CG: Poništenje odluke iz 1918. g.

Podgorica -- Udruženje Crnogoraca Australije predalo je predsedniku crnogorskog parlamenta inicijativu za poništenje odluka Velike podgoričke narodne skupštine iz 1918.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. U bre kako su ovi montenegrosi krenuli sa "ponistavanjima" do kraja godine ce ponistiti(ako vec i nisu)Teoriju Evolucije....ima da nas nema!
  (Cika Darwin, 12. maj 2011 13:07)

  # Link komentara

 2. Al se okomili na nas ovi Crnogorci. Ja sam prvi za to da im se izvinimo sto smo bili sa njima u istoj drzavi ali pod jednim uslovom. Da vrate u CG sve svoje direktore i bizbismene koji haraju po Srbiji. Nemamo vise mesta u zatvorima.
   (Nenad-EU, 12. maj 2011 11:04)

  # Link komentara

 3. Pa ajte vise kad vas molim! Mi Srbi Vam od srca zelimo sve najlepse!
  (kolasinac, 12. maj 2011 09:38)

  # Link komentara

 4. U prvom svetskom ratu su najviše stradali Srbija, pa Crna Gora. I mnogo je Srba učestvovalo u tom stradanju, i sa njihove strane, i sa austrougarske. Veliki Srbi bi danas bili mnogo manji kada bi istorija imala hrabrosti da objavi javno šta su sve radili Srbima i Crnogorcima pojedini Srbi u tudjim uniformama. Jer, tudja uniforma uvek ima isti karakter za jednu naciju, čak i ako je iznudjena. Pogrešno je svrstavati se uz istorijske grešnike, i zbog dnevne politike veličati one koji su se isticali u tudjim uniformama, i za tudje interese. Srbija ima obavezu prema sebi i svojim i precima i potomcima, da stavi na svoje mesto i velike Srbe i velike Crnogorce, bez obzira koliko je, i gde je, njihov veliki uticaj danas. I u kojoj su uniformi danas. Jer, one 1916 su ginuli i Srbi i Crnogorci na istoj strani, vodjeni svojom ljudskom veličinom. Dok nisu nadvladali oni sa novim uniformama. Dobre su nove uniforme, ali nisu budućnost ni jednog naroda. Ni politike.
  (Mirko, 12. maj 2011 08:54)

  # Link komentara

 5. Svašta!? Pa zar pre neku godinu niste de fakto ukinuli tu odredbu ili šta već? Uostalom, toliko malo mislimo o vama da je to prosto smejurija; vaša država...vaši problemi - šta nas se sve to tiče? Da ste samo svesni koliko mnogima iz Srbije ne značite ni kol'ko pod noktom blata!? Budite montenigersi, crnogorci...šta god vam volja i ne mislite da ćemo se nešto potresti zbog toga; ovde ima dosta ozbiljnijih problema za rešavanje od cirkuzanije sa vaših vrleti. Pajaci obični!
  (Žaki, 12. maj 2011 00:13)

  # Link komentara

 6. Isto tako predlazem da srpska skupstina donese rezoluciju po kojoj se ponistavaju posledice kosovskog boja, i nicim oporavdane i izazvane turske agresije na srpske zemlje i obnovi Dusanovo carstvo.
  (Darko, 11. maj 2011 23:29)

  # Link komentara

 7. ...ja bih im bio do groba zahvalan da poniste i zajam za saniranje posledica zemljotresa u cg i da nam vrate te pare...
  ...i jos nesto...da izbace iz upotrebe srpske reci koje im mnogo znace, beogradski univerzitet, klinicki centar srbije, stan na dedinju, dvojno drzavljanstvo...
  ...posle neka menjaju sta god zele...
  (kraja, 11. maj 2011 23:24)

  # Link komentara

 8. Ako najmudrija glava u Crnoj Gori Ranko Krivokapic to ne resi niko nece.Kakav je to lik.
  (Milan, 11. maj 2011 23:12)

  # Link komentara

 9. Mi znamo da je to bila okupacija i moji preci su bili zelenasi a vasi bjelasi.Drago mi je da smo na demokratskom referendumu povratili svoju drzavnost.Hvala i dovidjenja.
  (BAR, 11. maj 2011 22:57)

  # Link komentara

 10. @dr
  ''Crna Gora je ovom odlukom pored živog Kralja i Vlade koji su bili u inostranstvu prisajedinjena Srbiji i kao takva ušla u sastav zajedničke države.''
  Подгоричка скупштина је била састављена од делегата из Црне Горе.
  Црна Гора је капитулирала 1916. године.
  Краљ Никола Петровић није протеран од стране владе Србије уз помоћ војске Србијe.
  Једном народу, нису потребне две династије већ једна - одлучено је тада да то буде владарска породица вожда Петровића, јер су његови потомци заслужни за ослобођење Црне Горе.
  Александар Карађорђевић је био унук краља Николе Петровића. Најстарија кћер краља Николе, мајка Александрова, од милоште Зорка, на крштењу је добила име Љубица, а кум је био кнез Михаило Обреновић. Прича о три српске династије. (Преци династије Петровић - Његош доселили су се у Црну Гору из Босне, из Зенице)
  И сада се појављују ''тикве без корена'' које све чине само да би друге, а првенствено себе, убедили да су нешто што нису...
  (άρχων Τριβαλλούς, 11. maj 2011 22:12)

  # Link komentara

 11. Obzirom na količinu gluposti koje prave vlasti novoformiranih balkanskih državica, u kontekstu izumiranja svih nacija na ovim prostorima, ima u svemu i nešto dobro. Poslednji predstavnici će umreti od smeha, dok budu čitali "istoriju" koju su im preci ostavili...
  (bezimena, 11. maj 2011 22:09)

  # Link komentara

 12. Jad i beda slepog tumaranja po hodnicima blistave istorije.
  (čovek, 11. maj 2011 22:07)

  # Link komentara

 13. Ovi danasnji Montenegrini zaista nemaju nista sa ondasnjim Crnogorcima.
  (Posteno, 11. maj 2011 22:06)

  # Link komentara

 14. "Crni dane, a crna sudbino, o kukavno Srpstvo ugaseno...."
  (DrGrozozo, 11. maj 2011 22:03)

  # Link komentara

 15. Ada, neće valjda tek tako poništavati jednu odluku posle osamdeset godina? Valjda bi pre toga trebalo utvrditi jesu li korišćeni odgovarajući demokratski standardi za to vreme, u donošenju takve odluke. Ako već nas obične gradjane zasipaju sa takvim političkim pamfletima, onda bi trebalo da znamo i kako je došlo do te skupštine, šta se dešavalo uoči nje, posle nje, itd. itd. Ipak se radi o malim državama i malim dogadjajima, da bi takvi podaci bili opšte poznati posle toliko godina.
  (Dragan, 11. maj 2011 21:39)

  # Link komentara

 16. Ta skupština se nije zvala Velika podgorička skupština, već: Velika Narodna Skupština Srpskog Naroda u Crnoj Gori. Skupština nezavisne države Crne Gore može doneti odluku i da je zemlja ravna ploča i da je Cezar Crnogorac, ali svi znamo šta je istina.
  (Miljan Premovic, 11. maj 2011 20:38)

  # Link komentara

 17. Želim da ZNAM šta na ovu temu misle Crnogorci kojih u Srbiji ima prilično mnogo!
  Veliki Njegoš se , jadan, prevrće u grobu...
  (Rozenkrojcer, 11. maj 2011 20:35)

  # Link komentara

 18. Након капитулације Краљевине Југославије у другом светском рату у априлу 1941. године, у Црној Гори је окупатор (Италијани уз подршку Немаца) покушао да оживи вазалну краљевину Црну Гору где би на челу краљевине дошао краљ принц Михаило Петровић (син краља Николе Петровића). Међутим он је тада био у немачком заробљеништву и одбио је понуду да буде на челу те творевине налик на усташку НДХ. Када му је било понуђено да буде краљ уз одбијање предлога одговорио је "да Црна Гора и Црногорци нису нација, него покрајински идентитет српске нације"!
  (пеђа, 11. maj 2011 20:28)

  # Link komentara

 19. Da nisu mislili mozda za noviju odluku od pre neke godine. Neverovatno dokle ide čo(čet)vek-ova glupost!
  (uvek srbin, 11. maj 2011 20:20)

  # Link komentara

 20. Da budem politicki korektan poslacu ovaj komentar posto nas u Srbiji to toliko zanima da ce tesko na ovu temu biti dva komentara!
  (Trla baba lan, 11. maj 2011 20:12)

  # Link komentara

 21. Jel mogu ja da u svom stanu oformim drzavu a da moja porodica bude nova nacija i veru cemo smisliti na brzaka nije to problem, mislim ako je moguce ja bi sto da ne, bar cu u mojoj drzavi biti u vlasti hahahha

  Sto nas zamarate sa ovim jadnicima sto ne znaju ni ko su a kamoli gde se nalaze, meni je njih zao najiskrenije, bice mi ih jos zalije kad danasnjim mladim narastajima te zemlje sutra unuci budu govorili da im je albanski maternji jezik pa kad budu imali muke sa rodom rodjenim da se sporazumeju. Tuga je to ljudi velika tuga.
  (Don Kihot, 11. maj 2011 19:58)

  # Link komentara

 22. A mogli bi i da traže uklanjanje iz istorijskih udžbenika svega što ima veze sa Njegošem, srbima i srpstvom uopšte. Kakvi ljudi, odriču se sopstvenog porekla i još pokušavaju da nametnu kao istorijsku činjenicu da su crnogorci i srbi vekovima u neprijateljskim odnosima, da mi je samo znati zarad čega to rade...?
  (dxy, 11. maj 2011 19:57)

  # Link komentara

 23. neki truju i kad su hiljade kilometara daleko.umesto integracije u zemlje iseljenja, pogled preko ramena u rodna brda.
  (www, 11. maj 2011 19:55)

  # Link komentara

 24. Kakvi zaludjenici... cime se oni bave.
  (sale, 11. maj 2011 19:51)

  # Link komentara

 25. Prije nego što počnete da negativno komentarište ovu vijest htio bih da pojasnim šta je ovdje problem.
  Niko ne kaže da je tada narod u CG bio protiv ujedinjenja, sporan je samo način na koji je do toga došlo. Crna Gora je ovom odlukom pored živog Kralja i Vlade koji su bili u inostranstvu prisajedinjena Srbiji i kao takva ušla u sastav zajedničke države. Znači, potpuno je ignorisana viševjekovna samostalnost ove države i ušla je u sastav kraljevine SHS samo kao region Srbije, a ne kao punopravna članica i tada je prekinut viševjekovni kontinuitet crnogorske državnosti koji je '45 obnovljen. Kao posljedica toga došlo je do dugogodišnjih nemira i sukoba u CG, a srpska vojska se u tom periodu ponašala na način koji je daleko od bratskog i na taj način samo još produbila podjele.
  Poništavanje ove odluke je samo formalni čin rehabilitovanja dinastije Petrović i ne treba oko njega dizati bespotrebne tenzije. Za većinu Crnogoraca ovo je samo ispravljanje jedne velike istorijske nepravde kad je pre očima svijeta nestala na krajnje nepošten način jedna suverena država.

  Pozdrav iz podgorice

  p.s.Koga zanimaju posljeratne godine može potražiti Krvavi dnevnik Karađorđevića u kome su opisani mnogi zločini koje je srpska vojska počinila nakon "ujedinjenja" ili samo potražiti na wikipediji ime Petra Zvicera da bi se vidjelo kakve su se sve strahote dešavale
  (dr, 11. maj 2011 19:49)

  # Link komentara

 26. a ja mislio da mi (srbi) zivimo u proslosti. koliko je njima dosadno kad se bave ovakvim glupostima
  (vlada, 11. maj 2011 19:48)

  # Link komentara

 27. Dokoni ljudi.
  (neutralan, 11. maj 2011 19:48)

  # Link komentara

 28. Politicari iz zemlje i regiona kao da se nadmecu u zamajavanju naroda. Da je Nusic ziv, imao bi materijala za svoje romane na pretek!
  (Mihajlo, 11. maj 2011 19:42)

  # Link komentara

 29. Mislim da bi bilo u redu da o istom trosku poniste i objavu rata Japanu.
  (koksy, 11. maj 2011 19:39)

  # Link komentara

 30. Cemu ovo? A uostalom, ako su tolike patriote, zasto se ne vrate da zive u CG?
  (z, 11. maj 2011 19:37)

  # Link komentara

 31. Ciji li su ovo potomci Boze dragi. Petra Petrovica, Serdar Janka Vukotica, itd. sigurno nisu. U svakom slucaju teske komplekse vuku.
  (Miroslav, 11. maj 2011 19:36)

  # Link komentara

 32. Odluka je bila nelegitimna i nelegalna samim tim podgoricku skupstinu je pterbalo ponistiti u skupstini cg a ne raspsivati izbore i trositi pare i vrijeme.
  (mladen, 11. maj 2011 19:33)

  # Link komentara

 33. Treba isto uraditi i sa odlukom nelegitimne Velike narodne skupštine Vojvodine iz 1918.
  (Lala, 11. maj 2011 19:25)

  # Link komentara

 34. Inicijativa je sasvim na mestu.
  Podrzavam je.
  Takodje, predlozio bih crnogorskoj skupstini da se odrekne i Mojkovca (da me pogresno ne shvatie, mislim na mojkovacku bitku) i da raspise referendum koji ce glasiti:
  koju rec staviti umesto zznakova ????? u sledece dve popularne pesmice:
  - na lovcenu i sad spava najmudrija ?????? glava
  - a krijuci iz harema, kroz pendzere vire bule, da cuvenu vide glavu, ?????? popa na vrh kule

  A one silne deseteracke pesme mislim da se mogu promenuti i bez Skupstine i referenduma
  (za australisjku inicijativu, 11. maj 2011 19:24)

  # Link komentara

 35. Šarlatan Miško Mandić piše šarlatanu Ranku Krivokapiću. Kakva predstava poslije 93 godine...
  (Србин из Црне Горе и довиђења, 11. maj 2011 19:19)

  # Link komentara

 36. a mi srbi sto smo sad pobijedili na popisu po brojnosti, sta cemo sad mi?
  (ekstra, 11. maj 2011 19:16)

  # Link komentara

 37. A sta ce im to? Da se jos jednom osamostale? Tako bi Nemacka mogla da ukine odluke njihovog parlamenta (ili sta je vec bilo tada) pa da bude da II sv. rat nije ni postojao... Super, sad cemo napraviti lepsu i bolju istoriju!

  PS: A ja mislio da nema "taknuto-maknuto"...
  (Zox, 11. maj 2011 19:11)

  # Link komentara

 38. Ako, nek je na čast Crnogorci. Samo poništavajte. Sve će to ostati negde zapisano, čast i bruka žive dovijeka.
  Skidam kapu crnogorskim vladarima, kako majstorski svaki put nađu savršenu kosku da bace narodu da se oko nje glođe, samo da se zaboravi na prave probleme.
  (Sava, 11. maj 2011 19:06)

  # Link komentara

 39. Lepo je manipulisati sa istorijom, ali je crnogorac sa guslama u centru Beca ipak za praistoriju :p
  (bolid, 11. maj 2011 19:02)

  # Link komentara

 40. A kad ce potpisati primirje sa Japanom? Da moze Japan manje da izdvaja za vojsku, ipak su sad na muci...
  (Petar Srdanovic, 11. maj 2011 19:01)

  # Link komentara