Nedelja, 18.03.2012.

20:46

General Diković tužio Natašu Kandić

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković podneo tužbu protiv direktorke FHP Nataše Kandić zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu, piše "Danas".

Izvor: Danas

General Dikoviæ tužio Natašu Kandiæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

dušan, sa dulja kosovo i metohija

pre 12 godina

mnogi nisu, moj druže, pročitali srpsku trilogiju od stevana jakovljevića, ko je gde u ratu i ko je gde i šta dobija i kako profitira posle rata. da podsetim, u ratu napred idu vojnici i starešine zatim komore, muzikanti, političari, profiteri, šverceri, a posle rata, nažalost sve obrnuto. zato te sada napadaju. ne daj se druže.

Mirko

pre 12 godina

Re:(cobi, 18. mart 2012 23:57)
Nije General Diković dobio orden Narodnog heroja, nego brigada kojom je on komandovao. A ta brigada je tokom rata na Kosovu imala 90 poginulih i više stotina ranjenih, uglavnom od nagaznih mina koje su noću po putevima postavljali albanski teroristi.
Kao pripadnik te brigade ponosan sam na to, kao i na svog komandanta Dikovića.
Nije mi samo jasno otkud to da, Kandićka baš sad iznosi optužbe na Račun Generala Dikovića, kad je on postavljen na mesto načelnika GŠ. Gde je bila sve ove godine??? Osim toga ona bi htela da bude veći katolik od Pape, pošto ni Haški tribunal nije pronašao nikakvu krivicu za Generala Dikovića. O tome što Kandićke nigde nema kad su srpske žrtve u pitanju ( Žuta kuća itd) suvišno je bilo šta reći.

klin

pre 12 godina

Čini mi se da je EU u vezi pregovora poglavlje 23 stavila na prvo mesto upravo zbog ovakvog pravosuđa a to znači i tužilaštva koje preko noći "otkriva" da dotični nije kriv za ratne zločine

CaptainObvious

pre 12 godina

Milosevic je davao medalje pilotima (koji su poginuli ili rizikovali svoj zivot da bi zastitili, medju ostalim, i ovu gospodju). Da li to znaci da su svi oni automatski ratni zlocinci, koljaci, razjareni srbocetnici ili sta vec?

sisanje vesla

pre 12 godina

Zar je stvarno neko mislio da se komandant 37 motorizovane brigade moze izvuci bez kazne zbog ponizavanja najvce sile u istoriji covecanstva ? U Aprilu 99 su na brifinzima govorili da je unisteno 1000 tenkova i borbenih vozila , pocetkom Juna su smanjili na nekoliko stotina a krajem juna su stigli do cifre od 12 unistenih komada tehnicko borbenih sredstava. Pre nekoliko meseci sam citao zvanicnu analizu NATO pakta o uspesnosti kampanje na Kosovu ( "mikrotalasne pecnice i makete osramotile najsavremenije zapadno oruzije") i zapitao sam se na koji ce nacin pokusati da kazne srpske generale.

nedjo

pre 12 godina

Hoces li ti jednog dana optuziti Milosa Obilica za muratovu smrt?
Vec vise od 50 godina zivim na zapadu,te su zemlj pocinule naj vece zlocine protiv covecanstva, garantujem vam da oni nemaju Natasu Kandic.

Nenad

pre 12 godina

Valja se nama suočiti sa našim gresima, a to nije lako. Zbog toga je napad najbolja odbrana.
Tako ćemo i Dražu da rehabilitujemo, a četnici i ustaše nisu metka ispalili jedni na druge u celom drugom svetskom ratu. To smo mi.

branko

pre 12 godina

Gospodine Generale !
Da bi bio castan general i odbranio funciju koju obavljate, jedino resenje je sud. Nemoze se gospodja Kandic ponasati prema nacelniku General staba kako ona zamislja. Ljubisu Dikovica moze da proziva ali Nacelnika General staba treba da razmisli sa kojim optuzbama i argumentima. Dobar potez Generale !

Jovan

pre 12 godina

Finansijeri fonda su još kod presude Kandićkoj za neistinite optužbe o Tomislavu Nikoliću trebali da joj otkažu novčanu pomoć. Nego su verovatno ukapirali da na zaboravnost Srba i "zastarelost slučaja" ne računaju samo srpski političari već i "progresive snage". Da li neko i posle te presude za neistine o Tomi veruje Kandićkoj i troši vreme podržavajući je?

Nebojša Matić

pre 12 godina

Diković je u Intervjuu NIN-u od pre par meseci crno na belo potvrdio da je više pripadnika brigade procesuirano za ratne zločine, hoteći time tada da se odbrani od optužbi da nije ništa činio da iste spreči (ostavimo po strani sada kada su podizane te optužnice, te kakav im je ishod). Dakle zločini su izvesni. Ovde se pak radi o preverznom poimanju krivice: Diković smatra da nije kriv sve dotle dok nije svojeručno ubijao, proterivao itd. Njemu - a ni vlasti u Srbiji - ne pada na pamet da komandna odgovornost u ovom slučaju barem diskvalifikuje sa časne pozicije prvog u vojsci.

Dzoni

pre 12 godina

I mene ja sam 1998-1999 proveo tada kao vojnik na kosovu 6 meseci jer me tad zakacio vojni rok,samo cekam kad ce i meni da posalju cestitku za ratne zlocine i ako smo 1000 puta pomagali normalnim albancima,sa onim drugima koji su koristili kukavicke taktike,postavi bombu na put pa onda bezanija naravno da nisam imao neke simpatije.

gile

pre 12 godina

Kriv ili nevin, on je barem reagovao kao svaki castan oficir: idemo na sud, pa neka sud utvrdi istinu. E zbog toga ja njemu skidam kapu. Nije poenta nikome skinuti kozu s ledja vec utvrditi sta je prava istina! Tako radi pravi oficir, a ne kao neki sto su se skrivali po rupcagama i ubijali neduzne klince po Topcideru!

vuchkomilli

pre 12 godina

Puna podrska g.dine generale, nadam se da ce i ministarstvo odbrane pruziti podrsku, posto su se javno izjasnili po ovom pitanju. Vreme je da se i drzava odlucno suprotstavi vrshljanju i podrivanju. Nema potrebe da dokazujemo da smo spremni za Evropu tako sto cemo trpeti ponizavanja ovakvog polusveta , koji, da sve bude gore, to ne radi iz ideala, vec iz koristoljublja!

C.O.

pre 12 godina

Ja do sada jos ni jednom nisam cuo da je Natasa Kandic pokrenula kakvu tuzbu ili da je bilo sta lose rekla protiv osoba koje su pocinile zlocine nad nama Srbima. A da... Zaboravih... Ona je u fondu za HUMANITARNO PRAVO... A mi Srbi za nju nismo LJUDI!!! E pa "najdraza" Nato,ziva mi bila jos dugo,dugo...

ybada

pre 12 godina

U dosijeu je navedeno da je 37. motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je komandovao Ljubiša Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja. NO COMMENT

Crni

pre 12 godina

Sve NVO koje izlaze iz svojih okvira treba preispitati, nadgledati njihov rad, i finansije.Egipat je iako posle prevrata i promene vlasti smogao snage da se odupre, vrsljanju NVO i uplitanje u organizovanje demonstracija protiv drzave. Tako treba uraditi i kod nas, pa oni koji su ih instalirali i finansirali neka dodju i vode ih "kuci" uz obestecenje drzavi kojoj su naneli veliku stetu.

bezimeni

pre 12 godina

Vidim da su većinu komentara napisale tzv. patriJote, koji sve znaju, pa i to da li je general kriv ili nije. Nadam se da su ljudi sa takvim mentalnim sklopom ipak u manjini. A DS plaća cenu koja će biti sve veća i veća zbog koalicije sa crvenima. Najtačnije, DS nije onaj izvorni, pokupio je 2003-e sve pobeguše iz JUL-a i SPS-a, tako da je sada sve jedno da li ćete glasati za DS ili SPS. Za lustraciju nikada nije kasno. Evo, u Rumuniji je sada rade.

iii

pre 12 godina

Kandicki svaka cast, ali ako je Tuzilastvo odbacilo optuzbe kao neosnovane onda je to zvanicna potvrda da nije u pravu, zar ne? I logicno je onda da se pokrene kontra-tuzba zbog blacenja ugleda. Prateci prepucavanja po stampi, imam utisak da je u pitanju pre politicka kampanja da se neko drugi dovede na mesto nacelnika, nego sto se radi o realnim zeljama da se zlocini resavaju.

Joda

pre 12 godina

i onda ce opet, kao i svaki put do sada, na sudjenju da isplivaju dokazi. kandic ima malo deblja ledja nego sto je miloseviceva udba.

Poldi

pre 12 godina

Uniformisana nevinasca koja su bila spremna da izvrse svako naredjenje a i da saradjuju sa zlocinackim paramilitarnim grupacijama protiv vlastitog naroda. Ako su branili drzavu onda su i Albanci bili gradjani te iste drzave a ne samo Srbi.
Zar nema vojnog lica koje nije moglo biti postavljeno na polozaj generala a da nije sa prosloscu sive zone ratova 90ih?

milomir

pre 12 godina

Gospodin general nije odgovoar za ono što su njegovi potčinjeni radili u zoni njegove odgovornosti. Gospodin general je uopšte neodgovoran čovek.

zoom

pre 12 godina

Ova privatna tuzba sigurno ce biti 'pod lupom' kako domacih, tako i stranih posmatraca jerr oboje su 'high profle' a takodjer je u pitanju sa jedne strane, ugled ministarstva odbrane drzave Srbije odbosno onih koji su predlozili Dikovica za to mesto, a sa druge Fonda koji, svidjalo se to nama ili ne, ipak ima ne tako male zasluge za razvoj demokratije u Srbiji.
Nesta imam osecaj da ce nezadovoljn strana na kraju zavrsiti sa zalbom cak u Strazburu.
Drzavi Srbiji koja trazi da udje u E, ovako tuzakanje nacelnika Generalstaba i direktorice fonda sigurno ne treba

Hrkljus

pre 12 godina

eto odma se javlja djenerala kolko oces da stite Srbiju od bezumlja. Taj je neduzan ko i ratko mladic i ostala banda. Pobili ljude a sad se prave ludi.

ultrasrbin

pre 12 godina

(e-krem, 18. mart 2012 21:19)
Ako si ostrascen nisi nepismen. Gospodin Dikovic se osvrnuo na jednu od tacaka kao paradokslnu, a ostalo je odbacio. Imajuci u vidu da je podneo tuzbu mozda ti je nesto jasnije. Sto se tice odmicanja od 5 oktobra nisi pogodio. Odmakla je Srbija, ali u negativnom smeru. da li treba svi Srbi da odu u hag da bi ti i tebi slicni rekli da je 5 oktobar uspeo. Ili je mozda bolje da kao ratni zlocinci izvedemo kolektivno samospaljivanje.

e pa je.. ga

pre 12 godina

mislim da bi bilo divno da u Haskom privoru ima 6.999.999 mesta i da lepo svi Srbi odu tamo a gospodja kandic da ostane sama u Srbiji. Alal vera, alal vera..

beogradjanka

pre 12 godina

Ovo je jedini moguci potez koji je general Dikovic mogao i morao da povuce. Tuzba je bila neminorna, jer da nije tuzio, ispalo bi da je kriv za ono za sta ga gospodja Kandic optuzuje. Optuzbe su suvise teske da bi to moglo da ostane nerazjasnjeno. Trebalo bi da javnost bude upoznata sa procesom. Izvestavajte nas.

southlander

pre 12 godina

"udar na Vojsku Srbije kao stabilnu i uglednu instituciju." Ta vremena su odavno prosla. Jos onda kada su tenkovi izasli na Beogradske ulice. Vec dugo imamo samo armiju penzionera, koji uzivaju na ratnim zaslugama devedesetih. Istorija je udarila svoj pecat na Srbiju. Iz Beograda su krenuli ratni zlocinci, koji su zavrsili u Hagu. A neki se i tamo vracaju.

miki

pre 12 godina

Pa naravno. Svako mora da odgovara i za svoje zlocine ali isto tako i za podrivanje sopstvene drzave. Izadji sada na crtu, nema lajanja bez posledica.

stanovnik ove "drzave"

pre 12 godina

Hoce li iko stati na put toj "osobi" i kvazi humanitarnom pravu, da prestanu vise sa pljuvanjem... Sta ce biti kada ih taj neko prestane placati. Jadno je to dokle neko moze da se spussti kao ta osoba koja predstavlja "fond za humanitarno....Sta sve novac moze da uradi... Na ovom nasem prostoru vrsljaju kojekakvi humanitarci a najgori su domaci...

bice veselo

pre 12 godina

Zaista je zanimljivo procitati da se Načelnik Generalštaba VS 'tuzaka' sa nekim civilom [kako tio vojska voli da kaze] ovako javno.
Sa druge strane, imam osecaj da Kandika sigurno ima neki 'kec u rukavu' jer Fond tj Kandicka sigurno nebi islazili u javnost sa svim onim optuzbama.
Jedino pitanje bje jeli to nesta u vezi Kosova 1998/99 ili dok je sluzio na granici sa BH 1994/95
Pitanje je i 'ciji covek' je Dikovic jer naivno je i pomisliti d0a je Vojska Srbije depolitizovana

Michel

pre 12 godina

Razmišljao sam da li da se uopšte javim postom na ovu temu foruma. U Kandićkinu priču sumnjam iz više razloga od koji je jedan lični stav a drugi metodološki. Pod jedan, kada je uopšte Kandićeva radila nešto dobro za Srbiju,insistirajuči uvek i isključivo na srpskim zločinima a nijednom reči ne pominjući srpske žrtve. Pri tom stojim na stanovištu univerzalnosti ljudske žrtve. Žrtva rata je samo to - bilo iz koje nacije ili vere ili pola.A za Kandićku je to ciljano samo na njen narod kao univerzalnog krivca za sve.Ako je objektivna, na šta pretenduje da jeste, ne može se o ovako teškim temama govoriti uz otvorenu pristrasnost jednoj strani, a znamo za koju stranu Kandićka ima samilost i razumevanje, uvek onu drugu.To sigurno nije strana njenog, srpskog naroda. Pod dva, da li dotična Kandićka toliko želi da unizi svoj narod da sumnja u to da su u VS izvršene provere, kakve se inače uvek vrše pred svako veće naimenovanje. Pa neće biti da je samo njena reč prava, pa tako već 15 godina i više unazad.
PS. Ta otvorena orijentacija protiv jedne strane ukazuje na ne baš jasne i definisane stvari oko finansijere i naredbodavaca FHP. Ne bih ulazio u neko sudsko natezanje s Kandićkom, pošto detalje o radu ne znam, ali cela priča oko nje suviše ukazuje na to na šta sumnjam, pa i u slučaju napada na VS kao na instituciju sustema sa tako teškim optužbama s njene strane.

e-krem

pre 12 godina

1.U dosijeu je navedeno da je 37. motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je komandovao Ljubiša Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja.

2.Dikovic je naveo da je paradoksalno mišljenje FHP da je za pogibiju pripadnika Vojske u svojoj državi 1999. kriv on, a ne teroristička organizacija koja je izvela napad i ubila ljude.

Koliko vidim FHP o klin Dikovic o plocu jer ga FHP niti ga optuzuje za ono sto Dikovic navodi u svojoj odbrani.Tipicno za zemlju koja nije izvrsila ono sto je trebala pa zato i nije odmakla od 5.oktobra.

Jovan

pre 12 godina

Jos jedna isprazna demonstracija sile od strane ignoranata iz vrha vlasti i vojske.
Ovi ljudi (Dikovic i Sutanovac) kao da nisu svesni u kom dobu zive.

e pa je.. ga

pre 12 godina

mislim da bi bilo divno da u Haskom privoru ima 6.999.999 mesta i da lepo svi Srbi odu tamo a gospodja kandic da ostane sama u Srbiji. Alal vera, alal vera..

beogradjanka

pre 12 godina

Ovo je jedini moguci potez koji je general Dikovic mogao i morao da povuce. Tuzba je bila neminorna, jer da nije tuzio, ispalo bi da je kriv za ono za sta ga gospodja Kandic optuzuje. Optuzbe su suvise teske da bi to moglo da ostane nerazjasnjeno. Trebalo bi da javnost bude upoznata sa procesom. Izvestavajte nas.

stanovnik ove "drzave"

pre 12 godina

Hoce li iko stati na put toj "osobi" i kvazi humanitarnom pravu, da prestanu vise sa pljuvanjem... Sta ce biti kada ih taj neko prestane placati. Jadno je to dokle neko moze da se spussti kao ta osoba koja predstavlja "fond za humanitarno....Sta sve novac moze da uradi... Na ovom nasem prostoru vrsljaju kojekakvi humanitarci a najgori su domaci...

Michel

pre 12 godina

Razmišljao sam da li da se uopšte javim postom na ovu temu foruma. U Kandićkinu priču sumnjam iz više razloga od koji je jedan lični stav a drugi metodološki. Pod jedan, kada je uopšte Kandićeva radila nešto dobro za Srbiju,insistirajuči uvek i isključivo na srpskim zločinima a nijednom reči ne pominjući srpske žrtve. Pri tom stojim na stanovištu univerzalnosti ljudske žrtve. Žrtva rata je samo to - bilo iz koje nacije ili vere ili pola.A za Kandićku je to ciljano samo na njen narod kao univerzalnog krivca za sve.Ako je objektivna, na šta pretenduje da jeste, ne može se o ovako teškim temama govoriti uz otvorenu pristrasnost jednoj strani, a znamo za koju stranu Kandićka ima samilost i razumevanje, uvek onu drugu.To sigurno nije strana njenog, srpskog naroda. Pod dva, da li dotična Kandićka toliko želi da unizi svoj narod da sumnja u to da su u VS izvršene provere, kakve se inače uvek vrše pred svako veće naimenovanje. Pa neće biti da je samo njena reč prava, pa tako već 15 godina i više unazad.
PS. Ta otvorena orijentacija protiv jedne strane ukazuje na ne baš jasne i definisane stvari oko finansijere i naredbodavaca FHP. Ne bih ulazio u neko sudsko natezanje s Kandićkom, pošto detalje o radu ne znam, ali cela priča oko nje suviše ukazuje na to na šta sumnjam, pa i u slučaju napada na VS kao na instituciju sustema sa tako teškim optužbama s njene strane.

miki

pre 12 godina

Pa naravno. Svako mora da odgovara i za svoje zlocine ali isto tako i za podrivanje sopstvene drzave. Izadji sada na crtu, nema lajanja bez posledica.

ultrasrbin

pre 12 godina

(e-krem, 18. mart 2012 21:19)
Ako si ostrascen nisi nepismen. Gospodin Dikovic se osvrnuo na jednu od tacaka kao paradokslnu, a ostalo je odbacio. Imajuci u vidu da je podneo tuzbu mozda ti je nesto jasnije. Sto se tice odmicanja od 5 oktobra nisi pogodio. Odmakla je Srbija, ali u negativnom smeru. da li treba svi Srbi da odu u hag da bi ti i tebi slicni rekli da je 5 oktobar uspeo. Ili je mozda bolje da kao ratni zlocinci izvedemo kolektivno samospaljivanje.

southlander

pre 12 godina

"udar na Vojsku Srbije kao stabilnu i uglednu instituciju." Ta vremena su odavno prosla. Jos onda kada su tenkovi izasli na Beogradske ulice. Vec dugo imamo samo armiju penzionera, koji uzivaju na ratnim zaslugama devedesetih. Istorija je udarila svoj pecat na Srbiju. Iz Beograda su krenuli ratni zlocinci, koji su zavrsili u Hagu. A neki se i tamo vracaju.

e-krem

pre 12 godina

1.U dosijeu je navedeno da je 37. motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je komandovao Ljubiša Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja.

2.Dikovic je naveo da je paradoksalno mišljenje FHP da je za pogibiju pripadnika Vojske u svojoj državi 1999. kriv on, a ne teroristička organizacija koja je izvela napad i ubila ljude.

Koliko vidim FHP o klin Dikovic o plocu jer ga FHP niti ga optuzuje za ono sto Dikovic navodi u svojoj odbrani.Tipicno za zemlju koja nije izvrsila ono sto je trebala pa zato i nije odmakla od 5.oktobra.

Jovan

pre 12 godina

Jos jedna isprazna demonstracija sile od strane ignoranata iz vrha vlasti i vojske.
Ovi ljudi (Dikovic i Sutanovac) kao da nisu svesni u kom dobu zive.

bice veselo

pre 12 godina

Zaista je zanimljivo procitati da se Načelnik Generalštaba VS 'tuzaka' sa nekim civilom [kako tio vojska voli da kaze] ovako javno.
Sa druge strane, imam osecaj da Kandika sigurno ima neki 'kec u rukavu' jer Fond tj Kandicka sigurno nebi islazili u javnost sa svim onim optuzbama.
Jedino pitanje bje jeli to nesta u vezi Kosova 1998/99 ili dok je sluzio na granici sa BH 1994/95
Pitanje je i 'ciji covek' je Dikovic jer naivno je i pomisliti d0a je Vojska Srbije depolitizovana

Crni

pre 12 godina

Sve NVO koje izlaze iz svojih okvira treba preispitati, nadgledati njihov rad, i finansije.Egipat je iako posle prevrata i promene vlasti smogao snage da se odupre, vrsljanju NVO i uplitanje u organizovanje demonstracija protiv drzave. Tako treba uraditi i kod nas, pa oni koji su ih instalirali i finansirali neka dodju i vode ih "kuci" uz obestecenje drzavi kojoj su naneli veliku stetu.

C.O.

pre 12 godina

Ja do sada jos ni jednom nisam cuo da je Natasa Kandic pokrenula kakvu tuzbu ili da je bilo sta lose rekla protiv osoba koje su pocinile zlocine nad nama Srbima. A da... Zaboravih... Ona je u fondu za HUMANITARNO PRAVO... A mi Srbi za nju nismo LJUDI!!! E pa "najdraza" Nato,ziva mi bila jos dugo,dugo...

Dzoni

pre 12 godina

I mene ja sam 1998-1999 proveo tada kao vojnik na kosovu 6 meseci jer me tad zakacio vojni rok,samo cekam kad ce i meni da posalju cestitku za ratne zlocine i ako smo 1000 puta pomagali normalnim albancima,sa onim drugima koji su koristili kukavicke taktike,postavi bombu na put pa onda bezanija naravno da nisam imao neke simpatije.

gile

pre 12 godina

Kriv ili nevin, on je barem reagovao kao svaki castan oficir: idemo na sud, pa neka sud utvrdi istinu. E zbog toga ja njemu skidam kapu. Nije poenta nikome skinuti kozu s ledja vec utvrditi sta je prava istina! Tako radi pravi oficir, a ne kao neki sto su se skrivali po rupcagama i ubijali neduzne klince po Topcideru!

vuchkomilli

pre 12 godina

Puna podrska g.dine generale, nadam se da ce i ministarstvo odbrane pruziti podrsku, posto su se javno izjasnili po ovom pitanju. Vreme je da se i drzava odlucno suprotstavi vrshljanju i podrivanju. Nema potrebe da dokazujemo da smo spremni za Evropu tako sto cemo trpeti ponizavanja ovakvog polusveta , koji, da sve bude gore, to ne radi iz ideala, vec iz koristoljublja!

nedjo

pre 12 godina

Hoces li ti jednog dana optuziti Milosa Obilica za muratovu smrt?
Vec vise od 50 godina zivim na zapadu,te su zemlj pocinule naj vece zlocine protiv covecanstva, garantujem vam da oni nemaju Natasu Kandic.

Jovan

pre 12 godina

Finansijeri fonda su još kod presude Kandićkoj za neistinite optužbe o Tomislavu Nikoliću trebali da joj otkažu novčanu pomoć. Nego su verovatno ukapirali da na zaboravnost Srba i "zastarelost slučaja" ne računaju samo srpski političari već i "progresive snage". Da li neko i posle te presude za neistine o Tomi veruje Kandićkoj i troši vreme podržavajući je?

branko

pre 12 godina

Gospodine Generale !
Da bi bio castan general i odbranio funciju koju obavljate, jedino resenje je sud. Nemoze se gospodja Kandic ponasati prema nacelniku General staba kako ona zamislja. Ljubisu Dikovica moze da proziva ali Nacelnika General staba treba da razmisli sa kojim optuzbama i argumentima. Dobar potez Generale !

ybada

pre 12 godina

U dosijeu je navedeno da je 37. motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je komandovao Ljubiša Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja. NO COMMENT

Nebojša Matić

pre 12 godina

Diković je u Intervjuu NIN-u od pre par meseci crno na belo potvrdio da je više pripadnika brigade procesuirano za ratne zločine, hoteći time tada da se odbrani od optužbi da nije ništa činio da iste spreči (ostavimo po strani sada kada su podizane te optužnice, te kakav im je ishod). Dakle zločini su izvesni. Ovde se pak radi o preverznom poimanju krivice: Diković smatra da nije kriv sve dotle dok nije svojeručno ubijao, proterivao itd. Njemu - a ni vlasti u Srbiji - ne pada na pamet da komandna odgovornost u ovom slučaju barem diskvalifikuje sa časne pozicije prvog u vojsci.

Hrkljus

pre 12 godina

eto odma se javlja djenerala kolko oces da stite Srbiju od bezumlja. Taj je neduzan ko i ratko mladic i ostala banda. Pobili ljude a sad se prave ludi.

Nenad

pre 12 godina

Valja se nama suočiti sa našim gresima, a to nije lako. Zbog toga je napad najbolja odbrana.
Tako ćemo i Dražu da rehabilitujemo, a četnici i ustaše nisu metka ispalili jedni na druge u celom drugom svetskom ratu. To smo mi.

Mirko

pre 12 godina

Re:(cobi, 18. mart 2012 23:57)
Nije General Diković dobio orden Narodnog heroja, nego brigada kojom je on komandovao. A ta brigada je tokom rata na Kosovu imala 90 poginulih i više stotina ranjenih, uglavnom od nagaznih mina koje su noću po putevima postavljali albanski teroristi.
Kao pripadnik te brigade ponosan sam na to, kao i na svog komandanta Dikovića.
Nije mi samo jasno otkud to da, Kandićka baš sad iznosi optužbe na Račun Generala Dikovića, kad je on postavljen na mesto načelnika GŠ. Gde je bila sve ove godine??? Osim toga ona bi htela da bude veći katolik od Pape, pošto ni Haški tribunal nije pronašao nikakvu krivicu za Generala Dikovića. O tome što Kandićke nigde nema kad su srpske žrtve u pitanju ( Žuta kuća itd) suvišno je bilo šta reći.

Joda

pre 12 godina

i onda ce opet, kao i svaki put do sada, na sudjenju da isplivaju dokazi. kandic ima malo deblja ledja nego sto je miloseviceva udba.

bezimeni

pre 12 godina

Vidim da su većinu komentara napisale tzv. patriJote, koji sve znaju, pa i to da li je general kriv ili nije. Nadam se da su ljudi sa takvim mentalnim sklopom ipak u manjini. A DS plaća cenu koja će biti sve veća i veća zbog koalicije sa crvenima. Najtačnije, DS nije onaj izvorni, pokupio je 2003-e sve pobeguše iz JUL-a i SPS-a, tako da je sada sve jedno da li ćete glasati za DS ili SPS. Za lustraciju nikada nije kasno. Evo, u Rumuniji je sada rade.

CaptainObvious

pre 12 godina

Milosevic je davao medalje pilotima (koji su poginuli ili rizikovali svoj zivot da bi zastitili, medju ostalim, i ovu gospodju). Da li to znaci da su svi oni automatski ratni zlocinci, koljaci, razjareni srbocetnici ili sta vec?

milomir

pre 12 godina

Gospodin general nije odgovoar za ono što su njegovi potčinjeni radili u zoni njegove odgovornosti. Gospodin general je uopšte neodgovoran čovek.

Poldi

pre 12 godina

Uniformisana nevinasca koja su bila spremna da izvrse svako naredjenje a i da saradjuju sa zlocinackim paramilitarnim grupacijama protiv vlastitog naroda. Ako su branili drzavu onda su i Albanci bili gradjani te iste drzave a ne samo Srbi.
Zar nema vojnog lica koje nije moglo biti postavljeno na polozaj generala a da nije sa prosloscu sive zone ratova 90ih?

iii

pre 12 godina

Kandicki svaka cast, ali ako je Tuzilastvo odbacilo optuzbe kao neosnovane onda je to zvanicna potvrda da nije u pravu, zar ne? I logicno je onda da se pokrene kontra-tuzba zbog blacenja ugleda. Prateci prepucavanja po stampi, imam utisak da je u pitanju pre politicka kampanja da se neko drugi dovede na mesto nacelnika, nego sto se radi o realnim zeljama da se zlocini resavaju.

sisanje vesla

pre 12 godina

Zar je stvarno neko mislio da se komandant 37 motorizovane brigade moze izvuci bez kazne zbog ponizavanja najvce sile u istoriji covecanstva ? U Aprilu 99 su na brifinzima govorili da je unisteno 1000 tenkova i borbenih vozila , pocetkom Juna su smanjili na nekoliko stotina a krajem juna su stigli do cifre od 12 unistenih komada tehnicko borbenih sredstava. Pre nekoliko meseci sam citao zvanicnu analizu NATO pakta o uspesnosti kampanje na Kosovu ( "mikrotalasne pecnice i makete osramotile najsavremenije zapadno oruzije") i zapitao sam se na koji ce nacin pokusati da kazne srpske generale.

zoom

pre 12 godina

Ova privatna tuzba sigurno ce biti 'pod lupom' kako domacih, tako i stranih posmatraca jerr oboje su 'high profle' a takodjer je u pitanju sa jedne strane, ugled ministarstva odbrane drzave Srbije odbosno onih koji su predlozili Dikovica za to mesto, a sa druge Fonda koji, svidjalo se to nama ili ne, ipak ima ne tako male zasluge za razvoj demokratije u Srbiji.
Nesta imam osecaj da ce nezadovoljn strana na kraju zavrsiti sa zalbom cak u Strazburu.
Drzavi Srbiji koja trazi da udje u E, ovako tuzakanje nacelnika Generalstaba i direktorice fonda sigurno ne treba

klin

pre 12 godina

Čini mi se da je EU u vezi pregovora poglavlje 23 stavila na prvo mesto upravo zbog ovakvog pravosuđa a to znači i tužilaštva koje preko noći "otkriva" da dotični nije kriv za ratne zločine

dušan, sa dulja kosovo i metohija

pre 12 godina

mnogi nisu, moj druže, pročitali srpsku trilogiju od stevana jakovljevića, ko je gde u ratu i ko je gde i šta dobija i kako profitira posle rata. da podsetim, u ratu napred idu vojnici i starešine zatim komore, muzikanti, političari, profiteri, šverceri, a posle rata, nažalost sve obrnuto. zato te sada napadaju. ne daj se druže.

Jovan

pre 12 godina

Jos jedna isprazna demonstracija sile od strane ignoranata iz vrha vlasti i vojske.
Ovi ljudi (Dikovic i Sutanovac) kao da nisu svesni u kom dobu zive.

southlander

pre 12 godina

"udar na Vojsku Srbije kao stabilnu i uglednu instituciju." Ta vremena su odavno prosla. Jos onda kada su tenkovi izasli na Beogradske ulice. Vec dugo imamo samo armiju penzionera, koji uzivaju na ratnim zaslugama devedesetih. Istorija je udarila svoj pecat na Srbiju. Iz Beograda su krenuli ratni zlocinci, koji su zavrsili u Hagu. A neki se i tamo vracaju.

e-krem

pre 12 godina

1.U dosijeu je navedeno da je 37. motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je komandovao Ljubiša Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja.

2.Dikovic je naveo da je paradoksalno mišljenje FHP da je za pogibiju pripadnika Vojske u svojoj državi 1999. kriv on, a ne teroristička organizacija koja je izvela napad i ubila ljude.

Koliko vidim FHP o klin Dikovic o plocu jer ga FHP niti ga optuzuje za ono sto Dikovic navodi u svojoj odbrani.Tipicno za zemlju koja nije izvrsila ono sto je trebala pa zato i nije odmakla od 5.oktobra.

bice veselo

pre 12 godina

Zaista je zanimljivo procitati da se Načelnik Generalštaba VS 'tuzaka' sa nekim civilom [kako tio vojska voli da kaze] ovako javno.
Sa druge strane, imam osecaj da Kandika sigurno ima neki 'kec u rukavu' jer Fond tj Kandicka sigurno nebi islazili u javnost sa svim onim optuzbama.
Jedino pitanje bje jeli to nesta u vezi Kosova 1998/99 ili dok je sluzio na granici sa BH 1994/95
Pitanje je i 'ciji covek' je Dikovic jer naivno je i pomisliti d0a je Vojska Srbije depolitizovana

e pa je.. ga

pre 12 godina

mislim da bi bilo divno da u Haskom privoru ima 6.999.999 mesta i da lepo svi Srbi odu tamo a gospodja kandic da ostane sama u Srbiji. Alal vera, alal vera..

Michel

pre 12 godina

Razmišljao sam da li da se uopšte javim postom na ovu temu foruma. U Kandićkinu priču sumnjam iz više razloga od koji je jedan lični stav a drugi metodološki. Pod jedan, kada je uopšte Kandićeva radila nešto dobro za Srbiju,insistirajuči uvek i isključivo na srpskim zločinima a nijednom reči ne pominjući srpske žrtve. Pri tom stojim na stanovištu univerzalnosti ljudske žrtve. Žrtva rata je samo to - bilo iz koje nacije ili vere ili pola.A za Kandićku je to ciljano samo na njen narod kao univerzalnog krivca za sve.Ako je objektivna, na šta pretenduje da jeste, ne može se o ovako teškim temama govoriti uz otvorenu pristrasnost jednoj strani, a znamo za koju stranu Kandićka ima samilost i razumevanje, uvek onu drugu.To sigurno nije strana njenog, srpskog naroda. Pod dva, da li dotična Kandićka toliko želi da unizi svoj narod da sumnja u to da su u VS izvršene provere, kakve se inače uvek vrše pred svako veće naimenovanje. Pa neće biti da je samo njena reč prava, pa tako već 15 godina i više unazad.
PS. Ta otvorena orijentacija protiv jedne strane ukazuje na ne baš jasne i definisane stvari oko finansijere i naredbodavaca FHP. Ne bih ulazio u neko sudsko natezanje s Kandićkom, pošto detalje o radu ne znam, ali cela priča oko nje suviše ukazuje na to na šta sumnjam, pa i u slučaju napada na VS kao na instituciju sustema sa tako teškim optužbama s njene strane.

stanovnik ove "drzave"

pre 12 godina

Hoce li iko stati na put toj "osobi" i kvazi humanitarnom pravu, da prestanu vise sa pljuvanjem... Sta ce biti kada ih taj neko prestane placati. Jadno je to dokle neko moze da se spussti kao ta osoba koja predstavlja "fond za humanitarno....Sta sve novac moze da uradi... Na ovom nasem prostoru vrsljaju kojekakvi humanitarci a najgori su domaci...

beogradjanka

pre 12 godina

Ovo je jedini moguci potez koji je general Dikovic mogao i morao da povuce. Tuzba je bila neminorna, jer da nije tuzio, ispalo bi da je kriv za ono za sta ga gospodja Kandic optuzuje. Optuzbe su suvise teske da bi to moglo da ostane nerazjasnjeno. Trebalo bi da javnost bude upoznata sa procesom. Izvestavajte nas.

ultrasrbin

pre 12 godina

(e-krem, 18. mart 2012 21:19)
Ako si ostrascen nisi nepismen. Gospodin Dikovic se osvrnuo na jednu od tacaka kao paradokslnu, a ostalo je odbacio. Imajuci u vidu da je podneo tuzbu mozda ti je nesto jasnije. Sto se tice odmicanja od 5 oktobra nisi pogodio. Odmakla je Srbija, ali u negativnom smeru. da li treba svi Srbi da odu u hag da bi ti i tebi slicni rekli da je 5 oktobar uspeo. Ili je mozda bolje da kao ratni zlocinci izvedemo kolektivno samospaljivanje.

miki

pre 12 godina

Pa naravno. Svako mora da odgovara i za svoje zlocine ali isto tako i za podrivanje sopstvene drzave. Izadji sada na crtu, nema lajanja bez posledica.

Hrkljus

pre 12 godina

eto odma se javlja djenerala kolko oces da stite Srbiju od bezumlja. Taj je neduzan ko i ratko mladic i ostala banda. Pobili ljude a sad se prave ludi.

Nebojša Matić

pre 12 godina

Diković je u Intervjuu NIN-u od pre par meseci crno na belo potvrdio da je više pripadnika brigade procesuirano za ratne zločine, hoteći time tada da se odbrani od optužbi da nije ništa činio da iste spreči (ostavimo po strani sada kada su podizane te optužnice, te kakav im je ishod). Dakle zločini su izvesni. Ovde se pak radi o preverznom poimanju krivice: Diković smatra da nije kriv sve dotle dok nije svojeručno ubijao, proterivao itd. Njemu - a ni vlasti u Srbiji - ne pada na pamet da komandna odgovornost u ovom slučaju barem diskvalifikuje sa časne pozicije prvog u vojsci.

Nenad

pre 12 godina

Valja se nama suočiti sa našim gresima, a to nije lako. Zbog toga je napad najbolja odbrana.
Tako ćemo i Dražu da rehabilitujemo, a četnici i ustaše nisu metka ispalili jedni na druge u celom drugom svetskom ratu. To smo mi.

ybada

pre 12 godina

U dosijeu je navedeno da je 37. motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je komandovao Ljubiša Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja. NO COMMENT

zoom

pre 12 godina

Ova privatna tuzba sigurno ce biti 'pod lupom' kako domacih, tako i stranih posmatraca jerr oboje su 'high profle' a takodjer je u pitanju sa jedne strane, ugled ministarstva odbrane drzave Srbije odbosno onih koji su predlozili Dikovica za to mesto, a sa druge Fonda koji, svidjalo se to nama ili ne, ipak ima ne tako male zasluge za razvoj demokratije u Srbiji.
Nesta imam osecaj da ce nezadovoljn strana na kraju zavrsiti sa zalbom cak u Strazburu.
Drzavi Srbiji koja trazi da udje u E, ovako tuzakanje nacelnika Generalstaba i direktorice fonda sigurno ne treba

Poldi

pre 12 godina

Uniformisana nevinasca koja su bila spremna da izvrse svako naredjenje a i da saradjuju sa zlocinackim paramilitarnim grupacijama protiv vlastitog naroda. Ako su branili drzavu onda su i Albanci bili gradjani te iste drzave a ne samo Srbi.
Zar nema vojnog lica koje nije moglo biti postavljeno na polozaj generala a da nije sa prosloscu sive zone ratova 90ih?

bezimeni

pre 12 godina

Vidim da su većinu komentara napisale tzv. patriJote, koji sve znaju, pa i to da li je general kriv ili nije. Nadam se da su ljudi sa takvim mentalnim sklopom ipak u manjini. A DS plaća cenu koja će biti sve veća i veća zbog koalicije sa crvenima. Najtačnije, DS nije onaj izvorni, pokupio je 2003-e sve pobeguše iz JUL-a i SPS-a, tako da je sada sve jedno da li ćete glasati za DS ili SPS. Za lustraciju nikada nije kasno. Evo, u Rumuniji je sada rade.

C.O.

pre 12 godina

Ja do sada jos ni jednom nisam cuo da je Natasa Kandic pokrenula kakvu tuzbu ili da je bilo sta lose rekla protiv osoba koje su pocinile zlocine nad nama Srbima. A da... Zaboravih... Ona je u fondu za HUMANITARNO PRAVO... A mi Srbi za nju nismo LJUDI!!! E pa "najdraza" Nato,ziva mi bila jos dugo,dugo...

milomir

pre 12 godina

Gospodin general nije odgovoar za ono što su njegovi potčinjeni radili u zoni njegove odgovornosti. Gospodin general je uopšte neodgovoran čovek.

Crni

pre 12 godina

Sve NVO koje izlaze iz svojih okvira treba preispitati, nadgledati njihov rad, i finansije.Egipat je iako posle prevrata i promene vlasti smogao snage da se odupre, vrsljanju NVO i uplitanje u organizovanje demonstracija protiv drzave. Tako treba uraditi i kod nas, pa oni koji su ih instalirali i finansirali neka dodju i vode ih "kuci" uz obestecenje drzavi kojoj su naneli veliku stetu.

Dzoni

pre 12 godina

I mene ja sam 1998-1999 proveo tada kao vojnik na kosovu 6 meseci jer me tad zakacio vojni rok,samo cekam kad ce i meni da posalju cestitku za ratne zlocine i ako smo 1000 puta pomagali normalnim albancima,sa onim drugima koji su koristili kukavicke taktike,postavi bombu na put pa onda bezanija naravno da nisam imao neke simpatije.

sisanje vesla

pre 12 godina

Zar je stvarno neko mislio da se komandant 37 motorizovane brigade moze izvuci bez kazne zbog ponizavanja najvce sile u istoriji covecanstva ? U Aprilu 99 su na brifinzima govorili da je unisteno 1000 tenkova i borbenih vozila , pocetkom Juna su smanjili na nekoliko stotina a krajem juna su stigli do cifre od 12 unistenih komada tehnicko borbenih sredstava. Pre nekoliko meseci sam citao zvanicnu analizu NATO pakta o uspesnosti kampanje na Kosovu ( "mikrotalasne pecnice i makete osramotile najsavremenije zapadno oruzije") i zapitao sam se na koji ce nacin pokusati da kazne srpske generale.

Mirko

pre 12 godina

Re:(cobi, 18. mart 2012 23:57)
Nije General Diković dobio orden Narodnog heroja, nego brigada kojom je on komandovao. A ta brigada je tokom rata na Kosovu imala 90 poginulih i više stotina ranjenih, uglavnom od nagaznih mina koje su noću po putevima postavljali albanski teroristi.
Kao pripadnik te brigade ponosan sam na to, kao i na svog komandanta Dikovića.
Nije mi samo jasno otkud to da, Kandićka baš sad iznosi optužbe na Račun Generala Dikovića, kad je on postavljen na mesto načelnika GŠ. Gde je bila sve ove godine??? Osim toga ona bi htela da bude veći katolik od Pape, pošto ni Haški tribunal nije pronašao nikakvu krivicu za Generala Dikovića. O tome što Kandićke nigde nema kad su srpske žrtve u pitanju ( Žuta kuća itd) suvišno je bilo šta reći.

nedjo

pre 12 godina

Hoces li ti jednog dana optuziti Milosa Obilica za muratovu smrt?
Vec vise od 50 godina zivim na zapadu,te su zemlj pocinule naj vece zlocine protiv covecanstva, garantujem vam da oni nemaju Natasu Kandic.

vuchkomilli

pre 12 godina

Puna podrska g.dine generale, nadam se da ce i ministarstvo odbrane pruziti podrsku, posto su se javno izjasnili po ovom pitanju. Vreme je da se i drzava odlucno suprotstavi vrshljanju i podrivanju. Nema potrebe da dokazujemo da smo spremni za Evropu tako sto cemo trpeti ponizavanja ovakvog polusveta , koji, da sve bude gore, to ne radi iz ideala, vec iz koristoljublja!

branko

pre 12 godina

Gospodine Generale !
Da bi bio castan general i odbranio funciju koju obavljate, jedino resenje je sud. Nemoze se gospodja Kandic ponasati prema nacelniku General staba kako ona zamislja. Ljubisu Dikovica moze da proziva ali Nacelnika General staba treba da razmisli sa kojim optuzbama i argumentima. Dobar potez Generale !

Jovan

pre 12 godina

Finansijeri fonda su još kod presude Kandićkoj za neistinite optužbe o Tomislavu Nikoliću trebali da joj otkažu novčanu pomoć. Nego su verovatno ukapirali da na zaboravnost Srba i "zastarelost slučaja" ne računaju samo srpski političari već i "progresive snage". Da li neko i posle te presude za neistine o Tomi veruje Kandićkoj i troši vreme podržavajući je?

gile

pre 12 godina

Kriv ili nevin, on je barem reagovao kao svaki castan oficir: idemo na sud, pa neka sud utvrdi istinu. E zbog toga ja njemu skidam kapu. Nije poenta nikome skinuti kozu s ledja vec utvrditi sta je prava istina! Tako radi pravi oficir, a ne kao neki sto su se skrivali po rupcagama i ubijali neduzne klince po Topcideru!

CaptainObvious

pre 12 godina

Milosevic je davao medalje pilotima (koji su poginuli ili rizikovali svoj zivot da bi zastitili, medju ostalim, i ovu gospodju). Da li to znaci da su svi oni automatski ratni zlocinci, koljaci, razjareni srbocetnici ili sta vec?

iii

pre 12 godina

Kandicki svaka cast, ali ako je Tuzilastvo odbacilo optuzbe kao neosnovane onda je to zvanicna potvrda da nije u pravu, zar ne? I logicno je onda da se pokrene kontra-tuzba zbog blacenja ugleda. Prateci prepucavanja po stampi, imam utisak da je u pitanju pre politicka kampanja da se neko drugi dovede na mesto nacelnika, nego sto se radi o realnim zeljama da se zlocini resavaju.

klin

pre 12 godina

Čini mi se da je EU u vezi pregovora poglavlje 23 stavila na prvo mesto upravo zbog ovakvog pravosuđa a to znači i tužilaštva koje preko noći "otkriva" da dotični nije kriv za ratne zločine

Joda

pre 12 godina

i onda ce opet, kao i svaki put do sada, na sudjenju da isplivaju dokazi. kandic ima malo deblja ledja nego sto je miloseviceva udba.

dušan, sa dulja kosovo i metohija

pre 12 godina

mnogi nisu, moj druže, pročitali srpsku trilogiju od stevana jakovljevića, ko je gde u ratu i ko je gde i šta dobija i kako profitira posle rata. da podsetim, u ratu napred idu vojnici i starešine zatim komore, muzikanti, političari, profiteri, šverceri, a posle rata, nažalost sve obrnuto. zato te sada napadaju. ne daj se druže.