Četvrtak, 31.05.2012.

10:30

"BiH postoji samo na papiru"

Profesor Univerziteta za nacionalnu odbranu SAD Stiven Majer smatra da je raspad BiH neminovan, jer je reč o "državi koja postoji samo na papiru".

Izvor: Tanjug

"BiH postoji samo na papiru" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

bravo

pre 11 godina

Bravo ubjedljivo najbolji komentar - ko kaže da bi građani RS trčali u savez sa Srbijom i mijenjali jedan jaram drugim taj uopšte ne poznaje stav građana RS... Tako je RS želi nezavisnost

@Sladjana1

pre 11 godina

Pa zar opet referendum? Referendum je bio 1992 god pa su ga Srbi bojkotovali.
Ili mozda mislis da referendum moze proci samo onda ako odgovara Srbima.
Svako dobro Bosno i Hercegovino!

Serbinum

pre 11 godina

"Diplomatija je iz početka mislila da Bosnu deli sa Srbijom; u tom pravcu je radio pretsednik mađarske vlade J. Andraši i Kalaj je u tom smislu ispitivao raspoloženja u Beogradu i davao na po usta i izvesna nagoveštavanja, pa čak i formalne predloge. U vojnim krugovima sastavljani su povodom vesti o tom razni memoari i projekti, u kojima se raspravljalo o eventualnim granicama. Dok je diplomatija držala, da bi granica mogla ići dolinom Vrbasa, vojni krugovi su tražili za Austriju svakako dolinu Bosne i Neretve. Namesnicima se moglo činiti kao znak izvesnog prijateljstva, da ih austriska vlada posvećuje donekle u svoje namere i da priznaje Srbiji pravo na Bosnu. Moglo im se činiti čak, možda, i probitačno da se o tom i govori, mada su i sami osećali da takvo rešenje bosanskog pitanja, u saradnji Srbije i Austrije, može imati i velikih opasnosti za nacionalne interese i budućnost. Do sporazuma nije došlo zbog važnih evropskih događaja i zbog uzajamnog nepoverenja, koje se nije moglo istrti. Posle velike nemačke pobede nad Francuzima u ratu 1870/1. god., kad je stvoreno Nemačko Carstvo i kad je u Beču postalo jasno da Austrija u nemačkom savezu nema više nikakva mesta, raspoloženja su se u austriskoj prestonici brzo izmenila."-Vladimir Ćorović
Podjela BIH je opcija AU monarhije iz 19.vijeka a ne velikosrpska težnja.Samo sad prvi put unutar BIH postoji razgraničenje.

Sladjana

pre 11 godina

O Bosni treba da odlučuju isključivo stanovnici Bosne. I niko drugi. Ni Beograd, ni Zagreb, ni Brisel, ni Vašington. Raspisati referendum, prebrojati glasove, sprovesti volju naroda BH i kraj. U Bosni neće biti rata, baš kao ni u Sandžaku, Hrvatskoj ili Vojvodini. Rat je prilično kontrolisan događaj, čak i kad su narodi u punoj snazi za rat. A što, srećom po sve nas, Balkanci više nisu.

Veliki autoritet u međunarodnoj zajednici

pre 11 godina

Necete vi nista,sami ste,opkoljeni neprijateljima a bogami i bez medjunarodne podrske...
(CG, 31. maj 2012 17:39)

A sa čime će je RS steći i kada misliš da će biti najveća ??? Da li nakon presude Karadžiću u kojoj bi stajalo da je u nekoliko opština srpske izvršen genocid i etničko čišćenje ? Ili možda misliš da će vam međunarodnu podršku donijeti Mile Dodik sa svojom kulturom dijaloga i izražavanja, možda crkva u dvorištu Nane Fate Orlović ????

Ivan

pre 11 godina

@(realno, 31. maj 2012 11:38)

A sad pogledajte na mapi Hrvatsku pa mi recite koja je razlika ? Kako to može Hrvatska tog oblika a Republika Srpska ne može?

Das ist Walter !

pre 11 godina

"BiH postoji samo na papiru",kao da cujem Milu Ronhila,sto je babi milo to joj se snilo.Gospodo Srbi,ohladite glave,zar vam nije bilo dosta ratovanja,pa sve ste ratove izgubili,drzava vam sve manja,samo zahvaljujuci braci sa lijeve strane Drine.

Republika Srpska

pre 11 godina

a ko kaže da Srpska želi u Srbiju...ako se osamostalimo zar da jedan jaram zamijenimo drugim,zar od nekoga da postanemo građani drugog reda.....neće moći

CG

pre 11 godina

Hoces da ti kazem sta ce da se desi. Novi rat u roku od 5 minuta! E pa neće moći to tek tako...dok nas ima živih... a ima nas!
(ccc, 31. maj 2012 10:39)

Necete vi nista,sami ste,opkoljeni neprijateljima a bogami i bez medjunarodne podrske... To je samo pitanje vremena, Srpska treba da radi na sustinskim stvarima: demografiji,privredi,infrastrukturi i da se pripremi za to na vrijeme!

Velibor, USA

pre 11 godina

Samo da kazem- podrshka komentaru (Darko, 31. maj 2012 11:13) i (nbp, 31. maj 2012 13:13) !!!
a Stephen Maier neka prvo uspedne da ubedi Ameriku i EU za ono shto govori pa cemo prichati.....

ciganDOgroba

pre 11 godina

Poredjenje Republike Srpske i Raske oblasti ( Sandzaka ) :

RS je entitet sa elementima drzave ( drzavljanstvo RS ne BiH , Srpska policija , vojska koja je samo pod zajednickom komandom ali se naoruzanje iz Banja Luke ne moze nositi u federaciju i obrnuto niti drzavljani RS sluze na teritoriji federacije... ) Srbi su konstitutivan narod , cine 33% ukupnog stanovnistva po popisu iz 1991 a insistiraju godinama na novom popisu koji koci zvanicno Sarajevo. Za osnivanje RS je jedan od najzasluznijih upravo Alija Izerbegovic
Raska oblast ( Sandzak ) je oblast u Srbiji ( nije entitet,pokrajna ...) u kojoj Muslimani ( Bosnjaci) ne cine vecinu ( vecina su u Sandzaku cija teritorija zahvata i severnu CG) , Muslimani ( Bosnjaci) nisu konstitutivan narod nego su nacionalna manjina u Srbiji kao i Slovaci,Rusini,Madjari , i Muslimana ( Bosnjaka) u Srbiji ima 1,5% od ukupnog broja stanovnka i ogroman boroj od tih 1,5% cine stanovnici Beograda!
60% gradjana BiH se borilo protiv tzv armije BiH ( Srbi , Hrvati u Hercegovini i srednjoj Bosni,Muslimani u zapadnoj Bosni) i pripadnicima te armije u vojnim knjizicama stoji ratni staz od Avgusta 1991 iako je rat u BiH poceo u Aprilu 1992 godine nakon ubistva coveka koji je zenio sina a ubio ga je osudjivani kriminalac koji je kasnije postao visoki oficir te tzv armije BiH a nakon rata je ubijen u obracunu kriminalaca.
I na kraju , referendum konstitutivnog naroda je osnovni postulat demokratije mada je u praksi RS drugi kontinent u odnosu na SA !

Realko

pre 11 godina

Srbi vekovima zive u oblacima zato i jesmo propali. Nikada ne gledaju realnu situaciju. BIH se nikada nece raspasti jer je cuvaju SAD i EU. Da li je vama gospodine ekspertu jasno da svetski poredak kreiraju SAD i EU. Mozete govoriti koliko su te 2 sile zle, nepravedne, ovakve i onakve ali bice kako one kazu i to je REALNOST u kojoj zivimo. Ko se usprotivio njima uvek je dobio po usima i uvek ce da dobije.

ja

pre 11 godina

Srbija nebi imala bas koristi od spajanja sa rs dobila bi jos vise nezaposlenih i hrpu penzija koje bi morala isplacivat ne samo srbima vec i hrvatima i bosnjacima koji zive na teritoriju rs plus jos desetke hiljada ratnih invalida i veterana koji dobivaju penzije i veliki dio zemlje koju treba razminirat. Neznam bas kolko bi srbija mogla to izdrzat mozda za 20-30 godina kad mozda bude vise para

gistro

pre 11 godina

Baš sam prije par mjeseci prolazio Podrinjem i gle više džamija nego crkava, a sto ćeš 'pravi srpski vjekovni teritorij', a još će trebati zapad uvjeriti u to.
(zg, 31. maj 2012 13:42)
Baš sam pre par meseci prolazio kroz Krajinu. Sve spaljeno i pusto, satrto postojanje jednog naroda. Pravi hrvatski vjekovni teritorij.

nbp

pre 11 godina

Ja sam protiv bošnjačke politike, ali i protiv raspada BiH. Kriv je zapad, jer su nikogovići (Holbrooke i sl) u Daytonu crtali etničke mape umesto da od Sarajeva odmah naprave distrikt u predratnim granicama grada i na njemu uteruju i testiraju zajedničku policiju i suživot. To bi bio i predložak za odgovorniju i realniju politiku sva tri naroda. Onako, Srbi su početkom 1996. spalili i napustili Grbavicu, Ilijaš, Ilidžu, Vogošću, tj. 50% teritorije grada, crte su povučene... i to je to. Imamo etnički aparthejd jednih od drugih, tri glavna grada. Ko tu uopšte očekuje i na koji način boljitak? Zeznuto.

marko

pre 11 godina

Medjunarodna zajednica je i stvorila pa i odrzava ovog Frankestajna pod imenom Bosna i Hercegovina. A naravno sve pod izgovorom borbe protiv velikosrpske hegemonije. Dugo ce to jos trajati ali dobro je da je neko od Amerikanaca rekao ovako nesto.

NekiBG

pre 11 godina

Sta lupate o neminovnom raspadu Bosne zato sto se JUga raspala. Bosna je postojala vekovima pre Juge i nikada u istoriji osim kratkih desetak godina nije bila srpska. Ako nestane Bosna visevekovna drzava na isti nacin moze nestati Srbija - po istom principu. Srbi nisu hteli Jugoslaviju nego Srboslaviju zato je Juga nestala sada nece Bosnu nego Srpsku Bosnu i zato ce se RS prije ugasiti nego BiH. A ne bi trebalo da je pameti u srpskoj politici.

IZBORNA GODINA

pre 11 godina

Pitam se koje političke kampanje će Mile opet smjeti zaigrati na istu kartu xD - Ovo sad su lokalni izbori ali šta će reći narodu za dvije godine ?! Dokle god je izbora referenduma neće biti sigurno :DDDDD

zg

pre 11 godina

Baš sam prije par mjeseci prolazio Podrinjem i gle više džamija nego crkava, a sto ćeš 'pravi srpski vjekovni teritorij', a još će trebati zapad uvjeriti u to.

Muhamed Kopic

pre 11 godina

INFORMATIVNA GLASILA u RS,ona sa "ugledom" su pod apsolutnom kontrolom M.Dodika.Uvijek love i ulove samo one sagovornike koji ce skretati vodu na njhov mlin.Tako je i profesor Majer dobio prostor da govori van svake pameti. Tacno je samo to da BiH ne funkcionise kao drzava. Za to su krivi oni koji su takvu stvorili u Dejtonu.I dodikovci i oni koji mu pomazu zaboravljaju samo jednu cinjenicu;bosnjacka drzava,ako bi doslo do raspada BiH,bila bi centar evropskog terorizma.Arapski muslimani,ekstremnih nadzora,imali bi idealan centar za sve svoje akcije.
Ako bi neko nasilnim putem pokusao odvajanje,to bi sa radoscu docekali na Kosovu u Sandzaku a vatra bi se prosirila na Crnu Goru,Makedoniju u kojima zivi poveci broj Albanaca.Zna se,"vatra" bi buknula,jaca ili slabija i u Vojvodini i eto vam balkanskog rata.Dalje ne smijem ni da mislim sta bi se desavalo!

Boris

pre 11 godina

Trajace do onog momenta dok zapad i Amerika budu imali para i uticaja da to finansiraju. A kako su im kola krenula nizbrdo,to se ocekuje najkasnije do 20 godina.Kada to dogodi,vrlo verovatno da ce RS proglasiti nezavisnost i da ce krenuti priznanja,sada koliko ce ih biti,to se ne moze znati. Rata nekih vecih razmera nece biti,jer kapaciteta za tako nesto ni nema(ljudi,oruzja,para...) Mada neki incidenti se mogu ocekivati.

jasko

pre 11 godina

Ovo, Boske, nije istina: "Brčko (grad) prije Dejtona držale su snage HVO-a i Armije BIH".
Držala ga je vojska Srpske, prošao kroz njega desetinu puta...tek je dejtonskim sporazumom pokušano da se na mala vrata Srpska podijeli "da se Vlasi ne dosjete", pa "kao" distrikt...Ne valja lagati čitaoce!

Milutin

pre 11 godina

Zar zaistaa mislite da onaj tko je krojio kartu "Srpske" i "Federacije" nije to činio da opciju disolucije ostavi nemogućom. Jer, u tom slučaju bi se ponovno pjevalo "srpska od dva dela...". A ono što vrijedi u Srpskoj oslanja se na Zagreb, a ne na Beograd (Banja Luka, Krajina). Bez rata to ne bu išlo. Dogovorom? Ne mogu se dogovoriti ni oko banalnosti, a kamoli oko disolucije. Nema od tog ništa. A Nikolić će definitvno biti najposlušniji za Zapad, tek sad počinje paasivizacija Srpske

petar-veteran

pre 11 godina

@ REALNO
Realno ti nemas blage veze.HVO i ABiH,prije Dejtona drzale Brcko?To te neko debelo slagao.Linije su bile od G.Vuksica,preko Bajica,iza Lipovca,Omerbegovace,Broda do ispred Boca i Boderista.Znaci u prosjeku nekih 10-15 km od grada.Zato ne lupaj.

Darko

pre 11 godina

Od svih država na svetu upravo bi Srbija trebala biti ona kojoj je opstanak BiH nacionalni interes prvog reda. Svi vide i svi znaju šta Beograd radi i želi da uradi u Bosni. To znaju oni u Bosni i to znaju oni izvan Bosne. Napravi li Beograd kakav pogrešan korak tamo (a čini se da će nastaviti u tom pravcu) stvari se neće zaustaviti na rastakanje Bosne, a i zašto bi? Ovo je Balkan i ako neko tvrdi kako ovi u Bosni "ne mogu zajedno" to isto i sa istom validnošću se može reći na jugu Srbije, u Sandžaku, u Vojvodini i na par drugih mesta. Ključ situacije u Bosni nalazi se u Beogradu, a narod i političari ovde treba da odluče šta im je važnije - očuvanje ove kakve-takve skraćene Srbije ili sanjanje starog sna o širenju preko Drine.

petar-veteran

pre 11 godina

@CCC
Stvarno ne znam sta cini danas vas optimizam po pitanju novog rata.Cemu se zapravo nadate.Da li mislite da ce i ovog puta iza vas da stane Amerika,EU.Nato....?Nece.Dali mislite da ce vam Hrvati dati podrsku kao 1992?Nece.Od 1995,znaci od kraja rata,R.Srpskoj niste nanijeli nikakvu stetu.Naprotiv.Svojom antisrpskom kampanjom,svojim mrznjom i netolerancijom,samo ste je jos vise odmakli od vas.Jedino sto ste konkretno uradili je da ste Hrvate,koji su vas spasili 92,ponizili i majorizovali na svakom pedlju federacije.Nedaj boze novog rata.Rat je zlo.Ali rat kao neminovnost lebdi nad Bosnom.Ovaj sledeci ako bude (a boga molim da do njega ne dodje) ce te definitivno izgubiti.Zauvjek.Zato u sva tri naroda treba naci mudre i pametne ljude koji ce ovu lakrdiju od drzave,poslati u istoriju.Kad jedna SFRJ,u kojoj smo zivjeli super,nije opstala,zasto bi ova kvazitvorevina,u kojoj nemamo ni hljeba,u kojoj zivimo kao poslednji bijednici,prezivjela.Svako sebi i "mirna Bosna'.
Nismo znali da budemo familija.Valjda znamo da budemo komsije.I to dobre.

realno

pre 11 godina

Samo pogledajte izgled na karti 'Republike Srpske' i shvatiti cete da je nezavisnost nemoguća misija.
1.podjeljen istočni od zapadnog dijela
2.Brčko (grad) prije Dejtona držale su snage HVO-a i Armije BIH
3.Srebrenica
4.Očekuje se velika koncentracija stanovništva u Banja Luci, dok ostali dijelovi RS gube stanovništvo (primjerice istočna Hercegovina već je postala kamena pustinja i broj stanovnika od 91'godine se za 3x smanjio)
5.Ona poznata''ako će RS i Sandžak će..''

Boske

pre 11 godina

Kažu ima kuća po Srbiji po hiljadu evra. Klima je slična kao u BiH, jezik je ionako Vuk donio iz Hercegovine. Jeftino trajno rješenje da živimo u miru i kao najbolje komšije. (za sve one koji bi radije bili dio Srbije nego BiH)

tuzlak

pre 11 godina

Bogami ni Americi ne treba puno, ali tamo se radja nova Pariska Komuna...jedva cekamo da dodjemo i pomognemo zaracenim stranama, 1% bogatasa i 99% fukare...dosta vise o raspadu BiH, dabogda se zabavili svojom mukom...

bol

pre 11 godina

Ehh sta sve moze da se desi za 50 godina, sta se samo u proslosti izdesavalao u pola veka,moze se desiti da se bosna podeli,a moze se desiti i da se prosiri,granice su relativna kategorija, a mozda ostane i ista,mozda se EU pretvori u jednu federalnu drzavu, mozda bosnjaci,hrvati i srbi postanu bratski narodi,,mozda bude treci svetski rat, sve je moguce, nagadjanja su najvece zlo

ccc

pre 11 godina

spojiti republiku srpsku sa srbijom i mirna bosna. ionako smo isti narod, sa istim navikama, obicajima, jezikom. kad bi bio referendum 90 % bi glasalo za. ali nece to strani mocnici nikad dozvoliti. lakse nas je kontrolisati kad smo razdvojeni.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kenny, 31. maj 2012 11:13)


MOZA, A OSTATKU BOSNE PRIPOJITI SANDZAK. TO TI JE OK?

Milos

pre 11 godina

Bosnjaci imaju potrebu da stalno naglasavaju da su nezavisna drzava sa himnom zastavom grbom spoljnim granicama (likujuci sto srbi i hrvati imaju pasose i ostala dokumenta na kojima pise BiH), kao da je TO garancija da ce BiH opstati.
YU u odnosu na BiH bila je "gvozdena" drzava za koju se mislilo da je ravno fatamorgani da ce se jednog dana raspasti pa se to dogodilo.
Majer je realista kada kaze da je to drzava "na papiru", u to su uvereni gotovo svi koji imalo prate situaciju u BiH. Kako rece g.Majer raspad je neminovnost a ja bih dodao bolje je i zdrav razlaz nego bolestan suzivot kakav je vec skoro 20 god.

kenny

pre 11 godina

spojiti republiku srpsku sa srbijom i mirna bosna. ionako smo isti narod, sa istim navikama, obicajima, jezikom. kad bi bio referendum 90 % bi glasalo za. ali nece to strani mocnici nikad dozvoliti. lakse nas je kontrolisati kad smo razdvojeni.

ccc

pre 11 godina

"U jednom momentu doći ćemo i do formalnog razdvajanja, ali iskreno, ne znam da kažem šta će posle toga da se desi?"

Hoces da ti kazem sta ce da se desi. Novi rat u roku od 5 minuta! E pa neće moći to tek tako...dok nas ima živih... a ima nas!

maximus

pre 11 godina

To sam ja rekao odavno i znam da mnogi ljudi u bosni tako misle,uostalom SAD i EU su rekli slobi 1990 "ne mozes da teras ljude da zive zajedno ako nece" a. sad oni to upravo rade.
Izgleda da je ponos u pitanju,ne zele da priznaju da je dejton neuspeh.

Milos

pre 11 godina

Bosnjaci imaju potrebu da stalno naglasavaju da su nezavisna drzava sa himnom zastavom grbom spoljnim granicama (likujuci sto srbi i hrvati imaju pasose i ostala dokumenta na kojima pise BiH), kao da je TO garancija da ce BiH opstati.
YU u odnosu na BiH bila je "gvozdena" drzava za koju se mislilo da je ravno fatamorgani da ce se jednog dana raspasti pa se to dogodilo.
Majer je realista kada kaze da je to drzava "na papiru", u to su uvereni gotovo svi koji imalo prate situaciju u BiH. Kako rece g.Majer raspad je neminovnost a ja bih dodao bolje je i zdrav razlaz nego bolestan suzivot kakav je vec skoro 20 god.

kenny

pre 11 godina

spojiti republiku srpsku sa srbijom i mirna bosna. ionako smo isti narod, sa istim navikama, obicajima, jezikom. kad bi bio referendum 90 % bi glasalo za. ali nece to strani mocnici nikad dozvoliti. lakse nas je kontrolisati kad smo razdvojeni.

maximus

pre 11 godina

To sam ja rekao odavno i znam da mnogi ljudi u bosni tako misle,uostalom SAD i EU su rekli slobi 1990 "ne mozes da teras ljude da zive zajedno ako nece" a. sad oni to upravo rade.
Izgleda da je ponos u pitanju,ne zele da priznaju da je dejton neuspeh.

bol

pre 11 godina

Ehh sta sve moze da se desi za 50 godina, sta se samo u proslosti izdesavalao u pola veka,moze se desiti da se bosna podeli,a moze se desiti i da se prosiri,granice su relativna kategorija, a mozda ostane i ista,mozda se EU pretvori u jednu federalnu drzavu, mozda bosnjaci,hrvati i srbi postanu bratski narodi,,mozda bude treci svetski rat, sve je moguce, nagadjanja su najvece zlo

petar-veteran

pre 11 godina

@CCC
Stvarno ne znam sta cini danas vas optimizam po pitanju novog rata.Cemu se zapravo nadate.Da li mislite da ce i ovog puta iza vas da stane Amerika,EU.Nato....?Nece.Dali mislite da ce vam Hrvati dati podrsku kao 1992?Nece.Od 1995,znaci od kraja rata,R.Srpskoj niste nanijeli nikakvu stetu.Naprotiv.Svojom antisrpskom kampanjom,svojim mrznjom i netolerancijom,samo ste je jos vise odmakli od vas.Jedino sto ste konkretno uradili je da ste Hrvate,koji su vas spasili 92,ponizili i majorizovali na svakom pedlju federacije.Nedaj boze novog rata.Rat je zlo.Ali rat kao neminovnost lebdi nad Bosnom.Ovaj sledeci ako bude (a boga molim da do njega ne dodje) ce te definitivno izgubiti.Zauvjek.Zato u sva tri naroda treba naci mudre i pametne ljude koji ce ovu lakrdiju od drzave,poslati u istoriju.Kad jedna SFRJ,u kojoj smo zivjeli super,nije opstala,zasto bi ova kvazitvorevina,u kojoj nemamo ni hljeba,u kojoj zivimo kao poslednji bijednici,prezivjela.Svako sebi i "mirna Bosna'.
Nismo znali da budemo familija.Valjda znamo da budemo komsije.I to dobre.

tuzlak

pre 11 godina

Bogami ni Americi ne treba puno, ali tamo se radja nova Pariska Komuna...jedva cekamo da dodjemo i pomognemo zaracenim stranama, 1% bogatasa i 99% fukare...dosta vise o raspadu BiH, dabogda se zabavili svojom mukom...

petar-veteran

pre 11 godina

@ REALNO
Realno ti nemas blage veze.HVO i ABiH,prije Dejtona drzale Brcko?To te neko debelo slagao.Linije su bile od G.Vuksica,preko Bajica,iza Lipovca,Omerbegovace,Broda do ispred Boca i Boderista.Znaci u prosjeku nekih 10-15 km od grada.Zato ne lupaj.

jasko

pre 11 godina

Ovo, Boske, nije istina: "Brčko (grad) prije Dejtona držale su snage HVO-a i Armije BIH".
Držala ga je vojska Srpske, prošao kroz njega desetinu puta...tek je dejtonskim sporazumom pokušano da se na mala vrata Srpska podijeli "da se Vlasi ne dosjete", pa "kao" distrikt...Ne valja lagati čitaoce!

Boris

pre 11 godina

Trajace do onog momenta dok zapad i Amerika budu imali para i uticaja da to finansiraju. A kako su im kola krenula nizbrdo,to se ocekuje najkasnije do 20 godina.Kada to dogodi,vrlo verovatno da ce RS proglasiti nezavisnost i da ce krenuti priznanja,sada koliko ce ih biti,to se ne moze znati. Rata nekih vecih razmera nece biti,jer kapaciteta za tako nesto ni nema(ljudi,oruzja,para...) Mada neki incidenti se mogu ocekivati.

marko

pre 11 godina

Medjunarodna zajednica je i stvorila pa i odrzava ovog Frankestajna pod imenom Bosna i Hercegovina. A naravno sve pod izgovorom borbe protiv velikosrpske hegemonije. Dugo ce to jos trajati ali dobro je da je neko od Amerikanaca rekao ovako nesto.

gistro

pre 11 godina

Baš sam prije par mjeseci prolazio Podrinjem i gle više džamija nego crkava, a sto ćeš 'pravi srpski vjekovni teritorij', a još će trebati zapad uvjeriti u to.
(zg, 31. maj 2012 13:42)
Baš sam pre par meseci prolazio kroz Krajinu. Sve spaljeno i pusto, satrto postojanje jednog naroda. Pravi hrvatski vjekovni teritorij.

Darko

pre 11 godina

Od svih država na svetu upravo bi Srbija trebala biti ona kojoj je opstanak BiH nacionalni interes prvog reda. Svi vide i svi znaju šta Beograd radi i želi da uradi u Bosni. To znaju oni u Bosni i to znaju oni izvan Bosne. Napravi li Beograd kakav pogrešan korak tamo (a čini se da će nastaviti u tom pravcu) stvari se neće zaustaviti na rastakanje Bosne, a i zašto bi? Ovo je Balkan i ako neko tvrdi kako ovi u Bosni "ne mogu zajedno" to isto i sa istom validnošću se može reći na jugu Srbije, u Sandžaku, u Vojvodini i na par drugih mesta. Ključ situacije u Bosni nalazi se u Beogradu, a narod i političari ovde treba da odluče šta im je važnije - očuvanje ove kakve-takve skraćene Srbije ili sanjanje starog sna o širenju preko Drine.

realno

pre 11 godina

Samo pogledajte izgled na karti 'Republike Srpske' i shvatiti cete da je nezavisnost nemoguća misija.
1.podjeljen istočni od zapadnog dijela
2.Brčko (grad) prije Dejtona držale su snage HVO-a i Armije BIH
3.Srebrenica
4.Očekuje se velika koncentracija stanovništva u Banja Luci, dok ostali dijelovi RS gube stanovništvo (primjerice istočna Hercegovina već je postala kamena pustinja i broj stanovnika od 91'godine se za 3x smanjio)
5.Ona poznata''ako će RS i Sandžak će..''

ciganDOgroba

pre 11 godina

Poredjenje Republike Srpske i Raske oblasti ( Sandzaka ) :

RS je entitet sa elementima drzave ( drzavljanstvo RS ne BiH , Srpska policija , vojska koja je samo pod zajednickom komandom ali se naoruzanje iz Banja Luke ne moze nositi u federaciju i obrnuto niti drzavljani RS sluze na teritoriji federacije... ) Srbi su konstitutivan narod , cine 33% ukupnog stanovnistva po popisu iz 1991 a insistiraju godinama na novom popisu koji koci zvanicno Sarajevo. Za osnivanje RS je jedan od najzasluznijih upravo Alija Izerbegovic
Raska oblast ( Sandzak ) je oblast u Srbiji ( nije entitet,pokrajna ...) u kojoj Muslimani ( Bosnjaci) ne cine vecinu ( vecina su u Sandzaku cija teritorija zahvata i severnu CG) , Muslimani ( Bosnjaci) nisu konstitutivan narod nego su nacionalna manjina u Srbiji kao i Slovaci,Rusini,Madjari , i Muslimana ( Bosnjaka) u Srbiji ima 1,5% od ukupnog broja stanovnka i ogroman boroj od tih 1,5% cine stanovnici Beograda!
60% gradjana BiH se borilo protiv tzv armije BiH ( Srbi , Hrvati u Hercegovini i srednjoj Bosni,Muslimani u zapadnoj Bosni) i pripadnicima te armije u vojnim knjizicama stoji ratni staz od Avgusta 1991 iako je rat u BiH poceo u Aprilu 1992 godine nakon ubistva coveka koji je zenio sina a ubio ga je osudjivani kriminalac koji je kasnije postao visoki oficir te tzv armije BiH a nakon rata je ubijen u obracunu kriminalaca.
I na kraju , referendum konstitutivnog naroda je osnovni postulat demokratije mada je u praksi RS drugi kontinent u odnosu na SA !

ccc

pre 11 godina

"U jednom momentu doći ćemo i do formalnog razdvajanja, ali iskreno, ne znam da kažem šta će posle toga da se desi?"

Hoces da ti kazem sta ce da se desi. Novi rat u roku od 5 minuta! E pa neće moći to tek tako...dok nas ima živih... a ima nas!

Muhamed Kopic

pre 11 godina

INFORMATIVNA GLASILA u RS,ona sa "ugledom" su pod apsolutnom kontrolom M.Dodika.Uvijek love i ulove samo one sagovornike koji ce skretati vodu na njhov mlin.Tako je i profesor Majer dobio prostor da govori van svake pameti. Tacno je samo to da BiH ne funkcionise kao drzava. Za to su krivi oni koji su takvu stvorili u Dejtonu.I dodikovci i oni koji mu pomazu zaboravljaju samo jednu cinjenicu;bosnjacka drzava,ako bi doslo do raspada BiH,bila bi centar evropskog terorizma.Arapski muslimani,ekstremnih nadzora,imali bi idealan centar za sve svoje akcije.
Ako bi neko nasilnim putem pokusao odvajanje,to bi sa radoscu docekali na Kosovu u Sandzaku a vatra bi se prosirila na Crnu Goru,Makedoniju u kojima zivi poveci broj Albanaca.Zna se,"vatra" bi buknula,jaca ili slabija i u Vojvodini i eto vam balkanskog rata.Dalje ne smijem ni da mislim sta bi se desavalo!

nbp

pre 11 godina

Ja sam protiv bošnjačke politike, ali i protiv raspada BiH. Kriv je zapad, jer su nikogovići (Holbrooke i sl) u Daytonu crtali etničke mape umesto da od Sarajeva odmah naprave distrikt u predratnim granicama grada i na njemu uteruju i testiraju zajedničku policiju i suživot. To bi bio i predložak za odgovorniju i realniju politiku sva tri naroda. Onako, Srbi su početkom 1996. spalili i napustili Grbavicu, Ilijaš, Ilidžu, Vogošću, tj. 50% teritorije grada, crte su povučene... i to je to. Imamo etnički aparthejd jednih od drugih, tri glavna grada. Ko tu uopšte očekuje i na koji način boljitak? Zeznuto.

ccc

pre 11 godina

spojiti republiku srpsku sa srbijom i mirna bosna. ionako smo isti narod, sa istim navikama, obicajima, jezikom. kad bi bio referendum 90 % bi glasalo za. ali nece to strani mocnici nikad dozvoliti. lakse nas je kontrolisati kad smo razdvojeni.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kenny, 31. maj 2012 11:13)


MOZA, A OSTATKU BOSNE PRIPOJITI SANDZAK. TO TI JE OK?

Boske

pre 11 godina

Kažu ima kuća po Srbiji po hiljadu evra. Klima je slična kao u BiH, jezik je ionako Vuk donio iz Hercegovine. Jeftino trajno rješenje da živimo u miru i kao najbolje komšije. (za sve one koji bi radije bili dio Srbije nego BiH)

Realko

pre 11 godina

Srbi vekovima zive u oblacima zato i jesmo propali. Nikada ne gledaju realnu situaciju. BIH se nikada nece raspasti jer je cuvaju SAD i EU. Da li je vama gospodine ekspertu jasno da svetski poredak kreiraju SAD i EU. Mozete govoriti koliko su te 2 sile zle, nepravedne, ovakve i onakve ali bice kako one kazu i to je REALNOST u kojoj zivimo. Ko se usprotivio njima uvek je dobio po usima i uvek ce da dobije.

Milutin

pre 11 godina

Zar zaistaa mislite da onaj tko je krojio kartu "Srpske" i "Federacije" nije to činio da opciju disolucije ostavi nemogućom. Jer, u tom slučaju bi se ponovno pjevalo "srpska od dva dela...". A ono što vrijedi u Srpskoj oslanja se na Zagreb, a ne na Beograd (Banja Luka, Krajina). Bez rata to ne bu išlo. Dogovorom? Ne mogu se dogovoriti ni oko banalnosti, a kamoli oko disolucije. Nema od tog ništa. A Nikolić će definitvno biti najposlušniji za Zapad, tek sad počinje paasivizacija Srpske

NekiBG

pre 11 godina

Sta lupate o neminovnom raspadu Bosne zato sto se JUga raspala. Bosna je postojala vekovima pre Juge i nikada u istoriji osim kratkih desetak godina nije bila srpska. Ako nestane Bosna visevekovna drzava na isti nacin moze nestati Srbija - po istom principu. Srbi nisu hteli Jugoslaviju nego Srboslaviju zato je Juga nestala sada nece Bosnu nego Srpsku Bosnu i zato ce se RS prije ugasiti nego BiH. A ne bi trebalo da je pameti u srpskoj politici.

CG

pre 11 godina

Hoces da ti kazem sta ce da se desi. Novi rat u roku od 5 minuta! E pa neće moći to tek tako...dok nas ima živih... a ima nas!
(ccc, 31. maj 2012 10:39)

Necete vi nista,sami ste,opkoljeni neprijateljima a bogami i bez medjunarodne podrske... To je samo pitanje vremena, Srpska treba da radi na sustinskim stvarima: demografiji,privredi,infrastrukturi i da se pripremi za to na vrijeme!

zg

pre 11 godina

Baš sam prije par mjeseci prolazio Podrinjem i gle više džamija nego crkava, a sto ćeš 'pravi srpski vjekovni teritorij', a još će trebati zapad uvjeriti u to.

IZBORNA GODINA

pre 11 godina

Pitam se koje političke kampanje će Mile opet smjeti zaigrati na istu kartu xD - Ovo sad su lokalni izbori ali šta će reći narodu za dvije godine ?! Dokle god je izbora referenduma neće biti sigurno :DDDDD

Das ist Walter !

pre 11 godina

"BiH postoji samo na papiru",kao da cujem Milu Ronhila,sto je babi milo to joj se snilo.Gospodo Srbi,ohladite glave,zar vam nije bilo dosta ratovanja,pa sve ste ratove izgubili,drzava vam sve manja,samo zahvaljujuci braci sa lijeve strane Drine.

Ivan

pre 11 godina

@(realno, 31. maj 2012 11:38)

A sad pogledajte na mapi Hrvatsku pa mi recite koja je razlika ? Kako to može Hrvatska tog oblika a Republika Srpska ne može?

Velibor, USA

pre 11 godina

Samo da kazem- podrshka komentaru (Darko, 31. maj 2012 11:13) i (nbp, 31. maj 2012 13:13) !!!
a Stephen Maier neka prvo uspedne da ubedi Ameriku i EU za ono shto govori pa cemo prichati.....

Veliki autoritet u međunarodnoj zajednici

pre 11 godina

Necete vi nista,sami ste,opkoljeni neprijateljima a bogami i bez medjunarodne podrske...
(CG, 31. maj 2012 17:39)

A sa čime će je RS steći i kada misliš da će biti najveća ??? Da li nakon presude Karadžiću u kojoj bi stajalo da je u nekoliko opština srpske izvršen genocid i etničko čišćenje ? Ili možda misliš da će vam međunarodnu podršku donijeti Mile Dodik sa svojom kulturom dijaloga i izražavanja, možda crkva u dvorištu Nane Fate Orlović ????

ja

pre 11 godina

Srbija nebi imala bas koristi od spajanja sa rs dobila bi jos vise nezaposlenih i hrpu penzija koje bi morala isplacivat ne samo srbima vec i hrvatima i bosnjacima koji zive na teritoriju rs plus jos desetke hiljada ratnih invalida i veterana koji dobivaju penzije i veliki dio zemlje koju treba razminirat. Neznam bas kolko bi srbija mogla to izdrzat mozda za 20-30 godina kad mozda bude vise para

Republika Srpska

pre 11 godina

a ko kaže da Srpska želi u Srbiju...ako se osamostalimo zar da jedan jaram zamijenimo drugim,zar od nekoga da postanemo građani drugog reda.....neće moći

Serbinum

pre 11 godina

"Diplomatija je iz početka mislila da Bosnu deli sa Srbijom; u tom pravcu je radio pretsednik mađarske vlade J. Andraši i Kalaj je u tom smislu ispitivao raspoloženja u Beogradu i davao na po usta i izvesna nagoveštavanja, pa čak i formalne predloge. U vojnim krugovima sastavljani su povodom vesti o tom razni memoari i projekti, u kojima se raspravljalo o eventualnim granicama. Dok je diplomatija držala, da bi granica mogla ići dolinom Vrbasa, vojni krugovi su tražili za Austriju svakako dolinu Bosne i Neretve. Namesnicima se moglo činiti kao znak izvesnog prijateljstva, da ih austriska vlada posvećuje donekle u svoje namere i da priznaje Srbiji pravo na Bosnu. Moglo im se činiti čak, možda, i probitačno da se o tom i govori, mada su i sami osećali da takvo rešenje bosanskog pitanja, u saradnji Srbije i Austrije, može imati i velikih opasnosti za nacionalne interese i budućnost. Do sporazuma nije došlo zbog važnih evropskih događaja i zbog uzajamnog nepoverenja, koje se nije moglo istrti. Posle velike nemačke pobede nad Francuzima u ratu 1870/1. god., kad je stvoreno Nemačko Carstvo i kad je u Beču postalo jasno da Austrija u nemačkom savezu nema više nikakva mesta, raspoloženja su se u austriskoj prestonici brzo izmenila."-Vladimir Ćorović
Podjela BIH je opcija AU monarhije iz 19.vijeka a ne velikosrpska težnja.Samo sad prvi put unutar BIH postoji razgraničenje.

@Sladjana1

pre 11 godina

Pa zar opet referendum? Referendum je bio 1992 god pa su ga Srbi bojkotovali.
Ili mozda mislis da referendum moze proci samo onda ako odgovara Srbima.
Svako dobro Bosno i Hercegovino!

Sladjana

pre 11 godina

O Bosni treba da odlučuju isključivo stanovnici Bosne. I niko drugi. Ni Beograd, ni Zagreb, ni Brisel, ni Vašington. Raspisati referendum, prebrojati glasove, sprovesti volju naroda BH i kraj. U Bosni neće biti rata, baš kao ni u Sandžaku, Hrvatskoj ili Vojvodini. Rat je prilično kontrolisan događaj, čak i kad su narodi u punoj snazi za rat. A što, srećom po sve nas, Balkanci više nisu.

bravo

pre 11 godina

Bravo ubjedljivo najbolji komentar - ko kaže da bi građani RS trčali u savez sa Srbijom i mijenjali jedan jaram drugim taj uopšte ne poznaje stav građana RS... Tako je RS želi nezavisnost

ccc

pre 11 godina

"U jednom momentu doći ćemo i do formalnog razdvajanja, ali iskreno, ne znam da kažem šta će posle toga da se desi?"

Hoces da ti kazem sta ce da se desi. Novi rat u roku od 5 minuta! E pa neće moći to tek tako...dok nas ima živih... a ima nas!

realno

pre 11 godina

Samo pogledajte izgled na karti 'Republike Srpske' i shvatiti cete da je nezavisnost nemoguća misija.
1.podjeljen istočni od zapadnog dijela
2.Brčko (grad) prije Dejtona držale su snage HVO-a i Armije BIH
3.Srebrenica
4.Očekuje se velika koncentracija stanovništva u Banja Luci, dok ostali dijelovi RS gube stanovništvo (primjerice istočna Hercegovina već je postala kamena pustinja i broj stanovnika od 91'godine se za 3x smanjio)
5.Ona poznata''ako će RS i Sandžak će..''

Darko

pre 11 godina

Od svih država na svetu upravo bi Srbija trebala biti ona kojoj je opstanak BiH nacionalni interes prvog reda. Svi vide i svi znaju šta Beograd radi i želi da uradi u Bosni. To znaju oni u Bosni i to znaju oni izvan Bosne. Napravi li Beograd kakav pogrešan korak tamo (a čini se da će nastaviti u tom pravcu) stvari se neće zaustaviti na rastakanje Bosne, a i zašto bi? Ovo je Balkan i ako neko tvrdi kako ovi u Bosni "ne mogu zajedno" to isto i sa istom validnošću se može reći na jugu Srbije, u Sandžaku, u Vojvodini i na par drugih mesta. Ključ situacije u Bosni nalazi se u Beogradu, a narod i političari ovde treba da odluče šta im je važnije - očuvanje ove kakve-takve skraćene Srbije ili sanjanje starog sna o širenju preko Drine.

NekiBG

pre 11 godina

Sta lupate o neminovnom raspadu Bosne zato sto se JUga raspala. Bosna je postojala vekovima pre Juge i nikada u istoriji osim kratkih desetak godina nije bila srpska. Ako nestane Bosna visevekovna drzava na isti nacin moze nestati Srbija - po istom principu. Srbi nisu hteli Jugoslaviju nego Srboslaviju zato je Juga nestala sada nece Bosnu nego Srpsku Bosnu i zato ce se RS prije ugasiti nego BiH. A ne bi trebalo da je pameti u srpskoj politici.

ccc

pre 11 godina

spojiti republiku srpsku sa srbijom i mirna bosna. ionako smo isti narod, sa istim navikama, obicajima, jezikom. kad bi bio referendum 90 % bi glasalo za. ali nece to strani mocnici nikad dozvoliti. lakse nas je kontrolisati kad smo razdvojeni.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kenny, 31. maj 2012 11:13)


MOZA, A OSTATKU BOSNE PRIPOJITI SANDZAK. TO TI JE OK?

Boske

pre 11 godina

Kažu ima kuća po Srbiji po hiljadu evra. Klima je slična kao u BiH, jezik je ionako Vuk donio iz Hercegovine. Jeftino trajno rješenje da živimo u miru i kao najbolje komšije. (za sve one koji bi radije bili dio Srbije nego BiH)

Milutin

pre 11 godina

Zar zaistaa mislite da onaj tko je krojio kartu "Srpske" i "Federacije" nije to činio da opciju disolucije ostavi nemogućom. Jer, u tom slučaju bi se ponovno pjevalo "srpska od dva dela...". A ono što vrijedi u Srpskoj oslanja se na Zagreb, a ne na Beograd (Banja Luka, Krajina). Bez rata to ne bu išlo. Dogovorom? Ne mogu se dogovoriti ni oko banalnosti, a kamoli oko disolucije. Nema od tog ništa. A Nikolić će definitvno biti najposlušniji za Zapad, tek sad počinje paasivizacija Srpske

Muhamed Kopic

pre 11 godina

INFORMATIVNA GLASILA u RS,ona sa "ugledom" su pod apsolutnom kontrolom M.Dodika.Uvijek love i ulove samo one sagovornike koji ce skretati vodu na njhov mlin.Tako je i profesor Majer dobio prostor da govori van svake pameti. Tacno je samo to da BiH ne funkcionise kao drzava. Za to su krivi oni koji su takvu stvorili u Dejtonu.I dodikovci i oni koji mu pomazu zaboravljaju samo jednu cinjenicu;bosnjacka drzava,ako bi doslo do raspada BiH,bila bi centar evropskog terorizma.Arapski muslimani,ekstremnih nadzora,imali bi idealan centar za sve svoje akcije.
Ako bi neko nasilnim putem pokusao odvajanje,to bi sa radoscu docekali na Kosovu u Sandzaku a vatra bi se prosirila na Crnu Goru,Makedoniju u kojima zivi poveci broj Albanaca.Zna se,"vatra" bi buknula,jaca ili slabija i u Vojvodini i eto vam balkanskog rata.Dalje ne smijem ni da mislim sta bi se desavalo!

zg

pre 11 godina

Baš sam prije par mjeseci prolazio Podrinjem i gle više džamija nego crkava, a sto ćeš 'pravi srpski vjekovni teritorij', a još će trebati zapad uvjeriti u to.

ja

pre 11 godina

Srbija nebi imala bas koristi od spajanja sa rs dobila bi jos vise nezaposlenih i hrpu penzija koje bi morala isplacivat ne samo srbima vec i hrvatima i bosnjacima koji zive na teritoriju rs plus jos desetke hiljada ratnih invalida i veterana koji dobivaju penzije i veliki dio zemlje koju treba razminirat. Neznam bas kolko bi srbija mogla to izdrzat mozda za 20-30 godina kad mozda bude vise para

kenny

pre 11 godina

spojiti republiku srpsku sa srbijom i mirna bosna. ionako smo isti narod, sa istim navikama, obicajima, jezikom. kad bi bio referendum 90 % bi glasalo za. ali nece to strani mocnici nikad dozvoliti. lakse nas je kontrolisati kad smo razdvojeni.

tuzlak

pre 11 godina

Bogami ni Americi ne treba puno, ali tamo se radja nova Pariska Komuna...jedva cekamo da dodjemo i pomognemo zaracenim stranama, 1% bogatasa i 99% fukare...dosta vise o raspadu BiH, dabogda se zabavili svojom mukom...

Das ist Walter !

pre 11 godina

"BiH postoji samo na papiru",kao da cujem Milu Ronhila,sto je babi milo to joj se snilo.Gospodo Srbi,ohladite glave,zar vam nije bilo dosta ratovanja,pa sve ste ratove izgubili,drzava vam sve manja,samo zahvaljujuci braci sa lijeve strane Drine.

nbp

pre 11 godina

Ja sam protiv bošnjačke politike, ali i protiv raspada BiH. Kriv je zapad, jer su nikogovići (Holbrooke i sl) u Daytonu crtali etničke mape umesto da od Sarajeva odmah naprave distrikt u predratnim granicama grada i na njemu uteruju i testiraju zajedničku policiju i suživot. To bi bio i predložak za odgovorniju i realniju politiku sva tri naroda. Onako, Srbi su početkom 1996. spalili i napustili Grbavicu, Ilijaš, Ilidžu, Vogošću, tj. 50% teritorije grada, crte su povučene... i to je to. Imamo etnički aparthejd jednih od drugih, tri glavna grada. Ko tu uopšte očekuje i na koji način boljitak? Zeznuto.

IZBORNA GODINA

pre 11 godina

Pitam se koje političke kampanje će Mile opet smjeti zaigrati na istu kartu xD - Ovo sad su lokalni izbori ali šta će reći narodu za dvije godine ?! Dokle god je izbora referenduma neće biti sigurno :DDDDD

Realko

pre 11 godina

Srbi vekovima zive u oblacima zato i jesmo propali. Nikada ne gledaju realnu situaciju. BIH se nikada nece raspasti jer je cuvaju SAD i EU. Da li je vama gospodine ekspertu jasno da svetski poredak kreiraju SAD i EU. Mozete govoriti koliko su te 2 sile zle, nepravedne, ovakve i onakve ali bice kako one kazu i to je REALNOST u kojoj zivimo. Ko se usprotivio njima uvek je dobio po usima i uvek ce da dobije.

ciganDOgroba

pre 11 godina

Poredjenje Republike Srpske i Raske oblasti ( Sandzaka ) :

RS je entitet sa elementima drzave ( drzavljanstvo RS ne BiH , Srpska policija , vojska koja je samo pod zajednickom komandom ali se naoruzanje iz Banja Luke ne moze nositi u federaciju i obrnuto niti drzavljani RS sluze na teritoriji federacije... ) Srbi su konstitutivan narod , cine 33% ukupnog stanovnistva po popisu iz 1991 a insistiraju godinama na novom popisu koji koci zvanicno Sarajevo. Za osnivanje RS je jedan od najzasluznijih upravo Alija Izerbegovic
Raska oblast ( Sandzak ) je oblast u Srbiji ( nije entitet,pokrajna ...) u kojoj Muslimani ( Bosnjaci) ne cine vecinu ( vecina su u Sandzaku cija teritorija zahvata i severnu CG) , Muslimani ( Bosnjaci) nisu konstitutivan narod nego su nacionalna manjina u Srbiji kao i Slovaci,Rusini,Madjari , i Muslimana ( Bosnjaka) u Srbiji ima 1,5% od ukupnog broja stanovnka i ogroman boroj od tih 1,5% cine stanovnici Beograda!
60% gradjana BiH se borilo protiv tzv armije BiH ( Srbi , Hrvati u Hercegovini i srednjoj Bosni,Muslimani u zapadnoj Bosni) i pripadnicima te armije u vojnim knjizicama stoji ratni staz od Avgusta 1991 iako je rat u BiH poceo u Aprilu 1992 godine nakon ubistva coveka koji je zenio sina a ubio ga je osudjivani kriminalac koji je kasnije postao visoki oficir te tzv armije BiH a nakon rata je ubijen u obracunu kriminalaca.
I na kraju , referendum konstitutivnog naroda je osnovni postulat demokratije mada je u praksi RS drugi kontinent u odnosu na SA !

Milos

pre 11 godina

Bosnjaci imaju potrebu da stalno naglasavaju da su nezavisna drzava sa himnom zastavom grbom spoljnim granicama (likujuci sto srbi i hrvati imaju pasose i ostala dokumenta na kojima pise BiH), kao da je TO garancija da ce BiH opstati.
YU u odnosu na BiH bila je "gvozdena" drzava za koju se mislilo da je ravno fatamorgani da ce se jednog dana raspasti pa se to dogodilo.
Majer je realista kada kaze da je to drzava "na papiru", u to su uvereni gotovo svi koji imalo prate situaciju u BiH. Kako rece g.Majer raspad je neminovnost a ja bih dodao bolje je i zdrav razlaz nego bolestan suzivot kakav je vec skoro 20 god.

maximus

pre 11 godina

To sam ja rekao odavno i znam da mnogi ljudi u bosni tako misle,uostalom SAD i EU su rekli slobi 1990 "ne mozes da teras ljude da zive zajedno ako nece" a. sad oni to upravo rade.
Izgleda da je ponos u pitanju,ne zele da priznaju da je dejton neuspeh.

Boris

pre 11 godina

Trajace do onog momenta dok zapad i Amerika budu imali para i uticaja da to finansiraju. A kako su im kola krenula nizbrdo,to se ocekuje najkasnije do 20 godina.Kada to dogodi,vrlo verovatno da ce RS proglasiti nezavisnost i da ce krenuti priznanja,sada koliko ce ih biti,to se ne moze znati. Rata nekih vecih razmera nece biti,jer kapaciteta za tako nesto ni nema(ljudi,oruzja,para...) Mada neki incidenti se mogu ocekivati.

Republika Srpska

pre 11 godina

a ko kaže da Srpska želi u Srbiju...ako se osamostalimo zar da jedan jaram zamijenimo drugim,zar od nekoga da postanemo građani drugog reda.....neće moći

marko

pre 11 godina

Medjunarodna zajednica je i stvorila pa i odrzava ovog Frankestajna pod imenom Bosna i Hercegovina. A naravno sve pod izgovorom borbe protiv velikosrpske hegemonije. Dugo ce to jos trajati ali dobro je da je neko od Amerikanaca rekao ovako nesto.

petar-veteran

pre 11 godina

@CCC
Stvarno ne znam sta cini danas vas optimizam po pitanju novog rata.Cemu se zapravo nadate.Da li mislite da ce i ovog puta iza vas da stane Amerika,EU.Nato....?Nece.Dali mislite da ce vam Hrvati dati podrsku kao 1992?Nece.Od 1995,znaci od kraja rata,R.Srpskoj niste nanijeli nikakvu stetu.Naprotiv.Svojom antisrpskom kampanjom,svojim mrznjom i netolerancijom,samo ste je jos vise odmakli od vas.Jedino sto ste konkretno uradili je da ste Hrvate,koji su vas spasili 92,ponizili i majorizovali na svakom pedlju federacije.Nedaj boze novog rata.Rat je zlo.Ali rat kao neminovnost lebdi nad Bosnom.Ovaj sledeci ako bude (a boga molim da do njega ne dodje) ce te definitivno izgubiti.Zauvjek.Zato u sva tri naroda treba naci mudre i pametne ljude koji ce ovu lakrdiju od drzave,poslati u istoriju.Kad jedna SFRJ,u kojoj smo zivjeli super,nije opstala,zasto bi ova kvazitvorevina,u kojoj nemamo ni hljeba,u kojoj zivimo kao poslednji bijednici,prezivjela.Svako sebi i "mirna Bosna'.
Nismo znali da budemo familija.Valjda znamo da budemo komsije.I to dobre.

petar-veteran

pre 11 godina

@ REALNO
Realno ti nemas blage veze.HVO i ABiH,prije Dejtona drzale Brcko?To te neko debelo slagao.Linije su bile od G.Vuksica,preko Bajica,iza Lipovca,Omerbegovace,Broda do ispred Boca i Boderista.Znaci u prosjeku nekih 10-15 km od grada.Zato ne lupaj.

jasko

pre 11 godina

Ovo, Boske, nije istina: "Brčko (grad) prije Dejtona držale su snage HVO-a i Armije BIH".
Držala ga je vojska Srpske, prošao kroz njega desetinu puta...tek je dejtonskim sporazumom pokušano da se na mala vrata Srpska podijeli "da se Vlasi ne dosjete", pa "kao" distrikt...Ne valja lagati čitaoce!

CG

pre 11 godina

Hoces da ti kazem sta ce da se desi. Novi rat u roku od 5 minuta! E pa neće moći to tek tako...dok nas ima živih... a ima nas!
(ccc, 31. maj 2012 10:39)

Necete vi nista,sami ste,opkoljeni neprijateljima a bogami i bez medjunarodne podrske... To je samo pitanje vremena, Srpska treba da radi na sustinskim stvarima: demografiji,privredi,infrastrukturi i da se pripremi za to na vrijeme!

Veliki autoritet u međunarodnoj zajednici

pre 11 godina

Necete vi nista,sami ste,opkoljeni neprijateljima a bogami i bez medjunarodne podrske...
(CG, 31. maj 2012 17:39)

A sa čime će je RS steći i kada misliš da će biti najveća ??? Da li nakon presude Karadžiću u kojoj bi stajalo da je u nekoliko opština srpske izvršen genocid i etničko čišćenje ? Ili možda misliš da će vam međunarodnu podršku donijeti Mile Dodik sa svojom kulturom dijaloga i izražavanja, možda crkva u dvorištu Nane Fate Orlović ????

gistro

pre 11 godina

Baš sam prije par mjeseci prolazio Podrinjem i gle više džamija nego crkava, a sto ćeš 'pravi srpski vjekovni teritorij', a još će trebati zapad uvjeriti u to.
(zg, 31. maj 2012 13:42)
Baš sam pre par meseci prolazio kroz Krajinu. Sve spaljeno i pusto, satrto postojanje jednog naroda. Pravi hrvatski vjekovni teritorij.

Velibor, USA

pre 11 godina

Samo da kazem- podrshka komentaru (Darko, 31. maj 2012 11:13) i (nbp, 31. maj 2012 13:13) !!!
a Stephen Maier neka prvo uspedne da ubedi Ameriku i EU za ono shto govori pa cemo prichati.....

bol

pre 11 godina

Ehh sta sve moze da se desi za 50 godina, sta se samo u proslosti izdesavalao u pola veka,moze se desiti da se bosna podeli,a moze se desiti i da se prosiri,granice su relativna kategorija, a mozda ostane i ista,mozda se EU pretvori u jednu federalnu drzavu, mozda bosnjaci,hrvati i srbi postanu bratski narodi,,mozda bude treci svetski rat, sve je moguce, nagadjanja su najvece zlo

@Sladjana1

pre 11 godina

Pa zar opet referendum? Referendum je bio 1992 god pa su ga Srbi bojkotovali.
Ili mozda mislis da referendum moze proci samo onda ako odgovara Srbima.
Svako dobro Bosno i Hercegovino!

Ivan

pre 11 godina

@(realno, 31. maj 2012 11:38)

A sad pogledajte na mapi Hrvatsku pa mi recite koja je razlika ? Kako to može Hrvatska tog oblika a Republika Srpska ne može?

Sladjana

pre 11 godina

O Bosni treba da odlučuju isključivo stanovnici Bosne. I niko drugi. Ni Beograd, ni Zagreb, ni Brisel, ni Vašington. Raspisati referendum, prebrojati glasove, sprovesti volju naroda BH i kraj. U Bosni neće biti rata, baš kao ni u Sandžaku, Hrvatskoj ili Vojvodini. Rat je prilično kontrolisan događaj, čak i kad su narodi u punoj snazi za rat. A što, srećom po sve nas, Balkanci više nisu.

Serbinum

pre 11 godina

"Diplomatija je iz početka mislila da Bosnu deli sa Srbijom; u tom pravcu je radio pretsednik mađarske vlade J. Andraši i Kalaj je u tom smislu ispitivao raspoloženja u Beogradu i davao na po usta i izvesna nagoveštavanja, pa čak i formalne predloge. U vojnim krugovima sastavljani su povodom vesti o tom razni memoari i projekti, u kojima se raspravljalo o eventualnim granicama. Dok je diplomatija držala, da bi granica mogla ići dolinom Vrbasa, vojni krugovi su tražili za Austriju svakako dolinu Bosne i Neretve. Namesnicima se moglo činiti kao znak izvesnog prijateljstva, da ih austriska vlada posvećuje donekle u svoje namere i da priznaje Srbiji pravo na Bosnu. Moglo im se činiti čak, možda, i probitačno da se o tom i govori, mada su i sami osećali da takvo rešenje bosanskog pitanja, u saradnji Srbije i Austrije, može imati i velikih opasnosti za nacionalne interese i budućnost. Do sporazuma nije došlo zbog važnih evropskih događaja i zbog uzajamnog nepoverenja, koje se nije moglo istrti. Posle velike nemačke pobede nad Francuzima u ratu 1870/1. god., kad je stvoreno Nemačko Carstvo i kad je u Beču postalo jasno da Austrija u nemačkom savezu nema više nikakva mesta, raspoloženja su se u austriskoj prestonici brzo izmenila."-Vladimir Ćorović
Podjela BIH je opcija AU monarhije iz 19.vijeka a ne velikosrpska težnja.Samo sad prvi put unutar BIH postoji razgraničenje.

bravo

pre 11 godina

Bravo ubjedljivo najbolji komentar - ko kaže da bi građani RS trčali u savez sa Srbijom i mijenjali jedan jaram drugim taj uopšte ne poznaje stav građana RS... Tako je RS želi nezavisnost