Ponedeljak, 31.10.2011.

15:16

20 godina zbog gaženja policajca

Viši sud u Beogradu osudio na 20 godina zatvora Milorada Stevanovića zbog teškog ubistva policajca Aleksandra Otaševića. Stevanovićev advokat najavio žalbu.

Izvor: B92

20 godina zbog gaženja policajca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

A Ranko Panic ?

pre 12 godina

Ljudi, pa ovo je uplaseni klinac koji je hteo da provoza devojku. Ovo nije ubistvo,ovo je ipak nesretan slucaj. A toliko je pravih ubistava koja su sankcionisana mnogo blaze. Tacno je da je vozio bez dozvole, tacno je da se uplasio i pobegao, tacnoje da se lose branio, ali ne 20 godina !!!

Marko

pre 12 godina

Tako treba, malo je 20 godina ! Samo sto bi i roditelje osudio na par godina drustveno korisnog rada, jer se nisu dovoljno posvetili vaspitanju deteta. Vreme je da roditelji pocnu da ispastaju za svoj greske a ne samo deca !

marko

pre 12 godina

Ja da sam bio sudija, moja zavrsna rec bi bila ovako: Decko, mislim da si izuzetno bahat, i iznad svega glup kao tocilo. Ne mogu da verujem da si toliko tup, i da nisi pokazao barem malo saosecanja prema svom skoro vrsnjaku kojeg si zgazio bez problema. Da si poakzao barem malo ljudskosti, smanjio bih ti kaznu barem malo. Ovako si zahvaljuci svojoj gluposti i ogranicenosti, mene kao sudiju prosto naterao da ti odredim maksimalnu kaznu. Takodje, je meni kao sudiji jako zao, sto po zakonu ne postoji mogucnost, da za ovako bezobzirno, i iznad svega neljudsko ponasanje, kako sa aspekta prava, tako i sa aspekta humanosti, nisam u mogucnosti da ti dodelim dozivotnu robiju." Eto, tako bi mu ja presudio za sva vremena kad bih mogao. Ovakvi tupi i ograncieni, a iznad svega neljudi, ne zasluzuju da se uopte krecu medju obicnim ljudima.

nikola

pre 12 godina

Kazna je odmerena adekvatno samo da tu nista ne menjaju. Ubistvo u saobracaju iz nehata je drugo, a sasvim druga stvar ubiti policajca tj. sluzbeno lice prilikom vrsenja sluzbene duznosti, to je vec tesko ubistvo. Ako nisi imao vremena da polazes prijatelju onda ces zato da camis u zatvoru a to sto nocu od policajaca vidis siluete mozda ne vidis dobro pa i ne bi dobio lekarski za voznju. Za sve to sto si uradio, ili nisi uradio a trebao si snosices sankcije, jer zbog tvoje bahatosti je covek mrtav, deca bez oca, supruga bez muza...

Dimitrije

pre 12 godina

Miloradu je zivot ozbiljno obrusen, kad bude izasao imace 42. Opet, covek je ubijen. Njegovoj porodici nema utehe. U ovoj nasoj jadnoj, primitivnoj i nesvesnoj sredini niko da uperi prst u pravom smeru najbitnije 3 stvari koje nam nedostaju: 1. vaspitanje 2. vaspitanje i 3. VASPITANJE! Nije dovoljno da deca imaju na raspolaganju Mercedesa. Paznja, posvecenost, ljubav i iznad svega odgovornost. Nije samo ovaj momak kriv za svoje bezumno divljanje, iako je po zakonu samo on odgovoran za svoje postupke posle 18-te. Sta je sa roditeljima? Kako vaspitavamo decu? Ne prave se deca zato sto je tako red i radi pucanja u vazduh.

gravedigger

pre 12 godina

za sve vas koji lajkujete vest:
1. Jel bi dobio 20 godina i da je ubio npr. mene (tj. obicnog gradjanina)?
2. Da li vi znate sta znaci TESKO UBISTVO? Postoji li razlika izmedju momenta kada neko izvadi pistolj, uperi ga u covekovu glavu i opali i momenta kada neko (ne znam da li je bio i pijan ili ne) vozeci bez vozacke dozvole naleti na coveka (u ovom slucaju policajca) i pregazi ga, da bi POVREDJENI podlegao povredama posle 8 dana! Uz svo duzno postovanje preminulom i njegovoj porodici, mislim da postoji razlika...

Bari1991

pre 12 godina

I zaboravio sam da dodam kako je neophodno da se isprati odluka apelacionog suda jer oni u poslednje vreme donose neke gotovo neverovatne odluke!!!

Anderson

pre 12 godina

Bahatost treba kažnjavati, ne komentarišem sudsku odluku, policiju treba zaštititi, ali i od njih samih! Da li se pridržavaju pravila službe, da li profesionalno postupaju, jesu li pripremljeni fizički za posao? Ovo poslednje, siguran sam da je vrlo sumnjivo. Čim se zaposle, 90% njih opuste stomake. Naravno da takvi nisu sposobni za išta teže osim lov na vozače iz zasede. Raspitao sam se i garantujem da 90% policajaca ne obavlja obavezne fizičke vežbe, nego falsifikuju nedeljni izveštaj. Pa posle može da ih vozač sedeći za volanom uhvati za ruku!!!Neprofesionalno i vrlo opasno!

Petar

pre 12 godina

Господо, ово није саобраћајна незгода него убиство са директним умишљајем. Нема разлике између овога и онога што је пиштољем убио полицајца пре неки дан. У западним земљама за ово иде максимална казна а у још западнијим убица полицајца се по правилу опире хапшењу и не хвата жив.

Sinan

pre 12 godina

20 godina ,i treba ,to je napad na sluzbeno lice! drustvo je otislo u ..... i izgubilo osecaj za vrednosti, pandure tretiraju kao kerove, a ne kao neke ljude koje se koliko toliko trude da nas opet koliko toliko zastite!

mumbai

pre 12 godina

Pa zamislite vi sta je on izjavio, da nije imao vremena da polaze za dozvolu...pa time je upravo pokazao svoju bahatost i ukazao na svoju drustvenu opasnost...umesto da je odbranu zasnivao na iskrenom kajanju i zivotnom neiskustvu...

Aleksandar

pre 12 godina

ajme 20 bas ste pretrali molom vas da mu ublazite kaznu na narukvicu da svi znaju da mogu da ubijaju policiju kad hoce gde hoce i kako hoce.Skoro sma gledao na HBO neki film o pljacki banke i tip bio policajca , cela njegova ekipa mu je rekla da li si ti normalan dobices 3 dozivotne moguce pomilovanje kad budes imao 400 godina a kod nas 20 pih ovde treba da snime film ubije odred policije i dobije 40 pa vi vidite strasno gde zivimo NATO dolaz vamo!

Slobodan

pre 12 godina

Nisam pravnik ali jednostavno mi ne ode u glavu da kaznom kojom sudija kaznjava nekog za pocinjeno krivicno delo, zeli da sprovodi prevenciju vrsenja kriminala. Da li to znaci da visina kazne koju izrice ne kaznjava nekoga primereno delu koju je ucinio, vec je to kazna uvecana za koeficijent zastasivanja koju taj osudjenik mora da odlezi. Ne ulazim u konkretan slucaj vec zelim da znam da li je moralno da se neko osudjuje ili se trazi da se osudi kao primer!? Valjda se nekome sudi konkretno za ono sto je uradio i kaznjava se primereno ucinjenom bez izlaska u susret javnosti ili politickim ocekivanjima. Ne prvi put slusamo obrazlozenje presuda koje sadrze te elemente prevencije cinjenja dela koje pociniti neko drugi u buducnosti. Ta presuda onda nije fer.Prevencijom kriminala se bave neki drugi cinioci i na drugom nivou a ne friziranim presudama. Ovaj momak je dobio 20 godina robije i propali zivot. Mozda je kazna primerena ucinjenom ali kada sudija kaze da ta visina kazne ima i neku drugu namenu, onda neka kaze kolika je kazna za ucinjeno delo a koliko godina ce da lezi kao bauk za buduce pocinioce. Kada neko izjavi da se nekom presudom salje poruka nekome...nije dobro.

Pravnik

pre 12 godina

Za Zuki

Nisam citao presudu a tesko ubistvo ima vise oblika ali pretpostavljam da je osudjen za ovaj novi oblik "Ko lisi zivota sudiju, javnog tuzioca, zamenika javnog tuzioca zamenika javnog tuzioca ili policijskog sluzbenika u vezi sa vrsenjem njegove sluzbene duznosti : koji je dodat poslednjim izmenama krivicnog zakona sa namerom da utera strah i smanji broj napada na ova lica koji je sve ucestaliji u poslednje vreme . Zbog toga je i izrecena ovakva kazna . Ova odluka je u prptivna nacelu krivice koje nas krivicni zakon toboze proklamuje i samim tim nezakonita i protivustavna . Politicki je inspirisana razlozima koje sam prethodno naveo i iako je mozda i opravdana sa gledista morala to nista ne menja . Tesko ubistvo podrazumeva direktan umisljaj za razliku od obicnog ubistva sto je najgore ovde ni obicnog umislaja nema jer je delo izvrseno iz nehata . U najgprem slucaju trebali su da ga osude za nehatno ubistvo i izreknu najstroziju propisanu kaznu za to delo . Kad su vec isli na tesko ubistvo ne vidim ni jedan razlog za izricanje najstrozije kazne . Pre nego sto mnogi krenu da pluju imajte na umu da u tesko ubistvo spadaju i ubistvo deteta, trudnice, ubistva ucinjena na svirep nacin , umisljajno lisavanje zivota vise lica i drugi mnogo gori zlocini od ovoga . Ne mozete jednog klinca koji nije svestan svojih postipaka tretirati kao najgore koljace , ubice dece , silovateje (oni cesto dobijaju mnogo blaze kazne kada su zrtve obicni smrtnici ). Po ovoj presudi ispada da je isto da li ste ubili policajca namerno pistoljem ili iz nehata . Bas me zanima da li bi presuda bila ista da se radilo o nekom obicnom coveku . Velika sramota za javnog tuzioca suije i sve druge koji su ucestvovali u ovome i naravno za nase pravosudje . Uopste ne zelim da ulazim u to da li je kazna suvise stroga ili blaga ali ona sigurno nije pravicna ako se uzme u obzir sudska praksa nasih sudova u drugim slucajevima . Da je zgazio obicnog coveka verovatno ne bi bio ni osudjen . Ako drzava oce da postri kaznenu politiku neka lepo donese nove zakone i neka sve ucinioce krivicnih dela jednako kaznjava a ne da ovako drakonski kaznjava samo u pojedinim slucajevima .
Na kraju ne treba zaboraviti one koji su najodgovorniji sto je do ove tragedije uopste doslo roditelje koji klincu daju da vozi takav auto i pohlepne politicare koji su naterali ovog i druge jadne policajce da se kriju iza raznih zbunova i istrcavaju u poslednjem trenutku na srednju traku auto puta po mrklom mraku ne bi li oteli jos koji dinar od nas da napune svoje dzepove . Policajcu je mesto na trotoaru a ne da iskace iza kontejnera na ulicu kao neka utvara . Nek odluce sta im je vaznije lova ili sigurnost policajaca ova osuda nista nece promeniti .

s

pre 12 godina

20 година и мерцедес од 60 хиљада евра? Одлично.
(џ, 31. oktobar 2011 15:31)

prokleti internet kad svaka neznalica može da postavi komentar
mecka 190 daj bože da vredi 1-2000e

Milos

pre 12 godina

@Ljudski je prastati

Ovo se ne moze kvalifikovati kao nesrecan slucaj, sto bi dovelo do oslobadjanja okrivljenog ili lakse kazne. Nesrecan slucaj je kada vozac skrivi nesrecu postujuci propise, zbog nespretnosti, nesrecnog sticaja okolnosti ili nepaznje.

Kada neko sedne u kola bez vozacke dozvole, on se unapred odrice mogucnosti da se poziva na nehat, jer svaka prisebna osoba mora da zna da ukoliko ne zna da vozi, time sto to cini ugrozava i sebe i druge ucesnike u saobracaju. Samim tim, svaka nezgoda koja se tada dogodi racuna se kao namerna, bez obzira sto to u uzem smislu reci nije.

Bezanje sa mesta skrivljene nesrece necu da komentarisem, to je samo potvrda da je on znao da nije smeo da vozi i zato je hteo da izbegne odgovornost. A onako uzgred, mozda je mogao da pomogne povredjenom policajcu, ko zna da li bi mozda on danas bio medju zivima.

Dzoni T

pre 12 godina

Kazna od 20g. je presedan kao i sve u nasem pravosudju. Dele nas na anonimne i poznate. Na zalost siromasne i bogate, kao i u zdravstvu i ostalim segmentima drustva. Politicka presuda kao upozorenje i vaspitna mera za nas anonimne, je samo agonija sistema tj. sramne politike. Vaspitna je i za tatine sinove i ostale, svesne da je ruka pravde osakacena i sramotna.

Mika

pre 12 godina

Maksimalna kazna od 20 godina ima smisla jer je ovaj klinac najverovatnije zgazio policajca namerno (moguce je da se uplasio u tom trenutku sto nema dozvolu ali to nije bitno). Otezavajuca okolnost je sto je pobegao ( umesto da ostane na licu mesta i pomogne, ili ga odveze odmah u bolnicu ) + sto je bezao od potere ( to je tek katastrofa ). Ova prica tipa "ispred sebe video 'crnu tačku, siluetu' i sagnuo se da promeni radio-stanicu" je potpuno besmislena i ocigledna laz. Niko normalan nebi menjao stanicu u trenutku kada primecuje crnu siluetu. Da je ostao na licu mesta i pokusao da pomogne, najverovatnije ne bi dobio ovako drasticnu kaznu.

Bari1991

pre 12 godina

Ocigledno da ima uticaja na presudu to kada se neko sudjenje medijski isprati do kraja,tj. do presude!!!Inace je presuda totalno opravdana i bilo bi dobro da se mediji malo vise angazuju!

Mario Bros

pre 12 godina

Voleo bih da vidim i tu scenu kada policajac mudro donosi odluku da se ne sklanja ispred pomahnitalog vozila. Gde se to uči da i ja malo odem u tu školu da odmorim mozak. Ovo je nauk za sve bahate vozače ali i za policajce da ne precenjuju svoje mogućnosti.

Mirko

pre 12 godina

Jos ako I izdrzi svih dvadeset godina teske robije onda ce pravda biti zadovoljena, ali kako je kod nas raspad sistema ovaj lik ce verovatno da dobije slobodne vikende posle jedno 3~4 godina a posle 5 ce deder I da izadje na uslovnu....

Влада

pre 12 godina

20 година и мерцедес од 60 хиљада евра? Одлично.
(џ, 31. oktobar 2011 15:31)

Класично,прочита човек мечка и одмах помисли на авион...мечка 190,каквих црних 60000 евра?

Мада се слажем са пресудом,морам да се запитам зашто оволика казна?Зашто је живот полицајца вреднији од живота обичног човека који страда у саобраћајној несрећи?Онај што је убио Заблаћанског вероватно већ шета слободан,да не говорим о икс других случајева где су људи који су изазивали тешке саобраћајне несреће добијали смешне казне(Карић,па онај што је возио Веселинова,да споменем најпознатије).Дакле немам ништа против оштрих казни,али судите и пресуђујте по истим аршинима свима.

Pedja

pre 12 godina

Da nije isao brzinom 3 vorpa verovatno da bi video policajca, a ne siluetu. Ali video je on verovatno sve dobro, ali prvo nije hteo da stane da ne bi odgovarao vec mu je bilo lakse da ubije policajca. Nastavio je da bezi, a nije stao ni kad mu je suvozac sugerisao. Zatim je krenula potera za njim, ali ni to mu nije bio znak da stane. Verovatno je mislio da mu neko svira iza njega da bi ubrzao voznju. I ne bi ni stao da se nije prevrnuo. Uz sve to nema ni dozvolu. Bezobzirnost je najmanje sto se moze reci za ovako nesto, a da bude pristojno.

j o k e r

pre 12 godina

stvarno ne mogu da verujem da iz jedne nacije koja je iznedrila tolike pametne,inteligentne,naucnike,pisce,umetnike i uopste lj u d e - moze da ima medju sobom toliko ****** koji "mrtvi ladni" ozbiljno postavljaju pitanja "a la" : "sta ce on da radi posle 20 godina zatvora -da se ubije!??...","za ubistvo iz nehata-20 godina-mnogo je!?..."i da ne n abrajam "bisere"!!!odakle ste vi "genijalci",ko vas je vaspitao-ako je iko(???!!!),znaci ubistvo "iz nehata"kod vas znaci "nije namerno",pa mu treba oprosttti(!!??)tek ako uzme u ruke "uzi,noz,bombu,pistolj oi ostala pomagala"-onda je ubistvo,ali ako ne priznaje-e onda "nikom nista"..!???sta je postalo od one drzave pre 25 godina,bolje receno ko su ovi neljudi i "horor zombiji"bez duse i mozga koji zive u ovoj danasnjoj drzavi "nebeskih srba" koji aplaudiraju siledzijama,lopovima,krimosima svih vrsta kao i eto "ubicama iz nehata"(kad se sagnes da promenis stanicu,da uzmes upaljac da zaopalis cigaretu,da potegnes iz boce ili jednostavno se zablenes za nekom cicom...pa,"ljudi smo"!???),jer to se ne dogadja njima i njihovim-vec nekom drugom...a i "slucajno,iz nehata"...ubistvo iz nehata-pa koliko taj "samo jedan zivot" vredoi - ako moze da postoji "iz nehata"-slucajno...!!!??...aloooo srpska nacioooo...ili dodji sebi,ili se nosi . ... ..... ........ !!!

Nenad

pre 12 godina

Jednom mi se desilo da su me dva policajca po mrklom mraku bez fluorescentnih rukava ili prsluka zaustavila, glupo izasavsi na kolovoz.... Jedva sam ih izbegao, zaustavio vozilo izasao i izderao se na pandure. Tek tada su shvatili sta su uradili, samo su se izvinuli i sve je dobro proslo. A da nisam uspeo da ih izbegnem, da li bi trebao da dobijem 20 godina robije??

cinik

pre 12 godina

Sta god - kako god, OTKINULI SU GA OD KAZNE!!! 20god. je MNOOOOOGO! Mislim, postoje ljudi koje treba skloniti sa ulica na duze vreme, ali posle jednog ubistva u saobracajnoj nesreci - nisam siguran.
(Ljudski je prastati, 31. oktobar 2011 15:57)

A KOLIKO treba da ih ubije da bi dobio 40 godina. bog sve prašta pa kada ode tamo oprostiće mu. ovde je vreme da se nikome ne oprašta. a sam si rekao: ovo je UBISTVO pa tako i treba da se i tretira.

Kabeza

pre 12 godina

Vidim da vise vas pominje policajca koji je osudjen na 7 godina. Decko koji nesrecno stradao tom prilikom je prosao kroz 4 crvena svetla u nizu pod poterom interventne. Po zaustavljanju istog normalno je da je policajac prisao vozilu sa vec izvadjenim oruzjem. Zasto je zrtva uhvatila policajca za ruku u kojoj je drzao isto? U tom otimanju desila se tragedija. Nije bilo tu nikakve namere.

nemanja

pre 12 godina

(Ljudski je prastati, 31. oktobar 2011 15:57)

pa slozio bih se sa tobom da je u pitanju saobracnajna nesreca. Ali posto je njemu sudjeno sa ubistvo sluzbenog lica na duznosti! a tu su kazne MNOGO vece. Ne kazem dal je to ispravno ili ne, samo konstatujem.

ali cinjenica je da nase sudstvo ide iz krajnosti u krajnost! Ja sam iskreno da sve kazne budu visoke, a narocito ubistva!

bezimena

pre 12 godina

Ako se složim sa ovakvom kaznom, ne mogu a da ne postavim pitanje ZAŠTO je ubica - policajac (DRŽAVA) Djordja Zarića, SUVOZAČA u automobilu koji je samo prošao kroz crveno na semaforu, osudjen na svega 13 godina zatvora, umesto na 25 - 30, najmanje!?

Koliko god policija mora da bude zaštićena, srazmerna toj zaštiti države, mora biti i njena ODGOVORNOST kada, kao predstavnik DRŽAVE, zloupotrebi svoj položaj, i nasrne na APSOLUTNO NEVINOG GRADJANINA!

Zuki

pre 12 godina

Mozda bi neki pravnik mogao da nam objasni pravnu kvalifikaciju teskog ubistva.
Prosta logika mi govori da je ucinjeno (ne)delo prestrogo kvalifikovano, ukoliko naravno nije dokazano da je pocinilac namerno udario policajca kolima da bi izbegao kaznjavanje. I za to ima osnova jer je znao da cini tezak prekrsaj vozeci bez dozvole i ocigledno bio spreman na sve kako bi izbegao posledice.
Cak da je i prestrogo kaznjenj, mereno pravnim normama, nije mi ga zao. Poznat mi je profil ljudi koji bez vozacke ili sa kupljenom dozvolom i sve u saobracaju a i u zivotu resavaju silom. Nadam se da ce bar 15 odlezati.

Joda

pre 12 godina

Ma vazi, svega ovoga ne bi bilo da je Pera otisao pravo u policiju.
Konacno, ima (malo) pravde za porodicu preminulog policajca i u ovoj zemlji.

Malo je 20 godina!

kion

pre 12 godina

Evo objasnjenja za ove sto oce da vesaju i da streljaju.
Nas pravni sistem ne poznaje institut smrtne kazne,vec je umesto njega uvedena specificna kazna od 40godina,koja se izrice u specificnim okolnostima,i sluzi kao zamena za smrtnu kaznu!
Maksimalna kazna zatvora je 20godina.TO JE MAKSIMUM NA KOJI MOZE DA BUDE OSUDJEN,ako se ne primeni taj institut 30-40godina,kao zamena za smrtnu!
Do primene dolazi u rektim slucajevima veoma teskih ubistava,vise ubistava,vise ubistava drzavnih organa,citaj policije,terorizma,spijunaze,,,,itd.
Razlika izmedju naseg i npr.Americkog pravnog sisttema ,na koji se stalno vecina poziva jer ga je naucila kroz krimi serije ,je ta sto se tamo za ubistvo policajca u 98posto slucajeva izrice smrtna kazna! TO je preuzeto iz britanskog pravnog sistema,ali taj institut je katastrofalno los jer umesto da deluje preventivno,on tera ucinioca da predje "reku bez povratka" i da se nikada ne preda.Zato se stalno mogu videti dueli policije i kriminalaca koji za posledicu imaju prave male ratove na ulicama gradova! AKO SI UBIO POLICAJCA NIS LUD DA SE PREDAS!pa nastavljas da pucas ,a time drzava dovodi policiju u jos vecu opasnost!
A da napomenem da je momak(jako glup momak) bio mladji punoletnik,sto je bitno kod odredjivanja kazne!Takodje preuzeto iz britasnkog prava ali sa nameom da se olaksaju presude za manja k.d. tipa tuce,huliganizam i slicno!
DAKLE DECKA SU ODRAPILI PO ZAKONU MAKSIMALNO!
Setite se Veselinova,ubistva koje je izvrsio policajac kod optine NBG i da ne nabrajam vise,10godina u proseku za albanske teroriste...

Milan

pre 12 godina

A ovo kao nema veze sa pritiskom ministra unutrasnjih poslova Dacica. Voleo bih i da drugi gradjani imaju svog ministra koji ce da pritiska sudije. A iskreno -voleo bih da konacno imamo nezavisno sudstvo, jel trazim puno?

skoro pravnik

pre 12 godina

Ljudi, pravno sam neuk. Molim nekog iz struke da ovde na forumu objasni ZA ŠTA SE U OVOJ DRŽAVI ODREĐUJE MAKSIMALNA KAZNA?
(tancredo, 31. oktobar 2011 15:29)
Maksimalna kazna za pocinioca koji je u trenutku kada je napravio krivicno delo bio "mladji punoletnik" tj.imao manje od 21 godine, a to je ovde slucaj, po zakonu maksimalno moze da dobije 20 godina robije. Ovde je izrecena maksimalna kazna, nekima se to nece svideti, ali takav je aktuelni zakon.

S

pre 12 godina

Ponovo silovanje zakona, ponovo pogresna kvalifikacija krivicnog dela, ponovo maratonsko sudjenje, i ponovo ce Apelacioni sud morati da dovede stvari u okvire zakona. I posle se pitamo zasto placamo odstete uhapsenima i zasto se ljudi oslobadjaju. Kada se u ovoj zemlji svakome ko obori pesaka bude sudilo za ubistvo, tada se i za obaranje policajca moze suditi za tesko ubistvo. Do tada, ovo je besmisleno i sluzi samo za zastrasivanje. Ubistvo ukljucuje nameru i motiv, voleo bih da procitam obrazlozenje presude i vidim gde ih je sudija nasao.

Lazarenko

pre 12 godina

Primerena kazna. Ne smemo da zaboravimo da se veci deo kazne ne odnosi na sam cin ubistva, posto nije ni imao nameru da izvrsi ubistvo, vec za bahatost i necovecnost koju je ispoljio nakon nesrece.
Da je udario policajca, stao i pokusao da mu pomogne, da pokusa da ga preveze u urgentni centar i da je kasnije pokazivao iskreno kajanje - to bi se moglio okvalifikovati kao nesreca i momak bi verovatno prosao sa 3-4 godine zatvora.
Ovako, poneo se kao necovek, bahatim i idiotskim izjavama je pokazao da ne oseca ni trunku kajanja zbog smrti policajca - opravdano su mu pripisali dodatnih 16-17 godina zatvora.

Ariel

pre 12 godina

@miki (31. oktobar 2011 15:32)

E moj Miki samo jedno malo obavestenje, da nije dobio ovu kaznu za godinu, dve bi se kurcio okolo kako je zgazio policajca i kidisao na svakog! Tako oni rade, prebiju geja, ubiju policajca ovde ili onde, napadnu ma bilo koga bre, dobiju godinu dve i jos se posle hvale kad ih puste napolju kako su opasni momci! 20 godina nego sta! A ti draga drzavo primeni sad istu silu na sve one koji maltretiraju narod!!! Jeste li se opametili ili i dalje vrede dupli arsini?!?

G*nesh

pre 12 godina

Ko ovde brka loncice?!

A za namerno ubistvo decka u centru BG, od strane policije 7 godina? Bezabrazno visoka kazna shodno ostalim presudama u nasoj zemlji!!!

kartmen

pre 12 godina

Slažem se sa presudom, ali ne mogu da se otmem utisku da je ovako strogo kažnjen jedan anonimac, dok za ista dela tatini sinovi i dalje izbegavaju kaznu, da sada ne nabrajam primere.

Zmaj

pre 12 godina

@Nenad

Tvoj komentar ne pokazuje koliko si ti pametan vec da si veoma rizican vozac i da brzinu nisi prilagodio uslovima puta. Cim si ti "jedva uspeo da ih izbegnes", znaci da si vozio prebrzo.

Vladimir

pre 12 godina

Sad još samo da neki viši sud ne vrati sve na početak zbog "preoštre kazne" ili zbog uverenja da je za nesreću kriv proizvođač auto-radija pošto nije predvideo upotorenje na "tamne siluete sa rotacijama, svetlećim prslucima i svetlim palicama koje stoje pored neobičnih belo-plavih kola sa rotacijom na vrhu". Naravno da je mislio da je udario vevericu, zato je i bežao od onih ljudi u policijskom vozilima koji su, jelte, u stavri bili borci za prava života. Bolje da se branio ćutanjem...

miki

pre 12 godina

Pogresio je,desila se tragedija,a sta se dobija sa ovolikom kaznom?Svakome se desava da pogresi,kriv je,a vredi li unistiti i njegov zivot?Mozda neke stvari treba pripisati i godinama...mislim da mu ne treba veca kazna od zivota na dusi,a on nakon 20 god moze da bude ili gori kriminalac,ili da se ubije,ne nudi mu se nikakva buducnost.

Ljudski je prastati

pre 12 godina

Sta god - kako god, OTKINULI SU GA OD KAZNE!!! 20god. je MNOOOOOGO! Mislim, postoje ljudi koje treba skloniti sa ulica na duze vreme, ali posle jednog ubistva u saobracajnoj nesreci - nisam siguran.

Vlada

pre 12 godina

Ne kapiram, da li ovo znaci da potpuno legalno covek moze da ubije bar dva policajca u zivotu, a moze realno do 5 da dogura?!? Sta ce on na slobodi posle 20 godina?!? Cemu sluzi ona kazna od 40 godina?!?

nishlija

pre 12 godina

20god za ubistvo policajca.

kad dete policajca,pregazi 15 coveka,od 15 ubije jednu osobu,ostali budu lakse i teze (trajno) povredjeni,onda kazna bude samo 3 god.
mislim na nesrecu koja se dogodila pre nekoliko godina u Nisu,kod glavne autobuske stanice.

Pravosudje u Srbiji radi ?

Charlie

pre 12 godina

Realno, ovo je i maksimum jer je bio mladji punoletnik, te po zakonu ne moze vise. Sledeci put da se vodi racuna kada se menja radio stanica. Sramoto jedna.

NemanjaBB

pre 12 godina

Iskreno druze, zasluzio si kaznu, surovo si ga ubio, covek je umro u najgorim mukama. Mozda ne ovoliku, ali tako ti je u policijskoj drzavi.
Popio je osudu za primer, valjda tako treba.
Nadam se da ce jednog dana i celni ljudi ove drzave biti osudjeni ovako rigorozno za njihove zlocine. Oni su upropastili jos vise zivota...
Policajcu neka je laka zemlja. Zaista je covek dao zivot za svoj posao.

Dušan

pre 12 godina

Nije imao vremena za polaganje vozackog????

Pa sada ces decko imati dovoljno vremena da razmislis o svemu sto si uradio. Svaka cast sudiji, kada bi sve sudije davale takve kazne, ova zemlja bi bila bezbednija.

Nadam se da mu kaznu nece smanjiti na visim instancama.

kazniti zbog bezobrazluka

pre 12 godina

Kad mi se ucini da vidim siluetu, ja usporavam, a ne menjam radio stanice.
D a mi sapunik kaze da se nesto dogodilo, stao bih odmah.

Posto nije imao vozacku jer za to "nije imao vremena", cenim da je tip pokusao da pobegne smatrajuci da ce policajac na vreme da se skloni po principu pametniji popusta. Mucenik u tome nije uspeo, a vazno je da nas ovaj ubedjuje da je menjao radio stanicu.

nishlija

pre 12 godina

20god za ubistvo policajca.

kad dete policajca,pregazi 15 coveka,od 15 ubije jednu osobu,ostali budu lakse i teze (trajno) povredjeni,onda kazna bude samo 3 god.
mislim na nesrecu koja se dogodila pre nekoliko godina u Nisu,kod glavne autobuske stanice.

Pravosudje u Srbiji radi ?

kazniti zbog bezobrazluka

pre 12 godina

Kad mi se ucini da vidim siluetu, ja usporavam, a ne menjam radio stanice.
D a mi sapunik kaze da se nesto dogodilo, stao bih odmah.

Posto nije imao vozacku jer za to "nije imao vremena", cenim da je tip pokusao da pobegne smatrajuci da ce policajac na vreme da se skloni po principu pametniji popusta. Mucenik u tome nije uspeo, a vazno je da nas ovaj ubedjuje da je menjao radio stanicu.

Charlie

pre 12 godina

Realno, ovo je i maksimum jer je bio mladji punoletnik, te po zakonu ne moze vise. Sledeci put da se vodi racuna kada se menja radio stanica. Sramoto jedna.

Dušan

pre 12 godina

Nije imao vremena za polaganje vozackog????

Pa sada ces decko imati dovoljno vremena da razmislis o svemu sto si uradio. Svaka cast sudiji, kada bi sve sudije davale takve kazne, ova zemlja bi bila bezbednija.

Nadam se da mu kaznu nece smanjiti na visim instancama.

NemanjaBB

pre 12 godina

Iskreno druze, zasluzio si kaznu, surovo si ga ubio, covek je umro u najgorim mukama. Mozda ne ovoliku, ali tako ti je u policijskoj drzavi.
Popio je osudu za primer, valjda tako treba.
Nadam se da ce jednog dana i celni ljudi ove drzave biti osudjeni ovako rigorozno za njihove zlocine. Oni su upropastili jos vise zivota...
Policajcu neka je laka zemlja. Zaista je covek dao zivot za svoj posao.

Влада

pre 12 godina

20 година и мерцедес од 60 хиљада евра? Одлично.
(џ, 31. oktobar 2011 15:31)

Класично,прочита човек мечка и одмах помисли на авион...мечка 190,каквих црних 60000 евра?

Мада се слажем са пресудом,морам да се запитам зашто оволика казна?Зашто је живот полицајца вреднији од живота обичног човека који страда у саобраћајној несрећи?Онај што је убио Заблаћанског вероватно већ шета слободан,да не говорим о икс других случајева где су људи који су изазивали тешке саобраћајне несреће добијали смешне казне(Карић,па онај што је возио Веселинова,да споменем најпознатије).Дакле немам ништа против оштрих казни,али судите и пресуђујте по истим аршинима свима.

Vlada

pre 12 godina

Ne kapiram, da li ovo znaci da potpuno legalno covek moze da ubije bar dva policajca u zivotu, a moze realno do 5 da dogura?!? Sta ce on na slobodi posle 20 godina?!? Cemu sluzi ona kazna od 40 godina?!?

Pedja

pre 12 godina

Da nije isao brzinom 3 vorpa verovatno da bi video policajca, a ne siluetu. Ali video je on verovatno sve dobro, ali prvo nije hteo da stane da ne bi odgovarao vec mu je bilo lakse da ubije policajca. Nastavio je da bezi, a nije stao ni kad mu je suvozac sugerisao. Zatim je krenula potera za njim, ali ni to mu nije bio znak da stane. Verovatno je mislio da mu neko svira iza njega da bi ubrzao voznju. I ne bi ni stao da se nije prevrnuo. Uz sve to nema ni dozvolu. Bezobzirnost je najmanje sto se moze reci za ovako nesto, a da bude pristojno.

Vladimir

pre 12 godina

Sad još samo da neki viši sud ne vrati sve na početak zbog "preoštre kazne" ili zbog uverenja da je za nesreću kriv proizvođač auto-radija pošto nije predvideo upotorenje na "tamne siluete sa rotacijama, svetlećim prslucima i svetlim palicama koje stoje pored neobičnih belo-plavih kola sa rotacijom na vrhu". Naravno da je mislio da je udario vevericu, zato je i bežao od onih ljudi u policijskom vozilima koji su, jelte, u stavri bili borci za prava života. Bolje da se branio ćutanjem...

Ariel

pre 12 godina

@miki (31. oktobar 2011 15:32)

E moj Miki samo jedno malo obavestenje, da nije dobio ovu kaznu za godinu, dve bi se kurcio okolo kako je zgazio policajca i kidisao na svakog! Tako oni rade, prebiju geja, ubiju policajca ovde ili onde, napadnu ma bilo koga bre, dobiju godinu dve i jos se posle hvale kad ih puste napolju kako su opasni momci! 20 godina nego sta! A ti draga drzavo primeni sad istu silu na sve one koji maltretiraju narod!!! Jeste li se opametili ili i dalje vrede dupli arsini?!?

bezimena

pre 12 godina

Ako se složim sa ovakvom kaznom, ne mogu a da ne postavim pitanje ZAŠTO je ubica - policajac (DRŽAVA) Djordja Zarića, SUVOZAČA u automobilu koji je samo prošao kroz crveno na semaforu, osudjen na svega 13 godina zatvora, umesto na 25 - 30, najmanje!?

Koliko god policija mora da bude zaštićena, srazmerna toj zaštiti države, mora biti i njena ODGOVORNOST kada, kao predstavnik DRŽAVE, zloupotrebi svoj položaj, i nasrne na APSOLUTNO NEVINOG GRADJANINA!

marko

pre 12 godina

Ja da sam bio sudija, moja zavrsna rec bi bila ovako: Decko, mislim da si izuzetno bahat, i iznad svega glup kao tocilo. Ne mogu da verujem da si toliko tup, i da nisi pokazao barem malo saosecanja prema svom skoro vrsnjaku kojeg si zgazio bez problema. Da si poakzao barem malo ljudskosti, smanjio bih ti kaznu barem malo. Ovako si zahvaljuci svojoj gluposti i ogranicenosti, mene kao sudiju prosto naterao da ti odredim maksimalnu kaznu. Takodje, je meni kao sudiji jako zao, sto po zakonu ne postoji mogucnost, da za ovako bezobzirno, i iznad svega neljudsko ponasanje, kako sa aspekta prava, tako i sa aspekta humanosti, nisam u mogucnosti da ti dodelim dozivotnu robiju." Eto, tako bi mu ja presudio za sva vremena kad bih mogao. Ovakvi tupi i ograncieni, a iznad svega neljudi, ne zasluzuju da se uopte krecu medju obicnim ljudima.

Ljudski je prastati

pre 12 godina

Sta god - kako god, OTKINULI SU GA OD KAZNE!!! 20god. je MNOOOOOGO! Mislim, postoje ljudi koje treba skloniti sa ulica na duze vreme, ali posle jednog ubistva u saobracajnoj nesreci - nisam siguran.

Lazarenko

pre 12 godina

Primerena kazna. Ne smemo da zaboravimo da se veci deo kazne ne odnosi na sam cin ubistva, posto nije ni imao nameru da izvrsi ubistvo, vec za bahatost i necovecnost koju je ispoljio nakon nesrece.
Da je udario policajca, stao i pokusao da mu pomogne, da pokusa da ga preveze u urgentni centar i da je kasnije pokazivao iskreno kajanje - to bi se moglio okvalifikovati kao nesreca i momak bi verovatno prosao sa 3-4 godine zatvora.
Ovako, poneo se kao necovek, bahatim i idiotskim izjavama je pokazao da ne oseca ni trunku kajanja zbog smrti policajca - opravdano su mu pripisali dodatnih 16-17 godina zatvora.

kartmen

pre 12 godina

Slažem se sa presudom, ali ne mogu da se otmem utisku da je ovako strogo kažnjen jedan anonimac, dok za ista dela tatini sinovi i dalje izbegavaju kaznu, da sada ne nabrajam primere.

Joda

pre 12 godina

Ma vazi, svega ovoga ne bi bilo da je Pera otisao pravo u policiju.
Konacno, ima (malo) pravde za porodicu preminulog policajca i u ovoj zemlji.

Malo je 20 godina!

Nenad

pre 12 godina

Jednom mi se desilo da su me dva policajca po mrklom mraku bez fluorescentnih rukava ili prsluka zaustavila, glupo izasavsi na kolovoz.... Jedva sam ih izbegao, zaustavio vozilo izasao i izderao se na pandure. Tek tada su shvatili sta su uradili, samo su se izvinuli i sve je dobro proslo. A da nisam uspeo da ih izbegnem, da li bi trebao da dobijem 20 godina robije??

j o k e r

pre 12 godina

stvarno ne mogu da verujem da iz jedne nacije koja je iznedrila tolike pametne,inteligentne,naucnike,pisce,umetnike i uopste lj u d e - moze da ima medju sobom toliko ****** koji "mrtvi ladni" ozbiljno postavljaju pitanja "a la" : "sta ce on da radi posle 20 godina zatvora -da se ubije!??...","za ubistvo iz nehata-20 godina-mnogo je!?..."i da ne n abrajam "bisere"!!!odakle ste vi "genijalci",ko vas je vaspitao-ako je iko(???!!!),znaci ubistvo "iz nehata"kod vas znaci "nije namerno",pa mu treba oprosttti(!!??)tek ako uzme u ruke "uzi,noz,bombu,pistolj oi ostala pomagala"-onda je ubistvo,ali ako ne priznaje-e onda "nikom nista"..!???sta je postalo od one drzave pre 25 godina,bolje receno ko su ovi neljudi i "horor zombiji"bez duse i mozga koji zive u ovoj danasnjoj drzavi "nebeskih srba" koji aplaudiraju siledzijama,lopovima,krimosima svih vrsta kao i eto "ubicama iz nehata"(kad se sagnes da promenis stanicu,da uzmes upaljac da zaopalis cigaretu,da potegnes iz boce ili jednostavno se zablenes za nekom cicom...pa,"ljudi smo"!???),jer to se ne dogadja njima i njihovim-vec nekom drugom...a i "slucajno,iz nehata"...ubistvo iz nehata-pa koliko taj "samo jedan zivot" vredoi - ako moze da postoji "iz nehata"-slucajno...!!!??...aloooo srpska nacioooo...ili dodji sebi,ili se nosi . ... ..... ........ !!!

Kabeza

pre 12 godina

Vidim da vise vas pominje policajca koji je osudjen na 7 godina. Decko koji nesrecno stradao tom prilikom je prosao kroz 4 crvena svetla u nizu pod poterom interventne. Po zaustavljanju istog normalno je da je policajac prisao vozilu sa vec izvadjenim oruzjem. Zasto je zrtva uhvatila policajca za ruku u kojoj je drzao isto? U tom otimanju desila se tragedija. Nije bilo tu nikakve namere.

kion

pre 12 godina

Evo objasnjenja za ove sto oce da vesaju i da streljaju.
Nas pravni sistem ne poznaje institut smrtne kazne,vec je umesto njega uvedena specificna kazna od 40godina,koja se izrice u specificnim okolnostima,i sluzi kao zamena za smrtnu kaznu!
Maksimalna kazna zatvora je 20godina.TO JE MAKSIMUM NA KOJI MOZE DA BUDE OSUDJEN,ako se ne primeni taj institut 30-40godina,kao zamena za smrtnu!
Do primene dolazi u rektim slucajevima veoma teskih ubistava,vise ubistava,vise ubistava drzavnih organa,citaj policije,terorizma,spijunaze,,,,itd.
Razlika izmedju naseg i npr.Americkog pravnog sisttema ,na koji se stalno vecina poziva jer ga je naucila kroz krimi serije ,je ta sto se tamo za ubistvo policajca u 98posto slucajeva izrice smrtna kazna! TO je preuzeto iz britanskog pravnog sistema,ali taj institut je katastrofalno los jer umesto da deluje preventivno,on tera ucinioca da predje "reku bez povratka" i da se nikada ne preda.Zato se stalno mogu videti dueli policije i kriminalaca koji za posledicu imaju prave male ratove na ulicama gradova! AKO SI UBIO POLICAJCA NIS LUD DA SE PREDAS!pa nastavljas da pucas ,a time drzava dovodi policiju u jos vecu opasnost!
A da napomenem da je momak(jako glup momak) bio mladji punoletnik,sto je bitno kod odredjivanja kazne!Takodje preuzeto iz britasnkog prava ali sa nameom da se olaksaju presude za manja k.d. tipa tuce,huliganizam i slicno!
DAKLE DECKA SU ODRAPILI PO ZAKONU MAKSIMALNO!
Setite se Veselinova,ubistva koje je izvrsio policajac kod optine NBG i da ne nabrajam vise,10godina u proseku za albanske teroriste...

Milos

pre 12 godina

@Ljudski je prastati

Ovo se ne moze kvalifikovati kao nesrecan slucaj, sto bi dovelo do oslobadjanja okrivljenog ili lakse kazne. Nesrecan slucaj je kada vozac skrivi nesrecu postujuci propise, zbog nespretnosti, nesrecnog sticaja okolnosti ili nepaznje.

Kada neko sedne u kola bez vozacke dozvole, on se unapred odrice mogucnosti da se poziva na nehat, jer svaka prisebna osoba mora da zna da ukoliko ne zna da vozi, time sto to cini ugrozava i sebe i druge ucesnike u saobracaju. Samim tim, svaka nezgoda koja se tada dogodi racuna se kao namerna, bez obzira sto to u uzem smislu reci nije.

Bezanje sa mesta skrivljene nesrece necu da komentarisem, to je samo potvrda da je on znao da nije smeo da vozi i zato je hteo da izbegne odgovornost. A onako uzgred, mozda je mogao da pomogne povredjenom policajcu, ko zna da li bi mozda on danas bio medju zivima.

G*nesh

pre 12 godina

Ko ovde brka loncice?!

A za namerno ubistvo decka u centru BG, od strane policije 7 godina? Bezabrazno visoka kazna shodno ostalim presudama u nasoj zemlji!!!

miki

pre 12 godina

Pogresio je,desila se tragedija,a sta se dobija sa ovolikom kaznom?Svakome se desava da pogresi,kriv je,a vredi li unistiti i njegov zivot?Mozda neke stvari treba pripisati i godinama...mislim da mu ne treba veca kazna od zivota na dusi,a on nakon 20 god moze da bude ili gori kriminalac,ili da se ubije,ne nudi mu se nikakva buducnost.

nemanja

pre 12 godina

(Ljudski je prastati, 31. oktobar 2011 15:57)

pa slozio bih se sa tobom da je u pitanju saobracnajna nesreca. Ali posto je njemu sudjeno sa ubistvo sluzbenog lica na duznosti! a tu su kazne MNOGO vece. Ne kazem dal je to ispravno ili ne, samo konstatujem.

ali cinjenica je da nase sudstvo ide iz krajnosti u krajnost! Ja sam iskreno da sve kazne budu visoke, a narocito ubistva!

Zuki

pre 12 godina

Mozda bi neki pravnik mogao da nam objasni pravnu kvalifikaciju teskog ubistva.
Prosta logika mi govori da je ucinjeno (ne)delo prestrogo kvalifikovano, ukoliko naravno nije dokazano da je pocinilac namerno udario policajca kolima da bi izbegao kaznjavanje. I za to ima osnova jer je znao da cini tezak prekrsaj vozeci bez dozvole i ocigledno bio spreman na sve kako bi izbegao posledice.
Cak da je i prestrogo kaznjenj, mereno pravnim normama, nije mi ga zao. Poznat mi je profil ljudi koji bez vozacke ili sa kupljenom dozvolom i sve u saobracaju a i u zivotu resavaju silom. Nadam se da ce bar 15 odlezati.

mumbai

pre 12 godina

Pa zamislite vi sta je on izjavio, da nije imao vremena da polaze za dozvolu...pa time je upravo pokazao svoju bahatost i ukazao na svoju drustvenu opasnost...umesto da je odbranu zasnivao na iskrenom kajanju i zivotnom neiskustvu...

Bari1991

pre 12 godina

Ocigledno da ima uticaja na presudu to kada se neko sudjenje medijski isprati do kraja,tj. do presude!!!Inace je presuda totalno opravdana i bilo bi dobro da se mediji malo vise angazuju!

cinik

pre 12 godina

Sta god - kako god, OTKINULI SU GA OD KAZNE!!! 20god. je MNOOOOOGO! Mislim, postoje ljudi koje treba skloniti sa ulica na duze vreme, ali posle jednog ubistva u saobracajnoj nesreci - nisam siguran.
(Ljudski je prastati, 31. oktobar 2011 15:57)

A KOLIKO treba da ih ubije da bi dobio 40 godina. bog sve prašta pa kada ode tamo oprostiće mu. ovde je vreme da se nikome ne oprašta. a sam si rekao: ovo je UBISTVO pa tako i treba da se i tretira.

Milan

pre 12 godina

A ovo kao nema veze sa pritiskom ministra unutrasnjih poslova Dacica. Voleo bih i da drugi gradjani imaju svog ministra koji ce da pritiska sudije. A iskreno -voleo bih da konacno imamo nezavisno sudstvo, jel trazim puno?

s

pre 12 godina

20 година и мерцедес од 60 хиљада евра? Одлично.
(џ, 31. oktobar 2011 15:31)

prokleti internet kad svaka neznalica može da postavi komentar
mecka 190 daj bože da vredi 1-2000e

Mirko

pre 12 godina

Jos ako I izdrzi svih dvadeset godina teske robije onda ce pravda biti zadovoljena, ali kako je kod nas raspad sistema ovaj lik ce verovatno da dobije slobodne vikende posle jedno 3~4 godina a posle 5 ce deder I da izadje na uslovnu....

Sinan

pre 12 godina

20 godina ,i treba ,to je napad na sluzbeno lice! drustvo je otislo u ..... i izgubilo osecaj za vrednosti, pandure tretiraju kao kerove, a ne kao neke ljude koje se koliko toliko trude da nas opet koliko toliko zastite!

S

pre 12 godina

Ponovo silovanje zakona, ponovo pogresna kvalifikacija krivicnog dela, ponovo maratonsko sudjenje, i ponovo ce Apelacioni sud morati da dovede stvari u okvire zakona. I posle se pitamo zasto placamo odstete uhapsenima i zasto se ljudi oslobadjaju. Kada se u ovoj zemlji svakome ko obori pesaka bude sudilo za ubistvo, tada se i za obaranje policajca moze suditi za tesko ubistvo. Do tada, ovo je besmisleno i sluzi samo za zastrasivanje. Ubistvo ukljucuje nameru i motiv, voleo bih da procitam obrazlozenje presude i vidim gde ih je sudija nasao.

skoro pravnik

pre 12 godina

Ljudi, pravno sam neuk. Molim nekog iz struke da ovde na forumu objasni ZA ŠTA SE U OVOJ DRŽAVI ODREĐUJE MAKSIMALNA KAZNA?
(tancredo, 31. oktobar 2011 15:29)
Maksimalna kazna za pocinioca koji je u trenutku kada je napravio krivicno delo bio "mladji punoletnik" tj.imao manje od 21 godine, a to je ovde slucaj, po zakonu maksimalno moze da dobije 20 godina robije. Ovde je izrecena maksimalna kazna, nekima se to nece svideti, ali takav je aktuelni zakon.

Mika

pre 12 godina

Maksimalna kazna od 20 godina ima smisla jer je ovaj klinac najverovatnije zgazio policajca namerno (moguce je da se uplasio u tom trenutku sto nema dozvolu ali to nije bitno). Otezavajuca okolnost je sto je pobegao ( umesto da ostane na licu mesta i pomogne, ili ga odveze odmah u bolnicu ) + sto je bezao od potere ( to je tek katastrofa ). Ova prica tipa "ispred sebe video 'crnu tačku, siluetu' i sagnuo se da promeni radio-stanicu" je potpuno besmislena i ocigledna laz. Niko normalan nebi menjao stanicu u trenutku kada primecuje crnu siluetu. Da je ostao na licu mesta i pokusao da pomogne, najverovatnije ne bi dobio ovako drasticnu kaznu.

Zmaj

pre 12 godina

@Nenad

Tvoj komentar ne pokazuje koliko si ti pametan vec da si veoma rizican vozac i da brzinu nisi prilagodio uslovima puta. Cim si ti "jedva uspeo da ih izbegnes", znaci da si vozio prebrzo.

nikola

pre 12 godina

Kazna je odmerena adekvatno samo da tu nista ne menjaju. Ubistvo u saobracaju iz nehata je drugo, a sasvim druga stvar ubiti policajca tj. sluzbeno lice prilikom vrsenja sluzbene duznosti, to je vec tesko ubistvo. Ako nisi imao vremena da polazes prijatelju onda ces zato da camis u zatvoru a to sto nocu od policajaca vidis siluete mozda ne vidis dobro pa i ne bi dobio lekarski za voznju. Za sve to sto si uradio, ili nisi uradio a trebao si snosices sankcije, jer zbog tvoje bahatosti je covek mrtav, deca bez oca, supruga bez muza...

gravedigger

pre 12 godina

za sve vas koji lajkujete vest:
1. Jel bi dobio 20 godina i da je ubio npr. mene (tj. obicnog gradjanina)?
2. Da li vi znate sta znaci TESKO UBISTVO? Postoji li razlika izmedju momenta kada neko izvadi pistolj, uperi ga u covekovu glavu i opali i momenta kada neko (ne znam da li je bio i pijan ili ne) vozeci bez vozacke dozvole naleti na coveka (u ovom slucaju policajca) i pregazi ga, da bi POVREDJENI podlegao povredama posle 8 dana! Uz svo duzno postovanje preminulom i njegovoj porodici, mislim da postoji razlika...

Dimitrije

pre 12 godina

Miloradu je zivot ozbiljno obrusen, kad bude izasao imace 42. Opet, covek je ubijen. Njegovoj porodici nema utehe. U ovoj nasoj jadnoj, primitivnoj i nesvesnoj sredini niko da uperi prst u pravom smeru najbitnije 3 stvari koje nam nedostaju: 1. vaspitanje 2. vaspitanje i 3. VASPITANJE! Nije dovoljno da deca imaju na raspolaganju Mercedesa. Paznja, posvecenost, ljubav i iznad svega odgovornost. Nije samo ovaj momak kriv za svoje bezumno divljanje, iako je po zakonu samo on odgovoran za svoje postupke posle 18-te. Sta je sa roditeljima? Kako vaspitavamo decu? Ne prave se deca zato sto je tako red i radi pucanja u vazduh.

Pravnik

pre 12 godina

Za Zuki

Nisam citao presudu a tesko ubistvo ima vise oblika ali pretpostavljam da je osudjen za ovaj novi oblik "Ko lisi zivota sudiju, javnog tuzioca, zamenika javnog tuzioca zamenika javnog tuzioca ili policijskog sluzbenika u vezi sa vrsenjem njegove sluzbene duznosti : koji je dodat poslednjim izmenama krivicnog zakona sa namerom da utera strah i smanji broj napada na ova lica koji je sve ucestaliji u poslednje vreme . Zbog toga je i izrecena ovakva kazna . Ova odluka je u prptivna nacelu krivice koje nas krivicni zakon toboze proklamuje i samim tim nezakonita i protivustavna . Politicki je inspirisana razlozima koje sam prethodno naveo i iako je mozda i opravdana sa gledista morala to nista ne menja . Tesko ubistvo podrazumeva direktan umisljaj za razliku od obicnog ubistva sto je najgore ovde ni obicnog umislaja nema jer je delo izvrseno iz nehata . U najgprem slucaju trebali su da ga osude za nehatno ubistvo i izreknu najstroziju propisanu kaznu za to delo . Kad su vec isli na tesko ubistvo ne vidim ni jedan razlog za izricanje najstrozije kazne . Pre nego sto mnogi krenu da pluju imajte na umu da u tesko ubistvo spadaju i ubistvo deteta, trudnice, ubistva ucinjena na svirep nacin , umisljajno lisavanje zivota vise lica i drugi mnogo gori zlocini od ovoga . Ne mozete jednog klinca koji nije svestan svojih postipaka tretirati kao najgore koljace , ubice dece , silovateje (oni cesto dobijaju mnogo blaze kazne kada su zrtve obicni smrtnici ). Po ovoj presudi ispada da je isto da li ste ubili policajca namerno pistoljem ili iz nehata . Bas me zanima da li bi presuda bila ista da se radilo o nekom obicnom coveku . Velika sramota za javnog tuzioca suije i sve druge koji su ucestvovali u ovome i naravno za nase pravosudje . Uopste ne zelim da ulazim u to da li je kazna suvise stroga ili blaga ali ona sigurno nije pravicna ako se uzme u obzir sudska praksa nasih sudova u drugim slucajevima . Da je zgazio obicnog coveka verovatno ne bi bio ni osudjen . Ako drzava oce da postri kaznenu politiku neka lepo donese nove zakone i neka sve ucinioce krivicnih dela jednako kaznjava a ne da ovako drakonski kaznjava samo u pojedinim slucajevima .
Na kraju ne treba zaboraviti one koji su najodgovorniji sto je do ove tragedije uopste doslo roditelje koji klincu daju da vozi takav auto i pohlepne politicare koji su naterali ovog i druge jadne policajce da se kriju iza raznih zbunova i istrcavaju u poslednjem trenutku na srednju traku auto puta po mrklom mraku ne bi li oteli jos koji dinar od nas da napune svoje dzepove . Policajcu je mesto na trotoaru a ne da iskace iza kontejnera na ulicu kao neka utvara . Nek odluce sta im je vaznije lova ili sigurnost policajaca ova osuda nista nece promeniti .

Aleksandar

pre 12 godina

ajme 20 bas ste pretrali molom vas da mu ublazite kaznu na narukvicu da svi znaju da mogu da ubijaju policiju kad hoce gde hoce i kako hoce.Skoro sma gledao na HBO neki film o pljacki banke i tip bio policajca , cela njegova ekipa mu je rekla da li si ti normalan dobices 3 dozivotne moguce pomilovanje kad budes imao 400 godina a kod nas 20 pih ovde treba da snime film ubije odred policije i dobije 40 pa vi vidite strasno gde zivimo NATO dolaz vamo!

Petar

pre 12 godina

Господо, ово није саобраћајна незгода него убиство са директним умишљајем. Нема разлике између овога и онога што је пиштољем убио полицајца пре неки дан. У западним земљама за ово иде максимална казна а у још западнијим убица полицајца се по правилу опире хапшењу и не хвата жив.

Mario Bros

pre 12 godina

Voleo bih da vidim i tu scenu kada policajac mudro donosi odluku da se ne sklanja ispred pomahnitalog vozila. Gde se to uči da i ja malo odem u tu školu da odmorim mozak. Ovo je nauk za sve bahate vozače ali i za policajce da ne precenjuju svoje mogućnosti.

Bari1991

pre 12 godina

I zaboravio sam da dodam kako je neophodno da se isprati odluka apelacionog suda jer oni u poslednje vreme donose neke gotovo neverovatne odluke!!!

Slobodan

pre 12 godina

Nisam pravnik ali jednostavno mi ne ode u glavu da kaznom kojom sudija kaznjava nekog za pocinjeno krivicno delo, zeli da sprovodi prevenciju vrsenja kriminala. Da li to znaci da visina kazne koju izrice ne kaznjava nekoga primereno delu koju je ucinio, vec je to kazna uvecana za koeficijent zastasivanja koju taj osudjenik mora da odlezi. Ne ulazim u konkretan slucaj vec zelim da znam da li je moralno da se neko osudjuje ili se trazi da se osudi kao primer!? Valjda se nekome sudi konkretno za ono sto je uradio i kaznjava se primereno ucinjenom bez izlaska u susret javnosti ili politickim ocekivanjima. Ne prvi put slusamo obrazlozenje presuda koje sadrze te elemente prevencije cinjenja dela koje pociniti neko drugi u buducnosti. Ta presuda onda nije fer.Prevencijom kriminala se bave neki drugi cinioci i na drugom nivou a ne friziranim presudama. Ovaj momak je dobio 20 godina robije i propali zivot. Mozda je kazna primerena ucinjenom ali kada sudija kaze da ta visina kazne ima i neku drugu namenu, onda neka kaze kolika je kazna za ucinjeno delo a koliko godina ce da lezi kao bauk za buduce pocinioce. Kada neko izjavi da se nekom presudom salje poruka nekome...nije dobro.

Dzoni T

pre 12 godina

Kazna od 20g. je presedan kao i sve u nasem pravosudju. Dele nas na anonimne i poznate. Na zalost siromasne i bogate, kao i u zdravstvu i ostalim segmentima drustva. Politicka presuda kao upozorenje i vaspitna mera za nas anonimne, je samo agonija sistema tj. sramne politike. Vaspitna je i za tatine sinove i ostale, svesne da je ruka pravde osakacena i sramotna.

Anderson

pre 12 godina

Bahatost treba kažnjavati, ne komentarišem sudsku odluku, policiju treba zaštititi, ali i od njih samih! Da li se pridržavaju pravila službe, da li profesionalno postupaju, jesu li pripremljeni fizički za posao? Ovo poslednje, siguran sam da je vrlo sumnjivo. Čim se zaposle, 90% njih opuste stomake. Naravno da takvi nisu sposobni za išta teže osim lov na vozače iz zasede. Raspitao sam se i garantujem da 90% policajaca ne obavlja obavezne fizičke vežbe, nego falsifikuju nedeljni izveštaj. Pa posle može da ih vozač sedeći za volanom uhvati za ruku!!!Neprofesionalno i vrlo opasno!

Marko

pre 12 godina

Tako treba, malo je 20 godina ! Samo sto bi i roditelje osudio na par godina drustveno korisnog rada, jer se nisu dovoljno posvetili vaspitanju deteta. Vreme je da roditelji pocnu da ispastaju za svoj greske a ne samo deca !

A Ranko Panic ?

pre 12 godina

Ljudi, pa ovo je uplaseni klinac koji je hteo da provoza devojku. Ovo nije ubistvo,ovo je ipak nesretan slucaj. A toliko je pravih ubistava koja su sankcionisana mnogo blaze. Tacno je da je vozio bez dozvole, tacno je da se uplasio i pobegao, tacnoje da se lose branio, ali ne 20 godina !!!

Ljudski je prastati

pre 12 godina

Sta god - kako god, OTKINULI SU GA OD KAZNE!!! 20god. je MNOOOOOGO! Mislim, postoje ljudi koje treba skloniti sa ulica na duze vreme, ali posle jednog ubistva u saobracajnoj nesreci - nisam siguran.

miki

pre 12 godina

Pogresio je,desila se tragedija,a sta se dobija sa ovolikom kaznom?Svakome se desava da pogresi,kriv je,a vredi li unistiti i njegov zivot?Mozda neke stvari treba pripisati i godinama...mislim da mu ne treba veca kazna od zivota na dusi,a on nakon 20 god moze da bude ili gori kriminalac,ili da se ubije,ne nudi mu se nikakva buducnost.

Vlada

pre 12 godina

Ne kapiram, da li ovo znaci da potpuno legalno covek moze da ubije bar dva policajca u zivotu, a moze realno do 5 da dogura?!? Sta ce on na slobodi posle 20 godina?!? Cemu sluzi ona kazna od 40 godina?!?

nishlija

pre 12 godina

20god za ubistvo policajca.

kad dete policajca,pregazi 15 coveka,od 15 ubije jednu osobu,ostali budu lakse i teze (trajno) povredjeni,onda kazna bude samo 3 god.
mislim na nesrecu koja se dogodila pre nekoliko godina u Nisu,kod glavne autobuske stanice.

Pravosudje u Srbiji radi ?

Nenad

pre 12 godina

Jednom mi se desilo da su me dva policajca po mrklom mraku bez fluorescentnih rukava ili prsluka zaustavila, glupo izasavsi na kolovoz.... Jedva sam ih izbegao, zaustavio vozilo izasao i izderao se na pandure. Tek tada su shvatili sta su uradili, samo su se izvinuli i sve je dobro proslo. A da nisam uspeo da ih izbegnem, da li bi trebao da dobijem 20 godina robije??

G*nesh

pre 12 godina

Ko ovde brka loncice?!

A za namerno ubistvo decka u centru BG, od strane policije 7 godina? Bezabrazno visoka kazna shodno ostalim presudama u nasoj zemlji!!!

S

pre 12 godina

Ponovo silovanje zakona, ponovo pogresna kvalifikacija krivicnog dela, ponovo maratonsko sudjenje, i ponovo ce Apelacioni sud morati da dovede stvari u okvire zakona. I posle se pitamo zasto placamo odstete uhapsenima i zasto se ljudi oslobadjaju. Kada se u ovoj zemlji svakome ko obori pesaka bude sudilo za ubistvo, tada se i za obaranje policajca moze suditi za tesko ubistvo. Do tada, ovo je besmisleno i sluzi samo za zastrasivanje. Ubistvo ukljucuje nameru i motiv, voleo bih da procitam obrazlozenje presude i vidim gde ih je sudija nasao.

Kabeza

pre 12 godina

Vidim da vise vas pominje policajca koji je osudjen na 7 godina. Decko koji nesrecno stradao tom prilikom je prosao kroz 4 crvena svetla u nizu pod poterom interventne. Po zaustavljanju istog normalno je da je policajac prisao vozilu sa vec izvadjenim oruzjem. Zasto je zrtva uhvatila policajca za ruku u kojoj je drzao isto? U tom otimanju desila se tragedija. Nije bilo tu nikakve namere.

gravedigger

pre 12 godina

za sve vas koji lajkujete vest:
1. Jel bi dobio 20 godina i da je ubio npr. mene (tj. obicnog gradjanina)?
2. Da li vi znate sta znaci TESKO UBISTVO? Postoji li razlika izmedju momenta kada neko izvadi pistolj, uperi ga u covekovu glavu i opali i momenta kada neko (ne znam da li je bio i pijan ili ne) vozeci bez vozacke dozvole naleti na coveka (u ovom slucaju policajca) i pregazi ga, da bi POVREDJENI podlegao povredama posle 8 dana! Uz svo duzno postovanje preminulom i njegovoj porodici, mislim da postoji razlika...

A Ranko Panic ?

pre 12 godina

Ljudi, pa ovo je uplaseni klinac koji je hteo da provoza devojku. Ovo nije ubistvo,ovo je ipak nesretan slucaj. A toliko je pravih ubistava koja su sankcionisana mnogo blaze. Tacno je da je vozio bez dozvole, tacno je da se uplasio i pobegao, tacnoje da se lose branio, ali ne 20 godina !!!

Joda

pre 12 godina

Ma vazi, svega ovoga ne bi bilo da je Pera otisao pravo u policiju.
Konacno, ima (malo) pravde za porodicu preminulog policajca i u ovoj zemlji.

Malo je 20 godina!

Pravnik

pre 12 godina

Za Zuki

Nisam citao presudu a tesko ubistvo ima vise oblika ali pretpostavljam da je osudjen za ovaj novi oblik "Ko lisi zivota sudiju, javnog tuzioca, zamenika javnog tuzioca zamenika javnog tuzioca ili policijskog sluzbenika u vezi sa vrsenjem njegove sluzbene duznosti : koji je dodat poslednjim izmenama krivicnog zakona sa namerom da utera strah i smanji broj napada na ova lica koji je sve ucestaliji u poslednje vreme . Zbog toga je i izrecena ovakva kazna . Ova odluka je u prptivna nacelu krivice koje nas krivicni zakon toboze proklamuje i samim tim nezakonita i protivustavna . Politicki je inspirisana razlozima koje sam prethodno naveo i iako je mozda i opravdana sa gledista morala to nista ne menja . Tesko ubistvo podrazumeva direktan umisljaj za razliku od obicnog ubistva sto je najgore ovde ni obicnog umislaja nema jer je delo izvrseno iz nehata . U najgprem slucaju trebali su da ga osude za nehatno ubistvo i izreknu najstroziju propisanu kaznu za to delo . Kad su vec isli na tesko ubistvo ne vidim ni jedan razlog za izricanje najstrozije kazne . Pre nego sto mnogi krenu da pluju imajte na umu da u tesko ubistvo spadaju i ubistvo deteta, trudnice, ubistva ucinjena na svirep nacin , umisljajno lisavanje zivota vise lica i drugi mnogo gori zlocini od ovoga . Ne mozete jednog klinca koji nije svestan svojih postipaka tretirati kao najgore koljace , ubice dece , silovateje (oni cesto dobijaju mnogo blaze kazne kada su zrtve obicni smrtnici ). Po ovoj presudi ispada da je isto da li ste ubili policajca namerno pistoljem ili iz nehata . Bas me zanima da li bi presuda bila ista da se radilo o nekom obicnom coveku . Velika sramota za javnog tuzioca suije i sve druge koji su ucestvovali u ovome i naravno za nase pravosudje . Uopste ne zelim da ulazim u to da li je kazna suvise stroga ili blaga ali ona sigurno nije pravicna ako se uzme u obzir sudska praksa nasih sudova u drugim slucajevima . Da je zgazio obicnog coveka verovatno ne bi bio ni osudjen . Ako drzava oce da postri kaznenu politiku neka lepo donese nove zakone i neka sve ucinioce krivicnih dela jednako kaznjava a ne da ovako drakonski kaznjava samo u pojedinim slucajevima .
Na kraju ne treba zaboraviti one koji su najodgovorniji sto je do ove tragedije uopste doslo roditelje koji klincu daju da vozi takav auto i pohlepne politicare koji su naterali ovog i druge jadne policajce da se kriju iza raznih zbunova i istrcavaju u poslednjem trenutku na srednju traku auto puta po mrklom mraku ne bi li oteli jos koji dinar od nas da napune svoje dzepove . Policajcu je mesto na trotoaru a ne da iskace iza kontejnera na ulicu kao neka utvara . Nek odluce sta im je vaznije lova ili sigurnost policajaca ova osuda nista nece promeniti .

Charlie

pre 12 godina

Realno, ovo je i maksimum jer je bio mladji punoletnik, te po zakonu ne moze vise. Sledeci put da se vodi racuna kada se menja radio stanica. Sramoto jedna.

Mirko

pre 12 godina

Jos ako I izdrzi svih dvadeset godina teske robije onda ce pravda biti zadovoljena, ali kako je kod nas raspad sistema ovaj lik ce verovatno da dobije slobodne vikende posle jedno 3~4 godina a posle 5 ce deder I da izadje na uslovnu....

bezimena

pre 12 godina

Ako se složim sa ovakvom kaznom, ne mogu a da ne postavim pitanje ZAŠTO je ubica - policajac (DRŽAVA) Djordja Zarića, SUVOZAČA u automobilu koji je samo prošao kroz crveno na semaforu, osudjen na svega 13 godina zatvora, umesto na 25 - 30, najmanje!?

Koliko god policija mora da bude zaštićena, srazmerna toj zaštiti države, mora biti i njena ODGOVORNOST kada, kao predstavnik DRŽAVE, zloupotrebi svoj položaj, i nasrne na APSOLUTNO NEVINOG GRADJANINA!

Aleksandar

pre 12 godina

ajme 20 bas ste pretrali molom vas da mu ublazite kaznu na narukvicu da svi znaju da mogu da ubijaju policiju kad hoce gde hoce i kako hoce.Skoro sma gledao na HBO neki film o pljacki banke i tip bio policajca , cela njegova ekipa mu je rekla da li si ti normalan dobices 3 dozivotne moguce pomilovanje kad budes imao 400 godina a kod nas 20 pih ovde treba da snime film ubije odred policije i dobije 40 pa vi vidite strasno gde zivimo NATO dolaz vamo!

Zmaj

pre 12 godina

@Nenad

Tvoj komentar ne pokazuje koliko si ti pametan vec da si veoma rizican vozac i da brzinu nisi prilagodio uslovima puta. Cim si ti "jedva uspeo da ih izbegnes", znaci da si vozio prebrzo.

j o k e r

pre 12 godina

stvarno ne mogu da verujem da iz jedne nacije koja je iznedrila tolike pametne,inteligentne,naucnike,pisce,umetnike i uopste lj u d e - moze da ima medju sobom toliko ****** koji "mrtvi ladni" ozbiljno postavljaju pitanja "a la" : "sta ce on da radi posle 20 godina zatvora -da se ubije!??...","za ubistvo iz nehata-20 godina-mnogo je!?..."i da ne n abrajam "bisere"!!!odakle ste vi "genijalci",ko vas je vaspitao-ako je iko(???!!!),znaci ubistvo "iz nehata"kod vas znaci "nije namerno",pa mu treba oprosttti(!!??)tek ako uzme u ruke "uzi,noz,bombu,pistolj oi ostala pomagala"-onda je ubistvo,ali ako ne priznaje-e onda "nikom nista"..!???sta je postalo od one drzave pre 25 godina,bolje receno ko su ovi neljudi i "horor zombiji"bez duse i mozga koji zive u ovoj danasnjoj drzavi "nebeskih srba" koji aplaudiraju siledzijama,lopovima,krimosima svih vrsta kao i eto "ubicama iz nehata"(kad se sagnes da promenis stanicu,da uzmes upaljac da zaopalis cigaretu,da potegnes iz boce ili jednostavno se zablenes za nekom cicom...pa,"ljudi smo"!???),jer to se ne dogadja njima i njihovim-vec nekom drugom...a i "slucajno,iz nehata"...ubistvo iz nehata-pa koliko taj "samo jedan zivot" vredoi - ako moze da postoji "iz nehata"-slucajno...!!!??...aloooo srpska nacioooo...ili dodji sebi,ili se nosi . ... ..... ........ !!!

Влада

pre 12 godina

20 година и мерцедес од 60 хиљада евра? Одлично.
(џ, 31. oktobar 2011 15:31)

Класично,прочита човек мечка и одмах помисли на авион...мечка 190,каквих црних 60000 евра?

Мада се слажем са пресудом,морам да се запитам зашто оволика казна?Зашто је живот полицајца вреднији од живота обичног човека који страда у саобраћајној несрећи?Онај што је убио Заблаћанског вероватно већ шета слободан,да не говорим о икс других случајева где су људи који су изазивали тешке саобраћајне несреће добијали смешне казне(Карић,па онај што је возио Веселинова,да споменем најпознатије).Дакле немам ништа против оштрих казни,али судите и пресуђујте по истим аршинима свима.

kion

pre 12 godina

Evo objasnjenja za ove sto oce da vesaju i da streljaju.
Nas pravni sistem ne poznaje institut smrtne kazne,vec je umesto njega uvedena specificna kazna od 40godina,koja se izrice u specificnim okolnostima,i sluzi kao zamena za smrtnu kaznu!
Maksimalna kazna zatvora je 20godina.TO JE MAKSIMUM NA KOJI MOZE DA BUDE OSUDJEN,ako se ne primeni taj institut 30-40godina,kao zamena za smrtnu!
Do primene dolazi u rektim slucajevima veoma teskih ubistava,vise ubistava,vise ubistava drzavnih organa,citaj policije,terorizma,spijunaze,,,,itd.
Razlika izmedju naseg i npr.Americkog pravnog sisttema ,na koji se stalno vecina poziva jer ga je naucila kroz krimi serije ,je ta sto se tamo za ubistvo policajca u 98posto slucajeva izrice smrtna kazna! TO je preuzeto iz britanskog pravnog sistema,ali taj institut je katastrofalno los jer umesto da deluje preventivno,on tera ucinioca da predje "reku bez povratka" i da se nikada ne preda.Zato se stalno mogu videti dueli policije i kriminalaca koji za posledicu imaju prave male ratove na ulicama gradova! AKO SI UBIO POLICAJCA NIS LUD DA SE PREDAS!pa nastavljas da pucas ,a time drzava dovodi policiju u jos vecu opasnost!
A da napomenem da je momak(jako glup momak) bio mladji punoletnik,sto je bitno kod odredjivanja kazne!Takodje preuzeto iz britasnkog prava ali sa nameom da se olaksaju presude za manja k.d. tipa tuce,huliganizam i slicno!
DAKLE DECKA SU ODRAPILI PO ZAKONU MAKSIMALNO!
Setite se Veselinova,ubistva koje je izvrsio policajac kod optine NBG i da ne nabrajam vise,10godina u proseku za albanske teroriste...

cinik

pre 12 godina

Sta god - kako god, OTKINULI SU GA OD KAZNE!!! 20god. je MNOOOOOGO! Mislim, postoje ljudi koje treba skloniti sa ulica na duze vreme, ali posle jednog ubistva u saobracajnoj nesreci - nisam siguran.
(Ljudski je prastati, 31. oktobar 2011 15:57)

A KOLIKO treba da ih ubije da bi dobio 40 godina. bog sve prašta pa kada ode tamo oprostiće mu. ovde je vreme da se nikome ne oprašta. a sam si rekao: ovo je UBISTVO pa tako i treba da se i tretira.

Anderson

pre 12 godina

Bahatost treba kažnjavati, ne komentarišem sudsku odluku, policiju treba zaštititi, ali i od njih samih! Da li se pridržavaju pravila službe, da li profesionalno postupaju, jesu li pripremljeni fizički za posao? Ovo poslednje, siguran sam da je vrlo sumnjivo. Čim se zaposle, 90% njih opuste stomake. Naravno da takvi nisu sposobni za išta teže osim lov na vozače iz zasede. Raspitao sam se i garantujem da 90% policajaca ne obavlja obavezne fizičke vežbe, nego falsifikuju nedeljni izveštaj. Pa posle može da ih vozač sedeći za volanom uhvati za ruku!!!Neprofesionalno i vrlo opasno!

Dušan

pre 12 godina

Nije imao vremena za polaganje vozackog????

Pa sada ces decko imati dovoljno vremena da razmislis o svemu sto si uradio. Svaka cast sudiji, kada bi sve sudije davale takve kazne, ova zemlja bi bila bezbednija.

Nadam se da mu kaznu nece smanjiti na visim instancama.

Zuki

pre 12 godina

Mozda bi neki pravnik mogao da nam objasni pravnu kvalifikaciju teskog ubistva.
Prosta logika mi govori da je ucinjeno (ne)delo prestrogo kvalifikovano, ukoliko naravno nije dokazano da je pocinilac namerno udario policajca kolima da bi izbegao kaznjavanje. I za to ima osnova jer je znao da cini tezak prekrsaj vozeci bez dozvole i ocigledno bio spreman na sve kako bi izbegao posledice.
Cak da je i prestrogo kaznjenj, mereno pravnim normama, nije mi ga zao. Poznat mi je profil ljudi koji bez vozacke ili sa kupljenom dozvolom i sve u saobracaju a i u zivotu resavaju silom. Nadam se da ce bar 15 odlezati.

Slobodan

pre 12 godina

Nisam pravnik ali jednostavno mi ne ode u glavu da kaznom kojom sudija kaznjava nekog za pocinjeno krivicno delo, zeli da sprovodi prevenciju vrsenja kriminala. Da li to znaci da visina kazne koju izrice ne kaznjava nekoga primereno delu koju je ucinio, vec je to kazna uvecana za koeficijent zastasivanja koju taj osudjenik mora da odlezi. Ne ulazim u konkretan slucaj vec zelim da znam da li je moralno da se neko osudjuje ili se trazi da se osudi kao primer!? Valjda se nekome sudi konkretno za ono sto je uradio i kaznjava se primereno ucinjenom bez izlaska u susret javnosti ili politickim ocekivanjima. Ne prvi put slusamo obrazlozenje presuda koje sadrze te elemente prevencije cinjenja dela koje pociniti neko drugi u buducnosti. Ta presuda onda nije fer.Prevencijom kriminala se bave neki drugi cinioci i na drugom nivou a ne friziranim presudama. Ovaj momak je dobio 20 godina robije i propali zivot. Mozda je kazna primerena ucinjenom ali kada sudija kaze da ta visina kazne ima i neku drugu namenu, onda neka kaze kolika je kazna za ucinjeno delo a koliko godina ce da lezi kao bauk za buduce pocinioce. Kada neko izjavi da se nekom presudom salje poruka nekome...nije dobro.

Petar

pre 12 godina

Господо, ово није саобраћајна незгода него убиство са директним умишљајем. Нема разлике између овога и онога што је пиштољем убио полицајца пре неки дан. У западним земљама за ово иде максимална казна а у још западнијим убица полицајца се по правилу опире хапшењу и не хвата жив.

Vladimir

pre 12 godina

Sad još samo da neki viši sud ne vrati sve na početak zbog "preoštre kazne" ili zbog uverenja da je za nesreću kriv proizvođač auto-radija pošto nije predvideo upotorenje na "tamne siluete sa rotacijama, svetlećim prslucima i svetlim palicama koje stoje pored neobičnih belo-plavih kola sa rotacijom na vrhu". Naravno da je mislio da je udario vevericu, zato je i bežao od onih ljudi u policijskom vozilima koji su, jelte, u stavri bili borci za prava života. Bolje da se branio ćutanjem...

Dzoni T

pre 12 godina

Kazna od 20g. je presedan kao i sve u nasem pravosudju. Dele nas na anonimne i poznate. Na zalost siromasne i bogate, kao i u zdravstvu i ostalim segmentima drustva. Politicka presuda kao upozorenje i vaspitna mera za nas anonimne, je samo agonija sistema tj. sramne politike. Vaspitna je i za tatine sinove i ostale, svesne da je ruka pravde osakacena i sramotna.

Marko

pre 12 godina

Tako treba, malo je 20 godina ! Samo sto bi i roditelje osudio na par godina drustveno korisnog rada, jer se nisu dovoljno posvetili vaspitanju deteta. Vreme je da roditelji pocnu da ispastaju za svoj greske a ne samo deca !

kazniti zbog bezobrazluka

pre 12 godina

Kad mi se ucini da vidim siluetu, ja usporavam, a ne menjam radio stanice.
D a mi sapunik kaze da se nesto dogodilo, stao bih odmah.

Posto nije imao vozacku jer za to "nije imao vremena", cenim da je tip pokusao da pobegne smatrajuci da ce policajac na vreme da se skloni po principu pametniji popusta. Mucenik u tome nije uspeo, a vazno je da nas ovaj ubedjuje da je menjao radio stanicu.

Ariel

pre 12 godina

@miki (31. oktobar 2011 15:32)

E moj Miki samo jedno malo obavestenje, da nije dobio ovu kaznu za godinu, dve bi se kurcio okolo kako je zgazio policajca i kidisao na svakog! Tako oni rade, prebiju geja, ubiju policajca ovde ili onde, napadnu ma bilo koga bre, dobiju godinu dve i jos se posle hvale kad ih puste napolju kako su opasni momci! 20 godina nego sta! A ti draga drzavo primeni sad istu silu na sve one koji maltretiraju narod!!! Jeste li se opametili ili i dalje vrede dupli arsini?!?

Bari1991

pre 12 godina

Ocigledno da ima uticaja na presudu to kada se neko sudjenje medijski isprati do kraja,tj. do presude!!!Inace je presuda totalno opravdana i bilo bi dobro da se mediji malo vise angazuju!

Sinan

pre 12 godina

20 godina ,i treba ,to je napad na sluzbeno lice! drustvo je otislo u ..... i izgubilo osecaj za vrednosti, pandure tretiraju kao kerove, a ne kao neke ljude koje se koliko toliko trude da nas opet koliko toliko zastite!

kartmen

pre 12 godina

Slažem se sa presudom, ali ne mogu da se otmem utisku da je ovako strogo kažnjen jedan anonimac, dok za ista dela tatini sinovi i dalje izbegavaju kaznu, da sada ne nabrajam primere.

Mario Bros

pre 12 godina

Voleo bih da vidim i tu scenu kada policajac mudro donosi odluku da se ne sklanja ispred pomahnitalog vozila. Gde se to uči da i ja malo odem u tu školu da odmorim mozak. Ovo je nauk za sve bahate vozače ali i za policajce da ne precenjuju svoje mogućnosti.

NemanjaBB

pre 12 godina

Iskreno druze, zasluzio si kaznu, surovo si ga ubio, covek je umro u najgorim mukama. Mozda ne ovoliku, ali tako ti je u policijskoj drzavi.
Popio je osudu za primer, valjda tako treba.
Nadam se da ce jednog dana i celni ljudi ove drzave biti osudjeni ovako rigorozno za njihove zlocine. Oni su upropastili jos vise zivota...
Policajcu neka je laka zemlja. Zaista je covek dao zivot za svoj posao.

s

pre 12 godina

20 година и мерцедес од 60 хиљада евра? Одлично.
(џ, 31. oktobar 2011 15:31)

prokleti internet kad svaka neznalica može da postavi komentar
mecka 190 daj bože da vredi 1-2000e

nikola

pre 12 godina

Kazna je odmerena adekvatno samo da tu nista ne menjaju. Ubistvo u saobracaju iz nehata je drugo, a sasvim druga stvar ubiti policajca tj. sluzbeno lice prilikom vrsenja sluzbene duznosti, to je vec tesko ubistvo. Ako nisi imao vremena da polazes prijatelju onda ces zato da camis u zatvoru a to sto nocu od policajaca vidis siluete mozda ne vidis dobro pa i ne bi dobio lekarski za voznju. Za sve to sto si uradio, ili nisi uradio a trebao si snosices sankcije, jer zbog tvoje bahatosti je covek mrtav, deca bez oca, supruga bez muza...

marko

pre 12 godina

Ja da sam bio sudija, moja zavrsna rec bi bila ovako: Decko, mislim da si izuzetno bahat, i iznad svega glup kao tocilo. Ne mogu da verujem da si toliko tup, i da nisi pokazao barem malo saosecanja prema svom skoro vrsnjaku kojeg si zgazio bez problema. Da si poakzao barem malo ljudskosti, smanjio bih ti kaznu barem malo. Ovako si zahvaljuci svojoj gluposti i ogranicenosti, mene kao sudiju prosto naterao da ti odredim maksimalnu kaznu. Takodje, je meni kao sudiji jako zao, sto po zakonu ne postoji mogucnost, da za ovako bezobzirno, i iznad svega neljudsko ponasanje, kako sa aspekta prava, tako i sa aspekta humanosti, nisam u mogucnosti da ti dodelim dozivotnu robiju." Eto, tako bi mu ja presudio za sva vremena kad bih mogao. Ovakvi tupi i ograncieni, a iznad svega neljudi, ne zasluzuju da se uopte krecu medju obicnim ljudima.

Pedja

pre 12 godina

Da nije isao brzinom 3 vorpa verovatno da bi video policajca, a ne siluetu. Ali video je on verovatno sve dobro, ali prvo nije hteo da stane da ne bi odgovarao vec mu je bilo lakse da ubije policajca. Nastavio je da bezi, a nije stao ni kad mu je suvozac sugerisao. Zatim je krenula potera za njim, ali ni to mu nije bio znak da stane. Verovatno je mislio da mu neko svira iza njega da bi ubrzao voznju. I ne bi ni stao da se nije prevrnuo. Uz sve to nema ni dozvolu. Bezobzirnost je najmanje sto se moze reci za ovako nesto, a da bude pristojno.

Lazarenko

pre 12 godina

Primerena kazna. Ne smemo da zaboravimo da se veci deo kazne ne odnosi na sam cin ubistva, posto nije ni imao nameru da izvrsi ubistvo, vec za bahatost i necovecnost koju je ispoljio nakon nesrece.
Da je udario policajca, stao i pokusao da mu pomogne, da pokusa da ga preveze u urgentni centar i da je kasnije pokazivao iskreno kajanje - to bi se moglio okvalifikovati kao nesreca i momak bi verovatno prosao sa 3-4 godine zatvora.
Ovako, poneo se kao necovek, bahatim i idiotskim izjavama je pokazao da ne oseca ni trunku kajanja zbog smrti policajca - opravdano su mu pripisali dodatnih 16-17 godina zatvora.

mumbai

pre 12 godina

Pa zamislite vi sta je on izjavio, da nije imao vremena da polaze za dozvolu...pa time je upravo pokazao svoju bahatost i ukazao na svoju drustvenu opasnost...umesto da je odbranu zasnivao na iskrenom kajanju i zivotnom neiskustvu...

Milan

pre 12 godina

A ovo kao nema veze sa pritiskom ministra unutrasnjih poslova Dacica. Voleo bih i da drugi gradjani imaju svog ministra koji ce da pritiska sudije. A iskreno -voleo bih da konacno imamo nezavisno sudstvo, jel trazim puno?

Milos

pre 12 godina

@Ljudski je prastati

Ovo se ne moze kvalifikovati kao nesrecan slucaj, sto bi dovelo do oslobadjanja okrivljenog ili lakse kazne. Nesrecan slucaj je kada vozac skrivi nesrecu postujuci propise, zbog nespretnosti, nesrecnog sticaja okolnosti ili nepaznje.

Kada neko sedne u kola bez vozacke dozvole, on se unapred odrice mogucnosti da se poziva na nehat, jer svaka prisebna osoba mora da zna da ukoliko ne zna da vozi, time sto to cini ugrozava i sebe i druge ucesnike u saobracaju. Samim tim, svaka nezgoda koja se tada dogodi racuna se kao namerna, bez obzira sto to u uzem smislu reci nije.

Bezanje sa mesta skrivljene nesrece necu da komentarisem, to je samo potvrda da je on znao da nije smeo da vozi i zato je hteo da izbegne odgovornost. A onako uzgred, mozda je mogao da pomogne povredjenom policajcu, ko zna da li bi mozda on danas bio medju zivima.

Mika

pre 12 godina

Maksimalna kazna od 20 godina ima smisla jer je ovaj klinac najverovatnije zgazio policajca namerno (moguce je da se uplasio u tom trenutku sto nema dozvolu ali to nije bitno). Otezavajuca okolnost je sto je pobegao ( umesto da ostane na licu mesta i pomogne, ili ga odveze odmah u bolnicu ) + sto je bezao od potere ( to je tek katastrofa ). Ova prica tipa "ispred sebe video 'crnu tačku, siluetu' i sagnuo se da promeni radio-stanicu" je potpuno besmislena i ocigledna laz. Niko normalan nebi menjao stanicu u trenutku kada primecuje crnu siluetu. Da je ostao na licu mesta i pokusao da pomogne, najverovatnije ne bi dobio ovako drasticnu kaznu.

Bari1991

pre 12 godina

I zaboravio sam da dodam kako je neophodno da se isprati odluka apelacionog suda jer oni u poslednje vreme donose neke gotovo neverovatne odluke!!!

nemanja

pre 12 godina

(Ljudski je prastati, 31. oktobar 2011 15:57)

pa slozio bih se sa tobom da je u pitanju saobracnajna nesreca. Ali posto je njemu sudjeno sa ubistvo sluzbenog lica na duznosti! a tu su kazne MNOGO vece. Ne kazem dal je to ispravno ili ne, samo konstatujem.

ali cinjenica je da nase sudstvo ide iz krajnosti u krajnost! Ja sam iskreno da sve kazne budu visoke, a narocito ubistva!

skoro pravnik

pre 12 godina

Ljudi, pravno sam neuk. Molim nekog iz struke da ovde na forumu objasni ZA ŠTA SE U OVOJ DRŽAVI ODREĐUJE MAKSIMALNA KAZNA?
(tancredo, 31. oktobar 2011 15:29)
Maksimalna kazna za pocinioca koji je u trenutku kada je napravio krivicno delo bio "mladji punoletnik" tj.imao manje od 21 godine, a to je ovde slucaj, po zakonu maksimalno moze da dobije 20 godina robije. Ovde je izrecena maksimalna kazna, nekima se to nece svideti, ali takav je aktuelni zakon.

Dimitrije

pre 12 godina

Miloradu je zivot ozbiljno obrusen, kad bude izasao imace 42. Opet, covek je ubijen. Njegovoj porodici nema utehe. U ovoj nasoj jadnoj, primitivnoj i nesvesnoj sredini niko da uperi prst u pravom smeru najbitnije 3 stvari koje nam nedostaju: 1. vaspitanje 2. vaspitanje i 3. VASPITANJE! Nije dovoljno da deca imaju na raspolaganju Mercedesa. Paznja, posvecenost, ljubav i iznad svega odgovornost. Nije samo ovaj momak kriv za svoje bezumno divljanje, iako je po zakonu samo on odgovoran za svoje postupke posle 18-te. Sta je sa roditeljima? Kako vaspitavamo decu? Ne prave se deca zato sto je tako red i radi pucanja u vazduh.