Utorak, 28.02.2012.

18:24

Dragojević: Vlasi nisu Rumuni

Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević rekao je da niko nema pravo da od pripadnika vlaške zajednice zahteva da se izjašnjavaju kao Rumuni.

Izvor: Tanjug

Dragojeviæ: Vlasi nisu Rumuni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

JumpeR

pre 12 godina

Vadite vi vase istorijske spise i dokaze o svemu, svi odjednom nacitani i sve znaju, a niko pomenuo nije da su Vlasi zapravo rumunski nomadi, ljudi koji su se vekovima selili po celom balkanu zajedno sa stokom, jedina je razlika sto u Srbiji jos uvek postoje Vlasi a u ostalim zemljama su "nestali", jer jelte ja sam Srbin i osecam se kao manjina u drzavi koja se zove Srbija...

Mare

pre 12 godina

Sve je to lepo i para je dobra... :). Ali samo ne razumem kako im moze biti vlaski maternji jezik,a nemaju pismo ne mogu da ga koriste sem u komunikaciji?! (zena mi je vlajna) :)

ja

pre 12 godina

i nije mi jasno kako mogu da kazu da su Srbi a neznaju Srpski da pricaju. ja neznam zsto se vi vlasi stidite da ste Rumuni
(Ludi Milojko, 28. februar 2012 21:58)


Verovatno iz istog razloga iz kog se Hrvati stide da se izjasne kao Srbi iako govore istim jezikom!
Da li ti je sada bar malo jasnije?

starina

pre 12 godina

Za one, koji ne znaju poreklo naroda, koji na Balkanu govore jezicima, koji su iz ROMANSKE grupe jezika (italijanski, francuski, spanski, portugalski, rumunski, vlaski i ostali, sa latinskim, kao osnovnim svih njih, ali mrtvim jezikom), treba najkrace objasniti sledece:
U vreme postijanja Rimskog carstva, placeni vojnici, kada bi zavrsili vojnu karijeru (iz bilo kog razloga), nastanjivali su se sami, ili sa porodicama, obicno u blizini vojnihutvrdjenja, gde su i sluzbovali. U tom rubnom podrucju carstva, inace slabo naseljenim drigim stanovnistvom, dobijali su zemlju. Sluzbeni jezik u carstvu je bio latinski jezik! Tim jezikom su govorili i u Daciji, pokrajni Rimskog carstva, danasnjoj Rumuniji. Vekovnim mesanjem vojnika Rimskog carstva, sa lokalnim stanovnistvom, stvoren je potpuno novi entitet, a jezik kojim govore, kao ziva materija koja se menja kroz vreme, od latinskog, prerastao je u danasnji rumunski, ali i u vlaski! Posle budjenja nacionalne sveste sirom Evrope, sredinom XVIII, a posebno XIX veka, kada se formiraju nacionalne institucije, pa i matice za standardizaciju jezika, kada su se nacije ujedinjavale (Nemci, Italijani ..) i oslobadjale od okupatora (Srbi, Grci, Bugari ..) to se dogodilo i sa Rumunima i sa rumunskim jezikom.
Treba znati, kako je Vlaski narod ziveo vekovima, a u ogromnom broju i danas. Vlasi su ziveli u brdima, planinama, u samostalnim okucnicama bez grupisanja u sela. Ta pojedinacna porodicna domacinstva, u izolaciji, nije znacila i asocijalni zivot, naprotiv, Vlasi su druzeljubiv narod, ali je znacila, da ni jedna vlast, bilo koja da je, na njih nije imala mnogo uticaja. Tako odvojeni, DUNAVOM, od jezicke standardizacije rumunskog jezika u Rumuniji, oni su nastavili da govore svojim jezikom, koji danas samo podseca na rumunski (najvise), odnosno, pomalo na sve romanske jezike, ali to definitivno nije rumunski jezik. O kulturnoj posebnosti Vlaha, sa svojim obicajima i tradicijom, ne treba ni pricati ... Mnogo ne znaju, otkuda onolika misterija i zabluda, oko "vlaske magije"! Vlasi, od svih naroda u Evropi, imaju najizrazeniji kult mrtvih, zadrzan jos iz predhriscanstva To je posebna "nauka" (etnologija svakako), koju su izucavali mnogi nasi, ali i svetski naucnici (ima o tome dosta na netu, koga interesuje), i ne bih o tome vise, ali ko taj deo kulture Vlaha zna, koliko je to (zagrobni zivot) sastavni deo njihovog zivota (bio), shvatice, da to nema nikakve veze, sa rumunskim narodom. Verovatno, da se kroz istoriju, rumunska drzava prostirala i po Homolju, odnosno istocnoj Srbiji, Vlasi bi odavno bili utopljeni u korpus rumunskog naroda (zbog slicnosti jezika, za pocetak), ali ovako, 2012. god, u EU, gde su licna prava pojedinca, najvise zasticena, ne bi to danas uspeli ni dekretom, sve i da nema Srbije. Proces razdvajanja Rumuna, od Vlaha, ako je ikada i postojala zajednicka osnova, dogodio se pre nekoliko vekova! Dunav je vekovima bio nepremostiva prepreka za mesanje ta dva naroda, a slicnost jezika je jedini zajednicki imenitelj koji je ostalo. Kultura i obicaji su potpuno razliciti kod Rumuna i Vlaha (u varijetetima se pojavljuju i u okrilju jednoga te istog naroda), sto je bitna odrednica svakog naroda!
Dakle, sto se tice jezika, kao sto svi slovenski jezici poticu od staroslovenskog, tako romanski, poticu od latinskog! Mrtvi jezici su danas, i staroslovenski i latinski. Kao sto se standardizacija makedonskog jezika, dogodila tek sredinom XX veka (do tada je taj jezik u raznim delovima danasnje Makedonije podsecao i na srpski i na bugarski), bosnjackog i crnogorskog u XXI veku, tako ce se i standardizacija vlaskog jezika svakako dogoditi. Slovenacki je jezik, npr. toliko arhaican, da bez obzira sto je za knjizevni jezik uzet onaj iz ljubljanskog kraja, Medjimurac tesko razume primorca, i obrnuto, kada govore svojim dijalektom, a ipak su svi jedan narod, jer ih povezuje mnogo toga drugog. S druge strane, srpski, hrvatski, bolsnjacki i crnogorski su lingvisticki jedan jezik, ipak, to su cetiri razlicita naroda! To znaci, da nema pravila i da samo slicnost jezika, Rumunskog i Vlaskog, nikako ne dokazuje, da je to jedan narod.
Vlasi su po svim kriterijumima POSEBAN narod na Balkanu, daleko blizi Srbima, nego Rumunima.
E sad, da li to Srbima i Srbiji kao drzavi, ide u korist, ili ne, pokazace istorija, jer ako su poseban narod, a ne rumunska nacionalna zajednica, koja kao manjina zivi u Srbiji, onda imaju pravo na svoju drzavu, kao i Kurdi! Srecom, ne treba brinuti (ali pomenuti i to, svakako), jer Vlasi svojom drzavom smatraju jedino Srbiju, lojalni su joj i vole je, i tako nesto se ne moze desiti, cak ni uz otvorenu pomoc Rumunije!
Osecaj nacionalne pripadnosti je licno opredeljenje (koliko se samo Srba izjasnilo kao Eskimi, Marsovci, Vojvodjani i sl, na sta imaju pravo), a lojalnost nekog drzavi je nesto sasvim drugo. Vlasi su kroz celu svoju istoriju bili i jesu, u vrlo bliskom, u prijateljskom, bratskom odnosu sa Srbima, a od uspostavljanja drzave Srbije u XIX veku, bezuslovno su joj lojalni. Tako je i danas!
Malo li je?

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Sve je to ista kuhinja! SDB je još živa i neće da umre! Ovo me je podsjetilo na neke likove koji su u krajem 1991. u tijeku rata u Hrvatskoj kao osnovali neku fantomsku srpsku dubrovačku republiku koja je stolovala negdje u Trebinju i koja je u ime Dubrovčana i živih Hrvata iz Konavla sve njih proglasila Srbima, a da nijedan od njih nije nikada ni bio u Dubrovniku! Eto koliko je uznapedovala Srbija. Sve je isto samo njega više nema! Žalosno.

Flavius Valerius

pre 12 godina

Termin "Vlah" je stariji od rumunjske države i zato razumijem one Vlahe koji se ne mogu otvoreno izjasniti kao Rumunji ali se kulturno tj. po jeziku i nošnji ipak prepoznaju kao pripadnici rumunjskog etničkog korpusa. Slično je i sa Bunjevcima i Šokcima. Njihova geografska imena i pripadnost zavičaju iz kojeg su došli je puno starije od pripadnosti hrvatskoj državi jer u 15 i 16. stoljeću kada su se se iseljavali, nisu se naselili na prostor koji je bio u vlasti hrvatske države koji bi im dao i osjećaj pripadnosti. Zato su svi oni Bunjevci, Šokci, Rusini, Vlasi jako dobra "roba" za trgovinu bilo kakvih nacionalnih i zastarjelih imperijalnih ideologija.

novo vreme

pre 12 godina

Ajd da pojasnimo.Da bi neko mogao da bude manjina mora da izjasni kao pripadnik neke druge drzave a ne Srbije.Ne mogu Srbi da budu nacionalna manjina u svojoj drzavi.Prvo bi Vlasi morali da se izjasne kao Rumuni pa su onda nacionalna manjina.
(neba, 29. februar 2012 09:51)

Nece biti, da je bas tako!
A sta je sa Romima (Bunjevcima ...)?
Zar Romi nisu nacionalna "manjina", a nemaju ni jednu drugu drzavu, kojoj bi mogli da pripadaju?
To sto ti pises, odrednica je iz socijalistickog vremena, kada su Romi, bas zbog toga, tretirani kao nazionalna zajednica, a ne "manjina" (od neke vecine u susednoj, ili bilo kojoj drugoj drzavi), sto im nije pruzalo istu zastitu svojih nacionalnih prava, kao i ostalima. Nema vise nacionalnih manjina, postoje razlicite nacionalne zajednice naroda, koje zive u Rep. Srbiji, i to je po standardima EU. Danas se u Srbiji moze konstituisati bilo koja nacionalna zajednica (Marsovaca npr.) ako ih ima dovoljno, da se organizuju, izvrse izbore za formiranje nacionalnog veca i formiraju ga!
Niko nikoga silom ne moze da natera da se izjasnjava drugacije, od onoga, kako sam zeli! Tako je i sa Vlasima, Romima, Bunjevcima, Rumunima, Srbima, Eskimima .. Marsovcima! Dogod se pojedinci izjasnjavaju onako kako se izjasnjavaju, kao Vlasi (npr.), formiraju svoje nacionalno vece, oni su legitimni po zakonima ove zemlje i niko im to pravo ne moze oduzeti, ili osporiti!!!

sevarlicq

pre 12 godina

@i nije mi jasno kako mogu da kazu da su Srbi a neznaju Srpski da pricaju. ja neznam zsto se vi vlasi stidite da ste Rumuni
(Ludi Milojko, 28. februar 2012 21:58) @

Crni Milojko, po konstrukciji rečenica u tvom komentaru, očigledno ga ne znaš ni ti.

neba

pre 12 godina

Ajd da pojasnimo.Da bi neko mogao da bude manjina mora da izjasni kao pripadnik neke druge drzave a ne Srbije.Ne mogu Srbi da budu nacionalna manjina u svojoj drzavi.Prvo bi Vlasi morali da se izjasne kao Rumuni pa su onda nacionalna manjina.

Maxim

pre 12 godina

Ne razumem vas, koji hocete da budete veci Vlasi od nas Vlaha. Mi smo Vlasi-Srbi i nasa domovina je Srbija. Jezik koji govorimo je vise deo tradicije i etno nasledja koji cuvamo i negujemo. I nikakav problem nemamo sa nasom domovinom Srbijom, mada ona ima ocigloedno velikih problema, a najvise sa vama Srbima koji je ne prihvatate ocigledno nemare nikakav osecaj drzavnosti, a zelite da je krcmite i podmirujete druge drzavice sa aspiracijama.

Francuz koji ne zna francuski

pre 12 godina

Za vreme Miloševića bila je jedna mađarska partija u Vojvodini sa čudnim imenom nešto kao:Mađari za Jugoslaviju i veliku Srbiju itd. U svom programu su tvrdili da i nisu Mađari već samo slučajno govore mađarski i slično. Bili su marginalni po broju ali veoma zastupljeni u ondašnjim medijima kao ČESTITI Mađari. Služili su da demonstriraju sa megafonima pred zapadnim ambasadama u ono vreme i slično. Vlasi su po tvrdnjama nekih nešto slično. Samo slučajno govore rumunski dijalekt, oblače nošnju, slušaju muziku i imaju rumunske običaje. Ali pošto su Čaušesku i ostali tako uspešno asimilirli Srbe u Rumuniji, ajmo i mi tako malo! Napred u demokratiju i EU!

novosađanin

pre 12 godina

Dragi naši Vlasi, ništa se ne brinite, Tadić je danas nedvosmisleno izjavio da vam niko neće oduzeti vaše demokratsko pravo da budete ono što jeste i da se izjašnjavate onako kako se osećate! Pa makar i ne ušli u EU zbog toga! Jer to su osnovne demokratske vrednosti!
Ova država Srbija će zaštititi svakog svog građanina bez obzira koje je nacionalnosti ili vere i zbog toga sam ponosan!
Dragi naši Vlasi, živeli Vi nama još najmanje milion godina i mi svi zajedno sa vama u ovoj našoj zajedničkoj zemlji Srbiji!
Veliki pozdrav iz Novog Sada!

Dejan V.

pre 12 godina

Braco rumuni,pogledao sam dobro fotografiju gospodina Dragojević Radiše,priznajem dobro izgleda za svoje godine,verovatno je sve ove godine vodio racuna o tome,ne bi li sto lepsi ispao,na fotografijama.Zato imajmo razumevanja prema njemu,ipak doticni gospodin da bi izgledao lepo morao je da se bavi vise svojim izgledom,a malo ili ni malo istorijom,srpskog i rumunsking naroda.Gospodin Dragojević,verovtno zato nezna i ne razume,da je u stvari vlah=rumun.I ako to ujedinjene nacije,kao i svetstski istoricari znaju.

Djordje

pre 12 godina

Svako ima pravo da se izjasni kako zeli.Ako Vlasi nisu Rumuni,onda nisu i tacka.Oni su ovde ziveli mnogo pre Rumuna i nas Srba-slovena.Uostalom,ako je ovaj gospodin legitimni predstavnik Vlaha,onda ga treba povesti u cetvrtak u Savet Evrope i ukoliko ima pravo glasa neka kaze rumunskom predstavniku sta je njihov stav.
@Alex,To sto ti pricas je cisto neobrazovanje.Vlaha ima u svim zemljama Balkana,sto se moze zakljuciti po brojnim prezimenima ali se mnogi ne izjasnjavaju kao Vlasi.Uostalom,vecina se u okolnim zemljama izjasnjava kao vecinsko stanovnistvo te zemlje.Imao sam koliginicu na fakultetu iz Petrovca na Mlavi koja je poreklom Vlahinja ali se izjasnjavala kao Srpkinja jer kako kaze ona se tako oseca.Za mene je to sasvim dovoljno.Kada sam pitao koja je slicnost izmedju rumunskog i vlaskog jezika rekla je da je vlaski kao arhaicni rumunski sa mnogo srpskih reci.Sami Rumuni ga gotovo i ne razumeju.

Rumun iz Banata

pre 12 godina

Iz teksta gosp.Dragojevica na zalost nismo doznali ko su Vlasi. Sigurno su sleteli svemirskim brodovima u istocnu Srbiju. Sala na stranu, istorijski je dokazano da su Vlasi poreklom Rumuni. Kralj Milan je deo populacije Vlaha prekrstio u srpska prezimena ( Lungu - Lungulovic, Lautar- Lautarevic itd.) Demokratsko pravo Vlaha je da se izjasne po svom poreklu a onima koji se izjasnjavaju kao Vlasi-Rumuni, treba im dozvoliti Bogosluzenje i skolovanje na maternjom jeziku.
P.S. U mom rodnom selu, Narodna Vlast posle oslobodjenja je zapalila sve rumunske knjige i biblioteke. U to vreme nisam shvatio zasto je to uradjeno ali sada mi je jasno zasto Gdin.Dragojevic ne zna knizevni rumunski jezik.

Rumun iz Banata

Vlah iz Krajine

pre 12 godina

U potpunosti se slazem i podrzavam stav predsednika Nacionalnog saveta Vlaha.Niko nema pravo da utice na nas Vlahe kako cemo se izjasniti.Mi smo Vlasi,nasa je domovina Srbija i nas maternji jezik je VLASKI.

mertur

pre 12 godina

Vlaha ima i u Albaniji a par njih i na Kosovu, setih se nekoga po imenu Viorel Mancu, samo ime vec nije uobicajeno na Kosovu a ovaj gospodin sto kaze da je vlah po imenu i prezimenu ne moze vise srpskiji da bude a mozda i hrvat ako je suditi po Oliveru Dragojevicu.

Gile

pre 12 godina

Tačno je da Vlasi po jeziku i poreklu mogu biti Rumuni ako to žele, ali malo je istorijski nekorektno pozivati se danas na Vlahe, kad je opšte poznata činjenica da su Srbi u Rumuniji uglavnom asimilovani, od 65 hiljada koliko ih je ostalo iza rumunske granice 1918. danas ih ima dvadesetak hiljada.
(Dejan, 28. februar 2012 20:53)

A sta kaze popis stanovnistva za Rumune u Vojvodine? Koliko ih je bilo tokom 20-og veka, a koliko ih je sada...
Toliko o asimilaciji na Balkanu...

metall

pre 12 godina

avram istoricar

Mislio sam da su Dereticeve teorije vrh vrhova, ali vidim da je on u poredjenju sa tobom potpuni amater. Ovakve konstrukcije nisam jos nigde cuo niti procitao, masta ti je vise nego bujna!

Dule NS

pre 12 godina

-Ovo je slobodna demokratska država u kojoj SVAKO može da se izjašnjava kako god želi!
I niko u Srbiji, a još manje van Srbije, nema prava da se meša u to, jer je to INTIMNA STVAR SVAKOG GRAĐANINA SRBIJE!
-Ja ako želim mogu da budem i marsovac i to je moje zakonsko pravo koje mi niko ne može uskratiti!
-I tu je tačka i kraj svakog daljeg razgovora na tu temu!

-A EU neka razmisli još jednom koga je sve primila u svoje članstvo i kakve "demokratske vrednosti" te članice pokušavaju da sprovedu!

Prvulovic S.

pre 12 godina

Vlah Sam po poreklu a Srbin po mentaknom sklopu sto znaci da se osecam kao Srbin i tacka. Verujem da tako misli vecina nas. Srbija je moja domovina i ne vidim nijedan razlog da se Rumunija brine o nama. Nisu se brinuli o nama kada je svima ovde bilo najteze pa zašto bi sada? Bolje neka gledaju svoja posla. Koga god sam Vlaha video da maše clanskim kartama nekih vlaških partija pitao da mi procita sta na njima piše, nije znao da mi odgovori.Komentar suvišan! Braco moja,ako se zelite baviti politikom, ima toliko partija u Srbiji u kojima mozete zastupati svoje interese.Ako ništa drugo, bar cete moci da razumete jezik i pismo stranke u koju se uclanite. Ne ujedajte ruku koja vas hrani i ne mislite da ce vas sunce tudjeg neba ogrejati.

Gile

pre 12 godina

Ja bih se zapitao zasto se nije radilo na tome da Vlasi dobiju svoje pismo i da im se standardizuje jezik koji bi se ucio u skolama. Umesto toga su im posrbljena imena i prezimena, i uvodila im se dodatna godina u osnovnoj skoli da nauce srpski jezik kojim nisu govorili kod kuce. Tada bi bili formirani kao nacionalna zajednica (kao Rusini), i ne bi ih svojatala Rumunija kao deo svog naroda.

slavi

pre 12 godina

nerazumem ovog gospodina u cije ime prica.njega je gospodin Dacic postavio da brani interes SPS a ne nas vlahe-rumune.nase interese nikad nije zastupao,polako se pitam dali on zna sta je?

Ludi Milojko

pre 12 godina

Nije Tacno da nisu Vlasi Rumuni. Zasto Svi Pricaju Vlaski ustvari ( RUMUNSKI )To im je maternji jezik i to mladi ljudi koriste vlaski uvek u Kuci svi pricaju vlaski i po ulicama. jedino kad ih neko nesto na Srpski pita. Pa pogledajte njihove svadbe nosnju muziku koju vlasi slusaju. kad sam bijo tamo osecao sam se kao u Rumuniji iskren da Budem ne razumem zasto se bune i stide onog sto jesu. Ja licno i mnogi ljudi koje poznajem od uvek kazemo za njih da su rumuni. Nije mi jasno Zasto to njima smeta ja licno ne vidim u tome nista lose.
Zasto nisu uspeli toliko dugo da izbace vlaski jezik i korist Srpski kao mataernji. to je Rumunski Jezik.
Jer vlaski jezik ne postoji Cak i neki stariji ljudi neznaju Srpski Jezik uopste. Bijo sam prosle godine poslovno u jedno selo pored Negotina u Bukovce i pitao sam za ulicu ljudi me nisu razumeli odgovaraju na vlaski. u,, ja se upita da nisam pogresio da nisam vec u Rumuniji. i nije mi jasno kako mogu da kazu da su Srbi a neznaju Srpski da pricaju. ja neznam zsto se vi vlasi stidite da ste Rumuni

Avram Istoricar

pre 12 godina

Oprostite ovome i mnogima slicnih njemu. On, ili nece da govori istinu ili nezna nista o Romanima koje su ostali nazivali Vlasima jer je to turska rec koja znaci bezboznik jer ne veruju u Alaha. Prema tome zaboravite da ste to sto vam drugi tvrde da sve znaju ali sigurno je da ne znaju nista o istoriji Romana. Takozvani Vlasi su oni romani u Srbiji ciji su pretci izbegli porobljavanje od Hunsko-Avarskih osvajaca krajem 6 veka. Oni Romani koji sebe nazivaju Srbima danas su njihovi pretci bili robovi sve do kraja 14 veka kada su ove prostore osvojili Turci. Oni su iskoristili previranje naroda i pobegli od svojih robovlanika iz Albanije, Kosova, Crne Gore i nekih drugid drzava. Tako su neka mesta dobila nazive kao sto je Zvezdan jer su tu stigli u zvezdanoj noci i tako dalje. Srpski dijalekat ruskog jezika su naucili od Bugara koji su govorili ruski jezik i bili njihovi robovlasnici. Prema tome Srbi nisu nikakvi Bugari nego su Romani koji govore tudji jezik jer im stolecima nisu dali da govore svoj jezik. Nasi zemljaci jos nisu zbog ropstva na Kosovu naucili da ponovo zavole tu zemlju a tek Bugare ne vole uopste. Tu je urodjena mrznja nastala kroz stoleca ropstva. Znaci, ono sto nasa istorija kaze je mitoloska prica i nema nikakve istine sa stvarnoscu. Srbi nikada nisu imali nikakve srednjevekovne careve i kraljeve vec su to bugarski. Car Dusan, Nemanjici i veliki broj bugarskih vlastodrzaca su bili samo to, Bugarski vlastodrsci ali nikako srpski jer u to doba Srbija nije postojala sve do 19 veka kada se pojavio Vozd Karadjordje. Srbija je konacno priznata kao drzava tek 1876 godine od strane drugih drzava Evrope. Rusija uz Rusku Crkvu je napisala dobar deo mitoloske istorije Romanskih Srba pa cak ih je proglsila slovenima a u ruskoj istoriji se pominju kao Romanski Narodi. Eto to je istina a svaka druga prica je lazna i neistinita.

Dejan

pre 12 godina

Tačno je da Vlasi po jeziku i poreklu mogu biti Rumuni ako to žele, ali malo je istorijski nekorektno pozivati se danas na Vlahe, kad je opšte poznata činjenica da su Srbi u Rumuniji uglavnom asimilovani, od 65 hiljada koliko ih je ostalo iza rumunske granice 1918. danas ih ima dvadesetak hiljada.

Icarus

pre 12 godina

Problem Vlaha je veoma jednostavan. Zamislite da se sutra pojavi politicka opcija u Bosni koji tvrdi da Srbi odande nisu Srbi vec staro Sloveni koji imaju samo neke zajednicke osobine sa Srbima. Ti ljudi dobiju novac od drzave Bosne, i naravno ljudi koji priznaju i guraju tu politiku medju masama. A mase.. zna se. Ko ima para ima i "istinu". Ovaj covek govori o politici i zanemaruje etnografsku sliku i lingvistiku koja je identicna Rumunima. Ok, recimo da Vlasi nisu Rumuni, ali imaju iste narodne obicaje, istu crkvu, isti jezik, isto poreklo... Sta su onda? Sto kaze SANU, smesno.

Igor

pre 12 godina

Ljudi, mozda nije korektno da tako kazem, ali Vlasi se sramote kada ih nazivaju Rumunima. Nije korektno, ali je velika istina. Oni su bili uz Srbiju uvek i u dobru i u zlu. Sav novac koji zarade na Zapadu investiraju u Srbiju, doduse najcesce u izgradnju kuca i avlija, ali opet i to pokrece gradjevinsku industriju. Tako da Vlasi doznakama iz inostranstva svake godine unesu veliku kolicinu deviza u Srbiju i to je pravi patriotizam.Meni je Vlah kum. To su ljudi koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i jednostavno vole ovu drzavu. Ima par protuva koji za novac pokusavaju da povezu Vlahe sa Rumunima, ali Vlasi to odbijaju sa gnusanjem. Uostalom idite u istocnu Srbiju i pitajte malo ljude...Pozdrav mojim Vlasima!

Bez romantike

pre 12 godina

Tacno. Vlasi su zajedno sa Tracanima, Dacanima i Ilirima bili na Balkanu prije dolaska i Rimljana i Slavena. Tracani su postepeno iscezli, Iliri su se postepeno skoncentrisali (to sto je ostalo) u brdima Albanije i niko im nije mogao nista - od njih su danasnji Albanci, a Vlasi su se rastrkali od Like do Timocke krajine, sami sebe izolojuci zajedno sa stokom po planinama i visoravnima. Rumuni? Rumuni su nastali od Dacana (svoje omiljeno auto ne zovu Vlasija, vec Dacija).
(Petar A)

Ovo je samo delimicno tacno - mnoga zatecena plemena su se asimilizovala i dobila Srpsko ime. Neka nikada nisu. Pogledaj srpski haplogrup objavljena na igenea - samo je 30% slavskog gena a bilo je najmanje 50 slavenskih plemena - mnoga su zajedno sa starosediocima uzela srpsko ime i prihvatila preovaldjujucu vladarsku religiju koja je nametnuta od vizantiskog centra ciji su srpski vladari bili vazali.

Realni

pre 12 godina

Umjesto premjeravanja odnosa snaga i opcija u Vlaskom savjetu radije bih cuo da ce vecina uciniti sve da saslusa manjinu i pomogne svima u rjesavanju zajednickih problema i interesa u okvirima zajednicke drzave.

sasa

pre 12 godina

Samo kod nas postoje ovakve "specifičnosti". Vlasi,koji nisu Rumuni, Bunjevci koji nisu Hrvati.Kako to da tih Vlaha,...Bunjevaca nema nigde sem ovde?
(Alex, 28. februar 2012 19:05)
To nisu specifičnosti,to je neznanje.Vlasi su narod koji Srbe smatra svojom braćom,nikada nisu bili Rumuni,niti će biti.Na drugoj strani Bunjevci su srpsko pleme koje se doselilo iz doline Neretve u ove krajeve,uvek su bili Srbi,komunisti su pokušavali na sve načine da ih prikažu kao Hrvate i danas se to pokušava iako sa Hrvatima nemaju ama baš ništa.
Ovo ponašanje danas je samo rezultat ponašanja naših političara zadnjih 12 godina.Stalno popuštanje pod pritiscima,izvinjavanje i tamo gde ne treba,prihvatanje tudjih istina o ratu i lažnim žrtvama,pljuvanje po najvećim vrednostima Srbije,nipodaštavanje njenih pravih heroja i ratnika.Niko nas ne smatra za ozbiljno,vreme je da stanemo i kažemo dosta.Ne može više ovako.

mik

pre 12 godina

Naravno da ovaj lik mora da kaže da Vlasi nisu Rumuni jer bi inače izgubio fotelju i dotaciju države. To što Vlaška država ne postoji, što je niko u svetu ne priznaje, što su se integrisali u rumunsku manjinu, njega naravno ne zanima jer je ovo pitanje love. Kada bi oni priznali da su Rumuni, ne bi imali dva nacionalna saveta već bi delili pare i to je problem.
A onima koji toliko brane Vlahe da su velike srpske patriote pa neka onda razmisle zašto se ne izjasne kao Srbi i zašto muzu državne pare. I neka se pripreme da uskoro i Tračani, Iliri, Avari, Kelti, Vizigoti, Šokci, Dalmati, Egipćani, Goranci, itd zatraže svoje nacionalne savete koji će naravno da se finansiraju iz budžeta tj naših para i da trube kako su napaćeni i neshvaćeni. Baš me zanima zašto ovakve stvari ne prolaze u drugim državama u kojima se zna šta je manjina, šta je pleme a šta je neozbiljnost.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Petar A, 28. februar 2012 18:52)

Odakle ti ideja da u Iliri otišli u Albaniju?
Imali su civilizaciju u Dalmaciji, Crnoj Gori, Bosni, Južnoj Italiji (Pulja, poznata i kao peta italijanske čizme) i Istri, veliku državu sa svojim novcem, odećom i običajima.

Iliri su činili veliki broj plemena, među njima i Dalmati, Albani, Istri, Peonci i još jedno 20 plemena.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Illyrians.jpg

Aleksandar

pre 12 godina

Koga briga da li je neko Vlah, Rumun, Rom, sta god. Aj' na kaficu pa da uzivamo u zivotu.
Ovi politicari samo stvaraju neke pometnje.

Bolje da ne znam

pre 12 godina

@Alex
Vlasi postoje jedino u Srbiji zato što su se izvan Srbije asimilirali u druge narode. Ogroman je broj Vlaha na teritoriji Hrvatske i Bosne koji su u prethodnim vekovima "pootali" Srbi. Evo nekoliko prezimena iz zadarskog zaleđa - Omčikus, Kožul, Komazec, itd. Ne zvuči baš kao Nemanjić, Jovanović, Popović ili Todorović. Jel tako? Slična je priča sa Bunjevcima. Samo u Srbiji narodi ostaju ono što jesu, dok Hrvatska nastoji da i preko granice od bokeljskih i bunjevačkih katolika napravi Hrvate. Uspeli su u većini slučajeva (dalmacija, Dubrovnik, itd), uspeće opet, jer mi imamo na vlasti to što imamo.

JedanOdNjih

pre 12 godina

@Alex, ima ih prijatelju itekako ali se tamo njihov glas ne cuje. Prosto, jer je Srbija jedina drzava u regionu koja im omogucava da se slobodno izjasne i ne pokusava da ih nasilno asimilira. Dakle, svako odlucuje o tome bez pritiska. Bunjevci i Vlasi su to kroz istoriju uvek cenili. Mislim da su pozitivan primer drugima manjinama da se sa vecinskim narodom moze ziveti u miru!
I jedna i druga skupina je starosedelacka, razlika je u veroispovesti i stepenu slavenziacije. Timocki Vlasi su se u tom vekovnom procesu bolje ocuvali od Bunjevaca, jer nisu bili pod Madjarima, Hrvatima, i katolickom Crkvom.

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

@Alex: Kako ste naivni a u isto vreme i prizemni?! Postavljate pitanje, kako to nema da Vlaha, Bunjevaca, Rumina i Roma kod drugih u okruzenju nego samo kod nas Srba?Pa, ti isti su u Hrvatskoj Hrvati, u Rumuniji Rumuni, u Madjarskoj Madjari, dragi gospodine. Veoma jednostavno. zar ne gospodine Alex? Isto kao sto uskoro nece biti Srba u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, isto onako kako ih nema U Sloveniji, Madjarskoj ili Rumuniji?!Zar Vam nije bilo logicnije da postavite pitanje zasto nema Bunjevaca u Hrvatskoj ili Vlaha u Rumuniji nego postavljate pitanje ZASTO IH IMA U SRBIJI?!

Uhhhhh

pre 12 godina

Cudni su ovi nasi prijatelji Rumuni.Pre neku godinu,ako se ko jos seca,
posle raspada SSSRa,hteli da Moldaviju jednostavno anektiraju,jer oni isti jezik govore,ista kultura...Nisu ovi hteli,ostali samostalni.Sada bacili
oko na Srbiju,kao brinu ih prava "njihovih" sunarodnika?! Cudni su,rekoh.

moonraker

pre 12 godina

Cenjeni predsednik opstine Petrovac na Mlavi bi kao politikolog trebao da zna sta je to nacionalna manjina.Izgleda da se vise razume u putogradnju(korupcija) i fudbal(kriminal).PS:Moji najbolji prijatelji su Vlasi.

Marko Vlah-Rumun

pre 12 godina

Jesu Rumuni i samo neznalica može da tvdi suprotno.A ovaj što izjavljuje
ovu besmislicu,upravo je jedan od onih koji je i stvorio problem sa Rumunijom.
Uzurpirao je nacionalni savet,uspomoć MUP-a Ivice Dačića, inače pripadaju istoj stranci.Dotični ni nezna na vlaški jezik i nije se tako izjašnjavao već kao Srbin, a onda se naprasno setio pred izbore za nacionalni savet da je Vlah.
Rumunska država dobro zna da on nije autentični predstavnik Vlaha,i kako je dosao na to mesto.Zato i ovi problemi.

Alex

pre 12 godina

Samo kod nas postoje ovakve "specifičnosti". Vlasi,koji nisu Rumuni, Bunjevci koji nisu Hrvati.Kako to da tih Vlaha,...Bunjevaca nema nigde sem ovde?

Dejan

pre 12 godina

Evo zbog čega je bitno to Kosovo, šta se sa time dogadja, da li jednostana secesija prolazi ili ne, da li Srbija ima granice i teritorijalnu celovitost ili nema, da li je držаva ili banana republika. Na oborenog konja i žaba može da digne nogu, i onda nikad kraja. Priznamo li presedan sa Kosovom, nisu samo južna i jugozapadna Srbija sa albanskim i bošnjačkim stanovništvom sledeća faza - možemo da očekujemo ovakve probleme i u krajevima gde ih nikada pre nije bilo...

SANU

pre 12 godina

Ovo je najveci krivac za status rumunske manjine u Srbiji. Rumuni iz Srbije se zale na njega, jedina i najveca stranka Vlaha se zali na anti-vlaske zakone donesene od ove osobe. Sta dalje reci? On je neki veliki strucnjak koji moze da kaze da Vlasi i Rumuni nisu jedan narod? Smesno

Pasic

pre 12 godina

Da me ne shvati neko pogresno, poredevsi Rome i Vlahe, ali i Vlasi, kao i Romi koji zive u Srbiji, NEMAJU drugu otadzbinu. Ovo zalaganje Rumunije kao "maticne" drzave Vlaha, za Vlaska nacionalna prava, isto je, kao kada bi se Indija zalagala za Rome, nacionalna prava Roma, kao dela "svog" nacionalnog korpusa.
Ima onaj vic, sto ustvari i nije vic, kada onaj Rom kaze: "... ne znam zasto ne vole nas Rome (cigane, u originalu), kada vas Srbe jedino volimo mi, Romi ...", a slicno je i sa Vlasima. Cinjenica je, da i Romi i Vlasi, ovu zemlju osecaju kao svoju maticu i da ni u podsvesti ne osecaju bilo koju zemlju kao maticnu!
Sto se tice Vlaha, ako bi se pojavio samo jedan covek, Vlah, koji bi prijavio bilo kakvu diskriminaciju zbog svoje nacionalne pripadnosti (a da to nije njegovo politikanstvo, prorumunizacija, nego sistinska neravnopravnost) spreman sam ... licno da mu se izvinim, uradim bilo sta!
Kako prema Vlasima, tako i prema Rumunima (koji su vecinom u Banatu), Srbi osecaju posebnu bliskost, prijateljstvo, poverenje i naklonost, a tako je obostrano. Ovo mesetarenje Vlade Rumunije, jeste sramno i necasno, ali nece naneti stete u medjuljudskim, medjunacionalnim odnosima, izmedju Srba i Vlaha, ili Srba i Rumuna.

Sava

pre 12 godina

Vlasi su najlojalniji narod u Srbiji. Nikad nisu pravili probleme i bili su patriotski uz Srbiju u nasim najtezim godinama i vremenu sankcija i bombardovanja. Stvarno bih voleo da se javi dosta komentatora Vlaha i da nam kazu sta stvarno zele. Nasa Vlada treba da izadje Vlasima u susret i pomogne koliko god moze jer se radi o nasoj najlojalnioj nacionalnoj manjini. Ja sam ih uvek smatrao Srbima i potpuno ravnopravnim gradjanima.

cinjenice

pre 12 godina

Valjda Vlasi sami najbolje znaju ko su i sta su. Oni su autohtoni staro-balkanski narod koji oduvek zivi tu i nikada se nisu izjasnjavali protiv Srbije i Srba. Naprotiv!!! Vlasi u istocnoj Srbiji su najvece srpske patriote danas. To tvrdim, a dovoljno je samo malo da se proseta po istocnoj Srbiji da se to vrlo lako zakljuci.
Moj prijatelj Rumun Kristjan iz Bukuresta kaze da on rec vlaskog (ovog naseg) ne razume tako da mi nije jasna potreba rumunizacije njihovog jezika. Iako postoji pokrajna Vlaska i istorijska drzava Vlaska koja je danas uz Moldaviju (rumunsku), Transilvaniju, Banat itd. jezgro danasnje Rumunije, nasi Vlasi nisu deo te price prosto zato sto su oni u Srbiji svoji na svome i zato sto su oduvek tu i zato sto je Srbija (a ne Rumunija) njihova maticna drzava. Vlahe u istocnoj Srbiji treba razlikovati od Cincara koji su se iz danasnje juzne Albanije tj. nakon pogroma i unistenja grada Moskopolja rasirili po celom Balkanu, a narocito u Srbiji. Ne treba zaboraviti ni to da je jedan od najvecih modernih otaca SPC (koga recimo cesto citiramo "kakve su nam misli takav nam je i zivot") bio Vlah koji je drzao cesto propovedi na vlaskom narodnom jeziku i da je recimo Zoran Lilic koji je bio predsednik ove drzave isto tako Vlah. Vlasi su nasi rodjaci, braca, sestre, kumovi, komsije i oni nemaju veze sa ovim ujdurmama oko ovog pitanja.

Petar A

pre 12 godina

Tacno. Vlasi su zajedno sa Tracanima, Dacanima i Ilirima bili na Balkanu prije dolaska i Rimljana i Slavena. Tracani su postepeno iscezli, Iliri su se postepeno skoncentrisali (to sto je ostalo) u brdima Albanije i niko im nije mogao nista - od njih su danasnji Albanci, a Vlasi su se rastrkali od Like do Timocke krajine, sami sebe izolojuci zajedno sa stokom po planinama i visoravnima. Rumuni? Rumuni su nastali od Dacana (svoje omiljeno auto ne zovu Vlasija, vec Dacija).

cinjenice

pre 12 godina

Valjda Vlasi sami najbolje znaju ko su i sta su. Oni su autohtoni staro-balkanski narod koji oduvek zivi tu i nikada se nisu izjasnjavali protiv Srbije i Srba. Naprotiv!!! Vlasi u istocnoj Srbiji su najvece srpske patriote danas. To tvrdim, a dovoljno je samo malo da se proseta po istocnoj Srbiji da se to vrlo lako zakljuci.
Moj prijatelj Rumun Kristjan iz Bukuresta kaze da on rec vlaskog (ovog naseg) ne razume tako da mi nije jasna potreba rumunizacije njihovog jezika. Iako postoji pokrajna Vlaska i istorijska drzava Vlaska koja je danas uz Moldaviju (rumunsku), Transilvaniju, Banat itd. jezgro danasnje Rumunije, nasi Vlasi nisu deo te price prosto zato sto su oni u Srbiji svoji na svome i zato sto su oduvek tu i zato sto je Srbija (a ne Rumunija) njihova maticna drzava. Vlahe u istocnoj Srbiji treba razlikovati od Cincara koji su se iz danasnje juzne Albanije tj. nakon pogroma i unistenja grada Moskopolja rasirili po celom Balkanu, a narocito u Srbiji. Ne treba zaboraviti ni to da je jedan od najvecih modernih otaca SPC (koga recimo cesto citiramo "kakve su nam misli takav nam je i zivot") bio Vlah koji je drzao cesto propovedi na vlaskom narodnom jeziku i da je recimo Zoran Lilic koji je bio predsednik ove drzave isto tako Vlah. Vlasi su nasi rodjaci, braca, sestre, kumovi, komsije i oni nemaju veze sa ovim ujdurmama oko ovog pitanja.

Sava

pre 12 godina

Vlasi su najlojalniji narod u Srbiji. Nikad nisu pravili probleme i bili su patriotski uz Srbiju u nasim najtezim godinama i vremenu sankcija i bombardovanja. Stvarno bih voleo da se javi dosta komentatora Vlaha i da nam kazu sta stvarno zele. Nasa Vlada treba da izadje Vlasima u susret i pomogne koliko god moze jer se radi o nasoj najlojalnioj nacionalnoj manjini. Ja sam ih uvek smatrao Srbima i potpuno ravnopravnim gradjanima.

Pasic

pre 12 godina

Da me ne shvati neko pogresno, poredevsi Rome i Vlahe, ali i Vlasi, kao i Romi koji zive u Srbiji, NEMAJU drugu otadzbinu. Ovo zalaganje Rumunije kao "maticne" drzave Vlaha, za Vlaska nacionalna prava, isto je, kao kada bi se Indija zalagala za Rome, nacionalna prava Roma, kao dela "svog" nacionalnog korpusa.
Ima onaj vic, sto ustvari i nije vic, kada onaj Rom kaze: "... ne znam zasto ne vole nas Rome (cigane, u originalu), kada vas Srbe jedino volimo mi, Romi ...", a slicno je i sa Vlasima. Cinjenica je, da i Romi i Vlasi, ovu zemlju osecaju kao svoju maticu i da ni u podsvesti ne osecaju bilo koju zemlju kao maticnu!
Sto se tice Vlaha, ako bi se pojavio samo jedan covek, Vlah, koji bi prijavio bilo kakvu diskriminaciju zbog svoje nacionalne pripadnosti (a da to nije njegovo politikanstvo, prorumunizacija, nego sistinska neravnopravnost) spreman sam ... licno da mu se izvinim, uradim bilo sta!
Kako prema Vlasima, tako i prema Rumunima (koji su vecinom u Banatu), Srbi osecaju posebnu bliskost, prijateljstvo, poverenje i naklonost, a tako je obostrano. Ovo mesetarenje Vlade Rumunije, jeste sramno i necasno, ali nece naneti stete u medjuljudskim, medjunacionalnim odnosima, izmedju Srba i Vlaha, ili Srba i Rumuna.

Petar A

pre 12 godina

Tacno. Vlasi su zajedno sa Tracanima, Dacanima i Ilirima bili na Balkanu prije dolaska i Rimljana i Slavena. Tracani su postepeno iscezli, Iliri su se postepeno skoncentrisali (to sto je ostalo) u brdima Albanije i niko im nije mogao nista - od njih su danasnji Albanci, a Vlasi su se rastrkali od Like do Timocke krajine, sami sebe izolojuci zajedno sa stokom po planinama i visoravnima. Rumuni? Rumuni su nastali od Dacana (svoje omiljeno auto ne zovu Vlasija, vec Dacija).

Igor

pre 12 godina

Ljudi, mozda nije korektno da tako kazem, ali Vlasi se sramote kada ih nazivaju Rumunima. Nije korektno, ali je velika istina. Oni su bili uz Srbiju uvek i u dobru i u zlu. Sav novac koji zarade na Zapadu investiraju u Srbiju, doduse najcesce u izgradnju kuca i avlija, ali opet i to pokrece gradjevinsku industriju. Tako da Vlasi doznakama iz inostranstva svake godine unesu veliku kolicinu deviza u Srbiju i to je pravi patriotizam.Meni je Vlah kum. To su ljudi koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i jednostavno vole ovu drzavu. Ima par protuva koji za novac pokusavaju da povezu Vlahe sa Rumunima, ali Vlasi to odbijaju sa gnusanjem. Uostalom idite u istocnu Srbiju i pitajte malo ljude...Pozdrav mojim Vlasima!

Dejan

pre 12 godina

Evo zbog čega je bitno to Kosovo, šta se sa time dogadja, da li jednostana secesija prolazi ili ne, da li Srbija ima granice i teritorijalnu celovitost ili nema, da li je držаva ili banana republika. Na oborenog konja i žaba može da digne nogu, i onda nikad kraja. Priznamo li presedan sa Kosovom, nisu samo južna i jugozapadna Srbija sa albanskim i bošnjačkim stanovništvom sledeća faza - možemo da očekujemo ovakve probleme i u krajevima gde ih nikada pre nije bilo...

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

@Alex: Kako ste naivni a u isto vreme i prizemni?! Postavljate pitanje, kako to nema da Vlaha, Bunjevaca, Rumina i Roma kod drugih u okruzenju nego samo kod nas Srba?Pa, ti isti su u Hrvatskoj Hrvati, u Rumuniji Rumuni, u Madjarskoj Madjari, dragi gospodine. Veoma jednostavno. zar ne gospodine Alex? Isto kao sto uskoro nece biti Srba u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, isto onako kako ih nema U Sloveniji, Madjarskoj ili Rumuniji?!Zar Vam nije bilo logicnije da postavite pitanje zasto nema Bunjevaca u Hrvatskoj ili Vlaha u Rumuniji nego postavljate pitanje ZASTO IH IMA U SRBIJI?!

JedanOdNjih

pre 12 godina

@Alex, ima ih prijatelju itekako ali se tamo njihov glas ne cuje. Prosto, jer je Srbija jedina drzava u regionu koja im omogucava da se slobodno izjasne i ne pokusava da ih nasilno asimilira. Dakle, svako odlucuje o tome bez pritiska. Bunjevci i Vlasi su to kroz istoriju uvek cenili. Mislim da su pozitivan primer drugima manjinama da se sa vecinskim narodom moze ziveti u miru!
I jedna i druga skupina je starosedelacka, razlika je u veroispovesti i stepenu slavenziacije. Timocki Vlasi su se u tom vekovnom procesu bolje ocuvali od Bunjevaca, jer nisu bili pod Madjarima, Hrvatima, i katolickom Crkvom.

Alex

pre 12 godina

Samo kod nas postoje ovakve "specifičnosti". Vlasi,koji nisu Rumuni, Bunjevci koji nisu Hrvati.Kako to da tih Vlaha,...Bunjevaca nema nigde sem ovde?

Prvulovic S.

pre 12 godina

Vlah Sam po poreklu a Srbin po mentaknom sklopu sto znaci da se osecam kao Srbin i tacka. Verujem da tako misli vecina nas. Srbija je moja domovina i ne vidim nijedan razlog da se Rumunija brine o nama. Nisu se brinuli o nama kada je svima ovde bilo najteze pa zašto bi sada? Bolje neka gledaju svoja posla. Koga god sam Vlaha video da maše clanskim kartama nekih vlaških partija pitao da mi procita sta na njima piše, nije znao da mi odgovori.Komentar suvišan! Braco moja,ako se zelite baviti politikom, ima toliko partija u Srbiji u kojima mozete zastupati svoje interese.Ako ništa drugo, bar cete moci da razumete jezik i pismo stranke u koju se uclanite. Ne ujedajte ruku koja vas hrani i ne mislite da ce vas sunce tudjeg neba ogrejati.

Aleksandar

pre 12 godina

Koga briga da li je neko Vlah, Rumun, Rom, sta god. Aj' na kaficu pa da uzivamo u zivotu.
Ovi politicari samo stvaraju neke pometnje.

Bolje da ne znam

pre 12 godina

@Alex
Vlasi postoje jedino u Srbiji zato što su se izvan Srbije asimilirali u druge narode. Ogroman je broj Vlaha na teritoriji Hrvatske i Bosne koji su u prethodnim vekovima "pootali" Srbi. Evo nekoliko prezimena iz zadarskog zaleđa - Omčikus, Kožul, Komazec, itd. Ne zvuči baš kao Nemanjić, Jovanović, Popović ili Todorović. Jel tako? Slična je priča sa Bunjevcima. Samo u Srbiji narodi ostaju ono što jesu, dok Hrvatska nastoji da i preko granice od bokeljskih i bunjevačkih katolika napravi Hrvate. Uspeli su u većini slučajeva (dalmacija, Dubrovnik, itd), uspeće opet, jer mi imamo na vlasti to što imamo.

Vlah iz Krajine

pre 12 godina

U potpunosti se slazem i podrzavam stav predsednika Nacionalnog saveta Vlaha.Niko nema pravo da utice na nas Vlahe kako cemo se izjasniti.Mi smo Vlasi,nasa je domovina Srbija i nas maternji jezik je VLASKI.

SANU

pre 12 godina

Ovo je najveci krivac za status rumunske manjine u Srbiji. Rumuni iz Srbije se zale na njega, jedina i najveca stranka Vlaha se zali na anti-vlaske zakone donesene od ove osobe. Sta dalje reci? On je neki veliki strucnjak koji moze da kaze da Vlasi i Rumuni nisu jedan narod? Smesno

sasa

pre 12 godina

Samo kod nas postoje ovakve "specifičnosti". Vlasi,koji nisu Rumuni, Bunjevci koji nisu Hrvati.Kako to da tih Vlaha,...Bunjevaca nema nigde sem ovde?
(Alex, 28. februar 2012 19:05)
To nisu specifičnosti,to je neznanje.Vlasi su narod koji Srbe smatra svojom braćom,nikada nisu bili Rumuni,niti će biti.Na drugoj strani Bunjevci su srpsko pleme koje se doselilo iz doline Neretve u ove krajeve,uvek su bili Srbi,komunisti su pokušavali na sve načine da ih prikažu kao Hrvate i danas se to pokušava iako sa Hrvatima nemaju ama baš ništa.
Ovo ponašanje danas je samo rezultat ponašanja naših političara zadnjih 12 godina.Stalno popuštanje pod pritiscima,izvinjavanje i tamo gde ne treba,prihvatanje tudjih istina o ratu i lažnim žrtvama,pljuvanje po najvećim vrednostima Srbije,nipodaštavanje njenih pravih heroja i ratnika.Niko nas ne smatra za ozbiljno,vreme je da stanemo i kažemo dosta.Ne može više ovako.

Dule NS

pre 12 godina

-Ovo je slobodna demokratska država u kojoj SVAKO može da se izjašnjava kako god želi!
I niko u Srbiji, a još manje van Srbije, nema prava da se meša u to, jer je to INTIMNA STVAR SVAKOG GRAĐANINA SRBIJE!
-Ja ako želim mogu da budem i marsovac i to je moje zakonsko pravo koje mi niko ne može uskratiti!
-I tu je tačka i kraj svakog daljeg razgovora na tu temu!

-A EU neka razmisli još jednom koga je sve primila u svoje članstvo i kakve "demokratske vrednosti" te članice pokušavaju da sprovedu!

Uhhhhh

pre 12 godina

Cudni su ovi nasi prijatelji Rumuni.Pre neku godinu,ako se ko jos seca,
posle raspada SSSRa,hteli da Moldaviju jednostavno anektiraju,jer oni isti jezik govore,ista kultura...Nisu ovi hteli,ostali samostalni.Sada bacili
oko na Srbiju,kao brinu ih prava "njihovih" sunarodnika?! Cudni su,rekoh.

Marko Vlah-Rumun

pre 12 godina

Jesu Rumuni i samo neznalica može da tvdi suprotno.A ovaj što izjavljuje
ovu besmislicu,upravo je jedan od onih koji je i stvorio problem sa Rumunijom.
Uzurpirao je nacionalni savet,uspomoć MUP-a Ivice Dačića, inače pripadaju istoj stranci.Dotični ni nezna na vlaški jezik i nije se tako izjašnjavao već kao Srbin, a onda se naprasno setio pred izbore za nacionalni savet da je Vlah.
Rumunska država dobro zna da on nije autentični predstavnik Vlaha,i kako je dosao na to mesto.Zato i ovi problemi.

Ludi Milojko

pre 12 godina

Nije Tacno da nisu Vlasi Rumuni. Zasto Svi Pricaju Vlaski ustvari ( RUMUNSKI )To im je maternji jezik i to mladi ljudi koriste vlaski uvek u Kuci svi pricaju vlaski i po ulicama. jedino kad ih neko nesto na Srpski pita. Pa pogledajte njihove svadbe nosnju muziku koju vlasi slusaju. kad sam bijo tamo osecao sam se kao u Rumuniji iskren da Budem ne razumem zasto se bune i stide onog sto jesu. Ja licno i mnogi ljudi koje poznajem od uvek kazemo za njih da su rumuni. Nije mi jasno Zasto to njima smeta ja licno ne vidim u tome nista lose.
Zasto nisu uspeli toliko dugo da izbace vlaski jezik i korist Srpski kao mataernji. to je Rumunski Jezik.
Jer vlaski jezik ne postoji Cak i neki stariji ljudi neznaju Srpski Jezik uopste. Bijo sam prosle godine poslovno u jedno selo pored Negotina u Bukovce i pitao sam za ulicu ljudi me nisu razumeli odgovaraju na vlaski. u,, ja se upita da nisam pogresio da nisam vec u Rumuniji. i nije mi jasno kako mogu da kazu da su Srbi a neznaju Srpski da pricaju. ja neznam zsto se vi vlasi stidite da ste Rumuni

Icarus

pre 12 godina

Problem Vlaha je veoma jednostavan. Zamislite da se sutra pojavi politicka opcija u Bosni koji tvrdi da Srbi odande nisu Srbi vec staro Sloveni koji imaju samo neke zajednicke osobine sa Srbima. Ti ljudi dobiju novac od drzave Bosne, i naravno ljudi koji priznaju i guraju tu politiku medju masama. A mase.. zna se. Ko ima para ima i "istinu". Ovaj covek govori o politici i zanemaruje etnografsku sliku i lingvistiku koja je identicna Rumunima. Ok, recimo da Vlasi nisu Rumuni, ali imaju iste narodne obicaje, istu crkvu, isti jezik, isto poreklo... Sta su onda? Sto kaze SANU, smesno.

Rumun iz Banata

pre 12 godina

Iz teksta gosp.Dragojevica na zalost nismo doznali ko su Vlasi. Sigurno su sleteli svemirskim brodovima u istocnu Srbiju. Sala na stranu, istorijski je dokazano da su Vlasi poreklom Rumuni. Kralj Milan je deo populacije Vlaha prekrstio u srpska prezimena ( Lungu - Lungulovic, Lautar- Lautarevic itd.) Demokratsko pravo Vlaha je da se izjasne po svom poreklu a onima koji se izjasnjavaju kao Vlasi-Rumuni, treba im dozvoliti Bogosluzenje i skolovanje na maternjom jeziku.
P.S. U mom rodnom selu, Narodna Vlast posle oslobodjenja je zapalila sve rumunske knjige i biblioteke. U to vreme nisam shvatio zasto je to uradjeno ali sada mi je jasno zasto Gdin.Dragojevic ne zna knizevni rumunski jezik.

Rumun iz Banata

moonraker

pre 12 godina

Cenjeni predsednik opstine Petrovac na Mlavi bi kao politikolog trebao da zna sta je to nacionalna manjina.Izgleda da se vise razume u putogradnju(korupcija) i fudbal(kriminal).PS:Moji najbolji prijatelji su Vlasi.

Bez romantike

pre 12 godina

Tacno. Vlasi su zajedno sa Tracanima, Dacanima i Ilirima bili na Balkanu prije dolaska i Rimljana i Slavena. Tracani su postepeno iscezli, Iliri su se postepeno skoncentrisali (to sto je ostalo) u brdima Albanije i niko im nije mogao nista - od njih su danasnji Albanci, a Vlasi su se rastrkali od Like do Timocke krajine, sami sebe izolojuci zajedno sa stokom po planinama i visoravnima. Rumuni? Rumuni su nastali od Dacana (svoje omiljeno auto ne zovu Vlasija, vec Dacija).
(Petar A)

Ovo je samo delimicno tacno - mnoga zatecena plemena su se asimilizovala i dobila Srpsko ime. Neka nikada nisu. Pogledaj srpski haplogrup objavljena na igenea - samo je 30% slavskog gena a bilo je najmanje 50 slavenskih plemena - mnoga su zajedno sa starosediocima uzela srpsko ime i prihvatila preovaldjujucu vladarsku religiju koja je nametnuta od vizantiskog centra ciji su srpski vladari bili vazali.

Gile

pre 12 godina

Tačno je da Vlasi po jeziku i poreklu mogu biti Rumuni ako to žele, ali malo je istorijski nekorektno pozivati se danas na Vlahe, kad je opšte poznata činjenica da su Srbi u Rumuniji uglavnom asimilovani, od 65 hiljada koliko ih je ostalo iza rumunske granice 1918. danas ih ima dvadesetak hiljada.
(Dejan, 28. februar 2012 20:53)

A sta kaze popis stanovnistva za Rumune u Vojvodine? Koliko ih je bilo tokom 20-og veka, a koliko ih je sada...
Toliko o asimilaciji na Balkanu...

mik

pre 12 godina

Naravno da ovaj lik mora da kaže da Vlasi nisu Rumuni jer bi inače izgubio fotelju i dotaciju države. To što Vlaška država ne postoji, što je niko u svetu ne priznaje, što su se integrisali u rumunsku manjinu, njega naravno ne zanima jer je ovo pitanje love. Kada bi oni priznali da su Rumuni, ne bi imali dva nacionalna saveta već bi delili pare i to je problem.
A onima koji toliko brane Vlahe da su velike srpske patriote pa neka onda razmisle zašto se ne izjasne kao Srbi i zašto muzu državne pare. I neka se pripreme da uskoro i Tračani, Iliri, Avari, Kelti, Vizigoti, Šokci, Dalmati, Egipćani, Goranci, itd zatraže svoje nacionalne savete koji će naravno da se finansiraju iz budžeta tj naših para i da trube kako su napaćeni i neshvaćeni. Baš me zanima zašto ovakve stvari ne prolaze u drugim državama u kojima se zna šta je manjina, šta je pleme a šta je neozbiljnost.

metall

pre 12 godina

avram istoricar

Mislio sam da su Dereticeve teorije vrh vrhova, ali vidim da je on u poredjenju sa tobom potpuni amater. Ovakve konstrukcije nisam jos nigde cuo niti procitao, masta ti je vise nego bujna!

Aleksandar

pre 12 godina

za (Petar A, 28. februar 2012 18:52)

Odakle ti ideja da u Iliri otišli u Albaniju?
Imali su civilizaciju u Dalmaciji, Crnoj Gori, Bosni, Južnoj Italiji (Pulja, poznata i kao peta italijanske čizme) i Istri, veliku državu sa svojim novcem, odećom i običajima.

Iliri su činili veliki broj plemena, među njima i Dalmati, Albani, Istri, Peonci i još jedno 20 plemena.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Illyrians.jpg

novosađanin

pre 12 godina

Dragi naši Vlasi, ništa se ne brinite, Tadić je danas nedvosmisleno izjavio da vam niko neće oduzeti vaše demokratsko pravo da budete ono što jeste i da se izjašnjavate onako kako se osećate! Pa makar i ne ušli u EU zbog toga! Jer to su osnovne demokratske vrednosti!
Ova država Srbija će zaštititi svakog svog građanina bez obzira koje je nacionalnosti ili vere i zbog toga sam ponosan!
Dragi naši Vlasi, živeli Vi nama još najmanje milion godina i mi svi zajedno sa vama u ovoj našoj zajedničkoj zemlji Srbiji!
Veliki pozdrav iz Novog Sada!

starina

pre 12 godina

Za one, koji ne znaju poreklo naroda, koji na Balkanu govore jezicima, koji su iz ROMANSKE grupe jezika (italijanski, francuski, spanski, portugalski, rumunski, vlaski i ostali, sa latinskim, kao osnovnim svih njih, ali mrtvim jezikom), treba najkrace objasniti sledece:
U vreme postijanja Rimskog carstva, placeni vojnici, kada bi zavrsili vojnu karijeru (iz bilo kog razloga), nastanjivali su se sami, ili sa porodicama, obicno u blizini vojnihutvrdjenja, gde su i sluzbovali. U tom rubnom podrucju carstva, inace slabo naseljenim drigim stanovnistvom, dobijali su zemlju. Sluzbeni jezik u carstvu je bio latinski jezik! Tim jezikom su govorili i u Daciji, pokrajni Rimskog carstva, danasnjoj Rumuniji. Vekovnim mesanjem vojnika Rimskog carstva, sa lokalnim stanovnistvom, stvoren je potpuno novi entitet, a jezik kojim govore, kao ziva materija koja se menja kroz vreme, od latinskog, prerastao je u danasnji rumunski, ali i u vlaski! Posle budjenja nacionalne sveste sirom Evrope, sredinom XVIII, a posebno XIX veka, kada se formiraju nacionalne institucije, pa i matice za standardizaciju jezika, kada su se nacije ujedinjavale (Nemci, Italijani ..) i oslobadjale od okupatora (Srbi, Grci, Bugari ..) to se dogodilo i sa Rumunima i sa rumunskim jezikom.
Treba znati, kako je Vlaski narod ziveo vekovima, a u ogromnom broju i danas. Vlasi su ziveli u brdima, planinama, u samostalnim okucnicama bez grupisanja u sela. Ta pojedinacna porodicna domacinstva, u izolaciji, nije znacila i asocijalni zivot, naprotiv, Vlasi su druzeljubiv narod, ali je znacila, da ni jedna vlast, bilo koja da je, na njih nije imala mnogo uticaja. Tako odvojeni, DUNAVOM, od jezicke standardizacije rumunskog jezika u Rumuniji, oni su nastavili da govore svojim jezikom, koji danas samo podseca na rumunski (najvise), odnosno, pomalo na sve romanske jezike, ali to definitivno nije rumunski jezik. O kulturnoj posebnosti Vlaha, sa svojim obicajima i tradicijom, ne treba ni pricati ... Mnogo ne znaju, otkuda onolika misterija i zabluda, oko "vlaske magije"! Vlasi, od svih naroda u Evropi, imaju najizrazeniji kult mrtvih, zadrzan jos iz predhriscanstva To je posebna "nauka" (etnologija svakako), koju su izucavali mnogi nasi, ali i svetski naucnici (ima o tome dosta na netu, koga interesuje), i ne bih o tome vise, ali ko taj deo kulture Vlaha zna, koliko je to (zagrobni zivot) sastavni deo njihovog zivota (bio), shvatice, da to nema nikakve veze, sa rumunskim narodom. Verovatno, da se kroz istoriju, rumunska drzava prostirala i po Homolju, odnosno istocnoj Srbiji, Vlasi bi odavno bili utopljeni u korpus rumunskog naroda (zbog slicnosti jezika, za pocetak), ali ovako, 2012. god, u EU, gde su licna prava pojedinca, najvise zasticena, ne bi to danas uspeli ni dekretom, sve i da nema Srbije. Proces razdvajanja Rumuna, od Vlaha, ako je ikada i postojala zajednicka osnova, dogodio se pre nekoliko vekova! Dunav je vekovima bio nepremostiva prepreka za mesanje ta dva naroda, a slicnost jezika je jedini zajednicki imenitelj koji je ostalo. Kultura i obicaji su potpuno razliciti kod Rumuna i Vlaha (u varijetetima se pojavljuju i u okrilju jednoga te istog naroda), sto je bitna odrednica svakog naroda!
Dakle, sto se tice jezika, kao sto svi slovenski jezici poticu od staroslovenskog, tako romanski, poticu od latinskog! Mrtvi jezici su danas, i staroslovenski i latinski. Kao sto se standardizacija makedonskog jezika, dogodila tek sredinom XX veka (do tada je taj jezik u raznim delovima danasnje Makedonije podsecao i na srpski i na bugarski), bosnjackog i crnogorskog u XXI veku, tako ce se i standardizacija vlaskog jezika svakako dogoditi. Slovenacki je jezik, npr. toliko arhaican, da bez obzira sto je za knjizevni jezik uzet onaj iz ljubljanskog kraja, Medjimurac tesko razume primorca, i obrnuto, kada govore svojim dijalektom, a ipak su svi jedan narod, jer ih povezuje mnogo toga drugog. S druge strane, srpski, hrvatski, bolsnjacki i crnogorski su lingvisticki jedan jezik, ipak, to su cetiri razlicita naroda! To znaci, da nema pravila i da samo slicnost jezika, Rumunskog i Vlaskog, nikako ne dokazuje, da je to jedan narod.
Vlasi su po svim kriterijumima POSEBAN narod na Balkanu, daleko blizi Srbima, nego Rumunima.
E sad, da li to Srbima i Srbiji kao drzavi, ide u korist, ili ne, pokazace istorija, jer ako su poseban narod, a ne rumunska nacionalna zajednica, koja kao manjina zivi u Srbiji, onda imaju pravo na svoju drzavu, kao i Kurdi! Srecom, ne treba brinuti (ali pomenuti i to, svakako), jer Vlasi svojom drzavom smatraju jedino Srbiju, lojalni su joj i vole je, i tako nesto se ne moze desiti, cak ni uz otvorenu pomoc Rumunije!
Osecaj nacionalne pripadnosti je licno opredeljenje (koliko se samo Srba izjasnilo kao Eskimi, Marsovci, Vojvodjani i sl, na sta imaju pravo), a lojalnost nekog drzavi je nesto sasvim drugo. Vlasi su kroz celu svoju istoriju bili i jesu, u vrlo bliskom, u prijateljskom, bratskom odnosu sa Srbima, a od uspostavljanja drzave Srbije u XIX veku, bezuslovno su joj lojalni. Tako je i danas!
Malo li je?

Realni

pre 12 godina

Umjesto premjeravanja odnosa snaga i opcija u Vlaskom savjetu radije bih cuo da ce vecina uciniti sve da saslusa manjinu i pomogne svima u rjesavanju zajednickih problema i interesa u okvirima zajednicke drzave.

Avram Istoricar

pre 12 godina

Oprostite ovome i mnogima slicnih njemu. On, ili nece da govori istinu ili nezna nista o Romanima koje su ostali nazivali Vlasima jer je to turska rec koja znaci bezboznik jer ne veruju u Alaha. Prema tome zaboravite da ste to sto vam drugi tvrde da sve znaju ali sigurno je da ne znaju nista o istoriji Romana. Takozvani Vlasi su oni romani u Srbiji ciji su pretci izbegli porobljavanje od Hunsko-Avarskih osvajaca krajem 6 veka. Oni Romani koji sebe nazivaju Srbima danas su njihovi pretci bili robovi sve do kraja 14 veka kada su ove prostore osvojili Turci. Oni su iskoristili previranje naroda i pobegli od svojih robovlanika iz Albanije, Kosova, Crne Gore i nekih drugid drzava. Tako su neka mesta dobila nazive kao sto je Zvezdan jer su tu stigli u zvezdanoj noci i tako dalje. Srpski dijalekat ruskog jezika su naucili od Bugara koji su govorili ruski jezik i bili njihovi robovlasnici. Prema tome Srbi nisu nikakvi Bugari nego su Romani koji govore tudji jezik jer im stolecima nisu dali da govore svoj jezik. Nasi zemljaci jos nisu zbog ropstva na Kosovu naucili da ponovo zavole tu zemlju a tek Bugare ne vole uopste. Tu je urodjena mrznja nastala kroz stoleca ropstva. Znaci, ono sto nasa istorija kaze je mitoloska prica i nema nikakve istine sa stvarnoscu. Srbi nikada nisu imali nikakve srednjevekovne careve i kraljeve vec su to bugarski. Car Dusan, Nemanjici i veliki broj bugarskih vlastodrzaca su bili samo to, Bugarski vlastodrsci ali nikako srpski jer u to doba Srbija nije postojala sve do 19 veka kada se pojavio Vozd Karadjordje. Srbija je konacno priznata kao drzava tek 1876 godine od strane drugih drzava Evrope. Rusija uz Rusku Crkvu je napisala dobar deo mitoloske istorije Romanskih Srba pa cak ih je proglsila slovenima a u ruskoj istoriji se pominju kao Romanski Narodi. Eto to je istina a svaka druga prica je lazna i neistinita.

Dejan

pre 12 godina

Tačno je da Vlasi po jeziku i poreklu mogu biti Rumuni ako to žele, ali malo je istorijski nekorektno pozivati se danas na Vlahe, kad je opšte poznata činjenica da su Srbi u Rumuniji uglavnom asimilovani, od 65 hiljada koliko ih je ostalo iza rumunske granice 1918. danas ih ima dvadesetak hiljada.

Gile

pre 12 godina

Ja bih se zapitao zasto se nije radilo na tome da Vlasi dobiju svoje pismo i da im se standardizuje jezik koji bi se ucio u skolama. Umesto toga su im posrbljena imena i prezimena, i uvodila im se dodatna godina u osnovnoj skoli da nauce srpski jezik kojim nisu govorili kod kuce. Tada bi bili formirani kao nacionalna zajednica (kao Rusini), i ne bi ih svojatala Rumunija kao deo svog naroda.

slavi

pre 12 godina

nerazumem ovog gospodina u cije ime prica.njega je gospodin Dacic postavio da brani interes SPS a ne nas vlahe-rumune.nase interese nikad nije zastupao,polako se pitam dali on zna sta je?

Maxim

pre 12 godina

Ne razumem vas, koji hocete da budete veci Vlasi od nas Vlaha. Mi smo Vlasi-Srbi i nasa domovina je Srbija. Jezik koji govorimo je vise deo tradicije i etno nasledja koji cuvamo i negujemo. I nikakav problem nemamo sa nasom domovinom Srbijom, mada ona ima ocigloedno velikih problema, a najvise sa vama Srbima koji je ne prihvatate ocigledno nemare nikakav osecaj drzavnosti, a zelite da je krcmite i podmirujete druge drzavice sa aspiracijama.

mertur

pre 12 godina

Vlaha ima i u Albaniji a par njih i na Kosovu, setih se nekoga po imenu Viorel Mancu, samo ime vec nije uobicajeno na Kosovu a ovaj gospodin sto kaze da je vlah po imenu i prezimenu ne moze vise srpskiji da bude a mozda i hrvat ako je suditi po Oliveru Dragojevicu.

sevarlicq

pre 12 godina

@i nije mi jasno kako mogu da kazu da su Srbi a neznaju Srpski da pricaju. ja neznam zsto se vi vlasi stidite da ste Rumuni
(Ludi Milojko, 28. februar 2012 21:58) @

Crni Milojko, po konstrukciji rečenica u tvom komentaru, očigledno ga ne znaš ni ti.

Flavius Valerius

pre 12 godina

Termin "Vlah" je stariji od rumunjske države i zato razumijem one Vlahe koji se ne mogu otvoreno izjasniti kao Rumunji ali se kulturno tj. po jeziku i nošnji ipak prepoznaju kao pripadnici rumunjskog etničkog korpusa. Slično je i sa Bunjevcima i Šokcima. Njihova geografska imena i pripadnost zavičaju iz kojeg su došli je puno starije od pripadnosti hrvatskoj državi jer u 15 i 16. stoljeću kada su se se iseljavali, nisu se naselili na prostor koji je bio u vlasti hrvatske države koji bi im dao i osjećaj pripadnosti. Zato su svi oni Bunjevci, Šokci, Rusini, Vlasi jako dobra "roba" za trgovinu bilo kakvih nacionalnih i zastarjelih imperijalnih ideologija.

Francuz koji ne zna francuski

pre 12 godina

Za vreme Miloševića bila je jedna mađarska partija u Vojvodini sa čudnim imenom nešto kao:Mađari za Jugoslaviju i veliku Srbiju itd. U svom programu su tvrdili da i nisu Mađari već samo slučajno govore mađarski i slično. Bili su marginalni po broju ali veoma zastupljeni u ondašnjim medijima kao ČESTITI Mađari. Služili su da demonstriraju sa megafonima pred zapadnim ambasadama u ono vreme i slično. Vlasi su po tvrdnjama nekih nešto slično. Samo slučajno govore rumunski dijalekt, oblače nošnju, slušaju muziku i imaju rumunske običaje. Ali pošto su Čaušesku i ostali tako uspešno asimilirli Srbe u Rumuniji, ajmo i mi tako malo! Napred u demokratiju i EU!

neba

pre 12 godina

Ajd da pojasnimo.Da bi neko mogao da bude manjina mora da izjasni kao pripadnik neke druge drzave a ne Srbije.Ne mogu Srbi da budu nacionalna manjina u svojoj drzavi.Prvo bi Vlasi morali da se izjasne kao Rumuni pa su onda nacionalna manjina.

novo vreme

pre 12 godina

Ajd da pojasnimo.Da bi neko mogao da bude manjina mora da izjasni kao pripadnik neke druge drzave a ne Srbije.Ne mogu Srbi da budu nacionalna manjina u svojoj drzavi.Prvo bi Vlasi morali da se izjasne kao Rumuni pa su onda nacionalna manjina.
(neba, 29. februar 2012 09:51)

Nece biti, da je bas tako!
A sta je sa Romima (Bunjevcima ...)?
Zar Romi nisu nacionalna "manjina", a nemaju ni jednu drugu drzavu, kojoj bi mogli da pripadaju?
To sto ti pises, odrednica je iz socijalistickog vremena, kada su Romi, bas zbog toga, tretirani kao nazionalna zajednica, a ne "manjina" (od neke vecine u susednoj, ili bilo kojoj drugoj drzavi), sto im nije pruzalo istu zastitu svojih nacionalnih prava, kao i ostalima. Nema vise nacionalnih manjina, postoje razlicite nacionalne zajednice naroda, koje zive u Rep. Srbiji, i to je po standardima EU. Danas se u Srbiji moze konstituisati bilo koja nacionalna zajednica (Marsovaca npr.) ako ih ima dovoljno, da se organizuju, izvrse izbore za formiranje nacionalnog veca i formiraju ga!
Niko nikoga silom ne moze da natera da se izjasnjava drugacije, od onoga, kako sam zeli! Tako je i sa Vlasima, Romima, Bunjevcima, Rumunima, Srbima, Eskimima .. Marsovcima! Dogod se pojedinci izjasnjavaju onako kako se izjasnjavaju, kao Vlasi (npr.), formiraju svoje nacionalno vece, oni su legitimni po zakonima ove zemlje i niko im to pravo ne moze oduzeti, ili osporiti!!!

Djordje

pre 12 godina

Svako ima pravo da se izjasni kako zeli.Ako Vlasi nisu Rumuni,onda nisu i tacka.Oni su ovde ziveli mnogo pre Rumuna i nas Srba-slovena.Uostalom,ako je ovaj gospodin legitimni predstavnik Vlaha,onda ga treba povesti u cetvrtak u Savet Evrope i ukoliko ima pravo glasa neka kaze rumunskom predstavniku sta je njihov stav.
@Alex,To sto ti pricas je cisto neobrazovanje.Vlaha ima u svim zemljama Balkana,sto se moze zakljuciti po brojnim prezimenima ali se mnogi ne izjasnjavaju kao Vlasi.Uostalom,vecina se u okolnim zemljama izjasnjava kao vecinsko stanovnistvo te zemlje.Imao sam koliginicu na fakultetu iz Petrovca na Mlavi koja je poreklom Vlahinja ali se izjasnjavala kao Srpkinja jer kako kaze ona se tako oseca.Za mene je to sasvim dovoljno.Kada sam pitao koja je slicnost izmedju rumunskog i vlaskog jezika rekla je da je vlaski kao arhaicni rumunski sa mnogo srpskih reci.Sami Rumuni ga gotovo i ne razumeju.

Dejan V.

pre 12 godina

Braco rumuni,pogledao sam dobro fotografiju gospodina Dragojević Radiše,priznajem dobro izgleda za svoje godine,verovatno je sve ove godine vodio racuna o tome,ne bi li sto lepsi ispao,na fotografijama.Zato imajmo razumevanja prema njemu,ipak doticni gospodin da bi izgledao lepo morao je da se bavi vise svojim izgledom,a malo ili ni malo istorijom,srpskog i rumunsking naroda.Gospodin Dragojević,verovtno zato nezna i ne razume,da je u stvari vlah=rumun.I ako to ujedinjene nacije,kao i svetstski istoricari znaju.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Sve je to ista kuhinja! SDB je još živa i neće da umre! Ovo me je podsjetilo na neke likove koji su u krajem 1991. u tijeku rata u Hrvatskoj kao osnovali neku fantomsku srpsku dubrovačku republiku koja je stolovala negdje u Trebinju i koja je u ime Dubrovčana i živih Hrvata iz Konavla sve njih proglasila Srbima, a da nijedan od njih nije nikada ni bio u Dubrovniku! Eto koliko je uznapedovala Srbija. Sve je isto samo njega više nema! Žalosno.

ja

pre 12 godina

i nije mi jasno kako mogu da kazu da su Srbi a neznaju Srpski da pricaju. ja neznam zsto se vi vlasi stidite da ste Rumuni
(Ludi Milojko, 28. februar 2012 21:58)


Verovatno iz istog razloga iz kog se Hrvati stide da se izjasne kao Srbi iako govore istim jezikom!
Da li ti je sada bar malo jasnije?

Mare

pre 12 godina

Sve je to lepo i para je dobra... :). Ali samo ne razumem kako im moze biti vlaski maternji jezik,a nemaju pismo ne mogu da ga koriste sem u komunikaciji?! (zena mi je vlajna) :)

JumpeR

pre 12 godina

Vadite vi vase istorijske spise i dokaze o svemu, svi odjednom nacitani i sve znaju, a niko pomenuo nije da su Vlasi zapravo rumunski nomadi, ljudi koji su se vekovima selili po celom balkanu zajedno sa stokom, jedina je razlika sto u Srbiji jos uvek postoje Vlasi a u ostalim zemljama su "nestali", jer jelte ja sam Srbin i osecam se kao manjina u drzavi koja se zove Srbija...

SANU

pre 12 godina

Ovo je najveci krivac za status rumunske manjine u Srbiji. Rumuni iz Srbije se zale na njega, jedina i najveca stranka Vlaha se zali na anti-vlaske zakone donesene od ove osobe. Sta dalje reci? On je neki veliki strucnjak koji moze da kaze da Vlasi i Rumuni nisu jedan narod? Smesno

Alex

pre 12 godina

Samo kod nas postoje ovakve "specifičnosti". Vlasi,koji nisu Rumuni, Bunjevci koji nisu Hrvati.Kako to da tih Vlaha,...Bunjevaca nema nigde sem ovde?

Marko Vlah-Rumun

pre 12 godina

Jesu Rumuni i samo neznalica može da tvdi suprotno.A ovaj što izjavljuje
ovu besmislicu,upravo je jedan od onih koji je i stvorio problem sa Rumunijom.
Uzurpirao je nacionalni savet,uspomoć MUP-a Ivice Dačića, inače pripadaju istoj stranci.Dotični ni nezna na vlaški jezik i nije se tako izjašnjavao već kao Srbin, a onda se naprasno setio pred izbore za nacionalni savet da je Vlah.
Rumunska država dobro zna da on nije autentični predstavnik Vlaha,i kako je dosao na to mesto.Zato i ovi problemi.

Avram Istoricar

pre 12 godina

Oprostite ovome i mnogima slicnih njemu. On, ili nece da govori istinu ili nezna nista o Romanima koje su ostali nazivali Vlasima jer je to turska rec koja znaci bezboznik jer ne veruju u Alaha. Prema tome zaboravite da ste to sto vam drugi tvrde da sve znaju ali sigurno je da ne znaju nista o istoriji Romana. Takozvani Vlasi su oni romani u Srbiji ciji su pretci izbegli porobljavanje od Hunsko-Avarskih osvajaca krajem 6 veka. Oni Romani koji sebe nazivaju Srbima danas su njihovi pretci bili robovi sve do kraja 14 veka kada su ove prostore osvojili Turci. Oni su iskoristili previranje naroda i pobegli od svojih robovlanika iz Albanije, Kosova, Crne Gore i nekih drugid drzava. Tako su neka mesta dobila nazive kao sto je Zvezdan jer su tu stigli u zvezdanoj noci i tako dalje. Srpski dijalekat ruskog jezika su naucili od Bugara koji su govorili ruski jezik i bili njihovi robovlasnici. Prema tome Srbi nisu nikakvi Bugari nego su Romani koji govore tudji jezik jer im stolecima nisu dali da govore svoj jezik. Nasi zemljaci jos nisu zbog ropstva na Kosovu naucili da ponovo zavole tu zemlju a tek Bugare ne vole uopste. Tu je urodjena mrznja nastala kroz stoleca ropstva. Znaci, ono sto nasa istorija kaze je mitoloska prica i nema nikakve istine sa stvarnoscu. Srbi nikada nisu imali nikakve srednjevekovne careve i kraljeve vec su to bugarski. Car Dusan, Nemanjici i veliki broj bugarskih vlastodrzaca su bili samo to, Bugarski vlastodrsci ali nikako srpski jer u to doba Srbija nije postojala sve do 19 veka kada se pojavio Vozd Karadjordje. Srbija je konacno priznata kao drzava tek 1876 godine od strane drugih drzava Evrope. Rusija uz Rusku Crkvu je napisala dobar deo mitoloske istorije Romanskih Srba pa cak ih je proglsila slovenima a u ruskoj istoriji se pominju kao Romanski Narodi. Eto to je istina a svaka druga prica je lazna i neistinita.

Ludi Milojko

pre 12 godina

Nije Tacno da nisu Vlasi Rumuni. Zasto Svi Pricaju Vlaski ustvari ( RUMUNSKI )To im je maternji jezik i to mladi ljudi koriste vlaski uvek u Kuci svi pricaju vlaski i po ulicama. jedino kad ih neko nesto na Srpski pita. Pa pogledajte njihove svadbe nosnju muziku koju vlasi slusaju. kad sam bijo tamo osecao sam se kao u Rumuniji iskren da Budem ne razumem zasto se bune i stide onog sto jesu. Ja licno i mnogi ljudi koje poznajem od uvek kazemo za njih da su rumuni. Nije mi jasno Zasto to njima smeta ja licno ne vidim u tome nista lose.
Zasto nisu uspeli toliko dugo da izbace vlaski jezik i korist Srpski kao mataernji. to je Rumunski Jezik.
Jer vlaski jezik ne postoji Cak i neki stariji ljudi neznaju Srpski Jezik uopste. Bijo sam prosle godine poslovno u jedno selo pored Negotina u Bukovce i pitao sam za ulicu ljudi me nisu razumeli odgovaraju na vlaski. u,, ja se upita da nisam pogresio da nisam vec u Rumuniji. i nije mi jasno kako mogu da kazu da su Srbi a neznaju Srpski da pricaju. ja neznam zsto se vi vlasi stidite da ste Rumuni

mik

pre 12 godina

Naravno da ovaj lik mora da kaže da Vlasi nisu Rumuni jer bi inače izgubio fotelju i dotaciju države. To što Vlaška država ne postoji, što je niko u svetu ne priznaje, što su se integrisali u rumunsku manjinu, njega naravno ne zanima jer je ovo pitanje love. Kada bi oni priznali da su Rumuni, ne bi imali dva nacionalna saveta već bi delili pare i to je problem.
A onima koji toliko brane Vlahe da su velike srpske patriote pa neka onda razmisle zašto se ne izjasne kao Srbi i zašto muzu državne pare. I neka se pripreme da uskoro i Tračani, Iliri, Avari, Kelti, Vizigoti, Šokci, Dalmati, Egipćani, Goranci, itd zatraže svoje nacionalne savete koji će naravno da se finansiraju iz budžeta tj naših para i da trube kako su napaćeni i neshvaćeni. Baš me zanima zašto ovakve stvari ne prolaze u drugim državama u kojima se zna šta je manjina, šta je pleme a šta je neozbiljnost.

Icarus

pre 12 godina

Problem Vlaha je veoma jednostavan. Zamislite da se sutra pojavi politicka opcija u Bosni koji tvrdi da Srbi odande nisu Srbi vec staro Sloveni koji imaju samo neke zajednicke osobine sa Srbima. Ti ljudi dobiju novac od drzave Bosne, i naravno ljudi koji priznaju i guraju tu politiku medju masama. A mase.. zna se. Ko ima para ima i "istinu". Ovaj covek govori o politici i zanemaruje etnografsku sliku i lingvistiku koja je identicna Rumunima. Ok, recimo da Vlasi nisu Rumuni, ali imaju iste narodne obicaje, istu crkvu, isti jezik, isto poreklo... Sta su onda? Sto kaze SANU, smesno.

Rumun iz Banata

pre 12 godina

Iz teksta gosp.Dragojevica na zalost nismo doznali ko su Vlasi. Sigurno su sleteli svemirskim brodovima u istocnu Srbiju. Sala na stranu, istorijski je dokazano da su Vlasi poreklom Rumuni. Kralj Milan je deo populacije Vlaha prekrstio u srpska prezimena ( Lungu - Lungulovic, Lautar- Lautarevic itd.) Demokratsko pravo Vlaha je da se izjasne po svom poreklu a onima koji se izjasnjavaju kao Vlasi-Rumuni, treba im dozvoliti Bogosluzenje i skolovanje na maternjom jeziku.
P.S. U mom rodnom selu, Narodna Vlast posle oslobodjenja je zapalila sve rumunske knjige i biblioteke. U to vreme nisam shvatio zasto je to uradjeno ali sada mi je jasno zasto Gdin.Dragojevic ne zna knizevni rumunski jezik.

Rumun iz Banata

Petar A

pre 12 godina

Tacno. Vlasi su zajedno sa Tracanima, Dacanima i Ilirima bili na Balkanu prije dolaska i Rimljana i Slavena. Tracani su postepeno iscezli, Iliri su se postepeno skoncentrisali (to sto je ostalo) u brdima Albanije i niko im nije mogao nista - od njih su danasnji Albanci, a Vlasi su se rastrkali od Like do Timocke krajine, sami sebe izolojuci zajedno sa stokom po planinama i visoravnima. Rumuni? Rumuni su nastali od Dacana (svoje omiljeno auto ne zovu Vlasija, vec Dacija).

Uhhhhh

pre 12 godina

Cudni su ovi nasi prijatelji Rumuni.Pre neku godinu,ako se ko jos seca,
posle raspada SSSRa,hteli da Moldaviju jednostavno anektiraju,jer oni isti jezik govore,ista kultura...Nisu ovi hteli,ostali samostalni.Sada bacili
oko na Srbiju,kao brinu ih prava "njihovih" sunarodnika?! Cudni su,rekoh.

slavi

pre 12 godina

nerazumem ovog gospodina u cije ime prica.njega je gospodin Dacic postavio da brani interes SPS a ne nas vlahe-rumune.nase interese nikad nije zastupao,polako se pitam dali on zna sta je?

Dejan

pre 12 godina

Evo zbog čega je bitno to Kosovo, šta se sa time dogadja, da li jednostana secesija prolazi ili ne, da li Srbija ima granice i teritorijalnu celovitost ili nema, da li je držаva ili banana republika. Na oborenog konja i žaba može da digne nogu, i onda nikad kraja. Priznamo li presedan sa Kosovom, nisu samo južna i jugozapadna Srbija sa albanskim i bošnjačkim stanovništvom sledeća faza - možemo da očekujemo ovakve probleme i u krajevima gde ih nikada pre nije bilo...

cinjenice

pre 12 godina

Valjda Vlasi sami najbolje znaju ko su i sta su. Oni su autohtoni staro-balkanski narod koji oduvek zivi tu i nikada se nisu izjasnjavali protiv Srbije i Srba. Naprotiv!!! Vlasi u istocnoj Srbiji su najvece srpske patriote danas. To tvrdim, a dovoljno je samo malo da se proseta po istocnoj Srbiji da se to vrlo lako zakljuci.
Moj prijatelj Rumun Kristjan iz Bukuresta kaze da on rec vlaskog (ovog naseg) ne razume tako da mi nije jasna potreba rumunizacije njihovog jezika. Iako postoji pokrajna Vlaska i istorijska drzava Vlaska koja je danas uz Moldaviju (rumunsku), Transilvaniju, Banat itd. jezgro danasnje Rumunije, nasi Vlasi nisu deo te price prosto zato sto su oni u Srbiji svoji na svome i zato sto su oduvek tu i zato sto je Srbija (a ne Rumunija) njihova maticna drzava. Vlahe u istocnoj Srbiji treba razlikovati od Cincara koji su se iz danasnje juzne Albanije tj. nakon pogroma i unistenja grada Moskopolja rasirili po celom Balkanu, a narocito u Srbiji. Ne treba zaboraviti ni to da je jedan od najvecih modernih otaca SPC (koga recimo cesto citiramo "kakve su nam misli takav nam je i zivot") bio Vlah koji je drzao cesto propovedi na vlaskom narodnom jeziku i da je recimo Zoran Lilic koji je bio predsednik ove drzave isto tako Vlah. Vlasi su nasi rodjaci, braca, sestre, kumovi, komsije i oni nemaju veze sa ovim ujdurmama oko ovog pitanja.

mertur

pre 12 godina

Vlaha ima i u Albaniji a par njih i na Kosovu, setih se nekoga po imenu Viorel Mancu, samo ime vec nije uobicajeno na Kosovu a ovaj gospodin sto kaze da je vlah po imenu i prezimenu ne moze vise srpskiji da bude a mozda i hrvat ako je suditi po Oliveru Dragojevicu.

sasa

pre 12 godina

Samo kod nas postoje ovakve "specifičnosti". Vlasi,koji nisu Rumuni, Bunjevci koji nisu Hrvati.Kako to da tih Vlaha,...Bunjevaca nema nigde sem ovde?
(Alex, 28. februar 2012 19:05)
To nisu specifičnosti,to je neznanje.Vlasi su narod koji Srbe smatra svojom braćom,nikada nisu bili Rumuni,niti će biti.Na drugoj strani Bunjevci su srpsko pleme koje se doselilo iz doline Neretve u ove krajeve,uvek su bili Srbi,komunisti su pokušavali na sve načine da ih prikažu kao Hrvate i danas se to pokušava iako sa Hrvatima nemaju ama baš ništa.
Ovo ponašanje danas je samo rezultat ponašanja naših političara zadnjih 12 godina.Stalno popuštanje pod pritiscima,izvinjavanje i tamo gde ne treba,prihvatanje tudjih istina o ratu i lažnim žrtvama,pljuvanje po najvećim vrednostima Srbije,nipodaštavanje njenih pravih heroja i ratnika.Niko nas ne smatra za ozbiljno,vreme je da stanemo i kažemo dosta.Ne može više ovako.

Prvulovic S.

pre 12 godina

Vlah Sam po poreklu a Srbin po mentaknom sklopu sto znaci da se osecam kao Srbin i tacka. Verujem da tako misli vecina nas. Srbija je moja domovina i ne vidim nijedan razlog da se Rumunija brine o nama. Nisu se brinuli o nama kada je svima ovde bilo najteze pa zašto bi sada? Bolje neka gledaju svoja posla. Koga god sam Vlaha video da maše clanskim kartama nekih vlaških partija pitao da mi procita sta na njima piše, nije znao da mi odgovori.Komentar suvišan! Braco moja,ako se zelite baviti politikom, ima toliko partija u Srbiji u kojima mozete zastupati svoje interese.Ako ništa drugo, bar cete moci da razumete jezik i pismo stranke u koju se uclanite. Ne ujedajte ruku koja vas hrani i ne mislite da ce vas sunce tudjeg neba ogrejati.

Igor

pre 12 godina

Ljudi, mozda nije korektno da tako kazem, ali Vlasi se sramote kada ih nazivaju Rumunima. Nije korektno, ali je velika istina. Oni su bili uz Srbiju uvek i u dobru i u zlu. Sav novac koji zarade na Zapadu investiraju u Srbiju, doduse najcesce u izgradnju kuca i avlija, ali opet i to pokrece gradjevinsku industriju. Tako da Vlasi doznakama iz inostranstva svake godine unesu veliku kolicinu deviza u Srbiju i to je pravi patriotizam.Meni je Vlah kum. To su ljudi koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i jednostavno vole ovu drzavu. Ima par protuva koji za novac pokusavaju da povezu Vlahe sa Rumunima, ali Vlasi to odbijaju sa gnusanjem. Uostalom idite u istocnu Srbiju i pitajte malo ljude...Pozdrav mojim Vlasima!

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Sve je to ista kuhinja! SDB je još živa i neće da umre! Ovo me je podsjetilo na neke likove koji su u krajem 1991. u tijeku rata u Hrvatskoj kao osnovali neku fantomsku srpsku dubrovačku republiku koja je stolovala negdje u Trebinju i koja je u ime Dubrovčana i živih Hrvata iz Konavla sve njih proglasila Srbima, a da nijedan od njih nije nikada ni bio u Dubrovniku! Eto koliko je uznapedovala Srbija. Sve je isto samo njega više nema! Žalosno.

Dejan

pre 12 godina

Tačno je da Vlasi po jeziku i poreklu mogu biti Rumuni ako to žele, ali malo je istorijski nekorektno pozivati se danas na Vlahe, kad je opšte poznata činjenica da su Srbi u Rumuniji uglavnom asimilovani, od 65 hiljada koliko ih je ostalo iza rumunske granice 1918. danas ih ima dvadesetak hiljada.

Gile

pre 12 godina

Tačno je da Vlasi po jeziku i poreklu mogu biti Rumuni ako to žele, ali malo je istorijski nekorektno pozivati se danas na Vlahe, kad je opšte poznata činjenica da su Srbi u Rumuniji uglavnom asimilovani, od 65 hiljada koliko ih je ostalo iza rumunske granice 1918. danas ih ima dvadesetak hiljada.
(Dejan, 28. februar 2012 20:53)

A sta kaze popis stanovnistva za Rumune u Vojvodine? Koliko ih je bilo tokom 20-og veka, a koliko ih je sada...
Toliko o asimilaciji na Balkanu...

Dejan V.

pre 12 godina

Braco rumuni,pogledao sam dobro fotografiju gospodina Dragojević Radiše,priznajem dobro izgleda za svoje godine,verovatno je sve ove godine vodio racuna o tome,ne bi li sto lepsi ispao,na fotografijama.Zato imajmo razumevanja prema njemu,ipak doticni gospodin da bi izgledao lepo morao je da se bavi vise svojim izgledom,a malo ili ni malo istorijom,srpskog i rumunsking naroda.Gospodin Dragojević,verovtno zato nezna i ne razume,da je u stvari vlah=rumun.I ako to ujedinjene nacije,kao i svetstski istoricari znaju.

Sava

pre 12 godina

Vlasi su najlojalniji narod u Srbiji. Nikad nisu pravili probleme i bili su patriotski uz Srbiju u nasim najtezim godinama i vremenu sankcija i bombardovanja. Stvarno bih voleo da se javi dosta komentatora Vlaha i da nam kazu sta stvarno zele. Nasa Vlada treba da izadje Vlasima u susret i pomogne koliko god moze jer se radi o nasoj najlojalnioj nacionalnoj manjini. Ja sam ih uvek smatrao Srbima i potpuno ravnopravnim gradjanima.

Pasic

pre 12 godina

Da me ne shvati neko pogresno, poredevsi Rome i Vlahe, ali i Vlasi, kao i Romi koji zive u Srbiji, NEMAJU drugu otadzbinu. Ovo zalaganje Rumunije kao "maticne" drzave Vlaha, za Vlaska nacionalna prava, isto je, kao kada bi se Indija zalagala za Rome, nacionalna prava Roma, kao dela "svog" nacionalnog korpusa.
Ima onaj vic, sto ustvari i nije vic, kada onaj Rom kaze: "... ne znam zasto ne vole nas Rome (cigane, u originalu), kada vas Srbe jedino volimo mi, Romi ...", a slicno je i sa Vlasima. Cinjenica je, da i Romi i Vlasi, ovu zemlju osecaju kao svoju maticu i da ni u podsvesti ne osecaju bilo koju zemlju kao maticnu!
Sto se tice Vlaha, ako bi se pojavio samo jedan covek, Vlah, koji bi prijavio bilo kakvu diskriminaciju zbog svoje nacionalne pripadnosti (a da to nije njegovo politikanstvo, prorumunizacija, nego sistinska neravnopravnost) spreman sam ... licno da mu se izvinim, uradim bilo sta!
Kako prema Vlasima, tako i prema Rumunima (koji su vecinom u Banatu), Srbi osecaju posebnu bliskost, prijateljstvo, poverenje i naklonost, a tako je obostrano. Ovo mesetarenje Vlade Rumunije, jeste sramno i necasno, ali nece naneti stete u medjuljudskim, medjunacionalnim odnosima, izmedju Srba i Vlaha, ili Srba i Rumuna.

Francuz koji ne zna francuski

pre 12 godina

Za vreme Miloševića bila je jedna mađarska partija u Vojvodini sa čudnim imenom nešto kao:Mađari za Jugoslaviju i veliku Srbiju itd. U svom programu su tvrdili da i nisu Mađari već samo slučajno govore mađarski i slično. Bili su marginalni po broju ali veoma zastupljeni u ondašnjim medijima kao ČESTITI Mađari. Služili su da demonstriraju sa megafonima pred zapadnim ambasadama u ono vreme i slično. Vlasi su po tvrdnjama nekih nešto slično. Samo slučajno govore rumunski dijalekt, oblače nošnju, slušaju muziku i imaju rumunske običaje. Ali pošto su Čaušesku i ostali tako uspešno asimilirli Srbe u Rumuniji, ajmo i mi tako malo! Napred u demokratiju i EU!

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

@Alex: Kako ste naivni a u isto vreme i prizemni?! Postavljate pitanje, kako to nema da Vlaha, Bunjevaca, Rumina i Roma kod drugih u okruzenju nego samo kod nas Srba?Pa, ti isti su u Hrvatskoj Hrvati, u Rumuniji Rumuni, u Madjarskoj Madjari, dragi gospodine. Veoma jednostavno. zar ne gospodine Alex? Isto kao sto uskoro nece biti Srba u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, isto onako kako ih nema U Sloveniji, Madjarskoj ili Rumuniji?!Zar Vam nije bilo logicnije da postavite pitanje zasto nema Bunjevaca u Hrvatskoj ili Vlaha u Rumuniji nego postavljate pitanje ZASTO IH IMA U SRBIJI?!

JedanOdNjih

pre 12 godina

@Alex, ima ih prijatelju itekako ali se tamo njihov glas ne cuje. Prosto, jer je Srbija jedina drzava u regionu koja im omogucava da se slobodno izjasne i ne pokusava da ih nasilno asimilira. Dakle, svako odlucuje o tome bez pritiska. Bunjevci i Vlasi su to kroz istoriju uvek cenili. Mislim da su pozitivan primer drugima manjinama da se sa vecinskim narodom moze ziveti u miru!
I jedna i druga skupina je starosedelacka, razlika je u veroispovesti i stepenu slavenziacije. Timocki Vlasi su se u tom vekovnom procesu bolje ocuvali od Bunjevaca, jer nisu bili pod Madjarima, Hrvatima, i katolickom Crkvom.

Aleksandar

pre 12 godina

Koga briga da li je neko Vlah, Rumun, Rom, sta god. Aj' na kaficu pa da uzivamo u zivotu.
Ovi politicari samo stvaraju neke pometnje.

moonraker

pre 12 godina

Cenjeni predsednik opstine Petrovac na Mlavi bi kao politikolog trebao da zna sta je to nacionalna manjina.Izgleda da se vise razume u putogradnju(korupcija) i fudbal(kriminal).PS:Moji najbolji prijatelji su Vlasi.

Vlah iz Krajine

pre 12 godina

U potpunosti se slazem i podrzavam stav predsednika Nacionalnog saveta Vlaha.Niko nema pravo da utice na nas Vlahe kako cemo se izjasniti.Mi smo Vlasi,nasa je domovina Srbija i nas maternji jezik je VLASKI.

Bolje da ne znam

pre 12 godina

@Alex
Vlasi postoje jedino u Srbiji zato što su se izvan Srbije asimilirali u druge narode. Ogroman je broj Vlaha na teritoriji Hrvatske i Bosne koji su u prethodnim vekovima "pootali" Srbi. Evo nekoliko prezimena iz zadarskog zaleđa - Omčikus, Kožul, Komazec, itd. Ne zvuči baš kao Nemanjić, Jovanović, Popović ili Todorović. Jel tako? Slična je priča sa Bunjevcima. Samo u Srbiji narodi ostaju ono što jesu, dok Hrvatska nastoji da i preko granice od bokeljskih i bunjevačkih katolika napravi Hrvate. Uspeli su u većini slučajeva (dalmacija, Dubrovnik, itd), uspeće opet, jer mi imamo na vlasti to što imamo.

Dule NS

pre 12 godina

-Ovo je slobodna demokratska država u kojoj SVAKO može da se izjašnjava kako god želi!
I niko u Srbiji, a još manje van Srbije, nema prava da se meša u to, jer je to INTIMNA STVAR SVAKOG GRAĐANINA SRBIJE!
-Ja ako želim mogu da budem i marsovac i to je moje zakonsko pravo koje mi niko ne može uskratiti!
-I tu je tačka i kraj svakog daljeg razgovora na tu temu!

-A EU neka razmisli još jednom koga je sve primila u svoje članstvo i kakve "demokratske vrednosti" te članice pokušavaju da sprovedu!

Gile

pre 12 godina

Ja bih se zapitao zasto se nije radilo na tome da Vlasi dobiju svoje pismo i da im se standardizuje jezik koji bi se ucio u skolama. Umesto toga su im posrbljena imena i prezimena, i uvodila im se dodatna godina u osnovnoj skoli da nauce srpski jezik kojim nisu govorili kod kuce. Tada bi bili formirani kao nacionalna zajednica (kao Rusini), i ne bi ih svojatala Rumunija kao deo svog naroda.

Mare

pre 12 godina

Sve je to lepo i para je dobra... :). Ali samo ne razumem kako im moze biti vlaski maternji jezik,a nemaju pismo ne mogu da ga koriste sem u komunikaciji?! (zena mi je vlajna) :)

neba

pre 12 godina

Ajd da pojasnimo.Da bi neko mogao da bude manjina mora da izjasni kao pripadnik neke druge drzave a ne Srbije.Ne mogu Srbi da budu nacionalna manjina u svojoj drzavi.Prvo bi Vlasi morali da se izjasne kao Rumuni pa su onda nacionalna manjina.

metall

pre 12 godina

avram istoricar

Mislio sam da su Dereticeve teorije vrh vrhova, ali vidim da je on u poredjenju sa tobom potpuni amater. Ovakve konstrukcije nisam jos nigde cuo niti procitao, masta ti je vise nego bujna!

Djordje

pre 12 godina

Svako ima pravo da se izjasni kako zeli.Ako Vlasi nisu Rumuni,onda nisu i tacka.Oni su ovde ziveli mnogo pre Rumuna i nas Srba-slovena.Uostalom,ako je ovaj gospodin legitimni predstavnik Vlaha,onda ga treba povesti u cetvrtak u Savet Evrope i ukoliko ima pravo glasa neka kaze rumunskom predstavniku sta je njihov stav.
@Alex,To sto ti pricas je cisto neobrazovanje.Vlaha ima u svim zemljama Balkana,sto se moze zakljuciti po brojnim prezimenima ali se mnogi ne izjasnjavaju kao Vlasi.Uostalom,vecina se u okolnim zemljama izjasnjava kao vecinsko stanovnistvo te zemlje.Imao sam koliginicu na fakultetu iz Petrovca na Mlavi koja je poreklom Vlahinja ali se izjasnjavala kao Srpkinja jer kako kaze ona se tako oseca.Za mene je to sasvim dovoljno.Kada sam pitao koja je slicnost izmedju rumunskog i vlaskog jezika rekla je da je vlaski kao arhaicni rumunski sa mnogo srpskih reci.Sami Rumuni ga gotovo i ne razumeju.

ja

pre 12 godina

i nije mi jasno kako mogu da kazu da su Srbi a neznaju Srpski da pricaju. ja neznam zsto se vi vlasi stidite da ste Rumuni
(Ludi Milojko, 28. februar 2012 21:58)


Verovatno iz istog razloga iz kog se Hrvati stide da se izjasne kao Srbi iako govore istim jezikom!
Da li ti je sada bar malo jasnije?

Realni

pre 12 godina

Umjesto premjeravanja odnosa snaga i opcija u Vlaskom savjetu radije bih cuo da ce vecina uciniti sve da saslusa manjinu i pomogne svima u rjesavanju zajednickih problema i interesa u okvirima zajednicke drzave.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Petar A, 28. februar 2012 18:52)

Odakle ti ideja da u Iliri otišli u Albaniju?
Imali su civilizaciju u Dalmaciji, Crnoj Gori, Bosni, Južnoj Italiji (Pulja, poznata i kao peta italijanske čizme) i Istri, veliku državu sa svojim novcem, odećom i običajima.

Iliri su činili veliki broj plemena, među njima i Dalmati, Albani, Istri, Peonci i još jedno 20 plemena.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Illyrians.jpg

sevarlicq

pre 12 godina

@i nije mi jasno kako mogu da kazu da su Srbi a neznaju Srpski da pricaju. ja neznam zsto se vi vlasi stidite da ste Rumuni
(Ludi Milojko, 28. februar 2012 21:58) @

Crni Milojko, po konstrukciji rečenica u tvom komentaru, očigledno ga ne znaš ni ti.

Bez romantike

pre 12 godina

Tacno. Vlasi su zajedno sa Tracanima, Dacanima i Ilirima bili na Balkanu prije dolaska i Rimljana i Slavena. Tracani su postepeno iscezli, Iliri su se postepeno skoncentrisali (to sto je ostalo) u brdima Albanije i niko im nije mogao nista - od njih su danasnji Albanci, a Vlasi su se rastrkali od Like do Timocke krajine, sami sebe izolojuci zajedno sa stokom po planinama i visoravnima. Rumuni? Rumuni su nastali od Dacana (svoje omiljeno auto ne zovu Vlasija, vec Dacija).
(Petar A)

Ovo je samo delimicno tacno - mnoga zatecena plemena su se asimilizovala i dobila Srpsko ime. Neka nikada nisu. Pogledaj srpski haplogrup objavljena na igenea - samo je 30% slavskog gena a bilo je najmanje 50 slavenskih plemena - mnoga su zajedno sa starosediocima uzela srpsko ime i prihvatila preovaldjujucu vladarsku religiju koja je nametnuta od vizantiskog centra ciji su srpski vladari bili vazali.

novosađanin

pre 12 godina

Dragi naši Vlasi, ništa se ne brinite, Tadić je danas nedvosmisleno izjavio da vam niko neće oduzeti vaše demokratsko pravo da budete ono što jeste i da se izjašnjavate onako kako se osećate! Pa makar i ne ušli u EU zbog toga! Jer to su osnovne demokratske vrednosti!
Ova država Srbija će zaštititi svakog svog građanina bez obzira koje je nacionalnosti ili vere i zbog toga sam ponosan!
Dragi naši Vlasi, živeli Vi nama još najmanje milion godina i mi svi zajedno sa vama u ovoj našoj zajedničkoj zemlji Srbiji!
Veliki pozdrav iz Novog Sada!

Maxim

pre 12 godina

Ne razumem vas, koji hocete da budete veci Vlasi od nas Vlaha. Mi smo Vlasi-Srbi i nasa domovina je Srbija. Jezik koji govorimo je vise deo tradicije i etno nasledja koji cuvamo i negujemo. I nikakav problem nemamo sa nasom domovinom Srbijom, mada ona ima ocigloedno velikih problema, a najvise sa vama Srbima koji je ne prihvatate ocigledno nemare nikakav osecaj drzavnosti, a zelite da je krcmite i podmirujete druge drzavice sa aspiracijama.

novo vreme

pre 12 godina

Ajd da pojasnimo.Da bi neko mogao da bude manjina mora da izjasni kao pripadnik neke druge drzave a ne Srbije.Ne mogu Srbi da budu nacionalna manjina u svojoj drzavi.Prvo bi Vlasi morali da se izjasne kao Rumuni pa su onda nacionalna manjina.
(neba, 29. februar 2012 09:51)

Nece biti, da je bas tako!
A sta je sa Romima (Bunjevcima ...)?
Zar Romi nisu nacionalna "manjina", a nemaju ni jednu drugu drzavu, kojoj bi mogli da pripadaju?
To sto ti pises, odrednica je iz socijalistickog vremena, kada su Romi, bas zbog toga, tretirani kao nazionalna zajednica, a ne "manjina" (od neke vecine u susednoj, ili bilo kojoj drugoj drzavi), sto im nije pruzalo istu zastitu svojih nacionalnih prava, kao i ostalima. Nema vise nacionalnih manjina, postoje razlicite nacionalne zajednice naroda, koje zive u Rep. Srbiji, i to je po standardima EU. Danas se u Srbiji moze konstituisati bilo koja nacionalna zajednica (Marsovaca npr.) ako ih ima dovoljno, da se organizuju, izvrse izbore za formiranje nacionalnog veca i formiraju ga!
Niko nikoga silom ne moze da natera da se izjasnjava drugacije, od onoga, kako sam zeli! Tako je i sa Vlasima, Romima, Bunjevcima, Rumunima, Srbima, Eskimima .. Marsovcima! Dogod se pojedinci izjasnjavaju onako kako se izjasnjavaju, kao Vlasi (npr.), formiraju svoje nacionalno vece, oni su legitimni po zakonima ove zemlje i niko im to pravo ne moze oduzeti, ili osporiti!!!

Flavius Valerius

pre 12 godina

Termin "Vlah" je stariji od rumunjske države i zato razumijem one Vlahe koji se ne mogu otvoreno izjasniti kao Rumunji ali se kulturno tj. po jeziku i nošnji ipak prepoznaju kao pripadnici rumunjskog etničkog korpusa. Slično je i sa Bunjevcima i Šokcima. Njihova geografska imena i pripadnost zavičaju iz kojeg su došli je puno starije od pripadnosti hrvatskoj državi jer u 15 i 16. stoljeću kada su se se iseljavali, nisu se naselili na prostor koji je bio u vlasti hrvatske države koji bi im dao i osjećaj pripadnosti. Zato su svi oni Bunjevci, Šokci, Rusini, Vlasi jako dobra "roba" za trgovinu bilo kakvih nacionalnih i zastarjelih imperijalnih ideologija.

starina

pre 12 godina

Za one, koji ne znaju poreklo naroda, koji na Balkanu govore jezicima, koji su iz ROMANSKE grupe jezika (italijanski, francuski, spanski, portugalski, rumunski, vlaski i ostali, sa latinskim, kao osnovnim svih njih, ali mrtvim jezikom), treba najkrace objasniti sledece:
U vreme postijanja Rimskog carstva, placeni vojnici, kada bi zavrsili vojnu karijeru (iz bilo kog razloga), nastanjivali su se sami, ili sa porodicama, obicno u blizini vojnihutvrdjenja, gde su i sluzbovali. U tom rubnom podrucju carstva, inace slabo naseljenim drigim stanovnistvom, dobijali su zemlju. Sluzbeni jezik u carstvu je bio latinski jezik! Tim jezikom su govorili i u Daciji, pokrajni Rimskog carstva, danasnjoj Rumuniji. Vekovnim mesanjem vojnika Rimskog carstva, sa lokalnim stanovnistvom, stvoren je potpuno novi entitet, a jezik kojim govore, kao ziva materija koja se menja kroz vreme, od latinskog, prerastao je u danasnji rumunski, ali i u vlaski! Posle budjenja nacionalne sveste sirom Evrope, sredinom XVIII, a posebno XIX veka, kada se formiraju nacionalne institucije, pa i matice za standardizaciju jezika, kada su se nacije ujedinjavale (Nemci, Italijani ..) i oslobadjale od okupatora (Srbi, Grci, Bugari ..) to se dogodilo i sa Rumunima i sa rumunskim jezikom.
Treba znati, kako je Vlaski narod ziveo vekovima, a u ogromnom broju i danas. Vlasi su ziveli u brdima, planinama, u samostalnim okucnicama bez grupisanja u sela. Ta pojedinacna porodicna domacinstva, u izolaciji, nije znacila i asocijalni zivot, naprotiv, Vlasi su druzeljubiv narod, ali je znacila, da ni jedna vlast, bilo koja da je, na njih nije imala mnogo uticaja. Tako odvojeni, DUNAVOM, od jezicke standardizacije rumunskog jezika u Rumuniji, oni su nastavili da govore svojim jezikom, koji danas samo podseca na rumunski (najvise), odnosno, pomalo na sve romanske jezike, ali to definitivno nije rumunski jezik. O kulturnoj posebnosti Vlaha, sa svojim obicajima i tradicijom, ne treba ni pricati ... Mnogo ne znaju, otkuda onolika misterija i zabluda, oko "vlaske magije"! Vlasi, od svih naroda u Evropi, imaju najizrazeniji kult mrtvih, zadrzan jos iz predhriscanstva To je posebna "nauka" (etnologija svakako), koju su izucavali mnogi nasi, ali i svetski naucnici (ima o tome dosta na netu, koga interesuje), i ne bih o tome vise, ali ko taj deo kulture Vlaha zna, koliko je to (zagrobni zivot) sastavni deo njihovog zivota (bio), shvatice, da to nema nikakve veze, sa rumunskim narodom. Verovatno, da se kroz istoriju, rumunska drzava prostirala i po Homolju, odnosno istocnoj Srbiji, Vlasi bi odavno bili utopljeni u korpus rumunskog naroda (zbog slicnosti jezika, za pocetak), ali ovako, 2012. god, u EU, gde su licna prava pojedinca, najvise zasticena, ne bi to danas uspeli ni dekretom, sve i da nema Srbije. Proces razdvajanja Rumuna, od Vlaha, ako je ikada i postojala zajednicka osnova, dogodio se pre nekoliko vekova! Dunav je vekovima bio nepremostiva prepreka za mesanje ta dva naroda, a slicnost jezika je jedini zajednicki imenitelj koji je ostalo. Kultura i obicaji su potpuno razliciti kod Rumuna i Vlaha (u varijetetima se pojavljuju i u okrilju jednoga te istog naroda), sto je bitna odrednica svakog naroda!
Dakle, sto se tice jezika, kao sto svi slovenski jezici poticu od staroslovenskog, tako romanski, poticu od latinskog! Mrtvi jezici su danas, i staroslovenski i latinski. Kao sto se standardizacija makedonskog jezika, dogodila tek sredinom XX veka (do tada je taj jezik u raznim delovima danasnje Makedonije podsecao i na srpski i na bugarski), bosnjackog i crnogorskog u XXI veku, tako ce se i standardizacija vlaskog jezika svakako dogoditi. Slovenacki je jezik, npr. toliko arhaican, da bez obzira sto je za knjizevni jezik uzet onaj iz ljubljanskog kraja, Medjimurac tesko razume primorca, i obrnuto, kada govore svojim dijalektom, a ipak su svi jedan narod, jer ih povezuje mnogo toga drugog. S druge strane, srpski, hrvatski, bolsnjacki i crnogorski su lingvisticki jedan jezik, ipak, to su cetiri razlicita naroda! To znaci, da nema pravila i da samo slicnost jezika, Rumunskog i Vlaskog, nikako ne dokazuje, da je to jedan narod.
Vlasi su po svim kriterijumima POSEBAN narod na Balkanu, daleko blizi Srbima, nego Rumunima.
E sad, da li to Srbima i Srbiji kao drzavi, ide u korist, ili ne, pokazace istorija, jer ako su poseban narod, a ne rumunska nacionalna zajednica, koja kao manjina zivi u Srbiji, onda imaju pravo na svoju drzavu, kao i Kurdi! Srecom, ne treba brinuti (ali pomenuti i to, svakako), jer Vlasi svojom drzavom smatraju jedino Srbiju, lojalni su joj i vole je, i tako nesto se ne moze desiti, cak ni uz otvorenu pomoc Rumunije!
Osecaj nacionalne pripadnosti je licno opredeljenje (koliko se samo Srba izjasnilo kao Eskimi, Marsovci, Vojvodjani i sl, na sta imaju pravo), a lojalnost nekog drzavi je nesto sasvim drugo. Vlasi su kroz celu svoju istoriju bili i jesu, u vrlo bliskom, u prijateljskom, bratskom odnosu sa Srbima, a od uspostavljanja drzave Srbije u XIX veku, bezuslovno su joj lojalni. Tako je i danas!
Malo li je?

JumpeR

pre 12 godina

Vadite vi vase istorijske spise i dokaze o svemu, svi odjednom nacitani i sve znaju, a niko pomenuo nije da su Vlasi zapravo rumunski nomadi, ljudi koji su se vekovima selili po celom balkanu zajedno sa stokom, jedina je razlika sto u Srbiji jos uvek postoje Vlasi a u ostalim zemljama su "nestali", jer jelte ja sam Srbin i osecam se kao manjina u drzavi koja se zove Srbija...