Subota, 02.03.2013.

09:45

EU:Srbija da vrati nivo aflatoksina

Ako ne vrati dozvoljeni nivo aflatoksina na 0,05 mikrograma Srbija neće ispuniti jednu od obaveza u procesu evrointegracija, poručuju iz Delegacije EU u Srbiji.

Izvor: B92

EU:Srbija da vrati nivo aflatoksina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

215 Komentari

Sortiraj po:

gradjanin pokorni naroda srpskog

pre 11 godina

Sta reci o gradjaninu kome se kaze da jede toksicnu hranu i pije toksicno mleko a on kaze da su to sve lazi i zavere jer neko hoce da unisti srpsku poljoprivredu? Da li je on jedan od tih poljoprivrednika koji proizvodi takvu hranu i takvo mleko? Ili neko ko zivi u inostranstvu pa ne jede takvu hranu i ne pije takvo mleko? Ili je neko ko ima 90 godina pa mu je svejedno od cega ce da umre. Ili je mozda neko kome su lazi politicara potpuno zavrnule mozak i vise nije u stanju da razlikuje ni dobro od zlo? Ili je neko ko misli da je toliko bezvredan da i ne zasluzuje nista bolje? Mozda bi neko drugi mogao da se seti i neke druge mogucnosti o tome kakav bi to covek bio. Ja ne znam. Znam samo da sto god mu se desi lose u zemlji Srbiji, on je to i zasluzio i da ga niko ne moze spasti od njega samoga.

Jahač

pre 11 godina

Ni posle smanjenja granice alfatoksina u praksi ta granica se nije mogla dovesti na propisani nivo…..sada je to problem a nije problem što nas prskaju iz vazduha…ovo je pokušaj da se unušti poljoprivreda…a time I Srbija….napad na vladu je u tom cilju….

fata na jorganu

pre 11 godina

(djavolova zena)

"Imajuci u vidu cinjenicu da je do sada pokazao izrazenu sposobnost da resava probleme ...."

Znate li bar jedan problem koji je on resio?

U mleku moze da bude samo aflatoxin M1

pre 11 godina

"Miroslav Besermenji,"

Vi kopirate sa interneta informacije koje nemaju nikakve veze sa clankom niti sa mlekom. Ako neko cita vas post, vi ga samo zbunjujete kao sto ste i sebe zbunili jer ne razumete u cemu je problem. Clanak je o dozvoljenoj koncentraciji aflatokcina M1 u mleku. Vas citat o aflatoksinu B1 je nerelevantan jer u mleku nema ovog aflatoksina. Procitajte moj post "ciji su interesi iza toga?"

bezuimena

pre 11 godina

Budite uvereni da u Srbiji i dalje imamo najzdraviju hranu u Evropi, koliko god oni se sada gađali kojekakvim brojkama!Raspitajte se šta oni jedu, samu plastiku!
(hillku, 3. mart 2013 11:12)

Kako da ne, zato smo mi najbolesnija nacija u Evropi (kardiovaskularne bolesti, raznovrsni karcinomi i dr.), a "oni" su daleeeko zdraviji i dugovečniji, i što je najvažnije SREĆNIJI i ZADOVOLJNIJI!

"Ako koza laže, rog ne laže"!

Miroslav Besermenji

pre 11 godina

Ishitreni potezi, produkuju "vaspitne" reakcije.
Moj skromni doprinos "nazdravljanju" čašom mleka:
"AFB1 is a genotoxic compound, and is considered to be one of the most potent natural mutagens. Liver carcinogenesis is the most important effect of chronic aflatoxin exposure.(tj Aflatoksin B1 je genotoksično jedinjenje, svrstan u najsnažnije prirodne mutagene. Razvoj karcinoma jetre je najznačajniji efekat hroničnom izlaganju Aflatoksinu)" Izvor: http://cdn.intechopen.com/pdfs/20387/InTech-Biomarkers_of_aflatoxin_exposure_and_its_relationship_with_the_hepatocellular_carcinoma.pdf
Aflatoksin je detektovan i u mleku majki dojilja, ali i u prašini u proizvodnji p preradi poljoprivrednih proizvoda (udiše se ne samo toksin nego i spore gljivica). Čak i u aerosolu uzoraka donešenih u laboratorije.
Spadam u "zero tolerance" simpatizere, tj štetnih formulacija ne treba da bude u hrani.
Ukratko, bitna je sistematska prevencija i briga o svakom, pojedinačnom, građaninu.

hillku

pre 11 godina

Budite uvereni da u Srbiji i dalje imamo najzdraviju hranu u Evropi, koliko god oni se sada gađali kojekakvim brojkama!Raspitajte se šta oni jedu, samu plastiku!A sad su našli rešenje da nam ponude njihov GMO kukuruz koji je otporan na plesni!! Stasno! Sada smo bar obavesteni o problemu, za razliku od prošle vlade koja je zataskavala sve i da smo uvozili GMO meso i svasta još... Pustite sada da svako radi svoj posao!

hikiliikii

pre 11 godina

Niko se ne pita sta smo do sada pili?!Ko nas je do sada obavestavao da nešto od prehrambenih proizvoda je štetno, niko!Sada bar znamo da će inspekcije napokon raditi svoj posao koji je u svrsi opštedobrog za narod a ne samo da prikrivaju mutne radne prethodnih funkcionera. niko ne priča smo to sve pre jeli, pili, a već se zna da smo do 2009-te uvozili meso iz zemalja koje odobravaju GMO, a ko nas je obavestio tada šta konzumiramo?!Niko?

zoran

pre 11 godina

"Vučić se ubi dokazujući evropskim zvaničnicima da je za EU i da se kao bori za "ozbiljnu" državu, a onda mu Knežević baci eksere pod točkove."
(bezimena, 2. mart 2013 22:29)

Jadni su točkovi na kojima šofer (i zaista samo šofer i to loš) Vučić vozi ovu državu kada par zvekana može da ubaci nekoliko eksera i da kompletan sistem otera u provaliju, što se i desilo...

Ako smo pali, padu smo bili skloni (B. Miljković)

Joca

pre 11 godina

Bese jednom davno, u Cernobilu, pre egzodusa, dozvoljena doza radijacije je bila do 0.5 ~aflatoksina~, posle eksplozije centrale dozvoljene-normalne doze zracenja su povecane 100 puta! Tako su Rusi resili problem. Ovo sto nasa vlada radi nije nas izum.

djavolova zena

pre 11 godina

Imajuci u vidu cinjenicu da je do sada pokazao izrazenu sposobnost da resava probleme, verujem da ce Aleksandar Vucic u ponedeljak predstaviti najbolju mogucu odluku, bilo to da ministar Knezevic podnese ostavku ili ne, i verujem da ce se ta odluka ubuduce uskladiti sa regulativama Evropske Unije.

aha

pre 11 godina

Ma neeee to DS širi dezinformacije! Uostalom sve će to Bog i Batina gosn Vučić da nam objasni u ponedeljak !
Dakle, DS je kriv za sve !!! :-)

Kus-kus

pre 11 godina

Treba se nivo aflatoksina koji je u EU propisan primeniti onda kada se u Srbiji stvore uslovi za tako nesto!Lepo je sto prihvatamo razne standarde EU,ali treba ih prvo prilagoditi nasim prilikama i stanju u zemlji!Stalno se ista greska pravi,slicno je i sa zakonima...

Anastasija

pre 11 godina

Mene bas zanima ako mi vratimo taj nivo na 0,05 dali cete nas onda primiti u EU ili je to samo pokusaj da dokraicite srpskog seljaka.

ciji su interesi iza toga?

pre 11 godina

(Velike igre)

Ne moraju da postoje velike igre i svetske zavere, niti ce vam pomoci pazljivo citanje (vi kazete da ste pazljivo procitali) ako vi citate nesto sto nemate sposobnosti da razumete. Kakvo je to pazljivo citanje kad ste videli prazne rubrike za (B1) i (B1+B2+G1+G2)? Ja vidim u svakoj od ove dve rubrike crticu koje znaci da u mleku nema ovih aflatoksina. Nema ih zbog toga sto se ovi aflatoksini pretvaraju u aflatoksin M1 u jetri zivotinje koja jede njima zarazenu hranu. Zato je dovoljno da se u mleku meri samo koncentracija M1. Pitate ciji su interesi iza toga? Trebalo bi da budu vasi ako vam je stalo da znate sta pricate.

Nepozvana

pre 11 godina

Mogu sva ova polemisanja na forumu shvatiti kao stranacko angazovanje...Meni je mleko sa 0,5 isto kao i sa 0,05,svi smo mi to mleko pili prosle godine i godinama unazad.Razni strucnjaci i toksikolozi govore kako mleko nije opasno po zdravlje ljudi,ali stranacki lobi je cudo...

realista

pre 11 godina

I treba da pretrpe štetu proizvođači hrane, kad hrana koju prave ima otrova u sebi onda bi trebalo da stave prst na čelo i zapitaju se da li bi možda bolje trebalo da se prebace na neku drugu delatnost, štrikanje na primer...
Takođe direktor Imleka kad tako razmišlja kao što priča trebalo bi uskoro da ostane bez posla pa da porazmisli malo dublje o tematici...

Nobody

pre 11 godina

Ne volimo EU,zasto? Zato sto u EU ne bi smeli da trujemo sopstveni narod ? Boze cuvaj narod od nasih tzv politicara i tzv eksperata jer mi necemo nigde sa njima stici.Boze cuvaj nas od nas samih !

bezimena

pre 11 godina

Vučić se ubi dokazujući evropskim zvaničnicima da je za EU i da se kao bori za "ozbiljnu" državu, a onda mu Knežević baci eksere pod točkove. O dugoročnoj šteti koju je cela Vlada nanela gradjanima i državi, besmislenom odlukom o povećanju limita za aflatoksin, bolje da ne pričam, ona se meri stotinama miliona eura, dok je urušavanje teško dostignutog, i godinama gradjenog, minimuma kredibiliteta, neprocenjivo!

cito

pre 11 godina

Tako je EU, za usi vuci I packe lupaj, jer je narod ovde potpuno bespomocan!!! Mogao je ministar da kaze da su doneli zakon da se nivo aflatoksina poveca na 5% ovde bi narod I dalje cutao!!!

bezimena

pre 11 godina

I hoćete li prestati jesti rižu i sušeno voće kojima je dopuštena koncentracija 200 puta veća nego u mlijeku? Ili povrće, u kojem je dozvoljena koncetracija aflatoksina 80 puta veća nego u mlijeku?
(Velike igre, 2. mart 2013 21:59)

Manite se filozofiranja, mleko je namirnica koja se konzumira SVAKODNEVNO, kao piće ili sastojak druge hrane, i zato je dugoročna opasnost od trovanja daleko veća, za razliku od riže, povrća, sušenog voća i sl.

ja

pre 11 godina

A mogli su lepo javno da objave da jeste mleko lose zbog loseg kukuruza, da ce pomoci seljacima da ociste krave od toksina, da iz robnih rezervi pomognu malo i sa "cistim" kukuruzom ... a da limit ostave na 0,05 i da poruce seljacima da paze sta daju kravama za jelo... mislim, budjavi kukuruz se od vajkada koristio za lozenje a dobar za hranu... samo da nije ono ... sta me briga, nije za mene nego za prodaju... ko tako razmislja i treba da propadne ... a sto se ti ce standarda ... ako placamo mleko po evropskoj trzisnoj ceni, onda imamo pravo i na evropski kvalitet.... ne zelim sledecih 20 godina da brinem hoce mi se dete razboleti cim vidim da pije mleko....

Velike igre

pre 11 godina

Velike se igre igraju s afltoksinima u EU i cijelom svijetu.
Recimo posljednja odluka FAO-a, kojom je propisan maksimum aflatoksina M1 u mlijeku i koja vrijedi za cijeli svijet je 0,50 mikrograma/kg, prema čemu je EU izrazila rezervu i ostala kod svojih 0,05.
A kad se već neki zaklinju u EU, trebali bi pažljivo pregledati tu famoznu direktivu Evropske komisije br. 165 iz 2010. godine pa bi vidjeli da se EU brine samo o aflatoksinu M1 u mlijeku, a ostavlja posve prazne rubrike za aflatoksin B1 i zbirni dozvoljeni maksimum za aflatoksine B1+B2+G1+G2. Zašto? Čiji su interesi iza toga?
Za rižu je suprotno - nema maksimuma za M1, ali ima za B1 (5,0 mikrograma/kg) i zbirni maksimum za B1+B2+G1+G2 (10,0 mikrograma/kg). To se ponavlja i kod povrća, sušenog voća i riže. Opet, zašto?
I hoćete li prestati jesti rižu i sušeno voće kojima je dopuštena koncentracija 200 puta veća nego u mlijeku? Ili povrće, u kojem je dozvoljena koncetracija aflatoksina 80 puta veća nego u mlijeku?

starost

pre 11 godina

Sta se brinemo za njihove uslove, kad nas i ovako nece primiti za deset godina u EU. Dotle ima da budemo ko devojka pred udaju.Doduse neki od nas to nece doziveti ali ne zbog otrova u mleku ,nego zbog starosti.Jedan ceko,pa umro...A kako amerikanci i rusi piju mleko kao mi...Nista tu bas i nije jasno odavno...Mozda za njih nije vazno ,jer ne ulaze za deset godina u EU...

apokalipsa danas

pre 11 godina

Mene samo interesuje da li je taj golub pismonosa sa rezultatima analize naseg mleka konacno doleteo iz Holandije (nema ga danima), ili ga je nesto lose zadesilo usput?! HOCEMO I ZAHTEVAMO ISTINU, ma kakva ona bila!!!(Sanja_Bg, 02. mart 2013 19:53)
Sanja,eno ga golub,baldiso kod Zagreba,nakljucao se kukuruza u Holandiji,Hrvati ga cepaju citostaticima da ga povrate.hahahaha...

Sale

pre 11 godina

Prvo o propisima u Bugarskoj,sad o propisima u EU,i svi ga demantuju,ala nas laze ovaj Knezevic,ni dana vise nebi smeo da bude ministar.Smena podhitno!!!!!

šef

pre 11 godina

prijatelji dragi,komentatori,dragi gradjani,bio sam poslovodja u dve velike klanice,ovi sto rade ovo sa mlekom,su,male bebe.Da znate samo sta je u industriji mesa,toliko od mene,poz svima

Ostavke BRE !

pre 11 godina

Ha ha ha ha ha ho ho ho ho
grohotom se smejem gluposti gospodina Knezevica i kompletnoj Vladi.
U roku od 15 minuta unistili ste kompletnu srpsku industriju mleka i mlecnih proizvoda.
Nego jel mozete nekako da napravite da novcanice od 500 dindzi vrede 5000???

Poldi

pre 11 godina

Bravo za Eu. Jedina nada da se ova drzava dotera u red. Da ne bese pritisaka iz EU mi bi jos uvek bili u 90im.
A sto se Kosova tice, ono je otislo sa ili bez EU, vec poodavno.

032

pre 11 godina

Alo Evropo, nema ko to ovde da čuje! Ovde se vlast ne osvaja da bi se radilo ozbiljno u interesu države i naroda, ovde se vlast osvaja da bi se pobedili politički protivnici i da bi se zadovoljile bolesne ambicije politički ostrašćenih pojedinaca! I zbog privilegija koje donosi vlast svakako! Zašto inače ,na političkoj sceni Srbije, već više od dvadeset
godina gledamo ista lica, neka od njih su izuzetno doprinela sunovratu ove države i naroda - pa su opet u vrhu vlasti!Nema ovde mleka koje mi nećemo moći da zatrujemo, o drugoj hrani ne smemo sada ni da otvorimo priču i kontrolu, nama je važnije da o tome ne pričaju oni iz druge partije nego da li je mleko ispravno ili hrana zatrovana! Teško nama od nas samih!

BeOgradjanka

pre 11 godina

Samo pritiskajte gospodo, spasite nas od nas samih kad vec nismo u stanju da dovedemo u red ni drzavu, ni sami sebe! Znam da nece biti lako, ipak je 41% .... veliki procenat, ali ja verujem i nadam se da cete uspeti! E.U nema alternativu, PUNA PODRSKA!!!

cole

pre 11 godina

rakcija EU je samo dokaz da ovoj drzavi i to kako koja politi;ka koalicija do]e na vlast , zaista treba protektorat...gazda, sef...Nisu nista u stanju da urade dok ih neko ne lupi po prstima. Ali najstrasnije je sto smo mi obicni gradajani i gradajenka, potrosaci i poreski obveznici kolateralna steta nesludjenih razmera....zamorcici njihove nesposobnosti, nestrucnosti, bahatosti, arogantnosti ...I oni predhodni i ovi sada,,,,Ovajslucaj od Knezevica vezba sa aflatoksinom, Drobnjak sa rupama..lista je neogranicena. I jos nesto ..od ovog Pterovica ciji je Imlek maonopista najstrasnije vrste koji stalno kuka da im treba zastita od uvoza......nema crnjeg i goreg lihvara.

Sanja_Bg

pre 11 godina

Mene samo interesuje da li je taj golub pismonosa sa rezultatima analize naseg mleka konacno doleteo iz Holandije (nema ga danima), ili ga je nesto lose zadesilo usput?! HOCEMO I ZAHTEVAMO ISTINU, ma kakva ona bila!!!

Budimo realni

pre 11 godina

Što mi uopšte moramo da znamo (da izgovorimo) aflatoksin i da čitamo i pišemo tolike stranica poslednjih dana? Pa valjda nisuo izabrali ministra poljoprivrede da ga danima gledamo kako pije mleko - nego da radi ono za šta je plaćen - da mi ne bismo nagađali (kako se izgovara) pomenuti otrov - jer nam je otprilike to nivo znanja o tome (čast izuzecima - stručnjacima)!

Ing prehrambene tehnologije

pre 11 godina

Ma mleko je dobro, mi svi pijemo, to je neka provala, kako je sveta i veka niko nije pricao o alfatoksicnom mleku, a sada ODJEDNOM alfatoksicno! To je neko provalio u svoju korist!
(88DRAGANICA88

E pa vidis u poslednjih davdeset godina nije bila zarazena stocna hrana barem ne u ovoj meri.na noge se digao ceo region samo su kod nas pokusali da zataskaju.Sta je sa rezultatima iz Holandije.Stigli su naravno ali im se ne svidja da objave.Poslali nove uzorke pa ce sa tim uzorcima da izadju u javnost i rezultat ce biti da ima minus 0,005

Neko iz mase

pre 11 godina

Opet još jedan od uslova EU. Vratiće Srbija nivo toksina na traženi jer će biti primorana, a takođe će i proizvoditi mleko po tim standardima jer će privreda morati ispunjavati te standarde.
(Željko90, 2. mart 2013 16:44)

Pa to i treba da rade, bez da ih iko primorava. Svašta

osa

pre 11 godina

hvala e.u. na upozorenje jer ne zele da se narod truje svesno zbog neodgovornosti celog poljoprivrednog lance od proizvodjaca hrane do proizvodnje mleka.

noisy43

pre 11 godina

"Eksperti su ukazali da najveći problem leži u tome što pravilnici o hrani za životinje i o mleku i mlečnim proizvodima nisu usaglašeni, ne postoji ni referentna nacionalna laboratorija u Srbiji, a ni kvalitet hrane za životinje nije zakonski regulisan. "

Rešenje br. 1: Ostaviti zakon i ubiti proizvodnju mleka u Srbiji.

Rešenje br. 2: Vratit stari zakon na određeno vreme dok se ne reše drugi problemi.

Ne znam zašto je većina komentatora ovde za rešenje br. 1 kad je ono očigledno lošije za Srbiju.

apokalipsa danas

pre 11 godina

Opet još jedan od uslova EU. Vratiće Srbija nivo toksina na traženi jer će biti primorana, a takođe će i proizvoditi mleko po tim standardima jer će privreda morati ispunjavati te standarde.(Željko90, 02. mart 2013 16:44)
...a šta je u svemu tome loše po nas?!,zar Dačić nije uslovljavao Vučića oko premijerskog mesta posle izbora?..i dobio?,pa smo mi sad naj'bali?!,,a i Vučić sa njim,pa i Evropa sa nama,dakle sve zbog Dačića...hahaha i njegovog uslovljavanja...ratovi i počinju zbog jednog čoveka,uvek...

Dejan

pre 11 godina

Sramota ! Ne mogu da poverujem sta radi ova vlada. Sramna uredba kojom truju nasu decu i zbog koje danas crvenimo doneta je na zahtev Imleka. Svi znamo kakav uticaj na vladu imaju gazde Imleka Milan Beko i Slobodan Petrovic.

čokoladno mleko bez mleka

pre 11 godina

Da li su razmišlali koliko dugo će novonastale odluke"piti vodu"?
I sada će opet biti kriva EU!Sad će valjda svima biti jasno zbog koga ispaštaju:stanovništvo,proizvođači mleka i privreda(izvoz)!A možda i neće(41%).

Kralj Ibi

pre 11 godina

Oni koji su najviše galamili o "korupcionaškim aferama DS-a" uzeli su jednog od retkih, kome se baš za to i sudilo. Nedostatak kadrova i nesumljiva mržnja prema DS-u je Kneževića promovisala u minista. Šta sad? Što tražiš, to i nađeš....

88DRAGANICA88

pre 11 godina

Ma mleko je dobro, mi svi pijemo, to je neka provala, kako je sveta i veka niko nije pricao o alfatoksicnom mleku, a sada ODJEDNOM alfatoksicno! To je neko provalio u svoju korist!

Željko90

pre 11 godina

Opet još jedan od uslova EU. Vratiće Srbija nivo toksina na traženi jer će biti primorana, a takođe će i proizvoditi mleko po tim standardima jer će privreda morati ispunjavati te standarde.

Zdravlje ljudi?

pre 11 godina

Pa i Bosna i Crna Gora i Hrvatska imaju 0,05 dozvoljeno upravo zbog EU standarda, naravno i zbog zdravlja ljudi, a Sns menadžeri ne shvataju!
(Na raspolaganju, 2. mart 2013 10:15)

Dragi moj, o kakvom zdravlju ljudi ti sanjaš? Nitko, baš nitko, od političara i birokrata u EU ne brine o zdravlju ljudi!

Razumijem da ste vi ljuti na svog ministra, ali nije poanta u tome. Hrvatska je uvela 0,05 zbog birokrata i propisa EU, a ne zbog zdravlja ljudi. Nedavno je EU odlučila zabraniti steviju, fantastičnu prirodnu zamjenu za šećer, i odmah je Hrvatska zabranila steviju. U isto vrijeme ni EU ni Hrvatska nije nikada zabranila i nikada neće zabraniti brojne kancerogene tabletice, zamjene za šećer, kao što neće nikada zabraniti sve one dodatke hrani s famoznim velikim slovom E i poslije toga nekoliko brojki, od kojih su mnogi opasni po zdravlje ljudi. Ali zato EU priprema zabranu svih ljekovitih biljnih preparata, koje ljudi stoljećima upottrebljavaju, jer to forsira farmaceutska industrija. A isto vrijeme otrovni GMO se širi Evropom pa se već i u Hrvatskoj prodaje zloglasno Monstantovo kukuruzno sjeme Terminator, samo ne pod tim imenom, iako je GMO službeno zabranjen.

Informirajte se, ljudi, dok nije kasno.

kanibal

pre 11 godina

Nadam se da će sledeći ministar poljoprivrede postati stručnjak kalibra g. Miroviča.

Sa njim će patos da obrišu i deca iz osnovne škole.

kokan

pre 11 godina

SNS kao vodeca stranka izgleda nije shvaatio da nije isto promenti zakon o koncentraciji aflatoksina kao recimo promeniti guvernera Narodne banke Srbije
jer
Izbor i imenovanje guvernera je unutrasnja stvar Srbije i to znaci da vlast tj SNS mogu raditi/lagati svoj narod kako hoce
ali
menjati propise za jedan od najznacanjnijih izvoznih artikala drzave Srbije = hranu (mleko, meso, zitarice)
NIJE ISTO !!!
Bice na kraju kao po onoj straroj bosanskoj:
""NA MOSTU DOBIO, ALI NA CUPRIJI IZGUBIO""

Fletch

pre 11 godina

Kako se samo blamiraju,pa to je nečuveno.Stvarno moraš biti glup,da bi nešto ovako uradio.I,posle kažu,šta će nam EU.Pa,baš zbog ovoga,jer da nema EU,ovi bi nas trovali,samo tako.

misli svojom glavom

pre 11 godina

nabraja zemlje u kojima je briga o zdravoj ishrani na najnižem nivou, dok je EU u svetskom vrhu po pitanju kontrole ispravnosti hrane

Djoka

pre 11 godina

Sve države u okolini su se uhvatile u koštac sa ovim problemom i rešavaju ga u korist zdravlja čoveka samo su naši pametni političari uzeli da menjaju zakon.

Ana

pre 11 godina

Ne volim kad lazete. Dozvoljeni nivo aflatoksina u Kanadi i Australiji je isti kao u Evropi, a za preoizvode za deciju ishranu jos manji. Proverljivo na internetu.

Igračka-plačka

pre 11 godina

Možemo da vratimo nivo aflatoksina,ali da nam EU plati troškove za tako nešto.
(Gledalac, 2. mart 2013 13:02)

Što? Mi smo imali traženu vrednost u zakonu - jasno i glasno. Samovoljno smo se igrali gore-dole s procentima kako bismo spasli Kneževićevu fotelju - da on bude u pravu. I šta sada hoćete - pare? Za šta?

pepeljuga

pre 11 godina

da li se ovo politikanstvo oko aflatoksina,strucnjaci potvrdjuju da izmerena vrednost nije otrovna,moze prosiriti da nadlezne institucije,provere ispravnost ostalih namirnica na trzistu.Poznat je slucaj veterinara Cvetkovica,meso GMO mesare "Matijevic",po tvrdnjama Novosadjanina,meso iz Argentine za specijalitete "Zlatiborca". Cestitala bih svakoj partiji,kada bi ,uz pomoc nadleznih insistucija,iznela kancerogene supstance posle NATO agresije 1999.Sigurno, posledice su evidentne kod dece i omladine.zasto ne prosirujemo temu za zajedniko dobro?

Kokan

pre 11 godina

Drago mi je sto ce se afera sa aflotoksinom ipak zavrsiti na dobrobit zdravlja gradjana Srbije i to zahvaljujuci standardima koji vaze u EU, a ne pameti ministra Knezevica, a oni koji su mu pisali komentare podrske verovano bi bilo svejedno da moraju da piju mleko i sa 5% aflotoksina samo da im on bude i dalje ministar.

Sofija

pre 11 godina

Gоrаn Јеšić је znао zа nivо аflаtокsinа svе јоš prе а priкrivао је а sаdа tо коristi zа pоlitičке svrhе i sticаnjе pоlitičкih pоеnа.

Darko

pre 11 godina

ali kako onda da truju narod u zakonskim okvirima. Cuo sam da bi minimalna kolicina alkohola u krvi pri voznji automobila mogla da bude takodje podignuta za deset puta!

genije

pre 11 godina

...izvinjavam se, ovo je stvar za pad cele Vlade, samo je problem koga onda izabrati. Veoma los kadrovski izbor i politicari koji nisu dorasli zadacima savremenog sveta...eto to je surova realnost u ovoj jadnoj zemlji
(The)

pa kada su na vlasti samo "podobni" a ne sposobni i kometentni i to koja god je vlast u pitanju koji priicaju narodu sto mu se dopada da cuje a na hiljade koji imaju nesto drugo da kazu i to sa pozicije kometentnosti su poslovicno proglaseni "neprijatelji" pljuuvacina na njih cak i na b92. sada imamo politicare koji se samo rotiraju i pitanje je ko je opozicija a ko pozicija. Sve dok postoje "neprijatelji" koji odstupaju od horske gomile tako ce biti.

buba

pre 11 godina

Ne podrzavam ovo povecanje nivoa aflatoksina jer smatram da se moramo boriti za sto zdraviju hranu i mozda bi najbolje bilo da njegova koncentracija bude 0.00 ali cinjenica je da je u vreme vladavine onih koji se sada najvise bune ta koncentracija bila isto tolika i da tada nisu sirili paniku jer im je ocigledno to bilo normalno i zdravo.Sada kad vise nisu na vlasti o tome se danima pise i prepucava a najvece zrtve su upravo gradjani koji i ne znaju kakve sve proizvode kupuju.A onda se jos oglasi i EU...sa mlekom kao uslovom...uzas!!!

Marko

pre 11 godina

Naslov sve govori koliko je briga nase politicare za njihov narod. Ove iz EU bas briga za nas, ali izgleda da nisu jos dostigli nase politicare koji su lideri u nebrizi. I posle necete u EU?

gerilac

pre 11 godina

Izgleda da je u celoj priči svima promakla nesporna činjenica da su mlekare svesno stavile u promet proizvod koji nije bio u skladu sa važećim propisom. Šta mislite, da li će nekoj od mlekara biti napisana i prekršajna prijava? Ko god da se bavio privatnim biznisom, zna kako bi mu inspekcije zalepile prijavu i za najmanji, slučajan propust. Medjutim, mlekare su sasvim amnestirane, a direktor Imleka čak javno naziva bezobraznima sve koji kažu da je aflatoksin otrov. Umesto toga, Vučićev režim napada kompaniju koja je stručno i profesionalno analizirala uzorke, i praktično doprinela da se otkrije trovanje nacije. E sad jos razmislite ko su vlasnici mlekara, pa će vam biti jasno za koga radi Vučićev režim...

neimenovan izvor

pre 11 godina

iskreno me je bas briga ko je vise ili manje kriv za celu situaciju. Jedino me interesuje da ne hranim svoje dete sa BILO kojim procentom kancerogenih materija. Zasto mi je to uskraceno?

Ivan Sudec

pre 11 godina

"Ministar poljoprivrede Goran Knežević je naveo i to što ovaj propis nije na spisku obavezujućih uslova za pristup EU, a što iz Delegacije EU u Srbiji demantuju" - još jedna, u moru njegovih gluposti.
"Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije bilo doraslo problemu koji je ugrozio proizvodnju i preradu mleka u Srbiji. Prvo su problem prikrivali, potom pokušali da prebace na politički teren, a onda vratili stari pravilnik i deset puta povećali dozvoljenu granicu na prisustvo aflatoksina" i izazvali veliku uznemirenost i nepoverenje kod naroda i nenadoknadivu štetu proizvođačima, prerađivačima, trgovcima, a sa ovim povećanjem granice i izvozu. Štetu evrointegracijama da i ne pominjem, kao i to da, kako govore, sve što rade, rade u interesu naroda. Ako pod tim podrazumevaju uništavanje poljoprivrede, unošenje panike, nebrigu za ljudsko zdravlje onda im je ovaj ministar (i njemu slični) pravi izbor. Narod će to znati “dobro” da vrednuje.

IVANA

pre 11 godina

Za Madjarsku je receno da ne dozvoljavaju uopste u mleku aflatoksin,a u Hrvatskoj je navodno unisten deo koji je presao dozvoljenu granicu.

ecipecipec

pre 11 godina

Posto su uvideli da smo spremni da se dogovorimo oko Kosova, ajde sada neki uslov koji treba resiti tehnicki, sistematski i discipjinovano (to ce teze ici u Srbiji).
I tako u beskrajon.

The

pre 11 godina

...izvinjavam se, ovo je stvar za pad cele Vlade, samo je problem koga onda izabrati. Veoma los kadrovski izbor i politicari koji nisu dorasli zadacima savremenog sveta...eto to je surova realnost u ovoj jadnoj zemlji

farmer

pre 11 godina

Problem je jedino kukuruz i neodgovorno ponasanje prema njemu nakon zetve,a pogodila se losa godina, zarazen nije odvojen, jesenas je ministarstvo tvrdilo da je samo 7 posto zarazeno a ne 70 posto,javasluk i sibicarenje po nasem obicaju...nismo mi seljaci bas neupuceni zeolit i minazel vec godinama imaju da se kupe u svakoj poljoprivrednoj apoteci i radnji stocne hrane i to je bas jevtino al kako ja sad da znam da u kukuruzu ima tog toksina ako mi niko ne kaze nego su sta vise iz ministatstva tvrdili da nema...e sad vidimo kolko ga ima pa se svo provodimo ko bosi po trnju i seljaci sto nenaju zaradu i gradjani sto se boje da kupe i ministarstvo i drzava sto se izblamirali ko nekad i pokazali svo neznanje javadluk i lako cemo sistem

LEONID

pre 11 godina

Uskoro će naći i u mesu, i u jajima povećanu koncentraciju alfatoksina, pa će i to da uvoze, i kome to ide u prilog, pa ide u prilog uvozničkom lobiju, a naši seljaci će opet, kao i mnogo puta do sada izvući deblji kraj. Dva političara se prepucavaju, a seljak ispašta.

Zlopamtilo

pre 11 godina

Tipicno srpski nacin resavanja problema .
Samo se pitam kako bi izgledala cela prica da se umesto fine i strane reci toksin i kontaminirano koristila srpska ,mnogo ra zumljivija, otrov i zatrovano.
Zamislite pricu tipa dozvoljena kolicina otrova u mleku je mala isuvise , treba je hitno povecati da bi mleko sa otrovom moglo da se proda i tako izbegnu gubici kog proizvodjaca i preradjivaca.... Bizarno.

obavesten

pre 11 godina

zasto ne povecati na 5% u inat evropi.sagledajmo komparativne prednosti takve odluke.vise nas ce umirati sto automatski znaci pad nezaposlenosti kao i veliko rasterecenje penzionog fonda.oni koji prezive imaju velike sanse da imaju po 4 ruke i noge.radnik sa cetiri ruke povecava produktivnost za 100% a posto ima samo jedna usta plata ne mora da mu se poveca.a tek u sportu...zamislite nase fudbalere zamase prednjom nogom a loptu udare zadnjom-mada i sada igraju slicno- ili pak kosarkase.sa cetiri ruke bili bi neprelazni u odbrani.kakve bi banane lupali protivnicima.a tek vaterpolisti.dve ruke bi drzali uvek iznad vode a sa druge dve davili protivnika.zna to evropa zato nam i brani.a nasi saneri kad ovoliko kradu sa dve zamislite koliko bi sa cetiri...au a tek politicari...mrkonjic i velja bi odjednompustali po sest traka autoputa,dulic bi polagao dva kabla istovremeno,dragin bi nosio po dva dzaka regresiranog djubriva...ne daju nam da budemo bolji od evrope i to ti je...

Nikola NS

pre 11 godina

"Najveću štetu od čitave afere pretrpeće domaći proizvođači štočne hrane, mleka i mlečnih proizvoda, upozorili su oni, optužujući i medije da su površnim i senzacionalističkim pristupom doprineli pogoršavanju cele situacije."

Samo oni proizvođači koji koriste toksični škart od kukuruza kao stočnu hranu. Takvi i TREBA da propadnu i da se nikada više ne bave uzgojem životinja.

ZoranNS

pre 11 godina

Političari iz našeg sokaka nisu shvatili da smo deo sveta, ovim postupkom srušili i ono malo ugleda (ako ga uopšte imamo) u svetu.

zoran

pre 11 godina

"Gospodine Vucicu vreme je da pohapsite pola ministara ove Vlade!"
(Lav, 2. mart 2013 11:27)

Gospodine Vučiću, poslednji je momenat da se izvinite, poklonite i kažete: "Hvala lepo narode, ja odo' i vodim kompletnu bulumentu sa sobom da se nikada više ne vratimo".

A vi, braćo Srbi, patriJote i ostali, shvatite da u ovoj državi, među nama koji nismo pedalirali nema sposobnog da komanduje i tačka. Treba dovesti nekog sa strane jedno dve tri decenije, pa će onda valjda da se oseti neki napredak. Ovako, samo se gubi vreme i tonemo sve dublje. Kao narod ćemo nestati, na žalost...

pangasius mekong

pre 11 godina

susedne zemlje, evropa cela, imaju jedno mišljenje, ovi ovde teraju po svoje. to inačenje sa svima nas je uvek skupo koštalo, bar nas, građane.
ova zemlja će uskoro postati sabirni centar za zatrovanu hranu, kad počne iz evrope da stiže ono što su odbacili.

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

Jedna stvar me zanima...mnogi tvrde da smo i pre pili ovakvo mleko...e sad, mene jedno buni...ako se izvozilo mleko iz Srbije, da li je moguce da niko nije radio kontrole i analize? Mislim na strance i te zemlje gde smo ga izvozili...ne verujem da su nam verovali bas, tako da mislim da se sada samo prebacuje odgovornost na DS...ali ok, i oni su bili tragicni i imali afere i bisere, ali ovi sada...uzgred, 4 jedinice ili cega vec jure Urosa Misica. Pa mi smo stvarno Diznilend...

Gastos#

pre 11 godina

Od juce su i holandske novine pune vesti o aflatoksinu u Srbiji i zarazenom kukuruzu koji je Srbija pokusala da izveze. U glavi prosecnog zapadnog potrosaca ostace upamceno samo Srbija = otrovi u hrani. Steta ne neprocenjiva toliko da ce se sada sumnjati i u maline i u voce iz Srbije. Stetocine vladaju Srbijom vec decenijama a raja prodaje glas za par crvenih. Sve se vraca, sve se placa. Prizovite se pameti pa izaberite Skupstinu postenih na narodnim saborima, u kojoj nece partije imati vecinu Drugog resenja trenutno ne vidim.

Tromb

pre 11 godina

Opet informacije koje su lazne. Nivo ove supstance nije definisan ni u EU i zemlje nemaju sve iste propise, a zasto bi Srbija koja nije u EU morala da postuje to, kad ni sami oni ne postuju. Uostalom, cak i da pre ulaska u EU moramo da promenimo propis, do ulaska u EU ima bar jos desetak godina, ako i tada, a mozda i nikada udjemo u EU. Dakle ima vremena, za sve treba prvo sagledati nas interes na prvom mestu, a on je da ne ubijamo sami sebe suludim prepisivanjem propisa koje ne mozemo ispostovati, a koji nisu pisani za nase klimatsko podrucje. Dakle NAS interes na prvom mestu, a onda sve opsalo, do ulask au EU ima jos mnogo godina, a do tada mozemo da radimo sa puno slobode.

Moja glava sluz za razmisljanje

pre 11 godina

@saja

Je li to bio zakljucak partijskog sastanka SNS-a.Ajde pametni kazi nam kada se ACM1 pojavio u stocnoj hrani u poslednjih deset godina kod nas i u regionu.Misli svojom a ne partijskom glavom.Znaci tvoja partija se zalaze za sve vece trovanje gradjana.E pa vidis madjari imaju 0,000

seljak-mlekar

pre 11 godina

@jovaNS: Naprednjak? Pročitaj još jednom tekst! Prvo laboratorija u B. Würtenberg, a potom i laboratorija u Bajernu, tj Minhenu! Ono što opasno smrdi kod vas naprednjaka, jeste neškolovanost, ili škola dopola završena, nedovršena i potom lupanje po svim lažnim bubnjevima! "Ljudi..." Lepo od tebe, naprednjače, ali bezobrazno lepo, za sve simpatizere ove stranke! Ovakvim tumačenjima, pogrešnim čitanjem što za sobom povlači pogrešno ocenjivanje, možemo za dva dana da stignemo na Mars, a da needukovan narod kliče onima koji plasiraju gluposti!

Maksimalno orao negativno

pre 11 godina

Kada je Austrija dobila datum za pregovore sa EU, do dobijanja statusa clana morala je da promeni preko 10 hiljada zakona, uredbi, propisa,...Austrija!!! A mi ukidamo i ono malo sto se uklapa u standarde, zbog malih interesa malih politicara i vlasti

Mita

pre 11 godina

Dobro je da ipak neko misli o nama...Da se mi samo pitamo,verovatno bi se svi otrovali i nestali sa ove planete.Ovako,koliko god mislili da je u pitanju svetska zavera,ipak neki bar zdravstveni standardi,moraju da se poštuju...

Maksa

pre 11 godina

Stoka jela neku hranu punu djubriva sto je uzrokovalo ovu frku. Zato sad na brzinu treba uvesti gmo seme i lude krave iz evrope, ispuniti eu standarde i bog da nas vidi. Mozda bi bio i neki drugaciji scenario da imamo mudre i pametne politicare, koji vuku prave a ne nepromisljene poteze!

Mita

pre 11 godina

Ko zna sta ce jos da traze od ovog napacenog naroda,osim predavanja nasih heroja i cepanja drzave a sad i mleko smeta.Pa dokle bre!!!
(Garfild, 2. mart 2013 11:03)

hahaha...vrh...Traže da ne budemo bolesna nacija,koju će opet posle oni od svojih para,morati da leče...

Krstic

pre 11 godina

Bio sam iznenadjen kada su proizvodjaci mleka prosipali mleko po ulicama,usled njegove otrovnosti,a nisu svesni da je to mleko opasno i za njihovu decu.Budite realni,a drzava je kriva za vasu proizvodnu katastrofu.

Ing prehrambene tehnologije

pre 11 godina

Sta je sa izvestajem iz Holandije.Izgleda da se rezultati ne svidjaju vlasti. Grantujem da su prekjuce poslali novi uzorak koji ce da bude u skladu sa novom merom 0,5.Hromatografska analiza se uradi za dva dana

PosmatraC

pre 11 godina

Neverovatna borba pojedinaca iz vlade da se krivica preseli na DS na racun trovanja nacije, posebno mislim na ekipu iz URS-a, Kalanovicku i Grubjesicku jer su svesne da ako dodje do novih izbora a doci ce vrlo brzo, URS nece preci 2%, a i to je mnogo. I umesto da Grubjesicka prva kritikuje odluku vlade koja je u suprotnosti sa EU standardima , ona to opravdava.Jednostavno , na povrsinu isplivavaju NESTRUCNOST, DILETIZAM I PARTIJSKO ZAPOSLJAVANJE.Kada imate zaposlenu vojsku partijski neobrazovanih, nestrucnih vi ne mozete bolje ni da ocekujete. Tu su pre svega koreni naseg sunovrata.

Aleksandar

pre 11 godina

I Jesic i Knezevic su se pokazali lose, jedan je stvarao paniku drugi je problem gurao pod tepih. Utisak je da su manipulisali cinjenicama i tumacenjem. Smatram da je jako los potez vlade podizanje granice 10 puta. Problem je trebalo resavati drugacije, pogotovo s obzirom na granicu za bebe od 0,0025. Mislim da ce ga Vucic smeniti. Problem ostaje - snizeno poverenje u bezbednost hrane.

crna rupa

pre 11 godina

E hocu sad da vidim sta ce da urade! Njih samo treba lupati po usima kao nevaspitanu decu!
Ovim genijalnim potezom su unistili izvoz ove , ionako jadne zemlje!

radikalni bot

pre 11 godina

Smeniti Knezevica i podignuti optuznicu zbog ugrozavanja zdravlja sopstvenog naroda. Ne verujen da mi nekoga placamo, a on nas truje!!

Mita

pre 11 godina

Neverovatno,kada nam neko dobronamerno kaže,da ne smemo da se trujemo,da ne bi pocrkali,mi to vidimo kao napad na naš integritet.Iz čistog inata,koji nas je u istoriji uvek skupo koštao,spremni smo i sebi o glavu da radimo...Ali ovaj put moraćemo da shvatimo,ako želimo u civilizaciju,da je afla toksin - otrov,bez obzira što naši naučnici tvrde da nije,i to u zemlji sa najvećim brojem kancera.To je genocid,na sopstvenim narodom,radi sitnih ličnih interesa...

ObožavamVučićaDoImbecilnosti

pre 11 godina

Nećemo da vratimo. Evropa mora da sasluša gospodina Vučića i njegove argumente. Napred Vučiću u pohodu na Evropu. Sada kada ti je Srbija pod nogama, Evropa je na redu. Neka bude i u Evropi 80% građana za našeg Aleksandra Velikog

zika

pre 11 godina

sta ce biti ako nivo aflatoksina predje 0.5 mikrograma,sada su zemlje iz okruzenja alarmirale povisen nivo,sada nase, zato sto ne rade svoj posao,ili su ucenjene od nekoga,nece alarmirati javnost pa makar nivo bio ko zna kojih vrednosti.

Mirko

pre 11 godina

Eto zato volim EU! Da se zna red a ne da razni love u mutnom kada niko ne nadgleda. Nemojte stalno da mešate Kosovo sa standardima koji se tiču našeg zdravlja i svakodnevnog života zaboga. Eto i bez EU ti standardi su civilizacijski dobri i treba da ih uporno pokušavamo uspostaviti kod nas, zbog nas. Hteli/ne hteli u EU, ovi standardi su zlata vredni!

Dolce

pre 11 godina

1. Vratiti nivo aflatoksina na 0.05.
2.Uvesti strogu kontrolu u proizvodnji kukuruza i proizvodnji/prodaji mleka od strane strucnih i autoritativnih ljudi. Ko iz ekipe sadasnje inspekcije ne moze da nauci da za mesec dana drila bude takav - na biro, a za zamenu uposliti nove, SIGURNA sam da ih ima.
3. Dragog ministra zajedno sa Slobodanom Petrovicem poslati u Rusiju/Meksiko/Juznu Ameriku da prodaju kontaminirano mleko, kada se vec kao takvo po njihovoj prici uredno prodaje i konzumira u navedenim zemljama, sigurna sam da ce ga prihvatiti po nesto nizoj ceni.
4. Kupiti ministru recnik i podvuci: aflatoksin/zarazeno/kontaminirano.

Oj Srbijoooo

pre 11 godina

I sada sta je veca steta.Da se prolilo 200 hiljada litra mleka ili da imas zabranu izvoza mlecnih proizvoda u EU.E moj Knezevicu.Gde ti je mozak.Ako dobijemo datuum i kada na red dodje poljoprivreda opet ce morati da se vraca na 0,05.Zarad svoje fotelje i politikantstva i uvlacenja u zadnjicu vojvodjanskim paorima Kenezevicu napravio si cirkus.Sto se nisi ugledao na susede

Marko Maric

pre 11 godina

Najvaznije je zastititi nase proizvodjace, a propis moze da ceka na ulazak u Uniju, nije to jedini propis koji treba da se prilagodi.

Novikorisnik

pre 11 godina

Ako je taj afla toksin toliko kancerogen onda bi ti svi brižni stručnjaci trebali da preporuče dozvoljenu granicu na 0 a ne da daju tu neke granice ovakve ili onakve…on je kancerogen pa je kancerogen bio u količini 0.05 ili 0.5 i jedno i drugo je toksično. A ovi naši jadni političari i mediji jedva čekaju da naprave neku kao tamo aferu da bi imali čime da mažu oči nama običnim ljudima…zato Evropo moja ili ima afla toksina u mleku i mlečnim proizvodima, koje u svemu ovome niko nije spomenuo, ili nema, ili nas trujete ili nas ne trujete, odlučite šta ćete…

Knez

pre 11 godina

EU Aflatoxin 0.05 No GMO
US Aflatoxin 0.5 Yes GMO


Srbija sledi ameriku a ne EU. Sledece je da za GMO

Ko je ovda za US standarde a ko za EU standarde
Knezevic?
Jesic?
(Rade, 2. mart 2013 10:28)

Da u USA je dozvoljeno 0.5 ali u hrani za zivotinje. Alfatoksini u prehrani za ljude se razlikuju od drzave do drzave I to u zavisnosti da li je u pitanju M1, B1, B2, G1, G2 ali u svakom slucaju gornja granica je 0.05 a u nekom slucaju iznosi I 0.00

dnK

pre 11 godina

vidim, ovde ima nekih koju pucaju praznom puskom na SNS. Ja nisam pristalica nijedne stranke, jednostavno, gledam dela. Ovaj problem s mlekom je bio celo vreme vladavine Tadića, i samo se prikrivao znaci, a za vreme sadasnje vlasti ipak su ga otkrili, otvorili oci narodu. Da je vlast bila za povecanje aflatoksina u mleku, zasto bi Vicic danas sazivao sednicu izmedju ostalog i u vezi tog problema. Malo razmislite svojom glavom pre nego sto ikoga optuzite!

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

"Srbija da vrati..." hahahahahahahahahaha...e kako su se uplatkali ljudi...Boze, kako mi imamo sposobnu vladu...kakvi su to genijalni umovi...ma ne, pa gde su Maja Nikolic, balerina Dragana i slicne savetnice...pa to ne moze da propadne...i stacemo sada? Sada opet imamo problem sa mlekom?

Kontaminiranost aflatoksinom

pre 11 godina

Stvarni razlog proglema sa aflatoksinima čini se da jeste neupućenost poljiprivrednika o metodama snižavanja pristutnosti aflatoksina u stočnoj hrani prilikom čega su poljoprivrednici mislili da se prisutnost alfatoksina može smanjiti slično kao pristutnost neorganskih toksina kao što su npr. pesticidi, razblaživanjem već kontanimirane stočne hrane nekontaimiranom stočnom hranom što naravno nije moguće jer je aflatoksin organski toksin i zbog toga će njegova pristutnons vremenom još više povećati a ne smanjiti jer će se gljivica reprodukovati a stim i aflatoksin.

Abaxial

pre 11 godina

To je politika dvostrukih standarda koju velike sile uvjek primjenjuju prema malim zemljama kako bi najlakše prilagodile ženjemo područje svojim potrebama.

Trebalo bi ga spustiti ispod 0,005 i uvesti kao standard za inostrane uvoznike. Ako šteti 0,5 - šteti i 0,001.

A šta je sa nivoom radijacije koji emituju svi elektronski uređaji proizvedeni uglavnom u razvijenim zemljama a mi smo njeni korisnici? Trebamo li provjeriti nivo emitovanja radijacije, utvrditi dozvoljeni maximum, te zabraniti uvoz takve opreme?

Ako bude potrebno EU (najprije Francuskoj) da pomjeri granicu aflatoxina na npr. 1% - proglasiće ga zdravim.

Kao što rekoh - Dvostruki Standardi
Mi smo se toga najeli i ništa nam nije, ali bogami iz nekih drugih proizvoda zagađenja i te kako jeste...

npr.: - Da bi pobjedio EU standarde - moraš u svojoj zemlji da postaviš bolje standarde nego što su u EU..., jer tada se ti ne prilagođavaš prema EU, nego se EU prilagođava tebi. A to je najbolja pozicija sa koje država i narod u njoj mogu zajačiti brzo i efikasno.

kiki

pre 11 godina

Pa naravno da mora da vrati ...sve zagovaraci EU a hocemo da izvozimo mleko sve ima svoje granice....pa zar je potrebno da nam evropljani kazu kako nam je mleko zatrovano.....

tehnolog

pre 11 godina

kao tehnlog cu postaviti stvari kako treba da budu. Do pre par meseci nivo je bo manji od 0.05 bio je cak oko 0.01.Znaci mleko moze da bude zdravo ako se to hoce. Drugo ministarstvo je znalo da je kukuruz budjav i upozoreno je bilo i to je bilo u vreme kad je Knezevic vec bio ministar sa ovim DS nema nista. Rekli su ma nije to nista bitno. Drugi u redu odgovornosti je proizvodjaci stocne hrane koji su bagatelno kupovali taj kukuruz i uvaljivali ga iako su znali sta ce uraditi. Cena seljakuje bila ista kao da je kukuruz zdrav. Znaci ekstraprofit su uzeli. Trece odgovornost DS je bila sto u Batajnici godinu dana komplet opremljena laboratorija koja bi mogla te analize da vrsi zvrji prazna. Tu je odgovornost i nove vlasti SNS sto oni nisu nista uradili.
Trovanje naroda tim mlekom je mnogo veca steta nego sto je steta mlekarske industrije koja je to znala isto ali je cutala.mogli su da izbace uzimanje mleka iz zarazenih farmi sli nisu. Prosto cu da pojasnim steta za ljude je mnogo veca od 50 miliona evra. lecenje kasnije obolelih od tumora kosta tri do pet puta vise ovu drzavu. Toliko od mene a Knezevicu zelim brzu ostavku i jos malo istraznih radnji i odgovornost za pokusaj genocida sopstvenog naroda.

saja

pre 11 godina

Za ovaj problem se znalo godinama lai se sve sakrivalo i DS je glavni krivac sto je to tako, da su otvorene labaratorije i da se radilo na tom problemu sad ne bi bila ovolika pompa, a oni su samo promenili zakon i gurnuli pod tepih dok im ne bude odgovaralo da to spomenu lil ti sad kad nisu na vlasti.

njunjuvambe

pre 11 godina

Razgovaraju dva naprednjaka: "Prvi kaže, znaš... jako mrzim holandjane zbog haškog tribunala! Drugi: Jooojjj, i ja ih mrzim, ali imaju bolje laboratorije za mleko, od Nemaca!"

Mare4

pre 11 godina

Knezevic prvo povlaci mleko, pa na ne vidjeno garantuje da je skroz zdravo, onda zatvara farme, stizu rezultati iz Holandije koji su katastrofalni, a onda vlada menja uredbu i dize nivo dozvoljenog otrova i sad legalno truje naciju!!!! Pa da li ste vi ljudi ili monstrumi????? Ne ostavka, nego da nastvi da robija.

MsPfc

pre 11 godina

Ovaj cirkuzant od ministra Knezevic, moze da bude ministar samo u cirkuzantskoj drzavi, ovo sto je ministarstvo koje on vodi uradilo je u najmanju ruku SKANDALOZNO i u svakoj moralnijoj zemlji on bi podneo ostavku na to mesto! Ali o kakvom moralu ja pricam kada posle saobracajnih nesreca na auto putu za koje je direktno krivo ministarstvo saobracaja niko nije ni pomenuo da ministar saobracaja treba iz moralnih razloga da podnese ostavku!?

mozak

pre 11 godina

clan sam partije na vlasti,i smatran da je dosao momenat da ministar poljoprivrede podnese neopozivu ostavku.jer ovom igrom sa pravilnicima je preterao.pokusaj da se izbegne odgovornost.krivi su i drugi,al je on taj koji nije sprecio,vec se upleo u mrezu i nastavio da i on pravi greske

MŠKO RUS

pre 11 godina

Daleko je još Srbija od EU. Do tada će se obaviti još jedna berba kukuruza, nadano se da će biti kvalitetniji kukuruz, nivo aflatoksina će doći u granice od 0.05, Srbija će vratiti granicu aflatoksina na 0.05, i svi zadovoljni.

eh kad bi!

pre 11 godina

Zamislite da imamo nekogal savesnog u ministarstvu sada, a i ranije ( znaci nije bitna pripadnost partiji) pa da nivo aflatoksina propise na 0,00. Mislim da bi to bila lepa reklama za nasu zemlju, a i mi bi se zdravije hranili. I to da ne bude samo za mleko nego i za ostalo, da nam svugde granice budu manje nego sto je u EU. Ovako realnost kod nas je da su demokratama za sve bio kriv Milosevic, Vucicu i Sns su krivi demokrate, nekima sledecim ce biti krivi Sns-ovci i tako do konacne propasti. Trebalo bi zabraniti politicarima da pricaju sta je bilo vec sta ce biti, a pravosudu ma kako bilo ostaviti da sude za proslost.

Albanac sa Juga

pre 11 godina

Ako ne vrati dozvoljeni nivo aflatoksina na 0,05 mikrograma Srbija neće ispuniti jednu od obaveza u procesu evrointegracija ... Kako se izgleda, nije samo Kosovo uslov za evrointegraciju, ima Srbija puno drugih problema a narod jos jede fore. i to stare

buster

pre 11 godina

Sta je sad ovo?Izgleda da se velikoj trci za brigu o kvalitetu mleka u Srbiji nasim politicarima(pozicije i opozicije)pridruzila i briselska birokratija.Od njihove velike brige za zdravlje nasih gradjana mi je muka.A sobzirom na udvaracku politiku koja se vodi zadnjih godina ne bi me iznenadilo da se opet promeni zakon.

ja

pre 11 godina

Ocigledno da je potrebno da nas neko spasi od nas samih, posebno neradnika i neznalica. Kad pomislim da u javnim preduzecima ima ljudi koji se hvale da su zaposleni preko veze i da ne rade nista.

Fly

pre 11 godina

Ali zasto, nama ne smeta!!! Cak sta vise bas smo navikli na aflatoksinm. A i Vlada na celu sa marsalom Acom, nam je rekla da je sad sve u redu i da je preporucljivo da povecamo dozu 10 puta. Ceka se savet ministarke Slavice!? Putuj Evropo i nemoj vise cekati na nas. Nama je dobro!

aflamlek

pre 11 godina

e pa gospodo, slozite se vi da je noc dan, a dan noc - ja kupovati domace mlecne proizvode necu dok ne smanjite na ispod 0.05... spasimo srpskog seljaka na ustrb zdravlja nase dece... malo sutra.

Nevena Pirot111

pre 11 godina

Nivo alfatoksina pa nivo alfatoksina..samo bih voleo da ovi cenzuristi i ostrasceni ds komentatori shvate..dok je vas lepi Boris i Djiki takjkun bio vlast,mleko je bilo isto i sada je isto..niste nas vi hranili maticnim mlecom pa sada nesto da pricate..sramota za ds sto je zaduzivao zemlju umesto da je gradio ako se vec busaju laboratorije..podrska Vucicu nego sta !

Petar

pre 11 godina

Treba da se primene EU standardi jer su oni najbolji za gradjane, a ministar Knezevic, koji prica besmislice o nekakvom evrofanatizmu, mora da ode sa polozaja.
Ovde se inace pokazala ta "neverovatna sposobnost" predsednika vlade Dacica, koji je odigrao ulogu nevidljivog premijera u stilu M. Cvetkovica.

iq

pre 11 godina

Ne verujem nista. Nasim strucnjacima, nasim politicarima i nasim seljacima. Niko nije bolji. Svi lazete, primitivni ste i blam ste za celu zemlju. Ovo se od letos vuklo po medijama i niste bili u stanju da resite-da unistite. I nema jadni seljaci, moraju od necega da zive. Ali ne sto radi jedne sezone ugroze sledece deset a o zdravlju potrosaca da negovorim. Potrosac, dali vam je bitan zdrav ili otrovan.Razmisljajte malo glavom dalje od sutra. Stvarno se nadam da niko vise nece da kupuje od nas, dok nam to neudje u glavu da se tako ne razmislja i ne posluje. O dizanju granice aflatoksina nema sta da kazem. Nestrucno, primitivno blam za srbiju pred evropom i svetom. Odgovorni, glupi ste. Nista vise. Bezite i nista vise nemoj te da radite.

Stanimir Rakić

pre 11 godina

Ako je odluka o promeni dozvoljene granice aflatoksina iznuđena, to ne znači da je morala da se vrati stara deset puta veća granica za aflatoksin. Trebalo je sačekati rezultate ispitivanja, pa prema tome odrediti novu granicu. Ako stvarno mleko koje je sada na tržištu ne prelazi, recimo, 0.3 mg aflatoksina po litri, nije bilo potrebno da se određuje veća granica za aflatoksin. Tako se poništavaju efekti mera i kontrole koje su (verovatno) doprinele da se u prethodne dve godine smanji količina aflatoksina. Problem se može rešavati samo postepeno kontrolom aflatoksina i u mleku i u stočnoj hrani.

SANJA S.

pre 11 godina

Evo šta bude kada se politika umeša u poljoprivredu. Kukuruz ide odavno u Nemačku i evo sada nije ispravan. Takođe, juče Makedonci rekoše da i pšenica koja dolazi iz Srbije nije ispravna. Treba uništiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, i sve uvoziti, zato što druge zemlje znaju ponekad i da sakriju, neku aferu, a kod nas se sve koristi u političke svrhe, i kako da Ješić sada kaže da on plasiranjem informacija o mleku nije uticao loše na poljoprivredu, a on je još pokrajinski sekretar za poljoprivredu. Sve se to moglo rešiti bez ovolike afera, a šteta po poljoprivredu Srbije bi bila mnogo manja.

zix

pre 11 godina

ama ljudi iz eu drugacije mi shvatamo pojam 'kancerogena supstanca'. za vas je kancerogeno sve zasta postoji opasnost da moze da izazove rak, a mi se ne sibamo sa procentima, mi samo pricamo o proverenim stvarima. kod nas je kancerogeno kada je toliki nivo da sigurno izaziva rak.

Bojan

pre 11 godina

Najbolje bi bilo da mi zatvorimo sve nase farme,da se sve do jedne ugase,da unistimo i nasu poljoprivredu posto smo pre toga sve drugo unistili da bi ti Slovenac mogao da nam prodajes tvoje mleko.Jer zaboga tvoje mleko je izuzetno zdravo.Kako ste vi to sve lepo smislili uvasim pamtenim glavicama.Vasa industrija i poljoprivreda da rade,a nase sve treba da se unisti,pa jeste,sta ce nam.Vase krave daju zlatno mleko.

odlazak u raj

pre 11 godina

Kad vi nama vratite Kosovo i Metohiju, mi vama vratimo vase aflatoksine na vas nivo.
Em cemo ispuniti sve uslove za EU em cemo biti celoviti!
Casa mleka, i Bog da nas (vas) vidi!

sasa

pre 11 godina

E gospodo Srbi ovo jedan od razloga sto treba da udjemo u Evropu. Da se stvari dovedu u red, da se znaju pravila. Da smo u EU mislite da bi Knežević i vlada smeli da pomisle da urade nešto ovako. To je samo jedan od primera a ko zna šta još treba dovesti u red.

Saša

pre 11 godina

Smenite štetočinu Kneževića i obezbedite deci u Srbiji ispravno mleko kakvo piju i deca po EU. Nije važniji profit mlekara i proizvođača stočne hrane!

Перица

pre 11 godina

Што госпођа одговорна за интеграције није упозорила на потребу увођења строжијих стандарда за сточну храну?

marko

pre 11 godina

Redom: Goran Knežević treba da bude smenjen. Ne da podnese ostavku nego da bude smenjen. Treba utvrditi ko je odgovoran za neusklađenost pravilnika o stočnoj hrani i mleku i svi oni treba da lete, gde god sada radili. I na kraju treba da vidimo zbog čega nemamo referentnu laboratoriju i ko je odgovoran za to. Pogađate, i njih na biro. Odgovornost se proteže kroz nekoliko vlada i preko nekoliko partija. Tužno je jedino to što je svim političarima obraz deblji od đona i što nas sve drže za glupe.

Jeremija

pre 11 godina

Ako je potrebno, zaista zatvoriti sve farme u zemlji a onoga ko je svesno "valjao" deci otrovno mleko na dozivotnu robiju! Sto je jos gore, sad hocete da valjate jos otrovnije!!! Nece moci, g. Vucicu! To vam kaze covek koji vas je do ovoga podrzavao, misleci da zaista vredite! Zao mi je, ali svi vasi rezultati postignuti na drugim poljima, sto se mene tice su anulirani ovom gluposcu! Ovde se radi o deci i to velikim slovima DECI, ali ocigledno je vaznije da vodi politicka rasprava koliko je ko pokupio politickih poena na ovome! Sustina je da DECA piju otrov! Pozdrav, i moj glas ubuduce precrtajte!

Tempus Fugit

pre 11 godina

Eeee, to je jedna od svrha kojoj služi EU - da propisima na čijem poštovanju se INSISTIRA, zaštiti običnog građanina od bahatih nasrtaja političara i perverzije države.

Misel

pre 11 godina

- Ovaj pasos stvarno oslikava situaciju:
Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije bilo doraslo problemu koji je ugrozio proizvodnju i preradu mleka u Srbiji. Prvo su problem prikrivali, potom pokušali da prebace na politički teren, a onda vratili stari pravilnik i deset puta povećali dozvoljenu granicu na prisustvo aflatoksina, piše ovaj list.
-Moglo je i kraće: Ministar poljoprivrede je DI..Očekujem da mu Vučić opali 2 čuške po vratu i pošalje kuću što pre...Ajde kući, ajd...

ostavka

pre 11 godina

Ako se neko pitao zasto treba da postanemo deo EU evo mu odgovora. A ministar da podnese odma ostavku, jer je izblamirao drzavu na medjunaraodnom nivou i ugrozio zdravlje gradjana.

bojkot domaceg mleka

pre 11 godina

e bas nas zabole uvce sta kaze eu...
guraju nam gmo preko vojvodjanskih demokrata
(sasa, 2. mart 2013 10:16)
Verujem da te boli, ali ne guraju ti GMO nego nesto drugo (tamo gde ne treba) i to ne demokrate vec Knezevic i mlekari...

Rade

pre 11 godina

EU Aflatoxin 0.05 No GMO
US Aflatoxin 0.5 Yes GMO


Srbija sledi ameriku a ne EU. Sledece je da za GMO

Ko je ovda za US standarde a ko za EU standarde
Knezevic?
Jesic?

dare 011

pre 11 godina

Zato ja kažem...lepo došli Nemci 45-te da nas nauče redu, pravilima i da nas modernizuju i emancipuju a mi stoka proleterska, oterasmo ljude i dođoše partizani sa planina da nam otimaju i da nam naređuju. To nam se i danas dešava...Opet će nas Nemci spašavati od naših bahatih komesarskih vođa!

kritika

pre 11 godina

Ovo da je reseno pre tri godine kad je i prvi put nastao problem sad ne bi razgovarali o ovome i ne bi se narod trovao tri godine,lakse je bilo precutati pa posle napadati nekoga drugog nego se ozbiljno posvetiti ovome problemu.

Dejan

pre 11 godina

G.Kneževiću, poslužio si i pomogao SNS-u da dobiju dosta galsova u Banatu i da na čudan način dođu i na vlast u Zrnjaninu. Oni su tebe za uzvrat oslobodili svih optužbi za građevinsku mafiju (nije da si čist,to svi Banaćani znaju,ali proces jeste preuveličan).
E sad je došlo vreme da ispadneš žrtveno jagnje DRUGI PUT, sada će te SNS odbaciti za primer kao onomad DS.
P.S. A privatni rezultat Knežević & Pajtić će biti 0:3

Zg

pre 11 godina

Nitko ni u jednoj državi ne priča o tome da kukuruz i mlijeko ne mogu i ne smiju biti povezani, jer kukuruz nije prirodna hrana za krave.

Na raspolaganju

pre 11 godina

Ne znam kako to ovim cepanicama nije bilo jasno odma!
Pa i Bosna i Crna Gora i Hrvatska imaju 0,05 dozvoljeno upravo zbog EU standarda, naravno i zbog zdravlja ljudi, a Sns menadžeri ne shvataju!

franc

pre 11 godina

Gde ste sada vi INTELEKTUALCI sto vas ima 71% ? !
Na celu sa vladom --nesto su vama puni REGALI MLEKA !!!
Ili se nema (novac) ???

DA CE VAMA VLADA !!!

ostavka

pre 11 godina

Ako se neko pitao zasto treba da postanemo deo EU evo mu odgovora. A ministar da podnese odma ostavku, jer je izblamirao drzavu na medjunaraodnom nivou i ugrozio zdravlje gradjana.

Saša

pre 11 godina

Smenite štetočinu Kneževića i obezbedite deci u Srbiji ispravno mleko kakvo piju i deca po EU. Nije važniji profit mlekara i proizvođača stočne hrane!

Na raspolaganju

pre 11 godina

Ne znam kako to ovim cepanicama nije bilo jasno odma!
Pa i Bosna i Crna Gora i Hrvatska imaju 0,05 dozvoljeno upravo zbog EU standarda, naravno i zbog zdravlja ljudi, a Sns menadžeri ne shvataju!

Tempus Fugit

pre 11 godina

Eeee, to je jedna od svrha kojoj služi EU - da propisima na čijem poštovanju se INSISTIRA, zaštiti običnog građanina od bahatih nasrtaja političara i perverzije države.

aflamlek

pre 11 godina

e pa gospodo, slozite se vi da je noc dan, a dan noc - ja kupovati domace mlecne proizvode necu dok ne smanjite na ispod 0.05... spasimo srpskog seljaka na ustrb zdravlja nase dece... malo sutra.

tehnolog

pre 11 godina

kao tehnlog cu postaviti stvari kako treba da budu. Do pre par meseci nivo je bo manji od 0.05 bio je cak oko 0.01.Znaci mleko moze da bude zdravo ako se to hoce. Drugo ministarstvo je znalo da je kukuruz budjav i upozoreno je bilo i to je bilo u vreme kad je Knezevic vec bio ministar sa ovim DS nema nista. Rekli su ma nije to nista bitno. Drugi u redu odgovornosti je proizvodjaci stocne hrane koji su bagatelno kupovali taj kukuruz i uvaljivali ga iako su znali sta ce uraditi. Cena seljakuje bila ista kao da je kukuruz zdrav. Znaci ekstraprofit su uzeli. Trece odgovornost DS je bila sto u Batajnici godinu dana komplet opremljena laboratorija koja bi mogla te analize da vrsi zvrji prazna. Tu je odgovornost i nove vlasti SNS sto oni nisu nista uradili.
Trovanje naroda tim mlekom je mnogo veca steta nego sto je steta mlekarske industrije koja je to znala isto ali je cutala.mogli su da izbace uzimanje mleka iz zarazenih farmi sli nisu. Prosto cu da pojasnim steta za ljude je mnogo veca od 50 miliona evra. lecenje kasnije obolelih od tumora kosta tri do pet puta vise ovu drzavu. Toliko od mene a Knezevicu zelim brzu ostavku i jos malo istraznih radnji i odgovornost za pokusaj genocida sopstvenog naroda.

marko

pre 11 godina

Redom: Goran Knežević treba da bude smenjen. Ne da podnese ostavku nego da bude smenjen. Treba utvrditi ko je odgovoran za neusklađenost pravilnika o stočnoj hrani i mleku i svi oni treba da lete, gde god sada radili. I na kraju treba da vidimo zbog čega nemamo referentnu laboratoriju i ko je odgovoran za to. Pogađate, i njih na biro. Odgovornost se proteže kroz nekoliko vlada i preko nekoliko partija. Tužno je jedino to što je svim političarima obraz deblji od đona i što nas sve drže za glupe.

seljak-mlekar

pre 11 godina

@jovaNS: Naprednjak? Pročitaj još jednom tekst! Prvo laboratorija u B. Würtenberg, a potom i laboratorija u Bajernu, tj Minhenu! Ono što opasno smrdi kod vas naprednjaka, jeste neškolovanost, ili škola dopola završena, nedovršena i potom lupanje po svim lažnim bubnjevima! "Ljudi..." Lepo od tebe, naprednjače, ali bezobrazno lepo, za sve simpatizere ove stranke! Ovakvim tumačenjima, pogrešnim čitanjem što za sobom povlači pogrešno ocenjivanje, možemo za dva dana da stignemo na Mars, a da needukovan narod kliče onima koji plasiraju gluposti!

Mita

pre 11 godina

Neverovatno,kada nam neko dobronamerno kaže,da ne smemo da se trujemo,da ne bi pocrkali,mi to vidimo kao napad na naš integritet.Iz čistog inata,koji nas je u istoriji uvek skupo koštao,spremni smo i sebi o glavu da radimo...Ali ovaj put moraćemo da shvatimo,ako želimo u civilizaciju,da je afla toksin - otrov,bez obzira što naši naučnici tvrde da nije,i to u zemlji sa najvećim brojem kancera.To je genocid,na sopstvenim narodom,radi sitnih ličnih interesa...

Oj Srbijoooo

pre 11 godina

I sada sta je veca steta.Da se prolilo 200 hiljada litra mleka ili da imas zabranu izvoza mlecnih proizvoda u EU.E moj Knezevicu.Gde ti je mozak.Ako dobijemo datuum i kada na red dodje poljoprivreda opet ce morati da se vraca na 0,05.Zarad svoje fotelje i politikantstva i uvlacenja u zadnjicu vojvodjanskim paorima Kenezevicu napravio si cirkus.Sto se nisi ugledao na susede

sasa

pre 11 godina

E gospodo Srbi ovo jedan od razloga sto treba da udjemo u Evropu. Da se stvari dovedu u red, da se znaju pravila. Da smo u EU mislite da bi Knežević i vlada smeli da pomisle da urade nešto ovako. To je samo jedan od primera a ko zna šta još treba dovesti u red.

Mare4

pre 11 godina

Knezevic prvo povlaci mleko, pa na ne vidjeno garantuje da je skroz zdravo, onda zatvara farme, stizu rezultati iz Holandije koji su katastrofalni, a onda vlada menja uredbu i dize nivo dozvoljenog otrova i sad legalno truje naciju!!!! Pa da li ste vi ljudi ili monstrumi????? Ne ostavka, nego da nastvi da robija.

Maksimalno orao negativno

pre 11 godina

Kada je Austrija dobila datum za pregovore sa EU, do dobijanja statusa clana morala je da promeni preko 10 hiljada zakona, uredbi, propisa,...Austrija!!! A mi ukidamo i ono malo sto se uklapa u standarde, zbog malih interesa malih politicara i vlasti

bojkot domaceg mleka

pre 11 godina

e bas nas zabole uvce sta kaze eu...
guraju nam gmo preko vojvodjanskih demokrata
(sasa, 2. mart 2013 10:16)
Verujem da te boli, ali ne guraju ti GMO nego nesto drugo (tamo gde ne treba) i to ne demokrate vec Knezevic i mlekari...

Fly

pre 11 godina

Ali zasto, nama ne smeta!!! Cak sta vise bas smo navikli na aflatoksinm. A i Vlada na celu sa marsalom Acom, nam je rekla da je sad sve u redu i da je preporucljivo da povecamo dozu 10 puta. Ceka se savet ministarke Slavice!? Putuj Evropo i nemoj vise cekati na nas. Nama je dobro!

The

pre 11 godina

...izvinjavam se, ovo je stvar za pad cele Vlade, samo je problem koga onda izabrati. Veoma los kadrovski izbor i politicari koji nisu dorasli zadacima savremenog sveta...eto to je surova realnost u ovoj jadnoj zemlji

ja

pre 11 godina

Ocigledno da je potrebno da nas neko spasi od nas samih, posebno neradnika i neznalica. Kad pomislim da u javnim preduzecima ima ljudi koji se hvale da su zaposleni preko veze i da ne rade nista.

Knez

pre 11 godina

EU Aflatoxin 0.05 No GMO
US Aflatoxin 0.5 Yes GMO


Srbija sledi ameriku a ne EU. Sledece je da za GMO

Ko je ovda za US standarde a ko za EU standarde
Knezevic?
Jesic?
(Rade, 2. mart 2013 10:28)

Da u USA je dozvoljeno 0.5 ali u hrani za zivotinje. Alfatoksini u prehrani za ljude se razlikuju od drzave do drzave I to u zavisnosti da li je u pitanju M1, B1, B2, G1, G2 ali u svakom slucaju gornja granica je 0.05 a u nekom slucaju iznosi I 0.00

Gastos#

pre 11 godina

Od juce su i holandske novine pune vesti o aflatoksinu u Srbiji i zarazenom kukuruzu koji je Srbija pokusala da izveze. U glavi prosecnog zapadnog potrosaca ostace upamceno samo Srbija = otrovi u hrani. Steta ne neprocenjiva toliko da ce se sada sumnjati i u maline i u voce iz Srbije. Stetocine vladaju Srbijom vec decenijama a raja prodaje glas za par crvenih. Sve se vraca, sve se placa. Prizovite se pameti pa izaberite Skupstinu postenih na narodnim saborima, u kojoj nece partije imati vecinu Drugog resenja trenutno ne vidim.

zoran

pre 11 godina

"Gospodine Vucicu vreme je da pohapsite pola ministara ove Vlade!"
(Lav, 2. mart 2013 11:27)

Gospodine Vučiću, poslednji je momenat da se izvinite, poklonite i kažete: "Hvala lepo narode, ja odo' i vodim kompletnu bulumentu sa sobom da se nikada više ne vratimo".

A vi, braćo Srbi, patriJote i ostali, shvatite da u ovoj državi, među nama koji nismo pedalirali nema sposobnog da komanduje i tačka. Treba dovesti nekog sa strane jedno dve tri decenije, pa će onda valjda da se oseti neki napredak. Ovako, samo se gubi vreme i tonemo sve dublje. Kao narod ćemo nestati, na žalost...

Mirko

pre 11 godina

Eto zato volim EU! Da se zna red a ne da razni love u mutnom kada niko ne nadgleda. Nemojte stalno da mešate Kosovo sa standardima koji se tiču našeg zdravlja i svakodnevnog života zaboga. Eto i bez EU ti standardi su civilizacijski dobri i treba da ih uporno pokušavamo uspostaviti kod nas, zbog nas. Hteli/ne hteli u EU, ovi standardi su zlata vredni!

Misel

pre 11 godina

- Ovaj pasos stvarno oslikava situaciju:
Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije bilo doraslo problemu koji je ugrozio proizvodnju i preradu mleka u Srbiji. Prvo su problem prikrivali, potom pokušali da prebace na politički teren, a onda vratili stari pravilnik i deset puta povećali dozvoljenu granicu na prisustvo aflatoksina, piše ovaj list.
-Moglo je i kraće: Ministar poljoprivrede je DI..Očekujem da mu Vučić opali 2 čuške po vratu i pošalje kuću što pre...Ajde kući, ajd...

Petar

pre 11 godina

Treba da se primene EU standardi jer su oni najbolji za gradjane, a ministar Knezevic, koji prica besmislice o nekakvom evrofanatizmu, mora da ode sa polozaja.
Ovde se inace pokazala ta "neverovatna sposobnost" predsednika vlade Dacica, koji je odigrao ulogu nevidljivog premijera u stilu M. Cvetkovica.

Dolce

pre 11 godina

1. Vratiti nivo aflatoksina na 0.05.
2.Uvesti strogu kontrolu u proizvodnji kukuruza i proizvodnji/prodaji mleka od strane strucnih i autoritativnih ljudi. Ko iz ekipe sadasnje inspekcije ne moze da nauci da za mesec dana drila bude takav - na biro, a za zamenu uposliti nove, SIGURNA sam da ih ima.
3. Dragog ministra zajedno sa Slobodanom Petrovicem poslati u Rusiju/Meksiko/Juznu Ameriku da prodaju kontaminirano mleko, kada se vec kao takvo po njihovoj prici uredno prodaje i konzumira u navedenim zemljama, sigurna sam da ce ga prihvatiti po nesto nizoj ceni.
4. Kupiti ministru recnik i podvuci: aflatoksin/zarazeno/kontaminirano.

kiki

pre 11 godina

Pa naravno da mora da vrati ...sve zagovaraci EU a hocemo da izvozimo mleko sve ima svoje granice....pa zar je potrebno da nam evropljani kazu kako nam je mleko zatrovano.....

Nikola NS

pre 11 godina

"Najveću štetu od čitave afere pretrpeće domaći proizvođači štočne hrane, mleka i mlečnih proizvoda, upozorili su oni, optužujući i medije da su površnim i senzacionalističkim pristupom doprineli pogoršavanju cele situacije."

Samo oni proizvođači koji koriste toksični škart od kukuruza kao stočnu hranu. Takvi i TREBA da propadnu i da se nikada više ne bave uzgojem životinja.

iq

pre 11 godina

Ne verujem nista. Nasim strucnjacima, nasim politicarima i nasim seljacima. Niko nije bolji. Svi lazete, primitivni ste i blam ste za celu zemlju. Ovo se od letos vuklo po medijama i niste bili u stanju da resite-da unistite. I nema jadni seljaci, moraju od necega da zive. Ali ne sto radi jedne sezone ugroze sledece deset a o zdravlju potrosaca da negovorim. Potrosac, dali vam je bitan zdrav ili otrovan.Razmisljajte malo glavom dalje od sutra. Stvarno se nadam da niko vise nece da kupuje od nas, dok nam to neudje u glavu da se tako ne razmislja i ne posluje. O dizanju granice aflatoksina nema sta da kazem. Nestrucno, primitivno blam za srbiju pred evropom i svetom. Odgovorni, glupi ste. Nista vise. Bezite i nista vise nemoj te da radite.

Zlopamtilo

pre 11 godina

Tipicno srpski nacin resavanja problema .
Samo se pitam kako bi izgledala cela prica da se umesto fine i strane reci toksin i kontaminirano koristila srpska ,mnogo ra zumljivija, otrov i zatrovano.
Zamislite pricu tipa dozvoljena kolicina otrova u mleku je mala isuvise , treba je hitno povecati da bi mleko sa otrovom moglo da se proda i tako izbegnu gubici kog proizvodjaca i preradjivaca.... Bizarno.

gerilac

pre 11 godina

Izgleda da je u celoj priči svima promakla nesporna činjenica da su mlekare svesno stavile u promet proizvod koji nije bio u skladu sa važećim propisom. Šta mislite, da li će nekoj od mlekara biti napisana i prekršajna prijava? Ko god da se bavio privatnim biznisom, zna kako bi mu inspekcije zalepile prijavu i za najmanji, slučajan propust. Medjutim, mlekare su sasvim amnestirane, a direktor Imleka čak javno naziva bezobraznima sve koji kažu da je aflatoksin otrov. Umesto toga, Vučićev režim napada kompaniju koja je stručno i profesionalno analizirala uzorke, i praktično doprinela da se otkrije trovanje nacije. E sad jos razmislite ko su vlasnici mlekara, pa će vam biti jasno za koga radi Vučićev režim...

PosmatraC

pre 11 godina

Neverovatna borba pojedinaca iz vlade da se krivica preseli na DS na racun trovanja nacije, posebno mislim na ekipu iz URS-a, Kalanovicku i Grubjesicku jer su svesne da ako dodje do novih izbora a doci ce vrlo brzo, URS nece preci 2%, a i to je mnogo. I umesto da Grubjesicka prva kritikuje odluku vlade koja je u suprotnosti sa EU standardima , ona to opravdava.Jednostavno , na povrsinu isplivavaju NESTRUCNOST, DILETIZAM I PARTIJSKO ZAPOSLJAVANJE.Kada imate zaposlenu vojsku partijski neobrazovanih, nestrucnih vi ne mozete bolje ni da ocekujete. Tu su pre svega koreni naseg sunovrata.

radikalni bot

pre 11 godina

Smeniti Knezevica i podignuti optuznicu zbog ugrozavanja zdravlja sopstvenog naroda. Ne verujen da mi nekoga placamo, a on nas truje!!

Mita

pre 11 godina

Ko zna sta ce jos da traze od ovog napacenog naroda,osim predavanja nasih heroja i cepanja drzave a sad i mleko smeta.Pa dokle bre!!!
(Garfild, 2. mart 2013 11:03)

hahaha...vrh...Traže da ne budemo bolesna nacija,koju će opet posle oni od svojih para,morati da leče...

crna rupa

pre 11 godina

E hocu sad da vidim sta ce da urade! Njih samo treba lupati po usima kao nevaspitanu decu!
Ovim genijalnim potezom su unistili izvoz ove , ionako jadne zemlje!

Ivan Sudec

pre 11 godina

"Ministar poljoprivrede Goran Knežević je naveo i to što ovaj propis nije na spisku obavezujućih uslova za pristup EU, a što iz Delegacije EU u Srbiji demantuju" - još jedna, u moru njegovih gluposti.
"Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije bilo doraslo problemu koji je ugrozio proizvodnju i preradu mleka u Srbiji. Prvo su problem prikrivali, potom pokušali da prebace na politički teren, a onda vratili stari pravilnik i deset puta povećali dozvoljenu granicu na prisustvo aflatoksina" i izazvali veliku uznemirenost i nepoverenje kod naroda i nenadoknadivu štetu proizvođačima, prerađivačima, trgovcima, a sa ovim povećanjem granice i izvozu. Štetu evrointegracijama da i ne pominjem, kao i to da, kako govore, sve što rade, rade u interesu naroda. Ako pod tim podrazumevaju uništavanje poljoprivrede, unošenje panike, nebrigu za ljudsko zdravlje onda im je ovaj ministar (i njemu slični) pravi izbor. Narod će to znati “dobro” da vrednuje.

Dejan

pre 11 godina

G.Kneževiću, poslužio si i pomogao SNS-u da dobiju dosta galsova u Banatu i da na čudan način dođu i na vlast u Zrnjaninu. Oni su tebe za uzvrat oslobodili svih optužbi za građevinsku mafiju (nije da si čist,to svi Banaćani znaju,ali proces jeste preuveličan).
E sad je došlo vreme da ispadneš žrtveno jagnje DRUGI PUT, sada će te SNS odbaciti za primer kao onomad DS.
P.S. A privatni rezultat Knežević & Pajtić će biti 0:3

Kokan

pre 11 godina

Drago mi je sto ce se afera sa aflotoksinom ipak zavrsiti na dobrobit zdravlja gradjana Srbije i to zahvaljujuci standardima koji vaze u EU, a ne pameti ministra Knezevica, a oni koji su mu pisali komentare podrske verovano bi bilo svejedno da moraju da piju mleko i sa 5% aflotoksina samo da im on bude i dalje ministar.

Перица

pre 11 godina

Што госпођа одговорна за интеграције није упозорила на потребу увођења строжијих стандарда за сточну храну?

mozak

pre 11 godina

clan sam partije na vlasti,i smatran da je dosao momenat da ministar poljoprivrede podnese neopozivu ostavku.jer ovom igrom sa pravilnicima je preterao.pokusaj da se izbegne odgovornost.krivi su i drugi,al je on taj koji nije sprecio,vec se upleo u mrezu i nastavio da i on pravi greske

obavesten

pre 11 godina

zasto ne povecati na 5% u inat evropi.sagledajmo komparativne prednosti takve odluke.vise nas ce umirati sto automatski znaci pad nezaposlenosti kao i veliko rasterecenje penzionog fonda.oni koji prezive imaju velike sanse da imaju po 4 ruke i noge.radnik sa cetiri ruke povecava produktivnost za 100% a posto ima samo jedna usta plata ne mora da mu se poveca.a tek u sportu...zamislite nase fudbalere zamase prednjom nogom a loptu udare zadnjom-mada i sada igraju slicno- ili pak kosarkase.sa cetiri ruke bili bi neprelazni u odbrani.kakve bi banane lupali protivnicima.a tek vaterpolisti.dve ruke bi drzali uvek iznad vode a sa druge dve davili protivnika.zna to evropa zato nam i brani.a nasi saneri kad ovoliko kradu sa dve zamislite koliko bi sa cetiri...au a tek politicari...mrkonjic i velja bi odjednompustali po sest traka autoputa,dulic bi polagao dva kabla istovremeno,dragin bi nosio po dva dzaka regresiranog djubriva...ne daju nam da budemo bolji od evrope i to ti je...

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

"Srbija da vrati..." hahahahahahahahahaha...e kako su se uplatkali ljudi...Boze, kako mi imamo sposobnu vladu...kakvi su to genijalni umovi...ma ne, pa gde su Maja Nikolic, balerina Dragana i slicne savetnice...pa to ne moze da propadne...i stacemo sada? Sada opet imamo problem sa mlekom?

dare 011

pre 11 godina

Zato ja kažem...lepo došli Nemci 45-te da nas nauče redu, pravilima i da nas modernizuju i emancipuju a mi stoka proleterska, oterasmo ljude i dođoše partizani sa planina da nam otimaju i da nam naređuju. To nam se i danas dešava...Opet će nas Nemci spašavati od naših bahatih komesarskih vođa!

Ana

pre 11 godina

Ne volim kad lazete. Dozvoljeni nivo aflatoksina u Kanadi i Australiji je isti kao u Evropi, a za preoizvode za deciju ishranu jos manji. Proverljivo na internetu.

neimenovan izvor

pre 11 godina

iskreno me je bas briga ko je vise ili manje kriv za celu situaciju. Jedino me interesuje da ne hranim svoje dete sa BILO kojim procentom kancerogenih materija. Zasto mi je to uskraceno?

ZoranNS

pre 11 godina

Političari iz našeg sokaka nisu shvatili da smo deo sveta, ovim postupkom srušili i ono malo ugleda (ako ga uopšte imamo) u svetu.

Rade

pre 11 godina

EU Aflatoxin 0.05 No GMO
US Aflatoxin 0.5 Yes GMO


Srbija sledi ameriku a ne EU. Sledece je da za GMO

Ko je ovda za US standarde a ko za EU standarde
Knezevic?
Jesic?

Jeremija

pre 11 godina

Ako je potrebno, zaista zatvoriti sve farme u zemlji a onoga ko je svesno "valjao" deci otrovno mleko na dozivotnu robiju! Sto je jos gore, sad hocete da valjate jos otrovnije!!! Nece moci, g. Vucicu! To vam kaze covek koji vas je do ovoga podrzavao, misleci da zaista vredite! Zao mi je, ali svi vasi rezultati postignuti na drugim poljima, sto se mene tice su anulirani ovom gluposcu! Ovde se radi o deci i to velikim slovima DECI, ali ocigledno je vaznije da vodi politicka rasprava koliko je ko pokupio politickih poena na ovome! Sustina je da DECA piju otrov! Pozdrav, i moj glas ubuduce precrtajte!

IVANA

pre 11 godina

Za Madjarsku je receno da ne dozvoljavaju uopste u mleku aflatoksin,a u Hrvatskoj je navodno unisten deo koji je presao dozvoljenu granicu.

pangasius mekong

pre 11 godina

susedne zemlje, evropa cela, imaju jedno mišljenje, ovi ovde teraju po svoje. to inačenje sa svima nas je uvek skupo koštalo, bar nas, građane.
ova zemlja će uskoro postati sabirni centar za zatrovanu hranu, kad počne iz evrope da stiže ono što su odbacili.

farmer

pre 11 godina

Problem je jedino kukuruz i neodgovorno ponasanje prema njemu nakon zetve,a pogodila se losa godina, zarazen nije odvojen, jesenas je ministarstvo tvrdilo da je samo 7 posto zarazeno a ne 70 posto,javasluk i sibicarenje po nasem obicaju...nismo mi seljaci bas neupuceni zeolit i minazel vec godinama imaju da se kupe u svakoj poljoprivrednoj apoteci i radnji stocne hrane i to je bas jevtino al kako ja sad da znam da u kukuruzu ima tog toksina ako mi niko ne kaze nego su sta vise iz ministatstva tvrdili da nema...e sad vidimo kolko ga ima pa se svo provodimo ko bosi po trnju i seljaci sto nenaju zaradu i gradjani sto se boje da kupe i ministarstvo i drzava sto se izblamirali ko nekad i pokazali svo neznanje javadluk i lako cemo sistem

MsPfc

pre 11 godina

Ovaj cirkuzant od ministra Knezevic, moze da bude ministar samo u cirkuzantskoj drzavi, ovo sto je ministarstvo koje on vodi uradilo je u najmanju ruku SKANDALOZNO i u svakoj moralnijoj zemlji on bi podneo ostavku na to mesto! Ali o kakvom moralu ja pricam kada posle saobracajnih nesreca na auto putu za koje je direktno krivo ministarstvo saobracaja niko nije ni pomenuo da ministar saobracaja treba iz moralnih razloga da podnese ostavku!?

Marko

pre 11 godina

Naslov sve govori koliko je briga nase politicare za njihov narod. Ove iz EU bas briga za nas, ali izgleda da nisu jos dostigli nase politicare koji su lideri u nebrizi. I posle necete u EU?

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

Jedna stvar me zanima...mnogi tvrde da smo i pre pili ovakvo mleko...e sad, mene jedno buni...ako se izvozilo mleko iz Srbije, da li je moguce da niko nije radio kontrole i analize? Mislim na strance i te zemlje gde smo ga izvozili...ne verujem da su nam verovali bas, tako da mislim da se sada samo prebacuje odgovornost na DS...ali ok, i oni su bili tragicni i imali afere i bisere, ali ovi sada...uzgred, 4 jedinice ili cega vec jure Urosa Misica. Pa mi smo stvarno Diznilend...

zix

pre 11 godina

ama ljudi iz eu drugacije mi shvatamo pojam 'kancerogena supstanca'. za vas je kancerogeno sve zasta postoji opasnost da moze da izazove rak, a mi se ne sibamo sa procentima, mi samo pricamo o proverenim stvarima. kod nas je kancerogeno kada je toliki nivo da sigurno izaziva rak.

Zg

pre 11 godina

Nitko ni u jednoj državi ne priča o tome da kukuruz i mlijeko ne mogu i ne smiju biti povezani, jer kukuruz nije prirodna hrana za krave.

Djoka

pre 11 godina

Sve države u okolini su se uhvatile u koštac sa ovim problemom i rešavaju ga u korist zdravlja čoveka samo su naši pametni političari uzeli da menjaju zakon.

Ing prehrambene tehnologije

pre 11 godina

Sta je sa izvestajem iz Holandije.Izgleda da se rezultati ne svidjaju vlasti. Grantujem da su prekjuce poslali novi uzorak koji ce da bude u skladu sa novom merom 0,5.Hromatografska analiza se uradi za dva dana

Moja glava sluz za razmisljanje

pre 11 godina

@saja

Je li to bio zakljucak partijskog sastanka SNS-a.Ajde pametni kazi nam kada se ACM1 pojavio u stocnoj hrani u poslednjih deset godina kod nas i u regionu.Misli svojom a ne partijskom glavom.Znaci tvoja partija se zalaze za sve vece trovanje gradjana.E pa vidis madjari imaju 0,000

Krstic

pre 11 godina

Bio sam iznenadjen kada su proizvodjaci mleka prosipali mleko po ulicama,usled njegove otrovnosti,a nisu svesni da je to mleko opasno i za njihovu decu.Budite realni,a drzava je kriva za vasu proizvodnu katastrofu.

franc

pre 11 godina

Gde ste sada vi INTELEKTUALCI sto vas ima 71% ? !
Na celu sa vladom --nesto su vama puni REGALI MLEKA !!!
Ili se nema (novac) ???

DA CE VAMA VLADA !!!

Albanac sa Juga

pre 11 godina

Ako ne vrati dozvoljeni nivo aflatoksina na 0,05 mikrograma Srbija neće ispuniti jednu od obaveza u procesu evrointegracija ... Kako se izgleda, nije samo Kosovo uslov za evrointegraciju, ima Srbija puno drugih problema a narod jos jede fore. i to stare

Igračka-plačka

pre 11 godina

Možemo da vratimo nivo aflatoksina,ali da nam EU plati troškove za tako nešto.
(Gledalac, 2. mart 2013 13:02)

Što? Mi smo imali traženu vrednost u zakonu - jasno i glasno. Samovoljno smo se igrali gore-dole s procentima kako bismo spasli Kneževićevu fotelju - da on bude u pravu. I šta sada hoćete - pare? Za šta?

Mita

pre 11 godina

Dobro je da ipak neko misli o nama...Da se mi samo pitamo,verovatno bi se svi otrovali i nestali sa ove planete.Ovako,koliko god mislili da je u pitanju svetska zavera,ipak neki bar zdravstveni standardi,moraju da se poštuju...

eh kad bi!

pre 11 godina

Zamislite da imamo nekogal savesnog u ministarstvu sada, a i ranije ( znaci nije bitna pripadnost partiji) pa da nivo aflatoksina propise na 0,00. Mislim da bi to bila lepa reklama za nasu zemlju, a i mi bi se zdravije hranili. I to da ne bude samo za mleko nego i za ostalo, da nam svugde granice budu manje nego sto je u EU. Ovako realnost kod nas je da su demokratama za sve bio kriv Milosevic, Vucicu i Sns su krivi demokrate, nekima sledecim ce biti krivi Sns-ovci i tako do konacne propasti. Trebalo bi zabraniti politicarima da pricaju sta je bilo vec sta ce biti, a pravosudu ma kako bilo ostaviti da sude za proslost.

Kontaminiranost aflatoksinom

pre 11 godina

Stvarni razlog proglema sa aflatoksinima čini se da jeste neupućenost poljiprivrednika o metodama snižavanja pristutnosti aflatoksina u stočnoj hrani prilikom čega su poljoprivrednici mislili da se prisutnost alfatoksina može smanjiti slično kao pristutnost neorganskih toksina kao što su npr. pesticidi, razblaživanjem već kontanimirane stočne hrane nekontaimiranom stočnom hranom što naravno nije moguće jer je aflatoksin organski toksin i zbog toga će njegova pristutnons vremenom još više povećati a ne smanjiti jer će se gljivica reprodukovati a stim i aflatoksin.

Poldi

pre 11 godina

Bravo za Eu. Jedina nada da se ova drzava dotera u red. Da ne bese pritisaka iz EU mi bi jos uvek bili u 90im.
A sto se Kosova tice, ono je otislo sa ili bez EU, vec poodavno.

njunjuvambe

pre 11 godina

Razgovaraju dva naprednjaka: "Prvi kaže, znaš... jako mrzim holandjane zbog haškog tribunala! Drugi: Jooojjj, i ja ih mrzim, ali imaju bolje laboratorije za mleko, od Nemaca!"

Darko

pre 11 godina

ali kako onda da truju narod u zakonskim okvirima. Cuo sam da bi minimalna kolicina alkohola u krvi pri voznji automobila mogla da bude takodje podignuta za deset puta!

Fletch

pre 11 godina

Kako se samo blamiraju,pa to je nečuveno.Stvarno moraš biti glup,da bi nešto ovako uradio.I,posle kažu,šta će nam EU.Pa,baš zbog ovoga,jer da nema EU,ovi bi nas trovali,samo tako.

ObožavamVučićaDoImbecilnosti

pre 11 godina

Nećemo da vratimo. Evropa mora da sasluša gospodina Vučića i njegove argumente. Napred Vučiću u pohodu na Evropu. Sada kada ti je Srbija pod nogama, Evropa je na redu. Neka bude i u Evropi 80% građana za našeg Aleksandra Velikog

Neko iz mase

pre 11 godina

Opet još jedan od uslova EU. Vratiće Srbija nivo toksina na traženi jer će biti primorana, a takođe će i proizvoditi mleko po tim standardima jer će privreda morati ispunjavati te standarde.
(Željko90, 2. mart 2013 16:44)

Pa to i treba da rade, bez da ih iko primorava. Svašta

BeOgradjanka

pre 11 godina

Samo pritiskajte gospodo, spasite nas od nas samih kad vec nismo u stanju da dovedemo u red ni drzavu, ni sami sebe! Znam da nece biti lako, ipak je 41% .... veliki procenat, ali ja verujem i nadam se da cete uspeti! E.U nema alternativu, PUNA PODRSKA!!!

čokoladno mleko bez mleka

pre 11 godina

Da li su razmišlali koliko dugo će novonastale odluke"piti vodu"?
I sada će opet biti kriva EU!Sad će valjda svima biti jasno zbog koga ispaštaju:stanovništvo,proizvođači mleka i privreda(izvoz)!A možda i neće(41%).

Sanja_Bg

pre 11 godina

Mene samo interesuje da li je taj golub pismonosa sa rezultatima analize naseg mleka konacno doleteo iz Holandije (nema ga danima), ili ga je nesto lose zadesilo usput?! HOCEMO I ZAHTEVAMO ISTINU, ma kakva ona bila!!!

Dejan

pre 11 godina

Sramota ! Ne mogu da poverujem sta radi ova vlada. Sramna uredba kojom truju nasu decu i zbog koje danas crvenimo doneta je na zahtev Imleka. Svi znamo kakav uticaj na vladu imaju gazde Imleka Milan Beko i Slobodan Petrovic.

kokan

pre 11 godina

SNS kao vodeca stranka izgleda nije shvaatio da nije isto promenti zakon o koncentraciji aflatoksina kao recimo promeniti guvernera Narodne banke Srbije
jer
Izbor i imenovanje guvernera je unutrasnja stvar Srbije i to znaci da vlast tj SNS mogu raditi/lagati svoj narod kako hoce
ali
menjati propise za jedan od najznacanjnijih izvoznih artikala drzave Srbije = hranu (mleko, meso, zitarice)
NIJE ISTO !!!
Bice na kraju kao po onoj straroj bosanskoj:
""NA MOSTU DOBIO, ALI NA CUPRIJI IZGUBIO""

Ing prehrambene tehnologije

pre 11 godina

Ma mleko je dobro, mi svi pijemo, to je neka provala, kako je sveta i veka niko nije pricao o alfatoksicnom mleku, a sada ODJEDNOM alfatoksicno! To je neko provalio u svoju korist!
(88DRAGANICA88

E pa vidis u poslednjih davdeset godina nije bila zarazena stocna hrana barem ne u ovoj meri.na noge se digao ceo region samo su kod nas pokusali da zataskaju.Sta je sa rezultatima iz Holandije.Stigli su naravno ali im se ne svidja da objave.Poslali nove uzorke pa ce sa tim uzorcima da izadju u javnost i rezultat ce biti da ima minus 0,005

kanibal

pre 11 godina

Nadam se da će sledeći ministar poljoprivrede postati stručnjak kalibra g. Miroviča.

Sa njim će patos da obrišu i deca iz osnovne škole.

032

pre 11 godina

Alo Evropo, nema ko to ovde da čuje! Ovde se vlast ne osvaja da bi se radilo ozbiljno u interesu države i naroda, ovde se vlast osvaja da bi se pobedili politički protivnici i da bi se zadovoljile bolesne ambicije politički ostrašćenih pojedinaca! I zbog privilegija koje donosi vlast svakako! Zašto inače ,na političkoj sceni Srbije, već više od dvadeset
godina gledamo ista lica, neka od njih su izuzetno doprinela sunovratu ove države i naroda - pa su opet u vrhu vlasti!Nema ovde mleka koje mi nećemo moći da zatrujemo, o drugoj hrani ne smemo sada ni da otvorimo priču i kontrolu, nama je važnije da o tome ne pričaju oni iz druge partije nego da li je mleko ispravno ili hrana zatrovana! Teško nama od nas samih!

Ostavke BRE !

pre 11 godina

Ha ha ha ha ha ho ho ho ho
grohotom se smejem gluposti gospodina Knezevica i kompletnoj Vladi.
U roku od 15 minuta unistili ste kompletnu srpsku industriju mleka i mlecnih proizvoda.
Nego jel mozete nekako da napravite da novcanice od 500 dindzi vrede 5000???

cito

pre 11 godina

Tako je EU, za usi vuci I packe lupaj, jer je narod ovde potpuno bespomocan!!! Mogao je ministar da kaze da su doneli zakon da se nivo aflatoksina poveca na 5% ovde bi narod I dalje cutao!!!

Kralj Ibi

pre 11 godina

Oni koji su najviše galamili o "korupcionaškim aferama DS-a" uzeli su jednog od retkih, kome se baš za to i sudilo. Nedostatak kadrova i nesumljiva mržnja prema DS-u je Kneževića promovisala u minista. Šta sad? Što tražiš, to i nađeš....

osa

pre 11 godina

hvala e.u. na upozorenje jer ne zele da se narod truje svesno zbog neodgovornosti celog poljoprivrednog lance od proizvodjaca hrane do proizvodnje mleka.

Aleksandar

pre 11 godina

I Jesic i Knezevic su se pokazali lose, jedan je stvarao paniku drugi je problem gurao pod tepih. Utisak je da su manipulisali cinjenicama i tumacenjem. Smatram da je jako los potez vlade podizanje granice 10 puta. Problem je trebalo resavati drugacije, pogotovo s obzirom na granicu za bebe od 0,0025. Mislim da ce ga Vucic smeniti. Problem ostaje - snizeno poverenje u bezbednost hrane.

Budimo realni

pre 11 godina

Što mi uopšte moramo da znamo (da izgovorimo) aflatoksin i da čitamo i pišemo tolike stranica poslednjih dana? Pa valjda nisuo izabrali ministra poljoprivrede da ga danima gledamo kako pije mleko - nego da radi ono za šta je plaćen - da mi ne bismo nagađali (kako se izgovara) pomenuti otrov - jer nam je otprilike to nivo znanja o tome (čast izuzecima - stručnjacima)!

cole

pre 11 godina

rakcija EU je samo dokaz da ovoj drzavi i to kako koja politi;ka koalicija do]e na vlast , zaista treba protektorat...gazda, sef...Nisu nista u stanju da urade dok ih neko ne lupi po prstima. Ali najstrasnije je sto smo mi obicni gradajani i gradajenka, potrosaci i poreski obveznici kolateralna steta nesludjenih razmera....zamorcici njihove nesposobnosti, nestrucnosti, bahatosti, arogantnosti ...I oni predhodni i ovi sada,,,,Ovajslucaj od Knezevica vezba sa aflatoksinom, Drobnjak sa rupama..lista je neogranicena. I jos nesto ..od ovog Pterovica ciji je Imlek maonopista najstrasnije vrste koji stalno kuka da im treba zastita od uvoza......nema crnjeg i goreg lihvara.

zika

pre 11 godina

sta ce biti ako nivo aflatoksina predje 0.5 mikrograma,sada su zemlje iz okruzenja alarmirale povisen nivo,sada nase, zato sto ne rade svoj posao,ili su ucenjene od nekoga,nece alarmirati javnost pa makar nivo bio ko zna kojih vrednosti.

Sale

pre 11 godina

Prvo o propisima u Bugarskoj,sad o propisima u EU,i svi ga demantuju,ala nas laze ovaj Knezevic,ni dana vise nebi smeo da bude ministar.Smena podhitno!!!!!

ja

pre 11 godina

A mogli su lepo javno da objave da jeste mleko lose zbog loseg kukuruza, da ce pomoci seljacima da ociste krave od toksina, da iz robnih rezervi pomognu malo i sa "cistim" kukuruzom ... a da limit ostave na 0,05 i da poruce seljacima da paze sta daju kravama za jelo... mislim, budjavi kukuruz se od vajkada koristio za lozenje a dobar za hranu... samo da nije ono ... sta me briga, nije za mene nego za prodaju... ko tako razmislja i treba da propadne ... a sto se ti ce standarda ... ako placamo mleko po evropskoj trzisnoj ceni, onda imamo pravo i na evropski kvalitet.... ne zelim sledecih 20 godina da brinem hoce mi se dete razboleti cim vidim da pije mleko....

šef

pre 11 godina

prijatelji dragi,komentatori,dragi gradjani,bio sam poslovodja u dve velike klanice,ovi sto rade ovo sa mlekom,su,male bebe.Da znate samo sta je u industriji mesa,toliko od mene,poz svima

misli svojom glavom

pre 11 godina

nabraja zemlje u kojima je briga o zdravoj ishrani na najnižem nivou, dok je EU u svetskom vrhu po pitanju kontrole ispravnosti hrane

Stanimir Rakić

pre 11 godina

Ako je odluka o promeni dozvoljene granice aflatoksina iznuđena, to ne znači da je morala da se vrati stara deset puta veća granica za aflatoksin. Trebalo je sačekati rezultate ispitivanja, pa prema tome odrediti novu granicu. Ako stvarno mleko koje je sada na tržištu ne prelazi, recimo, 0.3 mg aflatoksina po litri, nije bilo potrebno da se određuje veća granica za aflatoksin. Tako se poništavaju efekti mera i kontrole koje su (verovatno) doprinele da se u prethodne dve godine smanji količina aflatoksina. Problem se može rešavati samo postepeno kontrolom aflatoksina i u mleku i u stočnoj hrani.

apokalipsa danas

pre 11 godina

Mene samo interesuje da li je taj golub pismonosa sa rezultatima analize naseg mleka konacno doleteo iz Holandije (nema ga danima), ili ga je nesto lose zadesilo usput?! HOCEMO I ZAHTEVAMO ISTINU, ma kakva ona bila!!!(Sanja_Bg, 02. mart 2013 19:53)
Sanja,eno ga golub,baldiso kod Zagreba,nakljucao se kukuruza u Holandiji,Hrvati ga cepaju citostaticima da ga povrate.hahahaha...

Nevena Pirot111

pre 11 godina

Nivo alfatoksina pa nivo alfatoksina..samo bih voleo da ovi cenzuristi i ostrasceni ds komentatori shvate..dok je vas lepi Boris i Djiki takjkun bio vlast,mleko je bilo isto i sada je isto..niste nas vi hranili maticnim mlecom pa sada nesto da pricate..sramota za ds sto je zaduzivao zemlju umesto da je gradio ako se vec busaju laboratorije..podrska Vucicu nego sta !

Zdravlje ljudi?

pre 11 godina

Pa i Bosna i Crna Gora i Hrvatska imaju 0,05 dozvoljeno upravo zbog EU standarda, naravno i zbog zdravlja ljudi, a Sns menadžeri ne shvataju!
(Na raspolaganju, 2. mart 2013 10:15)

Dragi moj, o kakvom zdravlju ljudi ti sanjaš? Nitko, baš nitko, od političara i birokrata u EU ne brine o zdravlju ljudi!

Razumijem da ste vi ljuti na svog ministra, ali nije poanta u tome. Hrvatska je uvela 0,05 zbog birokrata i propisa EU, a ne zbog zdravlja ljudi. Nedavno je EU odlučila zabraniti steviju, fantastičnu prirodnu zamjenu za šećer, i odmah je Hrvatska zabranila steviju. U isto vrijeme ni EU ni Hrvatska nije nikada zabranila i nikada neće zabraniti brojne kancerogene tabletice, zamjene za šećer, kao što neće nikada zabraniti sve one dodatke hrani s famoznim velikim slovom E i poslije toga nekoliko brojki, od kojih su mnogi opasni po zdravlje ljudi. Ali zato EU priprema zabranu svih ljekovitih biljnih preparata, koje ljudi stoljećima upottrebljavaju, jer to forsira farmaceutska industrija. A isto vrijeme otrovni GMO se širi Evropom pa se već i u Hrvatskoj prodaje zloglasno Monstantovo kukuruzno sjeme Terminator, samo ne pod tim imenom, iako je GMO službeno zabranjen.

Informirajte se, ljudi, dok nije kasno.

Bojan

pre 11 godina

Najbolje bi bilo da mi zatvorimo sve nase farme,da se sve do jedne ugase,da unistimo i nasu poljoprivredu posto smo pre toga sve drugo unistili da bi ti Slovenac mogao da nam prodajes tvoje mleko.Jer zaboga tvoje mleko je izuzetno zdravo.Kako ste vi to sve lepo smislili uvasim pamtenim glavicama.Vasa industrija i poljoprivreda da rade,a nase sve treba da se unisti,pa jeste,sta ce nam.Vase krave daju zlatno mleko.

Željko90

pre 11 godina

Opet još jedan od uslova EU. Vratiće Srbija nivo toksina na traženi jer će biti primorana, a takođe će i proizvoditi mleko po tim standardima jer će privreda morati ispunjavati te standarde.

apokalipsa danas

pre 11 godina

Opet još jedan od uslova EU. Vratiće Srbija nivo toksina na traženi jer će biti primorana, a takođe će i proizvoditi mleko po tim standardima jer će privreda morati ispunjavati te standarde.(Željko90, 02. mart 2013 16:44)
...a šta je u svemu tome loše po nas?!,zar Dačić nije uslovljavao Vučića oko premijerskog mesta posle izbora?..i dobio?,pa smo mi sad naj'bali?!,,a i Vučić sa njim,pa i Evropa sa nama,dakle sve zbog Dačića...hahaha i njegovog uslovljavanja...ratovi i počinju zbog jednog čoveka,uvek...

pepeljuga

pre 11 godina

da li se ovo politikanstvo oko aflatoksina,strucnjaci potvrdjuju da izmerena vrednost nije otrovna,moze prosiriti da nadlezne institucije,provere ispravnost ostalih namirnica na trzistu.Poznat je slucaj veterinara Cvetkovica,meso GMO mesare "Matijevic",po tvrdnjama Novosadjanina,meso iz Argentine za specijalitete "Zlatiborca". Cestitala bih svakoj partiji,kada bi ,uz pomoc nadleznih insistucija,iznela kancerogene supstance posle NATO agresije 1999.Sigurno, posledice su evidentne kod dece i omladine.zasto ne prosirujemo temu za zajedniko dobro?

Sofija

pre 11 godina

Gоrаn Јеšić је znао zа nivо аflаtокsinа svе јоš prе а priкrivао је а sаdа tо коristi zа pоlitičке svrhе i sticаnjе pоlitičкih pоеnа.

genije

pre 11 godina

...izvinjavam se, ovo je stvar za pad cele Vlade, samo je problem koga onda izabrati. Veoma los kadrovski izbor i politicari koji nisu dorasli zadacima savremenog sveta...eto to je surova realnost u ovoj jadnoj zemlji
(The)

pa kada su na vlasti samo "podobni" a ne sposobni i kometentni i to koja god je vlast u pitanju koji priicaju narodu sto mu se dopada da cuje a na hiljade koji imaju nesto drugo da kazu i to sa pozicije kometentnosti su poslovicno proglaseni "neprijatelji" pljuuvacina na njih cak i na b92. sada imamo politicare koji se samo rotiraju i pitanje je ko je opozicija a ko pozicija. Sve dok postoje "neprijatelji" koji odstupaju od horske gomile tako ce biti.

saja

pre 11 godina

Za ovaj problem se znalo godinama lai se sve sakrivalo i DS je glavni krivac sto je to tako, da su otvorene labaratorije i da se radilo na tom problemu sad ne bi bila ovolika pompa, a oni su samo promenili zakon i gurnuli pod tepih dok im ne bude odgovaralo da to spomenu lil ti sad kad nisu na vlasti.

kritika

pre 11 godina

Ovo da je reseno pre tri godine kad je i prvi put nastao problem sad ne bi razgovarali o ovome i ne bi se narod trovao tri godine,lakse je bilo precutati pa posle napadati nekoga drugog nego se ozbiljno posvetiti ovome problemu.

realista

pre 11 godina

I treba da pretrpe štetu proizvođači hrane, kad hrana koju prave ima otrova u sebi onda bi trebalo da stave prst na čelo i zapitaju se da li bi možda bolje trebalo da se prebace na neku drugu delatnost, štrikanje na primer...
Takođe direktor Imleka kad tako razmišlja kao što priča trebalo bi uskoro da ostane bez posla pa da porazmisli malo dublje o tematici...

buba

pre 11 godina

Ne podrzavam ovo povecanje nivoa aflatoksina jer smatram da se moramo boriti za sto zdraviju hranu i mozda bi najbolje bilo da njegova koncentracija bude 0.00 ali cinjenica je da je u vreme vladavine onih koji se sada najvise bune ta koncentracija bila isto tolika i da tada nisu sirili paniku jer im je ocigledno to bilo normalno i zdravo.Sada kad vise nisu na vlasti o tome se danima pise i prepucava a najvece zrtve su upravo gradjani koji i ne znaju kakve sve proizvode kupuju.A onda se jos oglasi i EU...sa mlekom kao uslovom...uzas!!!

bezimena

pre 11 godina

I hoćete li prestati jesti rižu i sušeno voće kojima je dopuštena koncentracija 200 puta veća nego u mlijeku? Ili povrće, u kojem je dozvoljena koncetracija aflatoksina 80 puta veća nego u mlijeku?
(Velike igre, 2. mart 2013 21:59)

Manite se filozofiranja, mleko je namirnica koja se konzumira SVAKODNEVNO, kao piće ili sastojak druge hrane, i zato je dugoročna opasnost od trovanja daleko veća, za razliku od riže, povrća, sušenog voća i sl.

LEONID

pre 11 godina

Uskoro će naći i u mesu, i u jajima povećanu koncentraciju alfatoksina, pa će i to da uvoze, i kome to ide u prilog, pa ide u prilog uvozničkom lobiju, a naši seljaci će opet, kao i mnogo puta do sada izvući deblji kraj. Dva političara se prepucavaju, a seljak ispašta.

Nobody

pre 11 godina

Ne volimo EU,zasto? Zato sto u EU ne bi smeli da trujemo sopstveni narod ? Boze cuvaj narod od nasih tzv politicara i tzv eksperata jer mi necemo nigde sa njima stici.Boze cuvaj nas od nas samih !

Tromb

pre 11 godina

Opet informacije koje su lazne. Nivo ove supstance nije definisan ni u EU i zemlje nemaju sve iste propise, a zasto bi Srbija koja nije u EU morala da postuje to, kad ni sami oni ne postuju. Uostalom, cak i da pre ulaska u EU moramo da promenimo propis, do ulaska u EU ima bar jos desetak godina, ako i tada, a mozda i nikada udjemo u EU. Dakle ima vremena, za sve treba prvo sagledati nas interes na prvom mestu, a on je da ne ubijamo sami sebe suludim prepisivanjem propisa koje ne mozemo ispostovati, a koji nisu pisani za nase klimatsko podrucje. Dakle NAS interes na prvom mestu, a onda sve opsalo, do ulask au EU ima jos mnogo godina, a do tada mozemo da radimo sa puno slobode.

SANJA S.

pre 11 godina

Evo šta bude kada se politika umeša u poljoprivredu. Kukuruz ide odavno u Nemačku i evo sada nije ispravan. Takođe, juče Makedonci rekoše da i pšenica koja dolazi iz Srbije nije ispravna. Treba uništiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, i sve uvoziti, zato što druge zemlje znaju ponekad i da sakriju, neku aferu, a kod nas se sve koristi u političke svrhe, i kako da Ješić sada kaže da on plasiranjem informacija o mleku nije uticao loše na poljoprivredu, a on je još pokrajinski sekretar za poljoprivredu. Sve se to moglo rešiti bez ovolike afera, a šteta po poljoprivredu Srbije bi bila mnogo manja.

bezimena

pre 11 godina

Vučić se ubi dokazujući evropskim zvaničnicima da je za EU i da se kao bori za "ozbiljnu" državu, a onda mu Knežević baci eksere pod točkove. O dugoročnoj šteti koju je cela Vlada nanela gradjanima i državi, besmislenom odlukom o povećanju limita za aflatoksin, bolje da ne pričam, ona se meri stotinama miliona eura, dok je urušavanje teško dostignutog, i godinama gradjenog, minimuma kredibiliteta, neprocenjivo!

MŠKO RUS

pre 11 godina

Daleko je još Srbija od EU. Do tada će se obaviti još jedna berba kukuruza, nadano se da će biti kvalitetniji kukuruz, nivo aflatoksina će doći u granice od 0.05, Srbija će vratiti granicu aflatoksina na 0.05, i svi zadovoljni.

bezuimena

pre 11 godina

Budite uvereni da u Srbiji i dalje imamo najzdraviju hranu u Evropi, koliko god oni se sada gađali kojekakvim brojkama!Raspitajte se šta oni jedu, samu plastiku!
(hillku, 3. mart 2013 11:12)

Kako da ne, zato smo mi najbolesnija nacija u Evropi (kardiovaskularne bolesti, raznovrsni karcinomi i dr.), a "oni" su daleeeko zdraviji i dugovečniji, i što je najvažnije SREĆNIJI i ZADOVOLJNIJI!

"Ako koza laže, rog ne laže"!

Maksa

pre 11 godina

Stoka jela neku hranu punu djubriva sto je uzrokovalo ovu frku. Zato sad na brzinu treba uvesti gmo seme i lude krave iz evrope, ispuniti eu standarde i bog da nas vidi. Mozda bi bio i neki drugaciji scenario da imamo mudre i pametne politicare, koji vuku prave a ne nepromisljene poteze!

ecipecipec

pre 11 godina

Posto su uvideli da smo spremni da se dogovorimo oko Kosova, ajde sada neki uslov koji treba resiti tehnicki, sistematski i discipjinovano (to ce teze ici u Srbiji).
I tako u beskrajon.

Novikorisnik

pre 11 godina

Ako je taj afla toksin toliko kancerogen onda bi ti svi brižni stručnjaci trebali da preporuče dozvoljenu granicu na 0 a ne da daju tu neke granice ovakve ili onakve…on je kancerogen pa je kancerogen bio u količini 0.05 ili 0.5 i jedno i drugo je toksično. A ovi naši jadni političari i mediji jedva čekaju da naprave neku kao tamo aferu da bi imali čime da mažu oči nama običnim ljudima…zato Evropo moja ili ima afla toksina u mleku i mlečnim proizvodima, koje u svemu ovome niko nije spomenuo, ili nema, ili nas trujete ili nas ne trujete, odlučite šta ćete…

Abaxial

pre 11 godina

To je politika dvostrukih standarda koju velike sile uvjek primjenjuju prema malim zemljama kako bi najlakše prilagodile ženjemo područje svojim potrebama.

Trebalo bi ga spustiti ispod 0,005 i uvesti kao standard za inostrane uvoznike. Ako šteti 0,5 - šteti i 0,001.

A šta je sa nivoom radijacije koji emituju svi elektronski uređaji proizvedeni uglavnom u razvijenim zemljama a mi smo njeni korisnici? Trebamo li provjeriti nivo emitovanja radijacije, utvrditi dozvoljeni maximum, te zabraniti uvoz takve opreme?

Ako bude potrebno EU (najprije Francuskoj) da pomjeri granicu aflatoxina na npr. 1% - proglasiće ga zdravim.

Kao što rekoh - Dvostruki Standardi
Mi smo se toga najeli i ništa nam nije, ali bogami iz nekih drugih proizvoda zagađenja i te kako jeste...

npr.: - Da bi pobjedio EU standarde - moraš u svojoj zemlji da postaviš bolje standarde nego što su u EU..., jer tada se ti ne prilagođavaš prema EU, nego se EU prilagođava tebi. A to je najbolja pozicija sa koje država i narod u njoj mogu zajačiti brzo i efikasno.

zoran

pre 11 godina

"Vučić se ubi dokazujući evropskim zvaničnicima da je za EU i da se kao bori za "ozbiljnu" državu, a onda mu Knežević baci eksere pod točkove."
(bezimena, 2. mart 2013 22:29)

Jadni su točkovi na kojima šofer (i zaista samo šofer i to loš) Vučić vozi ovu državu kada par zvekana može da ubaci nekoliko eksera i da kompletan sistem otera u provaliju, što se i desilo...

Ako smo pali, padu smo bili skloni (B. Miljković)

Joca

pre 11 godina

Bese jednom davno, u Cernobilu, pre egzodusa, dozvoljena doza radijacije je bila do 0.5 ~aflatoksina~, posle eksplozije centrale dozvoljene-normalne doze zracenja su povecane 100 puta! Tako su Rusi resili problem. Ovo sto nasa vlada radi nije nas izum.

Velike igre

pre 11 godina

Velike se igre igraju s afltoksinima u EU i cijelom svijetu.
Recimo posljednja odluka FAO-a, kojom je propisan maksimum aflatoksina M1 u mlijeku i koja vrijedi za cijeli svijet je 0,50 mikrograma/kg, prema čemu je EU izrazila rezervu i ostala kod svojih 0,05.
A kad se već neki zaklinju u EU, trebali bi pažljivo pregledati tu famoznu direktivu Evropske komisije br. 165 iz 2010. godine pa bi vidjeli da se EU brine samo o aflatoksinu M1 u mlijeku, a ostavlja posve prazne rubrike za aflatoksin B1 i zbirni dozvoljeni maksimum za aflatoksine B1+B2+G1+G2. Zašto? Čiji su interesi iza toga?
Za rižu je suprotno - nema maksimuma za M1, ali ima za B1 (5,0 mikrograma/kg) i zbirni maksimum za B1+B2+G1+G2 (10,0 mikrograma/kg). To se ponavlja i kod povrća, sušenog voća i riže. Opet, zašto?
I hoćete li prestati jesti rižu i sušeno voće kojima je dopuštena koncentracija 200 puta veća nego u mlijeku? Ili povrće, u kojem je dozvoljena koncetracija aflatoksina 80 puta veća nego u mlijeku?

Miroslav Besermenji

pre 11 godina

Ishitreni potezi, produkuju "vaspitne" reakcije.
Moj skromni doprinos "nazdravljanju" čašom mleka:
"AFB1 is a genotoxic compound, and is considered to be one of the most potent natural mutagens. Liver carcinogenesis is the most important effect of chronic aflatoxin exposure.(tj Aflatoksin B1 je genotoksično jedinjenje, svrstan u najsnažnije prirodne mutagene. Razvoj karcinoma jetre je najznačajniji efekat hroničnom izlaganju Aflatoksinu)" Izvor: http://cdn.intechopen.com/pdfs/20387/InTech-Biomarkers_of_aflatoxin_exposure_and_its_relationship_with_the_hepatocellular_carcinoma.pdf
Aflatoksin je detektovan i u mleku majki dojilja, ali i u prašini u proizvodnji p preradi poljoprivrednih proizvoda (udiše se ne samo toksin nego i spore gljivica). Čak i u aerosolu uzoraka donešenih u laboratorije.
Spadam u "zero tolerance" simpatizere, tj štetnih formulacija ne treba da bude u hrani.
Ukratko, bitna je sistematska prevencija i briga o svakom, pojedinačnom, građaninu.

odlazak u raj

pre 11 godina

Kad vi nama vratite Kosovo i Metohiju, mi vama vratimo vase aflatoksine na vas nivo.
Em cemo ispuniti sve uslove za EU em cemo biti celoviti!
Casa mleka, i Bog da nas (vas) vidi!

dnK

pre 11 godina

vidim, ovde ima nekih koju pucaju praznom puskom na SNS. Ja nisam pristalica nijedne stranke, jednostavno, gledam dela. Ovaj problem s mlekom je bio celo vreme vladavine Tadića, i samo se prikrivao znaci, a za vreme sadasnje vlasti ipak su ga otkrili, otvorili oci narodu. Da je vlast bila za povecanje aflatoksina u mleku, zasto bi Vicic danas sazivao sednicu izmedju ostalog i u vezi tog problema. Malo razmislite svojom glavom pre nego sto ikoga optuzite!

buster

pre 11 godina

Sta je sad ovo?Izgleda da se velikoj trci za brigu o kvalitetu mleka u Srbiji nasim politicarima(pozicije i opozicije)pridruzila i briselska birokratija.Od njihove velike brige za zdravlje nasih gradjana mi je muka.A sobzirom na udvaracku politiku koja se vodi zadnjih godina ne bi me iznenadilo da se opet promeni zakon.

noisy43

pre 11 godina

"Eksperti su ukazali da najveći problem leži u tome što pravilnici o hrani za životinje i o mleku i mlečnim proizvodima nisu usaglašeni, ne postoji ni referentna nacionalna laboratorija u Srbiji, a ni kvalitet hrane za životinje nije zakonski regulisan. "

Rešenje br. 1: Ostaviti zakon i ubiti proizvodnju mleka u Srbiji.

Rešenje br. 2: Vratit stari zakon na određeno vreme dok se ne reše drugi problemi.

Ne znam zašto je većina komentatora ovde za rešenje br. 1 kad je ono očigledno lošije za Srbiju.

starost

pre 11 godina

Sta se brinemo za njihove uslove, kad nas i ovako nece primiti za deset godina u EU. Dotle ima da budemo ko devojka pred udaju.Doduse neki od nas to nece doziveti ali ne zbog otrova u mleku ,nego zbog starosti.Jedan ceko,pa umro...A kako amerikanci i rusi piju mleko kao mi...Nista tu bas i nije jasno odavno...Mozda za njih nije vazno ,jer ne ulaze za deset godina u EU...

aha

pre 11 godina

Ma neeee to DS širi dezinformacije! Uostalom sve će to Bog i Batina gosn Vučić da nam objasni u ponedeljak !
Dakle, DS je kriv za sve !!! :-)

ciji su interesi iza toga?

pre 11 godina

(Velike igre)

Ne moraju da postoje velike igre i svetske zavere, niti ce vam pomoci pazljivo citanje (vi kazete da ste pazljivo procitali) ako vi citate nesto sto nemate sposobnosti da razumete. Kakvo je to pazljivo citanje kad ste videli prazne rubrike za (B1) i (B1+B2+G1+G2)? Ja vidim u svakoj od ove dve rubrike crticu koje znaci da u mleku nema ovih aflatoksina. Nema ih zbog toga sto se ovi aflatoksini pretvaraju u aflatoksin M1 u jetri zivotinje koja jede njima zarazenu hranu. Zato je dovoljno da se u mleku meri samo koncentracija M1. Pitate ciji su interesi iza toga? Trebalo bi da budu vasi ako vam je stalo da znate sta pricate.

gradjanin pokorni naroda srpskog

pre 11 godina

Sta reci o gradjaninu kome se kaze da jede toksicnu hranu i pije toksicno mleko a on kaze da su to sve lazi i zavere jer neko hoce da unisti srpsku poljoprivredu? Da li je on jedan od tih poljoprivrednika koji proizvodi takvu hranu i takvo mleko? Ili neko ko zivi u inostranstvu pa ne jede takvu hranu i ne pije takvo mleko? Ili je neko ko ima 90 godina pa mu je svejedno od cega ce da umre. Ili je mozda neko kome su lazi politicara potpuno zavrnule mozak i vise nije u stanju da razlikuje ni dobro od zlo? Ili je neko ko misli da je toliko bezvredan da i ne zasluzuje nista bolje? Mozda bi neko drugi mogao da se seti i neke druge mogucnosti o tome kakav bi to covek bio. Ja ne znam. Znam samo da sto god mu se desi lose u zemlji Srbiji, on je to i zasluzio i da ga niko ne moze spasti od njega samoga.

Marko Maric

pre 11 godina

Najvaznije je zastititi nase proizvodjace, a propis moze da ceka na ulazak u Uniju, nije to jedini propis koji treba da se prilagodi.

88DRAGANICA88

pre 11 godina

Ma mleko je dobro, mi svi pijemo, to je neka provala, kako je sveta i veka niko nije pricao o alfatoksicnom mleku, a sada ODJEDNOM alfatoksicno! To je neko provalio u svoju korist!

fata na jorganu

pre 11 godina

(djavolova zena)

"Imajuci u vidu cinjenicu da je do sada pokazao izrazenu sposobnost da resava probleme ...."

Znate li bar jedan problem koji je on resio?

Kus-kus

pre 11 godina

Treba se nivo aflatoksina koji je u EU propisan primeniti onda kada se u Srbiji stvore uslovi za tako nesto!Lepo je sto prihvatamo razne standarde EU,ali treba ih prvo prilagoditi nasim prilikama i stanju u zemlji!Stalno se ista greska pravi,slicno je i sa zakonima...

U mleku moze da bude samo aflatoxin M1

pre 11 godina

"Miroslav Besermenji,"

Vi kopirate sa interneta informacije koje nemaju nikakve veze sa clankom niti sa mlekom. Ako neko cita vas post, vi ga samo zbunjujete kao sto ste i sebe zbunili jer ne razumete u cemu je problem. Clanak je o dozvoljenoj koncentraciji aflatokcina M1 u mleku. Vas citat o aflatoksinu B1 je nerelevantan jer u mleku nema ovog aflatoksina. Procitajte moj post "ciji su interesi iza toga?"

Nepozvana

pre 11 godina

Mogu sva ova polemisanja na forumu shvatiti kao stranacko angazovanje...Meni je mleko sa 0,5 isto kao i sa 0,05,svi smo mi to mleko pili prosle godine i godinama unazad.Razni strucnjaci i toksikolozi govore kako mleko nije opasno po zdravlje ljudi,ali stranacki lobi je cudo...

Anastasija

pre 11 godina

Mene bas zanima ako mi vratimo taj nivo na 0,05 dali cete nas onda primiti u EU ili je to samo pokusaj da dokraicite srpskog seljaka.

djavolova zena

pre 11 godina

Imajuci u vidu cinjenicu da je do sada pokazao izrazenu sposobnost da resava probleme, verujem da ce Aleksandar Vucic u ponedeljak predstaviti najbolju mogucu odluku, bilo to da ministar Knezevic podnese ostavku ili ne, i verujem da ce se ta odluka ubuduce uskladiti sa regulativama Evropske Unije.

hikiliikii

pre 11 godina

Niko se ne pita sta smo do sada pili?!Ko nas je do sada obavestavao da nešto od prehrambenih proizvoda je štetno, niko!Sada bar znamo da će inspekcije napokon raditi svoj posao koji je u svrsi opštedobrog za narod a ne samo da prikrivaju mutne radne prethodnih funkcionera. niko ne priča smo to sve pre jeli, pili, a već se zna da smo do 2009-te uvozili meso iz zemalja koje odobravaju GMO, a ko nas je obavestio tada šta konzumiramo?!Niko?

hillku

pre 11 godina

Budite uvereni da u Srbiji i dalje imamo najzdraviju hranu u Evropi, koliko god oni se sada gađali kojekakvim brojkama!Raspitajte se šta oni jedu, samu plastiku!A sad su našli rešenje da nam ponude njihov GMO kukuruz koji je otporan na plesni!! Stasno! Sada smo bar obavesteni o problemu, za razliku od prošle vlade koja je zataskavala sve i da smo uvozili GMO meso i svasta još... Pustite sada da svako radi svoj posao!

Jahač

pre 11 godina

Ni posle smanjenja granice alfatoksina u praksi ta granica se nije mogla dovesti na propisani nivo…..sada je to problem a nije problem što nas prskaju iz vazduha…ovo je pokušaj da se unušti poljoprivreda…a time I Srbija….napad na vladu je u tom cilju….

Nevena Pirot111

pre 11 godina

Nivo alfatoksina pa nivo alfatoksina..samo bih voleo da ovi cenzuristi i ostrasceni ds komentatori shvate..dok je vas lepi Boris i Djiki takjkun bio vlast,mleko je bilo isto i sada je isto..niste nas vi hranili maticnim mlecom pa sada nesto da pricate..sramota za ds sto je zaduzivao zemlju umesto da je gradio ako se vec busaju laboratorije..podrska Vucicu nego sta !

Bojan

pre 11 godina

Najbolje bi bilo da mi zatvorimo sve nase farme,da se sve do jedne ugase,da unistimo i nasu poljoprivredu posto smo pre toga sve drugo unistili da bi ti Slovenac mogao da nam prodajes tvoje mleko.Jer zaboga tvoje mleko je izuzetno zdravo.Kako ste vi to sve lepo smislili uvasim pamtenim glavicama.Vasa industrija i poljoprivreda da rade,a nase sve treba da se unisti,pa jeste,sta ce nam.Vase krave daju zlatno mleko.

dnK

pre 11 godina

vidim, ovde ima nekih koju pucaju praznom puskom na SNS. Ja nisam pristalica nijedne stranke, jednostavno, gledam dela. Ovaj problem s mlekom je bio celo vreme vladavine Tadića, i samo se prikrivao znaci, a za vreme sadasnje vlasti ipak su ga otkrili, otvorili oci narodu. Da je vlast bila za povecanje aflatoksina u mleku, zasto bi Vicic danas sazivao sednicu izmedju ostalog i u vezi tog problema. Malo razmislite svojom glavom pre nego sto ikoga optuzite!

Tromb

pre 11 godina

Opet informacije koje su lazne. Nivo ove supstance nije definisan ni u EU i zemlje nemaju sve iste propise, a zasto bi Srbija koja nije u EU morala da postuje to, kad ni sami oni ne postuju. Uostalom, cak i da pre ulaska u EU moramo da promenimo propis, do ulaska u EU ima bar jos desetak godina, ako i tada, a mozda i nikada udjemo u EU. Dakle ima vremena, za sve treba prvo sagledati nas interes na prvom mestu, a on je da ne ubijamo sami sebe suludim prepisivanjem propisa koje ne mozemo ispostovati, a koji nisu pisani za nase klimatsko podrucje. Dakle NAS interes na prvom mestu, a onda sve opsalo, do ulask au EU ima jos mnogo godina, a do tada mozemo da radimo sa puno slobode.

Maksa

pre 11 godina

Stoka jela neku hranu punu djubriva sto je uzrokovalo ovu frku. Zato sad na brzinu treba uvesti gmo seme i lude krave iz evrope, ispuniti eu standarde i bog da nas vidi. Mozda bi bio i neki drugaciji scenario da imamo mudre i pametne politicare, koji vuku prave a ne nepromisljene poteze!

saja

pre 11 godina

Za ovaj problem se znalo godinama lai se sve sakrivalo i DS je glavni krivac sto je to tako, da su otvorene labaratorije i da se radilo na tom problemu sad ne bi bila ovolika pompa, a oni su samo promenili zakon i gurnuli pod tepih dok im ne bude odgovaralo da to spomenu lil ti sad kad nisu na vlasti.

odlazak u raj

pre 11 godina

Kad vi nama vratite Kosovo i Metohiju, mi vama vratimo vase aflatoksine na vas nivo.
Em cemo ispuniti sve uslove za EU em cemo biti celoviti!
Casa mleka, i Bog da nas (vas) vidi!

Sofija

pre 11 godina

Gоrаn Јеšić је znао zа nivо аflаtокsinа svе јоš prе а priкrivао је а sаdа tо коristi zа pоlitičке svrhе i sticаnjе pоlitičкih pоеnа.

SANJA S.

pre 11 godina

Evo šta bude kada se politika umeša u poljoprivredu. Kukuruz ide odavno u Nemačku i evo sada nije ispravan. Takođe, juče Makedonci rekoše da i pšenica koja dolazi iz Srbije nije ispravna. Treba uništiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, i sve uvoziti, zato što druge zemlje znaju ponekad i da sakriju, neku aferu, a kod nas se sve koristi u političke svrhe, i kako da Ješić sada kaže da on plasiranjem informacija o mleku nije uticao loše na poljoprivredu, a on je još pokrajinski sekretar za poljoprivredu. Sve se to moglo rešiti bez ovolike afera, a šteta po poljoprivredu Srbije bi bila mnogo manja.

Marko Maric

pre 11 godina

Najvaznije je zastititi nase proizvodjace, a propis moze da ceka na ulazak u Uniju, nije to jedini propis koji treba da se prilagodi.

ecipecipec

pre 11 godina

Posto su uvideli da smo spremni da se dogovorimo oko Kosova, ajde sada neki uslov koji treba resiti tehnicki, sistematski i discipjinovano (to ce teze ici u Srbiji).
I tako u beskrajon.

buster

pre 11 godina

Sta je sad ovo?Izgleda da se velikoj trci za brigu o kvalitetu mleka u Srbiji nasim politicarima(pozicije i opozicije)pridruzila i briselska birokratija.Od njihove velike brige za zdravlje nasih gradjana mi je muka.A sobzirom na udvaracku politiku koja se vodi zadnjih godina ne bi me iznenadilo da se opet promeni zakon.

MŠKO RUS

pre 11 godina

Daleko je još Srbija od EU. Do tada će se obaviti još jedna berba kukuruza, nadano se da će biti kvalitetniji kukuruz, nivo aflatoksina će doći u granice od 0.05, Srbija će vratiti granicu aflatoksina na 0.05, i svi zadovoljni.

Abaxial

pre 11 godina

To je politika dvostrukih standarda koju velike sile uvjek primjenjuju prema malim zemljama kako bi najlakše prilagodile ženjemo područje svojim potrebama.

Trebalo bi ga spustiti ispod 0,005 i uvesti kao standard za inostrane uvoznike. Ako šteti 0,5 - šteti i 0,001.

A šta je sa nivoom radijacije koji emituju svi elektronski uređaji proizvedeni uglavnom u razvijenim zemljama a mi smo njeni korisnici? Trebamo li provjeriti nivo emitovanja radijacije, utvrditi dozvoljeni maximum, te zabraniti uvoz takve opreme?

Ako bude potrebno EU (najprije Francuskoj) da pomjeri granicu aflatoxina na npr. 1% - proglasiće ga zdravim.

Kao što rekoh - Dvostruki Standardi
Mi smo se toga najeli i ništa nam nije, ali bogami iz nekih drugih proizvoda zagađenja i te kako jeste...

npr.: - Da bi pobjedio EU standarde - moraš u svojoj zemlji da postaviš bolje standarde nego što su u EU..., jer tada se ti ne prilagođavaš prema EU, nego se EU prilagođava tebi. A to je najbolja pozicija sa koje država i narod u njoj mogu zajačiti brzo i efikasno.

LEONID

pre 11 godina

Uskoro će naći i u mesu, i u jajima povećanu koncentraciju alfatoksina, pa će i to da uvoze, i kome to ide u prilog, pa ide u prilog uvozničkom lobiju, a naši seljaci će opet, kao i mnogo puta do sada izvući deblji kraj. Dva političara se prepucavaju, a seljak ispašta.

Novikorisnik

pre 11 godina

Ako je taj afla toksin toliko kancerogen onda bi ti svi brižni stručnjaci trebali da preporuče dozvoljenu granicu na 0 a ne da daju tu neke granice ovakve ili onakve…on je kancerogen pa je kancerogen bio u količini 0.05 ili 0.5 i jedno i drugo je toksično. A ovi naši jadni političari i mediji jedva čekaju da naprave neku kao tamo aferu da bi imali čime da mažu oči nama običnim ljudima…zato Evropo moja ili ima afla toksina u mleku i mlečnim proizvodima, koje u svemu ovome niko nije spomenuo, ili nema, ili nas trujete ili nas ne trujete, odlučite šta ćete…

88DRAGANICA88

pre 11 godina

Ma mleko je dobro, mi svi pijemo, to je neka provala, kako je sveta i veka niko nije pricao o alfatoksicnom mleku, a sada ODJEDNOM alfatoksicno! To je neko provalio u svoju korist!

buba

pre 11 godina

Ne podrzavam ovo povecanje nivoa aflatoksina jer smatram da se moramo boriti za sto zdraviju hranu i mozda bi najbolje bilo da njegova koncentracija bude 0.00 ali cinjenica je da je u vreme vladavine onih koji se sada najvise bune ta koncentracija bila isto tolika i da tada nisu sirili paniku jer im je ocigledno to bilo normalno i zdravo.Sada kad vise nisu na vlasti o tome se danima pise i prepucava a najvece zrtve su upravo gradjani koji i ne znaju kakve sve proizvode kupuju.A onda se jos oglasi i EU...sa mlekom kao uslovom...uzas!!!

Zdravlje ljudi?

pre 11 godina

Pa i Bosna i Crna Gora i Hrvatska imaju 0,05 dozvoljeno upravo zbog EU standarda, naravno i zbog zdravlja ljudi, a Sns menadžeri ne shvataju!
(Na raspolaganju, 2. mart 2013 10:15)

Dragi moj, o kakvom zdravlju ljudi ti sanjaš? Nitko, baš nitko, od političara i birokrata u EU ne brine o zdravlju ljudi!

Razumijem da ste vi ljuti na svog ministra, ali nije poanta u tome. Hrvatska je uvela 0,05 zbog birokrata i propisa EU, a ne zbog zdravlja ljudi. Nedavno je EU odlučila zabraniti steviju, fantastičnu prirodnu zamjenu za šećer, i odmah je Hrvatska zabranila steviju. U isto vrijeme ni EU ni Hrvatska nije nikada zabranila i nikada neće zabraniti brojne kancerogene tabletice, zamjene za šećer, kao što neće nikada zabraniti sve one dodatke hrani s famoznim velikim slovom E i poslije toga nekoliko brojki, od kojih su mnogi opasni po zdravlje ljudi. Ali zato EU priprema zabranu svih ljekovitih biljnih preparata, koje ljudi stoljećima upottrebljavaju, jer to forsira farmaceutska industrija. A isto vrijeme otrovni GMO se širi Evropom pa se već i u Hrvatskoj prodaje zloglasno Monstantovo kukuruzno sjeme Terminator, samo ne pod tim imenom, iako je GMO službeno zabranjen.

Informirajte se, ljudi, dok nije kasno.

noisy43

pre 11 godina

"Eksperti su ukazali da najveći problem leži u tome što pravilnici o hrani za životinje i o mleku i mlečnim proizvodima nisu usaglašeni, ne postoji ni referentna nacionalna laboratorija u Srbiji, a ni kvalitet hrane za životinje nije zakonski regulisan. "

Rešenje br. 1: Ostaviti zakon i ubiti proizvodnju mleka u Srbiji.

Rešenje br. 2: Vratit stari zakon na određeno vreme dok se ne reše drugi problemi.

Ne znam zašto je većina komentatora ovde za rešenje br. 1 kad je ono očigledno lošije za Srbiju.

kritika

pre 11 godina

Ovo da je reseno pre tri godine kad je i prvi put nastao problem sad ne bi razgovarali o ovome i ne bi se narod trovao tri godine,lakse je bilo precutati pa posle napadati nekoga drugog nego se ozbiljno posvetiti ovome problemu.

Aleksandar

pre 11 godina

I Jesic i Knezevic su se pokazali lose, jedan je stvarao paniku drugi je problem gurao pod tepih. Utisak je da su manipulisali cinjenicama i tumacenjem. Smatram da je jako los potez vlade podizanje granice 10 puta. Problem je trebalo resavati drugacije, pogotovo s obzirom na granicu za bebe od 0,0025. Mislim da ce ga Vucic smeniti. Problem ostaje - snizeno poverenje u bezbednost hrane.

ObožavamVučićaDoImbecilnosti

pre 11 godina

Nećemo da vratimo. Evropa mora da sasluša gospodina Vučića i njegove argumente. Napred Vučiću u pohodu na Evropu. Sada kada ti je Srbija pod nogama, Evropa je na redu. Neka bude i u Evropi 80% građana za našeg Aleksandra Velikog

Перица

pre 11 godina

Што госпођа одговорна за интеграције није упозорила на потребу увођења строжијих стандарда за сточну храну?

starost

pre 11 godina

Sta se brinemo za njihove uslove, kad nas i ovako nece primiti za deset godina u EU. Dotle ima da budemo ko devojka pred udaju.Doduse neki od nas to nece doziveti ali ne zbog otrova u mleku ,nego zbog starosti.Jedan ceko,pa umro...A kako amerikanci i rusi piju mleko kao mi...Nista tu bas i nije jasno odavno...Mozda za njih nije vazno ,jer ne ulaze za deset godina u EU...

ostavka

pre 11 godina

Ako se neko pitao zasto treba da postanemo deo EU evo mu odgovora. A ministar da podnese odma ostavku, jer je izblamirao drzavu na medjunaraodnom nivou i ugrozio zdravlje gradjana.

Velike igre

pre 11 godina

Velike se igre igraju s afltoksinima u EU i cijelom svijetu.
Recimo posljednja odluka FAO-a, kojom je propisan maksimum aflatoksina M1 u mlijeku i koja vrijedi za cijeli svijet je 0,50 mikrograma/kg, prema čemu je EU izrazila rezervu i ostala kod svojih 0,05.
A kad se već neki zaklinju u EU, trebali bi pažljivo pregledati tu famoznu direktivu Evropske komisije br. 165 iz 2010. godine pa bi vidjeli da se EU brine samo o aflatoksinu M1 u mlijeku, a ostavlja posve prazne rubrike za aflatoksin B1 i zbirni dozvoljeni maksimum za aflatoksine B1+B2+G1+G2. Zašto? Čiji su interesi iza toga?
Za rižu je suprotno - nema maksimuma za M1, ali ima za B1 (5,0 mikrograma/kg) i zbirni maksimum za B1+B2+G1+G2 (10,0 mikrograma/kg). To se ponavlja i kod povrća, sušenog voća i riže. Opet, zašto?
I hoćete li prestati jesti rižu i sušeno voće kojima je dopuštena koncentracija 200 puta veća nego u mlijeku? Ili povrće, u kojem je dozvoljena koncetracija aflatoksina 80 puta veća nego u mlijeku?

Saša

pre 11 godina

Smenite štetočinu Kneževića i obezbedite deci u Srbiji ispravno mleko kakvo piju i deca po EU. Nije važniji profit mlekara i proizvođača stočne hrane!

Rade

pre 11 godina

EU Aflatoxin 0.05 No GMO
US Aflatoxin 0.5 Yes GMO


Srbija sledi ameriku a ne EU. Sledece je da za GMO

Ko je ovda za US standarde a ko za EU standarde
Knezevic?
Jesic?

dare 011

pre 11 godina

Zato ja kažem...lepo došli Nemci 45-te da nas nauče redu, pravilima i da nas modernizuju i emancipuju a mi stoka proleterska, oterasmo ljude i dođoše partizani sa planina da nam otimaju i da nam naređuju. To nam se i danas dešava...Opet će nas Nemci spašavati od naših bahatih komesarskih vođa!

hillku

pre 11 godina

Budite uvereni da u Srbiji i dalje imamo najzdraviju hranu u Evropi, koliko god oni se sada gađali kojekakvim brojkama!Raspitajte se šta oni jedu, samu plastiku!A sad su našli rešenje da nam ponude njihov GMO kukuruz koji je otporan na plesni!! Stasno! Sada smo bar obavesteni o problemu, za razliku od prošle vlade koja je zataskavala sve i da smo uvozili GMO meso i svasta još... Pustite sada da svako radi svoj posao!

pepeljuga

pre 11 godina

da li se ovo politikanstvo oko aflatoksina,strucnjaci potvrdjuju da izmerena vrednost nije otrovna,moze prosiriti da nadlezne institucije,provere ispravnost ostalih namirnica na trzistu.Poznat je slucaj veterinara Cvetkovica,meso GMO mesare "Matijevic",po tvrdnjama Novosadjanina,meso iz Argentine za specijalitete "Zlatiborca". Cestitala bih svakoj partiji,kada bi ,uz pomoc nadleznih insistucija,iznela kancerogene supstance posle NATO agresije 1999.Sigurno, posledice su evidentne kod dece i omladine.zasto ne prosirujemo temu za zajedniko dobro?

Na raspolaganju

pre 11 godina

Ne znam kako to ovim cepanicama nije bilo jasno odma!
Pa i Bosna i Crna Gora i Hrvatska imaju 0,05 dozvoljeno upravo zbog EU standarda, naravno i zbog zdravlja ljudi, a Sns menadžeri ne shvataju!

Albanac sa Juga

pre 11 godina

Ako ne vrati dozvoljeni nivo aflatoksina na 0,05 mikrograma Srbija neće ispuniti jednu od obaveza u procesu evrointegracija ... Kako se izgleda, nije samo Kosovo uslov za evrointegraciju, ima Srbija puno drugih problema a narod jos jede fore. i to stare

zoran

pre 11 godina

"Gospodine Vucicu vreme je da pohapsite pola ministara ove Vlade!"
(Lav, 2. mart 2013 11:27)

Gospodine Vučiću, poslednji je momenat da se izvinite, poklonite i kažete: "Hvala lepo narode, ja odo' i vodim kompletnu bulumentu sa sobom da se nikada više ne vratimo".

A vi, braćo Srbi, patriJote i ostali, shvatite da u ovoj državi, među nama koji nismo pedalirali nema sposobnog da komanduje i tačka. Treba dovesti nekog sa strane jedno dve tri decenije, pa će onda valjda da se oseti neki napredak. Ovako, samo se gubi vreme i tonemo sve dublje. Kao narod ćemo nestati, na žalost...

bojkot domaceg mleka

pre 11 godina

e bas nas zabole uvce sta kaze eu...
guraju nam gmo preko vojvodjanskih demokrata
(sasa, 2. mart 2013 10:16)
Verujem da te boli, ali ne guraju ti GMO nego nesto drugo (tamo gde ne treba) i to ne demokrate vec Knezevic i mlekari...

Nepozvana

pre 11 godina

Mogu sva ova polemisanja na forumu shvatiti kao stranacko angazovanje...Meni je mleko sa 0,5 isto kao i sa 0,05,svi smo mi to mleko pili prosle godine i godinama unazad.Razni strucnjaci i toksikolozi govore kako mleko nije opasno po zdravlje ljudi,ali stranacki lobi je cudo...

Anastasija

pre 11 godina

Mene bas zanima ako mi vratimo taj nivo na 0,05 dali cete nas onda primiti u EU ili je to samo pokusaj da dokraicite srpskog seljaka.

seljak-mlekar

pre 11 godina

@jovaNS: Naprednjak? Pročitaj još jednom tekst! Prvo laboratorija u B. Würtenberg, a potom i laboratorija u Bajernu, tj Minhenu! Ono što opasno smrdi kod vas naprednjaka, jeste neškolovanost, ili škola dopola završena, nedovršena i potom lupanje po svim lažnim bubnjevima! "Ljudi..." Lepo od tebe, naprednjače, ali bezobrazno lepo, za sve simpatizere ove stranke! Ovakvim tumačenjima, pogrešnim čitanjem što za sobom povlači pogrešno ocenjivanje, možemo za dva dana da stignemo na Mars, a da needukovan narod kliče onima koji plasiraju gluposti!

Knez

pre 11 godina

EU Aflatoxin 0.05 No GMO
US Aflatoxin 0.5 Yes GMO


Srbija sledi ameriku a ne EU. Sledece je da za GMO

Ko je ovda za US standarde a ko za EU standarde
Knezevic?
Jesic?
(Rade, 2. mart 2013 10:28)

Da u USA je dozvoljeno 0.5 ali u hrani za zivotinje. Alfatoksini u prehrani za ljude se razlikuju od drzave do drzave I to u zavisnosti da li je u pitanju M1, B1, B2, G1, G2 ali u svakom slucaju gornja granica je 0.05 a u nekom slucaju iznosi I 0.00

aflamlek

pre 11 godina

e pa gospodo, slozite se vi da je noc dan, a dan noc - ja kupovati domace mlecne proizvode necu dok ne smanjite na ispod 0.05... spasimo srpskog seljaka na ustrb zdravlja nase dece... malo sutra.

Kus-kus

pre 11 godina

Treba se nivo aflatoksina koji je u EU propisan primeniti onda kada se u Srbiji stvore uslovi za tako nesto!Lepo je sto prihvatamo razne standarde EU,ali treba ih prvo prilagoditi nasim prilikama i stanju u zemlji!Stalno se ista greska pravi,slicno je i sa zakonima...

djavolova zena

pre 11 godina

Imajuci u vidu cinjenicu da je do sada pokazao izrazenu sposobnost da resava probleme, verujem da ce Aleksandar Vucic u ponedeljak predstaviti najbolju mogucu odluku, bilo to da ministar Knezevic podnese ostavku ili ne, i verujem da ce se ta odluka ubuduce uskladiti sa regulativama Evropske Unije.

kiki

pre 11 godina

Pa naravno da mora da vrati ...sve zagovaraci EU a hocemo da izvozimo mleko sve ima svoje granice....pa zar je potrebno da nam evropljani kazu kako nam je mleko zatrovano.....

marko

pre 11 godina

Redom: Goran Knežević treba da bude smenjen. Ne da podnese ostavku nego da bude smenjen. Treba utvrditi ko je odgovoran za neusklađenost pravilnika o stočnoj hrani i mleku i svi oni treba da lete, gde god sada radili. I na kraju treba da vidimo zbog čega nemamo referentnu laboratoriju i ko je odgovoran za to. Pogađate, i njih na biro. Odgovornost se proteže kroz nekoliko vlada i preko nekoliko partija. Tužno je jedino to što je svim političarima obraz deblji od đona i što nas sve drže za glupe.

Zg

pre 11 godina

Nitko ni u jednoj državi ne priča o tome da kukuruz i mlijeko ne mogu i ne smiju biti povezani, jer kukuruz nije prirodna hrana za krave.

Mita

pre 11 godina

Ko zna sta ce jos da traze od ovog napacenog naroda,osim predavanja nasih heroja i cepanja drzave a sad i mleko smeta.Pa dokle bre!!!
(Garfild, 2. mart 2013 11:03)

hahaha...vrh...Traže da ne budemo bolesna nacija,koju će opet posle oni od svojih para,morati da leče...

Marko

pre 11 godina

Naslov sve govori koliko je briga nase politicare za njihov narod. Ove iz EU bas briga za nas, ali izgleda da nisu jos dostigli nase politicare koji su lideri u nebrizi. I posle necete u EU?

Kokan

pre 11 godina

Drago mi je sto ce se afera sa aflotoksinom ipak zavrsiti na dobrobit zdravlja gradjana Srbije i to zahvaljujuci standardima koji vaze u EU, a ne pameti ministra Knezevica, a oni koji su mu pisali komentare podrske verovano bi bilo svejedno da moraju da piju mleko i sa 5% aflotoksina samo da im on bude i dalje ministar.

Fletch

pre 11 godina

Kako se samo blamiraju,pa to je nečuveno.Stvarno moraš biti glup,da bi nešto ovako uradio.I,posle kažu,šta će nam EU.Pa,baš zbog ovoga,jer da nema EU,ovi bi nas trovali,samo tako.

Poldi

pre 11 godina

Bravo za Eu. Jedina nada da se ova drzava dotera u red. Da ne bese pritisaka iz EU mi bi jos uvek bili u 90im.
A sto se Kosova tice, ono je otislo sa ili bez EU, vec poodavno.

BeOgradjanka

pre 11 godina

Samo pritiskajte gospodo, spasite nas od nas samih kad vec nismo u stanju da dovedemo u red ni drzavu, ni sami sebe! Znam da nece biti lako, ipak je 41% .... veliki procenat, ali ja verujem i nadam se da cete uspeti! E.U nema alternativu, PUNA PODRSKA!!!

hikiliikii

pre 11 godina

Niko se ne pita sta smo do sada pili?!Ko nas je do sada obavestavao da nešto od prehrambenih proizvoda je štetno, niko!Sada bar znamo da će inspekcije napokon raditi svoj posao koji je u svrsi opštedobrog za narod a ne samo da prikrivaju mutne radne prethodnih funkcionera. niko ne priča smo to sve pre jeli, pili, a već se zna da smo do 2009-te uvozili meso iz zemalja koje odobravaju GMO, a ko nas je obavestio tada šta konzumiramo?!Niko?

Tempus Fugit

pre 11 godina

Eeee, to je jedna od svrha kojoj služi EU - da propisima na čijem poštovanju se INSISTIRA, zaštiti običnog građanina od bahatih nasrtaja političara i perverzije države.

Gastos#

pre 11 godina

Od juce su i holandske novine pune vesti o aflatoksinu u Srbiji i zarazenom kukuruzu koji je Srbija pokusala da izveze. U glavi prosecnog zapadnog potrosaca ostace upamceno samo Srbija = otrovi u hrani. Steta ne neprocenjiva toliko da ce se sada sumnjati i u maline i u voce iz Srbije. Stetocine vladaju Srbijom vec decenijama a raja prodaje glas za par crvenih. Sve se vraca, sve se placa. Prizovite se pameti pa izaberite Skupstinu postenih na narodnim saborima, u kojoj nece partije imati vecinu Drugog resenja trenutno ne vidim.

Nikola NS

pre 11 godina

"Najveću štetu od čitave afere pretrpeće domaći proizvođači štočne hrane, mleka i mlečnih proizvoda, upozorili su oni, optužujući i medije da su površnim i senzacionalističkim pristupom doprineli pogoršavanju cele situacije."

Samo oni proizvođači koji koriste toksični škart od kukuruza kao stočnu hranu. Takvi i TREBA da propadnu i da se nikada više ne bave uzgojem životinja.

neimenovan izvor

pre 11 godina

iskreno me je bas briga ko je vise ili manje kriv za celu situaciju. Jedino me interesuje da ne hranim svoje dete sa BILO kojim procentom kancerogenih materija. Zasto mi je to uskraceno?

The

pre 11 godina

...izvinjavam se, ovo je stvar za pad cele Vlade, samo je problem koga onda izabrati. Veoma los kadrovski izbor i politicari koji nisu dorasli zadacima savremenog sveta...eto to je surova realnost u ovoj jadnoj zemlji

Igračka-plačka

pre 11 godina

Možemo da vratimo nivo aflatoksina,ali da nam EU plati troškove za tako nešto.
(Gledalac, 2. mart 2013 13:02)

Što? Mi smo imali traženu vrednost u zakonu - jasno i glasno. Samovoljno smo se igrali gore-dole s procentima kako bismo spasli Kneževićevu fotelju - da on bude u pravu. I šta sada hoćete - pare? Za šta?

Djoka

pre 11 godina

Sve države u okolini su se uhvatile u koštac sa ovim problemom i rešavaju ga u korist zdravlja čoveka samo su naši pametni političari uzeli da menjaju zakon.

Željko90

pre 11 godina

Opet još jedan od uslova EU. Vratiće Srbija nivo toksina na traženi jer će biti primorana, a takođe će i proizvoditi mleko po tim standardima jer će privreda morati ispunjavati te standarde.

kokan

pre 11 godina

SNS kao vodeca stranka izgleda nije shvaatio da nije isto promenti zakon o koncentraciji aflatoksina kao recimo promeniti guvernera Narodne banke Srbije
jer
Izbor i imenovanje guvernera je unutrasnja stvar Srbije i to znaci da vlast tj SNS mogu raditi/lagati svoj narod kako hoce
ali
menjati propise za jedan od najznacanjnijih izvoznih artikala drzave Srbije = hranu (mleko, meso, zitarice)
NIJE ISTO !!!
Bice na kraju kao po onoj straroj bosanskoj:
""NA MOSTU DOBIO, ALI NA CUPRIJI IZGUBIO""

Kralj Ibi

pre 11 godina

Oni koji su najviše galamili o "korupcionaškim aferama DS-a" uzeli su jednog od retkih, kome se baš za to i sudilo. Nedostatak kadrova i nesumljiva mržnja prema DS-u je Kneževića promovisala u minista. Šta sad? Što tražiš, to i nađeš....

Jahač

pre 11 godina

Ni posle smanjenja granice alfatoksina u praksi ta granica se nije mogla dovesti na propisani nivo…..sada je to problem a nije problem što nas prskaju iz vazduha…ovo je pokušaj da se unušti poljoprivreda…a time I Srbija….napad na vladu je u tom cilju….

Misel

pre 11 godina

- Ovaj pasos stvarno oslikava situaciju:
Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije bilo doraslo problemu koji je ugrozio proizvodnju i preradu mleka u Srbiji. Prvo su problem prikrivali, potom pokušali da prebace na politički teren, a onda vratili stari pravilnik i deset puta povećali dozvoljenu granicu na prisustvo aflatoksina, piše ovaj list.
-Moglo je i kraće: Ministar poljoprivrede je DI..Očekujem da mu Vučić opali 2 čuške po vratu i pošalje kuću što pre...Ajde kući, ajd...

zix

pre 11 godina

ama ljudi iz eu drugacije mi shvatamo pojam 'kancerogena supstanca'. za vas je kancerogeno sve zasta postoji opasnost da moze da izazove rak, a mi se ne sibamo sa procentima, mi samo pricamo o proverenim stvarima. kod nas je kancerogeno kada je toliki nivo da sigurno izaziva rak.

ja

pre 11 godina

Ocigledno da je potrebno da nas neko spasi od nas samih, posebno neradnika i neznalica. Kad pomislim da u javnim preduzecima ima ljudi koji se hvale da su zaposleni preko veze i da ne rade nista.

mozak

pre 11 godina

clan sam partije na vlasti,i smatran da je dosao momenat da ministar poljoprivrede podnese neopozivu ostavku.jer ovom igrom sa pravilnicima je preterao.pokusaj da se izbegne odgovornost.krivi su i drugi,al je on taj koji nije sprecio,vec se upleo u mrezu i nastavio da i on pravi greske

tehnolog

pre 11 godina

kao tehnlog cu postaviti stvari kako treba da budu. Do pre par meseci nivo je bo manji od 0.05 bio je cak oko 0.01.Znaci mleko moze da bude zdravo ako se to hoce. Drugo ministarstvo je znalo da je kukuruz budjav i upozoreno je bilo i to je bilo u vreme kad je Knezevic vec bio ministar sa ovim DS nema nista. Rekli su ma nije to nista bitno. Drugi u redu odgovornosti je proizvodjaci stocne hrane koji su bagatelno kupovali taj kukuruz i uvaljivali ga iako su znali sta ce uraditi. Cena seljakuje bila ista kao da je kukuruz zdrav. Znaci ekstraprofit su uzeli. Trece odgovornost DS je bila sto u Batajnici godinu dana komplet opremljena laboratorija koja bi mogla te analize da vrsi zvrji prazna. Tu je odgovornost i nove vlasti SNS sto oni nisu nista uradili.
Trovanje naroda tim mlekom je mnogo veca steta nego sto je steta mlekarske industrije koja je to znala isto ali je cutala.mogli su da izbace uzimanje mleka iz zarazenih farmi sli nisu. Prosto cu da pojasnim steta za ljude je mnogo veca od 50 miliona evra. lecenje kasnije obolelih od tumora kosta tri do pet puta vise ovu drzavu. Toliko od mene a Knezevicu zelim brzu ostavku i jos malo istraznih radnji i odgovornost za pokusaj genocida sopstvenog naroda.

Moja glava sluz za razmisljanje

pre 11 godina

@saja

Je li to bio zakljucak partijskog sastanka SNS-a.Ajde pametni kazi nam kada se ACM1 pojavio u stocnoj hrani u poslednjih deset godina kod nas i u regionu.Misli svojom a ne partijskom glavom.Znaci tvoja partija se zalaze za sve vece trovanje gradjana.E pa vidis madjari imaju 0,000

Mita

pre 11 godina

Neverovatno,kada nam neko dobronamerno kaže,da ne smemo da se trujemo,da ne bi pocrkali,mi to vidimo kao napad na naš integritet.Iz čistog inata,koji nas je u istoriji uvek skupo koštao,spremni smo i sebi o glavu da radimo...Ali ovaj put moraćemo da shvatimo,ako želimo u civilizaciju,da je afla toksin - otrov,bez obzira što naši naučnici tvrde da nije,i to u zemlji sa najvećim brojem kancera.To je genocid,na sopstvenim narodom,radi sitnih ličnih interesa...

Krstic

pre 11 godina

Bio sam iznenadjen kada su proizvodjaci mleka prosipali mleko po ulicama,usled njegove otrovnosti,a nisu svesni da je to mleko opasno i za njihovu decu.Budite realni,a drzava je kriva za vasu proizvodnu katastrofu.

obavesten

pre 11 godina

zasto ne povecati na 5% u inat evropi.sagledajmo komparativne prednosti takve odluke.vise nas ce umirati sto automatski znaci pad nezaposlenosti kao i veliko rasterecenje penzionog fonda.oni koji prezive imaju velike sanse da imaju po 4 ruke i noge.radnik sa cetiri ruke povecava produktivnost za 100% a posto ima samo jedna usta plata ne mora da mu se poveca.a tek u sportu...zamislite nase fudbalere zamase prednjom nogom a loptu udare zadnjom-mada i sada igraju slicno- ili pak kosarkase.sa cetiri ruke bili bi neprelazni u odbrani.kakve bi banane lupali protivnicima.a tek vaterpolisti.dve ruke bi drzali uvek iznad vode a sa druge dve davili protivnika.zna to evropa zato nam i brani.a nasi saneri kad ovoliko kradu sa dve zamislite koliko bi sa cetiri...au a tek politicari...mrkonjic i velja bi odjednompustali po sest traka autoputa,dulic bi polagao dva kabla istovremeno,dragin bi nosio po dva dzaka regresiranog djubriva...ne daju nam da budemo bolji od evrope i to ti je...

IVANA

pre 11 godina

Za Madjarsku je receno da ne dozvoljavaju uopste u mleku aflatoksin,a u Hrvatskoj je navodno unisten deo koji je presao dozvoljenu granicu.

Ivan Sudec

pre 11 godina

"Ministar poljoprivrede Goran Knežević je naveo i to što ovaj propis nije na spisku obavezujućih uslova za pristup EU, a što iz Delegacije EU u Srbiji demantuju" - još jedna, u moru njegovih gluposti.
"Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije bilo doraslo problemu koji je ugrozio proizvodnju i preradu mleka u Srbiji. Prvo su problem prikrivali, potom pokušali da prebace na politički teren, a onda vratili stari pravilnik i deset puta povećali dozvoljenu granicu na prisustvo aflatoksina" i izazvali veliku uznemirenost i nepoverenje kod naroda i nenadoknadivu štetu proizvođačima, prerađivačima, trgovcima, a sa ovim povećanjem granice i izvozu. Štetu evrointegracijama da i ne pominjem, kao i to da, kako govore, sve što rade, rade u interesu naroda. Ako pod tim podrazumevaju uništavanje poljoprivrede, unošenje panike, nebrigu za ljudsko zdravlje onda im je ovaj ministar (i njemu slični) pravi izbor. Narod će to znati “dobro” da vrednuje.

Ana

pre 11 godina

Ne volim kad lazete. Dozvoljeni nivo aflatoksina u Kanadi i Australiji je isti kao u Evropi, a za preoizvode za deciju ishranu jos manji. Proverljivo na internetu.

Darko

pre 11 godina

ali kako onda da truju narod u zakonskim okvirima. Cuo sam da bi minimalna kolicina alkohola u krvi pri voznji automobila mogla da bude takodje podignuta za deset puta!

čokoladno mleko bez mleka

pre 11 godina

Da li su razmišlali koliko dugo će novonastale odluke"piti vodu"?
I sada će opet biti kriva EU!Sad će valjda svima biti jasno zbog koga ispaštaju:stanovništvo,proizvođači mleka i privreda(izvoz)!A možda i neće(41%).

Ing prehrambene tehnologije

pre 11 godina

Ma mleko je dobro, mi svi pijemo, to je neka provala, kako je sveta i veka niko nije pricao o alfatoksicnom mleku, a sada ODJEDNOM alfatoksicno! To je neko provalio u svoju korist!
(88DRAGANICA88

E pa vidis u poslednjih davdeset godina nije bila zarazena stocna hrana barem ne u ovoj meri.na noge se digao ceo region samo su kod nas pokusali da zataskaju.Sta je sa rezultatima iz Holandije.Stigli su naravno ali im se ne svidja da objave.Poslali nove uzorke pa ce sa tim uzorcima da izadju u javnost i rezultat ce biti da ima minus 0,005

Fly

pre 11 godina

Ali zasto, nama ne smeta!!! Cak sta vise bas smo navikli na aflatoksinm. A i Vlada na celu sa marsalom Acom, nam je rekla da je sad sve u redu i da je preporucljivo da povecamo dozu 10 puta. Ceka se savet ministarke Slavice!? Putuj Evropo i nemoj vise cekati na nas. Nama je dobro!

Stanimir Rakić

pre 11 godina

Ako je odluka o promeni dozvoljene granice aflatoksina iznuđena, to ne znači da je morala da se vrati stara deset puta veća granica za aflatoksin. Trebalo je sačekati rezultate ispitivanja, pa prema tome odrediti novu granicu. Ako stvarno mleko koje je sada na tržištu ne prelazi, recimo, 0.3 mg aflatoksina po litri, nije bilo potrebno da se određuje veća granica za aflatoksin. Tako se poništavaju efekti mera i kontrole koje su (verovatno) doprinele da se u prethodne dve godine smanji količina aflatoksina. Problem se može rešavati samo postepeno kontrolom aflatoksina i u mleku i u stočnoj hrani.

njunjuvambe

pre 11 godina

Razgovaraju dva naprednjaka: "Prvi kaže, znaš... jako mrzim holandjane zbog haškog tribunala! Drugi: Jooojjj, i ja ih mrzim, ali imaju bolje laboratorije za mleko, od Nemaca!"

Jeremija

pre 11 godina

Ako je potrebno, zaista zatvoriti sve farme u zemlji a onoga ko je svesno "valjao" deci otrovno mleko na dozivotnu robiju! Sto je jos gore, sad hocete da valjate jos otrovnije!!! Nece moci, g. Vucicu! To vam kaze covek koji vas je do ovoga podrzavao, misleci da zaista vredite! Zao mi je, ali svi vasi rezultati postignuti na drugim poljima, sto se mene tice su anulirani ovom gluposcu! Ovde se radi o deci i to velikim slovima DECI, ali ocigledno je vaznije da vodi politicka rasprava koliko je ko pokupio politickih poena na ovome! Sustina je da DECA piju otrov! Pozdrav, i moj glas ubuduce precrtajte!

eh kad bi!

pre 11 godina

Zamislite da imamo nekogal savesnog u ministarstvu sada, a i ranije ( znaci nije bitna pripadnost partiji) pa da nivo aflatoksina propise na 0,00. Mislim da bi to bila lepa reklama za nasu zemlju, a i mi bi se zdravije hranili. I to da ne bude samo za mleko nego i za ostalo, da nam svugde granice budu manje nego sto je u EU. Ovako realnost kod nas je da su demokratama za sve bio kriv Milosevic, Vucicu i Sns su krivi demokrate, nekima sledecim ce biti krivi Sns-ovci i tako do konacne propasti. Trebalo bi zabraniti politicarima da pricaju sta je bilo vec sta ce biti, a pravosudu ma kako bilo ostaviti da sude za proslost.

sasa

pre 11 godina

E gospodo Srbi ovo jedan od razloga sto treba da udjemo u Evropu. Da se stvari dovedu u red, da se znaju pravila. Da smo u EU mislite da bi Knežević i vlada smeli da pomisle da urade nešto ovako. To je samo jedan od primera a ko zna šta još treba dovesti u red.

Mirko

pre 11 godina

Eto zato volim EU! Da se zna red a ne da razni love u mutnom kada niko ne nadgleda. Nemojte stalno da mešate Kosovo sa standardima koji se tiču našeg zdravlja i svakodnevnog života zaboga. Eto i bez EU ti standardi su civilizacijski dobri i treba da ih uporno pokušavamo uspostaviti kod nas, zbog nas. Hteli/ne hteli u EU, ovi standardi su zlata vredni!

crna rupa

pre 11 godina

E hocu sad da vidim sta ce da urade! Njih samo treba lupati po usima kao nevaspitanu decu!
Ovim genijalnim potezom su unistili izvoz ove , ionako jadne zemlje!

pangasius mekong

pre 11 godina

susedne zemlje, evropa cela, imaju jedno mišljenje, ovi ovde teraju po svoje. to inačenje sa svima nas je uvek skupo koštalo, bar nas, građane.
ova zemlja će uskoro postati sabirni centar za zatrovanu hranu, kad počne iz evrope da stiže ono što su odbacili.

gerilac

pre 11 godina

Izgleda da je u celoj priči svima promakla nesporna činjenica da su mlekare svesno stavile u promet proizvod koji nije bio u skladu sa važećim propisom. Šta mislite, da li će nekoj od mlekara biti napisana i prekršajna prijava? Ko god da se bavio privatnim biznisom, zna kako bi mu inspekcije zalepile prijavu i za najmanji, slučajan propust. Medjutim, mlekare su sasvim amnestirane, a direktor Imleka čak javno naziva bezobraznima sve koji kažu da je aflatoksin otrov. Umesto toga, Vučićev režim napada kompaniju koja je stručno i profesionalno analizirala uzorke, i praktično doprinela da se otkrije trovanje nacije. E sad jos razmislite ko su vlasnici mlekara, pa će vam biti jasno za koga radi Vučićev režim...

misli svojom glavom

pre 11 godina

nabraja zemlje u kojima je briga o zdravoj ishrani na najnižem nivou, dok je EU u svetskom vrhu po pitanju kontrole ispravnosti hrane

kanibal

pre 11 godina

Nadam se da će sledeći ministar poljoprivrede postati stručnjak kalibra g. Miroviča.

Sa njim će patos da obrišu i deca iz osnovne škole.

apokalipsa danas

pre 11 godina

Opet još jedan od uslova EU. Vratiće Srbija nivo toksina na traženi jer će biti primorana, a takođe će i proizvoditi mleko po tim standardima jer će privreda morati ispunjavati te standarde.(Željko90, 02. mart 2013 16:44)
...a šta je u svemu tome loše po nas?!,zar Dačić nije uslovljavao Vučića oko premijerskog mesta posle izbora?..i dobio?,pa smo mi sad naj'bali?!,,a i Vučić sa njim,pa i Evropa sa nama,dakle sve zbog Dačića...hahaha i njegovog uslovljavanja...ratovi i počinju zbog jednog čoveka,uvek...

osa

pre 11 godina

hvala e.u. na upozorenje jer ne zele da se narod truje svesno zbog neodgovornosti celog poljoprivrednog lance od proizvodjaca hrane do proizvodnje mleka.

032

pre 11 godina

Alo Evropo, nema ko to ovde da čuje! Ovde se vlast ne osvaja da bi se radilo ozbiljno u interesu države i naroda, ovde se vlast osvaja da bi se pobedili politički protivnici i da bi se zadovoljile bolesne ambicije politički ostrašćenih pojedinaca! I zbog privilegija koje donosi vlast svakako! Zašto inače ,na političkoj sceni Srbije, već više od dvadeset
godina gledamo ista lica, neka od njih su izuzetno doprinela sunovratu ove države i naroda - pa su opet u vrhu vlasti!Nema ovde mleka koje mi nećemo moći da zatrujemo, o drugoj hrani ne smemo sada ni da otvorimo priču i kontrolu, nama je važnije da o tome ne pričaju oni iz druge partije nego da li je mleko ispravno ili hrana zatrovana! Teško nama od nas samih!

bezimena

pre 11 godina

Vučić se ubi dokazujući evropskim zvaničnicima da je za EU i da se kao bori za "ozbiljnu" državu, a onda mu Knežević baci eksere pod točkove. O dugoročnoj šteti koju je cela Vlada nanela gradjanima i državi, besmislenom odlukom o povećanju limita za aflatoksin, bolje da ne pričam, ona se meri stotinama miliona eura, dok je urušavanje teško dostignutog, i godinama gradjenog, minimuma kredibiliteta, neprocenjivo!

bezimena

pre 11 godina

I hoćete li prestati jesti rižu i sušeno voće kojima je dopuštena koncentracija 200 puta veća nego u mlijeku? Ili povrće, u kojem je dozvoljena koncetracija aflatoksina 80 puta veća nego u mlijeku?
(Velike igre, 2. mart 2013 21:59)

Manite se filozofiranja, mleko je namirnica koja se konzumira SVAKODNEVNO, kao piće ili sastojak druge hrane, i zato je dugoročna opasnost od trovanja daleko veća, za razliku od riže, povrća, sušenog voća i sl.

MsPfc

pre 11 godina

Ovaj cirkuzant od ministra Knezevic, moze da bude ministar samo u cirkuzantskoj drzavi, ovo sto je ministarstvo koje on vodi uradilo je u najmanju ruku SKANDALOZNO i u svakoj moralnijoj zemlji on bi podneo ostavku na to mesto! Ali o kakvom moralu ja pricam kada posle saobracajnih nesreca na auto putu za koje je direktno krivo ministarstvo saobracaja niko nije ni pomenuo da ministar saobracaja treba iz moralnih razloga da podnese ostavku!?

Dejan

pre 11 godina

G.Kneževiću, poslužio si i pomogao SNS-u da dobiju dosta galsova u Banatu i da na čudan način dođu i na vlast u Zrnjaninu. Oni su tebe za uzvrat oslobodili svih optužbi za građevinsku mafiju (nije da si čist,to svi Banaćani znaju,ali proces jeste preuveličan).
E sad je došlo vreme da ispadneš žrtveno jagnje DRUGI PUT, sada će te SNS odbaciti za primer kao onomad DS.
P.S. A privatni rezultat Knežević & Pajtić će biti 0:3

Petar

pre 11 godina

Treba da se primene EU standardi jer su oni najbolji za gradjane, a ministar Knezevic, koji prica besmislice o nekakvom evrofanatizmu, mora da ode sa polozaja.
Ovde se inace pokazala ta "neverovatna sposobnost" predsednika vlade Dacica, koji je odigrao ulogu nevidljivog premijera u stilu M. Cvetkovica.

franc

pre 11 godina

Gde ste sada vi INTELEKTUALCI sto vas ima 71% ? !
Na celu sa vladom --nesto su vama puni REGALI MLEKA !!!
Ili se nema (novac) ???

DA CE VAMA VLADA !!!

Dolce

pre 11 godina

1. Vratiti nivo aflatoksina na 0.05.
2.Uvesti strogu kontrolu u proizvodnji kukuruza i proizvodnji/prodaji mleka od strane strucnih i autoritativnih ljudi. Ko iz ekipe sadasnje inspekcije ne moze da nauci da za mesec dana drila bude takav - na biro, a za zamenu uposliti nove, SIGURNA sam da ih ima.
3. Dragog ministra zajedno sa Slobodanom Petrovicem poslati u Rusiju/Meksiko/Juznu Ameriku da prodaju kontaminirano mleko, kada se vec kao takvo po njihovoj prici uredno prodaje i konzumira u navedenim zemljama, sigurna sam da ce ga prihvatiti po nesto nizoj ceni.
4. Kupiti ministru recnik i podvuci: aflatoksin/zarazeno/kontaminirano.

Mita

pre 11 godina

Dobro je da ipak neko misli o nama...Da se mi samo pitamo,verovatno bi se svi otrovali i nestali sa ove planete.Ovako,koliko god mislili da je u pitanju svetska zavera,ipak neki bar zdravstveni standardi,moraju da se poštuju...

PosmatraC

pre 11 godina

Neverovatna borba pojedinaca iz vlade da se krivica preseli na DS na racun trovanja nacije, posebno mislim na ekipu iz URS-a, Kalanovicku i Grubjesicku jer su svesne da ako dodje do novih izbora a doci ce vrlo brzo, URS nece preci 2%, a i to je mnogo. I umesto da Grubjesicka prva kritikuje odluku vlade koja je u suprotnosti sa EU standardima , ona to opravdava.Jednostavno , na povrsinu isplivavaju NESTRUCNOST, DILETIZAM I PARTIJSKO ZAPOSLJAVANJE.Kada imate zaposlenu vojsku partijski neobrazovanih, nestrucnih vi ne mozete bolje ni da ocekujete. Tu su pre svega koreni naseg sunovrata.

radikalni bot

pre 11 godina

Smeniti Knezevica i podignuti optuznicu zbog ugrozavanja zdravlja sopstvenog naroda. Ne verujen da mi nekoga placamo, a on nas truje!!

ZoranNS

pre 11 godina

Političari iz našeg sokaka nisu shvatili da smo deo sveta, ovim postupkom srušili i ono malo ugleda (ako ga uopšte imamo) u svetu.

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

Jedna stvar me zanima...mnogi tvrde da smo i pre pili ovakvo mleko...e sad, mene jedno buni...ako se izvozilo mleko iz Srbije, da li je moguce da niko nije radio kontrole i analize? Mislim na strance i te zemlje gde smo ga izvozili...ne verujem da su nam verovali bas, tako da mislim da se sada samo prebacuje odgovornost na DS...ali ok, i oni su bili tragicni i imali afere i bisere, ali ovi sada...uzgred, 4 jedinice ili cega vec jure Urosa Misica. Pa mi smo stvarno Diznilend...

Zlopamtilo

pre 11 godina

Tipicno srpski nacin resavanja problema .
Samo se pitam kako bi izgledala cela prica da se umesto fine i strane reci toksin i kontaminirano koristila srpska ,mnogo ra zumljivija, otrov i zatrovano.
Zamislite pricu tipa dozvoljena kolicina otrova u mleku je mala isuvise , treba je hitno povecati da bi mleko sa otrovom moglo da se proda i tako izbegnu gubici kog proizvodjaca i preradjivaca.... Bizarno.

farmer

pre 11 godina

Problem je jedino kukuruz i neodgovorno ponasanje prema njemu nakon zetve,a pogodila se losa godina, zarazen nije odvojen, jesenas je ministarstvo tvrdilo da je samo 7 posto zarazeno a ne 70 posto,javasluk i sibicarenje po nasem obicaju...nismo mi seljaci bas neupuceni zeolit i minazel vec godinama imaju da se kupe u svakoj poljoprivrednoj apoteci i radnji stocne hrane i to je bas jevtino al kako ja sad da znam da u kukuruzu ima tog toksina ako mi niko ne kaze nego su sta vise iz ministatstva tvrdili da nema...e sad vidimo kolko ga ima pa se svo provodimo ko bosi po trnju i seljaci sto nenaju zaradu i gradjani sto se boje da kupe i ministarstvo i drzava sto se izblamirali ko nekad i pokazali svo neznanje javadluk i lako cemo sistem

Dejan

pre 11 godina

Sramota ! Ne mogu da poverujem sta radi ova vlada. Sramna uredba kojom truju nasu decu i zbog koje danas crvenimo doneta je na zahtev Imleka. Svi znamo kakav uticaj na vladu imaju gazde Imleka Milan Beko i Slobodan Petrovic.

Neko iz mase

pre 11 godina

Opet još jedan od uslova EU. Vratiće Srbija nivo toksina na traženi jer će biti primorana, a takođe će i proizvoditi mleko po tim standardima jer će privreda morati ispunjavati te standarde.
(Željko90, 2. mart 2013 16:44)

Pa to i treba da rade, bez da ih iko primorava. Svašta

cole

pre 11 godina

rakcija EU je samo dokaz da ovoj drzavi i to kako koja politi;ka koalicija do]e na vlast , zaista treba protektorat...gazda, sef...Nisu nista u stanju da urade dok ih neko ne lupi po prstima. Ali najstrasnije je sto smo mi obicni gradajani i gradajenka, potrosaci i poreski obveznici kolateralna steta nesludjenih razmera....zamorcici njihove nesposobnosti, nestrucnosti, bahatosti, arogantnosti ...I oni predhodni i ovi sada,,,,Ovajslucaj od Knezevica vezba sa aflatoksinom, Drobnjak sa rupama..lista je neogranicena. I jos nesto ..od ovog Pterovica ciji je Imlek maonopista najstrasnije vrste koji stalno kuka da im treba zastita od uvoza......nema crnjeg i goreg lihvara.

šef

pre 11 godina

prijatelji dragi,komentatori,dragi gradjani,bio sam poslovodja u dve velike klanice,ovi sto rade ovo sa mlekom,su,male bebe.Da znate samo sta je u industriji mesa,toliko od mene,poz svima

Ostavke BRE !

pre 11 godina

Ha ha ha ha ha ho ho ho ho
grohotom se smejem gluposti gospodina Knezevica i kompletnoj Vladi.
U roku od 15 minuta unistili ste kompletnu srpsku industriju mleka i mlecnih proizvoda.
Nego jel mozete nekako da napravite da novcanice od 500 dindzi vrede 5000???

bezuimena

pre 11 godina

Budite uvereni da u Srbiji i dalje imamo najzdraviju hranu u Evropi, koliko god oni se sada gađali kojekakvim brojkama!Raspitajte se šta oni jedu, samu plastiku!
(hillku, 3. mart 2013 11:12)

Kako da ne, zato smo mi najbolesnija nacija u Evropi (kardiovaskularne bolesti, raznovrsni karcinomi i dr.), a "oni" su daleeeko zdraviji i dugovečniji, i što je najvažnije SREĆNIJI i ZADOVOLJNIJI!

"Ako koza laže, rog ne laže"!

iq

pre 11 godina

Ne verujem nista. Nasim strucnjacima, nasim politicarima i nasim seljacima. Niko nije bolji. Svi lazete, primitivni ste i blam ste za celu zemlju. Ovo se od letos vuklo po medijama i niste bili u stanju da resite-da unistite. I nema jadni seljaci, moraju od necega da zive. Ali ne sto radi jedne sezone ugroze sledece deset a o zdravlju potrosaca da negovorim. Potrosac, dali vam je bitan zdrav ili otrovan.Razmisljajte malo glavom dalje od sutra. Stvarno se nadam da niko vise nece da kupuje od nas, dok nam to neudje u glavu da se tako ne razmislja i ne posluje. O dizanju granice aflatoksina nema sta da kazem. Nestrucno, primitivno blam za srbiju pred evropom i svetom. Odgovorni, glupi ste. Nista vise. Bezite i nista vise nemoj te da radite.

Mare4

pre 11 godina

Knezevic prvo povlaci mleko, pa na ne vidjeno garantuje da je skroz zdravo, onda zatvara farme, stizu rezultati iz Holandije koji su katastrofalni, a onda vlada menja uredbu i dize nivo dozvoljenog otrova i sad legalno truje naciju!!!! Pa da li ste vi ljudi ili monstrumi????? Ne ostavka, nego da nastvi da robija.

Kontaminiranost aflatoksinom

pre 11 godina

Stvarni razlog proglema sa aflatoksinima čini se da jeste neupućenost poljiprivrednika o metodama snižavanja pristutnosti aflatoksina u stočnoj hrani prilikom čega su poljoprivrednici mislili da se prisutnost alfatoksina može smanjiti slično kao pristutnost neorganskih toksina kao što su npr. pesticidi, razblaživanjem već kontanimirane stočne hrane nekontaimiranom stočnom hranom što naravno nije moguće jer je aflatoksin organski toksin i zbog toga će njegova pristutnons vremenom još više povećati a ne smanjiti jer će se gljivica reprodukovati a stim i aflatoksin.

Oj Srbijoooo

pre 11 godina

I sada sta je veca steta.Da se prolilo 200 hiljada litra mleka ili da imas zabranu izvoza mlecnih proizvoda u EU.E moj Knezevicu.Gde ti je mozak.Ako dobijemo datuum i kada na red dodje poljoprivreda opet ce morati da se vraca na 0,05.Zarad svoje fotelje i politikantstva i uvlacenja u zadnjicu vojvodjanskim paorima Kenezevicu napravio si cirkus.Sto se nisi ugledao na susede

Ing prehrambene tehnologije

pre 11 godina

Sta je sa izvestajem iz Holandije.Izgleda da se rezultati ne svidjaju vlasti. Grantujem da su prekjuce poslali novi uzorak koji ce da bude u skladu sa novom merom 0,5.Hromatografska analiza se uradi za dva dana

Maksimalno orao negativno

pre 11 godina

Kada je Austrija dobila datum za pregovore sa EU, do dobijanja statusa clana morala je da promeni preko 10 hiljada zakona, uredbi, propisa,...Austrija!!! A mi ukidamo i ono malo sto se uklapa u standarde, zbog malih interesa malih politicara i vlasti

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

"Srbija da vrati..." hahahahahahahahahaha...e kako su se uplatkali ljudi...Boze, kako mi imamo sposobnu vladu...kakvi su to genijalni umovi...ma ne, pa gde su Maja Nikolic, balerina Dragana i slicne savetnice...pa to ne moze da propadne...i stacemo sada? Sada opet imamo problem sa mlekom?

genije

pre 11 godina

...izvinjavam se, ovo je stvar za pad cele Vlade, samo je problem koga onda izabrati. Veoma los kadrovski izbor i politicari koji nisu dorasli zadacima savremenog sveta...eto to je surova realnost u ovoj jadnoj zemlji
(The)

pa kada su na vlasti samo "podobni" a ne sposobni i kometentni i to koja god je vlast u pitanju koji priicaju narodu sto mu se dopada da cuje a na hiljade koji imaju nesto drugo da kazu i to sa pozicije kometentnosti su poslovicno proglaseni "neprijatelji" pljuuvacina na njih cak i na b92. sada imamo politicare koji se samo rotiraju i pitanje je ko je opozicija a ko pozicija. Sve dok postoje "neprijatelji" koji odstupaju od horske gomile tako ce biti.

Budimo realni

pre 11 godina

Što mi uopšte moramo da znamo (da izgovorimo) aflatoksin i da čitamo i pišemo tolike stranica poslednjih dana? Pa valjda nisuo izabrali ministra poljoprivrede da ga danima gledamo kako pije mleko - nego da radi ono za šta je plaćen - da mi ne bismo nagađali (kako se izgovara) pomenuti otrov - jer nam je otprilike to nivo znanja o tome (čast izuzecima - stručnjacima)!

Sanja_Bg

pre 11 godina

Mene samo interesuje da li je taj golub pismonosa sa rezultatima analize naseg mleka konacno doleteo iz Holandije (nema ga danima), ili ga je nesto lose zadesilo usput?! HOCEMO I ZAHTEVAMO ISTINU, ma kakva ona bila!!!

Sale

pre 11 godina

Prvo o propisima u Bugarskoj,sad o propisima u EU,i svi ga demantuju,ala nas laze ovaj Knezevic,ni dana vise nebi smeo da bude ministar.Smena podhitno!!!!!

cito

pre 11 godina

Tako je EU, za usi vuci I packe lupaj, jer je narod ovde potpuno bespomocan!!! Mogao je ministar da kaze da su doneli zakon da se nivo aflatoksina poveca na 5% ovde bi narod I dalje cutao!!!

Nobody

pre 11 godina

Ne volimo EU,zasto? Zato sto u EU ne bi smeli da trujemo sopstveni narod ? Boze cuvaj narod od nasih tzv politicara i tzv eksperata jer mi necemo nigde sa njima stici.Boze cuvaj nas od nas samih !

ciji su interesi iza toga?

pre 11 godina

(Velike igre)

Ne moraju da postoje velike igre i svetske zavere, niti ce vam pomoci pazljivo citanje (vi kazete da ste pazljivo procitali) ako vi citate nesto sto nemate sposobnosti da razumete. Kakvo je to pazljivo citanje kad ste videli prazne rubrike za (B1) i (B1+B2+G1+G2)? Ja vidim u svakoj od ove dve rubrike crticu koje znaci da u mleku nema ovih aflatoksina. Nema ih zbog toga sto se ovi aflatoksini pretvaraju u aflatoksin M1 u jetri zivotinje koja jede njima zarazenu hranu. Zato je dovoljno da se u mleku meri samo koncentracija M1. Pitate ciji su interesi iza toga? Trebalo bi da budu vasi ako vam je stalo da znate sta pricate.

Joca

pre 11 godina

Bese jednom davno, u Cernobilu, pre egzodusa, dozvoljena doza radijacije je bila do 0.5 ~aflatoksina~, posle eksplozije centrale dozvoljene-normalne doze zracenja su povecane 100 puta! Tako su Rusi resili problem. Ovo sto nasa vlada radi nije nas izum.

zika

pre 11 godina

sta ce biti ako nivo aflatoksina predje 0.5 mikrograma,sada su zemlje iz okruzenja alarmirale povisen nivo,sada nase, zato sto ne rade svoj posao,ili su ucenjene od nekoga,nece alarmirati javnost pa makar nivo bio ko zna kojih vrednosti.

apokalipsa danas

pre 11 godina

Mene samo interesuje da li je taj golub pismonosa sa rezultatima analize naseg mleka konacno doleteo iz Holandije (nema ga danima), ili ga je nesto lose zadesilo usput?! HOCEMO I ZAHTEVAMO ISTINU, ma kakva ona bila!!!(Sanja_Bg, 02. mart 2013 19:53)
Sanja,eno ga golub,baldiso kod Zagreba,nakljucao se kukuruza u Holandiji,Hrvati ga cepaju citostaticima da ga povrate.hahahaha...

ja

pre 11 godina

A mogli su lepo javno da objave da jeste mleko lose zbog loseg kukuruza, da ce pomoci seljacima da ociste krave od toksina, da iz robnih rezervi pomognu malo i sa "cistim" kukuruzom ... a da limit ostave na 0,05 i da poruce seljacima da paze sta daju kravama za jelo... mislim, budjavi kukuruz se od vajkada koristio za lozenje a dobar za hranu... samo da nije ono ... sta me briga, nije za mene nego za prodaju... ko tako razmislja i treba da propadne ... a sto se ti ce standarda ... ako placamo mleko po evropskoj trzisnoj ceni, onda imamo pravo i na evropski kvalitet.... ne zelim sledecih 20 godina da brinem hoce mi se dete razboleti cim vidim da pije mleko....

realista

pre 11 godina

I treba da pretrpe štetu proizvođači hrane, kad hrana koju prave ima otrova u sebi onda bi trebalo da stave prst na čelo i zapitaju se da li bi možda bolje trebalo da se prebace na neku drugu delatnost, štrikanje na primer...
Takođe direktor Imleka kad tako razmišlja kao što priča trebalo bi uskoro da ostane bez posla pa da porazmisli malo dublje o tematici...

aha

pre 11 godina

Ma neeee to DS širi dezinformacije! Uostalom sve će to Bog i Batina gosn Vučić da nam objasni u ponedeljak !
Dakle, DS je kriv za sve !!! :-)

zoran

pre 11 godina

"Vučić se ubi dokazujući evropskim zvaničnicima da je za EU i da se kao bori za "ozbiljnu" državu, a onda mu Knežević baci eksere pod točkove."
(bezimena, 2. mart 2013 22:29)

Jadni su točkovi na kojima šofer (i zaista samo šofer i to loš) Vučić vozi ovu državu kada par zvekana može da ubaci nekoliko eksera i da kompletan sistem otera u provaliju, što se i desilo...

Ako smo pali, padu smo bili skloni (B. Miljković)

Miroslav Besermenji

pre 11 godina

Ishitreni potezi, produkuju "vaspitne" reakcije.
Moj skromni doprinos "nazdravljanju" čašom mleka:
"AFB1 is a genotoxic compound, and is considered to be one of the most potent natural mutagens. Liver carcinogenesis is the most important effect of chronic aflatoxin exposure.(tj Aflatoksin B1 je genotoksično jedinjenje, svrstan u najsnažnije prirodne mutagene. Razvoj karcinoma jetre je najznačajniji efekat hroničnom izlaganju Aflatoksinu)" Izvor: http://cdn.intechopen.com/pdfs/20387/InTech-Biomarkers_of_aflatoxin_exposure_and_its_relationship_with_the_hepatocellular_carcinoma.pdf
Aflatoksin je detektovan i u mleku majki dojilja, ali i u prašini u proizvodnji p preradi poljoprivrednih proizvoda (udiše se ne samo toksin nego i spore gljivica). Čak i u aerosolu uzoraka donešenih u laboratorije.
Spadam u "zero tolerance" simpatizere, tj štetnih formulacija ne treba da bude u hrani.
Ukratko, bitna je sistematska prevencija i briga o svakom, pojedinačnom, građaninu.

U mleku moze da bude samo aflatoxin M1

pre 11 godina

"Miroslav Besermenji,"

Vi kopirate sa interneta informacije koje nemaju nikakve veze sa clankom niti sa mlekom. Ako neko cita vas post, vi ga samo zbunjujete kao sto ste i sebe zbunili jer ne razumete u cemu je problem. Clanak je o dozvoljenoj koncentraciji aflatokcina M1 u mleku. Vas citat o aflatoksinu B1 je nerelevantan jer u mleku nema ovog aflatoksina. Procitajte moj post "ciji su interesi iza toga?"

fata na jorganu

pre 11 godina

(djavolova zena)

"Imajuci u vidu cinjenicu da je do sada pokazao izrazenu sposobnost da resava probleme ...."

Znate li bar jedan problem koji je on resio?

gradjanin pokorni naroda srpskog

pre 11 godina

Sta reci o gradjaninu kome se kaze da jede toksicnu hranu i pije toksicno mleko a on kaze da su to sve lazi i zavere jer neko hoce da unisti srpsku poljoprivredu? Da li je on jedan od tih poljoprivrednika koji proizvodi takvu hranu i takvo mleko? Ili neko ko zivi u inostranstvu pa ne jede takvu hranu i ne pije takvo mleko? Ili je neko ko ima 90 godina pa mu je svejedno od cega ce da umre. Ili je mozda neko kome su lazi politicara potpuno zavrnule mozak i vise nije u stanju da razlikuje ni dobro od zlo? Ili je neko ko misli da je toliko bezvredan da i ne zasluzuje nista bolje? Mozda bi neko drugi mogao da se seti i neke druge mogucnosti o tome kakav bi to covek bio. Ja ne znam. Znam samo da sto god mu se desi lose u zemlji Srbiji, on je to i zasluzio i da ga niko ne moze spasti od njega samoga.