Ponedeljak, 05.03.2012.

10:55

U Novoj Varoši samo ćirilica

Skupština opštine Nova Varoš odlučila da se kao obavezno pismo u toj opštini koristi ćirilica.

Izvor: Beta

U Novoj Varoši samo æirilica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 12 godina

Samo latinica! Drugačije nećemo moći da sačuvamo pismo! Bez izgovora napred latinica! Ako volim svoje pismo i pokušavam da ga zaštitim ,to ne znači da mrzim druge nacije i nacionalnosti!

леду

pre 12 godina

Само ћирилица! Другачије нећемо моћи да сачувамо писмо! Без изговора напред ћирилица! Ако волим своји писмо и покушавам да га заштитим ,то не значи да мрзим друге нације и националности!

Bender

pre 12 godina

@"genijalci" (http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=587965#k6633513)

Počeo si od pogrešne premise "Kakve veze imaju strani jezici, Evropa, svet, savremeni standardi i međunarodna komunikacija s tim što je PISMO srpskog jezika ćirilica?"
Nije tačno da je "pismo srpskog jezika ćirilica". Tačno je da su PISMA (DVA, a ne jedno) ćirilica i latinica. Dakle, DVA, a ne jedno.
Dalje, opet pogrešno pitaš "Kako to ne smeta Bugarima, ni Makedoncima, ni Rusima, ni Grcima njihov alfavit, ni Kinezima njihovo sasvim posebno pismo?"
Svi oni imaju JEDNO pismo, ali mi koristimo DVA pisma, i tako i naš pravopis kaže, ali i realnost, svuda oko sebe.
Dakle, to što pokušavaš da zaključiš sve pada u vodu. Srbija, ako želi da bude demokratska država koja poštuje želje gradjana Srbije, mora da omogući da OBA pisma budu zvanična, tako da svaki gradjanin sam izabere koje će da koristi.
Tvoje i moje želje su irelevantne. Ti želiš da svi pišu ćirilicom, a ja da svi pišu latinicom. Kompromis je da svako piše kako želi, a ne ni kako ja želim, ni kako ti želiš.

генијалци !!!!!!!

pre 12 godina

Ajд што је овде образовање никакво, али међу читаоцима овог сајта ни интелигенција није јача страна.
Какве везе имају страни језици, Европа, свет, савремени стандарди и међународна комуникација с тим што је писмо српског језика ћирилица? Како то не смета Бугарима, ни Македонцима, ни Русима, ни Грцима њихов алфавит, ни Кинезима њихово сасвим посебно писмо?
Не комуницирате са странцима на српском написаном латиницом, већ на страним језицима, а они се подједнако добро уче било да српски пишете латиницом, било ћирилицом! Или неко може да докаже супротно?
Управо је по европским и светским стандардима један језик - једно писмо! Или неко има пример за друго?
Два писма у језику (српскохрватском, сада непостојећем) јесу део југословенске идеологије коју су сви одбацили, сем --- погоди кога, коме је још комунизам у глави, а деца комуниста на власти? Исте идеологије по којој је једина својина друштвена, председник доживотна институција, систем једнопартијски, самоуправљање - највиши домет организације откако је измишљен точак ...

Какви полуинтелигенти, какви недоучени тупавци ЛДП типа који се разбацују правима ...
Један написа да су муслимани про-западно оријентисани, и да зато морају да пишу латиницом !?!
Не могу више ... испод је сваког нивоа. И деца у обданишту би схватила.

Коначно, браво!

pre 12 godina

Свака част, пуна подршка и све честитке. Тако Србија постаје правна и уљуђена држава, заснована на савременим стандардима.
Комунистичко србохрватско наслеђе с два писма у језику нико више нема!

Pravnik

pre 12 godina

I ustav moze biti protivustavan ako je u konfliktu sa meddjunarodnim standardima. A jeste. I nisu drzavni organi neka zivotinja za sebe nego sluze gradjanima koji imaju pravo da budu usluzeni na oba pisma.

temida

pre 12 godina

Боже, изгледа као да нико не чита и не тумачи логички оно што пише. Лепо се каже да је Скупштина општине одлучила да сва јавна предузећа чији је она (општина) оснивач користе ћирилицу, што је у складу са Уставом.
Наравно да то не значи да и грађани морају да користе то писмо, чак шта више, ако траже може им сваки акт бити достављен на латиничном писму.
И шта је ту проблем? Нека свако пише којим писмом хоће али је званично писмо ћирилица, а оба су у употреби.
Годинама сам на факултету писала латиницом али ми то уопште није сметало да све дописе пишем на ћирилици.

А када смо већ код тога, било би добро да се спроведе нека анкета о познавању та два писма у Србији. Запрепастићете се када утврдите да многи мешају поједина слова ћирилице и латинице, па је тако "И" латинично а "N" ћирилично. Латинично слово "џ" се пише на хиљаду и један начин само не онако како је то исправно "dž".

temida

pre 12 godina

Za Dejana

"Jezik i pismo
Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava."

Оба писма јесу заступљена у Србији али је у службеној употреби ћирилица. Дакле, суд, полиција, министарства, локална самоуправа, јавна предузећа дужни и други, дужни су да користе ћирилицу. Тачка.

Dejan

pre 12 godina

Prema Ustavu Srbije i cirilica i latinica su podjednako zastupljeni i ovo je obicno silovanje, narocito pripadnika drugih etnickih skupina.

Komša

pre 12 godina

Baš me briga kako će stranci i "civilizovana" Evropa gledati na nas što koristimo ćirilično pismo i ne interesuje me što "celi svet" koristi latinicu(jer oni nisu ceo svet),ja samo želim da se ne skrnavi srpski jezik od strane kvazi nacionalista.Srbi pišu ćirilicom i latinicom.Ko od Srba ne koristi i latinicu taj nije pismen u potpunosti.
Jezik je glavna odrednica nacionalne pripadnosti a gospoda koja koja skrnave nas jezik su zapravo naslednici onih koji su se strogo pridržavali parole NEMA SRPSTVA VAN PRAVOSLAVLJA i time prepolovili srpski narod,i sada samo zavrsavaju taj posao odričući se latiničnog pisma.
Ćirilicu treba negovati i Čuvati jer velika zasluga što je ugledala svetlost dana pripada nama Srbima(Kocelj),ali latinica je takođe naše pismo i pogubno ga je se odreći.

svaki ekstremizam je loš

pre 12 godina

Hahaha, znači ništa od "McDonaldsa" u Novoj Varoši

Gospodo opštinari, "u službenoj upotrebi" znači da vi morate pisati ćirilicom, a nazivi firmi i moj rukopis mogu biti i latinicom. Službeno=državno. Ostali, bogu hvala, slobodno!

BivsiYU86

pre 12 godina

Mi Srbi smo u Nemackoj manjina. Moramo da pisemo nemackim pismom i moramo da govorimo nemackim jezikom. Zato u Srbiji treba cirilicom da se pise. I dosta vise sa tom latinicom koju su u nas jezik uveli komunisti. Sve sto su komunisti uveli postuje se i dalje i to samo u Srbiji. Latinica treba da se uci samo zbog stranih jezika.
(Pisem latinicom zbog nemogucnosti izbora fonta0

Ti si u Nemackoj ISELJENIK, IMIGRANT, KAO I VEROVATNO 20 DRUGIH NACIJA. U Srbiji NEMA IMIGRANATA IAKO TAKVI KAO I TI POKUSAVAJU DA IH NAPRAVE. I nemas ti bas tako strasnu potrebu da pises cirilicom jer da imas nasao bi na kompjuteru font - lako je veruj mi, za prvacice.

Саша

pre 12 godina

Ја мислим да ни држава не мора нужно да се зове Србија. Може било како јер у њој одавно не живе Срби.Срамота! Зашто мислите да ваша деца треба да носе ваше презиме? Зашто мислите да све што имате треба да оставите баш својој деци?Зашто се у складу са тим не понашате и према свом народу и држави?Срби???

Pisem latinicom zbog nemogucnosti izbora fonta

pre 12 godina

Mi Srbi smo u Nemackoj manjina. Moramo da pisemo nemackim pismom i moramo da govorimo nemackim jezikom. Zato u Srbiji treba cirilicom da se pise. I dosta vise sa tom latinicom koju su u nas jezik uveli komunisti. Sve sto su komunisti uveli postuje se i dalje i to samo u Srbiji. Latinica treba da se uci samo zbog stranih jezika.

Осветник

pre 12 godina

Osvetnik, ne moras da cekas na Zukorlica. Evo ja kao Srbin kazem da je hegemonija i diskriminacija ne samo Bosnjaka nego i svih ostalih koji koriste oba ili samo latinicno pismo. Pa zasto se onda Srbi po Bosni CG Hrvatskoj itd opiru vladavini latinice, koja se uzgred koristi u 99% posto Evrope?.
(Niko nesmme da vas bije)

По истој логици се ја осећам угроженим што ми рачун стиже на латиници.

Dusan BG

pre 12 godina

Po ustavu je cirilica sluzbeno pismo ali nacionalne manjine imaju pravo i na svoje pismo. Ja pisem latinicom ali slazem se da se koristi cirilica za drzavne institucije!!!

maximus

pre 12 godina

ja nerazumem te ljude koji pricaju o diskriminaciji,ja zivim na zapadu i manjine ovde nemaju ni 40%prava kao u srbiji.Meni samo smeta to sto Srbija treba sve ljude da postuje ali oni ne moraju da postuju srbiju,pa mnogi ljudi su rodjeni i skolovani u srbiji a govore jezik kao da su stranci i ziveli tu 2 godine to je veliko postovanje prema svojoj zemlji.

(Vlast)a

pre 12 godina

Nama ne trebaju ratovi iz kojih izlazimo porazeni!Dovoljne su nam prazne i kratkomislece glave onih koji u mesovitim sredinama isteruju svoje gluposti.Nasa su oba pisma-nemojte nas praviti vecim idiotima nego sto smo!Zbog mira u kuci,nazovite i ulice i trgove mesovito,a ne kao na Kosovu:sve su srpski junaci,a malo Srba.To je precica da se taj prostor izgubi,a relativno lojalno stanovnistvo odvoji od drzave Srbije i prevede u ilegalu.Vec vidjeno!Povucite glupu odluku i iste mudrace koji braneci nase,napadaju tudje i kopaju nam grobnu raku.

Сале

pre 12 godina

Националне мањине да се науче ако је баш не воле(?) да буду бар лојалне држави у којој су рођени и живе.То се у свим европским демократијама (на њих се увек позивају) не доводи у питање. Код нас је увек неки изузетак.

bezimeni

pre 12 godina

Speedi dal gonzales ili neki drugi. Ne kaže se i ne piše se ćerilica, nego ćirilica, zbog Ćirila i Metodija. Po tvojoj logici bi trebali da se prebacimo na arhaični staro-slovenski jezik i pismo. Nadam se da će građanima Nove Varoši biti novčanici puniji ako pišu ćirilicom. Od takvih mozgova ne može se ništa pametno očekivati. Ništa konkretno, već samo kosovski boj, gusle, turski vazal Marko kraljević, austro-ugarska, NATO zavera i majčica Rusija. Ja ne želim zbog takvih da živim u srednjem veku. Hoću napred!!!!!!!!

Jim Beam

pre 12 godina

@Jos jedan iz Backe

Ne forsiram ja ćirilicu, naprotiv, uglavnom pišem latinicom. Stvar je u tome što mene ne obavezuje da pišem ćirilicom, jer mogu da pišem i na kineskom ako će moderator to odobriti. Ovde se govori o institucijama države koje bi trebale da poštuju Ustav. Samo sam hteo da istaknem da ako već piše u Ustavu da je obavezno pisati ćirilicom (a ne i latinicom kako reče Bačvanin), ne vidim šta je sporno tu. Ustav, kakav god da je, važeći je na teritoriji Republike Srbije, a to da li smo ti, ja ili grupa ljudi glasali protiv njega je irelevantno. Nije stvar u tome da li preferiraš latinicu ili ćirilicu, da li si glasao za Ustav ili smatraš da je on smeće, stvar je poštovanja akata koje su na snazi. Tako to funkcioniše obično u državama, barem normalnim...

manjina

pre 12 godina

Cirilicna slova ok.A sta cemo kasnije da cujemo,da li imate i brojke da menjate na cirilicu.Arapske zemlje(drzave)imaju arapska i slova i brojeve.

speedy

pre 12 godina

Samo da obavestim one koji ne znaju da srpski jezik ne poznaje latinicu. Srpski jezik koristi iskljucivo cerilicno pismo, sve sto se pise na latinici nije srpski, moze biti hrvatski,bosanski ...

NS

pre 12 godina

Mozda ovo nije tako nesvrsishodno. Mora da su odbornici nasli da je gradjanima i zaposlenima previse da operisu na dva pisma:

"Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, u Srbiji je više od milion ljudi, odnosno više od 20 odsto odraslih preko 15 godina starosti koji nisu završili osnovnu školu, a čak 50 odsto odraslih koji imaju samo osnovnu školu ili su funkcionalno nepismeni.

Među obrazovanim stanovništvom u Srbiji najviše je onih koji su završili srednju školu, a svega 6,5 odsto građana u džepu ima fakultetsku diplomu."

e

pre 12 godina

Eto ja pišem latinicu, i nisam ništa manji Srbin od onih koji pišu samo ćirilicu.Davno su pametni ljudi rekli "koliko jezika znaš,toliko puta više vrediš".Naravno znam i ćirilicu.Interesantan slučaj prošle godine mi se desio u Hrvatskoj: Menjao sam novac u banci, a slučajno nisam pri sebi imao pasoš. Službenik na šalteru mi je onda tražio ličnu kartu. Kada je uzeo našu (Srpsku) L.K. izvinio se jer nije znao ćirilicu:Kaže "pošao sam u školu kada su ukinuli ćirilicu, i žao mi je što vas ne mogu uslužiti". Razumeo sam to, doneo pasoš i razmenio novac, nikakve tenzije nisu se desile. Mislim ako u našem zakonu postoji čl. koji nalaže da naše pismo bude samo ćirilično, onda moramo da poštujemo zakon, a g. Zukurlić ako hoće da živi u Srbiji, da nauči ćirilicu!!!

new varos

pre 12 godina

Nova Varos nije staros Srpsko mesto vec mesto gde je uvek lep bio suzivotu izmedju Srba i Bosnjaka.Nekada je stanovnistvo bili 50%-50% a sada 90%-10%.
pa se zbog maloumnika i zatucanih ljudi (ciji preci u istu varos nisu smeli da sidju jer bi ih pokojni pekar Filipovic terao nazad u sela da ne prljaju varosicu) donose odluke o koristenju pisma.
SRAMOTA-NE USTAVNO
JEDNO VELIKO NE
ps.
mozda isti stvarno imaju problema sa latinicim pa nece da se brukaju

Srđan

pre 12 godina

Једна од најлепших ствари у Србији била је што се исти текст може написати и ћирилицом и латиницом. Не знам да ли било који други језик у свету пружа такву могућност. Тужан сам што се та разноликост укида. Али ја ћу и даље писати и ћирилицом и латиницом, а са поносом ћу користити и грчки алгабет! Živele ćirilica i latinica i naš divan jezik!

u

pre 12 godina

Strah od razlicitosti kao i ksenofobija je odlika slabih, ogranicenih i siromasnih duhom i osecajem za vrednosti....sve vise se pretvaramo u u slabu , siromasnu ksenofobicnu naciju i od nekadasnjeg lidera postajemo parija u regionu i sire kojoj svi lupaju samare. jer mi vec dvadeset godina mislimo da pokazujemo "misice" a u stvari je obrnuto, nikada vise primitivnog nacionalizma a istovremeno Srbija nikada nije bila u vecoj moralnoj krizi.

Ketrin

pre 12 godina

Ja živim u Srbiji, govorim srpski jezik a pišem ćirilicom u većini slučajeva (osim ako je neophodna latinica). Isto tako nemam ništa protiv da neko ko živi ovde, a druge je nacionalnosti koristi svoje pismo, jezik.. Ali mi izgleda (po komentarima) mi od samih sebe pravimo nacionalnu manjinu u sopstvenoj državi. Strašno..

Milica

pre 12 godina

Nova Varos - staro srpsko mesto sa najboljim srpskim tradicijama u tom prelepom delu Srbije.
Tako treba, braco, cirilica je srpsko pismo a ovo je Srbija. Za one koji su to mozda zaboravili.
Cirilica je zakon.
Pozdrav za Novu Varos.
(Goran0

osoba sa starim srpskim imenom na latinici, starom srpskom pismu, jedva ceka da se pokrene sistem spojenih sudova u Srbiji a i dalje...vrlo srpski i iznad svega PATRIJOTSKI.

dokle više ćiriličnog fašizma, i čemu?!?!

pre 12 godina

Ćirilica nije srpsko pismo, niti je latinica.
I jednu i drugu pored Srba koriste i mnogi drugi.

Ono što jeste tipično srpsko je prisutnost dva ravnopravna pisma.

Kubba

pre 12 godina

Srbija je nedovrsena tvorevina ili ti neuspela drzava. Danas je sve u toj neuspeloj drzavi do te mere karikirano i obesmisljeno, da obicnog coveka tera na gadjenje i prema ustavu i prema institucijama koje pothranjuju svaku besmislenost i ludilo u njoj.

NenadNS

pre 12 godina

Е сад ће неки да се нађу угрожени великосрпским хегемониѕмом... Једва чекам да чујем мишљење ефендије Зукорлића... ;)
(Осветник)

pa neces dugo cekati na tvoju radost a nasu zalost - zato i takvi i donose ovakve odluke, da ubadaju prstom u oko jer nijednog drugog "pismenog" razloga ne vidim da se izbaci latinica.

sasha

pre 12 godina

Novi ljudi za staru politiku... Ja jesam za to da se ćirilici da više prostora, ali ne vidim kako će ovo da pomogne da se u Novoj Varoši bolje živi?

Sumadinac

pre 12 godina

Delo politicara maloumnika! 20 procenta ljudi sa pravom to ne zeli!
Ovo je put kojim je islo Kosovo pa se odcepilo. Bosnjaci ce to isto uraditi ali mirnim putem, a gospodin Goran i mali broj takvih srbenda ce tada biti manjina!
Gde Srbija ide?

Mita

pre 12 godina

Nije mi bas najjasnije sta je ovim ovolikim ljudima skandalozno i diskriminatorski u ovoj odluci... Niko ne brani narodu da se sluzi latinicom, samo su hteli da donesu odluku da se zvanicni dokumenti pisu cirilicom. Kao kad bi se Srbi u Cikagu bunili sto im racun za struju dolazi ispisan na engleskom a ne na srpskom...

trifun

pre 12 godina

cirilica protiv latinice je kao mama protiv tate, roditelji se svadjaju i dete (narod) pati, a potrebna su oba. Samo podele i insistiranja i proganjanja. Ko ne pise cirilicom nije srbin, ko nije pravoslavac nije srbin... e jedno obavestenje za sve, Srbin je svako rodjen u Srbiji, koliko god vam se to ne dopadalo. a ima i kosmopolita srba, o itekako ih ima i hvala im sto postoje, inace bismo zaglavili prebiruci recnik i izbacujuci turcizme, germanizme i ostalo, te trazeci crkvenu kovanicu za hard disk i procesor...

Jos jedan iz Backe

pre 12 godina

@Jim Beam
Taj tvoj "ustav" okaci macku u rep jer u Vojvodini nije ni prosao, a i ustatku Srbije je bilo cupavo. Nego kad forsiras cirilicu zasto si se potpisao sa Jim Beam?

Jogi Letač

pre 12 godina

Već se u mnogim slučajevima pokazalo da je najnoviji Ustav nesprovodiv ili teško sprovodiv u praksi. Dovoljno je spomenuti situaciju sa Kososvom ili finasiranjem Vojvodine. Jedna od tih odredbi je i forsiranje samo ćirilice kao službenog pisma. Zna se da je tekst Ustava bio plod trgovine i nagodbi stranaka, pa zato i izgleda kao Frankeštajn. Što se tiče pisma, za mene je merodavan Pravopis srpskog jezika, koji kaže da se u srpskom jeziku može pisati i ćirilicom i latiniciom. Tu treba staviti tačku, jer političari mogu da izglasaju i da mleko nije belo, što će se naravno razlikovati od realnosti.

Danilo

pre 12 godina

Ćirilica nije srpsko pismo već pismo kojim se služe Srbi,pošto pored nas ćirilicu koristi još podosta slovenskih naroda,a i brojni drugi,uključujući i Mongole?!
Ćirilica vodi poreklo iz grčkog,a verovatni autor je Ćiril koji isto tako nije bio Srbin.
Mogli su u Novoj Varoši dokoni popovi da traže i glagoljicu,bilo bi svakako interesantnije u vestima...

Осветник

pre 12 godina

Е сад ће неки да се нађу угрожени великосрпским хегемониѕмом... Једва чекам да чујем мишљење ефендије Зукорлића... ;)

Banat

pre 12 godina

Lepa i ohrabrujuća odluka. Još kada bi se na nivou cele zemlje to uredilo, možda bi i počeo da verujem da nas neće sasvim uništiti i mi sami sebe autodestruktivnim zakonima i odlukama. Hvala Novoj Varoši.

Zoran

pre 12 godina

@bacvanin

To je bilo nekada, cirilica i latinica ravnopravna pisma. Jednim od prethodnih ustava to je promenjeno, i latinica je izbacena.
A ne vidim zasto se svi kunu u ustav koji je kod nas toliko obezvredjen i pise se ispocetka svake druge godine.
Sa druge strane, ti koji pominju ustav, retko kada pominju odrednice o diskriminaciji.

Niko nesmme da vas bije

pre 12 godina

Osvetnik, ne moras da cekas na Zukorlica. Evo ja kao Srbin kazem da je hegemonija i diskriminacija ne samo Bosnjaka nego i svih ostalih koji koriste oba ili samo latinicno pismo. Pa zasto se onda Srbi po Bosni CG Hrvatskoj itd opiru vladavini latinice, koja se uzgred koristi u 99% posto Evrope?.

Neko iz Srbije

pre 12 godina

Е сад ће неки да се нађу угрожени великосрпским хегемониѕмом... Једва чекам да чујем мишљење ефендије Зукорлића... ;)
(Осветник)

Znamo da jedva cekas - Zukorlici i Dodici i postoje zbog takvih. Ti bi verovatno jedva cekao da se u Hrvatskoj ili Bosni ukine cirilica.

Bender

pre 12 godina

Kakav jezički fašizam.
Polako se stvara pravoslavna džamahirija sa ovim odrstanjivanjem svega kosmopolitskog i širokog u Srbiji. Svi beže od nas zbog toga. A mi nikako da shvatimorazlog toga i nastavljamo sa istom pričom.
Ne samo što je ova odluka neustavna, nego je i diskriminišuća. I sam član ustava na koji se ovi ljudi pozivaju je diskriminatorska. Polako dolazi trenutak kada će neko potegnuti ovo pitanje pred sudom u Strazburu. I kada će neko potegnuti ovo pitanje i pred ustavnim sudom. Kako je moguće da jedan narod koristi jezik koji koristi DVA pisma, a da se tom narodu u svojoj državu ne dozvoljava da se koristi jedim od SVOJA dva pismom - latiniom? Član ustava kojim se definise da je samo ćirilica pismo u službenoj upotrebi je "neustavan" i mora se promeniti da uključi i latinicu.
I najzad, još jedan istorijski trenutak stiže, a to je predlog da se stvori novi politički jezik - visokosrpski jezik. Ako nam ne dozvoljavaju da srpski jezik koristimo slobodno, što znači da možemo da koristimo oba svoja pisma, onda ćemo zahtevati da se stvori visokosrpski jezik, a to je srpski jezik pisan isključivo latinicom. I tražićemo da se visokosrpski jezik ubaci u ustav kao zvanični jezik Srbije.

Милан

pre 12 godina

Само необразован и ограничен човек не може да схвати да је ћирилица огромно српско и ЕВРОПСКО културно благо, и уместо да доприносимо културној разноликости Европе и оригиналности наше културе и писма, ми се стидимо ћирилице јер "како ћемо, забога, у Европу са ћирилицом". Е моји Срби.

Bezbednjak

pre 12 godina

I onda se mnogi po ovim forumima pitaju u cemu su Bosnjaci u srbiji diskriminisani? Upravo ovakvim potezima koji mu saljuu poruku da ne postoje i da se ne racunaju odnosno da ce ih vecina "pojesti za dorucak" (samo fraza) ako odluci. I da za njih demokratija ne vazi, u svakom slucaju ne ona u kojoj je odgovornost te vecine da ucini da se ostali osecaju kod kuce i svoji na svome.

Šefket Ramadani

pre 12 godina

U Beogradu su natpisi firmi napisani ćirilicom, zar ne?

Mislim da opština treba da zaposli još deset partijskih kadrova za prevođenje sa latinice na ćirilicu i obratno.

Dragan Jurić

pre 12 godina

Predlažem da se ubuduće i engleski piše ćirilicom! Npr.,"dis iz d frst tajm..." Tako da se zna da Srbi ne priznaju mišta drugo osim ćirilice,na radost popova i ostalih polupismenih ćiriličnih avangardista! Ponosan sam što znam ćirilicu,ali i latinicu i grčki alfabet. A ovde kao da nas neki mediokriteti teraju u samoizolaciju...

MalaKrsna

pre 12 godina

U ustavu treba stojati, da se iskljucivo latinica upotrebljava. Ceo svet radi latinicom! Cirilicu onaj ko hoce "da upise" kao predmet u skolama, slicno kao sa stranim jezicima! Cirilica nije vise nikom potrebna. A sto se mene tice, neka je popovi upotrebljavaju! Ovo je cist debilizam velikih patriota, po koj' zna koji put "srbadija" se pogresno upotrebljava! Smesno a i zalosno!

Cinik

pre 12 godina

Bravo! Podržavam! Sa time se znatno smanjuje broj nezaposlenih i prilično raste kućni budžet porodica, i nazire se nova, lepša budućnost, a porastu nataliteta da ne govorimo.

Epohalno. Izgleda da je u Novoj Varoši sve uređeno i sređeno, pa se mogu baviti i ne tako krucijalnim stvarima.

Maman

pre 12 godina

Bože sakloni... пардон, Боже саклони. Не умемо да чувамо традицију, па то радимо тако што елиминишемо све за шта се одреди да је у супротности са истом. Следећи корак је забрана било какве музике осим гусларске, укидање страних језика у школама и увођење старославјанског. Само да видим ту "групу грађана" да се одрекне својих мобилних телефона и да пређе на довикивање са брда на брдо, и да изађу из аутомобила и пребаце се на традиционалне таљиге.

samo pitam

pre 12 godina

Kome smeta latinica i zasto? Stetna po pismenost? da li je to poruka Bosnjacima u Novoj Varosi kojih je skoro 20% posto da se zna ko je "gazda" u Srbiji i njen "vlasnik"? Mogu li opstine sa vecinskim Bosnjackim ili Madjarskim na primer stanovnistvom da ukinu cirilicu?

Goran

pre 12 godina

Nova Varos - staro srpsko mesto sa najboljim srpskim tradicijama u tom prelepom delu Srbije.
Tako treba, braco, cirilica je srpsko pismo a ovo je Srbija. Za one koji su to mozda zaboravili.
Cirilica je zakon.
Pozdrav za Novu Varos.

Feradon

pre 12 godina

Ah, ništa novo... Nazadniji Ustav ova zemlja nije imala, a u poslednjih koliko godina na ovom prostoru vrvi od maloumnika. Ova tema je toliko zastarela, ali mi svaki put digne tenziju. Ne volim ćirilicu iz razloga što: previše je ima, a što je najgore previše se forsira i to baš od te grupe ne naročito inteligentnih ljudi.

subotičanin

pre 12 godina

Strašno !!! Mnogobrojni velikani srpske književnosti pisali su svoja dela isključivo na latinici. Jedan narod - dva pisma. Prelepo ! A sada neki mali ljudi misle da rade velike stvari. Ovo u Novoj Varoši je za svaku osudu.

Jim Beam

pre 12 godina

@Bacvanin

Jezik i pismo
Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Kod nas u Vojvodini je isto. Latinica je ovde prisutna 1.000 godina, a u periodu kada se koristila ravnopravno sa cirilicom, to je bila prednost, a ne nedostatak...
Sada sve MORA pisati na cirilici, jer latinica 'nije po Ustavu'.

Bezbednjak

pre 12 godina

Pozdrav za Novu Varos.
(Goran)

Koliko znam Goran nije strao srpsko ime...interesantno stalno se pojavljujes na postovima koji pozivaju na srpstvo u svakom pogledu...

struja

pre 12 godina

Onda bi trebalo i ime grada promeniti je je "Varoš" mađarska reč! Vidite dokle ide slepa nacionalnost i neosnovano insistiranje na nekom tzv. "svom"? Ova odluka je definitivno veliki korak unazad.

Bojan

pre 12 godina

"Obavezuju se sva javna preduzeća, ustanove, službe i druge institucije čiji je osnivač opština Nova Varoš da ubuduće prilikom pisanja svojih akata i obraćanja građanima poštuju Ustav Republike Srbije i koriste ćirilično pismo, uvek gde je to izvodljivo" Sto lupetate uvek pre nego sto procitate clanak? Jel citate samo natpis? Lepo je covek rekao da vasi za javna opstinska preduzeca, i da se koristi uvek tamo gde je moguce!!! Ako neko trazi da mu se dopis dostavi na latinici niko mu nece to zabraniti.

Морава и брда

pre 12 godina

Браво. Коначно да неко поштује Устав Србије, да се користи званични језик и писмо, безусловно!
То је једна одговорна и нормална одлука, поштовање прописа и Устава Србије!

Честитка!

XYZ

pre 12 godina

Ја ценим ћирилицу и волим да је пишем, али ми се чини да овом одлуком СО Нова Варош мало излазе из своје надлежности. Треба разликовати службену од јавне употребе писма. Службена употреба мора бити ћирилична, а јавна може бити и латинична и ћирилична. Мислим да натпис фирме представља јавну употребу, а можда би се могло рећи и за комунални рачуна. Међутим, сва решења, изводи и слично морају бити искључиво на ћирилици.

Bacvanin

pre 12 godina

Oba pisma su po Ustavu ravnopravna, diskriminisati jedno od tih pisama je protivustavno delo.
Neka stampaju onda na oba pisma. Ja licno ne koristim cirilicu, delom zbog prirode posla, ali niko nema pravo da mi zabrani da je koristim ili da na moj zahtev dokument dobijem na latinicnom pismu.
Hteli ste oba pisma, koristite onda oba pisma.

Херц

pre 12 godina

Браво! Надам се да ће и остале општине и градови у Србији следити овај пример.

el.

pre 12 godina

Kave veze sad ima sa tim cirilica ili latinica, izgleda da oni nemaju drugog posla a verujem da nemaju nego se zamlacivaju sa cirilicom i latinicom nepismeni ljudi, umesto da otvaraju radna mesta da mogu ljudi da nekako prezive, ili da ociste gradove od djubreta..Koji su to sargijasi SRAMOTA..e pa gospodo sad ce izbori moj glas sigurno nece dobititi..

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Jos jedna diskriminacija "bosnjaka" kojima "nije pupak vezan" za Rusiju kao Srbima i koji sa punim pravom mogu zahtevati da "bosnjacki jezik" na LATINICI koja je u skladu za njihovom PRO-ZAPADNOM evropskom orijentacijom bude bar ravnopravan sa tim cirilicnim "svrakopisom" koji im se zeli na silu nametnuti !
"Sbi" imaju pravo da sami "ostanu zatupljeni" ali nemaju pravo da "zatupljuju" i druge narode koji zive u Srbiji !

Petar

pre 12 godina

Sve vise se pretvaramo u talibaniju. Nemam nista protiv cirilice, ali ovo je svojevrsna zabrana latinice! U 21.veku, veku komunikacija i saradnje oni proteruju univerzalno pismo i zatvaraju se.

Правна држава

pre 12 godina

Коначно да почне негде да се поштује део Устава Србије, који прописује употребу званичног писма. Досад се поштовао само у срединама, где нациналне мањине представљају значајан део становништва, док се у већем делу Србије то игнорисало.

organizacija

pre 12 godina

mnogo ste jaki sa cirilicom..a zato kad zovu stranci da investiraju nijedan sluzbenik ne zna engleski da bekne.. napravite I sajt samo na cirilici I bez engleskog pa onda tek ima "bog da vas vidi"..

zoran risticevic

pre 12 godina

Svaka cast. Tu izmišljotinu Pavla i Milke Ivić da je i latinica srpsko pismo treba sahraniti. Isto kao i srpsko-hrvatski jezik. To što su drugi pravili svoje jezike po uzoru na srpski nije naš problem. Ne moramo da im se udvaramo.

Latinica je zakon.

pre 12 godina

Strasno. Znas kad bi me naterali da pisem kako oni hoce - nikad! Koje foliranje. Glume patriote na tako nebitnim stvarima i sitnicama, a kad treba da se zaista pokazu, zavuku se u misju rupu.

organizacija

pre 12 godina

mnogo ste jaki sa cirilicom..a zato kad zovu stranci da investiraju nijedan sluzbenik ne zna engleski da bekne.. napravite I sajt samo na cirilici I bez engleskog pa onda tek ima "bog da vas vidi"..

subotičanin

pre 12 godina

Strašno !!! Mnogobrojni velikani srpske književnosti pisali su svoja dela isključivo na latinici. Jedan narod - dva pisma. Prelepo ! A sada neki mali ljudi misle da rade velike stvari. Ovo u Novoj Varoši je za svaku osudu.

Petar

pre 12 godina

Sve vise se pretvaramo u talibaniju. Nemam nista protiv cirilice, ali ovo je svojevrsna zabrana latinice! U 21.veku, veku komunikacija i saradnje oni proteruju univerzalno pismo i zatvaraju se.

struja

pre 12 godina

Onda bi trebalo i ime grada promeniti je je "Varoš" mađarska reč! Vidite dokle ide slepa nacionalnost i neosnovano insistiranje na nekom tzv. "svom"? Ova odluka je definitivno veliki korak unazad.

Maman

pre 12 godina

Bože sakloni... пардон, Боже саклони. Не умемо да чувамо традицију, па то радимо тако што елиминишемо све за шта се одреди да је у супротности са истом. Следећи корак је забрана било какве музике осим гусларске, укидање страних језика у школама и увођење старославјанског. Само да видим ту "групу грађана" да се одрекне својих мобилних телефона и да пређе на довикивање са брда на брдо, и да изађу из аутомобила и пребаце се на традиционалне таљиге.

Bacvanin

pre 12 godina

Oba pisma su po Ustavu ravnopravna, diskriminisati jedno od tih pisama je protivustavno delo.
Neka stampaju onda na oba pisma. Ja licno ne koristim cirilicu, delom zbog prirode posla, ali niko nema pravo da mi zabrani da je koristim ili da na moj zahtev dokument dobijem na latinicnom pismu.
Hteli ste oba pisma, koristite onda oba pisma.

Cinik

pre 12 godina

Bravo! Podržavam! Sa time se znatno smanjuje broj nezaposlenih i prilično raste kućni budžet porodica, i nazire se nova, lepša budućnost, a porastu nataliteta da ne govorimo.

Epohalno. Izgleda da je u Novoj Varoši sve uređeno i sređeno, pa se mogu baviti i ne tako krucijalnim stvarima.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Jos jedna diskriminacija "bosnjaka" kojima "nije pupak vezan" za Rusiju kao Srbima i koji sa punim pravom mogu zahtevati da "bosnjacki jezik" na LATINICI koja je u skladu za njihovom PRO-ZAPADNOM evropskom orijentacijom bude bar ravnopravan sa tim cirilicnim "svrakopisom" koji im se zeli na silu nametnuti !
"Sbi" imaju pravo da sami "ostanu zatupljeni" ali nemaju pravo da "zatupljuju" i druge narode koji zive u Srbiji !

Vojvodjanin

pre 12 godina

Kod nas u Vojvodini je isto. Latinica je ovde prisutna 1.000 godina, a u periodu kada se koristila ravnopravno sa cirilicom, to je bila prednost, a ne nedostatak...
Sada sve MORA pisati na cirilici, jer latinica 'nije po Ustavu'.

Feradon

pre 12 godina

Ah, ništa novo... Nazadniji Ustav ova zemlja nije imala, a u poslednjih koliko godina na ovom prostoru vrvi od maloumnika. Ova tema je toliko zastarela, ali mi svaki put digne tenziju. Ne volim ćirilicu iz razloga što: previše je ima, a što je najgore previše se forsira i to baš od te grupe ne naročito inteligentnih ljudi.

Goran

pre 12 godina

Nova Varos - staro srpsko mesto sa najboljim srpskim tradicijama u tom prelepom delu Srbije.
Tako treba, braco, cirilica je srpsko pismo a ovo je Srbija. Za one koji su to mozda zaboravili.
Cirilica je zakon.
Pozdrav za Novu Varos.

Latinica je zakon.

pre 12 godina

Strasno. Znas kad bi me naterali da pisem kako oni hoce - nikad! Koje foliranje. Glume patriote na tako nebitnim stvarima i sitnicama, a kad treba da se zaista pokazu, zavuku se u misju rupu.

zoran risticevic

pre 12 godina

Svaka cast. Tu izmišljotinu Pavla i Milke Ivić da je i latinica srpsko pismo treba sahraniti. Isto kao i srpsko-hrvatski jezik. To što su drugi pravili svoje jezike po uzoru na srpski nije naš problem. Ne moramo da im se udvaramo.

XYZ

pre 12 godina

Ја ценим ћирилицу и волим да је пишем, али ми се чини да овом одлуком СО Нова Варош мало излазе из своје надлежности. Треба разликовати службену од јавне употребе писма. Службена употреба мора бити ћирилична, а јавна може бити и латинична и ћирилична. Мислим да натпис фирме представља јавну употребу, а можда би се могло рећи и за комунални рачуна. Међутим, сва решења, изводи и слично морају бити искључиво на ћирилици.

Морава и брда

pre 12 godina

Браво. Коначно да неко поштује Устав Србије, да се користи званични језик и писмо, безусловно!
То је једна одговорна и нормална одлука, поштовање прописа и Устава Србије!

Честитка!

Danilo

pre 12 godina

Ćirilica nije srpsko pismo već pismo kojim se služe Srbi,pošto pored nas ćirilicu koristi još podosta slovenskih naroda,a i brojni drugi,uključujući i Mongole?!
Ćirilica vodi poreklo iz grčkog,a verovatni autor je Ćiril koji isto tako nije bio Srbin.
Mogli su u Novoj Varoši dokoni popovi da traže i glagoljicu,bilo bi svakako interesantnije u vestima...

el.

pre 12 godina

Kave veze sad ima sa tim cirilica ili latinica, izgleda da oni nemaju drugog posla a verujem da nemaju nego se zamlacivaju sa cirilicom i latinicom nepismeni ljudi, umesto da otvaraju radna mesta da mogu ljudi da nekako prezive, ili da ociste gradove od djubreta..Koji su to sargijasi SRAMOTA..e pa gospodo sad ce izbori moj glas sigurno nece dobititi..

Bojan

pre 12 godina

"Obavezuju se sva javna preduzeća, ustanove, službe i druge institucije čiji je osnivač opština Nova Varoš da ubuduće prilikom pisanja svojih akata i obraćanja građanima poštuju Ustav Republike Srbije i koriste ćirilično pismo, uvek gde je to izvodljivo" Sto lupetate uvek pre nego sto procitate clanak? Jel citate samo natpis? Lepo je covek rekao da vasi za javna opstinska preduzeca, i da se koristi uvek tamo gde je moguce!!! Ako neko trazi da mu se dopis dostavi na latinici niko mu nece to zabraniti.

Херц

pre 12 godina

Браво! Надам се да ће и остале општине и градови у Србији следити овај пример.

samo pitam

pre 12 godina

Kome smeta latinica i zasto? Stetna po pismenost? da li je to poruka Bosnjacima u Novoj Varosi kojih je skoro 20% posto da se zna ko je "gazda" u Srbiji i njen "vlasnik"? Mogu li opstine sa vecinskim Bosnjackim ili Madjarskim na primer stanovnistvom da ukinu cirilicu?

Bender

pre 12 godina

Kakav jezički fašizam.
Polako se stvara pravoslavna džamahirija sa ovim odrstanjivanjem svega kosmopolitskog i širokog u Srbiji. Svi beže od nas zbog toga. A mi nikako da shvatimorazlog toga i nastavljamo sa istom pričom.
Ne samo što je ova odluka neustavna, nego je i diskriminišuća. I sam član ustava na koji se ovi ljudi pozivaju je diskriminatorska. Polako dolazi trenutak kada će neko potegnuti ovo pitanje pred sudom u Strazburu. I kada će neko potegnuti ovo pitanje i pred ustavnim sudom. Kako je moguće da jedan narod koristi jezik koji koristi DVA pisma, a da se tom narodu u svojoj državu ne dozvoljava da se koristi jedim od SVOJA dva pismom - latiniom? Član ustava kojim se definise da je samo ćirilica pismo u službenoj upotrebi je "neustavan" i mora se promeniti da uključi i latinicu.
I najzad, još jedan istorijski trenutak stiže, a to je predlog da se stvori novi politički jezik - visokosrpski jezik. Ako nam ne dozvoljavaju da srpski jezik koristimo slobodno, što znači da možemo da koristimo oba svoja pisma, onda ćemo zahtevati da se stvori visokosrpski jezik, a to je srpski jezik pisan isključivo latinicom. I tražićemo da se visokosrpski jezik ubaci u ustav kao zvanični jezik Srbije.

Правна држава

pre 12 godina

Коначно да почне негде да се поштује део Устава Србије, који прописује употребу званичног писма. Досад се поштовао само у срединама, где нациналне мањине представљају значајан део становништва, док се у већем делу Србије то игнорисало.

Jim Beam

pre 12 godina

@Bacvanin

Jezik i pismo
Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava.

Dragan Jurić

pre 12 godina

Predlažem da se ubuduće i engleski piše ćirilicom! Npr.,"dis iz d frst tajm..." Tako da se zna da Srbi ne priznaju mišta drugo osim ćirilice,na radost popova i ostalih polupismenih ćiriličnih avangardista! Ponosan sam što znam ćirilicu,ali i latinicu i grčki alfabet. A ovde kao da nas neki mediokriteti teraju u samoizolaciju...

Осветник

pre 12 godina

Е сад ће неки да се нађу угрожени великосрпским хегемониѕмом... Једва чекам да чујем мишљење ефендије Зукорлића... ;)

MalaKrsna

pre 12 godina

U ustavu treba stojati, da se iskljucivo latinica upotrebljava. Ceo svet radi latinicom! Cirilicu onaj ko hoce "da upise" kao predmet u skolama, slicno kao sa stranim jezicima! Cirilica nije vise nikom potrebna. A sto se mene tice, neka je popovi upotrebljavaju! Ovo je cist debilizam velikih patriota, po koj' zna koji put "srbadija" se pogresno upotrebljava! Smesno a i zalosno!

Šefket Ramadani

pre 12 godina

U Beogradu su natpisi firmi napisani ćirilicom, zar ne?

Mislim da opština treba da zaposli još deset partijskih kadrova za prevođenje sa latinice na ćirilicu i obratno.

Bezbednjak

pre 12 godina

Pozdrav za Novu Varos.
(Goran)

Koliko znam Goran nije strao srpsko ime...interesantno stalno se pojavljujes na postovima koji pozivaju na srpstvo u svakom pogledu...

Bezbednjak

pre 12 godina

I onda se mnogi po ovim forumima pitaju u cemu su Bosnjaci u srbiji diskriminisani? Upravo ovakvim potezima koji mu saljuu poruku da ne postoje i da se ne racunaju odnosno da ce ih vecina "pojesti za dorucak" (samo fraza) ako odluci. I da za njih demokratija ne vazi, u svakom slucaju ne ona u kojoj je odgovornost te vecine da ucini da se ostali osecaju kod kuce i svoji na svome.

Neko iz Srbije

pre 12 godina

Е сад ће неки да се нађу угрожени великосрпским хегемониѕмом... Једва чекам да чујем мишљење ефендије Зукорлића... ;)
(Осветник)

Znamo da jedva cekas - Zukorlici i Dodici i postoje zbog takvih. Ti bi verovatno jedva cekao da se u Hrvatskoj ili Bosni ukine cirilica.

Милан

pre 12 godina

Само необразован и ограничен човек не може да схвати да је ћирилица огромно српско и ЕВРОПСКО културно благо, и уместо да доприносимо културној разноликости Европе и оригиналности наше културе и писма, ми се стидимо ћирилице јер "како ћемо, забога, у Европу са ћирилицом". Е моји Срби.

NenadNS

pre 12 godina

Е сад ће неки да се нађу угрожени великосрпским хегемониѕмом... Једва чекам да чујем мишљење ефендије Зукорлића... ;)
(Осветник)

pa neces dugo cekati na tvoju radost a nasu zalost - zato i takvi i donose ovakve odluke, da ubadaju prstom u oko jer nijednog drugog "pismenog" razloga ne vidim da se izbaci latinica.

e

pre 12 godina

Eto ja pišem latinicu, i nisam ništa manji Srbin od onih koji pišu samo ćirilicu.Davno su pametni ljudi rekli "koliko jezika znaš,toliko puta više vrediš".Naravno znam i ćirilicu.Interesantan slučaj prošle godine mi se desio u Hrvatskoj: Menjao sam novac u banci, a slučajno nisam pri sebi imao pasoš. Službenik na šalteru mi je onda tražio ličnu kartu. Kada je uzeo našu (Srpsku) L.K. izvinio se jer nije znao ćirilicu:Kaže "pošao sam u školu kada su ukinuli ćirilicu, i žao mi je što vas ne mogu uslužiti". Razumeo sam to, doneo pasoš i razmenio novac, nikakve tenzije nisu se desile. Mislim ako u našem zakonu postoji čl. koji nalaže da naše pismo bude samo ćirilično, onda moramo da poštujemo zakon, a g. Zukurlić ako hoće da živi u Srbiji, da nauči ćirilicu!!!

Kubba

pre 12 godina

Srbija je nedovrsena tvorevina ili ti neuspela drzava. Danas je sve u toj neuspeloj drzavi do te mere karikirano i obesmisljeno, da obicnog coveka tera na gadjenje i prema ustavu i prema institucijama koje pothranjuju svaku besmislenost i ludilo u njoj.

dokle više ćiriličnog fašizma, i čemu?!?!

pre 12 godina

Ćirilica nije srpsko pismo, niti je latinica.
I jednu i drugu pored Srba koriste i mnogi drugi.

Ono što jeste tipično srpsko je prisutnost dva ravnopravna pisma.

trifun

pre 12 godina

cirilica protiv latinice je kao mama protiv tate, roditelji se svadjaju i dete (narod) pati, a potrebna su oba. Samo podele i insistiranja i proganjanja. Ko ne pise cirilicom nije srbin, ko nije pravoslavac nije srbin... e jedno obavestenje za sve, Srbin je svako rodjen u Srbiji, koliko god vam se to ne dopadalo. a ima i kosmopolita srba, o itekako ih ima i hvala im sto postoje, inace bismo zaglavili prebiruci recnik i izbacujuci turcizme, germanizme i ostalo, te trazeci crkvenu kovanicu za hard disk i procesor...

Jim Beam

pre 12 godina

@Jos jedan iz Backe

Ne forsiram ja ćirilicu, naprotiv, uglavnom pišem latinicom. Stvar je u tome što mene ne obavezuje da pišem ćirilicom, jer mogu da pišem i na kineskom ako će moderator to odobriti. Ovde se govori o institucijama države koje bi trebale da poštuju Ustav. Samo sam hteo da istaknem da ako već piše u Ustavu da je obavezno pisati ćirilicom (a ne i latinicom kako reče Bačvanin), ne vidim šta je sporno tu. Ustav, kakav god da je, važeći je na teritoriji Republike Srbije, a to da li smo ti, ja ili grupa ljudi glasali protiv njega je irelevantno. Nije stvar u tome da li preferiraš latinicu ili ćirilicu, da li si glasao za Ustav ili smatraš da je on smeće, stvar je poštovanja akata koje su na snazi. Tako to funkcioniše obično u državama, barem normalnim...

Jos jedan iz Backe

pre 12 godina

@Jim Beam
Taj tvoj "ustav" okaci macku u rep jer u Vojvodini nije ni prosao, a i ustatku Srbije je bilo cupavo. Nego kad forsiras cirilicu zasto si se potpisao sa Jim Beam?

Ketrin

pre 12 godina

Ja živim u Srbiji, govorim srpski jezik a pišem ćirilicom u većini slučajeva (osim ako je neophodna latinica). Isto tako nemam ništa protiv da neko ko živi ovde, a druge je nacionalnosti koristi svoje pismo, jezik.. Ali mi izgleda (po komentarima) mi od samih sebe pravimo nacionalnu manjinu u sopstvenoj državi. Strašno..

Srđan

pre 12 godina

Једна од најлепших ствари у Србији била је што се исти текст може написати и ћирилицом и латиницом. Не знам да ли било који други језик у свету пружа такву могућност. Тужан сам што се та разноликост укида. Али ја ћу и даље писати и ћирилицом и латиницом, а са поносом ћу користити и грчки алгабет! Živele ćirilica i latinica i naš divan jezik!

new varos

pre 12 godina

Nova Varos nije staros Srpsko mesto vec mesto gde je uvek lep bio suzivotu izmedju Srba i Bosnjaka.Nekada je stanovnistvo bili 50%-50% a sada 90%-10%.
pa se zbog maloumnika i zatucanih ljudi (ciji preci u istu varos nisu smeli da sidju jer bi ih pokojni pekar Filipovic terao nazad u sela da ne prljaju varosicu) donose odluke o koristenju pisma.
SRAMOTA-NE USTAVNO
JEDNO VELIKO NE
ps.
mozda isti stvarno imaju problema sa latinicim pa nece da se brukaju

Zoran

pre 12 godina

@bacvanin

To je bilo nekada, cirilica i latinica ravnopravna pisma. Jednim od prethodnih ustava to je promenjeno, i latinica je izbacena.
A ne vidim zasto se svi kunu u ustav koji je kod nas toliko obezvredjen i pise se ispocetka svake druge godine.
Sa druge strane, ti koji pominju ustav, retko kada pominju odrednice o diskriminaciji.

Pisem latinicom zbog nemogucnosti izbora fonta

pre 12 godina

Mi Srbi smo u Nemackoj manjina. Moramo da pisemo nemackim pismom i moramo da govorimo nemackim jezikom. Zato u Srbiji treba cirilicom da se pise. I dosta vise sa tom latinicom koju su u nas jezik uveli komunisti. Sve sto su komunisti uveli postuje se i dalje i to samo u Srbiji. Latinica treba da se uci samo zbog stranih jezika.

BivsiYU86

pre 12 godina

Mi Srbi smo u Nemackoj manjina. Moramo da pisemo nemackim pismom i moramo da govorimo nemackim jezikom. Zato u Srbiji treba cirilicom da se pise. I dosta vise sa tom latinicom koju su u nas jezik uveli komunisti. Sve sto su komunisti uveli postuje se i dalje i to samo u Srbiji. Latinica treba da se uci samo zbog stranih jezika.
(Pisem latinicom zbog nemogucnosti izbora fonta0

Ti si u Nemackoj ISELJENIK, IMIGRANT, KAO I VEROVATNO 20 DRUGIH NACIJA. U Srbiji NEMA IMIGRANATA IAKO TAKVI KAO I TI POKUSAVAJU DA IH NAPRAVE. I nemas ti bas tako strasnu potrebu da pises cirilicom jer da imas nasao bi na kompjuteru font - lako je veruj mi, za prvacice.

Niko nesmme da vas bije

pre 12 godina

Osvetnik, ne moras da cekas na Zukorlica. Evo ja kao Srbin kazem da je hegemonija i diskriminacija ne samo Bosnjaka nego i svih ostalih koji koriste oba ili samo latinicno pismo. Pa zasto se onda Srbi po Bosni CG Hrvatskoj itd opiru vladavini latinice, koja se uzgred koristi u 99% posto Evrope?.

Mita

pre 12 godina

Nije mi bas najjasnije sta je ovim ovolikim ljudima skandalozno i diskriminatorski u ovoj odluci... Niko ne brani narodu da se sluzi latinicom, samo su hteli da donesu odluku da se zvanicni dokumenti pisu cirilicom. Kao kad bi se Srbi u Cikagu bunili sto im racun za struju dolazi ispisan na engleskom a ne na srpskom...

temida

pre 12 godina

Za Dejana

"Jezik i pismo
Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava."

Оба писма јесу заступљена у Србији али је у службеној употреби ћирилица. Дакле, суд, полиција, министарства, локална самоуправа, јавна предузећа дужни и други, дужни су да користе ћирилицу. Тачка.

Sumadinac

pre 12 godina

Delo politicara maloumnika! 20 procenta ljudi sa pravom to ne zeli!
Ovo je put kojim je islo Kosovo pa se odcepilo. Bosnjaci ce to isto uraditi ali mirnim putem, a gospodin Goran i mali broj takvih srbenda ce tada biti manjina!
Gde Srbija ide?

Banat

pre 12 godina

Lepa i ohrabrujuća odluka. Još kada bi se na nivou cele zemlje to uredilo, možda bi i počeo da verujem da nas neće sasvim uništiti i mi sami sebe autodestruktivnim zakonima i odlukama. Hvala Novoj Varoši.

Осветник

pre 12 godina

Osvetnik, ne moras da cekas na Zukorlica. Evo ja kao Srbin kazem da je hegemonija i diskriminacija ne samo Bosnjaka nego i svih ostalih koji koriste oba ili samo latinicno pismo. Pa zasto se onda Srbi po Bosni CG Hrvatskoj itd opiru vladavini latinice, koja se uzgred koristi u 99% posto Evrope?.
(Niko nesmme da vas bije)

По истој логици се ја осећам угроженим што ми рачун стиже на латиници.

Komša

pre 12 godina

Baš me briga kako će stranci i "civilizovana" Evropa gledati na nas što koristimo ćirilično pismo i ne interesuje me što "celi svet" koristi latinicu(jer oni nisu ceo svet),ja samo želim da se ne skrnavi srpski jezik od strane kvazi nacionalista.Srbi pišu ćirilicom i latinicom.Ko od Srba ne koristi i latinicu taj nije pismen u potpunosti.
Jezik je glavna odrednica nacionalne pripadnosti a gospoda koja koja skrnave nas jezik su zapravo naslednici onih koji su se strogo pridržavali parole NEMA SRPSTVA VAN PRAVOSLAVLJA i time prepolovili srpski narod,i sada samo zavrsavaju taj posao odričući se latiničnog pisma.
Ćirilicu treba negovati i Čuvati jer velika zasluga što je ugledala svetlost dana pripada nama Srbima(Kocelj),ali latinica je takođe naše pismo i pogubno ga je se odreći.

sasha

pre 12 godina

Novi ljudi za staru politiku... Ja jesam za to da se ćirilici da više prostora, ali ne vidim kako će ovo da pomogne da se u Novoj Varoši bolje živi?

u

pre 12 godina

Strah od razlicitosti kao i ksenofobija je odlika slabih, ogranicenih i siromasnih duhom i osecajem za vrednosti....sve vise se pretvaramo u u slabu , siromasnu ksenofobicnu naciju i od nekadasnjeg lidera postajemo parija u regionu i sire kojoj svi lupaju samare. jer mi vec dvadeset godina mislimo da pokazujemo "misice" a u stvari je obrnuto, nikada vise primitivnog nacionalizma a istovremeno Srbija nikada nije bila u vecoj moralnoj krizi.

speedy

pre 12 godina

Samo da obavestim one koji ne znaju da srpski jezik ne poznaje latinicu. Srpski jezik koristi iskljucivo cerilicno pismo, sve sto se pise na latinici nije srpski, moze biti hrvatski,bosanski ...

Сале

pre 12 godina

Националне мањине да се науче ако је баш не воле(?) да буду бар лојалне држави у којој су рођени и живе.То се у свим европским демократијама (на њих се увек позивају) не доводи у питање. Код нас је увек неки изузетак.

svaki ekstremizam je loš

pre 12 godina

Hahaha, znači ništa od "McDonaldsa" u Novoj Varoši

Gospodo opštinari, "u službenoj upotrebi" znači da vi morate pisati ćirilicom, a nazivi firmi i moj rukopis mogu biti i latinicom. Službeno=državno. Ostali, bogu hvala, slobodno!

temida

pre 12 godina

Боже, изгледа као да нико не чита и не тумачи логички оно што пише. Лепо се каже да је Скупштина општине одлучила да сва јавна предузећа чији је она (општина) оснивач користе ћирилицу, што је у складу са Уставом.
Наравно да то не значи да и грађани морају да користе то писмо, чак шта више, ако траже може им сваки акт бити достављен на латиничном писму.
И шта је ту проблем? Нека свако пише којим писмом хоће али је званично писмо ћирилица, а оба су у употреби.
Годинама сам на факултету писала латиницом али ми то уопште није сметало да све дописе пишем на ћирилици.

А када смо већ код тога, било би добро да се спроведе нека анкета о познавању та два писма у Србији. Запрепастићете се када утврдите да многи мешају поједина слова ћирилице и латинице, па је тако "И" латинично а "N" ћирилично. Латинично слово "џ" се пише на хиљаду и један начин само не онако како је то исправно "dž".

Jogi Letač

pre 12 godina

Već se u mnogim slučajevima pokazalo da je najnoviji Ustav nesprovodiv ili teško sprovodiv u praksi. Dovoljno je spomenuti situaciju sa Kososvom ili finasiranjem Vojvodine. Jedna od tih odredbi je i forsiranje samo ćirilice kao službenog pisma. Zna se da je tekst Ustava bio plod trgovine i nagodbi stranaka, pa zato i izgleda kao Frankeštajn. Što se tiče pisma, za mene je merodavan Pravopis srpskog jezika, koji kaže da se u srpskom jeziku može pisati i ćirilicom i latiniciom. Tu treba staviti tačku, jer političari mogu da izglasaju i da mleko nije belo, što će se naravno razlikovati od realnosti.

Саша

pre 12 godina

Ја мислим да ни држава не мора нужно да се зове Србија. Може било како јер у њој одавно не живе Срби.Срамота! Зашто мислите да ваша деца треба да носе ваше презиме? Зашто мислите да све што имате треба да оставите баш својој деци?Зашто се у складу са тим не понашате и према свом народу и држави?Срби???

Dusan BG

pre 12 godina

Po ustavu je cirilica sluzbeno pismo ali nacionalne manjine imaju pravo i na svoje pismo. Ja pisem latinicom ali slazem se da se koristi cirilica za drzavne institucije!!!

bezimeni

pre 12 godina

Speedi dal gonzales ili neki drugi. Ne kaže se i ne piše se ćerilica, nego ćirilica, zbog Ćirila i Metodija. Po tvojoj logici bi trebali da se prebacimo na arhaični staro-slovenski jezik i pismo. Nadam se da će građanima Nove Varoši biti novčanici puniji ako pišu ćirilicom. Od takvih mozgova ne može se ništa pametno očekivati. Ništa konkretno, već samo kosovski boj, gusle, turski vazal Marko kraljević, austro-ugarska, NATO zavera i majčica Rusija. Ja ne želim zbog takvih da živim u srednjem veku. Hoću napred!!!!!!!!

maximus

pre 12 godina

ja nerazumem te ljude koji pricaju o diskriminaciji,ja zivim na zapadu i manjine ovde nemaju ni 40%prava kao u srbiji.Meni samo smeta to sto Srbija treba sve ljude da postuje ali oni ne moraju da postuju srbiju,pa mnogi ljudi su rodjeni i skolovani u srbiji a govore jezik kao da su stranci i ziveli tu 2 godine to je veliko postovanje prema svojoj zemlji.

Milica

pre 12 godina

Nova Varos - staro srpsko mesto sa najboljim srpskim tradicijama u tom prelepom delu Srbije.
Tako treba, braco, cirilica je srpsko pismo a ovo je Srbija. Za one koji su to mozda zaboravili.
Cirilica je zakon.
Pozdrav za Novu Varos.
(Goran0

osoba sa starim srpskim imenom na latinici, starom srpskom pismu, jedva ceka da se pokrene sistem spojenih sudova u Srbiji a i dalje...vrlo srpski i iznad svega PATRIJOTSKI.

(Vlast)a

pre 12 godina

Nama ne trebaju ratovi iz kojih izlazimo porazeni!Dovoljne su nam prazne i kratkomislece glave onih koji u mesovitim sredinama isteruju svoje gluposti.Nasa su oba pisma-nemojte nas praviti vecim idiotima nego sto smo!Zbog mira u kuci,nazovite i ulice i trgove mesovito,a ne kao na Kosovu:sve su srpski junaci,a malo Srba.To je precica da se taj prostor izgubi,a relativno lojalno stanovnistvo odvoji od drzave Srbije i prevede u ilegalu.Vec vidjeno!Povucite glupu odluku i iste mudrace koji braneci nase,napadaju tudje i kopaju nam grobnu raku.

manjina

pre 12 godina

Cirilicna slova ok.A sta cemo kasnije da cujemo,da li imate i brojke da menjate na cirilicu.Arapske zemlje(drzave)imaju arapska i slova i brojeve.

NS

pre 12 godina

Mozda ovo nije tako nesvrsishodno. Mora da su odbornici nasli da je gradjanima i zaposlenima previse da operisu na dva pisma:

"Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, u Srbiji je više od milion ljudi, odnosno više od 20 odsto odraslih preko 15 godina starosti koji nisu završili osnovnu školu, a čak 50 odsto odraslih koji imaju samo osnovnu školu ili su funkcionalno nepismeni.

Među obrazovanim stanovništvom u Srbiji najviše je onih koji su završili srednju školu, a svega 6,5 odsto građana u džepu ima fakultetsku diplomu."

Dejan

pre 12 godina

Prema Ustavu Srbije i cirilica i latinica su podjednako zastupljeni i ovo je obicno silovanje, narocito pripadnika drugih etnickih skupina.

Коначно, браво!

pre 12 godina

Свака част, пуна подршка и све честитке. Тако Србија постаје правна и уљуђена држава, заснована на савременим стандардима.
Комунистичко србохрватско наслеђе с два писма у језику нико више нема!

генијалци !!!!!!!

pre 12 godina

Ajд што је овде образовање никакво, али међу читаоцима овог сајта ни интелигенција није јача страна.
Какве везе имају страни језици, Европа, свет, савремени стандарди и међународна комуникација с тим што је писмо српског језика ћирилица? Како то не смета Бугарима, ни Македонцима, ни Русима, ни Грцима њихов алфавит, ни Кинезима њихово сасвим посебно писмо?
Не комуницирате са странцима на српском написаном латиницом, већ на страним језицима, а они се подједнако добро уче било да српски пишете латиницом, било ћирилицом! Или неко може да докаже супротно?
Управо је по европским и светским стандардима један језик - једно писмо! Или неко има пример за друго?
Два писма у језику (српскохрватском, сада непостојећем) јесу део југословенске идеологије коју су сви одбацили, сем --- погоди кога, коме је још комунизам у глави, а деца комуниста на власти? Исте идеологије по којој је једина својина друштвена, председник доживотна институција, систем једнопартијски, самоуправљање - највиши домет организације откако је измишљен точак ...

Какви полуинтелигенти, какви недоучени тупавци ЛДП типа који се разбацују правима ...
Један написа да су муслимани про-западно оријентисани, и да зато морају да пишу латиницом !?!
Не могу више ... испод је сваког нивоа. И деца у обданишту би схватила.

Pravnik

pre 12 godina

I ustav moze biti protivustavan ako je u konfliktu sa meddjunarodnim standardima. A jeste. I nisu drzavni organi neka zivotinja za sebe nego sluze gradjanima koji imaju pravo da budu usluzeni na oba pisma.

Bender

pre 12 godina

@"genijalci" (http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=587965#k6633513)

Počeo si od pogrešne premise "Kakve veze imaju strani jezici, Evropa, svet, savremeni standardi i međunarodna komunikacija s tim što je PISMO srpskog jezika ćirilica?"
Nije tačno da je "pismo srpskog jezika ćirilica". Tačno je da su PISMA (DVA, a ne jedno) ćirilica i latinica. Dakle, DVA, a ne jedno.
Dalje, opet pogrešno pitaš "Kako to ne smeta Bugarima, ni Makedoncima, ni Rusima, ni Grcima njihov alfavit, ni Kinezima njihovo sasvim posebno pismo?"
Svi oni imaju JEDNO pismo, ali mi koristimo DVA pisma, i tako i naš pravopis kaže, ali i realnost, svuda oko sebe.
Dakle, to što pokušavaš da zaključiš sve pada u vodu. Srbija, ako želi da bude demokratska država koja poštuje želje gradjana Srbije, mora da omogući da OBA pisma budu zvanična, tako da svaki gradjanin sam izabere koje će da koristi.
Tvoje i moje želje su irelevantne. Ti želiš da svi pišu ćirilicom, a ja da svi pišu latinicom. Kompromis je da svako piše kako želi, a ne ni kako ja želim, ni kako ti želiš.

леду

pre 12 godina

Само ћирилица! Другачије нећемо моћи да сачувамо писмо! Без изговора напред ћирилица! Ако волим своји писмо и покушавам да га заштитим ,то не значи да мрзим друге нације и националности!

Marko

pre 12 godina

Samo latinica! Drugačije nećemo moći da sačuvamo pismo! Bez izgovora napred latinica! Ako volim svoje pismo i pokušavam da ga zaštitim ,to ne znači da mrzim druge nacije i nacionalnosti!

Goran

pre 12 godina

Nova Varos - staro srpsko mesto sa najboljim srpskim tradicijama u tom prelepom delu Srbije.
Tako treba, braco, cirilica je srpsko pismo a ovo je Srbija. Za one koji su to mozda zaboravili.
Cirilica je zakon.
Pozdrav za Novu Varos.

zoran risticevic

pre 12 godina

Svaka cast. Tu izmišljotinu Pavla i Milke Ivić da je i latinica srpsko pismo treba sahraniti. Isto kao i srpsko-hrvatski jezik. To što su drugi pravili svoje jezike po uzoru na srpski nije naš problem. Ne moramo da im se udvaramo.

Морава и брда

pre 12 godina

Браво. Коначно да неко поштује Устав Србије, да се користи званични језик и писмо, безусловно!
То је једна одговорна и нормална одлука, поштовање прописа и Устава Србије!

Честитка!

Херц

pre 12 godina

Браво! Надам се да ће и остале општине и градови у Србији следити овај пример.

organizacija

pre 12 godina

mnogo ste jaki sa cirilicom..a zato kad zovu stranci da investiraju nijedan sluzbenik ne zna engleski da bekne.. napravite I sajt samo na cirilici I bez engleskog pa onda tek ima "bog da vas vidi"..

Petar

pre 12 godina

Sve vise se pretvaramo u talibaniju. Nemam nista protiv cirilice, ali ovo je svojevrsna zabrana latinice! U 21.veku, veku komunikacija i saradnje oni proteruju univerzalno pismo i zatvaraju se.

subotičanin

pre 12 godina

Strašno !!! Mnogobrojni velikani srpske književnosti pisali su svoja dela isključivo na latinici. Jedan narod - dva pisma. Prelepo ! A sada neki mali ljudi misle da rade velike stvari. Ovo u Novoj Varoši je za svaku osudu.

Правна држава

pre 12 godina

Коначно да почне негде да се поштује део Устава Србије, који прописује употребу званичног писма. Досад се поштовао само у срединама, где нациналне мањине представљају значајан део становништва, док се у већем делу Србије то игнорисало.

struja

pre 12 godina

Onda bi trebalo i ime grada promeniti je je "Varoš" mađarska reč! Vidite dokle ide slepa nacionalnost i neosnovano insistiranje na nekom tzv. "svom"? Ova odluka je definitivno veliki korak unazad.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Jos jedna diskriminacija "bosnjaka" kojima "nije pupak vezan" za Rusiju kao Srbima i koji sa punim pravom mogu zahtevati da "bosnjacki jezik" na LATINICI koja je u skladu za njihovom PRO-ZAPADNOM evropskom orijentacijom bude bar ravnopravan sa tim cirilicnim "svrakopisom" koji im se zeli na silu nametnuti !
"Sbi" imaju pravo da sami "ostanu zatupljeni" ali nemaju pravo da "zatupljuju" i druge narode koji zive u Srbiji !

Bacvanin

pre 12 godina

Oba pisma su po Ustavu ravnopravna, diskriminisati jedno od tih pisama je protivustavno delo.
Neka stampaju onda na oba pisma. Ja licno ne koristim cirilicu, delom zbog prirode posla, ali niko nema pravo da mi zabrani da je koristim ili da na moj zahtev dokument dobijem na latinicnom pismu.
Hteli ste oba pisma, koristite onda oba pisma.

MalaKrsna

pre 12 godina

U ustavu treba stojati, da se iskljucivo latinica upotrebljava. Ceo svet radi latinicom! Cirilicu onaj ko hoce "da upise" kao predmet u skolama, slicno kao sa stranim jezicima! Cirilica nije vise nikom potrebna. A sto se mene tice, neka je popovi upotrebljavaju! Ovo je cist debilizam velikih patriota, po koj' zna koji put "srbadija" se pogresno upotrebljava! Smesno a i zalosno!

Bender

pre 12 godina

Kakav jezički fašizam.
Polako se stvara pravoslavna džamahirija sa ovim odrstanjivanjem svega kosmopolitskog i širokog u Srbiji. Svi beže od nas zbog toga. A mi nikako da shvatimorazlog toga i nastavljamo sa istom pričom.
Ne samo što je ova odluka neustavna, nego je i diskriminišuća. I sam član ustava na koji se ovi ljudi pozivaju je diskriminatorska. Polako dolazi trenutak kada će neko potegnuti ovo pitanje pred sudom u Strazburu. I kada će neko potegnuti ovo pitanje i pred ustavnim sudom. Kako je moguće da jedan narod koristi jezik koji koristi DVA pisma, a da se tom narodu u svojoj državu ne dozvoljava da se koristi jedim od SVOJA dva pismom - latiniom? Član ustava kojim se definise da je samo ćirilica pismo u službenoj upotrebi je "neustavan" i mora se promeniti da uključi i latinicu.
I najzad, još jedan istorijski trenutak stiže, a to je predlog da se stvori novi politički jezik - visokosrpski jezik. Ako nam ne dozvoljavaju da srpski jezik koristimo slobodno, što znači da možemo da koristimo oba svoja pisma, onda ćemo zahtevati da se stvori visokosrpski jezik, a to je srpski jezik pisan isključivo latinicom. I tražićemo da se visokosrpski jezik ubaci u ustav kao zvanični jezik Srbije.

Maman

pre 12 godina

Bože sakloni... пардон, Боже саклони. Не умемо да чувамо традицију, па то радимо тако што елиминишемо све за шта се одреди да је у супротности са истом. Следећи корак је забрана било какве музике осим гусларске, укидање страних језика у школама и увођење старославјанског. Само да видим ту "групу грађана" да се одрекне својих мобилних телефона и да пређе на довикивање са брда на брдо, и да изађу из аутомобила и пребаце се на традиционалне таљиге.

Feradon

pre 12 godina

Ah, ništa novo... Nazadniji Ustav ova zemlja nije imala, a u poslednjih koliko godina na ovom prostoru vrvi od maloumnika. Ova tema je toliko zastarela, ali mi svaki put digne tenziju. Ne volim ćirilicu iz razloga što: previše je ima, a što je najgore previše se forsira i to baš od te grupe ne naročito inteligentnih ljudi.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Kod nas u Vojvodini je isto. Latinica je ovde prisutna 1.000 godina, a u periodu kada se koristila ravnopravno sa cirilicom, to je bila prednost, a ne nedostatak...
Sada sve MORA pisati na cirilici, jer latinica 'nije po Ustavu'.

Latinica je zakon.

pre 12 godina

Strasno. Znas kad bi me naterali da pisem kako oni hoce - nikad! Koje foliranje. Glume patriote na tako nebitnim stvarima i sitnicama, a kad treba da se zaista pokazu, zavuku se u misju rupu.

Осветник

pre 12 godina

Е сад ће неки да се нађу угрожени великосрпским хегемониѕмом... Једва чекам да чујем мишљење ефендије Зукорлића... ;)

Cinik

pre 12 godina

Bravo! Podržavam! Sa time se znatno smanjuje broj nezaposlenih i prilično raste kućni budžet porodica, i nazire se nova, lepša budućnost, a porastu nataliteta da ne govorimo.

Epohalno. Izgleda da je u Novoj Varoši sve uređeno i sređeno, pa se mogu baviti i ne tako krucijalnim stvarima.

Bezbednjak

pre 12 godina

Pozdrav za Novu Varos.
(Goran)

Koliko znam Goran nije strao srpsko ime...interesantno stalno se pojavljujes na postovima koji pozivaju na srpstvo u svakom pogledu...

samo pitam

pre 12 godina

Kome smeta latinica i zasto? Stetna po pismenost? da li je to poruka Bosnjacima u Novoj Varosi kojih je skoro 20% posto da se zna ko je "gazda" u Srbiji i njen "vlasnik"? Mogu li opstine sa vecinskim Bosnjackim ili Madjarskim na primer stanovnistvom da ukinu cirilicu?

Bezbednjak

pre 12 godina

I onda se mnogi po ovim forumima pitaju u cemu su Bosnjaci u srbiji diskriminisani? Upravo ovakvim potezima koji mu saljuu poruku da ne postoje i da se ne racunaju odnosno da ce ih vecina "pojesti za dorucak" (samo fraza) ako odluci. I da za njih demokratija ne vazi, u svakom slucaju ne ona u kojoj je odgovornost te vecine da ucini da se ostali osecaju kod kuce i svoji na svome.

Bojan

pre 12 godina

"Obavezuju se sva javna preduzeća, ustanove, službe i druge institucije čiji je osnivač opština Nova Varoš da ubuduće prilikom pisanja svojih akata i obraćanja građanima poštuju Ustav Republike Srbije i koriste ćirilično pismo, uvek gde je to izvodljivo" Sto lupetate uvek pre nego sto procitate clanak? Jel citate samo natpis? Lepo je covek rekao da vasi za javna opstinska preduzeca, i da se koristi uvek tamo gde je moguce!!! Ako neko trazi da mu se dopis dostavi na latinici niko mu nece to zabraniti.

XYZ

pre 12 godina

Ја ценим ћирилицу и волим да је пишем, али ми се чини да овом одлуком СО Нова Варош мало излазе из своје надлежности. Треба разликовати службену од јавне употребе писма. Службена употреба мора бити ћирилична, а јавна може бити и латинична и ћирилична. Мислим да натпис фирме представља јавну употребу, а можда би се могло рећи и за комунални рачуна. Међутим, сва решења, изводи и слично морају бити искључиво на ћирилици.

el.

pre 12 godina

Kave veze sad ima sa tim cirilica ili latinica, izgleda da oni nemaju drugog posla a verujem da nemaju nego se zamlacivaju sa cirilicom i latinicom nepismeni ljudi, umesto da otvaraju radna mesta da mogu ljudi da nekako prezive, ili da ociste gradove od djubreta..Koji su to sargijasi SRAMOTA..e pa gospodo sad ce izbori moj glas sigurno nece dobititi..

Šefket Ramadani

pre 12 godina

U Beogradu su natpisi firmi napisani ćirilicom, zar ne?

Mislim da opština treba da zaposli još deset partijskih kadrova za prevođenje sa latinice na ćirilicu i obratno.

Banat

pre 12 godina

Lepa i ohrabrujuća odluka. Još kada bi se na nivou cele zemlje to uredilo, možda bi i počeo da verujem da nas neće sasvim uništiti i mi sami sebe autodestruktivnim zakonima i odlukama. Hvala Novoj Varoši.

Милан

pre 12 godina

Само необразован и ограничен човек не може да схвати да је ћирилица огромно српско и ЕВРОПСКО културно благо, и уместо да доприносимо културној разноликости Европе и оригиналности наше културе и писма, ми се стидимо ћирилице јер "како ћемо, забога, у Европу са ћирилицом". Е моји Срби.

speedy

pre 12 godina

Samo da obavestim one koji ne znaju da srpski jezik ne poznaje latinicu. Srpski jezik koristi iskljucivo cerilicno pismo, sve sto se pise na latinici nije srpski, moze biti hrvatski,bosanski ...

Jim Beam

pre 12 godina

@Bacvanin

Jezik i pismo
Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava.

dokle više ćiriličnog fašizma, i čemu?!?!

pre 12 godina

Ćirilica nije srpsko pismo, niti je latinica.
I jednu i drugu pored Srba koriste i mnogi drugi.

Ono što jeste tipično srpsko je prisutnost dva ravnopravna pisma.

Danilo

pre 12 godina

Ćirilica nije srpsko pismo već pismo kojim se služe Srbi,pošto pored nas ćirilicu koristi još podosta slovenskih naroda,a i brojni drugi,uključujući i Mongole?!
Ćirilica vodi poreklo iz grčkog,a verovatni autor je Ćiril koji isto tako nije bio Srbin.
Mogli su u Novoj Varoši dokoni popovi da traže i glagoljicu,bilo bi svakako interesantnije u vestima...

Dragan Jurić

pre 12 godina

Predlažem da se ubuduće i engleski piše ćirilicom! Npr.,"dis iz d frst tajm..." Tako da se zna da Srbi ne priznaju mišta drugo osim ćirilice,na radost popova i ostalih polupismenih ćiriličnih avangardista! Ponosan sam što znam ćirilicu,ali i latinicu i grčki alfabet. A ovde kao da nas neki mediokriteti teraju u samoizolaciju...

Dejan

pre 12 godina

Prema Ustavu Srbije i cirilica i latinica su podjednako zastupljeni i ovo je obicno silovanje, narocito pripadnika drugih etnickih skupina.

NenadNS

pre 12 godina

Е сад ће неки да се нађу угрожени великосрпским хегемониѕмом... Једва чекам да чујем мишљење ефендије Зукорлића... ;)
(Осветник)

pa neces dugo cekati na tvoju radost a nasu zalost - zato i takvi i donose ovakve odluke, da ubadaju prstom u oko jer nijednog drugog "pismenog" razloga ne vidim da se izbaci latinica.

Pisem latinicom zbog nemogucnosti izbora fonta

pre 12 godina

Mi Srbi smo u Nemackoj manjina. Moramo da pisemo nemackim pismom i moramo da govorimo nemackim jezikom. Zato u Srbiji treba cirilicom da se pise. I dosta vise sa tom latinicom koju su u nas jezik uveli komunisti. Sve sto su komunisti uveli postuje se i dalje i to samo u Srbiji. Latinica treba da se uci samo zbog stranih jezika.

Sumadinac

pre 12 godina

Delo politicara maloumnika! 20 procenta ljudi sa pravom to ne zeli!
Ovo je put kojim je islo Kosovo pa se odcepilo. Bosnjaci ce to isto uraditi ali mirnim putem, a gospodin Goran i mali broj takvih srbenda ce tada biti manjina!
Gde Srbija ide?

Mita

pre 12 godina

Nije mi bas najjasnije sta je ovim ovolikim ljudima skandalozno i diskriminatorski u ovoj odluci... Niko ne brani narodu da se sluzi latinicom, samo su hteli da donesu odluku da se zvanicni dokumenti pisu cirilicom. Kao kad bi se Srbi u Cikagu bunili sto im racun za struju dolazi ispisan na engleskom a ne na srpskom...

Milica

pre 12 godina

Nova Varos - staro srpsko mesto sa najboljim srpskim tradicijama u tom prelepom delu Srbije.
Tako treba, braco, cirilica je srpsko pismo a ovo je Srbija. Za one koji su to mozda zaboravili.
Cirilica je zakon.
Pozdrav za Novu Varos.
(Goran0

osoba sa starim srpskim imenom na latinici, starom srpskom pismu, jedva ceka da se pokrene sistem spojenih sudova u Srbiji a i dalje...vrlo srpski i iznad svega PATRIJOTSKI.

manjina

pre 12 godina

Cirilicna slova ok.A sta cemo kasnije da cujemo,da li imate i brojke da menjate na cirilicu.Arapske zemlje(drzave)imaju arapska i slova i brojeve.

Neko iz Srbije

pre 12 godina

Е сад ће неки да се нађу угрожени великосрпским хегемониѕмом... Једва чекам да чујем мишљење ефендије Зукорлића... ;)
(Осветник)

Znamo da jedva cekas - Zukorlici i Dodici i postoje zbog takvih. Ti bi verovatno jedva cekao da se u Hrvatskoj ili Bosni ukine cirilica.

Jos jedan iz Backe

pre 12 godina

@Jim Beam
Taj tvoj "ustav" okaci macku u rep jer u Vojvodini nije ni prosao, a i ustatku Srbije je bilo cupavo. Nego kad forsiras cirilicu zasto si se potpisao sa Jim Beam?

e

pre 12 godina

Eto ja pišem latinicu, i nisam ništa manji Srbin od onih koji pišu samo ćirilicu.Davno su pametni ljudi rekli "koliko jezika znaš,toliko puta više vrediš".Naravno znam i ćirilicu.Interesantan slučaj prošle godine mi se desio u Hrvatskoj: Menjao sam novac u banci, a slučajno nisam pri sebi imao pasoš. Službenik na šalteru mi je onda tražio ličnu kartu. Kada je uzeo našu (Srpsku) L.K. izvinio se jer nije znao ćirilicu:Kaže "pošao sam u školu kada su ukinuli ćirilicu, i žao mi je što vas ne mogu uslužiti". Razumeo sam to, doneo pasoš i razmenio novac, nikakve tenzije nisu se desile. Mislim ako u našem zakonu postoji čl. koji nalaže da naše pismo bude samo ćirilično, onda moramo da poštujemo zakon, a g. Zukurlić ako hoće da živi u Srbiji, da nauči ćirilicu!!!

Саша

pre 12 godina

Ја мислим да ни држава не мора нужно да се зове Србија. Може било како јер у њој одавно не живе Срби.Срамота! Зашто мислите да ваша деца треба да носе ваше презиме? Зашто мислите да све што имате треба да оставите баш својој деци?Зашто се у складу са тим не понашате и према свом народу и држави?Срби???

BivsiYU86

pre 12 godina

Mi Srbi smo u Nemackoj manjina. Moramo da pisemo nemackim pismom i moramo da govorimo nemackim jezikom. Zato u Srbiji treba cirilicom da se pise. I dosta vise sa tom latinicom koju su u nas jezik uveli komunisti. Sve sto su komunisti uveli postuje se i dalje i to samo u Srbiji. Latinica treba da se uci samo zbog stranih jezika.
(Pisem latinicom zbog nemogucnosti izbora fonta0

Ti si u Nemackoj ISELJENIK, IMIGRANT, KAO I VEROVATNO 20 DRUGIH NACIJA. U Srbiji NEMA IMIGRANATA IAKO TAKVI KAO I TI POKUSAVAJU DA IH NAPRAVE. I nemas ti bas tako strasnu potrebu da pises cirilicom jer da imas nasao bi na kompjuteru font - lako je veruj mi, za prvacice.

new varos

pre 12 godina

Nova Varos nije staros Srpsko mesto vec mesto gde je uvek lep bio suzivotu izmedju Srba i Bosnjaka.Nekada je stanovnistvo bili 50%-50% a sada 90%-10%.
pa se zbog maloumnika i zatucanih ljudi (ciji preci u istu varos nisu smeli da sidju jer bi ih pokojni pekar Filipovic terao nazad u sela da ne prljaju varosicu) donose odluke o koristenju pisma.
SRAMOTA-NE USTAVNO
JEDNO VELIKO NE
ps.
mozda isti stvarno imaju problema sa latinicim pa nece da se brukaju

bezimeni

pre 12 godina

Speedi dal gonzales ili neki drugi. Ne kaže se i ne piše se ćerilica, nego ćirilica, zbog Ćirila i Metodija. Po tvojoj logici bi trebali da se prebacimo na arhaični staro-slovenski jezik i pismo. Nadam se da će građanima Nove Varoši biti novčanici puniji ako pišu ćirilicom. Od takvih mozgova ne može se ništa pametno očekivati. Ništa konkretno, već samo kosovski boj, gusle, turski vazal Marko kraljević, austro-ugarska, NATO zavera i majčica Rusija. Ja ne želim zbog takvih da živim u srednjem veku. Hoću napred!!!!!!!!

Сале

pre 12 godina

Националне мањине да се науче ако је баш не воле(?) да буду бар лојалне држави у којој су рођени и живе.То се у свим европским демократијама (на њих се увек позивају) не доводи у питање. Код нас је увек неки изузетак.

Niko nesmme da vas bije

pre 12 godina

Osvetnik, ne moras da cekas na Zukorlica. Evo ja kao Srbin kazem da je hegemonija i diskriminacija ne samo Bosnjaka nego i svih ostalih koji koriste oba ili samo latinicno pismo. Pa zasto se onda Srbi po Bosni CG Hrvatskoj itd opiru vladavini latinice, koja se uzgred koristi u 99% posto Evrope?.

Ketrin

pre 12 godina

Ja živim u Srbiji, govorim srpski jezik a pišem ćirilicom u većini slučajeva (osim ako je neophodna latinica). Isto tako nemam ništa protiv da neko ko živi ovde, a druge je nacionalnosti koristi svoje pismo, jezik.. Ali mi izgleda (po komentarima) mi od samih sebe pravimo nacionalnu manjinu u sopstvenoj državi. Strašno..

Осветник

pre 12 godina

Osvetnik, ne moras da cekas na Zukorlica. Evo ja kao Srbin kazem da je hegemonija i diskriminacija ne samo Bosnjaka nego i svih ostalih koji koriste oba ili samo latinicno pismo. Pa zasto se onda Srbi po Bosni CG Hrvatskoj itd opiru vladavini latinice, koja se uzgred koristi u 99% posto Evrope?.
(Niko nesmme da vas bije)

По истој логици се ја осећам угроженим што ми рачун стиже на латиници.

maximus

pre 12 godina

ja nerazumem te ljude koji pricaju o diskriminaciji,ja zivim na zapadu i manjine ovde nemaju ni 40%prava kao u srbiji.Meni samo smeta to sto Srbija treba sve ljude da postuje ali oni ne moraju da postuju srbiju,pa mnogi ljudi su rodjeni i skolovani u srbiji a govore jezik kao da su stranci i ziveli tu 2 godine to je veliko postovanje prema svojoj zemlji.

(Vlast)a

pre 12 godina

Nama ne trebaju ratovi iz kojih izlazimo porazeni!Dovoljne su nam prazne i kratkomislece glave onih koji u mesovitim sredinama isteruju svoje gluposti.Nasa su oba pisma-nemojte nas praviti vecim idiotima nego sto smo!Zbog mira u kuci,nazovite i ulice i trgove mesovito,a ne kao na Kosovu:sve su srpski junaci,a malo Srba.To je precica da se taj prostor izgubi,a relativno lojalno stanovnistvo odvoji od drzave Srbije i prevede u ilegalu.Vec vidjeno!Povucite glupu odluku i iste mudrace koji braneci nase,napadaju tudje i kopaju nam grobnu raku.

trifun

pre 12 godina

cirilica protiv latinice je kao mama protiv tate, roditelji se svadjaju i dete (narod) pati, a potrebna su oba. Samo podele i insistiranja i proganjanja. Ko ne pise cirilicom nije srbin, ko nije pravoslavac nije srbin... e jedno obavestenje za sve, Srbin je svako rodjen u Srbiji, koliko god vam se to ne dopadalo. a ima i kosmopolita srba, o itekako ih ima i hvala im sto postoje, inace bismo zaglavili prebiruci recnik i izbacujuci turcizme, germanizme i ostalo, te trazeci crkvenu kovanicu za hard disk i procesor...

Komša

pre 12 godina

Baš me briga kako će stranci i "civilizovana" Evropa gledati na nas što koristimo ćirilično pismo i ne interesuje me što "celi svet" koristi latinicu(jer oni nisu ceo svet),ja samo želim da se ne skrnavi srpski jezik od strane kvazi nacionalista.Srbi pišu ćirilicom i latinicom.Ko od Srba ne koristi i latinicu taj nije pismen u potpunosti.
Jezik je glavna odrednica nacionalne pripadnosti a gospoda koja koja skrnave nas jezik su zapravo naslednici onih koji su se strogo pridržavali parole NEMA SRPSTVA VAN PRAVOSLAVLJA i time prepolovili srpski narod,i sada samo zavrsavaju taj posao odričući se latiničnog pisma.
Ćirilicu treba negovati i Čuvati jer velika zasluga što je ugledala svetlost dana pripada nama Srbima(Kocelj),ali latinica je takođe naše pismo i pogubno ga je se odreći.

Pravnik

pre 12 godina

I ustav moze biti protivustavan ako je u konfliktu sa meddjunarodnim standardima. A jeste. I nisu drzavni organi neka zivotinja za sebe nego sluze gradjanima koji imaju pravo da budu usluzeni na oba pisma.

Dusan BG

pre 12 godina

Po ustavu je cirilica sluzbeno pismo ali nacionalne manjine imaju pravo i na svoje pismo. Ja pisem latinicom ali slazem se da se koristi cirilica za drzavne institucije!!!

svaki ekstremizam je loš

pre 12 godina

Hahaha, znači ništa od "McDonaldsa" u Novoj Varoši

Gospodo opštinari, "u službenoj upotrebi" znači da vi morate pisati ćirilicom, a nazivi firmi i moj rukopis mogu biti i latinicom. Službeno=državno. Ostali, bogu hvala, slobodno!

Jogi Letač

pre 12 godina

Već se u mnogim slučajevima pokazalo da je najnoviji Ustav nesprovodiv ili teško sprovodiv u praksi. Dovoljno je spomenuti situaciju sa Kososvom ili finasiranjem Vojvodine. Jedna od tih odredbi je i forsiranje samo ćirilice kao službenog pisma. Zna se da je tekst Ustava bio plod trgovine i nagodbi stranaka, pa zato i izgleda kao Frankeštajn. Što se tiče pisma, za mene je merodavan Pravopis srpskog jezika, koji kaže da se u srpskom jeziku može pisati i ćirilicom i latiniciom. Tu treba staviti tačku, jer političari mogu da izglasaju i da mleko nije belo, što će se naravno razlikovati od realnosti.

NS

pre 12 godina

Mozda ovo nije tako nesvrsishodno. Mora da su odbornici nasli da je gradjanima i zaposlenima previse da operisu na dva pisma:

"Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, u Srbiji je više od milion ljudi, odnosno više od 20 odsto odraslih preko 15 godina starosti koji nisu završili osnovnu školu, a čak 50 odsto odraslih koji imaju samo osnovnu školu ili su funkcionalno nepismeni.

Među obrazovanim stanovništvom u Srbiji najviše je onih koji su završili srednju školu, a svega 6,5 odsto građana u džepu ima fakultetsku diplomu."

u

pre 12 godina

Strah od razlicitosti kao i ksenofobija je odlika slabih, ogranicenih i siromasnih duhom i osecajem za vrednosti....sve vise se pretvaramo u u slabu , siromasnu ksenofobicnu naciju i od nekadasnjeg lidera postajemo parija u regionu i sire kojoj svi lupaju samare. jer mi vec dvadeset godina mislimo da pokazujemo "misice" a u stvari je obrnuto, nikada vise primitivnog nacionalizma a istovremeno Srbija nikada nije bila u vecoj moralnoj krizi.

Kubba

pre 12 godina

Srbija je nedovrsena tvorevina ili ti neuspela drzava. Danas je sve u toj neuspeloj drzavi do te mere karikirano i obesmisljeno, da obicnog coveka tera na gadjenje i prema ustavu i prema institucijama koje pothranjuju svaku besmislenost i ludilo u njoj.

temida

pre 12 godina

Za Dejana

"Jezik i pismo
Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava."

Оба писма јесу заступљена у Србији али је у службеној употреби ћирилица. Дакле, суд, полиција, министарства, локална самоуправа, јавна предузећа дужни и други, дужни су да користе ћирилицу. Тачка.

sasha

pre 12 godina

Novi ljudi za staru politiku... Ja jesam za to da se ćirilici da više prostora, ali ne vidim kako će ovo da pomogne da se u Novoj Varoši bolje živi?

Srđan

pre 12 godina

Једна од најлепших ствари у Србији била је што се исти текст може написати и ћирилицом и латиницом. Не знам да ли било који други језик у свету пружа такву могућност. Тужан сам што се та разноликост укида. Али ја ћу и даље писати и ћирилицом и латиницом, а са поносом ћу користити и грчки алгабет! Živele ćirilica i latinica i naš divan jezik!

Marko

pre 12 godina

Samo latinica! Drugačije nećemo moći da sačuvamo pismo! Bez izgovora napred latinica! Ako volim svoje pismo i pokušavam da ga zaštitim ,to ne znači da mrzim druge nacije i nacionalnosti!

Zoran

pre 12 godina

@bacvanin

To je bilo nekada, cirilica i latinica ravnopravna pisma. Jednim od prethodnih ustava to je promenjeno, i latinica je izbacena.
A ne vidim zasto se svi kunu u ustav koji je kod nas toliko obezvredjen i pise se ispocetka svake druge godine.
Sa druge strane, ti koji pominju ustav, retko kada pominju odrednice o diskriminaciji.

Jim Beam

pre 12 godina

@Jos jedan iz Backe

Ne forsiram ja ćirilicu, naprotiv, uglavnom pišem latinicom. Stvar je u tome što mene ne obavezuje da pišem ćirilicom, jer mogu da pišem i na kineskom ako će moderator to odobriti. Ovde se govori o institucijama države koje bi trebale da poštuju Ustav. Samo sam hteo da istaknem da ako već piše u Ustavu da je obavezno pisati ćirilicom (a ne i latinicom kako reče Bačvanin), ne vidim šta je sporno tu. Ustav, kakav god da je, važeći je na teritoriji Republike Srbije, a to da li smo ti, ja ili grupa ljudi glasali protiv njega je irelevantno. Nije stvar u tome da li preferiraš latinicu ili ćirilicu, da li si glasao za Ustav ili smatraš da je on smeće, stvar je poštovanja akata koje su na snazi. Tako to funkcioniše obično u državama, barem normalnim...

temida

pre 12 godina

Боже, изгледа као да нико не чита и не тумачи логички оно што пише. Лепо се каже да је Скупштина општине одлучила да сва јавна предузећа чији је она (општина) оснивач користе ћирилицу, што је у складу са Уставом.
Наравно да то не значи да и грађани морају да користе то писмо, чак шта више, ако траже може им сваки акт бити достављен на латиничном писму.
И шта је ту проблем? Нека свако пише којим писмом хоће али је званично писмо ћирилица, а оба су у употреби.
Годинама сам на факултету писала латиницом али ми то уопште није сметало да све дописе пишем на ћирилици.

А када смо већ код тога, било би добро да се спроведе нека анкета о познавању та два писма у Србији. Запрепастићете се када утврдите да многи мешају поједина слова ћирилице и латинице, па је тако "И" латинично а "N" ћирилично. Латинично слово "џ" се пише на хиљаду и један начин само не онако како је то исправно "dž".

Коначно, браво!

pre 12 godina

Свака част, пуна подршка и све честитке. Тако Србија постаје правна и уљуђена држава, заснована на савременим стандардима.
Комунистичко србохрватско наслеђе с два писма у језику нико више нема!

генијалци !!!!!!!

pre 12 godina

Ajд што је овде образовање никакво, али међу читаоцима овог сајта ни интелигенција није јача страна.
Какве везе имају страни језици, Европа, свет, савремени стандарди и међународна комуникација с тим што је писмо српског језика ћирилица? Како то не смета Бугарима, ни Македонцима, ни Русима, ни Грцима њихов алфавит, ни Кинезима њихово сасвим посебно писмо?
Не комуницирате са странцима на српском написаном латиницом, већ на страним језицима, а они се подједнако добро уче било да српски пишете латиницом, било ћирилицом! Или неко може да докаже супротно?
Управо је по европским и светским стандардима један језик - једно писмо! Или неко има пример за друго?
Два писма у језику (српскохрватском, сада непостојећем) јесу део југословенске идеологије коју су сви одбацили, сем --- погоди кога, коме је још комунизам у глави, а деца комуниста на власти? Исте идеологије по којој је једина својина друштвена, председник доживотна институција, систем једнопартијски, самоуправљање - највиши домет организације откако је измишљен точак ...

Какви полуинтелигенти, какви недоучени тупавци ЛДП типа који се разбацују правима ...
Један написа да су муслимани про-западно оријентисани, и да зато морају да пишу латиницом !?!
Не могу више ... испод је сваког нивоа. И деца у обданишту би схватила.

Bender

pre 12 godina

@"genijalci" (http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=587965#k6633513)

Počeo si od pogrešne premise "Kakve veze imaju strani jezici, Evropa, svet, savremeni standardi i međunarodna komunikacija s tim što je PISMO srpskog jezika ćirilica?"
Nije tačno da je "pismo srpskog jezika ćirilica". Tačno je da su PISMA (DVA, a ne jedno) ćirilica i latinica. Dakle, DVA, a ne jedno.
Dalje, opet pogrešno pitaš "Kako to ne smeta Bugarima, ni Makedoncima, ni Rusima, ni Grcima njihov alfavit, ni Kinezima njihovo sasvim posebno pismo?"
Svi oni imaju JEDNO pismo, ali mi koristimo DVA pisma, i tako i naš pravopis kaže, ali i realnost, svuda oko sebe.
Dakle, to što pokušavaš da zaključiš sve pada u vodu. Srbija, ako želi da bude demokratska država koja poštuje želje gradjana Srbije, mora da omogući da OBA pisma budu zvanična, tako da svaki gradjanin sam izabere koje će da koristi.
Tvoje i moje želje su irelevantne. Ti želiš da svi pišu ćirilicom, a ja da svi pišu latinicom. Kompromis je da svako piše kako želi, a ne ni kako ja želim, ni kako ti želiš.

леду

pre 12 godina

Само ћирилица! Другачије нећемо моћи да сачувамо писмо! Без изговора напред ћирилица! Ако волим своји писмо и покушавам да га заштитим ,то не значи да мрзим друге нације и националности!