Ponedeljak, 15.11.2010.

07:40

Dodik stupio na dužnost

Milorad Dodik i zvanično je stupio na dužnost predsednika Republike Srpske.

Izvor: B92

Dodik stupio na dužnost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Prije rata u BiH u BL Srbi su sačinjavali 54% stanovništva a zanimljivo u Sarajevu Bošnjaka je bilo 49%. Što se tiče posjete Tadića ne vidim zbog čega opet halabuka iz FBiH. Danas je Ivo Josipović u posjeti Mostaru. Iz Sarajeva se niko ne protivi tom dolasku. Republika Srpska je trajna tvorevina bez obzira šta misle Bošnjaci. Republika Srpska je garant opstanka Srba u BiH s obzirom da su na području koje danas zauzima FBiH sa prijeratnih 16% svedeni na 2%. Ono što mene iritira je što se BH Srbi (prvenstveno mislim na Srbe iz Srpske) agilnije ne uključe u institucije na nivou BiH jer samo na taj način mogu spriječiti dominaciju Bošnjaka koji koriste svaku priliku da se dočepaju što je više moguće vlasti. Neko je rekao da Bošnjaci mogu blokirati RS, imaju mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na nivou Srpske dok ga recimo preostali Srbi u FBiH nemaju. Ima premalo Srba u FBiH da bi mogli uopšte i tražiti svoja prava. Dakle strankama sa bošnjačkim predznakom odgovara da stanje na nivou FBiH ostane isto a da se promijeni na nivou RS. Kada na FTV-u (federalna tv) govore o povratku obično se misli na povratak Bošnjaka u RS ali ne i o povratku Srba u FBiH koji se i dalje opstruiše pogotovo u Sarajevu ali sam se neprijatno iznenadio i okolini Tuzle.

Djape

pre 13 godina

Nije mi drago zbog svega sto se izdesavalo 90-ih, mi Srbi smo dosta toga izgubili kao narod. Ali uspeli smo da se izborimo za Republiku Srpsku. A vi drugovi Muslimani, tesko mi je da Vas razumem... Svi su nesto izgubili (neko manje neko vise), svi su nesto i dobili (opet neko manje neko vis) A Vi? Dobili ste drzavu u kojoj nemate ni federalnu jedinicu. Pa od muke prizivate brisanje entiteta a sa druge strane Srbe nazivate agresorima i pozivate na osvetu. Kako to mislite? Kada bi pruzili iskrenu ruku pomirenja mozda bi ona bila prihvacena... Ja duboko verujem da Vas narod ima resurse za tako nesto. Ovako kako radite samo cementirate postojecu situaciju, Republika Srpska ce se ponasati nekooperativno i kocice federaciju sve dok Vi sami ne pozelite da zivite bez te teritorije. Ili ce te u neku infatidu ili kako se vec kaze?
Od Vas zavisi kako ce se stvari odvijati u buducnosti, izborom Dodika Republika Srpska je potvrdila da nece primnenjivati nikakvu akciju, vec samo reakciju.
Zdravi bili i srecan vam praznik Kurban Bajram, provedite ga u duhu ljubavi sa Vasim porodicama, a pozovite i nekog komsiju pravoslavca na cast, videcete - nije lose. (evo ja sam sad bio na baklavama kod saradnika) :)

Šeher BL

pre 13 godina

Prije zemljotresa u BL grad je imao 60% Muslimana a danas 5% da se zna cija je to zemlja , postoje dva šehera u BiH to su Sarajevo i Banja Luka

MUKNAVI

pre 13 godina

Kapetan na ladju`,a gde plovi ta ladja...Bog zna,valjda,pa neka ju cuva,ako hoce,da se ne nasuce.Za kapetana nece biti frke,ima on po Srbiji vile,dvore,firme,pa ce da se skloni.A Raja..hm..kod njega ce..aha ..hoce.

kvisling Jaranovic

pre 13 godina

Ustav koji garantuje jedinstvenu RS, zemlju bosanskih Srba, i BiH zemlju sastavljenu od tri ravnopravnia naroda Bosnjaka, Srba i 'Rvata, eh, takvu BiH 'oće Dodik, eh, takav ustav valja.
Dodik, takve drzave nema na Balkanu, nema u Evropi, nece je biti ni u BiH.
Jednostavno sednu mudre glave, pocepaju stari ustav i napisu nov novcati, za bolji zivot BiH naroda. Stari ustav je pisan u vihoru rata, novi treba da bude kruna sadasnjeg mira. Na miru ga treba i rekonstruisati. A zasto ne?

BLuka, RS

pre 13 godina

Svakako smatram tragedijom da su Hrvati u Srpskoj gotovo nestali i da ih je svega 1% te da su Bosnjaci pali sa, 7% u vrhuncu povratka na 5% i da se taj trend nastavlja jer se kada je rijec o obje populacije radi o starijem stanovnistvu! U Banjoj Luci je odnos Hrvati manje od 1% a Bosnjaci oko 1.5%, takodje gotovo da i nema mladih, pogotovo skolskog uzrasta. Zbog svega ovoga nije cuda a nije ni za zamjeriti sto su njihovi predstavnici u vlasti Srpske uglavnom ikebane, Hrvati u potpunosti a Bosnjaci su odavno izgubili utcaj u vladi te sa neznatnim ucescem u skupstini nemaju cemu vise da se nadaju! Mjesta potpedsjednika republike i parlamenta su gotovo sasvim protokolarna.

Mr. Spock

pre 13 godina

U RS se jos nije vratilo ni pola raseljenog i protjeranog stanovnistva. Dok se taj narod nezbrizno ne mogne vratiti na svoje, politicari kao Dodik ce sve uciniti da sto prije deklarisu RS kao iskljucivo srpsku zemlju. Jer i on dobro zna da ako dopusti narodu da se vrati da od RS nema vise nista, jer ta zemlja postaje multinarodna (ne multietnicka, jer svi imamo istu etnicku pozadinu).
Interesantna je cinjenica da je nacionalistima koji bi rado dijelili BiH "njihov narod" u tzv. drugom dijelu drzave SVEJEDNO. Pitajte manjine sta je najbolje za BiH.

Meho Tuzlak

pre 13 godina

Vjerski obred inauguracije? Skaredno, tuzno, jednomracje, prepotopnost evropska, puteljak u daleko Nazad...
Nema li tamo drugih religija, ili i RS uporno zeli da samodokaze da je ona zaista genocidna tvorevina. Sam ovaj cin govori koliko je nuzno mjenjati ustav u BiH. Hitno je, prehitno!!!

Građanka

pre 13 godina

Pošto Tadić svak čas po nekom povodu boravi kod Dodika bilo bi krajnje vreme da ga priupita zašto ne uhapsi Ćosića saradnika Darka Šarića o kojem se toliko piše u našaoj štampi a koji je mnoge radnike unesrećio kupovinom firmi po Vojvodini. Čujemo samo slavospeve o velikom prijateljstvu dva Predsednika a građane pogotovo oštećene radnike više bi obradovala vest o hapšenju kriminalaca koji su se sklonili u Dodikovoj državi i gde se po svoj prilici osećaju sigurni za Dodikovu policiju naš direktor Veljović nema komentara jel tu možda sve u redu.

sekularac

pre 13 godina

Zanimljivo je da su Dodik & co polozili i versku zakletvu
Link:
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=31256
Mada mi nije jasno sta zvaci ta 'verska zakletva' u sekularnoj BH. Dali su je polagaali i Hrvati pred svojim svecenicima ili bosnjaci pred hodzama/imamima.
A jos zanimljivi je da Tadica nije bilo na tom polaganju.

Gagarin-Gagi, bivsi guslar

pre 13 godina

Kad je stupio na duznost verovatno Dodik nije poneo sa sobom kramp i lopatu za rusenje BiH.
A sto se tice ustva BiH on ce sa menjati. Ovaj je sav zrdjao i besmislen postao, cak i za RS. Iz zablje perspektive RS se to ne vidi dobro. Iz Srbije se to bolje vidi. Ali nemate pravih prijatelja u politici koji bi vam to rekli. RS za politiku Srbije je mala ping-pong loptica. Kad Dodik to shvati, i on i RS ce tada vec biti istorija.

AmelNP

pre 13 godina

''...ili koji se nadaju da će pod plaštom evropskih integracija razvlastiti RS''

Od price o referendumu do straha od nestanka RS...

A ne mogu da shvatim neke koji misle da ce Bosnjaci ikad dozvolit da Srebrenica, u kojoj je genocid pocinjen, bude odvojena od Bosne.

Duga je buducnost ispred nas... a mi Balkanci imamo dugo pamcenje.

Ratko Adzic, bivsi borac

pre 13 godina

Dobro dosao predsednice Tadicu u RS, zemlju momentalno velikih privrednih aktivnosti. Naime u ovo doba pocinje se pecenjem sljivovice, klanjem svinja, pravljenjem pecenice, kiselenjem kupusa itd. Privreda je u zamahu. Hvala Vam na vasoj pomoci.

boris

pre 13 godina

Meni nije jasno cemu ovolika halabuka oko Dodika i funkicije predsenika entiteta??
Pa u federaciji ni ne znaju ko im je predsednik entiteta jer znaju da se radi o cisto protokolaroj funkciji, a obzirom na nacin kako se menja ustav nekog od entiteta jako tesko je ista promeniti.
Recimo, da bi RS ista promenila u svo ustavu, prvo taj predlog za promene nesme biti u neskladu sa 'glavnim' ustavom [BH], a onda kao 'slag' protiv tih promena ne smeju biti Hrvati ili bosnjaci.

gradjanin

pre 13 godina

Sve je to i lijepo i na bajkovit način napisano i o svojoj vlastitoj zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti i o nekakvim velikim ovlašćenjima RS . Samo eto tu je ta jedna sitnica da vlasti RS nisu i nikada i neće biti u stanju odlučivati sami o nečemu što je vezano za cjelovitost, integritet i suverentet BiH.

Beogradjanin

pre 13 godina

A sta na tu svecanost ne dodjose i bivsi predsednici RS: Karadjic, Plavsic...pa da buket cveca bude potpun?
Tadic je Plavsicku mogao sesti u predsednicki avion pa na svecanost i crveni tepih, navikla je ona da je tako prevoze.

BLuka, RS

pre 13 godina

Takodje, ovo treba stici a karakteristika je svih izbora i to u oba entiteta u BiH. Naime, broj bisnjackih poslanika u Narodnoj Skupstini pao je sa 9 (od ukupno 83) na 4 sto je i zakonski minimum za ejdan konstitutivni narod, kod Hrvata se taj broj ionako vec odavno popunjava preko Hravta clanova neke srpske stranke pa je tako i potpredsjednica Narodne Skupstine Hrvatica iz SNSD-a. Isto je ako ne i gore je sa Srbima u Federaciji. Inace i broj bosnjackih glasova se drasticno smanjio, kao i njihov udio u stanovnistvu RS i ovi poslanici koji sada sjede u NS su tu samo zahvalajjuci glasovima iz inostranstva, koji se takodje stalno smanjuju. Etnicka homogenizacija teritorija i fakticko formiranje 3 entiteta, tri nacionalne cjeline je prakticno zavrseno, svidjalo se to nekome ili ne!

c'est la vie

pre 13 godina

"Problem " sa RS a i celom Bosnim je sto niko ne moze da radi sta hoce, sto svako svakog blokira, ali kao sto rekoh ne moze da radi sta hoce jer stalno 'kontrolisu jedni druge', jedni drugima teraju inat, provociraju, a ustav ih je 'zakljucao' u istu drzavu tako da hteli-ne hteli, moraju biti/ziviti/raditi jedni sa drugim

tante za tante

pre 13 godina

Obzirom na cinjenicu da [po ustavu drzave BH] armijom komanduje troclano predsednistvo na nivou drzave BH, a ne predsednik entiteta, Dodikova funkcija je protokolarna tj. on [kako je to figuratvno opisao Mesic] "sluzi kao ukras - fikus u kancelariji".
Procitajte ustav BH i RS pa cete se uveriti. A da bi se ista u ustavu RS promenilo, to mora biti dozvoljeno ustavom drzave BH i pored Srba moraju biti saglasni i bosnjaci i Hrvati iz RS. Znaci preglasavanje 'ne pali' jer recimo jedan hrvat ili bosnjak moze sve blokirati [Na taj nacin Srbi, iako manjina u BH, blokiraju da BH prizna Kosovo iako su ga Crnogorci, Makedonci, Hrvati i Slovenci priznali.

Yola

pre 13 godina

Sve najbolje braco Srbi. Svoja prava ste u krvi platili. Republika Srpska je stvarnost koja se mnogima ne svidja, ali zao mi je sto jos uvijek vidim nasu bracu Srbe koji osporavaju postojanje ove svete srpske zemlje. Ja nikad necu zaboraviti ljude koji su mi izasli u susret 95-te kroz muke i tugu. U mom srcu Krajina, u mom srcu Republika Srpska, u mom srcu majka Srbija. Krajisnik iz Benkovca

Banjaluka, R. Srpska

pre 13 godina

Uživam dok čitam ove komentare sa druge strane granice iz Federacije. Ne mogu da vjerujem da je toliki kompleks tamo, oni najbolje znaju i da Hrvatima izaberu člana predsjedništva i da Dodik ne valja za RS i da postoji poneko obećanje koje SNSD nije ostvario... Sve stoji ali njihov potpis i potpis najvećih zemalja svijeta da priznaju RS i uspostavljaju u BiH federalno-konfederalno uređenje mislim da nikad neće prežaliti

BLuka, RS

pre 13 godina

Republika Srpska ima svoju zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast i daleko vise ovlascenja nego centralni organi BiH. Ni na belgijskim pasosima ne pise Flandrija ni Valonija ali obe pokrajine imaju daleko vise ovlascenja nego belgijska drzava a Republika Srpska ima jos vise ovlascenja. Srpski predstavnici u zajednickim bh organima uvijek i u svakom trenutku mogu da blokiraju bilo koju odluku bh organa, imaju pravo veta te takodje, RS uvijek moze da ignorise odluke tih organa i niko joj ne moze NISTA jer nema vise stranaca koji bi nametali odluke! Sto se tice zajednickih bezbjednosnih organa i agencija, ono najvaznje, policija, jeste u rukama RS. Agencije na nivou BiH ioanko funkcionisu tako da niko nikome ne vjeruje vec svako radi za sopstvene interese. Vojska u BiH fakticki i ne postoji vec se vise radi o nekoj TO samo sto nema plave vec neke zuckaste uniforme a i tu je jasna podjela i na mjestima gdje se 3 nacije susrecu radi se profesionanoj saradnji i nicemu vise. A da se vratim onim ambasadorima. Na inauguraciji je prisustvovao 21 ambasador, vise nego ikad i bezmalo cjelokupni diplomatski kor koji obitava u Sarajevu! A to ne znaci, uvjerili smo se to dobro jer ranije osim srpskog, ruskog i kineskog, nijedan drugi nije uovakim prilikama prisustvovao.

misko

pre 13 godina

Kako nesta moze biti "Republika" a nema:

- vlastiti pasos
- vlastite inostrane poslove
- vlastita licna dokumenta
- vlastitu valutu
- vlastitu narodnu banku
- vlastite reg tablice
- vlastitu vojsku
- ne kontrolise vlastitu granicu
- niko u svetu je nije priznao kao 'republiku'
- itd itd
Moj pokojni deda je znao reci: "Zovite me i glineni sud, samo me nemojte razbiti" tako i ovo kino sa imenom

Marina

pre 13 godina

Inauguraciji je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić, kao i dvadesetak stranih diplomata u BiH, predstavnik Kancelarije visokog međunarodnog predstavnika u BiH i druge brojne zvanice i gosti."..
Dakle, svi su iz BiH,a srbijanski predsjednik je jedini predsjednik države iz regije,Europe,svijeta..koji je prisustvovao ustoličenju moćnika. Što nam to govori? Razmislite bez emocija.

Марко

pre 13 godina

Уставна овлашћења Предсједника Републике Српске су у најмању руку мизерна. Једино су у праву уколико рачунају на неформалну снагу Додика који ће се питати о свему.
Ево из Устава: Предсједник представља Републику, предлаже мандатара Владе, предлаже скупштини кандидате за предсједника и судије Уставног суда Републике Српске (постоји и Уставни суд БиХ за који он није надлежан), указом проглашава законе усвојене у скупштини, даје помиловања, одликовања и признања, предлаже амбасадоре БиХ из Републике Српске.

Да не заборавим, обавља послове из области одбране, безбједности и односа Републике са другим државама и међународним организацијама (треба знати да је војска на нивоу БиХ и под надлежношћу трочланог Предсједништва БиХ и треба знати да Предсједник Републике Српске не може имати састанке са предсједницима држава, већ са представницима разних регија и сл.)

Већа овлашћења Предсједник добија за вријеме постојања ванредних прилика, ратног стања или непосредне ратне опасности, у немогућности одржавања скупштине (не знам колико ово значи поред војске на нивоу БиХ и поред страних војних снага које су још увијек присутне у БиХ).
Ово што неко каже да Република Српска има своју законодавну, судску и извршну власт је тачно уз мали додатак: дио извршне, судске и законодавне власти којом се регулишу поједина питања у Републици Српској је на нивоу Босне и Херцеговине.
Хајмо бити реални и баратати чињеницама, а не играти се политике.

tadija

pre 13 godina

Koliko ja zxnam ustav RS je podredjen ustavu BH, SIPA koja je policija na nivou drzave je nadredjena MUPu BH
Pravosudje, monetarna politika, vojska i inostraani i civilni poskovi su na nivou BH tako da je RS i dalje
veoma daleko od 'samostalnosti'.

stanovnik RS i BiH

pre 13 godina

Evo i ja da kažem kao prosječan stanovnik jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini koji se zove Republika Srpska da je to za mene administrativna jedinica nastala kao rezultat dejtonskog sporazuma i reorganizacije teritorijalnog ustrojstva Bosne i Hercegovine..ništa više to za mene ne predstavlja nego što bi to, na primjer, u Srbiji bila Vojvodina ili nešto slično u nekoj drugoj zemlji...bar po pravima da odlučuju o pitanjima kao što su ovlaštenja i njihovo uvećanje ili možda izdvajanje iz BiH...o čemu je iluzorno i razmišljati..znajući koja je tu komplikovana procedura da se nešto u tom smjeru izmjeni. To da li piše Republika ili Pokrajina ili da li je u pitanju neki drugi naziv ne mijenja na suštini da je ta administrativna jedinica,trajno sastavni i neodvojivi dio Bosne i Hercegovine,osim u slučaju da SVA TRI konstitutivna naroda odluče drugačije na državnom i entitetskom nivou.Meni je teško zamisliti da bi, recimo, Bošnjaci kao konstitutivni narod u RS -glasali u Vijeću naroda RS za uvećavanje ovlaštenja entitetu ili za izdvajanje RS iz BiH.. bez saglasnosti svih,bez obzira na njihovu pojedinačnu brojnost, je svaka takva ideja o izdvajanju-obično fantaziranje.A to da li se neko emotivno vezuje za BiH ili RS,ili nešto voli ili ne voli, je privatna stvar svakog pojedinca..koja ne mijenja na stvari gdje živimo ..Meni na svakom dokumentu koji koristim na ličnoj karti, pasošu, na rodnom listu ..na registarskoj tablici, vozačkoj ili saobraćajnoj dozvoli..ili bilo čemu sličnom ..jasno,crno na bijelo, piše Bosna i Hercegovina ili skraćenica BiH...meni onda više nema ko tu šta objašnjavati ili me ubjeđivati u suprotno.

Stanovnik BiH

pre 13 godina

Bilo bi dobro pročitati ustav pa napisati neke stvari.
http://www.mpr.gov.ba/userfiles/file/Biblioteka/USTAV_BOSNE_I_HERCEGOVINE_hrv.pdf

Srbin iz BL

pre 13 godina

Dok je Milorad na vlasti mi smo spokojni u Republici Srpskoj, on je dokazao da ima podrsku naroda, rijetko koja stranka moze se pohvaliti da je dobila treci mandat za redom.
Mile je rekao ovaj mandat i jos jedan i povlaci se sa politicke scene i prepusta mladjim, zato ga cijenim.

BRAVO MILE

pre 13 godina

. Nikad više ambasadora na inaguraciji što znači da je protekle 4 godine ovaj naš div odličan posao radio. Pa prisutni su bili ambasadori najvećih zemalja. Svaka čast Mile i hvala ti za najveći razvoj Banjaluke od nastanka grada. Kome se ne sviđa, šta mi tu možemo

stanovnik srpske

pre 13 godina

Evo da ja kao prosjecan stanovnik Republike Srpske (a ne "RS" kako to neki pišu, kao da se ime može svoditi na inicijale) kazem sta je za mene Republika Srpska. Prvo ona je kao što joj ime kaže REPUBLIKA, dakle država sa sudskom, izvršnom i zakonodoavnom vlašću i dio veoma složene zajednice BiH. U Ustavu ne piše da je BiH - država. Nema nikakve odrednice. Pise samo "BiH, za razliku od Republike Srpske i Federacije BiH koje imaju jasne odrednice šta su i ko su. Za mene kao i za veliku većinu stanovnika Republike Srpske ona je mjesto na kome živim, radim i koju osjećam kako svoj dom ili državu. BiH je široka zajednica za koju me, sem nekoliko zakona, ne veže ništa. A identitet po najmanje. Tako je bilo i sa Albancima u Srbiji, Hrvatima u Jugoslaviji itd pa to nikome nije smetalo. Dakle, Republika Srpska je država u kojoj živi 1,5 Srba i određen postotak građana drugih nacionalnosti (kao i u susjednom entitetu ili susjednim dražavama), koja želi da sačuva svoj ekonomski i svaki drugi integritet ne dovodeći u pitanje svoju slovensku i evropsku orijentaciju. Da li je ovo dovoljan dogovor? I da li je sasvim razumljiv?

(Vlast)a

pre 13 godina

Ocekujem da predsednik moje drzave odgovori na pitanja:da li je BIH jedinstvena drzava,sta je RS,zasto nasa spoljna politika ima mnogo paternalizma,a malo zdravih i realnih odnosa,zasto ne idete na inauguraciju predsednistva ili kako se vec zove onaj trijumvirat u Sarajevu?Odgovori na ova i mnoga druga pitanja pomogli bi i vama i gradjanima da znamo:da li je RSrpska nas vilajet ili deo celovite BIH,da li je vaznije da se danas posvetite Bramercu ili Dodikovom pravljenju festi kad im vreme i mogucnosti nisu.
Jednom recju:jos jednom se uzasno sramotimo!

stanovnik srpske

pre 13 godina

Evo da ja kao prosjecan stanovnik Republike Srpske (a ne "RS" kako to neki pišu, kao da se ime može svoditi na inicijale) kazem sta je za mene Republika Srpska. Prvo ona je kao što joj ime kaže REPUBLIKA, dakle država sa sudskom, izvršnom i zakonodoavnom vlašću i dio veoma složene zajednice BiH. U Ustavu ne piše da je BiH - država. Nema nikakve odrednice. Pise samo "BiH, za razliku od Republike Srpske i Federacije BiH koje imaju jasne odrednice šta su i ko su. Za mene kao i za veliku većinu stanovnika Republike Srpske ona je mjesto na kome živim, radim i koju osjećam kako svoj dom ili državu. BiH je široka zajednica za koju me, sem nekoliko zakona, ne veže ništa. A identitet po najmanje. Tako je bilo i sa Albancima u Srbiji, Hrvatima u Jugoslaviji itd pa to nikome nije smetalo. Dakle, Republika Srpska je država u kojoj živi 1,5 Srba i određen postotak građana drugih nacionalnosti (kao i u susjednom entitetu ili susjednim dražavama), koja želi da sačuva svoj ekonomski i svaki drugi integritet ne dovodeći u pitanje svoju slovensku i evropsku orijentaciju. Da li je ovo dovoljan dogovor? I da li je sasvim razumljiv?

BRAVO MILE

pre 13 godina

. Nikad više ambasadora na inaguraciji što znači da je protekle 4 godine ovaj naš div odličan posao radio. Pa prisutni su bili ambasadori najvećih zemalja. Svaka čast Mile i hvala ti za najveći razvoj Banjaluke od nastanka grada. Kome se ne sviđa, šta mi tu možemo

Srbin iz BL

pre 13 godina

Dok je Milorad na vlasti mi smo spokojni u Republici Srpskoj, on je dokazao da ima podrsku naroda, rijetko koja stranka moze se pohvaliti da je dobila treci mandat za redom.
Mile je rekao ovaj mandat i jos jedan i povlaci se sa politicke scene i prepusta mladjim, zato ga cijenim.

(Vlast)a

pre 13 godina

Ocekujem da predsednik moje drzave odgovori na pitanja:da li je BIH jedinstvena drzava,sta je RS,zasto nasa spoljna politika ima mnogo paternalizma,a malo zdravih i realnih odnosa,zasto ne idete na inauguraciju predsednistva ili kako se vec zove onaj trijumvirat u Sarajevu?Odgovori na ova i mnoga druga pitanja pomogli bi i vama i gradjanima da znamo:da li je RSrpska nas vilajet ili deo celovite BIH,da li je vaznije da se danas posvetite Bramercu ili Dodikovom pravljenju festi kad im vreme i mogucnosti nisu.
Jednom recju:jos jednom se uzasno sramotimo!

stanovnik RS i BiH

pre 13 godina

Evo i ja da kažem kao prosječan stanovnik jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini koji se zove Republika Srpska da je to za mene administrativna jedinica nastala kao rezultat dejtonskog sporazuma i reorganizacije teritorijalnog ustrojstva Bosne i Hercegovine..ništa više to za mene ne predstavlja nego što bi to, na primjer, u Srbiji bila Vojvodina ili nešto slično u nekoj drugoj zemlji...bar po pravima da odlučuju o pitanjima kao što su ovlaštenja i njihovo uvećanje ili možda izdvajanje iz BiH...o čemu je iluzorno i razmišljati..znajući koja je tu komplikovana procedura da se nešto u tom smjeru izmjeni. To da li piše Republika ili Pokrajina ili da li je u pitanju neki drugi naziv ne mijenja na suštini da je ta administrativna jedinica,trajno sastavni i neodvojivi dio Bosne i Hercegovine,osim u slučaju da SVA TRI konstitutivna naroda odluče drugačije na državnom i entitetskom nivou.Meni je teško zamisliti da bi, recimo, Bošnjaci kao konstitutivni narod u RS -glasali u Vijeću naroda RS za uvećavanje ovlaštenja entitetu ili za izdvajanje RS iz BiH.. bez saglasnosti svih,bez obzira na njihovu pojedinačnu brojnost, je svaka takva ideja o izdvajanju-obično fantaziranje.A to da li se neko emotivno vezuje za BiH ili RS,ili nešto voli ili ne voli, je privatna stvar svakog pojedinca..koja ne mijenja na stvari gdje živimo ..Meni na svakom dokumentu koji koristim na ličnoj karti, pasošu, na rodnom listu ..na registarskoj tablici, vozačkoj ili saobraćajnoj dozvoli..ili bilo čemu sličnom ..jasno,crno na bijelo, piše Bosna i Hercegovina ili skraćenica BiH...meni onda više nema ko tu šta objašnjavati ili me ubjeđivati u suprotno.

misko

pre 13 godina

Kako nesta moze biti "Republika" a nema:

- vlastiti pasos
- vlastite inostrane poslove
- vlastita licna dokumenta
- vlastitu valutu
- vlastitu narodnu banku
- vlastite reg tablice
- vlastitu vojsku
- ne kontrolise vlastitu granicu
- niko u svetu je nije priznao kao 'republiku'
- itd itd
Moj pokojni deda je znao reci: "Zovite me i glineni sud, samo me nemojte razbiti" tako i ovo kino sa imenom

BLuka, RS

pre 13 godina

Republika Srpska ima svoju zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast i daleko vise ovlascenja nego centralni organi BiH. Ni na belgijskim pasosima ne pise Flandrija ni Valonija ali obe pokrajine imaju daleko vise ovlascenja nego belgijska drzava a Republika Srpska ima jos vise ovlascenja. Srpski predstavnici u zajednickim bh organima uvijek i u svakom trenutku mogu da blokiraju bilo koju odluku bh organa, imaju pravo veta te takodje, RS uvijek moze da ignorise odluke tih organa i niko joj ne moze NISTA jer nema vise stranaca koji bi nametali odluke! Sto se tice zajednickih bezbjednosnih organa i agencija, ono najvaznje, policija, jeste u rukama RS. Agencije na nivou BiH ioanko funkcionisu tako da niko nikome ne vjeruje vec svako radi za sopstvene interese. Vojska u BiH fakticki i ne postoji vec se vise radi o nekoj TO samo sto nema plave vec neke zuckaste uniforme a i tu je jasna podjela i na mjestima gdje se 3 nacije susrecu radi se profesionanoj saradnji i nicemu vise. A da se vratim onim ambasadorima. Na inauguraciji je prisustvovao 21 ambasador, vise nego ikad i bezmalo cjelokupni diplomatski kor koji obitava u Sarajevu! A to ne znaci, uvjerili smo se to dobro jer ranije osim srpskog, ruskog i kineskog, nijedan drugi nije uovakim prilikama prisustvovao.

Yola

pre 13 godina

Sve najbolje braco Srbi. Svoja prava ste u krvi platili. Republika Srpska je stvarnost koja se mnogima ne svidja, ali zao mi je sto jos uvijek vidim nasu bracu Srbe koji osporavaju postojanje ove svete srpske zemlje. Ja nikad necu zaboraviti ljude koji su mi izasli u susret 95-te kroz muke i tugu. U mom srcu Krajina, u mom srcu Republika Srpska, u mom srcu majka Srbija. Krajisnik iz Benkovca

tadija

pre 13 godina

Koliko ja zxnam ustav RS je podredjen ustavu BH, SIPA koja je policija na nivou drzave je nadredjena MUPu BH
Pravosudje, monetarna politika, vojska i inostraani i civilni poskovi su na nivou BH tako da je RS i dalje
veoma daleko od 'samostalnosti'.

Marina

pre 13 godina

Inauguraciji je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić, kao i dvadesetak stranih diplomata u BiH, predstavnik Kancelarije visokog međunarodnog predstavnika u BiH i druge brojne zvanice i gosti."..
Dakle, svi su iz BiH,a srbijanski predsjednik je jedini predsjednik države iz regije,Europe,svijeta..koji je prisustvovao ustoličenju moćnika. Što nam to govori? Razmislite bez emocija.

AmelNP

pre 13 godina

''...ili koji se nadaju da će pod plaštom evropskih integracija razvlastiti RS''

Od price o referendumu do straha od nestanka RS...

A ne mogu da shvatim neke koji misle da ce Bosnjaci ikad dozvolit da Srebrenica, u kojoj je genocid pocinjen, bude odvojena od Bosne.

Duga je buducnost ispred nas... a mi Balkanci imamo dugo pamcenje.

Banjaluka, R. Srpska

pre 13 godina

Uživam dok čitam ove komentare sa druge strane granice iz Federacije. Ne mogu da vjerujem da je toliki kompleks tamo, oni najbolje znaju i da Hrvatima izaberu člana predsjedništva i da Dodik ne valja za RS i da postoji poneko obećanje koje SNSD nije ostvario... Sve stoji ali njihov potpis i potpis najvećih zemalja svijeta da priznaju RS i uspostavljaju u BiH federalno-konfederalno uređenje mislim da nikad neće prežaliti

Meho Tuzlak

pre 13 godina

Vjerski obred inauguracije? Skaredno, tuzno, jednomracje, prepotopnost evropska, puteljak u daleko Nazad...
Nema li tamo drugih religija, ili i RS uporno zeli da samodokaze da je ona zaista genocidna tvorevina. Sam ovaj cin govori koliko je nuzno mjenjati ustav u BiH. Hitno je, prehitno!!!

Beogradjanin

pre 13 godina

A sta na tu svecanost ne dodjose i bivsi predsednici RS: Karadjic, Plavsic...pa da buket cveca bude potpun?
Tadic je Plavsicku mogao sesti u predsednicki avion pa na svecanost i crveni tepih, navikla je ona da je tako prevoze.

Ratko Adzic, bivsi borac

pre 13 godina

Dobro dosao predsednice Tadicu u RS, zemlju momentalno velikih privrednih aktivnosti. Naime u ovo doba pocinje se pecenjem sljivovice, klanjem svinja, pravljenjem pecenice, kiselenjem kupusa itd. Privreda je u zamahu. Hvala Vam na vasoj pomoci.

gradjanin

pre 13 godina

Sve je to i lijepo i na bajkovit način napisano i o svojoj vlastitoj zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti i o nekakvim velikim ovlašćenjima RS . Samo eto tu je ta jedna sitnica da vlasti RS nisu i nikada i neće biti u stanju odlučivati sami o nečemu što je vezano za cjelovitost, integritet i suverentet BiH.

Stanovnik BiH

pre 13 godina

Bilo bi dobro pročitati ustav pa napisati neke stvari.
http://www.mpr.gov.ba/userfiles/file/Biblioteka/USTAV_BOSNE_I_HERCEGOVINE_hrv.pdf

Марко

pre 13 godina

Уставна овлашћења Предсједника Републике Српске су у најмању руку мизерна. Једино су у праву уколико рачунају на неформалну снагу Додика који ће се питати о свему.
Ево из Устава: Предсједник представља Републику, предлаже мандатара Владе, предлаже скупштини кандидате за предсједника и судије Уставног суда Републике Српске (постоји и Уставни суд БиХ за који он није надлежан), указом проглашава законе усвојене у скупштини, даје помиловања, одликовања и признања, предлаже амбасадоре БиХ из Републике Српске.

Да не заборавим, обавља послове из области одбране, безбједности и односа Републике са другим државама и међународним организацијама (треба знати да је војска на нивоу БиХ и под надлежношћу трочланог Предсједништва БиХ и треба знати да Предсједник Републике Српске не може имати састанке са предсједницима држава, већ са представницима разних регија и сл.)

Већа овлашћења Предсједник добија за вријеме постојања ванредних прилика, ратног стања или непосредне ратне опасности, у немогућности одржавања скупштине (не знам колико ово значи поред војске на нивоу БиХ и поред страних војних снага које су још увијек присутне у БиХ).
Ово што неко каже да Република Српска има своју законодавну, судску и извршну власт је тачно уз мали додатак: дио извршне, судске и законодавне власти којом се регулишу поједина питања у Републици Српској је на нивоу Босне и Херцеговине.
Хајмо бити реални и баратати чињеницама, а не играти се политике.

tante za tante

pre 13 godina

Obzirom na cinjenicu da [po ustavu drzave BH] armijom komanduje troclano predsednistvo na nivou drzave BH, a ne predsednik entiteta, Dodikova funkcija je protokolarna tj. on [kako je to figuratvno opisao Mesic] "sluzi kao ukras - fikus u kancelariji".
Procitajte ustav BH i RS pa cete se uveriti. A da bi se ista u ustavu RS promenilo, to mora biti dozvoljeno ustavom drzave BH i pored Srba moraju biti saglasni i bosnjaci i Hrvati iz RS. Znaci preglasavanje 'ne pali' jer recimo jedan hrvat ili bosnjak moze sve blokirati [Na taj nacin Srbi, iako manjina u BH, blokiraju da BH prizna Kosovo iako su ga Crnogorci, Makedonci, Hrvati i Slovenci priznali.

Mr. Spock

pre 13 godina

U RS se jos nije vratilo ni pola raseljenog i protjeranog stanovnistva. Dok se taj narod nezbrizno ne mogne vratiti na svoje, politicari kao Dodik ce sve uciniti da sto prije deklarisu RS kao iskljucivo srpsku zemlju. Jer i on dobro zna da ako dopusti narodu da se vrati da od RS nema vise nista, jer ta zemlja postaje multinarodna (ne multietnicka, jer svi imamo istu etnicku pozadinu).
Interesantna je cinjenica da je nacionalistima koji bi rado dijelili BiH "njihov narod" u tzv. drugom dijelu drzave SVEJEDNO. Pitajte manjine sta je najbolje za BiH.

BLuka, RS

pre 13 godina

Takodje, ovo treba stici a karakteristika je svih izbora i to u oba entiteta u BiH. Naime, broj bisnjackih poslanika u Narodnoj Skupstini pao je sa 9 (od ukupno 83) na 4 sto je i zakonski minimum za ejdan konstitutivni narod, kod Hrvata se taj broj ionako vec odavno popunjava preko Hravta clanova neke srpske stranke pa je tako i potpredsjednica Narodne Skupstine Hrvatica iz SNSD-a. Isto je ako ne i gore je sa Srbima u Federaciji. Inace i broj bosnjackih glasova se drasticno smanjio, kao i njihov udio u stanovnistvu RS i ovi poslanici koji sada sjede u NS su tu samo zahvalajjuci glasovima iz inostranstva, koji se takodje stalno smanjuju. Etnicka homogenizacija teritorija i fakticko formiranje 3 entiteta, tri nacionalne cjeline je prakticno zavrseno, svidjalo se to nekome ili ne!

BLuka, RS

pre 13 godina

Svakako smatram tragedijom da su Hrvati u Srpskoj gotovo nestali i da ih je svega 1% te da su Bosnjaci pali sa, 7% u vrhuncu povratka na 5% i da se taj trend nastavlja jer se kada je rijec o obje populacije radi o starijem stanovnistvu! U Banjoj Luci je odnos Hrvati manje od 1% a Bosnjaci oko 1.5%, takodje gotovo da i nema mladih, pogotovo skolskog uzrasta. Zbog svega ovoga nije cuda a nije ni za zamjeriti sto su njihovi predstavnici u vlasti Srpske uglavnom ikebane, Hrvati u potpunosti a Bosnjaci su odavno izgubili utcaj u vladi te sa neznatnim ucescem u skupstini nemaju cemu vise da se nadaju! Mjesta potpedsjednika republike i parlamenta su gotovo sasvim protokolarna.

kvisling Jaranovic

pre 13 godina

Ustav koji garantuje jedinstvenu RS, zemlju bosanskih Srba, i BiH zemlju sastavljenu od tri ravnopravnia naroda Bosnjaka, Srba i 'Rvata, eh, takvu BiH 'oće Dodik, eh, takav ustav valja.
Dodik, takve drzave nema na Balkanu, nema u Evropi, nece je biti ni u BiH.
Jednostavno sednu mudre glave, pocepaju stari ustav i napisu nov novcati, za bolji zivot BiH naroda. Stari ustav je pisan u vihoru rata, novi treba da bude kruna sadasnjeg mira. Na miru ga treba i rekonstruisati. A zasto ne?

c'est la vie

pre 13 godina

"Problem " sa RS a i celom Bosnim je sto niko ne moze da radi sta hoce, sto svako svakog blokira, ali kao sto rekoh ne moze da radi sta hoce jer stalno 'kontrolisu jedni druge', jedni drugima teraju inat, provociraju, a ustav ih je 'zakljucao' u istu drzavu tako da hteli-ne hteli, moraju biti/ziviti/raditi jedni sa drugim

sekularac

pre 13 godina

Zanimljivo je da su Dodik & co polozili i versku zakletvu
Link:
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=31256
Mada mi nije jasno sta zvaci ta 'verska zakletva' u sekularnoj BH. Dali su je polagaali i Hrvati pred svojim svecenicima ili bosnjaci pred hodzama/imamima.
A jos zanimljivi je da Tadica nije bilo na tom polaganju.

Gagarin-Gagi, bivsi guslar

pre 13 godina

Kad je stupio na duznost verovatno Dodik nije poneo sa sobom kramp i lopatu za rusenje BiH.
A sto se tice ustva BiH on ce sa menjati. Ovaj je sav zrdjao i besmislen postao, cak i za RS. Iz zablje perspektive RS se to ne vidi dobro. Iz Srbije se to bolje vidi. Ali nemate pravih prijatelja u politici koji bi vam to rekli. RS za politiku Srbije je mala ping-pong loptica. Kad Dodik to shvati, i on i RS ce tada vec biti istorija.

Građanka

pre 13 godina

Pošto Tadić svak čas po nekom povodu boravi kod Dodika bilo bi krajnje vreme da ga priupita zašto ne uhapsi Ćosića saradnika Darka Šarića o kojem se toliko piše u našaoj štampi a koji je mnoge radnike unesrećio kupovinom firmi po Vojvodini. Čujemo samo slavospeve o velikom prijateljstvu dva Predsednika a građane pogotovo oštećene radnike više bi obradovala vest o hapšenju kriminalaca koji su se sklonili u Dodikovoj državi i gde se po svoj prilici osećaju sigurni za Dodikovu policiju naš direktor Veljović nema komentara jel tu možda sve u redu.

Šeher BL

pre 13 godina

Prije zemljotresa u BL grad je imao 60% Muslimana a danas 5% da se zna cija je to zemlja , postoje dva šehera u BiH to su Sarajevo i Banja Luka

boris

pre 13 godina

Meni nije jasno cemu ovolika halabuka oko Dodika i funkicije predsenika entiteta??
Pa u federaciji ni ne znaju ko im je predsednik entiteta jer znaju da se radi o cisto protokolaroj funkciji, a obzirom na nacin kako se menja ustav nekog od entiteta jako tesko je ista promeniti.
Recimo, da bi RS ista promenila u svo ustavu, prvo taj predlog za promene nesme biti u neskladu sa 'glavnim' ustavom [BH], a onda kao 'slag' protiv tih promena ne smeju biti Hrvati ili bosnjaci.

MUKNAVI

pre 13 godina

Kapetan na ladju`,a gde plovi ta ladja...Bog zna,valjda,pa neka ju cuva,ako hoce,da se ne nasuce.Za kapetana nece biti frke,ima on po Srbiji vile,dvore,firme,pa ce da se skloni.A Raja..hm..kod njega ce..aha ..hoce.

Djape

pre 13 godina

Nije mi drago zbog svega sto se izdesavalo 90-ih, mi Srbi smo dosta toga izgubili kao narod. Ali uspeli smo da se izborimo za Republiku Srpsku. A vi drugovi Muslimani, tesko mi je da Vas razumem... Svi su nesto izgubili (neko manje neko vise), svi su nesto i dobili (opet neko manje neko vis) A Vi? Dobili ste drzavu u kojoj nemate ni federalnu jedinicu. Pa od muke prizivate brisanje entiteta a sa druge strane Srbe nazivate agresorima i pozivate na osvetu. Kako to mislite? Kada bi pruzili iskrenu ruku pomirenja mozda bi ona bila prihvacena... Ja duboko verujem da Vas narod ima resurse za tako nesto. Ovako kako radite samo cementirate postojecu situaciju, Republika Srpska ce se ponasati nekooperativno i kocice federaciju sve dok Vi sami ne pozelite da zivite bez te teritorije. Ili ce te u neku infatidu ili kako se vec kaze?
Od Vas zavisi kako ce se stvari odvijati u buducnosti, izborom Dodika Republika Srpska je potvrdila da nece primnenjivati nikakvu akciju, vec samo reakciju.
Zdravi bili i srecan vam praznik Kurban Bajram, provedite ga u duhu ljubavi sa Vasim porodicama, a pozovite i nekog komsiju pravoslavca na cast, videcete - nije lose. (evo ja sam sad bio na baklavama kod saradnika) :)

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Prije rata u BiH u BL Srbi su sačinjavali 54% stanovništva a zanimljivo u Sarajevu Bošnjaka je bilo 49%. Što se tiče posjete Tadića ne vidim zbog čega opet halabuka iz FBiH. Danas je Ivo Josipović u posjeti Mostaru. Iz Sarajeva se niko ne protivi tom dolasku. Republika Srpska je trajna tvorevina bez obzira šta misle Bošnjaci. Republika Srpska je garant opstanka Srba u BiH s obzirom da su na području koje danas zauzima FBiH sa prijeratnih 16% svedeni na 2%. Ono što mene iritira je što se BH Srbi (prvenstveno mislim na Srbe iz Srpske) agilnije ne uključe u institucije na nivou BiH jer samo na taj način mogu spriječiti dominaciju Bošnjaka koji koriste svaku priliku da se dočepaju što je više moguće vlasti. Neko je rekao da Bošnjaci mogu blokirati RS, imaju mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na nivou Srpske dok ga recimo preostali Srbi u FBiH nemaju. Ima premalo Srba u FBiH da bi mogli uopšte i tražiti svoja prava. Dakle strankama sa bošnjačkim predznakom odgovara da stanje na nivou FBiH ostane isto a da se promijeni na nivou RS. Kada na FTV-u (federalna tv) govore o povratku obično se misli na povratak Bošnjaka u RS ali ne i o povratku Srba u FBiH koji se i dalje opstruiše pogotovo u Sarajevu ali sam se neprijatno iznenadio i okolini Tuzle.

(Vlast)a

pre 13 godina

Ocekujem da predsednik moje drzave odgovori na pitanja:da li je BIH jedinstvena drzava,sta je RS,zasto nasa spoljna politika ima mnogo paternalizma,a malo zdravih i realnih odnosa,zasto ne idete na inauguraciju predsednistva ili kako se vec zove onaj trijumvirat u Sarajevu?Odgovori na ova i mnoga druga pitanja pomogli bi i vama i gradjanima da znamo:da li je RSrpska nas vilajet ili deo celovite BIH,da li je vaznije da se danas posvetite Bramercu ili Dodikovom pravljenju festi kad im vreme i mogucnosti nisu.
Jednom recju:jos jednom se uzasno sramotimo!

stanovnik srpske

pre 13 godina

Evo da ja kao prosjecan stanovnik Republike Srpske (a ne "RS" kako to neki pišu, kao da se ime može svoditi na inicijale) kazem sta je za mene Republika Srpska. Prvo ona je kao što joj ime kaže REPUBLIKA, dakle država sa sudskom, izvršnom i zakonodoavnom vlašću i dio veoma složene zajednice BiH. U Ustavu ne piše da je BiH - država. Nema nikakve odrednice. Pise samo "BiH, za razliku od Republike Srpske i Federacije BiH koje imaju jasne odrednice šta su i ko su. Za mene kao i za veliku većinu stanovnika Republike Srpske ona je mjesto na kome živim, radim i koju osjećam kako svoj dom ili državu. BiH je široka zajednica za koju me, sem nekoliko zakona, ne veže ništa. A identitet po najmanje. Tako je bilo i sa Albancima u Srbiji, Hrvatima u Jugoslaviji itd pa to nikome nije smetalo. Dakle, Republika Srpska je država u kojoj živi 1,5 Srba i određen postotak građana drugih nacionalnosti (kao i u susjednom entitetu ili susjednim dražavama), koja želi da sačuva svoj ekonomski i svaki drugi integritet ne dovodeći u pitanje svoju slovensku i evropsku orijentaciju. Da li je ovo dovoljan dogovor? I da li je sasvim razumljiv?

misko

pre 13 godina

Kako nesta moze biti "Republika" a nema:

- vlastiti pasos
- vlastite inostrane poslove
- vlastita licna dokumenta
- vlastitu valutu
- vlastitu narodnu banku
- vlastite reg tablice
- vlastitu vojsku
- ne kontrolise vlastitu granicu
- niko u svetu je nije priznao kao 'republiku'
- itd itd
Moj pokojni deda je znao reci: "Zovite me i glineni sud, samo me nemojte razbiti" tako i ovo kino sa imenom

Srbin iz BL

pre 13 godina

Dok je Milorad na vlasti mi smo spokojni u Republici Srpskoj, on je dokazao da ima podrsku naroda, rijetko koja stranka moze se pohvaliti da je dobila treci mandat za redom.
Mile je rekao ovaj mandat i jos jedan i povlaci se sa politicke scene i prepusta mladjim, zato ga cijenim.

stanovnik RS i BiH

pre 13 godina

Evo i ja da kažem kao prosječan stanovnik jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini koji se zove Republika Srpska da je to za mene administrativna jedinica nastala kao rezultat dejtonskog sporazuma i reorganizacije teritorijalnog ustrojstva Bosne i Hercegovine..ništa više to za mene ne predstavlja nego što bi to, na primjer, u Srbiji bila Vojvodina ili nešto slično u nekoj drugoj zemlji...bar po pravima da odlučuju o pitanjima kao što su ovlaštenja i njihovo uvećanje ili možda izdvajanje iz BiH...o čemu je iluzorno i razmišljati..znajući koja je tu komplikovana procedura da se nešto u tom smjeru izmjeni. To da li piše Republika ili Pokrajina ili da li je u pitanju neki drugi naziv ne mijenja na suštini da je ta administrativna jedinica,trajno sastavni i neodvojivi dio Bosne i Hercegovine,osim u slučaju da SVA TRI konstitutivna naroda odluče drugačije na državnom i entitetskom nivou.Meni je teško zamisliti da bi, recimo, Bošnjaci kao konstitutivni narod u RS -glasali u Vijeću naroda RS za uvećavanje ovlaštenja entitetu ili za izdvajanje RS iz BiH.. bez saglasnosti svih,bez obzira na njihovu pojedinačnu brojnost, je svaka takva ideja o izdvajanju-obično fantaziranje.A to da li se neko emotivno vezuje za BiH ili RS,ili nešto voli ili ne voli, je privatna stvar svakog pojedinca..koja ne mijenja na stvari gdje živimo ..Meni na svakom dokumentu koji koristim na ličnoj karti, pasošu, na rodnom listu ..na registarskoj tablici, vozačkoj ili saobraćajnoj dozvoli..ili bilo čemu sličnom ..jasno,crno na bijelo, piše Bosna i Hercegovina ili skraćenica BiH...meni onda više nema ko tu šta objašnjavati ili me ubjeđivati u suprotno.

BRAVO MILE

pre 13 godina

. Nikad više ambasadora na inaguraciji što znači da je protekle 4 godine ovaj naš div odličan posao radio. Pa prisutni su bili ambasadori najvećih zemalja. Svaka čast Mile i hvala ti za najveći razvoj Banjaluke od nastanka grada. Kome se ne sviđa, šta mi tu možemo

Yola

pre 13 godina

Sve najbolje braco Srbi. Svoja prava ste u krvi platili. Republika Srpska je stvarnost koja se mnogima ne svidja, ali zao mi je sto jos uvijek vidim nasu bracu Srbe koji osporavaju postojanje ove svete srpske zemlje. Ja nikad necu zaboraviti ljude koji su mi izasli u susret 95-te kroz muke i tugu. U mom srcu Krajina, u mom srcu Republika Srpska, u mom srcu majka Srbija. Krajisnik iz Benkovca

Marina

pre 13 godina

Inauguraciji je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić, kao i dvadesetak stranih diplomata u BiH, predstavnik Kancelarije visokog međunarodnog predstavnika u BiH i druge brojne zvanice i gosti."..
Dakle, svi su iz BiH,a srbijanski predsjednik je jedini predsjednik države iz regije,Europe,svijeta..koji je prisustvovao ustoličenju moćnika. Što nam to govori? Razmislite bez emocija.

Meho Tuzlak

pre 13 godina

Vjerski obred inauguracije? Skaredno, tuzno, jednomracje, prepotopnost evropska, puteljak u daleko Nazad...
Nema li tamo drugih religija, ili i RS uporno zeli da samodokaze da je ona zaista genocidna tvorevina. Sam ovaj cin govori koliko je nuzno mjenjati ustav u BiH. Hitno je, prehitno!!!

kvisling Jaranovic

pre 13 godina

Ustav koji garantuje jedinstvenu RS, zemlju bosanskih Srba, i BiH zemlju sastavljenu od tri ravnopravnia naroda Bosnjaka, Srba i 'Rvata, eh, takvu BiH 'oće Dodik, eh, takav ustav valja.
Dodik, takve drzave nema na Balkanu, nema u Evropi, nece je biti ni u BiH.
Jednostavno sednu mudre glave, pocepaju stari ustav i napisu nov novcati, za bolji zivot BiH naroda. Stari ustav je pisan u vihoru rata, novi treba da bude kruna sadasnjeg mira. Na miru ga treba i rekonstruisati. A zasto ne?

tadija

pre 13 godina

Koliko ja zxnam ustav RS je podredjen ustavu BH, SIPA koja je policija na nivou drzave je nadredjena MUPu BH
Pravosudje, monetarna politika, vojska i inostraani i civilni poskovi su na nivou BH tako da je RS i dalje
veoma daleko od 'samostalnosti'.

BLuka, RS

pre 13 godina

Republika Srpska ima svoju zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast i daleko vise ovlascenja nego centralni organi BiH. Ni na belgijskim pasosima ne pise Flandrija ni Valonija ali obe pokrajine imaju daleko vise ovlascenja nego belgijska drzava a Republika Srpska ima jos vise ovlascenja. Srpski predstavnici u zajednickim bh organima uvijek i u svakom trenutku mogu da blokiraju bilo koju odluku bh organa, imaju pravo veta te takodje, RS uvijek moze da ignorise odluke tih organa i niko joj ne moze NISTA jer nema vise stranaca koji bi nametali odluke! Sto se tice zajednickih bezbjednosnih organa i agencija, ono najvaznje, policija, jeste u rukama RS. Agencije na nivou BiH ioanko funkcionisu tako da niko nikome ne vjeruje vec svako radi za sopstvene interese. Vojska u BiH fakticki i ne postoji vec se vise radi o nekoj TO samo sto nema plave vec neke zuckaste uniforme a i tu je jasna podjela i na mjestima gdje se 3 nacije susrecu radi se profesionanoj saradnji i nicemu vise. A da se vratim onim ambasadorima. Na inauguraciji je prisustvovao 21 ambasador, vise nego ikad i bezmalo cjelokupni diplomatski kor koji obitava u Sarajevu! A to ne znaci, uvjerili smo se to dobro jer ranije osim srpskog, ruskog i kineskog, nijedan drugi nije uovakim prilikama prisustvovao.

Banjaluka, R. Srpska

pre 13 godina

Uživam dok čitam ove komentare sa druge strane granice iz Federacije. Ne mogu da vjerujem da je toliki kompleks tamo, oni najbolje znaju i da Hrvatima izaberu člana predsjedništva i da Dodik ne valja za RS i da postoji poneko obećanje koje SNSD nije ostvario... Sve stoji ali njihov potpis i potpis najvećih zemalja svijeta da priznaju RS i uspostavljaju u BiH federalno-konfederalno uređenje mislim da nikad neće prežaliti

AmelNP

pre 13 godina

''...ili koji se nadaju da će pod plaštom evropskih integracija razvlastiti RS''

Od price o referendumu do straha od nestanka RS...

A ne mogu da shvatim neke koji misle da ce Bosnjaci ikad dozvolit da Srebrenica, u kojoj je genocid pocinjen, bude odvojena od Bosne.

Duga je buducnost ispred nas... a mi Balkanci imamo dugo pamcenje.

Gagarin-Gagi, bivsi guslar

pre 13 godina

Kad je stupio na duznost verovatno Dodik nije poneo sa sobom kramp i lopatu za rusenje BiH.
A sto se tice ustva BiH on ce sa menjati. Ovaj je sav zrdjao i besmislen postao, cak i za RS. Iz zablje perspektive RS se to ne vidi dobro. Iz Srbije se to bolje vidi. Ali nemate pravih prijatelja u politici koji bi vam to rekli. RS za politiku Srbije je mala ping-pong loptica. Kad Dodik to shvati, i on i RS ce tada vec biti istorija.

BLuka, RS

pre 13 godina

Svakako smatram tragedijom da su Hrvati u Srpskoj gotovo nestali i da ih je svega 1% te da su Bosnjaci pali sa, 7% u vrhuncu povratka na 5% i da se taj trend nastavlja jer se kada je rijec o obje populacije radi o starijem stanovnistvu! U Banjoj Luci je odnos Hrvati manje od 1% a Bosnjaci oko 1.5%, takodje gotovo da i nema mladih, pogotovo skolskog uzrasta. Zbog svega ovoga nije cuda a nije ni za zamjeriti sto su njihovi predstavnici u vlasti Srpske uglavnom ikebane, Hrvati u potpunosti a Bosnjaci su odavno izgubili utcaj u vladi te sa neznatnim ucescem u skupstini nemaju cemu vise da se nadaju! Mjesta potpedsjednika republike i parlamenta su gotovo sasvim protokolarna.

Beogradjanin

pre 13 godina

A sta na tu svecanost ne dodjose i bivsi predsednici RS: Karadjic, Plavsic...pa da buket cveca bude potpun?
Tadic je Plavsicku mogao sesti u predsednicki avion pa na svecanost i crveni tepih, navikla je ona da je tako prevoze.

Mr. Spock

pre 13 godina

U RS se jos nije vratilo ni pola raseljenog i protjeranog stanovnistva. Dok se taj narod nezbrizno ne mogne vratiti na svoje, politicari kao Dodik ce sve uciniti da sto prije deklarisu RS kao iskljucivo srpsku zemlju. Jer i on dobro zna da ako dopusti narodu da se vrati da od RS nema vise nista, jer ta zemlja postaje multinarodna (ne multietnicka, jer svi imamo istu etnicku pozadinu).
Interesantna je cinjenica da je nacionalistima koji bi rado dijelili BiH "njihov narod" u tzv. drugom dijelu drzave SVEJEDNO. Pitajte manjine sta je najbolje za BiH.

gradjanin

pre 13 godina

Sve je to i lijepo i na bajkovit način napisano i o svojoj vlastitoj zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti i o nekakvim velikim ovlašćenjima RS . Samo eto tu je ta jedna sitnica da vlasti RS nisu i nikada i neće biti u stanju odlučivati sami o nečemu što je vezano za cjelovitost, integritet i suverentet BiH.

Šeher BL

pre 13 godina

Prije zemljotresa u BL grad je imao 60% Muslimana a danas 5% da se zna cija je to zemlja , postoje dva šehera u BiH to su Sarajevo i Banja Luka

BLuka, RS

pre 13 godina

Takodje, ovo treba stici a karakteristika je svih izbora i to u oba entiteta u BiH. Naime, broj bisnjackih poslanika u Narodnoj Skupstini pao je sa 9 (od ukupno 83) na 4 sto je i zakonski minimum za ejdan konstitutivni narod, kod Hrvata se taj broj ionako vec odavno popunjava preko Hravta clanova neke srpske stranke pa je tako i potpredsjednica Narodne Skupstine Hrvatica iz SNSD-a. Isto je ako ne i gore je sa Srbima u Federaciji. Inace i broj bosnjackih glasova se drasticno smanjio, kao i njihov udio u stanovnistvu RS i ovi poslanici koji sada sjede u NS su tu samo zahvalajjuci glasovima iz inostranstva, koji se takodje stalno smanjuju. Etnicka homogenizacija teritorija i fakticko formiranje 3 entiteta, tri nacionalne cjeline je prakticno zavrseno, svidjalo se to nekome ili ne!

Марко

pre 13 godina

Уставна овлашћења Предсједника Републике Српске су у најмању руку мизерна. Једино су у праву уколико рачунају на неформалну снагу Додика који ће се питати о свему.
Ево из Устава: Предсједник представља Републику, предлаже мандатара Владе, предлаже скупштини кандидате за предсједника и судије Уставног суда Републике Српске (постоји и Уставни суд БиХ за који он није надлежан), указом проглашава законе усвојене у скупштини, даје помиловања, одликовања и признања, предлаже амбасадоре БиХ из Републике Српске.

Да не заборавим, обавља послове из области одбране, безбједности и односа Републике са другим државама и међународним организацијама (треба знати да је војска на нивоу БиХ и под надлежношћу трочланог Предсједништва БиХ и треба знати да Предсједник Републике Српске не може имати састанке са предсједницима држава, већ са представницима разних регија и сл.)

Већа овлашћења Предсједник добија за вријеме постојања ванредних прилика, ратног стања или непосредне ратне опасности, у немогућности одржавања скупштине (не знам колико ово значи поред војске на нивоу БиХ и поред страних војних снага које су још увијек присутне у БиХ).
Ово што неко каже да Република Српска има своју законодавну, судску и извршну власт је тачно уз мали додатак: дио извршне, судске и законодавне власти којом се регулишу поједина питања у Републици Српској је на нивоу Босне и Херцеговине.
Хајмо бити реални и баратати чињеницама, а не играти се политике.

Građanka

pre 13 godina

Pošto Tadić svak čas po nekom povodu boravi kod Dodika bilo bi krajnje vreme da ga priupita zašto ne uhapsi Ćosića saradnika Darka Šarića o kojem se toliko piše u našaoj štampi a koji je mnoge radnike unesrećio kupovinom firmi po Vojvodini. Čujemo samo slavospeve o velikom prijateljstvu dva Predsednika a građane pogotovo oštećene radnike više bi obradovala vest o hapšenju kriminalaca koji su se sklonili u Dodikovoj državi i gde se po svoj prilici osećaju sigurni za Dodikovu policiju naš direktor Veljović nema komentara jel tu možda sve u redu.

tante za tante

pre 13 godina

Obzirom na cinjenicu da [po ustavu drzave BH] armijom komanduje troclano predsednistvo na nivou drzave BH, a ne predsednik entiteta, Dodikova funkcija je protokolarna tj. on [kako je to figuratvno opisao Mesic] "sluzi kao ukras - fikus u kancelariji".
Procitajte ustav BH i RS pa cete se uveriti. A da bi se ista u ustavu RS promenilo, to mora biti dozvoljeno ustavom drzave BH i pored Srba moraju biti saglasni i bosnjaci i Hrvati iz RS. Znaci preglasavanje 'ne pali' jer recimo jedan hrvat ili bosnjak moze sve blokirati [Na taj nacin Srbi, iako manjina u BH, blokiraju da BH prizna Kosovo iako su ga Crnogorci, Makedonci, Hrvati i Slovenci priznali.

Stanovnik BiH

pre 13 godina

Bilo bi dobro pročitati ustav pa napisati neke stvari.
http://www.mpr.gov.ba/userfiles/file/Biblioteka/USTAV_BOSNE_I_HERCEGOVINE_hrv.pdf

sekularac

pre 13 godina

Zanimljivo je da su Dodik & co polozili i versku zakletvu
Link:
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=31256
Mada mi nije jasno sta zvaci ta 'verska zakletva' u sekularnoj BH. Dali su je polagaali i Hrvati pred svojim svecenicima ili bosnjaci pred hodzama/imamima.
A jos zanimljivi je da Tadica nije bilo na tom polaganju.

Djape

pre 13 godina

Nije mi drago zbog svega sto se izdesavalo 90-ih, mi Srbi smo dosta toga izgubili kao narod. Ali uspeli smo da se izborimo za Republiku Srpsku. A vi drugovi Muslimani, tesko mi je da Vas razumem... Svi su nesto izgubili (neko manje neko vise), svi su nesto i dobili (opet neko manje neko vis) A Vi? Dobili ste drzavu u kojoj nemate ni federalnu jedinicu. Pa od muke prizivate brisanje entiteta a sa druge strane Srbe nazivate agresorima i pozivate na osvetu. Kako to mislite? Kada bi pruzili iskrenu ruku pomirenja mozda bi ona bila prihvacena... Ja duboko verujem da Vas narod ima resurse za tako nesto. Ovako kako radite samo cementirate postojecu situaciju, Republika Srpska ce se ponasati nekooperativno i kocice federaciju sve dok Vi sami ne pozelite da zivite bez te teritorije. Ili ce te u neku infatidu ili kako se vec kaze?
Od Vas zavisi kako ce se stvari odvijati u buducnosti, izborom Dodika Republika Srpska je potvrdila da nece primnenjivati nikakvu akciju, vec samo reakciju.
Zdravi bili i srecan vam praznik Kurban Bajram, provedite ga u duhu ljubavi sa Vasim porodicama, a pozovite i nekog komsiju pravoslavca na cast, videcete - nije lose. (evo ja sam sad bio na baklavama kod saradnika) :)

Ratko Adzic, bivsi borac

pre 13 godina

Dobro dosao predsednice Tadicu u RS, zemlju momentalno velikih privrednih aktivnosti. Naime u ovo doba pocinje se pecenjem sljivovice, klanjem svinja, pravljenjem pecenice, kiselenjem kupusa itd. Privreda je u zamahu. Hvala Vam na vasoj pomoci.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Prije rata u BiH u BL Srbi su sačinjavali 54% stanovništva a zanimljivo u Sarajevu Bošnjaka je bilo 49%. Što se tiče posjete Tadića ne vidim zbog čega opet halabuka iz FBiH. Danas je Ivo Josipović u posjeti Mostaru. Iz Sarajeva se niko ne protivi tom dolasku. Republika Srpska je trajna tvorevina bez obzira šta misle Bošnjaci. Republika Srpska je garant opstanka Srba u BiH s obzirom da su na području koje danas zauzima FBiH sa prijeratnih 16% svedeni na 2%. Ono što mene iritira je što se BH Srbi (prvenstveno mislim na Srbe iz Srpske) agilnije ne uključe u institucije na nivou BiH jer samo na taj način mogu spriječiti dominaciju Bošnjaka koji koriste svaku priliku da se dočepaju što je više moguće vlasti. Neko je rekao da Bošnjaci mogu blokirati RS, imaju mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na nivou Srpske dok ga recimo preostali Srbi u FBiH nemaju. Ima premalo Srba u FBiH da bi mogli uopšte i tražiti svoja prava. Dakle strankama sa bošnjačkim predznakom odgovara da stanje na nivou FBiH ostane isto a da se promijeni na nivou RS. Kada na FTV-u (federalna tv) govore o povratku obično se misli na povratak Bošnjaka u RS ali ne i o povratku Srba u FBiH koji se i dalje opstruiše pogotovo u Sarajevu ali sam se neprijatno iznenadio i okolini Tuzle.

MUKNAVI

pre 13 godina

Kapetan na ladju`,a gde plovi ta ladja...Bog zna,valjda,pa neka ju cuva,ako hoce,da se ne nasuce.Za kapetana nece biti frke,ima on po Srbiji vile,dvore,firme,pa ce da se skloni.A Raja..hm..kod njega ce..aha ..hoce.

boris

pre 13 godina

Meni nije jasno cemu ovolika halabuka oko Dodika i funkicije predsenika entiteta??
Pa u federaciji ni ne znaju ko im je predsednik entiteta jer znaju da se radi o cisto protokolaroj funkciji, a obzirom na nacin kako se menja ustav nekog od entiteta jako tesko je ista promeniti.
Recimo, da bi RS ista promenila u svo ustavu, prvo taj predlog za promene nesme biti u neskladu sa 'glavnim' ustavom [BH], a onda kao 'slag' protiv tih promena ne smeju biti Hrvati ili bosnjaci.

c'est la vie

pre 13 godina

"Problem " sa RS a i celom Bosnim je sto niko ne moze da radi sta hoce, sto svako svakog blokira, ali kao sto rekoh ne moze da radi sta hoce jer stalno 'kontrolisu jedni druge', jedni drugima teraju inat, provociraju, a ustav ih je 'zakljucao' u istu drzavu tako da hteli-ne hteli, moraju biti/ziviti/raditi jedni sa drugim