Sreda, 31.10.2012.

13:22

Uhapšen zbog slike paljenja Kurana

Uhapšen Beograđanin koji je pre nekoliko dana na svoj profil na Fejsbuku okačio fotografiju na kojoj se vidi kako pali Kuran.

Izvor: Kurir

Uhapšen zbog slike paljenja Kurana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

BerD

pre 11 godina

Svaka čast za hapšenje.
Nije ovo sloboda govora, nego rasizam i divljaštvo. Da pohapse još 10-ak hiljada ovakvih buzdovana u Srbiji (nezavisno koje vere), onda bi nam tek možda malo krenulo.
Pozdrav svim normalnim muslimanskim prijateljima od verujućeg pravoslavca.
Ko ne razume pravoslavlje neće razumeti ni islam, i obrnuto. To je svar srca i mudrosti. Svi mi samo želimo da budemo bolji ljudi pred Bogom, a ako to postignemo, neće nam zameriti koju "člansku kartu" imamo ili nemamo, a ako je neko mamlaz, može da se izjašnjava kako hoće, neće mu ništa pomoći. I to je jedina suština i istina.

Sandzaklija

pre 11 godina

nesto sam tela.... Bravo za komentar... isti slucaj... samo veruj naudili bi mu takodje nevernici. Sto se tice mene kao vernika mogu samo reci nek mu se Uzviseni bog smiluje...

sm

pre 11 godina

Ja ne razumem zasto bi paljenje knjige bilo krivicno delo bio to Kuran,Biblija ili npr''Orkanski visovi'',''Hari POter '' ili bilo koja druga knjiga.

Bernard

pre 11 godina

pih, ne opravdavam ovu budalu
ali ovo je deo slobode govora a davno je presudjeno da je internet slobodan medij
(Marko, 31. oktobar 2012 14:03)

Sloboda govora.....jel hoces i da imaju slobodu govora i setanja i Talibani kada posjete ove nase krajeve malo zbog ovakvih pa da nam napoklanjaju u Beogradu i Zagrebu malo opasanih eksplozivom mucenika pa da vidis kako ce nam biti lijepo letjeti po zraku jer i letenje spada u slobodu kao i hodanje i pricanje.
Kad ovako nesto procitam dodje mi da sam sebe opalim sakom u oko.

Србиновски

pre 11 godina

Играјући једну онлајн игру ја сам доживео да ме један Муслиман из Црне Горе у тренутку када је почео да губи, тако жестоко вербално нападне да то не могу да опишем, само зато што само писао српским писмом, а није се чак ни запитао да ли сам Србин или грађанин Србије ко зна које вере и нације.

Да ли је то био говор мржње ? Јесте. Да ли то случај који мора да доспе у медије и да увуче читаву нацију и етничке групе у сукоб ? Не.
Зашто ? Зато што друштвене мреже нису медиј попут ТВ који може да укључи милионе људе у интеракцију.

Овако радимо у корист наше и њихове штете, доливамо уље на ватру оба национализма.

Divos

pre 11 godina

Момак је урадио сасвим сигурно неразумно и непромишљено "дело". Чиме је био мотивисан нека разјасни прво сам са собом, а онда и пред судом. Али људи у Србији морају да престану да очекују да судови раде по њиховим жељама (па једном би да "одрапе" максимално, а у другом слчучају се згражавају на неку престрогу пресуду). Свака пресуда мора бити утемељена на важећем кривичном закону (какав год да је, и колико год мањкавости имао), колико је то могуће и непристрасно донесена, мора (или требала би) задовољити оштећену страну, а требала би бити и пример и одвраћати потенцијалне прекршиоце. Овде је јако упитно како квалификовати неразуман поступак овог младића. Да ли је повредио нечија (верска) осећања? Сигурно да јесте, али опет да ли је самим тим то и кривично дело. Многи би поновно радо практиковали у судској пракси деликт мишљења (не вербални деликт). Али кад почнете практиковати деликт мишљења у коначници завршите у тоталитарном друштву. У сваком случају јако незахзвална ситуација, свака пресуда ће изазвати незадовољство народних маса и мало "подебљати" острашћене реакције, људи опет воле да неко други "одрапи" робију. Сад, ту смо, где смо, лоптица је код тужиластва, овом поступку се мора прићи са много сензибилитета и сигурно пажљиво проценити последице које би могао изазвати.

Саша

pre 11 godina

Aко ја за свој новац купим књигу Хари Потера и исту спалим, па још и фотографију свега објавим на фејсбуку, да ли ће ме због тога неко смандрљати у затвор?
Не хапсите оне што пале заставу Србије и каче табле неких Аћифа и других сумњивих карактера...
Да ми је знати коме се удварате сада.

Justin

pre 11 godina

Pozdravljam akcjju policije. Samo jos da se smesti u pritvor i obavezno j istoj sobi sa pazarskim huliganima, da s njima razmeni argumente.

wwww

pre 11 godina

hm, komentari - kao i uvek... tuga. cast izuzetcima. ateista sam ali imam kuran, toru i bibliju u svojoj biblioteci i ne pada mi na pamet da ih palim ili bilo sta slicno. dalje, ovi sto potezu neku slobodu i to... pa sto nije palio svoj primerak u miru doma svog? mislim, ako mu je vec doslo. nego odmah postavio na net-da se vidi. e to je vec provokacija i to zestoka i treba ga kazniti drugima za primer. ovakvi pajseri nanose veliku stetu srbiji.

Petar

pre 11 godina

Kakva bre sloboda govora? Jel ste svesni sta pricate? Covek je spalio knjigu koja je dobrom broju stanovnika (autohtonih) nase zemlje sveta i to na njihov praznik. To je niska uvreda i poruka mrznje za njih, nikakva kritika religije, da li shvatate razliku? Nasa zemlja je heterogena, islam je prisutan ovde vec vekovima i deo je nase kulture, i puno je vaznije graditi drustvo gde fe svi ziveti u miru i postovati i uvazavati jedni druge nego sloboda nekog nepismenog kretena da javno pali knjige. Kako vam nije jasno da se ovakve stvari moraju suzbijati, zar nemamo jeziva iskustva iz bliske proslosti? Svakodnevno se ovde zapomaze kako ce 'nam EU oteti Vojvodinu i Rasku oblast'. E nece EU. Vec ovakve stvari.

Vlada

pre 11 godina

Idiot! I odlicna reakcija policije, drago mi je da su bili ovako efikasni, prosto budali tako i treba, pa nek se u zatvoru malo ceska po glavi razmisljajuci zasto...

A ekipi koja, cini mi se i sa pravom preispituje slobodu govora - da, mozes da radis sta zelis, sve dok to ne ugrozava drugoga. Postoji milion dobrih nacina da se pokaze neslaganje sa verom ili bilo cim, ali vredjanje je nesto drugo. Jer prosto vredja. I zato majstore, ajmo malo u buvaru, pa se lepo ceskaj...

EU Citizen

pre 11 godina

Ova zemlja je diktatura, u kojoj ne postoji najosnovnija sloboda govora i izražavanja. Kuran nije sveta knjiga nemuslimana, i teror nad čovekom koji je sebe snimio kako spaljuje knjigu u vlastitom vlasništvu je akt državnog terora i samovolje, i čista represija. Podrška gospodinu Ćosoviću, optuženom za "vizuelni delikt", Srbija postaje gori državni kazamat od socijalističko-ljudskopravaške EU, slobodni građani treba da ustanu protiv ovakvog kriminalnog maltretiranja da sutra ne bi došli po njih, jer ih je, recimo, neki mulsimanski ili pravoslavni taliban čuo da su opsovali boga ili Alaha.

bosanac

pre 11 godina

Prelijepa Knjiga kao sto su sve vjerske knjige i ruzan covjek kao sto samo covjek ruzan moze biti ! Bog je jedan ma kako ga ko vjerovao !

mirche

pre 11 godina

e pa problem je sto ce prvo da zapali knjigu
pa ce onda da udari nekoga jer mu se
ne svidja boja koze vjera i slicno
na kraju ce da da ubije nekoga jer ga je ruzno pogledao
od paljenja se pocinje a ko zna kako zavrsava
zato ovakve treba na vrijeme smiriti

Aleksandar

pre 11 godina

@Ateista Vanzemaljac

Te knjige su pisane pre jedno 2000 godina. I u tim knjigama ti bas stoji objasnjenje pod kojim se ti potpisujes. Samo, ljudima pre 2000 godina ne mozes da objasnis neke pojave, recima kojima bi objasnjavao u 21 veku.

I da Bog ti postoji, jer ne bi ti sad postojao i ovde razmisljao o tome da li postoji ili ne, sve sa tvojom inteligencijom i radoznaloscu. Ne bi postojao Univerzum, koji je mnogo kompleksniji od tvog mozga. Ali posto nista ne postoji....znas i sam.

Knjige nisu glupe, covek je glup.

A taj sto je spalio Kuran, bas je prava cobancina.

Bob Rock

pre 11 godina

Pustice ga posle 24h pritvora, narednih 5 godina ce se odugovlaciti sa sudjenjem, na kraju ce dobiti 6 meseci zatvora uslovno, apelacioni sud ce da mu tu kaznu ukine, a onda ce patriJota i heroj da tuzi drzavu srbiju sudu u Strazburu i da dobije odstetu za pretrpljeni dusevni bol u politickom procesu protiv njega...

amstel

pre 11 godina

Ovo ne bi trebalo da bude krivično delo. Država pokušava da uspostavi ravnotežu posle hapšenja novopazarskih "navijača". Svi možemo da pretpostavimo kakvi su stavovi uhapšenog, ali ako paljenje Kurana (ili Biblije) počnemo da smatramo za čin toliko ozbiljan da treba da se krivično goni, sloboda izražavanja će biti znatno umanjenja.

Bosanka

pre 11 godina

znam da smo mi generacija koju je zahvatio rat. Mnogi danas nemaju oceve i majke. Znam da smo sami sebi vise naudili sto smo vjerovali da mi mozemo mijenjat i sebe i druge. Danas nacionalizam se veze za patrioizam a to dvoje nema nikakve vezr. Citajuci ovu vijest mislila sam da ce kometari biti da opravdavaju ovakvo nesto. Ali ne,hvala bogu napredujemo. Bravo decki i cure iz Srbije koji ste normalni. Ima nade za nas sve.

SandzakBoy

pre 11 godina

Bilo je grozno na prvi dan Bajrama vidjeti ovu sliku,kako pali Kur'an! Zamislite da na Bozic neko od muslimana zapali Bibliju i tu sliku postavi na internet! On nije znao da je mogao zbog ovoga lako da pogine,samo da ga je video neki musliman! Bolje mu je neka lezi u zatvor 10 godina,tamo ce biti sigurniji... P.S. Pravi vjernici ne vredjaju ni jednu vjeru! :)

radetoronto

pre 11 godina

Koliko sam upoznat sa ljudskim pravima, paljenje zastava/knjiga ili cega god spada u slobodu govora?
(Tz, 31. oktobar 2012 14:20)

U Kanadi i u Americi da, ali u Evropi uglavnom ne (ako se ne varam). Zivim u Kanadi, pa znam o cemu pricam.

Inace, pozdrvaljam hapsenje. Nisam musliman nego pravolsvac, ali ipak mislim da najgora vrsta mrznje mora biti sankcionisana. Potpuna i nekontrolisana licna sloboda vodi samo ka ratu, a tu svi su gubitnici.

Babin_zub

pre 11 godina

Nisam vernik,iskreno jedino verujem u svojih deset prstiju,ali mi to ne daje za pravo da gazim po onima koji veruju,bilo u Boga,Budu ili Mohameda.
I sta je ta individua zelela da postigne sa tom fotografijom?Jedino sto se moze destiti(za ocekivati)da nasi koji odu na sledece letovanje u muslimanske zemlje imaju veeeelike probleme zbog svog porekla.Da ne govorim o tome da je dovoljno da zbog te fotografije jedan poremecen covek moze postaviti bombu bilo gde u vasem gradu,ulici,da vam neko moze oteti dete zbog toga,silovati sestru,zenu,majku...Svega i svacega danas ima,a najgluplje je exponirati se na ovakav nacin.

revan

pre 11 godina

Svaka čast srbijanskom tužiteljstvu. Brzo uhićenje, nadamo se i još brža sudska obrada i presuda. Ovako se bori najbolje protiv nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti, bez obzira o kojoj se vjeri, naciji ili rasi radilo. Još jednom, sve čestitke svim organima reda uključenim u ovu akciju.

lovor

pre 11 godina

Siguran sam da je Tadic na vlasti, da ovaj tip ne bi bio uhapsen. Nego bi nam bacali prasinu u oci iz svojih medija sa pricama kako moramo postovati i ovakvu "slobodu govora", kako svako ima pravo da misli i radi sta hoce u svoja cetri zida, kako eto istih stvari imamo i u toj licemernoj Evropi, pa opet niko ne reaguje, a od nas se to eto trazi. Sve bi bilo propraceno i sa beskonacnim raspravama po forumima sa kojekakvim ekstremistima, u fazonu "a sta cemo sa Kosovom?... a bombardovanje?".
A mi bi strepeli da nam na vlast ne dodju bivsi radikali, jer oni su daleko krvolocniji i gori od ovih Tadicevih...
Ako ovaj bude bio i osudjen za ono sto je uradio, bice to ovoj vlasti jedan veliki plus, bar kod mene.

Zorzo

pre 11 godina

Covek je pokazao da ljudska glupost nema granice, jos se deklarise kao Srbin i cestita bajram u nase ime (nas Srba). Ne samo da nije Srbin, nego je ovo predstavnik olosa kojih u nasoj lepoj zemlji na zalost ima puno! Sta li je covek umislio, nije mi jasno?? A u glavi zica, eho... Drzava bi u najskorije vreme trebala da se obracuna sa slicnima, najstrozije da kazni huligane i tzv. navijace, ulicare i izgrednike. I ja idem na utakmice redovno i volim svoj klub ali nikad nisam pravio sr*nja i krio se iza boja svog kluba ili patriotizma!
Ovaj sigurno misli da je patriJota a ustvari je sramota za Srbe i sve koji zive u Srbiji!

Hatori Hanzo

pre 11 godina

Ovaj nije pravoslavac sigurno, jer bi znao da ne možeš da pališ ni muslimanske ni jevrejske svete knjige ,a da time direktno ne pljuješ na svoju veru. Kad bi makar znao bar 5 od 10 Božjih zapovesti, ali da ne tražimo previše. Neka pokuša da shvati rečenicu "... oprosti nam dugove naše, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim..."
To što je satanistička literatura neometano dostupna svima ,je već posebna vrsta problema kojom bi nadležni mogli da se pozabave.

darko

pre 11 godina

Uz duzno postovanje prema svakoj religiji, ako je covek svojim parama kupio jednu knjigu, zasto ne bi imao pravo na to i da ga zapali?
Shvatite vec jednom da to sto nesto nekog vredja to nije osnov za hapsenje. I mene vredjaju mnoge stvari tipa grand parada, ali ne zovem policiju na njih.
I nemojte misliti da stitim ovog gospodina, verujem da je obican olos, sudeci po njegovim komentarima i delima.

crni domino

pre 11 godina

Nemojte slucajno da hapsite clanove Dveri, vodje navijackih grupa, one koji krse Ustav, nasilno menjaju opstinsku vlast, prisvajaju silne milione evra ili clanove DSS koji zabranjuju rad B92! Druge hapsite, da se kaze da radite za drzavu!

Lela

pre 11 godina

A sta da je palio Bibliju? Nikom nista. Potpuno sam protiv njegovih stavova ali ne treba se povlaciti pre islamskim ekstremizmom. Koga to vredja ne mora i ne treba da ide na njegov fejsbuk profil ali svako ima pravo da sa knjigom radi sta hoce. Pa i da je pali, a da ima mozga citao bi je.

Janac

pre 11 godina

Cime se bavi odeljenje za visokotehnoloski kriminal.... Umesto da juri operatere koji kradu pretplatu ili 0900 pretplate ili da pogledaju gde se radi kliring platnih kartica i jos milion primera oni jure coveka koji se "hvali" svojom primitivnost... Mislim da smo mi daleko otisli u "govoru mrznje" i koristimo ga kao inkviziciju novog vremena.

Dule NS

pre 11 godina

-Čekajte malo, ni u ludilu ne podržavam raznorazne "navijačke" grupe (daleko bilo), ali sa kojim pravom hapsite ovog čoveka?
-On sa svojom knjigom ima prava da uradi šta god želi i ako hoće, može da to da pokaže svojim prijateljima na FB, može to i javno da uradi jer je to sloboda mišljenja i govora!
-Da li su na zapadu hapsili karikaturiste, režisere ili pak onog sveštenika u Americi koji je isto hteo paliti Kuran?
-Nemojte pogrešno da razumete, ne odobravam taj čin, a još manje te "likove" koji to rade, ali sloboda mišljenja se mora poštovati.
-Onda treba i gay aktiviste pohapsiti zbog one izložbe koja vređa Isusa? (Iako u potpunosti podržavam LGBT populaciju - ovo navodim samo kao primer)

radetoronto

pre 11 godina

Koliko sam upoznat sa ljudskim pravima, paljenje zastava/knjiga ili cega god spada u slobodu govora?
(Tz, 31. oktobar 2012 14:20)

U Kanadi i u Americi da, ali u Evropi uglavnom ne (ako se ne varam). Zivim u Kanadi, pa znam o cemu pricam.

Inace, pozdrvaljam hapsenje. Nisam musliman nego pravolsvac, ali ipak mislim da najgora vrsta mrznje mora biti sankcionisana. Potpuna i nekontrolisana licna sloboda vodi samo ka ratu, a tu svi su gubitnici.

dendzapfcantitheist

pre 11 godina

Podrzavam zabranu svih religija. Ako je on zapalio tu losu fantastiku od knjige to je njegovo pravo. Koga to vredja ne mora da gleda. Mene vredjaju i sramote skoro svi predstavnici vlasti pa ih niko ne hapsi. Dole srpska pravoslavna dzamahirija kao i sve ostale dzamahirije ma koju glupost da praktikuje.

Nesto sam 'tela

pre 11 godina

Vec 5 minuta blenem u ovo polje za komentar, a na kraju - ne znam sta da kazem.
Mozda da ga se posalje u Novi Pazar, ili jos bolje Srebrenicu, da obavlja drustveno-korisne poslove? Neke fizicke, posto je, jel'te, trener i zaljubljenik u sport.

mile

pre 11 godina

Mislio sam da se Srbija vratila u 90-te, ali desava se jos nesto gore. Sramota me sto zivim u ovoj zamlji i u ovakvom okruzenju. Svaka cast postenim ljudima i vernicima bilo koje priznate vere u Srbiji. Veoma je tesko boriti se sa ljudskom bagrom.

Микула

pre 11 godina

Треба је успут да спали и библију и сумрак сагу, евентуално Харија Потера.

Kole

pre 11 godina

Trebalo bi da se policija malo pozabavi i likovima koji ostavljaju razne rasisticke i fasisticke komentare po YouTube-u. Neki od njih su monstruozni i bolesni. Lako ih je naci, maltene ispod svbakog spota ili snimka vezanog za ex-YU prostor.

milojkovic

pre 11 godina

Ovog treba zadrzati na vise godina u pritvoru i dati na drustveno koristan rad, da kopa umesto da navija. Zbog ovakvih 'slucajeva' koji na yutube mogu da stave svakojakve gluposti ili gadosti mi svi ispastamo jer nam uvek njihov imidz prevagne i to bude slika o nama. Oni jesu manjina, patloloski mrze druge a ne shvataju da zapravo mrze sebe same, ne priznajem ih kao Srbe. Izrod i olos.

Miskocije

pre 11 godina

Licno ne mogu da podrzim ovakve besmislice, ali me muci napad na slobodu izrazavanja. Ako drzava ima moc cenzure govora, jako nam se lose pise.

Nesto sam 'tela

pre 11 godina

Vec 5 minuta blenem u ovo polje za komentar, a na kraju - ne znam sta da kazem.
Mozda da ga se posalje u Novi Pazar, ili jos bolje Srebrenicu, da obavlja drustveno-korisne poslove? Neke fizicke, posto je, jel'te, trener i zaljubljenik u sport.

Zorzo

pre 11 godina

Covek je pokazao da ljudska glupost nema granice, jos se deklarise kao Srbin i cestita bajram u nase ime (nas Srba). Ne samo da nije Srbin, nego je ovo predstavnik olosa kojih u nasoj lepoj zemlji na zalost ima puno! Sta li je covek umislio, nije mi jasno?? A u glavi zica, eho... Drzava bi u najskorije vreme trebala da se obracuna sa slicnima, najstrozije da kazni huligane i tzv. navijace, ulicare i izgrednike. I ja idem na utakmice redovno i volim svoj klub ali nikad nisam pravio sr*nja i krio se iza boja svog kluba ili patriotizma!
Ovaj sigurno misli da je patriJota a ustvari je sramota za Srbe i sve koji zive u Srbiji!

SandzakBoy

pre 11 godina

Bilo je grozno na prvi dan Bajrama vidjeti ovu sliku,kako pali Kur'an! Zamislite da na Bozic neko od muslimana zapali Bibliju i tu sliku postavi na internet! On nije znao da je mogao zbog ovoga lako da pogine,samo da ga je video neki musliman! Bolje mu je neka lezi u zatvor 10 godina,tamo ce biti sigurniji... P.S. Pravi vjernici ne vredjaju ni jednu vjeru! :)

Kole

pre 11 godina

Trebalo bi da se policija malo pozabavi i likovima koji ostavljaju razne rasisticke i fasisticke komentare po YouTube-u. Neki od njih su monstruozni i bolesni. Lako ih je naci, maltene ispod svbakog spota ili snimka vezanog za ex-YU prostor.

mile

pre 11 godina

Mislio sam da se Srbija vratila u 90-te, ali desava se jos nesto gore. Sramota me sto zivim u ovoj zamlji i u ovakvom okruzenju. Svaka cast postenim ljudima i vernicima bilo koje priznate vere u Srbiji. Veoma je tesko boriti se sa ljudskom bagrom.

Hatori Hanzo

pre 11 godina

Ovaj nije pravoslavac sigurno, jer bi znao da ne možeš da pališ ni muslimanske ni jevrejske svete knjige ,a da time direktno ne pljuješ na svoju veru. Kad bi makar znao bar 5 od 10 Božjih zapovesti, ali da ne tražimo previše. Neka pokuša da shvati rečenicu "... oprosti nam dugove naše, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim..."
To što je satanistička literatura neometano dostupna svima ,je već posebna vrsta problema kojom bi nadležni mogli da se pozabave.

bosanac

pre 11 godina

Prelijepa Knjiga kao sto su sve vjerske knjige i ruzan covjek kao sto samo covjek ruzan moze biti ! Bog je jedan ma kako ga ko vjerovao !

milojkovic

pre 11 godina

Ovog treba zadrzati na vise godina u pritvoru i dati na drustveno koristan rad, da kopa umesto da navija. Zbog ovakvih 'slucajeva' koji na yutube mogu da stave svakojakve gluposti ili gadosti mi svi ispastamo jer nam uvek njihov imidz prevagne i to bude slika o nama. Oni jesu manjina, patloloski mrze druge a ne shvataju da zapravo mrze sebe same, ne priznajem ih kao Srbe. Izrod i olos.

Микула

pre 11 godina

Треба је успут да спали и библију и сумрак сагу, евентуално Харија Потера.

mirche

pre 11 godina

e pa problem je sto ce prvo da zapali knjigu
pa ce onda da udari nekoga jer mu se
ne svidja boja koze vjera i slicno
na kraju ce da da ubije nekoga jer ga je ruzno pogledao
od paljenja se pocinje a ko zna kako zavrsava
zato ovakve treba na vrijeme smiriti

radetoronto

pre 11 godina

Koliko sam upoznat sa ljudskim pravima, paljenje zastava/knjiga ili cega god spada u slobodu govora?
(Tz, 31. oktobar 2012 14:20)

U Kanadi i u Americi da, ali u Evropi uglavnom ne (ako se ne varam). Zivim u Kanadi, pa znam o cemu pricam.

Inace, pozdrvaljam hapsenje. Nisam musliman nego pravolsvac, ali ipak mislim da najgora vrsta mrznje mora biti sankcionisana. Potpuna i nekontrolisana licna sloboda vodi samo ka ratu, a tu svi su gubitnici.

dendzapfcantitheist

pre 11 godina

Podrzavam zabranu svih religija. Ako je on zapalio tu losu fantastiku od knjige to je njegovo pravo. Koga to vredja ne mora da gleda. Mene vredjaju i sramote skoro svi predstavnici vlasti pa ih niko ne hapsi. Dole srpska pravoslavna dzamahirija kao i sve ostale dzamahirije ma koju glupost da praktikuje.

Miskocije

pre 11 godina

Licno ne mogu da podrzim ovakve besmislice, ali me muci napad na slobodu izrazavanja. Ako drzava ima moc cenzure govora, jako nam se lose pise.

Petar

pre 11 godina

Kakva bre sloboda govora? Jel ste svesni sta pricate? Covek je spalio knjigu koja je dobrom broju stanovnika (autohtonih) nase zemlje sveta i to na njihov praznik. To je niska uvreda i poruka mrznje za njih, nikakva kritika religije, da li shvatate razliku? Nasa zemlja je heterogena, islam je prisutan ovde vec vekovima i deo je nase kulture, i puno je vaznije graditi drustvo gde fe svi ziveti u miru i postovati i uvazavati jedni druge nego sloboda nekog nepismenog kretena da javno pali knjige. Kako vam nije jasno da se ovakve stvari moraju suzbijati, zar nemamo jeziva iskustva iz bliske proslosti? Svakodnevno se ovde zapomaze kako ce 'nam EU oteti Vojvodinu i Rasku oblast'. E nece EU. Vec ovakve stvari.

crni domino

pre 11 godina

Nemojte slucajno da hapsite clanove Dveri, vodje navijackih grupa, one koji krse Ustav, nasilno menjaju opstinsku vlast, prisvajaju silne milione evra ili clanove DSS koji zabranjuju rad B92! Druge hapsite, da se kaze da radite za drzavu!

Babin_zub

pre 11 godina

Nisam vernik,iskreno jedino verujem u svojih deset prstiju,ali mi to ne daje za pravo da gazim po onima koji veruju,bilo u Boga,Budu ili Mohameda.
I sta je ta individua zelela da postigne sa tom fotografijom?Jedino sto se moze destiti(za ocekivati)da nasi koji odu na sledece letovanje u muslimanske zemlje imaju veeeelike probleme zbog svog porekla.Da ne govorim o tome da je dovoljno da zbog te fotografije jedan poremecen covek moze postaviti bombu bilo gde u vasem gradu,ulici,da vam neko moze oteti dete zbog toga,silovati sestru,zenu,majku...Svega i svacega danas ima,a najgluplje je exponirati se na ovakav nacin.

revan

pre 11 godina

Svaka čast srbijanskom tužiteljstvu. Brzo uhićenje, nadamo se i još brža sudska obrada i presuda. Ovako se bori najbolje protiv nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti, bez obzira o kojoj se vjeri, naciji ili rasi radilo. Još jednom, sve čestitke svim organima reda uključenim u ovu akciju.

radetoronto

pre 11 godina

Koliko sam upoznat sa ljudskim pravima, paljenje zastava/knjiga ili cega god spada u slobodu govora?
(Tz, 31. oktobar 2012 14:20)

U Kanadi i u Americi da, ali u Evropi uglavnom ne (ako se ne varam). Zivim u Kanadi, pa znam o cemu pricam.

Inace, pozdrvaljam hapsenje. Nisam musliman nego pravolsvac, ali ipak mislim da najgora vrsta mrznje mora biti sankcionisana. Potpuna i nekontrolisana licna sloboda vodi samo ka ratu, a tu svi su gubitnici.

Lela

pre 11 godina

A sta da je palio Bibliju? Nikom nista. Potpuno sam protiv njegovih stavova ali ne treba se povlaciti pre islamskim ekstremizmom. Koga to vredja ne mora i ne treba da ide na njegov fejsbuk profil ali svako ima pravo da sa knjigom radi sta hoce. Pa i da je pali, a da ima mozga citao bi je.

Bosanka

pre 11 godina

znam da smo mi generacija koju je zahvatio rat. Mnogi danas nemaju oceve i majke. Znam da smo sami sebi vise naudili sto smo vjerovali da mi mozemo mijenjat i sebe i druge. Danas nacionalizam se veze za patrioizam a to dvoje nema nikakve vezr. Citajuci ovu vijest mislila sam da ce kometari biti da opravdavaju ovakvo nesto. Ali ne,hvala bogu napredujemo. Bravo decki i cure iz Srbije koji ste normalni. Ima nade za nas sve.

Dule NS

pre 11 godina

-Čekajte malo, ni u ludilu ne podržavam raznorazne "navijačke" grupe (daleko bilo), ali sa kojim pravom hapsite ovog čoveka?
-On sa svojom knjigom ima prava da uradi šta god želi i ako hoće, može da to da pokaže svojim prijateljima na FB, može to i javno da uradi jer je to sloboda mišljenja i govora!
-Da li su na zapadu hapsili karikaturiste, režisere ili pak onog sveštenika u Americi koji je isto hteo paliti Kuran?
-Nemojte pogrešno da razumete, ne odobravam taj čin, a još manje te "likove" koji to rade, ali sloboda mišljenja se mora poštovati.
-Onda treba i gay aktiviste pohapsiti zbog one izložbe koja vređa Isusa? (Iako u potpunosti podržavam LGBT populaciju - ovo navodim samo kao primer)

Aleksandar

pre 11 godina

@Ateista Vanzemaljac

Te knjige su pisane pre jedno 2000 godina. I u tim knjigama ti bas stoji objasnjenje pod kojim se ti potpisujes. Samo, ljudima pre 2000 godina ne mozes da objasnis neke pojave, recima kojima bi objasnjavao u 21 veku.

I da Bog ti postoji, jer ne bi ti sad postojao i ovde razmisljao o tome da li postoji ili ne, sve sa tvojom inteligencijom i radoznaloscu. Ne bi postojao Univerzum, koji je mnogo kompleksniji od tvog mozga. Ali posto nista ne postoji....znas i sam.

Knjige nisu glupe, covek je glup.

A taj sto je spalio Kuran, bas je prava cobancina.

darko

pre 11 godina

Uz duzno postovanje prema svakoj religiji, ako je covek svojim parama kupio jednu knjigu, zasto ne bi imao pravo na to i da ga zapali?
Shvatite vec jednom da to sto nesto nekog vredja to nije osnov za hapsenje. I mene vredjaju mnoge stvari tipa grand parada, ali ne zovem policiju na njih.
I nemojte misliti da stitim ovog gospodina, verujem da je obican olos, sudeci po njegovim komentarima i delima.

Vlada

pre 11 godina

Idiot! I odlicna reakcija policije, drago mi je da su bili ovako efikasni, prosto budali tako i treba, pa nek se u zatvoru malo ceska po glavi razmisljajuci zasto...

A ekipi koja, cini mi se i sa pravom preispituje slobodu govora - da, mozes da radis sta zelis, sve dok to ne ugrozava drugoga. Postoji milion dobrih nacina da se pokaze neslaganje sa verom ili bilo cim, ali vredjanje je nesto drugo. Jer prosto vredja. I zato majstore, ajmo malo u buvaru, pa se lepo ceskaj...

Justin

pre 11 godina

Pozdravljam akcjju policije. Samo jos da se smesti u pritvor i obavezno j istoj sobi sa pazarskim huliganima, da s njima razmeni argumente.

wwww

pre 11 godina

hm, komentari - kao i uvek... tuga. cast izuzetcima. ateista sam ali imam kuran, toru i bibliju u svojoj biblioteci i ne pada mi na pamet da ih palim ili bilo sta slicno. dalje, ovi sto potezu neku slobodu i to... pa sto nije palio svoj primerak u miru doma svog? mislim, ako mu je vec doslo. nego odmah postavio na net-da se vidi. e to je vec provokacija i to zestoka i treba ga kazniti drugima za primer. ovakvi pajseri nanose veliku stetu srbiji.

Janac

pre 11 godina

Cime se bavi odeljenje za visokotehnoloski kriminal.... Umesto da juri operatere koji kradu pretplatu ili 0900 pretplate ili da pogledaju gde se radi kliring platnih kartica i jos milion primera oni jure coveka koji se "hvali" svojom primitivnost... Mislim da smo mi daleko otisli u "govoru mrznje" i koristimo ga kao inkviziciju novog vremena.

Bob Rock

pre 11 godina

Pustice ga posle 24h pritvora, narednih 5 godina ce se odugovlaciti sa sudjenjem, na kraju ce dobiti 6 meseci zatvora uslovno, apelacioni sud ce da mu tu kaznu ukine, a onda ce patriJota i heroj da tuzi drzavu srbiju sudu u Strazburu i da dobije odstetu za pretrpljeni dusevni bol u politickom procesu protiv njega...

amstel

pre 11 godina

Ovo ne bi trebalo da bude krivično delo. Država pokušava da uspostavi ravnotežu posle hapšenja novopazarskih "navijača". Svi možemo da pretpostavimo kakvi su stavovi uhapšenog, ali ako paljenje Kurana (ili Biblije) počnemo da smatramo za čin toliko ozbiljan da treba da se krivično goni, sloboda izražavanja će biti znatno umanjenja.

lovor

pre 11 godina

Siguran sam da je Tadic na vlasti, da ovaj tip ne bi bio uhapsen. Nego bi nam bacali prasinu u oci iz svojih medija sa pricama kako moramo postovati i ovakvu "slobodu govora", kako svako ima pravo da misli i radi sta hoce u svoja cetri zida, kako eto istih stvari imamo i u toj licemernoj Evropi, pa opet niko ne reaguje, a od nas se to eto trazi. Sve bi bilo propraceno i sa beskonacnim raspravama po forumima sa kojekakvim ekstremistima, u fazonu "a sta cemo sa Kosovom?... a bombardovanje?".
A mi bi strepeli da nam na vlast ne dodju bivsi radikali, jer oni su daleko krvolocniji i gori od ovih Tadicevih...
Ako ovaj bude bio i osudjen za ono sto je uradio, bice to ovoj vlasti jedan veliki plus, bar kod mene.

EU Citizen

pre 11 godina

Ova zemlja je diktatura, u kojoj ne postoji najosnovnija sloboda govora i izražavanja. Kuran nije sveta knjiga nemuslimana, i teror nad čovekom koji je sebe snimio kako spaljuje knjigu u vlastitom vlasništvu je akt državnog terora i samovolje, i čista represija. Podrška gospodinu Ćosoviću, optuženom za "vizuelni delikt", Srbija postaje gori državni kazamat od socijalističko-ljudskopravaške EU, slobodni građani treba da ustanu protiv ovakvog kriminalnog maltretiranja da sutra ne bi došli po njih, jer ih je, recimo, neki mulsimanski ili pravoslavni taliban čuo da su opsovali boga ili Alaha.

Bernard

pre 11 godina

pih, ne opravdavam ovu budalu
ali ovo je deo slobode govora a davno je presudjeno da je internet slobodan medij
(Marko, 31. oktobar 2012 14:03)

Sloboda govora.....jel hoces i da imaju slobodu govora i setanja i Talibani kada posjete ove nase krajeve malo zbog ovakvih pa da nam napoklanjaju u Beogradu i Zagrebu malo opasanih eksplozivom mucenika pa da vidis kako ce nam biti lijepo letjeti po zraku jer i letenje spada u slobodu kao i hodanje i pricanje.
Kad ovako nesto procitam dodje mi da sam sebe opalim sakom u oko.

Саша

pre 11 godina

Aко ја за свој новац купим књигу Хари Потера и исту спалим, па још и фотографију свега објавим на фејсбуку, да ли ће ме због тога неко смандрљати у затвор?
Не хапсите оне што пале заставу Србије и каче табле неких Аћифа и других сумњивих карактера...
Да ми је знати коме се удварате сада.

Србиновски

pre 11 godina

Играјући једну онлајн игру ја сам доживео да ме један Муслиман из Црне Горе у тренутку када је почео да губи, тако жестоко вербално нападне да то не могу да опишем, само зато што само писао српским писмом, а није се чак ни запитао да ли сам Србин или грађанин Србије ко зна које вере и нације.

Да ли је то био говор мржње ? Јесте. Да ли то случај који мора да доспе у медије и да увуче читаву нацију и етничке групе у сукоб ? Не.
Зашто ? Зато што друштвене мреже нису медиј попут ТВ који може да укључи милионе људе у интеракцију.

Овако радимо у корист наше и њихове штете, доливамо уље на ватру оба национализма.

sm

pre 11 godina

Ja ne razumem zasto bi paljenje knjige bilo krivicno delo bio to Kuran,Biblija ili npr''Orkanski visovi'',''Hari POter '' ili bilo koja druga knjiga.

Divos

pre 11 godina

Момак је урадио сасвим сигурно неразумно и непромишљено "дело". Чиме је био мотивисан нека разјасни прво сам са собом, а онда и пред судом. Али људи у Србији морају да престану да очекују да судови раде по њиховим жељама (па једном би да "одрапе" максимално, а у другом слчучају се згражавају на неку престрогу пресуду). Свака пресуда мора бити утемељена на важећем кривичном закону (какав год да је, и колико год мањкавости имао), колико је то могуће и непристрасно донесена, мора (или требала би) задовољити оштећену страну, а требала би бити и пример и одвраћати потенцијалне прекршиоце. Овде је јако упитно како квалификовати неразуман поступак овог младића. Да ли је повредио нечија (верска) осећања? Сигурно да јесте, али опет да ли је самим тим то и кривично дело. Многи би поновно радо практиковали у судској пракси деликт мишљења (не вербални деликт). Али кад почнете практиковати деликт мишљења у коначници завршите у тоталитарном друштву. У сваком случају јако незахзвална ситуација, свака пресуда ће изазвати незадовољство народних маса и мало "подебљати" острашћене реакције, људи опет воле да неко други "одрапи" робију. Сад, ту смо, где смо, лоптица је код тужиластва, овом поступку се мора прићи са много сензибилитета и сигурно пажљиво проценити последице које би могао изазвати.

Sandzaklija

pre 11 godina

nesto sam tela.... Bravo za komentar... isti slucaj... samo veruj naudili bi mu takodje nevernici. Sto se tice mene kao vernika mogu samo reci nek mu se Uzviseni bog smiluje...

BerD

pre 11 godina

Svaka čast za hapšenje.
Nije ovo sloboda govora, nego rasizam i divljaštvo. Da pohapse još 10-ak hiljada ovakvih buzdovana u Srbiji (nezavisno koje vere), onda bi nam tek možda malo krenulo.
Pozdrav svim normalnim muslimanskim prijateljima od verujućeg pravoslavca.
Ko ne razume pravoslavlje neće razumeti ni islam, i obrnuto. To je svar srca i mudrosti. Svi mi samo želimo da budemo bolji ljudi pred Bogom, a ako to postignemo, neće nam zameriti koju "člansku kartu" imamo ili nemamo, a ako je neko mamlaz, može da se izjašnjava kako hoće, neće mu ništa pomoći. I to je jedina suština i istina.

dendzapfcantitheist

pre 11 godina

Podrzavam zabranu svih religija. Ako je on zapalio tu losu fantastiku od knjige to je njegovo pravo. Koga to vredja ne mora da gleda. Mene vredjaju i sramote skoro svi predstavnici vlasti pa ih niko ne hapsi. Dole srpska pravoslavna dzamahirija kao i sve ostale dzamahirije ma koju glupost da praktikuje.

Dule NS

pre 11 godina

-Čekajte malo, ni u ludilu ne podržavam raznorazne "navijačke" grupe (daleko bilo), ali sa kojim pravom hapsite ovog čoveka?
-On sa svojom knjigom ima prava da uradi šta god želi i ako hoće, može da to da pokaže svojim prijateljima na FB, može to i javno da uradi jer je to sloboda mišljenja i govora!
-Da li su na zapadu hapsili karikaturiste, režisere ili pak onog sveštenika u Americi koji je isto hteo paliti Kuran?
-Nemojte pogrešno da razumete, ne odobravam taj čin, a još manje te "likove" koji to rade, ali sloboda mišljenja se mora poštovati.
-Onda treba i gay aktiviste pohapsiti zbog one izložbe koja vređa Isusa? (Iako u potpunosti podržavam LGBT populaciju - ovo navodim samo kao primer)

darko

pre 11 godina

Uz duzno postovanje prema svakoj religiji, ako je covek svojim parama kupio jednu knjigu, zasto ne bi imao pravo na to i da ga zapali?
Shvatite vec jednom da to sto nesto nekog vredja to nije osnov za hapsenje. I mene vredjaju mnoge stvari tipa grand parada, ali ne zovem policiju na njih.
I nemojte misliti da stitim ovog gospodina, verujem da je obican olos, sudeci po njegovim komentarima i delima.

Miskocije

pre 11 godina

Licno ne mogu da podrzim ovakve besmislice, ali me muci napad na slobodu izrazavanja. Ako drzava ima moc cenzure govora, jako nam se lose pise.

amstel

pre 11 godina

Ovo ne bi trebalo da bude krivično delo. Država pokušava da uspostavi ravnotežu posle hapšenja novopazarskih "navijača". Svi možemo da pretpostavimo kakvi su stavovi uhapšenog, ali ako paljenje Kurana (ili Biblije) počnemo da smatramo za čin toliko ozbiljan da treba da se krivično goni, sloboda izražavanja će biti znatno umanjenja.

EU Citizen

pre 11 godina

Ova zemlja je diktatura, u kojoj ne postoji najosnovnija sloboda govora i izražavanja. Kuran nije sveta knjiga nemuslimana, i teror nad čovekom koji je sebe snimio kako spaljuje knjigu u vlastitom vlasništvu je akt državnog terora i samovolje, i čista represija. Podrška gospodinu Ćosoviću, optuženom za "vizuelni delikt", Srbija postaje gori državni kazamat od socijalističko-ljudskopravaške EU, slobodni građani treba da ustanu protiv ovakvog kriminalnog maltretiranja da sutra ne bi došli po njih, jer ih je, recimo, neki mulsimanski ili pravoslavni taliban čuo da su opsovali boga ili Alaha.

Lela

pre 11 godina

A sta da je palio Bibliju? Nikom nista. Potpuno sam protiv njegovih stavova ali ne treba se povlaciti pre islamskim ekstremizmom. Koga to vredja ne mora i ne treba da ide na njegov fejsbuk profil ali svako ima pravo da sa knjigom radi sta hoce. Pa i da je pali, a da ima mozga citao bi je.

Nesto sam 'tela

pre 11 godina

Vec 5 minuta blenem u ovo polje za komentar, a na kraju - ne znam sta da kazem.
Mozda da ga se posalje u Novi Pazar, ili jos bolje Srebrenicu, da obavlja drustveno-korisne poslove? Neke fizicke, posto je, jel'te, trener i zaljubljenik u sport.

lovor

pre 11 godina

Siguran sam da je Tadic na vlasti, da ovaj tip ne bi bio uhapsen. Nego bi nam bacali prasinu u oci iz svojih medija sa pricama kako moramo postovati i ovakvu "slobodu govora", kako svako ima pravo da misli i radi sta hoce u svoja cetri zida, kako eto istih stvari imamo i u toj licemernoj Evropi, pa opet niko ne reaguje, a od nas se to eto trazi. Sve bi bilo propraceno i sa beskonacnim raspravama po forumima sa kojekakvim ekstremistima, u fazonu "a sta cemo sa Kosovom?... a bombardovanje?".
A mi bi strepeli da nam na vlast ne dodju bivsi radikali, jer oni su daleko krvolocniji i gori od ovih Tadicevih...
Ako ovaj bude bio i osudjen za ono sto je uradio, bice to ovoj vlasti jedan veliki plus, bar kod mene.

mile

pre 11 godina

Mislio sam da se Srbija vratila u 90-te, ali desava se jos nesto gore. Sramota me sto zivim u ovoj zamlji i u ovakvom okruzenju. Svaka cast postenim ljudima i vernicima bilo koje priznate vere u Srbiji. Veoma je tesko boriti se sa ljudskom bagrom.

Hatori Hanzo

pre 11 godina

Ovaj nije pravoslavac sigurno, jer bi znao da ne možeš da pališ ni muslimanske ni jevrejske svete knjige ,a da time direktno ne pljuješ na svoju veru. Kad bi makar znao bar 5 od 10 Božjih zapovesti, ali da ne tražimo previše. Neka pokuša da shvati rečenicu "... oprosti nam dugove naše, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim..."
To što je satanistička literatura neometano dostupna svima ,je već posebna vrsta problema kojom bi nadležni mogli da se pozabave.

sm

pre 11 godina

Ja ne razumem zasto bi paljenje knjige bilo krivicno delo bio to Kuran,Biblija ili npr''Orkanski visovi'',''Hari POter '' ili bilo koja druga knjiga.

Саша

pre 11 godina

Aко ја за свој новац купим књигу Хари Потера и исту спалим, па још и фотографију свега објавим на фејсбуку, да ли ће ме због тога неко смандрљати у затвор?
Не хапсите оне што пале заставу Србије и каче табле неких Аћифа и других сумњивих карактера...
Да ми је знати коме се удварате сада.

SandzakBoy

pre 11 godina

Bilo je grozno na prvi dan Bajrama vidjeti ovu sliku,kako pali Kur'an! Zamislite da na Bozic neko od muslimana zapali Bibliju i tu sliku postavi na internet! On nije znao da je mogao zbog ovoga lako da pogine,samo da ga je video neki musliman! Bolje mu je neka lezi u zatvor 10 godina,tamo ce biti sigurniji... P.S. Pravi vjernici ne vredjaju ni jednu vjeru! :)

bosanac

pre 11 godina

Prelijepa Knjiga kao sto su sve vjerske knjige i ruzan covjek kao sto samo covjek ruzan moze biti ! Bog je jedan ma kako ga ko vjerovao !

revan

pre 11 godina

Svaka čast srbijanskom tužiteljstvu. Brzo uhićenje, nadamo se i još brža sudska obrada i presuda. Ovako se bori najbolje protiv nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti, bez obzira o kojoj se vjeri, naciji ili rasi radilo. Još jednom, sve čestitke svim organima reda uključenim u ovu akciju.

crni domino

pre 11 godina

Nemojte slucajno da hapsite clanove Dveri, vodje navijackih grupa, one koji krse Ustav, nasilno menjaju opstinsku vlast, prisvajaju silne milione evra ili clanove DSS koji zabranjuju rad B92! Druge hapsite, da se kaze da radite za drzavu!

Justin

pre 11 godina

Pozdravljam akcjju policije. Samo jos da se smesti u pritvor i obavezno j istoj sobi sa pazarskim huliganima, da s njima razmeni argumente.

milojkovic

pre 11 godina

Ovog treba zadrzati na vise godina u pritvoru i dati na drustveno koristan rad, da kopa umesto da navija. Zbog ovakvih 'slucajeva' koji na yutube mogu da stave svakojakve gluposti ili gadosti mi svi ispastamo jer nam uvek njihov imidz prevagne i to bude slika o nama. Oni jesu manjina, patloloski mrze druge a ne shvataju da zapravo mrze sebe same, ne priznajem ih kao Srbe. Izrod i olos.

Микула

pre 11 godina

Треба је успут да спали и библију и сумрак сагу, евентуално Харија Потера.

Србиновски

pre 11 godina

Играјући једну онлајн игру ја сам доживео да ме један Муслиман из Црне Горе у тренутку када је почео да губи, тако жестоко вербално нападне да то не могу да опишем, само зато што само писао српским писмом, а није се чак ни запитао да ли сам Србин или грађанин Србије ко зна које вере и нације.

Да ли је то био говор мржње ? Јесте. Да ли то случај који мора да доспе у медије и да увуче читаву нацију и етничке групе у сукоб ? Не.
Зашто ? Зато што друштвене мреже нису медиј попут ТВ који може да укључи милионе људе у интеракцију.

Овако радимо у корист наше и њихове штете, доливамо уље на ватру оба национализма.

Zorzo

pre 11 godina

Covek je pokazao da ljudska glupost nema granice, jos se deklarise kao Srbin i cestita bajram u nase ime (nas Srba). Ne samo da nije Srbin, nego je ovo predstavnik olosa kojih u nasoj lepoj zemlji na zalost ima puno! Sta li je covek umislio, nije mi jasno?? A u glavi zica, eho... Drzava bi u najskorije vreme trebala da se obracuna sa slicnima, najstrozije da kazni huligane i tzv. navijace, ulicare i izgrednike. I ja idem na utakmice redovno i volim svoj klub ali nikad nisam pravio sr*nja i krio se iza boja svog kluba ili patriotizma!
Ovaj sigurno misli da je patriJota a ustvari je sramota za Srbe i sve koji zive u Srbiji!

Aleksandar

pre 11 godina

@Ateista Vanzemaljac

Te knjige su pisane pre jedno 2000 godina. I u tim knjigama ti bas stoji objasnjenje pod kojim se ti potpisujes. Samo, ljudima pre 2000 godina ne mozes da objasnis neke pojave, recima kojima bi objasnjavao u 21 veku.

I da Bog ti postoji, jer ne bi ti sad postojao i ovde razmisljao o tome da li postoji ili ne, sve sa tvojom inteligencijom i radoznaloscu. Ne bi postojao Univerzum, koji je mnogo kompleksniji od tvog mozga. Ali posto nista ne postoji....znas i sam.

Knjige nisu glupe, covek je glup.

A taj sto je spalio Kuran, bas je prava cobancina.

Bob Rock

pre 11 godina

Pustice ga posle 24h pritvora, narednih 5 godina ce se odugovlaciti sa sudjenjem, na kraju ce dobiti 6 meseci zatvora uslovno, apelacioni sud ce da mu tu kaznu ukine, a onda ce patriJota i heroj da tuzi drzavu srbiju sudu u Strazburu i da dobije odstetu za pretrpljeni dusevni bol u politickom procesu protiv njega...

Janac

pre 11 godina

Cime se bavi odeljenje za visokotehnoloski kriminal.... Umesto da juri operatere koji kradu pretplatu ili 0900 pretplate ili da pogledaju gde se radi kliring platnih kartica i jos milion primera oni jure coveka koji se "hvali" svojom primitivnost... Mislim da smo mi daleko otisli u "govoru mrznje" i koristimo ga kao inkviziciju novog vremena.

Bosanka

pre 11 godina

znam da smo mi generacija koju je zahvatio rat. Mnogi danas nemaju oceve i majke. Znam da smo sami sebi vise naudili sto smo vjerovali da mi mozemo mijenjat i sebe i druge. Danas nacionalizam se veze za patrioizam a to dvoje nema nikakve vezr. Citajuci ovu vijest mislila sam da ce kometari biti da opravdavaju ovakvo nesto. Ali ne,hvala bogu napredujemo. Bravo decki i cure iz Srbije koji ste normalni. Ima nade za nas sve.

radetoronto

pre 11 godina

Koliko sam upoznat sa ljudskim pravima, paljenje zastava/knjiga ili cega god spada u slobodu govora?
(Tz, 31. oktobar 2012 14:20)

U Kanadi i u Americi da, ali u Evropi uglavnom ne (ako se ne varam). Zivim u Kanadi, pa znam o cemu pricam.

Inace, pozdrvaljam hapsenje. Nisam musliman nego pravolsvac, ali ipak mislim da najgora vrsta mrznje mora biti sankcionisana. Potpuna i nekontrolisana licna sloboda vodi samo ka ratu, a tu svi su gubitnici.

Babin_zub

pre 11 godina

Nisam vernik,iskreno jedino verujem u svojih deset prstiju,ali mi to ne daje za pravo da gazim po onima koji veruju,bilo u Boga,Budu ili Mohameda.
I sta je ta individua zelela da postigne sa tom fotografijom?Jedino sto se moze destiti(za ocekivati)da nasi koji odu na sledece letovanje u muslimanske zemlje imaju veeeelike probleme zbog svog porekla.Da ne govorim o tome da je dovoljno da zbog te fotografije jedan poremecen covek moze postaviti bombu bilo gde u vasem gradu,ulici,da vam neko moze oteti dete zbog toga,silovati sestru,zenu,majku...Svega i svacega danas ima,a najgluplje je exponirati se na ovakav nacin.

Kole

pre 11 godina

Trebalo bi da se policija malo pozabavi i likovima koji ostavljaju razne rasisticke i fasisticke komentare po YouTube-u. Neki od njih su monstruozni i bolesni. Lako ih je naci, maltene ispod svbakog spota ili snimka vezanog za ex-YU prostor.

radetoronto

pre 11 godina

Koliko sam upoznat sa ljudskim pravima, paljenje zastava/knjiga ili cega god spada u slobodu govora?
(Tz, 31. oktobar 2012 14:20)

U Kanadi i u Americi da, ali u Evropi uglavnom ne (ako se ne varam). Zivim u Kanadi, pa znam o cemu pricam.

Inace, pozdrvaljam hapsenje. Nisam musliman nego pravolsvac, ali ipak mislim da najgora vrsta mrznje mora biti sankcionisana. Potpuna i nekontrolisana licna sloboda vodi samo ka ratu, a tu svi su gubitnici.

mirche

pre 11 godina

e pa problem je sto ce prvo da zapali knjigu
pa ce onda da udari nekoga jer mu se
ne svidja boja koze vjera i slicno
na kraju ce da da ubije nekoga jer ga je ruzno pogledao
od paljenja se pocinje a ko zna kako zavrsava
zato ovakve treba na vrijeme smiriti

Vlada

pre 11 godina

Idiot! I odlicna reakcija policije, drago mi je da su bili ovako efikasni, prosto budali tako i treba, pa nek se u zatvoru malo ceska po glavi razmisljajuci zasto...

A ekipi koja, cini mi se i sa pravom preispituje slobodu govora - da, mozes da radis sta zelis, sve dok to ne ugrozava drugoga. Postoji milion dobrih nacina da se pokaze neslaganje sa verom ili bilo cim, ali vredjanje je nesto drugo. Jer prosto vredja. I zato majstore, ajmo malo u buvaru, pa se lepo ceskaj...

Petar

pre 11 godina

Kakva bre sloboda govora? Jel ste svesni sta pricate? Covek je spalio knjigu koja je dobrom broju stanovnika (autohtonih) nase zemlje sveta i to na njihov praznik. To je niska uvreda i poruka mrznje za njih, nikakva kritika religije, da li shvatate razliku? Nasa zemlja je heterogena, islam je prisutan ovde vec vekovima i deo je nase kulture, i puno je vaznije graditi drustvo gde fe svi ziveti u miru i postovati i uvazavati jedni druge nego sloboda nekog nepismenog kretena da javno pali knjige. Kako vam nije jasno da se ovakve stvari moraju suzbijati, zar nemamo jeziva iskustva iz bliske proslosti? Svakodnevno se ovde zapomaze kako ce 'nam EU oteti Vojvodinu i Rasku oblast'. E nece EU. Vec ovakve stvari.

wwww

pre 11 godina

hm, komentari - kao i uvek... tuga. cast izuzetcima. ateista sam ali imam kuran, toru i bibliju u svojoj biblioteci i ne pada mi na pamet da ih palim ili bilo sta slicno. dalje, ovi sto potezu neku slobodu i to... pa sto nije palio svoj primerak u miru doma svog? mislim, ako mu je vec doslo. nego odmah postavio na net-da se vidi. e to je vec provokacija i to zestoka i treba ga kazniti drugima za primer. ovakvi pajseri nanose veliku stetu srbiji.

Bernard

pre 11 godina

pih, ne opravdavam ovu budalu
ali ovo je deo slobode govora a davno je presudjeno da je internet slobodan medij
(Marko, 31. oktobar 2012 14:03)

Sloboda govora.....jel hoces i da imaju slobodu govora i setanja i Talibani kada posjete ove nase krajeve malo zbog ovakvih pa da nam napoklanjaju u Beogradu i Zagrebu malo opasanih eksplozivom mucenika pa da vidis kako ce nam biti lijepo letjeti po zraku jer i letenje spada u slobodu kao i hodanje i pricanje.
Kad ovako nesto procitam dodje mi da sam sebe opalim sakom u oko.

Sandzaklija

pre 11 godina

nesto sam tela.... Bravo za komentar... isti slucaj... samo veruj naudili bi mu takodje nevernici. Sto se tice mene kao vernika mogu samo reci nek mu se Uzviseni bog smiluje...

Divos

pre 11 godina

Момак је урадио сасвим сигурно неразумно и непромишљено "дело". Чиме је био мотивисан нека разјасни прво сам са собом, а онда и пред судом. Али људи у Србији морају да престану да очекују да судови раде по њиховим жељама (па једном би да "одрапе" максимално, а у другом слчучају се згражавају на неку престрогу пресуду). Свака пресуда мора бити утемељена на важећем кривичном закону (какав год да је, и колико год мањкавости имао), колико је то могуће и непристрасно донесена, мора (или требала би) задовољити оштећену страну, а требала би бити и пример и одвраћати потенцијалне прекршиоце. Овде је јако упитно како квалификовати неразуман поступак овог младића. Да ли је повредио нечија (верска) осећања? Сигурно да јесте, али опет да ли је самим тим то и кривично дело. Многи би поновно радо практиковали у судској пракси деликт мишљења (не вербални деликт). Али кад почнете практиковати деликт мишљења у коначници завршите у тоталитарном друштву. У сваком случају јако незахзвална ситуација, свака пресуда ће изазвати незадовољство народних маса и мало "подебљати" острашћене реакције, људи опет воле да неко други "одрапи" робију. Сад, ту смо, где смо, лоптица је код тужиластва, овом поступку се мора прићи са много сензибилитета и сигурно пажљиво проценити последице које би могао изазвати.

BerD

pre 11 godina

Svaka čast za hapšenje.
Nije ovo sloboda govora, nego rasizam i divljaštvo. Da pohapse još 10-ak hiljada ovakvih buzdovana u Srbiji (nezavisno koje vere), onda bi nam tek možda malo krenulo.
Pozdrav svim normalnim muslimanskim prijateljima od verujućeg pravoslavca.
Ko ne razume pravoslavlje neće razumeti ni islam, i obrnuto. To je svar srca i mudrosti. Svi mi samo želimo da budemo bolji ljudi pred Bogom, a ako to postignemo, neće nam zameriti koju "člansku kartu" imamo ili nemamo, a ako je neko mamlaz, može da se izjašnjava kako hoće, neće mu ništa pomoći. I to je jedina suština i istina.