Žene mogu da čitaju "Vjeruju"

Beograd -- Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej dao je blagoslov da žene na liturgiji mogu da čitaju "Vjeruju", što do sada nikada nije bila praksa.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Мени се чини да се ради о читању Символа Вере (као делу учествовања у служењу литургије) а не изговарања молитве од присутног народа који је то од увек радио. Са те стране гледајући то је новина. На око потпуно небитна ствар!?
  (milun, 1. april 2011 18:16)

  # Link komentara

 2. Не видим у чему је сензационална ова вест када је већ уобичајена пракса (Београд) да Символ вере изговара сав народ који је присутан у цркви на Литургији, од кога су више од половине жене. Ова вест је актуелна за Грчку цркву где је и била поменута пракса да Символ вере изговара једна истакнутија личност.
  (Јово Калинић, 1. april 2011 12:03)

  # Link komentara

 3. Au, ala smo napredovali... koliko se sećam, još je Grečanjinov napisao u svojoj Liturgiji 'Vjeruju' za solo alt i hor... ali, to ti je pravoslavlje (a i katolici ne odudaraju mnogo)... mene je Slovačkoj evangeličkoj crkvi (jedna od 7 tradicionalnih kako ih priznaje ova država) krstila žena-sveštenik (da ne kažem sveštenica), koja je Bogosloviju završila na državnom univerzitetu u Bratislavi. Toliko o modernosti.
  (Limanac, 1. april 2011 03:20)

  # Link komentara

 4. Potpuno nebitna vest. Svako ko ide redovno u Crkvu i na Svete Liturgije Nedeljom i praznicima zna da "Vjeruju" izgovaraju svi prisutni naglas u jedan glas bilo musko, bilo zensko, bilo staro, bilo mlado... "Verujem u jednoga Boga Oca, Svedrzitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. I u jednoga Gospoda Isusa Hrista sina bozijeg..." Ajmo sad svi.
  [link]
  (jedan obican vernik SPC, 1. april 2011 01:42)

  # Link komentara

 5. Bas fino! Rani srednji vek!
  (Vlad., 31. mart 2011 22:00)

  # Link komentara

 6. Ocigledno je da se u CG, nakon oslobadjanja i zbacivanja jarma Srbije i SPC, dogadja pravo slavlje!!!
  (Milic Bogic, 31. mart 2011 21:03)

  # Link komentara

 7. Ma jesam i ja za reforme, ali ovo brate bas ode predaleko... : )))…))
  (Dusan, 31. mart 2011 20:38)

  # Link komentara

 8. Hriscanstvo je toliko jednostavno. a ovi toliko komplikuju i mlate se glupostima..... mislim da se Bog smeje kad vidi oko cega ovi likovi gube vreme. a zaboravljaju na osnovu. Ljubav... sve vidoh u crkvi samo to ne... e Boze....
   (bla bla, 31. mart 2011 20:36)

  # Link komentara

 9. Hriscanstvo je toliko jednostavno. a ovi toliko komplikuju i mlate se glupostima..... mislim da se Bog smeje kad vidi oko cega ovi likovi gube vreme. a zaboravljaju na osnovu. Ljubav... sve vidoh u crkvi samo to ne... e Boze....
   (bla bla, 31. mart 2011 20:36)

  # Link komentara

 10. dve hiljade godina posle isusa, pravoslavnim zenama je dozvoljeno da izrazavaju i javno iznose svoj identitet pisemnih osoba. za koliko godina (vekova, milenijuma) ce zene moci da popuju, da budu izabrane za patri(matri?)jarha, ili da se dve zene vencaju u pravoslavnoj crkvi, kao sto je moguce u, recimo, svedskoj crkvi?

  ali dobro, korak po korak.
  (srpski kapitalista, 31. mart 2011 20:35)

  # Link komentara

 11. Opet mesate babe i zabe.
  Crkve se ne zidaju drzavnim novcem nego prilozima dobrocinitelja ili novac daju bogati ljudi koji zele da postanu ktitori crkve u svojoj parohiji. Izgradnja crkve nema veze sa izgradnjom zabavista ili bolnice. Naravno da deca najokorelijih komunista koja se moderno nazivaju i liberali to znaju ali nece javno reci jer bas populisticki zvuce izjave " nemamo bolnice a oni traze crkve". U proteklih 65 godina drzava je pomogla ( ne izgradila nego pomogla) gradnju samo jednog hrama na teritoriji cele Srbije!
  (ciganDOgroba, 31. mart 2011 20:15)

  # Link komentara

 12. Mi u Ruskoj pravoslavnoj crkvi pevamo "Veruju" svi zajedno koji su u crkvi. I još pevamo "Oče naš".
  ("Veruju" na liturgiji, 31. mart 2011 18:31)

  # Link komentara

 13. Potpuno ispravna odluka. Ali ce to samo da potpiri sve one "revnitelje Pravoslavlja" kojima smeta sve stoodstupa od srednjevekovnih praksi.
  (Dzoni, 31. mart 2011 18:14)

  # Link komentara