Četvrtak, 16.08.2012.

12:56

UB konačno na šangajskoj listi

Univerzitet u Beograduse, prvi put u svojoj istoriji, dužoj od dva veka, našao na prestižnoj "šangajskoj listi" 500 najboljih univerziteta u svetu.

Izvor: Tanjug

UB konaèno na šangajskoj listi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Dr

pre 9 godina

@ (znam, 16. avgust 2012)
Kazete da su ‘Zurnali nistu svetu prestizni, jer ne prate struku, dok konferencije, pogotovo internacionalne predstavljaju pravo stanje stvari.’ To je neistina. Ili ne zanate nista o objavljivanju ili nemate informacije van svoje usko strucne oblasti (sto je sramota za jednog intelektualca). U vecini oblasti je objavljivanje u casopisima vise vrednovano nego ucestvovanje na kongresima ili konferencijama sa kracim oblikom rada (bilo u vidu usmene prezentacije bilo u vidu postera). Samo u casopisima (koje vi neprevedeno nazivate ‘zurnali’), se objavljuje ceo rad, tj. potpuna prezentacija problematike, ideje, cilja, detaljnih rezultata, sveobuhvatne diskusije i zakljucaka. I kao takvav, celovit, rad podlozan je procesu revizije od strane medjunarodnih recenzenata iz uze stucne oblasti. Na konferencije ili kongrese se podnosi samo apstrakt i sve radove pregleda uglavnom ista komisija. Postoje oblasti u kojima su konferencije znacajnije nego u drugim oblastima (kao sto je elektrotehnika), ali vasa pausalna, generalna i time neprimerena ocena vam ne ide na cast. Kada kazete da ‘zurnali ne prate stuku’ samo se brukate. I to jeste problem u nasoj zemlji: ljudi koji ne znaju uzimaju sebi za pravo da nesto ocenjuju a dobar deo onih koji znaju jos manje onda poveruje. Zato prioritet svake dobromamerne vlasti treba da bude obrazovanje. Naravno, ako je vlast takva da se ne boji obrazovanog naroda…

insider BU

pre 11 godina

Nekolko reči o nama kao najboljim u regionu i lošijem plasmanu Zagreba i Ljubljane. Sva sreća da rektor nije ovoga puta tvrdio, kao prošle godine, da smo bolji od Zagreba i Ljubljane, nego je samo pomenuo naš "olimpijski rezultat". U nauci olimpijski rezultati se publikuju u časopisima Science i Nature, to su zlato i srebro nauke. Evo kako u u regionu stoje univerziteti u periodu 2001. - 2011. godina: u Science i Nature Ljubljana ima 10, odnosno 9 radova, Zagreb 6, odnosno 10, dok Beograd ima 2, odnosno 2. Što se tiče ukupnog broja radova Beograda, Zagreba i Ljubljane u 2011. godini, Beograd ima više od oba konkurenta. Ali, i ovo je lako proveriti, istraživači u institutima u tim zemljama nisu u obavezi i ne potpisuju zagrebački, odnosno ljubljanski univerzitet, to rade samo zaposleni na fakultetima.

promasio univerzitet

pre 11 godina

a da mi neko objasni kako je to BU bitno da se nadje na ovom spisku, a da pri tome ne priznaje diplome univerziteta koji su vec godinama na ovoj listi. mozes da zavrsis harvard koji je prvi na listi, a onda ti neko sa BU kaze da to ne zadovoljava njihove standarde i ne nostrifikuju ti diplomu. licemeri.

ex-ETF student

pre 11 godina

@Amos: ETF je bio relativno dobar fakuktet, ali to da je stajao rame uz rame MIT i Stanfordu su urbane legende i mitovi. ETF je pre 20 godina bio na nivou prosecne skole tog tipa u svetu. Ni najbolji ni najgori. Istina, ostvario je rezultate u par oblasti gde jeste bio medju vodecima u svetu. To sto su mnogi elektroinzenjeri nasli lepe poslove po svetu to je vise stvar tadasnje ponude poslova u toj oblasti koja je nadmasivala ponudu strucnjaka na trzistima rada nekih zemalja, najvise SAD i Kanade. U Francuskoj i Svajcarskoj je jos i tada, pre 20 godina, bilo tesko poceti sa diplomom ETF. Danas je smesno pricati o svemu tome, jer se industrija promenila, trziste rada je preplavljeno Azijatima, a ETF je skupa sa ostatkom drzave dosta nazadovao. Bice potrebno dosta vremena da ETF povrati svoje mesto barem u nekim oblastima gde jeste bio u vrhu svetske liste. Treba imati u vidu i da su se mnoge oblasti gde je ETF ostvario rezultate danas ugasile jer ih je vreme pregazilo (npr analogni raciunari). Ali kao skola u celini ETF ostaje prosek kao sto je i bio. Bez preterivanja molim!

chileNP

pre 11 godina

Haha, sto ste pohitali... Krivo vam sto ste na osamsto i nekom mjestu na onoj listi od neki dan pa sad ko fol neka sangajska lista. Ljubljana bate, to ti je univerzitet a ne beogradski gdje izbacuju profesore zbog istine koju napisu. Isto i za IUNP. Srbija nam ne da akreditaciju zbog straha a isti taj univerzitet na svjetskoj listi duplo bolji od DUNP koji je akreditovan unaprijed. Ova zemlja je smijesna.

Amos

pre 11 godina

Najtacnije sto je g. Kovacevic ovde rekao je da je to sto je BU 450 na ovoj listi delo njegovih zaposlenih.
Da je BU imao neke druge zaposlene, danas bi mozda bio 45-i a ne 450-i.

Ovaj covek zadnjih 5 godina kuka kako BU nema informacioni sistem kojim bi celom svetu pokazao kako smo divni. Inace bi bili 15-ti (kao sto su nam nekad pricali za ETF), samo nam fali taj prokleti sistem.
Sramota profesore, velika sramota.
Za Vasu karijeru bilo bi najbolje da ste lepo otisli u penziju onog dana kad ste postali rektor.

Vlada

pre 11 godina

@ (znam, 16. avgust 2012)
Ja ne znam cemu tolika fama, pa sangajska lista uopste ne oslikava pravo stanje stvari. Rangira univerziteta prema publikacijama - da, ali su im najbitniji zurnali. Javna je tajna da mnogi objavljuju radove u zurnalima koji nemaju veze sa istrazivanjem, npr. 'Kako predavati Osnove elektrotehnike' i slicne gluposti. Zurnali nistu u svetu prestizni, jer ne prate struku, dok konferencije, pogotovo internacionalne predstavljaju pravo stanje stvari ... e, ali tu se malo teze objavljuje bez prave nauke :) .


Ocigledno ne znate, ovo nije tacno, ili bar nije do kraja tacno.
Konferencije su vecinom sa recenzijama samo izvoda, ima ih jako puno i mozda tek kongresi mogu da budu nesto gde je teze objaviti, ali i tu vec zavisi od struke do struke. Sa druge strane i casopisa (ne zurnala, jos jedna greska, to je bukvalan prevod reci "Journal") ima i ovakvih i onakvih, ali kada je nesto na tzv. SCI listi, svakako da ima nauke, i to u casopisima sa vecim koeficijentom itekako! Naravno, i ovde ima malo mutljavine, ali svakako da je ovo mnogo pouzdaniji reper od medjunardnih konferencija, jer medjunarodna konferencija moze da bude i u Surduku, sa tri zalutala Bugara, pa da to ama bas nista ne znaci.

Cinjenica jeste da BU napreduje u broju objavljenih radova na SCI listama i to je dovelo do pomaka u odnosu na prosle godine, prvenstveno zato sto je to uzrok za napredovanje u zvanja (i pokazuje se da je to ipak dobra stvar).

nikola

pre 11 godina

Ma mozemo i prvi da budemo na listi kad nikada necu dobiti posao kad zavrsim fakultet(osim ako nadjem vezu)...i da ne mislim da je rektor rekao da smo bolji od Zagreba i Ljubljane nego je to dodao neki neinformisani novinar.

Joca Akademski Gradjanin, Srpski

pre 11 godina

UB je stigao da bude "zadnja rupa na sviraljki", samo zato sto su se kao profesori, postali oni, koji nisu kvalifikovani da to budu. Veliki broj "profesora" ne bi smeli da predaju ni u obdanistima Srbije. Ceo UB treba reformirati uz ostru kontrolu zamene svih profesora koji u stvari nisu to nikada bili, i zameniti ih sa najvise kvalifikovanim osobama koji imaju brojne naucne radove i znanje vise stranih jezika. Vecina sadasnjih "profesora" nemaju takve neophodne kvalifikacije - najvise njih govore crnogorski jezik, pa nebi vise smeli biti "profesori". Samo tako ce BU dobiti bolje mesto pod suncem.

mrmlj

pre 11 godina

"On je istakao da je uvrštavanje UB medju 500 najboljih na "šangajskoj listi" pre svega rezultat zaposlenih na beogradskom Univerzitetu, ali i zaposlenih u obrazovnom sistemu Srbije. "

naravno da je njihova zasluga za svaki uspeh (ne zelim da ulazim u raspravu da li je ovo uspeh i koliki).
al zato kad je prolaznost 2% tada nisu oni krivi, nego studenti.

znam

pre 11 godina

Ja ne znam cemu tolika fama, pa sangajska lista uopste ne oslikava pravo stanje stvari. Rangira univerziteta prema publikacijama - da, ali su im najbitniji zurnali. Javna je tajna da mnogi objavljuju radove u zurnalima koji nemaju veze sa istrazivanjem, npr. 'Kako predavati Osnove elektrotehnike' i slicne gluposti. Zurnali nistu u svetu prestizni, jer ne prate struku, dok konferencije, pogotovo internacionalne predstavljaju pravo stanje stvari ... e, ali tu se malo teze objavljuje bez prave nauke :) Dokle god je nama sangajske liste i da se njome dicimo, do tada ce visoko obrazovanje da nam tone sve dublje i dublje uz jednu opasku 'srpskog strucnjaka gde kod da bacis on se snadje' - da, ne zato sto je dobar strucnjak, vec zato sto se bori za sebe i uci sve ono sto nije na univerzitetu sa 'prestizne' sangajske liste ...

KG

pre 11 godina

Evo liste. Ako laze koza, rog ne laze. BG univerziteta NEMA medju prvih 500.
http://www.shanghairanking.com/index.html

Ni po azbucnom redu na B (Belgrade University) ni na U (University of Belgrade):

401-500 Auburn University
401-500 Beihang University
401-500 Beijing Normal University
401-500 Boston College
401-500 Cairo University
401-500 Carleton University
itd

Nenad, Skopje

pre 11 godina

Nije Beogradski Univerzitet bolje rangiran od Zagrebaqckog i Ljubljanskog vec se od 401 do 500 mesta svi rangiraju na istu poziciju, samo se navode prema abecedi pocetnog slova. To na listi lepo pise u fusnoti (* Institutions within the same rank range are listed alphabetically.). Celu rang listu sa objasnjenjem mozete naci na http://www.shanghairanking.com/ARWU2012.html

Natalija Nikolić

pre 11 godina

Samo-obmanjivanje se nastavlja. Isto kao što su naši ideolozi uobrazili da smo mi bogom data sprtska nacija (a za 100 g ni jedan naš sportista nije nosioc nekog svetskog ili olimpiskog rekorda!) tako su uobrazili da smo ekstra pametan narod. Sve sam samok do samouka. Sediš na planini ništa ne učiš ali ti bog, božijom iskrom, podari znanje. Ali da ne dužim: šta bude ako ne hraniš „magarca“ dan, dva, tri? Umreće. E, pa tako je i sa BU od 1990 g on je na silaznoj putanji, nije „hranjen“, sa tako mizernim sredstvima (ne pokrivaju čak ni komunalne troškove, vodovoda, kanalizacije, sruje i tsl – a o ulaganju u nauku smešno je i govoriti) , čudi me da još uvek i postoji, ali će se veoma brzo pretvara u rang više škole ili megatrenda.

Bogowski

pre 11 godina

Za to "visoko" mesto su najzaslužniji zastareli (prevaziđeni) sistemi obrazovanja, doživotni statusi profesora iz '70tih i orgomna nezainteresovanost za ulaganje i promene u sistemu obrazovanja.

Voja

pre 11 godina

Ako se bas potrudite, mozete da uporedite http://www.shanghairanking.com/Institution.jsp?param=University%20of%20Belgrade i http://www.shanghairanking.com/Institution.jsp?param=University%20of%20Zagreb pa cete videti da je nas trouglic iznad njihovog i da rektor ovo nije izmislio :)

Salu nastranu, licno mislim da je u pitanju neka mahinacija, npr. kazu da u plasman na listi ulazi i posecenost sajtu (ne sumnjam da je ona dramaticno porasla na volseban nacin od prosle godine), ili vec pomenuto kaznjavanje istrazivaca koji ne navode univerzitet kome pripadaju u svojim radovima.

Svima nama koji znamo iz prve ruke kakvo je stanje na BU ova vest deluje prilicno iznenadjujuce, i ne mislim da treba da kazemo "ma dobro je makar da smo na listi, resicemo vec probleme".

sx

pre 11 godina

Bitno je da studenti boljeg univerziteta nemaju sansi za studentski dom pored studenata sa parama koji studiraju nekakve Megatrende, direktorske i kobajagi menadzerske fakultete.
Obradovic je nesto najgore sto je zadesilo skolstvo u Srbiji.

jing jang

pre 11 godina

Боље је бити на листи него ван ње, такође - свако ко има диплому са овог Универзитета - може иста само да му више вреди. Треба сви да допринесемо, а и да се радујемо јер ово не може бити лоше. Ако смо се и угурали, ко каже да се остали Универзитети не угуравају на ову листу? Сви треба да буду срећни што је ово остварено, а не да стварамо нове поделе.
Универзитет у Београду у свом саставу има 31 факултет, 11 научних института, Универзитетску библиотеку и 8 центара.

Dragan Nikolić

pre 11 godina

Ovaj članak vređa inteligenciju svakog ozbiljnog čoveka. Univerzitet u Beogradu je pred raspadom. Većina kadra nije objavila ni jedan rad na SCI listi u proteklih 20 godina a o (ne)održavanju nastave i "tezgarenju" nastavnog kadra ne vredi trošiti reči. Kakvo je stanje u državi, takvo je i na Univerzitetu, što je vrlo logično. To je rečenica koja opisuje problem naučne zajednice u Srbiji. Dosta više "prestiža" o kome priča ovaj Kovačević. Generalno, Univerzitetu u Beogradu je potrebna jedna velika čistka i lustracija osoblja, da bi posle toga konačno neko nešto počeo i da radi, da stoji iza svojih postupaka i odgovara za iste. Univerziteti u Srbiji su leglo moralne prostitucije nastavnog kadra koji će sve učiniti da dođu do neke koristi. Klasično šibicarenje, što nije neobično za zemlju u kojoj živimo, tj. predstavlja životni stil o kome većina sanja.

Nikola

pre 11 godina

Beograd je rangiran izmedju 400. i 500. mesta na listi. Izmedju tih 100 mesta univerziteti su poredjani po ABECEDNOM redu, pa nema smisla govoriti da li je oko 450-tog mesta, 401-vi ili 500-ti. I Zagreb i Ljubljana su u istoj kategoriji i iza Beogradskog univerziteta su samo zato sto su slova L(j) i Z iza B. U stvari, da smo se registrovali kao Belgrade University, a ne kao University of Belgrade, bili bismo fantasticni 404-ti na listi. Naravno, ne treba ocekivati da se borimo za prvo mesto na ovoj listi, ali stvarni uspeh bi bio ulazak u 300 (cime bismo prestigli najgori holandski univerzitet (od 14 koliko imaju) i Eotvos Lorand iz Budimpeste te bismo s pravom mogli da kazemo da smo najjaci u regionu). Do tada, ovo rangiranje je samo maska koja prikriva svu korupciju i javasluk na BU.

Ozlojeđeni

pre 11 godina

Gde je to rektor video na listi da je BU bolje plasiran od Univerziteta u Zagrebu i Ljubljani? Na ovoj listi se samo može videti da su sva tri univerziteta plasirana između 401-og i 500-tog mesta, a onda su univerziteti poređani po abecednom redu. Zbog toga je Univerzitet u Beogradu ispred Univerziteta u Zagrebu i Ljubljani. Iz ove liste se ne može videti koji je od ova tri univerziteta bolje plasiran, jer su sva tri u ovoj grupi između 401 i 500. Na stranu to koji je od ova tri univerziteta bolje plasiran, mene zaista šokira činjenica da ovakvu laičku izjavu da rektor Beogradskog Univerziteta, jer je očigledno da prvi čovek BU-a ne razume kako ova lista funkcioniše. No da ne bude da ja samo nešto pametujem bez argumenata, uverite se i sami da li je to stvarno tako: http://www.shanghairanking.com/ARWU2012.html
U svakom slučaju raduje me što je BU konačno ušao na listu među 500 najboljih univerziteta na svetu.

Nikola

pre 11 godina

Beograd je rangiran izmedju 400. i 500. mesta na listi. Izmedju tih 100 mesta univerziteti su poredjani po ABECEDNOM redu, pa nema smisla govoriti da li je oko 450-tog mesta, 401-vi ili 500-ti. I Zagreb i Ljubljana su u istoj kategoriji i iza Beogradskog univerziteta su samo zato sto su slova L(j) i Z iza B. U stvari, da smo se registrovali kao Belgrade University, a ne kao University of Belgrade, bili bismo fantasticni 404-ti na listi. Naravno, ne treba ocekivati da se borimo za prvo mesto na ovoj listi, ali stvarni uspeh bi bio ulazak u 300 (cime bismo prestigli najgori holandski univerzitet (od 14 koliko imaju) i Eotvos Lorand iz Budimpeste te bismo s pravom mogli da kazemo da smo najjaci u regionu). Do tada, ovo rangiranje je samo maska koja prikriva svu korupciju i javasluk na BU.

Ozlojeđeni

pre 11 godina

Gde je to rektor video na listi da je BU bolje plasiran od Univerziteta u Zagrebu i Ljubljani? Na ovoj listi se samo može videti da su sva tri univerziteta plasirana između 401-og i 500-tog mesta, a onda su univerziteti poređani po abecednom redu. Zbog toga je Univerzitet u Beogradu ispred Univerziteta u Zagrebu i Ljubljani. Iz ove liste se ne može videti koji je od ova tri univerziteta bolje plasiran, jer su sva tri u ovoj grupi između 401 i 500. Na stranu to koji je od ova tri univerziteta bolje plasiran, mene zaista šokira činjenica da ovakvu laičku izjavu da rektor Beogradskog Univerziteta, jer je očigledno da prvi čovek BU-a ne razume kako ova lista funkcioniše. No da ne bude da ja samo nešto pametujem bez argumenata, uverite se i sami da li je to stvarno tako: http://www.shanghairanking.com/ARWU2012.html
U svakom slučaju raduje me što je BU konačno ušao na listu među 500 najboljih univerziteta na svetu.

Nenad, Skopje

pre 11 godina

Nije Beogradski Univerzitet bolje rangiran od Zagrebaqckog i Ljubljanskog vec se od 401 do 500 mesta svi rangiraju na istu poziciju, samo se navode prema abecedi pocetnog slova. To na listi lepo pise u fusnoti (* Institutions within the same rank range are listed alphabetically.). Celu rang listu sa objasnjenjem mozete naci na http://www.shanghairanking.com/ARWU2012.html

sx

pre 11 godina

Bitno je da studenti boljeg univerziteta nemaju sansi za studentski dom pored studenata sa parama koji studiraju nekakve Megatrende, direktorske i kobajagi menadzerske fakultete.
Obradovic je nesto najgore sto je zadesilo skolstvo u Srbiji.

Dragan Nikolić

pre 11 godina

Ovaj članak vređa inteligenciju svakog ozbiljnog čoveka. Univerzitet u Beogradu je pred raspadom. Većina kadra nije objavila ni jedan rad na SCI listi u proteklih 20 godina a o (ne)održavanju nastave i "tezgarenju" nastavnog kadra ne vredi trošiti reči. Kakvo je stanje u državi, takvo je i na Univerzitetu, što je vrlo logično. To je rečenica koja opisuje problem naučne zajednice u Srbiji. Dosta više "prestiža" o kome priča ovaj Kovačević. Generalno, Univerzitetu u Beogradu je potrebna jedna velika čistka i lustracija osoblja, da bi posle toga konačno neko nešto počeo i da radi, da stoji iza svojih postupaka i odgovara za iste. Univerziteti u Srbiji su leglo moralne prostitucije nastavnog kadra koji će sve učiniti da dođu do neke koristi. Klasično šibicarenje, što nije neobično za zemlju u kojoj živimo, tj. predstavlja životni stil o kome većina sanja.

jing jang

pre 11 godina

Боље је бити на листи него ван ње, такође - свако ко има диплому са овог Универзитета - може иста само да му више вреди. Треба сви да допринесемо, а и да се радујемо јер ово не може бити лоше. Ако смо се и угурали, ко каже да се остали Универзитети не угуравају на ову листу? Сви треба да буду срећни што је ово остварено, а не да стварамо нове поделе.
Универзитет у Београду у свом саставу има 31 факултет, 11 научних института, Универзитетску библиотеку и 8 центара.

Amos

pre 11 godina

Najtacnije sto je g. Kovacevic ovde rekao je da je to sto je BU 450 na ovoj listi delo njegovih zaposlenih.
Da je BU imao neke druge zaposlene, danas bi mozda bio 45-i a ne 450-i.

Ovaj covek zadnjih 5 godina kuka kako BU nema informacioni sistem kojim bi celom svetu pokazao kako smo divni. Inace bi bili 15-ti (kao sto su nam nekad pricali za ETF), samo nam fali taj prokleti sistem.
Sramota profesore, velika sramota.
Za Vasu karijeru bilo bi najbolje da ste lepo otisli u penziju onog dana kad ste postali rektor.

ex-ETF student

pre 11 godina

@Amos: ETF je bio relativno dobar fakuktet, ali to da je stajao rame uz rame MIT i Stanfordu su urbane legende i mitovi. ETF je pre 20 godina bio na nivou prosecne skole tog tipa u svetu. Ni najbolji ni najgori. Istina, ostvario je rezultate u par oblasti gde jeste bio medju vodecima u svetu. To sto su mnogi elektroinzenjeri nasli lepe poslove po svetu to je vise stvar tadasnje ponude poslova u toj oblasti koja je nadmasivala ponudu strucnjaka na trzistima rada nekih zemalja, najvise SAD i Kanade. U Francuskoj i Svajcarskoj je jos i tada, pre 20 godina, bilo tesko poceti sa diplomom ETF. Danas je smesno pricati o svemu tome, jer se industrija promenila, trziste rada je preplavljeno Azijatima, a ETF je skupa sa ostatkom drzave dosta nazadovao. Bice potrebno dosta vremena da ETF povrati svoje mesto barem u nekim oblastima gde jeste bio u vrhu svetske liste. Treba imati u vidu i da su se mnoge oblasti gde je ETF ostvario rezultate danas ugasile jer ih je vreme pregazilo (npr analogni raciunari). Ali kao skola u celini ETF ostaje prosek kao sto je i bio. Bez preterivanja molim!

Vlada

pre 11 godina

@ (znam, 16. avgust 2012)
Ja ne znam cemu tolika fama, pa sangajska lista uopste ne oslikava pravo stanje stvari. Rangira univerziteta prema publikacijama - da, ali su im najbitniji zurnali. Javna je tajna da mnogi objavljuju radove u zurnalima koji nemaju veze sa istrazivanjem, npr. 'Kako predavati Osnove elektrotehnike' i slicne gluposti. Zurnali nistu u svetu prestizni, jer ne prate struku, dok konferencije, pogotovo internacionalne predstavljaju pravo stanje stvari ... e, ali tu se malo teze objavljuje bez prave nauke :) .


Ocigledno ne znate, ovo nije tacno, ili bar nije do kraja tacno.
Konferencije su vecinom sa recenzijama samo izvoda, ima ih jako puno i mozda tek kongresi mogu da budu nesto gde je teze objaviti, ali i tu vec zavisi od struke do struke. Sa druge strane i casopisa (ne zurnala, jos jedna greska, to je bukvalan prevod reci "Journal") ima i ovakvih i onakvih, ali kada je nesto na tzv. SCI listi, svakako da ima nauke, i to u casopisima sa vecim koeficijentom itekako! Naravno, i ovde ima malo mutljavine, ali svakako da je ovo mnogo pouzdaniji reper od medjunardnih konferencija, jer medjunarodna konferencija moze da bude i u Surduku, sa tri zalutala Bugara, pa da to ama bas nista ne znaci.

Cinjenica jeste da BU napreduje u broju objavljenih radova na SCI listama i to je dovelo do pomaka u odnosu na prosle godine, prvenstveno zato sto je to uzrok za napredovanje u zvanja (i pokazuje se da je to ipak dobra stvar).

Natalija Nikolić

pre 11 godina

Samo-obmanjivanje se nastavlja. Isto kao što su naši ideolozi uobrazili da smo mi bogom data sprtska nacija (a za 100 g ni jedan naš sportista nije nosioc nekog svetskog ili olimpiskog rekorda!) tako su uobrazili da smo ekstra pametan narod. Sve sam samok do samouka. Sediš na planini ništa ne učiš ali ti bog, božijom iskrom, podari znanje. Ali da ne dužim: šta bude ako ne hraniš „magarca“ dan, dva, tri? Umreće. E, pa tako je i sa BU od 1990 g on je na silaznoj putanji, nije „hranjen“, sa tako mizernim sredstvima (ne pokrivaju čak ni komunalne troškove, vodovoda, kanalizacije, sruje i tsl – a o ulaganju u nauku smešno je i govoriti) , čudi me da još uvek i postoji, ali će se veoma brzo pretvara u rang više škole ili megatrenda.

Joca Akademski Gradjanin, Srpski

pre 11 godina

UB je stigao da bude "zadnja rupa na sviraljki", samo zato sto su se kao profesori, postali oni, koji nisu kvalifikovani da to budu. Veliki broj "profesora" ne bi smeli da predaju ni u obdanistima Srbije. Ceo UB treba reformirati uz ostru kontrolu zamene svih profesora koji u stvari nisu to nikada bili, i zameniti ih sa najvise kvalifikovanim osobama koji imaju brojne naucne radove i znanje vise stranih jezika. Vecina sadasnjih "profesora" nemaju takve neophodne kvalifikacije - najvise njih govore crnogorski jezik, pa nebi vise smeli biti "profesori". Samo tako ce BU dobiti bolje mesto pod suncem.

mrmlj

pre 11 godina

"On je istakao da je uvrštavanje UB medju 500 najboljih na "šangajskoj listi" pre svega rezultat zaposlenih na beogradskom Univerzitetu, ali i zaposlenih u obrazovnom sistemu Srbije. "

naravno da je njihova zasluga za svaki uspeh (ne zelim da ulazim u raspravu da li je ovo uspeh i koliki).
al zato kad je prolaznost 2% tada nisu oni krivi, nego studenti.

Bogowski

pre 11 godina

Za to "visoko" mesto su najzaslužniji zastareli (prevaziđeni) sistemi obrazovanja, doživotni statusi profesora iz '70tih i orgomna nezainteresovanost za ulaganje i promene u sistemu obrazovanja.

nikola

pre 11 godina

Ma mozemo i prvi da budemo na listi kad nikada necu dobiti posao kad zavrsim fakultet(osim ako nadjem vezu)...i da ne mislim da je rektor rekao da smo bolji od Zagreba i Ljubljane nego je to dodao neki neinformisani novinar.

promasio univerzitet

pre 11 godina

a da mi neko objasni kako je to BU bitno da se nadje na ovom spisku, a da pri tome ne priznaje diplome univerziteta koji su vec godinama na ovoj listi. mozes da zavrsis harvard koji je prvi na listi, a onda ti neko sa BU kaze da to ne zadovoljava njihove standarde i ne nostrifikuju ti diplomu. licemeri.

Voja

pre 11 godina

Ako se bas potrudite, mozete da uporedite http://www.shanghairanking.com/Institution.jsp?param=University%20of%20Belgrade i http://www.shanghairanking.com/Institution.jsp?param=University%20of%20Zagreb pa cete videti da je nas trouglic iznad njihovog i da rektor ovo nije izmislio :)

Salu nastranu, licno mislim da je u pitanju neka mahinacija, npr. kazu da u plasman na listi ulazi i posecenost sajtu (ne sumnjam da je ona dramaticno porasla na volseban nacin od prosle godine), ili vec pomenuto kaznjavanje istrazivaca koji ne navode univerzitet kome pripadaju u svojim radovima.

Svima nama koji znamo iz prve ruke kakvo je stanje na BU ova vest deluje prilicno iznenadjujuce, i ne mislim da treba da kazemo "ma dobro je makar da smo na listi, resicemo vec probleme".

znam

pre 11 godina

Ja ne znam cemu tolika fama, pa sangajska lista uopste ne oslikava pravo stanje stvari. Rangira univerziteta prema publikacijama - da, ali su im najbitniji zurnali. Javna je tajna da mnogi objavljuju radove u zurnalima koji nemaju veze sa istrazivanjem, npr. 'Kako predavati Osnove elektrotehnike' i slicne gluposti. Zurnali nistu u svetu prestizni, jer ne prate struku, dok konferencije, pogotovo internacionalne predstavljaju pravo stanje stvari ... e, ali tu se malo teze objavljuje bez prave nauke :) Dokle god je nama sangajske liste i da se njome dicimo, do tada ce visoko obrazovanje da nam tone sve dublje i dublje uz jednu opasku 'srpskog strucnjaka gde kod da bacis on se snadje' - da, ne zato sto je dobar strucnjak, vec zato sto se bori za sebe i uci sve ono sto nije na univerzitetu sa 'prestizne' sangajske liste ...

chileNP

pre 11 godina

Haha, sto ste pohitali... Krivo vam sto ste na osamsto i nekom mjestu na onoj listi od neki dan pa sad ko fol neka sangajska lista. Ljubljana bate, to ti je univerzitet a ne beogradski gdje izbacuju profesore zbog istine koju napisu. Isto i za IUNP. Srbija nam ne da akreditaciju zbog straha a isti taj univerzitet na svjetskoj listi duplo bolji od DUNP koji je akreditovan unaprijed. Ova zemlja je smijesna.

KG

pre 11 godina

Evo liste. Ako laze koza, rog ne laze. BG univerziteta NEMA medju prvih 500.
http://www.shanghairanking.com/index.html

Ni po azbucnom redu na B (Belgrade University) ni na U (University of Belgrade):

401-500 Auburn University
401-500 Beihang University
401-500 Beijing Normal University
401-500 Boston College
401-500 Cairo University
401-500 Carleton University
itd

insider BU

pre 11 godina

Nekolko reči o nama kao najboljim u regionu i lošijem plasmanu Zagreba i Ljubljane. Sva sreća da rektor nije ovoga puta tvrdio, kao prošle godine, da smo bolji od Zagreba i Ljubljane, nego je samo pomenuo naš "olimpijski rezultat". U nauci olimpijski rezultati se publikuju u časopisima Science i Nature, to su zlato i srebro nauke. Evo kako u u regionu stoje univerziteti u periodu 2001. - 2011. godina: u Science i Nature Ljubljana ima 10, odnosno 9 radova, Zagreb 6, odnosno 10, dok Beograd ima 2, odnosno 2. Što se tiče ukupnog broja radova Beograda, Zagreba i Ljubljane u 2011. godini, Beograd ima više od oba konkurenta. Ali, i ovo je lako proveriti, istraživači u institutima u tim zemljama nisu u obavezi i ne potpisuju zagrebački, odnosno ljubljanski univerzitet, to rade samo zaposleni na fakultetima.

Dr

pre 9 godina

@ (znam, 16. avgust 2012)
Kazete da su ‘Zurnali nistu svetu prestizni, jer ne prate struku, dok konferencije, pogotovo internacionalne predstavljaju pravo stanje stvari.’ To je neistina. Ili ne zanate nista o objavljivanju ili nemate informacije van svoje usko strucne oblasti (sto je sramota za jednog intelektualca). U vecini oblasti je objavljivanje u casopisima vise vrednovano nego ucestvovanje na kongresima ili konferencijama sa kracim oblikom rada (bilo u vidu usmene prezentacije bilo u vidu postera). Samo u casopisima (koje vi neprevedeno nazivate ‘zurnali’), se objavljuje ceo rad, tj. potpuna prezentacija problematike, ideje, cilja, detaljnih rezultata, sveobuhvatne diskusije i zakljucaka. I kao takvav, celovit, rad podlozan je procesu revizije od strane medjunarodnih recenzenata iz uze stucne oblasti. Na konferencije ili kongrese se podnosi samo apstrakt i sve radove pregleda uglavnom ista komisija. Postoje oblasti u kojima su konferencije znacajnije nego u drugim oblastima (kao sto je elektrotehnika), ali vasa pausalna, generalna i time neprimerena ocena vam ne ide na cast. Kada kazete da ‘zurnali ne prate stuku’ samo se brukate. I to jeste problem u nasoj zemlji: ljudi koji ne znaju uzimaju sebi za pravo da nesto ocenjuju a dobar deo onih koji znaju jos manje onda poveruje. Zato prioritet svake dobromamerne vlasti treba da bude obrazovanje. Naravno, ako je vlast takva da se ne boji obrazovanog naroda…

KG

pre 11 godina

Evo liste. Ako laze koza, rog ne laze. BG univerziteta NEMA medju prvih 500.
http://www.shanghairanking.com/index.html

Ni po azbucnom redu na B (Belgrade University) ni na U (University of Belgrade):

401-500 Auburn University
401-500 Beihang University
401-500 Beijing Normal University
401-500 Boston College
401-500 Cairo University
401-500 Carleton University
itd

chileNP

pre 11 godina

Haha, sto ste pohitali... Krivo vam sto ste na osamsto i nekom mjestu na onoj listi od neki dan pa sad ko fol neka sangajska lista. Ljubljana bate, to ti je univerzitet a ne beogradski gdje izbacuju profesore zbog istine koju napisu. Isto i za IUNP. Srbija nam ne da akreditaciju zbog straha a isti taj univerzitet na svjetskoj listi duplo bolji od DUNP koji je akreditovan unaprijed. Ova zemlja je smijesna.

znam

pre 11 godina

Ja ne znam cemu tolika fama, pa sangajska lista uopste ne oslikava pravo stanje stvari. Rangira univerziteta prema publikacijama - da, ali su im najbitniji zurnali. Javna je tajna da mnogi objavljuju radove u zurnalima koji nemaju veze sa istrazivanjem, npr. 'Kako predavati Osnove elektrotehnike' i slicne gluposti. Zurnali nistu u svetu prestizni, jer ne prate struku, dok konferencije, pogotovo internacionalne predstavljaju pravo stanje stvari ... e, ali tu se malo teze objavljuje bez prave nauke :) Dokle god je nama sangajske liste i da se njome dicimo, do tada ce visoko obrazovanje da nam tone sve dublje i dublje uz jednu opasku 'srpskog strucnjaka gde kod da bacis on se snadje' - da, ne zato sto je dobar strucnjak, vec zato sto se bori za sebe i uci sve ono sto nije na univerzitetu sa 'prestizne' sangajske liste ...

Dragan Nikolić

pre 11 godina

Ovaj članak vređa inteligenciju svakog ozbiljnog čoveka. Univerzitet u Beogradu je pred raspadom. Većina kadra nije objavila ni jedan rad na SCI listi u proteklih 20 godina a o (ne)održavanju nastave i "tezgarenju" nastavnog kadra ne vredi trošiti reči. Kakvo je stanje u državi, takvo je i na Univerzitetu, što je vrlo logično. To je rečenica koja opisuje problem naučne zajednice u Srbiji. Dosta više "prestiža" o kome priča ovaj Kovačević. Generalno, Univerzitetu u Beogradu je potrebna jedna velika čistka i lustracija osoblja, da bi posle toga konačno neko nešto počeo i da radi, da stoji iza svojih postupaka i odgovara za iste. Univerziteti u Srbiji su leglo moralne prostitucije nastavnog kadra koji će sve učiniti da dođu do neke koristi. Klasično šibicarenje, što nije neobično za zemlju u kojoj živimo, tj. predstavlja životni stil o kome većina sanja.

Natalija Nikolić

pre 11 godina

Samo-obmanjivanje se nastavlja. Isto kao što su naši ideolozi uobrazili da smo mi bogom data sprtska nacija (a za 100 g ni jedan naš sportista nije nosioc nekog svetskog ili olimpiskog rekorda!) tako su uobrazili da smo ekstra pametan narod. Sve sam samok do samouka. Sediš na planini ništa ne učiš ali ti bog, božijom iskrom, podari znanje. Ali da ne dužim: šta bude ako ne hraniš „magarca“ dan, dva, tri? Umreće. E, pa tako je i sa BU od 1990 g on je na silaznoj putanji, nije „hranjen“, sa tako mizernim sredstvima (ne pokrivaju čak ni komunalne troškove, vodovoda, kanalizacije, sruje i tsl – a o ulaganju u nauku smešno je i govoriti) , čudi me da još uvek i postoji, ali će se veoma brzo pretvara u rang više škole ili megatrenda.

Voja

pre 11 godina

Ako se bas potrudite, mozete da uporedite http://www.shanghairanking.com/Institution.jsp?param=University%20of%20Belgrade i http://www.shanghairanking.com/Institution.jsp?param=University%20of%20Zagreb pa cete videti da je nas trouglic iznad njihovog i da rektor ovo nije izmislio :)

Salu nastranu, licno mislim da je u pitanju neka mahinacija, npr. kazu da u plasman na listi ulazi i posecenost sajtu (ne sumnjam da je ona dramaticno porasla na volseban nacin od prosle godine), ili vec pomenuto kaznjavanje istrazivaca koji ne navode univerzitet kome pripadaju u svojim radovima.

Svima nama koji znamo iz prve ruke kakvo je stanje na BU ova vest deluje prilicno iznenadjujuce, i ne mislim da treba da kazemo "ma dobro je makar da smo na listi, resicemo vec probleme".

Nikola

pre 11 godina

Beograd je rangiran izmedju 400. i 500. mesta na listi. Izmedju tih 100 mesta univerziteti su poredjani po ABECEDNOM redu, pa nema smisla govoriti da li je oko 450-tog mesta, 401-vi ili 500-ti. I Zagreb i Ljubljana su u istoj kategoriji i iza Beogradskog univerziteta su samo zato sto su slova L(j) i Z iza B. U stvari, da smo se registrovali kao Belgrade University, a ne kao University of Belgrade, bili bismo fantasticni 404-ti na listi. Naravno, ne treba ocekivati da se borimo za prvo mesto na ovoj listi, ali stvarni uspeh bi bio ulazak u 300 (cime bismo prestigli najgori holandski univerzitet (od 14 koliko imaju) i Eotvos Lorand iz Budimpeste te bismo s pravom mogli da kazemo da smo najjaci u regionu). Do tada, ovo rangiranje je samo maska koja prikriva svu korupciju i javasluk na BU.

Nenad, Skopje

pre 11 godina

Nije Beogradski Univerzitet bolje rangiran od Zagrebaqckog i Ljubljanskog vec se od 401 do 500 mesta svi rangiraju na istu poziciju, samo se navode prema abecedi pocetnog slova. To na listi lepo pise u fusnoti (* Institutions within the same rank range are listed alphabetically.). Celu rang listu sa objasnjenjem mozete naci na http://www.shanghairanking.com/ARWU2012.html

Amos

pre 11 godina

Najtacnije sto je g. Kovacevic ovde rekao je da je to sto je BU 450 na ovoj listi delo njegovih zaposlenih.
Da je BU imao neke druge zaposlene, danas bi mozda bio 45-i a ne 450-i.

Ovaj covek zadnjih 5 godina kuka kako BU nema informacioni sistem kojim bi celom svetu pokazao kako smo divni. Inace bi bili 15-ti (kao sto su nam nekad pricali za ETF), samo nam fali taj prokleti sistem.
Sramota profesore, velika sramota.
Za Vasu karijeru bilo bi najbolje da ste lepo otisli u penziju onog dana kad ste postali rektor.

Joca Akademski Gradjanin, Srpski

pre 11 godina

UB je stigao da bude "zadnja rupa na sviraljki", samo zato sto su se kao profesori, postali oni, koji nisu kvalifikovani da to budu. Veliki broj "profesora" ne bi smeli da predaju ni u obdanistima Srbije. Ceo UB treba reformirati uz ostru kontrolu zamene svih profesora koji u stvari nisu to nikada bili, i zameniti ih sa najvise kvalifikovanim osobama koji imaju brojne naucne radove i znanje vise stranih jezika. Vecina sadasnjih "profesora" nemaju takve neophodne kvalifikacije - najvise njih govore crnogorski jezik, pa nebi vise smeli biti "profesori". Samo tako ce BU dobiti bolje mesto pod suncem.

jing jang

pre 11 godina

Боље је бити на листи него ван ње, такође - свако ко има диплому са овог Универзитета - може иста само да му више вреди. Треба сви да допринесемо, а и да се радујемо јер ово не може бити лоше. Ако смо се и угурали, ко каже да се остали Универзитети не угуравају на ову листу? Сви треба да буду срећни што је ово остварено, а не да стварамо нове поделе.
Универзитет у Београду у свом саставу има 31 факултет, 11 научних института, Универзитетску библиотеку и 8 центара.

Ozlojeđeni

pre 11 godina

Gde je to rektor video na listi da je BU bolje plasiran od Univerziteta u Zagrebu i Ljubljani? Na ovoj listi se samo može videti da su sva tri univerziteta plasirana između 401-og i 500-tog mesta, a onda su univerziteti poređani po abecednom redu. Zbog toga je Univerzitet u Beogradu ispred Univerziteta u Zagrebu i Ljubljani. Iz ove liste se ne može videti koji je od ova tri univerziteta bolje plasiran, jer su sva tri u ovoj grupi između 401 i 500. Na stranu to koji je od ova tri univerziteta bolje plasiran, mene zaista šokira činjenica da ovakvu laičku izjavu da rektor Beogradskog Univerziteta, jer je očigledno da prvi čovek BU-a ne razume kako ova lista funkcioniše. No da ne bude da ja samo nešto pametujem bez argumenata, uverite se i sami da li je to stvarno tako: http://www.shanghairanking.com/ARWU2012.html
U svakom slučaju raduje me što je BU konačno ušao na listu među 500 najboljih univerziteta na svetu.

Bogowski

pre 11 godina

Za to "visoko" mesto su najzaslužniji zastareli (prevaziđeni) sistemi obrazovanja, doživotni statusi profesora iz '70tih i orgomna nezainteresovanost za ulaganje i promene u sistemu obrazovanja.

mrmlj

pre 11 godina

"On je istakao da je uvrštavanje UB medju 500 najboljih na "šangajskoj listi" pre svega rezultat zaposlenih na beogradskom Univerzitetu, ali i zaposlenih u obrazovnom sistemu Srbije. "

naravno da je njihova zasluga za svaki uspeh (ne zelim da ulazim u raspravu da li je ovo uspeh i koliki).
al zato kad je prolaznost 2% tada nisu oni krivi, nego studenti.

nikola

pre 11 godina

Ma mozemo i prvi da budemo na listi kad nikada necu dobiti posao kad zavrsim fakultet(osim ako nadjem vezu)...i da ne mislim da je rektor rekao da smo bolji od Zagreba i Ljubljane nego je to dodao neki neinformisani novinar.

ex-ETF student

pre 11 godina

@Amos: ETF je bio relativno dobar fakuktet, ali to da je stajao rame uz rame MIT i Stanfordu su urbane legende i mitovi. ETF je pre 20 godina bio na nivou prosecne skole tog tipa u svetu. Ni najbolji ni najgori. Istina, ostvario je rezultate u par oblasti gde jeste bio medju vodecima u svetu. To sto su mnogi elektroinzenjeri nasli lepe poslove po svetu to je vise stvar tadasnje ponude poslova u toj oblasti koja je nadmasivala ponudu strucnjaka na trzistima rada nekih zemalja, najvise SAD i Kanade. U Francuskoj i Svajcarskoj je jos i tada, pre 20 godina, bilo tesko poceti sa diplomom ETF. Danas je smesno pricati o svemu tome, jer se industrija promenila, trziste rada je preplavljeno Azijatima, a ETF je skupa sa ostatkom drzave dosta nazadovao. Bice potrebno dosta vremena da ETF povrati svoje mesto barem u nekim oblastima gde jeste bio u vrhu svetske liste. Treba imati u vidu i da su se mnoge oblasti gde je ETF ostvario rezultate danas ugasile jer ih je vreme pregazilo (npr analogni raciunari). Ali kao skola u celini ETF ostaje prosek kao sto je i bio. Bez preterivanja molim!

sx

pre 11 godina

Bitno je da studenti boljeg univerziteta nemaju sansi za studentski dom pored studenata sa parama koji studiraju nekakve Megatrende, direktorske i kobajagi menadzerske fakultete.
Obradovic je nesto najgore sto je zadesilo skolstvo u Srbiji.

Vlada

pre 11 godina

@ (znam, 16. avgust 2012)
Ja ne znam cemu tolika fama, pa sangajska lista uopste ne oslikava pravo stanje stvari. Rangira univerziteta prema publikacijama - da, ali su im najbitniji zurnali. Javna je tajna da mnogi objavljuju radove u zurnalima koji nemaju veze sa istrazivanjem, npr. 'Kako predavati Osnove elektrotehnike' i slicne gluposti. Zurnali nistu u svetu prestizni, jer ne prate struku, dok konferencije, pogotovo internacionalne predstavljaju pravo stanje stvari ... e, ali tu se malo teze objavljuje bez prave nauke :) .


Ocigledno ne znate, ovo nije tacno, ili bar nije do kraja tacno.
Konferencije su vecinom sa recenzijama samo izvoda, ima ih jako puno i mozda tek kongresi mogu da budu nesto gde je teze objaviti, ali i tu vec zavisi od struke do struke. Sa druge strane i casopisa (ne zurnala, jos jedna greska, to je bukvalan prevod reci "Journal") ima i ovakvih i onakvih, ali kada je nesto na tzv. SCI listi, svakako da ima nauke, i to u casopisima sa vecim koeficijentom itekako! Naravno, i ovde ima malo mutljavine, ali svakako da je ovo mnogo pouzdaniji reper od medjunardnih konferencija, jer medjunarodna konferencija moze da bude i u Surduku, sa tri zalutala Bugara, pa da to ama bas nista ne znaci.

Cinjenica jeste da BU napreduje u broju objavljenih radova na SCI listama i to je dovelo do pomaka u odnosu na prosle godine, prvenstveno zato sto je to uzrok za napredovanje u zvanja (i pokazuje se da je to ipak dobra stvar).

promasio univerzitet

pre 11 godina

a da mi neko objasni kako je to BU bitno da se nadje na ovom spisku, a da pri tome ne priznaje diplome univerziteta koji su vec godinama na ovoj listi. mozes da zavrsis harvard koji je prvi na listi, a onda ti neko sa BU kaze da to ne zadovoljava njihove standarde i ne nostrifikuju ti diplomu. licemeri.

insider BU

pre 11 godina

Nekolko reči o nama kao najboljim u regionu i lošijem plasmanu Zagreba i Ljubljane. Sva sreća da rektor nije ovoga puta tvrdio, kao prošle godine, da smo bolji od Zagreba i Ljubljane, nego je samo pomenuo naš "olimpijski rezultat". U nauci olimpijski rezultati se publikuju u časopisima Science i Nature, to su zlato i srebro nauke. Evo kako u u regionu stoje univerziteti u periodu 2001. - 2011. godina: u Science i Nature Ljubljana ima 10, odnosno 9 radova, Zagreb 6, odnosno 10, dok Beograd ima 2, odnosno 2. Što se tiče ukupnog broja radova Beograda, Zagreba i Ljubljane u 2011. godini, Beograd ima više od oba konkurenta. Ali, i ovo je lako proveriti, istraživači u institutima u tim zemljama nisu u obavezi i ne potpisuju zagrebački, odnosno ljubljanski univerzitet, to rade samo zaposleni na fakultetima.

Dr

pre 9 godina

@ (znam, 16. avgust 2012)
Kazete da su ‘Zurnali nistu svetu prestizni, jer ne prate struku, dok konferencije, pogotovo internacionalne predstavljaju pravo stanje stvari.’ To je neistina. Ili ne zanate nista o objavljivanju ili nemate informacije van svoje usko strucne oblasti (sto je sramota za jednog intelektualca). U vecini oblasti je objavljivanje u casopisima vise vrednovano nego ucestvovanje na kongresima ili konferencijama sa kracim oblikom rada (bilo u vidu usmene prezentacije bilo u vidu postera). Samo u casopisima (koje vi neprevedeno nazivate ‘zurnali’), se objavljuje ceo rad, tj. potpuna prezentacija problematike, ideje, cilja, detaljnih rezultata, sveobuhvatne diskusije i zakljucaka. I kao takvav, celovit, rad podlozan je procesu revizije od strane medjunarodnih recenzenata iz uze stucne oblasti. Na konferencije ili kongrese se podnosi samo apstrakt i sve radove pregleda uglavnom ista komisija. Postoje oblasti u kojima su konferencije znacajnije nego u drugim oblastima (kao sto je elektrotehnika), ali vasa pausalna, generalna i time neprimerena ocena vam ne ide na cast. Kada kazete da ‘zurnali ne prate stuku’ samo se brukate. I to jeste problem u nasoj zemlji: ljudi koji ne znaju uzimaju sebi za pravo da nesto ocenjuju a dobar deo onih koji znaju jos manje onda poveruje. Zato prioritet svake dobromamerne vlasti treba da bude obrazovanje. Naravno, ako je vlast takva da se ne boji obrazovanog naroda…