"Raste broj tužbi u Strazburu"

Jagodina -- Ministar pravde Nikola Selaković kaže da broj predstavki građana Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu "raste iz dana u dan".

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Već od 05.02.2010.g. kada pročitah intervju Mesarovićke u "Politici" bio sam užasnut odnosom tzv. reformatora prema pravosuđu. Uveren sam i danas da će doći vreme da političko-sudska mafija za svoja nedela i odgovara (zaštitila se propisima i imunitetom). Reforma je skandalozna u personalnom i organizacionom delu, ali i u normativnom, gde je bilo i pozitivnih stvari, ima posla na pretek. Ono o čemu se manje piše jeste to o čemu je danas ministar Selaković govorio. Kvalitet sudskih odluka je neverovatno loš, nalik "partizanskom" posleratnom sudovanju. Ne bi bio problem da su u pitanju odluke osnovnih sudova (to bi bila logična posledica manje kvalitetnih sudija koje je politika instalirala u sistem i velikog opterećenja sudija), već što su to odluke viših sudova, više nego često i apelacionih sudova koji se ponašaju kao vrhovni. Ni VKS nije za pohvalu što se odluka tiče, a ništa ne preduzima na ujednačavanju sudske prakse. Instaliranjem "trojanaca" u njega u "reformi" i kvalitet odluka Ustavnog suda je opao onoliko koliko i njegov ugled. Činjenica da raste broj predstavki iz Srbije odraz je lošeg suđenja i velikog nepoverenja. Pokazalo se da je ustavna žalba "golo pravo" - prepreka više na putu do pravde. U mojoj praksi od blizu tri decenije u sudstvu i advokaturi, za poslednje tri godine dobio sam mnogo neverovatno glupih sudskih odluka, tri puta više nego za prethodnih 25. Imam utisak da je nekome bio bitan broj "rešenih" predmeta, a ne kvalitet.
  (Nikola Kosanović, adv., 15. septembar 2012 19:26)

  # Link komentara

 2. Budimo posteni urusavanje pravnog sistema traje par decenija od kada se pojavile prve kupljene diplome pravnog fakulteta,a eskalacija urusavanja nastaje devedesetih dabi do dana danasnjeg dostigla vrhunac.Zapitajmo se koliko samo ima sudija sa kupljenom diplomom,koliko advokata,a o ociglednim primerima nepoznavanja zakona,trebalo bi mi nekoliko dana da ih sve opisem.Sta ostaje obicnom coveku koji i bez pravnika zna da je u pravu a to pravo nikako nemoze da ostvari,naravno Strazbur gde nema ni po babu ni po stricevima u prevodu,ni po predsedniku stranke ni po njegovim sudijama,vec po iskljucivom pravu.Zalosna je drzava gde njeni gradjani traze pravo i pravdu u tudjoj drzavi gde svakim danom gledamo kako se lopovi i kriminalci nazivaju kontraverznim biznismenima,gde se otima nemilice drzavni novac,novac od gradjana,gde ocigledne pljacke zastarevaju,gde podobni dobijaju kucni pritvor,itd itd,a jedina nada ostaje sud u Strazburu i sreca po nas obicne smrtnike da ga ima hvala im.
  (aleksandar grozni, 15. septembar 2012 06:11)

  # Link komentara

 3. To je nama Mlovićka dala, da nam Strazbur deli naša prava!
  (crni gruja, 14. septembar 2012 23:41)

  # Link komentara

 4. A to je samo mali broj onih najupornijih (i preživelih). Stvarnost Srbije zadnju deceniju su maratonski procesi, opstruiranja izvršnosti presuda, zastarevanje predmeta i često skandalozne i neodržive presude.
  Kritike i opomene od strane Saveta Evrope olako su primane i po njima nije ništa poduzimano.
  Bitno je bilo da se ministarstvo pravde ponašalo kao u onom vicu kada "Srbin bude najsposobniji i najpametniji".
  A uopšte nije smešno!
  (nidža, 14. septembar 2012 15:36)

  # Link komentara

 5. Gospodine Selakovicu zelim vam puno uspeha u radu,spasite pravosudje od onih koji su ga godinama sistematski unistavali,verujem u vas,samo napred
  (zika, 14. septembar 2012 14:53)

  # Link komentara

 6. Ovu drzavu i sve njene institucije treba ukinuti, a onda ovaj napaceni narod i ono sto se nalazi na njenoj teritoriji predati na upravljanje EU (pod uslovom da to i oni prihvate). Neka rese pravno i svakako mnogo pravednije sve nase nastale probleme i samo sprovedu na izvrsenje. Naredjenje izvrsenje! Ko sabotira po kratkom postupku! Nema korupcije, nepravde, pljacke, kursne razlike... itd, i dr.
  (Cica, 14. septembar 2012 14:45)

  # Link komentara

 7. Necete u EU, a kad zagusti i kad pritisne nas domaci lopovluk, kuku, pa pravac Strazbur po pravdu....Hm...
   (jeti, 14. septembar 2012 14:20)

  # Link komentara

 8. Ministre, ako je u proslom periodu "sudstvo radilo pod jakim politickim pritiskom", obratite paznju da vec uveliko radi _pod jakim pritiskom finansijskih mocnika, tajkuna i banaka_, da vam se ne bi desilo da sutra vas naslednik vas tera u zatvor jer niste uradili ono sto prvi covek pravosudja i treba - narodu omogucili pravdu! Procesljajte veze tuzilastva i sudija sa mocnima, utvrdite im imovinu, naprasno podignute povoljne kredite, telefoniranje sa brokerskim kucama u inostranstvu. Svega ima!

  "insajder"
  (miksovic, 14. septembar 2012 14:19)

  # Link komentara

 9. I JA SE SPREMAM DA TUŽIM DRŽASVU SAMO LI PROĐE ZAKON O LEGALIZACIIJI PO
  SMANJENIM CENAMA! Svi građani u ovoj državi su ravnopravni pa ne vidim da neko može da legalizuje objekat po sniženim cenema inače onda zakoni ne važe za sve podjednako! Izgleda da su oni koji su sve platili redovno budale!
  Tužiću i tražiću povraćaj razlike u novcu....
  (MIX, 14. septembar 2012 13:40)

  # Link komentara

 10. Verujem da ce novi ministar pravde da resi haos u pravosudju.Vlada je postavila mladog i energicnog coveka i sto je najvaznije,strucnog.
  (shuki, 14. septembar 2012 13:32)

  # Link komentara

 11. Gospodine Selakovicu,

  od dana stupanja na duznost svaka izgovorena rec bila je na mestu. Prosto se plasim da poverujem da postoji neko ko je na vlasti i ponasa se u skladu sa principom odgovornosti i morala.
  Nadam se da su Vasi nastupi iskreni i da nije demagogija, jer ako je to u pitanju, onda smo se mi vec preselili u yadnji krug pakla, samo nam niko nije rekao.
  (aja, 14. septembar 2012 13:04)

  # Link komentara

 12. Pa kako smo i mogli da vidimo pravo stanje u pravosudju kada je prethodna vlast, koja ga je dovela na najnize grane, kontrolisala medije. Konacno imamo na politickoj sceni ljude koji ce nam predstaviti realnu sliku, koji nam nece pricati bajke.
  (Jasmin, 14. septembar 2012 11:43)

  # Link komentara

 13. Selakovic zaboravlja jos dve vazne cinjenice:

  1.Prema ukuprnom broju predstavaka MSLJP u Strazburu,Srbija se,nalazila do skora na neslavnom drugom mestu;

  2.Prema broju predstavaka u odnosu na broj stanovnika,sto je najrelevantniji pokazatelj,Srbija se nalazi na DRUOM MESTU,ODMAH IZA TURSKE.

  To znaci da ili ljudi u Srbiji vole da se tuze,sto je poslovicna izreka za nas kao narod,ili je nepravda prema obicnom narodu tolika,da zaista ima razloga za Strazbur.

  Uostalom,da bi se doslo do ovog suda,prvo moraju da se prodju sve sudske instance u maticnoj zemlji.I samo mi na kraju nije jasno,jesmo li mi,u ovoj zemlji takvi mazohisti da se mucimo da predjemo sve instance u Srbiji,sto traje i po nekoliko godina,i da li nam,zato sto nam je sve potaman,pada na pamet da se tuzimo po Strazburu?

  Kada se o ovome razmisli,ipak mislim da je ovo zemlja i ne-prava i ne-pravde,koji su se uvukli u svaku poru zivota,da su gradjani,sto kaze Olja Beckovic,anestezirano nezadovoljni.

  Ako se sprovedu reforme u sudstvu,i kada se narod probudi iz "anestezije",ili ce sudstvo biti efikasno ,pravedno i pravicno,ili ce u poplavi tuzbi,(od kojih su mnoge vec u najavi),Strazbur imati jos i vise posla sa nama.Ako tako bude,sigurno cemo se naci na PRVOM MESTU,preticuci Tursku.

  Koliko je to dobro za evropsku buducnost,videcemo.

  U pitanju su svi pravni aspekti:imovinsko-pravni,prava iz oblasti rada,ustavna prava,autorska prava,da ne pisem prakticno sve "predmete" sa pravnih fakulteta.
  (advokat, 14. septembar 2012 11:43)

  # Link komentara

 14. Svi gradjani treba da imaju ista prava bez obzira na to da li pripadaju nekoj politickoj partiji ili ne. Svidja mi se resenost mladog ministra da nase pravosudje dovede u red. Zelim mu puno uspeha u daljem radu.
  (Tile, 14. septembar 2012 11:36)

  # Link komentara

 15. a hoće li bivša ministarka i njen državni sekretar Homen odgovarati za to? Kad se sve skupa zbroji, koliko miliona EUR treba država da plati za ratne dnevnice, neizabrane sudije i dr.?
  (Dragan, 14. septembar 2012 11:33)

  # Link komentara

 16. 424 ljudi, koji nisu reizabrani primaju platu iako ne rade?
  Samo u Srbiji...

  A s obzirom na kolicinu predmeta, trajanje procesa, velikog broja zastarelih predmeta, nama nedostaje bar jos 2x toliko sudija...
  Samo u Srbiji...
  (Srx, 14. septembar 2012 11:20)

  # Link komentara

 17. A za restituciju smo tek počeli da šaljemo tužbe, bićemo prvi garant.
  (Strazbur je naš novi nacionalni sport broj 1, 14. septembar 2012 11:19)

  # Link komentara

 18. Koga još interesuju ovakve vesti?

  Nas interesuje šta je sa Noletom i Kosovom i koji političar je u svađi sa drugim
  (Pandaren, 14. septembar 2012 11:17)

  # Link komentara

 19. Sve što je ministar rekao poznato je svima nama. O tome su već više od dve godine pričali Društvo sudija, Udruženje tužilaca i sindikat, kao i pravni stručnjaci, kada ih mediji nisu cenzurisali. Pravo pitanje za sve jeste - šta će se uraditi sa štetočinama koje i dalje sede na vrhu pravosudne piramide? Zbog čega štetočine u liku članova sudskog saveta i tužilačkog veća plaćamo hiljadama evra? Da li ih nagrađujemo? Štetočine treba kažnjavati! Da se podsetimo početka demokratskih promena kada su samo lustrirane sudije za prekršaje (njih dvadesetak) koje su kažnjavale po ondašnjem zakonu o informisanju (Vučićevom), iako je njihova rešenja potvrdio tadašnji Vrhovni sud Srbije, mediji nisu platili izrečene drakonske kazne ali su im sredstva ipak refundirana? Nadređeni koji su potvrđivali rešenja smenjenih sudija i danas su u pravosuđu? Nepravde u Srbiji na svakom koraku! Manite se priče, hoćemo dela!
  (Slađana, 14. septembar 2012 11:12)

  # Link komentara

 20. Pa popravite pravosuđe
  Zašta jedete hleba?
  (Bata, 14. septembar 2012 11:05)

  # Link komentara

 21. Da li si ti Ministre Selakovicu svestan da je to rezultat loseg rada vas u sudstvu i da narod zbog vase aljkavosti, korumpiranosti i nesposobnosti trazi pravdu u Strazburu.
  Zar te nije sramota da to saopstavas narodu kome si ti predstavnik svih sudija i tuzilastava Srbije?
  Po ovakvim izjavama cisto sumnjam da ces ista uspeti da promenis, a narod ce zbog vas i dalje traziti pravdu napolju!
  Pitam te zar ti se nije zgadila trvdnja sadasnjeg Predsednika drzave da ima zavrsene master studije? Normalno, ti kao njegov covek neces nista preduzeti iako si u stolici nezavisne institucije Ministra Pravde Republike Srbije.
  Neka te je sram sto do sada nisi pokrenuo nikakav postupak u vezi ovako dobijenih a nezasluzenih diploma!
  (crni domino, 14. septembar 2012 11:02)

  # Link komentara

 22. Treba napraviti rekonstrukciju mreže sudova i to potpunu. Treba vratiti sudove koji su ukinuti a bili su u pograničnoj oblasti. Takodje treba vratiti sudije koje su dobro radile svoj posao a nisu reizabrane zbog političkih razloga ili su se nekome lično zamerili.
  (Hitman, 14. septembar 2012 11:01)

  # Link komentara

 23. Pa valjda bi neko ko je donosio pogrešne odluke oko reizbora sudija sada trebalo da odgovara i da svojom imovinom pokrije ove astronomske troškove. Čuđenje neće mnogo pomoći.
  (iduljudi, 14. septembar 2012 10:49)

  # Link komentara

 24. Demokratska stranka je pored haosa u ekonomiji, najveći haos ostavila u pravosudju. Tolika reforma pravosudja a sporovi i dalje traju po desetak godina, toliko broj tužbi protiv Srbije u Strazburu... Ne bi ovom Selakoviću bio u koži.
  (Bojan, 14. septembar 2012 10:38)

  # Link komentara

 25. Konacno jedna normalna osoba na mestu koje je za zivot gradjana najvaznije.
  On se mora obratiti Bruselu za pomoc i krenuti u postavljanju pravosudja na zdrave noge po Slovackoj formuli koja je u Bruselu skolovala 16-hiljada drzavnih sluzbenika i potom postala razvijena moderna evropska drzava sa obimnim ino-investicijama.U svakom slucaju u G-dina Selakovica su uprte oci svih gradjana koje sa velikom nadom ocekuju da uradi i sprovede u delo ono sto je pred njim.
  (NLO - sve vas gledamo -, 14. septembar 2012 10:36)

  # Link komentara