Sreda, 01.08.2012.

15:46

Oštra reakcija Brisela zbog Šoškića

U Briselu sa zabrinutošću gledaju na najavljenu smenu guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, rečeno je Tanjugu u sedištu Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Oštra reakcija Brisela zbog Šoškiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

Realko

pre 11 godina

@Dax

Ne moze guverner niti banka da jaca dinar. Dinar moze da jaca samo privreda tj. prozivodnja.

Evo da ti objasnim: Zamisli camac sa rupom koji tone, a covek u njemu loncem izbacuje vodu. E taj camac je dinar, rupa je privreda, a covek koji loncem izbacuje vodu je guverner. Camac (dinar) polako tone, covek sa loncem (guverner) to usporava, ali ne moze da spasi camac sve dok se ne zakrpi rupa (privreda) :D

Pomagaj Evropo

pre 11 godina

Evropo pomagaj. Očigledno Jorgovanka treba da ima neku fikus masnu funkciju u eurima. Pomagajte dajte joj neku funkciju u nekoj Evropskoj komisiji. Ona je kao i uostalom celo rukovodstvo SNS-a veliki Eurofanatik.

dddd

pre 11 godina

Skoro polovica komentara me je podsetila na nase 'junacenje' u vreme Rambujea tj par meseci pre bombardovanja.
Bilo je ono: "Najjaci smo";"Niko na nista ne moze"
Meni izgleda da se mnogi uopste nisu opametili sa tim iskutvom

Guvernanta

pre 11 godina

Shvatam da su naribali Mađarsku jer je ona član EU. Ali šta mi imamo sa njima pa da se Briselu sviđa ili ne sviđa. zdravo, doviđenja - prvo referendum za ili protiv EU pa može da se priča. Glasam protiv, to je moje pravo i snosicu posledice ako je moj izbor los.

Мики

pre 11 godina

Види се шта је Р&Р династији најважније.
Па зар се нису довољно награбили од ФЕД 1913???

na redu je komercijalna

pre 11 godina

sam lepo rekao kad je objavljena vest o novoj vladi da je samo pitanje dana kada će se Srbija ponovo naći pod sankcijama EU/USA. Evo već smo krenuli na tom putu, neće još dugo trebati. (TXC, 01. avgust 2012 16:37)
A verovatno ce i da nas bombarduju ako smenimo guvernera.Very funy.S obzirom da se eu nije bunila kad je predhodna vlada donosila antidemokratske zakone.Kao sto su zakoni o informisanju i reformi pravosudja i sl ne razumem to negodovnje.Bice da sva ova "pomoc"koju dobijamo od "prijatelja da zapada ipak nije besplatna cim nam ne dozvoljavaju da promenimo guvernera.Ipak je u pitanju novac gradjana Srbije koji strane banke,uz podrsku NBS-a,iznose i plasiraju u svoje zemlje.Ne znam za te zakone,ali guverner je najlosiji od 2000godine to su cinjenice i da je bar malo posten dao bi ostavku.

Vladimir

pre 11 godina

Sad je valjda svima jasno zasto politicke stranke samo pricaju o EU a sve rade da nikad ne stignemo tamo. Tamo su ovakve stvari nemoguce. Ovde kod nas ko god je ostavio bilo kakve pare u banku na stednju je u stvari dao pokitickim strankama svoj novac na cuvanje. A znamo kakav je ishod kada nasi politicari dodju u kontakt sa tudjim novcem.

socijala

pre 11 godina

(Ser Zile, 01. avgust 2012 21:05)Losa ti je racunica.I Grci su mislili da ce vecno da zive kao u loju pa ih onda udarila realnost i sledecih 100godina ce vracati dugove.Kao sto kazu ameri:there is no such a thing as a free lunch.Sve to sto dolazi "besplatno"bez obzira da li je eu,Rusija,SAD ili Kina na kraju se debelo naplati.

jaki

pre 11 godina

GUVERNER mora da bude nezavisan, što će sada ova vlast opet da vrati na staro. (bezimena, 01. avgust 2012 20:35)
To da je guverner bilo koje centralne banke u svetu nezavisan to je samo u teoriji.A pogotovu to nije slucaj u banana drzavama kao sto je Srbija.Sadasnji guverner je najgori od 2000godine to pokazuju svi rezultati i da ima malo morala dao bi ostavku.A sto se zakona tice kako da "partnerima"u eu nije smetao zakon o informisanju(koji je antidemokratski),a bilo je i drugih nedemokratskih zakona koje je donela predhodna vlada.Znaci sve je dozvoljeno samo da ne pokusavamo da uzmemo nase pare koje sluze za finansiranje stranih banaka.

DMG

pre 11 godina

@(klenga, 01. avgust 2012 20:12)
Pa ako je stvarno mislio svojom glavom utoliko jos gore jer situacija u bankarskom sektoru je najgora od 2000godine.Posle 10godina ponovo imamo zatvaranje banaka zbog loseg poslovanja(malverzacija).Kurs evra je za 4godine otisao za 50%,a pri tome potroseno vise milijardi$ deviznih rezervi.Kao visok kurs evra odgovara izvoznicima,samo ne znam sta mi mozemo da izvezemo kad nista ne proizvodimo.Vrlo je lose radio svoj posao mnogo je pokazatelja,da je malo moralna osoba dao bi ostavku i kao i njegovi predhodnici preuzeo predstavnistvo neke strane banke,pa ionako je radio u njihovom interesu,a ne u intetersu gradjana.

Debelo crevo ad

pre 11 godina

Dinkiću, Ljajiću, hoćemo li u EU? Navukli vas crveno-crni :) Sad mi nešto ćutite? Neka, neka, nisu ovo devedesete, brzo ćete da odgovarate za ovo.
(Pele, 1. avgust 2012 20:51)
Prodajem vrhunski prerađenu hranu!

mili

pre 11 godina

Zasto li se EU brine za Soskica, Verovatno jê tamo DS-ovac Tadic jos uvek uticjan, Gospodja Jorgovanka je prava licnost na celu NBS.

HR

pre 11 godina

Uopće nije stvar smijeniti nekoga ili ne. Problem je način na koji se nekog smjenjuje. To je upozorenje. Ako je guverner neovisna osoba onda njegov nasljednik/ica ne može biti podpredsjednik neke stranke ma koliko on stručan bio.

kuku, lele

pre 11 godina

Tako to rade evrofanatici iz SRS-a, ovaj iz SNS-a. Predsednik je nestranacka licnost, pa ce i guverner da bude nestranacka licnost iz SRS-a, ovaj SNS-a.

Ser Zile

pre 11 godina

Narode, pola nerazvijenih opstina se gradi kroz predpristupne fondove EU. Pa pogledajte jug Srbije, jedan Pirot. Prakticno sve sto se dole radi, radi se kroz projekte koje finansira EU. A pri tome dole nisu demokrate na vlasti. Cisto da se zna.

Kada ovo busanje u grudi predje granicu, odose fondovi. Moze da se neko prkosi. Ali da li vi shvatate da cemo da skapavamo od gladi kao nacija(mnogi nece, ali veliki broj hoce) ako nam okrenu ledja? Pa sta je ta Rusija uradila za nasu ekonomiju?

Koliko je to novca uslo od njih? Samo od Nemacke znam da je doslo preko 10 milijardi eura(i to je par godina stara informacija) kroz razne donacije, fondove i sta znam. Ej bre! 10 milijardi! To je vise neko celokupne devizne rezerve Srbije!

Ko ce da modernizuje elektroprivredu, toplane, vodovod i ostalu infrastrukturu? Neprofitabilna javna preduzeca? Malo prekosutra. Kada budemo jaki, onda mozemo da teramo sve u tri lepe sargarepe. Ali, dok ne dodjemo do tog trenutka, ima ona narodna:"sviraj, sviraj, pa za pojas zadeni."

klenga

pre 11 godina

pa,ljudi, nije stvar u jorgovanki...sve jedno je ko će bit šef trezora...bitno je da bude poslušan...a ne ko dejan...neću da štampam pare,nedam devizne rezerve,te neću ovo,nedam ono...mnogo je bre svojeglav,a ponekad i drzak...usuđuje se da misli...a nama treba štamparija...trebaju devze,devize,evize,vize,ize,ze,zzzzzz...kukala nam majka...

bezimena

pre 11 godina

Uvek ista priča kod nas, ovo se dešavalo sa svim guvernerima?
(Zoran, 1. avgust 2012 15:56)

Zato je i promenjen zakon, jer GUVERNER mora da bude nezavisan, što će sada ova vlast opet da vrati na staro. Korak napred, dva koraka nazad...

Zakoni se zbog jednog čoveka, ili grupe ljudi, prave samo u DIKTATURAMA, crveno-crni režim se vratio na velika vrata!

p.s. Nama ni bog ne može pomoći kada sami najbolje radimo u korist svoje štete!

Pele

pre 11 godina

Dinkiću, Ljajiću, hoćemo li u EU? Navukli vas crveno-crni :) Sad mi nešto ćutite? Neka, neka, nisu ovo devedesete, brzo ćete da odgovarate za ovo.

mali radojica

pre 11 godina

Nisam ljubitelj bivse vlasti ali posto ovi novi idu stopama starih pa ce od vrha do najsitnijeg portira sve da posmenjuju i svoje da postave bez obzira na strucnost i znanje slatko sam se nasmejao na ovu vest. Sta je ova nova ekipa mislila da ce da otkace Brisel ko sto je Slobica to uradio devedesetih pa smo dobili po labrnji. Cim zareze ovi sa zapada koje isto tako prezirem zbog arogantnosti odmah ovi nasi staju u stavu mirno trepcu okicama. Nije ovo samopromocija pa da se slikamo sa Japanskim biciklistima, ovo je mnogo ozbiljnija stvar. Ja da sam na mestu gdja Jorgovanke ne bih se ni za zivu glavu prihvatio mesta guvernera. Evropski brod tone, Grci i Italijani od nove godine ispadaju iz evrozone ako nam Rusi i Kinezi nesto i daju bice to na kasicicu,mislim to je debakl u najavi i ovi hoce mesto guvernera. To je cista kamikaze funkcija. A to sto neki pominju da jos nismo postali clanica EU to nema veze jer je i ova kao i prethodna vlast podanickobriselska i napamet joj ne pada da se priblize Rusima. Mozda onako deklarativno ali sustinski i istinski nikako. Uostalom svi vi SNS i SPS navijaci vidimo se sledece nedelje ovde pa da vidimo ko je guverner.

sarkasticni Mile

pre 11 godina

Ako ovo pismo EU 'upali' i ona 104 poslanika 'povuku' predlog zakona o guverneru Narodne banke koji su podneli skupstini, uveren sam da ce SNS 'udomiti' Jorgovanku kao ambasadora u zemlji po njenom izboru.

Jer, zaista bi bila velika steta da 'prvoborac' SNS-a koja je onako altruisticki ustupila Dacicu titulu mandatara za sastav vlade, ostane 'obican poislanik' [kao ona 'modelistica]

Verica

pre 11 godina

Stvarno mi nije jasno zbog čega svi ovi komentari. Pa ova vlast na čelu sa predsednikom neće dozvoliti da se drugi mešaju u naše unutrašnje stvari, oni su samostalni. To što putuju po celom svetu je više onako... turistički, njih i nije briga šta ti političari u svetu misle o nama i našoj politici. A uticaje trpeti neće - Srbija se saginjati neće... ha... ha... ha.

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ah, da, sada kada se boje da ne izgube glavnog piona koji krokodilskim suzama zali sto je vestacki drzao dinar otvarajuci put za bogacenje uvoznika i njihovih stranih isporucilaca, sada je brisel zabrinut. isto kao kada su madzari udarili na dzep briselskih banaka. zapadnjacima nije dosta sto su nas rasparcali i doveli u duznicko ropstvo, zele i da im nasi praunuci budu sluge. a premijer se slika pored bicikla, a predsednik evropljanin, jedinu brigu ima mladi vodja da postavi svog coveka, i obecace briselu i vise nego sto im je soskic odradio. opet pitam, sta ce mo MI uraditi? pustiti i praunuke niz vodu?

tako vam i treba

pre 11 godina

E sad se drzite radikali. Sta mislite odakle da isplatite plate i penzije? Samo mozda nije ni tako lose, obradovacete svoje glasace, nek se prisete malo...

Čudno

pre 11 godina

Iz ove vesti Tanjuga može se zaključiti jedna od 3 stvari:
1. postali smo članica EU, a da to ne znamo (poređenje sa Mađarskom)
2. postali smo kolinija EU, a da to ne znamo (bio sam na moru 10 dana, ko zna šta se desilo)
3. vest je spinovana, na šta miriše "anonimni izvor" (Komisija EU kad govori zvanično obraća se ili preko portparola ili komesara).

Ivica

pre 11 godina

Pa naravno. Sacekajte da guverneru istekne mandat, pa birajte novog. Ne menjajte Zakon da bi se zadovoljile licne sujete pojedinih politicara.

nesh_bros

pre 11 godina

I dalje tekstovi protiv SNS-a kao i pre izbora.. nije bitno sta i ko, samo da se napadaju i prikazuju u negativnom kontekstu. Zao mi je.. to vam vise ne prolazi !

zoran

pre 11 godina

Maksimum dipl. oecc Jorgovanke Tabaković , svršenog studenta prištinskog Univerziteta, je poslovođa u piljarnici preduzeća "Jabuka", recimo. Vidim je u onom plavom, musavom mantilu, kako mota fišeke od starih novina, sa zadenutim mastiljavim plajvazom iza uha i svađa se kad nekog od kupaca zavrne na vagi za dvesta grama krompira ili "Tirolske" salame, ili oko kusura (po sistemu "tri put osam dvajes' osam, osam pišem, jedan pamtim). Sve preko toga je za nju preveliki zalogaj i uplatkaće se. Naravno, na našu, narodnu štetu.

Wellcome to Džiberstan...

swedenonline

pre 11 godina

(Aleksandar, 01. avgust 2012 18:09) ...
... eto, ovako izgleda u mozgu protivnika EU, kad neuspeva da izkontrolise koriscenje tastera sa slikom na monitoru i menja sa , sve je receno. Normalan mozak ima samokontrolni mehanizam protiv gresaka ovog tipa. :(

..

Makovo zrnce

pre 11 godina

Posto Brisel jedino nije zabrinut kad Srbija propada, kad se rasparcava u njihovu korist, onda bi ovo mogla da bude dobra vijest :p
Inace, sta hoce oni, li nismo u EU, pa neka se brinu koliko hoce. Drugo, kakve su gradjani Srbije imali koristi svih prethodnih godina kad su banke bile po volji Briselq? NIKAKVE. A gledaj koliko jeda medju komentatorima, kao da im je neko izvadio pare iz dzepa - kako Brisel napuca, tako eu-fanatici zareze. Ne znaju zasto, ali ako Brisel kaze..

Aleksandar

pre 11 godina

Cim se Brisel buni, ocigledno da je on njihova marioneta, postavljena yarad urusavanja stabilnosti jedne dryave. Ove dryave. A nije on jedini. Cela politicka garnitura nam je postavljena od strane takvih. Poynatiji kao interesasi.

M.Popovic

pre 11 godina

Ixgleda da je Soki pomogao da se kapital izveze na zapad. Izgleda da DA DS i co napravise od nas banana drzavu.I da je Soki jedan od njih.

Bodrum

pre 11 godina

Seća li se neko afere Bodrum, i za šta se tada glasalo u Skupštini? Podsetiću - za izbor Guvernera NBS. Može li ovaj anonimni EU funkcioner da kaže zašto tada nije bio problem da Skupština bira i smenjuje Guvernera, a danas jeste? Šta se to promenilo?

ili ili

pre 11 godina

vlast je u dilemi,ako skinu šoškića neće biti pomoći za budžetsku rupu tj.dovešće se u pitanje isplata penzija,plata...ako ga ne skinu naljutiće svoje sponzore tajkune...ko im je miliji narod ili ovi drugi? odgovor ćemo saznati uskoro,moje skromno mišljenje da su im miliji ovi drugi.

бидермајер

pre 11 godina

Да је добро није.... мени је јоргован напрасно пресушио ове године !

Astrid

pre 11 godina

Argumenti:
Za smenu:
- Euro je otklizao previse dok je Soskic guverner, on nije sam za to najodgovorniji , ali mu je to posao.
- Uopste nisu dovoljno kontrolisane banke u Srbiji, i dalje ima previse sloboda , a direktno je NBS zaduzen da ih nadzire.
- Sta je sa Agrobankom, Komercijalnom....i sa jos par manjih banaka gde je ocigledno doslo do lopovluka, a NBS se ponasa kao da im nista nije jasno...
- On je sam postavljen bez ikakvog konkursa i doveden je kao politicki podoban, najverovatnije je pitan neko iz EU , kao i u slucaju Kori Udovicki. Simptomaticno a zapravo vrlo zalosno da su oko para sve Fulbrajtovi stipendisti, deca uticajnih roditelja, bivsi komunisti i uopste ljudi za koje uopste ne znamo odakle dolaze i otkud na tom mestu
- Odbijanje Soskica da se otvori intervencionizam i aktiviraju drzavne rezerve za proizvodnju. Treba pitat iodmah te iz EU ili vec gde, zasto nam nije dozvoljeno, a ocigledno nije da NAS novac trosimo kako mi hocemo? Nije problem ovde jedan Soskic, problem je sto time gube kontrolu nad institucijom zvanom NBS. NBS nije pod uticajem vlade, ali ocigledno jeste pod sapom poverilaca i fondova kod kojih jesu NASE pare.
Protiv smene:
- Ne vidim kako ce biti doveden novi guverner, ma kako da se zove i preziva.
- Ako bi na celo NBS dosao neko iz G17 to bi bila zaista katastrofa, bolje onda da ostane Soskic.
Zakljucak:
ispitati konacno i na svim nivoima, ko su ljudi koji imaju bitne pozicije u drzavi, a zadobili su ih posle 5.10.2000.

Mario Bros

pre 11 godina

Pa hajde da bude nezavisan, da ga biraju samo doktori nauka iz oblasti ekonomije. Svi koji žive u Srbiji. Pa neka ga oni postavljaju i smenjuju, a ne stranke.

bosko

pre 11 godina

podrzavam sve ovo ali ne volim SNS niti bilo koju stranku....ovaj guverner je dao svoje rezultate a to je da nam je dinar danas 118 na prema evru i treba ga smeniti! ima astronomsku platu od 6000 evra a dinar i dalje tone! ako i sledeći guverner bude takav,postupiti isto..

nps

pre 11 godina

Sve i da me ne zanima politika, smena Soskica i Tabakovicka na celu NBS je tragedija u tragediji. Kakva crna tetka Mileva da vodi narodnu banku, ljudi moji, pa ona je bruka i uvreda za zdrav razum! Tesko nama!

bgd

pre 11 godina

Tadic je idealno lep za tu funkciju, sa crvenom kravatom bi se odlicno slagao sa onim podijumom za blebetanje :)
(Delijanac, 1. avgust 2012 16:59)
Promasio si temu nacisto. Ti sanjas Tadica?

Bicko

pre 11 godina

U Briselu?!Sta ima Brisel sa tim? Polako postaje jasno ko je doveo one sto nam zaprzili corbu za ovih poslednjih i nesrecnih 12 godina,kao i koji su bili njihovi zadaci.Ma ima da bude kako kaze sadasnja skupstinska vecina za koju je glasao narod Srbije,a ako Briselu to bode oci, neka se uhvati u kolo sa svezim opozicionarima pa neka ridaju u duetu.I neka se vise otkace od nase zemlje i puste nas da pocnemo koliko-toliko normalnije da zivimo.

Novinarstvo

pre 11 godina

Naslov je netacan, jer EU nije reagovala. Tanjug prenosi da je povukao za rukav nekog cinovnika, koji nije hteo da se predstavi, a koji je rekao da ce ako skupstina usvoji, EU reagovati. Vise zvuci kao narucena vest, upozorenje u domacoj politickoj borbi.

ZoranNS

pre 11 godina

Ovakav zakon nam ni Rusija ne bi savetovala. VREME RADI U KORIST OPOZICIJE, KOLIKO ĆETE BITI NA VLASTI TO ZAVISI OD VAS NA VLASTI. Ne znam zašto se setih onoga "ješćemo korenje . . . .".

David

pre 11 godina

Pa normalno da je ceo kapitalistički svet protiv toga... Direktor centralne banke ima toliku moć da je to nezamislivo, jednim svojim potezom može da baci čitavu ekonomiju jednog naroda na kolena. Takva apsolutistička moć prvih ljudi centralne banke odgovaraju kapitalizmu jer je mnogo jeftinije kupiti jednog čoveka, nego npr. ceo parlament ili bar vladajuću većinu. Držanjem jake valute je u stanju da omogući apsurdni uvoz svakojakih s"#nj& iz Evrope i sveta, a padom valute bi omogućio apsolutnu dominaciju domaćih proizvoda na inostranom tržištu. Naravno da domaćim špekulantima koji su igzradili svoja carstva ne proizvodeći ništa ne odgovara takav scenario, a takođe ni stranim prodavačima magle. Iako prosečan Srbin grca od nemaštine, jer cene skaču kao Dragutin Topić, a plate naravno ostaju iste. Devalvacijom nacionalne valute trgovci bi morali da nagrnu na proizvodnju jer im se nikako nebi isplatilo da uvoze skupe i nekvalitetne proizvode, pa tako više ne bi jeli makedonski špricani paradajz, bugarske lubenice, kineski beli luk, argentinske piliće ili američku genetski modifikovanu soju. Kinezi i Turci su pokazali kojim putem treba da ide privreda i valuta jedne zemlje a ko to ne vidi, ne vidi dalje od svoga nosa, jer smatra da će zahvaljujući NATO bombama da umre do 45 od raka pa nije ni bitno šta će biti sa budućnošću ove zmemlje i naše dece.

Užice

pre 11 godina

od kad šoškić dodje plata mi ista a hleb duplo skuplji dibar duplo slabiji setite se one lepe godine 2007 eh kako se tad živelo i moglo zaraditi

Bursa

pre 11 godina

Zabrinuti su iz EU ne zbog nas, nego sto njima tu nesto ne ide u korist... Ne znam dokle cemo povrsno da gledamo na stvari?! Clanstvo u EU ima prednosti, ali pitanje je koliki su nedostaci?! Slovenija je vise puta dala odgovor, samo nema ovde ko da slusa... A sto se tice Jorgovanke, iako mi je antipaticna, nemam nista protiv toga da ona bude guverner, ipak je ona neki dr ekonomskih nauka.

goran

pre 11 godina

Svasta moze biti.
A SNS je bio tolkiko siguran da je to Jorgovankina buduca funkcija da je poziciju predsednika Narodne skupstine Srbije dao anonimusu umesto Jorgovanki.
Zista ce biti zanimljivo posmatrati sled dogadjaja i kako ce niovopeceni mladi predsednik skupstine reagovati na ovo saopsrtenje iz EU [koje po meni nije ni malo naivno-bezazleno i moze se shvatiti i kao neka vrsta pretnje]

klenga

pre 11 godina

pa ,možda bi evro- fanatik,naš časni precednik i veliki srBin,nikolić,mogao da zaustavi donošenje tog zakona ...ili bar da stavi veto na njega ako ga već donesu...

slobodan

pre 11 godina

Teritorijalni integritet zemlje je narusen. Pitanje se postavlja, da li je ostatak Srbije uopste nezavisna zemlja? Odnosno dali nam je ostavljena samostalnost odlucivanja makar u nekom segmentu drzavnosti?
Ako nije, bolje da nam postave guvernera drzave, u tom slucaju barem bi ustedeli mnogo novca od izbora.

Sonja

pre 11 godina

Baš bih volela da znam ko je taj u Briselu koji je izjavio ovako važnu stvar, a želeo da ostane anoniman. Valjda bi neko od zvaničnika trebalo da izađe pred novinare i kaže da je EU zabrinuta zbog Šoškića. Ovako sam i ja mogla da napišem takvu vest i plasiram je u dogovoru sa urednikom neke novinske agencije. Naravno, ako oboje imamo korist od nje. Mislite o tome!

a da li verujem ovima,NE

pre 11 godina

Pa najveće pljačke u okviru banaka baš dolaze sa tog dela sveta.Bolje im je da ćute.Njihova pohlepa ne zna za granice.U to su lično uvereni građani Srbije izmišljenim nekakvim rejtinzima.Kao fol imamo velike kamate zbog nekog rizika.Da li je neka banka odrekla se onog dela koje klijen ne može da plati,a sve je višestruko dotle naplatila kroz visoke kamate.

Milan

pre 11 godina

Ko je postavio Soskica? Donela ga roda??? O cemu mi ovde pricamo?Uvek je bila pooliticka funkcija i tako ce i biti.Samo sto zuti to rade malo suptilnije.Nije nista drugacije ni u EU ili USA.Uostalom zasto se uvek mora sprovoditi nesto sto kazu iz EU?

zao mi zene

pre 11 godina

Ako ne smene guvernera ostade Jorgovanka bez pozicije.

Izvisila kao mandatar za novu vladu kada je Nikolic dao tu funkciju Ddacicu.
Ali su je partijski drugovi 'utesili' obecanjem da ce biti guverner.
A zena 'prvoborac' iz SNS

Igor

pre 11 godina

Nemoraju ovi iz Evrope nista da kazu. Tu su stvari jasne kao dan. Nista ova nova vlada nije bolja od predhodne i u najboljem slucaju (sto je i dalje jako lose) nastavice putevima predhodne vlade. Razlika je samo u tome sto predhodna vlada nije nista ucinila da ocisti obor od Srbije koji su napravili ovi sto su sad u satro novoj vladi.

Ej bre da ti promenis zakon i kompromitujes jednu tako vaznu funkciju da bi neka tamo ekonomijom priuceni, partiski potrcko dobio neku fotelju. Puna usta departizacije, a obrazi debeli poput oplate za space shuttle.

bgd

pre 11 godina

Očekivano.
Navodno, "hoće u Evropu", a onda kad dođu na vlast donose zakone kojima ukidaju nezavisnot institucija da bi mogli da postave svog čoveka (u ovom slučaju ženu).

TXC

pre 11 godina

Ja sam lepo rekao kad je objavljena vest o novoj vladi da je samo pitanje dana kada će se Srbija ponovo naći pod sankcijama EU/USA. Evo već smo krenuli na tom putu, neće još dugo trebati. Ali vladu to ne zanima, njih zanimaju samo lični interesi i lična krađa i osveta/represija prema neistomišeljenicma;G šta se dešava sa ljudima koji žive u Srbiji, to je od sekundarnog značaja.

marija

pre 11 godina

Cestitam, gospodo, Nikolicu, Vucicu, Dacicu, Dinkicu.
Jos niste ni poceli, vec ste oterali investitore.
Bravo, skandal-majstori.
Za Ginisa.

Vladimir

pre 11 godina

Ljudi uzimajte svoju stednju iz banaka. Isto ovako je devizna stednja postala STARA devizna stednja devedesetih. Nikakav problem da vec sutra u ponoc izglasaju zabranu gradjanima da uzmu svoj novac iz banaka.

zoran AUTONOMAŠ

pre 11 godina

kolega " devedesete" sramota kako komentarišeš, a šta nam je vlada iz 5008 donela ,koliko firmi je lopovska tadićeva demokratija zatvorila i ostavila ljude da gladuju, a što se Brisela tiče nek se oni brinu o svojim narkomanima i nemoraju nama da drže slovo mi još nemamo ni datum za otpočinjanje pregovora, a i brate preterli su euro ne vredi toliko evo vam primer Makedonije i BiH, NE MOGU DA VERUJEM DA SMO TAKO TEŠKI LJUDI PUSTIMO NOVU VLADU DA RADI ,IMA DANA ZA MEGDANA.

sabo

pre 11 godina

Ove smijene su dokaz da ova vlada ni sama ne zna sta radi Brisel je sad zabrinut al isti ima mnogo udjela za pobjedu na izborima postojece SNS garniture i njihovih koaliciskih partnera koji imaju veliku sansu Srbiju opet da unazad za jedno 20 godina unazad.

Proka

pre 11 godina

Šoškiću je bolje da ćuti, Idi Amin je ubio guvernera kada je odbio da dalje štampa bezvredne papire. A mi volimo braću nesvrstane.

Dax

pre 11 godina

Totalno sam za smenu guvernera! Dok je sebi gradio astronomsku platu, dinar je sa oko 80 pao na 120 prema evru. Pravdajuci da je to bolje za izvoz! Meni bolje nije jer mi je plata manja,a cene vece! Nebitno mi je ko ce biti guverner-neka samo zna sta radi i kako da smanji pad dinara i inflaciju.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

Nista im ne ide kako su planirali.
Mora se znati da je za EUropu stvaranje antimafijaske i antukoruptivne zone jedna esencijalno-egzistencijalna stvar ove EU.

devedesete

pre 11 godina

Vlada iz devedesetih se vratila-pa po navici uvodi i "novine i poboljsanja zivota".Jos samo da krene inflacija kao kod njihovog mentora,a verovatno necemo dugo cekati ni to.
Srecno nam bilo!

zao mi zene

pre 11 godina

Ako ne smene guvernera ostade Jorgovanka bez pozicije.

Izvisila kao mandatar za novu vladu kada je Nikolic dao tu funkciju Ddacicu.
Ali su je partijski drugovi 'utesili' obecanjem da ce biti guverner.
A zena 'prvoborac' iz SNS

devedesete

pre 11 godina

Vlada iz devedesetih se vratila-pa po navici uvodi i "novine i poboljsanja zivota".Jos samo da krene inflacija kao kod njihovog mentora,a verovatno necemo dugo cekati ni to.
Srecno nam bilo!

marija

pre 11 godina

Cestitam, gospodo, Nikolicu, Vucicu, Dacicu, Dinkicu.
Jos niste ni poceli, vec ste oterali investitore.
Bravo, skandal-majstori.
Za Ginisa.

Igor

pre 11 godina

Nemoraju ovi iz Evrope nista da kazu. Tu su stvari jasne kao dan. Nista ova nova vlada nije bolja od predhodne i u najboljem slucaju (sto je i dalje jako lose) nastavice putevima predhodne vlade. Razlika je samo u tome sto predhodna vlada nije nista ucinila da ocisti obor od Srbije koji su napravili ovi sto su sad u satro novoj vladi.

Ej bre da ti promenis zakon i kompromitujes jednu tako vaznu funkciju da bi neka tamo ekonomijom priuceni, partiski potrcko dobio neku fotelju. Puna usta departizacije, a obrazi debeli poput oplate za space shuttle.

Vladimir

pre 11 godina

Ljudi uzimajte svoju stednju iz banaka. Isto ovako je devizna stednja postala STARA devizna stednja devedesetih. Nikakav problem da vec sutra u ponoc izglasaju zabranu gradjanima da uzmu svoj novac iz banaka.

bgd

pre 11 godina

Očekivano.
Navodno, "hoće u Evropu", a onda kad dođu na vlast donose zakone kojima ukidaju nezavisnot institucija da bi mogli da postave svog čoveka (u ovom slučaju ženu).

nps

pre 11 godina

Sve i da me ne zanima politika, smena Soskica i Tabakovicka na celu NBS je tragedija u tragediji. Kakva crna tetka Mileva da vodi narodnu banku, ljudi moji, pa ona je bruka i uvreda za zdrav razum! Tesko nama!

goran

pre 11 godina

Svasta moze biti.
A SNS je bio tolkiko siguran da je to Jorgovankina buduca funkcija da je poziciju predsednika Narodne skupstine Srbije dao anonimusu umesto Jorgovanki.
Zista ce biti zanimljivo posmatrati sled dogadjaja i kako ce niovopeceni mladi predsednik skupstine reagovati na ovo saopsrtenje iz EU [koje po meni nije ni malo naivno-bezazleno i moze se shvatiti i kao neka vrsta pretnje]

klenga

pre 11 godina

pa ,možda bi evro- fanatik,naš časni precednik i veliki srBin,nikolić,mogao da zaustavi donošenje tog zakona ...ili bar da stavi veto na njega ako ga već donesu...

Mario Bros

pre 11 godina

Pa hajde da bude nezavisan, da ga biraju samo doktori nauka iz oblasti ekonomije. Svi koji žive u Srbiji. Pa neka ga oni postavljaju i smenjuju, a ne stranke.

sabo

pre 11 godina

Ove smijene su dokaz da ova vlada ni sama ne zna sta radi Brisel je sad zabrinut al isti ima mnogo udjela za pobjedu na izborima postojece SNS garniture i njihovih koaliciskih partnera koji imaju veliku sansu Srbiju opet da unazad za jedno 20 godina unazad.

zoran

pre 11 godina

Maksimum dipl. oecc Jorgovanke Tabaković , svršenog studenta prištinskog Univerziteta, je poslovođa u piljarnici preduzeća "Jabuka", recimo. Vidim je u onom plavom, musavom mantilu, kako mota fišeke od starih novina, sa zadenutim mastiljavim plajvazom iza uha i svađa se kad nekog od kupaca zavrne na vagi za dvesta grama krompira ili "Tirolske" salame, ili oko kusura (po sistemu "tri put osam dvajes' osam, osam pišem, jedan pamtim). Sve preko toga je za nju preveliki zalogaj i uplatkaće se. Naravno, na našu, narodnu štetu.

Wellcome to Džiberstan...

TXC

pre 11 godina

Ja sam lepo rekao kad je objavljena vest o novoj vladi da je samo pitanje dana kada će se Srbija ponovo naći pod sankcijama EU/USA. Evo već smo krenuli na tom putu, neće još dugo trebati. Ali vladu to ne zanima, njih zanimaju samo lični interesi i lična krađa i osveta/represija prema neistomišeljenicma;G šta se dešava sa ljudima koji žive u Srbiji, to je od sekundarnog značaja.

ZoranNS

pre 11 godina

Ovakav zakon nam ni Rusija ne bi savetovala. VREME RADI U KORIST OPOZICIJE, KOLIKO ĆETE BITI NA VLASTI TO ZAVISI OD VAS NA VLASTI. Ne znam zašto se setih onoga "ješćemo korenje . . . .".

ili ili

pre 11 godina

vlast je u dilemi,ako skinu šoškića neće biti pomoći za budžetsku rupu tj.dovešće se u pitanje isplata penzija,plata...ako ga ne skinu naljutiće svoje sponzore tajkune...ko im je miliji narod ili ovi drugi? odgovor ćemo saznati uskoro,moje skromno mišljenje da su im miliji ovi drugi.

klenga

pre 11 godina

pa,ljudi, nije stvar u jorgovanki...sve jedno je ko će bit šef trezora...bitno je da bude poslušan...a ne ko dejan...neću da štampam pare,nedam devizne rezerve,te neću ovo,nedam ono...mnogo je bre svojeglav,a ponekad i drzak...usuđuje se da misli...a nama treba štamparija...trebaju devze,devize,evize,vize,ize,ze,zzzzzz...kukala nam majka...

David

pre 11 godina

Pa normalno da je ceo kapitalistički svet protiv toga... Direktor centralne banke ima toliku moć da je to nezamislivo, jednim svojim potezom može da baci čitavu ekonomiju jednog naroda na kolena. Takva apsolutistička moć prvih ljudi centralne banke odgovaraju kapitalizmu jer je mnogo jeftinije kupiti jednog čoveka, nego npr. ceo parlament ili bar vladajuću većinu. Držanjem jake valute je u stanju da omogući apsurdni uvoz svakojakih s"#nj& iz Evrope i sveta, a padom valute bi omogućio apsolutnu dominaciju domaćih proizvoda na inostranom tržištu. Naravno da domaćim špekulantima koji su igzradili svoja carstva ne proizvodeći ništa ne odgovara takav scenario, a takođe ni stranim prodavačima magle. Iako prosečan Srbin grca od nemaštine, jer cene skaču kao Dragutin Topić, a plate naravno ostaju iste. Devalvacijom nacionalne valute trgovci bi morali da nagrnu na proizvodnju jer im se nikako nebi isplatilo da uvoze skupe i nekvalitetne proizvode, pa tako više ne bi jeli makedonski špricani paradajz, bugarske lubenice, kineski beli luk, argentinske piliće ili američku genetski modifikovanu soju. Kinezi i Turci su pokazali kojim putem treba da ide privreda i valuta jedne zemlje a ko to ne vidi, ne vidi dalje od svoga nosa, jer smatra da će zahvaljujući NATO bombama da umre do 45 od raka pa nije ni bitno šta će biti sa budućnošću ove zmemlje i naše dece.

Ivica

pre 11 godina

Pa naravno. Sacekajte da guverneru istekne mandat, pa birajte novog. Ne menjajte Zakon da bi se zadovoljile licne sujete pojedinih politicara.

sarkasticni Mile

pre 11 godina

Ako ovo pismo EU 'upali' i ona 104 poslanika 'povuku' predlog zakona o guverneru Narodne banke koji su podneli skupstini, uveren sam da ce SNS 'udomiti' Jorgovanku kao ambasadora u zemlji po njenom izboru.

Jer, zaista bi bila velika steta da 'prvoborac' SNS-a koja je onako altruisticki ustupila Dacicu titulu mandatara za sastav vlade, ostane 'obican poislanik' [kao ona 'modelistica]

a da li verujem ovima,NE

pre 11 godina

Pa najveće pljačke u okviru banaka baš dolaze sa tog dela sveta.Bolje im je da ćute.Njihova pohlepa ne zna za granice.U to su lično uvereni građani Srbije izmišljenim nekakvim rejtinzima.Kao fol imamo velike kamate zbog nekog rizika.Da li je neka banka odrekla se onog dela koje klijen ne može da plati,a sve je višestruko dotle naplatila kroz visoke kamate.

Milan

pre 11 godina

Ko je postavio Soskica? Donela ga roda??? O cemu mi ovde pricamo?Uvek je bila pooliticka funkcija i tako ce i biti.Samo sto zuti to rade malo suptilnije.Nije nista drugacije ni u EU ili USA.Uostalom zasto se uvek mora sprovoditi nesto sto kazu iz EU?

bgd

pre 11 godina

Tadic je idealno lep za tu funkciju, sa crvenom kravatom bi se odlicno slagao sa onim podijumom za blebetanje :)
(Delijanac, 1. avgust 2012 16:59)
Promasio si temu nacisto. Ti sanjas Tadica?

tako vam i treba

pre 11 godina

E sad se drzite radikali. Sta mislite odakle da isplatite plate i penzije? Samo mozda nije ni tako lose, obradovacete svoje glasace, nek se prisete malo...

mali radojica

pre 11 godina

Nisam ljubitelj bivse vlasti ali posto ovi novi idu stopama starih pa ce od vrha do najsitnijeg portira sve da posmenjuju i svoje da postave bez obzira na strucnost i znanje slatko sam se nasmejao na ovu vest. Sta je ova nova ekipa mislila da ce da otkace Brisel ko sto je Slobica to uradio devedesetih pa smo dobili po labrnji. Cim zareze ovi sa zapada koje isto tako prezirem zbog arogantnosti odmah ovi nasi staju u stavu mirno trepcu okicama. Nije ovo samopromocija pa da se slikamo sa Japanskim biciklistima, ovo je mnogo ozbiljnija stvar. Ja da sam na mestu gdja Jorgovanke ne bih se ni za zivu glavu prihvatio mesta guvernera. Evropski brod tone, Grci i Italijani od nove godine ispadaju iz evrozone ako nam Rusi i Kinezi nesto i daju bice to na kasicicu,mislim to je debakl u najavi i ovi hoce mesto guvernera. To je cista kamikaze funkcija. A to sto neki pominju da jos nismo postali clanica EU to nema veze jer je i ova kao i prethodna vlast podanickobriselska i napamet joj ne pada da se priblize Rusima. Mozda onako deklarativno ali sustinski i istinski nikako. Uostalom svi vi SNS i SPS navijaci vidimo se sledece nedelje ovde pa da vidimo ko je guverner.

Verica

pre 11 godina

Stvarno mi nije jasno zbog čega svi ovi komentari. Pa ova vlast na čelu sa predsednikom neće dozvoliti da se drugi mešaju u naše unutrašnje stvari, oni su samostalni. To što putuju po celom svetu je više onako... turistički, njih i nije briga šta ti političari u svetu misle o nama i našoj politici. A uticaje trpeti neće - Srbija se saginjati neće... ha... ha... ha.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

Nista im ne ide kako su planirali.
Mora se znati da je za EUropu stvaranje antimafijaske i antukoruptivne zone jedna esencijalno-egzistencijalna stvar ove EU.

Sonja

pre 11 godina

Baš bih volela da znam ko je taj u Briselu koji je izjavio ovako važnu stvar, a želeo da ostane anoniman. Valjda bi neko od zvaničnika trebalo da izađe pred novinare i kaže da je EU zabrinuta zbog Šoškića. Ovako sam i ja mogla da napišem takvu vest i plasiram je u dogovoru sa urednikom neke novinske agencije. Naravno, ako oboje imamo korist od nje. Mislite o tome!

Dax

pre 11 godina

Totalno sam za smenu guvernera! Dok je sebi gradio astronomsku platu, dinar je sa oko 80 pao na 120 prema evru. Pravdajuci da je to bolje za izvoz! Meni bolje nije jer mi je plata manja,a cene vece! Nebitno mi je ko ce biti guverner-neka samo zna sta radi i kako da smanji pad dinara i inflaciju.

Bodrum

pre 11 godina

Seća li se neko afere Bodrum, i za šta se tada glasalo u Skupštini? Podsetiću - za izbor Guvernera NBS. Može li ovaj anonimni EU funkcioner da kaže zašto tada nije bio problem da Skupština bira i smenjuje Guvernera, a danas jeste? Šta se to promenilo?

Bicko

pre 11 godina

U Briselu?!Sta ima Brisel sa tim? Polako postaje jasno ko je doveo one sto nam zaprzili corbu za ovih poslednjih i nesrecnih 12 godina,kao i koji su bili njihovi zadaci.Ma ima da bude kako kaze sadasnja skupstinska vecina za koju je glasao narod Srbije,a ako Briselu to bode oci, neka se uhvati u kolo sa svezim opozicionarima pa neka ridaju u duetu.I neka se vise otkace od nase zemlje i puste nas da pocnemo koliko-toliko normalnije da zivimo.

bezimena

pre 11 godina

Uvek ista priča kod nas, ovo se dešavalo sa svim guvernerima?
(Zoran, 1. avgust 2012 15:56)

Zato je i promenjen zakon, jer GUVERNER mora da bude nezavisan, što će sada ova vlast opet da vrati na staro. Korak napred, dva koraka nazad...

Zakoni se zbog jednog čoveka, ili grupe ljudi, prave samo u DIKTATURAMA, crveno-crni režim se vratio na velika vrata!

p.s. Nama ni bog ne može pomoći kada sami najbolje radimo u korist svoje štete!

M.Popovic

pre 11 godina

Ixgleda da je Soki pomogao da se kapital izveze na zapad. Izgleda da DA DS i co napravise od nas banana drzavu.I da je Soki jedan od njih.

Pele

pre 11 godina

Dinkiću, Ljajiću, hoćemo li u EU? Navukli vas crveno-crni :) Sad mi nešto ćutite? Neka, neka, nisu ovo devedesete, brzo ćete da odgovarate za ovo.

Proka

pre 11 godina

Šoškiću je bolje da ćuti, Idi Amin je ubio guvernera kada je odbio da dalje štampa bezvredne papire. A mi volimo braću nesvrstane.

nesh_bros

pre 11 godina

I dalje tekstovi protiv SNS-a kao i pre izbora.. nije bitno sta i ko, samo da se napadaju i prikazuju u negativnom kontekstu. Zao mi je.. to vam vise ne prolazi !

zoran AUTONOMAŠ

pre 11 godina

kolega " devedesete" sramota kako komentarišeš, a šta nam je vlada iz 5008 donela ,koliko firmi je lopovska tadićeva demokratija zatvorila i ostavila ljude da gladuju, a što se Brisela tiče nek se oni brinu o svojim narkomanima i nemoraju nama da drže slovo mi još nemamo ni datum za otpočinjanje pregovora, a i brate preterli su euro ne vredi toliko evo vam primer Makedonije i BiH, NE MOGU DA VERUJEM DA SMO TAKO TEŠKI LJUDI PUSTIMO NOVU VLADU DA RADI ,IMA DANA ZA MEGDANA.

бидермајер

pre 11 godina

Да је добро није.... мени је јоргован напрасно пресушио ове године !

Novinarstvo

pre 11 godina

Naslov je netacan, jer EU nije reagovala. Tanjug prenosi da je povukao za rukav nekog cinovnika, koji nije hteo da se predstavi, a koji je rekao da ce ako skupstina usvoji, EU reagovati. Vise zvuci kao narucena vest, upozorenje u domacoj politickoj borbi.

Astrid

pre 11 godina

Argumenti:
Za smenu:
- Euro je otklizao previse dok je Soskic guverner, on nije sam za to najodgovorniji , ali mu je to posao.
- Uopste nisu dovoljno kontrolisane banke u Srbiji, i dalje ima previse sloboda , a direktno je NBS zaduzen da ih nadzire.
- Sta je sa Agrobankom, Komercijalnom....i sa jos par manjih banaka gde je ocigledno doslo do lopovluka, a NBS se ponasa kao da im nista nije jasno...
- On je sam postavljen bez ikakvog konkursa i doveden je kao politicki podoban, najverovatnije je pitan neko iz EU , kao i u slucaju Kori Udovicki. Simptomaticno a zapravo vrlo zalosno da su oko para sve Fulbrajtovi stipendisti, deca uticajnih roditelja, bivsi komunisti i uopste ljudi za koje uopste ne znamo odakle dolaze i otkud na tom mestu
- Odbijanje Soskica da se otvori intervencionizam i aktiviraju drzavne rezerve za proizvodnju. Treba pitat iodmah te iz EU ili vec gde, zasto nam nije dozvoljeno, a ocigledno nije da NAS novac trosimo kako mi hocemo? Nije problem ovde jedan Soskic, problem je sto time gube kontrolu nad institucijom zvanom NBS. NBS nije pod uticajem vlade, ali ocigledno jeste pod sapom poverilaca i fondova kod kojih jesu NASE pare.
Protiv smene:
- Ne vidim kako ce biti doveden novi guverner, ma kako da se zove i preziva.
- Ako bi na celo NBS dosao neko iz G17 to bi bila zaista katastrofa, bolje onda da ostane Soskic.
Zakljucak:
ispitati konacno i na svim nivoima, ko su ljudi koji imaju bitne pozicije u drzavi, a zadobili su ih posle 5.10.2000.

Bursa

pre 11 godina

Zabrinuti su iz EU ne zbog nas, nego sto njima tu nesto ne ide u korist... Ne znam dokle cemo povrsno da gledamo na stvari?! Clanstvo u EU ima prednosti, ali pitanje je koliki su nedostaci?! Slovenija je vise puta dala odgovor, samo nema ovde ko da slusa... A sto se tice Jorgovanke, iako mi je antipaticna, nemam nista protiv toga da ona bude guverner, ipak je ona neki dr ekonomskih nauka.

Čudno

pre 11 godina

Iz ove vesti Tanjuga može se zaključiti jedna od 3 stvari:
1. postali smo članica EU, a da to ne znamo (poređenje sa Mađarskom)
2. postali smo kolinija EU, a da to ne znamo (bio sam na moru 10 dana, ko zna šta se desilo)
3. vest je spinovana, na šta miriše "anonimni izvor" (Komisija EU kad govori zvanično obraća se ili preko portparola ili komesara).

slobodan

pre 11 godina

Teritorijalni integritet zemlje je narusen. Pitanje se postavlja, da li je ostatak Srbije uopste nezavisna zemlja? Odnosno dali nam je ostavljena samostalnost odlucivanja makar u nekom segmentu drzavnosti?
Ako nije, bolje da nam postave guvernera drzave, u tom slucaju barem bi ustedeli mnogo novca od izbora.

Aleksandar

pre 11 godina

Cim se Brisel buni, ocigledno da je on njihova marioneta, postavljena yarad urusavanja stabilnosti jedne dryave. Ove dryave. A nije on jedini. Cela politicka garnitura nam je postavljena od strane takvih. Poynatiji kao interesasi.

Užice

pre 11 godina

od kad šoškić dodje plata mi ista a hleb duplo skuplji dibar duplo slabiji setite se one lepe godine 2007 eh kako se tad živelo i moglo zaraditi

bosko

pre 11 godina

podrzavam sve ovo ali ne volim SNS niti bilo koju stranku....ovaj guverner je dao svoje rezultate a to je da nam je dinar danas 118 na prema evru i treba ga smeniti! ima astronomsku platu od 6000 evra a dinar i dalje tone! ako i sledeći guverner bude takav,postupiti isto..

swedenonline

pre 11 godina

(Aleksandar, 01. avgust 2012 18:09) ...
... eto, ovako izgleda u mozgu protivnika EU, kad neuspeva da izkontrolise koriscenje tastera sa slikom na monitoru i menja sa , sve je receno. Normalan mozak ima samokontrolni mehanizam protiv gresaka ovog tipa. :(

..

Makovo zrnce

pre 11 godina

Posto Brisel jedino nije zabrinut kad Srbija propada, kad se rasparcava u njihovu korist, onda bi ovo mogla da bude dobra vijest :p
Inace, sta hoce oni, li nismo u EU, pa neka se brinu koliko hoce. Drugo, kakve su gradjani Srbije imali koristi svih prethodnih godina kad su banke bile po volji Briselq? NIKAKVE. A gledaj koliko jeda medju komentatorima, kao da im je neko izvadio pare iz dzepa - kako Brisel napuca, tako eu-fanatici zareze. Ne znaju zasto, ali ako Brisel kaze..

Ser Zile

pre 11 godina

Narode, pola nerazvijenih opstina se gradi kroz predpristupne fondove EU. Pa pogledajte jug Srbije, jedan Pirot. Prakticno sve sto se dole radi, radi se kroz projekte koje finansira EU. A pri tome dole nisu demokrate na vlasti. Cisto da se zna.

Kada ovo busanje u grudi predje granicu, odose fondovi. Moze da se neko prkosi. Ali da li vi shvatate da cemo da skapavamo od gladi kao nacija(mnogi nece, ali veliki broj hoce) ako nam okrenu ledja? Pa sta je ta Rusija uradila za nasu ekonomiju?

Koliko je to novca uslo od njih? Samo od Nemacke znam da je doslo preko 10 milijardi eura(i to je par godina stara informacija) kroz razne donacije, fondove i sta znam. Ej bre! 10 milijardi! To je vise neko celokupne devizne rezerve Srbije!

Ko ce da modernizuje elektroprivredu, toplane, vodovod i ostalu infrastrukturu? Neprofitabilna javna preduzeca? Malo prekosutra. Kada budemo jaki, onda mozemo da teramo sve u tri lepe sargarepe. Ali, dok ne dodjemo do tog trenutka, ima ona narodna:"sviraj, sviraj, pa za pojas zadeni."

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ah, da, sada kada se boje da ne izgube glavnog piona koji krokodilskim suzama zali sto je vestacki drzao dinar otvarajuci put za bogacenje uvoznika i njihovih stranih isporucilaca, sada je brisel zabrinut. isto kao kada su madzari udarili na dzep briselskih banaka. zapadnjacima nije dosta sto su nas rasparcali i doveli u duznicko ropstvo, zele i da im nasi praunuci budu sluge. a premijer se slika pored bicikla, a predsednik evropljanin, jedinu brigu ima mladi vodja da postavi svog coveka, i obecace briselu i vise nego sto im je soskic odradio. opet pitam, sta ce mo MI uraditi? pustiti i praunuke niz vodu?

HR

pre 11 godina

Uopće nije stvar smijeniti nekoga ili ne. Problem je način na koji se nekog smjenjuje. To je upozorenje. Ako je guverner neovisna osoba onda njegov nasljednik/ica ne može biti podpredsjednik neke stranke ma koliko on stručan bio.

Vladimir

pre 11 godina

Sad je valjda svima jasno zasto politicke stranke samo pricaju o EU a sve rade da nikad ne stignemo tamo. Tamo su ovakve stvari nemoguce. Ovde kod nas ko god je ostavio bilo kakve pare u banku na stednju je u stvari dao pokitickim strankama svoj novac na cuvanje. A znamo kakav je ishod kada nasi politicari dodju u kontakt sa tudjim novcem.

dddd

pre 11 godina

Skoro polovica komentara me je podsetila na nase 'junacenje' u vreme Rambujea tj par meseci pre bombardovanja.
Bilo je ono: "Najjaci smo";"Niko na nista ne moze"
Meni izgleda da se mnogi uopste nisu opametili sa tim iskutvom

kuku, lele

pre 11 godina

Tako to rade evrofanatici iz SRS-a, ovaj iz SNS-a. Predsednik je nestranacka licnost, pa ce i guverner da bude nestranacka licnost iz SRS-a, ovaj SNS-a.

Debelo crevo ad

pre 11 godina

Dinkiću, Ljajiću, hoćemo li u EU? Navukli vas crveno-crni :) Sad mi nešto ćutite? Neka, neka, nisu ovo devedesete, brzo ćete da odgovarate za ovo.
(Pele, 1. avgust 2012 20:51)
Prodajem vrhunski prerađenu hranu!

socijala

pre 11 godina

(Ser Zile, 01. avgust 2012 21:05)Losa ti je racunica.I Grci su mislili da ce vecno da zive kao u loju pa ih onda udarila realnost i sledecih 100godina ce vracati dugove.Kao sto kazu ameri:there is no such a thing as a free lunch.Sve to sto dolazi "besplatno"bez obzira da li je eu,Rusija,SAD ili Kina na kraju se debelo naplati.

Pomagaj Evropo

pre 11 godina

Evropo pomagaj. Očigledno Jorgovanka treba da ima neku fikus masnu funkciju u eurima. Pomagajte dajte joj neku funkciju u nekoj Evropskoj komisiji. Ona je kao i uostalom celo rukovodstvo SNS-a veliki Eurofanatik.

Realko

pre 11 godina

@Dax

Ne moze guverner niti banka da jaca dinar. Dinar moze da jaca samo privreda tj. prozivodnja.

Evo da ti objasnim: Zamisli camac sa rupom koji tone, a covek u njemu loncem izbacuje vodu. E taj camac je dinar, rupa je privreda, a covek koji loncem izbacuje vodu je guverner. Camac (dinar) polako tone, covek sa loncem (guverner) to usporava, ali ne moze da spasi camac sve dok se ne zakrpi rupa (privreda) :D

mili

pre 11 godina

Zasto li se EU brine za Soskica, Verovatno jê tamo DS-ovac Tadic jos uvek uticjan, Gospodja Jorgovanka je prava licnost na celu NBS.

Guvernanta

pre 11 godina

Shvatam da su naribali Mađarsku jer je ona član EU. Ali šta mi imamo sa njima pa da se Briselu sviđa ili ne sviđa. zdravo, doviđenja - prvo referendum za ili protiv EU pa može da se priča. Glasam protiv, to je moje pravo i snosicu posledice ako je moj izbor los.

jaki

pre 11 godina

GUVERNER mora da bude nezavisan, što će sada ova vlast opet da vrati na staro. (bezimena, 01. avgust 2012 20:35)
To da je guverner bilo koje centralne banke u svetu nezavisan to je samo u teoriji.A pogotovu to nije slucaj u banana drzavama kao sto je Srbija.Sadasnji guverner je najgori od 2000godine to pokazuju svi rezultati i da ima malo morala dao bi ostavku.A sto se zakona tice kako da "partnerima"u eu nije smetao zakon o informisanju(koji je antidemokratski),a bilo je i drugih nedemokratskih zakona koje je donela predhodna vlada.Znaci sve je dozvoljeno samo da ne pokusavamo da uzmemo nase pare koje sluze za finansiranje stranih banaka.

Мики

pre 11 godina

Види се шта је Р&Р династији најважније.
Па зар се нису довољно награбили од ФЕД 1913???

DMG

pre 11 godina

@(klenga, 01. avgust 2012 20:12)
Pa ako je stvarno mislio svojom glavom utoliko jos gore jer situacija u bankarskom sektoru je najgora od 2000godine.Posle 10godina ponovo imamo zatvaranje banaka zbog loseg poslovanja(malverzacija).Kurs evra je za 4godine otisao za 50%,a pri tome potroseno vise milijardi$ deviznih rezervi.Kao visok kurs evra odgovara izvoznicima,samo ne znam sta mi mozemo da izvezemo kad nista ne proizvodimo.Vrlo je lose radio svoj posao mnogo je pokazatelja,da je malo moralna osoba dao bi ostavku i kao i njegovi predhodnici preuzeo predstavnistvo neke strane banke,pa ionako je radio u njihovom interesu,a ne u intetersu gradjana.

na redu je komercijalna

pre 11 godina

sam lepo rekao kad je objavljena vest o novoj vladi da je samo pitanje dana kada će se Srbija ponovo naći pod sankcijama EU/USA. Evo već smo krenuli na tom putu, neće još dugo trebati. (TXC, 01. avgust 2012 16:37)
A verovatno ce i da nas bombarduju ako smenimo guvernera.Very funy.S obzirom da se eu nije bunila kad je predhodna vlada donosila antidemokratske zakone.Kao sto su zakoni o informisanju i reformi pravosudja i sl ne razumem to negodovnje.Bice da sva ova "pomoc"koju dobijamo od "prijatelja da zapada ipak nije besplatna cim nam ne dozvoljavaju da promenimo guvernera.Ipak je u pitanju novac gradjana Srbije koji strane banke,uz podrsku NBS-a,iznose i plasiraju u svoje zemlje.Ne znam za te zakone,ali guverner je najlosiji od 2000godine to su cinjenice i da je bar malo posten dao bi ostavku.

a da li verujem ovima,NE

pre 11 godina

Pa najveće pljačke u okviru banaka baš dolaze sa tog dela sveta.Bolje im je da ćute.Njihova pohlepa ne zna za granice.U to su lično uvereni građani Srbije izmišljenim nekakvim rejtinzima.Kao fol imamo velike kamate zbog nekog rizika.Da li je neka banka odrekla se onog dela koje klijen ne može da plati,a sve je višestruko dotle naplatila kroz visoke kamate.

Dax

pre 11 godina

Totalno sam za smenu guvernera! Dok je sebi gradio astronomsku platu, dinar je sa oko 80 pao na 120 prema evru. Pravdajuci da je to bolje za izvoz! Meni bolje nije jer mi je plata manja,a cene vece! Nebitno mi je ko ce biti guverner-neka samo zna sta radi i kako da smanji pad dinara i inflaciju.

nesh_bros

pre 11 godina

I dalje tekstovi protiv SNS-a kao i pre izbora.. nije bitno sta i ko, samo da se napadaju i prikazuju u negativnom kontekstu. Zao mi je.. to vam vise ne prolazi !

Bicko

pre 11 godina

U Briselu?!Sta ima Brisel sa tim? Polako postaje jasno ko je doveo one sto nam zaprzili corbu za ovih poslednjih i nesrecnih 12 godina,kao i koji su bili njihovi zadaci.Ma ima da bude kako kaze sadasnja skupstinska vecina za koju je glasao narod Srbije,a ako Briselu to bode oci, neka se uhvati u kolo sa svezim opozicionarima pa neka ridaju u duetu.I neka se vise otkace od nase zemlje i puste nas da pocnemo koliko-toliko normalnije da zivimo.

David

pre 11 godina

Pa normalno da je ceo kapitalistički svet protiv toga... Direktor centralne banke ima toliku moć da je to nezamislivo, jednim svojim potezom može da baci čitavu ekonomiju jednog naroda na kolena. Takva apsolutistička moć prvih ljudi centralne banke odgovaraju kapitalizmu jer je mnogo jeftinije kupiti jednog čoveka, nego npr. ceo parlament ili bar vladajuću većinu. Držanjem jake valute je u stanju da omogući apsurdni uvoz svakojakih s"#nj& iz Evrope i sveta, a padom valute bi omogućio apsolutnu dominaciju domaćih proizvoda na inostranom tržištu. Naravno da domaćim špekulantima koji su igzradili svoja carstva ne proizvodeći ništa ne odgovara takav scenario, a takođe ni stranim prodavačima magle. Iako prosečan Srbin grca od nemaštine, jer cene skaču kao Dragutin Topić, a plate naravno ostaju iste. Devalvacijom nacionalne valute trgovci bi morali da nagrnu na proizvodnju jer im se nikako nebi isplatilo da uvoze skupe i nekvalitetne proizvode, pa tako više ne bi jeli makedonski špricani paradajz, bugarske lubenice, kineski beli luk, argentinske piliće ili američku genetski modifikovanu soju. Kinezi i Turci su pokazali kojim putem treba da ide privreda i valuta jedne zemlje a ko to ne vidi, ne vidi dalje od svoga nosa, jer smatra da će zahvaljujući NATO bombama da umre do 45 od raka pa nije ni bitno šta će biti sa budućnošću ove zmemlje i naše dece.

Sonja

pre 11 godina

Baš bih volela da znam ko je taj u Briselu koji je izjavio ovako važnu stvar, a želeo da ostane anoniman. Valjda bi neko od zvaničnika trebalo da izađe pred novinare i kaže da je EU zabrinuta zbog Šoškića. Ovako sam i ja mogla da napišem takvu vest i plasiram je u dogovoru sa urednikom neke novinske agencije. Naravno, ako oboje imamo korist od nje. Mislite o tome!

marija

pre 11 godina

Cestitam, gospodo, Nikolicu, Vucicu, Dacicu, Dinkicu.
Jos niste ni poceli, vec ste oterali investitore.
Bravo, skandal-majstori.
Za Ginisa.

Milan

pre 11 godina

Ko je postavio Soskica? Donela ga roda??? O cemu mi ovde pricamo?Uvek je bila pooliticka funkcija i tako ce i biti.Samo sto zuti to rade malo suptilnije.Nije nista drugacije ni u EU ili USA.Uostalom zasto se uvek mora sprovoditi nesto sto kazu iz EU?

Bursa

pre 11 godina

Zabrinuti su iz EU ne zbog nas, nego sto njima tu nesto ne ide u korist... Ne znam dokle cemo povrsno da gledamo na stvari?! Clanstvo u EU ima prednosti, ali pitanje je koliki su nedostaci?! Slovenija je vise puta dala odgovor, samo nema ovde ko da slusa... A sto se tice Jorgovanke, iako mi je antipaticna, nemam nista protiv toga da ona bude guverner, ipak je ona neki dr ekonomskih nauka.

zoran AUTONOMAŠ

pre 11 godina

kolega " devedesete" sramota kako komentarišeš, a šta nam je vlada iz 5008 donela ,koliko firmi je lopovska tadićeva demokratija zatvorila i ostavila ljude da gladuju, a što se Brisela tiče nek se oni brinu o svojim narkomanima i nemoraju nama da drže slovo mi još nemamo ni datum za otpočinjanje pregovora, a i brate preterli su euro ne vredi toliko evo vam primer Makedonije i BiH, NE MOGU DA VERUJEM DA SMO TAKO TEŠKI LJUDI PUSTIMO NOVU VLADU DA RADI ,IMA DANA ZA MEGDANA.

Aleksandar

pre 11 godina

Cim se Brisel buni, ocigledno da je on njihova marioneta, postavljena yarad urusavanja stabilnosti jedne dryave. Ove dryave. A nije on jedini. Cela politicka garnitura nam je postavljena od strane takvih. Poynatiji kao interesasi.

M.Popovic

pre 11 godina

Ixgleda da je Soki pomogao da se kapital izveze na zapad. Izgleda da DA DS i co napravise od nas banana drzavu.I da je Soki jedan od njih.

devedesete

pre 11 godina

Vlada iz devedesetih se vratila-pa po navici uvodi i "novine i poboljsanja zivota".Jos samo da krene inflacija kao kod njihovog mentora,a verovatno necemo dugo cekati ni to.
Srecno nam bilo!

slobodan

pre 11 godina

Teritorijalni integritet zemlje je narusen. Pitanje se postavlja, da li je ostatak Srbije uopste nezavisna zemlja? Odnosno dali nam je ostavljena samostalnost odlucivanja makar u nekom segmentu drzavnosti?
Ako nije, bolje da nam postave guvernera drzave, u tom slucaju barem bi ustedeli mnogo novca od izbora.

Bodrum

pre 11 godina

Seća li se neko afere Bodrum, i za šta se tada glasalo u Skupštini? Podsetiću - za izbor Guvernera NBS. Može li ovaj anonimni EU funkcioner da kaže zašto tada nije bio problem da Skupština bira i smenjuje Guvernera, a danas jeste? Šta se to promenilo?

Makovo zrnce

pre 11 godina

Posto Brisel jedino nije zabrinut kad Srbija propada, kad se rasparcava u njihovu korist, onda bi ovo mogla da bude dobra vijest :p
Inace, sta hoce oni, li nismo u EU, pa neka se brinu koliko hoce. Drugo, kakve su gradjani Srbije imali koristi svih prethodnih godina kad su banke bile po volji Briselq? NIKAKVE. A gledaj koliko jeda medju komentatorima, kao da im je neko izvadio pare iz dzepa - kako Brisel napuca, tako eu-fanatici zareze. Ne znaju zasto, ali ako Brisel kaze..

Užice

pre 11 godina

od kad šoškić dodje plata mi ista a hleb duplo skuplji dibar duplo slabiji setite se one lepe godine 2007 eh kako se tad živelo i moglo zaraditi

bosko

pre 11 godina

podrzavam sve ovo ali ne volim SNS niti bilo koju stranku....ovaj guverner je dao svoje rezultate a to je da nam je dinar danas 118 na prema evru i treba ga smeniti! ima astronomsku platu od 6000 evra a dinar i dalje tone! ako i sledeći guverner bude takav,postupiti isto..

zao mi zene

pre 11 godina

Ako ne smene guvernera ostade Jorgovanka bez pozicije.

Izvisila kao mandatar za novu vladu kada je Nikolic dao tu funkciju Ddacicu.
Ali su je partijski drugovi 'utesili' obecanjem da ce biti guverner.
A zena 'prvoborac' iz SNS

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ah, da, sada kada se boje da ne izgube glavnog piona koji krokodilskim suzama zali sto je vestacki drzao dinar otvarajuci put za bogacenje uvoznika i njihovih stranih isporucilaca, sada je brisel zabrinut. isto kao kada su madzari udarili na dzep briselskih banaka. zapadnjacima nije dosta sto su nas rasparcali i doveli u duznicko ropstvo, zele i da im nasi praunuci budu sluge. a premijer se slika pored bicikla, a predsednik evropljanin, jedinu brigu ima mladi vodja da postavi svog coveka, i obecace briselu i vise nego sto im je soskic odradio. opet pitam, sta ce mo MI uraditi? pustiti i praunuke niz vodu?

Čudno

pre 11 godina

Iz ove vesti Tanjuga može se zaključiti jedna od 3 stvari:
1. postali smo članica EU, a da to ne znamo (poređenje sa Mađarskom)
2. postali smo kolinija EU, a da to ne znamo (bio sam na moru 10 dana, ko zna šta se desilo)
3. vest je spinovana, na šta miriše "anonimni izvor" (Komisija EU kad govori zvanično obraća se ili preko portparola ili komesara).

Vladimir

pre 11 godina

Ljudi uzimajte svoju stednju iz banaka. Isto ovako je devizna stednja postala STARA devizna stednja devedesetih. Nikakav problem da vec sutra u ponoc izglasaju zabranu gradjanima da uzmu svoj novac iz banaka.

Novinarstvo

pre 11 godina

Naslov je netacan, jer EU nije reagovala. Tanjug prenosi da je povukao za rukav nekog cinovnika, koji nije hteo da se predstavi, a koji je rekao da ce ako skupstina usvoji, EU reagovati. Vise zvuci kao narucena vest, upozorenje u domacoj politickoj borbi.

TXC

pre 11 godina

Ja sam lepo rekao kad je objavljena vest o novoj vladi da je samo pitanje dana kada će se Srbija ponovo naći pod sankcijama EU/USA. Evo već smo krenuli na tom putu, neće još dugo trebati. Ali vladu to ne zanima, njih zanimaju samo lični interesi i lična krađa i osveta/represija prema neistomišeljenicma;G šta se dešava sa ljudima koji žive u Srbiji, to je od sekundarnog značaja.

klenga

pre 11 godina

pa ,možda bi evro- fanatik,naš časni precednik i veliki srBin,nikolić,mogao da zaustavi donošenje tog zakona ...ili bar da stavi veto na njega ako ga već donesu...

sabo

pre 11 godina

Ove smijene su dokaz da ova vlada ni sama ne zna sta radi Brisel je sad zabrinut al isti ima mnogo udjela za pobjedu na izborima postojece SNS garniture i njihovih koaliciskih partnera koji imaju veliku sansu Srbiju opet da unazad za jedno 20 godina unazad.

Proka

pre 11 godina

Šoškiću je bolje da ćuti, Idi Amin je ubio guvernera kada je odbio da dalje štampa bezvredne papire. A mi volimo braću nesvrstane.

nps

pre 11 godina

Sve i da me ne zanima politika, smena Soskica i Tabakovicka na celu NBS je tragedija u tragediji. Kakva crna tetka Mileva da vodi narodnu banku, ljudi moji, pa ona je bruka i uvreda za zdrav razum! Tesko nama!

mili

pre 11 godina

Zasto li se EU brine za Soskica, Verovatno jê tamo DS-ovac Tadic jos uvek uticjan, Gospodja Jorgovanka je prava licnost na celu NBS.

bgd

pre 11 godina

Očekivano.
Navodno, "hoće u Evropu", a onda kad dođu na vlast donose zakone kojima ukidaju nezavisnot institucija da bi mogli da postave svog čoveka (u ovom slučaju ženu).

ZoranNS

pre 11 godina

Ovakav zakon nam ni Rusija ne bi savetovala. VREME RADI U KORIST OPOZICIJE, KOLIKO ĆETE BITI NA VLASTI TO ZAVISI OD VAS NA VLASTI. Ne znam zašto se setih onoga "ješćemo korenje . . . .".

Guvernanta

pre 11 godina

Shvatam da su naribali Mađarsku jer je ona član EU. Ali šta mi imamo sa njima pa da se Briselu sviđa ili ne sviđa. zdravo, doviđenja - prvo referendum za ili protiv EU pa može da se priča. Glasam protiv, to je moje pravo i snosicu posledice ako je moj izbor los.

Igor

pre 11 godina

Nemoraju ovi iz Evrope nista da kazu. Tu su stvari jasne kao dan. Nista ova nova vlada nije bolja od predhodne i u najboljem slucaju (sto je i dalje jako lose) nastavice putevima predhodne vlade. Razlika je samo u tome sto predhodna vlada nije nista ucinila da ocisti obor od Srbije koji su napravili ovi sto su sad u satro novoj vladi.

Ej bre da ti promenis zakon i kompromitujes jednu tako vaznu funkciju da bi neka tamo ekonomijom priuceni, partiski potrcko dobio neku fotelju. Puna usta departizacije, a obrazi debeli poput oplate za space shuttle.

Astrid

pre 11 godina

Argumenti:
Za smenu:
- Euro je otklizao previse dok je Soskic guverner, on nije sam za to najodgovorniji , ali mu je to posao.
- Uopste nisu dovoljno kontrolisane banke u Srbiji, i dalje ima previse sloboda , a direktno je NBS zaduzen da ih nadzire.
- Sta je sa Agrobankom, Komercijalnom....i sa jos par manjih banaka gde je ocigledno doslo do lopovluka, a NBS se ponasa kao da im nista nije jasno...
- On je sam postavljen bez ikakvog konkursa i doveden je kao politicki podoban, najverovatnije je pitan neko iz EU , kao i u slucaju Kori Udovicki. Simptomaticno a zapravo vrlo zalosno da su oko para sve Fulbrajtovi stipendisti, deca uticajnih roditelja, bivsi komunisti i uopste ljudi za koje uopste ne znamo odakle dolaze i otkud na tom mestu
- Odbijanje Soskica da se otvori intervencionizam i aktiviraju drzavne rezerve za proizvodnju. Treba pitat iodmah te iz EU ili vec gde, zasto nam nije dozvoljeno, a ocigledno nije da NAS novac trosimo kako mi hocemo? Nije problem ovde jedan Soskic, problem je sto time gube kontrolu nad institucijom zvanom NBS. NBS nije pod uticajem vlade, ali ocigledno jeste pod sapom poverilaca i fondova kod kojih jesu NASE pare.
Protiv smene:
- Ne vidim kako ce biti doveden novi guverner, ma kako da se zove i preziva.
- Ako bi na celo NBS dosao neko iz G17 to bi bila zaista katastrofa, bolje onda da ostane Soskic.
Zakljucak:
ispitati konacno i na svim nivoima, ko su ljudi koji imaju bitne pozicije u drzavi, a zadobili su ih posle 5.10.2000.

goran

pre 11 godina

Svasta moze biti.
A SNS je bio tolkiko siguran da je to Jorgovankina buduca funkcija da je poziciju predsednika Narodne skupstine Srbije dao anonimusu umesto Jorgovanki.
Zista ce biti zanimljivo posmatrati sled dogadjaja i kako ce niovopeceni mladi predsednik skupstine reagovati na ovo saopsrtenje iz EU [koje po meni nije ni malo naivno-bezazleno i moze se shvatiti i kao neka vrsta pretnje]

bgd

pre 11 godina

Tadic je idealno lep za tu funkciju, sa crvenom kravatom bi se odlicno slagao sa onim podijumom za blebetanje :)
(Delijanac, 1. avgust 2012 16:59)
Promasio si temu nacisto. Ti sanjas Tadica?

zoran

pre 11 godina

Maksimum dipl. oecc Jorgovanke Tabaković , svršenog studenta prištinskog Univerziteta, je poslovođa u piljarnici preduzeća "Jabuka", recimo. Vidim je u onom plavom, musavom mantilu, kako mota fišeke od starih novina, sa zadenutim mastiljavim plajvazom iza uha i svađa se kad nekog od kupaca zavrne na vagi za dvesta grama krompira ili "Tirolske" salame, ili oko kusura (po sistemu "tri put osam dvajes' osam, osam pišem, jedan pamtim). Sve preko toga je za nju preveliki zalogaj i uplatkaće se. Naravno, na našu, narodnu štetu.

Wellcome to Džiberstan...

na redu je komercijalna

pre 11 godina

sam lepo rekao kad je objavljena vest o novoj vladi da je samo pitanje dana kada će se Srbija ponovo naći pod sankcijama EU/USA. Evo već smo krenuli na tom putu, neće još dugo trebati. (TXC, 01. avgust 2012 16:37)
A verovatno ce i da nas bombarduju ako smenimo guvernera.Very funy.S obzirom da se eu nije bunila kad je predhodna vlada donosila antidemokratske zakone.Kao sto su zakoni o informisanju i reformi pravosudja i sl ne razumem to negodovnje.Bice da sva ova "pomoc"koju dobijamo od "prijatelja da zapada ipak nije besplatna cim nam ne dozvoljavaju da promenimo guvernera.Ipak je u pitanju novac gradjana Srbije koji strane banke,uz podrsku NBS-a,iznose i plasiraju u svoje zemlje.Ne znam za te zakone,ali guverner je najlosiji od 2000godine to su cinjenice i da je bar malo posten dao bi ostavku.

Verica

pre 11 godina

Stvarno mi nije jasno zbog čega svi ovi komentari. Pa ova vlast na čelu sa predsednikom neće dozvoliti da se drugi mešaju u naše unutrašnje stvari, oni su samostalni. To što putuju po celom svetu je više onako... turistički, njih i nije briga šta ti političari u svetu misle o nama i našoj politici. A uticaje trpeti neće - Srbija se saginjati neće... ha... ha... ha.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

Nista im ne ide kako su planirali.
Mora se znati da je za EUropu stvaranje antimafijaske i antukoruptivne zone jedna esencijalno-egzistencijalna stvar ove EU.

ili ili

pre 11 godina

vlast je u dilemi,ako skinu šoškića neće biti pomoći za budžetsku rupu tj.dovešće se u pitanje isplata penzija,plata...ako ga ne skinu naljutiće svoje sponzore tajkune...ko im je miliji narod ili ovi drugi? odgovor ćemo saznati uskoro,moje skromno mišljenje da su im miliji ovi drugi.

Pele

pre 11 godina

Dinkiću, Ljajiću, hoćemo li u EU? Navukli vas crveno-crni :) Sad mi nešto ćutite? Neka, neka, nisu ovo devedesete, brzo ćete da odgovarate za ovo.

bezimena

pre 11 godina

Uvek ista priča kod nas, ovo se dešavalo sa svim guvernerima?
(Zoran, 1. avgust 2012 15:56)

Zato je i promenjen zakon, jer GUVERNER mora da bude nezavisan, što će sada ova vlast opet da vrati na staro. Korak napred, dva koraka nazad...

Zakoni se zbog jednog čoveka, ili grupe ljudi, prave samo u DIKTATURAMA, crveno-crni režim se vratio na velika vrata!

p.s. Nama ni bog ne može pomoći kada sami najbolje radimo u korist svoje štete!

бидермајер

pre 11 godina

Да је добро није.... мени је јоргован напрасно пресушио ове године !

sarkasticni Mile

pre 11 godina

Ako ovo pismo EU 'upali' i ona 104 poslanika 'povuku' predlog zakona o guverneru Narodne banke koji su podneli skupstini, uveren sam da ce SNS 'udomiti' Jorgovanku kao ambasadora u zemlji po njenom izboru.

Jer, zaista bi bila velika steta da 'prvoborac' SNS-a koja je onako altruisticki ustupila Dacicu titulu mandatara za sastav vlade, ostane 'obican poislanik' [kao ona 'modelistica]

Ivica

pre 11 godina

Pa naravno. Sacekajte da guverneru istekne mandat, pa birajte novog. Ne menjajte Zakon da bi se zadovoljile licne sujete pojedinih politicara.

tako vam i treba

pre 11 godina

E sad se drzite radikali. Sta mislite odakle da isplatite plate i penzije? Samo mozda nije ni tako lose, obradovacete svoje glasace, nek se prisete malo...

mali radojica

pre 11 godina

Nisam ljubitelj bivse vlasti ali posto ovi novi idu stopama starih pa ce od vrha do najsitnijeg portira sve da posmenjuju i svoje da postave bez obzira na strucnost i znanje slatko sam se nasmejao na ovu vest. Sta je ova nova ekipa mislila da ce da otkace Brisel ko sto je Slobica to uradio devedesetih pa smo dobili po labrnji. Cim zareze ovi sa zapada koje isto tako prezirem zbog arogantnosti odmah ovi nasi staju u stavu mirno trepcu okicama. Nije ovo samopromocija pa da se slikamo sa Japanskim biciklistima, ovo je mnogo ozbiljnija stvar. Ja da sam na mestu gdja Jorgovanke ne bih se ni za zivu glavu prihvatio mesta guvernera. Evropski brod tone, Grci i Italijani od nove godine ispadaju iz evrozone ako nam Rusi i Kinezi nesto i daju bice to na kasicicu,mislim to je debakl u najavi i ovi hoce mesto guvernera. To je cista kamikaze funkcija. A to sto neki pominju da jos nismo postali clanica EU to nema veze jer je i ova kao i prethodna vlast podanickobriselska i napamet joj ne pada da se priblize Rusima. Mozda onako deklarativno ali sustinski i istinski nikako. Uostalom svi vi SNS i SPS navijaci vidimo se sledece nedelje ovde pa da vidimo ko je guverner.

jaki

pre 11 godina

GUVERNER mora da bude nezavisan, što će sada ova vlast opet da vrati na staro. (bezimena, 01. avgust 2012 20:35)
To da je guverner bilo koje centralne banke u svetu nezavisan to je samo u teoriji.A pogotovu to nije slucaj u banana drzavama kao sto je Srbija.Sadasnji guverner je najgori od 2000godine to pokazuju svi rezultati i da ima malo morala dao bi ostavku.A sto se zakona tice kako da "partnerima"u eu nije smetao zakon o informisanju(koji je antidemokratski),a bilo je i drugih nedemokratskih zakona koje je donela predhodna vlada.Znaci sve je dozvoljeno samo da ne pokusavamo da uzmemo nase pare koje sluze za finansiranje stranih banaka.

Mario Bros

pre 11 godina

Pa hajde da bude nezavisan, da ga biraju samo doktori nauka iz oblasti ekonomije. Svi koji žive u Srbiji. Pa neka ga oni postavljaju i smenjuju, a ne stranke.

Ser Zile

pre 11 godina

Narode, pola nerazvijenih opstina se gradi kroz predpristupne fondove EU. Pa pogledajte jug Srbije, jedan Pirot. Prakticno sve sto se dole radi, radi se kroz projekte koje finansira EU. A pri tome dole nisu demokrate na vlasti. Cisto da se zna.

Kada ovo busanje u grudi predje granicu, odose fondovi. Moze da se neko prkosi. Ali da li vi shvatate da cemo da skapavamo od gladi kao nacija(mnogi nece, ali veliki broj hoce) ako nam okrenu ledja? Pa sta je ta Rusija uradila za nasu ekonomiju?

Koliko je to novca uslo od njih? Samo od Nemacke znam da je doslo preko 10 milijardi eura(i to je par godina stara informacija) kroz razne donacije, fondove i sta znam. Ej bre! 10 milijardi! To je vise neko celokupne devizne rezerve Srbije!

Ko ce da modernizuje elektroprivredu, toplane, vodovod i ostalu infrastrukturu? Neprofitabilna javna preduzeca? Malo prekosutra. Kada budemo jaki, onda mozemo da teramo sve u tri lepe sargarepe. Ali, dok ne dodjemo do tog trenutka, ima ona narodna:"sviraj, sviraj, pa za pojas zadeni."

DMG

pre 11 godina

@(klenga, 01. avgust 2012 20:12)
Pa ako je stvarno mislio svojom glavom utoliko jos gore jer situacija u bankarskom sektoru je najgora od 2000godine.Posle 10godina ponovo imamo zatvaranje banaka zbog loseg poslovanja(malverzacija).Kurs evra je za 4godine otisao za 50%,a pri tome potroseno vise milijardi$ deviznih rezervi.Kao visok kurs evra odgovara izvoznicima,samo ne znam sta mi mozemo da izvezemo kad nista ne proizvodimo.Vrlo je lose radio svoj posao mnogo je pokazatelja,da je malo moralna osoba dao bi ostavku i kao i njegovi predhodnici preuzeo predstavnistvo neke strane banke,pa ionako je radio u njihovom interesu,a ne u intetersu gradjana.

swedenonline

pre 11 godina

(Aleksandar, 01. avgust 2012 18:09) ...
... eto, ovako izgleda u mozgu protivnika EU, kad neuspeva da izkontrolise koriscenje tastera sa slikom na monitoru i menja sa , sve je receno. Normalan mozak ima samokontrolni mehanizam protiv gresaka ovog tipa. :(

..

klenga

pre 11 godina

pa,ljudi, nije stvar u jorgovanki...sve jedno je ko će bit šef trezora...bitno je da bude poslušan...a ne ko dejan...neću da štampam pare,nedam devizne rezerve,te neću ovo,nedam ono...mnogo je bre svojeglav,a ponekad i drzak...usuđuje se da misli...a nama treba štamparija...trebaju devze,devize,evize,vize,ize,ze,zzzzzz...kukala nam majka...

Мики

pre 11 godina

Види се шта је Р&Р династији најважније.
Па зар се нису довољно награбили од ФЕД 1913???

kuku, lele

pre 11 godina

Tako to rade evrofanatici iz SRS-a, ovaj iz SNS-a. Predsednik je nestranacka licnost, pa ce i guverner da bude nestranacka licnost iz SRS-a, ovaj SNS-a.

Debelo crevo ad

pre 11 godina

Dinkiću, Ljajiću, hoćemo li u EU? Navukli vas crveno-crni :) Sad mi nešto ćutite? Neka, neka, nisu ovo devedesete, brzo ćete da odgovarate za ovo.
(Pele, 1. avgust 2012 20:51)
Prodajem vrhunski prerađenu hranu!

Vladimir

pre 11 godina

Sad je valjda svima jasno zasto politicke stranke samo pricaju o EU a sve rade da nikad ne stignemo tamo. Tamo su ovakve stvari nemoguce. Ovde kod nas ko god je ostavio bilo kakve pare u banku na stednju je u stvari dao pokitickim strankama svoj novac na cuvanje. A znamo kakav je ishod kada nasi politicari dodju u kontakt sa tudjim novcem.

socijala

pre 11 godina

(Ser Zile, 01. avgust 2012 21:05)Losa ti je racunica.I Grci su mislili da ce vecno da zive kao u loju pa ih onda udarila realnost i sledecih 100godina ce vracati dugove.Kao sto kazu ameri:there is no such a thing as a free lunch.Sve to sto dolazi "besplatno"bez obzira da li je eu,Rusija,SAD ili Kina na kraju se debelo naplati.

HR

pre 11 godina

Uopće nije stvar smijeniti nekoga ili ne. Problem je način na koji se nekog smjenjuje. To je upozorenje. Ako je guverner neovisna osoba onda njegov nasljednik/ica ne može biti podpredsjednik neke stranke ma koliko on stručan bio.

dddd

pre 11 godina

Skoro polovica komentara me je podsetila na nase 'junacenje' u vreme Rambujea tj par meseci pre bombardovanja.
Bilo je ono: "Najjaci smo";"Niko na nista ne moze"
Meni izgleda da se mnogi uopste nisu opametili sa tim iskutvom

Pomagaj Evropo

pre 11 godina

Evropo pomagaj. Očigledno Jorgovanka treba da ima neku fikus masnu funkciju u eurima. Pomagajte dajte joj neku funkciju u nekoj Evropskoj komisiji. Ona je kao i uostalom celo rukovodstvo SNS-a veliki Eurofanatik.

Realko

pre 11 godina

@Dax

Ne moze guverner niti banka da jaca dinar. Dinar moze da jaca samo privreda tj. prozivodnja.

Evo da ti objasnim: Zamisli camac sa rupom koji tone, a covek u njemu loncem izbacuje vodu. E taj camac je dinar, rupa je privreda, a covek koji loncem izbacuje vodu je guverner. Camac (dinar) polako tone, covek sa loncem (guverner) to usporava, ali ne moze da spasi camac sve dok se ne zakrpi rupa (privreda) :D