Artemije osniva novu crkvu?

Beograd -- Penzionisani vladika Artemije i grupa bivših monaha iz Crne Reke obavestili su SPC da će, ako im se ne vrati Raško-prizrenska eparhija, osnovati "novu crkvu”.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Još jedna svetinja, ne može ni Vatikan ni Zapad..niko bre da uništi naše svetinje, mi ćemo roditi novu ako treba
  (sveta, 13. novembar 2010 12:31)

  # Link komentara

 2. I Bog se smeje.
  (DEDA CVETKO, 13. novembar 2010 04:58)

  # Link komentara

 3. Za 100-200 godina kad budu izucavali istoriju kraja 20. i pocetka 21. veka nasi narastaji ce se pitati kakvi su to ljudi gazili zemljom Srbijom.

  Ako tih narastaja bude bilo uopste.
  (knez, 13. novembar 2010 03:18)

  # Link komentara

 4. Ah, iz zla nikad ne nastane dobro, iz raskola ne moze zaziveti jedinstvo, jer je raskol u samim temeljima pravoslavlja.
  Sama pravoslavna verzija hriscanstva, nasatala je podelom, odnosno raskolom, od Rima, od katolicke crkve i Pape. Najsire vernicke mase ne znaju, da se nisu katolici odvojili od pravoslavlja, nego obrnuto. Ne treba ulaziti u dublje analize, ali ovakvih raskola u katolickoj crkvi, koja je planetarno jedinstvena, ne moze biti, a u pravoslavlju, gde je "12 povesnih" crkava, medjusobno institucionalno nepovezano, raskoli se desavaju konstantno. Samo u SPC ih je bilo nekoliko, od osamostaljenja prekookeanskih episkopa od maticne patrijarsije (ipak, zaslugom pokojnog patrijarha Pavla, prevazidjen), preko Makedonske Pravoslavne Crkve, do najnovije Crnogorske PC. Nije to samo nasa specijalnost, to se desava i u RPC, gde je u raskolu Ukrajinska Pravoslavna Crkva i jos mnogo slicnih slucajeva.
  Na kraju, kada vec ne vidimo sumu, od drveca, namerno cu pomenuti, i Pahomija i Anfilohija i dzipove, koje vozi svestenstvo, ali i monastvo SPC, pomenucu i to, da drzava uopste nema uvida u tokove novca, koji prodje kroz SPC, pa se ispostavlja, da sustina, koja bi trebalo da bude u svakoj verskoj zajednici: vertikala, prema Bogu; svodi se na: horizotalu, prema ovozemaljskom, materijalnom, prema statusu, a sve sa osecajem nezamenjljivosti, gordo u besmrtni ovozemaljski zivot. Ne sumnjam, da ima pojedinaca, koji dubinski veruju, da su bas oni "cuvari ognja" pravoslavlja, ali zalosno je, da sam pomen SPC, izaziva asocijaciju - farsa.
  Gresna mi dusa, ali moram Artemija da pitam: kako cete pred Gospoda, vladiko??
  (hriscanin, 12. novembar 2010 22:28)

  # Link komentara

 5. U ovoj zemlji hiljade direktora je nakon penzionisanja u drzavnim preduzecima otvorilo privatne firme. To isto su radili i mnogi lekari, apotekari, sudije (postali advokati), itd. Zasto to ne bi mogao da uradi i svestenik? To sto bude osnovao nece imati nikakve dodirne tacke sa SPC, nece biti priznato ni od jedne priznate crkve pa samim tim tu nece biti nikakvih sukoba interesa ni sa SPC ni sa njenim vernicima.
  (Dragan, 12. novembar 2010 21:15)

  # Link komentara

 6. Sto se mene tice,neka se cepkaju do mile volje,nije uostalom ja mislim Bogu vazno ko se krsti,ko se klanja,ko je homoseksualac,ko hetero,ili ko je koje nacionalnosti,vazno je biti dobar prema ljudima oko sebe i ciniti im ono sto zelite i sebi samima.Bogu je svako ko ljubi bliznjeg svojega drag i zasluzice vecni zivot....samo moje misljenje.
  (kirijakos, 12. novembar 2010 20:51)

  # Link komentara

 7. Artemije NE osniva nikakvu novu crkvu.
  (Milos, 12. novembar 2010 20:24)

  # Link komentara

 8. Od popa i molitva.
  (Zoran, 12. novembar 2010 19:17)

  # Link komentara

 9. Znaci ,na pomolu je nov provajder u konekciji sa Bogom.Deder da vidimo uslove pa da razmislimo,jer je konkurencija velika!
  (MUKNAVI, 12. novembar 2010 18:11)

  # Link komentara

 10. Artemije osniva Kosovsku nezavisnu pravoslavnu crkvu.
  (Beqa, 12. novembar 2010 17:52)

  # Link komentara

 11. Bas je tuzno kad star covek izgubi kompas. Moze li stvarno jedan covek toliko sebe da stavlja ispred svih, pa i samog Boga.
  (Nenad Milic, 12. novembar 2010 17:11)

  # Link komentara

 12. Samo Ruska pravoslavna crkva je pravo pravoslavlje. Sve ostalo je nastalo raskolom raskola, a zadrzalo je, na izvestan nacin, tip sekti.
  (katicin rusofil, 12. novembar 2010 17:00)

  # Link komentara

 13. Sta je pope, sta ne valja? Pre nije valjo komunizam. Al danas ga nema? Ko ganja, ko proganja, ko danas rusi Crkvu, ko sprecava religiju da se raskrili? Hocete li odgovor, ha?
  Evo ga: To su preziveli crkveni komunisti i Udbasi.
  Oslobodite ih se pod hitno, bice tada mnogo lepse. Verujte...
  (krzamak, 12. novembar 2010 16:52)

  # Link komentara

 14. Raskol bi bio kazna! Od koga? Znate!
  Jer, SPC se do danas jos nije izvinula za zlocine u proslim ratovima, za ciju konstrukciju su bili angazovani njeni sluzbenici.
  Ne samo vernik, i crkva moze nekad da moli za vlastiti oprost.
  Bez kohezione snage SPC moze postati neka vrsta polovne Crkve. Rjecju, jedan oblik crkvene demokratizacije i transparentnosti u SPC je danas vise potreban nego ikad. I naravno povlacenje SPC iz politickih prostora u prostore religioznog. Vodecim u Crkvi mora biti jasno da ni religije nisu vecne. Religije takodje boluju i ponekad umiru.
  (komercijalista, 12. novembar 2010 16:46)

  # Link komentara

 15. crkva = najjaca, najbolja i najstarija marketinska agencija na svetu
  (coma, 12. novembar 2010 16:40)

  # Link komentara

 16. Vaoma zanimljiva želja penzionisanog vladike Artemija a da ne zaboravimo pod njegovim patronatom je obavljano "lečenje" narkomana motkama (koliko ja znam Isus Hrist nije ni lečio niti je učio narod batinama, a Artemije se kune u njegov lik), strašno je što sam vladika ima smelosti da kaže nešto u javnost posle onoga a kamo li da ima na umu osnivanje nove crkvene zajednice (gde će sigurno on biti večni poglavar), neznam dali je Sveti Sava ikada želeo da se na njegovom imenu i delu a zarad Boga pokreću raskoli u narodu i crkvi, pitanje je koliko je ovo zbog vere a koliko zbog materijalne pozicije mislim možda mu je mala penzija ako je zbog ovog drugog onda ga shvatam ali ne u tom delu gde ima potrebu da osnuje novu crkvenu zajednicu, a svi znamo da zna sa novcem bolje da je pokrenuo privatan biznis a ne privatnu crkvu.
  PS: Ovo je od srca i s'ljubavlju a za RAZUM.
  (Građanin, 12. novembar 2010 16:37)

  # Link komentara

 17. Zna se sta sledi,rascinjenje a ako osnuje novu crkvu i anatema.Druge nema jer se to tako ne radi,ne moze jedan vladika da bude veci od Patrijarha ili od SABORA SPC.Ne moze jedan Vladika da bude u pravu a ceo sabor u krivu.
  (Martin.Pirot, 12. novembar 2010 16:35)

  # Link komentara

 18. Nek je sa srecom.
  (AmelNP, 12. novembar 2010 16:34)

  # Link komentara

 19. Pre bilo kakvog komentara, procitajte celo pismo vladike Artemija na:
  [link]
  (boki, 12. novembar 2010 16:32)

  # Link komentara

 20. Pa vidis ova bi Crkva mogla biti jako interesantna u sivilu i dominaciji ove jedne jedine SPC. Artemije moze, ako se to dogodi i dodje do raskola, racunati na minimalno 30-40% danasnjih crkvenih "musterija".
  U svakom slucaju bice interesantno pratiti daljni razvoj dogadjaja u SPC.
  Ko je sejao oluju, zanje uragan!
  (neutralac, 12. novembar 2010 16:31)

  # Link komentara

 21. Artemije to umije!
  (kozacki ataman, 12. novembar 2010 16:25)

  # Link komentara

 22. Vise Crkvi, vise mira u Srbiji.
  (gjkgjk, 12. novembar 2010 16:24)

  # Link komentara

 23. Kad mogu stranke da se dele, sto ne bi mogle i crkve? Ionako su i jedni i drugi interesna udruzenja gradjana.
  (AlexP, 12. novembar 2010 16:23)

  # Link komentara

 24. Kakva drzava, takava crkva. U obe se radi po metodu: RASTURI PA VLADAJ!
  (Bucko razmisljam, 12. novembar 2010 16:18)

  # Link komentara

 25. Novu Crkvu???
  On treba da ide u zatvor za razne mahinacije sa sve batinasima iz Crne Reke, Crna im bila.
  (Gradjanin Q, 12. novembar 2010 16:18)

  # Link komentara

 26. Ne daj Bog da Srbi jednoga dana imaju neku naprednu, mudru i vizionarsku osobu na celu SPC koja bi bila spremna na dialog i ekumenizam, jer se Srbi moraju truditi i dalje biti poznati kao kocnicari i konzervativci i zaostali u religijskom ali i svakom drugom pogledu. To tako danas izgleda sa SPC, da li to njeni vjernici stvarno i zele?
  (Konstantinos Veliki, 12. novembar 2010 16:10)

  # Link komentara

 27. Čudi me da jedan sociolog religije nije obavešten da se najveći centar Istinski Pravoslavne Crkve nalazi na Kučajskim planinama, u novoosnovanom manastiru Novi Stjenik pod Mikuljskim kamenom. Možda ovo jeste najnepristupačniji i najudaljeniji od civlizacije manastir u Srbiji, ali o njemu ima sasvim dovoljno informacija, čak i na webu (manastir ima čak i svoj blog).
  (Pustinjak, 12. novembar 2010 16:00)

  # Link komentara

 28. religija = zabava miliona
  (goxy, 12. novembar 2010 15:51)

  # Link komentara

 29. A šta će nam crkva uopšte? I ova postojeća ne znam čemu služi.
  (Petar, 12. novembar 2010 15:48)

  # Link komentara

 30. Ryokan, učitelj zena, živeo je na najjednostavniji način u jednoj maloj kolibi u pondožju brda. Jedne večeri lopov uđe u kolibu i otkri da u njoj nema ničega što bi se moglo ukrasti.
  Ryokan se vrati i zateče lopova. ''Možda si prešao dug put da me posetiš'', reče pljačkašu, ''i ne bi trebalo da se vratiš praznih ruku. Molim te, uzmi moju odeću kao poklon.''
  Lopov ostade zaprepašćen. Uze odeću i pobeže.
  Ryokan sede onako neodeven da posmatra mesec.
  ''Jadnik'', sanjario je, ''voleo bih da sam mogao da mu dam ovaj lepi mesec.''

  Poenta priče?
  Svako može da ima svoju, a ovo je moja:
  Kada se odreknete vaših svetih imanja, prepodobnih džipova i Audija i kada stvarno (ali stvarno) pomognete ovom napaćenom i pogubljenom narodu i posvetite svoje živote crkvi i Hristu bez materijalne koristi(za šta ste se, valjda, jednom čista srca opredelili), e tada vas novine neće ''ispirati'', narod će vam dolaziti u crkve i pomagaće vas i podržavati punog srca.
  Trenutno, za mene predstavljate samo još jednu političku partiju koja je, za razliku od ostalih, nekad imala duhovne ideale.
  Predlažem da se podsetite lektire, pročitajte još jednom knjigu Sime Matavulja ''Bakonja Fra Brne''.
  Jeste da je Simo, budući da je bio Srbin, verovatno hteo da satirično prikaže katoličku crkvu, ali vrlo je primenjiva i na vas. Na kraju krajeva, Bog je na istoj adresi i za jedne i za druge.

  Odoh ja da gledam u moj mesec!
  (Đuro S. Genijalac, 12. novembar 2010 15:46)

  # Link komentara

 31. Питам се само колико од вас браћо и сестре иде у цркву, држи постове, причешћује се и моли? Када би дао драги Господ да је тих дана све више онда би вам очи и виделе праву истину, а не оно што вам отац свих лажи представља као исту. Спаси Христе Боже и помилуј владику нашега Артемија.
  (Пантелија, 12. novembar 2010 15:44)

  # Link komentara

 32. KUDA IDE OVAJ SVET???
  Eno dole malo nize bosnjaci se 'unutarbosnjacki' mire, ovde Srbi se 'unutarsrpski' razdvajaju.
  A,u Bosni se Srbi 'vansrpski' mire tj SNSD i SDS se bore kaso protiv ostalih ali 'unutarsrpski' u RS ustaju neprijatelji ??
  Sve gore od gorega.
  (gore od goreg, 12. novembar 2010 15:44)

  # Link komentara

 33. Kako ovo strahovito podseca na `The People's Front of Judea`: [link]

  Ako vas stranac pita kako da najobjektivnije upozna Srbiju, dajte mu da procita Nusiceva i Domanoviceva dela, a ni gledanje Monti Pajtona nije na odmet. I ne, to uopste ne bi bilo preterivanje - mi zaista jesmo takva karikatura od drustva, a posledicno i zemlje.
  (Aleksandar, 12. novembar 2010 15:36)

  # Link komentara

 34. Koga uopste zanima sta ovi mantijasi zele da rade da li se cepaju ili se raskole.
  Jedino ce uskoro u bliskoj buducnosti biti zanimljivi za istrazne organe kada dodje cas da se vidi sta su sve radili.
  Do tada nek se dele , raskole ili koji vec izraz oni upotrebljavaju.
  Kumovsko rodbinske mantijaske veze ce se raskrinkati sa sve pukovnicuma i njihovim kumovima.
  (Evropska Srbija, 12. novembar 2010 15:36)

  # Link komentara

 35. `ajde neka neko porekne Đuru Jakšića!
  (mitar kalajdzic, 12. novembar 2010 15:29)

  # Link komentara

 36. I treba da osnuje svoju crkvu.
  Danas sam saznao da postiji jos jedna pravoslavna crkva u Srbiji.
  Nista bez konkurencije. Pa neka narod bira sta mu se vise svidja.
  Nadam se da ce imati neki promotivnu akciju sada na pocetku za osvecenje slave i za krstenja
  (Ivan, 12. novembar 2010 15:29)

  # Link komentara

 37. Vera i Crkva NIJE jedno te isto!!! PS. Samo da se zna!
  (Katolik, 12. novembar 2010 15:27)

  # Link komentara

 38. Bilo bi sasvim prirodno upravo i postoji vise crkvi a ne jedna monopolisticka sa opstinsko - mesno-zajednickom strukturom kakva je SPC. Crkva treba da bude izmedju ljudi i Boga, a ne ispolitizirana organizacija koja se svime i svacim bavi (da ne kazem organizovanim kriminalom), a ponajmanje onim sto joj ime kazuje.
  (autonomas, 12. novembar 2010 15:24)

  # Link komentara

 39. Samo ne razumem hoce li da osnuje Srpsku Pravoslavnu Politicku Crkvu ili Srpsku Pravoslavnu Crkvenu Politiku? Verovatno onu prvu.
  (Raskol medju popovima, 12. novembar 2010 15:20)

  # Link komentara

 40. Pa tako i treba, ništa bolje od zdrave konkurencije...Valjda će sad i cena crkvenih usluga da padne. Ua monopolisti.
  (LosingMyReligion, 12. novembar 2010 15:18)

  # Link komentara

 41. Blago nama, evo jos jednog raspopa Mirasa.
  (Dragan, 12. novembar 2010 15:13)

  # Link komentara

 42. Ne razumem, pominje se u tekstu vesti, da je patrijaru Ireneju sada teško.
  Ma Artemija treba rasčiniti i završena stvar.
  Blaženopočivši patrijarh Pavle dok je još bio vladika je rasčinio nekoliko monaha i sveštenika koji nisu poštovali odluke i kanone, kao što sada radi Artemije.
  (Broker, 12. novembar 2010 15:09)

  # Link komentara

 43. dakle ni u SPC nisu bas svi tako ,,fini momci" ne vode se bas onim nebeski postenim nacelima,postoje neki interesi za koje pojedinci jesu u stanje da i Jevandjelje promene!
  (GencushKhan, 12. novembar 2010 15:07)

  # Link komentara

 44. Šta će nama zajednica, kad se jede gibanica..."?
  (ksdjbkd, 12. novembar 2010 14:59)

  # Link komentara

 45. Mozda ce kod njega biti manja cena za sahrane.
  (A.-ue, 12. novembar 2010 14:55)

  # Link komentara

 46. Ne kaze se dzaba "Daj Boze da se Srbi Sloze"...ovo je suludo.
  (Mile, 12. novembar 2010 14:43)

  # Link komentara

 47. Novu crkvu nego sta,samo napred u sopstvenu propast!?
  Pa ne bi mi bili Srbi kada bi se udruzivali,u NASU korist ra
  dili!? Dragi Bog se cudom cudi
  u koga se Boga ove njegove sluge kunu!? U njega ne!
  (Zoran-Nemac, 12. novembar 2010 14:42)

  # Link komentara

 48. A šta je novo u narcizmu ovozemaljskih izaslanika kroz istoriju i vekove? Šta je novo u srpskoj omnipotenciji i manipulaciji? Fine saeculi!
  (Rex Deus, 12. novembar 2010 14:16)

  # Link komentara

 49. Gledo sam vam metanije,
  kad varate Boga živa.
  Gledo sam vas de se pije,
  De se jede i uživa.
  Slušo sam vas kad kunete
  Svoje stado, svoje verne
  I kad Tajni prizovete
  Licemerni licemerne.
  Gledo sam vas, ne da nisam,
  Kad razbludom usplamtite.
  Gledo sam vas, ne da nisam.
  Licemerni, upamtite.
  … Đura Jakšić-
  (Tipolir, 12. novembar 2010 14:15)

  # Link komentara

 50. Tako je to kad nasa crkva ne zivi i ne dela u skladu sa 21 vekom vec su im razmisljanja stavovi i zakoni na nivou srednjeg veka pa zato i dolazi do podela evo sad Artemije osniva svoju crkvu pa ce sutra neko drugi a vernici se dele (tesko ovaj narod podeliti) i malo po malo opet ce doci vreme da se ratuje izmedju feudalnih poseda (u ovom slucaju eparhija). Vlast nam je nula na pravnom nivou (a i u svakom drugom) tako da oni ce samo posmatrati sa strane, njih dakle otpisujem.

  I kako covek da ne bude besan i razocaran. Ekonomija se raspada, niko nas ne ceni i ne zarezuje dva posto u svetu (i ne treba kad ni mi sebe ne postujemo), pravosudje blagi uzas, skolstvo.... da nabrajam dalje, nema potrebe i ovo je mnogo. A sada dodajmo i podelu crkve na tu listu i shvaticete da je sasvim normalno sto smo medju prvima u Evropi (ako ne i prvi) po broj popijenih lekova za smirenje.

  Eto sad moram i ja do odem po lekove, iznervirah se pisuci ovo i citajuci danasnje vesti

  PS Za Krivokapica
  Vi gospodine ste apsolutno uverene da Milosevic nije poslao na Kosovo vojsku da bi Albanci danas hteli da budu u Srbiji? Ocigledno vam istorija nije jaca strana. Ili mozda mislite da ne bi ali eto bolje da smo ga predali bez borbe nego ovako dzaba ginuli, ako je to onda ok, vase misljenje ali onda treba tako za sve da postupamo npr. napadne covek coveka na ulici sto bi se ja mesao i branio napadnutog pa nek mi je sto puta sugradjanin, nema potrebe ja da se umesam pa da nastrada troje ljudi ovako ce samo dvoje zar ne. Pravo zdravo razmisljanje nema sta
  (Licno zapazanje, 12. novembar 2010 14:12)

  # Link komentara

 51. Podržavam ono krilo sekte koje se ne bude finansiralo iz državnog budžeta, ma koji vlasnik zatamnjenog džipa ga predvodio.
  (Van Helsing, 12. novembar 2010 14:08)

  # Link komentara

 52. Ja cu u njegovu partiju, pardon crkvu!
  Boze sacuvaj sta se sve radi u ovoj zemlji!
  (Milan Nis, 12. novembar 2010 14:06)

  # Link komentara

 53. Za simbol mogu da uzmu dve ukrstene lopate .
  Samo prvo naslednicima svetog Save moraju da plate autorska prava zbog koriscenja imena u komercijalne svrhe . Isusu ne mora nista on ce da im oprosti .
  (Sasa, 12. novembar 2010 13:51)

  # Link komentara

 54. Mogli bi Artemije i Anfolihije da osnuju novu crkvu a Koštunica i Velja novu državu pa da lepo živimo bez njih.! Idite negde, ne mogu da vas gledam više. A vi gospodo novinari prestanite da ih stavljate u vesti, jedino tako će izgubiti na važnosti.
  (fela, 12. novembar 2010 13:41)

  # Link komentara

 55. Bravo za duhovite komentare.
  (ky3ma, 12. novembar 2010 13:41)

  # Link komentara

 56. Znači,ode Kosmet... Posle stvaranja makedonske i crnogorske,sad je izgleda na redu i kosovska pravoslavna crkva. Ili sandžačka.
  (Boris, 12. novembar 2010 13:38)

  # Link komentara

 57. Ovako je došlo i do raskola 1054. Čista politika, veze nema sa hrišćanskom doktrinom.
  (Goran, 12. novembar 2010 13:35)

  # Link komentara

 58. ... Kosovo je postalo nezavisno 1999. kada je Slobodan Milosevic sa svojim satelitima, izgubio rat koji nije sme ni da pocne i predao Kosovo i njegove gradjane na milost i nemilost albanaca i KFOR-a.
  Zato vreme je da prestanete sa tim pilecim pamcenjem kako je KOsovo izgubljeno pre 2 godine.

  A sto se ovog raskola tice, to je sve zbog love.
  (Krivokapic, 12. novembar 2010 13:25)

  # Link komentara

 59. Artemije je starac, čiju tvrdoglavost i zadrtost neko debelo koristi kako bi ga "izmunto" za nekakve svoje planove.
  (Ivan, 12. novembar 2010 13:24)

  # Link komentara

 60. Sto bi rekli Montipajtonovci:

  [link]
  (Ja, 12. novembar 2010 13:23)

  # Link komentara

 61. I treba a SPC treba da brendira ime i da ni jedna novonastala crkva nesme da u imenu ima Srpska Pravoslavna Hriscanska Crkva!
  (Miroslav, 12. novembar 2010 13:17)

  # Link komentara

 62. Tako je Artemije, buškaj i šuškaj dalje, kad te već nisu strpali tamo gde treba za sve što si uradio.
  (Srbin, 12. novembar 2010 13:09)

  # Link komentara

 63. Koga zanima nega odgleda kako je govorio pre nekog vremena, no vremena se menjaju.

  [link]
  (Tako je govorio Artemije, 12. novembar 2010 13:09)

  # Link komentara

 64. jaoooo koga briga za ove ljude?

  neka rese to sami, bez medija, najgore je kad se ovako provlace kroz njih da bi dobili sta misle da zasluzuju...pored svih problema samo nam jos ovo treba.
  (wlado, 12. novembar 2010 13:05)

  # Link komentara

 65. Odlična ideja. Ostadoh bez posla i baš sam mislio šta da počnem da radim i čime da se bavim. Osnivam privatnu crkvu i da me vidi Bog.
  (Dajem najbolje uslove., 12. novembar 2010 13:03)

  # Link komentara

 66. Sta se cudite? Pa, tako je i car Konstantin u svoje vreme. Chovek je lepo verovao u stare kultove a onda odluci da pokrsti raju, kako bi lakshe vladao i evo sta smo dobili. Smerne Hriscane. Da je prihvatio Islam ili Hinduizam danas bi se klanjali kroz ta verovanja.
  Kada ce covek poceti da upotrebljava svoju glavu ,datu njemu licno od Boga..?
  To je pitanje koje trazi odgovor a ne izazovi Artemija i SPC ili koga vec drugog. Zar je vama zaista potreban posrednik izmedju vas i Boga? Samo se malo upitajte. Zar je vasem detetu potreban posrednik da prica sa vama,ocem ili majkom ? Tu vam lezi odgovor. Odrastite vec jednom.
  (zoran, 12. novembar 2010 13:01)

  # Link komentara

 67. He he, a'jd da privatizujemo crkvu. More fali njima jedan Milos Obrenovic da ih dovede u red.
  (mile, 12. novembar 2010 12:58)

  # Link komentara

 68. Žaki, dozvoli da prepišem od reči do reči tekst koji si napisao!
  (Mr. Spock, 12. novembar 2010 12:56)

  # Link komentara

 69. U ovoj državi je sve moguće, kad su mogli Islamsku zajednicu da podele na dva dela onda će verovatno to uraditi i crkvi, nažalost.
  (Musliman, 12. novembar 2010 12:53)

  # Link komentara

 70. Nego sta? Covek zapeo da bude svetac i to ti je.
  Ima ko ce da ga podrzava, ne bojte se, budala svuda ima i vrlo su ostroumne (koliko ste puta culi onu :Ma, znao sam to ja?).
  (majmun otpadnik, 12. novembar 2010 12:48)

  # Link komentara

 71. Autentična Crkva je ona koja je priznata od ostalih Pravoslavnih Crkava...sviđalo se to nekome ili ne. Ako se neko odcepi, a ostane nepriznat od Vaseljenske crkve, tj. Sabora pravoslavnih crkava, on je raskolnik, šizmatik, jeretik...šta li već! Tu je stvar binarna - ili si sa Istinom...ili si u laži i samoobmani. Osim toga, neprestano je izvor svih nevolja na Balkanu mišljenje da je neka teritorija "srpska", "hrvatska" "makedonska" i slično; što nema blage veze sa autentičnim Pravoslavnim shvatanjem ovog problema. Ja celog života slušam, upravo u Crkvi, da zemlja nije "ljudska" već da je Božija, i da je On daje (kome to On hoće) na upotrebu! Mi smo samo prolaznici na ovoj planeti - na kratko se pojavimo i nestajemo, kao trava u polju koja za malo zazeleni pa se osuši. Uz dužne ograde da nisam Božiji advokat, te da ne znam šta Bog stvarno misli o svemu, ali na osnovu upravo nekih podataka hrišćanske istorije, moram da primetim da Bog može i da se zgadi na neki narod, naciju ili pojedinca i da mu sve uzme (čak i ono što ovaj misli da ima)...i pri tom ga u tome niko ne može sprečiti. Ne sećam se iz mudrih knjiga da je, osim Avraamu, Noju i Davidu, On ikome išta više obećao!? Nije Srbima obećao da će Kosovo biti njihovo doveka!? Nije obećao ni Hrvatima da će imati "lijepu" doveka! On daje i uzima po svom nahođenju čoveku i život i sve ostalo što je potrebno, i ne mora svoje postupke nikome da opravdava. Dok je čovek uz Njega jedino što je sigurno da će imati - imaće osmišljen život,...pa makar ovaj bio i teskoban...i mučan (ili u blagostanju - svejedno). Dakle ta osmišljenost i nada na eshatološku zajednicu sa Njim je jedino obećanje koje je On dao nama i koje će sigurno ispuniti onome ko Mu sleduje i ostane veran do kraja...(pri čemu ja na svoj užas tu uopšte ne vidim sebe - sudeći po postupcima i mnogim kolebanjima i padovima). Dakle, ostaje nam molitveno smirenje pred Bogom (a ne oholo shvatanje da smo nekakvi naročiti Božiji izabranici i nebohodači – što sledstveno budi oholost i prema ljudima); i da prestanemo da sužavamo Njegovo spasiteljno delo samo na Srbe, Ruse i Grke – jer je to teška hula. On je svoj život dao i za Francuze, i za Engleze...i za Amerikance, Bantu crnce...i za svakog onog ko to delo prepozna i srcem se pokloni. On se nije zgadio naše prirode, ušao je u Nju i izmenio je Vaskrsenjem; nemojte onda i da se mi gadimo drugih ljudi (za koje je isto tako On postradao)...jer je to onda farisejsko busanje u grudi o nekakvoj svojoj čistoti i poreklu ...i rađa ksenofobiju kod neobrazovanog čoveka.
  (Žaki, 12. novembar 2010 12:33)

  # Link komentara

 72. Ljudi, najzanimljiviji deo tek dolazi, bacanje kletvi, proklinjanje semena, itd...
  (Atheist, 12. novembar 2010 12:31)

  # Link komentara

 73. ej, evropo, evropo, ne trazi nam ukidanje blanko ostavki, vidis da su neophodne i tamo???ovo je vrh, nema gde vise!!!
  (rade, 12. novembar 2010 11:35)

  # Link komentara

 74. smorili su vise i boga i narod.
  (5.10., 12. novembar 2010 10:05)

  # Link komentara

 75. Artemije osniva novu crkvu?

  BRAVO !
  Zdrava konkurencija moze samo
  pojeftineti usluge Crkve i unaprediti kvalitet VEROVANJA !
  (Bucko razmisljam, 12. novembar 2010 10:01)

  # Link komentara

 76. Potpuni sam agnostik i ne zanimaju me svađe u SPC, ali apelujem da se Artemiju zabrani da u imenu njegove crkve d.o.o. upotrebljava ime najvećeg čoveka Srbije srednjeg veka - Svetog Save.
  (Marko, 12. novembar 2010 09:56)

  # Link komentara

 77. Olesis staru pa otvoris novu firmu, posao kao i svaki drugi, nazalost.
  (Djuro P., 12. novembar 2010 09:28)

  # Link komentara

 78. Ko drugome jamu kopa...Vlada Srbije je podrzala osnivanje paralelne Islamske zajednice, a sada ce morati da se pozabavi slicnim problemom u SPC. Zilkica je tadasnji ministar vera izgrlio i izljubio, da nece danasnji Sijakovic tako da doceka Artemija?
  (sasha, 12. novembar 2010 09:11)

  # Link komentara

 79. За све оне који испљуваше Владику Артемија, није Владика Артемије склоњен за оно што су га оптуживали, јер да је то била истина већ би неко био осуђен. Владика Артемије је био највећа препрека западу да створи независно Косово. Владики Артемију Срби на Косову су највише веровали и био је њихов истински вођа. Путовао је по целом свету и апеловао да се Косово не одваја од Србије. По избору Патријарха Иринеја одмах су затражили састанак са њим амбасадори пет највећих западних земаља, сутра дан је већ била објављена вест о смењивању Владике Артемија. То вам довољно каже.
  (Зоран, Канада, 12. novembar 2010 09:01)

  # Link komentara

 80. Samo sloga Srbina spasava!
  (Ja, 12. novembar 2010 08:54)

  # Link komentara

 81. Firma radi, ne spava:-) Ali, prvo lice mnozine, k'o engleski kraljevi:-)
  (Daniela, 12. novembar 2010 08:37)

  # Link komentara

 82. Cini mi se da su u najavi zaceci autokefalne Kosovske pravoslavne crkve. To je upravo ono sto albanski ekstremisti i zagovornici Ahtisarijevog plana zele. Vladika je optuzivao svestenstvo u manastiru Decane da radi na albanizaciji SPC, a sada on to isto sa namerom radi.
  (Realista, 12. novembar 2010 08:31)

  # Link komentara

 83. A koga je briga???
  (Cedomir Rosic, 12. novembar 2010 08:21)

  # Link komentara

 84. to artemije! osnivaj je sto pre, mozes da sluzis sluzbu u nekoj od svojih mnogobrojnih nekretnina. samo bezi iz imovine koju ti drzava placa vraca i poklanja. e srbijo, kome ti "vracas" hiljade hektara suma i njiva.
  (Orlusina Artemija, 12. novembar 2010 08:17)

  # Link komentara

 85. Mora se osnovati nova SPC jer ova dosadašnja je duboko zagazila u ekumenizam. Kada se bude pripojila katoličkoj crkvi verovatno će i ime promenuti a lepo piše u proročkim knjigama da istinska SPC ostaje do kraja vremena.
  (Pravoslavac, 12. novembar 2010 08:09)

  # Link komentara

 86. Pa eto kada ste dozvolili da se formira paralelna islamska zajednica neka se formira i paralelna srpska crkva. O ljudi moji, pa ima li ovo jos negde u svetu osim u ovoj jadnoj Srbiji....
  (lena, 12. novembar 2010 08:00)

  # Link komentara

 87. Vlada Srbije mora pod hitno Artemija podrzati i pomoci kod registracije te nove crkve. Kada su mogli Islamsku Zajednicu da dele mogu i SPC.
  (koga to jos interesuje?, 12. novembar 2010 07:46)

  # Link komentara

 88. Jedva cekam!
  Sledeci je valjda Pahomije sa crkvom "decija radost", pa Amfilohije sa crkvom "sveti kalasnjikov" i last but not least Grigorije sa "sveti kum - koza nostra - padro padrone pty ltd"
  (Zoran - Johanezburg, 12. novembar 2010 07:42)

  # Link komentara

 89. dakle ovaj pop stvarno nije normalan!?covek trazi da mu se vrate "prizrenska, raska i kosovska eparhija", kao da su njegova licna prcija i kao da sve ono sto je uradio za svoj dzep i na svoju ruku, nije prekrsaj, zbog koga je kaznjen - penzionisanjem!???...mislim da je vreme da se policija umesa, pre nego on i njegovi "kaludjeri"postanu "problem" i crkve i drustva!!!...
  (j o k e r, 12. novembar 2010 07:31)

  # Link komentara

 90. Ne mogu da poverujem na sta su sve spremni samo da zadrze svoje privilegije!?
  (Perica, 12. novembar 2010 07:23)

  # Link komentara

 91. Postavicu ponovo ovo pitanje.
  Je li to onaj vladika koji je na sinod SPCa dosao Audi A6 allroud quattro?
  (Sinisa,brejnstormer!, 12. novembar 2010 07:23)

  # Link komentara

 92. Ne zeleci da ulazim u diskusije o ovom tekstu, samo zelim da kazem da sam od uvek bio na strani slabijih i da nikada vecina nije bila u pravu prema manjini. Neka Gospod da mudrost, zdravlje i dug zivot episkopu Artemiju.
  (Pop, 12. novembar 2010 07:23)

  # Link komentara

 93. Toliko o jednistvu Pravoslavne crkve! Toliko o pravdi Božijoj i veri u njega! Crkva je postala politička stranka, koja na mala vrata ima žestok uticaj na državu kao takvu! A što je najgore, u pomenutoj stranci, bore se za fotelju, uticaj, vlast...Postavlja se pitanje: Gospodo sveštenici, da li ste malo pomešali lončiće?!?!?
  (zrenex, 12. novembar 2010 07:13)

  # Link komentara

 94. Dva Srbina, tri partije. Tri partije cetiri generala ...
  (rastafarijanac, 12. novembar 2010 06:40)

  # Link komentara

 95. Artemije, Artemije nemoj slupati te teško nakradene novce na unapred propalu stvar. A zbog čega se ja mešam u izrazito crkvene stvari?
  (ns, 12. novembar 2010 06:39)

  # Link komentara

 96. Da je vlast najveca slast, ovo je najbolji primer. Veci deo zivota proveo je na hlebu i vodi, ali na vlasti, na tronu i sada je u stanju i dusu da proda, ali samo da se vrati...
  (Goran+, 12. novembar 2010 06:19)

  # Link komentara

 97. Budalashtina ...
  (lala, 12. novembar 2010 06:09)

  # Link komentara

 98. Podrzavam, jer ne verujem Tadicevom patrijarhu.
  (Car Dusan, 12. novembar 2010 06:01)

  # Link komentara

 99. Boze svasta!
  (Vlada, 12. novembar 2010 03:49)

  # Link komentara

 100. Čovek je načisto odlepio. Razumnije mu je bilo da kaže da osniva novi, paralelni univerzum u kome će on biti Bog i stvoritelj. Treba mu ozbiljna profesionalna pomoć.
  (Sestra Brom, 12. novembar 2010 03:45)

  # Link komentara

 101. Hoće li ukopnine, krštenja i dr. biti jeftinije kod vas?
  (Sherif, 12. novembar 2010 03:35)

  # Link komentara

 102. Pa vec vidim starog politicara medju njima: Amfilohija.
  Sve raspop do raspopa.
  (Marko, 12. novembar 2010 02:38)

  # Link komentara

 103. Po istom ovom (ili jako jako slicnom) receptu su osnivane mnoge druge crkve ukljucujuci i SPC. U pitanju je bila neka lova, neki uticaj, neke mutne rabote i naravno - otcepljivanje.


  Ovo sada je prilika ljudima da "uzivo" vide stvaranje jos jedne crkve.
  (Milan, 12. novembar 2010 02:13)

  # Link komentara

 104. Sramota...samo nam je jos i to falilo!
  (Aleksandar Kovacevic, 12. novembar 2010 02:11)

  # Link komentara

 105. bez komentara...
  (u soku, 12. novembar 2010 02:06)

  # Link komentara

 106. Pa ovo je sjajno...sad mogu da stampaju knjige, i put pod noge, vrata do vrata, kao hare-krisnjaci:) Moj pokojni deda svestenik se verovatno u grobu prevrce...i to odavno, doduse.
  (Milan, 12. novembar 2010 02:02)

  # Link komentara

 107. Svako ima prava da osnuje crkvu, pa i Artemije. Kraj price. I nijedna verska organizacija u sekularnoj drzavi nije "ona prava", nego su sve jednake pred zakonom. Kome se to ne dopada, neka ide u Iran.
  (butch cassidy, 12. novembar 2010 01:56)

  # Link komentara

 108. Odlična vest! Davno je trebalo ukinuti monopol na polju Srpske pravoslavne crkve. Sada se otvara tržište i očekujem da će kvalitet usluga crkve značajno da poraste. Slobodno je tržište, pa da vidimo koja od dve Pravoslavne crkve (zamislite, i to srpske) ima bolje ponude. Možda ćemo kod jedne da idemo za sahrane i krštenja, a kod druge za venčanja i molebane, u zavisnosti od toga koja manje traži za koju uslugu... Jedva čekam! Jupiii!
  (FCB, 12. novembar 2010 01:50)

  # Link komentara

 109. Hoce li se krstiti lopatom?
  (Proka, 12. novembar 2010 01:44)

  # Link komentara

 110. Posle onako degutantnog poteza drzave kojim je dozvolila formiranje jos jedne Islamske zajednice, i sve pratece odvratnosti i podrivanja, i ako u sustini znam da nije u redu sto se ovako osecam, iskreno - skacem od srece! Vidi, vidi Srbijo... Karma is a b*tch! :D
  (lepotica, 12. novembar 2010 01:35)

  # Link komentara

 111. Bravo care! Komediji nikad kraja.
  (Isus, 12. novembar 2010 01:33)

  # Link komentara

 112. Najverovatnije uz podrsku Amerike i kosovskih institucija!
  (sale, 12. novembar 2010 01:27)

  # Link komentara

 113. online crkvu ili sta? vreme je da i srbija dobije jednu internet crkvu!
  (ianyu, 12. novembar 2010 01:25)

  # Link komentara

 114. Da je on istinski duhovnik i boziji sluga, uslovi su tu, gde je sada. Ali to mu je samo izgovor a njemu fale kola, pare, vlast ...Valjda ce mu Bog i oprostiti tu pohlepu.
  (Vlada, 12. novembar 2010 01:19)

  # Link komentara

 115. Zar pravoslavna crkva nije dovoljno "u pravu"? Simpatično, sve u svemu. Raskol je ipak najbolji srpski brend, posle mita o slozi.
  (showbiz, 12. novembar 2010 01:18)

  # Link komentara

 116. Sto implicira da ce izabrati i svog novog Boga?! Ili ce privoliti ovoga da predje kod njih u "stranku"?! A ja ziveh u zabludi da je pravoslavlje tj hriscanstvo monoteisticka religija... Cccc, fotelja je zarazna bolest...
  (Dokon pop i jarice krsti, 12. novembar 2010 01:17)

  # Link komentara

 117. Biznismeni otvaraju novu firmu...
  (Miodrag, 12. novembar 2010 01:14)

  # Link komentara

 118. A koje Crkve ce da potrazuje?
  (q, 12. novembar 2010 01:11)

  # Link komentara

 119. Osnuj je Artemije da se odvoji zito od kukolja. U SPC bi dolazili normalni ljudi a kod vas dveri, obrazovci, strojevci...
  (Milan, 12. novembar 2010 01:10)

  # Link komentara

 120. Nista drugo nego sekta.
  Pitam se hoce li srpska popularna literatura o malim verskim zajednicam i ovu "svetosavsku" sektu anatemisati kao otpadnike koji ispiraju ljudima mozak?
  (Milija, 12. novembar 2010 01:06)

  # Link komentara

 121. Konacno, pluaralizam i u crkvi!
  Hajde neka je sa srecom!
  (klokan, 12. novembar 2010 01:04)

  # Link komentara

 122. Nasa crkva je ista kao i nasa vlada!!!!
  (NEki, 12. novembar 2010 00:55)

  # Link komentara

 123. Hteo sam nešto da napišem... ali ostao sam bez teksta...
  (No1KnowMe, 12. novembar 2010 00:52)

  # Link komentara

 124. Neka je osnuju i pokupe u nju sve dzip svestenike.
  (z, 12. novembar 2010 00:52)

  # Link komentara

 125. Odlično, i treba da je osnuju. Svako kome sada SPC nije po volji treba da osnuje svoju crkvu, neko ekstremniju, neko umereniju.

  Ovi koji traže da se SPC reformiše i da ublaži stavove - neka isto osnuju jednu pravoslavnu crkvu, neka je nazovu kako hoće. Ovi kojima nije dovoljno ekstremna-ekstremistička neka osnuju neku još ludju i neka postave Oca Branu od Lopate za žreca te nove religije. Zašto bi SPC imala monopol na ovom, poprilično unosnom tržištu? To je ionako nevladina organizacija/udruženje gradjana kao i svako drugo. E da, naravno, i fiskalne kase svima, bez razlike - i katoličkoj crkvi i muslimanima i svim pravoslavnim crkvama kol'ko ih bude.

  Tako ćemo lepo imati jedno 1,000 i kusur crkava, kao u Americi - za svačiji ukus. Pa kome treba, nek' ide tamo svake nedelje i neka im ostavlja pare, oporezovane naravno.
  (Lazarenko, 12. novembar 2010 00:40)

  # Link komentara

 126. Odavno je jasno da je grupa oko Artemija sektaska, sada su izgleda resili da to i obznane. Kada se samo pogleda kakve zilotske i profasisticke grupe ga brane, jasno je kome je u interesu ovaj pokusaj razbijanja nase SPC.
  (vernik, 12. novembar 2010 00:38)

  # Link komentara

 127. Kako ce se zvati novi bend "Pol Pop i crkveni kmeri"?
  (:)))), 12. novembar 2010 00:36)

  # Link komentara

 128. Ma daj molim te, čoveče, okani se i uživaj.
  (nekomlad, 12. novembar 2010 00:30)

  # Link komentara

 129. Pa kad mogu i ostali, zašto ne i Artemije. Ali za crkvu treba imati vernike a ovakvi događaji ih samo odbijaju. Neka mu je Bog u pomoći.
  (SVD, 12. novembar 2010 00:24)

  # Link komentara