Utorak, 07.12.2010.

17:29

Crnogorski jezik u Malom Iđošu

Vojvođanska opština Mali Iđoš prva je u Srbiji uvela crnogorski jezik u zvaničnu upotrebu.

Izvor: B92

Crnogorski jezik u Malom Iðošu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Pronalazac rupe na saksiji!

pre 13 godina

Uopste mi nije smesno! Za par godina placacemo razne sudske tumace da nam prevode zvanicne dokumente sa srpskog na crnogorski, bosanski itd. To Hrvati, za vasu informaciju, vec rade, a cuo sam nedavno da je i jedna srpska opstina poslala nekog coveka kod sudskog tumaca da prevede svoju hrvatsku domovnicu. Znate li vi koliko te vase ... kostaju obicnog coveka? Stranica prevedenog teksta kod sudskog tumaca - pocev od 500 dinara navise! Medjunarodna sudska overa - apostil - 2000 dinara po dokumentu!

A necu ni da pominjem koliko je samo mene kostalo cimanje kad god vama dune, pa menjate nazive ulica, gradova, pa na kraju i drzave. Najpre ste Uzicanima promenili sva licna dokumenta kada ste izbacili Tita iz imena grada. Pa ste onda promenili nazive ulica - opet nova dokumenta. Pa ste na kraju zamenili Jugoslaviju Srbijom - opet nova dokumenta, cekanje u redovima, smrzavanje!

A sutra kada pocnete da duvate u neke "jevropske" trube, promenicete opet naziv drzave u Srpska Federacija, pa cete nas opet gnjaviti!

SMUCILI STE SE VISE I MENI, I BOGU I NARODU!

NECU vise da menjam nijedan dokument, eto necu! Ici cu bez licne karte, a vi me hapsite i pisite kazne, bas me briga!

Katarina

pre 13 godina

Da mi je znati kud' pozurise. Crnogorski nije priznat kao jezik u medjunarodnoj standardizaciji / klasifikaciji jezika, ne postoji medjunarodna oznaka tog jezika, a konferencija koja je zavrsena pre dve nedelje odbila je da taj "jezik" registruje buduci da ne ispunjava uslove da bi se mogao nazvati jezikom. Ko zeli neka gugla, a ima vest o tome i na B92.

Marko

pre 13 godina

Cinjenice su sledece:
Srbi, Hrvati, Bosnjaci i Crnogorci koriste isti jezik. Taj jezik je podeljen iz politickih razloga. Najpre su ga podelili Srbi i Hrvati.Onda su i Bosnjaci proglasili svoj jezik.

Do ovog momenta je sve bilo "u redu". Buka je nastala kad su Crnogorci uradili to isto.

Jezik u Crnoj Gori nije ni za jotu blizi onom u Srbiji nego li onim u Bosni i Hrvatskoj. DIjalekat je ijekavski, pismo je i latinica i cirilica. Trenutno latinica dominira.

Zoki

pre 13 godina

Bilo bi lepo kada bi po principu reciprociteta srpski jezik bio uveden na podrucju Crne Gore, tamo gde zivi onih 63% njenih stanovnika koji govore srpski - a ne crnogorski.

Srbin iz EU

pre 13 godina

Pa, alo bre Srbijo kuda ides, zar ce svako selo u ovoj drzavi raditi sta hoce. Zar nije po Ustavu u mojoj drzavi srpski ili sanjam. Pakujem se i odoh iz Vojvodine odn. Severne Srbije u moju Sumadiju gde se prica srpski. A Vi koji ste to dopustili ucite taj crnogorski... ja ne...

swedroid

pre 13 godina

Za mene kao Vrnasana je ovo neshvatljivo ali i shvatljivo, no u pitanju je dijalekt a ne jezik. Lovcencani su prica za sebe, jer su ostali na nivou kolonisticke 1945. Elem, taj brdjanski dijalekt koji se skotrljao na ove predele Vojvodine je izumro i istrebljen cak i u Crnoj Gori, evolucija je dohvatila i vrh Durmitora ali nije Lovcenac. Dijalekt im je Boze sacuvaj. Tako da sa jedne strane su raritet, totalno unikatna drustvena tvorevina palanke dok je sa druge strane u pitanju njihova potreba prosirenja pismenosti, kao po Vuku, pisi kao sto govoris, nista cudno da izvesni glasovi (produkt lenjosti) dobiju svoja slova.

Planina, RS

pre 13 godina

Mislim da Crnogorski jezik postoji, od dolaska Mila na vlast, ja se ne mogu sporazumijevati sa pola Crne Gore.
Da li oni pricaju Albanski ili/oli Bossnjacki, mozda Hrvatski, mozda Crnogorski, ali Srpski sigurno ne pricaju.

postidjen i posramljen

pre 13 godina

Ja sam poreklom Crnogorac, tj da budem precizan, moji su preci bili ponosni Srbi iz Crne Gore (po ocu Martinovici sa Cetinja po majci Vasojevici). Ja mislim da se sada svi ti preci prevrcu u grobovima jer ne bi mogli da veruju da im se u usta stavlja nekakav jezik drugaciji od onog kojim ja govorim. Ponosan sam na svoje poreklo a stidim se sramim ovakvih gluposti i najcrnjih balkansko-primitivnih kreacija kakva je 'crnogorski' jezik. Nazalost ono sto je danas smesno ili zalosno, kako se uzme, jednog dana ce biti istorijska cinjenica. Italijani imaju stotine medjusobno nerazumljivih dijalekata, o nemackom jeziku necu ni da pricam, engleski je zavnicni jezik Kanade, USA, Australije ... samo su iskompleksirani Balkanci dosetili da se prave pametni... O sramote i jada, prosto da normalan covek ne poveruje do koje mere moze da ide ljudska glupost!!! Sto je najgore bojim se da ce zvanicna Srbija' biti naterena da prizna ovu glupost za 'istorijsku cinjenicu' kao sto smo morali jos mnogo toga da progutamo!!

srban

pre 13 godina

Veoma korisno za Crnogorce. Sad će u svim drugim opštinama, gde nije crnogorski zvanično u upotrebi, morati da dostave overen prevod na srpski svega što podnesu.

MUKNAVI

pre 13 godina

Verovatno Crnogorski jezik nije tezak za nauciti, ko Kineski, pa ce se vec snaci oni koji ne zbore tim jezikom kad im se lokalni Crnogorci obrate na maternjem, iskonsko crnogorskom. A progovore oni i na Srpskom, tecno, zar niste zapazili, kad spaze fotelju, pa ako imate problema da ih na njihovom iskonskom maternjem jeziku razumete, pokazite im fotelju i oni ce odma Srpski da progovore jer mnogo vole vlast, fotelje i kad to spaze smesta Srpski progovore i predu, i guslaju, pa kad skockaju stihove ucini ti se da su mnogo, mnogo, veci ..no sto jesu.

Bender

pre 13 godina

A kada ce se u Srbiji uvesti novi jezik visokosrpski jezik, koji koriste gradjani Srbije koji koriste iskljucivo latinicu? Ako svi imaju prava na svoje jezike i pisma, i mi zelimo da se sluzimo nasim visokosrpskim jezikom koji iskljucivo koristi latinicu. Ne zelimo da budemo diskriminisani.

Mladen, Herceg Novi

pre 13 godina

Osnov ocuvanja naseg nacionalnog identiteta u Crnoj Gori cini srpski jezik i Mitropolija crnogorsko-primorska, na celu sa Mitropolitom Amfilohijem, a ove druge ne treba ni komentarisati, jer za vjeru su culi iz novina, a jezik, sigurno po skolama nijesu ucili. Bice srpskog jezika dok je nas pravih Crnogoraca.

Bokelj

pre 13 godina

Kraljevina Crne Gore, u ustavu, srpski je zvanicni, djeca tog vremena ucila su srpski po skolama, mnostvo dokumentacije kao dokaz, pisama, knjiga, jedan Njegos, koliko je samo on velicao srpski jezik...i danas, jedan narod, odrice se svoje istorije, proslosti, svog imena, bica, sve zarad dnevno plitickih potreba. Proci ce i ovo vrijeme, ali ova njihova djela, nece se zaboraviti. Govorice se srpskim jezikom, dok je istinske, prave Crne Gore, a mi uceni, skolovani ljudi, tu smo da damo svoj doprinos.

zasto

pre 13 godina

Narod u regionu je sit/zamoren od guranja Srpstva u sve i svasta :!!
- Te Srpski jezik,
- Te SRPSKA pravoslavna crkva
- Te Republika Srpska
- Te ...
- Te ...

Zasto se meni, kao pravoslavcu koji je rodjen u regionu i koji sa drzavom Srbijom nema ama bas nista, ni sekunde u mojih 55 godina u Srbiji proveo nisam niti imam familije u njoj, Srpstvo gura u sve ??

Crnogorac

pre 13 godina

Mi Crnogorci u CG imamo crkvu, Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve i srpski jezik, kojim se ponosimo, a sekte nas ne interesuju, posto vidim da ih ovdje ima koji aludiraju na kanonsko nepriznate samozvane popove.

Ja

pre 13 godina

I koliko ce sve ovo da kosta poreske obaveznike? Mislim stvarno. I neka su nam plate po 300 evra! Kad ocigledno nismo u stanju da baratamo novcem na iole racionalan nacin.

A sto je najgore od svega, mogu da se kladim da u tom selu niko i ne ume da se koristi tim novim crnogorskim pismom kako valja. Nego ce sada da uce, cisto da bi ispali pametni.

Predrag

pre 13 godina

Čestitam!
Što se tiče jezika kojim se govori u Srbiji , Hrvatskoj, BiH, i Crnoj Gori to je sve jedan te isti jezik! Al kako smo opsesivno nacionalno opterećeni svako 'oće da ga zove svojim imenom. Pa kad je već tako onda i Crnogorci svoj jezik mogu da zovu crnogorskim! Nema ljutnje za nikoga osim onih koji nemaju preča posla od ponižavanja i omalovažavanja drugih!
Eto ja ovo napisah na crnogorskom jeziku pa ko razumije valjda je shvatio šta sam htio reći!

Vrbaški

pre 13 godina

Njegoš je govorio zrcalo, a ne ogledalo. Iz čijeg je jezika riječ zrcalo? Crnogorskim jezikom je govorio Vuk Stefanović Karadžić, a sada skoro cijela Jugozapadna Srbija.

papci smo

pre 13 godina

sta cemo kada smo takav narod :)

nemci makar pricaju nemacki, nema veze gde su. Ili u austriju, bavarsku, swiss... sve je to nemacki jezik koji se deli u dialektima. (PS: rodjen sam u nemackoj)

i sutra cu reci da ne zelim da ucim engleski, vec austrijalski :)

ko razume shvatice

pre 13 godina

Pa sretan vam maternji jezik braco Crnogorci iz Vojvodine. Mislim da biste mogli da pokrenete inicijativu da umesto Podgorice glavni grad Crne Gore bude ili Pljevlja ili Rozaje. Srecno!

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Zahtevam da se u Jagodini i okolini pod hitno uvede satrovacki kao zvanicni jezik. U protivnom, zalicu se Strazburu da su moja prava kao pripadnika satrovacke nacionalne manjine grubo narusena!

polu-crnogorac

pre 13 godina

je l' to znaci da ce se od poreza koje placam kupovati "crnogorske tastature" za 27 evra po komadu kako bi opstine mogle da obavljaju sluzbene poslove na crnogorskom jeziku?

Crnogorac a Srbin

pre 13 godina

Djedovi su nam bili Srbi, ocevi malo zbunjeni, komunizam, nova nacija, danas se neko vratio vjeri pradjedovskoj, nas 32% u Crnoj Gori, koji znamo da smo Srbi, i 63% gradjana koji govore srpskim jezikom, i na drugoj strani, u zelji da dokazu samobitnost, izmisljaju jezike, crkve, teorije zavjera...nije li to zalosno, u 21. vijeku, oni se sjetili da imaju jezik. Pa gdje vam je bio do sada, jesu li nasi preci bili nepametni, Njegos, Nikola Petrovic?

Pravi Crnogorac

pre 13 godina

Strasno, jer i kada smo bili nezavisna kraljevina Crna Gora, imali smo nas jezik, srpski jezik, a cudim se ovima, koliko mozga imaju, koji se pozivaju na jezik koji su izmislili samouki akademici 2003 godine. Mi sto znamo ko smo i sto smo, zborimo srpskim jezikom, Boka Kotorska

menadžer

pre 13 godina

Neka vam je sa srećom drage komšije! Volio bih da je u prošlosti bilo malo više pameti pa da se ovaj u osnovi zaista isti jezik nazove nekim prihvatljivim imenom za sve narode čije je on nasleđe, ali dobro! Patrijote će opet malo "boleti" glava, ali progutali su oni i malo teže stvari pa će nekako i ovo!

Miloš

pre 13 godina

Црна гора за већину мудрих и паметних је још увек и биће само географски појам. Ми смо вама браћа, а ви нама?

crnogorac poreklom

pre 13 godina

srpski jezik, a crnogorski neka vas mama uci kod kuce. 21 vek je gledajte kako da prezivite a ne da se cepate na sastavne delove.

Вељко

pre 13 godina

Кад сам био мали мени је тата рекао да колико језика знаш толико људи вредиш. Знам српски, хрватски,бошњачки,црногорски одлично познајем македонски...
Ово више није нормално. Да ли било ко овде размишља о последицама. Један мој пријатељ је недавно платио превод са македонског у парничном постпуку.
А још једна чињеница не знам где је тај црногорски језик и како се звао пре 16ог века када се први пут помиње име Црна Гора

Vlado Budva

pre 13 godina

Jao jao meni kao Crnogorcu Srpskog porijekla koji SRPSKIM ZBORIM je ovo STVARNO smijesno! Treba da nas bude sram od Evrope sta radimo od jednog jezika!
Pa dobro ako i postoji to slovo "shj" neka se uvede u Azbuku i kraj price brate a ne da zbog jednog slova i glupavog brdjanskog dijalekta rusimo jezik koji postoji vijekovima! ps U srednjoj skoli smo imali pismeni i Crnogorskog jezik i Knjizevnosti i to moramo da napisemo da pocetku one sveske. Ja napisah Srpski jezik i Knjizevnost i dobih 2 :DD nista nisam uradio
pozz svim dobrim ljudima

Nikola

pre 13 godina

Nadam se da ce uskoro i u Vrbasu biti uveden crnogorski jezik. Nas je u Opstini po popisu oko 17% i po Zakonima ove drzave crnogorski jezik mora biti sluzbeni. Cik da vidim da prekse Zakon kad za mjesec dana uputimo Opstini zahtjev.

архонт Трибала

pre 13 godina

На којој катедри, ког факултета су преводиоци завршили студије црногорског језика?

Srbin Crnogorac

pre 13 godina

Nevjerovatno. Izmisljaju ime jeziku, iako se niko u tom mjestu nije izjasnio da govori tim novim jezikom. Zbog cega vi to u Srbiji dopustate? Vjekovima je i nama u CG samo srpski bio maternji jezik, o tom svjedoce svi nasi preci, djelima, i zato ga moramo cuvati, Njegos, Kralj Nikola

Pravi Crnogorac

pre 13 godina

Strasno, jer i kada smo bili nezavisna kraljevina Crna Gora, imali smo nas jezik, srpski jezik, a cudim se ovima, koliko mozga imaju, koji se pozivaju na jezik koji su izmislili samouki akademici 2003 godine. Mi sto znamo ko smo i sto smo, zborimo srpskim jezikom, Boka Kotorska

Srbin Crnogorac

pre 13 godina

Nevjerovatno. Izmisljaju ime jeziku, iako se niko u tom mjestu nije izjasnio da govori tim novim jezikom. Zbog cega vi to u Srbiji dopustate? Vjekovima je i nama u CG samo srpski bio maternji jezik, o tom svjedoce svi nasi preci, djelima, i zato ga moramo cuvati, Njegos, Kralj Nikola

архонт Трибала

pre 13 godina

На којој катедри, ког факултета су преводиоци завршили студије црногорског језика?

Vlado Budva

pre 13 godina

Jao jao meni kao Crnogorcu Srpskog porijekla koji SRPSKIM ZBORIM je ovo STVARNO smijesno! Treba da nas bude sram od Evrope sta radimo od jednog jezika!
Pa dobro ako i postoji to slovo "shj" neka se uvede u Azbuku i kraj price brate a ne da zbog jednog slova i glupavog brdjanskog dijalekta rusimo jezik koji postoji vijekovima! ps U srednjoj skoli smo imali pismeni i Crnogorskog jezik i Knjizevnosti i to moramo da napisemo da pocetku one sveske. Ja napisah Srpski jezik i Knjizevnost i dobih 2 :DD nista nisam uradio
pozz svim dobrim ljudima

Crnogorac a Srbin

pre 13 godina

Djedovi su nam bili Srbi, ocevi malo zbunjeni, komunizam, nova nacija, danas se neko vratio vjeri pradjedovskoj, nas 32% u Crnoj Gori, koji znamo da smo Srbi, i 63% gradjana koji govore srpskim jezikom, i na drugoj strani, u zelji da dokazu samobitnost, izmisljaju jezike, crkve, teorije zavjera...nije li to zalosno, u 21. vijeku, oni se sjetili da imaju jezik. Pa gdje vam je bio do sada, jesu li nasi preci bili nepametni, Njegos, Nikola Petrovic?

Вељко

pre 13 godina

Кад сам био мали мени је тата рекао да колико језика знаш толико људи вредиш. Знам српски, хрватски,бошњачки,црногорски одлично познајем македонски...
Ово више није нормално. Да ли било ко овде размишља о последицама. Један мој пријатељ је недавно платио превод са македонског у парничном постпуку.
А још једна чињеница не знам где је тај црногорски језик и како се звао пре 16ог века када се први пут помиње име Црна Гора

crnogorac poreklom

pre 13 godina

srpski jezik, a crnogorski neka vas mama uci kod kuce. 21 vek je gledajte kako da prezivite a ne da se cepate na sastavne delove.

polu-crnogorac

pre 13 godina

je l' to znaci da ce se od poreza koje placam kupovati "crnogorske tastature" za 27 evra po komadu kako bi opstine mogle da obavljaju sluzbene poslove na crnogorskom jeziku?

Nikola

pre 13 godina

Nadam se da ce uskoro i u Vrbasu biti uveden crnogorski jezik. Nas je u Opstini po popisu oko 17% i po Zakonima ove drzave crnogorski jezik mora biti sluzbeni. Cik da vidim da prekse Zakon kad za mjesec dana uputimo Opstini zahtjev.

Miloš

pre 13 godina

Црна гора за већину мудрих и паметних је још увек и биће само географски појам. Ми смо вама браћа, а ви нама?

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Zahtevam da se u Jagodini i okolini pod hitno uvede satrovacki kao zvanicni jezik. U protivnom, zalicu se Strazburu da su moja prava kao pripadnika satrovacke nacionalne manjine grubo narusena!

Predrag

pre 13 godina

Čestitam!
Što se tiče jezika kojim se govori u Srbiji , Hrvatskoj, BiH, i Crnoj Gori to je sve jedan te isti jezik! Al kako smo opsesivno nacionalno opterećeni svako 'oće da ga zove svojim imenom. Pa kad je već tako onda i Crnogorci svoj jezik mogu da zovu crnogorskim! Nema ljutnje za nikoga osim onih koji nemaju preča posla od ponižavanja i omalovažavanja drugih!
Eto ja ovo napisah na crnogorskom jeziku pa ko razumije valjda je shvatio šta sam htio reći!

papci smo

pre 13 godina

sta cemo kada smo takav narod :)

nemci makar pricaju nemacki, nema veze gde su. Ili u austriju, bavarsku, swiss... sve je to nemacki jezik koji se deli u dialektima. (PS: rodjen sam u nemackoj)

i sutra cu reci da ne zelim da ucim engleski, vec austrijalski :)

Crnogorac

pre 13 godina

Mi Crnogorci u CG imamo crkvu, Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve i srpski jezik, kojim se ponosimo, a sekte nas ne interesuju, posto vidim da ih ovdje ima koji aludiraju na kanonsko nepriznate samozvane popove.

postidjen i posramljen

pre 13 godina

Ja sam poreklom Crnogorac, tj da budem precizan, moji su preci bili ponosni Srbi iz Crne Gore (po ocu Martinovici sa Cetinja po majci Vasojevici). Ja mislim da se sada svi ti preci prevrcu u grobovima jer ne bi mogli da veruju da im se u usta stavlja nekakav jezik drugaciji od onog kojim ja govorim. Ponosan sam na svoje poreklo a stidim se sramim ovakvih gluposti i najcrnjih balkansko-primitivnih kreacija kakva je 'crnogorski' jezik. Nazalost ono sto je danas smesno ili zalosno, kako se uzme, jednog dana ce biti istorijska cinjenica. Italijani imaju stotine medjusobno nerazumljivih dijalekata, o nemackom jeziku necu ni da pricam, engleski je zavnicni jezik Kanade, USA, Australije ... samo su iskompleksirani Balkanci dosetili da se prave pametni... O sramote i jada, prosto da normalan covek ne poveruje do koje mere moze da ide ljudska glupost!!! Sto je najgore bojim se da ce zvanicna Srbija' biti naterena da prizna ovu glupost za 'istorijsku cinjenicu' kao sto smo morali jos mnogo toga da progutamo!!

Zoki

pre 13 godina

Bilo bi lepo kada bi po principu reciprociteta srpski jezik bio uveden na podrucju Crne Gore, tamo gde zivi onih 63% njenih stanovnika koji govore srpski - a ne crnogorski.

Bokelj

pre 13 godina

Kraljevina Crne Gore, u ustavu, srpski je zvanicni, djeca tog vremena ucila su srpski po skolama, mnostvo dokumentacije kao dokaz, pisama, knjiga, jedan Njegos, koliko je samo on velicao srpski jezik...i danas, jedan narod, odrice se svoje istorije, proslosti, svog imena, bica, sve zarad dnevno plitickih potreba. Proci ce i ovo vrijeme, ali ova njihova djela, nece se zaboraviti. Govorice se srpskim jezikom, dok je istinske, prave Crne Gore, a mi uceni, skolovani ljudi, tu smo da damo svoj doprinos.

Srbin iz EU

pre 13 godina

Pa, alo bre Srbijo kuda ides, zar ce svako selo u ovoj drzavi raditi sta hoce. Zar nije po Ustavu u mojoj drzavi srpski ili sanjam. Pakujem se i odoh iz Vojvodine odn. Severne Srbije u moju Sumadiju gde se prica srpski. A Vi koji ste to dopustili ucite taj crnogorski... ja ne...

menadžer

pre 13 godina

Neka vam je sa srećom drage komšije! Volio bih da je u prošlosti bilo malo više pameti pa da se ovaj u osnovi zaista isti jezik nazove nekim prihvatljivim imenom za sve narode čije je on nasleđe, ali dobro! Patrijote će opet malo "boleti" glava, ali progutali su oni i malo teže stvari pa će nekako i ovo!

Planina, RS

pre 13 godina

Mislim da Crnogorski jezik postoji, od dolaska Mila na vlast, ja se ne mogu sporazumijevati sa pola Crne Gore.
Da li oni pricaju Albanski ili/oli Bossnjacki, mozda Hrvatski, mozda Crnogorski, ali Srpski sigurno ne pricaju.

srban

pre 13 godina

Veoma korisno za Crnogorce. Sad će u svim drugim opštinama, gde nije crnogorski zvanično u upotrebi, morati da dostave overen prevod na srpski svega što podnesu.

swedroid

pre 13 godina

Za mene kao Vrnasana je ovo neshvatljivo ali i shvatljivo, no u pitanju je dijalekt a ne jezik. Lovcencani su prica za sebe, jer su ostali na nivou kolonisticke 1945. Elem, taj brdjanski dijalekt koji se skotrljao na ove predele Vojvodine je izumro i istrebljen cak i u Crnoj Gori, evolucija je dohvatila i vrh Durmitora ali nije Lovcenac. Dijalekt im je Boze sacuvaj. Tako da sa jedne strane su raritet, totalno unikatna drustvena tvorevina palanke dok je sa druge strane u pitanju njihova potreba prosirenja pismenosti, kao po Vuku, pisi kao sto govoris, nista cudno da izvesni glasovi (produkt lenjosti) dobiju svoja slova.

Mladen, Herceg Novi

pre 13 godina

Osnov ocuvanja naseg nacionalnog identiteta u Crnoj Gori cini srpski jezik i Mitropolija crnogorsko-primorska, na celu sa Mitropolitom Amfilohijem, a ove druge ne treba ni komentarisati, jer za vjeru su culi iz novina, a jezik, sigurno po skolama nijesu ucili. Bice srpskog jezika dok je nas pravih Crnogoraca.

ko razume shvatice

pre 13 godina

Pa sretan vam maternji jezik braco Crnogorci iz Vojvodine. Mislim da biste mogli da pokrenete inicijativu da umesto Podgorice glavni grad Crne Gore bude ili Pljevlja ili Rozaje. Srecno!

MUKNAVI

pre 13 godina

Verovatno Crnogorski jezik nije tezak za nauciti, ko Kineski, pa ce se vec snaci oni koji ne zbore tim jezikom kad im se lokalni Crnogorci obrate na maternjem, iskonsko crnogorskom. A progovore oni i na Srpskom, tecno, zar niste zapazili, kad spaze fotelju, pa ako imate problema da ih na njihovom iskonskom maternjem jeziku razumete, pokazite im fotelju i oni ce odma Srpski da progovore jer mnogo vole vlast, fotelje i kad to spaze smesta Srpski progovore i predu, i guslaju, pa kad skockaju stihove ucini ti se da su mnogo, mnogo, veci ..no sto jesu.

Ja

pre 13 godina

I koliko ce sve ovo da kosta poreske obaveznike? Mislim stvarno. I neka su nam plate po 300 evra! Kad ocigledno nismo u stanju da baratamo novcem na iole racionalan nacin.

A sto je najgore od svega, mogu da se kladim da u tom selu niko i ne ume da se koristi tim novim crnogorskim pismom kako valja. Nego ce sada da uce, cisto da bi ispali pametni.

zasto

pre 13 godina

Narod u regionu je sit/zamoren od guranja Srpstva u sve i svasta :!!
- Te Srpski jezik,
- Te SRPSKA pravoslavna crkva
- Te Republika Srpska
- Te ...
- Te ...

Zasto se meni, kao pravoslavcu koji je rodjen u regionu i koji sa drzavom Srbijom nema ama bas nista, ni sekunde u mojih 55 godina u Srbiji proveo nisam niti imam familije u njoj, Srpstvo gura u sve ??

Marko

pre 13 godina

Cinjenice su sledece:
Srbi, Hrvati, Bosnjaci i Crnogorci koriste isti jezik. Taj jezik je podeljen iz politickih razloga. Najpre su ga podelili Srbi i Hrvati.Onda su i Bosnjaci proglasili svoj jezik.

Do ovog momenta je sve bilo "u redu". Buka je nastala kad su Crnogorci uradili to isto.

Jezik u Crnoj Gori nije ni za jotu blizi onom u Srbiji nego li onim u Bosni i Hrvatskoj. DIjalekat je ijekavski, pismo je i latinica i cirilica. Trenutno latinica dominira.

Vrbaški

pre 13 godina

Njegoš je govorio zrcalo, a ne ogledalo. Iz čijeg je jezika riječ zrcalo? Crnogorskim jezikom je govorio Vuk Stefanović Karadžić, a sada skoro cijela Jugozapadna Srbija.

Bender

pre 13 godina

A kada ce se u Srbiji uvesti novi jezik visokosrpski jezik, koji koriste gradjani Srbije koji koriste iskljucivo latinicu? Ako svi imaju prava na svoje jezike i pisma, i mi zelimo da se sluzimo nasim visokosrpskim jezikom koji iskljucivo koristi latinicu. Ne zelimo da budemo diskriminisani.

Katarina

pre 13 godina

Da mi je znati kud' pozurise. Crnogorski nije priznat kao jezik u medjunarodnoj standardizaciji / klasifikaciji jezika, ne postoji medjunarodna oznaka tog jezika, a konferencija koja je zavrsena pre dve nedelje odbila je da taj "jezik" registruje buduci da ne ispunjava uslove da bi se mogao nazvati jezikom. Ko zeli neka gugla, a ima vest o tome i na B92.

Pronalazac rupe na saksiji!

pre 13 godina

Uopste mi nije smesno! Za par godina placacemo razne sudske tumace da nam prevode zvanicne dokumente sa srpskog na crnogorski, bosanski itd. To Hrvati, za vasu informaciju, vec rade, a cuo sam nedavno da je i jedna srpska opstina poslala nekog coveka kod sudskog tumaca da prevede svoju hrvatsku domovnicu. Znate li vi koliko te vase ... kostaju obicnog coveka? Stranica prevedenog teksta kod sudskog tumaca - pocev od 500 dinara navise! Medjunarodna sudska overa - apostil - 2000 dinara po dokumentu!

A necu ni da pominjem koliko je samo mene kostalo cimanje kad god vama dune, pa menjate nazive ulica, gradova, pa na kraju i drzave. Najpre ste Uzicanima promenili sva licna dokumenta kada ste izbacili Tita iz imena grada. Pa ste onda promenili nazive ulica - opet nova dokumenta. Pa ste na kraju zamenili Jugoslaviju Srbijom - opet nova dokumenta, cekanje u redovima, smrzavanje!

A sutra kada pocnete da duvate u neke "jevropske" trube, promenicete opet naziv drzave u Srpska Federacija, pa cete nas opet gnjaviti!

SMUCILI STE SE VISE I MENI, I BOGU I NARODU!

NECU vise da menjam nijedan dokument, eto necu! Ici cu bez licne karte, a vi me hapsite i pisite kazne, bas me briga!

Nikola

pre 13 godina

Nadam se da ce uskoro i u Vrbasu biti uveden crnogorski jezik. Nas je u Opstini po popisu oko 17% i po Zakonima ove drzave crnogorski jezik mora biti sluzbeni. Cik da vidim da prekse Zakon kad za mjesec dana uputimo Opstini zahtjev.

menadžer

pre 13 godina

Neka vam je sa srećom drage komšije! Volio bih da je u prošlosti bilo malo više pameti pa da se ovaj u osnovi zaista isti jezik nazove nekim prihvatljivim imenom za sve narode čije je on nasleđe, ali dobro! Patrijote će opet malo "boleti" glava, ali progutali su oni i malo teže stvari pa će nekako i ovo!

Srbin Crnogorac

pre 13 godina

Nevjerovatno. Izmisljaju ime jeziku, iako se niko u tom mjestu nije izjasnio da govori tim novim jezikom. Zbog cega vi to u Srbiji dopustate? Vjekovima je i nama u CG samo srpski bio maternji jezik, o tom svjedoce svi nasi preci, djelima, i zato ga moramo cuvati, Njegos, Kralj Nikola

zasto

pre 13 godina

Narod u regionu je sit/zamoren od guranja Srpstva u sve i svasta :!!
- Te Srpski jezik,
- Te SRPSKA pravoslavna crkva
- Te Republika Srpska
- Te ...
- Te ...

Zasto se meni, kao pravoslavcu koji je rodjen u regionu i koji sa drzavom Srbijom nema ama bas nista, ni sekunde u mojih 55 godina u Srbiji proveo nisam niti imam familije u njoj, Srpstvo gura u sve ??

Pravi Crnogorac

pre 13 godina

Strasno, jer i kada smo bili nezavisna kraljevina Crna Gora, imali smo nas jezik, srpski jezik, a cudim se ovima, koliko mozga imaju, koji se pozivaju na jezik koji su izmislili samouki akademici 2003 godine. Mi sto znamo ko smo i sto smo, zborimo srpskim jezikom, Boka Kotorska

Predrag

pre 13 godina

Čestitam!
Što se tiče jezika kojim se govori u Srbiji , Hrvatskoj, BiH, i Crnoj Gori to je sve jedan te isti jezik! Al kako smo opsesivno nacionalno opterećeni svako 'oće da ga zove svojim imenom. Pa kad je već tako onda i Crnogorci svoj jezik mogu da zovu crnogorskim! Nema ljutnje za nikoga osim onih koji nemaju preča posla od ponižavanja i omalovažavanja drugih!
Eto ja ovo napisah na crnogorskom jeziku pa ko razumije valjda je shvatio šta sam htio reći!

crnogorac poreklom

pre 13 godina

srpski jezik, a crnogorski neka vas mama uci kod kuce. 21 vek je gledajte kako da prezivite a ne da se cepate na sastavne delove.

Вељко

pre 13 godina

Кад сам био мали мени је тата рекао да колико језика знаш толико људи вредиш. Знам српски, хрватски,бошњачки,црногорски одлично познајем македонски...
Ово више није нормално. Да ли било ко овде размишља о последицама. Један мој пријатељ је недавно платио превод са македонског у парничном постпуку.
А још једна чињеница не знам где је тај црногорски језик и како се звао пре 16ог века када се први пут помиње име Црна Гора

Miloš

pre 13 godina

Црна гора за већину мудрих и паметних је још увек и биће само географски појам. Ми смо вама браћа, а ви нама?

Crnogorac a Srbin

pre 13 godina

Djedovi su nam bili Srbi, ocevi malo zbunjeni, komunizam, nova nacija, danas se neko vratio vjeri pradjedovskoj, nas 32% u Crnoj Gori, koji znamo da smo Srbi, i 63% gradjana koji govore srpskim jezikom, i na drugoj strani, u zelji da dokazu samobitnost, izmisljaju jezike, crkve, teorije zavjera...nije li to zalosno, u 21. vijeku, oni se sjetili da imaju jezik. Pa gdje vam je bio do sada, jesu li nasi preci bili nepametni, Njegos, Nikola Petrovic?

Vrbaški

pre 13 godina

Njegoš je govorio zrcalo, a ne ogledalo. Iz čijeg je jezika riječ zrcalo? Crnogorskim jezikom je govorio Vuk Stefanović Karadžić, a sada skoro cijela Jugozapadna Srbija.

Vlado Budva

pre 13 godina

Jao jao meni kao Crnogorcu Srpskog porijekla koji SRPSKIM ZBORIM je ovo STVARNO smijesno! Treba da nas bude sram od Evrope sta radimo od jednog jezika!
Pa dobro ako i postoji to slovo "shj" neka se uvede u Azbuku i kraj price brate a ne da zbog jednog slova i glupavog brdjanskog dijalekta rusimo jezik koji postoji vijekovima! ps U srednjoj skoli smo imali pismeni i Crnogorskog jezik i Knjizevnosti i to moramo da napisemo da pocetku one sveske. Ja napisah Srpski jezik i Knjizevnost i dobih 2 :DD nista nisam uradio
pozz svim dobrim ljudima

Crnogorac

pre 13 godina

Mi Crnogorci u CG imamo crkvu, Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve i srpski jezik, kojim se ponosimo, a sekte nas ne interesuju, posto vidim da ih ovdje ima koji aludiraju na kanonsko nepriznate samozvane popove.

Mladen, Herceg Novi

pre 13 godina

Osnov ocuvanja naseg nacionalnog identiteta u Crnoj Gori cini srpski jezik i Mitropolija crnogorsko-primorska, na celu sa Mitropolitom Amfilohijem, a ove druge ne treba ni komentarisati, jer za vjeru su culi iz novina, a jezik, sigurno po skolama nijesu ucili. Bice srpskog jezika dok je nas pravih Crnogoraca.

polu-crnogorac

pre 13 godina

je l' to znaci da ce se od poreza koje placam kupovati "crnogorske tastature" za 27 evra po komadu kako bi opstine mogle da obavljaju sluzbene poslove na crnogorskom jeziku?

postidjen i posramljen

pre 13 godina

Ja sam poreklom Crnogorac, tj da budem precizan, moji su preci bili ponosni Srbi iz Crne Gore (po ocu Martinovici sa Cetinja po majci Vasojevici). Ja mislim da se sada svi ti preci prevrcu u grobovima jer ne bi mogli da veruju da im se u usta stavlja nekakav jezik drugaciji od onog kojim ja govorim. Ponosan sam na svoje poreklo a stidim se sramim ovakvih gluposti i najcrnjih balkansko-primitivnih kreacija kakva je 'crnogorski' jezik. Nazalost ono sto je danas smesno ili zalosno, kako se uzme, jednog dana ce biti istorijska cinjenica. Italijani imaju stotine medjusobno nerazumljivih dijalekata, o nemackom jeziku necu ni da pricam, engleski je zavnicni jezik Kanade, USA, Australije ... samo su iskompleksirani Balkanci dosetili da se prave pametni... O sramote i jada, prosto da normalan covek ne poveruje do koje mere moze da ide ljudska glupost!!! Sto je najgore bojim se da ce zvanicna Srbija' biti naterena da prizna ovu glupost za 'istorijsku cinjenicu' kao sto smo morali jos mnogo toga da progutamo!!

архонт Трибала

pre 13 godina

На којој катедри, ког факултета су преводиоци завршили студије црногорског језика?

ko razume shvatice

pre 13 godina

Pa sretan vam maternji jezik braco Crnogorci iz Vojvodine. Mislim da biste mogli da pokrenete inicijativu da umesto Podgorice glavni grad Crne Gore bude ili Pljevlja ili Rozaje. Srecno!

Bokelj

pre 13 godina

Kraljevina Crne Gore, u ustavu, srpski je zvanicni, djeca tog vremena ucila su srpski po skolama, mnostvo dokumentacije kao dokaz, pisama, knjiga, jedan Njegos, koliko je samo on velicao srpski jezik...i danas, jedan narod, odrice se svoje istorije, proslosti, svog imena, bica, sve zarad dnevno plitickih potreba. Proci ce i ovo vrijeme, ali ova njihova djela, nece se zaboraviti. Govorice se srpskim jezikom, dok je istinske, prave Crne Gore, a mi uceni, skolovani ljudi, tu smo da damo svoj doprinos.

Srbin iz EU

pre 13 godina

Pa, alo bre Srbijo kuda ides, zar ce svako selo u ovoj drzavi raditi sta hoce. Zar nije po Ustavu u mojoj drzavi srpski ili sanjam. Pakujem se i odoh iz Vojvodine odn. Severne Srbije u moju Sumadiju gde se prica srpski. A Vi koji ste to dopustili ucite taj crnogorski... ja ne...

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Zahtevam da se u Jagodini i okolini pod hitno uvede satrovacki kao zvanicni jezik. U protivnom, zalicu se Strazburu da su moja prava kao pripadnika satrovacke nacionalne manjine grubo narusena!

papci smo

pre 13 godina

sta cemo kada smo takav narod :)

nemci makar pricaju nemacki, nema veze gde su. Ili u austriju, bavarsku, swiss... sve je to nemacki jezik koji se deli u dialektima. (PS: rodjen sam u nemackoj)

i sutra cu reci da ne zelim da ucim engleski, vec austrijalski :)

Ja

pre 13 godina

I koliko ce sve ovo da kosta poreske obaveznike? Mislim stvarno. I neka su nam plate po 300 evra! Kad ocigledno nismo u stanju da baratamo novcem na iole racionalan nacin.

A sto je najgore od svega, mogu da se kladim da u tom selu niko i ne ume da se koristi tim novim crnogorskim pismom kako valja. Nego ce sada da uce, cisto da bi ispali pametni.

Bender

pre 13 godina

A kada ce se u Srbiji uvesti novi jezik visokosrpski jezik, koji koriste gradjani Srbije koji koriste iskljucivo latinicu? Ako svi imaju prava na svoje jezike i pisma, i mi zelimo da se sluzimo nasim visokosrpskim jezikom koji iskljucivo koristi latinicu. Ne zelimo da budemo diskriminisani.

Planina, RS

pre 13 godina

Mislim da Crnogorski jezik postoji, od dolaska Mila na vlast, ja se ne mogu sporazumijevati sa pola Crne Gore.
Da li oni pricaju Albanski ili/oli Bossnjacki, mozda Hrvatski, mozda Crnogorski, ali Srpski sigurno ne pricaju.

Katarina

pre 13 godina

Da mi je znati kud' pozurise. Crnogorski nije priznat kao jezik u medjunarodnoj standardizaciji / klasifikaciji jezika, ne postoji medjunarodna oznaka tog jezika, a konferencija koja je zavrsena pre dve nedelje odbila je da taj "jezik" registruje buduci da ne ispunjava uslove da bi se mogao nazvati jezikom. Ko zeli neka gugla, a ima vest o tome i na B92.

MUKNAVI

pre 13 godina

Verovatno Crnogorski jezik nije tezak za nauciti, ko Kineski, pa ce se vec snaci oni koji ne zbore tim jezikom kad im se lokalni Crnogorci obrate na maternjem, iskonsko crnogorskom. A progovore oni i na Srpskom, tecno, zar niste zapazili, kad spaze fotelju, pa ako imate problema da ih na njihovom iskonskom maternjem jeziku razumete, pokazite im fotelju i oni ce odma Srpski da progovore jer mnogo vole vlast, fotelje i kad to spaze smesta Srpski progovore i predu, i guslaju, pa kad skockaju stihove ucini ti se da su mnogo, mnogo, veci ..no sto jesu.

Zoki

pre 13 godina

Bilo bi lepo kada bi po principu reciprociteta srpski jezik bio uveden na podrucju Crne Gore, tamo gde zivi onih 63% njenih stanovnika koji govore srpski - a ne crnogorski.

srban

pre 13 godina

Veoma korisno za Crnogorce. Sad će u svim drugim opštinama, gde nije crnogorski zvanično u upotrebi, morati da dostave overen prevod na srpski svega što podnesu.

Marko

pre 13 godina

Cinjenice su sledece:
Srbi, Hrvati, Bosnjaci i Crnogorci koriste isti jezik. Taj jezik je podeljen iz politickih razloga. Najpre su ga podelili Srbi i Hrvati.Onda su i Bosnjaci proglasili svoj jezik.

Do ovog momenta je sve bilo "u redu". Buka je nastala kad su Crnogorci uradili to isto.

Jezik u Crnoj Gori nije ni za jotu blizi onom u Srbiji nego li onim u Bosni i Hrvatskoj. DIjalekat je ijekavski, pismo je i latinica i cirilica. Trenutno latinica dominira.

swedroid

pre 13 godina

Za mene kao Vrnasana je ovo neshvatljivo ali i shvatljivo, no u pitanju je dijalekt a ne jezik. Lovcencani su prica za sebe, jer su ostali na nivou kolonisticke 1945. Elem, taj brdjanski dijalekt koji se skotrljao na ove predele Vojvodine je izumro i istrebljen cak i u Crnoj Gori, evolucija je dohvatila i vrh Durmitora ali nije Lovcenac. Dijalekt im je Boze sacuvaj. Tako da sa jedne strane su raritet, totalno unikatna drustvena tvorevina palanke dok je sa druge strane u pitanju njihova potreba prosirenja pismenosti, kao po Vuku, pisi kao sto govoris, nista cudno da izvesni glasovi (produkt lenjosti) dobiju svoja slova.

Pronalazac rupe na saksiji!

pre 13 godina

Uopste mi nije smesno! Za par godina placacemo razne sudske tumace da nam prevode zvanicne dokumente sa srpskog na crnogorski, bosanski itd. To Hrvati, za vasu informaciju, vec rade, a cuo sam nedavno da je i jedna srpska opstina poslala nekog coveka kod sudskog tumaca da prevede svoju hrvatsku domovnicu. Znate li vi koliko te vase ... kostaju obicnog coveka? Stranica prevedenog teksta kod sudskog tumaca - pocev od 500 dinara navise! Medjunarodna sudska overa - apostil - 2000 dinara po dokumentu!

A necu ni da pominjem koliko je samo mene kostalo cimanje kad god vama dune, pa menjate nazive ulica, gradova, pa na kraju i drzave. Najpre ste Uzicanima promenili sva licna dokumenta kada ste izbacili Tita iz imena grada. Pa ste onda promenili nazive ulica - opet nova dokumenta. Pa ste na kraju zamenili Jugoslaviju Srbijom - opet nova dokumenta, cekanje u redovima, smrzavanje!

A sutra kada pocnete da duvate u neke "jevropske" trube, promenicete opet naziv drzave u Srpska Federacija, pa cete nas opet gnjaviti!

SMUCILI STE SE VISE I MENI, I BOGU I NARODU!

NECU vise da menjam nijedan dokument, eto necu! Ici cu bez licne karte, a vi me hapsite i pisite kazne, bas me briga!