1. Na svakom od nekolicine poslova sam prosla kroz neke od formi mobinga, a ako ga ne prihvatate znaci da imate nekakav problem jer ne umete da se pomirite sa sudbinom i iskulirate...
  Jedino resenje je uvek bilo da se nadje neki novi posao ali posla kao za inat nikad u izobilju, i da sam ostala u Srbiji verujem da bih sedela kuci nezaposlena kad bih dopustila sebi da reagujem jedino ispravno na situacije u kojima sam se malo malo zaticala. Sretna sam sto sam se izvukla iz svega na vreme ali priznajem da mi je davanje otkaza najgorca moguca odluka cak i kad je potpuno ispravna, a ostanka u takvim firmama nema jer je najveci zlostavljac u najvecem borju slucajeva upravo i bio poslodavac.
  (D., 13. novembar 2010 07:04)

  # Link komentara

 2. i sam sam bio zrtva mobinga tokom zadnje 2 godine rada u jednoj gradskoj upravi ove zemlje. pre 7 dana je sve reseno kako treba i mojim prijavljivanjem doticne osobe koja je imala zastitu visih instanci. radio sam kompletno njegov i svoj posao uz cimanje drugih sa svih strana. tipican primer mobinga, ali sada je verovali ili ne kao u bajci. vise ne dolazim nervozan i bez zelje za zivotom kuci gde je trpela moja porodica. morao sam da cutim da bih sacuvao posao ali vise nisam mogao trpeti nepravdu i iskoriscavanje. na zalist mnooogooo je toga.
  (mario, 24. oktobar 2010 22:31)

  # Link komentara

 3. Mobing je strasna stvar i sama sam prosla kroz isti. I na kraju nakon obracanja svima i nadleznim i nenadleznim ipak sam ostala bez posla.
  Nenade, za tvoj problem je zapravo nadlezna Inspekcija rada.
  (osveta je najsladja kada je hladna, 20. oktobar 2010 04:25)

  # Link komentara

 4. Zakon o mobingu je neophodan Srbiji. I sama sam bila zrtva mobinga na radnom mestu, iako sam radila u instituciji koja se bavi kulturom i koju finansira drzava.Vec prvog dana direktor je uputio niz komentara vezanih za moj fizicki izgled a koji bi svuda u svetu bili okarakterisani kao seksualno uznemiravanje.Ono sto me je iznenadilo je slicno ponasanje prema drugim zenama,koje su takvo ponasanje i ohrabrivale iz straha od gubitka posla.Kasnije je to preraslo u otvoreno vredjanje,pretnje gubitkom posla,zakidanje na zaradi,nemogucnost usavrsavanja, ugrozavanje dostojanstva i integriteta licnosti itd. Kada sam se obratila za pomoc milistarstvu zaduzenom za taj sektor, odgovor je bio: Mi ne mozemo nista, po zakonu ta osoba ima pravo da postupa tako...tj.nije ih bilo briga za moj problem. Hocu da napomenem da je moje obrazovanje i profesionalni nivo bilo daleko iznad grupe koja se organizovala protiv mene. Rad u takvom okruzenju bio je stresan i ostavio je posledice cak i na moje fizicko zdravlje.Ono sto je najstrasnije u mobingu je bespomocnost osobe u takvoj situaciji.Iako mi je posao bio neophodan, na kraju sam morala da ga napustim zarad svog psihickog zdravlja.Danas sam nezaposlena.Jos jedna stvar koja me je iznenadila je,organizovanost grupe ljudi protiv jedne osobe i sva zloba s kojom pristupaju u komunikaciji sa njom (iako sutra svako od njih moze da se nadje i istoj poziciji).
  Srbiji je ovaj zakon neophodan kao i zakon o seksualnom uznemiravanju na poslu.
  (Milica M, 18. oktobar 2010 15:04)

  # Link komentara

 5. Zaboravili ste na drugu stranu medalje. Ovaj zakon je dosao ko porucen lenjosima, neradnicima i muljatorima da se izvuku za svoj nerad ili los rad.
  (Ime, 11. oktobar 2010 14:24)

  # Link komentara

 6. Interesuje me kako se boriti protiv mobinga u teskom obliku, ako poslodavac npr. Ima neprijavljene radnike a posao je takve prirode da mnogim a znaci da rade i pritom im je obecana dobra plata po obavljenom poslu, u posao se vec uslo i postoji ugovor da se ne govori o poslu u pitanju su reklame za tv.

  Poslodavac zna da nismo iskusni i nudi posao i kao iskustvo maltretira psuje i trazi od radnika da rade i po 2 smene jer sta reci to je toboze takav posao.

  Onda kada ljudima pukne film on nadje druge jer naravno on je covek otvorio skolu gde skoluje ljude za taj posao i kada ode ekipa od troje posle par meseci nadje novih troje koji prolaze kroz isto.

  Ima nas vec 20tak koji smo prosli kroz to.

  Neke je platio neke nije.

  Generalno i da je sve proslo ok.

  Da li je moguce mobing dokazati iako nisi prijavljen a ima neku vrstu ugovora.
  (Nenad, 10. oktobar 2010 12:35)

  # Link komentara

 7. Mobing je veoma tesko dokazati i trenutno u nasoj zemlji uvek je u pravu poslodavac, jer ni Zakonski poslodavcu ne mozete nista: ne uplacuje Vam socijalno, penziono itd. a plate da i ne govorimo.. i onda se opet vracamo na pocetak, na ono sto se prvo u Drzavi mora resiti a to je socijalna sigurnost radnika, jer bez stabilnog socijalnog programa u zemlji Vi necete imati radnika u punom smislu reci... razmislite o ovome: radnik mora biti na prvom mestu pa tek onda poslodavac i na kraju drzava, a u Srbiji je ovo pretumbano i zato nemamo drzavni prosperitet! Zivela INTERNACIONALA
  (zoran jovanovic, 10. oktobar 2010 09:28)

  # Link komentara

 8. u sustini zakon nije los ali ostavlja mogucnost zloupotrebe i korupcije.na poslodavcu je da dokaze dali je bilo mobinga ili ne,a zlostavljani radnik mora imati 2 ili vise svedoka. e tu se ostavlja mogucnost poslodavcu da utice ili cak da potkupi svedoke,ponudom boljeg radnog mesta ili vece plate da izmene iskaz ili bar da ublaze situaciju kako firma ili poslodavac ne bi imali negativnu reklamu ili druge troskove koji bi svakako bili mnogo veci ukoliko dodje do spora.
  (zis, 3. oktobar 2010 00:34)

  # Link komentara