Nedelja, 31.10.2010.

22:51

Đelić: Nedovoljna podrška SAD 2000.

SAD i ostale zemlje Zapada nisu dale očekivanu podršku Srbiji posle promena 5. oktobra 2000, kaže Božidar Đelić.

Izvor: B92

Ðeliæ: Nedovoljna podrška SAD 2000. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 13 godina

Ovo Đeliću verujem. A za takav stav Amerike imamo da zahvalimo njihovim političarima koji nisu imuni na "ima li tu mene negde" aranžmane i koji ne mogu da shvate da tamo nekih 6-7 miliona zavitlava celu Evropu i Ameriku. Baš njih briga da se unose u finese između neke Demokratske Stranke i Demokratske Stranke Srbije - jaka razlika sa razdaljine od 4000 kilometara. Ono što je njih zanimalo je da prebiju loše momke i pomognu dobre momke, ako može za jedno 15 minuta pre ručka, pa da idu dalje. Iskreno, ni ja ponekad ne znam, od svih 13 stranaka koje čine vladu, ko se za šta zalaže.

MUKNAVI

pre 13 godina

Sto miliona dolara je potroseno i poslato "revolucijonarima" iz agencije za promene u Budimpesti,kojom je upravljao u ime Amerike,bivsi ambasador u Srbiji,Montgomeri, koji je gostovao sinoc u emisiji na Tv B92,u utisku nedelje.Gde je ta lova potrosena,ko se uvajdijo, znaju oni koji su vladali Srbijom posle promena.Sada,kada su Srbiju nabili u provaliju sa svojim ludackim privatizacijama traze krivca da se na njega izvade,kako bi jos cerupali... ova bulumenta su zbog svoje koristi surovali sa slobovim tajkunima i ...sta sad.Mi jesmo verovali,al vise ne verujemo.Promene koje smo ocekivali desile su se, njima u njihovim novcanicima a Narod je dobio..nista,i jos vise od toga.Dobio je zbrku,i jurnjavu pohlepnika na sve strane.Predizborna obecanja da dobiju u vremenu,i zavrse cerupanje a onda..razlaz eksperata,a vi Gradjani snalazite se kako znate i umete.

Velibor, USA

pre 13 godina

Djelic jeste bar donekle u pravu. Amerikom su tada vladali Republikanci desnichari koji obrni okreni imaju vishe slichnosti i dele vishe slichnosti sa Koshtunica-Miloshevic-Sheshelj nacishovinizmima, samo na americhki nachin tako da Republikanci i Bush ni ne znaju niti hoce da cene pok. Djindjica jer su zapravo slichniji kolikogod da paradoksalno zvuchi- Koshtunici i Miloshevicu Sheshelju.
Pravi partneri pok. Djindjicu su vishe bili Demokrate ali kojih tada u vladi Amerike nije bilo. Zato se i pokazalo da upravo s promenom vlasti u Americi na Demokratsku je i doshlo do poboljshanja odnosa sa Srbijom kao i EU i Evropom pa i Rusijom, uopshteno.

Bacvanin

pre 13 godina

Ratko Mladic se godinama setao po Beogradu, i isao da gleda futbal, posle Vasih promena. Mislite da to Zapad i USA nisu znali?
Problem politicara u Srbiji jer da i sami upadaju u problem svojih lazi, jer ubedjujuci gradjane Srbije kako je sve u redu, i sami poveruju u to, a kada posle to isto pokusaju da objasne Zapadu i USA, koji se malko teze daju preveslati, onda se kukumace kako su Zapad i USA bezosecajni ka Srbiji.

Ameri nas izneverili?? Nemoj da pricas?? Ajde...?

pre 13 godina

Bozidare, Bozidare... znal li ti za onu narodnu "U se i u svoje kljuse"? Pa nisu Ameri rasprodali Srbiju tajkunima, pokrali sve sto se moglo pokrasti, osiromasili i drzavu i narod. Znali su oni jos tada sa kim imaju posla pa zato niste naisli na onako "topao" prijem kako ste vi ocekivali. A poslednjih 10 godina im daje za pravo! Ima i ona druga narodna "Ako se uhvatis u kolo onda igraj!". Ako ste zaista mislili da nesto menjate u ovoj zemlji na dobro onda je to trebalo da uradite odavno, jos pre 10 godina. Ako niste znali, umeli ili mogli onda je trebalo da se sklonite da neko drugi to uradi na valjan nacin i dobrobit i zemlje i naroda. Sada posle 10 godina kada ste unistili i ruinirali sve cega ste se dotakli su ti Ameri krivi "sto ti nisu dali dovoljno podrske" pre 10 godina??? Ej, ej, ej....!!! Ti to meni i svima nama sto zivimo u zemlji Srbiji??? Sto svaki dan gledamo i vidimo sta se i kako radi??? Idi, bre, Bozidare u tu Silikonsku dolinu ili odakle si vec dosao. Od 5-og oktobra si u svim kombinacijama vlasti. Jel vidis ti, jel znas sta ste nam uradili? Jesi svestan stvarnosti koju zivi prosecan gradjanin Srbije??? Skloni se Bozidare i pametnije ti je da cutis!!!

EU Citizen

pre 13 godina

Hajde što je polupismena raja neobjektivna i misli da je za sve njene probleme kriv drugi, ali gospodin Đelić je sve samo ne polupismen, i ako on stvarno misli da je Srbija, u kojoj DOS posle trinaest godina Miloševićeve diktature da bi mogao da pobedi Miloševića morao da kandiduje ultranacionalistu Koštunicu koji je dan posle prevrata već počeo da šuruje sa najcrnjim figurama starog režima, štiti zločince i izvršava naloge svojih ruskih patrona, mogla da dobije veću podršku od one, nimalo beznačajne, koju je dobila, to je pomalo zabrinjavajuće. Pa mi već deset godina stalno teramo inat zemljama sa kojima bi trebalo da sarađujemo, pravimo probleme, koketiramo sa Rusijom koja je ponovo, da se ne lažemo, neprijatelj Zapada (i biće sve dok je špijunsko-tajkunska diktatura, to je zakonomerno), a EU i SAD nam gledaju kroz prste, pune nas kešom, i traže razne iglene uši i rupe u principima i pravilima, da ne bi, kao što bi po ponašanju političkih elita i većine naroda bilo u suštini logično, morala da potpuno zamrzne svaku saradnju i sve integrativne procese i ostavi ovu kqarikaturu od zemlje da trune kao Belorusija ili neka slična žalosna poluazijska satrapija.

View

pre 13 godina

"... druge stvari koje bi pripremile javno mnjenje u Srbiji i dale vremena celom društvu da apsorbuje velike istorijske promene" ...

Koje velike istorijske promene? I za šta pripreme javnog mnjenja? Na izručenje Mladića? Na prihvatanje činjenice da je 1999. 'nešto' potpisano u Kumanovu?
Zapad je Srbiji dao ogromnu podršku. Ona se meri milijardama, što u investicijama, što u bespovratnoj pomoći, što u raznim vrstama protekcije.
A nezrelost srbijanskog društva (sa istim takvim politikantima na vlasti) nije problem ni krivica Zapada. Ako posle celih deset godina jedno društvo ne može da prihvati dve vrlo proste činjenice o ratnim zločinima i Kosovu - onda ništa. Kako ide ono: "Bog svakom daje ono što može da nosi".

Mirko

pre 13 godina

Dovoljan bi doprinos bio da su zaštitili demokratskog premijera. Niko ništa nije znao, a ubijali ga mesecima, da bi poslednjih dana ostao potpuno sam, uz obesno i javno podvriskivanje raznih patriota " da je završio". Je li mogao biti zaštićen? Jeste.

Dejan

pre 13 godina

Na ulicama Beograda 9. marta 1991. bilo je možda i više energije nego 5. oktobra 2000. Podrška SAD narodu tada ne samo da je izostala nego je bila usmerena ka Miloševiću. I mi opet molimo da nam se pruži licemerna ruka saradnje SAD i EU. Boli kako smo jadni i naivni...

Горан

pre 13 godina

Ехх ... Америка ... Само још једна империја у историји човечанства. А врло добро знамо како империје владају и држе контролу ...

Dragana

pre 13 godina

“Ja sam očekivao veoma jaku podršku Amerike nalik onoj koju su najavljivali kroz onu retoriku koju su imali pre demokratskih promena. I naravno da sam bio na momente ne samo iznerviran, nego i razočaran i besan”, priseća se Đelić.

A UMORAN OD RADA ?

Nisi bio umoran od rada ?

A da malo radite bez pomoći drugih to bi bilo lepo!

Rusiji nisu pomogli Amerikanci, Kini nisu pomogli Amerikanci

-sem što su im dali da za njih proizvode i patike i sve ostalo po MINIMALNIM CENAMA NA PLANETI

To i nije neka POMOĆ !!!

ALI RADE LJUDI !!!

RADE, ZAPOSLENI SU, NEMAJU NACIONALNU SLUŽBU ZA ZAPOŠLJAVANJE, ne treba njima nacionalna služba A IZGLEDA NI POMOĆ IM NE TREBA

VIDIŠ DA SVE MOGU SAMI !

Tipolir

pre 13 godina

Đelić: Nedovoljna podrška SAD 2000.??
_____________________
Naprotiv, tih godina ste dobijali
dovoljno, čak i previše, podršku!!

Bezim odavde uskoro

pre 13 godina

Ha ha ha ha ha! Pa cekaj bre, Djelicu, zar ti je Amerika kriva sto posle 5. oktobra apsolutno nijedna vlada nije uspela da se obracuna sa tajkunima, lopovima na svim nivoima i jednom od najglomaznijih (ako ne i apsolutno najglomaznijom) administracijom u Evropi? Zar su ti veliki, zli Ameri krivi sto vi, zute demokrate, na sva zvona opre par godina vracate u zivot SPS i zajedno sa njim masu najvecih karikatura i probisveta srpske politicke scene 90-ih (Mrkonjic, Lilic, Skundric, Dacic, Obradovic)?? Jeli, Amerikanci krivi? E nije nego. Pa covece bre, u ovu zemlju su usle milijarde od trenutka kada se desio oktobarski prevrat, pa i pored svega toga mi smo najbednija i najsiromasnija zemlja u Evropi, i to pozvanicnoj statistici. Cak i Albanci i Makedonci su nas presisali po zaradama, a o hrvatskoj i Sloveniji da ne govorimo. Pa cekaj bre, zar nije lepo rekao ovaj Montgomeri u Utisku nedelje kod Beckoviceve: "Ako vec srpska vlast gleda blagonaklono na tajkune i ne obracunava se s njima, zasto bi smo se mi kao strana zemlja mesali u to?" Sram vas bre bilo, sve vas demoNkrate i ove vase koalicione partnere (bivse/sadasnje lopurde SPS)!!! Pre neki dan slusam kako Tadic kaze da smo u krizi jer placamo dugove Tita, a covek umro pre tri decenije! Danas ti kazes da nam Amerika nije dala podrsku zadnjih 10 godina, pa si jako besan i razocaran! Pa ako se toliko brines za Srbiju, sto ne vratis putem restitucije vilu na Dedinju u kojoj stanujes, i svu svoju kintu koju stekas u Meridijan banci, a meri se milionskim iznosima....Sve vam je neko drugi kriv, Ameri, pa onda ovaj Kostunica (mada je i on dobrano upleten u celu pricu), sutra ce da vam bude kriva Halejeva kometa, prekosutra moja baba od 90 godina....

Mogu samo jednu stvar da porucim - na sledecim izborima padate k'o kruska!! Odlazite u istoriju! Svi su pokazatelji da vam narod vise ne veruje, i dozlogrdilo mu je vise...

Zekkah

pre 13 godina

ma je li!?! koliko je MILIJARDI dolara i eura uslo u ovu zemlju od 2000-te, a sta ste vi sa svim tim, za nase pojmove, enormnim novcem uradili? vi ni posle DESET godina ne mozete ni jedan skoro-pa-zavrseni autoput da dopravite, a sirotinje je vise nego za vreme slobe. I onda jos prozivate taj zapad koji vam je dao te milijarde!? ovo je zemlja...nemam reci.

Besan na tetkinom kauču

pre 13 godina

Gledano iz ugla Američke administracije, politika prema petooktobarcima 2001.-2002. bila je dosledna: pomogli smo mi vama (da dođete na vlast), sada je prilika da vi "pomognete" nama (da nastavimo da ostvarujemo nacionalne interese u Evropi i na Balkanu).

zoki

pre 13 godina

A dali ste se zapitali g. Djelicu dali ste vi uradili sve sto sto mogli , svoj maximum ? Niste , to i sami znate , e pa zbog toga niste dobili podrsku SAD i Evrope

Marko

pre 13 godina

Čujte stihove koje danas mladi studenti sve vise izgovaraju:
Demokrate,hoće da nas prevare,kažu idu u Evropu,lažu decu Srbije!Razne lopovčine,svoju zemlju prodale,sve tretiraju ko robu i prodaju za dolare!
U PREVODU:Krivite Vi SAD i EU,ali sta ste VI uradili za ovih deset godina!?

ivan

pre 13 godina

Pa naravno da su Amerikanci bili u pravu kada su mu jos pre deset godina rekli da nisu sigurni da smo demokratska zemlja. Pa deset godina ova demokratska zemlja nije iyvrsila osnovne politicke promene (Otvaranje dosijea, lustracija, restitutcija..). Novi ustav koji su doneli je u osnovi isti iz 1990 i Avnoja. U svemu je nastavljen kontinuitet za komunizomom!

Ivan

pre 13 godina

Americi i Zapadnoj Evropi je Milosevic uvek odgovarao. On je radio u Njujorku u banci, a u Americi bez americke diplome (ili bar zestoke zapadno-evropske) ne moze da se radi u finansijama. Za one sa slabom memorijom, CNN-u je trebalo vise od dve nedelje da uopste objavi da se na ulicama Beograda odvijaju demonstracije (1996/97). Zoran im je najvise smetao, a posebno su se uprpili kad je poceo ostro da gura da se kosovski problem resi. Sve dok smo banana-drzava bicemo im omiljeni, jer mogu da nam rade sta hoce. Cim malo ojacamo smetacemo. E kad bi jos to neko ukapirao u Srbiji pa uzeo da radi umesto sto samo kuka nad sudbinom i kako mu vlast nije nista dala...

m

pre 13 godina

Obratite paznju na ovo - da amerikanci nisu poverovali da smo stvarno demokratska zemlja. Naravno da nismo i da su znali za 'dogovore' izmedju ekipe devedesetih i nove 'demokratske' ekipe. Posle deset godina valjda je svima jasno da nema promene, sve je isto.
Mozemo mi da volimo/ne volimo amere al' jedno je sigurno. Oni znaju sta se dogadja ovde. A istina je da komunizam ovde jos zivi. Zato nam je tako-kako je.

nixonn

pre 13 godina

Oh, jadni mi sto nas Amerika nije uzela pod svoje skute kao 51 drzavu, napunila nas za dzabe dolarima i sto nismo proizvodili Dodzove u Zastavi. Pa ta ista Amerika je godinu dana ranije ratovala sa nama i to sto smo zbacili dikatatora ne daje nam automatski sve privilegije sveta. Sta ste vi ucinili da se slika o nama promeni? Nista, lepo sto otisli u USA prvom klasom, malo porazgovarali sa trecerazrednim kongresmenima, malo shopovali i dosli kuci u stilu "sve smo moguce ucinili ali je do njih ne do nas". Bozidare pravac nazad Silikonska dolina ali ne na Dorcolu, da ne zalutas slucajno.

Dejan Rančić

pre 13 godina

Da li je SR Jugoslavija ekspresno vraćena u međunarodne institucije? Da li je 2001 godine održana donatorska konferencija? Da li je postojao dokument za tu donatorsku konferenciju koji je jasno naveo u koje oblasti treba da idu pare i kako one ravnomerno da se rasporede da bi se ostvario postepeni rast standarda? Da li su nam bili odobreni beskamatni krediti? Da li su se krupne firme i banke aktivirale da bi postojala osnova za dalji privredni razvoj? Da li je jedina osoba koja je istinski htela sve ovo da iskoristi za dobrobit zemlje ubijena? Da li je država zavlačila potencijalne investitore? Da li je država zavlačila Haški sud sa izručenjem ratnih zločinaca? Da li je država uprskala privatizaciju? Da li je država omogućila tajkunima da ostvare monopolske pozicije na svojim tržištima? Da li smo mi sa svim tim izgubili kredibilitet kod svetske zajednice?

Na sve gore odgovor je DA, a vi zamerate Amerikancima da eto baš oni nisu pružili dovoljnu podršku nama. A to što smo mi prokockali svu drugu pomoć to nikome ništa? I zaista mislite da smo mogli da biramo bilo kakve uslove kada se radi o izručenju Haških optuženika, ali su nas Amerikanci sabotirali u tome?

Svi koji ste bili aktivni u političkom životu ove zemlje od 2000 naovamo ne zaslužujete da upravljate ni odeljenskom zajednicom i sada se svim sredstvima borite da kako tako očuvate vaše fotelje.

Dragan

pre 13 godina

Djelic je definitivno u pravu. Pritisci kojima je bila izlozena vlada Zorana Djindjica dosli su mu na kraju glave, da kazem jedino na stetu Srbije i njenih stanovnika. Cak ni oni koji su mislili da su profitirali od njegovog ubistva shvatice da nemaju sta da traze u zemlji razorenoj, zaduzenoj i demografski unistenoj. A moglo je drugacije.

Зоран

pre 13 godina

Beograd -- SAD i ostale zemlje Zapada nisu dale očekivanu podršku Srbiji posle promena 5. oktobra 2000, kaže Božidar Đelić.

Дају они вама подршку као ником, али не вреди сваком ни помагати.

Petar S.

pre 13 godina

EU i SAD su ostavili Djindjica na cedilu.

On je ispunio sve njihove zahteve (nakon njihovog hladnog prijema 2000), ukljucujuci tu i izrucenje Milosevica Hagu i umesto da se EU/SAD tada "otvore" prema Srbiji, Srbija (tj. Djindjic) je dobila nove uslove.

U svojo poslednjoj poseti EU Djindjic je i protestvovao zbog toga (o cemu govori u "Poslednjem Intervju"-u koji se moze naci na Youtubeu).

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Ovo ne da je strasno nego boli do srzi koliko je gosp. Djelic - NAIVAN. Pa zar on misli da nakon toliko godina Miloseviceve vladavine, ratova, terora, US daje Srbiji bianko mjenicu za sve? Pa demokracija se mora pokazati u praksi, na velikim djelima, a ne na velikim rijecima demagogiji. Mozda je US pogrijesila po nekim pitanjima ali je srbija trebala vise raditi a ne trazitini nemoguce. Reforme nije nitko drugi mogao uvesti osim srbije same! Powell je rekao da mu je dosta Srbije onakve kakva je bila do tada, a ne nove demokratske pred kojom je bio dugacak put u demokratsko drustvo. BTV, da li je Srbija ostvarila pomak nakon 10 godina u demokratskim principima i zakonima? Sve ovo sto ste rekli, kako ste tada i kako sada razmisljate daju za pravo da se Amerika ponasa kako se ponasa(la).

zoki

pre 13 godina

veoma je nepristojno zamerati nekom sto ti ne pomaze vise.verovatno su pomagali sasvim dovoljno ali se domaca tkzv.elita ostrvila.prvo like-uju pa onda kupuju...

Marchalls Islands

pre 13 godina

Rece Boza Djelic kako korupcije svugde ima,pa navede kao primer Italiju i Ameriku. U Bolonji,a to je u Italiji,skoro smenjen gradonacelnik zbog umesanosti u korupciju .U Finskoj,Novom Zelandu ili Singapuru je na nivou statisticke greske korupcija a u Srbiji ili Somaliji je ko dobro jutro za politikante. Ko da se u Srbiji bori protiv korupcije kad smo saznali veceras da nam je Miskovic sastavio ovu vladu.

Dejan Rančić

pre 13 godina

Da li je SR Jugoslavija ekspresno vraćena u međunarodne institucije? Da li je 2001 godine održana donatorska konferencija? Da li je postojao dokument za tu donatorsku konferenciju koji je jasno naveo u koje oblasti treba da idu pare i kako one ravnomerno da se rasporede da bi se ostvario postepeni rast standarda? Da li su nam bili odobreni beskamatni krediti? Da li su se krupne firme i banke aktivirale da bi postojala osnova za dalji privredni razvoj? Da li je jedina osoba koja je istinski htela sve ovo da iskoristi za dobrobit zemlje ubijena? Da li je država zavlačila potencijalne investitore? Da li je država zavlačila Haški sud sa izručenjem ratnih zločinaca? Da li je država uprskala privatizaciju? Da li je država omogućila tajkunima da ostvare monopolske pozicije na svojim tržištima? Da li smo mi sa svim tim izgubili kredibilitet kod svetske zajednice?

Na sve gore odgovor je DA, a vi zamerate Amerikancima da eto baš oni nisu pružili dovoljnu podršku nama. A to što smo mi prokockali svu drugu pomoć to nikome ništa? I zaista mislite da smo mogli da biramo bilo kakve uslove kada se radi o izručenju Haških optuženika, ali su nas Amerikanci sabotirali u tome?

Svi koji ste bili aktivni u političkom životu ove zemlje od 2000 naovamo ne zaslužujete da upravljate ni odeljenskom zajednicom i sada se svim sredstvima borite da kako tako očuvate vaše fotelje.

Marchalls Islands

pre 13 godina

Rece Boza Djelic kako korupcije svugde ima,pa navede kao primer Italiju i Ameriku. U Bolonji,a to je u Italiji,skoro smenjen gradonacelnik zbog umesanosti u korupciju .U Finskoj,Novom Zelandu ili Singapuru je na nivou statisticke greske korupcija a u Srbiji ili Somaliji je ko dobro jutro za politikante. Ko da se u Srbiji bori protiv korupcije kad smo saznali veceras da nam je Miskovic sastavio ovu vladu.

Bezim odavde uskoro

pre 13 godina

Ha ha ha ha ha! Pa cekaj bre, Djelicu, zar ti je Amerika kriva sto posle 5. oktobra apsolutno nijedna vlada nije uspela da se obracuna sa tajkunima, lopovima na svim nivoima i jednom od najglomaznijih (ako ne i apsolutno najglomaznijom) administracijom u Evropi? Zar su ti veliki, zli Ameri krivi sto vi, zute demokrate, na sva zvona opre par godina vracate u zivot SPS i zajedno sa njim masu najvecih karikatura i probisveta srpske politicke scene 90-ih (Mrkonjic, Lilic, Skundric, Dacic, Obradovic)?? Jeli, Amerikanci krivi? E nije nego. Pa covece bre, u ovu zemlju su usle milijarde od trenutka kada se desio oktobarski prevrat, pa i pored svega toga mi smo najbednija i najsiromasnija zemlja u Evropi, i to pozvanicnoj statistici. Cak i Albanci i Makedonci su nas presisali po zaradama, a o hrvatskoj i Sloveniji da ne govorimo. Pa cekaj bre, zar nije lepo rekao ovaj Montgomeri u Utisku nedelje kod Beckoviceve: "Ako vec srpska vlast gleda blagonaklono na tajkune i ne obracunava se s njima, zasto bi smo se mi kao strana zemlja mesali u to?" Sram vas bre bilo, sve vas demoNkrate i ove vase koalicione partnere (bivse/sadasnje lopurde SPS)!!! Pre neki dan slusam kako Tadic kaze da smo u krizi jer placamo dugove Tita, a covek umro pre tri decenije! Danas ti kazes da nam Amerika nije dala podrsku zadnjih 10 godina, pa si jako besan i razocaran! Pa ako se toliko brines za Srbiju, sto ne vratis putem restitucije vilu na Dedinju u kojoj stanujes, i svu svoju kintu koju stekas u Meridijan banci, a meri se milionskim iznosima....Sve vam je neko drugi kriv, Ameri, pa onda ovaj Kostunica (mada je i on dobrano upleten u celu pricu), sutra ce da vam bude kriva Halejeva kometa, prekosutra moja baba od 90 godina....

Mogu samo jednu stvar da porucim - na sledecim izborima padate k'o kruska!! Odlazite u istoriju! Svi su pokazatelji da vam narod vise ne veruje, i dozlogrdilo mu je vise...

Zekkah

pre 13 godina

ma je li!?! koliko je MILIJARDI dolara i eura uslo u ovu zemlju od 2000-te, a sta ste vi sa svim tim, za nase pojmove, enormnim novcem uradili? vi ni posle DESET godina ne mozete ni jedan skoro-pa-zavrseni autoput da dopravite, a sirotinje je vise nego za vreme slobe. I onda jos prozivate taj zapad koji vam je dao te milijarde!? ovo je zemlja...nemam reci.

m

pre 13 godina

Obratite paznju na ovo - da amerikanci nisu poverovali da smo stvarno demokratska zemlja. Naravno da nismo i da su znali za 'dogovore' izmedju ekipe devedesetih i nove 'demokratske' ekipe. Posle deset godina valjda je svima jasno da nema promene, sve je isto.
Mozemo mi da volimo/ne volimo amere al' jedno je sigurno. Oni znaju sta se dogadja ovde. A istina je da komunizam ovde jos zivi. Zato nam je tako-kako je.

Petar S.

pre 13 godina

EU i SAD su ostavili Djindjica na cedilu.

On je ispunio sve njihove zahteve (nakon njihovog hladnog prijema 2000), ukljucujuci tu i izrucenje Milosevica Hagu i umesto da se EU/SAD tada "otvore" prema Srbiji, Srbija (tj. Djindjic) je dobila nove uslove.

U svojo poslednjoj poseti EU Djindjic je i protestvovao zbog toga (o cemu govori u "Poslednjem Intervju"-u koji se moze naci na Youtubeu).

Tipolir

pre 13 godina

Đelić: Nedovoljna podrška SAD 2000.??
_____________________
Naprotiv, tih godina ste dobijali
dovoljno, čak i previše, podršku!!

Зоран

pre 13 godina

Beograd -- SAD i ostale zemlje Zapada nisu dale očekivanu podršku Srbiji posle promena 5. oktobra 2000, kaže Božidar Đelić.

Дају они вама подршку као ником, али не вреди сваком ни помагати.

Velibor, USA

pre 13 godina

Djelic jeste bar donekle u pravu. Amerikom su tada vladali Republikanci desnichari koji obrni okreni imaju vishe slichnosti i dele vishe slichnosti sa Koshtunica-Miloshevic-Sheshelj nacishovinizmima, samo na americhki nachin tako da Republikanci i Bush ni ne znaju niti hoce da cene pok. Djindjica jer su zapravo slichniji kolikogod da paradoksalno zvuchi- Koshtunici i Miloshevicu Sheshelju.
Pravi partneri pok. Djindjicu su vishe bili Demokrate ali kojih tada u vladi Amerike nije bilo. Zato se i pokazalo da upravo s promenom vlasti u Americi na Demokratsku je i doshlo do poboljshanja odnosa sa Srbijom kao i EU i Evropom pa i Rusijom, uopshteno.

Marko

pre 13 godina

Čujte stihove koje danas mladi studenti sve vise izgovaraju:
Demokrate,hoće da nas prevare,kažu idu u Evropu,lažu decu Srbije!Razne lopovčine,svoju zemlju prodale,sve tretiraju ko robu i prodaju za dolare!
U PREVODU:Krivite Vi SAD i EU,ali sta ste VI uradili za ovih deset godina!?

Besan na tetkinom kauču

pre 13 godina

Gledano iz ugla Američke administracije, politika prema petooktobarcima 2001.-2002. bila je dosledna: pomogli smo mi vama (da dođete na vlast), sada je prilika da vi "pomognete" nama (da nastavimo da ostvarujemo nacionalne interese u Evropi i na Balkanu).

Dejan

pre 13 godina

Na ulicama Beograda 9. marta 1991. bilo je možda i više energije nego 5. oktobra 2000. Podrška SAD narodu tada ne samo da je izostala nego je bila usmerena ka Miloševiću. I mi opet molimo da nam se pruži licemerna ruka saradnje SAD i EU. Boli kako smo jadni i naivni...

Bacvanin

pre 13 godina

Ratko Mladic se godinama setao po Beogradu, i isao da gleda futbal, posle Vasih promena. Mislite da to Zapad i USA nisu znali?
Problem politicara u Srbiji jer da i sami upadaju u problem svojih lazi, jer ubedjujuci gradjane Srbije kako je sve u redu, i sami poveruju u to, a kada posle to isto pokusaju da objasne Zapadu i USA, koji se malko teze daju preveslati, onda se kukumace kako su Zapad i USA bezosecajni ka Srbiji.

Ameri nas izneverili?? Nemoj da pricas?? Ajde...?

pre 13 godina

Bozidare, Bozidare... znal li ti za onu narodnu "U se i u svoje kljuse"? Pa nisu Ameri rasprodali Srbiju tajkunima, pokrali sve sto se moglo pokrasti, osiromasili i drzavu i narod. Znali su oni jos tada sa kim imaju posla pa zato niste naisli na onako "topao" prijem kako ste vi ocekivali. A poslednjih 10 godina im daje za pravo! Ima i ona druga narodna "Ako se uhvatis u kolo onda igraj!". Ako ste zaista mislili da nesto menjate u ovoj zemlji na dobro onda je to trebalo da uradite odavno, jos pre 10 godina. Ako niste znali, umeli ili mogli onda je trebalo da se sklonite da neko drugi to uradi na valjan nacin i dobrobit i zemlje i naroda. Sada posle 10 godina kada ste unistili i ruinirali sve cega ste se dotakli su ti Ameri krivi "sto ti nisu dali dovoljno podrske" pre 10 godina??? Ej, ej, ej....!!! Ti to meni i svima nama sto zivimo u zemlji Srbiji??? Sto svaki dan gledamo i vidimo sta se i kako radi??? Idi, bre, Bozidare u tu Silikonsku dolinu ili odakle si vec dosao. Od 5-og oktobra si u svim kombinacijama vlasti. Jel vidis ti, jel znas sta ste nam uradili? Jesi svestan stvarnosti koju zivi prosecan gradjanin Srbije??? Skloni se Bozidare i pametnije ti je da cutis!!!

zoki

pre 13 godina

veoma je nepristojno zamerati nekom sto ti ne pomaze vise.verovatno su pomagali sasvim dovoljno ali se domaca tkzv.elita ostrvila.prvo like-uju pa onda kupuju...

ivan

pre 13 godina

Pa naravno da su Amerikanci bili u pravu kada su mu jos pre deset godina rekli da nisu sigurni da smo demokratska zemlja. Pa deset godina ova demokratska zemlja nije iyvrsila osnovne politicke promene (Otvaranje dosijea, lustracija, restitutcija..). Novi ustav koji su doneli je u osnovi isti iz 1990 i Avnoja. U svemu je nastavljen kontinuitet za komunizomom!

View

pre 13 godina

"... druge stvari koje bi pripremile javno mnjenje u Srbiji i dale vremena celom društvu da apsorbuje velike istorijske promene" ...

Koje velike istorijske promene? I za šta pripreme javnog mnjenja? Na izručenje Mladića? Na prihvatanje činjenice da je 1999. 'nešto' potpisano u Kumanovu?
Zapad je Srbiji dao ogromnu podršku. Ona se meri milijardama, što u investicijama, što u bespovratnoj pomoći, što u raznim vrstama protekcije.
A nezrelost srbijanskog društva (sa istim takvim politikantima na vlasti) nije problem ni krivica Zapada. Ako posle celih deset godina jedno društvo ne može da prihvati dve vrlo proste činjenice o ratnim zločinima i Kosovu - onda ništa. Kako ide ono: "Bog svakom daje ono što može da nosi".

nixonn

pre 13 godina

Oh, jadni mi sto nas Amerika nije uzela pod svoje skute kao 51 drzavu, napunila nas za dzabe dolarima i sto nismo proizvodili Dodzove u Zastavi. Pa ta ista Amerika je godinu dana ranije ratovala sa nama i to sto smo zbacili dikatatora ne daje nam automatski sve privilegije sveta. Sta ste vi ucinili da se slika o nama promeni? Nista, lepo sto otisli u USA prvom klasom, malo porazgovarali sa trecerazrednim kongresmenima, malo shopovali i dosli kuci u stilu "sve smo moguce ucinili ali je do njih ne do nas". Bozidare pravac nazad Silikonska dolina ali ne na Dorcolu, da ne zalutas slucajno.

EU Citizen

pre 13 godina

Hajde što je polupismena raja neobjektivna i misli da je za sve njene probleme kriv drugi, ali gospodin Đelić je sve samo ne polupismen, i ako on stvarno misli da je Srbija, u kojoj DOS posle trinaest godina Miloševićeve diktature da bi mogao da pobedi Miloševića morao da kandiduje ultranacionalistu Koštunicu koji je dan posle prevrata već počeo da šuruje sa najcrnjim figurama starog režima, štiti zločince i izvršava naloge svojih ruskih patrona, mogla da dobije veću podršku od one, nimalo beznačajne, koju je dobila, to je pomalo zabrinjavajuće. Pa mi već deset godina stalno teramo inat zemljama sa kojima bi trebalo da sarađujemo, pravimo probleme, koketiramo sa Rusijom koja je ponovo, da se ne lažemo, neprijatelj Zapada (i biće sve dok je špijunsko-tajkunska diktatura, to je zakonomerno), a EU i SAD nam gledaju kroz prste, pune nas kešom, i traže razne iglene uši i rupe u principima i pravilima, da ne bi, kao što bi po ponašanju političkih elita i većine naroda bilo u suštini logično, morala da potpuno zamrzne svaku saradnju i sve integrativne procese i ostavi ovu kqarikaturu od zemlje da trune kao Belorusija ili neka slična žalosna poluazijska satrapija.

MUKNAVI

pre 13 godina

Sto miliona dolara je potroseno i poslato "revolucijonarima" iz agencije za promene u Budimpesti,kojom je upravljao u ime Amerike,bivsi ambasador u Srbiji,Montgomeri, koji je gostovao sinoc u emisiji na Tv B92,u utisku nedelje.Gde je ta lova potrosena,ko se uvajdijo, znaju oni koji su vladali Srbijom posle promena.Sada,kada su Srbiju nabili u provaliju sa svojim ludackim privatizacijama traze krivca da se na njega izvade,kako bi jos cerupali... ova bulumenta su zbog svoje koristi surovali sa slobovim tajkunima i ...sta sad.Mi jesmo verovali,al vise ne verujemo.Promene koje smo ocekivali desile su se, njima u njihovim novcanicima a Narod je dobio..nista,i jos vise od toga.Dobio je zbrku,i jurnjavu pohlepnika na sve strane.Predizborna obecanja da dobiju u vremenu,i zavrse cerupanje a onda..razlaz eksperata,a vi Gradjani snalazite se kako znate i umete.

Dragana

pre 13 godina

“Ja sam očekivao veoma jaku podršku Amerike nalik onoj koju su najavljivali kroz onu retoriku koju su imali pre demokratskih promena. I naravno da sam bio na momente ne samo iznerviran, nego i razočaran i besan”, priseća se Đelić.

A UMORAN OD RADA ?

Nisi bio umoran od rada ?

A da malo radite bez pomoći drugih to bi bilo lepo!

Rusiji nisu pomogli Amerikanci, Kini nisu pomogli Amerikanci

-sem što su im dali da za njih proizvode i patike i sve ostalo po MINIMALNIM CENAMA NA PLANETI

To i nije neka POMOĆ !!!

ALI RADE LJUDI !!!

RADE, ZAPOSLENI SU, NEMAJU NACIONALNU SLUŽBU ZA ZAPOŠLJAVANJE, ne treba njima nacionalna služba A IZGLEDA NI POMOĆ IM NE TREBA

VIDIŠ DA SVE MOGU SAMI !

Mirko

pre 13 godina

Dovoljan bi doprinos bio da su zaštitili demokratskog premijera. Niko ništa nije znao, a ubijali ga mesecima, da bi poslednjih dana ostao potpuno sam, uz obesno i javno podvriskivanje raznih patriota " da je završio". Je li mogao biti zaštićen? Jeste.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Ovo ne da je strasno nego boli do srzi koliko je gosp. Djelic - NAIVAN. Pa zar on misli da nakon toliko godina Miloseviceve vladavine, ratova, terora, US daje Srbiji bianko mjenicu za sve? Pa demokracija se mora pokazati u praksi, na velikim djelima, a ne na velikim rijecima demagogiji. Mozda je US pogrijesila po nekim pitanjima ali je srbija trebala vise raditi a ne trazitini nemoguce. Reforme nije nitko drugi mogao uvesti osim srbije same! Powell je rekao da mu je dosta Srbije onakve kakva je bila do tada, a ne nove demokratske pred kojom je bio dugacak put u demokratsko drustvo. BTV, da li je Srbija ostvarila pomak nakon 10 godina u demokratskim principima i zakonima? Sve ovo sto ste rekli, kako ste tada i kako sada razmisljate daju za pravo da se Amerika ponasa kako se ponasa(la).

Ivan

pre 13 godina

Americi i Zapadnoj Evropi je Milosevic uvek odgovarao. On je radio u Njujorku u banci, a u Americi bez americke diplome (ili bar zestoke zapadno-evropske) ne moze da se radi u finansijama. Za one sa slabom memorijom, CNN-u je trebalo vise od dve nedelje da uopste objavi da se na ulicama Beograda odvijaju demonstracije (1996/97). Zoran im je najvise smetao, a posebno su se uprpili kad je poceo ostro da gura da se kosovski problem resi. Sve dok smo banana-drzava bicemo im omiljeni, jer mogu da nam rade sta hoce. Cim malo ojacamo smetacemo. E kad bi jos to neko ukapirao u Srbiji pa uzeo da radi umesto sto samo kuka nad sudbinom i kako mu vlast nije nista dala...

zoki

pre 13 godina

A dali ste se zapitali g. Djelicu dali ste vi uradili sve sto sto mogli , svoj maximum ? Niste , to i sami znate , e pa zbog toga niste dobili podrsku SAD i Evrope

Горан

pre 13 godina

Ехх ... Америка ... Само још једна империја у историји човечанства. А врло добро знамо како империје владају и држе контролу ...

Dragan

pre 13 godina

Djelic je definitivno u pravu. Pritisci kojima je bila izlozena vlada Zorana Djindjica dosli su mu na kraju glave, da kazem jedino na stetu Srbije i njenih stanovnika. Cak ni oni koji su mislili da su profitirali od njegovog ubistva shvatice da nemaju sta da traze u zemlji razorenoj, zaduzenoj i demografski unistenoj. A moglo je drugacije.

Ja

pre 13 godina

Ovo Đeliću verujem. A za takav stav Amerike imamo da zahvalimo njihovim političarima koji nisu imuni na "ima li tu mene negde" aranžmane i koji ne mogu da shvate da tamo nekih 6-7 miliona zavitlava celu Evropu i Ameriku. Baš njih briga da se unose u finese između neke Demokratske Stranke i Demokratske Stranke Srbije - jaka razlika sa razdaljine od 4000 kilometara. Ono što je njih zanimalo je da prebiju loše momke i pomognu dobre momke, ako može za jedno 15 minuta pre ručka, pa da idu dalje. Iskreno, ni ja ponekad ne znam, od svih 13 stranaka koje čine vladu, ko se za šta zalaže.

EU Citizen

pre 13 godina

Hajde što je polupismena raja neobjektivna i misli da je za sve njene probleme kriv drugi, ali gospodin Đelić je sve samo ne polupismen, i ako on stvarno misli da je Srbija, u kojoj DOS posle trinaest godina Miloševićeve diktature da bi mogao da pobedi Miloševića morao da kandiduje ultranacionalistu Koštunicu koji je dan posle prevrata već počeo da šuruje sa najcrnjim figurama starog režima, štiti zločince i izvršava naloge svojih ruskih patrona, mogla da dobije veću podršku od one, nimalo beznačajne, koju je dobila, to je pomalo zabrinjavajuće. Pa mi već deset godina stalno teramo inat zemljama sa kojima bi trebalo da sarađujemo, pravimo probleme, koketiramo sa Rusijom koja je ponovo, da se ne lažemo, neprijatelj Zapada (i biće sve dok je špijunsko-tajkunska diktatura, to je zakonomerno), a EU i SAD nam gledaju kroz prste, pune nas kešom, i traže razne iglene uši i rupe u principima i pravilima, da ne bi, kao što bi po ponašanju političkih elita i većine naroda bilo u suštini logično, morala da potpuno zamrzne svaku saradnju i sve integrativne procese i ostavi ovu kqarikaturu od zemlje da trune kao Belorusija ili neka slična žalosna poluazijska satrapija.

Velibor, USA

pre 13 godina

Djelic jeste bar donekle u pravu. Amerikom su tada vladali Republikanci desnichari koji obrni okreni imaju vishe slichnosti i dele vishe slichnosti sa Koshtunica-Miloshevic-Sheshelj nacishovinizmima, samo na americhki nachin tako da Republikanci i Bush ni ne znaju niti hoce da cene pok. Djindjica jer su zapravo slichniji kolikogod da paradoksalno zvuchi- Koshtunici i Miloshevicu Sheshelju.
Pravi partneri pok. Djindjicu su vishe bili Demokrate ali kojih tada u vladi Amerike nije bilo. Zato se i pokazalo da upravo s promenom vlasti u Americi na Demokratsku je i doshlo do poboljshanja odnosa sa Srbijom kao i EU i Evropom pa i Rusijom, uopshteno.

Dragan

pre 13 godina

Djelic je definitivno u pravu. Pritisci kojima je bila izlozena vlada Zorana Djindjica dosli su mu na kraju glave, da kazem jedino na stetu Srbije i njenih stanovnika. Cak ni oni koji su mislili da su profitirali od njegovog ubistva shvatice da nemaju sta da traze u zemlji razorenoj, zaduzenoj i demografski unistenoj. A moglo je drugacije.

Bacvanin

pre 13 godina

Ratko Mladic se godinama setao po Beogradu, i isao da gleda futbal, posle Vasih promena. Mislite da to Zapad i USA nisu znali?
Problem politicara u Srbiji jer da i sami upadaju u problem svojih lazi, jer ubedjujuci gradjane Srbije kako je sve u redu, i sami poveruju u to, a kada posle to isto pokusaju da objasne Zapadu i USA, koji se malko teze daju preveslati, onda se kukumace kako su Zapad i USA bezosecajni ka Srbiji.

nixonn

pre 13 godina

Oh, jadni mi sto nas Amerika nije uzela pod svoje skute kao 51 drzavu, napunila nas za dzabe dolarima i sto nismo proizvodili Dodzove u Zastavi. Pa ta ista Amerika je godinu dana ranije ratovala sa nama i to sto smo zbacili dikatatora ne daje nam automatski sve privilegije sveta. Sta ste vi ucinili da se slika o nama promeni? Nista, lepo sto otisli u USA prvom klasom, malo porazgovarali sa trecerazrednim kongresmenima, malo shopovali i dosli kuci u stilu "sve smo moguce ucinili ali je do njih ne do nas". Bozidare pravac nazad Silikonska dolina ali ne na Dorcolu, da ne zalutas slucajno.

Dejan

pre 13 godina

Na ulicama Beograda 9. marta 1991. bilo je možda i više energije nego 5. oktobra 2000. Podrška SAD narodu tada ne samo da je izostala nego je bila usmerena ka Miloševiću. I mi opet molimo da nam se pruži licemerna ruka saradnje SAD i EU. Boli kako smo jadni i naivni...

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Ovo ne da je strasno nego boli do srzi koliko je gosp. Djelic - NAIVAN. Pa zar on misli da nakon toliko godina Miloseviceve vladavine, ratova, terora, US daje Srbiji bianko mjenicu za sve? Pa demokracija se mora pokazati u praksi, na velikim djelima, a ne na velikim rijecima demagogiji. Mozda je US pogrijesila po nekim pitanjima ali je srbija trebala vise raditi a ne trazitini nemoguce. Reforme nije nitko drugi mogao uvesti osim srbije same! Powell je rekao da mu je dosta Srbije onakve kakva je bila do tada, a ne nove demokratske pred kojom je bio dugacak put u demokratsko drustvo. BTV, da li je Srbija ostvarila pomak nakon 10 godina u demokratskim principima i zakonima? Sve ovo sto ste rekli, kako ste tada i kako sada razmisljate daju za pravo da se Amerika ponasa kako se ponasa(la).

Горан

pre 13 godina

Ехх ... Америка ... Само још једна империја у историји човечанства. А врло добро знамо како империје владају и држе контролу ...

MUKNAVI

pre 13 godina

Sto miliona dolara je potroseno i poslato "revolucijonarima" iz agencije za promene u Budimpesti,kojom je upravljao u ime Amerike,bivsi ambasador u Srbiji,Montgomeri, koji je gostovao sinoc u emisiji na Tv B92,u utisku nedelje.Gde je ta lova potrosena,ko se uvajdijo, znaju oni koji su vladali Srbijom posle promena.Sada,kada su Srbiju nabili u provaliju sa svojim ludackim privatizacijama traze krivca da se na njega izvade,kako bi jos cerupali... ova bulumenta su zbog svoje koristi surovali sa slobovim tajkunima i ...sta sad.Mi jesmo verovali,al vise ne verujemo.Promene koje smo ocekivali desile su se, njima u njihovim novcanicima a Narod je dobio..nista,i jos vise od toga.Dobio je zbrku,i jurnjavu pohlepnika na sve strane.Predizborna obecanja da dobiju u vremenu,i zavrse cerupanje a onda..razlaz eksperata,a vi Gradjani snalazite se kako znate i umete.

View

pre 13 godina

"... druge stvari koje bi pripremile javno mnjenje u Srbiji i dale vremena celom društvu da apsorbuje velike istorijske promene" ...

Koje velike istorijske promene? I za šta pripreme javnog mnjenja? Na izručenje Mladića? Na prihvatanje činjenice da je 1999. 'nešto' potpisano u Kumanovu?
Zapad je Srbiji dao ogromnu podršku. Ona se meri milijardama, što u investicijama, što u bespovratnoj pomoći, što u raznim vrstama protekcije.
A nezrelost srbijanskog društva (sa istim takvim politikantima na vlasti) nije problem ni krivica Zapada. Ako posle celih deset godina jedno društvo ne može da prihvati dve vrlo proste činjenice o ratnim zločinima i Kosovu - onda ništa. Kako ide ono: "Bog svakom daje ono što može da nosi".

Petar S.

pre 13 godina

EU i SAD su ostavili Djindjica na cedilu.

On je ispunio sve njihove zahteve (nakon njihovog hladnog prijema 2000), ukljucujuci tu i izrucenje Milosevica Hagu i umesto da se EU/SAD tada "otvore" prema Srbiji, Srbija (tj. Djindjic) je dobila nove uslove.

U svojo poslednjoj poseti EU Djindjic je i protestvovao zbog toga (o cemu govori u "Poslednjem Intervju"-u koji se moze naci na Youtubeu).

Dejan Rančić

pre 13 godina

Da li je SR Jugoslavija ekspresno vraćena u međunarodne institucije? Da li je 2001 godine održana donatorska konferencija? Da li je postojao dokument za tu donatorsku konferenciju koji je jasno naveo u koje oblasti treba da idu pare i kako one ravnomerno da se rasporede da bi se ostvario postepeni rast standarda? Da li su nam bili odobreni beskamatni krediti? Da li su se krupne firme i banke aktivirale da bi postojala osnova za dalji privredni razvoj? Da li je jedina osoba koja je istinski htela sve ovo da iskoristi za dobrobit zemlje ubijena? Da li je država zavlačila potencijalne investitore? Da li je država zavlačila Haški sud sa izručenjem ratnih zločinaca? Da li je država uprskala privatizaciju? Da li je država omogućila tajkunima da ostvare monopolske pozicije na svojim tržištima? Da li smo mi sa svim tim izgubili kredibilitet kod svetske zajednice?

Na sve gore odgovor je DA, a vi zamerate Amerikancima da eto baš oni nisu pružili dovoljnu podršku nama. A to što smo mi prokockali svu drugu pomoć to nikome ništa? I zaista mislite da smo mogli da biramo bilo kakve uslove kada se radi o izručenju Haških optuženika, ali su nas Amerikanci sabotirali u tome?

Svi koji ste bili aktivni u političkom životu ove zemlje od 2000 naovamo ne zaslužujete da upravljate ni odeljenskom zajednicom i sada se svim sredstvima borite da kako tako očuvate vaše fotelje.

Ivan

pre 13 godina

Americi i Zapadnoj Evropi je Milosevic uvek odgovarao. On je radio u Njujorku u banci, a u Americi bez americke diplome (ili bar zestoke zapadno-evropske) ne moze da se radi u finansijama. Za one sa slabom memorijom, CNN-u je trebalo vise od dve nedelje da uopste objavi da se na ulicama Beograda odvijaju demonstracije (1996/97). Zoran im je najvise smetao, a posebno su se uprpili kad je poceo ostro da gura da se kosovski problem resi. Sve dok smo banana-drzava bicemo im omiljeni, jer mogu da nam rade sta hoce. Cim malo ojacamo smetacemo. E kad bi jos to neko ukapirao u Srbiji pa uzeo da radi umesto sto samo kuka nad sudbinom i kako mu vlast nije nista dala...

Ameri nas izneverili?? Nemoj da pricas?? Ajde...?

pre 13 godina

Bozidare, Bozidare... znal li ti za onu narodnu "U se i u svoje kljuse"? Pa nisu Ameri rasprodali Srbiju tajkunima, pokrali sve sto se moglo pokrasti, osiromasili i drzavu i narod. Znali su oni jos tada sa kim imaju posla pa zato niste naisli na onako "topao" prijem kako ste vi ocekivali. A poslednjih 10 godina im daje za pravo! Ima i ona druga narodna "Ako se uhvatis u kolo onda igraj!". Ako ste zaista mislili da nesto menjate u ovoj zemlji na dobro onda je to trebalo da uradite odavno, jos pre 10 godina. Ako niste znali, umeli ili mogli onda je trebalo da se sklonite da neko drugi to uradi na valjan nacin i dobrobit i zemlje i naroda. Sada posle 10 godina kada ste unistili i ruinirali sve cega ste se dotakli su ti Ameri krivi "sto ti nisu dali dovoljno podrske" pre 10 godina??? Ej, ej, ej....!!! Ti to meni i svima nama sto zivimo u zemlji Srbiji??? Sto svaki dan gledamo i vidimo sta se i kako radi??? Idi, bre, Bozidare u tu Silikonsku dolinu ili odakle si vec dosao. Od 5-og oktobra si u svim kombinacijama vlasti. Jel vidis ti, jel znas sta ste nam uradili? Jesi svestan stvarnosti koju zivi prosecan gradjanin Srbije??? Skloni se Bozidare i pametnije ti je da cutis!!!

Mirko

pre 13 godina

Dovoljan bi doprinos bio da su zaštitili demokratskog premijera. Niko ništa nije znao, a ubijali ga mesecima, da bi poslednjih dana ostao potpuno sam, uz obesno i javno podvriskivanje raznih patriota " da je završio". Je li mogao biti zaštićen? Jeste.

m

pre 13 godina

Obratite paznju na ovo - da amerikanci nisu poverovali da smo stvarno demokratska zemlja. Naravno da nismo i da su znali za 'dogovore' izmedju ekipe devedesetih i nove 'demokratske' ekipe. Posle deset godina valjda je svima jasno da nema promene, sve je isto.
Mozemo mi da volimo/ne volimo amere al' jedno je sigurno. Oni znaju sta se dogadja ovde. A istina je da komunizam ovde jos zivi. Zato nam je tako-kako je.

Marko

pre 13 godina

Čujte stihove koje danas mladi studenti sve vise izgovaraju:
Demokrate,hoće da nas prevare,kažu idu u Evropu,lažu decu Srbije!Razne lopovčine,svoju zemlju prodale,sve tretiraju ko robu i prodaju za dolare!
U PREVODU:Krivite Vi SAD i EU,ali sta ste VI uradili za ovih deset godina!?

ivan

pre 13 godina

Pa naravno da su Amerikanci bili u pravu kada su mu jos pre deset godina rekli da nisu sigurni da smo demokratska zemlja. Pa deset godina ova demokratska zemlja nije iyvrsila osnovne politicke promene (Otvaranje dosijea, lustracija, restitutcija..). Novi ustav koji su doneli je u osnovi isti iz 1990 i Avnoja. U svemu je nastavljen kontinuitet za komunizomom!

Tipolir

pre 13 godina

Đelić: Nedovoljna podrška SAD 2000.??
_____________________
Naprotiv, tih godina ste dobijali
dovoljno, čak i previše, podršku!!

Зоран

pre 13 godina

Beograd -- SAD i ostale zemlje Zapada nisu dale očekivanu podršku Srbiji posle promena 5. oktobra 2000, kaže Božidar Đelić.

Дају они вама подршку као ником, али не вреди сваком ни помагати.

Zekkah

pre 13 godina

ma je li!?! koliko je MILIJARDI dolara i eura uslo u ovu zemlju od 2000-te, a sta ste vi sa svim tim, za nase pojmove, enormnim novcem uradili? vi ni posle DESET godina ne mozete ni jedan skoro-pa-zavrseni autoput da dopravite, a sirotinje je vise nego za vreme slobe. I onda jos prozivate taj zapad koji vam je dao te milijarde!? ovo je zemlja...nemam reci.

Dragana

pre 13 godina

“Ja sam očekivao veoma jaku podršku Amerike nalik onoj koju su najavljivali kroz onu retoriku koju su imali pre demokratskih promena. I naravno da sam bio na momente ne samo iznerviran, nego i razočaran i besan”, priseća se Đelić.

A UMORAN OD RADA ?

Nisi bio umoran od rada ?

A da malo radite bez pomoći drugih to bi bilo lepo!

Rusiji nisu pomogli Amerikanci, Kini nisu pomogli Amerikanci

-sem što su im dali da za njih proizvode i patike i sve ostalo po MINIMALNIM CENAMA NA PLANETI

To i nije neka POMOĆ !!!

ALI RADE LJUDI !!!

RADE, ZAPOSLENI SU, NEMAJU NACIONALNU SLUŽBU ZA ZAPOŠLJAVANJE, ne treba njima nacionalna služba A IZGLEDA NI POMOĆ IM NE TREBA

VIDIŠ DA SVE MOGU SAMI !

zoki

pre 13 godina

veoma je nepristojno zamerati nekom sto ti ne pomaze vise.verovatno su pomagali sasvim dovoljno ali se domaca tkzv.elita ostrvila.prvo like-uju pa onda kupuju...

Bezim odavde uskoro

pre 13 godina

Ha ha ha ha ha! Pa cekaj bre, Djelicu, zar ti je Amerika kriva sto posle 5. oktobra apsolutno nijedna vlada nije uspela da se obracuna sa tajkunima, lopovima na svim nivoima i jednom od najglomaznijih (ako ne i apsolutno najglomaznijom) administracijom u Evropi? Zar su ti veliki, zli Ameri krivi sto vi, zute demokrate, na sva zvona opre par godina vracate u zivot SPS i zajedno sa njim masu najvecih karikatura i probisveta srpske politicke scene 90-ih (Mrkonjic, Lilic, Skundric, Dacic, Obradovic)?? Jeli, Amerikanci krivi? E nije nego. Pa covece bre, u ovu zemlju su usle milijarde od trenutka kada se desio oktobarski prevrat, pa i pored svega toga mi smo najbednija i najsiromasnija zemlja u Evropi, i to pozvanicnoj statistici. Cak i Albanci i Makedonci su nas presisali po zaradama, a o hrvatskoj i Sloveniji da ne govorimo. Pa cekaj bre, zar nije lepo rekao ovaj Montgomeri u Utisku nedelje kod Beckoviceve: "Ako vec srpska vlast gleda blagonaklono na tajkune i ne obracunava se s njima, zasto bi smo se mi kao strana zemlja mesali u to?" Sram vas bre bilo, sve vas demoNkrate i ove vase koalicione partnere (bivse/sadasnje lopurde SPS)!!! Pre neki dan slusam kako Tadic kaze da smo u krizi jer placamo dugove Tita, a covek umro pre tri decenije! Danas ti kazes da nam Amerika nije dala podrsku zadnjih 10 godina, pa si jako besan i razocaran! Pa ako se toliko brines za Srbiju, sto ne vratis putem restitucije vilu na Dedinju u kojoj stanujes, i svu svoju kintu koju stekas u Meridijan banci, a meri se milionskim iznosima....Sve vam je neko drugi kriv, Ameri, pa onda ovaj Kostunica (mada je i on dobrano upleten u celu pricu), sutra ce da vam bude kriva Halejeva kometa, prekosutra moja baba od 90 godina....

Mogu samo jednu stvar da porucim - na sledecim izborima padate k'o kruska!! Odlazite u istoriju! Svi su pokazatelji da vam narod vise ne veruje, i dozlogrdilo mu je vise...

Marchalls Islands

pre 13 godina

Rece Boza Djelic kako korupcije svugde ima,pa navede kao primer Italiju i Ameriku. U Bolonji,a to je u Italiji,skoro smenjen gradonacelnik zbog umesanosti u korupciju .U Finskoj,Novom Zelandu ili Singapuru je na nivou statisticke greske korupcija a u Srbiji ili Somaliji je ko dobro jutro za politikante. Ko da se u Srbiji bori protiv korupcije kad smo saznali veceras da nam je Miskovic sastavio ovu vladu.

zoki

pre 13 godina

A dali ste se zapitali g. Djelicu dali ste vi uradili sve sto sto mogli , svoj maximum ? Niste , to i sami znate , e pa zbog toga niste dobili podrsku SAD i Evrope

Besan na tetkinom kauču

pre 13 godina

Gledano iz ugla Američke administracije, politika prema petooktobarcima 2001.-2002. bila je dosledna: pomogli smo mi vama (da dođete na vlast), sada je prilika da vi "pomognete" nama (da nastavimo da ostvarujemo nacionalne interese u Evropi i na Balkanu).

Ja

pre 13 godina

Ovo Đeliću verujem. A za takav stav Amerike imamo da zahvalimo njihovim političarima koji nisu imuni na "ima li tu mene negde" aranžmane i koji ne mogu da shvate da tamo nekih 6-7 miliona zavitlava celu Evropu i Ameriku. Baš njih briga da se unose u finese između neke Demokratske Stranke i Demokratske Stranke Srbije - jaka razlika sa razdaljine od 4000 kilometara. Ono što je njih zanimalo je da prebiju loše momke i pomognu dobre momke, ako može za jedno 15 minuta pre ručka, pa da idu dalje. Iskreno, ni ja ponekad ne znam, od svih 13 stranaka koje čine vladu, ko se za šta zalaže.