Od ponedeljka kazneni poeni

Beograd -- Novi pravilnici o saobraćaju Ministarstva unutrašnjih poslova u ponedeljak stupaju na snagu. Uvodi se jedinstveni registar negativnih bodova.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Pošaljite komentar
 1. U Srbiji (a i u ostalim ex-Yu drzavama) zakoni postoje da bi se izvrdavali. To mu dodje vise kao nas nacionalni sport. Potrudimo se da ih se pridrzavamo I U SRBIJI kao sto ih se pridrzavamo kad smo "napolju" i nece biti problema. Sacuvacemo i to malo para i vozila, a o glavama i da ne pricamo... Pricamo o korumpiranim policajcima, pa, eto, imamo i ovde jednu istinitu pricu kojom se prebacuje sva krivnja na policiju. Pa, taj sto je "platio kaznu" je bio vrlo bahat: em vozio prebrzo, em se pogadjao sa policijom kao na pijaci. Zreli svi za zatvor. Izadjimo na put (kad vec o tome govorimo) sa postenim namerama, pa prijavimo policajca za korupciju... Al', jok, imamo i mi itekako putera na gflavi. Budimo mi korektni, pa ce i stvari doci na svoje. Ovako, svi racunamo na necije nepostenje (a ja sam posten, jel da!) i.... tako je, kako jeste.
  Zimske gume: dok ih nisam imao (nisu bile obavezne) svake zime sam se makar 3-4 puta zaglavljivao i to, ovde, u Kvebeku, gde su sve ulice i putevi i posle najvece snezne oluje u roku od 24 sata sasvim ociscene. Otkad su obavezne (na sva 4 tocka) nisam ni jednom, pa sam, kupivsi jednom gume, izbegao troskove izvlacenja koji su skoro kao dve nove gume, a cekanje i cvokotanje na hladnoci... Pa, sad razmislite...
  Kazneni poeni: od 1974. imam vozacku. U Kanadi vozim od 1998. Do sada nisam izgubio ni jedan poen. Kako znam? Ovde se vozacka i saobracajna produzuju svake godine (vozacka u mesecu kad ti je rodjendan, a saobracajna po redu koje ima prvo slovo prezimena). Mesec dana ranije te obaveste da treba da produzis dokument sa detaljnom kalkulacijom i kolicinom eventualno izgubljenih bodova. Svaki taj bod, isto, tako, kosta, pa produzenje dokumenta moze lepo i da kosta. Kada izgubis sve bodove, ides OPET NA POLAGANJE vozackog. Ja, za sada, nemam neg. bodova iako mi je posao vezan za volan. Platio sam 3-4 puta nedozvoljen parking (nisam gledao sta pise na znaku), a jednom sam se, cak i zalio na kaznu i dobio policiju kod sudije za prekrsaje.
  Izadjimo na put sa ciljem da stignemo tamo gde smo naumili postujuci propise i ne biti bahat (a kod nas u Srbiji je i veliki problem biti ljubazan u komunikaciji) sacuvacemo i glave, i zivce, i novac. Nemojmo da nam je razmisljanje na kratkom stapu.
  Nisu uvek samo drugi krivi. I kako god mi razmisljali, stvari se krecu na bolje. I oavkav Zakon o saobracaju je korak blize Evropi. Jos samo da svi pocnemo evropski razmisljati.
  (A ja? Gresim li?, 31. oktobar 2010 22:11)

  # Link komentara

 2. Kakve ima veze zakon o saobracaju u zemlji gde saobracajnu dozvolu mozes da kupis!!!?? Kome vi to prosipate mudrosti? Pa svako iole normalan zna da hocete pare od ovog zgnjecenog paradajza od naroda! Benzin mi je 120!!! Imam mator auto trosi ulje ko cipsara! Gume nemogu da kupim, jer sam zaduzen ne ko Grk vec ko dva Grka! Fino, lupacete mi tackice sto nemam pola stvari koje ste izmislili jer je kao po evropskom zakonu, koji niste ni videli od prestrucnih savetnika!

  Eh jos samo da izmisle auto koji ce da ide na tugu i nesrecu, pa da cela Srbija vozi za DZ!
  (logos, 31. oktobar 2010 19:43)

  # Link komentara

 3. a da li se oni pitaju da li narod ima para? sramota!
  (sandzak, 31. oktobar 2010 16:12)

  # Link komentara

 4. Ne grejem, a i za hranu nemam bas mnogo. Molim za savet sta da uradim kolima da, kad zahladni, odmah odem u zatvor do proleca, a da ne bude opasno za druge ucesnike u saobracaju ?
  (Durex, 31. oktobar 2010 15:52)

  # Link komentara

 5. Pozdravljam i ako sam skeptican da ce policija raditi po pravilniku. Nego se iskreno nadam da ce vozaci naskupljati poena za ne davanje migavaca. Ja ne znam sta se dogadja ali niko zivi ne daje migavac?!
  (Zeljko, 31. oktobar 2010 15:19)

  # Link komentara

 6. Necete imati dovoljno mesta i ljudstva za sve koji ce polagati seminare i testove...
  (Zmaj, 31. oktobar 2010 14:55)

  # Link komentara

 7. A kada vozač bude hteo da podnese zahtev kako bi proverio koliko je kaznenih bodova sakupio,kolika će se administrativna taksa plaćati za to?
  Besplatno sigurno neće biti!
  (???, 31. oktobar 2010 08:11)

  # Link komentara

 8. Sva ova pravila će važiti samo za nas građane II reda!

  Građani I reda(političari i njihova deca,direktori javnih preduzeća i njihova deca,viđeniji advokati i njihova deca i svi ostali koji su blizu vatre pa se "greju") i dalje će raditi kako im se hoće i može.
  Nema da im fali ni dlaka sa glave a ne novac iz novčanika zbog plaćene kazne!
  O kaznenim poenima i da se ne priča!
  (neki na mala vrata ulaze..., 31. oktobar 2010 08:08)

  # Link komentara

 9. Istinita priča:
  "Dobar dan gospodine. Vašu saobračajnu i vozačku dozvolu molim. - Hvala - Znate li koliko je ovde dozvoljena brzina?"
  "Ne."
  Ovde je dozvoljeno 60 km/h. Znate li koliko ste vozili?"
  "60? Ja mislio 80?
  Evo na radaru piše da ste vozili 105. Kazna za ovo je 30,000 dinara kod sudije, kazneni poeni i oduzimanje dozvole na 3 meseca, Gde radite?"
  "Jao nemojte molim vas. Stvarno nisam video ograničenje. A gazda, radim za jednog privatnika za malu platu, gazda će da me otpusti kad čuje za ovo."
  "Vidim da ste dobar čovek. Ovaj put ćete da platite samo 5,000 za pojas, ali da pazite malo"
  "Da vidim...Kod sebe imam ovih 2,000. To sam poneo za benzin. Ali njega mogu da kupim na ček... Nemam kod sebe tih 5,000. Kako da to rešimo?"
  "Pero, čovek nema kod sebe pare. Ima samo 2,000. Da pišemo prijavu?"
  "Dobro, daj mi te dve hiljade, ali drugi put nosi sa sobom pare kad voziš brzo!"
  (zabrinuti, 31. oktobar 2010 07:27)

  # Link komentara

 10. Sve je to odlicno na papiru, ali to nema ko da sprovede. Patrole saobracajne policije skoro da ne postoje, a na ulicama i dalje divljaju bahati pojedinci. U unutrasnjosti su patrolne kontrole saobracaja jako retke, podmicivanje policajaca vrlo cesto, te licno sticem utisak da je jedina uloge saobracajne policije da tek izadje na uvidjaj kakvog udesa. Saobracajna kultura je na vrlo niskom nivou, kao i svest ljudi o sopstvenoj i tudjoj bezbednosti.
  (Milan, 31. oktobar 2010 02:21)

  # Link komentara