузме се од страха за будућност нације, поднаслов минимално враћа веру , а када се прочита цео текст, има места и за оптимизам.
Свака част листу „Данас“, кога иначе ценим, новинару, аутору овог наслова и текста и главном уреднику на овако сроченом неистинитом наслову са лажним представљањем целе српске младежи у односу на даљи текст. Мораћу мало критичније од сада да читам чланке тог листа.
А део истине овога наслова, производ је едукације телевизија розе боје и сличних.
Људи, који се баве НОВИНАРСТВОМ, требало би прво нешто да науче о ЖУРНАЛИСТИЦИ, ако схватају шта хоћу да кажем.

milica

pre 11 godina

Naslov ne odgovara rezultatima ispitivanja. Zar ne umete da oglasite zanimljivo istrazivanje drugacije nego sto cete da iznesete polovicnan, ali senzacionalisticki, podatak. Od B92 ocekujme malo vise nego od Kurira!

noname

pre 11 godina

Nista iznenadjujuce, takvih grupa ljudi je oduvek bilo. U moje vreme, devojcice su se ugledale na narodne pevacice ili su zeleli da budu najlepsa cura u gradu za kojom otkidaju mafijasi u dobrim (citaj:besnim) kolima a decaci na lokalnog mafijasa ili na nekog veceg budzu kao npr Arkan. Deca u ovoj zemlji su oduvek nacionalisticki vaspitavana a postoji i ona grupa dece koja ne zaboravljaju Bitlse i Dorse i potpuno otkidaju na Frojda :) To su promenljive godine, uvek postoji sansa da se promene u totalno suprotnom smeru. Neko je pomenuo veronauku, a pa dragi moji, vera ume da bude veoma lepa samo zavisi iz kog ugla je gledas. A veroucitelja ima raznih i onih za primer i onih koji nisu tome dorasli. Kako god, nema potrebe za senzacionalizmom ovde.

niko vise ne zna da pise

pre 11 godina

(MiloQ, 25. mart 2013 20:48)
Dakle pises pesme i price, a ne znas da se ne u recima neprihvatljivi i neodobravanje pise zajedno...

Aleksandar

pre 11 godina

Izem ti istraživanje: niti uzorka, ni upitnika, ni koji su rezultati, samo neke odokativne ocene.

A što se tiče uzora: pogledajte TV program - ja koji imam preko 50 kanala, gledam samo Discovery, NG, Explorer i History, eventualno Travel i Kitchen (samo kada je Entoni Burden).

I prvi put posle 35 godina se nosim mislju da bacim televizor... jer više mi ništa se ne sviđa, a o domaćim kanalima da ne pričam... pa se pitamo zašto neko voli takve likove

A što se tiče stanja društva: svako ko poštuje zakon ispada budaletina kakve nema na planeti, i onda se čudimo?

baka

pre 11 godina

Iz srednjih skola u zemljama bivse SFRJ izlaze buduci ljudi koji su totalno nedefinisane licnosti u svim mogucim zivotnim aspektima ( cast izuzetcima kojih je vrlo malo ). To su osobe koje muskost iskazuju kolicinom unistavanja sebe alkoholom i drogama, kolicinom unesenih steroida i mesa na svojim kostima i totalnom prazninom u lobanji. U njihovim glavama ( ljubi ih majka ) se nalazi samo jedna bakarna zica koju kada bi prekinuli desilo bi se to da bi im otpale ushi. Obrazovni sistem je toliko zakrzljao i mjesto da stvara nove vodje, naucnike, profesore, pilote kroz razne programe, oni ih kljukaju o informacijama tipa: "ekonomija Zimbabvea i Ugande"; i kojekakvim glupostima umjesto da ih usmjerava na ona polja u kojima su dobri ( svi imaju talenat za nesto ). Ujedno, profesori su nam iz proslog vijeka, oronuli, sa istrosenim zivcima i voljom za rad. Trebalo bi ova drzava da uradi reforme u mnogo cemu a ne samo u radu vlade. Nisu ministri tu da bi sve drzalo vodu dok majstori odu, vec da se poboljsa sta moze da se poboljsa. I najvaznija stvar, komplikovanije ne znaci i bolje niti pametnije!

bezimena

pre 11 godina

...Mom detetu je profesorka izbacila iz lektire Zločin i kaznu jer je Dostojevski bio komunista.

(Gramzivost i pohlepa, 25. mart 2013 20:32)

No comment.:))))

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 11.11. 1821. - 9.2. 1881.

flu

pre 11 godina

" Kako prenosi “Danas“, najveći otpor kod mladih se javlja pri pomisli o sklapanju braka sa osobom druge nacionalnosti." Pa ja se izvinjavam ako zvucim nacionalisticki ali sam rodjena kao Srpkinja i za Srbina cu se udati i dete ce mi biti Srbin! I ne vidim nista lose u takvom vaspitavanju dece! Ne treba sigurno zensko dete da se uda za nekog Arapina pa ceo zivot feredzu da nosi.

РБ

pre 11 godina

Шта нам се дешава и какве су нам власти свих ових година, а и какви су нам учитељи, наставници, професори није ни чудо , какви су резултати истраживања.

mistic

pre 11 godina

Mislim da sada izlaze generacije maturanata novih SPS ministara prosvete koji imaju zadatak da "zaglupljuju decu" sa veoma obimnim gradivom. Prosveta je dotakla dno dna i dublje nema.

Besmislen rezultat ankete

pre 11 godina

"Netrpeljivost (nacionalna, prim. kom.) je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda".

Kako je to moguće, kada u beogradskoj aglomeraciji žive sve moguće nacije iz bivše SFRJ, kao i iz prijateljskih nam nesvrstanih zemalja, te nekoliko hiljada Kineza pridošlih u poeslednjih deceniju il dve. Vojvodina jeste poznata po svojoj multietičnosti od 26 nacija, ali u Beogradu (grad kao urbana celina od 17 opština) niko do sada nije brojao dalje od 22, odnosno koliko zaista ukupno ima različitih nacija, već se prilikom popisa relativno veliki broj (oko 55.500 stanovnika) pripadnika različitih nacija svrstava pod "ostalo", "nisu se izajasnili" ili "nepoznato".

Wlado

pre 11 godina

Bio za vikend u pešti kad god je neko naleteo na mene na sajmu gde je to normalno svi su e redom izvinjavali, jedan se momak okrenuo došao ka meni i izvinio mi se... Bočanot kaže :-) ja ne verujem, naša deca bi me....

Rodjendan

pre 11 godina

Imam dva sina i cerku,svo troje su maturanti,jelena karleusa ivica dacic nisu im idoli sigurno kao ni njihovim skolskim drugarima,sto se tice netrpeljivosti prema drugim narodima slazem se da je najveca netrpeljivost prema albancima zna se i zbog cega.za to su sami albanci krivi.

najcrnji

pre 11 godina

Nekako je sve bilo bolje kad sam ja bio mlad. Cak i seks. . . Nikad necu kapirati ovakve stavove . . . Ja sam presao 40tu i bas gotivim nasu omladinu i totalno mi je drago sto su drugaciji od moje generacije - kulturnih mrzovoljnika koji se ovde javljaju i misle da je dobro samo ono sto oni smatraju za dobro.

Milica

pre 11 godina

Nije lud Vučić, zna da reklama može i te kako da odradi svoje, a to se vidi i po ovim podatcima. Bitno je samo ispirati mozak i samoreklamirati se, sve ostalo je nevažno.

Bela

pre 11 godina

Deca su se blesavila u anketi, to je bar ocigledno. Ne budite smesni! Maturanti su beskrajno duhoviti mladi ljudi. I dobri su, u kakvim uslovima rastu.

Ryber Palunko

pre 11 godina

Ok. Meni je nekako čudno kako to da ja ne poznam nijednog maturanta (koja god gore-dolje) s ovakvim idolima? Pa morao bi barem jednog/u, ako im je opredjeljenje ovako plebiscitarno!
Ovo 'istraživanje', sudeći po kometarima, više pokazuje kakvi smo mi, stariji, kad nam ovako može, ko god želi,. formirati mišljenje o čemu god želi. Isčitajte ponovo komentare, pa prosudite. Malo više vjere u omladinu...lijep smo i primjer ostavili, pa da se možemo otresati na njima.

Jethro Tull

pre 11 godina

Hemingvej i Tesla sigurno nisu idoli istoj deci kojima su Legija i Karleusa!A njoj bi bilo bolje da pogleda ovo istrazivanje,tj. tekst.

Rade

pre 11 godina

Jos jedno naruceno istrazivanje koje tendeciozno pruza pogresnu sliku o srpskom drustvu. Svako ko ima decu u uzrastu od 12 do 3o godina i ko razgovara sa svojom decom i njihovim drugovima, zna da ovo nije tacno. Sad ce da krenu govorancije i ispiranje mozga o nakaradnosti Srbije.
Da nije tuzno bilo bi smesno.

Starosađanin

pre 11 godina

Iz iskustva tvrdim da te ankete sluze za sprdnju kod ucenika, i ne treba ih ozbiljno shvatati :)
(tako je bilo u moje vreme, 25. mart 2013 20:23)

Nije sprdnja, evo moj sin ide u 8 razred i jedini je metalac i jedini je "drugačiji" u razredu, ostalih 28 učenika sluša spomenutu Karleušu,Seku,Cecu i "idoli" su Arkan,Legija,Ratko Mladić i Draža, i da bi bio u "fazonu" vrlo je bitno da se sa fanatiznom priča o Kosovu, Krajini, Jasenovcu, Kosovskoj i Solunskoj bitci i naravno o Pravoslavlju. Sin kaže da 10-ak njih u razredu bi mogli lako biti "normalni" ali se boje većine koji su ekstremi u svim pomenutim "disciplinama". I oni njega nazivaju čudakom i iskvarenim Srbinom!

Toni

pre 11 godina

Naslov je izvucen iz konteksta. Naravno,ima i omladine koja bi kao uzor navela Legiju ili Karleusu,ali to je manjina. Nismo mi bas toliko losi koliko mislimo.

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

(jednoruki krstivoje, 25. mart 2013 20:05

Inace Legija je skroz u redu, jel da?
(Smeagol, 25. mart 2013 20:50)

Da sam hteo da izvrsim potpunu analizu dotako bih se i Legije ,Dacica,Gadafija i ostalih ali meni je bila primarna analiza muzike!Jel ti se to mozda ne svidja?

petar petrovic

pre 11 godina

Na televiziji nema reci o Dostojevskom ali svakog dana mozes cuti Karleusu

Trebali ste da napravite anketu takvu da vam kazu ko je najpametniji covek a da se ne racuna Tesla,Pupin,Anstajn i ovi politicari pa bi se prepali kako mladi neznaju ni jednog pametnog sem ovih

Pitajte ih da li znaju ko je dobio nobelovu nagradu za knjizevnost(sem Ive Andrica)

Deca nisu kriva,krivi su oni koji ih uce(ne racunam profesore,oni su mozda najmanje krivi) ali racunam rotitelje koji kuci svaki dan slusaju Karleusu,gledaju ove trac emisije,nikad ih dete ne vidi sa knjigom u ruci...pa je i normalno da i deca budu takva
Za mnoge roditelje je citanje knjiga gubljenje vremena a ujedno i sramota da ih neko vidi u biblioteci ili na nekom kulturnom desavanju.A i glavna tema na raznim slavljima su upravo ove trac emisije.

Ovaj test ne govori nista o deci nego o njihovim roditeljima,deca ce kasnije najverovatnije promeniti misljenje

Bata

pre 11 godina

Jadna je zemlja sa ovakvom omladinom. U razvijenim zemljama omladina - a posebno gradska omladina - je progresivniji deo društva, a kod nas je ona najzatucanija.

Jakov

pre 11 godina

Ovo je samo jedan u nizu dokada gde Srbija ide... sa takvim statistickim podacima o maturantima, Srbija je na nepogresivom putu u istoriju - "bila jednom jedna drzava, i zvala se Srbija - koja je SAMU SEBE srozala..."

Europejac

pre 11 godina

Koliko debilno i paušalno "istraživanje". U kojim školama? Koliki procenat đaka je uzet za slučajni uzorak? Dobri ili loši đaci? Ko su uopšte ovi što "istražuju"?
Naravno da nema veze sa razumom, jer postoji ogromna razlika između maturanata i maturanata. Ima fenomenalne dece, kao što je uvek bilo i one druge. Očigledan cilj ovakvih "istraživanja" je da nam još jednom objasne kako je sve "tradicionalno" loše, a sve "građansko" napredno. Jadno sve u svemu. Bez poente i providno.

MAJKA IZ CENTRA BG

pre 11 godina

Nema to veze sredina primitivna, Beograd/Srbija je centar Evrope. Generacije se menjaju i sve losije i losije se deca VASPITAVAJU kod kuce to vazi za Srbiju, Indiju, Svedsku ili USA.........da li ste ikad videli decu u urbanim gradovima kao naprimer u SRED Njujorka svi su u stoazonu, uzori si im P Diddy, Jay Z, 50 cent najbogatiji "umetnici" u Americi a sve bivsi robijasi, dileri droge, krimosi.....ili Britney Spears, Jessica Simpson i slicno to su kao nase Karleuse Bekvalac i slicno......@ mentalna higijena pitam vas da li ste gde to ima kulturne fine dece, to lupetanje primitivna sredina samo dokazuje mentalitet osobe koja ce da vaspitava buducu generaciju......ili oni ko se tome dive, ili ti koji si kao iznad toga i pretvaraju se u primitivne snobove. Kic, primitivizam, olos, katastrofa koja vlada u svetu nikad nije bila na nizim granicama kao sada, samo sto osobe kao vi gledate mnogo Dinsye filmova i ne vidite iza njih.......

Shamu

pre 11 godina

"Netrpeljivost je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda"
Porazavajuca statistika, a ovaj isecak posebno. Beograd nikada nije bio netrpeljiv preka drugim nacijama, i zato smo imali i Albance i Hrvate i Muslimane u BGD za vreme ratova sa tim nacijama. Beograd je bio ono cime smo mogli svima da zapusimo usta i kazemo da nismo nacionalisti.
No dobro, ne zivim vise tu, ne znam zasto me ovakve vesti uopste uzbudjuju ....

teodora

pre 11 godina

sve neki mislioci ovde. nije mi jasno kako verska nastava utiče na to da mladima budu uzori Legija i Karleuša? a što se tiče filma "Rane", taj film upravo pokazuje mladim ljudima šta pogrešan izbor i pogrešni ideali mogu da učine od njih. a "lepa sela lepo gore" mislim stvarno niđe veze. i još jedno pitanje, šta fali Gadafiju?

:-)

pre 11 godina

jaoooj gospode boze! ko vaspitava tu decu i propagira mrznju na vernoj i nacionalnoj osnovi?? brzo natrag u 13. vek. Nisu ovi klinci spremni za multikulti i multietnicku sredinu kao sto je danasnji svet u 21. veku.

Bane

pre 11 godina

šta hvali legiji i karleuši? izgleda da svako ko iskače iz vašeg kalupa nevalja... i mislim da vi stari ne treba da nam pričate šta da slušamo i gledamo jer vi ste izgleda voleli prave stvari čitali prave knjige pa gde nam je zemlja sad? da i za to mi nismo krivi?

gradjanin sveta

pre 11 godina

Gospodine ili gospodjo koji ste se predstavili sa ???, Zasto ne treba da postoji Zavod za proucavanje kulturnog razvitka koji postoji vise od 45 godina? U ostalom da je direktor ove ustanove clan G17 je bajata informacija, jer on to odavno nije!
Takodje, maturanti su najmladji biraci Srbije i nosioci vrednosnih orijentacija buducnosti, pa vi vidite!

Zoki

pre 11 godina

Filmovi: Lepa sela lepo gore, Rane, Mehanizam...su obavile posao. Cestitam srpskim reziserima i 'prosvetiteljima', a narocito Dragojevicu.
Neka svoj dzeparac potrose bilo gde, sa svojim dubokim vizijama, samo ne u Srbiji vise...
(daleko vam lepa kuca, 25. mart 2013 20:00)

Nije Dragojevic kriv sto ga neki ne shvataju..

iCloud

pre 11 godina

Ja predlazem da bi mozda ipak trebali da pitamo G-dina Dobricu Cosica za savet? Uspeo je da 'ubedi' studente i profesionalce iz dijaspore da se vrate 'kuci', sto znaci da za domace tek sigurno ima neko resenje.

Ne zna se sta je tragicnije - to sto na ovaj tekst skoro niko nije postavio ni jedan jedini komentar, ili to sto su rezultati statistickih istrazivanja po svakom osnovu, katastrofalna!? Ako vam je dobro, onda nista!!!

jovan

pre 11 godina

Kulturni razvitak u Srbiji pocetkom druge decenije treceg milenijuma, zove se legija i karleusa.Podsecanja radi generacija maturanata izmedju 60 i 70 nosila je pod miskom knjige Sartra, Russoa, Nicea i Majakovskog!

daleko vam lepa kuca

pre 11 godina

Filmovi: Lepa sela lepo gore, Rane, Mehanizam...su obavile posao. Cestitam srpskim reziserima i 'prosvetiteljima', a narocito Dragojevicu.
Neka svoj dzeparac potrose bilo gde, sa svojim dubokim vizijama, samo ne u Srbiji vise...

McMurphy

pre 11 godina

I Kristijan Golubovic je idol, kao i gomila, kako ih u medijima zovu, kontroverznih biznismena. Nekada je to bio Knele, Arkan, Giska...sve kriminalci, a ovamo deca misle da su srpski heroji. Kasno smo se setili da resavamo ova pitanja. Uz Farmu i Preljubnike ima da doguramo daleko.

???

pre 11 godina

Rezultati istraživanja nisu neocekivani. Ali, meni je neverovatno da ova drzava, pored ministarstava, raznih nepotrebnih agencija itd, ima i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka??? Kakvo trošenje naših para!!! Da se razumemo, smatram da u kulturu apsolutno treba ulagati. Međutim, osnivati ovakve institucije samo zarad zadovoljavanja "zaslužnih" članova stranaka zaista nema smisla. Inace, direktor ove "institucije" je član G17 i bivši poslanik. Strašno!

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

Pa ono što se promoviše, to je i popularno.
Nekad smo čitali Antonija Isakovića i Branka Ćopića (Kašika i Orlovi rano lete), danas smo uveli veronauku. Mom detetu je profesorka izbacila iz lektire Zločin i kaznu jer je Dostojevski bio komunista.
Ovi maturanti se ni ne sećaju ratova, a igrali su se u pesku za vreme 2003 tj. Sablje, i danas im je uzor lik koji je težak kriminalac čak i ako se ne računa atentat.

Zoki

pre 11 godina

i kazu to najvise izrazeno u regionu Beograda?

Pa onda lepo da odcepimo Beograd od ostatka Srbije.
Mi u buducnost a oni nek se vrate u srednji vek.

MiloQ

pre 11 godina

To su neki od rezultata... Na takvim anketama deca su sve samo ne ozbiljna ali nikako ne smemo da predjemo preko ovih cinjenica. Mesecno jedna knjiga, napisana po koja prica, pesma, po koji kulturni magazin, koncert, sasvim dovoljno da svoje slobodno vreme na pravi nacin ucinim zanimljivim i tako od prvog razreda srednje, nekako sam se navikao i dodje mi kao ventil nakon fakulteta, posla, zurbe. Neki su me nazivali svakakvim imenima kada sam govorio u osnovnoj i srednjoj da pisem, citam, crtam, deca vide to ne odobravanje i odbijaju tako da se ponasaju, takoreci citanje, crtanje, pisanje, odlazak u pozoriste postaju ne "prihvatljivi" oblici ponasanja. Ponovo dolazimo do roditelja, televizije, medija, drustva, potrebnih akcija, kulturnog preporoda, revolucije u sistemu vrednosti... Jednog dana nadam se...

Voja

pre 11 godina

Pitam se koliko jos ovakvih istrazivanja je potrebno da bismo otvorili oci i prihvaili cinjenicu da smo drustvo sklono nacionalizmu, ksenofobiji i sovinizmu, i da bismo poceli to da menjamo?

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Jelenu Karleusu :-) Nista cudno u srednjoj niko vise ne slusa rok,punk,metal samo ide folk i hip hop.Zgrada mi je pored 2 srednje skole i ne mogu se vise videti rokeri samo air max patikice sljastece jaknice i roze majcice sa belim kaisevima musko zensko sve postaje isto...FUJ!

emiranat

pre 11 godina

Градило се овакво друштво стрпљиво, годинама, почевши од Милошевићеве политике и ступидног ”националног освешћења” Срба.
Ето вам резултата!

tuzan kad vidim ovo

pre 11 godina

zatrovane generacije mrznjom i besom prema drugima koje nisu ni upoznali. Tuzno. Jos tuznije ko su im idoli masovni ubica i mafijas, pevaljke a kao slag politicari sve uzor moj do mojeg. Srecom pa sam otisao iz ove zemlje i date odgajam i vaspitavam da bude normalno bez mrzenje prema drugoj nacijiji veri.
tuga jednostavno tuga

sumorni

pre 11 godina

"Van školskih aktivnosti, maturanti najčešće pročitaju do tri knjige godišnje. Više od osam knjiga godišnje pročita tek svaki deseti maturant tradicionalnističkih uverenja, dok je taj procenat tri puta veći kod netradicionalno orijentisanih maturanata."

Sve rečeno.

Inače, ako se u ove uzdate da vam jednog dana vrate Kosovo, pišite propalo. Gori su i od vas.

Kakav mentalni sklop treba čovek da ima da mu uzori budu Dačić, Legija i Karleuša. Bojim se da zamislim šta će se desiti kad ovi budu preuzeli upravljanje državom...

Између Драже и Милорада Павића

pre 11 godina

Скандалозно је сврставати средњошколце у традиционалне или нетрадиционалне. Средњошколци су само средњошколци!

nh

pre 11 godina

Da, Ulemek Legija, veliki vojskovođa i idol klincima koji po BG kafićima prepada ortake sa devojkama koji mu se ne dopadnu kako izgledaju a da ne pominjemo sve ono što su pisale novine i zbog čega mardelja.

Sva sreća pa nema glasanja do 18 godine, ja bi to digao do 25.

sumorni

pre 11 godina

"Van školskih aktivnosti, maturanti najčešće pročitaju do tri knjige godišnje. Više od osam knjiga godišnje pročita tek svaki deseti maturant tradicionalnističkih uverenja, dok je taj procenat tri puta veći kod netradicionalno orijentisanih maturanata."

Sve rečeno.

Inače, ako se u ove uzdate da vam jednog dana vrate Kosovo, pišite propalo. Gori su i od vas.

Kakav mentalni sklop treba čovek da ima da mu uzori budu Dačić, Legija i Karleuša. Bojim se da zamislim šta će se desiti kad ovi budu preuzeli upravljanje državom...

nh

pre 11 godina

Da, Ulemek Legija, veliki vojskovođa i idol klincima koji po BG kafićima prepada ortake sa devojkama koji mu se ne dopadnu kako izgledaju a da ne pominjemo sve ono što su pisale novine i zbog čega mardelja.

Sva sreća pa nema glasanja do 18 godine, ja bi to digao do 25.

McMurphy

pre 11 godina

I Kristijan Golubovic je idol, kao i gomila, kako ih u medijima zovu, kontroverznih biznismena. Nekada je to bio Knele, Arkan, Giska...sve kriminalci, a ovamo deca misle da su srpski heroji. Kasno smo se setili da resavamo ova pitanja. Uz Farmu i Preljubnike ima da doguramo daleko.

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Jelenu Karleusu :-) Nista cudno u srednjoj niko vise ne slusa rok,punk,metal samo ide folk i hip hop.Zgrada mi je pored 2 srednje skole i ne mogu se vise videti rokeri samo air max patikice sljastece jaknice i roze majcice sa belim kaisevima musko zensko sve postaje isto...FUJ!

daleko vam lepa kuca

pre 11 godina

Filmovi: Lepa sela lepo gore, Rane, Mehanizam...su obavile posao. Cestitam srpskim reziserima i 'prosvetiteljima', a narocito Dragojevicu.
Neka svoj dzeparac potrose bilo gde, sa svojim dubokim vizijama, samo ne u Srbiji vise...

tuzan kad vidim ovo

pre 11 godina

zatrovane generacije mrznjom i besom prema drugima koje nisu ni upoznali. Tuzno. Jos tuznije ko su im idoli masovni ubica i mafijas, pevaljke a kao slag politicari sve uzor moj do mojeg. Srecom pa sam otisao iz ove zemlje i date odgajam i vaspitavam da bude normalno bez mrzenje prema drugoj nacijiji veri.
tuga jednostavno tuga

Zoki

pre 11 godina

i kazu to najvise izrazeno u regionu Beograda?

Pa onda lepo da odcepimo Beograd od ostatka Srbije.
Mi u buducnost a oni nek se vrate u srednji vek.

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

Pa ono što se promoviše, to je i popularno.
Nekad smo čitali Antonija Isakovića i Branka Ćopića (Kašika i Orlovi rano lete), danas smo uveli veronauku. Mom detetu je profesorka izbacila iz lektire Zločin i kaznu jer je Dostojevski bio komunista.
Ovi maturanti se ni ne sećaju ratova, a igrali su se u pesku za vreme 2003 tj. Sablje, i danas im je uzor lik koji je težak kriminalac čak i ako se ne računa atentat.

Starosađanin

pre 11 godina

Iz iskustva tvrdim da te ankete sluze za sprdnju kod ucenika, i ne treba ih ozbiljno shvatati :)
(tako je bilo u moje vreme, 25. mart 2013 20:23)

Nije sprdnja, evo moj sin ide u 8 razred i jedini je metalac i jedini je "drugačiji" u razredu, ostalih 28 učenika sluša spomenutu Karleušu,Seku,Cecu i "idoli" su Arkan,Legija,Ratko Mladić i Draža, i da bi bio u "fazonu" vrlo je bitno da se sa fanatiznom priča o Kosovu, Krajini, Jasenovcu, Kosovskoj i Solunskoj bitci i naravno o Pravoslavlju. Sin kaže da 10-ak njih u razredu bi mogli lako biti "normalni" ali se boje većine koji su ekstremi u svim pomenutim "disciplinama". I oni njega nazivaju čudakom i iskvarenim Srbinom!

emiranat

pre 11 godina

Градило се овакво друштво стрпљиво, годинама, почевши од Милошевићеве политике и ступидног ”националног освешћења” Срба.
Ето вам резултата!

???

pre 11 godina

Rezultati istraživanja nisu neocekivani. Ali, meni je neverovatno da ova drzava, pored ministarstava, raznih nepotrebnih agencija itd, ima i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka??? Kakvo trošenje naših para!!! Da se razumemo, smatram da u kulturu apsolutno treba ulagati. Međutim, osnivati ovakve institucije samo zarad zadovoljavanja "zaslužnih" članova stranaka zaista nema smisla. Inace, direktor ove "institucije" je član G17 i bivši poslanik. Strašno!

bezimena

pre 11 godina

...Mom detetu je profesorka izbacila iz lektire Zločin i kaznu jer je Dostojevski bio komunista.

(Gramzivost i pohlepa, 25. mart 2013 20:32)

No comment.:))))

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 11.11. 1821. - 9.2. 1881.

mistic

pre 11 godina

Mislim da sada izlaze generacije maturanata novih SPS ministara prosvete koji imaju zadatak da "zaglupljuju decu" sa veoma obimnim gradivom. Prosveta je dotakla dno dna i dublje nema.

baka

pre 11 godina

Iz srednjih skola u zemljama bivse SFRJ izlaze buduci ljudi koji su totalno nedefinisane licnosti u svim mogucim zivotnim aspektima ( cast izuzetcima kojih je vrlo malo ). To su osobe koje muskost iskazuju kolicinom unistavanja sebe alkoholom i drogama, kolicinom unesenih steroida i mesa na svojim kostima i totalnom prazninom u lobanji. U njihovim glavama ( ljubi ih majka ) se nalazi samo jedna bakarna zica koju kada bi prekinuli desilo bi se to da bi im otpale ushi. Obrazovni sistem je toliko zakrzljao i mjesto da stvara nove vodje, naucnike, profesore, pilote kroz razne programe, oni ih kljukaju o informacijama tipa: "ekonomija Zimbabvea i Ugande"; i kojekakvim glupostima umjesto da ih usmjerava na ona polja u kojima su dobri ( svi imaju talenat za nesto ). Ujedno, profesori su nam iz proslog vijeka, oronuli, sa istrosenim zivcima i voljom za rad. Trebalo bi ova drzava da uradi reforme u mnogo cemu a ne samo u radu vlade. Nisu ministri tu da bi sve drzalo vodu dok majstori odu, vec da se poboljsa sta moze da se poboljsa. I najvaznija stvar, komplikovanije ne znaci i bolje niti pametnije!

Aleksandar

pre 11 godina

Izem ti istraživanje: niti uzorka, ni upitnika, ni koji su rezultati, samo neke odokativne ocene.

A što se tiče uzora: pogledajte TV program - ja koji imam preko 50 kanala, gledam samo Discovery, NG, Explorer i History, eventualno Travel i Kitchen (samo kada je Entoni Burden).

I prvi put posle 35 godina se nosim mislju da bacim televizor... jer više mi ništa se ne sviđa, a o domaćim kanalima da ne pričam... pa se pitamo zašto neko voli takve likove

A što se tiče stanja društva: svako ko poštuje zakon ispada budaletina kakve nema na planeti, i onda se čudimo?

Bata

pre 11 godina

Jadna je zemlja sa ovakvom omladinom. U razvijenim zemljama omladina - a posebno gradska omladina - je progresivniji deo društva, a kod nas je ona najzatucanija.

niko vise ne zna da pise

pre 11 godina

(MiloQ, 25. mart 2013 20:48)
Dakle pises pesme i price, a ne znas da se ne u recima neprihvatljivi i neodobravanje pise zajedno...

Између Драже и Милорада Павића

pre 11 godina

Скандалозно је сврставати средњошколце у традиционалне или нетрадиционалне. Средњошколци су само средњошколци!

Voja

pre 11 godina

Pitam se koliko jos ovakvih istrazivanja je potrebno da bismo otvorili oci i prihvaili cinjenicu da smo drustvo sklono nacionalizmu, ksenofobiji i sovinizmu, i da bismo poceli to da menjamo?

jovan

pre 11 godina

Kulturni razvitak u Srbiji pocetkom druge decenije treceg milenijuma, zove se legija i karleusa.Podsecanja radi generacija maturanata izmedju 60 i 70 nosila je pod miskom knjige Sartra, Russoa, Nicea i Majakovskog!

Shamu

pre 11 godina

"Netrpeljivost je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda"
Porazavajuca statistika, a ovaj isecak posebno. Beograd nikada nije bio netrpeljiv preka drugim nacijama, i zato smo imali i Albance i Hrvate i Muslimane u BGD za vreme ratova sa tim nacijama. Beograd je bio ono cime smo mogli svima da zapusimo usta i kazemo da nismo nacionalisti.
No dobro, ne zivim vise tu, ne znam zasto me ovakve vesti uopste uzbudjuju ....

petar petrovic

pre 11 godina

Na televiziji nema reci o Dostojevskom ali svakog dana mozes cuti Karleusu

Trebali ste da napravite anketu takvu da vam kazu ko je najpametniji covek a da se ne racuna Tesla,Pupin,Anstajn i ovi politicari pa bi se prepali kako mladi neznaju ni jednog pametnog sem ovih

Pitajte ih da li znaju ko je dobio nobelovu nagradu za knjizevnost(sem Ive Andrica)

Deca nisu kriva,krivi su oni koji ih uce(ne racunam profesore,oni su mozda najmanje krivi) ali racunam rotitelje koji kuci svaki dan slusaju Karleusu,gledaju ove trac emisije,nikad ih dete ne vidi sa knjigom u ruci...pa je i normalno da i deca budu takva
Za mnoge roditelje je citanje knjiga gubljenje vremena a ujedno i sramota da ih neko vidi u biblioteci ili na nekom kulturnom desavanju.A i glavna tema na raznim slavljima su upravo ove trac emisije.

Ovaj test ne govori nista o deci nego o njihovim roditeljima,deca ce kasnije najverovatnije promeniti misljenje

milica

pre 11 godina

Naslov ne odgovara rezultatima ispitivanja. Zar ne umete da oglasite zanimljivo istrazivanje drugacije nego sto cete da iznesete polovicnan, ali senzacionalisticki, podatak. Od B92 ocekujme malo vise nego od Kurira!

:-)

pre 11 godina

jaoooj gospode boze! ko vaspitava tu decu i propagira mrznju na vernoj i nacionalnoj osnovi?? brzo natrag u 13. vek. Nisu ovi klinci spremni za multikulti i multietnicku sredinu kao sto je danasnji svet u 21. veku.

flu

pre 11 godina

" Kako prenosi “Danas“, najveći otpor kod mladih se javlja pri pomisli o sklapanju braka sa osobom druge nacionalnosti." Pa ja se izvinjavam ako zvucim nacionalisticki ali sam rodjena kao Srpkinja i za Srbina cu se udati i dete ce mi biti Srbin! I ne vidim nista lose u takvom vaspitavanju dece! Ne treba sigurno zensko dete da se uda za nekog Arapina pa ceo zivot feredzu da nosi.

iCloud

pre 11 godina

Ja predlazem da bi mozda ipak trebali da pitamo G-dina Dobricu Cosica za savet? Uspeo je da 'ubedi' studente i profesionalce iz dijaspore da se vrate 'kuci', sto znaci da za domace tek sigurno ima neko resenje.

Ne zna se sta je tragicnije - to sto na ovaj tekst skoro niko nije postavio ni jedan jedini komentar, ili to sto su rezultati statistickih istrazivanja po svakom osnovu, katastrofalna!? Ako vam je dobro, onda nista!!!

Zoki

pre 11 godina

Filmovi: Lepa sela lepo gore, Rane, Mehanizam...su obavile posao. Cestitam srpskim reziserima i 'prosvetiteljima', a narocito Dragojevicu.
Neka svoj dzeparac potrose bilo gde, sa svojim dubokim vizijama, samo ne u Srbiji vise...
(daleko vam lepa kuca, 25. mart 2013 20:00)

Nije Dragojevic kriv sto ga neki ne shvataju..

teodora

pre 11 godina

sve neki mislioci ovde. nije mi jasno kako verska nastava utiče na to da mladima budu uzori Legija i Karleuša? a što se tiče filma "Rane", taj film upravo pokazuje mladim ljudima šta pogrešan izbor i pogrešni ideali mogu da učine od njih. a "lepa sela lepo gore" mislim stvarno niđe veze. i još jedno pitanje, šta fali Gadafiju?

noname

pre 11 godina

Nista iznenadjujuce, takvih grupa ljudi je oduvek bilo. U moje vreme, devojcice su se ugledale na narodne pevacice ili su zeleli da budu najlepsa cura u gradu za kojom otkidaju mafijasi u dobrim (citaj:besnim) kolima a decaci na lokalnog mafijasa ili na nekog veceg budzu kao npr Arkan. Deca u ovoj zemlji su oduvek nacionalisticki vaspitavana a postoji i ona grupa dece koja ne zaboravljaju Bitlse i Dorse i potpuno otkidaju na Frojda :) To su promenljive godine, uvek postoji sansa da se promene u totalno suprotnom smeru. Neko je pomenuo veronauku, a pa dragi moji, vera ume da bude veoma lepa samo zavisi iz kog ugla je gledas. A veroucitelja ima raznih i onih za primer i onih koji nisu tome dorasli. Kako god, nema potrebe za senzacionalizmom ovde.

Wlado

pre 11 godina

Bio za vikend u pešti kad god je neko naleteo na mene na sajmu gde je to normalno svi su e redom izvinjavali, jedan se momak okrenuo došao ka meni i izvinio mi se... Bočanot kaže :-) ja ne verujem, naša deca bi me....

Toni

pre 11 godina

Naslov je izvucen iz konteksta. Naravno,ima i omladine koja bi kao uzor navela Legiju ili Karleusu,ali to je manjina. Nismo mi bas toliko losi koliko mislimo.

Punker

pre 11 godina

Moja rođaka nije htela da ide na maturu zbog većinske Pink-armije u razredu, jedva su je roditelji nagovorili. Posle su mi pustili snimak, pa ono je ljudi bio svinjac, devojke obučene ko prostitutke,a momci ko mafijaši, pa ja ne bih otišao da mi dobro plate. Psovanje je postao deo redovne komunikacije, o kulturi nećemo jer i ne postoji u njihovim glavama. Postali smo najveće primitivno selo na svetu.

Rodjendan

pre 11 godina

Imam dva sina i cerku,svo troje su maturanti,jelena karleusa ivica dacic nisu im idoli sigurno kao ni njihovim skolskim drugarima,sto se tice netrpeljivosti prema drugim narodima slazem se da je najveca netrpeljivost prema albancima zna se i zbog cega.za to su sami albanci krivi.

Milica

pre 11 godina

Nije lud Vučić, zna da reklama može i te kako da odradi svoje, a to se vidi i po ovim podatcima. Bitno je samo ispirati mozak i samoreklamirati se, sve ostalo je nevažno.

РБ

pre 11 godina

Шта нам се дешава и какве су нам власти свих ових година, а и какви су нам учитељи, наставници, професори није ни чудо , какви су резултати истраживања.

najcrnji

pre 11 godina

Nekako je sve bilo bolje kad sam ja bio mlad. Cak i seks. . . Nikad necu kapirati ovakve stavove . . . Ja sam presao 40tu i bas gotivim nasu omladinu i totalno mi je drago sto su drugaciji od moje generacije - kulturnih mrzovoljnika koji se ovde javljaju i misle da je dobro samo ono sto oni smatraju za dobro.

gradjanin sveta

pre 11 godina

Gospodine ili gospodjo koji ste se predstavili sa ???, Zasto ne treba da postoji Zavod za proucavanje kulturnog razvitka koji postoji vise od 45 godina? U ostalom da je direktor ove ustanove clan G17 je bajata informacija, jer on to odavno nije!
Takodje, maturanti su najmladji biraci Srbije i nosioci vrednosnih orijentacija buducnosti, pa vi vidite!

Rade

pre 11 godina

Jos jedno naruceno istrazivanje koje tendeciozno pruza pogresnu sliku o srpskom drustvu. Svako ko ima decu u uzrastu od 12 do 3o godina i ko razgovara sa svojom decom i njihovim drugovima, zna da ovo nije tacno. Sad ce da krenu govorancije i ispiranje mozga o nakaradnosti Srbije.
Da nije tuzno bilo bi smesno.

Bela

pre 11 godina

Deca su se blesavila u anketi, to je bar ocigledno. Ne budite smesni! Maturanti su beskrajno duhoviti mladi ljudi. I dobri su, u kakvim uslovima rastu.

Dijaspora

pre 11 godina

Kakvo nam je drustvo, takvi su nam i maturanti! Jedno bolesno, nazadno drustvo u kome su Dacic, Legia i Karelusa nekome uzori, drustvo u kome je nezamisliv brak sa osobom druge nacionalnosti, strasno!!

Ryber Palunko

pre 11 godina

Ok. Meni je nekako čudno kako to da ja ne poznam nijednog maturanta (koja god gore-dolje) s ovakvim idolima? Pa morao bi barem jednog/u, ako im je opredjeljenje ovako plebiscitarno!
Ovo 'istraživanje', sudeći po kometarima, više pokazuje kakvi smo mi, stariji, kad nam ovako može, ko god želi,. formirati mišljenje o čemu god želi. Isčitajte ponovo komentare, pa prosudite. Malo više vjere u omladinu...lijep smo i primjer ostavili, pa da se možemo otresati na njima.

andrija

pre 11 godina

većina je uvek u nekom ludilu. ne postoji država ili škola ili društvo koje te može naučiti da je Legija šljam, Karleuša nešto što možeš da iznajmiš za malo keša a Dačić običan klovn. Ovo sve ili vidiš na prvu ili ne vidiš nikad.

birac

pre 11 godina

Dana 11/3/2012 u Beogradu je preminuo akademik prof dr Miomir Vukobratovic.
Od 10000 srednjoskolaca,cak i onih sa fakulteta,kada bi ih pitali ko je taj covek,nemaju pojma ko je on..
On je jedan od idejnih,i tehnickih tvoraca svetske robotike i genijalni pronalazac nulte tacke robotskih funkcija.
HONDA,Japanska firma koja je najbolja firma u svetu u ovoj oblasti,u cast preminulog profesora Vukobratovica,taj dan je proglasila danom zalosti u svojoj Kompaniji!
A mi?
Negde na kraju krajeva svih vesti,i stampanih i elktronskih,objavljena je neprimetno ova vest..
A jedan Isak Asimov,prvi covek u svetu koji je poceo da se bavi robotikom,je izjavio da bez doprinosa prof Vukobratovica,ova oblast bi kaskala jedno 50 godina za danasnjim rezultatima!
Sada me sramota da,pored ovog genijalnog coveka,neka pociva u vecnom miru,i spomenem ove "tinejdzerske ideale"...
Licno,smatram da je sramota i za Srbiju sto ni na jedan nacin nije obelezila njegovu smrt..
To i ne cudi kada nam je,vec drugi put,Ministar prosvete Z.Obradovic,"profesor" sa jednog od najuglednijih fakulteta na svetu,Megatrenda...
Srbijo,stidi se svojih napametnijih i najstrucnijih ljudi..
Kao i Vi novinari(zbog ovoga ovaj komentar verovatno nece ni biti objavljen),sto ste uopste i objavili rezultate ovih "istrazivanja" medju mladima..
Nesto sto je sramno,ponizavajuce i deprimirajuce za naciju ne treba ni objavljivati,jer smo i ovako propali na svim poljima..

Jakov

pre 11 godina

Ovo je samo jedan u nizu dokada gde Srbija ide... sa takvim statistickim podacima o maturantima, Srbija je na nepogresivom putu u istoriju - "bila jednom jedna drzava, i zvala se Srbija - koja je SAMU SEBE srozala..."

MAJKA IZ CENTRA BG

pre 11 godina

Nema to veze sredina primitivna, Beograd/Srbija je centar Evrope. Generacije se menjaju i sve losije i losije se deca VASPITAVAJU kod kuce to vazi za Srbiju, Indiju, Svedsku ili USA.........da li ste ikad videli decu u urbanim gradovima kao naprimer u SRED Njujorka svi su u stoazonu, uzori si im P Diddy, Jay Z, 50 cent najbogatiji "umetnici" u Americi a sve bivsi robijasi, dileri droge, krimosi.....ili Britney Spears, Jessica Simpson i slicno to su kao nase Karleuse Bekvalac i slicno......@ mentalna higijena pitam vas da li ste gde to ima kulturne fine dece, to lupetanje primitivna sredina samo dokazuje mentalitet osobe koja ce da vaspitava buducu generaciju......ili oni ko se tome dive, ili ti koji si kao iznad toga i pretvaraju se u primitivne snobove. Kic, primitivizam, olos, katastrofa koja vlada u svetu nikad nije bila na nizim granicama kao sada, samo sto osobe kao vi gledate mnogo Dinsye filmova i ne vidite iza njih.......

Jethro Tull

pre 11 godina

Hemingvej i Tesla sigurno nisu idoli istoj deci kojima su Legija i Karleusa!A njoj bi bilo bolje da pogleda ovo istrazivanje,tj. tekst.

naivan

pre 11 godina

Srbija, deca vole ono o cemu se najvise prica, cudi me sto ne vole Ekrema. U stvari to nije slika dece nego nas odraz u ogledalu. JADNI MI

Europejac

pre 11 godina

Koliko debilno i paušalno "istraživanje". U kojim školama? Koliki procenat đaka je uzet za slučajni uzorak? Dobri ili loši đaci? Ko su uopšte ovi što "istražuju"?
Naravno da nema veze sa razumom, jer postoji ogromna razlika između maturanata i maturanata. Ima fenomenalne dece, kao što je uvek bilo i one druge. Očigledan cilj ovakvih "istraživanja" je da nam još jednom objasne kako je sve "tradicionalno" loše, a sve "građansko" napredno. Jadno sve u svemu. Bez poente i providno.

glava za brisanje

pre 11 godina

Koji maturanti? Je l' konobari? Legiji su konobari bili omiljeni. Cimao ih je da na beograskim splavovima skacu "prelom" sa sanka. Na pod, naravno.
Ja bih te maturante voleo da upoznam sa "generalom" idolom. Verujme da bi bilo korisno i za njih i njega. On bi se razonodio, a njima ne bi palo na pamet da ga vole.

Besmislen rezultat ankete

pre 11 godina

"Netrpeljivost (nacionalna, prim. kom.) je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda".

Kako je to moguće, kada u beogradskoj aglomeraciji žive sve moguće nacije iz bivše SFRJ, kao i iz prijateljskih nam nesvrstanih zemalja, te nekoliko hiljada Kineza pridošlih u poeslednjih deceniju il dve. Vojvodina jeste poznata po svojoj multietičnosti od 26 nacija, ali u Beogradu (grad kao urbana celina od 17 opština) niko do sada nije brojao dalje od 22, odnosno koliko zaista ukupno ima različitih nacija, već se prilikom popisa relativno veliki broj (oko 55.500 stanovnika) pripadnika različitih nacija svrstava pod "ostalo", "nisu se izajasnili" ili "nepoznato".

Stvarno!

pre 11 godina

Deco, vi ste samo culi za Dostojevkog! Covek ko cita nesto slicno ne moze da slusa Karleusu I mrzi druge nacije! Ja kao Albanac sto sam preziveo rat NIKAD ne mogu reci da mrzim srbski narod! Vi ste buducnost vase nacije, I ako u buducnosti ne promenite vase misljenje, zao mi je vase buducnosti :(

merkurije mudri

pre 11 godina

ja pripadam generaciji 80tih. odrastao u 90tim sa svom nedacama. pa opet na mene nije uticao ni pink, ni "vidimo se u citulji", ni karleusa, ni politicari... sve je stvar kucnog vaspitanja i interesovanja, neka prica ko sta hoce... ne krivim nikog od navedenih, samo roditelje koji zanemaruju decu!

'Klip' je ziva ISTINA

pre 11 godina

Ko god kaze da su se deca samo zezala u ovoj anketi, jednostavno nema pojma o cemu prica. Na sve strane je takva lozhana na kosovo, legiju, arkana i slicne gluposti da je to strasno. 'Navijacke' grupe samo kruze i traze i najmanji povod da izmlate nekoga. A devokje ista prica, vestacki izgled i lozenje na farmu. Ne kazem ja da nema izuzetaka, ali low IQ omladina cini ogromnu vecinu.Masa njih mrzi hrvate a nije ni bila u planu dok se vodio rat. Samo se vi zavaravajte s pricom 'Pametna su deca danas'. Ova zemlja ubrzano propada i treba bezati iz nje glavom bez obzira.

MiloQ

pre 11 godina

To su neki od rezultata... Na takvim anketama deca su sve samo ne ozbiljna ali nikako ne smemo da predjemo preko ovih cinjenica. Mesecno jedna knjiga, napisana po koja prica, pesma, po koji kulturni magazin, koncert, sasvim dovoljno da svoje slobodno vreme na pravi nacin ucinim zanimljivim i tako od prvog razreda srednje, nekako sam se navikao i dodje mi kao ventil nakon fakulteta, posla, zurbe. Neki su me nazivali svakakvim imenima kada sam govorio u osnovnoj i srednjoj da pisem, citam, crtam, deca vide to ne odobravanje i odbijaju tako da se ponasaju, takoreci citanje, crtanje, pisanje, odlazak u pozoriste postaju ne "prihvatljivi" oblici ponasanja. Ponovo dolazimo do roditelja, televizije, medija, drustva, potrebnih akcija, kulturnog preporoda, revolucije u sistemu vrednosti... Jednog dana nadam se...

srbin sa planete Zemlje

pre 11 godina

@flu "Pa ja se izvinjavam ako zvucim nacionalisticki ali sam rodjena kao Srpkinja i za Srbina cu se udati i dete ce mi biti Srbin! I ne vidim nista lose u takvom vaspitavanju dece!"...Evo i ja se tebi duuuboko izvinjavam ali moje dete će se udati/oženiti za onoga koga voli i unuk će mi biti dete iz braka koji je sklopljen iz ljubavi i unuk će mi biti stanovnik planete Zemlje.E sad da li su oni srbi,madjari,hrvati meni je lično svejedno.

Bilal

pre 11 godina

"Netrpeljivost je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda,..."
U moje doba, tamo negdje 60-70-ih godina prošlog vijeka, Beograd je bio svijet. Beograd se poredio, naravno, ne po veličini, nego po kulturi i shvatanjima sa Parizom i Njujorkom. Beograd je bio sinonim za toleranciju i otvorenost. Moguće da je to bilo i s toga što je tada u Beograd dolazila elita. Setimo se samo mnogih književnika, filozofa, slikara, glumaca, TV voditelja, novinara, naučnika, doktora, inženjera, profesora i ljudi slobodnog duha. A šta je ovo danas? Ratovi su u nj doveli mahom nevoljnike a privredna kriza lumpenoproletarijat. Srednja klasa se totalno izgubila a bez nje hoćeš-nećeš nema građanskog društva i onda imamo ovo što imamo. Od svega je najgore da su upravo oni kojima je Beograd pružio svoje skute i zbrinuo ih danas najnetolerantniji.

alan ford

pre 11 godina

Iz lektire su izbaceni i Radoje Domanovic, Milovan Glisic, Laza Lazarevic, ne zato sto su bili komunisti, vec zato sto su opisali karakter Srbina kad dodje do trunke vlasti. Sto se tice Dostojevskog siguran sam da nije bio komunista, imao je socijalisticka shvatanja, kako sam pisac kaze, moze socijalizam, ali mora sa Bogom, bez njega nista ne moze. Na kraju moja konstacija u vezi danasnjih tinejdzera, sami smo krivi za moralnu unakazenost nase dece.

Milos

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim bilo kakvu vrstu mrznje, ali bilo je zestoke propagnde i nove generacije su zamrzele i Albance i Hrvate i neko objasnjenje nije potrebno. Medjutim, verujem da 99.99% njih nije videlo Jevreja u zivotu, a kamoli da znaju nesto o njihovoj kulturi i vezama sa srpskim narodom. Kada omladina postane ovako destruktivno konzervativna to je jasan znak da jednom drustvu nema spasa!

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

(jednoruki krstivoje, 25. mart 2013 20:05

Inace Legija je skroz u redu, jel da?
(Smeagol, 25. mart 2013 20:50)

Da sam hteo da izvrsim potpunu analizu dotako bih se i Legije ,Dacica,Gadafija i ostalih ali meni je bila primarna analiza muzike!Jel ti se to mozda ne svidja?

Milko

pre 11 godina

"...mladima u Srbiji idoli Dačić, Legija, Gadafi, Karleuša i Hemingvej, ...."

Ovo je zabrinjavajuće, mislim ovi što su za Hemingveja, to treba ispitati i sprečiti, da se slučajno ne proširi.
Mogu ljudi ne daj Bože početi da čitaju.

Bob Rock

pre 11 godina

i još jedno pitanje, šta fali Gadafiju?
(teodora, 25. mart 2013 21:25)


Gadafiju (kao i vecini srBskih heroja, od putina, preko kineza i sirijaca, pa do onog nesrecnog bucka iz severne koreje) fali opozicija... Neko ko ce u ime naroda da kontrolise rad vlasti i da se pobuni kad vlast uradi nesto lose po drzavu ili narod (konkretno gadafi koji je svojevremeno bez nekog posebnog razloga digao u vazduh avion pun neduznih civila), a bez posledica po svoju bezbednost...

Strahinja

pre 11 godina

Ja se osećam izolovano kada sam u nekom društvu. Ne zbog toga što samo ćutim ili nešto slično, već zbog toga što se toliko razlikujem od mog društva. Oni slušaju gazda Paju, Blaya DUB Playa & Co. Dok ja slušam EKV, Azru itd.. Bio sam prozivan što slušam rok, što je besmislica, jer je šta imamo mi sem toga. Leguju, četnike i ratove neću da komentarišem.. Ima još onih koji vide prave vrednosti, oni koji nisu uvučeni u ovaj ''kul'' fazon.

Kinder No Surprise!

pre 11 godina

Sta se cudite...prodjite pored bilo koje srednje skole za vreme odmora i sve ce vam biti jasno. Sad za ove sto su iz fazona "pa naravno da je u Beogradu" - jeste, nazalost ovaj grad se rapidno obrnuo za 360 stepeni sto se poklapa sa odrastanjem upravo ove generacije, a to je generacija potomaka "nasih novih sugradjana" uglavnom iz 90-ih. Probajte da ih razumete na ulici sta pricaju...covek da pomisli da je doputovala ekskurzija u Beograd a ne da su u pitanju ucenici iz istog.

Kad tome dodamo i (ne)obrazovanje kojem su izlozeni celog svog zivota, dobijamo ovo.

Logoraš

pre 11 godina

Moja ćerka ima 6 godina. Pre neki dan, dok me je čekala da se spremim da je vozim u vrtić, pročitala je tri knjige. Već sada zna da su se ljudi razlikuju između sebe po karakternim osobinama (dobar-loš, plemenit-sebičan, vredan-lenj) a ne po nacionalnoj ili nekoj drugoj grupnoj pripadnosti. Kada odraste i kada bude mogla da bira, teško da će ostati da živi u ovom logoru.

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

komunista?
no comment
Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 11.11. 1821. - 9.2. 1881.
(bezimena, 25. mart 2013 23:27)

hahaha, pa ti si luda.
Komunistički manifest je napisan 1848, prva internacionala 1864... Lik je bio zbog svojih pisanja osuđen na smrt, pa je pomilovan. Verovatno nisi ni čitala knjigu Zapisi iz mrtvog doma. Nije se komunizam osnovao oktobarskom revolucijom. Bilo je komunizma i mnogo pre toga.

Sledeći put se smej nečemu o čemu imaš pojma. A ovo je žalosno

Nnnnnn

pre 11 godina

Filmovi: Lepa sela lepo gore, Rane, Mehanizam...su obavile posao. Cestitam srpskim reziserima i 'prosvetiteljima', a narocito Dragojevicu.
Neka svoj dzeparac potrose bilo gde, sa svojim dubokim vizijama, samo ne u Srbiji vise...
(daleko vam lepa kuca, 25. mart 2013 20:00)

Nije Dragojevic kriv sto ga neki ne shvataju..
(Zoki, 25. mart 2013 20:43)

Upravo je suprotno, malo ko ga shvata. Takvi filmovi uvek naprave suprotan efekat od željenog. Deca se poistovećuju sa glavnim likovima koji su propalice i bitange.

gordana1971

pre 11 godina

U tekstu se kaže: Među idolima mladih...Pa su nabacali par zanimljivih imena bez procenata da bi novinari napravili još jedan u nizu dezinformišućih naslova....Ne znam da li mi je muka od uopštavanja i ocenjivanja da su deca gora od nas, što je realno nemoguće...ili od sve površnijih novinara i urednika. Imam decu tog uzrasta, poznajem decu koja čitaju, slušaju rok, idu u pozorište, pristojna su, uče, pomažu drugim, i sigurno im nisu idoli Karleuša i Legija....Ovaj Zavod treba da se stidi što je na ovakav način plasirao tzv. istraživanje... Konačno, bio je na spisku agencija i sličnih nedefinisanih ustanova za ukidanje koje samo troše novac, a nikakve koristi od njih...Evo dokaza...

Back to the end

pre 11 godina

A baš pre neki dan kažem ženi kako klinci iz bloka ne vide dalje od Pink televizije, kako nema ni jednog pankera, rokera, bilo kakvog drugačijeg u komšiluku. Svi ko da ih štampaju:patike,trenerke i OBAVEZNO kapuljača na glavi, iako nije ni hladno, niti duva ili pada.

Dr Z

pre 11 godina

Normalno, a sta ste drug
o ocekivali? Sta je vladajuca medijska i politicka slika nego estrada i nasilje? Da li promovisemo javno nekog naucnika ili uspesnog coveka?

Bojan

pre 11 godina

Mislim da su mnogi zaboravili kako je to bilo biti tinejdžer, odrastao sam u SFRJ kada su bile potpuno drugačije vrednosti, ali u kraju i školi idol nam je bio Aca Marinčić, tada prilično opasan lik kasnije ozbiljan kriminalac, pa opet niko od nas nije pošao tim putem. Mislim da se svet, globalno "poseljačio", koja je suštinska razlika izmedju Karleuše i Lady Gage, formalna postoji samo u zvucima uz koje otvaraju usta dok se skidaju na bini, koja je suštinska razlika izmedju Pusycat dolls i "modelsica"... Snup Dodg je bio relativno poznati reper, dok nije optužen za ubistvo policajca, od tog trenutka postaje globalna zvezda...

raamen

pre 11 godina

Не знам шта бих рекао... Страшно лоше се преносе истраживања у вестима. Ко год се имало икада бавио науком зна да је овај чланак безвредан. Неколико коментатора је то и приметило, остали су се упецали на удицу, тенденциозан наслов је прихваћен као чињеница, сад само још да они утврде кривца. Просто ко пасуљ, зар не? Е па не'ш колега...
Као прво, нигде не видимо делове истраживања који потврђују ове смеле тезе. Све што имамо је часна реч новинара. Премало. Друго, ни речи о методи, која су питања и каква анализа одговора је уследила. Имамо само број испитаника и број градова, мада је и то важно. Ја знам да је то можда вама досадно да пишете и читате, али ако вас смара, немојте се ни бавити закључцима, јер ће неминовно бити погрешни. Треће, наслов је скандалозан. Само један мали упитник на крају би знатно поправио ствар, осим ако истраживачи нису стриктно то исто тврдили у свом тексту, у шта сумњам, и имам право да сумњам јер од тог текста ни трага. Сад идемо на појединости. Одакле неком идеја да дели људе на традиционалисте и нетрадиционалисте? Јел су се ученици изјаснили као такви или је истраживач закључио да су такви на основу њихових одговора? Јел постоји дефиниција традиционалисте? Јел има можда тест за традиционалност као за трудноћу? Оно, појаве се две црте и то је доказ да сам традиционалан? Можда вама који пишете овако изгледа као да је то мала ствар, али у науци назвати неког именом без икаквог критеријума је тешки пропуст (сад сам био јако фин). Има још, али мислим да сам био јасан. Можете да окачите ову вест мачку о реп, јер сте је лоше пренели и свели на црно-белу слику каква вам одговара, јер се коментатори на њу најлакше примају. Нема љутиш, то је тако, разлози су горе изнети.

kosta

pre 11 godina

To je taj krimi rad! Mislim da je Karleuša bolje ispitala javno mnjenje od ovih "znalaca materije". Eh ironično je da se njen zadnji album pominje u testovima opšte informisanosti. Jel tako kolege novinari? Da mi pristupamo tako ofanzivno kao ona i ostali "umetnici kiča" gde bi nam kraj bio... Deca slušaju šta im odrasli serviraju.

legijaničari

pre 11 godina

s ovako odgojenom omladinom, i ne trebaju nam spoljni i unutrašnji neprijatelji. imamo i vladu koja odražava ovakav farmersko/velikobratski duh.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Koja tragedija... Ali ako razmislimo, sta su ti klinci prozivljavali i vidjeli zadnjih 18 godina u Srbiji? Je li čudno sto su takvi? Dijeca su kao spuzve, upijaju sve, potpuno neselektivno.

Dušan

pre 11 godina

A za tradicionalnu izvornu muziku nije niko čuo? Ne bitno, jel Srpska, Vlaška, Mađarska, Slovačka, ali bitno je da niko ništa ne spominje to, a to je ta KULTURA koja fali, sklonice decu negde..sa ulice...bilo gde..ovo je strašno, Karleuša? Ahh,, Legija? ..Meni su idoli moji roditelji i babe i dede, iako ih je jako malo ostalo u životu, oni će mi biti zauvek moji idoli.

Milica

pre 11 godina

Najjace je sto se sada iscudjavamo. RRA pomera Soartakusa za termin posle ponoci zbog scena seksa i nasilja, a ovi sa pinka nas j... u zdrav mozak 00-24...legalno...jer volimo! Izvol'te!

Bane

pre 11 godina

šta hvali legiji i karleuši? izgleda da svako ko iskače iz vašeg kalupa nevalja... i mislim da vi stari ne treba da nam pričate šta da slušamo i gledamo jer vi ste izgleda voleli prave stvari čitali prave knjige pa gde nam je zemlja sad? da i za to mi nismo krivi?

ice9

pre 11 godina

Posecuju koncerte narodne i pop muzike, dakle dizelashi kao vrsta jos postoje sto je razlog vise da se na "narodnu" muziku ili ti turbo shaban folk kao i na Pink uvede porez od 70% od koga ce pare ici u muzeje, pozorista itd, jedan dobar nacin da se suzbije seljana a podstakne umetnost. Svi ti lazni idoli popit Dacica, Karleuse i slicno, obrazuju licnost tih mladih ljudi koji jednostavno nece znati nista vise od toga, drugim recima ostace zatucani pa cemo ponovo za 10 godina imati Mrkonjica, Ilica, Dacica i slicne. Stop zaglupljivanju Srbije, stop turbo folk otrovu!

Srpkinja

pre 11 godina

Na svom poslu sam svakodnevno u kontaktu sa adolescentima, preko 15 godina. Tačno je da se nađe poneko ko sluša navedene likove, ali većina ima drugačiji ukus. Ne znam gde je istraživanje rađeno. Metodologija uopšte nije jasna. Je li ovo još jedan u nizu tekstova za pljuvanje po Srbima?

Milan

pre 11 godina

Ova podela na tradicionalno i netradicionalno orjentisane maturante je,po meni,fašizoidna. Molim autora ovog članka da se informiše o tome kako se u današnjem svetu definiše građansko društvo,da bi shvatio u kojoj je meri omalovažavanje bilo čije tradicije,pa i srpske,nedopustivo.

србија данас

pre 11 godina

Породица, Држава, медији, стање у нацији су све фактори који утичу на младе људе.

Dejan

pre 11 godina

@Logoras: "Moja ćerka ima 6 godina. Pre neki dan, dok me je čekala da se spremim da je vozim u vrtić, pročitala je tri knjige." Koliko tebi treba da se spremis? Pola sata? I tvoja cerka je za to vreme procitala TRI KNJIGE? Daj nemoj da preterujes. Sve kritike su na mestu, ali nicije dete nije cudo. Svako voli svoje dete, ali deca nam nisu genije. Kao sto i mi nismo. Ne treba ici iz jedne krajnosti u drugu. Jedino ako si to mislio onako metaforicki, onda hajde...

miki

pre 11 godina

Oni koji u komentarima pominju Ministarstvo prosvete trebalo bi da znaju da se u toj ustanovi, pri smeni vlasti, menjaju samo ministar i par ljudi oko njega. Svi ostali, koji u stvari vode našu prosvetu, sede/ostaju u svojim foteljama već decenijama. Riba uvek od glave smrdi ali u ovoj ustanovi i telo dobrano smrdi.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

A šta se nudi kao izbor mladima?! Šta im nudimo umesto Legije i Karleuše?! Nudimo im Čede i Čankove, nudimo im defetizam i izdaju otadžbine kao "evropsku" i jedinu vrednosti, nudimo im primere političara koji su uspeli da sa ulice ulete u ministarske fotelje, da revoluciju "pojedu" i iskoriste za svoje lično bogaćenje i postanu vlasnici Srbije, nudimo im moralni lumpenproleterijat čija je osnovna životna filozofija "da šut ne može sa rogatima"?! Nudi im se pokornost prema sili koja korak po korak, najvećim zverstvima, pokorava svet i slobodu pretvara u tiraniju. Takva "demokratija" im se usadjuje u moždane vijuge a svima koji prkose, koji smatraju da se treba odupreti tom zlu nazivaju ratnim huškačima, zločincima, fašistima i recidivima prošlosti. Mladima se ne mogu naturiti takve "vrednosti". Njima je svojstven bunt a ne pokornost. Njima je svojstven govor i eksponiranje a ne klimanje glavama i sklanjanje po "mišjim rupama". Čak i ako, ovaj put, odgovori nisu bili iskreni ova anketa može da bude veoma poučna. Mladi su iz inata, koji im je ostao kao jedino sredstvo borbe, davali takve odgovore.

Otisla

pre 11 godina

Tako je to kad se valja u kaljuzi tako dugo. Svinja nikad nece biti nista drugo nego svinja a da joj ne znam sta naslazes na jednu stranu a kaljuzu na drugu - svinja ce opet u kaljuzu. Potonula je Srbija ko Atlantida pre mnogo godina i jako je tesko uci u 'lift' i popeti se na gornje spratove. Za to je potrebno mnooogo, dragi moji. Zeznuto je kad se podignu bedemi oko kuce pa se ne vidi nista dalje od sopstvenog dvorista - a zadrzava pravo da se sve 'preko bedema' ocrni - onda su rezultati takvi kakvi su.

Rece neko mnogo pametno jednom davno: "sta ocekivati od ove zemlje kad joj je prosek dva zuba u vilici i tri razreda u knjizici".. eto, jucer cak objavljen clanak da nema ni po dva zuba u vilici - vise ih je bezubih..

Samo mogu da kazem: crno se pise. Kako vama koji se u tom kotlu krckate ko za riblju corbu evo vec 20 godina, tako i nama, 'izdajnicima', koje ovaj 'vanjski' svet preko 'bedema' poistevecuje sa vama. Kako objasniti, pored ovakvih ociglednih rezultata (ne treba nama ispitivanje, znamo mi to sami) da mi nismo bas svi za bacanje i da je taj teren oduvek davao dobre mozgove koji su napravili neke bitne stvari u svetu i da nismo samo dobri za ratovanje.. Kako to objasniti ako nas budu u svet vodila deca koja lice na Karleusu a postupaju kao Legija??? ZEMLJO, OTVORI SE! I jos jedared da kazem: boze, baci jednu granitnu plocu promera 300km i budi precizan...

J.Strummer

pre 11 godina

Ne razumem tipa koji misli da je lepo to što slušaju Ramones? Pa cela prva postava Ramones je mrtva, ta se muzika slušala krajem 70ih, jeste, nekad je bilo cool slušati Ramones, ali brate vreme ide...Da je rekao da vole Hurts ili Of Monsters and Men bilo bi više smisla...A Karleuša i Legija? Narodi se dele na velike i male, na gazde i radnike. Srbi su radnici, na žalost bez gazde. I kao radnici bez gazde, bez čvrste ruke, tako se i ponašaju: pijano, agresivno, razulareno, bezumno. Treba naći dobrog gazdu da od nas napravi ljude i radnike.

bg boy

pre 11 godina

E moji srednjoskolci,bas ste me razocarali...
Ja mislio da ce Vam idol biti Kristijan,koji,zahvaljujuci samo tome sto je vec 20 godina,sa malim prekidima,po zatvorima,jos nije "ubiven" u nekoj mafijaskoj sacekusi....

Nataeos

pre 11 godina

Hemingvej!!??? Nebi rekao da pola njih zna uopste ko je Hemingvdj... Za ostame na listi.. No comment! Samo dokaz da za bolje ni nova generacije nece doneti... Next!??

Piter

pre 11 godina

"Više od osam knjiga godišnje pročita tek svaki deseti maturant tradicionalnističkih uverenja, dok je taj procenat tri puta veći kod netradicionalno orijentisanih maturanata."

'Nuff said...

Blade

pre 11 godina

Potpuno netacno istrazivanje,maturantima idol sigurno nije karleusa,pa cak i da nekom jeste taj od sramote ne bih smeo da kaze i molim gospodu sa 40+ godina da lece svoje komunisticke komplekse na drugom mestu,a ta prica o vasoj nacitanosti pada u vodu jer i ptice na grani znaju da ste odrastali uz Lepu Lukic,Mitra Mirica itd (cast izuzecima).Od svog olosa u zemlji ljudi udarili na omladinu.Boze sacuvaj.

Bojan

pre 11 godina

Nazalost osnovne skole su nam katastrofa i tu bude najveci procenat ovih kojima su uzori Karleusa i ostali. Takvoj masi se odupru retka deca, tj. ili ona dobro vaspitana ili ona sa jakim karakterom, a ostali uglavnom podlegnu masi, i tako moroni proizvedu jos morona. Onda se upisuju i po srednjim skolama po srodnom obrazovanju tj. kulturi. Tako da anketa u jednoj skoli npr. ja sam isao u gimnaziju u Novom Sadu i nekoj strucnoj, bi dala drasticno razlicite rezultate. Kod nas su se tuce desile mozda par puta tokom skolovanja i to nista ozbiljno, jednostavno drugacija struktura dece, naravno ima dobre dece i po ostalim skolama ali cesto budu asimilovana. Roditelji najpre treba da uce decu da misle svojom glavom, jer ko je takav tesko bude podlozan masi.

beograd

pre 11 godina

ako ste stvarno pronašli nekog današnjeg maturanta da mu je uzor tito, onda gospodo svaka vam čast, ali meni je to malo neverovatno

TZ

pre 11 godina

Ima jedna sjajna pesma na tu temu, kaze:
Ovde manjine su većine, leta-zime, imenice- pridev
mane su vrline, dizel uzor je za primer
fuf*ma se klinke dive, u skladu s time, čine
apsolutno sve da bi i same takve bile, I TO SU ČINJENICE

hm...

pre 11 godina

U mom razredu svi slusaju Ramones-e!
(citoyen, 26. mart 2013 09:30)

To je lepo, ali nešto se mislim, to je otprilike kao da sam ja, pre tridesetak godina slušao, na primer Čarlija Parkera umesto, recimo Einsturzende, Laibach, Birthday Party, Sonic Youth, Lydiju Lunch, da ne nabrajam više (zamislite samo kakve su tada bile reakcije na takvu muziku, uvek je bilo "ovih" i "onih"). I nije da nisam poslušao Parkera, i da mi se nije sviđao ali to jednostavno nije bila muzika moje mladosti.

Iskreno se nadam da i Vi možete da pronađete dobre stvari i u ovom vremenu (nije da ih nema, pogotovo što je danas puno, puno lakše doći do informacija nego nekad). Nemojte da živite neku tuđu mladost, imate svoju!

Džoni

pre 11 godina

Malograđani, eto šta ste vi koji komentarišete ova istraživanja, deca se uglavnom sprdaju, a ovi "zabrinuti građani" ovde što komentarišu da nemamo budućnost, nek stave prst na čelo i zapitaju se za koga su glasali na izborima (bilo kojim), i kakav lični primer daju toj deci. Upravo ste vi, matorci iz prethodnih decenija i stvorili uslove za odrastanje ovoj deci, i sad nemojte da ih smatrate idiotima, daleko su inteligentiji od vas zatucanih matoraca. Na izbore vas izađe 60% redovno, zna se za koga i kako glasate, vidi se po sadašnjem stanju, vas treba da bude sramota. Ova deca će navodno upropastiti državu, a vidim da je sa vama procvetala. Pokrijte se ušima komentatori. D... bi prodali da bi se nakačili na budžet države, a nn taj način i otimate novac od obrazovanja, a posle se čudite u šta su vam deca izrasla.
Mislim da će nova generacija biti daleko više svesnija i da će daleko više doprineti Srbiji nego današnje matore guzice.
I normalno da vole Dražu, Tito je davno umro, matori jugonostalgičarski pioniri!

Petar

pre 11 godina

Кад човек прочита наслов одузме се од страха за будућност нације, поднаслов минимално враћа веру , а када се прочита цео текст, има места и за оптимизам.
Свака част листу „Данас“, кога иначе ценим, новинару, аутору овог наслова и текста и главном уреднику на овако сроченом неистинитом наслову са лажним представљањем целе српске младежи у односу на даљи текст. Мораћу мало критичније од сада да читам чланке тог листа.
А део истине овога наслова, производ је едукације телевизија розе боје и сличних.
Људи, који се баве НОВИНАРСТВОМ, требало би прво нешто да науче о ЖУРНАЛИСТИЦИ, ако схватају шта хоћу да кажем.

elektropancho

pre 11 godina

I eto ga na deca su vam programirana i sprema za isporuku...
Samo se nadam da ce im mucnuti u glavi kad jos malo odrastu i razviju zdrav pogled na svet, ne ovo sto nasa politicka elita zeli.

Између Драже и Милорада Павића

pre 11 godina

Скандалозно је сврставати средњошколце у традиционалне или нетрадиционалне. Средњошколци су само средњошколци!

flu

pre 11 godina

" Kako prenosi “Danas“, najveći otpor kod mladih se javlja pri pomisli o sklapanju braka sa osobom druge nacionalnosti." Pa ja se izvinjavam ako zvucim nacionalisticki ali sam rodjena kao Srpkinja i za Srbina cu se udati i dete ce mi biti Srbin! I ne vidim nista lose u takvom vaspitavanju dece! Ne treba sigurno zensko dete da se uda za nekog Arapina pa ceo zivot feredzu da nosi.

daleko vam lepa kuca

pre 11 godina

Filmovi: Lepa sela lepo gore, Rane, Mehanizam...su obavile posao. Cestitam srpskim reziserima i 'prosvetiteljima', a narocito Dragojevicu.
Neka svoj dzeparac potrose bilo gde, sa svojim dubokim vizijama, samo ne u Srbiji vise...

Bane

pre 11 godina

šta hvali legiji i karleuši? izgleda da svako ko iskače iz vašeg kalupa nevalja... i mislim da vi stari ne treba da nam pričate šta da slušamo i gledamo jer vi ste izgleda voleli prave stvari čitali prave knjige pa gde nam je zemlja sad? da i za to mi nismo krivi?

Rodjendan

pre 11 godina

Imam dva sina i cerku,svo troje su maturanti,jelena karleusa ivica dacic nisu im idoli sigurno kao ni njihovim skolskim drugarima,sto se tice netrpeljivosti prema drugim narodima slazem se da je najveca netrpeljivost prema albancima zna se i zbog cega.za to su sami albanci krivi.

teodora

pre 11 godina

sve neki mislioci ovde. nije mi jasno kako verska nastava utiče na to da mladima budu uzori Legija i Karleuša? a što se tiče filma "Rane", taj film upravo pokazuje mladim ljudima šta pogrešan izbor i pogrešni ideali mogu da učine od njih. a "lepa sela lepo gore" mislim stvarno niđe veze. i još jedno pitanje, šta fali Gadafiju?

Zoki

pre 11 godina

Filmovi: Lepa sela lepo gore, Rane, Mehanizam...su obavile posao. Cestitam srpskim reziserima i 'prosvetiteljima', a narocito Dragojevicu.
Neka svoj dzeparac potrose bilo gde, sa svojim dubokim vizijama, samo ne u Srbiji vise...
(daleko vam lepa kuca, 25. mart 2013 20:00)

Nije Dragojevic kriv sto ga neki ne shvataju..

najcrnji

pre 11 godina

Nekako je sve bilo bolje kad sam ja bio mlad. Cak i seks. . . Nikad necu kapirati ovakve stavove . . . Ja sam presao 40tu i bas gotivim nasu omladinu i totalno mi je drago sto su drugaciji od moje generacije - kulturnih mrzovoljnika koji se ovde javljaju i misle da je dobro samo ono sto oni smatraju za dobro.

sumorni

pre 11 godina

"Van školskih aktivnosti, maturanti najčešće pročitaju do tri knjige godišnje. Više od osam knjiga godišnje pročita tek svaki deseti maturant tradicionalnističkih uverenja, dok je taj procenat tri puta veći kod netradicionalno orijentisanih maturanata."

Sve rečeno.

Inače, ako se u ove uzdate da vam jednog dana vrate Kosovo, pišite propalo. Gori su i od vas.

Kakav mentalni sklop treba čovek da ima da mu uzori budu Dačić, Legija i Karleuša. Bojim se da zamislim šta će se desiti kad ovi budu preuzeli upravljanje državom...

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Jelenu Karleusu :-) Nista cudno u srednjoj niko vise ne slusa rok,punk,metal samo ide folk i hip hop.Zgrada mi je pored 2 srednje skole i ne mogu se vise videti rokeri samo air max patikice sljastece jaknice i roze majcice sa belim kaisevima musko zensko sve postaje isto...FUJ!

Europejac

pre 11 godina

Koliko debilno i paušalno "istraživanje". U kojim školama? Koliki procenat đaka je uzet za slučajni uzorak? Dobri ili loši đaci? Ko su uopšte ovi što "istražuju"?
Naravno da nema veze sa razumom, jer postoji ogromna razlika između maturanata i maturanata. Ima fenomenalne dece, kao što je uvek bilo i one druge. Očigledan cilj ovakvih "istraživanja" je da nam još jednom objasne kako je sve "tradicionalno" loše, a sve "građansko" napredno. Jadno sve u svemu. Bez poente i providno.

Starosađanin

pre 11 godina

Iz iskustva tvrdim da te ankete sluze za sprdnju kod ucenika, i ne treba ih ozbiljno shvatati :)
(tako je bilo u moje vreme, 25. mart 2013 20:23)

Nije sprdnja, evo moj sin ide u 8 razred i jedini je metalac i jedini je "drugačiji" u razredu, ostalih 28 učenika sluša spomenutu Karleušu,Seku,Cecu i "idoli" su Arkan,Legija,Ratko Mladić i Draža, i da bi bio u "fazonu" vrlo je bitno da se sa fanatiznom priča o Kosovu, Krajini, Jasenovcu, Kosovskoj i Solunskoj bitci i naravno o Pravoslavlju. Sin kaže da 10-ak njih u razredu bi mogli lako biti "normalni" ali se boje većine koji su ekstremi u svim pomenutim "disciplinama". I oni njega nazivaju čudakom i iskvarenim Srbinom!

Zoki

pre 11 godina

i kazu to najvise izrazeno u regionu Beograda?

Pa onda lepo da odcepimo Beograd od ostatka Srbije.
Mi u buducnost a oni nek se vrate u srednji vek.

tuzan kad vidim ovo

pre 11 godina

zatrovane generacije mrznjom i besom prema drugima koje nisu ni upoznali. Tuzno. Jos tuznije ko su im idoli masovni ubica i mafijas, pevaljke a kao slag politicari sve uzor moj do mojeg. Srecom pa sam otisao iz ove zemlje i date odgajam i vaspitavam da bude normalno bez mrzenje prema drugoj nacijiji veri.
tuga jednostavno tuga

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

A šta se nudi kao izbor mladima?! Šta im nudimo umesto Legije i Karleuše?! Nudimo im Čede i Čankove, nudimo im defetizam i izdaju otadžbine kao "evropsku" i jedinu vrednosti, nudimo im primere političara koji su uspeli da sa ulice ulete u ministarske fotelje, da revoluciju "pojedu" i iskoriste za svoje lično bogaćenje i postanu vlasnici Srbije, nudimo im moralni lumpenproleterijat čija je osnovna životna filozofija "da šut ne može sa rogatima"?! Nudi im se pokornost prema sili koja korak po korak, najvećim zverstvima, pokorava svet i slobodu pretvara u tiraniju. Takva "demokratija" im se usadjuje u moždane vijuge a svima koji prkose, koji smatraju da se treba odupreti tom zlu nazivaju ratnim huškačima, zločincima, fašistima i recidivima prošlosti. Mladima se ne mogu naturiti takve "vrednosti". Njima je svojstven bunt a ne pokornost. Njima je svojstven govor i eksponiranje a ne klimanje glavama i sklanjanje po "mišjim rupama". Čak i ako, ovaj put, odgovori nisu bili iskreni ova anketa može da bude veoma poučna. Mladi su iz inata, koji im je ostao kao jedino sredstvo borbe, davali takve odgovore.

Besmislen rezultat ankete

pre 11 godina

"Netrpeljivost (nacionalna, prim. kom.) je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda".

Kako je to moguće, kada u beogradskoj aglomeraciji žive sve moguće nacije iz bivše SFRJ, kao i iz prijateljskih nam nesvrstanih zemalja, te nekoliko hiljada Kineza pridošlih u poeslednjih deceniju il dve. Vojvodina jeste poznata po svojoj multietičnosti od 26 nacija, ali u Beogradu (grad kao urbana celina od 17 opština) niko do sada nije brojao dalje od 22, odnosno koliko zaista ukupno ima različitih nacija, već se prilikom popisa relativno veliki broj (oko 55.500 stanovnika) pripadnika različitih nacija svrstava pod "ostalo", "nisu se izajasnili" ili "nepoznato".

???

pre 11 godina

Rezultati istraživanja nisu neocekivani. Ali, meni je neverovatno da ova drzava, pored ministarstava, raznih nepotrebnih agencija itd, ima i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka??? Kakvo trošenje naših para!!! Da se razumemo, smatram da u kulturu apsolutno treba ulagati. Međutim, osnivati ovakve institucije samo zarad zadovoljavanja "zaslužnih" članova stranaka zaista nema smisla. Inace, direktor ove "institucije" je član G17 i bivši poslanik. Strašno!

Toni

pre 11 godina

Naslov je izvucen iz konteksta. Naravno,ima i omladine koja bi kao uzor navela Legiju ili Karleusu,ali to je manjina. Nismo mi bas toliko losi koliko mislimo.

nh

pre 11 godina

Da, Ulemek Legija, veliki vojskovođa i idol klincima koji po BG kafićima prepada ortake sa devojkama koji mu se ne dopadnu kako izgledaju a da ne pominjemo sve ono što su pisale novine i zbog čega mardelja.

Sva sreća pa nema glasanja do 18 godine, ja bi to digao do 25.

Rade

pre 11 godina

Jos jedno naruceno istrazivanje koje tendeciozno pruza pogresnu sliku o srpskom drustvu. Svako ko ima decu u uzrastu od 12 do 3o godina i ko razgovara sa svojom decom i njihovim drugovima, zna da ovo nije tacno. Sad ce da krenu govorancije i ispiranje mozga o nakaradnosti Srbije.
Da nije tuzno bilo bi smesno.

Bela

pre 11 godina

Deca su se blesavila u anketi, to je bar ocigledno. Ne budite smesni! Maturanti su beskrajno duhoviti mladi ljudi. I dobri su, u kakvim uslovima rastu.

noname

pre 11 godina

Nista iznenadjujuce, takvih grupa ljudi je oduvek bilo. U moje vreme, devojcice su se ugledale na narodne pevacice ili su zeleli da budu najlepsa cura u gradu za kojom otkidaju mafijasi u dobrim (citaj:besnim) kolima a decaci na lokalnog mafijasa ili na nekog veceg budzu kao npr Arkan. Deca u ovoj zemlji su oduvek nacionalisticki vaspitavana a postoji i ona grupa dece koja ne zaboravljaju Bitlse i Dorse i potpuno otkidaju na Frojda :) To su promenljive godine, uvek postoji sansa da se promene u totalno suprotnom smeru. Neko je pomenuo veronauku, a pa dragi moji, vera ume da bude veoma lepa samo zavisi iz kog ugla je gledas. A veroucitelja ima raznih i onih za primer i onih koji nisu tome dorasli. Kako god, nema potrebe za senzacionalizmom ovde.

Srpkinja

pre 11 godina

Na svom poslu sam svakodnevno u kontaktu sa adolescentima, preko 15 godina. Tačno je da se nađe poneko ko sluša navedene likove, ali većina ima drugačiji ukus. Ne znam gde je istraživanje rađeno. Metodologija uopšte nije jasna. Je li ovo još jedan u nizu tekstova za pljuvanje po Srbima?

MAJKA IZ CENTRA BG

pre 11 godina

Nema to veze sredina primitivna, Beograd/Srbija je centar Evrope. Generacije se menjaju i sve losije i losije se deca VASPITAVAJU kod kuce to vazi za Srbiju, Indiju, Svedsku ili USA.........da li ste ikad videli decu u urbanim gradovima kao naprimer u SRED Njujorka svi su u stoazonu, uzori si im P Diddy, Jay Z, 50 cent najbogatiji "umetnici" u Americi a sve bivsi robijasi, dileri droge, krimosi.....ili Britney Spears, Jessica Simpson i slicno to su kao nase Karleuse Bekvalac i slicno......@ mentalna higijena pitam vas da li ste gde to ima kulturne fine dece, to lupetanje primitivna sredina samo dokazuje mentalitet osobe koja ce da vaspitava buducu generaciju......ili oni ko se tome dive, ili ti koji si kao iznad toga i pretvaraju se u primitivne snobove. Kic, primitivizam, olos, katastrofa koja vlada u svetu nikad nije bila na nizim granicama kao sada, samo sto osobe kao vi gledate mnogo Dinsye filmova i ne vidite iza njih.......

Blade

pre 11 godina

Potpuno netacno istrazivanje,maturantima idol sigurno nije karleusa,pa cak i da nekom jeste taj od sramote ne bih smeo da kaze i molim gospodu sa 40+ godina da lece svoje komunisticke komplekse na drugom mestu,a ta prica o vasoj nacitanosti pada u vodu jer i ptice na grani znaju da ste odrastali uz Lepu Lukic,Mitra Mirica itd (cast izuzecima).Od svog olosa u zemlji ljudi udarili na omladinu.Boze sacuvaj.

Bata

pre 11 godina

Jadna je zemlja sa ovakvom omladinom. U razvijenim zemljama omladina - a posebno gradska omladina - je progresivniji deo društva, a kod nas je ona najzatucanija.

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

Pa ono što se promoviše, to je i popularno.
Nekad smo čitali Antonija Isakovića i Branka Ćopića (Kašika i Orlovi rano lete), danas smo uveli veronauku. Mom detetu je profesorka izbacila iz lektire Zločin i kaznu jer je Dostojevski bio komunista.
Ovi maturanti se ni ne sećaju ratova, a igrali su se u pesku za vreme 2003 tj. Sablje, i danas im je uzor lik koji je težak kriminalac čak i ako se ne računa atentat.

Shamu

pre 11 godina

"Netrpeljivost je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda"
Porazavajuca statistika, a ovaj isecak posebno. Beograd nikada nije bio netrpeljiv preka drugim nacijama, i zato smo imali i Albance i Hrvate i Muslimane u BGD za vreme ratova sa tim nacijama. Beograd je bio ono cime smo mogli svima da zapusimo usta i kazemo da nismo nacionalisti.
No dobro, ne zivim vise tu, ne znam zasto me ovakve vesti uopste uzbudjuju ....

jovan

pre 11 godina

Kulturni razvitak u Srbiji pocetkom druge decenije treceg milenijuma, zove se legija i karleusa.Podsecanja radi generacija maturanata izmedju 60 i 70 nosila je pod miskom knjige Sartra, Russoa, Nicea i Majakovskog!

:-)

pre 11 godina

jaoooj gospode boze! ko vaspitava tu decu i propagira mrznju na vernoj i nacionalnoj osnovi?? brzo natrag u 13. vek. Nisu ovi klinci spremni za multikulti i multietnicku sredinu kao sto je danasnji svet u 21. veku.

Ryber Palunko

pre 11 godina

Ok. Meni je nekako čudno kako to da ja ne poznam nijednog maturanta (koja god gore-dolje) s ovakvim idolima? Pa morao bi barem jednog/u, ako im je opredjeljenje ovako plebiscitarno!
Ovo 'istraživanje', sudeći po kometarima, više pokazuje kakvi smo mi, stariji, kad nam ovako može, ko god želi,. formirati mišljenje o čemu god želi. Isčitajte ponovo komentare, pa prosudite. Malo više vjere u omladinu...lijep smo i primjer ostavili, pa da se možemo otresati na njima.

McMurphy

pre 11 godina

I Kristijan Golubovic je idol, kao i gomila, kako ih u medijima zovu, kontroverznih biznismena. Nekada je to bio Knele, Arkan, Giska...sve kriminalci, a ovamo deca misle da su srpski heroji. Kasno smo se setili da resavamo ova pitanja. Uz Farmu i Preljubnike ima da doguramo daleko.

Wlado

pre 11 godina

Bio za vikend u pešti kad god je neko naleteo na mene na sajmu gde je to normalno svi su e redom izvinjavali, jedan se momak okrenuo došao ka meni i izvinio mi se... Bočanot kaže :-) ja ne verujem, naša deca bi me....

milica

pre 11 godina

Naslov ne odgovara rezultatima ispitivanja. Zar ne umete da oglasite zanimljivo istrazivanje drugacije nego sto cete da iznesete polovicnan, ali senzacionalisticki, podatak. Od B92 ocekujme malo vise nego od Kurira!

bezimena

pre 11 godina

...Mom detetu je profesorka izbacila iz lektire Zločin i kaznu jer je Dostojevski bio komunista.

(Gramzivost i pohlepa, 25. mart 2013 20:32)

No comment.:))))

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 11.11. 1821. - 9.2. 1881.

MiloQ

pre 11 godina

To su neki od rezultata... Na takvim anketama deca su sve samo ne ozbiljna ali nikako ne smemo da predjemo preko ovih cinjenica. Mesecno jedna knjiga, napisana po koja prica, pesma, po koji kulturni magazin, koncert, sasvim dovoljno da svoje slobodno vreme na pravi nacin ucinim zanimljivim i tako od prvog razreda srednje, nekako sam se navikao i dodje mi kao ventil nakon fakulteta, posla, zurbe. Neki su me nazivali svakakvim imenima kada sam govorio u osnovnoj i srednjoj da pisem, citam, crtam, deca vide to ne odobravanje i odbijaju tako da se ponasaju, takoreci citanje, crtanje, pisanje, odlazak u pozoriste postaju ne "prihvatljivi" oblici ponasanja. Ponovo dolazimo do roditelja, televizije, medija, drustva, potrebnih akcija, kulturnog preporoda, revolucije u sistemu vrednosti... Jednog dana nadam se...

Milan

pre 11 godina

Ova podela na tradicionalno i netradicionalno orjentisane maturante je,po meni,fašizoidna. Molim autora ovog članka da se informiše o tome kako se u današnjem svetu definiše građansko društvo,da bi shvatio u kojoj je meri omalovažavanje bilo čije tradicije,pa i srpske,nedopustivo.

emiranat

pre 11 godina

Градило се овакво друштво стрпљиво, годинама, почевши од Милошевићеве политике и ступидног ”националног освешћења” Срба.
Ето вам резултата!

mistic

pre 11 godina

Mislim da sada izlaze generacije maturanata novih SPS ministara prosvete koji imaju zadatak da "zaglupljuju decu" sa veoma obimnim gradivom. Prosveta je dotakla dno dna i dublje nema.

Logoraš

pre 11 godina

Moja ćerka ima 6 godina. Pre neki dan, dok me je čekala da se spremim da je vozim u vrtić, pročitala je tri knjige. Već sada zna da su se ljudi razlikuju između sebe po karakternim osobinama (dobar-loš, plemenit-sebičan, vredan-lenj) a ne po nacionalnoj ili nekoj drugoj grupnoj pripadnosti. Kada odraste i kada bude mogla da bira, teško da će ostati da živi u ovom logoru.

Voja

pre 11 godina

Pitam se koliko jos ovakvih istrazivanja je potrebno da bismo otvorili oci i prihvaili cinjenicu da smo drustvo sklono nacionalizmu, ksenofobiji i sovinizmu, i da bismo poceli to da menjamo?

petar petrovic

pre 11 godina

Na televiziji nema reci o Dostojevskom ali svakog dana mozes cuti Karleusu

Trebali ste da napravite anketu takvu da vam kazu ko je najpametniji covek a da se ne racuna Tesla,Pupin,Anstajn i ovi politicari pa bi se prepali kako mladi neznaju ni jednog pametnog sem ovih

Pitajte ih da li znaju ko je dobio nobelovu nagradu za knjizevnost(sem Ive Andrica)

Deca nisu kriva,krivi su oni koji ih uce(ne racunam profesore,oni su mozda najmanje krivi) ali racunam rotitelje koji kuci svaki dan slusaju Karleusu,gledaju ove trac emisije,nikad ih dete ne vidi sa knjigom u ruci...pa je i normalno da i deca budu takva
Za mnoge roditelje je citanje knjiga gubljenje vremena a ujedno i sramota da ih neko vidi u biblioteci ili na nekom kulturnom desavanju.A i glavna tema na raznim slavljima su upravo ove trac emisije.

Ovaj test ne govori nista o deci nego o njihovim roditeljima,deca ce kasnije najverovatnije promeniti misljenje

iCloud

pre 11 godina

Ja predlazem da bi mozda ipak trebali da pitamo G-dina Dobricu Cosica za savet? Uspeo je da 'ubedi' studente i profesionalce iz dijaspore da se vrate 'kuci', sto znaci da za domace tek sigurno ima neko resenje.

Ne zna se sta je tragicnije - to sto na ovaj tekst skoro niko nije postavio ni jedan jedini komentar, ili to sto su rezultati statistickih istrazivanja po svakom osnovu, katastrofalna!? Ako vam je dobro, onda nista!!!

Bob Rock

pre 11 godina

i još jedno pitanje, šta fali Gadafiju?
(teodora, 25. mart 2013 21:25)


Gadafiju (kao i vecini srBskih heroja, od putina, preko kineza i sirijaca, pa do onog nesrecnog bucka iz severne koreje) fali opozicija... Neko ko ce u ime naroda da kontrolise rad vlasti i da se pobuni kad vlast uradi nesto lose po drzavu ili narod (konkretno gadafi koji je svojevremeno bez nekog posebnog razloga digao u vazduh avion pun neduznih civila), a bez posledica po svoju bezbednost...

gradjanin sveta

pre 11 godina

Gospodine ili gospodjo koji ste se predstavili sa ???, Zasto ne treba da postoji Zavod za proucavanje kulturnog razvitka koji postoji vise od 45 godina? U ostalom da je direktor ove ustanove clan G17 je bajata informacija, jer on to odavno nije!
Takodje, maturanti su najmladji biraci Srbije i nosioci vrednosnih orijentacija buducnosti, pa vi vidite!

niko vise ne zna da pise

pre 11 godina

(MiloQ, 25. mart 2013 20:48)
Dakle pises pesme i price, a ne znas da se ne u recima neprihvatljivi i neodobravanje pise zajedno...

Vladimir Pula

pre 11 godina

Koja tragedija... Ali ako razmislimo, sta su ti klinci prozivljavali i vidjeli zadnjih 18 godina u Srbiji? Je li čudno sto su takvi? Dijeca su kao spuzve, upijaju sve, potpuno neselektivno.

Jethro Tull

pre 11 godina

Hemingvej i Tesla sigurno nisu idoli istoj deci kojima su Legija i Karleusa!A njoj bi bilo bolje da pogleda ovo istrazivanje,tj. tekst.

Jakov

pre 11 godina

Ovo je samo jedan u nizu dokada gde Srbija ide... sa takvim statistickim podacima o maturantima, Srbija je na nepogresivom putu u istoriju - "bila jednom jedna drzava, i zvala se Srbija - koja je SAMU SEBE srozala..."

Milica

pre 11 godina

Nije lud Vučić, zna da reklama može i te kako da odradi svoje, a to se vidi i po ovim podatcima. Bitno je samo ispirati mozak i samoreklamirati se, sve ostalo je nevažno.

Bojan

pre 11 godina

Mislim da su mnogi zaboravili kako je to bilo biti tinejdžer, odrastao sam u SFRJ kada su bile potpuno drugačije vrednosti, ali u kraju i školi idol nam je bio Aca Marinčić, tada prilično opasan lik kasnije ozbiljan kriminalac, pa opet niko od nas nije pošao tim putem. Mislim da se svet, globalno "poseljačio", koja je suštinska razlika izmedju Karleuše i Lady Gage, formalna postoji samo u zvucima uz koje otvaraju usta dok se skidaju na bini, koja je suštinska razlika izmedju Pusycat dolls i "modelsica"... Snup Dodg je bio relativno poznati reper, dok nije optužen za ubistvo policajca, od tog trenutka postaje globalna zvezda...

Dejan

pre 11 godina

@Logoras: "Moja ćerka ima 6 godina. Pre neki dan, dok me je čekala da se spremim da je vozim u vrtić, pročitala je tri knjige." Koliko tebi treba da se spremis? Pola sata? I tvoja cerka je za to vreme procitala TRI KNJIGE? Daj nemoj da preterujes. Sve kritike su na mestu, ali nicije dete nije cudo. Svako voli svoje dete, ali deca nam nisu genije. Kao sto i mi nismo. Ne treba ici iz jedne krajnosti u drugu. Jedino ako si to mislio onako metaforicki, onda hajde...

Aleksandar

pre 11 godina

Izem ti istraživanje: niti uzorka, ni upitnika, ni koji su rezultati, samo neke odokativne ocene.

A što se tiče uzora: pogledajte TV program - ja koji imam preko 50 kanala, gledam samo Discovery, NG, Explorer i History, eventualno Travel i Kitchen (samo kada je Entoni Burden).

I prvi put posle 35 godina se nosim mislju da bacim televizor... jer više mi ništa se ne sviđa, a o domaćim kanalima da ne pričam... pa se pitamo zašto neko voli takve likove

A što se tiče stanja društva: svako ko poštuje zakon ispada budaletina kakve nema na planeti, i onda se čudimo?

РБ

pre 11 godina

Шта нам се дешава и какве су нам власти свих ових година, а и какви су нам учитељи, наставници, професори није ни чудо , какви су резултати истраживања.

baka

pre 11 godina

Iz srednjih skola u zemljama bivse SFRJ izlaze buduci ljudi koji su totalno nedefinisane licnosti u svim mogucim zivotnim aspektima ( cast izuzetcima kojih je vrlo malo ). To su osobe koje muskost iskazuju kolicinom unistavanja sebe alkoholom i drogama, kolicinom unesenih steroida i mesa na svojim kostima i totalnom prazninom u lobanji. U njihovim glavama ( ljubi ih majka ) se nalazi samo jedna bakarna zica koju kada bi prekinuli desilo bi se to da bi im otpale ushi. Obrazovni sistem je toliko zakrzljao i mjesto da stvara nove vodje, naucnike, profesore, pilote kroz razne programe, oni ih kljukaju o informacijama tipa: "ekonomija Zimbabvea i Ugande"; i kojekakvim glupostima umjesto da ih usmjerava na ona polja u kojima su dobri ( svi imaju talenat za nesto ). Ujedno, profesori su nam iz proslog vijeka, oronuli, sa istrosenim zivcima i voljom za rad. Trebalo bi ova drzava da uradi reforme u mnogo cemu a ne samo u radu vlade. Nisu ministri tu da bi sve drzalo vodu dok majstori odu, vec da se poboljsa sta moze da se poboljsa. I najvaznija stvar, komplikovanije ne znaci i bolje niti pametnije!

Kinder No Surprise!

pre 11 godina

Sta se cudite...prodjite pored bilo koje srednje skole za vreme odmora i sve ce vam biti jasno. Sad za ove sto su iz fazona "pa naravno da je u Beogradu" - jeste, nazalost ovaj grad se rapidno obrnuo za 360 stepeni sto se poklapa sa odrastanjem upravo ove generacije, a to je generacija potomaka "nasih novih sugradjana" uglavnom iz 90-ih. Probajte da ih razumete na ulici sta pricaju...covek da pomisli da je doputovala ekskurzija u Beograd a ne da su u pitanju ucenici iz istog.

Kad tome dodamo i (ne)obrazovanje kojem su izlozeni celog svog zivota, dobijamo ovo.

raamen

pre 11 godina

Не знам шта бих рекао... Страшно лоше се преносе истраживања у вестима. Ко год се имало икада бавио науком зна да је овај чланак безвредан. Неколико коментатора је то и приметило, остали су се упецали на удицу, тенденциозан наслов је прихваћен као чињеница, сад само још да они утврде кривца. Просто ко пасуљ, зар не? Е па не'ш колега...
Као прво, нигде не видимо делове истраживања који потврђују ове смеле тезе. Све што имамо је часна реч новинара. Премало. Друго, ни речи о методи, која су питања и каква анализа одговора је уследила. Имамо само број испитаника и број градова, мада је и то важно. Ја знам да је то можда вама досадно да пишете и читате, али ако вас смара, немојте се ни бавити закључцима, јер ће неминовно бити погрешни. Треће, наслов је скандалозан. Само један мали упитник на крају би знатно поправио ствар, осим ако истраживачи нису стриктно то исто тврдили у свом тексту, у шта сумњам, и имам право да сумњам јер од тог текста ни трага. Сад идемо на појединости. Одакле неком идеја да дели људе на традиционалисте и нетрадиционалисте? Јел су се ученици изјаснили као такви или је истраживач закључио да су такви на основу њихових одговора? Јел постоји дефиниција традиционалисте? Јел има можда тест за традиционалност као за трудноћу? Оно, појаве се две црте и то је доказ да сам традиционалан? Можда вама који пишете овако изгледа као да је то мала ствар, али у науци назвати неког именом без икаквог критеријума је тешки пропуст (сад сам био јако фин). Има још, али мислим да сам био јасан. Можете да окачите ову вест мачку о реп, јер сте је лоше пренели и свели на црно-белу слику каква вам одговара, јер се коментатори на њу најлакше примају. Нема љутиш, то је тако, разлози су горе изнети.

andrija

pre 11 godina

većina je uvek u nekom ludilu. ne postoji država ili škola ili društvo koje te može naučiti da je Legija šljam, Karleuša nešto što možeš da iznajmiš za malo keša a Dačić običan klovn. Ovo sve ili vidiš na prvu ili ne vidiš nikad.

hm...

pre 11 godina

U mom razredu svi slusaju Ramones-e!
(citoyen, 26. mart 2013 09:30)

To je lepo, ali nešto se mislim, to je otprilike kao da sam ja, pre tridesetak godina slušao, na primer Čarlija Parkera umesto, recimo Einsturzende, Laibach, Birthday Party, Sonic Youth, Lydiju Lunch, da ne nabrajam više (zamislite samo kakve su tada bile reakcije na takvu muziku, uvek je bilo "ovih" i "onih"). I nije da nisam poslušao Parkera, i da mi se nije sviđao ali to jednostavno nije bila muzika moje mladosti.

Iskreno se nadam da i Vi možete da pronađete dobre stvari i u ovom vremenu (nije da ih nema, pogotovo što je danas puno, puno lakše doći do informacija nego nekad). Nemojte da živite neku tuđu mladost, imate svoju!

Džoni

pre 11 godina

Malograđani, eto šta ste vi koji komentarišete ova istraživanja, deca se uglavnom sprdaju, a ovi "zabrinuti građani" ovde što komentarišu da nemamo budućnost, nek stave prst na čelo i zapitaju se za koga su glasali na izborima (bilo kojim), i kakav lični primer daju toj deci. Upravo ste vi, matorci iz prethodnih decenija i stvorili uslove za odrastanje ovoj deci, i sad nemojte da ih smatrate idiotima, daleko su inteligentiji od vas zatucanih matoraca. Na izbore vas izađe 60% redovno, zna se za koga i kako glasate, vidi se po sadašnjem stanju, vas treba da bude sramota. Ova deca će navodno upropastiti državu, a vidim da je sa vama procvetala. Pokrijte se ušima komentatori. D... bi prodali da bi se nakačili na budžet države, a nn taj način i otimate novac od obrazovanja, a posle se čudite u šta su vam deca izrasla.
Mislim da će nova generacija biti daleko više svesnija i da će daleko više doprineti Srbiji nego današnje matore guzice.
I normalno da vole Dražu, Tito je davno umro, matori jugonostalgičarski pioniri!

Nataeos

pre 11 godina

Hemingvej!!??? Nebi rekao da pola njih zna uopste ko je Hemingvdj... Za ostame na listi.. No comment! Samo dokaz da za bolje ni nova generacije nece doneti... Next!??

srbin sa planete Zemlje

pre 11 godina

@flu "Pa ja se izvinjavam ako zvucim nacionalisticki ali sam rodjena kao Srpkinja i za Srbina cu se udati i dete ce mi biti Srbin! I ne vidim nista lose u takvom vaspitavanju dece!"...Evo i ja se tebi duuuboko izvinjavam ali moje dete će se udati/oženiti za onoga koga voli i unuk će mi biti dete iz braka koji je sklopljen iz ljubavi i unuk će mi biti stanovnik planete Zemlje.E sad da li su oni srbi,madjari,hrvati meni je lično svejedno.

Petar

pre 11 godina

Кад човек прочита наслов одузме се од страха за будућност нације, поднаслов минимално враћа веру , а када се прочита цео текст, има места и за оптимизам.
Свака част листу „Данас“, кога иначе ценим, новинару, аутору овог наслова и текста и главном уреднику на овако сроченом неистинитом наслову са лажним представљањем целе српске младежи у односу на даљи текст. Мораћу мало критичније од сада да читам чланке тог листа.
А део истине овога наслова, производ је едукације телевизија розе боје и сличних.
Људи, који се баве НОВИНАРСТВОМ, требало би прво нешто да науче о ЖУРНАЛИСТИЦИ, ако схватају шта хоћу да кажем.

Strahinja

pre 11 godina

Ja se osećam izolovano kada sam u nekom društvu. Ne zbog toga što samo ćutim ili nešto slično, već zbog toga što se toliko razlikujem od mog društva. Oni slušaju gazda Paju, Blaya DUB Playa & Co. Dok ja slušam EKV, Azru itd.. Bio sam prozivan što slušam rok, što je besmislica, jer je šta imamo mi sem toga. Leguju, četnike i ratove neću da komentarišem.. Ima još onih koji vide prave vrednosti, oni koji nisu uvučeni u ovaj ''kul'' fazon.

'Klip' je ziva ISTINA

pre 11 godina

Ko god kaze da su se deca samo zezala u ovoj anketi, jednostavno nema pojma o cemu prica. Na sve strane je takva lozhana na kosovo, legiju, arkana i slicne gluposti da je to strasno. 'Navijacke' grupe samo kruze i traze i najmanji povod da izmlate nekoga. A devokje ista prica, vestacki izgled i lozenje na farmu. Ne kazem ja da nema izuzetaka, ali low IQ omladina cini ogromnu vecinu.Masa njih mrzi hrvate a nije ni bila u planu dok se vodio rat. Samo se vi zavaravajte s pricom 'Pametna su deca danas'. Ova zemlja ubrzano propada i treba bezati iz nje glavom bez obzira.

Dijaspora

pre 11 godina

Kakvo nam je drustvo, takvi su nam i maturanti! Jedno bolesno, nazadno drustvo u kome su Dacic, Legia i Karelusa nekome uzori, drustvo u kome je nezamisliv brak sa osobom druge nacionalnosti, strasno!!

Bilal

pre 11 godina

"Netrpeljivost je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda,..."
U moje doba, tamo negdje 60-70-ih godina prošlog vijeka, Beograd je bio svijet. Beograd se poredio, naravno, ne po veličini, nego po kulturi i shvatanjima sa Parizom i Njujorkom. Beograd je bio sinonim za toleranciju i otvorenost. Moguće da je to bilo i s toga što je tada u Beograd dolazila elita. Setimo se samo mnogih književnika, filozofa, slikara, glumaca, TV voditelja, novinara, naučnika, doktora, inženjera, profesora i ljudi slobodnog duha. A šta je ovo danas? Ratovi su u nj doveli mahom nevoljnike a privredna kriza lumpenoproletarijat. Srednja klasa se totalno izgubila a bez nje hoćeš-nećeš nema građanskog društva i onda imamo ovo što imamo. Od svega je najgore da su upravo oni kojima je Beograd pružio svoje skute i zbrinuo ih danas najnetolerantniji.

Otisla

pre 11 godina

Tako je to kad se valja u kaljuzi tako dugo. Svinja nikad nece biti nista drugo nego svinja a da joj ne znam sta naslazes na jednu stranu a kaljuzu na drugu - svinja ce opet u kaljuzu. Potonula je Srbija ko Atlantida pre mnogo godina i jako je tesko uci u 'lift' i popeti se na gornje spratove. Za to je potrebno mnooogo, dragi moji. Zeznuto je kad se podignu bedemi oko kuce pa se ne vidi nista dalje od sopstvenog dvorista - a zadrzava pravo da se sve 'preko bedema' ocrni - onda su rezultati takvi kakvi su.

Rece neko mnogo pametno jednom davno: "sta ocekivati od ove zemlje kad joj je prosek dva zuba u vilici i tri razreda u knjizici".. eto, jucer cak objavljen clanak da nema ni po dva zuba u vilici - vise ih je bezubih..

Samo mogu da kazem: crno se pise. Kako vama koji se u tom kotlu krckate ko za riblju corbu evo vec 20 godina, tako i nama, 'izdajnicima', koje ovaj 'vanjski' svet preko 'bedema' poistevecuje sa vama. Kako objasniti, pored ovakvih ociglednih rezultata (ne treba nama ispitivanje, znamo mi to sami) da mi nismo bas svi za bacanje i da je taj teren oduvek davao dobre mozgove koji su napravili neke bitne stvari u svetu i da nismo samo dobri za ratovanje.. Kako to objasniti ako nas budu u svet vodila deca koja lice na Karleusu a postupaju kao Legija??? ZEMLJO, OTVORI SE! I jos jedared da kazem: boze, baci jednu granitnu plocu promera 300km i budi precizan...

Nnnnnn

pre 11 godina

Filmovi: Lepa sela lepo gore, Rane, Mehanizam...su obavile posao. Cestitam srpskim reziserima i 'prosvetiteljima', a narocito Dragojevicu.
Neka svoj dzeparac potrose bilo gde, sa svojim dubokim vizijama, samo ne u Srbiji vise...
(daleko vam lepa kuca, 25. mart 2013 20:00)

Nije Dragojevic kriv sto ga neki ne shvataju..
(Zoki, 25. mart 2013 20:43)

Upravo je suprotno, malo ko ga shvata. Takvi filmovi uvek naprave suprotan efekat od željenog. Deca se poistovećuju sa glavnim likovima koji su propalice i bitange.

Stvarno!

pre 11 godina

Deco, vi ste samo culi za Dostojevkog! Covek ko cita nesto slicno ne moze da slusa Karleusu I mrzi druge nacije! Ja kao Albanac sto sam preziveo rat NIKAD ne mogu reci da mrzim srbski narod! Vi ste buducnost vase nacije, I ako u buducnosti ne promenite vase misljenje, zao mi je vase buducnosti :(

gordana1971

pre 11 godina

U tekstu se kaže: Među idolima mladih...Pa su nabacali par zanimljivih imena bez procenata da bi novinari napravili još jedan u nizu dezinformišućih naslova....Ne znam da li mi je muka od uopštavanja i ocenjivanja da su deca gora od nas, što je realno nemoguće...ili od sve površnijih novinara i urednika. Imam decu tog uzrasta, poznajem decu koja čitaju, slušaju rok, idu u pozorište, pristojna su, uče, pomažu drugim, i sigurno im nisu idoli Karleuša i Legija....Ovaj Zavod treba da se stidi što je na ovakav način plasirao tzv. istraživanje... Konačno, bio je na spisku agencija i sličnih nedefinisanih ustanova za ukidanje koje samo troše novac, a nikakve koristi od njih...Evo dokaza...

naivan

pre 11 godina

Srbija, deca vole ono o cemu se najvise prica, cudi me sto ne vole Ekrema. U stvari to nije slika dece nego nas odraz u ogledalu. JADNI MI

glava za brisanje

pre 11 godina

Koji maturanti? Je l' konobari? Legiji su konobari bili omiljeni. Cimao ih je da na beograskim splavovima skacu "prelom" sa sanka. Na pod, naravno.
Ja bih te maturante voleo da upoznam sa "generalom" idolom. Verujme da bi bilo korisno i za njih i njega. On bi se razonodio, a njima ne bi palo na pamet da ga vole.

Punker

pre 11 godina

Moja rođaka nije htela da ide na maturu zbog većinske Pink-armije u razredu, jedva su je roditelji nagovorili. Posle su mi pustili snimak, pa ono je ljudi bio svinjac, devojke obučene ko prostitutke,a momci ko mafijaši, pa ja ne bih otišao da mi dobro plate. Psovanje je postao deo redovne komunikacije, o kulturi nećemo jer i ne postoji u njihovim glavama. Postali smo najveće primitivno selo na svetu.

birac

pre 11 godina

Dana 11/3/2012 u Beogradu je preminuo akademik prof dr Miomir Vukobratovic.
Od 10000 srednjoskolaca,cak i onih sa fakulteta,kada bi ih pitali ko je taj covek,nemaju pojma ko je on..
On je jedan od idejnih,i tehnickih tvoraca svetske robotike i genijalni pronalazac nulte tacke robotskih funkcija.
HONDA,Japanska firma koja je najbolja firma u svetu u ovoj oblasti,u cast preminulog profesora Vukobratovica,taj dan je proglasila danom zalosti u svojoj Kompaniji!
A mi?
Negde na kraju krajeva svih vesti,i stampanih i elktronskih,objavljena je neprimetno ova vest..
A jedan Isak Asimov,prvi covek u svetu koji je poceo da se bavi robotikom,je izjavio da bez doprinosa prof Vukobratovica,ova oblast bi kaskala jedno 50 godina za danasnjim rezultatima!
Sada me sramota da,pored ovog genijalnog coveka,neka pociva u vecnom miru,i spomenem ove "tinejdzerske ideale"...
Licno,smatram da je sramota i za Srbiju sto ni na jedan nacin nije obelezila njegovu smrt..
To i ne cudi kada nam je,vec drugi put,Ministar prosvete Z.Obradovic,"profesor" sa jednog od najuglednijih fakulteta na svetu,Megatrenda...
Srbijo,stidi se svojih napametnijih i najstrucnijih ljudi..
Kao i Vi novinari(zbog ovoga ovaj komentar verovatno nece ni biti objavljen),sto ste uopste i objavili rezultate ovih "istrazivanja" medju mladima..
Nesto sto je sramno,ponizavajuce i deprimirajuce za naciju ne treba ni objavljivati,jer smo i ovako propali na svim poljima..

Dušan

pre 11 godina

A za tradicionalnu izvornu muziku nije niko čuo? Ne bitno, jel Srpska, Vlaška, Mađarska, Slovačka, ali bitno je da niko ništa ne spominje to, a to je ta KULTURA koja fali, sklonice decu negde..sa ulice...bilo gde..ovo je strašno, Karleuša? Ahh,, Legija? ..Meni su idoli moji roditelji i babe i dede, iako ih je jako malo ostalo u životu, oni će mi biti zauvek moji idoli.

TZ

pre 11 godina

Ima jedna sjajna pesma na tu temu, kaze:
Ovde manjine su većine, leta-zime, imenice- pridev
mane su vrline, dizel uzor je za primer
fuf*ma se klinke dive, u skladu s time, čine
apsolutno sve da bi i same takve bile, I TO SU ČINJENICE

Milos

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim bilo kakvu vrstu mrznje, ali bilo je zestoke propagnde i nove generacije su zamrzele i Albance i Hrvate i neko objasnjenje nije potrebno. Medjutim, verujem da 99.99% njih nije videlo Jevreja u zivotu, a kamoli da znaju nesto o njihovoj kulturi i vezama sa srpskim narodom. Kada omladina postane ovako destruktivno konzervativna to je jasan znak da jednom drustvu nema spasa!

Milica

pre 11 godina

Najjace je sto se sada iscudjavamo. RRA pomera Soartakusa za termin posle ponoci zbog scena seksa i nasilja, a ovi sa pinka nas j... u zdrav mozak 00-24...legalno...jer volimo! Izvol'te!

legijaničari

pre 11 godina

s ovako odgojenom omladinom, i ne trebaju nam spoljni i unutrašnji neprijatelji. imamo i vladu koja odražava ovakav farmersko/velikobratski duh.

elektropancho

pre 11 godina

I eto ga na deca su vam programirana i sprema za isporuku...
Samo se nadam da ce im mucnuti u glavi kad jos malo odrastu i razviju zdrav pogled na svet, ne ovo sto nasa politicka elita zeli.

J.Strummer

pre 11 godina

Ne razumem tipa koji misli da je lepo to što slušaju Ramones? Pa cela prva postava Ramones je mrtva, ta se muzika slušala krajem 70ih, jeste, nekad je bilo cool slušati Ramones, ali brate vreme ide...Da je rekao da vole Hurts ili Of Monsters and Men bilo bi više smisla...A Karleuša i Legija? Narodi se dele na velike i male, na gazde i radnike. Srbi su radnici, na žalost bez gazde. I kao radnici bez gazde, bez čvrste ruke, tako se i ponašaju: pijano, agresivno, razulareno, bezumno. Treba naći dobrog gazdu da od nas napravi ljude i radnike.

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

(jednoruki krstivoje, 25. mart 2013 20:05

Inace Legija je skroz u redu, jel da?
(Smeagol, 25. mart 2013 20:50)

Da sam hteo da izvrsim potpunu analizu dotako bih se i Legije ,Dacica,Gadafija i ostalih ali meni je bila primarna analiza muzike!Jel ti se to mozda ne svidja?

Gramzivost i pohlepa

pre 11 godina

komunista?
no comment
Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 11.11. 1821. - 9.2. 1881.
(bezimena, 25. mart 2013 23:27)

hahaha, pa ti si luda.
Komunistički manifest je napisan 1848, prva internacionala 1864... Lik je bio zbog svojih pisanja osuđen na smrt, pa je pomilovan. Verovatno nisi ni čitala knjigu Zapisi iz mrtvog doma. Nije se komunizam osnovao oktobarskom revolucijom. Bilo je komunizma i mnogo pre toga.

Sledeći put se smej nečemu o čemu imaš pojma. A ovo je žalosno

Piter

pre 11 godina

"Više od osam knjiga godišnje pročita tek svaki deseti maturant tradicionalnističkih uverenja, dok je taj procenat tri puta veći kod netradicionalno orijentisanih maturanata."

'Nuff said...

merkurije mudri

pre 11 godina

ja pripadam generaciji 80tih. odrastao u 90tim sa svom nedacama. pa opet na mene nije uticao ni pink, ni "vidimo se u citulji", ni karleusa, ni politicari... sve je stvar kucnog vaspitanja i interesovanja, neka prica ko sta hoce... ne krivim nikog od navedenih, samo roditelje koji zanemaruju decu!

Bojan

pre 11 godina

Nazalost osnovne skole su nam katastrofa i tu bude najveci procenat ovih kojima su uzori Karleusa i ostali. Takvoj masi se odupru retka deca, tj. ili ona dobro vaspitana ili ona sa jakim karakterom, a ostali uglavnom podlegnu masi, i tako moroni proizvedu jos morona. Onda se upisuju i po srednjim skolama po srodnom obrazovanju tj. kulturi. Tako da anketa u jednoj skoli npr. ja sam isao u gimnaziju u Novom Sadu i nekoj strucnoj, bi dala drasticno razlicite rezultate. Kod nas su se tuce desile mozda par puta tokom skolovanja i to nista ozbiljno, jednostavno drugacija struktura dece, naravno ima dobre dece i po ostalim skolama ali cesto budu asimilovana. Roditelji najpre treba da uce decu da misle svojom glavom, jer ko je takav tesko bude podlozan masi.

beograd

pre 11 godina

ako ste stvarno pronašli nekog današnjeg maturanta da mu je uzor tito, onda gospodo svaka vam čast, ali meni je to malo neverovatno

kosta

pre 11 godina

To je taj krimi rad! Mislim da je Karleuša bolje ispitala javno mnjenje od ovih "znalaca materije". Eh ironično je da se njen zadnji album pominje u testovima opšte informisanosti. Jel tako kolege novinari? Da mi pristupamo tako ofanzivno kao ona i ostali "umetnici kiča" gde bi nam kraj bio... Deca slušaju šta im odrasli serviraju.

miki

pre 11 godina

Oni koji u komentarima pominju Ministarstvo prosvete trebalo bi da znaju da se u toj ustanovi, pri smeni vlasti, menjaju samo ministar i par ljudi oko njega. Svi ostali, koji u stvari vode našu prosvetu, sede/ostaju u svojim foteljama već decenijama. Riba uvek od glave smrdi ali u ovoj ustanovi i telo dobrano smrdi.

Dr Z

pre 11 godina

Normalno, a sta ste drug
o ocekivali? Sta je vladajuca medijska i politicka slika nego estrada i nasilje? Da li promovisemo javno nekog naucnika ili uspesnog coveka?

Milko

pre 11 godina

"...mladima u Srbiji idoli Dačić, Legija, Gadafi, Karleuša i Hemingvej, ...."

Ovo je zabrinjavajuće, mislim ovi što su za Hemingveja, to treba ispitati i sprečiti, da se slučajno ne proširi.
Mogu ljudi ne daj Bože početi da čitaju.

ice9

pre 11 godina

Posecuju koncerte narodne i pop muzike, dakle dizelashi kao vrsta jos postoje sto je razlog vise da se na "narodnu" muziku ili ti turbo shaban folk kao i na Pink uvede porez od 70% od koga ce pare ici u muzeje, pozorista itd, jedan dobar nacin da se suzbije seljana a podstakne umetnost. Svi ti lazni idoli popit Dacica, Karleuse i slicno, obrazuju licnost tih mladih ljudi koji jednostavno nece znati nista vise od toga, drugim recima ostace zatucani pa cemo ponovo za 10 godina imati Mrkonjica, Ilica, Dacica i slicne. Stop zaglupljivanju Srbije, stop turbo folk otrovu!

alan ford

pre 11 godina

Iz lektire su izbaceni i Radoje Domanovic, Milovan Glisic, Laza Lazarevic, ne zato sto su bili komunisti, vec zato sto su opisali karakter Srbina kad dodje do trunke vlasti. Sto se tice Dostojevskog siguran sam da nije bio komunista, imao je socijalisticka shvatanja, kako sam pisac kaze, moze socijalizam, ali mora sa Bogom, bez njega nista ne moze. Na kraju moja konstacija u vezi danasnjih tinejdzera, sami smo krivi za moralnu unakazenost nase dece.

србија данас

pre 11 godina

Породица, Држава, медији, стање у нацији су све фактори који утичу на младе људе.

Back to the end

pre 11 godina

A baš pre neki dan kažem ženi kako klinci iz bloka ne vide dalje od Pink televizije, kako nema ni jednog pankera, rokera, bilo kakvog drugačijeg u komšiluku. Svi ko da ih štampaju:patike,trenerke i OBAVEZNO kapuljača na glavi, iako nije ni hladno, niti duva ili pada.

bg boy

pre 11 godina

E moji srednjoskolci,bas ste me razocarali...
Ja mislio da ce Vam idol biti Kristijan,koji,zahvaljujuci samo tome sto je vec 20 godina,sa malim prekidima,po zatvorima,jos nije "ubiven" u nekoj mafijaskoj sacekusi....