Danas bih pucao u ubice

Kada bih mogao da vratim vreme unazad, danas bih pucao u uniformisane vojnike, koji su u Dvoru na Uni avgusta 1995, posle operacije Oluja, ubili devetoro srpskih civila. Svakako bih pomogao žrtvama, kaže ekskluzivno za Danas Jan Velendorf, nekadašnji pripadnik danskog bataljona UN, koji je prisustvovao likvidaciji hendikepiranih srpskih civila avgusta 1995.

Roknić Aleksandar
Pošaljite komentar
 1. Nesto je trulo u drzavi Danskoj i bolesno. Smrdi dovde.
  (dusan, 3. maj 2011 12:08)

  # Link komentara

 2. ne razumem zasto su uopste dosli vojnici pod oruzjem da gledaju. Za tu ulogu mogle su da dodju i babe iz Danske. I one bi samo gledale.
  (zvonmi, 1. maj 2011 05:00)

  # Link komentara

 3. @Горане, у праву си , нису ни међународне снаге КФОР на Косову и Метохји спречиле масовна убијања Срба и паљење српске имовине.
  Пре несрећне Сребренице, муслимани су сравнили са земљом српска села у 1992. Општини Сребреничкој(масовно сељење Срба), масовна убиства у општинама Сребреница ,Братунац, Милићи,..па 1993. на Божић .
  Масакри : Скелане, Кравица, ....па Витез, Опарци, Бољевићи, Осредак,Виогор, Ораховица, Рупово брдо, Бјеловац, Сикирић, Јеремићи, Брежане, Загони, Сасе,Каменица ,Бјеловац, Гостиљ, Опарци, Метаљка, Ратковићи, Лозница(село), Загони, Залазје, Поповићи, Мандићи, Оправдићи, Ћосићи, Костоломци,....и друга села и засеоци у више подрињских општине у зони Сребренице и шире. Тада 1992-1993 године под командом насера и клике, масовно су масакрирани Срби(целе породице), спаљивана села до темеља....страшно, на хиљаде мртвих цивила .У већини села има доста породица које су угашене, затрте!!!
  Међународна заједница је ћутала, и ћутала и ћутала ,...
  Па етничко чишћење "ОЛУЈА"!?
  Где су УН, ЕУ!?
  (Шумадинац, 1. maj 2011 00:01)

  # Link komentara

 4. Kao i tada, danas danski vojnici posmatraju ubijanje nemoćnih u Afganistanu, šta više u tome potpomazu.
  (shock trooper in a stupor, 30. april 2011 15:06)

  # Link komentara

 5. Sigurno jako komplikovana situacija za bilo koga ko bi se nalazio u slicnoj situaciji. Ipak, bez obzira na naredjena jedan od zadataka trupa UN je da stite civilno stanovnistvo i bez obzira na direktno naredjenje da se ne reaguje, svaki komandir u toj situaciji bi trebao da odbije takvo naredjenje i da pruzi pomoc ugrozenim civilima. Doneti takvu odluku sigurno nije lako vecini ljudi, ali takva odluka je jedina ispravna.
  (B30, 30. april 2011 12:32)

  # Link komentara

 6. (Goran, 29. april 2011 22:40)


  Ne da se to izjednacavati, nema potrebe da se uvek vuku paralele medju zlocinima... O Srebrenici uglavnom pricaju ljudi koji tamo nikada nisu bili, a ja sam bio vise puta tokom rata, tako da je mnogo lako davati pausalne komentare, iz onoga sto se vidi na TV-u...
  (Jovan, 30. april 2011 01:34)

  # Link komentara

 7. @Шумадинац: Zaista, meni nije jasna svrha mirovnih trupa koje nemo posmatraju. Zar nije njihov zadatak bio da ocuvaju mir?. Isti slucaj, jos drasticniji, ali samo na stetu druge strane, je bio u Srebrenici kad su Holandjani nemo posmatrali ...
  (Goran, 29. april 2011 22:40)

  # Link komentara

 8. "Skoro je potpuno zaboravio na scenu ubijanja hendikepiranih civila"????????
  (Zdrav razum, 29. april 2011 20:31)

  # Link komentara

 9. Što niko od naših političara ne postavi pitanje, kako je mogla da bude napadnuta oblast pod zaštitom UN i što iste nisu reagovale na to.
  (Pitanje, 29. april 2011 12:49)

  # Link komentara

 10. "- Jeste, to je tako bilo. Od nas je traženo da sačekamo i da se ne mešamo. Ujedinjene nacije ne pucaju u sukobima. Mi smo bili pripadnici mirovnih trupa."------Па чему трупе УН у "заштићеној зони" ако не бране ту зону, па и оружјем ако треба.Онда су требали бити "пуки посматрачи", па и тада су саучесници јер су ћутали до сада,мислим на главне команданте!?


  Командатнт Јорген Колд , треба да одговара, за заједнички злочиначки подухват!?
  (Шумадинац, 29. april 2011 12:02)

  # Link komentara