Utorak, 31.01.2012.

08:10

Požarevac: Učenik silovao druga

Učenik sedmog razreda u Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" u Požarevcu, 19. januara silovao je svog druga iz odeljenja, prenosi beogradska štampa.

Izvor: B92

Požarevac: Uèenik silovao druga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

boze pravde

pre 12 godina

U Skotskoj gde zivim je dete krivicno odgovorno sa 8 (osam) godina. I to je kod njih odavno tako. Dete koje je normalne inteligencije zna razliku izmedju dobra i zla mnogo pre nego sto navrsi 14 godina zivota. Kakav idiot je pisao zakone u Srbiji. Ali kad se zna sta je bilo sa Pahomijem uopste nista ne treba da cudi.

Dzibra

pre 12 godina

Šta uradi ova EU od nas i nase dece. Sramota. I ja sad treba da pustim dete da ide u školu, a što je još gore ide baš u dotičnu. Gde su naši stari zakoni.

it is I

pre 12 godina

ako deca do 14 godina krivicno ne odgovaraju,odmah menjajte zakon! Vremena su se promenila,pa tako i "deca" ranije sazrevaju. Ministarstvo ne brine za nista drugo osim sto direktor skole nije odmah njima javio.Pa pozvao covek policiju,logicno.Sta ce ministarstvo,da ga premesti u drugo odeljenje? ha ! Cekamo sluzbu za socijalni rad.Kakav dom? To bi mu bilo uzivanje...Monstrum mali,sta ce tek da radi sa 23 godine... ? Zatvor breee !

abc

pre 12 godina

@pravda bre

To se zovu odredi smrti. Jedno vreme je funkcionisalo u Brazilu dok delitelji pravde nisu odlepili nacisto ili poceli da rade za svoj racun ...

Ljuba

pre 12 godina

Čitam i ne verujem, koji je to mali monstrum. Šta li će raditi za nekoliko godina ako je sada silovatelj ?
Nažalost, država tu neće ništa grandiozno preduzeti i siledžija će se opet naći među dobrom decom.
Još nešto, ne kapiram ko daje minuse na sve ove, iole normalne komentare !? Uostalom, ukoliko je nekom prihvatljivo da mu dete bude silovano u školi, neka lupi minus slobodno.

Zvonimir

pre 12 godina

Drago mi je da su tastature komentatora podesene na rafalnu paljbu. Pitam se gde smo bili kad je drzava oslobodila Pahomija. Nisam nas video na ulicama. Ako medju ljudima nema drustvene pravde ima drustvenog bunta. Ali, mi nismo ljudi. Mi smo komentatori.

ROMAN

pre 12 godina

Apsolutno se slazem da nemoze da se smatra neodgovornom osobom lice od 14 do 18 godina!Moze i te kako,jer se smatraju i krivicno gone i debelo robijaju u mnogim razvijenijim zemljama od nase nesretne Srbije.Pa zamislite huligana od 17-18 god.teskog 70=80kg i tretirajte ga kao dete!!!!!Slazem se i sa komentarom da ako ga Srbijanski revnosni apelacioni(oslobodilacki)sud nekazni,da sam u slucaju nesrecnih roditelja,potrudio bih se da doticni nikada vise ne oseti slast uzivanja slicne vrste!

žalosno je ovo!

pre 12 godina

Za sve ovo što maloletni rade u velikoj meri krivim roditelje! Obrazovanje i vaspitanje kreću iz kuće. U nešto manjoj meri krivim današnju slobodu medija jer ta ista deca gledaju svakakve gluposti na tv. Krivim i društvo u kom živimo jer većina njih samo okrenu glavu u stranu i kažu jadno dete što nije pazilo,ovo mom detetu ne može da se desi. KUDA IDE OVAJ SVET?

zbunjeniDecak

pre 12 godina

Iako sam maloletan imam toliko mozga da shvatim da je to sve zato sto su lgbt osobe diskriminisane. Pocinitelj, koga ne opravdavam naravno, je ocigledno umislio da je jedini na ovom svetu koji gaji nesto prema muskarcima. Iz male sredine je i iskoristio je nemoc druge osobe. Sada neka se zapitaju svi oni koji su protiv gay parade i sprecavaju njeno odrzavanje da li je zapravo potrebno da neko dodje u stanje da ovo ucini svom drugu umesto da upozna sebi slicnu populaciju i uziva u zivotu. Zamislite sad i njegovu sudbinu. Toliko mlad nije ni svestan sta je uradio i ostao je obelezen za ceo zivot. Ne smanjujem znacaj zrtve, on je tek samo zrtva ovakvog drustva a tek posredno pocinitelja.

Татьяна

pre 12 godina

Ako moze Pahomije moze i bilo ko drugi. Uciniti bilo sta po pitanju ovog decaka pre nego sto je resen slucaj Pahomije je sramno, licemerno i kukavicki.

Samo Vas posmatram

pre 12 godina

Dajmo malo vremena da se utvrde činjece,uračunljivost učenika,da se državni organi zvanično oglase.Od 19.01. do 26.01. je mnogo dug period da niko u školi(direktor,školski policajac,razredni starešina,pedagog...) ne čuje da se nešto ovako strašno dogodilo? Za vreme velikog odmora,koji traje 20 min.deca u svim školama napuštaju školsko dvorište i nemoguće je znati gde svi idu i šta rade.Činjenica je da se nešto dogodilo,a vreme će vrlo brzo otkriti ISTINU O OVOJ RUŽNOJ PRIČI.

milesssa

pre 12 godina

Uporno nam uvode nove zakone obrazlazuci iste Evropskom unijom, tako i zakone o zastiti dece. Neznam koliko je pozanato, ali par zemalja Evropske unije kao sto su Nemacka, mislim Poljska i Ceska su donele zakone gde su deca od 13 i 14 godina krivicno odgovorna. Svi ovi druzebriznici nasilne dece, zaboravljaju da oni jako dobro znaju sta rade i svesni su svojih dela to jest nedela, i cinjeci da nece krivicno odgovarati.
I samo da se zna da dete ministra prosvete pohadja Francusku skolu na Senjaku, u Beogradu.( Uglavnom deca nasih ministara i polticara pohadjaju strane skole.) Pa bih ja postavila pitanje ministru prosvete: kako Vas nije sramota?

smesko

pre 12 godina

I zamislite sada da ste u kozi roditelja decaka koji je zrtva... ispada da ovaj drugi debil (mislim na pocinitelja) treba za ovako gnusno delo samo da "istrpi" savete da to vise ne radi. E, da sam ja na mestu roditelja, pobrinuo bih se licno da debil to vise ne uradi...

zlopamtilo

pre 12 godina

Šta da ga savetuju?Najbolji savet takvima bi bio taj da to ne rade jer mogu da zarade robiju? Znači preventiva u vidu strogih kazni pa će sledeći put kada se nekom sličnom digne, taj da se zamisli pre nego što nekoga natera silom da skine gaće .Ovako šta da ga savetuju ?! Da sledeči put bude nežniji?

Odgovoran roditelj

pre 12 godina

Deca do 14 godina ne mogu... Ma sta bre ne mogu? Oduzeti malog divljaka roditeljima, i poslati ga na ispitivanje u neku ustanovu! Toliko!

Pera

pre 12 godina

Zahtevam promenu krivičnog zakonika, tako da se omogući da osobama ispod 14 godina može da se sudi kao odraslima.

Ovo je lakrdija, "pojačan savetodavni rad"! Moj glas ide onome ko ovo želi da sprovede.

lajavi krelac

pre 12 godina

i sta kad maloletnik ode u vaspitno-popravnu ustanovu, kad je i tamo jedino sredstvo resocijalizacija tj. prevaspitanje, edukacijom, promena negativnih stavova i nepozeljnog ponasanja vaspitnim metodama, uticanjem na saznajnu komponentu stava, uglavnom pozitivnim primerima a ne upotrebom kazni

Odgovoran roditelj

pre 12 godina

Deca do 14 godina ne mogu... Ma sta bre ne mogu? Oduzeti malog divljaka roditeljima, i poslati ga na ispitivanje u neku ustanovu! Toliko!

Mim

pre 12 godina

Članak 56.
Maloljetnik je osoba u dobi od 14 do 18 godina života – kazneno i prekršajno je odgovoran tj. može mu se izreći kaznena odgovornost i lišavanje slobode u odgovarajućim kazneno-popravnim domovima ili zatvorima mjereći po težini kaznenog djela.
.....
Članak 59.
U teža kaznena djela ubrajaju se: silovanje (članak 188.)
spolni odnos s nemoćnom osobom (članak 189.)
prisila na spolni odnošaj (članak 190.)
spolni odnošaj zlouporabom položaja (članak 191.)
spolni odnošaj s djetetom (članak 192.)
bludne radnje (članak 193.)
...….. itd. ovaj mali je ukupno prekršio ovih 6 članaka!
KP. MUP HRVATSKE
(hoću ovakav zakon u Srbiji da savetodavna odgovornost alo bre?!??!??!?!?, 31. januar 2012 14:14


Molim Vas, informisite se pre nego sto ista iskomentarisete. Preporucujem sledece stivo: Zakon o maloletnim uciniocima krivicnih dela i krivicnopravnoj zastiti maloletnih lica i Zakon o izvrsenju krivicnih sankcija.

Misha

pre 12 godina

"Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove"

To bi funkcionisalo u nekom drugom istorijskom i kulturnom kontekstu, gde su deca vaspitana od malena, gde ona imaju formiranu savest i gde se stide, a ne ponose svojim nemoralnim delima kao kakvim podvizima. Ovde je takvo "rešavanje" pronlema smešno, i predstavlja ohrabrenje za nastavak takvog ponašanja.

ko ti trese kavez?

pre 12 godina

(hoću ovakav zakon u Srbiji da savetodavna odgovornost alo bre?!??!??!?!?, 31. januar 2012 14:14) .... "Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove", rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad. ....... iz ovoga se da zakljuciti da je problematicni mladji od 14?

lajavi krelac

pre 12 godina

edukacija, edukacija, edukacija, a u okviru iste : savetovanje, vaspitanje, prica bez kraja sa decom i omladinom, posvecenost deci, razgovor, uvazavanje drugacijeg misljenja, postovanje razlicitisti i da ponovim edukacija, edukacija, edukacija

Majka

pre 12 godina

Stvarno razumem roditelje koji nisu želeli da "idu" u javnost je znajuem da će njihovo dete biti "obeleženo". To, što mi mislimo i imamo da kažemo je jedno, a ono što novinari i novinarčići mogu da kažu može da bude veoma gadno za tog dečka. A, o njegovom "drugu" koji je brže-bolje sve to ispričao - govori samo o tome kako muškarci danas shvataju odanost i prijateljstvo.
I da, naravno, potištena sam i nesrećna, i žao mi je što su deca postala primitivna i surova, što se mnogo dečaka dokazuje samo kroz drogu, surovost i primitivizam.
Tako da možemo ovde da piskaramo, da osuđujemo, da vređamo ali - definitivno nam je američka "demokratija" donela samo mulj i holivudske bajke, u stilu - ako naša deca mogu da ubijaju, izvolte i vi u Europi...

jelenak

pre 12 godina

UZAS! Sta bi sa skolama bez nasilja? Zasto se kod ovakvih stvari ne objavi slika ime i prezime pocinioca a i njegovih roditelja. Nasilje u skolama se desava i to u mnogo vrecoj kolicini nego sto se objavi.

djsasha23

pre 12 godina

Jedina savetodavna aktivnost je oplaviti ga od batina. Ja sam u 7.-om razredu uhvacen u kradji u prodavnici, cale me odro od batina, i vise mi nikada nije palo na pamet ponovo da ktadem!

bla bla

pre 12 godina

Mislim da detetu od 13 godina treba objasniti da silovanje nije dobro i da bi trebalo da se izvini onom drugom detetu. To me podseca na epizodu South Park kad Kartmen mora da se izvini Kajlu jer mu je namerno preneo HIV virus. Serija vs stvarni svet oko nas

hoću ovakav zakon u Srbiji da savetodavna odgovornost alo bre?!??!??!?!?

pre 12 godina

Članak 56.
Maloljetnik je osoba u dobi od 14 do 18 godina života – kazneno i prekršajno je odgovoran tj. može mu se izreći kaznena odgovornost i lišavanje slobode u odgovarajućim kazneno-popravnim domovima ili zatvorima mjereći po težini kaznenog djela.
.....
Članak 59.
U teža kaznena djela ubrajaju se: silovanje (članak 188.)
spolni odnos s nemoćnom osobom (članak 189.)
prisila na spolni odnošaj (članak 190.)
spolni odnošaj zlouporabom položaja (članak 191.)
spolni odnošaj s djetetom (članak 192.)
bludne radnje (članak 193.)
....................itd. ovaj mali je ukupno prekršio ovih 6 članaka!
KP. MUP HRVATSKE

besan!

pre 12 godina

"Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove", rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad.

jel ti burazeru primas platu za ove izrečene gluposti?! kakva savetodavna aktivnost?! Jadno dete za celoga života je "obeležno" a mali debil tj. monstrum se savetuje da to ne radi užas bre!!!!!!!!!

Nik

pre 12 godina

Amerikanci su krivi.
(mail, 31. januar 2012 11:57)

Spinuj, spinuj...

A sto se tice konkratnog slucaja... ZLO! Verovatno su veoma poljuljana(mozda i zauvek osakacena) dva mlada zivota. Velika steta. Ali, iskreno, gledajuci u kakvom vremenu zivimo, kakve se vrednosti zastupaju(i na TV-u, i na internetu, i u skolama, i u drustvu uopste i to ne samo kod nas) nisam puno iznenadjen... Tesko je vreme za mlade/zelene narastaje! TUGA... :(

Blagzor

pre 12 godina

Vrlo dobro se zna šta će biti sa ovim - do sutra,vest će se zaboraviti,a do sledeće nedelje,kao da se ništa nije ni desilo,i sve će se nastaviti po starom.
A ministri samo nek nastave svoj posao koji tako dobro rade.

SevarlicA

pre 12 godina

On će 6 meseci kod psihologa a ovaj silovani dečak će celog života kod psihijatra.
Ne mogu da verujem da naše društvo već godinama ne može da nađe način za sankcionisanje i pokušaj rehabilitacije maloletnih prestupnika. Ovakvi potencijalni monstrumi moraju biti podvrgnuti kontroli, ako naprave sledeći prekršaj treba im se suditi kao punoletnim licima.

Milan Krstić

pre 12 godina

21.09.2007. lokalnom listu poslao sam pismo gde opisujem šta se dogadja svima koji rade na poslovima bezbednosti,kako se ponašaju kriminalci,šta će biti i šta može da bude rešenje...od tada do sada je sve gore...sve nam je u rasulu...najosnovnije sudstvo daje smešne kazne...policija kada vidi to postaje inertnija...ima ljudi koji žele da rade,da omoguće ljudima da žive bez straha od kriminalaca aliiii...sud.advokati pa još ispadne da je kriv onaj što je branio...političare to ne dotiće...kada se promeni zakon,uvede 24 časovno dežurstvo sudija i obezbedi svima koji rade na bezbednosnim poslovima sigurnost za 2 do 3 godine mi smo rešili problem...

tresla se gora, rodio se mis

pre 12 godina

Ljudi moji, u skolama ima mnogo problematicne dece koja prave razne probleme,a malo se o njima govori i pise. Nastavnici im ne mogu nista, vecina roditelja ne dolazi po godinu dana u skolu da cuju kakva su im deca, da su ovce poslali u planinu, obisli bi ih jednom mesecno bar. I huligani sa kojima drzava ne moze izaci na kraj, isli su u neku skolu nekada. Izgleda da su i sa njima obavljani samo "savetodavne razgovore",pa vidimo na delu koliko je bila efikasna takva metoda. Ovo je uzas kakav nam je obrazovni i drustveni sistem.Pricace se par dana o ovom slucaju i sve ce biti brzo zaboravljeno.

Deco igrajte žmurke!

pre 12 godina

Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, a sa druge strane novi Zakon donosi potpunu zabranu bilo kakvog fizičkog kažnjavanja dece, čak i kada je ono blago i u vaspitne svrhe. Detetu se dozvoljava da radi šta hoće, a kažnjavanje se odbacuje (naravno, ne govorim o fizičkom maltretiranju dece već o disciplini i pripremi za život u ljudskom društvu). I onda, ovom maloumniku, roditelji uz pesmu treba da objasne kako nije lepo to što je učinio i da se izvini drugu kome je ostala trauma za ceo život!
Eto otkud veliki destruktivni potencijal dece.

kaja

pre 12 godina

I, recite vi meni , dragi ministre i ostali. Kako ja sada da posaljem dete u drzavnu osnovnu skolu?? Sta treba jedan roditelj da uradi pa da zastiti svoje dete, kada drzava pere ruke od svega! Savetovanje za ovakav postupak... Da sam ja majka tog jadnog decaka, na bi savetovala vec bi znala kako da uzmem zakon u svoje ruke. Svaki zakon ima "rupa" ovaj nas i previse!!

pravda bre !!!

pre 12 godina

treba da se tajno osnuje neka tajna organizacija koja bi ovakve monstrume skracivala za glavu..i to bez teranja na sud....samo da mu skinu glavu sa ramena i da ga nema i da niko ne zna ni ko je to uradio ni zasto....

bre

pre 12 godina

Nije mi jasno koliko treba da imas godina za popravni dom. Kad sam ja isao u skolu svi problematični klinci su bili po domovima zbog obijanja trafika. Sta se promenilo?

DJV

pre 12 godina

Tragicna sudbina silovanog, ali verovatno i tragican zivot i odrastanje siledzije. Sildziji treba kazna ali i pomoc. Pitanje je ko su roditelji o koji su uslovi doveli do ove tragedije.

Svasta

pre 12 godina

@Anabolid - "...znam da nikada nista slicno ne bih mogao da uradim" - mozda ti znas, ali ja bih ipak bio sigurniji (a i moje dete) kad bih znao da si iza resetaka i da NIKADA neces da izadjes.
Sa ovim kriminalcem (ne delikventom - to je blaga rec) u maloletnicki zatvor dok ne postane punoletan, a posle toga minimalna kazna zatvora od 40 godina - on je ionako izgubljen za drustvo

freality

pre 12 godina

Inekcija kategorije smrtonosna. Ili to ili ce do kraja zivota uraditi jos nekoliko verovatno gorih stvari. U zatvoru ga sigurno nece puno zadrzavati...

ju

pre 12 godina

Ma ovo je strasno!I naravno da ne krivim decka,vec njegove roditelje!Sve izlazi iz kucnog vaspitanja,nasi ljudi su nesposobni ili mozda nezainteresovani za adekvatno i primereno vaspitanje svoje dece,sramota!

Vlajo

pre 12 godina

Za vreme moje osnovne škole, pre 20tak godina, bilo je ovakvih slučajeva, uglavnom su se zasnivali na seksualnom zlostavljanju ali ne i silovanju. Drago mi je da je slučaj obelodanjen, mislim da je to verovatno rezultat kampanje protiv vršnjačkog nasilja, jer su decenijama ovakvi slučajevi prolazili ne registrovano. Najveći problem je u nemoći sistema da ovakvo dete i porodicu izvede na pravi put, tu leži najveći problem.

Aleksandar

pre 12 godina

Pod hitno ta skola treba da pristupi projektu Skola bez nasilja i sve ce biti u redu! Sa silovateljem treba pedagoski popricati.
More, batina je iz raja izasla!!!

Zona sumraka

pre 12 godina

Koliko ja razumem, ovaj mali monstrum nece odgovarati za ovo sto je ucinio!
Pa zaboga, hoce li se neko u ovoj nesrecnoj zemlji probuditi i promeniti nesto, zakon, ministra prosvete, kaznenu politiku... jer sam ubedjena da i po postojecem zakonu, barem roditelji treba da budu odgovorni za ono sto njihova deca rade. Nazalost, deca nasih mocnika se skoluju u inostranstvu, a njih licno u ovoj zemlji ne zanima nista osim sopstvenih bankovnih racuna. A mali Paravinje se mnoze, mnoze...

mrzim devedesete

pre 12 godina

obavezna je kazna! obavezna i za decu i za roditelje, inace ce se ovakve stvari desavati i dalje,ako su deca dobila pravo da ne pokazu roditeljima zdravstevni karton, onda moraju i da preuzmu odgovornost za svoje postupke, uzas zivi.

skolarac

pre 12 godina

ccc uzas.... to sve rade hormoni a i on ga je stvarno preterao ,to dete je svesno sa 14 godina sta je uradilo ... i to se treba kazniti.... nemam reci. za sve su krivi roditelji a i mozda i ta okolina (uzimam celu srbiju za primer) ....

hm....

pre 12 godina

Lično, da sam na mestu dečakovih roditelja ili ne daj bože na njegovom, ne znam šta bi uradio.....država treba da pod hitno reaguje i MAKSIMALNO pooštri zakonske kazne prema maloletnicima. Mislim da je kod nas sve pogrešno i maloletnicima se dosta toga oprašta - umesto da kazne prema njima budu JOŠ strožije nego prema punoletnicima i da se za ovako teška dela IZJEDNAČE sa punoletnim licima! Ovako, društvo šalje poruku da je sve dozvoljeno i blagom kaznenom politikom "hrani" kriminal, divljaštvo...uskoro će ljudi početi da uzimaju pravdu u svoje ruke, kao npr. ovo sa upadom u stanicu policije......

Firewind

pre 12 godina

"Prema nezvaničnim podacima, do napada je došlo na velikom školskom odmoru, kada su dvojica dečaka predložila oštećenom da ode sa njima van dvorišta, u obližnju stambenu zgradu „betonjerku“, kako bi pušili cigarete."
Znaci, osnovna skola i vec idu da puse. Ne bi me cudilo da se ispostavi da do silovanja nije ni doslo, nego je jedan mali propalitet klevetao drugog. U svakom slucaju, definitivno je potrebno jos podataka.

Student

pre 12 godina

Ja stanujem u toj zgradi, koja zbog svoje "arhitektonske otvorenosti" godinama 'dozvoljava' deci da vršljaju po njoj (šutiranje vrata, cepanje komšijskog prozora, ubacivanje pune flaše kroz prozor su stvari iz ličnog iskustva). Ovo je samo kulminacija. Školski policajci su oduvek bili pokretna strašila za vrane (takođe lično iskustvo).

Krušar-Ćuprija

pre 12 godina

Da budem iskren,nemam dobro mišljenje o Žaretu ali ovo je stvarno pojedinačni slučaj.Za početak vratiti uniforme u škole,dežurnog nastavnika,redove pre ulaska u učionice i brate mili roditeljski da bude roditeljski a ne da traje 10 minuta,licenca nastavnicima koja će morati da se obnavlja,veće učešće roditelja oko odlučivanja u svemu a psiholozima niko ne brani da dolaze jednom mesečno i da RAZGOVARAJU SA DECOM.

Ševarice

pre 12 godina

A deca od 14. godine mogu da dobiju čak i maloletnički zatvor koji već postiji u Požarevcu, nažalost ovi dvojica su mlađi. A postupak će najverovatnije biti obustavljen pošto će prvo ročiše verovatni biti kad oni napune 14 godina.

Mita97

pre 12 godina

@anči

Ja sam iz Pozarevca i moj brat ide sa njim u odeljenje.Roditelji ovog maloumnika sto je silovao druga nisu sa njim.Otac mu je u zatvoru,majka u Becu,a on i 4 brace zive sa babom.
Tako da je dom jedino resenje.

samo voša

pre 12 godina

verovatno ce za par godina pisati " od ranije poznati policiji "
(homemaster, 31. januar 2012 09:41)

Verovatno će za par godina lomiti po Beogradu jer misli da je homoseksualnost bolest i da ih sve treba istrebiti.

Vlada

pre 12 godina

Znaci ovom malom se prvi put digao i on smislio da siluje muskarca???
Pa kakvog ste to maloumnog debila odgajili (pitanje za njegove roditelje)?
Sta ce njemu sledece da padne na pamet?
To treba spreciti u korenu, mada je i sada vec kasno, upropastio je zivot tom decaku.
U strogo cuvani popravni dom, pa na posmatranje, a pustanje tek kad nekoliko psihijatara zajedno donese odluku da nije opasan po okolinu (sto sumnjam da ce se desiti)
I naravno, odsteta od recimo 500.000 evra silovanom decaku i njegovoj porodici. Kad ste ga takvog odgajili, placajte do kraja zivota kaznu.

anabolid Srbije

pre 12 godina

14 godina?! slazem se da klinca treba kazniti ali nikako zatvorom! zatvor,kao popravno-vaspitna institucija ne moze pomoci ni mnogo starijim ljudima koji znaju tezinu pocinjenog dela,kamoli decaku od 14!!! treba ga slati kod psihijatara,savetnika,neka obidje par prihvatilista i popravnih ustanova za decu,da se uprpi malo. ali NIKAKO ne treba dici ruke od 14. godisnjaka i strpati ga u zatvor. I ja sam u 15 godina napravio takav sou jednom decku,i tada sam mislio da je to cool,par godina posle krenulo je kajanje!!! koje i dan danas traje i znam da nikada nista slicno ne bih mogao da uradim!

Bubi

pre 12 godina

Nisu svi snobovi ako idu u Kralj ili su isli!!! Sta vam je ljudi??? To sto ima bolesnih roditelja i dece koja rade ovakve stvari nije kriva skola vec kucno vaspitanje!!!

padobranac

pre 12 godina

"Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove", rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad.Jel ovaj covek normalan neko sa 14 godina da shvati nesto?

KG

pre 12 godina

U Americi (koju svi vole da pljuju) postoji zakon da se maloletnicima (i ispod 14 godina) može suditi kao punoletnom i da dobije kaznu kao odrasli. Nema vadjenja na godine. Jedan "klinac" od 13 godina ubio školskog druga i dobio DOŽIVOTNI zatvor. E, pa to je PRAVA PRAVNA država, a ne banana Srbija.

Aleksandra

pre 12 godina

Ja ovo ne mogu da razumem. Zelim da verujem da ova vest nije istinita. Tesko mi je da razumem kad citam o fizickom nasilju i ponizavanju koje neka deca sprovode nad drugom, i to kako decaci tako i devojcice. Ali ovo...
Jedno dete posmatra drugo dete kao puki objekt i nema nikakvu empatiju, a osim toga ima "potrebu" za koju nema kocnicu. Uzas.
Ovo je nocna mora za svakog roditelja. I sad, kao, pusti dete u skolu. Ok je to da objasnjavas svom detetu da se brani i da u bilo kojoj varijanti ne bude agresivan prema drugome, i detetu, i macki i starom coveku, u lalama u komsijskoj basti. Ali kako da sacuvas dete od ovako neceg. Ljudi se razlikuju, niti su svi jednako fizicki sposobni da se brane, niti svi jednako emotivno obradjuju razne impulse. Strasno...Ima li ko nesto pametno da kaze o ovome, ili se sve svodi na teoriju o padanju saksije na glavu, eto bas se zalomilo tom detetu, nije to bas tako cesta pojava.

anči

pre 12 godina

Iseliti familiju dotičnog nasilnika što dalje iz grada i zabraniti im da se ikada vrate. Nasilnika i roditelje na sud. Ako je maloletan, nije malouman. Tačka. Dokle bre više "savetodavno" i tralala koješta!

Waistiny

pre 12 godina

Kakvu mi decu podizemo i vaspitavamo? Svakodnevno citamo strahote koje se desavaju po skolama. Da nam za to nije kriv opet neko drugi sto ne umemo da vaspitamo svoj decu? Sto odgajamo pitbule umesto normalne ljude koji ce sutra voditi ovu nesrecnu zemlju, sto ne umemo da iskomuniciramo prave vrednosti deci, vec ih obucavamo da budu sve ono cega se uzasavamo.

Kakvi smo tek mi kada su nam deca ovakva.

Bg HQ

pre 12 godina

Hajde da vidimo pravnu državu na delu.Drakonske kazne i za maloletnog švalera i za njegove roditelje ili za onoga ko ga kao vaspitava.Država je donacijom od milion dolara za Miladina Kovačevića i mlakim kaznama za ubice Tatona poslala jasnu sliku huliganima i svakakvom šljamu diljem Srbije da se nasilje isplati.Ovo nije slučajnost i plašim se da će ovakvih suludih nedela biti sve više jer smo definitivno kao nacija prolupali i to sistematski i sistemski.

MarkoLFC

pre 12 godina

mladji maloletnici, sa nedovrsenih 14 godina, ne mogu biti krivicno odgovorni, posle 14. godine ide se u popravni dom samo za dela ucinjena koja predvidjaju kaznu od pet godina ili tezu. ovako, samo ce se primeniti razlicite vaspitne mere ili mere bezbednosti prema uciniocima (ZOMUKD).

Bubi

pre 12 godina

Nije tacno da u Kralj idu samo takva deca. I sama sam bila djak te osnovne skole. Za generaciju 1993.mogu da potvrdim da je iznela dosta dobrih i kvalitetnih ucenika koji su postizali velike uspehe na takmicenjima kako u osnovnoj,tako i u srednjoj skoli. A medju njima su i deca vidjenjijih ljudi. To je takodje po uspehu djaka najjaca skola u Pozarevcu i sire. Do duse ne znam kakvo je stanje sada,ali cujem da i dalje ostvaruju uspehe. Pozdrav

bane sine

pre 12 godina

zakonski, deca mozda ne mogu, ali roditelji mogu biti odgovorni.

sto puta sam rekao svom devetogodisnjem sinu da nikada ne napadne slabijeg, da nikada ne bude u grupi protiv pojedinca, da se brani ako ga napadne grupa makar ga i ubili od batina, ali da pruzi otpor.

da su roditelji ovog nesrecnika koji je silovao barem nesto pokusali da mu usade u glavu, ne verujem da bi do ovoga doslo.

smile

pre 12 godina

Teško je poverovati u ono što ovde piše. Nekoliko puta sam čitao vest da se uverim da nisam nešto pogrešno razumeo. I dalje nemogu da verujem sta sam pročitao, ne zato što sumnjam da se to dogodilo, već zato što mi to ne prihvata razum.
Šta je sledeće?

nego

pre 12 godina

Ne znam cemu sluze onda popravni domovi? Koliko ja razumem pocinioci ove monstruoznosti nece odgovarati. S druge strane u Kralj Aleksandar uglavnom idu deca pozarevackih snobova tako da u i ta deca koja su to pocinila najverovatnije od nekih "uglednijih/imucnijih" Pozarevljana.

bane sine

pre 12 godina

zakonski, deca mozda ne mogu, ali roditelji mogu biti odgovorni.

sto puta sam rekao svom devetogodisnjem sinu da nikada ne napadne slabijeg, da nikada ne bude u grupi protiv pojedinca, da se brani ako ga napadne grupa makar ga i ubili od batina, ali da pruzi otpor.

da su roditelji ovog nesrecnika koji je silovao barem nesto pokusali da mu usade u glavu, ne verujem da bi do ovoga doslo.

KG

pre 12 godina

U Americi (koju svi vole da pljuju) postoji zakon da se maloletnicima (i ispod 14 godina) može suditi kao punoletnom i da dobije kaznu kao odrasli. Nema vadjenja na godine. Jedan "klinac" od 13 godina ubio školskog druga i dobio DOŽIVOTNI zatvor. E, pa to je PRAVA PRAVNA država, a ne banana Srbija.

anči

pre 12 godina

Iseliti familiju dotičnog nasilnika što dalje iz grada i zabraniti im da se ikada vrate. Nasilnika i roditelje na sud. Ako je maloletan, nije malouman. Tačka. Dokle bre više "savetodavno" i tralala koješta!

smile

pre 12 godina

Teško je poverovati u ono što ovde piše. Nekoliko puta sam čitao vest da se uverim da nisam nešto pogrešno razumeo. I dalje nemogu da verujem sta sam pročitao, ne zato što sumnjam da se to dogodilo, već zato što mi to ne prihvata razum.
Šta je sledeće?

samo voša

pre 12 godina

verovatno ce za par godina pisati " od ranije poznati policiji "
(homemaster, 31. januar 2012 09:41)

Verovatno će za par godina lomiti po Beogradu jer misli da je homoseksualnost bolest i da ih sve treba istrebiti.

Vlada

pre 12 godina

Znaci ovom malom se prvi put digao i on smislio da siluje muskarca???
Pa kakvog ste to maloumnog debila odgajili (pitanje za njegove roditelje)?
Sta ce njemu sledece da padne na pamet?
To treba spreciti u korenu, mada je i sada vec kasno, upropastio je zivot tom decaku.
U strogo cuvani popravni dom, pa na posmatranje, a pustanje tek kad nekoliko psihijatara zajedno donese odluku da nije opasan po okolinu (sto sumnjam da ce se desiti)
I naravno, odsteta od recimo 500.000 evra silovanom decaku i njegovoj porodici. Kad ste ga takvog odgajili, placajte do kraja zivota kaznu.

nego

pre 12 godina

Ne znam cemu sluze onda popravni domovi? Koliko ja razumem pocinioci ove monstruoznosti nece odgovarati. S druge strane u Kralj Aleksandar uglavnom idu deca pozarevackih snobova tako da u i ta deca koja su to pocinila najverovatnije od nekih "uglednijih/imucnijih" Pozarevljana.

Bg HQ

pre 12 godina

Hajde da vidimo pravnu državu na delu.Drakonske kazne i za maloletnog švalera i za njegove roditelje ili za onoga ko ga kao vaspitava.Država je donacijom od milion dolara za Miladina Kovačevića i mlakim kaznama za ubice Tatona poslala jasnu sliku huliganima i svakakvom šljamu diljem Srbije da se nasilje isplati.Ovo nije slučajnost i plašim se da će ovakvih suludih nedela biti sve više jer smo definitivno kao nacija prolupali i to sistematski i sistemski.

Mita97

pre 12 godina

@anči

Ja sam iz Pozarevca i moj brat ide sa njim u odeljenje.Roditelji ovog maloumnika sto je silovao druga nisu sa njim.Otac mu je u zatvoru,majka u Becu,a on i 4 brace zive sa babom.
Tako da je dom jedino resenje.

Aleksandra

pre 12 godina

Ja ovo ne mogu da razumem. Zelim da verujem da ova vest nije istinita. Tesko mi je da razumem kad citam o fizickom nasilju i ponizavanju koje neka deca sprovode nad drugom, i to kako decaci tako i devojcice. Ali ovo...
Jedno dete posmatra drugo dete kao puki objekt i nema nikakvu empatiju, a osim toga ima "potrebu" za koju nema kocnicu. Uzas.
Ovo je nocna mora za svakog roditelja. I sad, kao, pusti dete u skolu. Ok je to da objasnjavas svom detetu da se brani i da u bilo kojoj varijanti ne bude agresivan prema drugome, i detetu, i macki i starom coveku, u lalama u komsijskoj basti. Ali kako da sacuvas dete od ovako neceg. Ljudi se razlikuju, niti su svi jednako fizicki sposobni da se brane, niti svi jednako emotivno obradjuju razne impulse. Strasno...Ima li ko nesto pametno da kaze o ovome, ili se sve svodi na teoriju o padanju saksije na glavu, eto bas se zalomilo tom detetu, nije to bas tako cesta pojava.

Waistiny

pre 12 godina

Kakvu mi decu podizemo i vaspitavamo? Svakodnevno citamo strahote koje se desavaju po skolama. Da nam za to nije kriv opet neko drugi sto ne umemo da vaspitamo svoj decu? Sto odgajamo pitbule umesto normalne ljude koji ce sutra voditi ovu nesrecnu zemlju, sto ne umemo da iskomuniciramo prave vrednosti deci, vec ih obucavamo da budu sve ono cega se uzasavamo.

Kakvi smo tek mi kada su nam deca ovakva.

djsasha23

pre 12 godina

Jedina savetodavna aktivnost je oplaviti ga od batina. Ja sam u 7.-om razredu uhvacen u kradji u prodavnici, cale me odro od batina, i vise mi nikada nije palo na pamet ponovo da ktadem!

Bubi

pre 12 godina

Nisu svi snobovi ako idu u Kralj ili su isli!!! Sta vam je ljudi??? To sto ima bolesnih roditelja i dece koja rade ovakve stvari nije kriva skola vec kucno vaspitanje!!!

mrzim devedesete

pre 12 godina

obavezna je kazna! obavezna i za decu i za roditelje, inace ce se ovakve stvari desavati i dalje,ako su deca dobila pravo da ne pokazu roditeljima zdravstevni karton, onda moraju i da preuzmu odgovornost za svoje postupke, uzas zivi.

SevarlicA

pre 12 godina

On će 6 meseci kod psihologa a ovaj silovani dečak će celog života kod psihijatra.
Ne mogu da verujem da naše društvo već godinama ne može da nađe način za sankcionisanje i pokušaj rehabilitacije maloletnih prestupnika. Ovakvi potencijalni monstrumi moraju biti podvrgnuti kontroli, ako naprave sledeći prekršaj treba im se suditi kao punoletnim licima.

skolarac

pre 12 godina

ccc uzas.... to sve rade hormoni a i on ga je stvarno preterao ,to dete je svesno sa 14 godina sta je uradilo ... i to se treba kazniti.... nemam reci. za sve su krivi roditelji a i mozda i ta okolina (uzimam celu srbiju za primer) ....

Zona sumraka

pre 12 godina

Koliko ja razumem, ovaj mali monstrum nece odgovarati za ovo sto je ucinio!
Pa zaboga, hoce li se neko u ovoj nesrecnoj zemlji probuditi i promeniti nesto, zakon, ministra prosvete, kaznenu politiku... jer sam ubedjena da i po postojecem zakonu, barem roditelji treba da budu odgovorni za ono sto njihova deca rade. Nazalost, deca nasih mocnika se skoluju u inostranstvu, a njih licno u ovoj zemlji ne zanima nista osim sopstvenih bankovnih racuna. A mali Paravinje se mnoze, mnoze...

besan!

pre 12 godina

"Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove", rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad.

jel ti burazeru primas platu za ove izrečene gluposti?! kakva savetodavna aktivnost?! Jadno dete za celoga života je "obeležno" a mali debil tj. monstrum se savetuje da to ne radi užas bre!!!!!!!!!

Deco igrajte žmurke!

pre 12 godina

Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, a sa druge strane novi Zakon donosi potpunu zabranu bilo kakvog fizičkog kažnjavanja dece, čak i kada je ono blago i u vaspitne svrhe. Detetu se dozvoljava da radi šta hoće, a kažnjavanje se odbacuje (naravno, ne govorim o fizičkom maltretiranju dece već o disciplini i pripremi za život u ljudskom društvu). I onda, ovom maloumniku, roditelji uz pesmu treba da objasne kako nije lepo to što je učinio i da se izvini drugu kome je ostala trauma za ceo život!
Eto otkud veliki destruktivni potencijal dece.

MarkoLFC

pre 12 godina

mladji maloletnici, sa nedovrsenih 14 godina, ne mogu biti krivicno odgovorni, posle 14. godine ide se u popravni dom samo za dela ucinjena koja predvidjaju kaznu od pet godina ili tezu. ovako, samo ce se primeniti razlicite vaspitne mere ili mere bezbednosti prema uciniocima (ZOMUKD).

pravda bre !!!

pre 12 godina

treba da se tajno osnuje neka tajna organizacija koja bi ovakve monstrume skracivala za glavu..i to bez teranja na sud....samo da mu skinu glavu sa ramena i da ga nema i da niko ne zna ni ko je to uradio ni zasto....

Aleksandar

pre 12 godina

Pod hitno ta skola treba da pristupi projektu Skola bez nasilja i sve ce biti u redu! Sa silovateljem treba pedagoski popricati.
More, batina je iz raja izasla!!!

Student

pre 12 godina

Ja stanujem u toj zgradi, koja zbog svoje "arhitektonske otvorenosti" godinama 'dozvoljava' deci da vršljaju po njoj (šutiranje vrata, cepanje komšijskog prozora, ubacivanje pune flaše kroz prozor su stvari iz ličnog iskustva). Ovo je samo kulminacija. Školski policajci su oduvek bili pokretna strašila za vrane (takođe lično iskustvo).

tresla se gora, rodio se mis

pre 12 godina

Ljudi moji, u skolama ima mnogo problematicne dece koja prave razne probleme,a malo se o njima govori i pise. Nastavnici im ne mogu nista, vecina roditelja ne dolazi po godinu dana u skolu da cuju kakva su im deca, da su ovce poslali u planinu, obisli bi ih jednom mesecno bar. I huligani sa kojima drzava ne moze izaci na kraj, isli su u neku skolu nekada. Izgleda da su i sa njima obavljani samo "savetodavne razgovore",pa vidimo na delu koliko je bila efikasna takva metoda. Ovo je uzas kakav nam je obrazovni i drustveni sistem.Pricace se par dana o ovom slucaju i sve ce biti brzo zaboravljeno.

Svasta

pre 12 godina

@Anabolid - "...znam da nikada nista slicno ne bih mogao da uradim" - mozda ti znas, ali ja bih ipak bio sigurniji (a i moje dete) kad bih znao da si iza resetaka i da NIKADA neces da izadjes.
Sa ovim kriminalcem (ne delikventom - to je blaga rec) u maloletnicki zatvor dok ne postane punoletan, a posle toga minimalna kazna zatvora od 40 godina - on je ionako izgubljen za drustvo

hoću ovakav zakon u Srbiji da savetodavna odgovornost alo bre?!??!??!?!?

pre 12 godina

Članak 56.
Maloljetnik je osoba u dobi od 14 do 18 godina života – kazneno i prekršajno je odgovoran tj. može mu se izreći kaznena odgovornost i lišavanje slobode u odgovarajućim kazneno-popravnim domovima ili zatvorima mjereći po težini kaznenog djela.
.....
Članak 59.
U teža kaznena djela ubrajaju se: silovanje (članak 188.)
spolni odnos s nemoćnom osobom (članak 189.)
prisila na spolni odnošaj (članak 190.)
spolni odnošaj zlouporabom položaja (članak 191.)
spolni odnošaj s djetetom (članak 192.)
bludne radnje (članak 193.)
....................itd. ovaj mali je ukupno prekršio ovih 6 članaka!
KP. MUP HRVATSKE

bre

pre 12 godina

Nije mi jasno koliko treba da imas godina za popravni dom. Kad sam ja isao u skolu svi problematični klinci su bili po domovima zbog obijanja trafika. Sta se promenilo?

bla bla

pre 12 godina

Mislim da detetu od 13 godina treba objasniti da silovanje nije dobro i da bi trebalo da se izvini onom drugom detetu. To me podseca na epizodu South Park kad Kartmen mora da se izvini Kajlu jer mu je namerno preneo HIV virus. Serija vs stvarni svet oko nas

kaja

pre 12 godina

I, recite vi meni , dragi ministre i ostali. Kako ja sada da posaljem dete u drzavnu osnovnu skolu?? Sta treba jedan roditelj da uradi pa da zastiti svoje dete, kada drzava pere ruke od svega! Savetovanje za ovakav postupak... Da sam ja majka tog jadnog decaka, na bi savetovala vec bi znala kako da uzmem zakon u svoje ruke. Svaki zakon ima "rupa" ovaj nas i previse!!

Odgovoran roditelj

pre 12 godina

Deca do 14 godina ne mogu... Ma sta bre ne mogu? Oduzeti malog divljaka roditeljima, i poslati ga na ispitivanje u neku ustanovu! Toliko!

Krušar-Ćuprija

pre 12 godina

Da budem iskren,nemam dobro mišljenje o Žaretu ali ovo je stvarno pojedinačni slučaj.Za početak vratiti uniforme u škole,dežurnog nastavnika,redove pre ulaska u učionice i brate mili roditeljski da bude roditeljski a ne da traje 10 minuta,licenca nastavnicima koja će morati da se obnavlja,veće učešće roditelja oko odlučivanja u svemu a psiholozima niko ne brani da dolaze jednom mesečno i da RAZGOVARAJU SA DECOM.

anabolid Srbije

pre 12 godina

14 godina?! slazem se da klinca treba kazniti ali nikako zatvorom! zatvor,kao popravno-vaspitna institucija ne moze pomoci ni mnogo starijim ljudima koji znaju tezinu pocinjenog dela,kamoli decaku od 14!!! treba ga slati kod psihijatara,savetnika,neka obidje par prihvatilista i popravnih ustanova za decu,da se uprpi malo. ali NIKAKO ne treba dici ruke od 14. godisnjaka i strpati ga u zatvor. I ja sam u 15 godina napravio takav sou jednom decku,i tada sam mislio da je to cool,par godina posle krenulo je kajanje!!! koje i dan danas traje i znam da nikada nista slicno ne bih mogao da uradim!

Vlajo

pre 12 godina

Za vreme moje osnovne škole, pre 20tak godina, bilo je ovakvih slučajeva, uglavnom su se zasnivali na seksualnom zlostavljanju ali ne i silovanju. Drago mi je da je slučaj obelodanjen, mislim da je to verovatno rezultat kampanje protiv vršnjačkog nasilja, jer su decenijama ovakvi slučajevi prolazili ne registrovano. Najveći problem je u nemoći sistema da ovakvo dete i porodicu izvede na pravi put, tu leži najveći problem.

smesko

pre 12 godina

I zamislite sada da ste u kozi roditelja decaka koji je zrtva... ispada da ovaj drugi debil (mislim na pocinitelja) treba za ovako gnusno delo samo da "istrpi" savete da to vise ne radi. E, da sam ja na mestu roditelja, pobrinuo bih se licno da debil to vise ne uradi...

padobranac

pre 12 godina

"Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove", rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad.Jel ovaj covek normalan neko sa 14 godina da shvati nesto?

Nik

pre 12 godina

Amerikanci su krivi.
(mail, 31. januar 2012 11:57)

Spinuj, spinuj...

A sto se tice konkratnog slucaja... ZLO! Verovatno su veoma poljuljana(mozda i zauvek osakacena) dva mlada zivota. Velika steta. Ali, iskreno, gledajuci u kakvom vremenu zivimo, kakve se vrednosti zastupaju(i na TV-u, i na internetu, i u skolama, i u drustvu uopste i to ne samo kod nas) nisam puno iznenadjen... Tesko je vreme za mlade/zelene narastaje! TUGA... :(

jelenak

pre 12 godina

UZAS! Sta bi sa skolama bez nasilja? Zasto se kod ovakvih stvari ne objavi slika ime i prezime pocinioca a i njegovih roditelja. Nasilje u skolama se desava i to u mnogo vrecoj kolicini nego sto se objavi.

hm....

pre 12 godina

Lično, da sam na mestu dečakovih roditelja ili ne daj bože na njegovom, ne znam šta bi uradio.....država treba da pod hitno reaguje i MAKSIMALNO pooštri zakonske kazne prema maloletnicima. Mislim da je kod nas sve pogrešno i maloletnicima se dosta toga oprašta - umesto da kazne prema njima budu JOŠ strožije nego prema punoletnicima i da se za ovako teška dela IZJEDNAČE sa punoletnim licima! Ovako, društvo šalje poruku da je sve dozvoljeno i blagom kaznenom politikom "hrani" kriminal, divljaštvo...uskoro će ljudi početi da uzimaju pravdu u svoje ruke, kao npr. ovo sa upadom u stanicu policije......

Pera

pre 12 godina

Zahtevam promenu krivičnog zakonika, tako da se omogući da osobama ispod 14 godina može da se sudi kao odraslima.

Ovo je lakrdija, "pojačan savetodavni rad"! Moj glas ide onome ko ovo želi da sprovede.

milesssa

pre 12 godina

Uporno nam uvode nove zakone obrazlazuci iste Evropskom unijom, tako i zakone o zastiti dece. Neznam koliko je pozanato, ali par zemalja Evropske unije kao sto su Nemacka, mislim Poljska i Ceska su donele zakone gde su deca od 13 i 14 godina krivicno odgovorna. Svi ovi druzebriznici nasilne dece, zaboravljaju da oni jako dobro znaju sta rade i svesni su svojih dela to jest nedela, i cinjeci da nece krivicno odgovarati.
I samo da se zna da dete ministra prosvete pohadja Francusku skolu na Senjaku, u Beogradu.( Uglavnom deca nasih ministara i polticara pohadjaju strane skole.) Pa bih ja postavila pitanje ministru prosvete: kako Vas nije sramota?

Milan Krstić

pre 12 godina

21.09.2007. lokalnom listu poslao sam pismo gde opisujem šta se dogadja svima koji rade na poslovima bezbednosti,kako se ponašaju kriminalci,šta će biti i šta može da bude rešenje...od tada do sada je sve gore...sve nam je u rasulu...najosnovnije sudstvo daje smešne kazne...policija kada vidi to postaje inertnija...ima ljudi koji žele da rade,da omoguće ljudima da žive bez straha od kriminalaca aliiii...sud.advokati pa još ispadne da je kriv onaj što je branio...političare to ne dotiće...kada se promeni zakon,uvede 24 časovno dežurstvo sudija i obezbedi svima koji rade na bezbednosnim poslovima sigurnost za 2 do 3 godine mi smo rešili problem...

Odgovoran roditelj

pre 12 godina

Deca do 14 godina ne mogu... Ma sta bre ne mogu? Oduzeti malog divljaka roditeljima, i poslati ga na ispitivanje u neku ustanovu! Toliko!

Ljuba

pre 12 godina

Čitam i ne verujem, koji je to mali monstrum. Šta li će raditi za nekoliko godina ako je sada silovatelj ?
Nažalost, država tu neće ništa grandiozno preduzeti i siledžija će se opet naći među dobrom decom.
Još nešto, ne kapiram ko daje minuse na sve ove, iole normalne komentare !? Uostalom, ukoliko je nekom prihvatljivo da mu dete bude silovano u školi, neka lupi minus slobodno.

DJV

pre 12 godina

Tragicna sudbina silovanog, ali verovatno i tragican zivot i odrastanje siledzije. Sildziji treba kazna ali i pomoc. Pitanje je ko su roditelji o koji su uslovi doveli do ove tragedije.

Zvonimir

pre 12 godina

Drago mi je da su tastature komentatora podesene na rafalnu paljbu. Pitam se gde smo bili kad je drzava oslobodila Pahomija. Nisam nas video na ulicama. Ako medju ljudima nema drustvene pravde ima drustvenog bunta. Ali, mi nismo ljudi. Mi smo komentatori.

freality

pre 12 godina

Inekcija kategorije smrtonosna. Ili to ili ce do kraja zivota uraditi jos nekoliko verovatno gorih stvari. U zatvoru ga sigurno nece puno zadrzavati...

Majka

pre 12 godina

Stvarno razumem roditelje koji nisu želeli da "idu" u javnost je znajuem da će njihovo dete biti "obeleženo". To, što mi mislimo i imamo da kažemo je jedno, a ono što novinari i novinarčići mogu da kažu može da bude veoma gadno za tog dečka. A, o njegovom "drugu" koji je brže-bolje sve to ispričao - govori samo o tome kako muškarci danas shvataju odanost i prijateljstvo.
I da, naravno, potištena sam i nesrećna, i žao mi je što su deca postala primitivna i surova, što se mnogo dečaka dokazuje samo kroz drogu, surovost i primitivizam.
Tako da možemo ovde da piskaramo, da osuđujemo, da vređamo ali - definitivno nam je američka "demokratija" donela samo mulj i holivudske bajke, u stilu - ako naša deca mogu da ubijaju, izvolte i vi u Europi...

Bubi

pre 12 godina

Nije tacno da u Kralj idu samo takva deca. I sama sam bila djak te osnovne skole. Za generaciju 1993.mogu da potvrdim da je iznela dosta dobrih i kvalitetnih ucenika koji su postizali velike uspehe na takmicenjima kako u osnovnoj,tako i u srednjoj skoli. A medju njima su i deca vidjenjijih ljudi. To je takodje po uspehu djaka najjaca skola u Pozarevcu i sire. Do duse ne znam kakvo je stanje sada,ali cujem da i dalje ostvaruju uspehe. Pozdrav

žalosno je ovo!

pre 12 godina

Za sve ovo što maloletni rade u velikoj meri krivim roditelje! Obrazovanje i vaspitanje kreću iz kuće. U nešto manjoj meri krivim današnju slobodu medija jer ta ista deca gledaju svakakve gluposti na tv. Krivim i društvo u kom živimo jer većina njih samo okrenu glavu u stranu i kažu jadno dete što nije pazilo,ovo mom detetu ne može da se desi. KUDA IDE OVAJ SVET?

Blagzor

pre 12 godina

Vrlo dobro se zna šta će biti sa ovim - do sutra,vest će se zaboraviti,a do sledeće nedelje,kao da se ništa nije ni desilo,i sve će se nastaviti po starom.
A ministri samo nek nastave svoj posao koji tako dobro rade.

lajavi krelac

pre 12 godina

edukacija, edukacija, edukacija, a u okviru iste : savetovanje, vaspitanje, prica bez kraja sa decom i omladinom, posvecenost deci, razgovor, uvazavanje drugacijeg misljenja, postovanje razlicitisti i da ponovim edukacija, edukacija, edukacija

Mim

pre 12 godina

Članak 56.
Maloljetnik je osoba u dobi od 14 do 18 godina života – kazneno i prekršajno je odgovoran tj. može mu se izreći kaznena odgovornost i lišavanje slobode u odgovarajućim kazneno-popravnim domovima ili zatvorima mjereći po težini kaznenog djela.
.....
Članak 59.
U teža kaznena djela ubrajaju se: silovanje (članak 188.)
spolni odnos s nemoćnom osobom (članak 189.)
prisila na spolni odnošaj (članak 190.)
spolni odnošaj zlouporabom položaja (članak 191.)
spolni odnošaj s djetetom (članak 192.)
bludne radnje (članak 193.)
...….. itd. ovaj mali je ukupno prekršio ovih 6 članaka!
KP. MUP HRVATSKE
(hoću ovakav zakon u Srbiji da savetodavna odgovornost alo bre?!??!??!?!?, 31. januar 2012 14:14


Molim Vas, informisite se pre nego sto ista iskomentarisete. Preporucujem sledece stivo: Zakon o maloletnim uciniocima krivicnih dela i krivicnopravnoj zastiti maloletnih lica i Zakon o izvrsenju krivicnih sankcija.

Ševarice

pre 12 godina

A deca od 14. godine mogu da dobiju čak i maloletnički zatvor koji već postiji u Požarevcu, nažalost ovi dvojica su mlađi. A postupak će najverovatnije biti obustavljen pošto će prvo ročiše verovatni biti kad oni napune 14 godina.

ROMAN

pre 12 godina

Apsolutno se slazem da nemoze da se smatra neodgovornom osobom lice od 14 do 18 godina!Moze i te kako,jer se smatraju i krivicno gone i debelo robijaju u mnogim razvijenijim zemljama od nase nesretne Srbije.Pa zamislite huligana od 17-18 god.teskog 70=80kg i tretirajte ga kao dete!!!!!Slazem se i sa komentarom da ako ga Srbijanski revnosni apelacioni(oslobodilacki)sud nekazni,da sam u slucaju nesrecnih roditelja,potrudio bih se da doticni nikada vise ne oseti slast uzivanja slicne vrste!

ju

pre 12 godina

Ma ovo je strasno!I naravno da ne krivim decka,vec njegove roditelje!Sve izlazi iz kucnog vaspitanja,nasi ljudi su nesposobni ili mozda nezainteresovani za adekvatno i primereno vaspitanje svoje dece,sramota!

Misha

pre 12 godina

"Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove"

To bi funkcionisalo u nekom drugom istorijskom i kulturnom kontekstu, gde su deca vaspitana od malena, gde ona imaju formiranu savest i gde se stide, a ne ponose svojim nemoralnim delima kao kakvim podvizima. Ovde je takvo "rešavanje" pronlema smešno, i predstavlja ohrabrenje za nastavak takvog ponašanja.

Firewind

pre 12 godina

"Prema nezvaničnim podacima, do napada je došlo na velikom školskom odmoru, kada su dvojica dečaka predložila oštećenom da ode sa njima van dvorišta, u obližnju stambenu zgradu „betonjerku“, kako bi pušili cigarete."
Znaci, osnovna skola i vec idu da puse. Ne bi me cudilo da se ispostavi da do silovanja nije ni doslo, nego je jedan mali propalitet klevetao drugog. U svakom slucaju, definitivno je potrebno jos podataka.

zlopamtilo

pre 12 godina

Šta da ga savetuju?Najbolji savet takvima bi bio taj da to ne rade jer mogu da zarade robiju? Znači preventiva u vidu strogih kazni pa će sledeći put kada se nekom sličnom digne, taj da se zamisli pre nego što nekoga natera silom da skine gaće .Ovako šta da ga savetuju ?! Da sledeči put bude nežniji?

Татьяна

pre 12 godina

Ako moze Pahomije moze i bilo ko drugi. Uciniti bilo sta po pitanju ovog decaka pre nego sto je resen slucaj Pahomije je sramno, licemerno i kukavicki.

ko ti trese kavez?

pre 12 godina

(hoću ovakav zakon u Srbiji da savetodavna odgovornost alo bre?!??!??!?!?, 31. januar 2012 14:14) .... "Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove", rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad. ....... iz ovoga se da zakljuciti da je problematicni mladji od 14?

zbunjeniDecak

pre 12 godina

Iako sam maloletan imam toliko mozga da shvatim da je to sve zato sto su lgbt osobe diskriminisane. Pocinitelj, koga ne opravdavam naravno, je ocigledno umislio da je jedini na ovom svetu koji gaji nesto prema muskarcima. Iz male sredine je i iskoristio je nemoc druge osobe. Sada neka se zapitaju svi oni koji su protiv gay parade i sprecavaju njeno odrzavanje da li je zapravo potrebno da neko dodje u stanje da ovo ucini svom drugu umesto da upozna sebi slicnu populaciju i uziva u zivotu. Zamislite sad i njegovu sudbinu. Toliko mlad nije ni svestan sta je uradio i ostao je obelezen za ceo zivot. Ne smanjujem znacaj zrtve, on je tek samo zrtva ovakvog drustva a tek posredno pocinitelja.

it is I

pre 12 godina

ako deca do 14 godina krivicno ne odgovaraju,odmah menjajte zakon! Vremena su se promenila,pa tako i "deca" ranije sazrevaju. Ministarstvo ne brine za nista drugo osim sto direktor skole nije odmah njima javio.Pa pozvao covek policiju,logicno.Sta ce ministarstvo,da ga premesti u drugo odeljenje? ha ! Cekamo sluzbu za socijalni rad.Kakav dom? To bi mu bilo uzivanje...Monstrum mali,sta ce tek da radi sa 23 godine... ? Zatvor breee !

abc

pre 12 godina

@pravda bre

To se zovu odredi smrti. Jedno vreme je funkcionisalo u Brazilu dok delitelji pravde nisu odlepili nacisto ili poceli da rade za svoj racun ...

Dzibra

pre 12 godina

Šta uradi ova EU od nas i nase dece. Sramota. I ja sad treba da pustim dete da ide u školu, a što je još gore ide baš u dotičnu. Gde su naši stari zakoni.

boze pravde

pre 12 godina

U Skotskoj gde zivim je dete krivicno odgovorno sa 8 (osam) godina. I to je kod njih odavno tako. Dete koje je normalne inteligencije zna razliku izmedju dobra i zla mnogo pre nego sto navrsi 14 godina zivota. Kakav idiot je pisao zakone u Srbiji. Ali kad se zna sta je bilo sa Pahomijem uopste nista ne treba da cudi.

Samo Vas posmatram

pre 12 godina

Dajmo malo vremena da se utvrde činjece,uračunljivost učenika,da se državni organi zvanično oglase.Od 19.01. do 26.01. je mnogo dug period da niko u školi(direktor,školski policajac,razredni starešina,pedagog...) ne čuje da se nešto ovako strašno dogodilo? Za vreme velikog odmora,koji traje 20 min.deca u svim školama napuštaju školsko dvorište i nemoguće je znati gde svi idu i šta rade.Činjenica je da se nešto dogodilo,a vreme će vrlo brzo otkriti ISTINU O OVOJ RUŽNOJ PRIČI.

lajavi krelac

pre 12 godina

i sta kad maloletnik ode u vaspitno-popravnu ustanovu, kad je i tamo jedino sredstvo resocijalizacija tj. prevaspitanje, edukacijom, promena negativnih stavova i nepozeljnog ponasanja vaspitnim metodama, uticanjem na saznajnu komponentu stava, uglavnom pozitivnim primerima a ne upotrebom kazni

Firewind

pre 12 godina

"Prema nezvaničnim podacima, do napada je došlo na velikom školskom odmoru, kada su dvojica dečaka predložila oštećenom da ode sa njima van dvorišta, u obližnju stambenu zgradu „betonjerku“, kako bi pušili cigarete."
Znaci, osnovna skola i vec idu da puse. Ne bi me cudilo da se ispostavi da do silovanja nije ni doslo, nego je jedan mali propalitet klevetao drugog. U svakom slucaju, definitivno je potrebno jos podataka.

Bubi

pre 12 godina

Nije tacno da u Kralj idu samo takva deca. I sama sam bila djak te osnovne skole. Za generaciju 1993.mogu da potvrdim da je iznela dosta dobrih i kvalitetnih ucenika koji su postizali velike uspehe na takmicenjima kako u osnovnoj,tako i u srednjoj skoli. A medju njima su i deca vidjenjijih ljudi. To je takodje po uspehu djaka najjaca skola u Pozarevcu i sire. Do duse ne znam kakvo je stanje sada,ali cujem da i dalje ostvaruju uspehe. Pozdrav

anabolid Srbije

pre 12 godina

14 godina?! slazem se da klinca treba kazniti ali nikako zatvorom! zatvor,kao popravno-vaspitna institucija ne moze pomoci ni mnogo starijim ljudima koji znaju tezinu pocinjenog dela,kamoli decaku od 14!!! treba ga slati kod psihijatara,savetnika,neka obidje par prihvatilista i popravnih ustanova za decu,da se uprpi malo. ali NIKAKO ne treba dici ruke od 14. godisnjaka i strpati ga u zatvor. I ja sam u 15 godina napravio takav sou jednom decku,i tada sam mislio da je to cool,par godina posle krenulo je kajanje!!! koje i dan danas traje i znam da nikada nista slicno ne bih mogao da uradim!

zbunjeniDecak

pre 12 godina

Iako sam maloletan imam toliko mozga da shvatim da je to sve zato sto su lgbt osobe diskriminisane. Pocinitelj, koga ne opravdavam naravno, je ocigledno umislio da je jedini na ovom svetu koji gaji nesto prema muskarcima. Iz male sredine je i iskoristio je nemoc druge osobe. Sada neka se zapitaju svi oni koji su protiv gay parade i sprecavaju njeno odrzavanje da li je zapravo potrebno da neko dodje u stanje da ovo ucini svom drugu umesto da upozna sebi slicnu populaciju i uziva u zivotu. Zamislite sad i njegovu sudbinu. Toliko mlad nije ni svestan sta je uradio i ostao je obelezen za ceo zivot. Ne smanjujem znacaj zrtve, on je tek samo zrtva ovakvog drustva a tek posredno pocinitelja.

samo voša

pre 12 godina

verovatno ce za par godina pisati " od ranije poznati policiji "
(homemaster, 31. januar 2012 09:41)

Verovatno će za par godina lomiti po Beogradu jer misli da je homoseksualnost bolest i da ih sve treba istrebiti.

bane sine

pre 12 godina

zakonski, deca mozda ne mogu, ali roditelji mogu biti odgovorni.

sto puta sam rekao svom devetogodisnjem sinu da nikada ne napadne slabijeg, da nikada ne bude u grupi protiv pojedinca, da se brani ako ga napadne grupa makar ga i ubili od batina, ali da pruzi otpor.

da su roditelji ovog nesrecnika koji je silovao barem nesto pokusali da mu usade u glavu, ne verujem da bi do ovoga doslo.

anči

pre 12 godina

Iseliti familiju dotičnog nasilnika što dalje iz grada i zabraniti im da se ikada vrate. Nasilnika i roditelje na sud. Ako je maloletan, nije malouman. Tačka. Dokle bre više "savetodavno" i tralala koješta!

KG

pre 12 godina

U Americi (koju svi vole da pljuju) postoji zakon da se maloletnicima (i ispod 14 godina) može suditi kao punoletnom i da dobije kaznu kao odrasli. Nema vadjenja na godine. Jedan "klinac" od 13 godina ubio školskog druga i dobio DOŽIVOTNI zatvor. E, pa to je PRAVA PRAVNA država, a ne banana Srbija.

ju

pre 12 godina

Ma ovo je strasno!I naravno da ne krivim decka,vec njegove roditelje!Sve izlazi iz kucnog vaspitanja,nasi ljudi su nesposobni ili mozda nezainteresovani za adekvatno i primereno vaspitanje svoje dece,sramota!

Татьяна

pre 12 godina

Ako moze Pahomije moze i bilo ko drugi. Uciniti bilo sta po pitanju ovog decaka pre nego sto je resen slucaj Pahomije je sramno, licemerno i kukavicki.

padobranac

pre 12 godina

"Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove", rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad.Jel ovaj covek normalan neko sa 14 godina da shvati nesto?

nego

pre 12 godina

Ne znam cemu sluze onda popravni domovi? Koliko ja razumem pocinioci ove monstruoznosti nece odgovarati. S druge strane u Kralj Aleksandar uglavnom idu deca pozarevackih snobova tako da u i ta deca koja su to pocinila najverovatnije od nekih "uglednijih/imucnijih" Pozarevljana.

pravda bre !!!

pre 12 godina

treba da se tajno osnuje neka tajna organizacija koja bi ovakve monstrume skracivala za glavu..i to bez teranja na sud....samo da mu skinu glavu sa ramena i da ga nema i da niko ne zna ni ko je to uradio ni zasto....

Nik

pre 12 godina

Amerikanci su krivi.
(mail, 31. januar 2012 11:57)

Spinuj, spinuj...

A sto se tice konkratnog slucaja... ZLO! Verovatno su veoma poljuljana(mozda i zauvek osakacena) dva mlada zivota. Velika steta. Ali, iskreno, gledajuci u kakvom vremenu zivimo, kakve se vrednosti zastupaju(i na TV-u, i na internetu, i u skolama, i u drustvu uopste i to ne samo kod nas) nisam puno iznenadjen... Tesko je vreme za mlade/zelene narastaje! TUGA... :(

Vlada

pre 12 godina

Znaci ovom malom se prvi put digao i on smislio da siluje muskarca???
Pa kakvog ste to maloumnog debila odgajili (pitanje za njegove roditelje)?
Sta ce njemu sledece da padne na pamet?
To treba spreciti u korenu, mada je i sada vec kasno, upropastio je zivot tom decaku.
U strogo cuvani popravni dom, pa na posmatranje, a pustanje tek kad nekoliko psihijatara zajedno donese odluku da nije opasan po okolinu (sto sumnjam da ce se desiti)
I naravno, odsteta od recimo 500.000 evra silovanom decaku i njegovoj porodici. Kad ste ga takvog odgajili, placajte do kraja zivota kaznu.

Bg HQ

pre 12 godina

Hajde da vidimo pravnu državu na delu.Drakonske kazne i za maloletnog švalera i za njegove roditelje ili za onoga ko ga kao vaspitava.Država je donacijom od milion dolara za Miladina Kovačevića i mlakim kaznama za ubice Tatona poslala jasnu sliku huliganima i svakakvom šljamu diljem Srbije da se nasilje isplati.Ovo nije slučajnost i plašim se da će ovakvih suludih nedela biti sve više jer smo definitivno kao nacija prolupali i to sistematski i sistemski.

Majka

pre 12 godina

Stvarno razumem roditelje koji nisu želeli da "idu" u javnost je znajuem da će njihovo dete biti "obeleženo". To, što mi mislimo i imamo da kažemo je jedno, a ono što novinari i novinarčići mogu da kažu može da bude veoma gadno za tog dečka. A, o njegovom "drugu" koji je brže-bolje sve to ispričao - govori samo o tome kako muškarci danas shvataju odanost i prijateljstvo.
I da, naravno, potištena sam i nesrećna, i žao mi je što su deca postala primitivna i surova, što se mnogo dečaka dokazuje samo kroz drogu, surovost i primitivizam.
Tako da možemo ovde da piskaramo, da osuđujemo, da vređamo ali - definitivno nam je američka "demokratija" donela samo mulj i holivudske bajke, u stilu - ako naša deca mogu da ubijaju, izvolte i vi u Europi...

smile

pre 12 godina

Teško je poverovati u ono što ovde piše. Nekoliko puta sam čitao vest da se uverim da nisam nešto pogrešno razumeo. I dalje nemogu da verujem sta sam pročitao, ne zato što sumnjam da se to dogodilo, već zato što mi to ne prihvata razum.
Šta je sledeće?

lajavi krelac

pre 12 godina

edukacija, edukacija, edukacija, a u okviru iste : savetovanje, vaspitanje, prica bez kraja sa decom i omladinom, posvecenost deci, razgovor, uvazavanje drugacijeg misljenja, postovanje razlicitisti i da ponovim edukacija, edukacija, edukacija

Dzibra

pre 12 godina

Šta uradi ova EU od nas i nase dece. Sramota. I ja sad treba da pustim dete da ide u školu, a što je još gore ide baš u dotičnu. Gde su naši stari zakoni.

Zvonimir

pre 12 godina

Drago mi je da su tastature komentatora podesene na rafalnu paljbu. Pitam se gde smo bili kad je drzava oslobodila Pahomija. Nisam nas video na ulicama. Ako medju ljudima nema drustvene pravde ima drustvenog bunta. Ali, mi nismo ljudi. Mi smo komentatori.

freality

pre 12 godina

Inekcija kategorije smrtonosna. Ili to ili ce do kraja zivota uraditi jos nekoliko verovatno gorih stvari. U zatvoru ga sigurno nece puno zadrzavati...

djsasha23

pre 12 godina

Jedina savetodavna aktivnost je oplaviti ga od batina. Ja sam u 7.-om razredu uhvacen u kradji u prodavnici, cale me odro od batina, i vise mi nikada nije palo na pamet ponovo da ktadem!

Misha

pre 12 godina

"Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove"

To bi funkcionisalo u nekom drugom istorijskom i kulturnom kontekstu, gde su deca vaspitana od malena, gde ona imaju formiranu savest i gde se stide, a ne ponose svojim nemoralnim delima kao kakvim podvizima. Ovde je takvo "rešavanje" pronlema smešno, i predstavlja ohrabrenje za nastavak takvog ponašanja.

Krušar-Ćuprija

pre 12 godina

Da budem iskren,nemam dobro mišljenje o Žaretu ali ovo je stvarno pojedinačni slučaj.Za početak vratiti uniforme u škole,dežurnog nastavnika,redove pre ulaska u učionice i brate mili roditeljski da bude roditeljski a ne da traje 10 minuta,licenca nastavnicima koja će morati da se obnavlja,veće učešće roditelja oko odlučivanja u svemu a psiholozima niko ne brani da dolaze jednom mesečno i da RAZGOVARAJU SA DECOM.

Aleksandar

pre 12 godina

Pod hitno ta skola treba da pristupi projektu Skola bez nasilja i sve ce biti u redu! Sa silovateljem treba pedagoski popricati.
More, batina je iz raja izasla!!!

DJV

pre 12 godina

Tragicna sudbina silovanog, ali verovatno i tragican zivot i odrastanje siledzije. Sildziji treba kazna ali i pomoc. Pitanje je ko su roditelji o koji su uslovi doveli do ove tragedije.

Blagzor

pre 12 godina

Vrlo dobro se zna šta će biti sa ovim - do sutra,vest će se zaboraviti,a do sledeće nedelje,kao da se ništa nije ni desilo,i sve će se nastaviti po starom.
A ministri samo nek nastave svoj posao koji tako dobro rade.

Bubi

pre 12 godina

Nisu svi snobovi ako idu u Kralj ili su isli!!! Sta vam je ljudi??? To sto ima bolesnih roditelja i dece koja rade ovakve stvari nije kriva skola vec kucno vaspitanje!!!

Waistiny

pre 12 godina

Kakvu mi decu podizemo i vaspitavamo? Svakodnevno citamo strahote koje se desavaju po skolama. Da nam za to nije kriv opet neko drugi sto ne umemo da vaspitamo svoj decu? Sto odgajamo pitbule umesto normalne ljude koji ce sutra voditi ovu nesrecnu zemlju, sto ne umemo da iskomuniciramo prave vrednosti deci, vec ih obucavamo da budu sve ono cega se uzasavamo.

Kakvi smo tek mi kada su nam deca ovakva.

Samo Vas posmatram

pre 12 godina

Dajmo malo vremena da se utvrde činjece,uračunljivost učenika,da se državni organi zvanično oglase.Od 19.01. do 26.01. je mnogo dug period da niko u školi(direktor,školski policajac,razredni starešina,pedagog...) ne čuje da se nešto ovako strašno dogodilo? Za vreme velikog odmora,koji traje 20 min.deca u svim školama napuštaju školsko dvorište i nemoguće je znati gde svi idu i šta rade.Činjenica je da se nešto dogodilo,a vreme će vrlo brzo otkriti ISTINU O OVOJ RUŽNOJ PRIČI.

Ljuba

pre 12 godina

Čitam i ne verujem, koji je to mali monstrum. Šta li će raditi za nekoliko godina ako je sada silovatelj ?
Nažalost, država tu neće ništa grandiozno preduzeti i siledžija će se opet naći među dobrom decom.
Još nešto, ne kapiram ko daje minuse na sve ove, iole normalne komentare !? Uostalom, ukoliko je nekom prihvatljivo da mu dete bude silovano u školi, neka lupi minus slobodno.

skolarac

pre 12 godina

ccc uzas.... to sve rade hormoni a i on ga je stvarno preterao ,to dete je svesno sa 14 godina sta je uradilo ... i to se treba kazniti.... nemam reci. za sve su krivi roditelji a i mozda i ta okolina (uzimam celu srbiju za primer) ....

Svasta

pre 12 godina

@Anabolid - "...znam da nikada nista slicno ne bih mogao da uradim" - mozda ti znas, ali ja bih ipak bio sigurniji (a i moje dete) kad bih znao da si iza resetaka i da NIKADA neces da izadjes.
Sa ovim kriminalcem (ne delikventom - to je blaga rec) u maloletnicki zatvor dok ne postane punoletan, a posle toga minimalna kazna zatvora od 40 godina - on je ionako izgubljen za drustvo

Deco igrajte žmurke!

pre 12 godina

Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, a sa druge strane novi Zakon donosi potpunu zabranu bilo kakvog fizičkog kažnjavanja dece, čak i kada je ono blago i u vaspitne svrhe. Detetu se dozvoljava da radi šta hoće, a kažnjavanje se odbacuje (naravno, ne govorim o fizičkom maltretiranju dece već o disciplini i pripremi za život u ljudskom društvu). I onda, ovom maloumniku, roditelji uz pesmu treba da objasne kako nije lepo to što je učinio i da se izvini drugu kome je ostala trauma za ceo život!
Eto otkud veliki destruktivni potencijal dece.

Pera

pre 12 godina

Zahtevam promenu krivičnog zakonika, tako da se omogući da osobama ispod 14 godina može da se sudi kao odraslima.

Ovo je lakrdija, "pojačan savetodavni rad"! Moj glas ide onome ko ovo želi da sprovede.

ROMAN

pre 12 godina

Apsolutno se slazem da nemoze da se smatra neodgovornom osobom lice od 14 do 18 godina!Moze i te kako,jer se smatraju i krivicno gone i debelo robijaju u mnogim razvijenijim zemljama od nase nesretne Srbije.Pa zamislite huligana od 17-18 god.teskog 70=80kg i tretirajte ga kao dete!!!!!Slazem se i sa komentarom da ako ga Srbijanski revnosni apelacioni(oslobodilacki)sud nekazni,da sam u slucaju nesrecnih roditelja,potrudio bih se da doticni nikada vise ne oseti slast uzivanja slicne vrste!

hoću ovakav zakon u Srbiji da savetodavna odgovornost alo bre?!??!??!?!?

pre 12 godina

Članak 56.
Maloljetnik je osoba u dobi od 14 do 18 godina života – kazneno i prekršajno je odgovoran tj. može mu se izreći kaznena odgovornost i lišavanje slobode u odgovarajućim kazneno-popravnim domovima ili zatvorima mjereći po težini kaznenog djela.
.....
Članak 59.
U teža kaznena djela ubrajaju se: silovanje (članak 188.)
spolni odnos s nemoćnom osobom (članak 189.)
prisila na spolni odnošaj (članak 190.)
spolni odnošaj zlouporabom položaja (članak 191.)
spolni odnošaj s djetetom (članak 192.)
bludne radnje (članak 193.)
....................itd. ovaj mali je ukupno prekršio ovih 6 članaka!
KP. MUP HRVATSKE

MarkoLFC

pre 12 godina

mladji maloletnici, sa nedovrsenih 14 godina, ne mogu biti krivicno odgovorni, posle 14. godine ide se u popravni dom samo za dela ucinjena koja predvidjaju kaznu od pet godina ili tezu. ovako, samo ce se primeniti razlicite vaspitne mere ili mere bezbednosti prema uciniocima (ZOMUKD).

Zona sumraka

pre 12 godina

Koliko ja razumem, ovaj mali monstrum nece odgovarati za ovo sto je ucinio!
Pa zaboga, hoce li se neko u ovoj nesrecnoj zemlji probuditi i promeniti nesto, zakon, ministra prosvete, kaznenu politiku... jer sam ubedjena da i po postojecem zakonu, barem roditelji treba da budu odgovorni za ono sto njihova deca rade. Nazalost, deca nasih mocnika se skoluju u inostranstvu, a njih licno u ovoj zemlji ne zanima nista osim sopstvenih bankovnih racuna. A mali Paravinje se mnoze, mnoze...

hm....

pre 12 godina

Lično, da sam na mestu dečakovih roditelja ili ne daj bože na njegovom, ne znam šta bi uradio.....država treba da pod hitno reaguje i MAKSIMALNO pooštri zakonske kazne prema maloletnicima. Mislim da je kod nas sve pogrešno i maloletnicima se dosta toga oprašta - umesto da kazne prema njima budu JOŠ strožije nego prema punoletnicima i da se za ovako teška dela IZJEDNAČE sa punoletnim licima! Ovako, društvo šalje poruku da je sve dozvoljeno i blagom kaznenom politikom "hrani" kriminal, divljaštvo...uskoro će ljudi početi da uzimaju pravdu u svoje ruke, kao npr. ovo sa upadom u stanicu policije......

kaja

pre 12 godina

I, recite vi meni , dragi ministre i ostali. Kako ja sada da posaljem dete u drzavnu osnovnu skolu?? Sta treba jedan roditelj da uradi pa da zastiti svoje dete, kada drzava pere ruke od svega! Savetovanje za ovakav postupak... Da sam ja majka tog jadnog decaka, na bi savetovala vec bi znala kako da uzmem zakon u svoje ruke. Svaki zakon ima "rupa" ovaj nas i previse!!

Aleksandra

pre 12 godina

Ja ovo ne mogu da razumem. Zelim da verujem da ova vest nije istinita. Tesko mi je da razumem kad citam o fizickom nasilju i ponizavanju koje neka deca sprovode nad drugom, i to kako decaci tako i devojcice. Ali ovo...
Jedno dete posmatra drugo dete kao puki objekt i nema nikakvu empatiju, a osim toga ima "potrebu" za koju nema kocnicu. Uzas.
Ovo je nocna mora za svakog roditelja. I sad, kao, pusti dete u skolu. Ok je to da objasnjavas svom detetu da se brani i da u bilo kojoj varijanti ne bude agresivan prema drugome, i detetu, i macki i starom coveku, u lalama u komsijskoj basti. Ali kako da sacuvas dete od ovako neceg. Ljudi se razlikuju, niti su svi jednako fizicki sposobni da se brane, niti svi jednako emotivno obradjuju razne impulse. Strasno...Ima li ko nesto pametno da kaze o ovome, ili se sve svodi na teoriju o padanju saksije na glavu, eto bas se zalomilo tom detetu, nije to bas tako cesta pojava.

Mita97

pre 12 godina

@anči

Ja sam iz Pozarevca i moj brat ide sa njim u odeljenje.Roditelji ovog maloumnika sto je silovao druga nisu sa njim.Otac mu je u zatvoru,majka u Becu,a on i 4 brace zive sa babom.
Tako da je dom jedino resenje.

zlopamtilo

pre 12 godina

Šta da ga savetuju?Najbolji savet takvima bi bio taj da to ne rade jer mogu da zarade robiju? Znači preventiva u vidu strogih kazni pa će sledeći put kada se nekom sličnom digne, taj da se zamisli pre nego što nekoga natera silom da skine gaće .Ovako šta da ga savetuju ?! Da sledeči put bude nežniji?

milesssa

pre 12 godina

Uporno nam uvode nove zakone obrazlazuci iste Evropskom unijom, tako i zakone o zastiti dece. Neznam koliko je pozanato, ali par zemalja Evropske unije kao sto su Nemacka, mislim Poljska i Ceska su donele zakone gde su deca od 13 i 14 godina krivicno odgovorna. Svi ovi druzebriznici nasilne dece, zaboravljaju da oni jako dobro znaju sta rade i svesni su svojih dela to jest nedela, i cinjeci da nece krivicno odgovarati.
I samo da se zna da dete ministra prosvete pohadja Francusku skolu na Senjaku, u Beogradu.( Uglavnom deca nasih ministara i polticara pohadjaju strane skole.) Pa bih ja postavila pitanje ministru prosvete: kako Vas nije sramota?

Odgovoran roditelj

pre 12 godina

Deca do 14 godina ne mogu... Ma sta bre ne mogu? Oduzeti malog divljaka roditeljima, i poslati ga na ispitivanje u neku ustanovu! Toliko!

mrzim devedesete

pre 12 godina

obavezna je kazna! obavezna i za decu i za roditelje, inace ce se ovakve stvari desavati i dalje,ako su deca dobila pravo da ne pokazu roditeljima zdravstevni karton, onda moraju i da preuzmu odgovornost za svoje postupke, uzas zivi.

besan!

pre 12 godina

"Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove", rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad.

jel ti burazeru primas platu za ove izrečene gluposti?! kakva savetodavna aktivnost?! Jadno dete za celoga života je "obeležno" a mali debil tj. monstrum se savetuje da to ne radi užas bre!!!!!!!!!

jelenak

pre 12 godina

UZAS! Sta bi sa skolama bez nasilja? Zasto se kod ovakvih stvari ne objavi slika ime i prezime pocinioca a i njegovih roditelja. Nasilje u skolama se desava i to u mnogo vrecoj kolicini nego sto se objavi.

bla bla

pre 12 godina

Mislim da detetu od 13 godina treba objasniti da silovanje nije dobro i da bi trebalo da se izvini onom drugom detetu. To me podseca na epizodu South Park kad Kartmen mora da se izvini Kajlu jer mu je namerno preneo HIV virus. Serija vs stvarni svet oko nas

Mim

pre 12 godina

Članak 56.
Maloljetnik je osoba u dobi od 14 do 18 godina života – kazneno i prekršajno je odgovoran tj. može mu se izreći kaznena odgovornost i lišavanje slobode u odgovarajućim kazneno-popravnim domovima ili zatvorima mjereći po težini kaznenog djela.
.....
Članak 59.
U teža kaznena djela ubrajaju se: silovanje (članak 188.)
spolni odnos s nemoćnom osobom (članak 189.)
prisila na spolni odnošaj (članak 190.)
spolni odnošaj zlouporabom položaja (članak 191.)
spolni odnošaj s djetetom (članak 192.)
bludne radnje (članak 193.)
...….. itd. ovaj mali je ukupno prekršio ovih 6 članaka!
KP. MUP HRVATSKE
(hoću ovakav zakon u Srbiji da savetodavna odgovornost alo bre?!??!??!?!?, 31. januar 2012 14:14


Molim Vas, informisite se pre nego sto ista iskomentarisete. Preporucujem sledece stivo: Zakon o maloletnim uciniocima krivicnih dela i krivicnopravnoj zastiti maloletnih lica i Zakon o izvrsenju krivicnih sankcija.

Ševarice

pre 12 godina

A deca od 14. godine mogu da dobiju čak i maloletnički zatvor koji već postiji u Požarevcu, nažalost ovi dvojica su mlađi. A postupak će najverovatnije biti obustavljen pošto će prvo ročiše verovatni biti kad oni napune 14 godina.

Odgovoran roditelj

pre 12 godina

Deca do 14 godina ne mogu... Ma sta bre ne mogu? Oduzeti malog divljaka roditeljima, i poslati ga na ispitivanje u neku ustanovu! Toliko!

Student

pre 12 godina

Ja stanujem u toj zgradi, koja zbog svoje "arhitektonske otvorenosti" godinama 'dozvoljava' deci da vršljaju po njoj (šutiranje vrata, cepanje komšijskog prozora, ubacivanje pune flaše kroz prozor su stvari iz ličnog iskustva). Ovo je samo kulminacija. Školski policajci su oduvek bili pokretna strašila za vrane (takođe lično iskustvo).

smesko

pre 12 godina

I zamislite sada da ste u kozi roditelja decaka koji je zrtva... ispada da ovaj drugi debil (mislim na pocinitelja) treba za ovako gnusno delo samo da "istrpi" savete da to vise ne radi. E, da sam ja na mestu roditelja, pobrinuo bih se licno da debil to vise ne uradi...

SevarlicA

pre 12 godina

On će 6 meseci kod psihologa a ovaj silovani dečak će celog života kod psihijatra.
Ne mogu da verujem da naše društvo već godinama ne može da nađe način za sankcionisanje i pokušaj rehabilitacije maloletnih prestupnika. Ovakvi potencijalni monstrumi moraju biti podvrgnuti kontroli, ako naprave sledeći prekršaj treba im se suditi kao punoletnim licima.

ko ti trese kavez?

pre 12 godina

(hoću ovakav zakon u Srbiji da savetodavna odgovornost alo bre?!??!??!?!?, 31. januar 2012 14:14) .... "Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove", rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad. ....... iz ovoga se da zakljuciti da je problematicni mladji od 14?

tresla se gora, rodio se mis

pre 12 godina

Ljudi moji, u skolama ima mnogo problematicne dece koja prave razne probleme,a malo se o njima govori i pise. Nastavnici im ne mogu nista, vecina roditelja ne dolazi po godinu dana u skolu da cuju kakva su im deca, da su ovce poslali u planinu, obisli bi ih jednom mesecno bar. I huligani sa kojima drzava ne moze izaci na kraj, isli su u neku skolu nekada. Izgleda da su i sa njima obavljani samo "savetodavne razgovore",pa vidimo na delu koliko je bila efikasna takva metoda. Ovo je uzas kakav nam je obrazovni i drustveni sistem.Pricace se par dana o ovom slucaju i sve ce biti brzo zaboravljeno.

Vlajo

pre 12 godina

Za vreme moje osnovne škole, pre 20tak godina, bilo je ovakvih slučajeva, uglavnom su se zasnivali na seksualnom zlostavljanju ali ne i silovanju. Drago mi je da je slučaj obelodanjen, mislim da je to verovatno rezultat kampanje protiv vršnjačkog nasilja, jer su decenijama ovakvi slučajevi prolazili ne registrovano. Najveći problem je u nemoći sistema da ovakvo dete i porodicu izvede na pravi put, tu leži najveći problem.

lajavi krelac

pre 12 godina

i sta kad maloletnik ode u vaspitno-popravnu ustanovu, kad je i tamo jedino sredstvo resocijalizacija tj. prevaspitanje, edukacijom, promena negativnih stavova i nepozeljnog ponasanja vaspitnim metodama, uticanjem na saznajnu komponentu stava, uglavnom pozitivnim primerima a ne upotrebom kazni

žalosno je ovo!

pre 12 godina

Za sve ovo što maloletni rade u velikoj meri krivim roditelje! Obrazovanje i vaspitanje kreću iz kuće. U nešto manjoj meri krivim današnju slobodu medija jer ta ista deca gledaju svakakve gluposti na tv. Krivim i društvo u kom živimo jer većina njih samo okrenu glavu u stranu i kažu jadno dete što nije pazilo,ovo mom detetu ne može da se desi. KUDA IDE OVAJ SVET?

abc

pre 12 godina

@pravda bre

To se zovu odredi smrti. Jedno vreme je funkcionisalo u Brazilu dok delitelji pravde nisu odlepili nacisto ili poceli da rade za svoj racun ...

bre

pre 12 godina

Nije mi jasno koliko treba da imas godina za popravni dom. Kad sam ja isao u skolu svi problematični klinci su bili po domovima zbog obijanja trafika. Sta se promenilo?

it is I

pre 12 godina

ako deca do 14 godina krivicno ne odgovaraju,odmah menjajte zakon! Vremena su se promenila,pa tako i "deca" ranije sazrevaju. Ministarstvo ne brine za nista drugo osim sto direktor skole nije odmah njima javio.Pa pozvao covek policiju,logicno.Sta ce ministarstvo,da ga premesti u drugo odeljenje? ha ! Cekamo sluzbu za socijalni rad.Kakav dom? To bi mu bilo uzivanje...Monstrum mali,sta ce tek da radi sa 23 godine... ? Zatvor breee !

Milan Krstić

pre 12 godina

21.09.2007. lokalnom listu poslao sam pismo gde opisujem šta se dogadja svima koji rade na poslovima bezbednosti,kako se ponašaju kriminalci,šta će biti i šta može da bude rešenje...od tada do sada je sve gore...sve nam je u rasulu...najosnovnije sudstvo daje smešne kazne...policija kada vidi to postaje inertnija...ima ljudi koji žele da rade,da omoguće ljudima da žive bez straha od kriminalaca aliiii...sud.advokati pa još ispadne da je kriv onaj što je branio...političare to ne dotiće...kada se promeni zakon,uvede 24 časovno dežurstvo sudija i obezbedi svima koji rade na bezbednosnim poslovima sigurnost za 2 do 3 godine mi smo rešili problem...

boze pravde

pre 12 godina

U Skotskoj gde zivim je dete krivicno odgovorno sa 8 (osam) godina. I to je kod njih odavno tako. Dete koje je normalne inteligencije zna razliku izmedju dobra i zla mnogo pre nego sto navrsi 14 godina zivota. Kakav idiot je pisao zakone u Srbiji. Ali kad se zna sta je bilo sa Pahomijem uopste nista ne treba da cudi.