Četvrtak, 06.12.2012.

10:03

"Srbija nestaje, ne razumemo vreme"

Srbija ne razume sadašnjost, gubi sposobnost da komunicira sa svetom, a to ubrzava istorijsko nestajanje srpskog naroda, kaže istoričarka Latinka Perović.

Izvor: B92

"Srbija nestaje, ne razumemo vreme" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

213 Komentari

Sortiraj po:

Sekula

pre 7 godina

Hajde, Latinka, baš me zanima koji je vaš predlog, na koji način da komuniciramo sa fašistima koji žele naše uništenje, konstantno rade na tome, uništavaju nam istoriju, državnost, zemlju, vode i privredu?

g4

pre 11 godina

Brozovih bravarskih ruku delo, to je Srbija danas. Eksponenti liberalnog kapitalizma su sve bivsi fanovi Josipa Broza, od Vuka Draskovica, do Sonje Liht.

Slavica

pre 11 godina

Gospodja Perovic ispravno zakljucuje da Srbi ne razumeju vreme u kome zive. Tu svoju sintagmu naslanja na studiju prof. Srejevica o gasenju civilizacija. Tada, pre rataova na teritoriji Jugoslavije, zakljucio je da je srpska civilizacija na zalasku. Zato mislim da mi nemamo sposobnu elitu koja bi nas usmerila ka nekim realnim horizontima i integracijama.

Suncica

pre 11 godina

Nasalost Srbi su u vise od dve decenije imali pogresan model i iskrivljenu sliku o tome kako trba zivetiZbog dokazane korunpiranost bivsih politicara.Nazalost Srbi su se zahvaljujuci tome naucili u vecinskom smislu govoreci da je jedino licni interes bitan,a ne sami interesi drzave.Smatram da kada to srbi nauce i prihvate da ce na taj nacin ponasaju izgubljeni,,duh,,vratiti.Novac je bitan,ali nije i najbitniji.

MarkoMinhen

pre 11 godina

""Sutra da udje Srbija u EU,pola stanovnika bi se preselilo u istu."...
Wrong!!! Preselili bi se svi i to bez da se pomere iz kuce. Razmislite pre nego sto napisete.
(Cinik, 6. decembar 2012 11:32)"

Ovo je nesto sto je karakteristicno za Srbiju - jedan lupi i ostane ziv, drugi ukaze na CINJENICU, i onda mu ne mali procenat lupi minus, iznerviran time sto je covek 100% u pravu. Kako je moguce da neko bude protiv ovog komentara, koji je potpuno ispravan, kakvo god bilo misljenje ostalih?

E to je ta prica o neobrazovanim, nazadnim, nelogicnim, glupim, tupim, ruznim, i *&^@U)@(#+_(@#*$)* Srbima, zbog kojih smo osudjeni na konacan nestanak. Kad bi bar to moglo da se desi brzo, bez onog dugog i mucnog blamiranja koje sledi...

johnny

pre 11 godina

najvise volim ujutru u 7 da ustanem i da radim za 300 eura. ako imam srece kupim burek pa peske na posao. tako radim do 5 a sef kaze pa gde ti je energija ti si mlad. tako da necu bre nigde iz srbije. bas volim da me muce. volim srbiju.

Metafizicar

pre 11 godina

Jel to drugarica mislila da kaze da je komunuzam mrtav, evo ima dvadeset godina, ali Srbi nikako da shvate. Lakse im je da se sa setom prisecaju zemlje dembelije u kojoj su nekad ziveli i koju im je vodio diktator, nego da zasucu rukave i izostre misli i shvate sadasnjost u kojoj zive kako bi spasili buducnost svojoj deci.

Zoki

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Latinke Perović, ali moram da priznam da neke stvari koje je rekla imaju i te kako smisla. Srbi su narod koji nestaje, i biološki i u svakom drugom pogledu. Umesto što čekamo manu da nam padne sa neba ili da nam je neko donese (Rusi, EU, Amerikanci, Kinezi - sasvim svejedno) - trebamo se okrenuti sami sebi. Umesto da kopamo po prošlosti i tražimo gde smo to pogrešili, hajde da razmišljamo kako da se izvučemo iz živog blata u koje smo upali, a u koje još uvek tonemo.

Hrvat

pre 11 godina

Srbija nece nestati nikada ! ! !
(Srbin, 6. decembar 2012 15:53)

Hoće.
(Veći Srbin od tebe, 6. decembar 2012 20:36)

Istina je negdje izmedju

Komsijski od srca

pre 11 godina

Eto mi kad pričamo o Srbiji onako u društvu bilo ljevi ili desni svi dolazimo do istog zaključka. Znam da ste ponosan narod i treba da držite svoje ali kosovska bitka je gotova, car dusan je bio kad je bio. 21 vek je, živite sad i za svoju djecu. Zamislite da dodjete u englesku a oni samo o rikardu lavljeg srca pricaju i o izgubljenim kolonijama? Da tolko pricate o Tesli di bi vam bio kraj.I manite se ruskih priča. Sad ste super kad ide južni tok a di su bili kad je grmilo? I nemojte da nestanete jer ste vi jedini čije fore razumijem. A u tome ste najbolji!

Djole

pre 11 godina

Mislim da gospodja Latinka vrlo dobro zna razloge. Koliko je dusa otislo zarad ove drzave u poslednjih 100 god.Dok deca politicara vreme i skolovanje provode po inostranstvima deca Srbije treba da beduju i ginu za otadzbinu. Za takvu otadzbinu nije vredno poloziti zivot i energiju. Zanimame koliko bi politickih lidera stalo u odbranu svoje zemlje? Dok bi seljak morao, seljak u agrarnoj zemlji gde se uvozi paradajz i sta ti ja znam sve. Politicke afere teske milone evra dok obicni gradjani rade da prezive. Takva drzava ne moze da ocekuje bolje. Dobro je da nas uopste i ima. A Srbi kada odu odavde retko se vracaju u leglo korupcije i kriminala.

Rock Bob

pre 11 godina

Srbijo neće ti biti bolje dokle god slušaš"velike"dušebrižnike izvan Srbije.Razbucajte to i okrenite se životu,jer Srbiju imate jednu i nju ste "pozajmili"od vaših budućih pokoljenja.

Milutin

pre 11 godina

Najbolje smo se I najiskrenije ovde od svih u ex yu prihvatili "ideja" komunizma. Jedini mi nismo znali da je sve fora I prsli smo dok su ostali razvijali nacije I drzave. Ostali smo ni tamo ni ovamo. Srbija je ispala kolonijalna sila, kriva za sve... Ali ok, licno, mi u porodici hvala bogu rastemo I danas smo naucili celu pesmicu "sreli smo jednog deliju, trazi zemlju dembeliju..." Od pocetka do kraja. Kako mi je bilo dobro dok nisam pogledao sve ove vesti... Laku noc!

Slobodan

pre 11 godina

Od Latinke Perović se mora učiti.To što je rekla nije ništa novo, samo je kao intelektualac i naučnik sagledala Srbiju u današnje vreme - i nepristrasno-a tako radi naučnik, izrekla istinu. Istinu je izrekla i sedamdesetih pa je stradala od ondašnjih političara. A istina boli. Srbi ne vole istinu - oni vole mit i da maštaju , zamišljaju da su neki poseban narod hvale vredan. A eto, niko nas ne hvali . Pa i Rusi nam prodaju gas skuplje nego drugima jer im je novac interes a ne ljubav i neka poseban interes prema Srbiji. Lepo je to Latinka rekla i to svi znaju i pre nje pa i sami Rusi. Jednostavno, ona je autoritet u nauci i jako dobro poznaje socijal-demokatski pokret u Srbiji, Rusiji, celom svetu. Čitajte njene radove o Svetozaru Markoviću . Ovi komentatori koji je kritikuju verovatni ništa i ne znaju o Svetozaru Markoviću. Još uvek imamo ulice sa njegovim imenom. Možda bi ga ovi koji misle da je Vučić pokrenuo borbu protiv korupcije pa se , jadni, obrušili na Latinku rado ulice Svetozara Markovića diljem Srbije zamenili imenom Ratka Mladića? Baš što je hteo sam Vučić.Sećate se- umesto Bulevar Zorana Đinđića da bude Bulevar Ratka Mladića !!! Svetozar Marković, Vuk Karadžić, Nikola Tesla, Jovan Cijić, Dragoslav Srejović...Zoran Djindjić su bili Srbi koji su razumeli šta je Srbiji činiti u aktuelnom vremenu i to je ono o čemu govori ova pametna, mudra Srpknja, Latinka Perović, i sama stradala od Srba koji nisu razumeli Srbiju u vremenu.Knjige u šake, Srbi.

RS

pre 11 godina

Takodje je demantuje cinjenica o povecanom natalitetu u Moskvi koja sigurno nece pod okrilje EU.
(prava zena, 6. decembar 2012 13:15)

G-djo, ja mislim da ste vi indoktrinirani. U Banja Luci se recimo povecava prirodni prirastaj doseljenjem iz drugih krajeva Bos. Krajine, ali i natalitet, recimo zbog toga sto je u mom malom gradu ukinut porodjajni odjel, pa danas skoro sve mlade majke moraju u BL da bi se porodile. U BL znaci imamo povecan natalitet, ali je okolo situacija, u najblazoj mjeri receno, katastrofalna!!

Svi u BL, svi u BG ili svi u Moskvu..! -nema razlike

Nelson

pre 11 godina

Neko pita sta se moze uciniti?Ako imas 200 kg,za dan neces smrsati do recimo nekih 80 kg.Dakle sustina je jednostavna,pocni od svoje ulice pokupi otpatke i svoje i tudje,ocisti sneg,prvo ce ti se smejati ali to je sudbina svakog ko nesto menja,vremenom i drugi ce krenuti da se tako ponasaju.Pocinje se uvek na mikro planu,da bi rezultati bili vidiljivi na makro planu,a ne kao u Srbiji obrnuto.Dogadjaju se procesi za koje narod nije spreman pa se posle neko iscudjava.Prvo pocistiti ulice,posebno se pozabiviti ponasanjem u saobracaju,to su stvari kojima svako moze da doprinese.Ostavite se teskih tema skolstva,zdravstva,sudstva,prvo treba izaci na kraj sa laksim problemima i pripremiti teren za ono sto je mukotrpniji posao.
(boy 23 old,

BRAVO BOY!!!
man 51 old

Dejan

pre 11 godina

a ko je za to kriv ???? Pa izmedju ostalog ti i drustvo iz 60, 70, i 80 -tih koji su bili na vlasti .Sad kad ste niko i nista vi kao pametujete ,sram vas bilo vasa generacija je zivela od kredita nista pametno niste uradili sad ocekujete od mladjih generacija da sve to isprave i dignu Srbiju na noge ,i jos nesto sta se vi petljate u nase stvari zar niste isticali da ste crnogorka ceo zivot.

Lola

pre 11 godina

Nije problem u nepismenom narodu , problem je u onom njegovom delu koji misli da je pismen - i vodi ga . Pa kada narod kaže : imam utisak da nas vodite u ambis , oni onda kažu : ti si nepismen i kako možeš da znaš gde te vodimo . Naravno sve vreme uredno krckaju sve apanaže i sinekure i žive na grbači nepismenog naroda . Ubede vas da ste ludi da bi mogli lakše da vas koriste . Zbog toga mi propadamo .

Red

pre 11 godina

Već u nekoliko navrata mi navire misao da će proći kao Vizantija Evo potvrde da to nije neki moj puki trip nego prosto stanje stvari.

Možda ima još neki tračak nade, a to je da nam ponovo dođu Turci te nas malo kultivišu. Bezbolnije rešenje je da prepišemo nekolicinu zakona od njih...vrlo brzo bi se društvo pročistilo i opametilo.
Za početak, neka to bude kazna za pokušaj krađe koja se procesuira u roku od 3 dana i odmah stupa na snagu. Znači kada nekolicina dobije 5 - 10 - 15 godina za samo pokušaj krađe, mislim da će se svi ostali zamisliti.

Propadamo jer smo neuki i prosti a za to je i gospodja zasluzna

pre 11 godina

Ovo je kao kada Mladja prica sta se u ekonomiji pogresno radilo od 2000. do ove Vlade.

Kralj Ibi

pre 11 godina

Svima vama Pigmejima, koji imate svoje "mišljenje" i sa nečim se ne slažete jednostavno poručujem: Navedite mi 10 knjiga koje ste u životu pročitali. Nije vam to ni Toma diploma, ni poljoprivredni tehničar Dobrica Ćosić, ni novokomponovani Ivica. Zar stvarno mislite da možete da polemišete sa ovom ženom?

DEDA CVETKO

pre 11 godina

@ Dejan, 6. decembar 2012 18:20

Dejane: istorija se ponavlja. Prvi put, kako to lepo rece cika Karl Marks, dolazi kao tragedija. Drugi put kao farsa.

Prilog "A".

Dejan

pre 11 godina

Sa ovakvim politicarima nama nikada nece biti bolje.Oni ne rade za narod i drzavu vec samo za svoje interese.Pustili su korenje duboko, a na vidiku nema nikoga ko moze da nas izvuce iz korenja.. Ja mozda nisam pametan i obrazovan ali sam posten i skroman i kad vidim sta se desava oko mene dodje mi da placem jer znam da bolje biti nece i ja tu ne mogu nista da uradim.narod nestaje a ljudi i dalje veruju strankama i glasaju za isto s drugo pakovanje.

Zakasnela pravda je nepravda

pre 11 godina

Da li je Latinka Perovic zaista imala bilo kakvog udela u zabrani knjige o "Tarzanu"? Da li postoji bilo kakav zapis ili drugi dokaz koji bi to verifikovao?

gradinar

pre 11 godina

Ne razumemo vreme?
Kad su nam veliki lupili šamar, mi smo se bunili, pa dobili 2 šamara... Onda smo se povinovali..., i dobili još 3 šamara. Dakle, možemo i da dubimo na glavi - sleduje nam šamar.
Ja ne mogu da razumem vreme u kome ne postoji ni međunarodno pravo, ni pravda, ni moral... U stvari, i nema šta tu da se razume. To je samo gola sila novog svetskog poretka. Srbija ima narod koji je kao i svi drugi narodi. Svako podneblje i narod imaju svoje mane i vrline. U proseku, nismo mi ništa ni gori, ni bolji.
Međutim, postoji jedna kobna osobina ovog naroda - NEPOSLUŠNI SMO: 1918 nismo prihvatili ultimatum Beča, 1941 smo rekli Hitleru "bolje rat nego pakt", a 90-tih nismo prihvatili novu mapu Balkana. Dakle, neposlušni smo i samim tim i nepouzdani za one koji kroje kapu. Zato nam lupaju šamare dok se ne onesvestimo... I šta da radimo u tom slučaju..? Amerikanci proglase svojim "nacionalnim interesom" nešto što je 10.000km daleko od Amerike i - to je to. Nama se zabranjuje nacionalni interes na svom kućnom pragu...
Očigledno, teško da išta možemo učiniti protiv toga, tj. moramo prihvatiti tu "realnost", ali se ne moramo složiti s tim.
Za mene je minimum ljudskog dostojanstva da mislim svojom glavom i ne prihvatim tu "realnost" kao nešto normalno.
Ako ništa drugo, bar to mogu...

popeye

pre 11 godina

Uocavanje pravih simptoma i problema, a zatim lecenje pogresnom dijagnozom i pogresnim lekovima, to je ukratko ono sto prica gdja Perovic. Kosmet ipak nema veze sa korupcijom, koju pominje od pre 100 godina. Za lecenje pravom dijagnozom preporucujem A.Rajsa Cujte Srbi. Jednom recju, pogresna tzv elita!

DRAGON

pre 11 godina

Gospođa je u pravu, ali je srpskoj propasti doprinela i nekadašnja drugarica, stvaranjem nekakve multinacionalne srednjevekovne kraljevine, kakva je bila Jugoslavija, i konačno život u komunističkoj satrapiji sa jučerašnjim i današnjim krvnicima i istrebiteljima,predstavljaju neviđeno istorijsko iščašenje, mazohističko odricanje od sebe samoga,put u pakao samouništenja, možda se ne izvučemo, možda i opstanemo,šta bude biće, samo da nas ne savetuju vajni srpski intelektualci poput ove gospođe-drugarice,svoje lične šizofrenije neka kusaju sami, nama trebaju stameni i obrazovani karakteri sa principima, i nacionalističkim, i istinski evropskim, Bože, pomozi nam, grešnima.

popeye

pre 11 godina

U poslednjih 20 godina Srbkinje (i Srbi) izvrsili su zvanicno godisnje 150.000 abortusa, i tako nas ostavili bez 3.000.000 decjih glava, a kukamo da nas je samo 6 miliona. Jel to zbog Kosmeta ili egoisticnih zivitnih prioriteta njihovih neroditelja?! Pre nego neko i pomisli da kaze da nemaju hrane ni za sebe, nek pogleda trzne centre, pune kafice i prazna sela i neobradjene njive, i clanke od pre neki dan da niko nece u rudnik za 50.000 dinara...

X

pre 11 godina

Profesorka je zaista u pravu.Citam komentare i nemogu da verujem,da vecina ipak nije razumela sta je ona htela reci,To samo pokazuje da je nas narod zaista nepismen, da zivi jos uvek u proslosti ida jos uvek sanja o velikoj Srbiji.Vecina neka jos jednom pogleda emisiju ali da dobro slusaju.

Misantropicus

pre 11 godina

Problem je sto je narod stoka.
A stoka je stoka zato sto ih niko nije naucio da budu ista drugo nego stoka.
Narod nije kriv, vec oni koji vajaju vrednosti naroda.
Nije to samo problem Srbije, vec i ostalog sveta.

Svi se nesto pozivaju da su neka civilizacija, a unutar te civilizacije vise niko se ponasa civilizovano.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Ne mogu da se otmem utisku: sve sto je Latinka Perovic rekla, apsolutno je tacno, a ipak nista od svega toga nekako ne zvuci istinito. Sve je ispravno, a nekako sve ipak zvuci kao spin. Sve je formalno-logicki u najboljem redu, a nekako u realnosti u kojoj zivimo, sve se to kosi sa onim sto nam se zaista desava i sto smo svi mi iskusili. Imam utisak kao da nas je neko ko nas je iz iluzije Kraljevine Jugoslavije gurnuo u iluziju komunizma/socijalizma sada gura u ludacku kosulju Novog Svetskog Poretka, da bi nam onda ponovo za koju godinu rekao da smo spori, nefleksibilni, arogantni, nepismeni i, generalno, neupotrebljivi i da moramo ili da se savijemo ili da puknemo.

Kako, zapravo, narod koji je za proteklih 1400 godina od kako zivi na ovim prostorima, koji je za to vreme doziveo nekih stotinak invazija i ratova i nevidjeni broj krvoprolica treba da se ponasa? Da se vija i povija kako vetar duva svaki put kad neki regionalni mocnik resi da nas maltretira? I da li je bezlicnost i beskrajno sluganjstvo zapravo resenje naseg nacionalnog problema opstanka? Ako je tako, dajte da se odmah Latin-iziramo i da resimo taj problem. Ali, nesto mi govori da to ipak nije resenje.

U jednom se ipak potpuno slazem sa Gospodjom Perovic. Korupcija je tumor koji razara mozak i utrobu Srbije. Nisam pametan kako da se taj problem resi. Ali, sto brze pocne da se resava, brze ce se i resiti. Bez toga - nestajemo. I to vrlo brzo. Mnogo brze nego sto Latinka Perovic misli.

JednaManje

pre 11 godina

Odlican tekst, nema sta da se doda. Ali komentar na komentare o pismenosti i slicno. Danasnja formula savremenog covjeka podrazumjeva: poznavanje stranog jezika (po mogucnosti Engleskog) + poznavanje rada na racunaru (malo vise od osnove) + vozacka dozvola i auto + neopterecenost nacionalnim/religioznim obiljezjima.

Dokle god nosite licnu kartu u kojoj se neposredno ispod vaseg imena nalazi ime vaseg oca, dotad necete mrdnuti koraka i nestacete. Stevan nije kriv ako mu se tata zove Mujo. Niti je Stevan birao Muju niti on tu moze sta da promjeni. Ali ne mora da bude zigosan u toj vasoj zemlji. Govorim iz licnog iskustva, zato sam i otisla. Sa fakultetskom diplomom, naravno. Jedna manje..

Isto tako, dokle god zavirujete u budzake da vidite je li ostao jos koji Srbin, makar i polu-Srbin, kojeg mozete osloboditi od " " (vi ovde slobodno dodajte koju god naciju hocete) pa da gledate da nekako zakuvate jos jedan rat, dotle vam nece svanuti.

Zemlja koja kroz istoriju, samo proteklih 122 godine, da ne idemo dalje, je imala samo 30-ak godina mirovnog perioda, a sve ostale godine potrosila na sirenju bolesnih granica i ubijanju je odavno osudjena da nestane. Samo pomislite koliko vas je njih klelo... Ne moze to bez kazne.. Nicija nije gorela do zore a za Srbiju je 5 ujutro.. u letnje doba..

boy 23 old

pre 11 godina

Neko pita sta se moze uciniti?Ako imas 200 kg,za dan neces smrsati do recimo nekih 80 kg.Dakle sustina je jednostavna,pocni od svoje ulice pokupi otpatke i svoje i tudje,ocisti sneg,prvo ce ti se smejati ali to je sudbina svakog ko nesto menja,vremenom i drugi ce krenuti da se tako ponasaju.Pocinje se uvek na mikro planu,da bi rezultati bili vidiljivi na makro planu,a ne kao u Srbiji obrnuto.Dogadjaju se procesi za koje narod nije spreman pa se posle neko iscudjava.Prvo pocistiti ulice,posebno se pozabiviti ponasanjem u saobracaju,to su stvari kojima svako moze da doprinese.Ostavite se teskih tema skolstva,zdravstva,sudstva,prvo treba izaci na kraj sa laksim problemima i pripremiti teren za ono sto je mukotrpniji posao.

marko..

pre 11 godina

super cofra...to vazi za balkanske ratove,prvi i drugi...sta smo trebali da radimo?ako ja udjem kod tebe u dvoriste i pocnem da se izivljavam ,ti ces mirno gledati ili suprostaviti se?da nismo ratovali danas bi bili nemci bugari madjari ili vec sta...tako da opet ne bi bilo srba...

LENA

pre 11 godina

Politika je najveci organizovani kriminal na svetu.Zapamtite tu recenicu!Ne gledajte vesti i politicke emisije ,to je samo ispiranje mozga.Citajte knjige i to ne bilo koje, razmisljajte svojom glavom ,koristite i logiku i imaginaciju.Stvarnost nije crno bela,stvari bi morale da se sagledavaju visedimenzionalno. Ljudi su indoktrinisani kroz skolski sistem i medije.Vise suvislih drustvenih kritika se mogu cuti od rokera i pojedinih repera nego li svih akademika i intelektualaca sveta zajedno. Ne znam cemu sluze ovi intelektualci sa milion puta ponovljenim frazama.Sta su oni konkretno uradili za drustvo?Srz problema bi bio u tome sto: da biste vodili drzavu morate da ucestujete u prlljavim igrama a obrazovan i moralan covek ne zeli da ucestvuje u tome.Takva su pravila igre na svetskom nivou i to je jedan zacarani krug.Nemojte mi reci da obicni gradjani odlucuju o bilo cemu ,takodje mi nemojte reci da u ovoj zemlji nema bojih i pametnijih ljudi da vode drzavu .

Kiki

pre 11 godina

Tako je Slovenac, samo ne zaboravi da je ona sa svim Srpskim liberalima tog vremena smenjena po nalogu Tita i nekih stranih Sila da bih se navodno napravio balans sa ustaškim Maspokovcima a u suštini da bih se zaustavila cela Regija u napretku, nešto slično se desilo i sa našim REFORMATOROM (ne samo premijerom) Đinđićem. Neznam ko to sistemski i temeljno koči Srbiju i ceo region u razvoju i napretku ali evidentno je da to ne dolazi samo od nas "loših Srba" pre bih reko da nas neko na to ciljno gura
Pozdrav iz Nemačke

italiano

pre 11 godina

Baka je upravu nema sta ...i sto nekakao deluje pomalo cudno a iznad svega u tebi samom izazove osecaj da si ipak malo glup kada ti neko nesto ovako kaze.I znate sta izaziva kod svih nas kada nesto neznamo dve najgore stvari zlobu i bes .

Zika

pre 11 godina

Propadanje Srba nije krenulo od Slobe i devedesetih vec od prvog svetskog rata. Komunizam je tak koji je dokusurio Srbe da ne mogu da se oporave ni danas, a sve ostalo sto je rekla gospodja Perovic je tacno, ali nema se snage za preporod.

pravi razlozi

pre 11 godina

Gospodjo, srpski narod je pametan, vredan i komunikativan, kao uostalom, svi narodi. Sigurno znate da su svi ljudi isti, ali zive u boljim ili losijim sistemima. Svugde u svetu nasi ljudi dobro rade i dobro su integrisani. Sta je onda problem: brozov komunizam koji je urnisao Srbiju i podelio je na tri drzave (na druge republike kamarad broz nije primenio tu gadnu strategiju) i spregnute horde njegovih komunista i njihovih potomaka koje piju krv srpskom narodu od Beograda, preko Novog Sada, Nisa, itd. Komunisti sfrj su uvek omalovazavali srpski narod, to je deo strategije. Srbija treba da uradi antikomunisticku revoluciju i procvetace.

Sinisa,brejnstormer!

pre 11 godina

Isti procesi se desavaju u Bugarskoj ( po poslednjem popisu ima ih manje nego pre 10 godina ), Rumuniji i donekle u Madjarskoj. Mislim da je glavni razlog egzistencijalne prirode, ljudi odlaze u bogatije evropske zemlje sada kada su clanice EU.

Zašto kažeš obrazovanje, a misliš na indoktrinaciju?

pre 11 godina

Neobrazovanost može da bude problem, odnosno uvek je bolje biti više obrazovan nego manje obrazovan, ali u ovom slučaju to je prazan izgovor, koji se svodi na misao: "Kako bi lepo i dobro bilo kada bi svi bili kao ja i mislili kao ja". Ne, ne bi vam bio problem kada bi narod bio neobrazovan, jer bi onda njegovo mišljenje bilo lako oblikovati u pravcu u kom želite. Problem je u tome što je narod "pogrešno" obrazovan, odnosno što ima izgrađene stavove koje smatrate štetnim i što pruža aktivan otpor, hm, "rehabilitaciji".

Ipak, ne smete kriviti narod za to. U jednom trenutku došlo je do sloma prethodnog sistema verovanja i "znanja" i nastao je vakuum i haos u kome su se mešali (i još uvek su izmešani) fragmenti starog, novog i nekog prastarog koji je nekako preživeo period prethodne stabilnosti. Ta čudna smesa se sada u glavama ljudi "stegla" u nekakvu čvrstu gromadu koju je teško izbaciti, pogotovo bez jasnog sistema mišljenja koji će je zameniti.

Činjenica je da ne postoji neka zvanična nova dogma (dogma u pozitivnom smislu, kao ... politička korektnost) koju bi svi prihvatili, pa čak i većina komentatora ovde koji hvale gospođu Perović bi se na prvom sledećem "raskršću" međusobno posvađali! Ali nema veze, bitno je javiti se i izraziti svoju indignaciju nad "prljavim, glupim prostacima" zbog kojih nikako ne dobijamo naše zasluženo mesto u društvu i svetu.

Lala Po

pre 11 godina

Da, Srbi će nestati i jednog dana će se o njima učiti na časovima istorije. Pa šta. Bitni su ljudi, a ne nekakve apstraktne ideje o "narodu". Ja želim da moji potomci budu siti, zdravi, materijalno i intelektualno bolji od mene. Potpuno je nebitno kojim imenom će zvati svoj narod i državu, ili kojim će jezikom govoriti.

Petar S.

pre 11 godina

Ne slazem se (blago receno).
Prvo, Srbija je imala naj vecu demografsku ekspanziju u vreme Turaka (Srbi su tada izgurali 2 balkanska, 2 Svetska rata u 50 godina, i na kraju 2 Sv. rata uspeli uprkos zrtvama da ostanu naj brojniji narod na Balkanu). Kada su jedini i najveci intelektualci bili oni na teritoriji Austro Ugarske. Tako da migracija intelektualace nema nikakvu ulogu u kreiranju demografske slike.
Demografska katastrofa dolazi u Srbiju sa Industrijskom revolucijom pod Komunistickim rezimom i ubijanjem Sela u Srbiji nacionalizacijom, da bi Komunisti napravili sebi "proleterijat". Kako bi drukcije sproveli "Socijalisticku" revoluciju bez "proleterijata".

Drugo, slicna demografska slika je u vecini Evropskih drzava, s' time sto je u onim drzavama sa vecim standardom zivota, demografska slika gora.
Zasto mislite da naj razvijenije drzave zapada uvoze na stotine Hiljada emigranata SVAKE GODINE (zadnjih 30-40 godina). Zbog pozitivnog demografskog prirastaja tih zemalja??

I trece neka se gospodja Latinka zalozi za ujedinjenje Srbije i Republike Srpske (kao specijalni/jedinstven slucaj) i eto skoka u demografskoj slici.
Prodaja srpskih Nacionalnih interesa za Ideologiju nas je skupo kostala sredinom 1940ih. Jos jedna bi nas totalno sahranila.

marija

pre 11 godina

(bezimena, 6. decembar 2012 14:13)

To sto govoris je isto posledica Titove diktature i zove se tranzicija.
Da nije bilo Titovog sistema ne bi bilo ni tranzicije.

Klara Proft

pre 11 godina

Neoliberalni kapitalizam je unistio Srbiju, uz jos niz zemalja, ukljucujuci i one razvijene. S tim, sto se u marginalizovanoj i opterecenoj maloj Srbiji to odrazilo mnogo drasticnije. Sta reci za Spaniju koja je bila jaka ekonomija, ili za Sloveniju sa stanovnistvom izuzetne radne kulture i visoke samosvesti? Da li se i tu radi o deficitu istorijske svesti ili pak o pogresnom ekonomsko-politickom modelu? Diktatura tzv. 'slobodnog trzista', monetarizam, deregulacija finansijskog sektora i oduzimanje ekonomskog suvereniteta drzave (naroda) nad vodjenjem sopstvene ekonomije, u Srbiji je bilo manifestovano kroz pljackasku privatizaciju i unistavanje preostalih preduzeca iz doba SFRJ.
Da li je problem nedostatak obrazovanih u Srbiji? Uslovno receno, ne. Pa sta bi oni tu radili? U kojoj privredi, u kojim naucno-obrazovnim institucijama? Dokaz ovome je da su uglavnom gledali da odu odavde. Neoliberalni sistem nema potrebu da razvija obrazovani kadar na odredjenoj teritoriji, tamo gde je to u interesu stanovnistva, vec se po njegovoj ideologiji to samo od sebe desava u uslovima globalnih trzista, koja sama po sebi regulisu ta pitanja. Videli smo i kako. Kritikovana planska privreda je od nepismene i zaostale predratne Srbije stvorila industrijalizovanu zemlju u SFRJ, takodje, Ruzveltova planska intervencija i socijalni program - Nju Dil - ucinila je Ameriku vodecom ekonomijom izvukavsi je iz velike depresije 30-tih. Pomenuti reakcionarni sistem, vratio je stvari unazad.

bezimena

pre 11 godina

Titov sistem je bio iluzija...Diktature su diktature.
(marija, 6. decembar 2012 13:04)

Manite me te floskule, kvalitet života je bio vrlo realan!
Što se diktature tiče, bolja mi je bila ta u kojoj je centar dešavanja bio čovek sa jasno ograničenim pravima na temelju jednakosti i ravnopravnosti, od ove danas, koja se kamuflirala plaštom demokratije, i u kojoj se sve vrti oko kapitala enormno bogatih pojedinaca (kako su se obogatili!?) i moći političara koji im u tome pomažu da bi im ovi bacali mrvice sa stola, dok su svi ostali ljudi suštinski totalno obespravljeni robovi i sluge.

ljuba markovic

pre 11 godina

latinka perovic,mirko canadanovic i ostala grupa titovih liberala koje je on zigosao,pa gde si latinka pobogu bila sve ove godine?

MonteDushano

pre 11 godina

Vidite li, posmatrači/komentatori, da ona ima pravo? Ne kažem samo da smo sami krivi, dobri smo što se tiče protesta - ne radimo to više toliko jer sve je ionako zamršeno i jadno dosad, nego sam hteo da kažem da postoji pitanje zašto je vrh Srbije odlučio da igra pohlepne uloge unutar zemlje jer tako im to samo odgovara, nagonski bez razmišljanja. Kako studirati kad nema para?? Mislim stvarno, plate, penzije, poskupljenja, sve je to svima nama uradila vlada Srbije, itd..

Goran

pre 11 godina

Želeo bih da budem pametniji, pa da mogu više nešto da kažem: ovaj tekst i njena izjava je ogolila "srpski problem", ali onaj interni do samih kostiju. Svaka reč tačna i zlatna - BRAVO!

m

pre 11 godina

Tacno. Ostace jednom neka kolonizovana manjina. Taman toliko posla i ima, za nekolicinu. Tada bi se Dinkic mozda i bolje snasao, jer danas milion nezaposlenih on ne moze da uposli ni za dva zivota, ne moze ni sto od pocetka rada nove Vlade, ali vazno je da je expert i da ga sve vlasti drze, jer nisu mogli naci "boljeg".

Y-men

pre 11 godina

Srbija je sama ubila svoje ljudske potencijale...pametni su odavno zacutali fukara progovorila...I pozitivni potencijali su sve su tisi i tisi a ovi sve jaci i glasniji. Nove ideje ni na vidiku sve se svodi na partizani vs cetnici. Tako se umire.

Zivorad sluzi mnogim sluzbama

pre 11 godina

Mozda je nasu omladinu upropastio burzoaski strip "Tarzan" koji je ova drugosrbijanska diva zabranila dok je bila visoki funcioner demokratskog Saveza Komunista Jugoslavije.

Goran

pre 11 godina

Nemamo razumevanja za 21. vek i nemamo sposobnost da komuniciramo sa svetom? Naravno kad smo prepametni i nemamo nikad nista novo da naucimo, uvek nastupamo sa arogancijom i imamo stav da mi "sve znamo". Kad deci u osnovnim i srednjim skolama nisu vise idoli AC/DC, Beatles-i, Zeppelin i Stounsi, vec Partizan, Zvezda, Arkan i vodje navijaca. Kad zabranjujemo Gay Pride paradu (koja je svidelo se ili ne nama vrlo bitan deo atmosfere zapada 21. veka). Kad se uvek lepimo za nesto propalo sto svi drugi odbacuju i imamo 1000 odbrambenih mehanizama u vezi toga.

zeljko

pre 11 godina

Upravu je zena sve smo izgubili ako ovako nastavi nas vrh drzave izgubicemo i Republiku Srpsku tj. mi je ni nemamo ali onaj narod tamo ce izgubiti autonommiju koju mu garantuje dejton. Jednostavno amerika ce uvek raditi protiv onih koji je ne slusaju, a sad nas vrh drzave zajedno sa Vukom Jeremicem koji nemoze nikako biti diplomata jer nije profesionalan i pored toga neka svi oni se zamisle od 90tih izgubili smo sve da li Beograd zeli jos uvek zeli da otezava zivot srpskom narodu u Srbiji i regionu?

mikin

pre 11 godina

"Stvarno me *smaraju* priče o *ogromnoj* nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako *lično poznaje* (xD) nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata
(Zavod za statistiku, 6. decembar 2012 11:30)
-----------------------------------------------
Prijatelju, dovoljno ce biti da pogledas nivo pismenosti u javnim medijima - novine, TV, portali. Garantujem da su SVI "rodjeni" posle 2.sv. rata!

Vexi

pre 11 godina

Vidim da svaki komentar koji proziva komuniste Kao posast Srbije ima veliki broj minusa. Eto to je problem. Koliko predstavnika ove nacije- kojoj je mozak ispran od nacionalnog interesa -veruje da je onaj hrvat koji je rasparcao Srbiju njihov heroj. Gospodja ne treba da brine, kad se bude dezintegrisao poslednji titov komunista ova nacija ce najzad progledati.

Pedja

pre 11 godina

možda nije narod večna kategorija ali da smo različiti od onih kojima je narod kao prašina tu se mnogo razlikujemo i sramota da je nju što nas sa takvima uporedjuje!

Ucitelj

pre 11 godina

Tacno je ovo da smo izuzetno nepismen, zaostao i uz to glupo arogantan narod. Pun kompleksa, drugima se zelimo pretstaviti u boljem svetlu. Pogledajte nase "Cece" i druge jadnice koje misle da su Zvezde ili Duve a narod bez kulture ih jos obozava! Jadno u svakom pogledu te reci!

prava zena

pre 11 godina

Nazalost, nije tako.
Matrica idealna porodica sa dvoje dece je iz njenog vremena vladavine. Matrica dodjite seljaci u gradove je takodje iz njenog vremena.
Obe matrice su unistile natalitet.
Takodje je demantuje cinjenica o povecanom natalitetu u Moskvi koja sigurno nece pod okrilje EU.

kiki

pre 11 godina

Mnogi narodi su se integrisali u druge narode i nestali su.Nestali su narodi a ne ljudi.Ko nije kadar da opstane,zasluzuje da nestane.

AJDE NEKI MATEMATIČAR

pre 11 godina

Da napiše matematički formulu propadanja Srbije.

Ja ću analitički{komunizam-doseljavanja sa sela u gradove-slab umni potencijal većine-raspad komunizma-iskorišćavanje nacionalizma od strane srpskih komunista-ratovi-spoljni faktor(rus/usa)-(dodao bih, emancipacija i tranzicija u pogrešno vreme)=današnjica==čabar.

Rešenje?
Samo EU.

bez lose namere

pre 11 godina

(pegica, 6. decembar 2012 10:43)

Izgleda da mislis da se postaje pismen kada naucis 30 slova. U Srbiji je po standardima evrope (i nasim popisnim) nepismeno bar 50% stanovnistva. Tu ulaze pravopis, sposobnost da se napise zvanican dokument (molba, zahtev), koriscenje interneta i mail-a...
Sada se opet okreni oko sebe, pa sagledaj koliko je nepismenih

nexus

pre 11 godina

@pegica Evo ja cu da ti objasnim: Pismenost u 21. veku podrazumeva poznavanje stranog jezika (osnovni nivo), rad na racunaru (osnovno), vozacka dozvola i jos neke stvari koje se moraju znati ako zelis biti deo savremenog drustva. E ti sad vidi koliko nepismenih poznajes.

krvimozak

pre 11 godina

Kupujem Partizan i Crvenu Zvezdu. Za Partizan nudim 3€.Za Zvezdu 2 (dva) dinara druze. Realno vrede dinar i 30 para ali neka zadrze kusur, nije beg cicija...P.S. Plaćam u kešu, isplata odmah!!

Arcibald Rajs

pre 11 godina

Propadamo zbog negativne selekcije i korupcije. Sta nije jasno? Verujem da je nekima u drzavnom vrhu kad vide pesudu suda u Strazburu zao sto smo u Savetu Evrope. Voleli bi da njihovo izivljavanje nad narodom prodje nekaznjeno. :(

Lapidarium Cycle

pre 11 godina

Od svega navedenog, potpuno bih se složio samo sa konstatacijom da narod nije večna kategorija. Sve ostalo je svojevrsno lamentiranje, a toga smo uvek imali napretek. Država Srbija ima teške sistemske probleme, ali ti problemi nisu nerešivi. Najveći je problem u tome što se rešenjima ne možemo nadati od strane onih koji su svojom voljom i žedju za vlasti, moći i novcem u poziciji da ih reše, jer im, jednostavno rečeno, to nije u interesu. Sve dok im ovakav nakaradni, koruptivni, "tranzicioni model" donosi iole pristojan politički, finansijski i partokratski profit.

Gradjanin Q

pre 11 godina

Sta vredi gospodjo Perovic da pricate kad nepismeni to ne mogu da razumeju, a oni su najglasniji.
Jedna druga vecina je nezadovoljna i pruza otpor svemu. Takodje ne mala, obrazovana skupina je pocela razmisljati dzepom ili emocijama.
Kad se sve ovo sabere zato prica i ne vodi nikuda.

Liberty Valance

pre 11 godina

Najbolje je bilo u Srbiji kada su Hrvati bili na vlasti, Marsal Tito, Ante Markovic. Jugoslavija sa hrvatskim mainstreamom je nesto najbolje sto nam se dogodilo u istoriji. A vi krenuli da ubijate i rusite hrvatske gradove. Vaskolika bruka i sramota.

SuperCofra

pre 11 godina

(Zavod za statistiku, 6. decembar 2012 11:30)

Sama cinjenica da si napisao tako nesto povrdjuje tezu da u Srbiji ima nepismenih.
Hvala.

SuperCofra

pre 11 godina

Marko, ratovi ne "pogadjaju" narode. Narodi, ako takva kategorija moze da se upotrebi u ovom kontesktu jer postoje vladari, vlasti, idt., sami odlucuju da li ce ucestvovati u ratu odnosno, da li ce isti izazvati ili okoncati.
Hvala.

Зоран

pre 11 godina

Мало ми је преко главе уопштених фраза без чињеница. Мислим да не постоји народ који би другачије реаговао да му се одузима део територије, да му се другачије суди него другима и да после свега тога се не види крај уценама (Санџак, Војводина,...).

Ако то за опоследицу има нестанак Срба, онда то није жеља само српског народа.

Deja Vu

pre 11 godina

A sad će nepismena Srbija, kao ovaj 'Zavod za statistiku', koji, naravno, veruje da je užasno lep, pismen i pametan, da raspali po gospođi Latinović, kao i onomad po drugima koji su govorili na temu: 'kako je i ko izabrao vlast koju danas imamo'? Ako niste razumeli, a vidim da ima dosta onih koji nisu, o tome se ovde radi. I blago onima koji veruju da sve ove, zaista sramne, presude Haškog suda, i pritisci koje zemlja trpi, nemaju veze sa tim ko je u ovoj zemlji na vlasti. Ima, i te kako ima!

Ras

pre 11 godina

Zanimljivo, i Austrija u kojoj zivim ama bas potpuno identicno "propada" Sa sve useljenicima i novim drzavljanima opet ima 320.000 stanovnika manje nego pre 10 godina. Kako li im se to desilo. A ubedjen sam da austirjanci mnogo bolje razumeju vreme i svet u kome zivimo.

Дубница

pre 11 godina

Комунистички диносауруси и даље настављају с истом причом,једина разлика је у томе што је сада све увијено у обланду либералне демократије.

Mudra žena

pre 11 godina

Čitajući komentare lako je zaključiti da ima puno ljudi koji jasno vide. Možda stoga i nije izgubljena nada. Mislim da je Linkoln jednom rekao: "kada dođe pravo vreme, doći će i pravi čovek". Stvari polako sazrevaju, ljudima postaje jasno. Neka nada se već javila onomad sa pokojnim Đinđićem. Treba se nadati i naravno svako u svom domenu, doprinositi...

misko

pre 11 godina

Žao mi je što Vas nema u političkom životu Srbije i svakodnevno na TV i u novinama, da prosvetite ovaj jadan i napaćen narod, koga mediji voze ko majmune.Za svaku izgovorenu reč ste upravu.

abit

pre 11 godina

Kod nas jedna izreka kaze: "Ako dvoje ti kazu da si pijan iako nisi, onda drzise za stablo". Ocigledno da srpska nacija izgubila smisao za realnost i nije spremna da priizna cinjenice za koje citav svet zna i svaki dan ih prica javno, samo za srbe to je "namestanje zapadnih sila" a ja bih rekao sta je ovo ako nije komunisticko razmisljanje jedne virtuelne nacije?..

marija

pre 11 godina

Činjenica je da je jedino za vreme SFRJ tj. za vladavine komunista ova zemlja bila uspešna, napredna i poštovana od sveta.
(bezimena, 6. decembar 2012 12:15)

Vrlo opasna i neistinita teza.
Titov sistem je bio iluzija za koji se ispostavilo, kao i za svaku diktaturu, da je bio plast preko tempirane bombe.
Dikatature su diktature.

kako ih nadvladati

pre 11 godina

Kad covek pogleda komentare i ocene istih, reklo bi se da jos ima nade za nas. Ne znam samo, kako bi smo mi koji se slazemo sa gospodjom Perovic, mogli da delujemo. Ima li neko ideju?

WuTangKlan

pre 11 godina

Ljudi, da se ne lazemo...svako ko krene da ovom narodu "otvora oci" i da zemlju povede iz mulja i blata...mi ga "overimo" na nas svojstven nacin. Prema tome, nista ovo nije slucajno, vec cista zasluga. Budidte iskreni prema sebi, koliko vas koji kukumacete sad za Zoranom, je tog istog pre skoro 10god. pljuvalo i omalovazavalo.
Znate sta, ako u zadnjih 200god. nismo uspeli da sebe pozicioniramo, uljudimo, obrazujemo i omnozimo...onda nismo ni buducnost zasluzili, vrlo jednostavno!

punk

pre 11 godina

Nestajanje Srbije je pocelo dolaskom komunista na vlast 1945godine(ne racunajuci drugi svetski rat).To gosopdja(drugarica)Latinka dobro zna.A dolaskom komunista unistena je sloboda i demokratija i unistena sva inteligencija koja je bila pre rata.Komunisti i njihovi naslednici ne razumeju demokratiju jer su navikli na jednoumlje.Nazalost jos uvek se nismo otrgli od tog zla.

Goran

pre 11 godina

Nažalost potpuno tačno. I nažalost ono malo umnih ljudi koje imamo niko generacijam ne sluša. I još jedno nažalost, propast Srbije je počela ne pre 20 godina, već pre 120 godina ...

Aleksandar Raskovic

pre 11 godina

Drago mi je da medju Srbima ima nekog poput profesorke Perovic, a nasa najveca sramota su oni koji nas vode - predsednik, premijer i prvi podpredsednik...

Cecvrcak

pre 11 godina

@ Stvarno me smaraju priče o ogromnoj nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako lično poznaje nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata). Po tim statistikama trebalo bi da su svuda oko nas, a ja još nisam našla nekog, ko zana nekog, ko je nepismen. (pegica, 06. decembar 2012
Svako ko napiše npr."mi bi trebali da se udružimo..." ili "mi bi radili da imamo šta..." je nepismen, bez obzira što zna sva slova. Da ne pominjem "jer-je l' "utakmicu ili odvajanje rečce "ne". Pakleno je rasprostranjena nepismenost u našem narodu.

Dusan US

pre 11 godina

Zena je lepo to uvila da nikoga ne uvredi! Ranije sam pokusavao da pricam o ovome sa prijateljima i nailazio na potpuno nerazumevanje i zavrsna teza je uvek bila da mi je ispran mozak na zapadu. Sebe predstavljamo kao nebeski narod a sustini smo veoma iskompleksirani, u nekim stvarima primitivni i zli.
Stalno nam je kriv neko drugi, politicari, svet, izbeglice i Crnogorci. Nikako da pogledamo sebe.

bezimena

pre 11 godina

slazem se, samo zaboravila je da doda da je pocetak propadanja poceo dolaskom komunista na vlast a sad posao zavrsavaju njihova deca.
(clan ck, 6. decembar 2012 10:50)

Činjenica je da je jedino za vreme SFRJ tj. za vladavine komunista ova zemlja bila uspešna, napredna i poštovana od sveta.

Zemlja glupih

pre 11 godina

...a najvise volim ove sto komentarisu tipa "sve to znamo, sta se pravi pametna ova gospodja, bilo bi bolje da nam da odgovor kako dalje ili da ode u penziju". E pa dragi moji, odgovor je da vam nema spasa sa takvim razmisljanjem...prosto receno ;)

Sumnjivi srBski patriota

pre 11 godina

Mnogi odgovori na Latinkinu analizu ukazuju da je Titoizam i komunisti unistili naciju a ne ovi probudjeni "srbi". Ja licno koji zivi u ovom i zivio je i u onom vremenu a nisam komunista ovakvo pogubno jednoumlje u koje se oblaci ovaj narod nije postojolo nikada u Srbiji. nacini za eliminisanje neostomisljenika su samo drugaciji - patrioti vs PatRijoti srpski auto-sovinisti, izdajnici, pravi vs. nepravi Srbi prijatelji vs neprijatelji (a to su svi osim Rusa i pojedinih slobodnih strelaca u svetu ukljucujuci Ageilunu Jolie sve nacije osim srpske itd...)

bb1

pre 11 godina

Hvala gospodji Perovic. i hvala B92 da je objavio ovaj tekst.
Apeliram na malo pametne ljude, da ga vose puta procitaju, ako ga nemogu pri citanju prvi put razumeti.
Opametite se ljudi, vidite da ima i kod nas pametnih i realistickih Ljudi, kao sto je gospodja Perovic, gospodin Djindjic, pomerite ruku i sklonite maglu, u koju ste usli jos 45 do danas

banki

pre 11 godina

pametna žena, ja mislim da biste to trebali čitati svaki dan i to po par puta, jer žena naprosto kaže istinu, suočite se s njom konačno...

zoran

pre 11 godina

Mislim da je dosta toga rekla, ali nije pogodila srž propadanja.
Propadamo zato što je uništeno srpsko selo, a to je godinama sistematski radjeno. Na selu se radjaju deca, mnogo više nego u gradu. Prioritet opstanka je promena svesti kod devojaka, da im se objasni da im je bolje da se udaju za domaćina, gazdu, nego biti flizerka, ili nešto slično u gradu.

sas35bgd

pre 11 godina

Sloba je jednom priliko rekao:
"Ne treba nama Dojcevele da kaze da se u Srbiji zivi tesko!"
Ali nam treba neko kao Latinka-a sramota je sto nema niko mladji od nje da nosi tu ideju

Nikola

pre 11 godina

Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.
Svaka vlast ima narod kakav zaslužuje.
I nemojte se pitati šta je starije - kokoš ili jaje.
Ako to shvatite, ne treba puno filozofije za zaključak - s ovakvim narodom i ovakvim vlastima, nema perspektive.

Mića iz Jagodine

pre 11 godina

Ovo šta govori Latinka Perović,ja govorim više godinama ali u užem društvu.Drago mi je isto mislim kao i ljudi koji su istoričari.Na žalost mi Srbi ne možemo da se suočimo sa stvarnošću i realnošću,zbog čega stalno bežimo u prošlost.Oni mldi koji se hrabro suoče sa stvarnošću i realnošću beže iz Srbije ne želeći nikada da se u nju vrate.Srbi neće biti poslednji narod koji će biološki nestati sigurno u ovom veku.Mi se isuviše bavimo drugima umesto sobom.Ne želimo sebe da realno vidimo ko smo i koliko realno vredimo.Skoro uvek naš narod poćiće i verovaće lažljivcu i prevarantu umesto pametnom čoveku.Duže od 40 godinama sam radio sa našim srpskim narodom i znam ga u dušu.Teško mi je ali gospodja Latinka je potpuno u svemu u pravu.

Momakizbrazila

pre 11 godina

Ljudi moji ovo je istina. A i koga čudi...Srbija je zemlja u kojoj naj manj Srba ima...sve sto je moglo i bilo sposobno da se snadje u svjetu je otišlo! Ono malo sto je u Srbiju doslo iz 90tih i sad sa Kosova je ( Izbrglica Bree, Će mi otme posao i Kuću bree) ostala je samo bjeda,sirotinja,ciganluk i Srbijanci nema Srbija posteni sinova da se pohvali s njima. Srbi zive sad u Republiki Srpskoj i cjeli drugi svjet...posjeti Srbiju samo još u godišnjem a i to će prestati kad ove generacija izumre...

Milan

pre 11 godina

Kazu ovde neki da ne mozemo nista jer su se svi namerili da nas uniste. Drugi pak zagovaraju zatvaranje u sebe. To je upravo to nerazumevanje sadasnjosti o kojem gospodja govori.

Ko bese rekao ono da ako roba ne prelazi granice, preci ce je vojnici?

A ovima sto kazu da svi hoce da nas uniste i da nema te pameti koja bi nas mogla spasti, ja ih samo pitam "A sta je sa Izraelom?" Jevreji ni drzavu nisu imali a gle sad. Daleko od toga da ih podrzavam u onome sto rade Palestini, ali to je ipak primer da pamet moze da stvara cuda.

nemac

pre 11 godina

istorija srba ce tako i tako da propadne. mi ne zelimo da komuniciramo sa zapadom i sa susedima na nacin koji oni hoce da nam nametnu. imamo drugaciji pogled na istoriju. ako tako nastavimo onda cemo svakoko ekonomski propasti ali i ako dopustimo da nas ponize i da sve radimo sta oni od nas zele onda cemo isto istorijiski da propadnemo zato ce ona napisati istoriju i nije ni sigurno da li ce nam biti bolje. oni gledaju na svoj interes. sto bih bacali pare na nam pomognu? najveci je problem sto ne znamo kako da se izvucemo iz te situacije. valjda ce se jednog dana pojaviti neko ko je pametan i ko ima ideju za spas nase zemlje.

prvenac

pre 11 godina

Sve je to ok i svi se slažemo, samo što niko ne mrda prstom. Za par dana niko o tome neće razmišljati, pa će priča ponovo da se aktuelizuje kad se gospođa, ili neko kao ona, sledeći put pojavi u medijima...i tako u krug :(

fix

pre 11 godina

Kada u školí decu koja su odlicni djaci ne budu nazivali streberima ili nekim drugim pogrdnim imenima.Kada ne budemo govorili doktorima da su ulickani pederi.Kada diplome visokih skola budu imali samo oni koji to i zasluzuju.Kada ne kulturni ,bahati,prosti ljudi,bogati tajkuni ne budu nám postavljali vrednosti izopacene.Tek tada mozemo da kazemo da smo na pravom putu!Pozdrav iz České

miki

pre 11 godina

Postoje mnogi razlozi i uzroci zasto smo tu gde jesmo.Naravno da zavera protiv Srba ne postoji,to su izmislili politicari da bi manipulisali narodom.Nijedan pametan politicar nije vodio ovu zemlju od kraja 80-ih.Prvi uslov na zapadu je da politikom moze da se bavi iskljucivo prebogat covek a kod nas ako pogledamo nasi politicari samo godinu dana pre nego sto su usli u neku stranku nisu imali ni za kafu.Znamo da su sve republike sem Srbije htele da izadju iz SFRJ.Da su nam politicari najgori pokazalo se i dokazalo kad smo ostali sami

Toliko od mene

pre 11 godina

А шта је госпођа учинила да до тога не дође?
(avalanews)

Bila je jedna od fretkih koja je opominjala na tragican i opasan put koji je ujedinjena Srbija (cetnici i preruseni partizani) izabrala 1990. Nije imao ko da slusa. narod i vlast su bili opijeni i sada su,

Iz Skandinavije

pre 11 godina

Srbi su jedan nezreo narod. To se ogleda u tome sto ne znaju sta znaci drustvena zajednica i drzava. Tzv. politicka elita je bezglava i duboko upletena u sumnjive poslove sa tzv. poslovnim ljudima. Slazem se da je Srbija slucaj privatizacije drzave, i da ce jednom dana masa gladnih izaci na ulicu da ih najuri.

srbin

pre 11 godina

Ovo svako treba da procita po nekoliko puta, pa ako se probudi, dobro je. Treba nam sto vise onih koji napustaju pogubnu uspavanost, sladak nacinalisticki dremez, dok polako nestaje osnova tog nacionalizma: narod. Uskoro necemo moci da budemo patriote, lazne ili prave, jer nece biti naroda kome bismo podarili taj patriotizam.

Zavod za statistiku

pre 11 godina

Stvarno me *smaraju* priče o *ogromnoj* nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako *lično poznaje* (xD) nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata

Donald Tisoc

pre 11 godina

Danas se nepismenoscu smatra puno vise od nepoznavanja citanja i pisanja.

Stvarno me smaraju priče o ogromnoj nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako lično poznaje nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata). Po tim statistikama trebalo bi da su svuda oko nas, a ja još nisam našla nekog, ko zana nekog, ko je nepismen.
(pegica, 6. decembar 2012 10:43)

tatamata

pre 11 godina

Ubijali su nas politicari godinama i na zalost su opet tu!! Izbegli smo(na srecu) u inostranstvo u kojem kao SRBIN kreces iz velikog minusa i nisi bas 100% ponosan na sve sta su neki politicari od nas napravili. Tako da je vecina uzimala druge drzavljanstva, pasose i tako odgajala svoju decu.. Morate da razumete da ovde nisam cuo nista pozitivno u zadnjih 20 godina o nama. A tek sada kada su nam dosli stari dzelati iz 90_tih sa mirisima rakije i sivim odelima, razmisljam da i ja i moje dvoje dece traze drugo drzavljanstvo!!! Tako nestaju SRBI u inostranstvu!!!

Biljana

pre 11 godina

Savrseno precizna i jasna analiza stanja Srbije. Moze da posluzi kao temelj za novi pocetak ili prognoza naseg nestajanja. Hvala gospodji Perovic.

Vladimir

pre 11 godina

Sve je to u redu. Ali niste pomenuli najvaznije - komunizam. U svim svojim oblicima. Nista manje destruktivan od jugoslovenstva. Citav vek se Srbiji namece sve sto ponistava nacionalnu svest.

Cinik

pre 11 godina

"Sutra da udje Srbija u EU,pola stanovnika bi se preselilo u istu."...
Wrong!!! Preselili bi se svi i to bez da se pomere iz kuce. Razmislite pre nego sto napisete.

Владимир

pre 11 godina

Није се дотакла суштине проблема, бави се подледицама.
Замајавање простог народа...

Zoca

pre 11 godina

I ja sam od onih koji su otisli iz Srbije. Pokusaj povratka nije uspeo. Na zalost, veoma brzo se pokazalo da je nostalgija bolje resenje! Postovanje gospodji Latinki Perovic na iskrenom i istinitom objasnjenju srpskog gena samounistenja! Ali, jos uvek te volim Srbijo!

Bogdan

pre 11 godina

Razumevanje vremena nije specjalitet generacija koje su na zalasku. Mladi , obrazovani ljudi su ti koji imaju potencijal da razumeju vreme u kom žive.Pesimizam i strah nas neće odvesti na pravi put.Paradoksalno je da se u suštini Vučić(nećemo preživeti bez EU) i gospođa Latinka (nestat ćemo) slažu.To što narod nije trajna i večna kategorija nije nikakav argument jer trajna i večna kategorija ne postoji,svemu dođe kraj.Jedino na šta možemo da utičemo je da, dok trajemo ,budemo ljudi ili kišne gliste.Sami biramo,pa ko šta voli.

Pametnjaković

pre 11 godina

Politička elita je problem. Oni koriste narod kao taoce, misle da ako narod pati, EU će da daje pare da narod ne bi patio, što je potpuno pogrešno i bolesno. Zbog toga smo ovde gde jesmo. EU ima svoje probleme, njih nije preterano briga kako je ovde, ako vide da ne ide na bolje izolovaće i eliminisati celu zemlju.

Jelena

pre 11 godina

Citam komentare, svi kazu ISTINA, TACNO JE!
Ja pitam - I? Sta cemo sad? Znamo sta je problem, pitam kako cemo ga resavati (jer ga brzo resiti necemo)??? Da li je iko od vas nakon ovog teksta pokusao da popravi neki problem u svojoj kuci, na poslu? Ili jos bolje, da se suoci sa svojim unutrasnjim problemima i demonima? Da li je iko bio u bilo kom smislu PROAKTIVAN?
Nase NECINJENJE, nasa PASIVNOST, nasa NESPOSOBNOST da se suocimo sa problemom, to je ono sto nas UNAZADJUJE... kao i nedovoljno ulaganje u kvalitet OBRAZOVANJA i KULTURU! Mali narod, poput naseg, bez toga ne moze da opstane.

Opameti se narode!

pre 11 godina

I ako sam antikomunista, izuzetno pametna žena, i sve što je rekla-laserski precizno!
Dodao bih, da je glavni razlog dešavanja, ogromni primitivizam i niska inteligencija velikog broja stanovništva, ipak kriva za sve.

Kralj Ibi

pre 11 godina

Svi mi znamo da je istina ovo što Latinka priča, ali ne treba brzati, već sačekati pravi trenutak. Ima ovde još dosta toga za ugradjivanje i kraduckanje, pa kad dodje vreme i nas 98% krene u narodne kuhinje, tada može i u EU i bez korupcije....

Marko

pre 11 godina

Smeta mi to sto zeli da poveze depopulaciju i politicke stavove. Evo u Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Albaniji (cak i u Albaniji 300.000 manje za 10 godina) vlada depopulacija i smanjenje broja stanovnika a oni eto nisu nista "pogresno izabrali". Dakle to su nazalost trendovi koji vladaju svuda u okruzenju i u Evropi i njih ne resava cak ni ulazak u EU.

Covek

pre 11 godina

Ja ne zelim da razumem vreme u kome se pod izgovorom ljudskih prava bombarduju male i slabe drzave zarad uzimanja energenata, vreme u kome je novac jedino merilo vrednosti, vreme u kome se fasizam prikazuje kao demokratija, vreme u kome je nekima dozvoljeno da cine zlocine, vreme u kome ako nemas novca ne mozes da se lecis, vreme... Ne zelim da ga razumem, pa makar i nestao

crni domino

pre 11 godina

Srbija nestaje zbog bolesnih umova koji je vode i ne priznaju da su patoloski slucajevi. Drugim recima, vode je ljudi koji su: neobrazovani, nekulturni, nastrani, nemoralni, necasni, nedostojni, bez vizija, korumpirani, kriminalizovani, siromasni duhom, licemeri, balvandzije, patrijote, lopovi, kukavice.
Od ovakvih se ne moze ocekivati napredak Srbije vec njeno konacno unistenje i nestanak!
Bice verovatno kasno kada pojedini politicari shvate ovakvo stanje!

Jadran

pre 11 godina

Sukus je u znanju,toje jedino što imamo ili nemamo.Trebalo je čitati Ćosića,Medalovića,Čavoškog,Markovića....itd..apologete srpstva, pa bi bilo sve jasno.Na Balkanu se ne čita, nego u kafani " oštri politika",evo rezultata!Sve ja to pročitah, nisam više siguran koje koristi od toga imam!

republika

pre 11 godina

Stvarno me *smaraju* priče o *ogromnoj* nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako *lično poznaje* (xD) nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata
(Zavod za statistiku, 6. decembar 2012 11:30)

Evo ja citiram jednog funkcionalno nepismenog.

Bob Rock

pre 11 godina

Ma kakvo propadanje, srbija nikada nije bila u boljem polozaju... Evo samo sto rusi i kinezi nisu zaratili sa amerikancima, a onda se kosovo, karlobag, virovitica i tokio vracaju u sastav srbije!

Roditelji odgajaju decu

pre 11 godina

Ako je vasA tvrdnja istinita onda su klasa ljudi i ideologija kojoj ste vi drugarice Perovic pripadali krivi za takvo stanje.

motka

pre 11 godina

Srbija koja sa godinama nestaje, evo lepog grafika http://i45.tinypic.com/2laexom.jpg
A jedino je imala rast populacije za vreme Djindjica. Svaka vam cast srbi.

T.

pre 11 godina

Mozete vi da se ljutite na Latinku i komuniste, ali su komunisti ostavili Srbiju i Srbe u mnogo boljem stanju 1990. nego sto je ona sada, 22 godine posle komunista.

Ortodox

pre 11 godina

Bravo! Konačno neko da kaže pravu istinu i gde smo i šta smo. Ako je ne poslušamo i ubrzo ne uradimo korenite promene, definitivno nestajemo. Moramo da dovučemo što više naših mladih ljudi iz sveta i da zadržimo one koji su još uvek u zemlji. Poboljšanje standarda i sistema vrednosti.

Realnost

pre 11 godina

Mislim da je Srbija u devedestim godinam krenula putem bez povratka i da nema sanse da se oporavi....retki su oni koji mogu da odu, a nece! RETKI! Ne bih se slozio da je sa SFRJ pocela da propada...radjala su se deca, povecavao se natalitet...

miloš Novi Sad

pre 11 godina

Žena je direktno pogodila u srž problema. Nekima to neće ući u glavu na posle 100 godina, mislim vecini.
(sasa, 6. decembar 2012 10:37)

Za sto godina ćemo biti Jermenija. Dva miliona građana u zemlji, deset miliona u dijaspori. Za dvesta godina konačno nestajemo, a za to jedino možemo zahvaliti ovim čuvarima zaveta Nemanjića i njihovom srbovanju.
(koji naravno zaboravljaju da su Nemanjići umešno balansirali između Zapada i Vizantije, da su se vodili politikom Dveri/DSS/SRS bili bi izbrisani sa mape sveta u roku od odmah)

Новосадски реакционар

pre 11 godina

Србија и цела Европа пропадају управо због вашег либерализма и тежње за укалапањем ,,са модерним светом''. Ко хоће да преживи мора се ослободити од светског утицаја, светске моде, светских страсти које угађају човеку и тако га уништавају. Због ваше либералне идеологије дошло је до - пропасти друштва, културе, морала, патријархалности, пада наталитета, пораста промискуитета, материјализма, идолизације тзв. прогреса и свега модерног и популарног. Да би се опстало потребно је апсолутно одбацити либералне идеологије које тренутно владају Европом.

marko..

pre 11 godina

ali si zaboravila ratove koji su pogadjali srpski narod..da ne racunamo zadnji..koliko bi nas bilo danas da se nisu dogodili?a za te ratove nismo mi bili krivi...ili jesmo??

milan

pre 11 godina

Srbija je konfuzna zato sto u njoj postoje dve struje, nebi rekao politicka mada jesu zato sto dobar deo pristalica tih struja ne zive u realnom zivotu iz razloga sto ih neki politicari koriste za svoju politiku i zahvaljujuci njihovim praznim stomacima ili ubedjenju da su prazni, imaju veliku podrsku. Srbija propada i zato sto se stvorila, iz tih istih razloga, jedna atmosfera gde mi sami sebe zderemo i sa takvim stavovima i pogledima stvara se atmosfera mazohizma. Kada bi nasi politicari svih kolora bili iskreni pred narodom bilo bi nam lakse ali izgleda kao i na sve poteze do sada morace drugi da ih nateraju na to.

dusan

pre 11 godina

ekonomsko blagostanje nije garancija opstanka. nemacka cu za 40 godina imati 20% manje ljudi (etnickih nemaca) od cega vecina preko 50 god. iran i turska tu mnogo bolje stoje. jaka ideologija ili religija. ovi prosvetitelji nas posmatraju kao da smo u 19. veku. pa nismo, i 21. smo i takvi smo kakvi smo. njihove recepture iz 19. veka su zlonamrrne i ne funkcionisu. ne treba nama prosvetiteljstvo, vec pragmatizam i sloga

Tvoja Latinka

pre 11 godina

"e moja Latinka, pogledaj nase komsije Rumune, sa 23 miliona su pali ove godine na 18.800.000"

Pile moje, nije 4 miliona Rumuna umrlo zbog EU, nego su se iselili u druge drzave EU, jer mogu! Cik ti probaj sasvojim pasosem!

Pozdrav Latinki Perovic

pre 11 godina

Zaboravna je drugarica Perovic, pa ne zna da je Srbiju pratilo siromastvo jer je drugima nesebicno pomagala.

Srbija je punih petnaest godina izdvajala doprinos za izgradnju cele Crne Gore posle zemljotresa 1979.g. tako sto je zakonom bilo odredjeno da se za to odvajaju dnevnice od svake plate svih zaposlenih gradjana Srbije.
To je bio ogroman novac, a pokusajte da izracunate koliko je to milijardi dolara.
A gde je jos i besplatan gradjevinski materijal, hrana, skolovanje, lecenje i sve ostalo.
Srbija je sama sagradila luku Bar i prugu Beograd – Bar.

tajkun

pre 11 godina

zemlja se raspada od pogresnih politika. umesto da subvencionisanje propalih drzavnih firmi preusmere na podsticanje radjanja oni zbog partijskih dzepova vestacki odrzavaju propala preduzeca. Bas me briga da li ce iz drzavnih firmi otkaz dobiti 5 ili 10000. ljudi. Mnogo znacajnije je sto nas je sve manje. Pa i kosovo smo izgubili jer nema naseg naroda dole. ako se ovako nastavi izgubicemo jos teritorija. Pod hitno stimulisati radjanje i materinstvo. Politicari koji nemaju porodicu ne smeju da nam odlucuju o sudbinama nas i nase dece. Opameti se Srbijo. Vreme je.

mirko

pre 11 godina

Jedina moja primedba je, da je emisija trajala prekratko, i da je šteta što gospođa Latinka Perović nije bila u prilici da detaljnije analizira događanja u današnjoj Srbiji.
Ne sumnjam da će se kao i uvek javiti veliki broj oponenata, i osporavati gospođu Perović, jer ih ne interesuje suština, nego za njih je ona samo ideološki protivnik.

uros

pre 11 godina

Srbija je u procesu dezintegracije, ljudi su u migraciji, napustaju teritoriju, delovi zmlje su prazni koje ce vremenom naseliti drugi narodi. Na zalost malo sta se moze uraditi, nemamo mi ni novca ni ideja, a ni ljudi za uspostavljanje sistema na celoj teritoriji.

Miloš

pre 11 godina

Nije uopšte tačno da Zapad i mi isto gledamo na srpsku istoriju. Čitao sam, na primer, kako Austrija gleda na početak Prvog svetskog rata. Šta mislite, da li gleda isto kao i Srbija? Ima puno takvih primera, ali taj najviše upada u oči. Što se tiče "nestajanja", takva sudbina najverovatnije čeka sve evropske narode sa do 10 miliona stanovnika osim Albanaca. Ništa novo, ništa spektakularno nisam pročitao u ovom intervjuu.

seljadin

pre 11 godina

e moja Latinka, pogledaj nase komsije Rumune, sa 23 miliona su pali ove godine na 18.800.000, sta ti to govori o EU? EU je grobnica za nas narod nazalost, mi cemo se istopiti u EU, a druge nacije ce ojacati, zato sto u EU mali postaju jos manji, a veliki jos veci.
Ali ako je narod odluocio da nestane, neka tako i bude.

Dan

pre 11 godina

Tokom istorije čovečanstva nestalo je na hiljade naroda, dušmani su ih zatrli do poslednjeg, ništa novo. Da li se može žrtvi pripisati krivica? Teško, jer ako je neko jači od tebe odlučio da te satre, malo toga pametnog možeš da smisliš da bi to izbegao. Po nekima u našim redovima bi najpametnije bilo da Srbija izvrši samoubistvo, a u prethodnih 10 godina to je već napola učinjeno. Mi smo napravili ustupke kakve nijedna država na svetu u novijoj istoriji nije napravila.

neko

pre 11 godina

Savrsen opis bliske istorije.
Ali dobro, ima drugih naroda na planeti, nestali su i hazari pa covecantsvo nastavlja dalje. Ne verujem da ce Srpski narod nekom nedostajati.

Slovenec

pre 11 godina

Latinka Perović zaista je razumna žena. Ona i Marko Nikezić mogli bi (da nisu bili smenjeni) sukreirati jednu moderniju Jugoslaviju već u sedamdesetim godinama prošlog veka. A da se glas takvih ljudi čuo u devetdesetim, tok istorije bio bi sasvim drukčiji.
Pozdrav od Slovenca!

pera_kojot

pre 11 godina

Nazalost Latinka, nema ko da Vas cuje. Ali cak i da narod nestane to bi bio samo jedan od drustvenih procesa. Da li uopste postoji narod kao kategorija. Individua je mnogo znacajnija od nekakve kategorije naroda. Rodjen sam u Jugoslaviji, majka pripada jednom narodu, otac drugom. Bio sam i ostao Jugosloven. Da li je moj narod izumro?

razmisljam da napustim zemlju

pre 11 godina

Tačno tako. Neophodno je da energiju fokusiramo na razvoj u svakom smislu. Ovo je poruka i medijima koji na naslovnim stranama imaju samo tekstove o krizi, raznim borbama (borba za..., borba protiv...) umesto da vesti počinju pričama uspešnih ljudi i edukativnim člancima.

de.

pre 11 godina

Jedino sta Srbi nisu shvatili je da ako hoces da se bavis nacionalizmom, etnickim ciscenjem, zlocinima, teritorijalnim sirenjima, stvaranjem monoetnickih paradrzavica i pomeranjem granica treba na vreme da se povezes sa Amerikom, potplatis kongresmene, nadjes dobru lobisticku agenciju, po mogucnosti Ruder Fin i sve ti je dozvoljeno i sve ima da radi u tvoju korist, od sudova UN-a, preko americke do EU administracije.

Kosta

pre 11 godina

imamo pametnih ljudi i samo oni nas mogu izvuci iz nase agonije, jako mi je zao sto ni ova vlada ne razume vreme u kome zivimo. Zar stvarno misle da ce nas Velja Ilic, Mrkonjic ili Drecun odvesti u dobro? Jos nije kasno, ali za to niko nema smelosti, a to je bas tuzno.

Mrgud

pre 11 godina

Analize gospođe Perović, zbog čega je Srba sve manje, mogu se argumentima utrostručiti. I to će uraditi polupismen građanin. "Nije narod večna kategorija... ne znamo da komuniciramo sa drugima... gubimo vreme.." Ovde već ima naučnog voluntarizma! ali,ko je kriv za to? Deca koja odlaze? Kad pogledam gospođu Perović i gospodina Mićunovića kojom snagom upiru da ostanu u javnom i političkom životu "na vrhu", onda mi je jasno zašto ta deca odlaze. Idite već jednom u penziju i pistite mlađe da urede ovu zemlju!

MiraO.

pre 11 godina

Svaka joj čast. Bilo mi je zadovoljstvo slušati je. Komentarisala bih stav o mladima. U kući imam sina koji je inženjer i sociolog i snahu koja je socijalni radnik. Ni jedno ne radi. Kada odu u zavod za zapošljavanje samo im uredno popune datum sledećeg javljanja. Niko i ne pokušava da im ponudi posao. Sin planira da ode na doktorske studije u inostranstvo. Ako ode, sigurno se neće ni vraćati. Da li je to za ovu političku elitu, često obrazovanu na brzinu po raznim privatnim fakultetima, najbezbolnije ne znam, ali dugoročno za našu zemlju je pogubno. Možda je rešenje kao nekada uvođenje obaveznog zapošljavanja pripravnika?!

vladimir djurdjic

pre 11 godina

Kaze nekadasnja funkcionerka koja je bila u vlasti, kasnije doduse smenjena, u doba jednopratijskog sistema. Svestan sam mnogih mana srpskog drustva ali lekcije o demokratiji od ljudi koji su bili komunistcki funkcioneri ne prihvatam jer su se ucestvujuci u komunistickom aparatu vlasti pokazali kao NEDEMOKRATE i ne postoji nista sto to moze da pormeni.

Engelbert

pre 11 godina

Samo treba izvrsiti inverziju njenih zakljucaka. To sto ona vidi kao uzrok je posledica i obrnuto. Upravo sistem vrednosti koji se ovde zagovara izvor je problema.

Gradjanka

pre 11 godina

Gospodja Perovic je apsolutno u pravu. Ali zbog situacije u kojoj je se nacija nasla ona treba da zahvali vodecoj eliti koja se pokazala krajnje egositicnom i koja misli da nacija postoji zbog nje a ne obrnuto. Retko da gde u svetu postoji egoisticnija elita nego u nas a koja brine samo o sebi i svom uzem okruzenju dok je placena da brine o opstim interesima citave nacije.
Pa uzmite samo pravosudje i sudije koje skoro bez izuzetaka (cast izuzecima koje treba svecom traziti) stite privrednike kriminalce a znaju vrlo dobro odakle ih podmicuju i da je to sve uzeto od nekoga odnosno od naroda. Zato Srbija i jeste kuca bez temelja i zato se rusi svakim danom sve vise i vise.

Akcija za ustanovljavanje broja Srba koji zive izvan Srbije

pre 11 godina

U Becu zivi oko 300.000 "nestalih" Srba, a u celoj Austriji min. oko pola miliona.
Molim vas javite se iz celog sveta i posaljite broj tamo zivecih Srba, da bismo napravili zajednicku statistiku, cime bi se na najbolji nacin dokazalo ono sto ova grande dama srpske politike govori.
Od zvanicnog statistickog zavoda necemo nikad dobiti ove podatke, jer ih oni jednostavno ni nemaju.

bojan

pre 11 godina

Ako me neko pita: ‘‘Da li sam za Srbiju sa Kosovom i milion stanovnika ili za Srbiju bez Kosova i 50 miliona stanovnika‘‘? Rekao bih za ovo drugo! U čemu se ogleda patriotizam u ljudima ili zemlji? Neko nam je lukavo pobrkao lončiće i zato nestajemo kao narod, kao i naše kulturno nasleđe!

donja mezija

pre 11 godina

Ne, Vi gospođo ne razumete vreme - ovo što ste rekli važilo je 90-ih.
Inače, u vezi starosti stanovništva i perspektive mladih, situacija je manje više svuda ista, u našem delu polulopte.

pegica

pre 11 godina

Stvarno me smaraju priče o ogromnoj nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako lično poznaje nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata). Po tim statistikama trebalo bi da su svuda oko nas, a ja još nisam našla nekog, ko zana nekog, ko je nepismen.

Slovenec

pre 11 godina

Latinka Perović zaista je razumna žena. Ona i Marko Nikezić mogli bi (da nisu bili smenjeni) sukreirati jednu moderniju Jugoslaviju već u sedamdesetim godinama prošlog veka. A da se glas takvih ljudi čuo u devetdesetim, tok istorije bio bi sasvim drukčiji.
Pozdrav od Slovenca!

de.

pre 11 godina

Jedino sta Srbi nisu shvatili je da ako hoces da se bavis nacionalizmom, etnickim ciscenjem, zlocinima, teritorijalnim sirenjima, stvaranjem monoetnickih paradrzavica i pomeranjem granica treba na vreme da se povezes sa Amerikom, potplatis kongresmene, nadjes dobru lobisticku agenciju, po mogucnosti Ruder Fin i sve ti je dozvoljeno i sve ima da radi u tvoju korist, od sudova UN-a, preko americke do EU administracije.

neko

pre 11 godina

Savrsen opis bliske istorije.
Ali dobro, ima drugih naroda na planeti, nestali su i hazari pa covecantsvo nastavlja dalje. Ne verujem da ce Srpski narod nekom nedostajati.

miloš Novi Sad

pre 11 godina

Žena je direktno pogodila u srž problema. Nekima to neće ući u glavu na posle 100 godina, mislim vecini.
(sasa, 6. decembar 2012 10:37)

Za sto godina ćemo biti Jermenija. Dva miliona građana u zemlji, deset miliona u dijaspori. Za dvesta godina konačno nestajemo, a za to jedino možemo zahvaliti ovim čuvarima zaveta Nemanjića i njihovom srbovanju.
(koji naravno zaboravljaju da su Nemanjići umešno balansirali između Zapada i Vizantije, da su se vodili politikom Dveri/DSS/SRS bili bi izbrisani sa mape sveta u roku od odmah)

mirko

pre 11 godina

Jedina moja primedba je, da je emisija trajala prekratko, i da je šteta što gospođa Latinka Perović nije bila u prilici da detaljnije analizira događanja u današnjoj Srbiji.
Ne sumnjam da će se kao i uvek javiti veliki broj oponenata, i osporavati gospođu Perović, jer ih ne interesuje suština, nego za njih je ona samo ideološki protivnik.

crni domino

pre 11 godina

Srbija nestaje zbog bolesnih umova koji je vode i ne priznaju da su patoloski slucajevi. Drugim recima, vode je ljudi koji su: neobrazovani, nekulturni, nastrani, nemoralni, necasni, nedostojni, bez vizija, korumpirani, kriminalizovani, siromasni duhom, licemeri, balvandzije, patrijote, lopovi, kukavice.
Od ovakvih se ne moze ocekivati napredak Srbije vec njeno konacno unistenje i nestanak!
Bice verovatno kasno kada pojedini politicari shvate ovakvo stanje!

MiraO.

pre 11 godina

Svaka joj čast. Bilo mi je zadovoljstvo slušati je. Komentarisala bih stav o mladima. U kući imam sina koji je inženjer i sociolog i snahu koja je socijalni radnik. Ni jedno ne radi. Kada odu u zavod za zapošljavanje samo im uredno popune datum sledećeg javljanja. Niko i ne pokušava da im ponudi posao. Sin planira da ode na doktorske studije u inostranstvo. Ako ode, sigurno se neće ni vraćati. Da li je to za ovu političku elitu, često obrazovanu na brzinu po raznim privatnim fakultetima, najbezbolnije ne znam, ali dugoročno za našu zemlju je pogubno. Možda je rešenje kao nekada uvođenje obaveznog zapošljavanja pripravnika?!

bojan

pre 11 godina

Ako me neko pita: ‘‘Da li sam za Srbiju sa Kosovom i milion stanovnika ili za Srbiju bez Kosova i 50 miliona stanovnika‘‘? Rekao bih za ovo drugo! U čemu se ogleda patriotizam u ljudima ili zemlji? Neko nam je lukavo pobrkao lončiće i zato nestajemo kao narod, kao i naše kulturno nasleđe!

uros

pre 11 godina

Srbija je u procesu dezintegracije, ljudi su u migraciji, napustaju teritoriju, delovi zmlje su prazni koje ce vremenom naseliti drugi narodi. Na zalost malo sta se moze uraditi, nemamo mi ni novca ni ideja, a ni ljudi za uspostavljanje sistema na celoj teritoriji.

Dusan US

pre 11 godina

Zena je lepo to uvila da nikoga ne uvredi! Ranije sam pokusavao da pricam o ovome sa prijateljima i nailazio na potpuno nerazumevanje i zavrsna teza je uvek bila da mi je ispran mozak na zapadu. Sebe predstavljamo kao nebeski narod a sustini smo veoma iskompleksirani, u nekim stvarima primitivni i zli.
Stalno nam je kriv neko drugi, politicari, svet, izbeglice i Crnogorci. Nikako da pogledamo sebe.

Toliko od mene

pre 11 godina

А шта је госпођа учинила да до тога не дође?
(avalanews)

Bila je jedna od fretkih koja je opominjala na tragican i opasan put koji je ujedinjena Srbija (cetnici i preruseni partizani) izabrala 1990. Nije imao ko da slusa. narod i vlast su bili opijeni i sada su,

seljadin

pre 11 godina

e moja Latinka, pogledaj nase komsije Rumune, sa 23 miliona su pali ove godine na 18.800.000, sta ti to govori o EU? EU je grobnica za nas narod nazalost, mi cemo se istopiti u EU, a druge nacije ce ojacati, zato sto u EU mali postaju jos manji, a veliki jos veci.
Ali ako je narod odluocio da nestane, neka tako i bude.

Tvoja Latinka

pre 11 godina

"e moja Latinka, pogledaj nase komsije Rumune, sa 23 miliona su pali ove godine na 18.800.000"

Pile moje, nije 4 miliona Rumuna umrlo zbog EU, nego su se iselili u druge drzave EU, jer mogu! Cik ti probaj sasvojim pasosem!

Mrgud

pre 11 godina

Analize gospođe Perović, zbog čega je Srba sve manje, mogu se argumentima utrostručiti. I to će uraditi polupismen građanin. "Nije narod večna kategorija... ne znamo da komuniciramo sa drugima... gubimo vreme.." Ovde već ima naučnog voluntarizma! ali,ko je kriv za to? Deca koja odlaze? Kad pogledam gospođu Perović i gospodina Mićunovića kojom snagom upiru da ostanu u javnom i političkom životu "na vrhu", onda mi je jasno zašto ta deca odlaze. Idite već jednom u penziju i pistite mlađe da urede ovu zemlju!

Opameti se narode!

pre 11 godina

I ako sam antikomunista, izuzetno pametna žena, i sve što je rekla-laserski precizno!
Dodao bih, da je glavni razlog dešavanja, ogromni primitivizam i niska inteligencija velikog broja stanovništva, ipak kriva za sve.

Cinik

pre 11 godina

"Sutra da udje Srbija u EU,pola stanovnika bi se preselilo u istu."...
Wrong!!! Preselili bi se svi i to bez da se pomere iz kuce. Razmislite pre nego sto napisete.

Akcija za ustanovljavanje broja Srba koji zive izvan Srbije

pre 11 godina

U Becu zivi oko 300.000 "nestalih" Srba, a u celoj Austriji min. oko pola miliona.
Molim vas javite se iz celog sveta i posaljite broj tamo zivecih Srba, da bismo napravili zajednicku statistiku, cime bi se na najbolji nacin dokazalo ono sto ova grande dama srpske politike govori.
Od zvanicnog statistickog zavoda necemo nikad dobiti ove podatke, jer ih oni jednostavno ni nemaju.

Gradjanka

pre 11 godina

Gospodja Perovic je apsolutno u pravu. Ali zbog situacije u kojoj je se nacija nasla ona treba da zahvali vodecoj eliti koja se pokazala krajnje egositicnom i koja misli da nacija postoji zbog nje a ne obrnuto. Retko da gde u svetu postoji egoisticnija elita nego u nas a koja brine samo o sebi i svom uzem okruzenju dok je placena da brine o opstim interesima citave nacije.
Pa uzmite samo pravosudje i sudije koje skoro bez izuzetaka (cast izuzecima koje treba svecom traziti) stite privrednike kriminalce a znaju vrlo dobro odakle ih podmicuju i da je to sve uzeto od nekoga odnosno od naroda. Zato Srbija i jeste kuca bez temelja i zato se rusi svakim danom sve vise i vise.

bez lose namere

pre 11 godina

(pegica, 6. decembar 2012 10:43)

Izgleda da mislis da se postaje pismen kada naucis 30 slova. U Srbiji je po standardima evrope (i nasim popisnim) nepismeno bar 50% stanovnistva. Tu ulaze pravopis, sposobnost da se napise zvanican dokument (molba, zahtev), koriscenje interneta i mail-a...
Sada se opet okreni oko sebe, pa sagledaj koliko je nepismenih

pera_kojot

pre 11 godina

Nazalost Latinka, nema ko da Vas cuje. Ali cak i da narod nestane to bi bio samo jedan od drustvenih procesa. Da li uopste postoji narod kao kategorija. Individua je mnogo znacajnija od nekakve kategorije naroda. Rodjen sam u Jugoslaviji, majka pripada jednom narodu, otac drugom. Bio sam i ostao Jugosloven. Da li je moj narod izumro?

republika

pre 11 godina

Stvarno me *smaraju* priče o *ogromnoj* nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako *lično poznaje* (xD) nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata
(Zavod za statistiku, 6. decembar 2012 11:30)

Evo ja citiram jednog funkcionalno nepismenog.

Kosta

pre 11 godina

imamo pametnih ljudi i samo oni nas mogu izvuci iz nase agonije, jako mi je zao sto ni ova vlada ne razume vreme u kome zivimo. Zar stvarno misle da ce nas Velja Ilic, Mrkonjic ili Drecun odvesti u dobro? Jos nije kasno, ali za to niko nema smelosti, a to je bas tuzno.

donja mezija

pre 11 godina

Ne, Vi gospođo ne razumete vreme - ovo što ste rekli važilo je 90-ih.
Inače, u vezi starosti stanovništva i perspektive mladih, situacija je manje više svuda ista, u našem delu polulopte.

vladimir djurdjic

pre 11 godina

Kaze nekadasnja funkcionerka koja je bila u vlasti, kasnije doduse smenjena, u doba jednopratijskog sistema. Svestan sam mnogih mana srpskog drustva ali lekcije o demokratiji od ljudi koji su bili komunistcki funkcioneri ne prihvatam jer su se ucestvujuci u komunistickom aparatu vlasti pokazali kao NEDEMOKRATE i ne postoji nista sto to moze da pormeni.

Liberty Valance

pre 11 godina

Najbolje je bilo u Srbiji kada su Hrvati bili na vlasti, Marsal Tito, Ante Markovic. Jugoslavija sa hrvatskim mainstreamom je nesto najbolje sto nam se dogodilo u istoriji. A vi krenuli da ubijate i rusite hrvatske gradove. Vaskolika bruka i sramota.

Jelena

pre 11 godina

Citam komentare, svi kazu ISTINA, TACNO JE!
Ja pitam - I? Sta cemo sad? Znamo sta je problem, pitam kako cemo ga resavati (jer ga brzo resiti necemo)??? Da li je iko od vas nakon ovog teksta pokusao da popravi neki problem u svojoj kuci, na poslu? Ili jos bolje, da se suoci sa svojim unutrasnjim problemima i demonima? Da li je iko bio u bilo kom smislu PROAKTIVAN?
Nase NECINJENJE, nasa PASIVNOST, nasa NESPOSOBNOST da se suocimo sa problemom, to je ono sto nas UNAZADJUJE... kao i nedovoljno ulaganje u kvalitet OBRAZOVANJA i KULTURU! Mali narod, poput naseg, bez toga ne moze da opstane.

Ras

pre 11 godina

Zanimljivo, i Austrija u kojoj zivim ama bas potpuno identicno "propada" Sa sve useljenicima i novim drzavljanima opet ima 320.000 stanovnika manje nego pre 10 godina. Kako li im se to desilo. A ubedjen sam da austirjanci mnogo bolje razumeju vreme i svet u kome zivimo.

Ucitelj

pre 11 godina

Tacno je ovo da smo izuzetno nepismen, zaostao i uz to glupo arogantan narod. Pun kompleksa, drugima se zelimo pretstaviti u boljem svetlu. Pogledajte nase "Cece" i druge jadnice koje misle da su Zvezde ili Duve a narod bez kulture ih jos obozava! Jadno u svakom pogledu te reci!

marija

pre 11 godina

Činjenica je da je jedino za vreme SFRJ tj. za vladavine komunista ova zemlja bila uspešna, napredna i poštovana od sveta.
(bezimena, 6. decembar 2012 12:15)

Vrlo opasna i neistinita teza.
Titov sistem je bio iluzija za koji se ispostavilo, kao i za svaku diktaturu, da je bio plast preko tempirane bombe.
Dikatature su diktature.

Iz Skandinavije

pre 11 godina

Srbi su jedan nezreo narod. To se ogleda u tome sto ne znaju sta znaci drustvena zajednica i drzava. Tzv. politicka elita je bezglava i duboko upletena u sumnjive poslove sa tzv. poslovnim ljudima. Slazem se da je Srbija slucaj privatizacije drzave, i da ce jednom dana masa gladnih izaci na ulicu da ih najuri.

fix

pre 11 godina

Kada u školí decu koja su odlicni djaci ne budu nazivali streberima ili nekim drugim pogrdnim imenima.Kada ne budemo govorili doktorima da su ulickani pederi.Kada diplome visokih skola budu imali samo oni koji to i zasluzuju.Kada ne kulturni ,bahati,prosti ljudi,bogati tajkuni ne budu nám postavljali vrednosti izopacene.Tek tada mozemo da kazemo da smo na pravom putu!Pozdrav iz České

WuTangKlan

pre 11 godina

Ljudi, da se ne lazemo...svako ko krene da ovom narodu "otvora oci" i da zemlju povede iz mulja i blata...mi ga "overimo" na nas svojstven nacin. Prema tome, nista ovo nije slucajno, vec cista zasluga. Budidte iskreni prema sebi, koliko vas koji kukumacete sad za Zoranom, je tog istog pre skoro 10god. pljuvalo i omalovazavalo.
Znate sta, ako u zadnjih 200god. nismo uspeli da sebe pozicioniramo, uljudimo, obrazujemo i omnozimo...onda nismo ni buducnost zasluzili, vrlo jednostavno!

nexus

pre 11 godina

@pegica Evo ja cu da ti objasnim: Pismenost u 21. veku podrazumeva poznavanje stranog jezika (osnovni nivo), rad na racunaru (osnovno), vozacka dozvola i jos neke stvari koje se moraju znati ako zelis biti deo savremenog drustva. E ti sad vidi koliko nepismenih poznajes.

Realnost

pre 11 godina

Mislim da je Srbija u devedestim godinam krenula putem bez povratka i da nema sanse da se oporavi....retki su oni koji mogu da odu, a nece! RETKI! Ne bih se slozio da je sa SFRJ pocela da propada...radjala su se deca, povecavao se natalitet...

bezimena

pre 11 godina

slazem se, samo zaboravila je da doda da je pocetak propadanja poceo dolaskom komunista na vlast a sad posao zavrsavaju njihova deca.
(clan ck, 6. decembar 2012 10:50)

Činjenica je da je jedino za vreme SFRJ tj. za vladavine komunista ova zemlja bila uspešna, napredna i poštovana od sveta.

Aleksandar Raskovic

pre 11 godina

Drago mi je da medju Srbima ima nekog poput profesorke Perovic, a nasa najveca sramota su oni koji nas vode - predsednik, premijer i prvi podpredsednik...

pegica

pre 11 godina

Stvarno me smaraju priče o ogromnoj nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako lično poznaje nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata). Po tim statistikama trebalo bi da su svuda oko nas, a ja još nisam našla nekog, ko zana nekog, ko je nepismen.

Roditelji odgajaju decu

pre 11 godina

Ako je vasA tvrdnja istinita onda su klasa ljudi i ideologija kojoj ste vi drugarice Perovic pripadali krivi za takvo stanje.

bezimena

pre 11 godina

Titov sistem je bio iluzija...Diktature su diktature.
(marija, 6. decembar 2012 13:04)

Manite me te floskule, kvalitet života je bio vrlo realan!
Što se diktature tiče, bolja mi je bila ta u kojoj je centar dešavanja bio čovek sa jasno ograničenim pravima na temelju jednakosti i ravnopravnosti, od ove danas, koja se kamuflirala plaštom demokratije, i u kojoj se sve vrti oko kapitala enormno bogatih pojedinaca (kako su se obogatili!?) i moći političara koji im u tome pomažu da bi im ovi bacali mrvice sa stola, dok su svi ostali ljudi suštinski totalno obespravljeni robovi i sluge.

Biljana

pre 11 godina

Savrseno precizna i jasna analiza stanja Srbije. Moze da posluzi kao temelj za novi pocetak ili prognoza naseg nestajanja. Hvala gospodji Perovic.

Mića iz Jagodine

pre 11 godina

Ovo šta govori Latinka Perović,ja govorim više godinama ali u užem društvu.Drago mi je isto mislim kao i ljudi koji su istoričari.Na žalost mi Srbi ne možemo da se suočimo sa stvarnošću i realnošću,zbog čega stalno bežimo u prošlost.Oni mldi koji se hrabro suoče sa stvarnošću i realnošću beže iz Srbije ne želeći nikada da se u nju vrate.Srbi neće biti poslednji narod koji će biološki nestati sigurno u ovom veku.Mi se isuviše bavimo drugima umesto sobom.Ne želimo sebe da realno vidimo ko smo i koliko realno vredimo.Skoro uvek naš narod poćiće i verovaće lažljivcu i prevarantu umesto pametnom čoveku.Duže od 40 godinama sam radio sa našim srpskim narodom i znam ga u dušu.Teško mi je ali gospodja Latinka je potpuno u svemu u pravu.

X

pre 11 godina

Profesorka je zaista u pravu.Citam komentare i nemogu da verujem,da vecina ipak nije razumela sta je ona htela reci,To samo pokazuje da je nas narod zaista nepismen, da zivi jos uvek u proslosti ida jos uvek sanja o velikoj Srbiji.Vecina neka jos jednom pogleda emisiju ali da dobro slusaju.

Goran

pre 11 godina

Nažalost potpuno tačno. I nažalost ono malo umnih ljudi koje imamo niko generacijam ne sluša. I još jedno nažalost, propast Srbije je počela ne pre 20 godina, već pre 120 godina ...

Dan

pre 11 godina

Tokom istorije čovečanstva nestalo je na hiljade naroda, dušmani su ih zatrli do poslednjeg, ništa novo. Da li se može žrtvi pripisati krivica? Teško, jer ako je neko jači od tebe odlučio da te satre, malo toga pametnog možeš da smisliš da bi to izbegao. Po nekima u našim redovima bi najpametnije bilo da Srbija izvrši samoubistvo, a u prethodnih 10 godina to je već napola učinjeno. Mi smo napravili ustupke kakve nijedna država na svetu u novijoj istoriji nije napravila.

Vladimir

pre 11 godina

Sve je to u redu. Ali niste pomenuli najvaznije - komunizam. U svim svojim oblicima. Nista manje destruktivan od jugoslovenstva. Citav vek se Srbiji namece sve sto ponistava nacionalnu svest.

Kralj Ibi

pre 11 godina

Svima vama Pigmejima, koji imate svoje "mišljenje" i sa nečim se ne slažete jednostavno poručujem: Navedite mi 10 knjiga koje ste u životu pročitali. Nije vam to ni Toma diploma, ni poljoprivredni tehničar Dobrica Ćosić, ni novokomponovani Ivica. Zar stvarno mislite da možete da polemišete sa ovom ženom?

Y-men

pre 11 godina

Srbija je sama ubila svoje ljudske potencijale...pametni su odavno zacutali fukara progovorila...I pozitivni potencijali su sve su tisi i tisi a ovi sve jaci i glasniji. Nove ideje ni na vidiku sve se svodi na partizani vs cetnici. Tako se umire.

tatamata

pre 11 godina

Ubijali su nas politicari godinama i na zalost su opet tu!! Izbegli smo(na srecu) u inostranstvo u kojem kao SRBIN kreces iz velikog minusa i nisi bas 100% ponosan na sve sta su neki politicari od nas napravili. Tako da je vecina uzimala druge drzavljanstva, pasose i tako odgajala svoju decu.. Morate da razumete da ovde nisam cuo nista pozitivno u zadnjih 20 godina o nama. A tek sada kada su nam dosli stari dzelati iz 90_tih sa mirisima rakije i sivim odelima, razmisljam da i ja i moje dvoje dece traze drugo drzavljanstvo!!! Tako nestaju SRBI u inostranstvu!!!

Pametnjaković

pre 11 godina

Politička elita je problem. Oni koriste narod kao taoce, misle da ako narod pati, EU će da daje pare da narod ne bi patio, što je potpuno pogrešno i bolesno. Zbog toga smo ovde gde jesmo. EU ima svoje probleme, njih nije preterano briga kako je ovde, ako vide da ne ide na bolje izolovaće i eliminisati celu zemlju.

Nikola

pre 11 godina

Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.
Svaka vlast ima narod kakav zaslužuje.
I nemojte se pitati šta je starije - kokoš ili jaje.
Ako to shvatite, ne treba puno filozofije za zaključak - s ovakvim narodom i ovakvim vlastima, nema perspektive.

miki

pre 11 godina

Postoje mnogi razlozi i uzroci zasto smo tu gde jesmo.Naravno da zavera protiv Srba ne postoji,to su izmislili politicari da bi manipulisali narodom.Nijedan pametan politicar nije vodio ovu zemlju od kraja 80-ih.Prvi uslov na zapadu je da politikom moze da se bavi iskljucivo prebogat covek a kod nas ako pogledamo nasi politicari samo godinu dana pre nego sto su usli u neku stranku nisu imali ni za kafu.Znamo da su sve republike sem Srbije htele da izadju iz SFRJ.Da su nam politicari najgori pokazalo se i dokazalo kad smo ostali sami

Goran

pre 11 godina

Nemamo razumevanja za 21. vek i nemamo sposobnost da komuniciramo sa svetom? Naravno kad smo prepametni i nemamo nikad nista novo da naucimo, uvek nastupamo sa arogancijom i imamo stav da mi "sve znamo". Kad deci u osnovnim i srednjim skolama nisu vise idoli AC/DC, Beatles-i, Zeppelin i Stounsi, vec Partizan, Zvezda, Arkan i vodje navijaca. Kad zabranjujemo Gay Pride paradu (koja je svidelo se ili ne nama vrlo bitan deo atmosfere zapada 21. veka). Kad se uvek lepimo za nesto propalo sto svi drugi odbacuju i imamo 1000 odbrambenih mehanizama u vezi toga.

Engelbert

pre 11 godina

Samo treba izvrsiti inverziju njenih zakljucaka. To sto ona vidi kao uzrok je posledica i obrnuto. Upravo sistem vrednosti koji se ovde zagovara izvor je problema.

T.

pre 11 godina

Mozete vi da se ljutite na Latinku i komuniste, ali su komunisti ostavili Srbiju i Srbe u mnogo boljem stanju 1990. nego sto je ona sada, 22 godine posle komunista.

Zemlja glupih

pre 11 godina

...a najvise volim ove sto komentarisu tipa "sve to znamo, sta se pravi pametna ova gospodja, bilo bi bolje da nam da odgovor kako dalje ili da ode u penziju". E pa dragi moji, odgovor je da vam nema spasa sa takvim razmisljanjem...prosto receno ;)

Goran

pre 11 godina

Želeo bih da budem pametniji, pa da mogu više nešto da kažem: ovaj tekst i njena izjava je ogolila "srpski problem", ali onaj interni do samih kostiju. Svaka reč tačna i zlatna - BRAVO!

sas35bgd

pre 11 godina

Sloba je jednom priliko rekao:
"Ne treba nama Dojcevele da kaze da se u Srbiji zivi tesko!"
Ali nam treba neko kao Latinka-a sramota je sto nema niko mladji od nje da nosi tu ideju

mikin

pre 11 godina

"Stvarno me *smaraju* priče o *ogromnoj* nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako *lično poznaje* (xD) nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata
(Zavod za statistiku, 6. decembar 2012 11:30)
-----------------------------------------------
Prijatelju, dovoljno ce biti da pogledas nivo pismenosti u javnim medijima - novine, TV, portali. Garantujem da su SVI "rodjeni" posle 2.sv. rata!

Новосадски реакционар

pre 11 godina

Србија и цела Европа пропадају управо због вашег либерализма и тежње за укалапањем ,,са модерним светом''. Ко хоће да преживи мора се ослободити од светског утицаја, светске моде, светских страсти које угађају човеку и тако га уништавају. Због ваше либералне идеологије дошло је до - пропасти друштва, културе, морала, патријархалности, пада наталитета, пораста промискуитета, материјализма, идолизације тзв. прогреса и свега модерног и популарног. Да би се опстало потребно је апсолутно одбацити либералне идеологије које тренутно владају Европом.

Slobodan

pre 11 godina

Od Latinke Perović se mora učiti.To što je rekla nije ništa novo, samo je kao intelektualac i naučnik sagledala Srbiju u današnje vreme - i nepristrasno-a tako radi naučnik, izrekla istinu. Istinu je izrekla i sedamdesetih pa je stradala od ondašnjih političara. A istina boli. Srbi ne vole istinu - oni vole mit i da maštaju , zamišljaju da su neki poseban narod hvale vredan. A eto, niko nas ne hvali . Pa i Rusi nam prodaju gas skuplje nego drugima jer im je novac interes a ne ljubav i neka poseban interes prema Srbiji. Lepo je to Latinka rekla i to svi znaju i pre nje pa i sami Rusi. Jednostavno, ona je autoritet u nauci i jako dobro poznaje socijal-demokatski pokret u Srbiji, Rusiji, celom svetu. Čitajte njene radove o Svetozaru Markoviću . Ovi komentatori koji je kritikuju verovatni ništa i ne znaju o Svetozaru Markoviću. Još uvek imamo ulice sa njegovim imenom. Možda bi ga ovi koji misle da je Vučić pokrenuo borbu protiv korupcije pa se , jadni, obrušili na Latinku rado ulice Svetozara Markovića diljem Srbije zamenili imenom Ratka Mladića? Baš što je hteo sam Vučić.Sećate se- umesto Bulevar Zorana Đinđića da bude Bulevar Ratka Mladića !!! Svetozar Marković, Vuk Karadžić, Nikola Tesla, Jovan Cijić, Dragoslav Srejović...Zoran Djindjić su bili Srbi koji su razumeli šta je Srbiji činiti u aktuelnom vremenu i to je ono o čemu govori ova pametna, mudra Srpknja, Latinka Perović, i sama stradala od Srba koji nisu razumeli Srbiju u vremenu.Knjige u šake, Srbi.

kiki

pre 11 godina

Mnogi narodi su se integrisali u druge narode i nestali su.Nestali su narodi a ne ljudi.Ko nije kadar da opstane,zasluzuje da nestane.

JednaManje

pre 11 godina

Odlican tekst, nema sta da se doda. Ali komentar na komentare o pismenosti i slicno. Danasnja formula savremenog covjeka podrazumjeva: poznavanje stranog jezika (po mogucnosti Engleskog) + poznavanje rada na racunaru (malo vise od osnove) + vozacka dozvola i auto + neopterecenost nacionalnim/religioznim obiljezjima.

Dokle god nosite licnu kartu u kojoj se neposredno ispod vaseg imena nalazi ime vaseg oca, dotad necete mrdnuti koraka i nestacete. Stevan nije kriv ako mu se tata zove Mujo. Niti je Stevan birao Muju niti on tu moze sta da promjeni. Ali ne mora da bude zigosan u toj vasoj zemlji. Govorim iz licnog iskustva, zato sam i otisla. Sa fakultetskom diplomom, naravno. Jedna manje..

Isto tako, dokle god zavirujete u budzake da vidite je li ostao jos koji Srbin, makar i polu-Srbin, kojeg mozete osloboditi od " " (vi ovde slobodno dodajte koju god naciju hocete) pa da gledate da nekako zakuvate jos jedan rat, dotle vam nece svanuti.

Zemlja koja kroz istoriju, samo proteklih 122 godine, da ne idemo dalje, je imala samo 30-ak godina mirovnog perioda, a sve ostale godine potrosila na sirenju bolesnih granica i ubijanju je odavno osudjena da nestane. Samo pomislite koliko vas je njih klelo... Ne moze to bez kazne.. Nicija nije gorela do zore a za Srbiju je 5 ujutro.. u letnje doba..

LENA

pre 11 godina

Politika je najveci organizovani kriminal na svetu.Zapamtite tu recenicu!Ne gledajte vesti i politicke emisije ,to je samo ispiranje mozga.Citajte knjige i to ne bilo koje, razmisljajte svojom glavom ,koristite i logiku i imaginaciju.Stvarnost nije crno bela,stvari bi morale da se sagledavaju visedimenzionalno. Ljudi su indoktrinisani kroz skolski sistem i medije.Vise suvislih drustvenih kritika se mogu cuti od rokera i pojedinih repera nego li svih akademika i intelektualaca sveta zajedno. Ne znam cemu sluze ovi intelektualci sa milion puta ponovljenim frazama.Sta su oni konkretno uradili za drustvo?Srz problema bi bio u tome sto: da biste vodili drzavu morate da ucestujete u prlljavim igrama a obrazovan i moralan covek ne zeli da ucestvuje u tome.Takva su pravila igre na svetskom nivou i to je jedan zacarani krug.Nemojte mi reci da obicni gradjani odlucuju o bilo cemu ,takodje mi nemojte reci da u ovoj zemlji nema bojih i pametnijih ljudi da vode drzavu .

banki

pre 11 godina

pametna žena, ja mislim da biste to trebali čitati svaki dan i to po par puta, jer žena naprosto kaže istinu, suočite se s njom konačno...

Pozdrav Latinki Perovic

pre 11 godina

Zaboravna je drugarica Perovic, pa ne zna da je Srbiju pratilo siromastvo jer je drugima nesebicno pomagala.

Srbija je punih petnaest godina izdvajala doprinos za izgradnju cele Crne Gore posle zemljotresa 1979.g. tako sto je zakonom bilo odredjeno da se za to odvajaju dnevnice od svake plate svih zaposlenih gradjana Srbije.
To je bio ogroman novac, a pokusajte da izracunate koliko je to milijardi dolara.
A gde je jos i besplatan gradjevinski materijal, hrana, skolovanje, lecenje i sve ostalo.
Srbija je sama sagradila luku Bar i prugu Beograd – Bar.

Lola

pre 11 godina

Nije problem u nepismenom narodu , problem je u onom njegovom delu koji misli da je pismen - i vodi ga . Pa kada narod kaže : imam utisak da nas vodite u ambis , oni onda kažu : ti si nepismen i kako možeš da znaš gde te vodimo . Naravno sve vreme uredno krckaju sve apanaže i sinekure i žive na grbači nepismenog naroda . Ubede vas da ste ludi da bi mogli lakše da vas koriste . Zbog toga mi propadamo .

Cecvrcak

pre 11 godina

@ Stvarno me smaraju priče o ogromnoj nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako lično poznaje nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata). Po tim statistikama trebalo bi da su svuda oko nas, a ja još nisam našla nekog, ko zana nekog, ko je nepismen. (pegica, 06. decembar 2012
Svako ko napiše npr."mi bi trebali da se udružimo..." ili "mi bi radili da imamo šta..." je nepismen, bez obzira što zna sva slova. Da ne pominjem "jer-je l' "utakmicu ili odvajanje rečce "ne". Pakleno je rasprostranjena nepismenost u našem narodu.

Covek

pre 11 godina

Ja ne zelim da razumem vreme u kome se pod izgovorom ljudskih prava bombarduju male i slabe drzave zarad uzimanja energenata, vreme u kome je novac jedino merilo vrednosti, vreme u kome se fasizam prikazuje kao demokratija, vreme u kome je nekima dozvoljeno da cine zlocine, vreme u kome ako nemas novca ne mozes da se lecis, vreme... Ne zelim da ga razumem, pa makar i nestao

Misantropicus

pre 11 godina

Problem je sto je narod stoka.
A stoka je stoka zato sto ih niko nije naucio da budu ista drugo nego stoka.
Narod nije kriv, vec oni koji vajaju vrednosti naroda.
Nije to samo problem Srbije, vec i ostalog sveta.

Svi se nesto pozivaju da su neka civilizacija, a unutar te civilizacije vise niko se ponasa civilizovano.

zoran

pre 11 godina

Mislim da je dosta toga rekla, ali nije pogodila srž propadanja.
Propadamo zato što je uništeno srpsko selo, a to je godinama sistematski radjeno. Na selu se radjaju deca, mnogo više nego u gradu. Prioritet opstanka je promena svesti kod devojaka, da im se objasni da im je bolje da se udaju za domaćina, gazdu, nego biti flizerka, ili nešto slično u gradu.

Arcibald Rajs

pre 11 godina

Propadamo zbog negativne selekcije i korupcije. Sta nije jasno? Verujem da je nekima u drzavnom vrhu kad vide pesudu suda u Strazburu zao sto smo u Savetu Evrope. Voleli bi da njihovo izivljavanje nad narodom prodje nekaznjeno. :(

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Ne mogu da se otmem utisku: sve sto je Latinka Perovic rekla, apsolutno je tacno, a ipak nista od svega toga nekako ne zvuci istinito. Sve je ispravno, a nekako sve ipak zvuci kao spin. Sve je formalno-logicki u najboljem redu, a nekako u realnosti u kojoj zivimo, sve se to kosi sa onim sto nam se zaista desava i sto smo svi mi iskusili. Imam utisak kao da nas je neko ko nas je iz iluzije Kraljevine Jugoslavije gurnuo u iluziju komunizma/socijalizma sada gura u ludacku kosulju Novog Svetskog Poretka, da bi nam onda ponovo za koju godinu rekao da smo spori, nefleksibilni, arogantni, nepismeni i, generalno, neupotrebljivi i da moramo ili da se savijemo ili da puknemo.

Kako, zapravo, narod koji je za proteklih 1400 godina od kako zivi na ovim prostorima, koji je za to vreme doziveo nekih stotinak invazija i ratova i nevidjeni broj krvoprolica treba da se ponasa? Da se vija i povija kako vetar duva svaki put kad neki regionalni mocnik resi da nas maltretira? I da li je bezlicnost i beskrajno sluganjstvo zapravo resenje naseg nacionalnog problema opstanka? Ako je tako, dajte da se odmah Latin-iziramo i da resimo taj problem. Ali, nesto mi govori da to ipak nije resenje.

U jednom se ipak potpuno slazem sa Gospodjom Perovic. Korupcija je tumor koji razara mozak i utrobu Srbije. Nisam pametan kako da se taj problem resi. Ali, sto brze pocne da se resava, brze ce se i resiti. Bez toga - nestajemo. I to vrlo brzo. Mnogo brze nego sto Latinka Perovic misli.

motka

pre 11 godina

Srbija koja sa godinama nestaje, evo lepog grafika http://i45.tinypic.com/2laexom.jpg
A jedino je imala rast populacije za vreme Djindjica. Svaka vam cast srbi.

Zavod za statistiku

pre 11 godina

Stvarno me *smaraju* priče o *ogromnoj* nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako *lično poznaje* (xD) nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata

punk

pre 11 godina

Nestajanje Srbije je pocelo dolaskom komunista na vlast 1945godine(ne racunajuci drugi svetski rat).To gosopdja(drugarica)Latinka dobro zna.A dolaskom komunista unistena je sloboda i demokratija i unistena sva inteligencija koja je bila pre rata.Komunisti i njihovi naslednici ne razumeju demokratiju jer su navikli na jednoumlje.Nazalost jos uvek se nismo otrgli od tog zla.

gradinar

pre 11 godina

Ne razumemo vreme?
Kad su nam veliki lupili šamar, mi smo se bunili, pa dobili 2 šamara... Onda smo se povinovali..., i dobili još 3 šamara. Dakle, možemo i da dubimo na glavi - sleduje nam šamar.
Ja ne mogu da razumem vreme u kome ne postoji ni međunarodno pravo, ni pravda, ni moral... U stvari, i nema šta tu da se razume. To je samo gola sila novog svetskog poretka. Srbija ima narod koji je kao i svi drugi narodi. Svako podneblje i narod imaju svoje mane i vrline. U proseku, nismo mi ništa ni gori, ni bolji.
Međutim, postoji jedna kobna osobina ovog naroda - NEPOSLUŠNI SMO: 1918 nismo prihvatili ultimatum Beča, 1941 smo rekli Hitleru "bolje rat nego pakt", a 90-tih nismo prihvatili novu mapu Balkana. Dakle, neposlušni smo i samim tim i nepouzdani za one koji kroje kapu. Zato nam lupaju šamare dok se ne onesvestimo... I šta da radimo u tom slučaju..? Amerikanci proglase svojim "nacionalnim interesom" nešto što je 10.000km daleko od Amerike i - to je to. Nama se zabranjuje nacionalni interes na svom kućnom pragu...
Očigledno, teško da išta možemo učiniti protiv toga, tj. moramo prihvatiti tu "realnost", ali se ne moramo složiti s tim.
Za mene je minimum ljudskog dostojanstva da mislim svojom glavom i ne prihvatim tu "realnost" kao nešto normalno.
Ako ništa drugo, bar to mogu...

Bob Rock

pre 11 godina

Ma kakvo propadanje, srbija nikada nije bila u boljem polozaju... Evo samo sto rusi i kinezi nisu zaratili sa amerikancima, a onda se kosovo, karlobag, virovitica i tokio vracaju u sastav srbije!

Donald Tisoc

pre 11 godina

Danas se nepismenoscu smatra puno vise od nepoznavanja citanja i pisanja.

Stvarno me smaraju priče o ogromnoj nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako lično poznaje nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata). Po tim statistikama trebalo bi da su svuda oko nas, a ja još nisam našla nekog, ko zana nekog, ko je nepismen.
(pegica, 6. decembar 2012 10:43)

Milan

pre 11 godina

Kazu ovde neki da ne mozemo nista jer su se svi namerili da nas uniste. Drugi pak zagovaraju zatvaranje u sebe. To je upravo to nerazumevanje sadasnjosti o kojem gospodja govori.

Ko bese rekao ono da ako roba ne prelazi granice, preci ce je vojnici?

A ovima sto kazu da svi hoce da nas uniste i da nema te pameti koja bi nas mogla spasti, ja ih samo pitam "A sta je sa Izraelom?" Jevreji ni drzavu nisu imali a gle sad. Daleko od toga da ih podrzavam u onome sto rade Palestini, ali to je ipak primer da pamet moze da stvara cuda.

Kralj Ibi

pre 11 godina

Svi mi znamo da je istina ovo što Latinka priča, ali ne treba brzati, već sačekati pravi trenutak. Ima ovde još dosta toga za ugradjivanje i kraduckanje, pa kad dodje vreme i nas 98% krene u narodne kuhinje, tada može i u EU i bez korupcije....

Momakizbrazila

pre 11 godina

Ljudi moji ovo je istina. A i koga čudi...Srbija je zemlja u kojoj naj manj Srba ima...sve sto je moglo i bilo sposobno da se snadje u svjetu je otišlo! Ono malo sto je u Srbiju doslo iz 90tih i sad sa Kosova je ( Izbrglica Bree, Će mi otme posao i Kuću bree) ostala je samo bjeda,sirotinja,ciganluk i Srbijanci nema Srbija posteni sinova da se pohvali s njima. Srbi zive sad u Republiki Srpskoj i cjeli drugi svjet...posjeti Srbiju samo još u godišnjem a i to će prestati kad ove generacija izumre...

popeye

pre 11 godina

Uocavanje pravih simptoma i problema, a zatim lecenje pogresnom dijagnozom i pogresnim lekovima, to je ukratko ono sto prica gdja Perovic. Kosmet ipak nema veze sa korupcijom, koju pominje od pre 100 godina. Za lecenje pravom dijagnozom preporucujem A.Rajsa Cujte Srbi. Jednom recju, pogresna tzv elita!

Zoca

pre 11 godina

I ja sam od onih koji su otisli iz Srbije. Pokusaj povratka nije uspeo. Na zalost, veoma brzo se pokazalo da je nostalgija bolje resenje! Postovanje gospodji Latinki Perovic na iskrenom i istinitom objasnjenju srpskog gena samounistenja! Ali, jos uvek te volim Srbijo!

Ortodox

pre 11 godina

Bravo! Konačno neko da kaže pravu istinu i gde smo i šta smo. Ako je ne poslušamo i ubrzo ne uradimo korenite promene, definitivno nestajemo. Moramo da dovučemo što više naših mladih ljudi iz sveta i da zadržimo one koji su još uvek u zemlji. Poboljšanje standarda i sistema vrednosti.

boy 23 old

pre 11 godina

Neko pita sta se moze uciniti?Ako imas 200 kg,za dan neces smrsati do recimo nekih 80 kg.Dakle sustina je jednostavna,pocni od svoje ulice pokupi otpatke i svoje i tudje,ocisti sneg,prvo ce ti se smejati ali to je sudbina svakog ko nesto menja,vremenom i drugi ce krenuti da se tako ponasaju.Pocinje se uvek na mikro planu,da bi rezultati bili vidiljivi na makro planu,a ne kao u Srbiji obrnuto.Dogadjaju se procesi za koje narod nije spreman pa se posle neko iscudjava.Prvo pocistiti ulice,posebno se pozabiviti ponasanjem u saobracaju,to su stvari kojima svako moze da doprinese.Ostavite se teskih tema skolstva,zdravstva,sudstva,prvo treba izaci na kraj sa laksim problemima i pripremiti teren za ono sto je mukotrpniji posao.

bb1

pre 11 godina

Hvala gospodji Perovic. i hvala B92 da je objavio ovaj tekst.
Apeliram na malo pametne ljude, da ga vose puta procitaju, ako ga nemogu pri citanju prvi put razumeti.
Opametite se ljudi, vidite da ima i kod nas pametnih i realistickih Ljudi, kao sto je gospodja Perovic, gospodin Djindjic, pomerite ruku i sklonite maglu, u koju ste usli jos 45 do danas

srbin

pre 11 godina

Ovo svako treba da procita po nekoliko puta, pa ako se probudi, dobro je. Treba nam sto vise onih koji napustaju pogubnu uspavanost, sladak nacinalisticki dremez, dok polako nestaje osnova tog nacionalizma: narod. Uskoro necemo moci da budemo patriote, lazne ili prave, jer nece biti naroda kome bismo podarili taj patriotizam.

Gradjanin Q

pre 11 godina

Sta vredi gospodjo Perovic da pricate kad nepismeni to ne mogu da razumeju, a oni su najglasniji.
Jedna druga vecina je nezadovoljna i pruza otpor svemu. Takodje ne mala, obrazovana skupina je pocela razmisljati dzepom ili emocijama.
Kad se sve ovo sabere zato prica i ne vodi nikuda.

popeye

pre 11 godina

U poslednjih 20 godina Srbkinje (i Srbi) izvrsili su zvanicno godisnje 150.000 abortusa, i tako nas ostavili bez 3.000.000 decjih glava, a kukamo da nas je samo 6 miliona. Jel to zbog Kosmeta ili egoisticnih zivitnih prioriteta njihovih neroditelja?! Pre nego neko i pomisli da kaze da nemaju hrane ni za sebe, nek pogleda trzne centre, pune kafice i prazna sela i neobradjene njive, i clanke od pre neki dan da niko nece u rudnik za 50.000 dinara...

Lala Po

pre 11 godina

Da, Srbi će nestati i jednog dana će se o njima učiti na časovima istorije. Pa šta. Bitni su ljudi, a ne nekakve apstraktne ideje o "narodu". Ja želim da moji potomci budu siti, zdravi, materijalno i intelektualno bolji od mene. Potpuno je nebitno kojim imenom će zvati svoj narod i državu, ili kojim će jezikom govoriti.

prvenac

pre 11 godina

Sve je to ok i svi se slažemo, samo što niko ne mrda prstom. Za par dana niko o tome neće razmišljati, pa će priča ponovo da se aktuelizuje kad se gospođa, ili neko kao ona, sledeći put pojavi u medijima...i tako u krug :(

misko

pre 11 godina

Žao mi je što Vas nema u političkom životu Srbije i svakodnevno na TV i u novinama, da prosvetite ovaj jadan i napaćen narod, koga mediji voze ko majmune.Za svaku izgovorenu reč ste upravu.

Nelson

pre 11 godina

Neko pita sta se moze uciniti?Ako imas 200 kg,za dan neces smrsati do recimo nekih 80 kg.Dakle sustina je jednostavna,pocni od svoje ulice pokupi otpatke i svoje i tudje,ocisti sneg,prvo ce ti se smejati ali to je sudbina svakog ko nesto menja,vremenom i drugi ce krenuti da se tako ponasaju.Pocinje se uvek na mikro planu,da bi rezultati bili vidiljivi na makro planu,a ne kao u Srbiji obrnuto.Dogadjaju se procesi za koje narod nije spreman pa se posle neko iscudjava.Prvo pocistiti ulice,posebno se pozabiviti ponasanjem u saobracaju,to su stvari kojima svako moze da doprinese.Ostavite se teskih tema skolstva,zdravstva,sudstva,prvo treba izaci na kraj sa laksim problemima i pripremiti teren za ono sto je mukotrpniji posao.
(boy 23 old,

BRAVO BOY!!!
man 51 old

dusan

pre 11 godina

ekonomsko blagostanje nije garancija opstanka. nemacka cu za 40 godina imati 20% manje ljudi (etnickih nemaca) od cega vecina preko 50 god. iran i turska tu mnogo bolje stoje. jaka ideologija ili religija. ovi prosvetitelji nas posmatraju kao da smo u 19. veku. pa nismo, i 21. smo i takvi smo kakvi smo. njihove recepture iz 19. veka su zlonamrrne i ne funkcionisu. ne treba nama prosvetiteljstvo, vec pragmatizam i sloga

Jadran

pre 11 godina

Sukus je u znanju,toje jedino što imamo ili nemamo.Trebalo je čitati Ćosića,Medalovića,Čavoškog,Markovića....itd..apologete srpstva, pa bi bilo sve jasno.Na Balkanu se ne čita, nego u kafani " oštri politika",evo rezultata!Sve ja to pročitah, nisam više siguran koje koristi od toga imam!

Vexi

pre 11 godina

Vidim da svaki komentar koji proziva komuniste Kao posast Srbije ima veliki broj minusa. Eto to je problem. Koliko predstavnika ove nacije- kojoj je mozak ispran od nacionalnog interesa -veruje da je onaj hrvat koji je rasparcao Srbiju njihov heroj. Gospodja ne treba da brine, kad se bude dezintegrisao poslednji titov komunista ova nacija ce najzad progledati.

Djole

pre 11 godina

Mislim da gospodja Latinka vrlo dobro zna razloge. Koliko je dusa otislo zarad ove drzave u poslednjih 100 god.Dok deca politicara vreme i skolovanje provode po inostranstvima deca Srbije treba da beduju i ginu za otadzbinu. Za takvu otadzbinu nije vredno poloziti zivot i energiju. Zanimame koliko bi politickih lidera stalo u odbranu svoje zemlje? Dok bi seljak morao, seljak u agrarnoj zemlji gde se uvozi paradajz i sta ti ja znam sve. Politicke afere teske milone evra dok obicni gradjani rade da prezive. Takva drzava ne moze da ocekuje bolje. Dobro je da nas uopste i ima. A Srbi kada odu odavde retko se vracaju u leglo korupcije i kriminala.

Владимир

pre 11 godina

Није се дотакла суштине проблема, бави се подледицама.
Замајавање простог народа...

Дубница

pre 11 godina

Комунистички диносауруси и даље настављају с истом причом,једина разлика је у томе што је сада све увијено у обланду либералне демократије.

Komsijski od srca

pre 11 godina

Eto mi kad pričamo o Srbiji onako u društvu bilo ljevi ili desni svi dolazimo do istog zaključka. Znam da ste ponosan narod i treba da držite svoje ali kosovska bitka je gotova, car dusan je bio kad je bio. 21 vek je, živite sad i za svoju djecu. Zamislite da dodjete u englesku a oni samo o rikardu lavljeg srca pricaju i o izgubljenim kolonijama? Da tolko pricate o Tesli di bi vam bio kraj.I manite se ruskih priča. Sad ste super kad ide južni tok a di su bili kad je grmilo? I nemojte da nestanete jer ste vi jedini čije fore razumijem. A u tome ste najbolji!

razmisljam da napustim zemlju

pre 11 godina

Tačno tako. Neophodno je da energiju fokusiramo na razvoj u svakom smislu. Ovo je poruka i medijima koji na naslovnim stranama imaju samo tekstove o krizi, raznim borbama (borba za..., borba protiv...) umesto da vesti počinju pričama uspešnih ljudi i edukativnim člancima.

Miloš

pre 11 godina

Nije uopšte tačno da Zapad i mi isto gledamo na srpsku istoriju. Čitao sam, na primer, kako Austrija gleda na početak Prvog svetskog rata. Šta mislite, da li gleda isto kao i Srbija? Ima puno takvih primera, ali taj najviše upada u oči. Što se tiče "nestajanja", takva sudbina najverovatnije čeka sve evropske narode sa do 10 miliona stanovnika osim Albanaca. Ništa novo, ništa spektakularno nisam pročitao u ovom intervjuu.

SuperCofra

pre 11 godina

(Zavod za statistiku, 6. decembar 2012 11:30)

Sama cinjenica da si napisao tako nesto povrdjuje tezu da u Srbiji ima nepismenih.
Hvala.

Klara Proft

pre 11 godina

Neoliberalni kapitalizam je unistio Srbiju, uz jos niz zemalja, ukljucujuci i one razvijene. S tim, sto se u marginalizovanoj i opterecenoj maloj Srbiji to odrazilo mnogo drasticnije. Sta reci za Spaniju koja je bila jaka ekonomija, ili za Sloveniju sa stanovnistvom izuzetne radne kulture i visoke samosvesti? Da li se i tu radi o deficitu istorijske svesti ili pak o pogresnom ekonomsko-politickom modelu? Diktatura tzv. 'slobodnog trzista', monetarizam, deregulacija finansijskog sektora i oduzimanje ekonomskog suvereniteta drzave (naroda) nad vodjenjem sopstvene ekonomije, u Srbiji je bilo manifestovano kroz pljackasku privatizaciju i unistavanje preostalih preduzeca iz doba SFRJ.
Da li je problem nedostatak obrazovanih u Srbiji? Uslovno receno, ne. Pa sta bi oni tu radili? U kojoj privredi, u kojim naucno-obrazovnim institucijama? Dokaz ovome je da su uglavnom gledali da odu odavde. Neoliberalni sistem nema potrebu da razvija obrazovani kadar na odredjenoj teritoriji, tamo gde je to u interesu stanovnistva, vec se po njegovoj ideologiji to samo od sebe desava u uslovima globalnih trzista, koja sama po sebi regulisu ta pitanja. Videli smo i kako. Kritikovana planska privreda je od nepismene i zaostale predratne Srbije stvorila industrijalizovanu zemlju u SFRJ, takodje, Ruzveltova planska intervencija i socijalni program - Nju Dil - ucinila je Ameriku vodecom ekonomijom izvukavsi je iz velike depresije 30-tih. Pomenuti reakcionarni sistem, vratio je stvari unazad.

m

pre 11 godina

Tacno. Ostace jednom neka kolonizovana manjina. Taman toliko posla i ima, za nekolicinu. Tada bi se Dinkic mozda i bolje snasao, jer danas milion nezaposlenih on ne moze da uposli ni za dva zivota, ne moze ni sto od pocetka rada nove Vlade, ali vazno je da je expert i da ga sve vlasti drze, jer nisu mogli naci "boljeg".

Zoki

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Latinke Perović, ali moram da priznam da neke stvari koje je rekla imaju i te kako smisla. Srbi su narod koji nestaje, i biološki i u svakom drugom pogledu. Umesto što čekamo manu da nam padne sa neba ili da nam je neko donese (Rusi, EU, Amerikanci, Kinezi - sasvim svejedno) - trebamo se okrenuti sami sebi. Umesto da kopamo po prošlosti i tražimo gde smo to pogrešili, hajde da razmišljamo kako da se izvučemo iz živog blata u koje smo upali, a u koje još uvek tonemo.

Bogdan

pre 11 godina

Razumevanje vremena nije specjalitet generacija koje su na zalasku. Mladi , obrazovani ljudi su ti koji imaju potencijal da razumeju vreme u kom žive.Pesimizam i strah nas neće odvesti na pravi put.Paradoksalno je da se u suštini Vučić(nećemo preživeti bez EU) i gospođa Latinka (nestat ćemo) slažu.To što narod nije trajna i večna kategorija nije nikakav argument jer trajna i večna kategorija ne postoji,svemu dođe kraj.Jedino na šta možemo da utičemo je da, dok trajemo ,budemo ljudi ili kišne gliste.Sami biramo,pa ko šta voli.

marko..

pre 11 godina

ali si zaboravila ratove koji su pogadjali srpski narod..da ne racunamo zadnji..koliko bi nas bilo danas da se nisu dogodili?a za te ratove nismo mi bili krivi...ili jesmo??

Dejan

pre 11 godina

Sa ovakvim politicarima nama nikada nece biti bolje.Oni ne rade za narod i drzavu vec samo za svoje interese.Pustili su korenje duboko, a na vidiku nema nikoga ko moze da nas izvuce iz korenja.. Ja mozda nisam pametan i obrazovan ali sam posten i skroman i kad vidim sta se desava oko mene dodje mi da placem jer znam da bolje biti nece i ja tu ne mogu nista da uradim.narod nestaje a ljudi i dalje veruju strankama i glasaju za isto s drugo pakovanje.

krvimozak

pre 11 godina

Kupujem Partizan i Crvenu Zvezdu. Za Partizan nudim 3€.Za Zvezdu 2 (dva) dinara druze. Realno vrede dinar i 30 para ali neka zadrze kusur, nije beg cicija...P.S. Plaćam u kešu, isplata odmah!!

Rock Bob

pre 11 godina

Srbijo neće ti biti bolje dokle god slušaš"velike"dušebrižnike izvan Srbije.Razbucajte to i okrenite se životu,jer Srbiju imate jednu i nju ste "pozajmili"od vaših budućih pokoljenja.

kako ih nadvladati

pre 11 godina

Kad covek pogleda komentare i ocene istih, reklo bi se da jos ima nade za nas. Ne znam samo, kako bi smo mi koji se slazemo sa gospodjom Perovic, mogli da delujemo. Ima li neko ideju?

SuperCofra

pre 11 godina

Marko, ratovi ne "pogadjaju" narode. Narodi, ako takva kategorija moze da se upotrebi u ovom kontesktu jer postoje vladari, vlasti, idt., sami odlucuju da li ce ucestvovati u ratu odnosno, da li ce isti izazvati ili okoncati.
Hvala.

Metafizicar

pre 11 godina

Jel to drugarica mislila da kaze da je komunuzam mrtav, evo ima dvadeset godina, ali Srbi nikako da shvate. Lakse im je da se sa setom prisecaju zemlje dembelije u kojoj su nekad ziveli i koju im je vodio diktator, nego da zasucu rukave i izostre misli i shvate sadasnjost u kojoj zive kako bi spasili buducnost svojoj deci.

johnny

pre 11 godina

najvise volim ujutru u 7 da ustanem i da radim za 300 eura. ako imam srece kupim burek pa peske na posao. tako radim do 5 a sef kaze pa gde ti je energija ti si mlad. tako da necu bre nigde iz srbije. bas volim da me muce. volim srbiju.

Deja Vu

pre 11 godina

A sad će nepismena Srbija, kao ovaj 'Zavod za statistiku', koji, naravno, veruje da je užasno lep, pismen i pametan, da raspali po gospođi Latinović, kao i onomad po drugima koji su govorili na temu: 'kako je i ko izabrao vlast koju danas imamo'? Ako niste razumeli, a vidim da ima dosta onih koji nisu, o tome se ovde radi. I blago onima koji veruju da sve ove, zaista sramne, presude Haškog suda, i pritisci koje zemlja trpi, nemaju veze sa tim ko je u ovoj zemlji na vlasti. Ima, i te kako ima!

Mudra žena

pre 11 godina

Čitajući komentare lako je zaključiti da ima puno ljudi koji jasno vide. Možda stoga i nije izgubljena nada. Mislim da je Linkoln jednom rekao: "kada dođe pravo vreme, doći će i pravi čovek". Stvari polako sazrevaju, ljudima postaje jasno. Neka nada se već javila onomad sa pokojnim Đinđićem. Treba se nadati i naravno svako u svom domenu, doprinositi...

AJDE NEKI MATEMATIČAR

pre 11 godina

Da napiše matematički formulu propadanja Srbije.

Ja ću analitički{komunizam-doseljavanja sa sela u gradove-slab umni potencijal većine-raspad komunizma-iskorišćavanje nacionalizma od strane srpskih komunista-ratovi-spoljni faktor(rus/usa)-(dodao bih, emancipacija i tranzicija u pogrešno vreme)=današnjica==čabar.

Rešenje?
Samo EU.

Zivorad sluzi mnogim sluzbama

pre 11 godina

Mozda je nasu omladinu upropastio burzoaski strip "Tarzan" koji je ova drugosrbijanska diva zabranila dok je bila visoki funcioner demokratskog Saveza Komunista Jugoslavije.

Petar S.

pre 11 godina

Ne slazem se (blago receno).
Prvo, Srbija je imala naj vecu demografsku ekspanziju u vreme Turaka (Srbi su tada izgurali 2 balkanska, 2 Svetska rata u 50 godina, i na kraju 2 Sv. rata uspeli uprkos zrtvama da ostanu naj brojniji narod na Balkanu). Kada su jedini i najveci intelektualci bili oni na teritoriji Austro Ugarske. Tako da migracija intelektualace nema nikakvu ulogu u kreiranju demografske slike.
Demografska katastrofa dolazi u Srbiju sa Industrijskom revolucijom pod Komunistickim rezimom i ubijanjem Sela u Srbiji nacionalizacijom, da bi Komunisti napravili sebi "proleterijat". Kako bi drukcije sproveli "Socijalisticku" revoluciju bez "proleterijata".

Drugo, slicna demografska slika je u vecini Evropskih drzava, s' time sto je u onim drzavama sa vecim standardom zivota, demografska slika gora.
Zasto mislite da naj razvijenije drzave zapada uvoze na stotine Hiljada emigranata SVAKE GODINE (zadnjih 30-40 godina). Zbog pozitivnog demografskog prirastaja tih zemalja??

I trece neka se gospodja Latinka zalozi za ujedinjenje Srbije i Republike Srpske (kao specijalni/jedinstven slucaj) i eto skoka u demografskoj slici.
Prodaja srpskih Nacionalnih interesa za Ideologiju nas je skupo kostala sredinom 1940ih. Jos jedna bi nas totalno sahranila.

Hrvat

pre 11 godina

Srbija nece nestati nikada ! ! !
(Srbin, 6. decembar 2012 15:53)

Hoće.
(Veći Srbin od tebe, 6. decembar 2012 20:36)

Istina je negdje izmedju

abit

pre 11 godina

Kod nas jedna izreka kaze: "Ako dvoje ti kazu da si pijan iako nisi, onda drzise za stablo". Ocigledno da srpska nacija izgubila smisao za realnost i nije spremna da priizna cinjenice za koje citav svet zna i svaki dan ih prica javno, samo za srbe to je "namestanje zapadnih sila" a ja bih rekao sta je ovo ako nije komunisticko razmisljanje jedne virtuelne nacije?..

DEDA CVETKO

pre 11 godina

@ Dejan, 6. decembar 2012 18:20

Dejane: istorija se ponavlja. Prvi put, kako to lepo rece cika Karl Marks, dolazi kao tragedija. Drugi put kao farsa.

Prilog "A".

Marko

pre 11 godina

Smeta mi to sto zeli da poveze depopulaciju i politicke stavove. Evo u Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Albaniji (cak i u Albaniji 300.000 manje za 10 godina) vlada depopulacija i smanjenje broja stanovnika a oni eto nisu nista "pogresno izabrali". Dakle to su nazalost trendovi koji vladaju svuda u okruzenju i u Evropi i njih ne resava cak ni ulazak u EU.

Зоран

pre 11 godina

Мало ми је преко главе уопштених фраза без чињеница. Мислим да не постоји народ који би другачије реаговао да му се одузима део територије, да му се другачије суди него другима и да после свега тога се не види крај уценама (Санџак, Војводина,...).

Ако то за опоследицу има нестанак Срба, онда то није жеља само српског народа.

ljuba markovic

pre 11 godina

latinka perovic,mirko canadanovic i ostala grupa titovih liberala koje je on zigosao,pa gde si latinka pobogu bila sve ove godine?

Milutin

pre 11 godina

Najbolje smo se I najiskrenije ovde od svih u ex yu prihvatili "ideja" komunizma. Jedini mi nismo znali da je sve fora I prsli smo dok su ostali razvijali nacije I drzave. Ostali smo ni tamo ni ovamo. Srbija je ispala kolonijalna sila, kriva za sve... Ali ok, licno, mi u porodici hvala bogu rastemo I danas smo naucili celu pesmicu "sreli smo jednog deliju, trazi zemlju dembeliju..." Od pocetka do kraja. Kako mi je bilo dobro dok nisam pogledao sve ove vesti... Laku noc!

Sumnjivi srBski patriota

pre 11 godina

Mnogi odgovori na Latinkinu analizu ukazuju da je Titoizam i komunisti unistili naciju a ne ovi probudjeni "srbi". Ja licno koji zivi u ovom i zivio je i u onom vremenu a nisam komunista ovakvo pogubno jednoumlje u koje se oblaci ovaj narod nije postojolo nikada u Srbiji. nacini za eliminisanje neostomisljenika su samo drugaciji - patrioti vs PatRijoti srpski auto-sovinisti, izdajnici, pravi vs. nepravi Srbi prijatelji vs neprijatelji (a to su svi osim Rusa i pojedinih slobodnih strelaca u svetu ukljucujuci Ageilunu Jolie sve nacije osim srpske itd...)

prava zena

pre 11 godina

Nazalost, nije tako.
Matrica idealna porodica sa dvoje dece je iz njenog vremena vladavine. Matrica dodjite seljaci u gradove je takodje iz njenog vremena.
Obe matrice su unistile natalitet.
Takodje je demantuje cinjenica o povecanom natalitetu u Moskvi koja sigurno nece pod okrilje EU.

Zika

pre 11 godina

Propadanje Srba nije krenulo od Slobe i devedesetih vec od prvog svetskog rata. Komunizam je tak koji je dokusurio Srbe da ne mogu da se oporave ni danas, a sve ostalo sto je rekla gospodja Perovic je tacno, ali nema se snage za preporod.

DRAGON

pre 11 godina

Gospođa je u pravu, ali je srpskoj propasti doprinela i nekadašnja drugarica, stvaranjem nekakve multinacionalne srednjevekovne kraljevine, kakva je bila Jugoslavija, i konačno život u komunističkoj satrapiji sa jučerašnjim i današnjim krvnicima i istrebiteljima,predstavljaju neviđeno istorijsko iščašenje, mazohističko odricanje od sebe samoga,put u pakao samouništenja, možda se ne izvučemo, možda i opstanemo,šta bude biće, samo da nas ne savetuju vajni srpski intelektualci poput ove gospođe-drugarice,svoje lične šizofrenije neka kusaju sami, nama trebaju stameni i obrazovani karakteri sa principima, i nacionalističkim, i istinski evropskim, Bože, pomozi nam, grešnima.

nemac

pre 11 godina

istorija srba ce tako i tako da propadne. mi ne zelimo da komuniciramo sa zapadom i sa susedima na nacin koji oni hoce da nam nametnu. imamo drugaciji pogled na istoriju. ako tako nastavimo onda cemo svakoko ekonomski propasti ali i ako dopustimo da nas ponize i da sve radimo sta oni od nas zele onda cemo isto istorijiski da propadnemo zato ce ona napisati istoriju i nije ni sigurno da li ce nam biti bolje. oni gledaju na svoj interes. sto bih bacali pare na nam pomognu? najveci je problem sto ne znamo kako da se izvucemo iz te situacije. valjda ce se jednog dana pojaviti neko ko je pametan i ko ima ideju za spas nase zemlje.

Lapidarium Cycle

pre 11 godina

Od svega navedenog, potpuno bih se složio samo sa konstatacijom da narod nije večna kategorija. Sve ostalo je svojevrsno lamentiranje, a toga smo uvek imali napretek. Država Srbija ima teške sistemske probleme, ali ti problemi nisu nerešivi. Najveći je problem u tome što se rešenjima ne možemo nadati od strane onih koji su svojom voljom i žedju za vlasti, moći i novcem u poziciji da ih reše, jer im, jednostavno rečeno, to nije u interesu. Sve dok im ovakav nakaradni, koruptivni, "tranzicioni model" donosi iole pristojan politički, finansijski i partokratski profit.

tajkun

pre 11 godina

zemlja se raspada od pogresnih politika. umesto da subvencionisanje propalih drzavnih firmi preusmere na podsticanje radjanja oni zbog partijskih dzepova vestacki odrzavaju propala preduzeca. Bas me briga da li ce iz drzavnih firmi otkaz dobiti 5 ili 10000. ljudi. Mnogo znacajnije je sto nas je sve manje. Pa i kosovo smo izgubili jer nema naseg naroda dole. ako se ovako nastavi izgubicemo jos teritorija. Pod hitno stimulisati radjanje i materinstvo. Politicari koji nemaju porodicu ne smeju da nam odlucuju o sudbinama nas i nase dece. Opameti se Srbijo. Vreme je.

Propadamo jer smo neuki i prosti a za to je i gospodja zasluzna

pre 11 godina

Ovo je kao kada Mladja prica sta se u ekonomiji pogresno radilo od 2000. do ove Vlade.

Dejan

pre 11 godina

a ko je za to kriv ???? Pa izmedju ostalog ti i drustvo iz 60, 70, i 80 -tih koji su bili na vlasti .Sad kad ste niko i nista vi kao pametujete ,sram vas bilo vasa generacija je zivela od kredita nista pametno niste uradili sad ocekujete od mladjih generacija da sve to isprave i dignu Srbiju na noge ,i jos nesto sta se vi petljate u nase stvari zar niste isticali da ste crnogorka ceo zivot.

RS

pre 11 godina

Takodje je demantuje cinjenica o povecanom natalitetu u Moskvi koja sigurno nece pod okrilje EU.
(prava zena, 6. decembar 2012 13:15)

G-djo, ja mislim da ste vi indoktrinirani. U Banja Luci se recimo povecava prirodni prirastaj doseljenjem iz drugih krajeva Bos. Krajine, ali i natalitet, recimo zbog toga sto je u mom malom gradu ukinut porodjajni odjel, pa danas skoro sve mlade majke moraju u BL da bi se porodile. U BL znaci imamo povecan natalitet, ali je okolo situacija, u najblazoj mjeri receno, katastrofalna!!

Svi u BL, svi u BG ili svi u Moskvu..! -nema razlike

Zašto kažeš obrazovanje, a misliš na indoktrinaciju?

pre 11 godina

Neobrazovanost može da bude problem, odnosno uvek je bolje biti više obrazovan nego manje obrazovan, ali u ovom slučaju to je prazan izgovor, koji se svodi na misao: "Kako bi lepo i dobro bilo kada bi svi bili kao ja i mislili kao ja". Ne, ne bi vam bio problem kada bi narod bio neobrazovan, jer bi onda njegovo mišljenje bilo lako oblikovati u pravcu u kom želite. Problem je u tome što je narod "pogrešno" obrazovan, odnosno što ima izgrađene stavove koje smatrate štetnim i što pruža aktivan otpor, hm, "rehabilitaciji".

Ipak, ne smete kriviti narod za to. U jednom trenutku došlo je do sloma prethodnog sistema verovanja i "znanja" i nastao je vakuum i haos u kome su se mešali (i još uvek su izmešani) fragmenti starog, novog i nekog prastarog koji je nekako preživeo period prethodne stabilnosti. Ta čudna smesa se sada u glavama ljudi "stegla" u nekakvu čvrstu gromadu koju je teško izbaciti, pogotovo bez jasnog sistema mišljenja koji će je zameniti.

Činjenica je da ne postoji neka zvanična nova dogma (dogma u pozitivnom smislu, kao ... politička korektnost) koju bi svi prihvatili, pa čak i većina komentatora ovde koji hvale gospođu Perović bi se na prvom sledećem "raskršću" međusobno posvađali! Ali nema veze, bitno je javiti se i izraziti svoju indignaciju nad "prljavim, glupim prostacima" zbog kojih nikako ne dobijamo naše zasluženo mesto u društvu i svetu.

Kiki

pre 11 godina

Tako je Slovenac, samo ne zaboravi da je ona sa svim Srpskim liberalima tog vremena smenjena po nalogu Tita i nekih stranih Sila da bih se navodno napravio balans sa ustaškim Maspokovcima a u suštini da bih se zaustavila cela Regija u napretku, nešto slično se desilo i sa našim REFORMATOROM (ne samo premijerom) Đinđićem. Neznam ko to sistemski i temeljno koči Srbiju i ceo region u razvoju i napretku ali evidentno je da to ne dolazi samo od nas "loših Srba" pre bih reko da nas neko na to ciljno gura
Pozdrav iz Nemačke

marija

pre 11 godina

(bezimena, 6. decembar 2012 14:13)

To sto govoris je isto posledica Titove diktature i zove se tranzicija.
Da nije bilo Titovog sistema ne bi bilo ni tranzicije.

Red

pre 11 godina

Već u nekoliko navrata mi navire misao da će proći kao Vizantija Evo potvrde da to nije neki moj puki trip nego prosto stanje stvari.

Možda ima još neki tračak nade, a to je da nam ponovo dođu Turci te nas malo kultivišu. Bezbolnije rešenje je da prepišemo nekolicinu zakona od njih...vrlo brzo bi se društvo pročistilo i opametilo.
Za početak, neka to bude kazna za pokušaj krađe koja se procesuira u roku od 3 dana i odmah stupa na snagu. Znači kada nekolicina dobije 5 - 10 - 15 godina za samo pokušaj krađe, mislim da će se svi ostali zamisliti.

Pedja

pre 11 godina

možda nije narod večna kategorija ali da smo različiti od onih kojima je narod kao prašina tu se mnogo razlikujemo i sramota da je nju što nas sa takvima uporedjuje!

Slavica

pre 11 godina

Gospodja Perovic ispravno zakljucuje da Srbi ne razumeju vreme u kome zive. Tu svoju sintagmu naslanja na studiju prof. Srejevica o gasenju civilizacija. Tada, pre rataova na teritoriji Jugoslavije, zakljucio je da je srpska civilizacija na zalasku. Zato mislim da mi nemamo sposobnu elitu koja bi nas usmerila ka nekim realnim horizontima i integracijama.

pravi razlozi

pre 11 godina

Gospodjo, srpski narod je pametan, vredan i komunikativan, kao uostalom, svi narodi. Sigurno znate da su svi ljudi isti, ali zive u boljim ili losijim sistemima. Svugde u svetu nasi ljudi dobro rade i dobro su integrisani. Sta je onda problem: brozov komunizam koji je urnisao Srbiju i podelio je na tri drzave (na druge republike kamarad broz nije primenio tu gadnu strategiju) i spregnute horde njegovih komunista i njihovih potomaka koje piju krv srpskom narodu od Beograda, preko Novog Sada, Nisa, itd. Komunisti sfrj su uvek omalovazavali srpski narod, to je deo strategije. Srbija treba da uradi antikomunisticku revoluciju i procvetace.

Sinisa,brejnstormer!

pre 11 godina

Isti procesi se desavaju u Bugarskoj ( po poslednjem popisu ima ih manje nego pre 10 godina ), Rumuniji i donekle u Madjarskoj. Mislim da je glavni razlog egzistencijalne prirode, ljudi odlaze u bogatije evropske zemlje sada kada su clanice EU.

milan

pre 11 godina

Srbija je konfuzna zato sto u njoj postoje dve struje, nebi rekao politicka mada jesu zato sto dobar deo pristalica tih struja ne zive u realnom zivotu iz razloga sto ih neki politicari koriste za svoju politiku i zahvaljujuci njihovim praznim stomacima ili ubedjenju da su prazni, imaju veliku podrsku. Srbija propada i zato sto se stvorila, iz tih istih razloga, jedna atmosfera gde mi sami sebe zderemo i sa takvim stavovima i pogledima stvara se atmosfera mazohizma. Kada bi nasi politicari svih kolora bili iskreni pred narodom bilo bi nam lakse ali izgleda kao i na sve poteze do sada morace drugi da ih nateraju na to.

italiano

pre 11 godina

Baka je upravu nema sta ...i sto nekakao deluje pomalo cudno a iznad svega u tebi samom izazove osecaj da si ipak malo glup kada ti neko nesto ovako kaze.I znate sta izaziva kod svih nas kada nesto neznamo dve najgore stvari zlobu i bes .

MarkoMinhen

pre 11 godina

""Sutra da udje Srbija u EU,pola stanovnika bi se preselilo u istu."...
Wrong!!! Preselili bi se svi i to bez da se pomere iz kuce. Razmislite pre nego sto napisete.
(Cinik, 6. decembar 2012 11:32)"

Ovo je nesto sto je karakteristicno za Srbiju - jedan lupi i ostane ziv, drugi ukaze na CINJENICU, i onda mu ne mali procenat lupi minus, iznerviran time sto je covek 100% u pravu. Kako je moguce da neko bude protiv ovog komentara, koji je potpuno ispravan, kakvo god bilo misljenje ostalih?

E to je ta prica o neobrazovanim, nazadnim, nelogicnim, glupim, tupim, ruznim, i *&^@U)@(#+_(@#*$)* Srbima, zbog kojih smo osudjeni na konacan nestanak. Kad bi bar to moglo da se desi brzo, bez onog dugog i mucnog blamiranja koje sledi...

MonteDushano

pre 11 godina

Vidite li, posmatrači/komentatori, da ona ima pravo? Ne kažem samo da smo sami krivi, dobri smo što se tiče protesta - ne radimo to više toliko jer sve je ionako zamršeno i jadno dosad, nego sam hteo da kažem da postoji pitanje zašto je vrh Srbije odlučio da igra pohlepne uloge unutar zemlje jer tako im to samo odgovara, nagonski bez razmišljanja. Kako studirati kad nema para?? Mislim stvarno, plate, penzije, poskupljenja, sve je to svima nama uradila vlada Srbije, itd..

Zakasnela pravda je nepravda

pre 11 godina

Da li je Latinka Perovic zaista imala bilo kakvog udela u zabrani knjige o "Tarzanu"? Da li postoji bilo kakav zapis ili drugi dokaz koji bi to verifikovao?

zeljko

pre 11 godina

Upravu je zena sve smo izgubili ako ovako nastavi nas vrh drzave izgubicemo i Republiku Srpsku tj. mi je ni nemamo ali onaj narod tamo ce izgubiti autonommiju koju mu garantuje dejton. Jednostavno amerika ce uvek raditi protiv onih koji je ne slusaju, a sad nas vrh drzave zajedno sa Vukom Jeremicem koji nemoze nikako biti diplomata jer nije profesionalan i pored toga neka svi oni se zamisle od 90tih izgubili smo sve da li Beograd zeli jos uvek zeli da otezava zivot srpskom narodu u Srbiji i regionu?

marko..

pre 11 godina

super cofra...to vazi za balkanske ratove,prvi i drugi...sta smo trebali da radimo?ako ja udjem kod tebe u dvoriste i pocnem da se izivljavam ,ti ces mirno gledati ili suprostaviti se?da nismo ratovali danas bi bili nemci bugari madjari ili vec sta...tako da opet ne bi bilo srba...

g4

pre 11 godina

Brozovih bravarskih ruku delo, to je Srbija danas. Eksponenti liberalnog kapitalizma su sve bivsi fanovi Josipa Broza, od Vuka Draskovica, do Sonje Liht.

Suncica

pre 11 godina

Nasalost Srbi su u vise od dve decenije imali pogresan model i iskrivljenu sliku o tome kako trba zivetiZbog dokazane korunpiranost bivsih politicara.Nazalost Srbi su se zahvaljujuci tome naucili u vecinskom smislu govoreci da je jedino licni interes bitan,a ne sami interesi drzave.Smatram da kada to srbi nauce i prihvate da ce na taj nacin ponasaju izgubljeni,,duh,,vratiti.Novac je bitan,ali nije i najbitniji.

Sekula

pre 7 godina

Hajde, Latinka, baš me zanima koji je vaš predlog, na koji način da komuniciramo sa fašistima koji žele naše uništenje, konstantno rade na tome, uništavaju nam istoriju, državnost, zemlju, vode i privredu?

seljadin

pre 11 godina

e moja Latinka, pogledaj nase komsije Rumune, sa 23 miliona su pali ove godine na 18.800.000, sta ti to govori o EU? EU je grobnica za nas narod nazalost, mi cemo se istopiti u EU, a druge nacije ce ojacati, zato sto u EU mali postaju jos manji, a veliki jos veci.
Ali ako je narod odluocio da nestane, neka tako i bude.

donja mezija

pre 11 godina

Ne, Vi gospođo ne razumete vreme - ovo što ste rekli važilo je 90-ih.
Inače, u vezi starosti stanovništva i perspektive mladih, situacija je manje više svuda ista, u našem delu polulopte.

Mrgud

pre 11 godina

Analize gospođe Perović, zbog čega je Srba sve manje, mogu se argumentima utrostručiti. I to će uraditi polupismen građanin. "Nije narod večna kategorija... ne znamo da komuniciramo sa drugima... gubimo vreme.." Ovde već ima naučnog voluntarizma! ali,ko je kriv za to? Deca koja odlaze? Kad pogledam gospođu Perović i gospodina Mićunovića kojom snagom upiru da ostanu u javnom i političkom životu "na vrhu", onda mi je jasno zašto ta deca odlaze. Idite već jednom u penziju i pistite mlađe da urede ovu zemlju!

pegica

pre 11 godina

Stvarno me smaraju priče o ogromnoj nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako lično poznaje nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata). Po tim statistikama trebalo bi da su svuda oko nas, a ja još nisam našla nekog, ko zana nekog, ko je nepismen.

vladimir djurdjic

pre 11 godina

Kaze nekadasnja funkcionerka koja je bila u vlasti, kasnije doduse smenjena, u doba jednopratijskog sistema. Svestan sam mnogih mana srpskog drustva ali lekcije o demokratiji od ljudi koji su bili komunistcki funkcioneri ne prihvatam jer su se ucestvujuci u komunistickom aparatu vlasti pokazali kao NEDEMOKRATE i ne postoji nista sto to moze da pormeni.

Roditelji odgajaju decu

pre 11 godina

Ako je vasA tvrdnja istinita onda su klasa ljudi i ideologija kojoj ste vi drugarice Perovic pripadali krivi za takvo stanje.

Zavod za statistiku

pre 11 godina

Stvarno me *smaraju* priče o *ogromnoj* nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako *lično poznaje* (xD) nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata

Dan

pre 11 godina

Tokom istorije čovečanstva nestalo je na hiljade naroda, dušmani su ih zatrli do poslednjeg, ništa novo. Da li se može žrtvi pripisati krivica? Teško, jer ako je neko jači od tebe odlučio da te satre, malo toga pametnog možeš da smisliš da bi to izbegao. Po nekima u našim redovima bi najpametnije bilo da Srbija izvrši samoubistvo, a u prethodnih 10 godina to je već napola učinjeno. Mi smo napravili ustupke kakve nijedna država na svetu u novijoj istoriji nije napravila.

Новосадски реакционар

pre 11 godina

Србија и цела Европа пропадају управо због вашег либерализма и тежње за укалапањем ,,са модерним светом''. Ко хоће да преживи мора се ослободити од светског утицаја, светске моде, светских страсти које угађају човеку и тако га уништавају. Због ваше либералне идеологије дошло је до - пропасти друштва, културе, морала, патријархалности, пада наталитета, пораста промискуитета, материјализма, идолизације тзв. прогреса и свега модерног и популарног. Да би се опстало потребно је апсолутно одбацити либералне идеологије које тренутно владају Европом.

Vladimir

pre 11 godina

Sve je to u redu. Ali niste pomenuli najvaznije - komunizam. U svim svojim oblicima. Nista manje destruktivan od jugoslovenstva. Citav vek se Srbiji namece sve sto ponistava nacionalnu svest.

de.

pre 11 godina

Jedino sta Srbi nisu shvatili je da ako hoces da se bavis nacionalizmom, etnickim ciscenjem, zlocinima, teritorijalnim sirenjima, stvaranjem monoetnickih paradrzavica i pomeranjem granica treba na vreme da se povezes sa Amerikom, potplatis kongresmene, nadjes dobru lobisticku agenciju, po mogucnosti Ruder Fin i sve ti je dozvoljeno i sve ima da radi u tvoju korist, od sudova UN-a, preko americke do EU administracije.

marija

pre 11 godina

Činjenica je da je jedino za vreme SFRJ tj. za vladavine komunista ova zemlja bila uspešna, napredna i poštovana od sveta.
(bezimena, 6. decembar 2012 12:15)

Vrlo opasna i neistinita teza.
Titov sistem je bio iluzija za koji se ispostavilo, kao i za svaku diktaturu, da je bio plast preko tempirane bombe.
Dikatature su diktature.

Владимир

pre 11 godina

Није се дотакла суштине проблема, бави се подледицама.
Замајавање простог народа...

punk

pre 11 godina

Nestajanje Srbije je pocelo dolaskom komunista na vlast 1945godine(ne racunajuci drugi svetski rat).To gosopdja(drugarica)Latinka dobro zna.A dolaskom komunista unistena je sloboda i demokratija i unistena sva inteligencija koja je bila pre rata.Komunisti i njihovi naslednici ne razumeju demokratiju jer su navikli na jednoumlje.Nazalost jos uvek se nismo otrgli od tog zla.

Covek

pre 11 godina

Ja ne zelim da razumem vreme u kome se pod izgovorom ljudskih prava bombarduju male i slabe drzave zarad uzimanja energenata, vreme u kome je novac jedino merilo vrednosti, vreme u kome se fasizam prikazuje kao demokratija, vreme u kome je nekima dozvoljeno da cine zlocine, vreme u kome ako nemas novca ne mozes da se lecis, vreme... Ne zelim da ga razumem, pa makar i nestao

marko..

pre 11 godina

ali si zaboravila ratove koji su pogadjali srpski narod..da ne racunamo zadnji..koliko bi nas bilo danas da se nisu dogodili?a za te ratove nismo mi bili krivi...ili jesmo??

Pozdrav Latinki Perovic

pre 11 godina

Zaboravna je drugarica Perovic, pa ne zna da je Srbiju pratilo siromastvo jer je drugima nesebicno pomagala.

Srbija je punih petnaest godina izdvajala doprinos za izgradnju cele Crne Gore posle zemljotresa 1979.g. tako sto je zakonom bilo odredjeno da se za to odvajaju dnevnice od svake plate svih zaposlenih gradjana Srbije.
To je bio ogroman novac, a pokusajte da izracunate koliko je to milijardi dolara.
A gde je jos i besplatan gradjevinski materijal, hrana, skolovanje, lecenje i sve ostalo.
Srbija je sama sagradila luku Bar i prugu Beograd – Bar.

Donald Tisoc

pre 11 godina

Danas se nepismenoscu smatra puno vise od nepoznavanja citanja i pisanja.

Stvarno me smaraju priče o ogromnoj nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako lično poznaje nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata). Po tim statistikama trebalo bi da su svuda oko nas, a ja još nisam našla nekog, ko zana nekog, ko je nepismen.
(pegica, 6. decembar 2012 10:43)

zoran

pre 11 godina

Mislim da je dosta toga rekla, ali nije pogodila srž propadanja.
Propadamo zato što je uništeno srpsko selo, a to je godinama sistematski radjeno. Na selu se radjaju deca, mnogo više nego u gradu. Prioritet opstanka je promena svesti kod devojaka, da im se objasni da im je bolje da se udaju za domaćina, gazdu, nego biti flizerka, ili nešto slično u gradu.

Дубница

pre 11 godina

Комунистички диносауруси и даље настављају с истом причом,једина разлика је у томе што је сада све увијено у обланду либералне демократије.

Momakizbrazila

pre 11 godina

Ljudi moji ovo je istina. A i koga čudi...Srbija je zemlja u kojoj naj manj Srba ima...sve sto je moglo i bilo sposobno da se snadje u svjetu je otišlo! Ono malo sto je u Srbiju doslo iz 90tih i sad sa Kosova je ( Izbrglica Bree, Će mi otme posao i Kuću bree) ostala je samo bjeda,sirotinja,ciganluk i Srbijanci nema Srbija posteni sinova da se pohvali s njima. Srbi zive sad u Republiki Srpskoj i cjeli drugi svjet...posjeti Srbiju samo još u godišnjem a i to će prestati kad ove generacija izumre...

Slovenec

pre 11 godina

Latinka Perović zaista je razumna žena. Ona i Marko Nikezić mogli bi (da nisu bili smenjeni) sukreirati jednu moderniju Jugoslaviju već u sedamdesetim godinama prošlog veka. A da se glas takvih ljudi čuo u devetdesetim, tok istorije bio bi sasvim drukčiji.
Pozdrav od Slovenca!

ljuba markovic

pre 11 godina

latinka perovic,mirko canadanovic i ostala grupa titovih liberala koje je on zigosao,pa gde si latinka pobogu bila sve ove godine?

MiraO.

pre 11 godina

Svaka joj čast. Bilo mi je zadovoljstvo slušati je. Komentarisala bih stav o mladima. U kući imam sina koji je inženjer i sociolog i snahu koja je socijalni radnik. Ni jedno ne radi. Kada odu u zavod za zapošljavanje samo im uredno popune datum sledećeg javljanja. Niko i ne pokušava da im ponudi posao. Sin planira da ode na doktorske studije u inostranstvo. Ako ode, sigurno se neće ni vraćati. Da li je to za ovu političku elitu, često obrazovanu na brzinu po raznim privatnim fakultetima, najbezbolnije ne znam, ali dugoročno za našu zemlju je pogubno. Možda je rešenje kao nekada uvođenje obaveznog zapošljavanja pripravnika?!

bezimena

pre 11 godina

slazem se, samo zaboravila je da doda da je pocetak propadanja poceo dolaskom komunista na vlast a sad posao zavrsavaju njihova deca.
(clan ck, 6. decembar 2012 10:50)

Činjenica je da je jedino za vreme SFRJ tj. za vladavine komunista ova zemlja bila uspešna, napredna i poštovana od sveta.

Ras

pre 11 godina

Zanimljivo, i Austrija u kojoj zivim ama bas potpuno identicno "propada" Sa sve useljenicima i novim drzavljanima opet ima 320.000 stanovnika manje nego pre 10 godina. Kako li im se to desilo. A ubedjen sam da austirjanci mnogo bolje razumeju vreme i svet u kome zivimo.

Liberty Valance

pre 11 godina

Najbolje je bilo u Srbiji kada su Hrvati bili na vlasti, Marsal Tito, Ante Markovic. Jugoslavija sa hrvatskim mainstreamom je nesto najbolje sto nam se dogodilo u istoriji. A vi krenuli da ubijate i rusite hrvatske gradove. Vaskolika bruka i sramota.

Akcija za ustanovljavanje broja Srba koji zive izvan Srbije

pre 11 godina

U Becu zivi oko 300.000 "nestalih" Srba, a u celoj Austriji min. oko pola miliona.
Molim vas javite se iz celog sveta i posaljite broj tamo zivecih Srba, da bismo napravili zajednicku statistiku, cime bi se na najbolji nacin dokazalo ono sto ova grande dama srpske politike govori.
Od zvanicnog statistickog zavoda necemo nikad dobiti ove podatke, jer ih oni jednostavno ni nemaju.

Engelbert

pre 11 godina

Samo treba izvrsiti inverziju njenih zakljucaka. To sto ona vidi kao uzrok je posledica i obrnuto. Upravo sistem vrednosti koji se ovde zagovara izvor je problema.

gradinar

pre 11 godina

Ne razumemo vreme?
Kad su nam veliki lupili šamar, mi smo se bunili, pa dobili 2 šamara... Onda smo se povinovali..., i dobili još 3 šamara. Dakle, možemo i da dubimo na glavi - sleduje nam šamar.
Ja ne mogu da razumem vreme u kome ne postoji ni međunarodno pravo, ni pravda, ni moral... U stvari, i nema šta tu da se razume. To je samo gola sila novog svetskog poretka. Srbija ima narod koji je kao i svi drugi narodi. Svako podneblje i narod imaju svoje mane i vrline. U proseku, nismo mi ništa ni gori, ni bolji.
Međutim, postoji jedna kobna osobina ovog naroda - NEPOSLUŠNI SMO: 1918 nismo prihvatili ultimatum Beča, 1941 smo rekli Hitleru "bolje rat nego pakt", a 90-tih nismo prihvatili novu mapu Balkana. Dakle, neposlušni smo i samim tim i nepouzdani za one koji kroje kapu. Zato nam lupaju šamare dok se ne onesvestimo... I šta da radimo u tom slučaju..? Amerikanci proglase svojim "nacionalnim interesom" nešto što je 10.000km daleko od Amerike i - to je to. Nama se zabranjuje nacionalni interes na svom kućnom pragu...
Očigledno, teško da išta možemo učiniti protiv toga, tj. moramo prihvatiti tu "realnost", ali se ne moramo složiti s tim.
Za mene je minimum ljudskog dostojanstva da mislim svojom glavom i ne prihvatim tu "realnost" kao nešto normalno.
Ako ništa drugo, bar to mogu...

Vexi

pre 11 godina

Vidim da svaki komentar koji proziva komuniste Kao posast Srbije ima veliki broj minusa. Eto to je problem. Koliko predstavnika ove nacije- kojoj je mozak ispran od nacionalnog interesa -veruje da je onaj hrvat koji je rasparcao Srbiju njihov heroj. Gospodja ne treba da brine, kad se bude dezintegrisao poslednji titov komunista ova nacija ce najzad progledati.

nemac

pre 11 godina

istorija srba ce tako i tako da propadne. mi ne zelimo da komuniciramo sa zapadom i sa susedima na nacin koji oni hoce da nam nametnu. imamo drugaciji pogled na istoriju. ako tako nastavimo onda cemo svakoko ekonomski propasti ali i ako dopustimo da nas ponize i da sve radimo sta oni od nas zele onda cemo isto istorijiski da propadnemo zato ce ona napisati istoriju i nije ni sigurno da li ce nam biti bolje. oni gledaju na svoj interes. sto bih bacali pare na nam pomognu? najveci je problem sto ne znamo kako da se izvucemo iz te situacije. valjda ce se jednog dana pojaviti neko ko je pametan i ko ima ideju za spas nase zemlje.

DRAGON

pre 11 godina

Gospođa je u pravu, ali je srpskoj propasti doprinela i nekadašnja drugarica, stvaranjem nekakve multinacionalne srednjevekovne kraljevine, kakva je bila Jugoslavija, i konačno život u komunističkoj satrapiji sa jučerašnjim i današnjim krvnicima i istrebiteljima,predstavljaju neviđeno istorijsko iščašenje, mazohističko odricanje od sebe samoga,put u pakao samouništenja, možda se ne izvučemo, možda i opstanemo,šta bude biće, samo da nas ne savetuju vajni srpski intelektualci poput ove gospođe-drugarice,svoje lične šizofrenije neka kusaju sami, nama trebaju stameni i obrazovani karakteri sa principima, i nacionalističkim, i istinski evropskim, Bože, pomozi nam, grešnima.

mirko

pre 11 godina

Jedina moja primedba je, da je emisija trajala prekratko, i da je šteta što gospođa Latinka Perović nije bila u prilici da detaljnije analizira događanja u današnjoj Srbiji.
Ne sumnjam da će se kao i uvek javiti veliki broj oponenata, i osporavati gospođu Perović, jer ih ne interesuje suština, nego za njih je ona samo ideološki protivnik.

Miloš

pre 11 godina

Nije uopšte tačno da Zapad i mi isto gledamo na srpsku istoriju. Čitao sam, na primer, kako Austrija gleda na početak Prvog svetskog rata. Šta mislite, da li gleda isto kao i Srbija? Ima puno takvih primera, ali taj najviše upada u oči. Što se tiče "nestajanja", takva sudbina najverovatnije čeka sve evropske narode sa do 10 miliona stanovnika osim Albanaca. Ništa novo, ništa spektakularno nisam pročitao u ovom intervjuu.

JednaManje

pre 11 godina

Odlican tekst, nema sta da se doda. Ali komentar na komentare o pismenosti i slicno. Danasnja formula savremenog covjeka podrazumjeva: poznavanje stranog jezika (po mogucnosti Engleskog) + poznavanje rada na racunaru (malo vise od osnove) + vozacka dozvola i auto + neopterecenost nacionalnim/religioznim obiljezjima.

Dokle god nosite licnu kartu u kojoj se neposredno ispod vaseg imena nalazi ime vaseg oca, dotad necete mrdnuti koraka i nestacete. Stevan nije kriv ako mu se tata zove Mujo. Niti je Stevan birao Muju niti on tu moze sta da promjeni. Ali ne mora da bude zigosan u toj vasoj zemlji. Govorim iz licnog iskustva, zato sam i otisla. Sa fakultetskom diplomom, naravno. Jedna manje..

Isto tako, dokle god zavirujete u budzake da vidite je li ostao jos koji Srbin, makar i polu-Srbin, kojeg mozete osloboditi od " " (vi ovde slobodno dodajte koju god naciju hocete) pa da gledate da nekako zakuvate jos jedan rat, dotle vam nece svanuti.

Zemlja koja kroz istoriju, samo proteklih 122 godine, da ne idemo dalje, je imala samo 30-ak godina mirovnog perioda, a sve ostale godine potrosila na sirenju bolesnih granica i ubijanju je odavno osudjena da nestane. Samo pomislite koliko vas je njih klelo... Ne moze to bez kazne.. Nicija nije gorela do zore a za Srbiju je 5 ujutro.. u letnje doba..

Jadran

pre 11 godina

Sukus je u znanju,toje jedino što imamo ili nemamo.Trebalo je čitati Ćosića,Medalovića,Čavoškog,Markovića....itd..apologete srpstva, pa bi bilo sve jasno.Na Balkanu se ne čita, nego u kafani " oštri politika",evo rezultata!Sve ja to pročitah, nisam više siguran koje koristi od toga imam!

republika

pre 11 godina

Stvarno me *smaraju* priče o *ogromnoj* nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako *lično poznaje* (xD) nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata
(Zavod za statistiku, 6. decembar 2012 11:30)

Evo ja citiram jednog funkcionalno nepismenog.

Sumnjivi srBski patriota

pre 11 godina

Mnogi odgovori na Latinkinu analizu ukazuju da je Titoizam i komunisti unistili naciju a ne ovi probudjeni "srbi". Ja licno koji zivi u ovom i zivio je i u onom vremenu a nisam komunista ovakvo pogubno jednoumlje u koje se oblaci ovaj narod nije postojolo nikada u Srbiji. nacini za eliminisanje neostomisljenika su samo drugaciji - patrioti vs PatRijoti srpski auto-sovinisti, izdajnici, pravi vs. nepravi Srbi prijatelji vs neprijatelji (a to su svi osim Rusa i pojedinih slobodnih strelaca u svetu ukljucujuci Ageilunu Jolie sve nacije osim srpske itd...)

Pedja

pre 11 godina

možda nije narod večna kategorija ali da smo različiti od onih kojima je narod kao prašina tu se mnogo razlikujemo i sramota da je nju što nas sa takvima uporedjuje!

Tvoja Latinka

pre 11 godina

"e moja Latinka, pogledaj nase komsije Rumune, sa 23 miliona su pali ove godine na 18.800.000"

Pile moje, nije 4 miliona Rumuna umrlo zbog EU, nego su se iselili u druge drzave EU, jer mogu! Cik ti probaj sasvojim pasosem!

neko

pre 11 godina

Savrsen opis bliske istorije.
Ali dobro, ima drugih naroda na planeti, nestali su i hazari pa covecantsvo nastavlja dalje. Ne verujem da ce Srpski narod nekom nedostajati.

Bob Rock

pre 11 godina

Ma kakvo propadanje, srbija nikada nije bila u boljem polozaju... Evo samo sto rusi i kinezi nisu zaratili sa amerikancima, a onda se kosovo, karlobag, virovitica i tokio vracaju u sastav srbije!

miloš Novi Sad

pre 11 godina

Žena je direktno pogodila u srž problema. Nekima to neće ući u glavu na posle 100 godina, mislim vecini.
(sasa, 6. decembar 2012 10:37)

Za sto godina ćemo biti Jermenija. Dva miliona građana u zemlji, deset miliona u dijaspori. Za dvesta godina konačno nestajemo, a za to jedino možemo zahvaliti ovim čuvarima zaveta Nemanjića i njihovom srbovanju.
(koji naravno zaboravljaju da su Nemanjići umešno balansirali između Zapada i Vizantije, da su se vodili politikom Dveri/DSS/SRS bili bi izbrisani sa mape sveta u roku od odmah)

popeye

pre 11 godina

U poslednjih 20 godina Srbkinje (i Srbi) izvrsili su zvanicno godisnje 150.000 abortusa, i tako nas ostavili bez 3.000.000 decjih glava, a kukamo da nas je samo 6 miliona. Jel to zbog Kosmeta ili egoisticnih zivitnih prioriteta njihovih neroditelja?! Pre nego neko i pomisli da kaze da nemaju hrane ni za sebe, nek pogleda trzne centre, pune kafice i prazna sela i neobradjene njive, i clanke od pre neki dan da niko nece u rudnik za 50.000 dinara...

Zivorad sluzi mnogim sluzbama

pre 11 godina

Mozda je nasu omladinu upropastio burzoaski strip "Tarzan" koji je ova drugosrbijanska diva zabranila dok je bila visoki funcioner demokratskog Saveza Komunista Jugoslavije.

Toliko od mene

pre 11 godina

А шта је госпођа учинила да до тога не дође?
(avalanews)

Bila je jedna od fretkih koja je opominjala na tragican i opasan put koji je ujedinjena Srbija (cetnici i preruseni partizani) izabrala 1990. Nije imao ko da slusa. narod i vlast su bili opijeni i sada su,

Petar S.

pre 11 godina

Ne slazem se (blago receno).
Prvo, Srbija je imala naj vecu demografsku ekspanziju u vreme Turaka (Srbi su tada izgurali 2 balkanska, 2 Svetska rata u 50 godina, i na kraju 2 Sv. rata uspeli uprkos zrtvama da ostanu naj brojniji narod na Balkanu). Kada su jedini i najveci intelektualci bili oni na teritoriji Austro Ugarske. Tako da migracija intelektualace nema nikakvu ulogu u kreiranju demografske slike.
Demografska katastrofa dolazi u Srbiju sa Industrijskom revolucijom pod Komunistickim rezimom i ubijanjem Sela u Srbiji nacionalizacijom, da bi Komunisti napravili sebi "proleterijat". Kako bi drukcije sproveli "Socijalisticku" revoluciju bez "proleterijata".

Drugo, slicna demografska slika je u vecini Evropskih drzava, s' time sto je u onim drzavama sa vecim standardom zivota, demografska slika gora.
Zasto mislite da naj razvijenije drzave zapada uvoze na stotine Hiljada emigranata SVAKE GODINE (zadnjih 30-40 godina). Zbog pozitivnog demografskog prirastaja tih zemalja??

I trece neka se gospodja Latinka zalozi za ujedinjenje Srbije i Republike Srpske (kao specijalni/jedinstven slucaj) i eto skoka u demografskoj slici.
Prodaja srpskih Nacionalnih interesa za Ideologiju nas je skupo kostala sredinom 1940ih. Jos jedna bi nas totalno sahranila.

pera_kojot

pre 11 godina

Nazalost Latinka, nema ko da Vas cuje. Ali cak i da narod nestane to bi bio samo jedan od drustvenih procesa. Da li uopste postoji narod kao kategorija. Individua je mnogo znacajnija od nekakve kategorije naroda. Rodjen sam u Jugoslaviji, majka pripada jednom narodu, otac drugom. Bio sam i ostao Jugosloven. Da li je moj narod izumro?

Aleksandar Raskovic

pre 11 godina

Drago mi je da medju Srbima ima nekog poput profesorke Perovic, a nasa najveca sramota su oni koji nas vode - predsednik, premijer i prvi podpredsednik...

AJDE NEKI MATEMATIČAR

pre 11 godina

Da napiše matematički formulu propadanja Srbije.

Ja ću analitički{komunizam-doseljavanja sa sela u gradove-slab umni potencijal većine-raspad komunizma-iskorišćavanje nacionalizma od strane srpskih komunista-ratovi-spoljni faktor(rus/usa)-(dodao bih, emancipacija i tranzicija u pogrešno vreme)=današnjica==čabar.

Rešenje?
Samo EU.

zeljko

pre 11 godina

Upravu je zena sve smo izgubili ako ovako nastavi nas vrh drzave izgubicemo i Republiku Srpsku tj. mi je ni nemamo ali onaj narod tamo ce izgubiti autonommiju koju mu garantuje dejton. Jednostavno amerika ce uvek raditi protiv onih koji je ne slusaju, a sad nas vrh drzave zajedno sa Vukom Jeremicem koji nemoze nikako biti diplomata jer nije profesionalan i pored toga neka svi oni se zamisle od 90tih izgubili smo sve da li Beograd zeli jos uvek zeli da otezava zivot srpskom narodu u Srbiji i regionu?

pravi razlozi

pre 11 godina

Gospodjo, srpski narod je pametan, vredan i komunikativan, kao uostalom, svi narodi. Sigurno znate da su svi ljudi isti, ali zive u boljim ili losijim sistemima. Svugde u svetu nasi ljudi dobro rade i dobro su integrisani. Sta je onda problem: brozov komunizam koji je urnisao Srbiju i podelio je na tri drzave (na druge republike kamarad broz nije primenio tu gadnu strategiju) i spregnute horde njegovih komunista i njihovih potomaka koje piju krv srpskom narodu od Beograda, preko Novog Sada, Nisa, itd. Komunisti sfrj su uvek omalovazavali srpski narod, to je deo strategije. Srbija treba da uradi antikomunisticku revoluciju i procvetace.

bojan

pre 11 godina

Ako me neko pita: ‘‘Da li sam za Srbiju sa Kosovom i milion stanovnika ili za Srbiju bez Kosova i 50 miliona stanovnika‘‘? Rekao bih za ovo drugo! U čemu se ogleda patriotizam u ljudima ili zemlji? Neko nam je lukavo pobrkao lončiće i zato nestajemo kao narod, kao i naše kulturno nasleđe!

dusan

pre 11 godina

ekonomsko blagostanje nije garancija opstanka. nemacka cu za 40 godina imati 20% manje ljudi (etnickih nemaca) od cega vecina preko 50 god. iran i turska tu mnogo bolje stoje. jaka ideologija ili religija. ovi prosvetitelji nas posmatraju kao da smo u 19. veku. pa nismo, i 21. smo i takvi smo kakvi smo. njihove recepture iz 19. veka su zlonamrrne i ne funkcionisu. ne treba nama prosvetiteljstvo, vec pragmatizam i sloga

Marko

pre 11 godina

Smeta mi to sto zeli da poveze depopulaciju i politicke stavove. Evo u Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Albaniji (cak i u Albaniji 300.000 manje za 10 godina) vlada depopulacija i smanjenje broja stanovnika a oni eto nisu nista "pogresno izabrali". Dakle to su nazalost trendovi koji vladaju svuda u okruzenju i u Evropi i njih ne resava cak ni ulazak u EU.

Lala Po

pre 11 godina

Da, Srbi će nestati i jednog dana će se o njima učiti na časovima istorije. Pa šta. Bitni su ljudi, a ne nekakve apstraktne ideje o "narodu". Ja želim da moji potomci budu siti, zdravi, materijalno i intelektualno bolji od mene. Potpuno je nebitno kojim imenom će zvati svoj narod i državu, ili kojim će jezikom govoriti.

Cinik

pre 11 godina

"Sutra da udje Srbija u EU,pola stanovnika bi se preselilo u istu."...
Wrong!!! Preselili bi se svi i to bez da se pomere iz kuce. Razmislite pre nego sto napisete.

bezimena

pre 11 godina

Titov sistem je bio iluzija...Diktature su diktature.
(marija, 6. decembar 2012 13:04)

Manite me te floskule, kvalitet života je bio vrlo realan!
Što se diktature tiče, bolja mi je bila ta u kojoj je centar dešavanja bio čovek sa jasno ograničenim pravima na temelju jednakosti i ravnopravnosti, od ove danas, koja se kamuflirala plaštom demokratije, i u kojoj se sve vrti oko kapitala enormno bogatih pojedinaca (kako su se obogatili!?) i moći političara koji im u tome pomažu da bi im ovi bacali mrvice sa stola, dok su svi ostali ljudi suštinski totalno obespravljeni robovi i sluge.

Opameti se narode!

pre 11 godina

I ako sam antikomunista, izuzetno pametna žena, i sve što je rekla-laserski precizno!
Dodao bih, da je glavni razlog dešavanja, ogromni primitivizam i niska inteligencija velikog broja stanovništva, ipak kriva za sve.

tatamata

pre 11 godina

Ubijali su nas politicari godinama i na zalost su opet tu!! Izbegli smo(na srecu) u inostranstvo u kojem kao SRBIN kreces iz velikog minusa i nisi bas 100% ponosan na sve sta su neki politicari od nas napravili. Tako da je vecina uzimala druge drzavljanstva, pasose i tako odgajala svoju decu.. Morate da razumete da ovde nisam cuo nista pozitivno u zadnjih 20 godina o nama. A tek sada kada su nam dosli stari dzelati iz 90_tih sa mirisima rakije i sivim odelima, razmisljam da i ja i moje dvoje dece traze drugo drzavljanstvo!!! Tako nestaju SRBI u inostranstvu!!!

Biljana

pre 11 godina

Savrseno precizna i jasna analiza stanja Srbije. Moze da posluzi kao temelj za novi pocetak ili prognoza naseg nestajanja. Hvala gospodji Perovic.

banki

pre 11 godina

pametna žena, ja mislim da biste to trebali čitati svaki dan i to po par puta, jer žena naprosto kaže istinu, suočite se s njom konačno...

prava zena

pre 11 godina

Nazalost, nije tako.
Matrica idealna porodica sa dvoje dece je iz njenog vremena vladavine. Matrica dodjite seljaci u gradove je takodje iz njenog vremena.
Obe matrice su unistile natalitet.
Takodje je demantuje cinjenica o povecanom natalitetu u Moskvi koja sigurno nece pod okrilje EU.

Kralj Ibi

pre 11 godina

Svima vama Pigmejima, koji imate svoje "mišljenje" i sa nečim se ne slažete jednostavno poručujem: Navedite mi 10 knjiga koje ste u životu pročitali. Nije vam to ni Toma diploma, ni poljoprivredni tehničar Dobrica Ćosić, ni novokomponovani Ivica. Zar stvarno mislite da možete da polemišete sa ovom ženom?

Dejan

pre 11 godina

a ko je za to kriv ???? Pa izmedju ostalog ti i drustvo iz 60, 70, i 80 -tih koji su bili na vlasti .Sad kad ste niko i nista vi kao pametujete ,sram vas bilo vasa generacija je zivela od kredita nista pametno niste uradili sad ocekujete od mladjih generacija da sve to isprave i dignu Srbiju na noge ,i jos nesto sta se vi petljate u nase stvari zar niste isticali da ste crnogorka ceo zivot.

T.

pre 11 godina

Mozete vi da se ljutite na Latinku i komuniste, ali su komunisti ostavili Srbiju i Srbe u mnogo boljem stanju 1990. nego sto je ona sada, 22 godine posle komunista.

Dusan US

pre 11 godina

Zena je lepo to uvila da nikoga ne uvredi! Ranije sam pokusavao da pricam o ovome sa prijateljima i nailazio na potpuno nerazumevanje i zavrsna teza je uvek bila da mi je ispran mozak na zapadu. Sebe predstavljamo kao nebeski narod a sustini smo veoma iskompleksirani, u nekim stvarima primitivni i zli.
Stalno nam je kriv neko drugi, politicari, svet, izbeglice i Crnogorci. Nikako da pogledamo sebe.

marija

pre 11 godina

(bezimena, 6. decembar 2012 14:13)

To sto govoris je isto posledica Titove diktature i zove se tranzicija.
Da nije bilo Titovog sistema ne bi bilo ni tranzicije.

Goran

pre 11 godina

Nemamo razumevanja za 21. vek i nemamo sposobnost da komuniciramo sa svetom? Naravno kad smo prepametni i nemamo nikad nista novo da naucimo, uvek nastupamo sa arogancijom i imamo stav da mi "sve znamo". Kad deci u osnovnim i srednjim skolama nisu vise idoli AC/DC, Beatles-i, Zeppelin i Stounsi, vec Partizan, Zvezda, Arkan i vodje navijaca. Kad zabranjujemo Gay Pride paradu (koja je svidelo se ili ne nama vrlo bitan deo atmosfere zapada 21. veka). Kad se uvek lepimo za nesto propalo sto svi drugi odbacuju i imamo 1000 odbrambenih mehanizama u vezi toga.

Zašto kažeš obrazovanje, a misliš na indoktrinaciju?

pre 11 godina

Neobrazovanost može da bude problem, odnosno uvek je bolje biti više obrazovan nego manje obrazovan, ali u ovom slučaju to je prazan izgovor, koji se svodi na misao: "Kako bi lepo i dobro bilo kada bi svi bili kao ja i mislili kao ja". Ne, ne bi vam bio problem kada bi narod bio neobrazovan, jer bi onda njegovo mišljenje bilo lako oblikovati u pravcu u kom želite. Problem je u tome što je narod "pogrešno" obrazovan, odnosno što ima izgrađene stavove koje smatrate štetnim i što pruža aktivan otpor, hm, "rehabilitaciji".

Ipak, ne smete kriviti narod za to. U jednom trenutku došlo je do sloma prethodnog sistema verovanja i "znanja" i nastao je vakuum i haos u kome su se mešali (i još uvek su izmešani) fragmenti starog, novog i nekog prastarog koji je nekako preživeo period prethodne stabilnosti. Ta čudna smesa se sada u glavama ljudi "stegla" u nekakvu čvrstu gromadu koju je teško izbaciti, pogotovo bez jasnog sistema mišljenja koji će je zameniti.

Činjenica je da ne postoji neka zvanična nova dogma (dogma u pozitivnom smislu, kao ... politička korektnost) koju bi svi prihvatili, pa čak i većina komentatora ovde koji hvale gospođu Perović bi se na prvom sledećem "raskršću" međusobno posvađali! Ali nema veze, bitno je javiti se i izraziti svoju indignaciju nad "prljavim, glupim prostacima" zbog kojih nikako ne dobijamo naše zasluženo mesto u društvu i svetu.

miki

pre 11 godina

Postoje mnogi razlozi i uzroci zasto smo tu gde jesmo.Naravno da zavera protiv Srba ne postoji,to su izmislili politicari da bi manipulisali narodom.Nijedan pametan politicar nije vodio ovu zemlju od kraja 80-ih.Prvi uslov na zapadu je da politikom moze da se bavi iskljucivo prebogat covek a kod nas ako pogledamo nasi politicari samo godinu dana pre nego sto su usli u neku stranku nisu imali ni za kafu.Znamo da su sve republike sem Srbije htele da izadju iz SFRJ.Da su nam politicari najgori pokazalo se i dokazalo kad smo ostali sami

Propadamo jer smo neuki i prosti a za to je i gospodja zasluzna

pre 11 godina

Ovo je kao kada Mladja prica sta se u ekonomiji pogresno radilo od 2000. do ove Vlade.

Realnost

pre 11 godina

Mislim da je Srbija u devedestim godinam krenula putem bez povratka i da nema sanse da se oporavi....retki su oni koji mogu da odu, a nece! RETKI! Ne bih se slozio da je sa SFRJ pocela da propada...radjala su se deca, povecavao se natalitet...

crni domino

pre 11 godina

Srbija nestaje zbog bolesnih umova koji je vode i ne priznaju da su patoloski slucajevi. Drugim recima, vode je ljudi koji su: neobrazovani, nekulturni, nastrani, nemoralni, necasni, nedostojni, bez vizija, korumpirani, kriminalizovani, siromasni duhom, licemeri, balvandzije, patrijote, lopovi, kukavice.
Od ovakvih se ne moze ocekivati napredak Srbije vec njeno konacno unistenje i nestanak!
Bice verovatno kasno kada pojedini politicari shvate ovakvo stanje!

Зоран

pre 11 godina

Мало ми је преко главе уопштених фраза без чињеница. Мислим да не постоји народ који би другачије реаговао да му се одузима део територије, да му се другачије суди него другима и да после свега тога се не види крај уценама (Санџак, Војводина,...).

Ако то за опоследицу има нестанак Срба, онда то није жеља само српског народа.

Zika

pre 11 godina

Propadanje Srba nije krenulo od Slobe i devedesetih vec od prvog svetskog rata. Komunizam je tak koji je dokusurio Srbe da ne mogu da se oporave ni danas, a sve ostalo sto je rekla gospodja Perovic je tacno, ali nema se snage za preporod.

Gradjanka

pre 11 godina

Gospodja Perovic je apsolutno u pravu. Ali zbog situacije u kojoj je se nacija nasla ona treba da zahvali vodecoj eliti koja se pokazala krajnje egositicnom i koja misli da nacija postoji zbog nje a ne obrnuto. Retko da gde u svetu postoji egoisticnija elita nego u nas a koja brine samo o sebi i svom uzem okruzenju dok je placena da brine o opstim interesima citave nacije.
Pa uzmite samo pravosudje i sudije koje skoro bez izuzetaka (cast izuzecima koje treba svecom traziti) stite privrednike kriminalce a znaju vrlo dobro odakle ih podmicuju i da je to sve uzeto od nekoga odnosno od naroda. Zato Srbija i jeste kuca bez temelja i zato se rusi svakim danom sve vise i vise.

Cecvrcak

pre 11 godina

@ Stvarno me smaraju priče o ogromnoj nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako lično poznaje nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata). Po tim statistikama trebalo bi da su svuda oko nas, a ja još nisam našla nekog, ko zana nekog, ko je nepismen. (pegica, 06. decembar 2012
Svako ko napiše npr."mi bi trebali da se udružimo..." ili "mi bi radili da imamo šta..." je nepismen, bez obzira što zna sva slova. Da ne pominjem "jer-je l' "utakmicu ili odvajanje rečce "ne". Pakleno je rasprostranjena nepismenost u našem narodu.

Goran

pre 11 godina

Želeo bih da budem pametniji, pa da mogu više nešto da kažem: ovaj tekst i njena izjava je ogolila "srpski problem", ali onaj interni do samih kostiju. Svaka reč tačna i zlatna - BRAVO!

Ucitelj

pre 11 godina

Tacno je ovo da smo izuzetno nepismen, zaostao i uz to glupo arogantan narod. Pun kompleksa, drugima se zelimo pretstaviti u boljem svetlu. Pogledajte nase "Cece" i druge jadnice koje misle da su Zvezde ili Duve a narod bez kulture ih jos obozava! Jadno u svakom pogledu te reci!

motka

pre 11 godina

Srbija koja sa godinama nestaje, evo lepog grafika http://i45.tinypic.com/2laexom.jpg
A jedino je imala rast populacije za vreme Djindjica. Svaka vam cast srbi.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Ne mogu da se otmem utisku: sve sto je Latinka Perovic rekla, apsolutno je tacno, a ipak nista od svega toga nekako ne zvuci istinito. Sve je ispravno, a nekako sve ipak zvuci kao spin. Sve je formalno-logicki u najboljem redu, a nekako u realnosti u kojoj zivimo, sve se to kosi sa onim sto nam se zaista desava i sto smo svi mi iskusili. Imam utisak kao da nas je neko ko nas je iz iluzije Kraljevine Jugoslavije gurnuo u iluziju komunizma/socijalizma sada gura u ludacku kosulju Novog Svetskog Poretka, da bi nam onda ponovo za koju godinu rekao da smo spori, nefleksibilni, arogantni, nepismeni i, generalno, neupotrebljivi i da moramo ili da se savijemo ili da puknemo.

Kako, zapravo, narod koji je za proteklih 1400 godina od kako zivi na ovim prostorima, koji je za to vreme doziveo nekih stotinak invazija i ratova i nevidjeni broj krvoprolica treba da se ponasa? Da se vija i povija kako vetar duva svaki put kad neki regionalni mocnik resi da nas maltretira? I da li je bezlicnost i beskrajno sluganjstvo zapravo resenje naseg nacionalnog problema opstanka? Ako je tako, dajte da se odmah Latin-iziramo i da resimo taj problem. Ali, nesto mi govori da to ipak nije resenje.

U jednom se ipak potpuno slazem sa Gospodjom Perovic. Korupcija je tumor koji razara mozak i utrobu Srbije. Nisam pametan kako da se taj problem resi. Ali, sto brze pocne da se resava, brze ce se i resiti. Bez toga - nestajemo. I to vrlo brzo. Mnogo brze nego sto Latinka Perovic misli.

X

pre 11 godina

Profesorka je zaista u pravu.Citam komentare i nemogu da verujem,da vecina ipak nije razumela sta je ona htela reci,To samo pokazuje da je nas narod zaista nepismen, da zivi jos uvek u proslosti ida jos uvek sanja o velikoj Srbiji.Vecina neka jos jednom pogleda emisiju ali da dobro slusaju.

srbin

pre 11 godina

Ovo svako treba da procita po nekoliko puta, pa ako se probudi, dobro je. Treba nam sto vise onih koji napustaju pogubnu uspavanost, sladak nacinalisticki dremez, dok polako nestaje osnova tog nacionalizma: narod. Uskoro necemo moci da budemo patriote, lazne ili prave, jer nece biti naroda kome bismo podarili taj patriotizam.

tajkun

pre 11 godina

zemlja se raspada od pogresnih politika. umesto da subvencionisanje propalih drzavnih firmi preusmere na podsticanje radjanja oni zbog partijskih dzepova vestacki odrzavaju propala preduzeca. Bas me briga da li ce iz drzavnih firmi otkaz dobiti 5 ili 10000. ljudi. Mnogo znacajnije je sto nas je sve manje. Pa i kosovo smo izgubili jer nema naseg naroda dole. ako se ovako nastavi izgubicemo jos teritorija. Pod hitno stimulisati radjanje i materinstvo. Politicari koji nemaju porodicu ne smeju da nam odlucuju o sudbinama nas i nase dece. Opameti se Srbijo. Vreme je.

bb1

pre 11 godina

Hvala gospodji Perovic. i hvala B92 da je objavio ovaj tekst.
Apeliram na malo pametne ljude, da ga vose puta procitaju, ako ga nemogu pri citanju prvi put razumeti.
Opametite se ljudi, vidite da ima i kod nas pametnih i realistickih Ljudi, kao sto je gospodja Perovic, gospodin Djindjic, pomerite ruku i sklonite maglu, u koju ste usli jos 45 do danas

Ortodox

pre 11 godina

Bravo! Konačno neko da kaže pravu istinu i gde smo i šta smo. Ako je ne poslušamo i ubrzo ne uradimo korenite promene, definitivno nestajemo. Moramo da dovučemo što više naših mladih ljudi iz sveta i da zadržimo one koji su još uvek u zemlji. Poboljšanje standarda i sistema vrednosti.

Goran

pre 11 godina

Nažalost potpuno tačno. I nažalost ono malo umnih ljudi koje imamo niko generacijam ne sluša. I još jedno nažalost, propast Srbije je počela ne pre 20 godina, već pre 120 godina ...

bez lose namere

pre 11 godina

(pegica, 6. decembar 2012 10:43)

Izgleda da mislis da se postaje pismen kada naucis 30 slova. U Srbiji je po standardima evrope (i nasim popisnim) nepismeno bar 50% stanovnistva. Tu ulaze pravopis, sposobnost da se napise zvanican dokument (molba, zahtev), koriscenje interneta i mail-a...
Sada se opet okreni oko sebe, pa sagledaj koliko je nepismenih

marko..

pre 11 godina

super cofra...to vazi za balkanske ratove,prvi i drugi...sta smo trebali da radimo?ako ja udjem kod tebe u dvoriste i pocnem da se izivljavam ,ti ces mirno gledati ili suprostaviti se?da nismo ratovali danas bi bili nemci bugari madjari ili vec sta...tako da opet ne bi bilo srba...

Mića iz Jagodine

pre 11 godina

Ovo šta govori Latinka Perović,ja govorim više godinama ali u užem društvu.Drago mi je isto mislim kao i ljudi koji su istoričari.Na žalost mi Srbi ne možemo da se suočimo sa stvarnošću i realnošću,zbog čega stalno bežimo u prošlost.Oni mldi koji se hrabro suoče sa stvarnošću i realnošću beže iz Srbije ne želeći nikada da se u nju vrate.Srbi neće biti poslednji narod koji će biološki nestati sigurno u ovom veku.Mi se isuviše bavimo drugima umesto sobom.Ne želimo sebe da realno vidimo ko smo i koliko realno vredimo.Skoro uvek naš narod poćiće i verovaće lažljivcu i prevarantu umesto pametnom čoveku.Duže od 40 godinama sam radio sa našim srpskim narodom i znam ga u dušu.Teško mi je ali gospodja Latinka je potpuno u svemu u pravu.

misko

pre 11 godina

Žao mi je što Vas nema u političkom životu Srbije i svakodnevno na TV i u novinama, da prosvetite ovaj jadan i napaćen narod, koga mediji voze ko majmune.Za svaku izgovorenu reč ste upravu.

nexus

pre 11 godina

@pegica Evo ja cu da ti objasnim: Pismenost u 21. veku podrazumeva poznavanje stranog jezika (osnovni nivo), rad na racunaru (osnovno), vozacka dozvola i jos neke stvari koje se moraju znati ako zelis biti deo savremenog drustva. E ti sad vidi koliko nepismenih poznajes.

Metafizicar

pre 11 godina

Jel to drugarica mislila da kaze da je komunuzam mrtav, evo ima dvadeset godina, ali Srbi nikako da shvate. Lakse im je da se sa setom prisecaju zemlje dembelije u kojoj su nekad ziveli i koju im je vodio diktator, nego da zasucu rukave i izostre misli i shvate sadasnjost u kojoj zive kako bi spasili buducnost svojoj deci.

uros

pre 11 godina

Srbija je u procesu dezintegracije, ljudi su u migraciji, napustaju teritoriju, delovi zmlje su prazni koje ce vremenom naseliti drugi narodi. Na zalost malo sta se moze uraditi, nemamo mi ni novca ni ideja, a ni ljudi za uspostavljanje sistema na celoj teritoriji.

sas35bgd

pre 11 godina

Sloba je jednom priliko rekao:
"Ne treba nama Dojcevele da kaze da se u Srbiji zivi tesko!"
Ali nam treba neko kao Latinka-a sramota je sto nema niko mladji od nje da nosi tu ideju

Kosta

pre 11 godina

imamo pametnih ljudi i samo oni nas mogu izvuci iz nase agonije, jako mi je zao sto ni ova vlada ne razume vreme u kome zivimo. Zar stvarno misle da ce nas Velja Ilic, Mrkonjic ili Drecun odvesti u dobro? Jos nije kasno, ali za to niko nema smelosti, a to je bas tuzno.

Klara Proft

pre 11 godina

Neoliberalni kapitalizam je unistio Srbiju, uz jos niz zemalja, ukljucujuci i one razvijene. S tim, sto se u marginalizovanoj i opterecenoj maloj Srbiji to odrazilo mnogo drasticnije. Sta reci za Spaniju koja je bila jaka ekonomija, ili za Sloveniju sa stanovnistvom izuzetne radne kulture i visoke samosvesti? Da li se i tu radi o deficitu istorijske svesti ili pak o pogresnom ekonomsko-politickom modelu? Diktatura tzv. 'slobodnog trzista', monetarizam, deregulacija finansijskog sektora i oduzimanje ekonomskog suvereniteta drzave (naroda) nad vodjenjem sopstvene ekonomije, u Srbiji je bilo manifestovano kroz pljackasku privatizaciju i unistavanje preostalih preduzeca iz doba SFRJ.
Da li je problem nedostatak obrazovanih u Srbiji? Uslovno receno, ne. Pa sta bi oni tu radili? U kojoj privredi, u kojim naucno-obrazovnim institucijama? Dokaz ovome je da su uglavnom gledali da odu odavde. Neoliberalni sistem nema potrebu da razvija obrazovani kadar na odredjenoj teritoriji, tamo gde je to u interesu stanovnistva, vec se po njegovoj ideologiji to samo od sebe desava u uslovima globalnih trzista, koja sama po sebi regulisu ta pitanja. Videli smo i kako. Kritikovana planska privreda je od nepismene i zaostale predratne Srbije stvorila industrijalizovanu zemlju u SFRJ, takodje, Ruzveltova planska intervencija i socijalni program - Nju Dil - ucinila je Ameriku vodecom ekonomijom izvukavsi je iz velike depresije 30-tih. Pomenuti reakcionarni sistem, vratio je stvari unazad.

g4

pre 11 godina

Brozovih bravarskih ruku delo, to je Srbija danas. Eksponenti liberalnog kapitalizma su sve bivsi fanovi Josipa Broza, od Vuka Draskovica, do Sonje Liht.

Zoca

pre 11 godina

I ja sam od onih koji su otisli iz Srbije. Pokusaj povratka nije uspeo. Na zalost, veoma brzo se pokazalo da je nostalgija bolje resenje! Postovanje gospodji Latinki Perovic na iskrenom i istinitom objasnjenju srpskog gena samounistenja! Ali, jos uvek te volim Srbijo!

Kralj Ibi

pre 11 godina

Svi mi znamo da je istina ovo što Latinka priča, ali ne treba brzati, već sačekati pravi trenutak. Ima ovde još dosta toga za ugradjivanje i kraduckanje, pa kad dodje vreme i nas 98% krene u narodne kuhinje, tada može i u EU i bez korupcije....

Iz Skandinavije

pre 11 godina

Srbi su jedan nezreo narod. To se ogleda u tome sto ne znaju sta znaci drustvena zajednica i drzava. Tzv. politicka elita je bezglava i duboko upletena u sumnjive poslove sa tzv. poslovnim ljudima. Slazem se da je Srbija slucaj privatizacije drzave, i da ce jednom dana masa gladnih izaci na ulicu da ih najuri.

RS

pre 11 godina

Takodje je demantuje cinjenica o povecanom natalitetu u Moskvi koja sigurno nece pod okrilje EU.
(prava zena, 6. decembar 2012 13:15)

G-djo, ja mislim da ste vi indoktrinirani. U Banja Luci se recimo povecava prirodni prirastaj doseljenjem iz drugih krajeva Bos. Krajine, ali i natalitet, recimo zbog toga sto je u mom malom gradu ukinut porodjajni odjel, pa danas skoro sve mlade majke moraju u BL da bi se porodile. U BL znaci imamo povecan natalitet, ali je okolo situacija, u najblazoj mjeri receno, katastrofalna!!

Svi u BL, svi u BG ili svi u Moskvu..! -nema razlike

Milan

pre 11 godina

Kazu ovde neki da ne mozemo nista jer su se svi namerili da nas uniste. Drugi pak zagovaraju zatvaranje u sebe. To je upravo to nerazumevanje sadasnjosti o kojem gospodja govori.

Ko bese rekao ono da ako roba ne prelazi granice, preci ce je vojnici?

A ovima sto kazu da svi hoce da nas uniste i da nema te pameti koja bi nas mogla spasti, ja ih samo pitam "A sta je sa Izraelom?" Jevreji ni drzavu nisu imali a gle sad. Daleko od toga da ih podrzavam u onome sto rade Palestini, ali to je ipak primer da pamet moze da stvara cuda.

fix

pre 11 godina

Kada u školí decu koja su odlicni djaci ne budu nazivali streberima ili nekim drugim pogrdnim imenima.Kada ne budemo govorili doktorima da su ulickani pederi.Kada diplome visokih skola budu imali samo oni koji to i zasluzuju.Kada ne kulturni ,bahati,prosti ljudi,bogati tajkuni ne budu nám postavljali vrednosti izopacene.Tek tada mozemo da kazemo da smo na pravom putu!Pozdrav iz České

kako ih nadvladati

pre 11 godina

Kad covek pogleda komentare i ocene istih, reklo bi se da jos ima nade za nas. Ne znam samo, kako bi smo mi koji se slazemo sa gospodjom Perovic, mogli da delujemo. Ima li neko ideju?

Gradjanin Q

pre 11 godina

Sta vredi gospodjo Perovic da pricate kad nepismeni to ne mogu da razumeju, a oni su najglasniji.
Jedna druga vecina je nezadovoljna i pruza otpor svemu. Takodje ne mala, obrazovana skupina je pocela razmisljati dzepom ili emocijama.
Kad se sve ovo sabere zato prica i ne vodi nikuda.

Lapidarium Cycle

pre 11 godina

Od svega navedenog, potpuno bih se složio samo sa konstatacijom da narod nije večna kategorija. Sve ostalo je svojevrsno lamentiranje, a toga smo uvek imali napretek. Država Srbija ima teške sistemske probleme, ali ti problemi nisu nerešivi. Najveći je problem u tome što se rešenjima ne možemo nadati od strane onih koji su svojom voljom i žedju za vlasti, moći i novcem u poziciji da ih reše, jer im, jednostavno rečeno, to nije u interesu. Sve dok im ovakav nakaradni, koruptivni, "tranzicioni model" donosi iole pristojan politički, finansijski i partokratski profit.

mikin

pre 11 godina

"Stvarno me *smaraju* priče o *ogromnoj* nepismenosti. Molim vas da mi neko javi ako *lično poznaje* (xD) nekog nepismenog (a da nije rođen pre II sv rata
(Zavod za statistiku, 6. decembar 2012 11:30)
-----------------------------------------------
Prijatelju, dovoljno ce biti da pogledas nivo pismenosti u javnim medijima - novine, TV, portali. Garantujem da su SVI "rodjeni" posle 2.sv. rata!

Red

pre 11 godina

Već u nekoliko navrata mi navire misao da će proći kao Vizantija Evo potvrde da to nije neki moj puki trip nego prosto stanje stvari.

Možda ima još neki tračak nade, a to je da nam ponovo dođu Turci te nas malo kultivišu. Bezbolnije rešenje je da prepišemo nekolicinu zakona od njih...vrlo brzo bi se društvo pročistilo i opametilo.
Za početak, neka to bude kazna za pokušaj krađe koja se procesuira u roku od 3 dana i odmah stupa na snagu. Znači kada nekolicina dobije 5 - 10 - 15 godina za samo pokušaj krađe, mislim da će se svi ostali zamisliti.

Bogdan

pre 11 godina

Razumevanje vremena nije specjalitet generacija koje su na zalasku. Mladi , obrazovani ljudi su ti koji imaju potencijal da razumeju vreme u kom žive.Pesimizam i strah nas neće odvesti na pravi put.Paradoksalno je da se u suštini Vučić(nećemo preživeti bez EU) i gospođa Latinka (nestat ćemo) slažu.To što narod nije trajna i večna kategorija nije nikakav argument jer trajna i večna kategorija ne postoji,svemu dođe kraj.Jedino na šta možemo da utičemo je da, dok trajemo ,budemo ljudi ili kišne gliste.Sami biramo,pa ko šta voli.

Zemlja glupih

pre 11 godina

...a najvise volim ove sto komentarisu tipa "sve to znamo, sta se pravi pametna ova gospodja, bilo bi bolje da nam da odgovor kako dalje ili da ode u penziju". E pa dragi moji, odgovor je da vam nema spasa sa takvim razmisljanjem...prosto receno ;)

Deja Vu

pre 11 godina

A sad će nepismena Srbija, kao ovaj 'Zavod za statistiku', koji, naravno, veruje da je užasno lep, pismen i pametan, da raspali po gospođi Latinović, kao i onomad po drugima koji su govorili na temu: 'kako je i ko izabrao vlast koju danas imamo'? Ako niste razumeli, a vidim da ima dosta onih koji nisu, o tome se ovde radi. I blago onima koji veruju da sve ove, zaista sramne, presude Haškog suda, i pritisci koje zemlja trpi, nemaju veze sa tim ko je u ovoj zemlji na vlasti. Ima, i te kako ima!

Kiki

pre 11 godina

Tako je Slovenac, samo ne zaboravi da je ona sa svim Srpskim liberalima tog vremena smenjena po nalogu Tita i nekih stranih Sila da bih se navodno napravio balans sa ustaškim Maspokovcima a u suštini da bih se zaustavila cela Regija u napretku, nešto slično se desilo i sa našim REFORMATOROM (ne samo premijerom) Đinđićem. Neznam ko to sistemski i temeljno koči Srbiju i ceo region u razvoju i napretku ali evidentno je da to ne dolazi samo od nas "loših Srba" pre bih reko da nas neko na to ciljno gura
Pozdrav iz Nemačke

italiano

pre 11 godina

Baka je upravu nema sta ...i sto nekakao deluje pomalo cudno a iznad svega u tebi samom izazove osecaj da si ipak malo glup kada ti neko nesto ovako kaze.I znate sta izaziva kod svih nas kada nesto neznamo dve najgore stvari zlobu i bes .

popeye

pre 11 godina

Uocavanje pravih simptoma i problema, a zatim lecenje pogresnom dijagnozom i pogresnim lekovima, to je ukratko ono sto prica gdja Perovic. Kosmet ipak nema veze sa korupcijom, koju pominje od pre 100 godina. Za lecenje pravom dijagnozom preporucujem A.Rajsa Cujte Srbi. Jednom recju, pogresna tzv elita!

Slobodan

pre 11 godina

Od Latinke Perović se mora učiti.To što je rekla nije ništa novo, samo je kao intelektualac i naučnik sagledala Srbiju u današnje vreme - i nepristrasno-a tako radi naučnik, izrekla istinu. Istinu je izrekla i sedamdesetih pa je stradala od ondašnjih političara. A istina boli. Srbi ne vole istinu - oni vole mit i da maštaju , zamišljaju da su neki poseban narod hvale vredan. A eto, niko nas ne hvali . Pa i Rusi nam prodaju gas skuplje nego drugima jer im je novac interes a ne ljubav i neka poseban interes prema Srbiji. Lepo je to Latinka rekla i to svi znaju i pre nje pa i sami Rusi. Jednostavno, ona je autoritet u nauci i jako dobro poznaje socijal-demokatski pokret u Srbiji, Rusiji, celom svetu. Čitajte njene radove o Svetozaru Markoviću . Ovi komentatori koji je kritikuju verovatni ništa i ne znaju o Svetozaru Markoviću. Još uvek imamo ulice sa njegovim imenom. Možda bi ga ovi koji misle da je Vučić pokrenuo borbu protiv korupcije pa se , jadni, obrušili na Latinku rado ulice Svetozara Markovića diljem Srbije zamenili imenom Ratka Mladića? Baš što je hteo sam Vučić.Sećate se- umesto Bulevar Zorana Đinđića da bude Bulevar Ratka Mladića !!! Svetozar Marković, Vuk Karadžić, Nikola Tesla, Jovan Cijić, Dragoslav Srejović...Zoran Djindjić su bili Srbi koji su razumeli šta je Srbiji činiti u aktuelnom vremenu i to je ono o čemu govori ova pametna, mudra Srpknja, Latinka Perović, i sama stradala od Srba koji nisu razumeli Srbiju u vremenu.Knjige u šake, Srbi.

WuTangKlan

pre 11 godina

Ljudi, da se ne lazemo...svako ko krene da ovom narodu "otvora oci" i da zemlju povede iz mulja i blata...mi ga "overimo" na nas svojstven nacin. Prema tome, nista ovo nije slucajno, vec cista zasluga. Budidte iskreni prema sebi, koliko vas koji kukumacete sad za Zoranom, je tog istog pre skoro 10god. pljuvalo i omalovazavalo.
Znate sta, ako u zadnjih 200god. nismo uspeli da sebe pozicioniramo, uljudimo, obrazujemo i omnozimo...onda nismo ni buducnost zasluzili, vrlo jednostavno!

abit

pre 11 godina

Kod nas jedna izreka kaze: "Ako dvoje ti kazu da si pijan iako nisi, onda drzise za stablo". Ocigledno da srpska nacija izgubila smisao za realnost i nije spremna da priizna cinjenice za koje citav svet zna i svaki dan ih prica javno, samo za srbe to je "namestanje zapadnih sila" a ja bih rekao sta je ovo ako nije komunisticko razmisljanje jedne virtuelne nacije?..

Mudra žena

pre 11 godina

Čitajući komentare lako je zaključiti da ima puno ljudi koji jasno vide. Možda stoga i nije izgubljena nada. Mislim da je Linkoln jednom rekao: "kada dođe pravo vreme, doći će i pravi čovek". Stvari polako sazrevaju, ljudima postaje jasno. Neka nada se već javila onomad sa pokojnim Đinđićem. Treba se nadati i naravno svako u svom domenu, doprinositi...

SuperCofra

pre 11 godina

Marko, ratovi ne "pogadjaju" narode. Narodi, ako takva kategorija moze da se upotrebi u ovom kontesktu jer postoje vladari, vlasti, idt., sami odlucuju da li ce ucestvovati u ratu odnosno, da li ce isti izazvati ili okoncati.
Hvala.

Zakasnela pravda je nepravda

pre 11 godina

Da li je Latinka Perovic zaista imala bilo kakvog udela u zabrani knjige o "Tarzanu"? Da li postoji bilo kakav zapis ili drugi dokaz koji bi to verifikovao?

Rock Bob

pre 11 godina

Srbijo neće ti biti bolje dokle god slušaš"velike"dušebrižnike izvan Srbije.Razbucajte to i okrenite se životu,jer Srbiju imate jednu i nju ste "pozajmili"od vaših budućih pokoljenja.

razmisljam da napustim zemlju

pre 11 godina

Tačno tako. Neophodno je da energiju fokusiramo na razvoj u svakom smislu. Ovo je poruka i medijima koji na naslovnim stranama imaju samo tekstove o krizi, raznim borbama (borba za..., borba protiv...) umesto da vesti počinju pričama uspešnih ljudi i edukativnim člancima.

Jelena

pre 11 godina

Citam komentare, svi kazu ISTINA, TACNO JE!
Ja pitam - I? Sta cemo sad? Znamo sta je problem, pitam kako cemo ga resavati (jer ga brzo resiti necemo)??? Da li je iko od vas nakon ovog teksta pokusao da popravi neki problem u svojoj kuci, na poslu? Ili jos bolje, da se suoci sa svojim unutrasnjim problemima i demonima? Da li je iko bio u bilo kom smislu PROAKTIVAN?
Nase NECINJENJE, nasa PASIVNOST, nasa NESPOSOBNOST da se suocimo sa problemom, to je ono sto nas UNAZADJUJE... kao i nedovoljno ulaganje u kvalitet OBRAZOVANJA i KULTURU! Mali narod, poput naseg, bez toga ne moze da opstane.

krvimozak

pre 11 godina

Kupujem Partizan i Crvenu Zvezdu. Za Partizan nudim 3€.Za Zvezdu 2 (dva) dinara druze. Realno vrede dinar i 30 para ali neka zadrze kusur, nije beg cicija...P.S. Plaćam u kešu, isplata odmah!!

Misantropicus

pre 11 godina

Problem je sto je narod stoka.
A stoka je stoka zato sto ih niko nije naucio da budu ista drugo nego stoka.
Narod nije kriv, vec oni koji vajaju vrednosti naroda.
Nije to samo problem Srbije, vec i ostalog sveta.

Svi se nesto pozivaju da su neka civilizacija, a unutar te civilizacije vise niko se ponasa civilizovano.

Komsijski od srca

pre 11 godina

Eto mi kad pričamo o Srbiji onako u društvu bilo ljevi ili desni svi dolazimo do istog zaključka. Znam da ste ponosan narod i treba da držite svoje ali kosovska bitka je gotova, car dusan je bio kad je bio. 21 vek je, živite sad i za svoju djecu. Zamislite da dodjete u englesku a oni samo o rikardu lavljeg srca pricaju i o izgubljenim kolonijama? Da tolko pricate o Tesli di bi vam bio kraj.I manite se ruskih priča. Sad ste super kad ide južni tok a di su bili kad je grmilo? I nemojte da nestanete jer ste vi jedini čije fore razumijem. A u tome ste najbolji!

Hrvat

pre 11 godina

Srbija nece nestati nikada ! ! !
(Srbin, 6. decembar 2012 15:53)

Hoće.
(Veći Srbin od tebe, 6. decembar 2012 20:36)

Istina je negdje izmedju

Nikola

pre 11 godina

Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.
Svaka vlast ima narod kakav zaslužuje.
I nemojte se pitati šta je starije - kokoš ili jaje.
Ako to shvatite, ne treba puno filozofije za zaključak - s ovakvim narodom i ovakvim vlastima, nema perspektive.

Sinisa,brejnstormer!

pre 11 godina

Isti procesi se desavaju u Bugarskoj ( po poslednjem popisu ima ih manje nego pre 10 godina ), Rumuniji i donekle u Madjarskoj. Mislim da je glavni razlog egzistencijalne prirode, ljudi odlaze u bogatije evropske zemlje sada kada su clanice EU.

Milutin

pre 11 godina

Najbolje smo se I najiskrenije ovde od svih u ex yu prihvatili "ideja" komunizma. Jedini mi nismo znali da je sve fora I prsli smo dok su ostali razvijali nacije I drzave. Ostali smo ni tamo ni ovamo. Srbija je ispala kolonijalna sila, kriva za sve... Ali ok, licno, mi u porodici hvala bogu rastemo I danas smo naucili celu pesmicu "sreli smo jednog deliju, trazi zemlju dembeliju..." Od pocetka do kraja. Kako mi je bilo dobro dok nisam pogledao sve ove vesti... Laku noc!

Lola

pre 11 godina

Nije problem u nepismenom narodu , problem je u onom njegovom delu koji misli da je pismen - i vodi ga . Pa kada narod kaže : imam utisak da nas vodite u ambis , oni onda kažu : ti si nepismen i kako možeš da znaš gde te vodimo . Naravno sve vreme uredno krckaju sve apanaže i sinekure i žive na grbači nepismenog naroda . Ubede vas da ste ludi da bi mogli lakše da vas koriste . Zbog toga mi propadamo .

Pametnjaković

pre 11 godina

Politička elita je problem. Oni koriste narod kao taoce, misle da ako narod pati, EU će da daje pare da narod ne bi patio, što je potpuno pogrešno i bolesno. Zbog toga smo ovde gde jesmo. EU ima svoje probleme, njih nije preterano briga kako je ovde, ako vide da ne ide na bolje izolovaće i eliminisati celu zemlju.

kiki

pre 11 godina

Mnogi narodi su se integrisali u druge narode i nestali su.Nestali su narodi a ne ljudi.Ko nije kadar da opstane,zasluzuje da nestane.

SuperCofra

pre 11 godina

(Zavod za statistiku, 6. decembar 2012 11:30)

Sama cinjenica da si napisao tako nesto povrdjuje tezu da u Srbiji ima nepismenih.
Hvala.

Sekula

pre 7 godina

Hajde, Latinka, baš me zanima koji je vaš predlog, na koji način da komuniciramo sa fašistima koji žele naše uništenje, konstantno rade na tome, uništavaju nam istoriju, državnost, zemlju, vode i privredu?

milan

pre 11 godina

Srbija je konfuzna zato sto u njoj postoje dve struje, nebi rekao politicka mada jesu zato sto dobar deo pristalica tih struja ne zive u realnom zivotu iz razloga sto ih neki politicari koriste za svoju politiku i zahvaljujuci njihovim praznim stomacima ili ubedjenju da su prazni, imaju veliku podrsku. Srbija propada i zato sto se stvorila, iz tih istih razloga, jedna atmosfera gde mi sami sebe zderemo i sa takvim stavovima i pogledima stvara se atmosfera mazohizma. Kada bi nasi politicari svih kolora bili iskreni pred narodom bilo bi nam lakse ali izgleda kao i na sve poteze do sada morace drugi da ih nateraju na to.

Y-men

pre 11 godina

Srbija je sama ubila svoje ljudske potencijale...pametni su odavno zacutali fukara progovorila...I pozitivni potencijali su sve su tisi i tisi a ovi sve jaci i glasniji. Nove ideje ni na vidiku sve se svodi na partizani vs cetnici. Tako se umire.

MonteDushano

pre 11 godina

Vidite li, posmatrači/komentatori, da ona ima pravo? Ne kažem samo da smo sami krivi, dobri smo što se tiče protesta - ne radimo to više toliko jer sve je ionako zamršeno i jadno dosad, nego sam hteo da kažem da postoji pitanje zašto je vrh Srbije odlučio da igra pohlepne uloge unutar zemlje jer tako im to samo odgovara, nagonski bez razmišljanja. Kako studirati kad nema para?? Mislim stvarno, plate, penzije, poskupljenja, sve je to svima nama uradila vlada Srbije, itd..

DEDA CVETKO

pre 11 godina

@ Dejan, 6. decembar 2012 18:20

Dejane: istorija se ponavlja. Prvi put, kako to lepo rece cika Karl Marks, dolazi kao tragedija. Drugi put kao farsa.

Prilog "A".

Suncica

pre 11 godina

Nasalost Srbi su u vise od dve decenije imali pogresan model i iskrivljenu sliku o tome kako trba zivetiZbog dokazane korunpiranost bivsih politicara.Nazalost Srbi su se zahvaljujuci tome naucili u vecinskom smislu govoreci da je jedino licni interes bitan,a ne sami interesi drzave.Smatram da kada to srbi nauce i prihvate da ce na taj nacin ponasaju izgubljeni,,duh,,vratiti.Novac je bitan,ali nije i najbitniji.

prvenac

pre 11 godina

Sve je to ok i svi se slažemo, samo što niko ne mrda prstom. Za par dana niko o tome neće razmišljati, pa će priča ponovo da se aktuelizuje kad se gospođa, ili neko kao ona, sledeći put pojavi u medijima...i tako u krug :(

LENA

pre 11 godina

Politika je najveci organizovani kriminal na svetu.Zapamtite tu recenicu!Ne gledajte vesti i politicke emisije ,to je samo ispiranje mozga.Citajte knjige i to ne bilo koje, razmisljajte svojom glavom ,koristite i logiku i imaginaciju.Stvarnost nije crno bela,stvari bi morale da se sagledavaju visedimenzionalno. Ljudi su indoktrinisani kroz skolski sistem i medije.Vise suvislih drustvenih kritika se mogu cuti od rokera i pojedinih repera nego li svih akademika i intelektualaca sveta zajedno. Ne znam cemu sluze ovi intelektualci sa milion puta ponovljenim frazama.Sta su oni konkretno uradili za drustvo?Srz problema bi bio u tome sto: da biste vodili drzavu morate da ucestujete u prlljavim igrama a obrazovan i moralan covek ne zeli da ucestvuje u tome.Takva su pravila igre na svetskom nivou i to je jedan zacarani krug.Nemojte mi reci da obicni gradjani odlucuju o bilo cemu ,takodje mi nemojte reci da u ovoj zemlji nema bojih i pametnijih ljudi da vode drzavu .

Dejan

pre 11 godina

Sa ovakvim politicarima nama nikada nece biti bolje.Oni ne rade za narod i drzavu vec samo za svoje interese.Pustili su korenje duboko, a na vidiku nema nikoga ko moze da nas izvuce iz korenja.. Ja mozda nisam pametan i obrazovan ali sam posten i skroman i kad vidim sta se desava oko mene dodje mi da placem jer znam da bolje biti nece i ja tu ne mogu nista da uradim.narod nestaje a ljudi i dalje veruju strankama i glasaju za isto s drugo pakovanje.

Djole

pre 11 godina

Mislim da gospodja Latinka vrlo dobro zna razloge. Koliko je dusa otislo zarad ove drzave u poslednjih 100 god.Dok deca politicara vreme i skolovanje provode po inostranstvima deca Srbije treba da beduju i ginu za otadzbinu. Za takvu otadzbinu nije vredno poloziti zivot i energiju. Zanimame koliko bi politickih lidera stalo u odbranu svoje zemlje? Dok bi seljak morao, seljak u agrarnoj zemlji gde se uvozi paradajz i sta ti ja znam sve. Politicke afere teske milone evra dok obicni gradjani rade da prezive. Takva drzava ne moze da ocekuje bolje. Dobro je da nas uopste i ima. A Srbi kada odu odavde retko se vracaju u leglo korupcije i kriminala.

johnny

pre 11 godina

najvise volim ujutru u 7 da ustanem i da radim za 300 eura. ako imam srece kupim burek pa peske na posao. tako radim do 5 a sef kaze pa gde ti je energija ti si mlad. tako da necu bre nigde iz srbije. bas volim da me muce. volim srbiju.

Slavica

pre 11 godina

Gospodja Perovic ispravno zakljucuje da Srbi ne razumeju vreme u kome zive. Tu svoju sintagmu naslanja na studiju prof. Srejevica o gasenju civilizacija. Tada, pre rataova na teritoriji Jugoslavije, zakljucio je da je srpska civilizacija na zalasku. Zato mislim da mi nemamo sposobnu elitu koja bi nas usmerila ka nekim realnim horizontima i integracijama.

Arcibald Rajs

pre 11 godina

Propadamo zbog negativne selekcije i korupcije. Sta nije jasno? Verujem da je nekima u drzavnom vrhu kad vide pesudu suda u Strazburu zao sto smo u Savetu Evrope. Voleli bi da njihovo izivljavanje nad narodom prodje nekaznjeno. :(

m

pre 11 godina

Tacno. Ostace jednom neka kolonizovana manjina. Taman toliko posla i ima, za nekolicinu. Tada bi se Dinkic mozda i bolje snasao, jer danas milion nezaposlenih on ne moze da uposli ni za dva zivota, ne moze ni sto od pocetka rada nove Vlade, ali vazno je da je expert i da ga sve vlasti drze, jer nisu mogli naci "boljeg".

boy 23 old

pre 11 godina

Neko pita sta se moze uciniti?Ako imas 200 kg,za dan neces smrsati do recimo nekih 80 kg.Dakle sustina je jednostavna,pocni od svoje ulice pokupi otpatke i svoje i tudje,ocisti sneg,prvo ce ti se smejati ali to je sudbina svakog ko nesto menja,vremenom i drugi ce krenuti da se tako ponasaju.Pocinje se uvek na mikro planu,da bi rezultati bili vidiljivi na makro planu,a ne kao u Srbiji obrnuto.Dogadjaju se procesi za koje narod nije spreman pa se posle neko iscudjava.Prvo pocistiti ulice,posebno se pozabiviti ponasanjem u saobracaju,to su stvari kojima svako moze da doprinese.Ostavite se teskih tema skolstva,zdravstva,sudstva,prvo treba izaci na kraj sa laksim problemima i pripremiti teren za ono sto je mukotrpniji posao.

Nelson

pre 11 godina

Neko pita sta se moze uciniti?Ako imas 200 kg,za dan neces smrsati do recimo nekih 80 kg.Dakle sustina je jednostavna,pocni od svoje ulice pokupi otpatke i svoje i tudje,ocisti sneg,prvo ce ti se smejati ali to je sudbina svakog ko nesto menja,vremenom i drugi ce krenuti da se tako ponasaju.Pocinje se uvek na mikro planu,da bi rezultati bili vidiljivi na makro planu,a ne kao u Srbiji obrnuto.Dogadjaju se procesi za koje narod nije spreman pa se posle neko iscudjava.Prvo pocistiti ulice,posebno se pozabiviti ponasanjem u saobracaju,to su stvari kojima svako moze da doprinese.Ostavite se teskih tema skolstva,zdravstva,sudstva,prvo treba izaci na kraj sa laksim problemima i pripremiti teren za ono sto je mukotrpniji posao.
(boy 23 old,

BRAVO BOY!!!
man 51 old

Zoki

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Latinke Perović, ali moram da priznam da neke stvari koje je rekla imaju i te kako smisla. Srbi su narod koji nestaje, i biološki i u svakom drugom pogledu. Umesto što čekamo manu da nam padne sa neba ili da nam je neko donese (Rusi, EU, Amerikanci, Kinezi - sasvim svejedno) - trebamo se okrenuti sami sebi. Umesto da kopamo po prošlosti i tražimo gde smo to pogrešili, hajde da razmišljamo kako da se izvučemo iz živog blata u koje smo upali, a u koje još uvek tonemo.

MarkoMinhen

pre 11 godina

""Sutra da udje Srbija u EU,pola stanovnika bi se preselilo u istu."...
Wrong!!! Preselili bi se svi i to bez da se pomere iz kuce. Razmislite pre nego sto napisete.
(Cinik, 6. decembar 2012 11:32)"

Ovo je nesto sto je karakteristicno za Srbiju - jedan lupi i ostane ziv, drugi ukaze na CINJENICU, i onda mu ne mali procenat lupi minus, iznerviran time sto je covek 100% u pravu. Kako je moguce da neko bude protiv ovog komentara, koji je potpuno ispravan, kakvo god bilo misljenje ostalih?

E to je ta prica o neobrazovanim, nazadnim, nelogicnim, glupim, tupim, ruznim, i *&^@U)@(#+_(@#*$)* Srbima, zbog kojih smo osudjeni na konacan nestanak. Kad bi bar to moglo da se desi brzo, bez onog dugog i mucnog blamiranja koje sledi...