Subota, 11.09.2010.

15:19

"Sada je na redu signal EU Srbiji"

EU treba da povoljno odgovori na trud Beograda u rešavanju pitanja Kosova i učini korak dalje u integraciji Srbije, kaže šef diplomatije Nemačke Gido Vestervele

Izvor: B92

"Sada je na redu signal EU Srbiji" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Miodrag

pre 13 godina

Setite se:
Referendum o učešću stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji 1998.
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Narodna skupština Republike Srbije raspisala je, na predlog Slobodana Miloševića, tada predsednika Savezne Republike Jugoslavije, 7. aprila 1998. referendum o međunarodnom posredovanju u sukobu na Kosovu i Metohiji. Referendumsko pitanje je glasilo:[1]
„Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?“
Referendum je održan 23. aprila 1998. Na referendum je izašlo 5.297.776 birača (73,05% upisanih birača). Protiv učešća stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji izjasnilo se 94,73% glasača, a za je bilo 3,41%.
Dakle da nass bistri narod nije hteo opet, nakon katastrofalnih poteza i neuspeha Milosevica po pitanju Slovenije, Hrvatske i Bosne - sve bi bilo u redu. Ali mnogi politicari i javne licnosti su zagovarali da se opet, da - opet poverenje da Milosevicu. Toliko o nassim "pametnim " potezima. I onda se cudimo da smo poslednja rupa na svirali.
ps. U prilog referendumu izjasnile su se vladajuće Socijalistička partija Srbije, Jugoslovenska levica i Srpska radikalna stranka, kao i Srpski pokret obnove i mnogi drugi.
Setite se.

vasilije knezevic

pre 13 godina

Od pocetka polemike o Kosovu i clanstva/kandidature za ulazak u EU niko se iz te unije nije javno oglasio da su oba predmeta uslovjena jedan drugim. Srpski politicari su, sa druge strane, papagajki ponavljali da se sa Kosovom nikad nece trgovati. Na kraju su, najvjerovatnije, po savjetu nekog "dvostrukog" agenta napisali onu prvu rezoluciju da ispitaju javno mnenje. Srbi su je izgleda odobravali ali oni sa Zapada su jednostavno rekli "ne" i poceli da javno namecu svoje zahtjeve da bi se srpskom narodu pokazalo sta je moguce a sta nije. Svojevoljno su sve prepravili i proglasili svu tu "travestituru" velikim uspjehom. Odgovorni sa srpske strane su se "cutke" slozili nadajuci se da nagrade cekaju iza ugla. Umjesto toga postavljaju se novi zahtjevi i prikazuje se "srpsko strasilo" (Holandija) ispred bilo kakvih obecanja. Novi zahtjevi se takodje formulisu "a Srbin kipi, kipi i ceka, al' ne da djavo il' ne da bog".

nesta ne verujem

pre 13 godina

Ne zboravimo:
Srbija radi Mladica vuce tu Evropu za nos ves 15 godina!!.
Pravi je budalom.
Nesta nisam uveren da ce Srbija tako lako i tako brzo u EU
Pa i sa ovom rezolucijom je bilo isto:
Prvo je Srbija pokusala sama i dok nisu dosli Svabo i Englez nisu ubedili Tadica je promeni.
A, sa duge strane rezolucije GS SB su neobavezujuce [osim politicke tezine] i to nesta govori.
Ne bi me zacudilo da EU stavi Srbiju na test i proveri d ali je iskrena jer ne zaboravimo da je Srbija insistirala na najobicnijim formalnostima cak i 9.9 pred samu sednicu GS koja je radi toga kasnila 2 sata

Stevka

pre 13 godina

zanimljivo. eu tek treba pozitivno da odgovori. znaci tadic nije prodao kosovo vec ga je poklonio. nismo nista dobili za to sto smo odustali od kosova. sad cekamo signale. blago nam, cim stignu signali odma ce narodu da lakne, bice vece plate, penzije, nece narod biti gladan.

Vesna

pre 13 godina

EU treba da odigra ulogu korektnog posrednika, a ne da Kosovom kupimo ulaznicu u EU! EU je sve bliza razlogu za razlaz svojih clanica. Sta EU dobija od Srbije? Poslove, neki drugi interes?

drpera-bg

pre 13 godina

Koliko li samo Srbin moze da se pravi blesav! Pa ljudi, odakle vam i pomisao da ce nam odmah, vec prvi dan kandidatura biti prihvacena?! Na osnovu cega najvise? Pa Eshtonova ni jednim slovom nije nista drugo obecala osim da ce nam istrajno pomagati u pregovorima sa Kosovom i na putu ka Uniji, tj ako tu pomoc hocemo. I to je po usvajanju rezolucije jasno vise puta izjavila. Nista drugo.
A trebalo bi da nam je svima jasno koliko ogromno posla imamo da uradimo, pocev upravo od teskih pregovora sa K, Ratko Mladic neizostavno, zatim pravosudje, korupcija, lopovluk... uostalom, apsolutno svi segmenti zivota, gde god nas pipnes, trulo. Pa ljudi, moramo se elementarno sami uljuditi!
Ne mozemo se doveka praviti ludi kao da nista nije bilo, kao da smo, zaboga neduzni (!!!!) a oni nama tako.
Gospode, pomozi ovom narodu bar da nesto shvati!

sofijanac

pre 13 godina

Niti je Srbija nagrađena , niti je kažnjena . Naprosto Srbija je učinila samo ono šta se moglo očekivati od buduće članice EU . Stanje je ovakvo : Srbija normativno ne priznaje Kosovo kao samostalnu državu i to je svet primio na znanje . Međutim život ide dalje . srbi i dalje žive na Kosovu i jedino ako je Srbija u EU može obezbediti ravnopravni život Srba , njihovu zaštitu , bezbednost , uz ekonomsku pomoć i podršku EU . Drugo su sve same emocionalne priče , koje nemaju veze sa realnošću .Idem još dalje . Kada Kosovo i Srbija budu u EU - opet se vraćamo na Kosovo u jednoj državi sa Srbijom . To izgleda mnogi ovde ne shvataju .

Julius

pre 13 godina

Nakon "velikog uspeha" u usvajanju rezolucije u GS UN, pojedini ministri inostranih poslova zemalja clanica EU, pozuruju da (retoricki) nagradjuju Srbiju zato sto je napravila povoljan potez prilikom usaglasavanje rezolucije.
Ne gospodo ministri iz EU.
Srbija nije bila konstruktivna niti je saradjivala sa Evropskom unijom u izradi zajednicke rezolucije, vec je pozurila i mimo vas izradila i predala UN svoju rezoluciju, kojom je negirala misljenje MSP. Za tu njenu rezoluciju je do poslednjeg dana pre zasedanja Generalne skupstine UN lobirala po svetu za njeno izglasavanje.
Usaglsavanje stavova, povlacenje prvobitne i podnosenje zajednice rezolucije je usledilo, ne kao konstruktivno ponasanje Srbije, vec kao rezultat pritiska mocnih clanica EU.
Zato Srbija ne zasluzuje nagradu, vec odredjene konsekvence.
Srbija je navikla na ovakav nacin "zarade" nagrada kao razmazeno dete; prvo se ponasa krajnje destruktivno do poslednjeg trenutka, pa kad popusta pod pritiskom, onda ocekuje da bude nagradjena. To ce je razmaziti jos vise.
Treba sacekati i videti da li ce stvarno promeniti politiku prema Kosovu i da li ce se ponasati konstruktivno u procesu razgovora o resavanju medjusobnih problema i odnosa?
Rezolucija nikoga nista ne obavezuje, te nije dokaz da je Srbija promenila kurs ni politiku u odnosu na Kosovo, niti politiku prema Evropskoj uniji.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Poslije ucjene oko rezolucije već je uslijedila druga kako kaže drugarica Ashton. Još samo ovo! Onda će biti čekajte a ovo sada! Ucjenama nikada kraja a Tadić će i vlastitu majku prodati samo da dobije obećanje da će Srbija nekada ući u EU kako bi time mogao mahati zaglupljenom narodu i na narednim izborima.

mario

pre 13 godina

Nevjerojatno je kako se uvijek kada Srbija ispuni neko od obaveza (hapšenje ratnih zločinaca ili dobro susjedski odnosi) odmah se čeka da ju se nekako nagradi.
Pa ne može se tako stalno prema EU za jedno se dobije SSP,sada se traži status kandidata,treba ispunjavati i kriterijume za članstvo.
Valjda nije Mladić ostavljen kao adut da se traži nagrada u vidu trenutnog članstva u EU.
Ima država u okruženju koje su morale pristati isto na svakakve uslove i nisu nagrađene več im se traži dlaka u jajetu.

gomolava

pre 13 godina

Turska prima signale iz EU vec 35 godina a ispunila je nesto vise od trecine zahteva EU potrebnih za clanstvo. Nadam se da ce Srbija svoj put preci duplo brze od Turske.

sofijanac

pre 13 godina

Čini mi se da se ovde previše mudruje i računa , preračunava . Tako sa EU ne ide . EU je pozdravila takvu rezoluciju i očekuje da počno direktni pregovori Srbija - Kosovo . Samo to sada ima značaj .

Damir

pre 13 godina

Ako postanemo kandidati do kraja godine, onda ce ispasti da je sve ovo bila jedna genijalna igra Tadiceva. Verujte mi, i ja sam mislio da je mrtav ozbiljan kada je preko Jeremica saopstavao da ako dodje do "Kosovo ili EU", mi biramo Kosovo. :)

Citalac

pre 13 godina

Mozda sam ja" kockica", pa tumacim kao bukvica, ali meni se cini sledece: Zalagacemo se za pregovore oko Kosova, za postizanje saglasnosti da nam se prihvati molba za clanstvo u EU ! Nema sta, sa takvim mogucnostima i izborom dodje mi da se u..... od srece !

ZVrk

pre 13 godina

Prvi "signal" ce biti da nasoj molbi nedostaje ugovor o dobrom susedstvu sa svim zemlama u okolini. Da vidimo, sa Rumunijom je tu, sa Bugarskom je tu, ima i onaj sa Hrvatskom, a gde li je onaj sa Republikom Kosove ... E svratite vi malo morgen i donesite i taj papir. A posle cemo i o sledecem signalu ...

Zoki-USA

pre 13 godina

Da li vi stvarno mislite da sad EU samo ceka Srbiju kao 28 clanicu samo zato jer je pristala na izmjenu rezolucije(znamo kako).Put do EU je dug i naporan i ako mislite na satru uci u EU grdno se varate.Tamo postoje pravila i moraju se postovati.Ali doci ce jos racuna za naplatu vjerujte,nisu oni nista zaboravili sta se desavlo zadnjih 20 god. a pogotovo Srebrenicu i vezanje njihovih vojnika za vrijeme rata u Bosni 95-te godine

Nigel Farage u nastanku

pre 13 godina

Da mi je neko rekao pre dve godine da ce mi EU ogaditi Tadica, a Tadic EU, ne bih mu verovao (20 godina sam bio ZA). Od prosle nedelje ucim da budem evroskeptik poput zapadnih i solidno mi ide. Do sad sam presao teme: odsustvo referenduma o Lisabonskom sporazumu (zasto vlade nisu smele da pitaju gradjane Evrope sa misle o Lisabonu), demokratski deficit EU (ko uopste glasa za evrobirokratiju i kome odgovaraju za rad), a sad prelazim na budzet EU (ko trosi pare. Uzgred, samo 2% od budzeta ide na prosirenje). Na vreme da se odskolujemo i mi evroskeptici, a ne samo ovi evrofederalisti koji misle da sva sreca lezi u Briselu.

Proka

pre 13 godina

Upucivanje kandidature iz Saveta u EK je tehnicko a ne politicko pitanje, u slucaju svih drugih drzava je trajalo toliko koliko je potrebno da se to sve prevede i dostavi predstavnicima svih clanica, dakle do mesec dana. U slucaju Srbije ovo traje vec mesecima i to ce nam sada biti glavna nagrada zbog rezolucije?!

X.

pre 13 godina

Srbija bi trebalo više da brine oko toga da ekonomski, politički, itd. dovede zemlju na nivo na kome su ostale članice EU a manje oko toga da li će formalno da bude član ili ne. Pogledajte Švajcarsku ili Norvešku: nijedna od te dve zemlje nije član EU, ali bi mogli da postanu sutra, kad bi hteli. To je ono čemu Srbija treba da teži a ne da se zamlaćuje nekakvim statusom kandidata i sličnim glupostima.

Mirko Naivko

pre 13 godina

JA stvarno neznam više,...koliko smo puta bili ucenjeni,..pardon,..ohrabreni...da radimo protiv svojih interesa i na svoju štetu, za "brže" EU integracije....i opet smo tu malo dalje od početka. I opet verujemo da će mo ući u EU ako štitimo interese Beisela,Londona i Berlina, a na svoju štetu. Eh, meni je već odavno dosta svega ovog,...sada sam izgubio i poslednju nadu da ovde postoji politička opcija koja hoće i ume da spasi i izgradi ovu zemlju.

objektivno

pre 13 godina

Ja se samo nadam da cemo sada da dobijemo 2 stvari

1) Iznenadno blagostanje koje bi trebalo da prouzrukuje nas ulazak u EU

2) Snagu da pogledamo nase pretke u oci koji su davali svoje zivote da bismo ziveli u nezavisnoj drzavi danas, jer nismo nista ucinili da sacuvamo Kosovo i prodali ga na kraju za jeftine pare...

mmisa

pre 13 godina

Iskreno bih voleo da je samo Kosovo cena za ulazak u EU. Licno mislim da veci broj gradjana zna da je to tek pocetak svega sto Srbija mora da uradi da bi postala clanica EU.Nezgoda je u tome sto se to mnogima ne svidja a po gotovo onima na vlasti. Uvodjenje evropskih standarda i normi onemogucava pljacku i otimacinu i za sada previse "ljubitelja" vlasti je protiv pridruzenja EU u sustini. Jos ce oni naci nacina da sprece da nas Evropa uvuce u svoje redove.

dragan

pre 13 godina

hm, ocigledno je da ce sada, nakon sto smo im omogucili da postignu diplomatsku pobedu, da nas ponovo blokoriaju ovog puta vadeci se na Holandiju i Ratka Mladica... Ceo taj evropski koncept je totalno besmislen, jer ce nas sve vreme pregovora o clanstvu (ako do njih i dodje) uslovljavati da na drugoj strani kroz pregovore sa Kosovom damo sto vise ustupka da bi na kraju pred pistupanje verovatno morali i formalno da priznamo Kosovo. Cak i da sve to uradimo niko ne garantuje da ce EU opstati i da je sve to bilo vredno toga. EU svojim beskrajnim blokadama drzava Zapadnog Balkana (nismo samo mi to iskusili, poledajte Hrvate koliko dugo se vec prikljucuju EU) ustvari obesmislila ceo postupak prikljucenja i kod obicnih gradjana stvorila antagonizam i apatiju prema institucijama EU.

Ivan

pre 13 godina

Ne znam da li je bilo potrebe za ovolikim peripetijama, ali nadam se da ce Evropa svojim potezima u narednom periodu pokazati da ne zele nove probleme na Balkanu. Naravno, ubrzavajuci nas ulazak u EU.
Jer, da se nastavi sa ovim vakuum stanjem, opet ce isplivati oni najgori na povrsinu. Ratni huskaci...

Vladimir B.

pre 13 godina

Odakle vam ideja da je vecina gradjana Srbije za ulazak u EU?
Pustite raspalu pricu u smislu sta su gradjani mislili kada su na izborima glasali za odredjenu stranku.
Raspisite najpre referendum da vidite kako cemo glasati PROTIV.

Nikola

pre 13 godina

Glasao sam svaki put do sada za DS, za pro evropsku opciju, uvek sam bio za clanstvo u EU... ali cak i meni vec pocinje sve ovo da ide na zivce. Dosta bre vise sa vasim signalima, dosta bre vise sa obecanjima, MUKA MI JE OD VAS VISE!!

Sava Drugi

pre 13 godina

Rezoluciju je Srbija dogovarla sa Nemačkom, Britanijom i Briselom. Sloveniju niko ništa nije pitao. Ako baš hoće da nam pomognu, onda je najbolje da ćute.

veljo

pre 13 godina

Neka se oni potrude da ljudi sa ovih prostora (nakon ovih ukidanja viza) mogu bez ogranicenja da rade u zemljama EU, obezbede 4-5 milijardi eura investicija godisnje, i mi sto se nas tice ne moramo formalno postati punopravan clan ni za 50 godina. Prica o "signalima" je najblaze receno smesna i slusamo je vec vise od decenije.

MUKNAVI

pre 13 godina

Hoce uputiti signal, zalupat ce na vrata..i dreknut; Daj Ratka Mladica..smesta! A onda? Vojvodina, Raska oblast, i terace tako ako ju ne zaustavimo ..do Beogradskog pasaluka a nama ce ostaviti da se natezemo oko njegovih opstinica na celu sa popovima i muftijama, nahiskim knezovima..onako, izmedju sebe da vezbamo i ne izadjemo iz kondicije. Rudimenti toga su vec vidljivi..juri muftija, dreci palma , vuce djilas, nateze verko a pripomaze pop debeljko..a narod zabrinuto gleda kako da prezimi, kupi malo zejtina..i secera za decu drzeci prste, dva srednja prsta leve i desne ruke, u usima da ne ogluvi od dreke komsija koji se bave politikom; Vodimo vas u Evropu...hm..ko da smo stoka bre...

veljo

pre 13 godina

Neka se oni potrude da ljudi sa ovih prostora (nakon ovih ukidanja viza) mogu bez ogranicenja da rade u zemljama EU, obezbede 4-5 milijardi eura investicija godisnje, i mi sto se nas tice ne moramo formalno postati punopravan clan ni za 50 godina. Prica o "signalima" je najblaze receno smesna i slusamo je vec vise od decenije.

Nikola

pre 13 godina

Glasao sam svaki put do sada za DS, za pro evropsku opciju, uvek sam bio za clanstvo u EU... ali cak i meni vec pocinje sve ovo da ide na zivce. Dosta bre vise sa vasim signalima, dosta bre vise sa obecanjima, MUKA MI JE OD VAS VISE!!

Vladimir B.

pre 13 godina

Odakle vam ideja da je vecina gradjana Srbije za ulazak u EU?
Pustite raspalu pricu u smislu sta su gradjani mislili kada su na izborima glasali za odredjenu stranku.
Raspisite najpre referendum da vidite kako cemo glasati PROTIV.

MUKNAVI

pre 13 godina

Hoce uputiti signal, zalupat ce na vrata..i dreknut; Daj Ratka Mladica..smesta! A onda? Vojvodina, Raska oblast, i terace tako ako ju ne zaustavimo ..do Beogradskog pasaluka a nama ce ostaviti da se natezemo oko njegovih opstinica na celu sa popovima i muftijama, nahiskim knezovima..onako, izmedju sebe da vezbamo i ne izadjemo iz kondicije. Rudimenti toga su vec vidljivi..juri muftija, dreci palma , vuce djilas, nateze verko a pripomaze pop debeljko..a narod zabrinuto gleda kako da prezimi, kupi malo zejtina..i secera za decu drzeci prste, dva srednja prsta leve i desne ruke, u usima da ne ogluvi od dreke komsija koji se bave politikom; Vodimo vas u Evropu...hm..ko da smo stoka bre...

X.

pre 13 godina

Srbija bi trebalo više da brine oko toga da ekonomski, politički, itd. dovede zemlju na nivo na kome su ostale članice EU a manje oko toga da li će formalno da bude član ili ne. Pogledajte Švajcarsku ili Norvešku: nijedna od te dve zemlje nije član EU, ali bi mogli da postanu sutra, kad bi hteli. To je ono čemu Srbija treba da teži a ne da se zamlaćuje nekakvim statusom kandidata i sličnim glupostima.

dragan

pre 13 godina

hm, ocigledno je da ce sada, nakon sto smo im omogucili da postignu diplomatsku pobedu, da nas ponovo blokoriaju ovog puta vadeci se na Holandiju i Ratka Mladica... Ceo taj evropski koncept je totalno besmislen, jer ce nas sve vreme pregovora o clanstvu (ako do njih i dodje) uslovljavati da na drugoj strani kroz pregovore sa Kosovom damo sto vise ustupka da bi na kraju pred pistupanje verovatno morali i formalno da priznamo Kosovo. Cak i da sve to uradimo niko ne garantuje da ce EU opstati i da je sve to bilo vredno toga. EU svojim beskrajnim blokadama drzava Zapadnog Balkana (nismo samo mi to iskusili, poledajte Hrvate koliko dugo se vec prikljucuju EU) ustvari obesmislila ceo postupak prikljucenja i kod obicnih gradjana stvorila antagonizam i apatiju prema institucijama EU.

Nigel Farage u nastanku

pre 13 godina

Da mi je neko rekao pre dve godine da ce mi EU ogaditi Tadica, a Tadic EU, ne bih mu verovao (20 godina sam bio ZA). Od prosle nedelje ucim da budem evroskeptik poput zapadnih i solidno mi ide. Do sad sam presao teme: odsustvo referenduma o Lisabonskom sporazumu (zasto vlade nisu smele da pitaju gradjane Evrope sa misle o Lisabonu), demokratski deficit EU (ko uopste glasa za evrobirokratiju i kome odgovaraju za rad), a sad prelazim na budzet EU (ko trosi pare. Uzgred, samo 2% od budzeta ide na prosirenje). Na vreme da se odskolujemo i mi evroskeptici, a ne samo ovi evrofederalisti koji misle da sva sreca lezi u Briselu.

mmisa

pre 13 godina

Iskreno bih voleo da je samo Kosovo cena za ulazak u EU. Licno mislim da veci broj gradjana zna da je to tek pocetak svega sto Srbija mora da uradi da bi postala clanica EU.Nezgoda je u tome sto se to mnogima ne svidja a po gotovo onima na vlasti. Uvodjenje evropskih standarda i normi onemogucava pljacku i otimacinu i za sada previse "ljubitelja" vlasti je protiv pridruzenja EU u sustini. Jos ce oni naci nacina da sprece da nas Evropa uvuce u svoje redove.

Mirko Naivko

pre 13 godina

JA stvarno neznam više,...koliko smo puta bili ucenjeni,..pardon,..ohrabreni...da radimo protiv svojih interesa i na svoju štetu, za "brže" EU integracije....i opet smo tu malo dalje od početka. I opet verujemo da će mo ući u EU ako štitimo interese Beisela,Londona i Berlina, a na svoju štetu. Eh, meni je već odavno dosta svega ovog,...sada sam izgubio i poslednju nadu da ovde postoji politička opcija koja hoće i ume da spasi i izgradi ovu zemlju.

Ivan

pre 13 godina

Ne znam da li je bilo potrebe za ovolikim peripetijama, ali nadam se da ce Evropa svojim potezima u narednom periodu pokazati da ne zele nove probleme na Balkanu. Naravno, ubrzavajuci nas ulazak u EU.
Jer, da se nastavi sa ovim vakuum stanjem, opet ce isplivati oni najgori na povrsinu. Ratni huskaci...

Sava Drugi

pre 13 godina

Rezoluciju je Srbija dogovarla sa Nemačkom, Britanijom i Briselom. Sloveniju niko ništa nije pitao. Ako baš hoće da nam pomognu, onda je najbolje da ćute.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Poslije ucjene oko rezolucije već je uslijedila druga kako kaže drugarica Ashton. Još samo ovo! Onda će biti čekajte a ovo sada! Ucjenama nikada kraja a Tadić će i vlastitu majku prodati samo da dobije obećanje da će Srbija nekada ući u EU kako bi time mogao mahati zaglupljenom narodu i na narednim izborima.

objektivno

pre 13 godina

Ja se samo nadam da cemo sada da dobijemo 2 stvari

1) Iznenadno blagostanje koje bi trebalo da prouzrukuje nas ulazak u EU

2) Snagu da pogledamo nase pretke u oci koji su davali svoje zivote da bismo ziveli u nezavisnoj drzavi danas, jer nismo nista ucinili da sacuvamo Kosovo i prodali ga na kraju za jeftine pare...

Damir

pre 13 godina

Ako postanemo kandidati do kraja godine, onda ce ispasti da je sve ovo bila jedna genijalna igra Tadiceva. Verujte mi, i ja sam mislio da je mrtav ozbiljan kada je preko Jeremica saopstavao da ako dodje do "Kosovo ili EU", mi biramo Kosovo. :)

ZVrk

pre 13 godina

Prvi "signal" ce biti da nasoj molbi nedostaje ugovor o dobrom susedstvu sa svim zemlama u okolini. Da vidimo, sa Rumunijom je tu, sa Bugarskom je tu, ima i onaj sa Hrvatskom, a gde li je onaj sa Republikom Kosove ... E svratite vi malo morgen i donesite i taj papir. A posle cemo i o sledecem signalu ...

Zoki-USA

pre 13 godina

Da li vi stvarno mislite da sad EU samo ceka Srbiju kao 28 clanicu samo zato jer je pristala na izmjenu rezolucije(znamo kako).Put do EU je dug i naporan i ako mislite na satru uci u EU grdno se varate.Tamo postoje pravila i moraju se postovati.Ali doci ce jos racuna za naplatu vjerujte,nisu oni nista zaboravili sta se desavlo zadnjih 20 god. a pogotovo Srebrenicu i vezanje njihovih vojnika za vrijeme rata u Bosni 95-te godine

Julius

pre 13 godina

Nakon "velikog uspeha" u usvajanju rezolucije u GS UN, pojedini ministri inostranih poslova zemalja clanica EU, pozuruju da (retoricki) nagradjuju Srbiju zato sto je napravila povoljan potez prilikom usaglasavanje rezolucije.
Ne gospodo ministri iz EU.
Srbija nije bila konstruktivna niti je saradjivala sa Evropskom unijom u izradi zajednicke rezolucije, vec je pozurila i mimo vas izradila i predala UN svoju rezoluciju, kojom je negirala misljenje MSP. Za tu njenu rezoluciju je do poslednjeg dana pre zasedanja Generalne skupstine UN lobirala po svetu za njeno izglasavanje.
Usaglsavanje stavova, povlacenje prvobitne i podnosenje zajednice rezolucije je usledilo, ne kao konstruktivno ponasanje Srbije, vec kao rezultat pritiska mocnih clanica EU.
Zato Srbija ne zasluzuje nagradu, vec odredjene konsekvence.
Srbija je navikla na ovakav nacin "zarade" nagrada kao razmazeno dete; prvo se ponasa krajnje destruktivno do poslednjeg trenutka, pa kad popusta pod pritiskom, onda ocekuje da bude nagradjena. To ce je razmaziti jos vise.
Treba sacekati i videti da li ce stvarno promeniti politiku prema Kosovu i da li ce se ponasati konstruktivno u procesu razgovora o resavanju medjusobnih problema i odnosa?
Rezolucija nikoga nista ne obavezuje, te nije dokaz da je Srbija promenila kurs ni politiku u odnosu na Kosovo, niti politiku prema Evropskoj uniji.

gomolava

pre 13 godina

Turska prima signale iz EU vec 35 godina a ispunila je nesto vise od trecine zahteva EU potrebnih za clanstvo. Nadam se da ce Srbija svoj put preci duplo brze od Turske.

Citalac

pre 13 godina

Mozda sam ja" kockica", pa tumacim kao bukvica, ali meni se cini sledece: Zalagacemo se za pregovore oko Kosova, za postizanje saglasnosti da nam se prihvati molba za clanstvo u EU ! Nema sta, sa takvim mogucnostima i izborom dodje mi da se u..... od srece !

Proka

pre 13 godina

Upucivanje kandidature iz Saveta u EK je tehnicko a ne politicko pitanje, u slucaju svih drugih drzava je trajalo toliko koliko je potrebno da se to sve prevede i dostavi predstavnicima svih clanica, dakle do mesec dana. U slucaju Srbije ovo traje vec mesecima i to ce nam sada biti glavna nagrada zbog rezolucije?!

sofijanac

pre 13 godina

Čini mi se da se ovde previše mudruje i računa , preračunava . Tako sa EU ne ide . EU je pozdravila takvu rezoluciju i očekuje da počno direktni pregovori Srbija - Kosovo . Samo to sada ima značaj .

mario

pre 13 godina

Nevjerojatno je kako se uvijek kada Srbija ispuni neko od obaveza (hapšenje ratnih zločinaca ili dobro susjedski odnosi) odmah se čeka da ju se nekako nagradi.
Pa ne može se tako stalno prema EU za jedno se dobije SSP,sada se traži status kandidata,treba ispunjavati i kriterijume za članstvo.
Valjda nije Mladić ostavljen kao adut da se traži nagrada u vidu trenutnog članstva u EU.
Ima država u okruženju koje su morale pristati isto na svakakve uslove i nisu nagrađene več im se traži dlaka u jajetu.

Stevka

pre 13 godina

zanimljivo. eu tek treba pozitivno da odgovori. znaci tadic nije prodao kosovo vec ga je poklonio. nismo nista dobili za to sto smo odustali od kosova. sad cekamo signale. blago nam, cim stignu signali odma ce narodu da lakne, bice vece plate, penzije, nece narod biti gladan.

drpera-bg

pre 13 godina

Koliko li samo Srbin moze da se pravi blesav! Pa ljudi, odakle vam i pomisao da ce nam odmah, vec prvi dan kandidatura biti prihvacena?! Na osnovu cega najvise? Pa Eshtonova ni jednim slovom nije nista drugo obecala osim da ce nam istrajno pomagati u pregovorima sa Kosovom i na putu ka Uniji, tj ako tu pomoc hocemo. I to je po usvajanju rezolucije jasno vise puta izjavila. Nista drugo.
A trebalo bi da nam je svima jasno koliko ogromno posla imamo da uradimo, pocev upravo od teskih pregovora sa K, Ratko Mladic neizostavno, zatim pravosudje, korupcija, lopovluk... uostalom, apsolutno svi segmenti zivota, gde god nas pipnes, trulo. Pa ljudi, moramo se elementarno sami uljuditi!
Ne mozemo se doveka praviti ludi kao da nista nije bilo, kao da smo, zaboga neduzni (!!!!) a oni nama tako.
Gospode, pomozi ovom narodu bar da nesto shvati!

Vesna

pre 13 godina

EU treba da odigra ulogu korektnog posrednika, a ne da Kosovom kupimo ulaznicu u EU! EU je sve bliza razlogu za razlaz svojih clanica. Sta EU dobija od Srbije? Poslove, neki drugi interes?

nesta ne verujem

pre 13 godina

Ne zboravimo:
Srbija radi Mladica vuce tu Evropu za nos ves 15 godina!!.
Pravi je budalom.
Nesta nisam uveren da ce Srbija tako lako i tako brzo u EU
Pa i sa ovom rezolucijom je bilo isto:
Prvo je Srbija pokusala sama i dok nisu dosli Svabo i Englez nisu ubedili Tadica je promeni.
A, sa duge strane rezolucije GS SB su neobavezujuce [osim politicke tezine] i to nesta govori.
Ne bi me zacudilo da EU stavi Srbiju na test i proveri d ali je iskrena jer ne zaboravimo da je Srbija insistirala na najobicnijim formalnostima cak i 9.9 pred samu sednicu GS koja je radi toga kasnila 2 sata

vasilije knezevic

pre 13 godina

Od pocetka polemike o Kosovu i clanstva/kandidature za ulazak u EU niko se iz te unije nije javno oglasio da su oba predmeta uslovjena jedan drugim. Srpski politicari su, sa druge strane, papagajki ponavljali da se sa Kosovom nikad nece trgovati. Na kraju su, najvjerovatnije, po savjetu nekog "dvostrukog" agenta napisali onu prvu rezoluciju da ispitaju javno mnenje. Srbi su je izgleda odobravali ali oni sa Zapada su jednostavno rekli "ne" i poceli da javno namecu svoje zahtjeve da bi se srpskom narodu pokazalo sta je moguce a sta nije. Svojevoljno su sve prepravili i proglasili svu tu "travestituru" velikim uspjehom. Odgovorni sa srpske strane su se "cutke" slozili nadajuci se da nagrade cekaju iza ugla. Umjesto toga postavljaju se novi zahtjevi i prikazuje se "srpsko strasilo" (Holandija) ispred bilo kakvih obecanja. Novi zahtjevi se takodje formulisu "a Srbin kipi, kipi i ceka, al' ne da djavo il' ne da bog".

Miodrag

pre 13 godina

Setite se:
Referendum o učešću stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji 1998.
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Narodna skupština Republike Srbije raspisala je, na predlog Slobodana Miloševića, tada predsednika Savezne Republike Jugoslavije, 7. aprila 1998. referendum o međunarodnom posredovanju u sukobu na Kosovu i Metohiji. Referendumsko pitanje je glasilo:[1]
„Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?“
Referendum je održan 23. aprila 1998. Na referendum je izašlo 5.297.776 birača (73,05% upisanih birača). Protiv učešća stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji izjasnilo se 94,73% glasača, a za je bilo 3,41%.
Dakle da nass bistri narod nije hteo opet, nakon katastrofalnih poteza i neuspeha Milosevica po pitanju Slovenije, Hrvatske i Bosne - sve bi bilo u redu. Ali mnogi politicari i javne licnosti su zagovarali da se opet, da - opet poverenje da Milosevicu. Toliko o nassim "pametnim " potezima. I onda se cudimo da smo poslednja rupa na svirali.
ps. U prilog referendumu izjasnile su se vladajuće Socijalistička partija Srbije, Jugoslovenska levica i Srpska radikalna stranka, kao i Srpski pokret obnove i mnogi drugi.
Setite se.

sofijanac

pre 13 godina

Niti je Srbija nagrađena , niti je kažnjena . Naprosto Srbija je učinila samo ono šta se moglo očekivati od buduće članice EU . Stanje je ovakvo : Srbija normativno ne priznaje Kosovo kao samostalnu državu i to je svet primio na znanje . Međutim život ide dalje . srbi i dalje žive na Kosovu i jedino ako je Srbija u EU može obezbediti ravnopravni život Srba , njihovu zaštitu , bezbednost , uz ekonomsku pomoć i podršku EU . Drugo su sve same emocionalne priče , koje nemaju veze sa realnošću .Idem još dalje . Kada Kosovo i Srbija budu u EU - opet se vraćamo na Kosovo u jednoj državi sa Srbijom . To izgleda mnogi ovde ne shvataju .

Sava Drugi

pre 13 godina

Rezoluciju je Srbija dogovarla sa Nemačkom, Britanijom i Briselom. Sloveniju niko ništa nije pitao. Ako baš hoće da nam pomognu, onda je najbolje da ćute.

Vladimir B.

pre 13 godina

Odakle vam ideja da je vecina gradjana Srbije za ulazak u EU?
Pustite raspalu pricu u smislu sta su gradjani mislili kada su na izborima glasali za odredjenu stranku.
Raspisite najpre referendum da vidite kako cemo glasati PROTIV.

Julius

pre 13 godina

Nakon "velikog uspeha" u usvajanju rezolucije u GS UN, pojedini ministri inostranih poslova zemalja clanica EU, pozuruju da (retoricki) nagradjuju Srbiju zato sto je napravila povoljan potez prilikom usaglasavanje rezolucije.
Ne gospodo ministri iz EU.
Srbija nije bila konstruktivna niti je saradjivala sa Evropskom unijom u izradi zajednicke rezolucije, vec je pozurila i mimo vas izradila i predala UN svoju rezoluciju, kojom je negirala misljenje MSP. Za tu njenu rezoluciju je do poslednjeg dana pre zasedanja Generalne skupstine UN lobirala po svetu za njeno izglasavanje.
Usaglsavanje stavova, povlacenje prvobitne i podnosenje zajednice rezolucije je usledilo, ne kao konstruktivno ponasanje Srbije, vec kao rezultat pritiska mocnih clanica EU.
Zato Srbija ne zasluzuje nagradu, vec odredjene konsekvence.
Srbija je navikla na ovakav nacin "zarade" nagrada kao razmazeno dete; prvo se ponasa krajnje destruktivno do poslednjeg trenutka, pa kad popusta pod pritiskom, onda ocekuje da bude nagradjena. To ce je razmaziti jos vise.
Treba sacekati i videti da li ce stvarno promeniti politiku prema Kosovu i da li ce se ponasati konstruktivno u procesu razgovora o resavanju medjusobnih problema i odnosa?
Rezolucija nikoga nista ne obavezuje, te nije dokaz da je Srbija promenila kurs ni politiku u odnosu na Kosovo, niti politiku prema Evropskoj uniji.

Nikola

pre 13 godina

Glasao sam svaki put do sada za DS, za pro evropsku opciju, uvek sam bio za clanstvo u EU... ali cak i meni vec pocinje sve ovo da ide na zivce. Dosta bre vise sa vasim signalima, dosta bre vise sa obecanjima, MUKA MI JE OD VAS VISE!!

mario

pre 13 godina

Nevjerojatno je kako se uvijek kada Srbija ispuni neko od obaveza (hapšenje ratnih zločinaca ili dobro susjedski odnosi) odmah se čeka da ju se nekako nagradi.
Pa ne može se tako stalno prema EU za jedno se dobije SSP,sada se traži status kandidata,treba ispunjavati i kriterijume za članstvo.
Valjda nije Mladić ostavljen kao adut da se traži nagrada u vidu trenutnog članstva u EU.
Ima država u okruženju koje su morale pristati isto na svakakve uslove i nisu nagrađene več im se traži dlaka u jajetu.

veljo

pre 13 godina

Neka se oni potrude da ljudi sa ovih prostora (nakon ovih ukidanja viza) mogu bez ogranicenja da rade u zemljama EU, obezbede 4-5 milijardi eura investicija godisnje, i mi sto se nas tice ne moramo formalno postati punopravan clan ni za 50 godina. Prica o "signalima" je najblaze receno smesna i slusamo je vec vise od decenije.

MUKNAVI

pre 13 godina

Hoce uputiti signal, zalupat ce na vrata..i dreknut; Daj Ratka Mladica..smesta! A onda? Vojvodina, Raska oblast, i terace tako ako ju ne zaustavimo ..do Beogradskog pasaluka a nama ce ostaviti da se natezemo oko njegovih opstinica na celu sa popovima i muftijama, nahiskim knezovima..onako, izmedju sebe da vezbamo i ne izadjemo iz kondicije. Rudimenti toga su vec vidljivi..juri muftija, dreci palma , vuce djilas, nateze verko a pripomaze pop debeljko..a narod zabrinuto gleda kako da prezimi, kupi malo zejtina..i secera za decu drzeci prste, dva srednja prsta leve i desne ruke, u usima da ne ogluvi od dreke komsija koji se bave politikom; Vodimo vas u Evropu...hm..ko da smo stoka bre...

Ivan

pre 13 godina

Ne znam da li je bilo potrebe za ovolikim peripetijama, ali nadam se da ce Evropa svojim potezima u narednom periodu pokazati da ne zele nove probleme na Balkanu. Naravno, ubrzavajuci nas ulazak u EU.
Jer, da se nastavi sa ovim vakuum stanjem, opet ce isplivati oni najgori na povrsinu. Ratni huskaci...

Zoki-USA

pre 13 godina

Da li vi stvarno mislite da sad EU samo ceka Srbiju kao 28 clanicu samo zato jer je pristala na izmjenu rezolucije(znamo kako).Put do EU je dug i naporan i ako mislite na satru uci u EU grdno se varate.Tamo postoje pravila i moraju se postovati.Ali doci ce jos racuna za naplatu vjerujte,nisu oni nista zaboravili sta se desavlo zadnjih 20 god. a pogotovo Srebrenicu i vezanje njihovih vojnika za vrijeme rata u Bosni 95-te godine

sofijanac

pre 13 godina

Čini mi se da se ovde previše mudruje i računa , preračunava . Tako sa EU ne ide . EU je pozdravila takvu rezoluciju i očekuje da počno direktni pregovori Srbija - Kosovo . Samo to sada ima značaj .

mmisa

pre 13 godina

Iskreno bih voleo da je samo Kosovo cena za ulazak u EU. Licno mislim da veci broj gradjana zna da je to tek pocetak svega sto Srbija mora da uradi da bi postala clanica EU.Nezgoda je u tome sto se to mnogima ne svidja a po gotovo onima na vlasti. Uvodjenje evropskih standarda i normi onemogucava pljacku i otimacinu i za sada previse "ljubitelja" vlasti je protiv pridruzenja EU u sustini. Jos ce oni naci nacina da sprece da nas Evropa uvuce u svoje redove.

objektivno

pre 13 godina

Ja se samo nadam da cemo sada da dobijemo 2 stvari

1) Iznenadno blagostanje koje bi trebalo da prouzrukuje nas ulazak u EU

2) Snagu da pogledamo nase pretke u oci koji su davali svoje zivote da bismo ziveli u nezavisnoj drzavi danas, jer nismo nista ucinili da sacuvamo Kosovo i prodali ga na kraju za jeftine pare...

Damir

pre 13 godina

Ako postanemo kandidati do kraja godine, onda ce ispasti da je sve ovo bila jedna genijalna igra Tadiceva. Verujte mi, i ja sam mislio da je mrtav ozbiljan kada je preko Jeremica saopstavao da ako dodje do "Kosovo ili EU", mi biramo Kosovo. :)

dragan

pre 13 godina

hm, ocigledno je da ce sada, nakon sto smo im omogucili da postignu diplomatsku pobedu, da nas ponovo blokoriaju ovog puta vadeci se na Holandiju i Ratka Mladica... Ceo taj evropski koncept je totalno besmislen, jer ce nas sve vreme pregovora o clanstvu (ako do njih i dodje) uslovljavati da na drugoj strani kroz pregovore sa Kosovom damo sto vise ustupka da bi na kraju pred pistupanje verovatno morali i formalno da priznamo Kosovo. Cak i da sve to uradimo niko ne garantuje da ce EU opstati i da je sve to bilo vredno toga. EU svojim beskrajnim blokadama drzava Zapadnog Balkana (nismo samo mi to iskusili, poledajte Hrvate koliko dugo se vec prikljucuju EU) ustvari obesmislila ceo postupak prikljucenja i kod obicnih gradjana stvorila antagonizam i apatiju prema institucijama EU.

Proka

pre 13 godina

Upucivanje kandidature iz Saveta u EK je tehnicko a ne politicko pitanje, u slucaju svih drugih drzava je trajalo toliko koliko je potrebno da se to sve prevede i dostavi predstavnicima svih clanica, dakle do mesec dana. U slucaju Srbije ovo traje vec mesecima i to ce nam sada biti glavna nagrada zbog rezolucije?!

Nigel Farage u nastanku

pre 13 godina

Da mi je neko rekao pre dve godine da ce mi EU ogaditi Tadica, a Tadic EU, ne bih mu verovao (20 godina sam bio ZA). Od prosle nedelje ucim da budem evroskeptik poput zapadnih i solidno mi ide. Do sad sam presao teme: odsustvo referenduma o Lisabonskom sporazumu (zasto vlade nisu smele da pitaju gradjane Evrope sa misle o Lisabonu), demokratski deficit EU (ko uopste glasa za evrobirokratiju i kome odgovaraju za rad), a sad prelazim na budzet EU (ko trosi pare. Uzgred, samo 2% od budzeta ide na prosirenje). Na vreme da se odskolujemo i mi evroskeptici, a ne samo ovi evrofederalisti koji misle da sva sreca lezi u Briselu.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Poslije ucjene oko rezolucije već je uslijedila druga kako kaže drugarica Ashton. Još samo ovo! Onda će biti čekajte a ovo sada! Ucjenama nikada kraja a Tadić će i vlastitu majku prodati samo da dobije obećanje da će Srbija nekada ući u EU kako bi time mogao mahati zaglupljenom narodu i na narednim izborima.

X.

pre 13 godina

Srbija bi trebalo više da brine oko toga da ekonomski, politički, itd. dovede zemlju na nivo na kome su ostale članice EU a manje oko toga da li će formalno da bude član ili ne. Pogledajte Švajcarsku ili Norvešku: nijedna od te dve zemlje nije član EU, ali bi mogli da postanu sutra, kad bi hteli. To je ono čemu Srbija treba da teži a ne da se zamlaćuje nekakvim statusom kandidata i sličnim glupostima.

Mirko Naivko

pre 13 godina

JA stvarno neznam više,...koliko smo puta bili ucenjeni,..pardon,..ohrabreni...da radimo protiv svojih interesa i na svoju štetu, za "brže" EU integracije....i opet smo tu malo dalje od početka. I opet verujemo da će mo ući u EU ako štitimo interese Beisela,Londona i Berlina, a na svoju štetu. Eh, meni je već odavno dosta svega ovog,...sada sam izgubio i poslednju nadu da ovde postoji politička opcija koja hoće i ume da spasi i izgradi ovu zemlju.

ZVrk

pre 13 godina

Prvi "signal" ce biti da nasoj molbi nedostaje ugovor o dobrom susedstvu sa svim zemlama u okolini. Da vidimo, sa Rumunijom je tu, sa Bugarskom je tu, ima i onaj sa Hrvatskom, a gde li je onaj sa Republikom Kosove ... E svratite vi malo morgen i donesite i taj papir. A posle cemo i o sledecem signalu ...

gomolava

pre 13 godina

Turska prima signale iz EU vec 35 godina a ispunila je nesto vise od trecine zahteva EU potrebnih za clanstvo. Nadam se da ce Srbija svoj put preci duplo brze od Turske.

sofijanac

pre 13 godina

Niti je Srbija nagrađena , niti je kažnjena . Naprosto Srbija je učinila samo ono šta se moglo očekivati od buduće članice EU . Stanje je ovakvo : Srbija normativno ne priznaje Kosovo kao samostalnu državu i to je svet primio na znanje . Međutim život ide dalje . srbi i dalje žive na Kosovu i jedino ako je Srbija u EU može obezbediti ravnopravni život Srba , njihovu zaštitu , bezbednost , uz ekonomsku pomoć i podršku EU . Drugo su sve same emocionalne priče , koje nemaju veze sa realnošću .Idem još dalje . Kada Kosovo i Srbija budu u EU - opet se vraćamo na Kosovo u jednoj državi sa Srbijom . To izgleda mnogi ovde ne shvataju .

Citalac

pre 13 godina

Mozda sam ja" kockica", pa tumacim kao bukvica, ali meni se cini sledece: Zalagacemo se za pregovore oko Kosova, za postizanje saglasnosti da nam se prihvati molba za clanstvo u EU ! Nema sta, sa takvim mogucnostima i izborom dodje mi da se u..... od srece !

Stevka

pre 13 godina

zanimljivo. eu tek treba pozitivno da odgovori. znaci tadic nije prodao kosovo vec ga je poklonio. nismo nista dobili za to sto smo odustali od kosova. sad cekamo signale. blago nam, cim stignu signali odma ce narodu da lakne, bice vece plate, penzije, nece narod biti gladan.

nesta ne verujem

pre 13 godina

Ne zboravimo:
Srbija radi Mladica vuce tu Evropu za nos ves 15 godina!!.
Pravi je budalom.
Nesta nisam uveren da ce Srbija tako lako i tako brzo u EU
Pa i sa ovom rezolucijom je bilo isto:
Prvo je Srbija pokusala sama i dok nisu dosli Svabo i Englez nisu ubedili Tadica je promeni.
A, sa duge strane rezolucije GS SB su neobavezujuce [osim politicke tezine] i to nesta govori.
Ne bi me zacudilo da EU stavi Srbiju na test i proveri d ali je iskrena jer ne zaboravimo da je Srbija insistirala na najobicnijim formalnostima cak i 9.9 pred samu sednicu GS koja je radi toga kasnila 2 sata

drpera-bg

pre 13 godina

Koliko li samo Srbin moze da se pravi blesav! Pa ljudi, odakle vam i pomisao da ce nam odmah, vec prvi dan kandidatura biti prihvacena?! Na osnovu cega najvise? Pa Eshtonova ni jednim slovom nije nista drugo obecala osim da ce nam istrajno pomagati u pregovorima sa Kosovom i na putu ka Uniji, tj ako tu pomoc hocemo. I to je po usvajanju rezolucije jasno vise puta izjavila. Nista drugo.
A trebalo bi da nam je svima jasno koliko ogromno posla imamo da uradimo, pocev upravo od teskih pregovora sa K, Ratko Mladic neizostavno, zatim pravosudje, korupcija, lopovluk... uostalom, apsolutno svi segmenti zivota, gde god nas pipnes, trulo. Pa ljudi, moramo se elementarno sami uljuditi!
Ne mozemo se doveka praviti ludi kao da nista nije bilo, kao da smo, zaboga neduzni (!!!!) a oni nama tako.
Gospode, pomozi ovom narodu bar da nesto shvati!

Vesna

pre 13 godina

EU treba da odigra ulogu korektnog posrednika, a ne da Kosovom kupimo ulaznicu u EU! EU je sve bliza razlogu za razlaz svojih clanica. Sta EU dobija od Srbije? Poslove, neki drugi interes?

Miodrag

pre 13 godina

Setite se:
Referendum o učešću stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji 1998.
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Narodna skupština Republike Srbije raspisala je, na predlog Slobodana Miloševića, tada predsednika Savezne Republike Jugoslavije, 7. aprila 1998. referendum o međunarodnom posredovanju u sukobu na Kosovu i Metohiji. Referendumsko pitanje je glasilo:[1]
„Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?“
Referendum je održan 23. aprila 1998. Na referendum je izašlo 5.297.776 birača (73,05% upisanih birača). Protiv učešća stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji izjasnilo se 94,73% glasača, a za je bilo 3,41%.
Dakle da nass bistri narod nije hteo opet, nakon katastrofalnih poteza i neuspeha Milosevica po pitanju Slovenije, Hrvatske i Bosne - sve bi bilo u redu. Ali mnogi politicari i javne licnosti su zagovarali da se opet, da - opet poverenje da Milosevicu. Toliko o nassim "pametnim " potezima. I onda se cudimo da smo poslednja rupa na svirali.
ps. U prilog referendumu izjasnile su se vladajuće Socijalistička partija Srbije, Jugoslovenska levica i Srpska radikalna stranka, kao i Srpski pokret obnove i mnogi drugi.
Setite se.

vasilije knezevic

pre 13 godina

Od pocetka polemike o Kosovu i clanstva/kandidature za ulazak u EU niko se iz te unije nije javno oglasio da su oba predmeta uslovjena jedan drugim. Srpski politicari su, sa druge strane, papagajki ponavljali da se sa Kosovom nikad nece trgovati. Na kraju su, najvjerovatnije, po savjetu nekog "dvostrukog" agenta napisali onu prvu rezoluciju da ispitaju javno mnenje. Srbi su je izgleda odobravali ali oni sa Zapada su jednostavno rekli "ne" i poceli da javno namecu svoje zahtjeve da bi se srpskom narodu pokazalo sta je moguce a sta nije. Svojevoljno su sve prepravili i proglasili svu tu "travestituru" velikim uspjehom. Odgovorni sa srpske strane su se "cutke" slozili nadajuci se da nagrade cekaju iza ugla. Umjesto toga postavljaju se novi zahtjevi i prikazuje se "srpsko strasilo" (Holandija) ispred bilo kakvih obecanja. Novi zahtjevi se takodje formulisu "a Srbin kipi, kipi i ceka, al' ne da djavo il' ne da bog".