Sreda, 24.11.2010.

15:17

Bratimljenje Beograda i Ljubljane

Gradonačelnici Beograda i Ljubljane potpisali su sporazum o bratimljenju prestonica Srbije i Slovenije.

Izvor: B92

Bratimljenje Beograda i Ljubljane IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Novosadista

pre 13 godina

Sudeci po ofrlje-zvrljavom potpisu Dragana Djilasa, da se zakljuciti kako je ovo samo povrsna stvar. Zamajavanje sirokih masa.
Koje crno bratimljenje u 21. veku!? I oni i ovi imaju privatne firme koje ama bas nista ne proizvode, vec samo sklapaju i preprodaju. Danas ih je i previse...pitajte nekog komercijalistu da vam pojasni sta je klasa kvaliteta i koju klasu proizvoda salju u EU a koju u Sirbistan?

Ne bacajte prasinu u oci naroda!
Svi zivi i mrtvi vide ko je Glavni i Odgovorni urednik DS-a.

Logic

pre 13 godina

Ako me ne vara sećanje, Ljubljana se već jednom bratimila sa jednim srpskim gradom, čini mi se da je to bio Čačak. I da se to bratimljenje dogodilo nekad davno, posle okončanja Drugog svetskog rata. U znak zahvalnosti za pruženo utočište mnogim slovenačkim porodicama.Čak je i neki predsednik slovenačke države rođen u Čačku ili odrastao tamo... Dugo su se posećivale rodbinske delegacije, a onda je rođaštvo izumrlo. Jel' se seća neko ovoga ili mi se sve pričinilo? Nema više živih svedoka bratske ljubavi? Javite se molim!

EX YU

pre 13 godina

Samo napred , ovo je dobre ne samo za Beograd nego i za celu srbiju jer dobrim predstavljanjem Beograda i drugih gradova u Srbiji privlacimo itekako potrebne investicije ,a sa njima i nova radna mesta i opsti boljitak celog drustva. Nadam se da se nece zavrsiti samo na Ljubljani , vec bi trebalo u skorije vreme da se posete gradovi u nasem okruzenju kao sto su Zagreb , Budimpesta kao i drugi vazni gradovi unutar Evrope kao sto su Prag , Berlin , Pariz , Moskva , Stokholm,ako ne zbog "pobratimstva" bar zbog strateskih cilljeva i investicija.

Bob

pre 13 godina

Neverovatno kakvi komentari.. kad ce slo da plati odstetu.. mucki ubijani...izbrisani....?? Izgleda su Slovenci ratovali i pucali usred Beograda a ne u Ljubljani? Neverovatno neko pruzi ruku i kaze sta je bilo bilo je nisu srbi krivi nego politika i milosevic kad odjednom takvi komentari! posle 20(dvadeset)godina! izgleda nije bio samo Milosevic i politika ili ?

Radomir

pre 13 godina

Napokon! Verujem da je i vrabac na grani shvatio da jedni bez drugih ne mozemo. Bili su uz nas kad je bilo pitanje ukidanja viza, jos uvek su uz nas po pitanju Evropskih integracija, par desetina hiljada slovenaca svake godine poseti Beograd i Srbiju, u Ljubljani nas docekuju kao da smo njihovi... vreme je za jedan bratski zagrljaj :)

kix

pre 13 godina

Super stvar! Bice ovo lepa prilika da naucimo nesto od slovenaca sto nam konstantno fali vec godinama, ali siguran sam i prilika da i oni nauce nesto od nas jer ima i kod nas stvari kojima sigurno mozemo da se ponosimo.

bg_guy

pre 13 godina

Svako povezivanje i uspostavljanje novih veza je sjajna vest pa i ovo. A ako je nesto sigurno, to je da ne postoji ni jedna losa strana ovog dogadjaja i sve sto se desi iz u buducnosti bice samo korisno za sve nas Beogradjane.

tebrice

pre 13 godina

Ljubljana je odlican izbor, koliko zbog geografske blizine, povezanosti nasa dva naroda (mislim da je bolna proslost daleko iza nas), toliko i zbog cinjenice da je Slovenija clanica EU. Sustina bratimljenja je u strucnoj pomoci i razmeni znanja, a to od Slovenaca svakako mozemo dobiti.

strategija

pre 13 godina

Koristi od ovog bratimljenja su vec vidljive, podrska Beograda za Evropsku prestonicu kulture, sto je velika stvar. Ideja o bratimljenju je i potekla iz EU, pokazala se kao odlican put ka brzem razvoju, tako da ne vidim jedan razlog zasto bi neko ovome negodovao. Ljubljana je nama ipak blizak grad, cak je i gradonacelnik Srbin, tako mislim da je ovo sjajna stvar za buducnost Beograda!

zajedno

pre 13 godina

Smatram da je cin bratimljenja Beograda i Ljubljane pozitivan primer buduce saradnje Beograda i ostalih gradova u regionu. Ovo je svakako nesto sto ce nas pribliziti jedne drugima i pomoci nam da zaboravimo ruznu proslost. Ako se ovo iskoristi na pravi nacin direktnu korist ce imati i gradjani oba grada. A vi koji ovo pokusavate da povezujete sa bolnom prosloscu morate da shavtite vec jednom da se ne zivi u i od proslosti, i da umesto mrznje treba da se promovise prijateljstvo i saradnja...

Zvezdan

pre 13 godina

Svaki oblik poboljšanja odnosa Beograda sa važnim evropskim gradovima je za nas ne samo dobrodošao, već i neophodan. Definitivno moramo učiniti diplomatske korake ka Evropi, kako kao zemlja, tako i na nivou gradova i opština. Ovo može stvoriti brojne prilike kako za nas, tako i za stanovnike Ljubljane.

DuleNBG

pre 13 godina

Uhvatili smo dobar kurs. Neophodno nam je da se integrišemo u Evropu na svim nivoima. Gledajući primere nekih opština, i njihove saradnje sa drugim opštinama ili gradovima u Evropi, zaista je jasno kao dan kakve benefite zemlja može da ima od svega toga i kakve benefite može svaki grad da ima od takve konstelacije, a za nas u ovom momentu bitno - jasno je kakve benefite može Beograd da ima od saradnje sa drugim značajnim evropskim gradovima. Očekujem da ovakve poteze u budućnosti povuku i drugi gradovi. Takva politika je prirodna.

pljucccko

pre 13 godina

Ne mogu ni da zamislim kako bi ovi redovni sirioci negativne energije i zluradih komentara odreagovali da je gradonacelnk Beograda Slovenac i da je potpisao sporazum sa Ljubljanom. Evo za promenu ja sam bas ponosan sto zivim u Beogradu koji je kosmopolitski grad otvoren za sve ljude bez obzira na veru, naciju i boju koze! Ako nas neko mrzi to je samo njihov problem jer ziveti u mrznji je kazna onoga koji mrzi

Pera Kojot

pre 13 godina

Ono što je meni kao privredniku najinteresantnije u ovoj priči je to što su ovo bratimljenje inicirala dva uspešna poslovna čoveka. Smatram da kao takvi sigurno nisu imali za cilj samo da se slikaju za "Blic", već da iza ovoga stoji i zbližavanje privreda Ljubljane i Beograda. Ovo će svakako biti kanal za uspostavljanje saradnje na više nivoa između ova dva grada, koja su svaki na svoj način važni za Evropu.

Trazili smo - dobili smo

pre 13 godina

Svi se nesto cude, u stilu: odvojili se Slovenci od nas, a sad opet satro bratstvo.

Bolje bi nam bilo da se zapitamo zasto nas svi mrze i hoce da se odvajaju od nas dok ne izgubimo i ovo malo sto nam je ostalo. Je l' moguce da nas mrze samo zato sto smo pravoslavni ? Ne bih rekao...

kamelija

pre 13 godina

Sigurno da nije slucajno zasto nas bas oni podrzavaju/cak ako zanemarimo prostor, pretke i sam jezik/, oni isti koji su nas 'izbrisali'...mora to neko i da ispravi!

Milena

pre 13 godina

Diivnooo, slusala sam ove bendove kod nas. Lepo je da im je pruzena prilika da se prikazu inostranoj publici. Dosta mi je vise da se iz nase zemlje svetu pokazuju samo ruzne stvari. Uz malo srece uspecemo i u kandidaturi za evropsku prestonicu kulture 2020, pa cemo moci mnogo lakse da promovisemo nase mlade talente.

MilkaCanic

pre 13 godina

Ljudi, nema 'leba od toga sto cemo da se pljujemo i pricamo kako su nam uvek drugi krivi...zaboravimo malo na proslost i gledajmo sta mozemo da uradimo da imamo bolju buducnost...u svakom slucaju zajedno smo jaci!!

slovenacki vuk u beogradu???

pre 13 godina

Dobra ideja ovo bratimljenje. Ali sta je ovo sa spomenikom, mi cemo im postaviti Vuka u Ljubljani a oni ce se oduziti tako sto ce postaviti jos jednog u BG. Je l' to neka greska ili ovaj Djilas ne zna vise sta prica?

vuja

pre 13 godina

Mislio sam da ste vi Beogradjani zaboravili na proslost i poceli da mislite na buducnost! Kakvi su ovi nebulozni komentari? Vi nosite titulu grada buducnosti jugo-istocne Evrope? Izgleda da ste se, ipak, zaglavili negde izmedju Tita, Slobe i JNA!

vojislav

pre 13 godina

Podrzali su nas za Evropsku prestonicu kulture! To je nesto vise od bratimljena! Moramo da naucimo da u evropskoj zajednici mozemo da opstanemo samo ako se budemo udruzivali i saradjivali sa onima koji imaju slicne interese kao i mi...

Braća po materi- brothers on matters

pre 13 godina

"Dragan Đilas je, nakon potpisivanja sporazuma, uručio Zoranu Jankoviću poklon - statuu beogradskog Pobednika, kao simbol Beograda..."

Spmenik pobedniku nije samo simbol Begrada, već, pre svega, simbol pobede Srbije u Balkanskim ratovima i I svetskom ratu, nakon čega je, na ruševinama Otomanske i Austrougarske imperije, stvorena nova država - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Ukoliko bi postojala istorijska doslednost, sada bi Beograd trebalo da podrži Ljubljanu u nastojanjima da se integriše u EU. Međutim, realnost je takva da je upravo Slovenija, uz pomoć država koje su nastale raspadom Austrougarske carevine, značajno bolje integrisana u evropske tokove od Srbije, tako da je red da sada Ljubljana pomogne Beogradu, koliko može.

Sasa

pre 13 godina

Zoran Jankovic je nas Smederevac, sa Smederevom je trebalo da se zbratimi
:-)
Svejedno, Ljubljana je divan grad dostojan bratimljenja samo sa najboljim, bravo za BG!

azimuth

pre 13 godina

Da li je nas neko pitao da se bratimimo? Kako je to bas izbor pao na Ljubljanu? Mozda bi nama rodjenim u Beogradu ili njegovim stanovnicima, vise odgovaralo bratimljenje sa nekim drugim gradom?

Voša

pre 13 godina

Mislim da bi bilo prikladnije da se Vračar ili Labudovo Brdo pobratimilo s glavnim slovenačkim gradom. Čisto radi ravnoteže i sklada.

Moravski i Alpski Srbi

pre 13 godina

Nemojte molim vas opet da se bratimite! Budite za promenu dobre kolege ili susedi. Od bratimljenja ne mozemo da se oporavimo vec skoro jedan vek.

malo se (ne) razumem

pre 13 godina

paaa.. mi smo vec bili jednom braca i seste... sve dok niste pozeleli da odete od nas a sada se vracate kao Lesi svojima? smesno ali hajde, OK, podrzavam, ne treba vuci za sobom samo lose, gledajmo napred malo...

azimuth

pre 13 godina

Da li je nas neko pitao da se bratimimo? Kako je to bas izbor pao na Ljubljanu? Mozda bi nama rodjenim u Beogradu ili njegovim stanovnicima, vise odgovaralo bratimljenje sa nekim drugim gradom?

Moravski i Alpski Srbi

pre 13 godina

Nemojte molim vas opet da se bratimite! Budite za promenu dobre kolege ili susedi. Od bratimljenja ne mozemo da se oporavimo vec skoro jedan vek.

malo se (ne) razumem

pre 13 godina

paaa.. mi smo vec bili jednom braca i seste... sve dok niste pozeleli da odete od nas a sada se vracate kao Lesi svojima? smesno ali hajde, OK, podrzavam, ne treba vuci za sobom samo lose, gledajmo napred malo...

Voša

pre 13 godina

Mislim da bi bilo prikladnije da se Vračar ili Labudovo Brdo pobratimilo s glavnim slovenačkim gradom. Čisto radi ravnoteže i sklada.

vuja

pre 13 godina

Mislio sam da ste vi Beogradjani zaboravili na proslost i poceli da mislite na buducnost! Kakvi su ovi nebulozni komentari? Vi nosite titulu grada buducnosti jugo-istocne Evrope? Izgleda da ste se, ipak, zaglavili negde izmedju Tita, Slobe i JNA!

Sasa

pre 13 godina

Zoran Jankovic je nas Smederevac, sa Smederevom je trebalo da se zbratimi
:-)
Svejedno, Ljubljana je divan grad dostojan bratimljenja samo sa najboljim, bravo za BG!

Braća po materi- brothers on matters

pre 13 godina

"Dragan Đilas je, nakon potpisivanja sporazuma, uručio Zoranu Jankoviću poklon - statuu beogradskog Pobednika, kao simbol Beograda..."

Spmenik pobedniku nije samo simbol Begrada, već, pre svega, simbol pobede Srbije u Balkanskim ratovima i I svetskom ratu, nakon čega je, na ruševinama Otomanske i Austrougarske imperije, stvorena nova država - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Ukoliko bi postojala istorijska doslednost, sada bi Beograd trebalo da podrži Ljubljanu u nastojanjima da se integriše u EU. Međutim, realnost je takva da je upravo Slovenija, uz pomoć država koje su nastale raspadom Austrougarske carevine, značajno bolje integrisana u evropske tokove od Srbije, tako da je red da sada Ljubljana pomogne Beogradu, koliko može.

slovenacki vuk u beogradu???

pre 13 godina

Dobra ideja ovo bratimljenje. Ali sta je ovo sa spomenikom, mi cemo im postaviti Vuka u Ljubljani a oni ce se oduziti tako sto ce postaviti jos jednog u BG. Je l' to neka greska ili ovaj Djilas ne zna vise sta prica?

Trazili smo - dobili smo

pre 13 godina

Svi se nesto cude, u stilu: odvojili se Slovenci od nas, a sad opet satro bratstvo.

Bolje bi nam bilo da se zapitamo zasto nas svi mrze i hoce da se odvajaju od nas dok ne izgubimo i ovo malo sto nam je ostalo. Je l' moguce da nas mrze samo zato sto smo pravoslavni ? Ne bih rekao...

Logic

pre 13 godina

Ako me ne vara sećanje, Ljubljana se već jednom bratimila sa jednim srpskim gradom, čini mi se da je to bio Čačak. I da se to bratimljenje dogodilo nekad davno, posle okončanja Drugog svetskog rata. U znak zahvalnosti za pruženo utočište mnogim slovenačkim porodicama.Čak je i neki predsednik slovenačke države rođen u Čačku ili odrastao tamo... Dugo su se posećivale rodbinske delegacije, a onda je rođaštvo izumrlo. Jel' se seća neko ovoga ili mi se sve pričinilo? Nema više živih svedoka bratske ljubavi? Javite se molim!

bg_guy

pre 13 godina

Svako povezivanje i uspostavljanje novih veza je sjajna vest pa i ovo. A ako je nesto sigurno, to je da ne postoji ni jedna losa strana ovog dogadjaja i sve sto se desi iz u buducnosti bice samo korisno za sve nas Beogradjane.

Milena

pre 13 godina

Diivnooo, slusala sam ove bendove kod nas. Lepo je da im je pruzena prilika da se prikazu inostranoj publici. Dosta mi je vise da se iz nase zemlje svetu pokazuju samo ruzne stvari. Uz malo srece uspecemo i u kandidaturi za evropsku prestonicu kulture 2020, pa cemo moci mnogo lakse da promovisemo nase mlade talente.

DuleNBG

pre 13 godina

Uhvatili smo dobar kurs. Neophodno nam je da se integrišemo u Evropu na svim nivoima. Gledajući primere nekih opština, i njihove saradnje sa drugim opštinama ili gradovima u Evropi, zaista je jasno kao dan kakve benefite zemlja može da ima od svega toga i kakve benefite može svaki grad da ima od takve konstelacije, a za nas u ovom momentu bitno - jasno je kakve benefite može Beograd da ima od saradnje sa drugim značajnim evropskim gradovima. Očekujem da ovakve poteze u budućnosti povuku i drugi gradovi. Takva politika je prirodna.

zajedno

pre 13 godina

Smatram da je cin bratimljenja Beograda i Ljubljane pozitivan primer buduce saradnje Beograda i ostalih gradova u regionu. Ovo je svakako nesto sto ce nas pribliziti jedne drugima i pomoci nam da zaboravimo ruznu proslost. Ako se ovo iskoristi na pravi nacin direktnu korist ce imati i gradjani oba grada. A vi koji ovo pokusavate da povezujete sa bolnom prosloscu morate da shavtite vec jednom da se ne zivi u i od proslosti, i da umesto mrznje treba da se promovise prijateljstvo i saradnja...

kix

pre 13 godina

Super stvar! Bice ovo lepa prilika da naucimo nesto od slovenaca sto nam konstantno fali vec godinama, ali siguran sam i prilika da i oni nauce nesto od nas jer ima i kod nas stvari kojima sigurno mozemo da se ponosimo.

Radomir

pre 13 godina

Napokon! Verujem da je i vrabac na grani shvatio da jedni bez drugih ne mozemo. Bili su uz nas kad je bilo pitanje ukidanja viza, jos uvek su uz nas po pitanju Evropskih integracija, par desetina hiljada slovenaca svake godine poseti Beograd i Srbiju, u Ljubljani nas docekuju kao da smo njihovi... vreme je za jedan bratski zagrljaj :)

pljucccko

pre 13 godina

Ne mogu ni da zamislim kako bi ovi redovni sirioci negativne energije i zluradih komentara odreagovali da je gradonacelnk Beograda Slovenac i da je potpisao sporazum sa Ljubljanom. Evo za promenu ja sam bas ponosan sto zivim u Beogradu koji je kosmopolitski grad otvoren za sve ljude bez obzira na veru, naciju i boju koze! Ako nas neko mrzi to je samo njihov problem jer ziveti u mrznji je kazna onoga koji mrzi

vojislav

pre 13 godina

Podrzali su nas za Evropsku prestonicu kulture! To je nesto vise od bratimljena! Moramo da naucimo da u evropskoj zajednici mozemo da opstanemo samo ako se budemo udruzivali i saradjivali sa onima koji imaju slicne interese kao i mi...

MilkaCanic

pre 13 godina

Ljudi, nema 'leba od toga sto cemo da se pljujemo i pricamo kako su nam uvek drugi krivi...zaboravimo malo na proslost i gledajmo sta mozemo da uradimo da imamo bolju buducnost...u svakom slucaju zajedno smo jaci!!

Bob

pre 13 godina

Neverovatno kakvi komentari.. kad ce slo da plati odstetu.. mucki ubijani...izbrisani....?? Izgleda su Slovenci ratovali i pucali usred Beograda a ne u Ljubljani? Neverovatno neko pruzi ruku i kaze sta je bilo bilo je nisu srbi krivi nego politika i milosevic kad odjednom takvi komentari! posle 20(dvadeset)godina! izgleda nije bio samo Milosevic i politika ili ?

Zvezdan

pre 13 godina

Svaki oblik poboljšanja odnosa Beograda sa važnim evropskim gradovima je za nas ne samo dobrodošao, već i neophodan. Definitivno moramo učiniti diplomatske korake ka Evropi, kako kao zemlja, tako i na nivou gradova i opština. Ovo može stvoriti brojne prilike kako za nas, tako i za stanovnike Ljubljane.

tebrice

pre 13 godina

Ljubljana je odlican izbor, koliko zbog geografske blizine, povezanosti nasa dva naroda (mislim da je bolna proslost daleko iza nas), toliko i zbog cinjenice da je Slovenija clanica EU. Sustina bratimljenja je u strucnoj pomoci i razmeni znanja, a to od Slovenaca svakako mozemo dobiti.

strategija

pre 13 godina

Koristi od ovog bratimljenja su vec vidljive, podrska Beograda za Evropsku prestonicu kulture, sto je velika stvar. Ideja o bratimljenju je i potekla iz EU, pokazala se kao odlican put ka brzem razvoju, tako da ne vidim jedan razlog zasto bi neko ovome negodovao. Ljubljana je nama ipak blizak grad, cak je i gradonacelnik Srbin, tako mislim da je ovo sjajna stvar za buducnost Beograda!

Pera Kojot

pre 13 godina

Ono što je meni kao privredniku najinteresantnije u ovoj priči je to što su ovo bratimljenje inicirala dva uspešna poslovna čoveka. Smatram da kao takvi sigurno nisu imali za cilj samo da se slikaju za "Blic", već da iza ovoga stoji i zbližavanje privreda Ljubljane i Beograda. Ovo će svakako biti kanal za uspostavljanje saradnje na više nivoa između ova dva grada, koja su svaki na svoj način važni za Evropu.

kamelija

pre 13 godina

Sigurno da nije slucajno zasto nas bas oni podrzavaju/cak ako zanemarimo prostor, pretke i sam jezik/, oni isti koji su nas 'izbrisali'...mora to neko i da ispravi!

EX YU

pre 13 godina

Samo napred , ovo je dobre ne samo za Beograd nego i za celu srbiju jer dobrim predstavljanjem Beograda i drugih gradova u Srbiji privlacimo itekako potrebne investicije ,a sa njima i nova radna mesta i opsti boljitak celog drustva. Nadam se da se nece zavrsiti samo na Ljubljani , vec bi trebalo u skorije vreme da se posete gradovi u nasem okruzenju kao sto su Zagreb , Budimpesta kao i drugi vazni gradovi unutar Evrope kao sto su Prag , Berlin , Pariz , Moskva , Stokholm,ako ne zbog "pobratimstva" bar zbog strateskih cilljeva i investicija.

Novosadista

pre 13 godina

Sudeci po ofrlje-zvrljavom potpisu Dragana Djilasa, da se zakljuciti kako je ovo samo povrsna stvar. Zamajavanje sirokih masa.
Koje crno bratimljenje u 21. veku!? I oni i ovi imaju privatne firme koje ama bas nista ne proizvode, vec samo sklapaju i preprodaju. Danas ih je i previse...pitajte nekog komercijalistu da vam pojasni sta je klasa kvaliteta i koju klasu proizvoda salju u EU a koju u Sirbistan?

Ne bacajte prasinu u oci naroda!
Svi zivi i mrtvi vide ko je Glavni i Odgovorni urednik DS-a.

vuja

pre 13 godina

Mislio sam da ste vi Beogradjani zaboravili na proslost i poceli da mislite na buducnost! Kakvi su ovi nebulozni komentari? Vi nosite titulu grada buducnosti jugo-istocne Evrope? Izgleda da ste se, ipak, zaglavili negde izmedju Tita, Slobe i JNA!

malo se (ne) razumem

pre 13 godina

paaa.. mi smo vec bili jednom braca i seste... sve dok niste pozeleli da odete od nas a sada se vracate kao Lesi svojima? smesno ali hajde, OK, podrzavam, ne treba vuci za sobom samo lose, gledajmo napred malo...

azimuth

pre 13 godina

Da li je nas neko pitao da se bratimimo? Kako je to bas izbor pao na Ljubljanu? Mozda bi nama rodjenim u Beogradu ili njegovim stanovnicima, vise odgovaralo bratimljenje sa nekim drugim gradom?

Trazili smo - dobili smo

pre 13 godina

Svi se nesto cude, u stilu: odvojili se Slovenci od nas, a sad opet satro bratstvo.

Bolje bi nam bilo da se zapitamo zasto nas svi mrze i hoce da se odvajaju od nas dok ne izgubimo i ovo malo sto nam je ostalo. Je l' moguce da nas mrze samo zato sto smo pravoslavni ? Ne bih rekao...

Zvezdan

pre 13 godina

Svaki oblik poboljšanja odnosa Beograda sa važnim evropskim gradovima je za nas ne samo dobrodošao, već i neophodan. Definitivno moramo učiniti diplomatske korake ka Evropi, kako kao zemlja, tako i na nivou gradova i opština. Ovo može stvoriti brojne prilike kako za nas, tako i za stanovnike Ljubljane.

Voša

pre 13 godina

Mislim da bi bilo prikladnije da se Vračar ili Labudovo Brdo pobratimilo s glavnim slovenačkim gradom. Čisto radi ravnoteže i sklada.

Sasa

pre 13 godina

Zoran Jankovic je nas Smederevac, sa Smederevom je trebalo da se zbratimi
:-)
Svejedno, Ljubljana je divan grad dostojan bratimljenja samo sa najboljim, bravo za BG!

MilkaCanic

pre 13 godina

Ljudi, nema 'leba od toga sto cemo da se pljujemo i pricamo kako su nam uvek drugi krivi...zaboravimo malo na proslost i gledajmo sta mozemo da uradimo da imamo bolju buducnost...u svakom slucaju zajedno smo jaci!!

Bob

pre 13 godina

Neverovatno kakvi komentari.. kad ce slo da plati odstetu.. mucki ubijani...izbrisani....?? Izgleda su Slovenci ratovali i pucali usred Beograda a ne u Ljubljani? Neverovatno neko pruzi ruku i kaze sta je bilo bilo je nisu srbi krivi nego politika i milosevic kad odjednom takvi komentari! posle 20(dvadeset)godina! izgleda nije bio samo Milosevic i politika ili ?

slovenacki vuk u beogradu???

pre 13 godina

Dobra ideja ovo bratimljenje. Ali sta je ovo sa spomenikom, mi cemo im postaviti Vuka u Ljubljani a oni ce se oduziti tako sto ce postaviti jos jednog u BG. Je l' to neka greska ili ovaj Djilas ne zna vise sta prica?

pljucccko

pre 13 godina

Ne mogu ni da zamislim kako bi ovi redovni sirioci negativne energije i zluradih komentara odreagovali da je gradonacelnk Beograda Slovenac i da je potpisao sporazum sa Ljubljanom. Evo za promenu ja sam bas ponosan sto zivim u Beogradu koji je kosmopolitski grad otvoren za sve ljude bez obzira na veru, naciju i boju koze! Ako nas neko mrzi to je samo njihov problem jer ziveti u mrznji je kazna onoga koji mrzi

Moravski i Alpski Srbi

pre 13 godina

Nemojte molim vas opet da se bratimite! Budite za promenu dobre kolege ili susedi. Od bratimljenja ne mozemo da se oporavimo vec skoro jedan vek.

vojislav

pre 13 godina

Podrzali su nas za Evropsku prestonicu kulture! To je nesto vise od bratimljena! Moramo da naucimo da u evropskoj zajednici mozemo da opstanemo samo ako se budemo udruzivali i saradjivali sa onima koji imaju slicne interese kao i mi...

DuleNBG

pre 13 godina

Uhvatili smo dobar kurs. Neophodno nam je da se integrišemo u Evropu na svim nivoima. Gledajući primere nekih opština, i njihove saradnje sa drugim opštinama ili gradovima u Evropi, zaista je jasno kao dan kakve benefite zemlja može da ima od svega toga i kakve benefite može svaki grad da ima od takve konstelacije, a za nas u ovom momentu bitno - jasno je kakve benefite može Beograd da ima od saradnje sa drugim značajnim evropskim gradovima. Očekujem da ovakve poteze u budućnosti povuku i drugi gradovi. Takva politika je prirodna.

EX YU

pre 13 godina

Samo napred , ovo je dobre ne samo za Beograd nego i za celu srbiju jer dobrim predstavljanjem Beograda i drugih gradova u Srbiji privlacimo itekako potrebne investicije ,a sa njima i nova radna mesta i opsti boljitak celog drustva. Nadam se da se nece zavrsiti samo na Ljubljani , vec bi trebalo u skorije vreme da se posete gradovi u nasem okruzenju kao sto su Zagreb , Budimpesta kao i drugi vazni gradovi unutar Evrope kao sto su Prag , Berlin , Pariz , Moskva , Stokholm,ako ne zbog "pobratimstva" bar zbog strateskih cilljeva i investicija.

Pera Kojot

pre 13 godina

Ono što je meni kao privredniku najinteresantnije u ovoj priči je to što su ovo bratimljenje inicirala dva uspešna poslovna čoveka. Smatram da kao takvi sigurno nisu imali za cilj samo da se slikaju za "Blic", već da iza ovoga stoji i zbližavanje privreda Ljubljane i Beograda. Ovo će svakako biti kanal za uspostavljanje saradnje na više nivoa između ova dva grada, koja su svaki na svoj način važni za Evropu.

zajedno

pre 13 godina

Smatram da je cin bratimljenja Beograda i Ljubljane pozitivan primer buduce saradnje Beograda i ostalih gradova u regionu. Ovo je svakako nesto sto ce nas pribliziti jedne drugima i pomoci nam da zaboravimo ruznu proslost. Ako se ovo iskoristi na pravi nacin direktnu korist ce imati i gradjani oba grada. A vi koji ovo pokusavate da povezujete sa bolnom prosloscu morate da shavtite vec jednom da se ne zivi u i od proslosti, i da umesto mrznje treba da se promovise prijateljstvo i saradnja...

tebrice

pre 13 godina

Ljubljana je odlican izbor, koliko zbog geografske blizine, povezanosti nasa dva naroda (mislim da je bolna proslost daleko iza nas), toliko i zbog cinjenice da je Slovenija clanica EU. Sustina bratimljenja je u strucnoj pomoci i razmeni znanja, a to od Slovenaca svakako mozemo dobiti.

bg_guy

pre 13 godina

Svako povezivanje i uspostavljanje novih veza je sjajna vest pa i ovo. A ako je nesto sigurno, to je da ne postoji ni jedna losa strana ovog dogadjaja i sve sto se desi iz u buducnosti bice samo korisno za sve nas Beogradjane.

Radomir

pre 13 godina

Napokon! Verujem da je i vrabac na grani shvatio da jedni bez drugih ne mozemo. Bili su uz nas kad je bilo pitanje ukidanja viza, jos uvek su uz nas po pitanju Evropskih integracija, par desetina hiljada slovenaca svake godine poseti Beograd i Srbiju, u Ljubljani nas docekuju kao da smo njihovi... vreme je za jedan bratski zagrljaj :)

kix

pre 13 godina

Super stvar! Bice ovo lepa prilika da naucimo nesto od slovenaca sto nam konstantno fali vec godinama, ali siguran sam i prilika da i oni nauce nesto od nas jer ima i kod nas stvari kojima sigurno mozemo da se ponosimo.

Milena

pre 13 godina

Diivnooo, slusala sam ove bendove kod nas. Lepo je da im je pruzena prilika da se prikazu inostranoj publici. Dosta mi je vise da se iz nase zemlje svetu pokazuju samo ruzne stvari. Uz malo srece uspecemo i u kandidaturi za evropsku prestonicu kulture 2020, pa cemo moci mnogo lakse da promovisemo nase mlade talente.

strategija

pre 13 godina

Koristi od ovog bratimljenja su vec vidljive, podrska Beograda za Evropsku prestonicu kulture, sto je velika stvar. Ideja o bratimljenju je i potekla iz EU, pokazala se kao odlican put ka brzem razvoju, tako da ne vidim jedan razlog zasto bi neko ovome negodovao. Ljubljana je nama ipak blizak grad, cak je i gradonacelnik Srbin, tako mislim da je ovo sjajna stvar za buducnost Beograda!

Braća po materi- brothers on matters

pre 13 godina

"Dragan Đilas je, nakon potpisivanja sporazuma, uručio Zoranu Jankoviću poklon - statuu beogradskog Pobednika, kao simbol Beograda..."

Spmenik pobedniku nije samo simbol Begrada, već, pre svega, simbol pobede Srbije u Balkanskim ratovima i I svetskom ratu, nakon čega je, na ruševinama Otomanske i Austrougarske imperije, stvorena nova država - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Ukoliko bi postojala istorijska doslednost, sada bi Beograd trebalo da podrži Ljubljanu u nastojanjima da se integriše u EU. Međutim, realnost je takva da je upravo Slovenija, uz pomoć država koje su nastale raspadom Austrougarske carevine, značajno bolje integrisana u evropske tokove od Srbije, tako da je red da sada Ljubljana pomogne Beogradu, koliko može.

kamelija

pre 13 godina

Sigurno da nije slucajno zasto nas bas oni podrzavaju/cak ako zanemarimo prostor, pretke i sam jezik/, oni isti koji su nas 'izbrisali'...mora to neko i da ispravi!

Logic

pre 13 godina

Ako me ne vara sećanje, Ljubljana se već jednom bratimila sa jednim srpskim gradom, čini mi se da je to bio Čačak. I da se to bratimljenje dogodilo nekad davno, posle okončanja Drugog svetskog rata. U znak zahvalnosti za pruženo utočište mnogim slovenačkim porodicama.Čak je i neki predsednik slovenačke države rođen u Čačku ili odrastao tamo... Dugo su se posećivale rodbinske delegacije, a onda je rođaštvo izumrlo. Jel' se seća neko ovoga ili mi se sve pričinilo? Nema više živih svedoka bratske ljubavi? Javite se molim!

Novosadista

pre 13 godina

Sudeci po ofrlje-zvrljavom potpisu Dragana Djilasa, da se zakljuciti kako je ovo samo povrsna stvar. Zamajavanje sirokih masa.
Koje crno bratimljenje u 21. veku!? I oni i ovi imaju privatne firme koje ama bas nista ne proizvode, vec samo sklapaju i preprodaju. Danas ih je i previse...pitajte nekog komercijalistu da vam pojasni sta je klasa kvaliteta i koju klasu proizvoda salju u EU a koju u Sirbistan?

Ne bacajte prasinu u oci naroda!
Svi zivi i mrtvi vide ko je Glavni i Odgovorni urednik DS-a.